ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

43 σελίδες γεμάτες μέτρα: Το ελληνικό e-mail προς την τρόικα


Το πακέτο μέτρων που έστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές τα ξημερώματα της Κυριακής έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Καθημερινή», και παρουσιάζει σε δημοσίευμά της τα πιο σημαντικά σημεία από το έγγραφο 43 σελίδων, που έχουν στα χέρια τους και επεξεργάζονται οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Με βασικό στοιχείο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, που θα...
φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, «πάγωμα» των ονομαστικών συντάξεων το 2016 και το 2017, αλλά και λαχειοφόρο αγορά για μεγαλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ μέσω αποδείξεων και άλλα μέτρα φορολογικής διοίκησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. που υπολογίζει η τρόικα, με μέτρα που θα φέρουν έσοδα 980 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η τρόικα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει έξω στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει σε περίπτωση που δεν βγουν οι προβλέψεις του σωστές, τότε και μόνο τότε –από την 1η Ιουλίου του 2015– να εξετασθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος σε τσιγάρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", τα άμεσα μέτρα είναι:
1. ΦΠΑ: Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, από 6,5% στο 13%. Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών εσόδων ανέρχεται στο ελάχιστο των 350.000.000 ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει στην επιστολή ότι αυτή η αύξηση πληγώνει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου και ότι ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντισταθμιστεί αυτό το αποτέλεσμα, κυρίως μέσω περαιτέρω διαρθρωτικών αλλαγών και άμεσων επενδύσεων, είναι προφανές ότι όλα τα άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απαιτούν χρόνο και χρήμα για να υλοποιηθούν και να φέρουν θετικά αποτελέσματα, ενώ αυξήσεις φόρων μέσω αύξησης του ΦΠΑ έχουν αρνητικές επιπτώσεις στιγμιαία.
2. Κοινωνική ασφάλιση:
α) Διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2016 και 2017. Το όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. (0,18% του τρέχοντος κόστους) για το 2016 και 140 εκατ.  (0,5% του τρέχοντος κόστους) για το 2017. Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι τα μακροχρόνια αθροιστικά οφέλη από αυτή την πρωτοβουλία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και θα επιφέρουν τεράστια διαφορά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.
β) Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Μόνιμες εξοικονομήσεις προκύπτουν από αυτή την πρωτοβουλία. Κάθε μήνα, 664.862 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαία οικογενειακά επιδόματα 38,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 462.500.000 ευρώ ετησίως. Με την εφαρμογή των διασταυρωτικών ελέγχων με το μητρώο ΑΜΚΑ και το φορολογικό μητρώο, προκύπτουν συνταξιούχοι που δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένα επιδόματα. Εκτιμάται πως η ετήσια εξοικονόμηση του 5% - 8% θα επιτευχθεί, δηλαδή 23,1 έως 37 εκατ. ευρώ ανά έτος.
γ) Πλήρης εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 3863/2010 για συγκεκριμένες περικοπές στις συντάξεις που μεταφέρονται στα μέλη μιας οικογένειας, 3 χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «Ηλιος», το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στα μέλη της οικογένειας των εκλιπόντων συνταξιούχων, που λαμβάνουν επίσης τα δικά τους συνταξιοδοτικά μετά 3 χρόνια από τον θάνατο, είναι 1.027 εκατ. ευρώ ετησίως. Η διασταύρωση των στοιχείων και η πλήρης εφαρμογή των περικοπών αναμένεται να παραγάγουν εξοικονόμηση μεταξύ 8% και 12%, δηλαδή 82 έως 123 εκατ. ευρώ ετησίως.
3. Αύξηση των εσόδων ΦΠΑ μέσω λαχειοφόρου αγοράς και άλλα διοικητικά μέτρα: Το σύστημα αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω συλλογής αποδείξεων με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος «@podeixi». Υπάρχει μια λεπτομερής έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκτενή τεκμηρίωση για τη μεγάλη επιτυχία παρόμοιων προγραμμάτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβακία. Εάν τα πρόσθετα έσοδα στην περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, σε αυτό το στάδιο, για την Ελλάδα φαίνεται λογικό –κατά πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις– να υποθέσουμε ότι θα είναι τουλάχιστον επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Διοικητικά μέτρα, όπως ηλεκτρονικά τιμολόγια και διασταύρωση των business-to-business, τιμολόγια και λιανικές πωλήσεις, θα αποφέρουν επίσης απτά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.
Πρόσθετες παρεμβάσεις
