ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Άσπρος σίφουνας απειλεί να «καθαρίσει» την κυβέρνηση – Και ο Σηφουνάκης δεν ψηφίζει την διάταξη

Gala-570
Σε πονοκέφαλο διαρκείας εξελίσσεται τελικά η υπόθεση με το φρέσκο γάλα αφού όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο στη Βουλή και μάλιστα μπροστά στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Αθανάσιο Σκορδά, ούτε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης αναμένεται να ψηφίσει την επίμαχη διάταξη.
Διευρύνεται πλέον και άλλο το μέτωπο των «ανταρτών» που αντιδρούν για το γάλα τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ.
Η παρέμβαση Σηφουνάκη έγινε την ώρα που ο κ. Σκορδάς μιλούσε σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους. Βλέποντας τον υφυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του είπε:
«Εγώ πάντως να ξέρεις ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω αυτή την διάταξη. Αυτή η διάταξη δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή».
Στη συνέχεια μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι η ιδιαίτερη πατρίδα του-η Μυτιλήνη-έχει πάνω από 250.000 αιγοπρόβατα και σημείωσε ότι με την συγκεκριμένη διάταξη όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του δεν θα μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους καθώς όχι μόνο η Μυτιλήνη, αλλά και όλη η Ελλάδα θα πλημμυρίσουν από εισαγόμενα γάλατα.
«Πυροσβεστική» παρέμβαση Βενιζέλου
Πριν από λίγο πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους εμφανίστηκε καθησυχαστικός και επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο για αλλαγές που θα ικανοποιήσουν και τους βουλευτές που αντιδρούν.
Προανήγγειλε βελτιώσεις, που όπως είπε θα γίνουν να κριθεί πως είναι απαραίτητο. "Δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας. Το γάλα είναι σοβαρό θέμα, ποιος θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας;", είπε και πρόσθεσε πως άμεσα θα υπάρξει διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους (γαλακτοπαραγωγούς και εταιρίες).
Υπουργείο Ανάπτυξης: Έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης για να υπεραμυνθεί της διάταξης για το φρέσκο γάλα διένειμε ενημερωτικό σχετικά με το κόστος του συγκεκριμένου προϊόντος και παραθέτοντας στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Κύπρο.
Διαβάστε τι λέει:
Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η μέση τιμή του παστεριωμένου γάλακτος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι ο συνολικός δείκτης της κατηγορίας διατροφή. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι τιμές του γάλακτος κατέγραψαν σωρευτική αύξηση κατά +8,5%, ενώ οι τιμές της συνολικής κατηγορίας της διατροφής +4,9%. Για το 2013, οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος συνέχισαν να αυξάνονται (+3,5% την περίοδο Δεκ. 2012-Δεκ. 2013), τη στιγμή που η γενική κατηγορία της διατροφής παρουσίασε πτώση (-0,6%). Ακόμη χειρότερα, για το παστεριωμένο γάλα 5 ημερών, η μέση τιμή ενός λίτρου (πλήρες) αυξήθηκε από 1,12 ευρώ το 2009 σε 1,27 ευρώ το 2012 (αύξηση +13,4%).
Αυτό σημειώνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπό το πρίσμα της συμφωνίας με την τρόικα για το "φρέσκο" γάλα, και στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το κόστος του συγκεκριμένου προϊόντος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου πλαισίου είναι η ακριβή τιμή, η πόλωση της αγοράς και οι λιγότερες επιλογές για τον καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα το σημερινό πλαίσιο δεν δίνει κίνητρα για εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και ακυρώνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της τοπικής παραγωγής, επομένως οι αγελαδοτρόφοι μειώνονται.
Το υπουργείο, στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα το στείλει και στους βουλευτές, υπογραμμίζει τρία οφέλη από τη συμφωνία με την τρόικα:
- Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών. Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης, και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη. Η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν φθηνότερο γάλα από εμάς θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
- Με την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας -παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας ως προς αυτό- στηρίζεται ουσιαστικά η ελληνική αγελαδοτροφία και οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, καθώς αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική αγορά.
- Με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος από την πλευρά της κυβέρνησης μπαίνει μια σφραγίδα εμπιστοσύνης ως προς το ελληνικό γάλα και την προέλευσή του και προωθείται με αποτελεσματικότερο τρόπο η κατανάλωσή του από τους καταναλωτές που επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.
Τα στοιχεία
Αναλυτικά, στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου, προκειμένου να σχηματίσει δική του γνώμη ο καταναλωτής γιατί το παστεριωμένο γάλα πωλείται ακριβότερα μόνο στην Ιταλία και στην Κύπρο, υπογραμμίζονται τα εξής:
