ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου τελειώνει τον έντρομο Ευάγγελο Βενιζέλο

 “Τι σημειώνουν κύκλοι εντός ΠΑΣΟΚ για την μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άνδρες”  

Σε παράσταση για έναν ρόλο έχει μετατρέψει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την μετωπική σύγκρουση με τον νυν πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο που έχει μετατρέχει το άλλοτε κραταιό Κίνημα σε ουρά της Δεξιάς.

Μπορεί να έχει γίνει γνωστό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξοργίστηκε με το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 για τις τράπεζες που περιέχεται στο καταστροφικό πολυνομοσχέδιο, μπορεί να διέρρευσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε...
με σκληρό τρόπο στον πρώην πρωθυπουργό (Οι διαρροές αναφέρουν ότι ο Ε. Βενιζέλος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου του είπε ότι "αυτό που κάνεις είναι πολιτική αλητεία"), αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν τόλμησε ποτέ να προχωρήσει στην διαγραφή του Γιώργου Παπανδρέου από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Και πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, από τη στιγμή που θα προέκυπτε πρόβλημα σε ότι αφορά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης; Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, όταν στο ΠΑΣΟΚ οι "Παπανδρεϊκοί" παραμένουν κυρίαρχη δύναμη και όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μηδενική επιρροή σε μια κοινωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς τον θεωρεί υπεύθυνο για τα δεινά της, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι συμβαίνει το ίδιο με την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου (παρά την εγκληματική κεντρική πολιτική απόφαση προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης το 2010).

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίζει την προσωπική του στρατηγική, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με την πτώση της σημερινής ξενόδουλης συγκυβέρνησης θα ξεκινήσει για τον ίδιο ένας προσωπικός γολγοθάς και το σύστημα δεν θα έχει τη δυνατότητα πλέον να του παράσχει άλλη προστασία. Γνωρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα έρεισμα στην ελληνική κοινωνία. Όπως σημείωνε τις προάλλες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε ιδιωτική συζήτηση: "Αν στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ κατέβαινε με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, σαφέστατα θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τώρα ο Βενιζέλος προσπαθεί να κρύψει την προσωπική του αποτυχία πίσω από την Ελιά".

Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι εντός ΠΑΣΟΚ "Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο Βενιζέλος να μιλά στην ανακοίνωση που εξέδωσε με σαφείς αιχμές προς τον Γιώργο Παπανδρέου  για υποκρισία και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, όταν αυτοί που βρίσκονται σήμερα στην ηγεσία του Κινήματος έχουν διαπρέψει σε αυτά". Και εννοούν βέβαια την στρατηγική που είχε ακολουθήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τις εκλογές του 2007, αλλά και την υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου από την στιγμή που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία, μέχρι την παραίτησή του τον Νοέμβριο του 2011, όπως επίσης και τη στάση του στη συνέχεια. 

Τι λένε οι ίδιοι κύκλοι;;; Ότι με ένα νεύμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα "τελειώσει πολιτικά" τον Ευάγγελο Βενιζέλο και συμπληρώνουν με νόημα ότι "έχει τις δυνατοτητες και τα ερεισματα μέσα στο κόμμα για να το κάνει. Μέχρι τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα στέκεται σούζα, μην τυχόν και χάσει άλλον έναν βουλευτή. Τον πρόλαβε εξάλλου ο Σαμαράς με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ούτε το Μαξίμου θα του επιτρέψει να κάνει πράξη τους λεονταρισμούς του". Εξάλλου οι παπανδρεϊκοί βουλευτές είναι "στα κάγκελα", το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην εκλέξει ούτε έναν ευρωβουλευτή στις προσεχείς ευρωεκλογές και εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;;; Ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ο καιρός θα δείξει.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (παρ.2 του άρθρου 25 και την παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν. 3528/2007) ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
1. παρ.2 του άρθρου 25 και την παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν. 3528/2007  3. Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή.  Όταν σε διαταγή η οποία προδήλως αντίκειται σε διατάξεις νόμων ή συμφέροντος ή όταν ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή, που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις διατυπώνονται επείγοντες λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις ακολουθήσει δεύτερη διαταγή, που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος ο υπάλληλος οφείλει   να εκτελέσει τη διαταγή και να αναφέρει συγχρόνως στην προϊσταμένη αρχή εκείνου   που τον διέταξε..  Εάν εκείνος που διέταξε είναι ο Υπουργός, η αναφορά υποβάλλεται στον Πρωθυπουργό.»
 
ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 2. Με το άρθρο 39 παρ. 15 της Υπουργικής Απόφασης Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (Φ.Ε.Κ 1340/2002, Τόμος Β) ο Διευθυντής μπορεί να υποκαταστήσει το Σύλλογο μόνο όταν ο Σύλλογος αδυνατεί να λάβει απόφαση σε συγκεκριμένες εκεί αναγραφόμενες περιπτώσεις. Κατά το άρθρο αυτό, ο Διευθυντής έχει όλως περιορισμένες αρμοδιότητες υποκατάστασης του Συλλόγου. Λόγω δε της εξαιρέσεως από τον κανόνα, η αρμοδιότητά του αυτή, ερμηνεύεται στενά και μόνον βάσει των νομικών δεδομένων του 2002, τότε που δεν υπήρχαν ομάδες  αξιολογήσεως. 3.Οι προβλεπόμενες με βάση πρόσφατα κανονιστικά κείμενα ομάδες αξιολογήσεως είναι αδύνατον να εκτελέσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός του εργασιακού ωραρίου, καθόσον είναι τεχνικώς αδύνατον, εκπαιδευτικοί με διαφορετικές «ελεύθερες» ώρες μεταξύ των ωρών διδασκαλίας, να συντονιστούν και να αποδώσουν έργο, αφού τα μέλη του Συλλόγου έχουν επιπροσθέτως διοικητικό έργο, διορθώσεις εργασιών, προετοιμασία εκπαιδευτικού έργου, υλοποίηση και προετοιμασία προγραμμάτων τα οποία έχουν αναλάβει, εφημερίες και γενικώς ό,τι άλλο τυχόν προκύψει κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους .4. Με τις εγκυκλίους που μου έχουν αποσταλεί, δε γίνεται καμία μνεία για αμοιβή είτε αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης εκπαιδευτικών που θα μετάσχουν σε ομάδες εργασίας. 5. Με αυτά τα δεδομένα, η πρακτικώς αναγκαία συνέπεια της αυτοαξιολόγησης είναι η μη θεσμοθετημένη υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών. Συνεπώς τα εμμέσως ή αμέσως προκύπτοντα από τις εγκυκλίους που μου έχουν αποσταλεί σχετικά με τις ομάδες εργασίας είναι προφανώς παράνομα κατ’ ενέργειαν του άρθρου 25 παρ. 3 του Ν. 3528/2007 και παρακαλώ για τις σχετικές ενέργειές σας επ’ αυτού. 6.  Επίσης, θεωρώ παράνομη κατά το άρθρο 25 παρ. 2 του Ν. 3528/2007 την υποκατάσταση του Συλλόγου από το Διευθυντή κατ’ επίκληση του άρθρου 39 παρ. 15 της Υπουργικής Αποφάσεως  Φ.353.1/324/105657/8-10-2002 (Φ.Ε.Κ 1340/2002 τομ. Β).Αναμένω την απάντησή σας προκειμένου  να εκτελέσω τη διαταγή του κ. Υπουργού όπως προκύπτει από τη με αριθμό 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
[ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ]
ΘΕΜΑ: «Έγγραφη Αναφορά του άρθρου 25 παρ. 2 και του άρθρου 25 παρ. 3 του Ν.3528/2007»
Όπως γνωρίζετε, δυνάμει της με αριθμό πρωτ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκυκλίου  του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Διευκρινήσεις ως προς την εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014», «σε περίπτωση που ο σύλλογος διδασκόντων δεν μπορεί να καταλήξει σε απόφαση συγκρότησης επαρκούς αριθμού ομάδων εργασίας ή συγκεκριμένης σύνθεσης ή κατανομής αρμοδιοτήτων (π.χ τους δείκτες που θα επεξεργαστεί κάθε ομάδα), τότε ο Διευθυντής του σχολείου, σύμφωνα με το άρθρο 39, παρ. 15, ΦΕΚ 1340/2002, υποχρεούται να ορίσει τον αριθμό, τη σύνθεση και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της ομάδας.».
Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 25 και την παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν. 3528/2007 ισχύουν τα εξής: «… 2. Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει   στις διαταγές των προϊσταμένων του.  Όταν όμως εκτελεί διαταγή την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει πριν την εκτέλεση να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτή. 3. Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή. Όταν σε διαταγή η οποία προδήλως αντίκειται σε διατάξεις νόμων ή συμφέροντος ή όταν ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή, που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις διατυπώνονται επείγοντες λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις ακολουθήσει δεύτερη διαταγή, που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος ο υπάλληλος οφείλει   να εκτελέσει τη διαταγή και να αναφέρει συγχρόνως στην προϊσταμένη αρχή εκείνου   που τον διέταξε..  Εάν εκείνος που διέταξε είναι ο Υπουργός, η αναφορά υποβάλλεται στον Πρωθυπουργό.»
Σύμφωνα με το Ν. 1566/1985, άρθρο 11 «Όργανα, επιλογή, τοποθέτηση, υπηρεσιακή κατάσταση, καθήκοντα» προβλέπεται ότι: «Όργανα διοίκησης κάθε σχολείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ο Διευθυντής, ο Υποδιευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων. Δ. Καθήκοντα. 1. Ο Διευθυντής του σχολείου είναι ιδίως υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, το συντονισμό της σχολικής ζωής, την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εντολών και την εφαρμογή των αποφάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων, που εκδίδονται σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων. Μετέχει επίσης στην αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών του σχολείου του και συνεργάζεται με τους Σχολικούς Συμβούλους…Στ. Σύλλογοι Διδασκόντων. 1. Ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολείου αποτελείται από όλους τους διδάσκοντες στο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχει ως πρόεδρό του το διευθυντή του σχολείου. Όταν στις συνεδριάσεις του συλλόγου εξετάζονται ειδικά θέματα μαθητών μετέχουν και δύο εκπρόσωποί τους, που ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο των μαθητικών κοινοτήτων.2.Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστον μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμία περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας μαθημάτων.3. Ο σύλλογος διδασκόντων αποτελεί συλλογικό όργανο για τη χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής και την καλύτερη λειτουργία του σχολείου. Έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του ωρολογίου και αναλυτικού  προγράμματος, την υγεία και προστασία των μαθητών, την καθαριότητα των σχολικών χώρων και την οργάνωση της σχολικής ζωής. Ιεραρχεί τις σχολικές ανάγκες και φροντίζει για την αντιμετώπισή τους. Αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό και του κοινωνικούς φορείς του τόπου. Μπορεί   να αποφασίζει το χωρισμό των μελών του σε τομείς γνώσεων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της διδασκαλίας και της εφαρμογής των εκπαιδευτικών μεθόδων. 4. Ο τρόπος λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων, οι ειδικότερες αρμοδιότητές του και τα ειδικά θέματα, στη συζήτηση των οποίων παρίστανται εκπρόσωποι μαθητών, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.» Μεταγενέστερα δε,  στο Προεδρικό Διάταγμα 320/1993 «Αξιολόγηση τους έργου των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» προβλέφθηκε ρητώς σε επίπεδο σχολικής μονάδας το έργο της αξιολόγησης  του εκπαιδευτικού έργου (άρθρο 2 Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου σε επίπεδο σχολικής Μονάδας) ως εξής: «1. Στο πλαίσιο των γενικών σκοπών της εκπαίδευσης και των ειδικών σκοπών των διδασκομένων μαθημάτων σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τους οικείους Σχολικούς Συμβούλους προγραμματίζει στην αρχή κάθε σχολικού έτους τις διδακτικές και τις ευρύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητές της. 2. Στο τέλος του διδακτικού έτους το εκπαιδευτικό έργο κάθε σχολικής μονάδας αξιολογείται από το σύλλογο διδασκόντων –αφού λάβει υπόψη του και τη σχετική γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων-προκειμένου  να επισημανθούν αδυναμίες και να βελτιωθεί ο προγραμματισμός του επομένου έτους. Σχετική έκθεση υποβάλλεται από το Διευθυντή του σχολείου στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων και στον οικείο Προϊστάμενο Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης». Εκ των ως άνω συνάγεται ότι αποκλειστικό αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση και τη συγκρότηση ομάδων έργου είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων.
Το αυτό συνάγεται και από το άρθρο 32 (Προγραμματισμός και αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών)  του Ν. 3848/2010  «Εκπαίδευση-δημόσια, ιδιωτική, ΤΕΕ, εκκλησιαστική-ΑΣΕΠ-Αξιολόγηση-Μεταθέσεις-Γ.Γρ. Ερ. Τεχν.».
Στα  άρθρα 37, 38 και 39 της Υ. Α Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002 (Φ.Ε.Κ 1340, Τόμος Β) «Αρμοδιότητα προϊσταμένων, διευθυντών, υποδ/ντών σχ. μονάδων και ΣΕΚ» προβλέπονται τα ακόλουθα:
Συγκεκριμένα στο άρθρο 37 (Σύνθεση και λειτουργία του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.)) της ως άνω αποφάσεως προβλέπεται: «1. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι συλλογικό όργανο του σχολείου και αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ` αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Εργo του είναι η χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου, για την οποία είναι υπεύθυνος. Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. 2. Πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων είναι ο Διευθυντής του σχολείου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση Υποδιευθυντή και δεν έχει ορισθεί νόμιμος αναπληρωτής του Διευθυντή, όταν αυτός απουσιάζει, προεδρεύει στο Σύλλογο Διδασκόντων ο ανώτερος στο βαθμό εκπαιδευτικός και επί ισόβαθμων εκείνος που έχει τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό. 3. Ειδικότερα ο Σύλλογος των Διδασκόντων συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική. Απουσία μέλους από τις συνεδριάσεις πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένη. 4. Τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων γίνονται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου: α) Πριν από την έναρξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους. β) Στο τέλος κάθε τριμήνου ή τετραμήνου. γ) Κατά την ημέρα έκδοσης των αποτελεσμάτων των προαγωγικών, απολυτηρίων, ή πτυχιακών εξετάσεων και δ) Στο τελευταίο δεκαήμερο του διδακτικού έτους. 6. Δε συγκαλείται συνεδρίαση του συλλόγου, αν το θέμα ή τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση ανήκουν, σύμφωνα με το νόμο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διευθυντή ή άλλου σχολικού φορέα ή όταν δεν είναι σύννομα. 7. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει πάντοτε εκτός ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων. 8. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με την επιφύλαξη της περίπτωσης β της παραγράφου 5, και το χρόνο πραγματοποίησης της συνεδρίασης ορίζει ο Διευθυντής του σχολείου ή εκείνα τα μέλη του Συλλόγου που ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου σε έκτακτη συνεδρίαση. Εισήγηση επί των θεμάτων κάνει ο Διευθυντής ή άλλος εκπαιδευτικός ο οποίος ορίζεται από το Διευθυντή. 15. Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων λαμβάνονται πάντοτε μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του, είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και υλοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου. Καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη. Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί Ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται θέματα συνεδρίασης του Συλλόγου των Διδασκόντων και ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις αντίθετες με τις ρυθμίσεις αυτές».
Αναφορικά με το έργο του Συλλόγου Διδασκόντων το άρθρο 38 (Έργo του Συλλόγου των Διδασκόντων) της ίδιας ως άνω αποφάσεως προβλέπει: «1. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας έχει την ευθύνη να υλοποιεί τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης με συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στο έργο του σχολείου περιλαμβάνονται τρεις κυρίως εκπαιδευτικοί σκοποί α) Η καλλιέργεια και ανάπτυξη των γνωστικών και των νοητικών ικανοτήτων των μαθητών. β) Η συναισθηματική καλλιέργεια για την αποδοχή αρχών που θα στηρίξουν τις αξίες τους και θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να διαμορφώσουν θετική στάση για τη ζωή και την κοινωνία. γ) Η καλλιέργεια και διεύρυνση των ψυχοκινητικών ικανοτήτων του μαθητή για την απόκτηση δεξιοτήτων και την ομαλή ένταξή του στην κοινωνία. 2. Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών ο Σύλλογος των Διδασκόντων πρέπει:  α) Να προγραμματίζει και να οργανώνει το έργο του, να το παρακολουθεί και, τέλος, να το αξιολογεί β) Να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, ώστε τα μέλη του να επιμορφώνονται διαρκώς, να ανανεώνουν τις γνώσεις τους στον επιστημονικό τομέα και στις επιστήμες της αγωγής (ψυχοπαιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση), για να είναι πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους. γ) Να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις φαινομένων σχολικής αποτυχίας και διαρροής των μαθητών, εφαρμόζοντας κατάλληλα αντισταθμιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. δ) Να ανανεώνει και να αξιοποιεί τα διατιθέμενα εποπτικά μέσα και τη σύγχρονη τεχνολογία στη διδακτική πράξη για την αποτελεσματικότερη άσκηση του εκπαιδευτικού έργου».
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 39 (Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Συλλόγου των Διδασκόντων) της ίδιας ως άνω Υπουργικής Αποφάσεως προβλέπεται: «Α. Γενικά: 1. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων σε τακτική συνεδρίαση πριν από την έναρξη των μαθημάτων προγραμματίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλο το σχολικό έτος. α) Στον τομέα της επιμόρφωσης λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μελών του και με βάση αυτές υποβάλλει πρόταση στο Σχολικό Σύμβουλο ή στο Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Προϊστάμενο Γραφείου, κατά περίπτωση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με την ενδοσχολική επιμόρφωση. Ο Σύλλογος συνεκτιμά και τις αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη. β) Σχετικά με την αναγκαιότητα των αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της σχολικής επίδοσης των μαθητών κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος και τα συμπεράσματα της αυτοαξιολόγησης του σχολείου για το διάστημα αυτό. Συνεκτιμά, δηλαδή εάν εφαρμόστηκαν προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, ένταξης παλιννοστούντων ή άλλων εκπαιδευτικών καινοτομιών, σε ποιους μαθητές και με ποιο αποτέλεσμα. γ) Στον τομέα των μέσων, των πόρων και των προγραμμάτων εσωσχολικής ζωής λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του σχολείου. 2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων παρακολουθεί και εφαρμόζει τον αρχικό προγραμματισμό και, εφόσον, χρειασθεί παρεμβαίνει διορθωτικά.  3Στο τέλος της σχολικής χρονιάς γίνεται η αυτοαξιολόγηση, κατά την οποία αξιολογείται ο βαθμός επίτευξης των στόχων που τέθηκαν κατά τον προγραμματισμό και η αποτελεσματικότητα των προγραμματισμένων ενεργειών. Η έκθεση αυτοαξιολόγησης, στην οποία περιλαμβάνονται και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχουν διαπιστωθεί, υποβάλλεται μέσω του Διευθυντή του σχολείου στον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και στον Προϊστάμενο Γραφείου. Οταν δεν υπάρχει Προϊστάμενος Γραφείου ή έκθεση υποβάλλεται στο Διευθυντή Εκπαίδευσης. 4. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου, την ανάθεση στο διδακτικό προσωπικό της διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και τα τμήματα. 5. Οργανώνει τον καταμερισμό των εργασιών στα μέλη του, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου, έτσι ώστε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες όλων των μελών του και να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας. 6.  Εισηγείται στο Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Προϊστάμενο Γραφείου και στον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο τη λειτουργία τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και τάξεων υποδοχής. 7. Αναθέτει στους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου ώρες προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας για τη συμπλήρωση του ωραρίου. Επίσης αναθέτει υπερωριακή διδασκαλία στο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, όπως η νομοθεσία προβλέπει 8. Αποφασίζει ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου, την ανάληψη δράσεων, πρωτοβουλιών, προγραμμάτων, την οργάνωση επισκέψεων και εκδηλώσεων που ανοίγουν το σχολείο στην κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό ευαισθητοποιούνται και προβληματίζονται οι μαθητές και διαμορφώνουν θετικές στάσεις συμπεριφοράς. 9. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει την ευθύνη για την ποιοτική βελτίωση και την αξιολόγηση των σχολικών εγκαταστάσεων, ιεραρχώντας και προτείνοντας στη σχολική επιτροπή, μέσω του Διευθυντή, την κάλυψη αναγκών και αναθέτοντας στα μέλη του συγκεκριμένες αρμοδιότητες. 10. Αποφασίζει, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, με τα Επιμορφωτικά Κέντρα και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ή με τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ την οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε ενδοσχολικό επίπεδο ή συμμετέχει σε γενικότερα προγράμματα επιμόρφωσης, όταν διαπιστώνονται ανάγκες, όταν εισάγονται καινοτομίες ή επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν ειδικά προβλήματα της σχολικής μονάδας. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται εκτός ωρών διδασκαλίας. 11. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για την πραγματοποίηση εκδρομών, περιπάτων ή επισκέψεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 12. Ενημερώνει σε συνεργασία με το Διευθυντή, τους γονείς και κηδεμόνες, τουλάχιστον κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο, σχετικά με τη φοίτηση, την πρόοδο και τη συμπεριφορά των μαθητών. Η ενημέρωση γίνεται εκτός των ωρών εργασίας του σχολείου. 13. Συνεργάζεται με όλα τα στελέχη Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και της Διοίκησης για τον καλύτερο συντονισμό και την υλοποίηση του διδακτικού έργου, την ανταλλαγή απόψεων και την αντιμετώπιση διαφόρων διδακτικών και άλλων ζητημάτων που ενδεχομένως προκύπτουν. 14. Ορίζει, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή, τους υπευθύνους τμημάτων ή τάξεων για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών. Επίσης ορίζει τους συμβούλους των αντιστοίχων μαθητικών κοινοτήτων. 15. Όταν ο Σύλλογος, για οποιονδήποτε λόγο, αδυνατεί να αναθέσει στους εκπαιδευτικούς τη διδασκαλία μαθημάτων ή την κατανομή τάξεων και τμημάτων, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο. Σε περίπτωση αδυναμίας να ανατεθούν εργασίες και τομείς ευθύνης εντός του σχολείου, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής.»
Με το άρθρο 39 παρ. 15 της Υπουργικής Απόφασης Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (Φ.Ε.Κ 1340/2002, Τόμος Β) ο Διευθυντής μπορεί να υποκαταστήσει το Σύλλογο μόνο όταν ο Σύλλογος αδυνατεί να λάβει απόφαση σε συγκεκριμένες εκεί αναγραφόμενες περιπτώσεις. Κατά το άρθρο αυτό, ο Διευθυντής έχει όλως περιορισμένες αρμοδιότητες υποκατάστασης του Συλλόγου. Λόγω δε της εξαιρέσεως από τον κανόνα, η αρμοδιότητά του αυτή, ερμηνεύεται στενά και μόνον βάσει των νομικών δεδομένων του 2002, τότε που δεν υπήρχαν ομάδες  αξιολογήσεως.
Οι προβλεπόμενες με βάση πρόσφατα κανονιστικά κείμενα ομάδες αξιολογήσεως είναι αδύνατον να εκτελέσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός του εργασιακού ωραρίου, καθόσον είναι τεχνικώς αδύνατον, εκπαιδευτικοί με διαφορετικές «ελεύθερες» ώρες μεταξύ των ωρών διδασκαλίας, να συντονιστούν και να αποδώσουν έργο, αφού τα μέλη του Συλλόγου έχουν επιπροσθέτως διοικητικό έργο, διορθώσεις εργασιών, προετοιμασία εκπαιδευτικού έργου, υλοποίηση και προετοιμασία προγραμμάτων τα οποία έχουν αναλάβει, εφημερίες και γενικώς ό,τι άλλο τυχόν προκύψει κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους .
Με τις εγκυκλίους που μου έχουν αποσταλεί, δε γίνεται καμία μνεία για αμοιβή είτε αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης εκπαιδευτικών που θα μετάσχουν σε ομάδες εργασίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η πρακτικώς αναγκαία συνέπεια της αυτοαξιολόγησης είναι η μη θεσμοθετημένη υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών. Συνεπώς τα εμμέσως ή αμέσως προκύπτοντα από τις εγκυκλίους που μου έχουν αποσταλεί σχετικά με τις ομάδες εργασίας είναι προφανώς παράνομα κατ’ ενέργειαν του άρθρου 25 παρ. 3 του Ν. 3528/2007 και παρακαλώ για τις σχετικές ενέργειές σας επ’ αυτού.
Επίσης, θεωρώ παράνομη κατά το άρθρο 25 παρ. 2 του Ν. 3528/2007 την υποκατάσταση του Συλλόγου από το Διευθυντή κατ’ επίκληση του άρθρου 39 παρ. 15 της Υπουργικής Αποφάσεως  Φ.353.1/324/105657/8-10-2002 (Φ.Ε.Κ 1340/2002 τομ. Β).
Αναμένω την απάντησή σας προκειμένου  να εκτελέσω τη διαταγή του κ. Υπουργού όπως προκύπτει από τη με αριθμό 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
                                                                                                               Η Δ/ντρια του Σχολείου
About these ad