Στην ελληνική επιστολή γίνεται ειδική αναφορά σε πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν εάν διαπιστωθεί πως την 1η Ιουλίου του 2015 υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με βάση τις ελληνικές εκτιμήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:
– Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.
– Επιβολή φόρου πολυτελείας.
– Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, εάν συμφωνηθεί πως τούτο οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση εσόδων. Τα ανωτέρω μέτρα μπορεί να επιφέρουν έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.
Στην επιστολή αναφέρονται και συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του 2014 που συμβάλλουν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. και το ΥΠΟΙΚ τα κοστολογεί σε 1,113 δισ., θεωρώντας πως επ’ αυτών υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, ώστε να αφαιρεθούν από τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό.
• Φόρος ακίνητης περιουσίας: Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως οι προβλέψεις της τρόικας ότι θα υπάρχει κενό στη συλλογή των φόρων του 2015, όπως συνέβη και το 2014, δεν είναι σωστές, καθώς υπολογίζει ότι θα εισπράξει 80% του φόρου και το βασίζει στο γεγονός ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ τους δύο πρώτους μήνες είναι ήδη 44,3%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το κενό των 200 εκατ. που προβλέπει η τρόικα. Επίσης ο ΕΝΦΙΑ έχει διευρύνει τη φορολογική βάση με τη συμπερίληψη μη αστικών ακινήτων, ενώ αναμένεται το 2015 να ενισχυθεί η κερδοφορία επιχειρήσεων και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων να αυξηθούν οπότε να υπάρχουν και υψηλότεροι φόροι ιδιοκτησίας. Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι το έκτακτο αποθεματικό του τακτικού προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 δισ. ενώ η τρόικα εκτιμά ότι πρέπει να είναι 1,2 δισ. ευρώ.
• Εσοδα από άδειες τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ και άδειες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο τροποποιημένο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης καθώς 114 εκατ. έχουν ληφθεί και το υπόλοιπο χάσμα μεταξύ των εκτιμήσεων για 84 εκατ. ευρώ το 2015 θα πρέπει να αφαιρεθεί.
• Πράσινο Ταμείο: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, καταργώντας όλα τα νομικά εμπόδια και τις αβεβαιότητες στα χρηματικά πρόστιμα, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής στο σύστημα Πράσινο Ταμείο. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως τα έσοδα θα φτάσουν τα 200 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2015.
• Επιστροφές φόρου: ΤΟ ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι μια περαιτέρω διαφορά τουλάχιστον 200 εκατ. έχει αντιμετωπιστεί.
Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει και νέες πρωτοβουλίες για πηγές χρηματοδότησης που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 προκειμένου να μειωθεί το εκτιμώμενο κενό της τρόικας ακόμη περισσότερο.
• Εσοδα από «παγωμένες» καταθέσεις: Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι υπάρχει νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τις «παγωμένες» καταθέσεις ιδιωτών/επιχειρήσεων που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους ή άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης (πλην των φόρων φοροδιαφυγής). Περιλαμβάνει μια πολύ συντηρητική εκτίμηση των εσόδων για το 2015, η οποία βασίζεται μόνο σε δύο περιπτώσεις που οδηγούν σε έσοδα 389 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στην επιστολή τονίζεται πως μια σειρά από αναδιαρθρώσεις σε βασικούς τομείς θα μπορούσε να παράσχει πρόσθετα έσοδα το 2015. Ενδεικτικά αναφέρονται πέντε περιπτώσεις που μπορεί να αποφέρουν 150 εκατ. ευρώ.
α. Αύξηση στα έσοδα κλινικών δοκιμών με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την έλλειψη εναρμόνισης διοικητικών διαδικασιών (50 εκατ. ευρώ).
β. Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με τις αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών άδειας κυκλοφορίας, κατάργησης ή τροποποίησης για φάρμακα κ.λπ. (15 εκατ.).
γ. Επιβολή τελών - τιμολογίου για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών (25 εκατομμύρια).
δ. Βραδινά ιδιωτικών κλινικών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (20 εκατ. ευρώ).
ε. Πολιτιστική κληρονομιά: αύξηση εισιτηρίων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (93 εκατ.).
• Σειρά δράσεων που δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί, αλλά υπολογίζονται έσοδα όπως:
– Σύστημα ΦΠΑ στη λαχειοφόρο αγορά.
– Πιθανότητα κρυφής πηγής φορολογικών εσόδων από άτομα που δηλώνουν αγρότες ενώ δεν είναι, απολαμβάνοντας έτσι τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας για τους αγρότες.
– Ενδεχόμενο αύξησης φορολογίας τσιγάρων.
– Πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των φορολογικών κινήτρων και την ένταξή τους στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Σεπτέμβριος, διαρθρωτικό ορόσημο).
– Κέρδη από φορολογική διοίκηση.
– Εξοικονόμηση από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος 2010.
– Μεγαλύτερη είσπραξη φόρων από τις επιπτώσεις της βελτιωμένης ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων γίνεται αναφορά στον ΟΛΠ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στους σιδηροδρόμους για τους οποίους οι επενδυτές ζήτησαν παράταση του δεύτερου γύρου για την υποβολή βασικών έγγραφων αλλά και τη μετακίνηση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών έως τον Φεβρουάριο του 2015. Στον τομέα των αυτοκινητοδρόμων και της Εγνατίας, η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015.
Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Αυτή είναι μια συνολική πρόταση. Ακολουθώντας την ισχυρή προτροπή του επικεφαλής του Euroworking Group, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική πρόταση αντί για μια σταδιακή διαπραγμάτευση. Αναγνωρίζουμε πως σε μερικούς τομείς δεν ικανοποιήσαμε πλήρως τις ανησυχίες σας. Ομως, αντί αυτού, έχουμε σε άλλα πεδία καταθέσει πολύ πιο φιλόδοξες προτάσεις. Τα ανωτέρω είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια γνήσια προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με αξιόπιστο τρόπο.
Περιμένοντας να σας συναντήσω στην Αθήνα,
Γκίκας Α. Χαρδούβελης».
Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα
Για το ασφαλιστικό προτείνεται να θεσμοθετηθούν έως το τέλος του έτους τα εξής:
1. Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους.
2. Αυξάνονται τα ελάχιστα ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα που γεννήθηκαν μετά την 1-1-1975 αυξάνονται σταδιακά.
3. Σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019. Γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2019, προτείνεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, ενώ γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020, προτείνεται αύξηση κατά 4 έτη. Οπως αναφέρεται, το μέτρο αφορά τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, μητέρες ανηλίκων και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επανασχεδιάσει το ΕΚΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του συνταξιούχου. Θα προηγηθεί ειδική αναλογιστική μελέτη που θα είναι έτοιμη έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 και οι αλλαγές θα νομοθετηθούν τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.
«Οχι» σε νέα νομοθετική ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να νομοθετήσει τροποποιήσεις σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τη νέα αρχή και την πάγια ρύθμιση. Προσθέτει, όμως, ότι για την τελευταία ρύθμιση των 72 και 100 δόσεων είναι διατεθειμένη να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων, αλλά μόνο κατά τρόπο που είναι «πολιτικά και νομικά εφικτός». Ειδικότερα, απορρίπτεται η θέση της τρόικας να συνδεθεί η υπαγωγή στο καθεστώς των δόσεων με συγκεκριμένα περιουσιακά ή άλλα κριτήρια, καθώς θεωρείται πως δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, μιας και η σχετική έρευνα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα. Επίσης, σε σχέση με την πρόταση να μην επιτρέπεται μετάβαση από την παλιά στη νέα ρύθμιση, προτείνονται κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να παραμένουν στη ρύθμιση με τη μικρότερη χρονική διάρκεια. Οπως λέγεται, αυτό ίσχυε με τη ρύθμιση για τη νέα αρχή, ενώ τώρα «αναλαμβάνεται η δέσμευση να γίνει το ίδιο για την πάγια ρύθμιση, με άμεση επείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία, μέσω τροποποίησης του ύψους και της μορφής του επιτοκίου». Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, η επιστολή καταλήγει: «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο (νέο σχήμα). Ομως, είναι σαφές ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε νέα μέτρα, που θα αποθαρρύνουν αλλαγή από την πάγια ρύθμιση στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση και θα ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση ειδικά για τους μεγαλοοφειλέτες».
Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να κάνει μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη προχωρήσει αλλά και συνεχίζει σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που θα προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μερικές από αυτές που περιγράφονται αναλυτικά είναι ρυθμίσεις για την πτώχευση εταιρειών, για τις ανεκτέλεστες υποθέσεις, που ξεπερνάνε τις 100.000 στη χώρα, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ 1, ΟΟΣΑ 2 και πιθανή εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ 3, μείωση διοικητικού φόρτου και απλούστευση στη χορήγηση αδειών.
Από το koutipandoras, μέσω "Το Γρέκι"