- Το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς γάλακτος επιβαρύνει κατά 25% όλο το κύκλωμα μεταποίησης, διανομής, λιανεμπορίου και κατανάλωσης γάλακτος. Η ανάγκη διανομής καθημερινά σε πολλά μικρά σημεία της επικράτειας και μάλιστα σε μικρό χρονικό περιθώριο, σε συνδυασμό με το κόστος των επιστροφών και την απουσία εναλλακτικών δικτύων διανομής κάνουν επιτακτική την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
- Το γάλα που διακινείται στην ελληνική αγορά είναι παστεριωμένο. Το σχετικό ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μόνο δυνητικά την αναφορά «φρέσκο». Επίσης, κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ισχυρισμός «φρέσκο» δεν συνιστά ισχυρισμό υγείας ή διατροφής.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, ψάρι) δεν προκύπτει από τη νομοθεσία η ημερομηνία λήξης, αλλά ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί το κάθε προϊόν. Το ίδιο ισχύει σε όλη την Ευρώπη και για το γάλα. Επομένως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
- Η διάκριση ανάμεσα στο παστεριωμένο γάλα και στο γάλα «υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας» -που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης- οδηγεί σε μια τεχνητή «πόλωση» της αγοράς. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές. Ως γνωστόν, περισσότερες επιλογές σημαίνει αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση τιμών.
- Το γάλα που αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής από τα ψυγεία είναι είτε διάρκειας 5 ημερών, είτε 40 και πάνω. Οι ενδιάμεσες επιλογές είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα προϊόν με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες, και μόνο 6 προϊόντα με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό εξηγεί το φαινόμενο του τεχνητού διαχωρισμού.
- Οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο το υψηλής παστερίωσης, μακράς διαρκείας γάλα, ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Ειδικά σήμερα, με τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν γάλα μακρύτερης διάρκειας, το οποίο θα καταναλώσουν, αντί για γάλα μικρότερης διάρκειας, που ενδεχομένως θα πετάξουν μετά την ημερομηνία λήξης.
- Πρέπει να γίνει σαφές ότι το γάλα υψηλής παστερίωσης, μακράς διαρκείας δεν μπορεί να συγκρίνεται με το γάλα χαμηλής παστερίωσης, αφού πρόκειται για άλλο προϊόν, με άλλη διαδικασία παστερίωσης, άλλη συσκευασία, άλλα logistics και άλλο δίκτυο διάθεσης. Η αλήθεια παραμένει ότι με δύο ουσιαστικά είδη γάλακτος, η αγορά παραμένει πολωμένη, οι επιλογές του καταναλωτή περιορισμένες και η θέση του αδύναμη.
- Παρά τις υποτιθέμενες προστατευτικές ρυθμίσεις, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος την τελευταία πενταετία συρρικνώνεται, ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει: Από περίπου 700.000 τόνους με ποσόστωση 837.000 τόνους προ 5 ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 600.000 τόνους με ποσόστωση 871.000.
- Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων που πριν πέντε χρόνια υπερέβαινε τις 5.000, σήμερα, μόλις φθάνει τις 3.500.
- Το αυστηρό όριο των 5 ημερών δεν επιτρέπει στις μικρές μονάδες να πουλήσουν στις τοπικές κοινωνίες, γιατί με το ισχύον καθεστώς των 5 ημερών εξαφανίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα τους, αφού εξομοιώνονται όλοι σε γάλα 5 ημερών.
- Επιπλέον, το όριο 5 ημερών δεν επιτρέπει σε μικρές μονάδες παραγωγών- κτηνοτρόφων, να προωθήσουν το προϊόν τους στην αγορά της Αθήνας και της νησιώτικης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που τους επιβάλλει είτε να πωλούν αποκλειστικά το προϊόν τους στις λίγες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής γάλακτος, είτε να κλείνουν και να αποχωρούν από την αγορά γάλακτος.
- Είναι σαφές ότι το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας συνέβαλε στην παρακμιακή πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγοράς γάλακτος.
- Η ψευδαίσθηση προστασίας για τους αγελαδοτρόφους μάλλον τους παγίδευσε και δεν οδηγήθηκαν σε εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και τη διακίνηση της παραγωγής τους.
Σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που συμφωνήθηκε με την τρόικα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:
- Εναρμονιζόμαστε με την κοινή πρακτική όλων σχεδόν των χωρών της Ευρώπης. Δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εγχώριων συνεταιριστικών και ιδιωτικών μονάδων παραγωγής γάλακτος να αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής τού παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχει θέσει ο νόμος. Έτσι θα έχουμε παστεριωμένο γάλα όχι μόνο 5 αλλά και περισσότερων ημερών, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.
- Θεσπίζεται ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο συλλέγεται και συσκευάζεται εντός 24 ωρών, με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής. Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδος, όπου ο τοπικός συνεταιρισμός έχει εγκαταστήσει μηχανές αυτόματης πώλησης γάλακτος νέας τεχνολογίας. Έτσι οι μικροί τοπικοί παραγωγοί αποκτούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν ανταγωνιστικά και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, έναντι των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.
- Εισάγουμε το ελληνικό σήμα ώστε να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή.