* "Αντυσιστοιμηκαίς" μάσκες *


* Mind the GAP again! *


Και γιατί να μην ξανάρθει; Μήπως έφυγε ποτέ; Απλά δεν ήταν μπροστάρης τον τελευταίο καιρό.
Και τώρα που πέρασαν μερικοί μήνες και όλοι μας ξεχάσαμε -αγαπημένη μας συνήθεια να ξεχνάμε άλλωστε- τι εστί ΓΑΠ, είναι έτοιμος να μας ξανασώσει! Τυχεράκηδες...

Oδηγός Διαπλοκής (Baltakian Hustle)

Ηπινελιά που είναι όλα τα λεφτά είναι ότι ο Μπαλτάκος μιλάει χαμηλόφωνα, σχεδόν ψιθυριστά, τηρεί τους συνωμοτικούς κανόνες, φτάνει να κάνει μέχρι και την κίνηση του τηλεφώνου των υπουργών προς τους δικαστές με το χέρι, για να μην το πει με λόγια.
Ατελείωτο ρισπέκτ.

Και στο φόντο οι πενήντα - εξήντα εικόνες με τον Χριστό και την Παναγία (τους), αυτή η αγία πινακοθήκη.

Σε οποιοδήποτε κράτος στο οποίο δεν θα είχαν καταρρεύσει πλήρως οι θεσμοί του αφενός και...
σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα ο μιθριδατισμός δεν είχε πιάσει δυσθεώρητα ύψη αφετέρου, θα είχε προκληθεί πολιτικός σεισμός και θα είχε τεθεί -από τα ΜΜΕ έστω- άμεσο θέμα πτώσης της κυβέρνησης και προσφυγής στις κάλπες.