Όσο η αφέντρα Μέρκελ έχει τον ΤΖΟΚΕΡ και τη δικογραφία siemens... σούζα τα δουλικά μιζωμένα εγχώρια γερμανοτσογλάνια!

Ή δρούμε ή σκάμε!


Νίκος Ρωμανός 5Αγαπητέ πιτσιρίκο, είμαι η Έφη:
Υπήρξαν φορές που φοβήθηκα κάποιες τελευταίες φορές που έλαβα μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας. Πέρα από το γεγονός ότι ένιωθα μία διάχυτη απογοήτευση για το γεγονός ότι συμβαίνουν τα ίδια και τα ίδια, δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα.
Φοβήθηκα την έντονη καταστολή, φοβήθηκα τους μπάτσους με τις ασπίδες, τα γκλομπ, τα χημικά και τις...
άγριες επιθέσεις προς διαδηλωτές.
Κάποτε, δεν φοβόμουν καθόλου, έλεγα «σκασίλα μου, θα είμαι κάθε μέρα στο δρόμο» και κατάφεραν να με φοβίσουν. Φοβήθηκα για την σωματική μου ακεραιότητα.
Από τις κινητοποιήσεις του 2008 μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζω αναπνευστικά προβλήματα λόγω του άσθματος που ενεργοποιήθηκε από την ανεξέλεγκτη ρίψη χημικών.
Με μετέφεραν σε νοσοκομείο και νοσηλεύτηκα για μία μέρα, θυμάμαι. Οι γιατροί μου είπαν τότε: «δεν πρέπει να ξαναπάς σε πορεία».
Τότε εκνευρίστηκα και είπα: «όχι εγώ θα ξαναπάω». Μου είπαν τουλάχιστον αν ξαναπάς να παίρνεις μαζί σου αντιασφυξιογόνο μάσκα. Αυτές που, αν σε πιάσουν δηλαδή, σε χώνουν μέσα για «οπλοκατοχή».
Τελικά, ξαναπήγα αλλά πρόσεχα, έβρισκα σημεία για να μπορέσω να φύγω γρήγορα. Ο φόβος ήταν μαζί μου διαρκώς.
Με τον καιρό, καθώς επιδεινωνόταν η κατάσταση με το άσθμα μου, σταμάτησα να πηγαίνω. Αλλά ένιωθα άσχημα, κάτι μέσα μου μού φώναζε «σε νίκησαν».
Τα τελευταία χρόνια έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ με το αναπνευστικό μου, επισκέψεις στα επείγοντα ολόκληρους χειμώνες, κρεβατωμένη για μέρες και πάει λέγοντας. Καταρρακώθηκα σωματικά αλλά και ψυχικά.
Με όλο αυτό που ξέσπασε τελευταία -και προφανώς μιλάω για το Ρωμανό-, αισθάνομαι ότι με την πρώτη δυσκολία έκανα πίσω. Εκείνος όμως όχι, δεν διαπραγματεύεται τίποτα μπροστά στο όραμά του.
Επιπρόσθετα, φοβήθηκα, τον τρόπο με τον οποίο σου φορτώνουν κατά την σύλληψή σου οτιδήποτε και σε χαρακτηρίζουν τρομοκράτη. Ήμασταν μάρτυρες σε σκηνικά που έλεγες: «θα μπορούσα να είμαι στη θέση του».
Πλέον δεν με νοιάζει, μετά τα χθεσινά, μετά τις αποφάσεις του συστήματος δικαιοσύνης, μετά την καπήλευση κινήσεων για σκοπούς και μετά την απάθεια της πλειονότητας της κοινωνίας δεν με νοιάζει.
Έχουμε ένα όραμα και ναι αξίζει γι” αυτό να φτάσουμε μέχρι το τέλος.
Εκεί είμαι και θα είμαι κάθε μέρα και ας μου φορτώσουν μολότοφ, ας με σαπίσουν στο ξύλο και ας με βάλουν φυλακή. Ας μας βάλουν όλους φυλακή.
Εξάλλου όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι μία φυλακή μόνο που δεν έχει ορατά κάγκελα. Μας χαρακτηρίζουν τρομοκράτες, κωλόπαιδα, αλήτες και άπλυτους.
Αλλά αυτό τον κόσμο, αν κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση, τον άλλαξαν κάποιοι «άπλυτοι» όπως χαρακτηρίζονταν πάντα.
Αυτοί άφησαν ιστορία, αυτοί άνοιξαν το δρόμο, αυτοί μας απέδειξαν ότι το όραμα παίρνει σάρκα και οστά αν το κυνηγήσεις.
Και πλέον φτάσαμε σε τέλμα. Ή δρούμε ή σκάμε.
Και θα δράσουμε γιατί αυτό το σύστημα είναι για φτύσιμο.
Τ” ακούτε;
(Αγαπητή Έφη, σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κι εγώ έχω άσθμα. Ο γιατρός μου είπε πως είμαι μαλάκας που πάω στις διαδηλώσεις. Βέβαια, άσθμα είχε και ο Τσε Γκεβάρα. Και πήγε πολύ πιο πέρα από τις διαδηλώσεις και τα χημικά. Έφη, κι εγώ φοβάμαι. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη φοβάται. Αλλά αυτό που φοβάμαι περισσότερο από όλα είναι να πεθάνω σκλάβος και ξεφτιλισμένος. Αυτός ο φόβος νικάει τους άλλους αλλά όχι πάντα. Αν τους νικούσε πάντα, θα είχα πάρει όχι Καλάσνικοφ αλλά μπαζούκας. Πάντως, έχω μάθει να παραδέχομαι πως είναι καλύτερος από εμένα αυτός που δεν έμεινε στα λόγια αλλά τα έκανε πράξη. Πάρα πολλοί Έλληνες είπαν στην παρέα τους πως θα πάρουν τα όπλα τα τελευταία χρόνια -και θα τα στρέψουν ενάντια στη σάπια εξουσία- αλλά λίγοι το έκαναν. Να είσαι καλά.)