Αυτή είναι η ιδανική ημέρα για έναν άνδρα: Τέσσερις ώρες σεξ και δυόμιση ώρες «μάσα»

Αυτή είναι η ιδανική ημέρα για έναν άνδρα: Τέσσερις ώρες σεξ και δυόμιση ώρες «μάσα»
Όλη την αλήθεια για τον άνδρα και τα θέλω του αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Συγκεκριμένα, η γνωστή εφημερίδα αναφέρει πως οι άντρες θα περνούσαν «ιδανικά» τέσσερις ώρες και 19 λεπτά την ημέρα κάνοντας σεξ, τρεις ώρες και 36 λεπτά δουλεύοντας και επιπλέον θα αφιέρωναν τρεις ώρες και 22 λεπτά σε φίλους και την οικογένειά τους.
Μέσα στην ημέρα τους δύο ώρες και 38 λεπτά θα ήταν για φαγητό και ποτό, ενώ για την περιποίησή τους θα αρκούσαν 29 λεπτά.
Όσος χρόνος απομένει από τις παραπάνω δραστηριότητες… θα τον περνούσαν στο κρεβάτι τους, αγκαλιά με το μαξιλάρι τους.
Το 26% των ανδρών που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ακόμη, ότι ενώ είναι με τη σύντροφό τους στο μυαλό τους περνούν διάφορες λίστες από πράγματα και υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουν εις πέρας, ενώ το 51% των κάτω των 34 ετών, ανησυχούν ότι «χάνουν» κάτι από τη ζωή τους αν δεν είναι απασχολημένοι όλη την ώρα.

«Είδα το Boeing μία ώρα μετά την συντριβή» – Συγκλονιστική μαρτυρία επιβάτη αεροπλάνου

malaysian-airlines-570
Μία γυναίκα από την Μαλαισία ισχυρίζεται ότι την ώρα που βρισκόταν στο αεροπλάνο, είδε στη θάλασσα το Boeing 777 της Malaysia Airlines.
Η γυναίκα ταξίδευε με αεροπλάνο την ημέρα που εξαφανίστηκε η πτήση MH370 και υποστηρίζει ότι είδε στον Ινδικό Ωκεανό δίπλα από τα νησιά Ανταμάν το χαμένο Boeing.
Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρη που πήγε και κατέθεσε στην αστυνομία μία πλήρης αναφορά την ίδια μέρα, στις 8 Μαρτίου, λίγες ώρες μετά από την εξαφάνιση. Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί της δεν εισακούστηκαν και οι έρευνες στα νησιά Ανταμάν έγιναν αμέσως. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες έρευνες άρχισαν πέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση.
Οι Αρχές θα εξετάσουν το κατά πόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί της γυναίκας ενώ επίσης θα ελέγξουν τα αρχεία της προκειμένου να δουν αν πράγματι κατοικεί στα νησιά Ανταμάν και είχε πάρει το αεροπλάνο για να πάει στο σπίτι της.
Ο πιλότος του αεροσκάφους που βρίσκονταν η γυναίκα ανέφερε ότι το υψόμετρο ήταν πολύ υψηλό για να μπορέσει κάποιος να δει την θάλασσα. Παρ' όλα αυτά η Λατίφ Ντελέλαχ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είδε ένα ασημένιο αντικείμενο να επιπλέει περίπου μία ώρα μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370.
Κανένα ίχνος του χαμένου Boeing – Αγνοούνται τα πλεούμενα αντικείμενα
Στο μεταξύ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την υπόθεση με το χαμένο Boeing που έχει εξελιχθεί σε θρίλερ με τις τελευταίες έρευνες να επικεντρώνονται στον Ινδικό Ωκεανό δίπλα από την Αυστραλία.
Επίσης ενισχύονται οι θεωρίες περί συνωμοσίας και σαμποτάζ του αεροπλάνου καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους. Επίσης σύμφωνα στοιχεία της Flightglobal, η πιθανότερη αιτία για την πτώση ενός αεροσκάφους είναι η δολιοφθορά.
Τα αντικείμενα που είχαν βρεθεί να επιπλέουν στις 16 Μαρτίου από έναν δορυφόρο πιθανότατα να έχουν βυθιστεί, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της αυστραλιανής κυβέρνησης, Γουόρεν Τρας.
«Κάτι που επέπλεε στη θάλασσα τόσες ημέρες πριν μπορεί να μην επιπλέει πια. Μπορεί να βυθίστηκε», είπε ο Τρας προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο, στη ζώνη που βρίσκεται 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν αεροπλάνα από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πάρουν μέρος κινεζικά και ιαπωνικά αεροσκάφη. Αύριο Σάββατο, αναμένεται να φθάσει στην περιοχή και ένα αυστραλιανό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα πλοίο από την Βρετανία. Το κινεζικό παγοθραυστικό «Δράκος του χιονιού» σπεύδει στο σημείο από το Περθ, ενώ ακόμη πέντε κινεζικά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή έρευνας. «Πρόκειται για το πιο δυσπρόσιτο σημείο της Γης που μπορείτε να φανταστείτε, αν υπάρχει οτιδήποτε εκεί, θα το βρούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αυστραλιανός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσείν σημείωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι αξιωματούχοι ξέρουν ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα καθώς το μαύρο κουτί εκπέμπει σήμα για 30 μέρες επειδή μετά τελειώνει η μπαταρία του, συνεπώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Αυτή τη στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται στη θάλασσα Ανταμάν, μεταξύ Ινδίας και Ταϊλάνδης ελέγχοντας περιοχές που ήδη έχουν ελεγχθεί σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί κάποιο στοιχείο. Επίσης η αναζήτηση συνεχίζεται και σε άλλες περιοχές περιλαμβανομένου ενός τόξου που περνά από το Λάος και φτάνει ως το Καζακστάν.
Εξοργισμένοι οι συγγενείς των αγνοουμένων
Σήμερα πήγαν στο Πεκίνο αξιωματούχοι από την Κουάλα Λουμπούρ προκειμένου να συνατηθούν με τους συγγενείς των αγνοουμένων. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν ο πρεσβευτής της Μαλαισίας στην Κίνα, δύο αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας πιλότος Μπόινγκ 777.
Οι κινέζοι συγγενείς των επιβατών της πτήσης MH370 τους κατηγόρησαν ότι κωλυσιεργούν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Λίντο στο Πεκίνο και αρχικά οι συγγενείς απαιτούσαν από τους μαλαίσιους να σηκωθούν όρθιοι και να συστηθούν ενώ στη συνέχεια επικρατούσαν φωνές και αποδοκιμασίες.
«Θέλαμε να σας δούμε τις πρώτες 24 ή 48 ώρες (μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους), κάτι που θα είχε απαλύνει τον πόνο που νιώθουμε αυτές τις τελευταίες 13 ημέρες», δήλωσε ένας από τους συγγενείς απευθυνόμενος στους αξιωματούχους. «Το αεροπλάνο έκανε αναστροφή, όμως το αρνιόσασταν και γι’ αυτό χάσατε πολύ χρόνο», κατήγγειλε ένας άλλος συγγενής.
Οι περισσότεροι συγγενείς είναι πεπεισμένοι ότι το αεροπλάνο εξαφανίστηκε λόγω μία «συνωμοσίας» της Μαλαισίας: «Λίγη σημασία έχουν οι λόγοι (της εξαφάνισης), θα ήταν δυνατό η μαλαισιανή κυβέρνηση να ξεχάσει το μίσος της και τα συμφέροντά της και να αφήσει τους αγαπημένους μας να επιστρέψουν σπίτι τους;», διερωτήθηκε μία μητέρα στην αίθουσα και καταχειροκροτήθηκε. Άλλοι συγγενείς αναφέρονται στην πιθανότητα να υπήρξε δολιοφθορά στο Μπόινγκ για πολιτικούς λόγους.