Αλλά όχι ο Μπαλτάκος, ο Σαμαράς να είχε βιντεοσκοπηθεί να έχει αυτή τη συνομιλία, πάλι δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές. Θα έπεφτε ο ίδιος, θα έμπαινε άλλος αχυράνθρωπος μπροστά, θα συνεχίζαμε ακάθεκτοι την πορεία προς τα μπρος.

Μέχρι το μνημόνιο είχαμε δημοκρατία. Κουτσή, στραβή, αστική, πάντως δημοκρατία είχαμε. Έκτοτε άρχισε μια εκτροπή και μια κατρακύλα που δεν έχει πάτο. Και μπορείς να κατηγορήσεις την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει διαρκώς και περισσότερο νερό στο κρασί της, και μπορείς να κατηγορήσεις την αριστερά του ΚΚΕ ότι το κρασί της το μεταχειρίζεται ως Θεία Κοινωνία, μπορείς να βρεις ευθύνες διάφορες και σημαντικές, αλλά το γεγονός παραμένει ότι αυτήν την τετραετία από την μια πήγαν οι μεν και από την άλλη πήγαν οι δε. Και αυτοί που πήγαν από την μια, ανάμεσα στα μύρια όσα άλλα έκαναν, είχαν ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού τους Συμβουλίου τον Μπαλτάκο και όλα τα σκυλιά δεμένα. Απλά και ξάστερα λοιπόν όχι μόνο πρωτεργάτες του αντιφασισμού δεν έχουν υπάρξει, αλλά εντελώς συνένοχοι της ανοχής του. Και μικρή σημασία έχει αν η συνενοχή τους είχε ιδεολογική βάση ή αν ήταν απλώς αποτέλεσμα συμβιβασμού προκειμένου να συγκυβερνήσουν ή να γλιτώσουν τη χώρα από το αντιευρωπαϊκό χάος. Όπως και να έχει επέλεξαν να σταθούν στην πράξη δίπλα στον Σαμαρά και τον Μπαλτάκο. Και ακόμη και σήμερα είτε στηρίζουν ευθέως την κυβερνητική πλειοψηφία, είτε αποτελούν τις εφεδρείες και τα μαξιλάρια της.

Όσο για όσα αναφέρει ο Τάκαρος ο Μπαλτάκος στο βίντεο (μεγάλες πιένες γνωρίζει η διαχρονική ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ τις τελευταίες ημέρες, αλλά αν πλακώνουν δημοσιογράφους του ΔΟΛ μπροστά στα παιδιά τους και δεν τρέχει τελικά τίποτα, πώς άραγε περιμένουμε να τρέξει για διαδηλωτές ή φυλακισμένους ή μετανάστες;) θα ψιχαλίζει μάλλον πάνω στους κρατικούς θεσμούς μας, αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας θα είναι μάλλον, τι πιο ανεξάρτητο και πιο απρόσιτο από την Ελληνική Δικαιοσύνη άραγε;

Εννοείται πως έχει πολύ πιο κάτω ακόμα, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει και πιο κάτω. Και τα δύο μαζί.

Του Old Boy μέσω farmakoglwssa-kirki

Νέα δήλωση Σαμαρά για Μπαλτάκο


Από jungle-report

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη με σεντόνι, οριζοντιωμένη και με τα πόδια στον αέρα

dimitra-alexandraki-570
Να θες να πας για μπανάκι και να βλέπεις καταμεσής της θάλασσας μια μελαχρινή γοργόνα, γυμνή, με ένα σεντόνι να την καλύπτει να κουνάει τα πόδια της στον αέρα. Κατευθείαν στον πάτο της θάλασσας πας...
Η Δήμητρα Αλεξανδράκη είναι από τις μεγάλες μας αγάπες και μετά από αυτές τις φωτογραφίες θα εκτοπίσει όλες τις υπόλοιπες. Γιατί όταν βλέπεις αυτή την κορμάρα να είναι ξαπλωμένη σε ένα σκάφος στη μέση του πελάγους στην 4η Μαρίνα Γλυφάδας, ολόγυμνη με ένα σεντόνι να την έχει τυλίξει και τα πόδια της να σε προσκαλούν προκλητικά ωσάν άλλη σειρήνα, ε, τότε δε μπορεί θα ξεχάσεις όλα όσα ήξερεdimitraalexandraki1
556 likes
7 comments

72.000 ευρώ για δύο μήνες σε μισθοδοσία εκπομπής ετοιμάζεται να μοιράσει η ΝΕΡΙΤ

Nerit-570
Παχυλούς μισθούς σε εποχή κρίσης φαίνεται ότι ετοιμάζονται να δώσουν στη ΝΕΡΙΤ της οποίας τα πρώτα δείγματα δεν δείχνουν ότι οι ιθύνοντες απεμπόλησαν το «κακό» προηγούμενο της ΕΡΤ.
Στην diavgeia δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη η απόφαση για την εκπομπή «ΕΠΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ». Πρόκεται για τον «κλώνο» της επιτυχημένης εκπομπής της ΝΕΤ «Μένουμε Ελλάδα» την οποία θα παρουσιάζει και πάλι η Ρένια Τσιτσιμπίκου έχοντας στο πλάι της αυτή τη φορά όχι τον Γιώργο Αμυρά αλλά τον Πέτρο Κουμπλή.
Στην diavgeia μάλιστα δημοσιεύεται και η συνολική μισθοδοσία των δημοσιογράφων και συνεργατών της εκπομπής η οποία για το χρονικό διάστημα από την 1/4/2014 έως και τις 10/6/2014 θα ανέρχεται στο ποσό των 71.920 ευρώ!
Δείτε την σχετική απόφαση και τον πίνακα της μισθοδοσίας:
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ.23
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 31 - 03-2014
Στην Αθήνα, σήμερα,31 Μαρτίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00,στα γραφεία της εταιρίας συνήλθε σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (εφεξής «ΝΕΡΙΤ»),ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου ΔΣ &Διευθύνοντος Συμβούλου.
Kατά τη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Προκοπάκης Γεώργιος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, η κα Ευαγγελάκου Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Καρούνος Θεόδωρος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και οι κ. κ. Ξανθούλης Νικόλαος και Πολυζωγόπουλος Κωνσταντίνος, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, καθόσον παρίστανται στη συνεδρίαση το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο αρχίζει τη συζήτηση του κατωτέρω μοναδικού θέματος της ημερησίας διατάξεως:
Θέμα 1ο:
Έγκριση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου για την παραγωγή και παρουσίαση της εκπομπής με τον προσωρινό τίτλο «ΕΠΙ_ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει τη σύναψη 13 συμβάσεων μίσθωσης έργου,διάρκειας από 01/04/2014 έως και 10/06/2014,με τους παρακάτω αναφερόμενους εξωτερικούς συνεργάτες,για την υλοποίηση της τηλεοπτικής εκπομπής με τον προσωρινό τίτλο «ΕΠΙ_ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ».
Οι κατωτέρω συνεργάτες επελέγησαν δεδομένης της εμπειρίας και της γνώσης τους σχετικά με τη συγκεκριμένη εκπομπή.
Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφεται η συνολική αμοιβή τους για την παραγωγή και εκτέλεση της εκπομπής.
Η αμοιβή των συνεργατών είναι πλέον ΦΠΑ.
Στην εν λόγω αμοιβή περιλαμβάνονται ενδεικτικά η αμοιβή του συνεργάτη για την εκτέλεση του έργου, οι κάθε είδους δαπάνες που τον βαρύνουν (των φόρων συμπεριλαμβανομένων), καθώς και οποιαδήποτε εν γένει απαίτηση και αμοιβή του ως τυχόν δικαιούχου πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων από την εγγραφή στον υλικό φορέα ήχου και εικόνας, την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και τις τυχόν αναμεταδόσεις, με οποιοδήποτε μέσο και αν μεταδίδονται. Με την καταβολή της συμφωνημένης αμοιβής εξοφλείται κάθε απαίτηση του συνεργάτη από την εκτέλεση του έργου.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο από την Διαύγεια

Αλλάζουν τα πάντα στα σχολεία: Περισσότερες οι εκδρομές και χειμερινές διακοπές

EXETASEIS-570
Αλλάζουν πολλά την φετινή σχολική χρονιά καθώς οι μαθητές θα ακούσουν το κουδούνι νωρίτερα, οι πανελλαδικές θα αρχίσουν τον Μάιο και οι περίπατοι θα μειωθούν ενώ θα υπάρξουν περισσότερες ημέρες διακοπών.
Αλλάζουν πολλά από όσα ξέραμε εμείς, την φετινή σχολική χρονιά και όλα θα γίνουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αρχικά, τα σχολεία θα ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα στις 5 Σεπτεμβρίου και όχι στις 11 ή 12 του μήνα που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει ήδη αποφασιστεί ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα.
Το τέλος της σχολικής χρονιάς στα δημοτικά θα είναι στις 15 Ιουνίου όπως όλα τα χρόνια αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Πιο συγκεκριμένα, η σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές τους, εκτός από αυτούς που δίνουν Πανελλαδικές, θα τελειώσει στις 31 Μαΐου. Όσον αφορά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, το τελευταίο διάλειμμα τους θα το κάνουν στις 21 Μαΐου και θα επιστρέψουν στις 27 του μήνα για να δώσουν εξετάσεις.
Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη από το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια της επανασχεδίασης του σχολικού «χάρτη» και της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών που τα προηγούμενα χρόνια περιγράφονταν σε έξι προεδρικά διατάγματα και επτά με οκτώ διαφορετικά νομοσχέδια.
Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές, ο θεσμός των χειμερινών διακοπών θα μπει για πρώτη φορά στην ζωή των μαθητών. Ο συγκεκριμένος θεσμός είναι ένας από τους λόγους που έφερε την επιμήκυνση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες-η μία εβδομάδα είναι στην αρχή και ή άλλη στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, εξαιτίας των φετινών εκλογών του Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 27 Μαΐου - Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας.
Η «λευκή εβδομάδα» θα συνδυαστεί με αύξηση των εκπαιδευτικών εκδρομών και μείωση των περιπάτων ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η περαιτέρω μείωση της σχολικής ύλης.
Σύμφωνα με Το Βήμα, βάσει του νέου σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας, θα μειωθούν στο ελάχιστο οι αποστάσεις των καθηγητών ενώ θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου που εφαρμόστηκε ήδη στα πειραματικά σχολεία.
Φωτογραφία Eurokinissi

