ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Τα φίδια ακούν πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζετε

 
Χωρίς κάποια εμφανή οπή για να δέχεται τα ακουστικά κύματα, τα φίδια θεωρούνται συχνά ως κωφά από τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες γνωρίζουν φυσικά πως δεν είναι κωφά, αλλά η ακοή τους θεωρούνταν πάντα υποδεέστερη των άλλων αισθήσεών τους, όπως όραση και γεύση. Ωστόσο μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η ακοή είναι σημαντική για την επιβίωσή τους.

Τα φίδια είναι πολύ ευαίσθητα, συνεσταλμένα πλάσματα τα οποία κρύβονται το μεγαλύτερο διάστημα και έτσι έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα για αυτά. Επειδή τα φίδια δεν έχουν εξωτερικά αυτιά, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως είναι κωφά και μπορούν να νιώσουν μόνο τις δονήσεις μέσω του εδάφους και του σώματός τους.

Χρησιμοποιώντας 19 διαφορετικά είδη φιδιών, επιστήμονες του University of Queensland στην Αυστραλία δοκίμασαν ήχους μεταξύ 0 και 450 Hertz.

Αναπαρήγαμε έναν ήχο ο οποίος παρήγαγε δονήσεις στο έδαφος, ενώ οι δύο άλλοι ήχοι ήταν μόνο στον αέρα. Έτσι, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε και τους δύο τύπους “ακοής” – της ακοής μέσω της επαφής του σώματος του φιδιού με το έδαφος και της ακοής μέσω του εσωτερικού αυτιού τους.

Διαφορετικά είδη φιδιών ανταποκρίθηκαν στους αερογενείς ήχους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά αυτά που ανήκαν στο ίδιο γένος ανταποκρίθηκαν το ίδιο, αποκαλύπτοντας πως οι αντιδράσεις κληρονομούνται.

Η ανθρώπινη μακροβιότητα έχει βιολογικό όριο; | techit


 Καθώς ο την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 118 ετών, το θέμα της ανθρώπινης μακροβιότητας συνεχίζει να διχάζει τους ερευνητές: η ύπαρξή μας είναι βιολογικά περιορισμένη ή μπορεί να αυξάνεται επ’ αόριστον;

Στο τέλος του 18ου αιώνα, ο (Georges-Louis Leclerc, Comte de) Buffon έκανε την εκτίμηση ότι ένας άνθρωπος με καλή υγεία, που δεν έχει πάθει ατύχημα ούτε πάσχει από κάποια νόσο μπορεί να ζήσει μέχρι τα 100 χρόνια κατά το μέγιστον.

Οι 100ετείς ήταν στην εποχή του πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Όμως, με την βελτίωση των συνθηκών ζωής και την πρόοδο της Ιατρικής, οι υποθέσεις για τα χρονικά όρια της ανθρώπινης ζωής άλλαξαν σταδιακά.

Το 1995, καταγράφηκε νέο ρεκόρ, όταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν γιόρτασε τα 120ά της γενέθλια. Πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και παραμένει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος, με πιστοποιημένη χρονολογία γεννήσεως, που έζησε περισσότερο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Γενικότερα από το 1950 ο αριθμός των Γάλλων ηλικίας 100 ετών και άνω διπλασιαζόταν κάθε δέκα χρόνια για να φθάσει στους 27.500 στο τέλος του 2021, σύμφωνα με τον Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών (Ined). Και μέχρι το 2060 μπορεί να επταπλασιασθούν. Παράλληλα, από την δεκαετία 1980, έχει εμφανισθεί η ομάδα των άνω των 110 ετών, που θέτει και πάλι το ζήτημα του ορίου της ανθρώπινης μακροβιότητας.

Οι ερευνητές είναι διχασμένοι. Από την μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που υπερασπίζονται την ιδέα ότι η ζωή ορίζεται από βιολογικούς περιορισμούς.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature το 2016, οι γενετιστές έδειξαν ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση της ανθρώπινης μακροβιότητας από το τέλος της δεκαετίας του 1990.