Το στήθος της Καινούργιου πιέζεται από τον φιόγκο και «φουσκώνει» επικίνδυνα

katerina-kainourgiou1-570
Συνήθως φροντίζει να μας εξιτάρει τη φαντασία με φωτογραφίες λίγο ως πολύ αποκαλυπτικές, αλλά αυτή τη φορά κατάφερε αυτό που λίγες μπορούν; να μας τραβήξει το βλέμμα χωρίς να δείχνει κάτι. Απλώς τόνιζε...
Η Κατερίνα Καινούργιου συνηθίζει να ανεβάζει σε καθημερινή βάση φωτογραφίες από τα παρασκήνια του Δέστε Τους, τους διαδρόμους, τα καμαρίνια ή το πλατό στα διαλείμματα. Εκεί όπου η ίδια αφήνει τον ερωτισμό της να ξεχειλίσει. Και όχι μόνο, αφού με το τζιν πουκάμισο που το έδεσε κόσμο βλέπουμε ένα πολύ δυνατό σημείο και χάρις στη ροζ, εφαρμοστή φούστα είδαμε ένα άλλο.
katerina-kainourgiou-570

Ανά τρίμηνο τα οικογενειακά επιδόματα – Έως τις 20 Απριλίου η πρώτη δόση

Oikogeneiaka Epidomata-570
Μέχρι τις 20 Απριλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων που πλέον θα χορηγούνται ανά τρίμηνο. Αυτό προκύπτει από κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη σύμφωνα με την οποία το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός είκοσι ημερολογιακών ημερών.