«Ανάσα» στους κατόχους Ι.Χ. – Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας

Autokinita-570
Εντός των προσεχών εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθιερώνονται τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας. Οι αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών θα έρθουν σε 2 δόσεις.
Σε πρώτη φάση, θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους πολίτες έχουν δηλώσει ακινησία των οχημάτων τους να τα επανακυκλοφορήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν μόνο στο διάστημα αυτό και όχι σε ολόκληρο το έτος.
Σε δεύτερη φάση, θα επιδιωχθεί να νομοθετηθούν διατάξεις με τις οποίες θα επέρχονται μειώσεις στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης όλων των Ι.Χ. αυτοκινήτων και στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με τη διάταξη αυτή, θα προβλέπεται, ειδικότερα, ότι οι φορολογούμενοι που έχουν θέσει σε ακινησία τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους έχοντας καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν:
  • είτε να ξανακυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητά τους για χρονικό διάστημα ενός μηνός, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες προσωρινά και πληρώνοντας στο Δημόσιο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας του έτους 2014, δηλαδή μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν σε ένα μήνα.
  • είτε να αναθέσουν σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους οποιαδήποτε χρονική στιγμή με΄σα στο έτος και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες και καταβάλλοντας στο Δημόσιο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ξανακυκλοφορήσει το όχημα.
Στην περίπτωση αυτή, χρονικό διάστημα κυκλοφορίας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε ένα μήνα θα θεωρείται ολόκληρος μήνας ενώ αντίθετα χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος ξαναθέσει σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό του στις 13 Ιουνίου 2014, τότε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι από την 1-6-2014 έως την 31-12-2014, δηλαδή 7 μήνες. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει τα 7/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά του.
Εάν ένας άλλος φορολογούμενος ξαναθέσει σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό του στις 20 Ιουλίου 2014, τότε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι από την 1-8-2014 έως την 31-12-2014, δηλαδή για 5 μήνες.
Συνεπώς, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει τα 5/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά του.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο θα περιληφθούν ακόμη πιο σημαντικές ρυθμίσεις για τη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, οι οποίες θα προβλέπουν:
  • μειώσεις στα τεκμήρια για όλα τα Ι.Χ. Οι μειώσεις θα ανέρχονται στα επίπεδα του 30% και θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα φορολογηθούν το 2015.
  • μειώσεις στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.
Δεδομένου ότι οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται σε ποσοστά επί των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση των τεκμηρίων κατά 30% θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης.

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου Boeing; – Κινεζικό πλοίο έλαβε σήμα

malaysia-airlines-570
Σήμα σε συχνότητα 37.5 kHz ανά δευτερόλεπτο «έπιασε» κινεζικό πλοίο που κάνει έρευνες στο νότιο Ινδικό Ωκεανό για τον εντοπισμό του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συνεχίζονται από αέρος και με πλοία ενώ σήμερα το κινεζικό πλοίο Χαιξούν 01 κατέγραψε ηχητικό σήμα σε συχνότητα 37.5 kHz στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Η είδηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο Xinhua και γεννά ελπίδες πως ίσως βρέθηκε το μαύρο κουτί του εξαφανισμένου αεροπλάνου. Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα.
Νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο είχε μεταδώσει πως το ίδιο πλοίο είχε εντοπίσει στην περιοχή πολλά λευκά αντικείμενα που επέπλεαν και ενδεχομένως ανήκουν στο Boeing 777 της Malaysia Airline το οποίο έχει εξαφανιστεί από τις 8 Μαρτίου μαζί με 239 επιβαίνοντες.
Ο χρόνος πιέζει τις αρμόδιες Αρχές καθώς οι μπαταρίες του μαύρου κουτιού τελειώνουν σε δύο ημέρες και μετά ο εντοπισμός του αεροπλάνου θα είναι πάρα πολύ δύσκολος.

Metron Analysis: Κερδισμένη η Χρυσή Αυγή από τον Μπαλτάκο – Έως και 15% για το Ποτάμι

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κερδισμένη η Χρυσή Αυγή από τον Μπαλτάκο -  Έως και 15% για το Ποτάμι
Εμφανής είναι η επιρροή που είχε η δημοσιοποίηση του βίντεο του Μπαλτάκου με τον Κασιδιάρη στην γνώμη των πολιτών και τις πολιτικές προτιμήσεις τους.
Στην νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, της τάξης του 1,1%, την ώρα που Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχει παγιωθεί στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό που ξεπερνά το 10%.
Την ίδια ώρα η Χρυσή Αυγή είναι τέταρτο κόμμα με 5,8% και ακολουθούν, ΚΚΕ με 4,5% η «Ελιά» (ΠΑΣΟΚ) με 4,3% οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,7% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,7%.
Η έρευνα που έγινε για το thetoc.gr, διενεργήθηκε από 27 Μαρτίου έως 3 Απριλίου που σημαίνει πως περιλαμβάνει και το σκάνδαλο με το βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα μετά το πεεριστατικό.
Στην έρευνα όσο διεξαγόταν πριν τις αποκαλύψεις (έως το Σάββατο 29 Μαρτίου), στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 25%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4%, η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) 5,8%, οι ΑΝ.ΕΛ 3,9%, η Χρυσή Αυγή 7,3%, η ΔΗΜΑΡ 2,9%, το ΚΚΕ 6,9% και το Ποτάμι 15%.
Η πόλωση που ακολούθησε τις αποκαλύψεις (από τις 30 Μαρτίου) δεν άλλαξε τα πράγματα για τη ΝΔ, η οποία από το 25% ανέβηκε μόλις στο 25,1%. Άλλαξε όμως την εικόνα κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, που «τσίμπησε» 2,3% και από το 25,4 % ανέβηκε στο 27,7%. Η Χρυσή Αυγή επίσης κέρδισε 1,2% και η ΔΗΜΑΡ 1,6%. Υποχώρησαν το ΚΚΕ από το 6,9% στο 5,3%, το Ποτάμι από το 15% στο 13,3% και οι ΑΝΕΛ στο 3,5% από το 3,9%.

Λίγα πράγματα γι' αυτόν τον "κύριο" που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης...


«Η πρόταση μομφής είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαράδεκτη και καλούμε τη Βουλή να την απορρίψει ευθύς αμέσως», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο παρασυνταγματολόγος και φερόμενος ως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας», είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά! Ο άνθρωπος είναι παρανοϊκός!

Θα ήθελα να θυμηθώ λίγα πράγματα γι' αυτόν τον "κύριο" που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης:...

Κούρεμα αλλά με στυλ ήταν το προπερσινό, αν θέλομε να θυμηθούμε τις προσωπικές (sic) επιτυχίες του κουρέα του P.S.I. και σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Ολετήρων: Αυτή η περιβόητη επιλεκτική χρεοκοπία, ή με άλλα σωστότερα λόγια, αυτή η καταλήστευση των δημόσιων πόρων, εξασφάλισε τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών επενδυτών εις βάρος του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος.

Έτσι αποδείχθηκε από τα πράγματα –δεν κρύβονται αυτά για πολύ- και από την εξέλιξη των χρηματοοικονομικών μεγεθών, ότι αυτή η επιλεκτική χρεοκοπία, και το περιβόητο P.S.I. που τη συνόδευσε, ήταν ένα οργανωμένο έγκλημα, ένα σχέδιο κάλυψης των εκτεθειμένων θεσμικών δανειστών στο ελληνικό δημόσιο χρέος, εις βάρος του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος και το άχθος περνάει κάθε μέρα όλο και πιο βαρύ, στις πλάτες μας. Άναυδοι και οριζοντιωμένοι στους καναπέδες μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι τελικά αυτό που μας συμβαίνει κι από που μας ήρθε!