Στηριζόμενοι σε δημογραφικά στοιχεία, ανακάλυψαν ότι από τον θάνατο της Ζαν Καλμάν, η μέγιστη διάρκεια ζωής των ανθρώπων έχει μειωθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι υπέργηροι άνθρωποι στον κόσμο. «Συμπεραίνουν ότι η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής έχει ένα φυσικό όριο και ότι το όριο της μακροβιότητας τοποθετείται γύρω στα 115 έτη», δηλώνει ο δημογράφος και ειδικός σε θέματα μακροβιότητας Jean-Marie Robine.

«Γενετικές τροποποιήσεις»

Καταρρίπτοντας έναν περίεργο μύθο για τη μαριχουάνα

 Το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διεξήγαγε μια μελέτη για να ανακαλύψει εάν η χρήση κάνναβης ενισχύει τη δημιουργικότητα. Η έρευνα έφερε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι το κάπνισμα μαριχουάνας αυξάνει τη δημιουργικότητα. Ίσως αυτός ο μύθος να πηγάζει από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο της τέχνης ήταν ή συνεχίζουν να είναι καταναλωτές. Ο ίδιος ο Charles Baudelaire έλεγε ότι οι πιο απλές λέξεις και οι πιο ασήμαντες ιδέες αποκτούν ένα περίεργο και νέο νόημα μετά την κατανάλωση χασίς.

Πολλοί διάσημοι άνθρωποι όπως ο John Lennon, ο Bob Marley, ακόμη και επιστήμονες όπως ο Carl Sagan ήταν χρήστες κάνναβης. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη βάση για τον μύθο ότι το κάπνισμα μαριχουάνας αυξάνει τη δημιουργικότητα . Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology.

Αν και οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι το θέμα απαιτεί περαιτέρω έρευνα, στην πραγματικότητα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα μαριχουάνας έχει ελάχιστο αντίκτυπο στη δημιουργικότητα. Επιπλέον, ισχύει μόνο για ορισμένους ανθρώπους.

Μια μελέτη για τη μαριχουάνα και τη δημιουργικότητα

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον νευρωτισμό;

 Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που έχει σημαντική βιολογική βάση . Κάνει τα άτομα με αυτό ευάλωτα σε ψυχολογικές διαταραχές επειδή σχετίζεται τόσο με κακή διαχείριση του άγχους όσο και με την τάση να εκτίθεται κανείς σε ψυχολογικά επιζήμια ερεθίσματα.

Το να είσαι πολύ νευρωτικός μπορεί να κάνει διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια να επηρεάσουν πιο σοβαρά το άτομο . Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε θέματα σχέσεων, εχθρότητας στο χώρο εργασίας και εξουθένωσης .

Παρακάτω, θα εξηγήσουμε εν συντομία τι ακριβώς είναι ο νευρωτισμός και πώς λειτουργεί σε διαφορετικές ψυχολογικές διαταραχές, καθώς μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα με την καθεμία.

Ο νευρωτισμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας

Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για το market pass

 Την προσεχή Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το market pass, ένα από τα τρία μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τα σούπερ μάρκετ με στόχο το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να υπάρξει εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την διαδικασία ξεκίνησε σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και η πλατφόρμα του Market Pass θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις την προσεχή Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από την -ήδη γνωστή από άλλες εφαρμογές- πλατφόρμα vouchers.gov.gr.

Τι είναι το Market Pass

To Market Pass είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ έως και τον Ιούλιο, με το οποίο θα καλύπτεται το 10% των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Οι αγορές που θα εγκρίνονται για market pass είναι αυτές που θα πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ, καθώς και σε φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Για τις αιτήσεις θα χρειαστούν κωδικοί Taxisnet, αριθμός κινητού, email, ΙΒΑΝ (για κατάθεση σε λογαριασμό) ενώ δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά. Η ενίσχυση αφορά στο σύνολο του νοικοκυριού -όχι μεμονωμένα μέλη- και η διάρκεια της διάρκεια της επιδότησης είναι 6μηνη (Φεβρουάριος – Ιούλιος 2023).