Συμπληρώστε σωστά τη φορολογική σας δήλωση – 58 απαντήσεις για να μην «μπλέξετε»

Συμπληρώστε σωστά τη φορολογική σας δήλωση - 49 απαντήσεις για να μην «μπλέξετε»
Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των φορολογουμένων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει χρηστικός οδηγός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερωτήσεις και απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
 1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα:
  • «Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ..» (:Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...).
  • Για να προχωρήσετε κάντε κλικ και επιλέξτε: Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτή την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...)
  • Στη συνέχεια εμφανίζεται παράθυρο με την ερώτηση:  Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία www1.gsis.gr ; (Would you like to allow pop-ups from www1.gsis.gr?)
  • Επιλέξτε ΝΑΙ (YES)
  • Τέλος επιλέξτε Επανάληψη (Retry).
 2. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά (????) σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;
  Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ.
 3. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
  Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Στην συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.
 4. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
  Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.
 5. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
  Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ και θα πατήσετε  «Επιβεβαίωση στοιχείων».
 6. Συμπληρώνω την ημερομηνία γέννησής μου, αλλά δεν τη δέχεται ως σωστή. Τι πρέπει να κάνω;
  Πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της ΔΟΥ σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή.
 7. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
  Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας.  Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα προστατευόμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.
 8. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);
  Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.
 9. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2013, πώς το δηλώνω;
  Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.  Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.  ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
 10. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
  Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
 11. Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1, όταν έχοντας επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω;
  Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
 12. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
  Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
 13. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω σε σκηνή;
  Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη / νομάδα (διαμονή σε σκηνή) συμπληρώνεται ο κωδικός 801 με τον Α.Φ.Μ. 000000000 (9 μηδενικά).
 14. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
  • Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
  • Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
 15. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω τη διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;
  Στην περίπτωση σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τμ γίνεται μόνο από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.
 16. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;
  Χαρακτηρίζεται ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε Μεταφορά στη Δήλωση (το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).
 17. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;
  Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε Μεταφορά στη Δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 01/01/2013.
 18. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;
  Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% και αθροιστικά τα ποσά αυτά θα τα συμπληρώσετε και στους κωδικούς 177 ή 178. Στο κατάστημα, το οποίο αφορά επαγγελματική-εμπορική μίσθωση ανεξάρτητα της επιφάνειας του, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% και το ποσό αυτό θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.
 19. Εκμισθώνω μία οικία 350 τ.μ και ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. Ποιος είναι ο συμπληρωματικός φόρος που θα μου επιβληθεί;
  Τα ενοίκια που εισπράττονται αφορούν κατοικία άνω των 300 τ.μ και γαία οπότε φορολογείστε με συμπληρωματικό φόρο 3% και θα πρέπει να μεταφέρετε το συνολικό ποσό των ενοικίων στον κωδικό 175 ή 176.
 20. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;
  Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.
 21. Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
  Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει την σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.
 22. Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
  Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
 23. Πώς δηλώνουν στο Ε1, οι κάτοικοι εξωτερικού, το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;
  • Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).
  • Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 σαν δευτερεύουσα κατοικία.
 24. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;
  Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας. Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.  Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.
 25. Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.14 (ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης) όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;
  Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793.  Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων.
 26. Γιατί δεν μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 10;
  Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία μας.
 27. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πώς υπολογίζεται η προκαταβολή;
  Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.
 28. Φορολογείται η διατροφή;
  Η διατροφή που καταβάλλεται στο σύζυγο ή στη σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα, η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.
 29. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;
  Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ΄ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος 2013.  Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από την στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης την ακινησία ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτ. της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
 30. Έχω ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής για το οποίο αναγνωρίζεται μειωμένη ετήσια αντικειμενική δαπάνη. Πώς μπορώ να το δηλώσω για να έχω την μείωση;
  Επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και συμπληρώνετε τα στοιχεία του σκάφους σας ενώ στη στήλη Κατηγορία Σκάφους επιλέγετε ιστιοφόρο. Κάνετε Καταχώρηση εγγραφής και αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας κάνετε Μεταφορά στη δήλωση.
 31. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.12 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;
  Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους Α.Φ.Μ. των δυο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν.  Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816 έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου.  Οι υπόλοιποι Α.Φ.Μ. (με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.
 32. Πως μπορώ να υποβάλω την φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2014;
  Οι δηλώσεις οικ. έτους 2014 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς το λογιστή.
 33. Πώς υποβάλλει εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικός τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Taxisnet;