Από την άλλη, ο εξωκοινοβουλευτικός Οικονομικός Διευθυντής της κυβέρνησης των Ολετήρων, αρνήθηκε ενώπιον της Βουλής-οπερέτας, να παραδεχθεί ότι πληρώνει ακούρευτα και «εις ολόκληρον», ομόλογα που το προπερασμένο καλοκαίρι, οι φίλοι του, τα κοράκια, αγόραζαν στα 17 ή στα 20 λεπτά του ευρώ! Δεν κάνει κάτι παράνομο o "υπουργός", αυτά είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, ο προαναφερόμενος παρασυνταγματολόγος κι επίδοξος σωτήρας μας.

Αλλά ακόμα κι αν αρνείται να το εκστομίσει ο Οικονομικός Διευθυντής, το ομολογούν όλοι οι άλλοι καθαρά πια. Το επανέλαβε και παλιός στενός συνεργάτης του πρωθυπουργεύοντα ολετήρα και σημερινού υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων: "Τα χρήματα της δόσης ούτως ή άλλως δεν πήγαν σε ανάπτυξη, πήγαν για να πληρωθούν τα ακούρευτα ομόλογα δανειστών και πιστωτών μας". Έχει τη σημασία του να ακούς αυτή την αλήθεια από τα χείλη πολιτικού φίλου αυτής της άθλιας κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, μια ανηλεής όσο και ανώφελη φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων, παγώνει τις καρδιές όλων εκείνων που μέχρι χθες ζούσαν μιαν έντιμη ζωή, πληρώνοντας και την τελευταία δεκάρα του φόρου που τους αναλογούσε. Οι υπόλοιποι, κηρύσσουμε ο ένας πίσω από τον άλλο στάση πληρωμών στην εφορία.

Την ίδια ώρα, τρέμεις μην σου τύχει κακό κι αρρωστήσεις, γιατί τρομάζεις στη σκέψη αυτού που ενδέχεται να σε περιμένει στα δημόσια νοσοκομεία –για ιδιωτικά, ούτε κουβέντα, δεν περισσεύουν- και ιδρώνεις, λουφάζεις από τρόμο και σταυροκοπιέσαι ή φτύνεις στον κόρφο σου, κατά περίπτωση. Σε λίγο λήγει κι εκείνο το αντίδωρο, εκείνη η αστεία κάλυψη που είχες από το ταμείο ανεργίας.

Την ίδια ώρα, αυτοί μιλάνε για success stories και άλλα παραμύθια κι απορείς, ξεφυλλίζοντας νευρικά την εφημερίδα, ψάχνοντας τις αγγελίες προσφοράς εργασίας και δεν μπορείς να μην μονολογείς, διαβάζοντας τους τίτλους και τις λεζάντες από τις φωτογραφίες: "ετούτοι εδώ, αδερφέ μου, είναι παρανοϊκοί εκτός κι αν μας θεωρούν, έναν ολόκληρο λαό, ηλίθιους..."

[...]

Χάνεις τον χρόνο σου όταν γράφεις όλο τα ίδια και τα ίδια.

Αλλά δεν μπορείς να αναρωτηθείς για χιλιοστή φορά: κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεπουλήματος, διαφθοράς, ανικανότητας και λανθασμένων πολιτικών, μέσα σε αυτό το κλίμα καταστροφής, τι περιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση -αν πιστεύει στην πρόοδο, όπως διατείνεται- για να καλέσει τους έντιμους βουλευτές, όλους, ανεξάρτητα παράταξης, να βγουν έξω από αυτό το άντρο των ολετήρων?

Κι αν παρέμεναν πάνω από 150 από αυτούς στα βουλευτικά έδρανα, με μια σιωπηρή διαμαρτυρία έξω στην Πλατεία, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τα κεριά να ανάβουν στη μνήμη των 6.000 νεκρών που κάθε μέρα γίνονται όλο και περισσότεροι, πόσον καιρό να άντεχε άραγε τον κοινοβουλευτικό διάλογο με τον εαυτό της, αυτή η κυβέρνηση των Ολετήρων?

Το πολιτικό συμπέρασμα παραμένει αναλλοίωτο αυτόν τον τελευταίο έναν χρόνο της περιπετειώδους και καταστροφικής διακυβέρνησης της χώρας: Η χρεοκοπημένη ελληνική πολιτική τάξη, με τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευσή της, βολεύεται μιαν χαρά στον κρατικοδίαιτο παρασιτισμό της και παράγει μόνο γραφειοκρατία, ανεργία, αποεπένδυση κι υποδούλωση. Αυτά είναι –και είναι πλέον πεντακάθαρα και ορατά στον καθένα- τα αποτελέσματα της σημερινής διακυβέρνησης της χώρας.

Χωρίς σθένος, η "αντιμνημονιακή" και δη η αριστερή αντιπολίτευση, είναι εκεί, μέσα στο φθαρμένο ανάκτορο και στηρίζει τον εθνικό χαμό με τον τρόπο της: Μεμφόμενη! Μέχρι πότε?!

Γ. Βαρουφάκης: Βγαίνουμε στις αγορές, πτωχευμένοι!



Γ. Βαρουφάκης: Βγαίνουμε στις αγορές, πτωχευμένοι!

Το σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα των επόμενων ετών έχει πλέον παγιωθεί. Τι περιέχει; Ας ξεκινήσουμε από το τι δεν περιέχει.

1. Δεν περιέχει το κούρεμα, το οποίο θα μπορούσε να βγάλει το ελληνικό κράτος από την διαχρονική κατάσταση χρεοκοπίας (κοινώς την αδυναμία να εξυπηρετεί τα χρέη του μακροπρόθεσμα, ακόμα και μετά από μια γενναία επιμήκυνση μετά μείωσης του επιτοκίου κατά μισή με μία μονάδα).
2. Δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για κοινό, ευρωζωνικό χρέος (π.χ. ευρωομόλογα).
3. Δεν περιέχει νέο επίσημο δάνειο, το οποίο να καλύπτει τις μελλοντικές δανειακές ανάγκες του κράτους, πέραν το πολύ 20 δισ. ευρώ που στόχο θα έχουν να καλύψουν τις «αστοχίες» του Μνημονίου 2.
4. Δεν περιέχει κάποια σημαντική επενδυτική ενίσχυση, πέραν των ΕΣΠΑ.
5. Δεν περιέχει κάτι στον τραπεζικό τομέα, που να καθιστά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βιώσιμο ή να αφαιρεί μέρος των 50 δισ. ευρώ που χρεώθηκε το ελληνικό δημόσιο υπέρ των τραπεζών από το εθνικό χρέος.