Η χρήση της κάρτας αγορών

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Το Market Pass αποτελεί την ενίσχυση με ποσοστό ύψους 10% των αγορών των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Η ενίσχυση αυτή θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών, ενώ θα  κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικότερα τα ποσά:

Μακαρονάδα με γαρίδες και μανιτάρια αλά κρεμ για ατελείωτη απόλαυση

 


Η καλύτερη συνταγή για τα πιο νόστιμα μακαρόνια με γαρίδες!

Υλικά:

1 συσκευασία σπαγγέτι
1 κιλό γαρίδες, καθαρισμένες
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
200 γραμμάρια λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1/2 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα Dijon
2 κουταλιές του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές του γλυκού χυμό λεμόνι
1/3 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα

Ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια 296 ώρες μετά τον σεισμό. Βρέθηκε νεκρός ο Κριστιάν Ατσού

 Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί το πρωί του Σαββάτου από τα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια στη νότια Τουρκία, 296 ώρες μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ζωντανό ανασύρθηκε και ένα 12χρονο αγόρι, το οποίο, ωστόσο ξεψύχησε λίγο αργότερα. 

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τους τρεις ανθρώπους να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα. Σύμφωνα με αναφορές κατάφεραν όλες αυτές τις ημέρες να κρατηθούν στη ζωή τρώγοντας χώμα, λουλούδια και έντομα.

Χαρακτηρίζουν τα βοσκοτόπια... δάση και δημεύουν τις περιουσίες των Ελλήνων

 Σοβαρό ιδιοκτησιακό ζήτημα στη χώρα έχει δημιουργήσει η δασική νομοθεσία, εξαιτίας του οποίου δημεύονται περιουσίες Ελλήνων. Περιουσίες που αποτελούνται είτε από αμιγώς χορτολιβαδικά εδάφη -που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μεμονωμένα αλλά μόνο ως μέρος των βοσκοτόπων- είτε οι ίδιοι οι βοσκότοποί τους.

Δηλαδή δημεύονται όλοι οι βοσκότοποι στην Ελλάδα, επειδή τους ονόμασαν δασικές εκτάσεις, αλλά όπως έχει αναδειχθεί και κάθε έκταση στην οποία υπάρχουν φρύγανα ή φτέρη κ.λπ.. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 95% σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, για παράδειγμα, να χαρακτηρίζεται δάσος.

Πράξη που ξεσήκωσε από το 2019 τους βουλευτές όλων των κομμάτων στις Κυκλάδες και ανάγκασε τον τότε αν. υπουργό κ. Φάμελλο να προβεί σε τροποποίηση του νόμου με υπουργική απόφαση, ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου Δασών, παρέχοντας το δικαίωμα σε επιτροπή από τρεις δασάρχες, να προβαίνει σε αποχαρακτηρισμό των φρυγανότοπων στα νησιά των Κυκλάδων, χαρακτηρίζοντάς τους χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε άλλες περιοχές, στις οποίες το πρόβλημα παραμένει και οι άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους, ενώ «αφαιρούνται» από το σύστημα της κτηνοτροφίας κρίσιμες εκτάσεις για την τροφή και ανάπτυξη των κοπαδιών.

Τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των κυριακάτικων εφημερίδων



 Διαβάστε  τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των εφημερίδων της Κυριακής.

Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Καραλή στο επί κοντώ

 

Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού ξεσήκωσε τους θεατές που βρέθηκαν στο ΣΕΦ με μια εντυπωσιακή αγωνιστική εμφάνιση και έδειξε ότι είναι έτοιμος για το μεγάλο ραντεβού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης.

Ο 24χρονος πρωταθλητής ξεκίνησε τον αγώνα με επιτυχημένα άλματα στα 5,30μ., 5,40μ., 5,50μ. πέρασε τα 5,65μ. με τη δεύτερη, τα 5,72μ. με την τρίτη και τα 5,86μ. με τη δεύτερη προσπάθεια. Στη συνέχεια ο αθλητής του Χάρη Καραλή επιχείρησε να ξεπεράσει εκ νέου το ρεκόρ βάζοντας τον πήχη στα 5,92 μ., άλμα που έδειξε ότι δεν είναι μακριά παρότι σήμερα απέτυχε να περάσει δύο φορές.