  Θα συνδεθεί στη σελίδα www.gsis.gr, on line υπηρεσίες, υπηρεσίες προς πολίτες, λογαριασμός μου, είσοδος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές, δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1,Ε2,Ε3, https://www.gsis.gr/faq/imageE1.pdf ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό ειδοποίησης της αρχικής εκκαθάρισης και όχι της τροποποιητικής (εφόσον υπάρχει τροποποιητική).
 34. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
  Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1 Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας , θα την χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.  Προσοχή: θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203.  Στη συνέχεια, θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12
 35. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;
  Στον πίνακα 6.15 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419,420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.
 36. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
  Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ, προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.
 37. Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική δήλωση πελάτη μου, που δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet, όταν μου εμφανίζει μήνυμα «ο φορολογούμενος έχει δεσμευτεί από άλλον λογιστή»;
  Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή-φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί. ΠΟΛ.1131/30.5.2012
 38. Είμαι συγγραφέας δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος δημοσίου ο οποίος δεν υποχρεούμαι σε τήρηση βιβλίων. Πώς δηλώνω τις εισπράξεις από συγγραφικά δικαιώματα ή από πωλήσεις των βιβλίων;
  Σύμφωνα με την απόφαση 1117239/2276/Α0012/18.12.2007 δεν θεωρείστε επιτηδευματίας εφόσον δεν είστε επιτηδευματίας από άλλη αιτία.  Ωστόσο, υποβάλλετε Ε3 στο οποίο δηλώνετε τον κωδικό 726 (μη υπόχρεοι) και συμπληρώνονται οι ΚΑΔ 705 και 761 με τον εννιαψήφιο 999999999.  Το εισόδημα θα προσδιοριστεί εξωλογιστικά στον υποπίνακα στ΄ του Πίνακα ΣΤ και θα μεταφερθεί στον κωδικό 346 του Πίνακα Ζ.  Στον τελευταίο πίνακα στις σημειώσεις φορολογουμένου θα αναγράψετε την ιδιότητα σας και το είδος του αποκτώμενου εισοδήματος.  Το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και συμπληρώνεται στους κωδικούς 501 και 517 του Πίνακα 4Δ του Ε1
 39. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
  Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.  Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm  Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:  Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.  Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ : Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.
 40. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
  Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
 41. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα "το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες". Τι πρέπει να κάνω;
  Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο%.
 42. Είναι δυνατό να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια;
  Καταρχήν, σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη. Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο.  Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Με την έγγραφη δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης.  Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, "εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο", χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.
 43. Πώς συμπληρώνω ένα κενό ακίνητο (οικία, γραφείο, κλπ);
  Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη κενό, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου δεν γράφετε τίποτα και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες που το συγκεκριμένο ακίνητο παρέμενε κενό, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας ανήκει (χωρίς το σύμβολο %).
 44. Πώς συμπληρώνω μια κύρια κατοικία (μέχρι 200 τ.μ.) που έχει παραχωρηθεί από γονείς προς τα παιδιά ή και αντίστροφα;
  Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %).
 45. Πώς συμπληρώνω ένα ακίνητο που έχω παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο (φίλο, αδερφό κλπ);
  Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %) και συμπληρώνετε τη στήλη 11 με το τεκμαρτό μηνιαίο μίσθωμα και το αντίστοιχο ποσό στη στήλη 13, 14, 15.
 46. Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα προστατευόμενο μέλος;
  Το ακίνητο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Ε2 του προσώπου που το προστατεύει σαν να είναι δικό του ακίνητο.
 47. Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που εκμισθώνω;
  Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.
 48. Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που μου επιφέρει εισόδημα βάση αντικειμενικών τιμών;
  Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή γράφετε την λέξη ιδιόχρηση, στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.
 49. Με ποιόν τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;
  Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
 50. Πώς καταχωρείται ακίνητο που ανήκει σε ανήλικο;
  Εφόσον το ανήλικο δεν έχει υποχρέωση υποβολής Ε1, το ακίνητο καταχωρείται στο Ε2 του γονέα και στα στοιχεία ενοικιαστή γράφουμε ότι ανήκει στο παιδί. Αν από το ακίνητο εισπράττονται ενοίκια αυτά προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα.
 51. Ποιον αριθμό παροχής θα συμπληρώσω σε αγροτεμάχιο που εκμισθώνω στο οποίο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;
  Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
 52. Πως συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο μου που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;
  Το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.
 53. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
  Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.  Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm  Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:  Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552 ή 15515. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.  Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ.: Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.
 54. Τα γεωργικά εισοδήματα συμπληρώνονται και στο έντυπο Ε3;
  Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση και τα οποία δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ δεν συνυποβάλουν το έντυπο Ε3. Αντίθετα το Ε3 θα συνυποβληθεί με το έντυπο Ε5 από τους υπόχρεους που δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση και τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και σε κάθε περίπτωση (φυσικών ή νομικών προσώπων) που τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
 55.  Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε3 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
  Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου/ συζύγου, με τους οποίους υποβάλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1).  Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο τον σύζυγό της).
 56. Πότε υποβάλλονται τα συμπληρωματικά έντυπα (Ε2 και Ε3);
  Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/και Ε3) αυτά πρέπει να υποβληθούν ΠΡΙΝ από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά.  Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με συμπληρωματική δήλωση, μετά την οριστική εκκαθάριση της δήλωσής σας.
 57.  Κατά τη διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο Ε3;
  Θα υποβάλετε ένα έντυπο Ε3 και θα συμπληρώσετε τους αντίστοιχους πίνακες για κάθε δραστηριότητα.
 58.  Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
  Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.  Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm  Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:  Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Φιλέτο τόνου σε σάλτσα πορτοκαλιού με αρωματικό κουσκούς