Υπό αυτούς τους ασφυκτικούς περιορισμούς, το ερώτημα τίθεται: πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι είναι παντελώς αδύνατον να χρηματοδοτείται ιδίαις δυνάμεις το ελληνικό κράτος τα επόμενα χρόνια; Πιστεύουν, πραγματικά, ότι θα μπορεί η ελληνική οικονομία να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4%, από το οποίο να κάνει τις αποπληρωμές σε ΕΚΤ/ιδιώτες (που δεν δέχονται επιμηκύνσεις και τα τοιαύτα) και ΔΝΤ (που δεν δέχεται μείωση επιτοκίου);  Πιστεύουν πως, ακόμα και να είναι δυνατόν αυτό, θα μπορέσει να σταθεί όρθια μια κυβέρνηση (όποια και να είναι αυτή) που θα «ξεζουμίζει» ένα τέτοιο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που η ελληνική κοινωνία θα παραπαίει, χωρίς τραπεζική πίστη, χωρίς εγχώρια ζήτηση, χωρίς επενδύσεις, χωρίς πρόνοια;
Όχι, δεν το πιστεύουν στο Βερολίνο αυτό. Και τότε ποιο το πλάνο τους; Η βασική τους ιδέα είναι να βρουν τρόπο να μας εξασφαλίσουν νέα δάνεια, με επιτόκια περί το 4%, χωρίς να χρειαστεί να τα περάσουν από την Ομοσπονδιακή Βουλή τους ως νέο πακέτο διάσωσης -ως νέα δάνεια τα οποία στηρίζει ο γερμανός φορολογούμενος. Όπως το Μνημόνιο 2 ήρθε για να καλύψει μη βιώσιμα χρέη του Μνημονίου 1, έτσι και το νέο Δανειακό Πακέτο, το Μνημόνιο 3 (το οποίο, για λόγους μάρκετιγκ, θα το αποκαλέσουν κάπως αλλιώς) θα ρίξει πολλά δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για να συγκαλύψει την μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου μετά το πέρας του Μνημονίου 2. Η διαφορά αυτού του Μνημονίου 3 από το Μνημόνιο 2 θα είναι, σύμφωνα με τα γερμανικά πλάνα, μία: ενώ το Μνημόνιο 2 χρηματοδοτήθηκε από τα κράτη-μέλη μέσω του ESM, το Μνημόνιο 3 θα χρηματοδοτεί, ως επί το πλείστον, από τις ...αγορές.
Πώς, όμως, θα γίνει αυτό όταν οι αγορές γνωρίζουν πως (παρά την όποια επιμήκυνση) τα χρέη του ελληνικού δημοσίου δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν αλλά, αντίθετα, παραμένουν πάνω από τα κεφάλια μας ως μια μόνιμη τοξική ομίχλη; Γιατί να είναι διατεθειμένοι οι ιδιώτες (που δεν είναι βεβαίως κορόιδα για να πιστεύουν τα περί Greek-covery) να δανείσουν ένα κράτος με (κοινά αποδεκτό) μη βιώσιμο χρέος, χωρίς να ζητούν δυσθεώρητα επιτόκια; Η απάντηση της κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου είναι:  μέσω της επίκλησης του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ!
Η ιδέα είναι απλή: αντί να αντλεί το ελληνικό δημόσιο νέα ποσά από τον ESM για να αποπληρώνει ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ και ιδιώτες, θα αντλεί από τις αγορές οι οποίες θα του δανείζουν με επιτόκια πολύ κάτω του αγοραίου επιπέδου (στο 4% το υπολογίζουν οι του γερμανικού υπουργείου οικονομικών) επειδή η ΕΚΤ εγγυάται (ή καλύτερα απειλεί) πως αν τα επιτόκια αυτά ανέβουν πάνω από κάποιο επίπεδο, θα παρέμβει αγοράζοντας όσα ελληνικά ομόλογα χρειάζεται για να ρίξει τα επιτόκια στο αρχικό επίπεδο. Επιπλέον, αν κάποια στιγμή, η ΕΚΤ βάλει μυαλό και λάβει σοβαρά υπ’ όψη της την απειλή του αρνητικού πληθωρισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ίσως η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα όλων των κρατών-μελών (ως ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε χώρας). Έτσι, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο θα παραμένει πτωχευμένο αλλά θα γίνεται όλο και πιο πτωχευμένο (με κάθε νέο ομόλογο που εκδίδει), θα καταφέρνει να δανείζεται στις αγορές, με επιτόκια που φαίνονται «βατά».
Βέβαια, για να «περπατήσει» ένα τέτοιο πλάνο, το κράτος μας πρέπει πρώτα να ...βγει στις αγορές. Βασικός όρος για την ενεργοποίηση του ΟΜΤ για μια χώρα της Ευρωζώνης είναι να θεωρείται ότι έχει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές» και πως τελεί υπό δημοσιονομική επιτήρηση. Εδώ έγκειται η αφοσίωση των αρχών, τόσο σε Φραγκφούρτη-Βερολίνο-Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα, στην προπαγάνδα περί λήξης της Κρίσης, Greek success story κλπ. Μπορεί οι επενδύσεις να μειώνονται κι άλλο, οι θέσεις εργασίας να φθίνουν συστηματικά, η βιομηχανική παραγωγή να συρρικνώθηκε ξανά, η τραπεζική πίστη (που υποσχέθηκαν μετά την παρωδία της ανακεφαλαιοποίησης) να κατρακυλά στον θλιβερό της μόνιμο κατήφορο, όμως οι ηγέτες μας ...γιορτάζουν καθημερινώς την λήξη της Κρίσης. Δεν λένε απλά ψέματα. Λένε αυτά που νομίζουν ότι συνάδουν με την δημιουργία ενός τεχνητού κλίματος στις αγορές ομολόγων, που θα επιτρέψει κάποιες εκδόσεις ομολόγων να πωληθούν (με την σιωπηλή βοήθεια της ΕΚΤ) ώστε, κατόπιν, να μπει σε εφαρμογή το Μνημόνιο 3, που θα χρηματοδοτείται, υπό την απειλή της ΕΚΤ, από τους ...ιδιώτες.
Περιληπτικά, ο άξονας του γερμανικού σχεδίου για την Ελλάδα είναι ένας: η συνέχιση της στρατηγικής των προηγούμενων τεσσάρων ετών, δηλαδή η καθυστέρηση της παραδοχής ότι η Ελλάδα αδυνατεί να επιβιώσει εντός των «κανόνων» που το Βερολίνο θεωρεί «απαράβατους». Για να μην χρειαστεί να παραδεχθούν την αλήθεια, προετοιμάζουν ένα νέο «παράδοξο» Μνημόνιο, όπου το μεγάλο ποσοστό των νέων δανείων θα έρχεται από τις αγορές σε ένα πτωχευμένο δημόσιο, ελέω της σιωπηλής παρέμβασης της ΕΚΤ. Αυτό λοιπόν που προτείνεται στον ελληνικό λαό, αντί για ένα βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, είναι το να συναινέσει στην έξοδό του στις αγορές όσο το κράτος του είναι πτωχευμένο, και με προοπτική να βουλιάζει όλο και πιο πολύ στον βούρκο της μακροπρόθεσμης πτώχευσης αλλά, βέβαια, παραμένοντας στις αγορές. Θεωρώ εθνική ανοησία την συναίνεσή μας σε αυτό το πλάνο.
 