Δήμος Κατερίνης: Εκδήλωση Μνήμης. Τιμής θυμάτων κατοχής




 Με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.Γεώργιο και

κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και από συγγενείς των

θυμάτων στο μνημείο πεσόντων - στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Οδός Διγενή Ακρίτα), τιμήθηκε σήμερα το

πρωί, η επέτειος της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς 43 Ελλήνων πατριωτών, με πρώτο τον

αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο, τον Φεβρουάριο του 1943. 

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης παρέστησαν: ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας

Κουκοδήμος, οι Βουλευτές Πιερίας: Σάββας Χιονίδης (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων),

Ξενοφών Μπαραλιάκος,  Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Μπέττυ Σκούφα, εκπρόσωπος της Περιφερειακής

Ενότητας Πιερίας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δ. Κατερίνης, Νίκος Κατανάς. Επίσης,

αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών του Δήμου Κατερίνης, ο

Γ.Γραμματέας του Δήμου, Κώστας Λιακόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης, Αναστάσιος Παπαζήσης,

καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Ελασσόνας (ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρανίκας), της Δημοτικής

Κοινότητας Λιβαδίου Ελασσόνας, της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου, της 24 ης  Τεθωρακισμένης

Ταξιαρχίας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν.Πιερίας, της

Λιμενικής Αρχής Σκάλας Κατερίνης, των Διεύθυνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτιστικών συλλόγων (Αη – Δημητρινών Κατερίνης,

Θεσσαλονίκης και Αγίου Δημητρίου, Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος», Πολιτιστικού

Συλλόγου Σιδηροδρομικού Σταθμού, Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά», Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ

ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ»). Τέλος, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Κώστας Κουκοδήμος αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης

τόνισε: «Τιμήσαμε με κατάνυξη την επέτειο της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των Ελλήνων

πατριωτών, τον Φεβρουάριο του 1943 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.  Η θυσία των Αη-Δημητρινών, των

Λιβαδιωτών και του δημάρχου Κατερίνης Αιμίλιου Ξανθόπουλου δεν πήγε χαμένη. Χαράχτηκε ανεξίτηλη

στη μνήμη μας και  αποτελεί φωτεινό φάρο υψηλών ιδανικών. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!».

Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ομιλία – αναφορά στο ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός – φιλόλογος, Δρ. Πάρις

Παπαγεωργίου, ο οποίος παρέθεσε συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: […]

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους 40 συντοπίτες και συμπατριώτες μας που

εκτελέστηκαν εδώ πριν από 80 χρόνια από τους Γερμανούς κατακτητές. Τόσα χρόνια μετά, κι όμως τα γεγονότα

εκείνα μας γεμίζουν με φρίκη και αποτροπιασμό. Ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση στην Πιερία την περίοδο της

Γερμανικής κατοχής.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 19 Φεβρουαρίου 1943 τμήμα του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας με αρχηγό των Φιλώτα Αδαμίδη

κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου χρωμίου στον Άη Δημήτρη. Το χρώμιο χρησίμευε

στους Γερμανούς για την κατασκευή όπλων. Επιθέσεις σαν και αυτήν παρενοχλούσαν τον κανονικό εφοδιασμό των

Γερμανών, με αποτέλεσμα να καταλήξουν να προμηθεύονται χρώμιο από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία. Αξίζει να


σημειωθεί ότι το μεταλλείο ήταν υπό γερμανική εκμετάλλευση και προ του πολέμου, αλλά στην κατοχή τον απόλυτο

έλεγχό του είχε αναλάβει ο γερμανικός στρατός. Εκεί εργάζονταν χωρίς αμοιβή κυρίως κάτοικοι του χωριού Άγιος

Δημήτρης και 34 Εβραίοι που οι ναζί τους είχαν μεταφέρει από τη Θεσσαλονίκη. Οι αντάρτες τη μέρα εκείνη

τραυμάτισαν τρεις Γερμανούς στρατιώτες και έπιασαν άλλους δύο ως αιχμαλώτους πολέμου, τον Γερμανό επιστάτη

Χάρτμαν και τον μεταλλωρύχο Τσένκε. Η είδηση έφτασε τηλεφωνικά από τον σταθμό της Στρατιωτικής

Χωροφυλακής Κατερίνης στις προϊστάμενες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.

Ημέρα Αγάπης