FILETO TONOY ME PORTOKALI exolive magazine.gr
Ένα ιδιαίτερα αρωματικό πιάτο, έξω από τα συνηθισμένα.

Υλικά

 • 4 φιλέτα τόνου
 • χυμό από 3 πορτοκάλια
 • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 • 250γρ. κουσκούς
 • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 • 2-3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες
 • 1 φινόκιο μικρό
 • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
 • 4 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
 • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
 • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
 • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο, χοντροκομμένο
 • αλάτι
 • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Στύβετε τα πορτοκάλια, ανακατεύετε το χυμό τους με το μισό ελαιόλαδο και μαρινάρετε τα φιλέτα τόνου για 2 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 2

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τις ντομάτες και το φινόκιο. Σοτάρετε τα λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το ξίδι, τη μαρινάδα του ψαριού, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και βράζετε για άλλα 5-6 λεπτά. Στραγγίζετε τη σάλτσα και την κρατάτε ζεστή.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με γραμμές (γκριλιέρα) και αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα. Ψήνετε τον τόνο για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά (το ψήσιμο εξαρτάται από το πάχος του φιλέτου).

Βήμα 4

Βράζετε το κουσκούς σε 250γρ. αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και το αφήνετε σκεπασμένο εκτός φωτιάς για 3-4 λεπτά. Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το ξύσμα πορτοκαλιού (για 2-3 λεπτά). Προσθέτετε το κουσκούς και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Σερβίρετε το ψάρι με τη σάλτσα πορτοκαλιού και το κουσκούς.

Ομιλία της Τομεακής Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας σε ημερίδα με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη: Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης»

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη       e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                            ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                                Κατερίνη, 21 Μαρτίου 2014


Δελτίο Τύπου

Την Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014, η Τομεακή Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, κα Σοφία Μαυρίδου, συμμετείχε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Δίκτυο Ναβαρίνο και το Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο οποίο συμμετείχαν ως ομιλητές, Καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν τους εισηγητές της ημερίδας ήταν οι στρατηγικές διεθνοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη, το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι διοικητικές πρακτικές, καθώς επίσης και η διεθνής εμπειρία με επιτυχημένες πρακτικές άλλων χωρών.

Η κα Μαυρίδου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως υπεύθυνη των ζητημάτων Παιδείας, εξέθεσε στην εισήγησή της τα πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την έλευση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη για περαιτέρω διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας και μετα-λυκειακής εκπαίδευσης.

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη σύγχρονη πραγματικότητα τονίζοντας πως «τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, που έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή τάση που προκρίνει συνεργασίες ανάμεσα σε ιδρύματα από διάφορες χώρες και άνοιγμα σε ξένους φοιτητές».

Στη συνέχεια της εισήγησής της επεσήμανε το νομικό πλαίσιο και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το οποία θα πρέπει να υπερπηδήσουν οι υποψήφιοι φοιτητές τρίτων χωρών για να εισαχθούν σε ένα ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, ενώ το ζήτημα της γλώσσας αποτελεί εξίσου σημαντική τροχοπέδη, καθώς προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών σπουδών δεν προβλέπουν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, αλλά μόνον της ελληνικής.

Ωστόσο, η ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας το 2005 αποτελεί το έμπρακτο παράδειγμα του ενδιαφέροντος του ελληνικού κράτους για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η γλώσσα διδασκαλίας του, που είναι τα αγγλικά, είναι σημαντικό στοιχείο, καθώς δεν αποθαρρύνονται οι εν δυνάμει φοιτητές από τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Όμως η κα Μαυρίδου τόνισε, πως αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή και πως πρέπει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών πανεπιστημίων να αναδειχθούν και να διευρυνθούν οι δυνατότητές τους για διεθνή δικτύωση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργασιών, κάνοντας ένα άλμα από τη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης στην παγκοσμιοποίησή της.

Ολοκληρώντας την ομιλία της, η Αντιπεριφερειάρχης, πρότεινε ενέργειες με σκοπό την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναβάθμισης του διεθνούς χαρακτήρα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αξιοποίηση του σημαντικού και υψηλού επιπέδου των Ελλήνων ακαδημαϊκών της διασποράς και τη διευκόλυνση στη χορήγηση άδειας παραμονής στους σπουδαστές όλων των βαθμίδων και των οικογενειών τους απλουστεύοντας τις διαδικασίες.

Η προώθηση των διεθνών συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού, κυρίως με ανταλλαγές φοιτητών, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε περιφερειακό κέντρο μεταπτυχιακών σπουδών με κύρια γλώσσα την αγγλική, αλλά και η ενεργή συμμετοχή στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη με τη δημιουργία κοινών προπτυχιακών προγραμμάτων με πανεπιστήμια των χωρών μελών της Ε.Ε. αποτελούν ρεαλιστικές στρατηγικές διεθνοποίησης τόσο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, όσο και της υπόλοιπης χώρας.

Η κα Μαυρίδου τόνισε, πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί επενδύοντας ουσιαστικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιστώντας τη χώρα μας ένα ποιοτικό κέντρο μάθησης και δημιουργίας γνώσης για την ευρύτερη περιοχή.