Το σκάνδαλο των τραπεζών με απλά λόγια


Του Κώστα Βαξεβάνη
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος όχι για να συμφωνήσουμε, αλλά για να μιλάμε για πράγματα που ισχύουν και όχι για αόριστες πολιτικές.
Οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους εκ των πραγμάτων συνδέεται με την Οικονομία. Οι μεταβολές σε μια επιχείρηση όπως η τράπεζα, επηρεάζει ή μπορεί και να καθορίζει την Οικονομία, άρα και την κοινωνία. Αυτό είναι ένα δεδομένο.
Το δεύτερο είναι πως οι τράπεζες από τα τέλη τη δεκαετίας του ‘80 δεν λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή δεν παίρνουν τα χρήματα των καταθετών με τα οποία επενδύουν δίνοντας κέρδη στον καταθέτη μέσω των τόκων. Οι τράπεζες επέλεξαν έναν τρόπο λειτουργίας που υπόσχεται άλλου είδους κέρδη. Δηλαδή δημιουργούν «επενδύσεις» και «προϊόντα», τα οποία είναι εικονικά, αποκαλούνται με διάφορα εξωτικά ονόματα και υπόσχονται μεγάλη κερδοφορία αν και αποκρύπτουν το ρίσκο. Ένα τραπεζικό προϊόν για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα «στοίχημα» για το αν θα βρέξει στο Κάιρο ή αν θα καταρρεύσει η οικονομία της Ελλάδας. Όσο και αν φαίνεται απλοϊκό το παράδειγμα, είναι μια πραγματικότητα. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει έναν εξωπραγματικό, ιπποδρομιακό καπιταλισμό, που δεν σχετίζεται ούτε με επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ούτε με το κοινωνικό όφελος απαραίτητα.
Παρ όλα αυτά, επειδή οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν χρήμα και συνδέονται με την Οικονομία, η σταθερότητά τους είναι πραγματικά ένα ζητούμενο. Αυτό δεν σημαίνει πως όταν οι Τράπεζες ενεργούν ή βάζουν προϊόντα στην αγορά έχουν ως προβληματισμό τη σταθερότητά τους ή το τι ζημιά θα κάνουν στην Οικονομία της χώρας. Τους ενδιαφέρουν τα κέρδη. Η κατάρρευση της Lehman Brothers, από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι μια αρκετά ισχυρή απόδειξη γι αυτό. Έτσι παρότι το επιχείρημα της ευστάθειας που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εξασφαλίζουν την κρατική βοήθεια (ναι την κρατική παρά τον καπιταλισμό που υπηρετούν και τον αντικρατισμό τους) δεν είναι ο θεός που προσκυνούν (αυτός είναι το κέρδος) αλλά ο ψευδοπροφήτης που χρησιμοποιούν για να πιστέψουν τα πλήθη στην απάτη τους.
Όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, οι έλληνες τραπεζίτες, με πρώτο και κύριο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, υποστήριζαν πως η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, γιατί οι ελληνικές τράπεζες ήταν ισχυρές και δεν είχαν εκτεθεί σε τοξικά προϊόντα όπως αυτά που οδήγησαν στην πτώση την αμερικανική Lehman Brothers. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η τραπεζική φιλολογία άλλαξε, οι τράπεζες εμφανίστηκαν να μολύνονται από την κρίση μέσω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και να χρειάζονται κρατική στήριξη.
Οι κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν την βασική αρχή της αγοράς και του δικού τους νεοφιλελευθερισμού που λέει «ο ισχυρός στην οικονομία προχωρά και ο αδύναμος πρέπει να βγαίνει από την κούρσα και να πεθαίνει». Αντιθέτως ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες, δηλαδή δανείστηκαν με υψηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν ρευστό στις τράπεζες. Το δάνειο αυτό το πληρώνουμε εμείς.
Γιατί όμως κατέρρευσαν οι «ισχυρές» ελληνικές τράπεζες που μερικά χρόνια πριν διαφήμιζαν το ελληνικό τραπεζικό θαύμα στα Βαλκάνια; Γιατί αναγκάστηκαν να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου τα οποία κουρεύτηκαν, απαντούν οι τραπεζίτες. Είναι αλήθεια αυτό; Είναι η μισή αλήθεια.
Κατ αρχήν το να αποφασίζει μια τράπεζα να επενδύσει σε ένα προϊόν, όπως η αγορά των ομολόγων του Δημοσίου, είναι ένα ρίσκο το οποίο αποφασίζει να πάρει. Αν για παράδειγμα τα ομόλογα του Δημοσίου δεν κουρεύονταν, αλλά είχαν κέρδη, οι τράπεζες θα μοίραζαν μέρισμα στους έλληνες πολίτες; Άρα ακόμη και αυτή η αγορά των ομολόγων, ήταν μια απόφαση  ρίσκου την οποία έπρεπε να πληρώσουν. Ακόμη όμως και αυτό το κούρεμα που αποφασίστηκε, (ένα ακόμη σκάνδαλο Βενιζέλου) ενώ κούρεψε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία καταστρέφοντάς τα, δεν πείραξε άλλους επενδυτές των οποίων δεν κουρεύτηκαν τα ομόλογα.
Οι ζημιές όμως των τραπεζών δεν προήλθαν από τα ομόλογα του Δημοσίου όπως θέλουν να λένε οι τραπεζίτες. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν χρήματα. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις τους  προέρχονταν από διαδοχικές δανειοδοτήσεις που έκαναν ο ένας στον άλλο. Δηλαδή η Τράπεζα Α, δάνειζε μια offshore εταιρεία η οποία ήταν συμφερόντων της Τράπεζας Β, για να εμφανιστεί ρευστότητα. Μετά η Τράπεζα Β, δάνειζε μια άλλη εταιρεία συμφερόντων της Α η οποία έκανε αύξηση κεφαλαίου της Α. Το εικονικό χρήμα έκανε κύκλο με την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδας δίνοντας μια ψεύτικη εικόνα ευρωστίας και χρήματος για τις Τράπεζες.
Οι τραπεζίτες όμως έκαναν ακόμη μεγαλύτερα αίσχη. Έδιναν δάνεια σε offshore εταιρείες που ανήκαν στους ίδιους και τις οικογένειές τους, χωρίς εγγυήσεις και στη συνέχεια χρέωναν τα θαλασσοδάνεια στις ζημιές της Τράπεζας κλέβοντας τους μικρομετόχους. Έδιναν επίσης δάνεια σε επιχειρηματίες (πάντα χωρίς εγγυήσεις) οι οποίοι έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε άλλες δικές τους επιχειρήσεις. Έτσι δημιουργούσαν εικόνα ισχυρών επιχειρήσεων, με δανεικά και αγύριστα, χειραγωγώντας και εξαπατώντας τους επενδυτές που επένδυαν στις ίδιες επιχειρήσεις εξαιτίας της πλαστής εικόνας που είχε δημιουργηθεί.
Πολλοί τραπεζίτες πουλούσαν ή νοίκιαζαν στις τράπεζές του ή στο Δημόσιο, κτήρια τα οποία είχαν αγοράσει με δάνεια των τραπεζών τους αλλά μέσω παρένθετων προσώπων σε τιμές πολλαπλάσιες των πραγματικών.
Ταυτόχρονα δανειοδοτούσαν τα κόμματα, ώστε να έχουν την πολιτική κάλυψη και τα ΜΜΕ για να εξασφαλίζουν τη σιωπή για τα σκάνδαλά τους. Μεγάλα ποσά τα έβγαλαν στο εξωτερικό μέσα από κομπίνες με τα υποκαταστήματα των Τραπεζών που άνοιγαν στα Βαλκάνια. Δημιούργησαν μέσα από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ την εικόνα οικονομικού τραπεζικού θαύματος στα Βαλκάνια, και διοχέτευσαν έτσι ποσά σε δανειολήπτες του εξωτερικού που δεν ήταν άλλοι από τους εαυτούς τους.
Όλα αυτά τα σκάνδαλα και η ευθεία ληστεία του χρήματος, εμφανίστηκε ως μόλυνση από την κρίση. Οι μαύρες τρύπες από τη ληστεία και τη συναλλαγή με τη διαπλοκή (600 εκατομμύρια είχε πάρει το ALTER από τις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις) εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της κρίσης. Έτσι στο όνομα της ευστάθειας των τραπεζών, αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα χρήματά μας. Όχι όμως οι τράπεζες, αλλά οι τραπεζίτες. Οι τράπεζες δεν ελέγχθηκαν πριν ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να βρεθεί ποιό κομμάτι της ζημιάς οφείλεται στην κρίση και ποιό στη ληστεία. Οι τραπεζίτες, αυτοί που είχαν ρίξει τις τράπεζες έξω (αν δεν τις είχαν ληστέψει) θεωρήθηκαν ικανοί να συνεχίσουν να διοικούν τις τράπεζες.
Το κράτος μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πήρε το 80% των μετοχών των τραπεζών αλλά χωρίς το κράτος να μπορεί να ασκήσει καμία διοίκηση. Ενώ η ανακεφαλαιοποίηση έγινε για να υπάρξει σταθερότητα, ρευστότητα και λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, τα δάνεια σταμάτησαν, οι επιχειρήσεις που έπρεπε να σωθούν άρχισαν να κλείνουν και τα σπίτια να πλειστηριάζονται. Συνέχισαν βέβαια να παίρνουν δάνεια μη παραγωγικές επιχειρήσεις όπως τα Μέσα Ενημέρωσης, παρά τα χρέη τους και τις ζημιές τους και βέβαια και διαφήμιση από τις τράπεζες. Το Mega για παράδειγμα, με ζημιές 25 εκατομμύρια, χρέη 200 εκατομμύρια πήρε δάνειο 110 εκατομμύρια για να συνεχίσει να λειτουργεί και κυρίως να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση και οι τράπεζες ακολουθούν σωστή πολιτική. Ποια τραπεζική διαδικασία μπορεί να κρίνει ως επωφελές ένα τέτοιο δάνειο; Αντίστοιχα δάνεια έχουν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες η κυβέρνηση προχώρησε την Κυριακή στην κορωνίδα του σκανδάλου. Με το άρθρο 2 του «πολυνομοσχεδίου» δίνει τη δυνατότητα στους παλιούς αποτυχημένους τραπεζίτες, να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, όχι στην τιμή που τις αγόρασε το κράτος (ΤΧΣ) με την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά σε εξευτελιστικές τιμές. Δηλαδή για παράδειγμα στη Eurobank, ενώ το κράτος αγόρασε τις μετοχές της Τράπεζας με 1,24 ευρώ ανά μετοχή, τώρα ο τραπεζίτης μπορεί να αγοράσει πίσω τις μετοχές με 30 λεπτά. Δηλαδή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε όχι μόνο την προκλητική επιστροφή των μετοχών αλλά και τη δεδομένη απώλεια χρημάτων που έχουμε ήδη καταβάλει. Πλήρωσε, έσωσε τις τράπεζες και τώρα τις παραδίδει πίσω στους διαφθαρμένους τραπεζίτες τους οποίους ποτέ δεν ήλεγξε.
Ας αφήσουμε το ηθικό, πολιτικό και οικονομικό κομμάτι του σκανδάλου και ας πάμε στις παραβάσεις με βάση αυτούς τους ίδιους τους νόμους της αγοράς. Η ελληνική κυβέρνηση η οποία καταγγέλλει τον κρατισμό σε βαθμό που να απολύει δημόσιους υπαλλήλους μέσα από μια πρωτοφανή δαιμονοποίηση, παρεμβαίνει ως κρατική οντότητα υπέρ των τραπεζών. Όχι μόνο ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά παραβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει καταδικασθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για επιδοτήσεις που έχει δώσει σε εταιρείες (πχ ΟΣΕ, Ολυμπιακή) αφού θεωρείται πως έτσι καταστρατηγεί την αρχή της ανταγωνιστικότητας και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οποίο θαύμα λοιπόν, η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, επιδοτεί τους τραπεζίτες, δίνοντάς τους σε τιμές ευκαιρίας πίσω τις τράπεζες τις οποίες χρησιμοποίησε για την αφαίμαξη των πολιτών.
Είναι η ίδια κυβέρνηση η οποία έχει ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα κατά των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων (πάλι στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αγοράς) την ίδια ώρα που με νόμους και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, έχει δημιουργήσει ολιγοπώλιο μόλις τεσσάρων τραπεζών.
Άλλωστε τα νομοσχέδια που καταθέτει κάθε μέρα είναι γεμάτα αδιόρατες ρυθμίσεις με τις οποίες αμνηστεύονται όσοι έχουν παράνομα ευνοήσει το προκλητικό καθεστώς λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μια τέτοια ρύθμιση είναι η τροπολογία που απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες τους τραπεζίτες και τους υπαλλήλους που δανειοδότησαν χωρίς εγγυήσεις τα κόμματα. Τα χρήματα αυτά, πάνω από 270 εκατομμύρια για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, θα πληρωθούν φυσικά από εμάς. Ο ίδιος ο Βενιζέλος, έκανε νόμο με τον οποίο παρέχει στον εαυτό του ασυλία για την απόφασή του να δώσει στην Proton Bank του Λαυρεντιάδη, παρανόμως 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τράπεζες δεν λειτουργούν πια σκανδαλωδώς έστω ως κομμάτι της Οικονομίας αλλά είναι οι ίδιες η εξουσία. Άλλωστε με το νόμο  4021/11 (φυσικά του Βενιζέλου) στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις Τράπεζες, ανατίθενται εξουσίες πέρα από τον έλεγχο και τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής. Υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτές είναι το κράτος;


koutipandora