Διορθώνεται παράλειψη για Όλυμπο και Πιερία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΞΕΝ. ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣτη διόρθωση του βιβλίου Γεωγραφίας της Ε΄ Δημοτικού πρόκειται να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από την επιστολή του πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού μας Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, με την οποία επισημάνθηκε σοβαρή παράλειψη που αφορά στον Όλυμπο και το γεωγραφικό διαμέρισμα που ανήκει.
Πιο αναλυτικά, στις 10-01-2014 ο κ. Μπαραλιάκος απέστειλε προς τον Υπουργό κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο επιστολή, στην οποία επισήμανε ότι στο βιβλίο Γεωγραφίας της Ε΄ Δημοτικού αναφερόταν πως ο Όλυμπος ανήκε μόνο στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.
Στην επιστολή του ο κ. Μπαραλιάκος υπογράμμιζε πως η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας, βρίσκεται στην Πιερία και πως το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας και μεταξύ Πιερίας και Λάρισας. Επιπλέον, ζητούσε την παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού προς αποκατάσταση της αλήθειας και διόρθωσης του λάθους στην επόμενη έκδοση του βιβλίου.
Σε απάντησή της προς τον κ. Μπαραλιάκο η Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήμα Β΄ - Διδακτικών Βιβλίων) του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων λαμβάνοντας υπόψη την Πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σημείο ως «παράλειψη», η οποία πρόκειται να αποκατασταθεί με τις σχετικές διορθώσεις.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Σε απάντηση της από 10-01-2014 επιστολής σας αναφορικά με τα στοιχεία του πίνακα της σελίδας 48 (Κεφάλαιο 13) με στήλες «Μεγαλύτερα Βουνά» - «Ύψος» - «διαμερίσματα», όπου στην 1η γραμμή του εν λόγω πίνακα, για το βουνό «Όλυμπος» και στο 3ο κελί για το «Διαμέρισμα» στο οποίο βρίσκεται, αναφέρεται η «Θεσσαλία», ενώ δεν έχει συμπεριληφθεί και το γεωγραφικό διαμέρισμα «Μακεδονία» και λαμβάνοντας υπόψη την υπ. αριθμ. 09/17-02-2014 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
«Το συγκεκριμένο σημείο χαρακτηρίζεται ως παράλειψη και πρόκειται να αντικατασταθεί με το λεκτικό «Θεσσαλία – Μακεδονία» καθώς και να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις του ψηφιακού βιβλίου και του αρχείου με τα παροράματα, όπως είναι αναρτημένα στο http://ebooks.edu.gr».
Αναφορικά με τα ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας έχει ήδη προβεί με έγγραφη ενημέρωση, προς αντικατάσταση των προαναφερόμενων, προς τη Διεύθυνση Εκδόσεων Ι.Τ.Υ.Ε. – Διόφαντος».


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Σε καφενεία των συνοικιών της Ν. Ζωής και των Καταφυγιώτικων περιόδευσαν ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Α. Ρούτσας. Οι υποψήφιοι συζήτησαν τα ειδικά θέματα της περιοχής αλλά και τα συνολικότερα προβλήματα που απασχολούν τις οικογένειες της περιφέρειάς μας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι σχεδιασμοί που μπαίνουν στους δήμους για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων που μέχρι τώρα ανακούφιζαν την καθημερινότητα των πολιτών και η ανάγκη για τα λαϊκά νοικοκυριά η «Λαϊκή Συσπείρωση» να βγει δυνατή στις επικείμενες εκλογές. Τέλος, συνέδεσαν τις δημοτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, όπου η καταδίκη των κατευθύνσεων της Ε.Ε που στοχεύουν σε ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει, ισοδυναμεί με ψήφο στο Κ.Κ.Ε και σημαίνει ουσιαστικά δυνάμωμα του ίδιου του λαού. 

Μ.Μπόλαρης - Μια αναπάντεχη συνάντηση
Μια αναπάντεχη συνάντηση

Μια αναπάντεχη συνάντηση  που είχε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης, τον έφερε ξαφνικά σε ρόλο . . . δασκάλου. Βγαίνοντας από το γραφείο του αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας ο κ. Μπόλαρης βρέθηκε μπροστά σε δεκάδες παιδιά της ΣΤ' δημοτικού, που επισκέπτονταν το δημαρχείο. Οι μικροί μαθητές μόλις τον είδαν άρχισαν να τον "βομβαρδίζουν" με ερωτήσεις για τις εκλογές, την περιφέρεια, το κοινοβούλιο και την δημοκρατία. Με χαμόγελο και απλά λόγια, ο υποψήφιος περιφερειάρχης προσπάθησε να λύσει όλες τους τις απορίες και μάλλον τα κατάφερε γιατί στο τέλος τον αγκάλιασαν και τον ευχαρίστησαν γι' αυτό το έστω και σύντομο μάθημα πολιτεύματος!  Πατέρας έξι παιδιών ο ίδιος έχει μάθει να απαντάει σε παιδικές απορίες.