ΗΤΖΕΝΗ ΜΙΚΑΚΟΥ.υπουργός στην κυβέρνηση Αυστραλίας [εικόνες]

Η Μανιάτισσα που από αύριο αναλαμβάνει υπουργός στην κυβέρνηση της Αυστραλίας [εικόνες] 
Η ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΤΖΕΝΗ ΜΙΚΑΚΟΥ.Η Μανιάτισσα που από αύριο αναλαμβάνει υπουργός στην κυβέρνηση της Αυστραλίας [εικόνες].
Η Τζένη Μικάκου, με καταγωγή από τη Μάνη είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού σε αυστραλιανή κυβέρνηση.

Η ομογενής γερουσιαστής είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος Βικτωρίας, το οποίο κέρδισε τις πρόσφατες πολιτειακές εκλογές, και το οποίο την επέλεξε για να γίνει μέλος της κυβέρνησης του Ντάνιελ Αντριους.

Η επιλογή των υπουργών του Εργατικού κόμματος γίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα του, αλλά η ανάθεση των υπουργείων από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. 'Αντριους θα ανακοινώσει αύριο ποιο υπουργείο θα αναθέσει στην κ. Μικάκου, που υπήρξε σκιώδης υπουργός τα τελευταία χρόνια.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1999 και στην πολύχρονη καριέρα της διετέλεσε υφυπουργός Δικαιοσύνης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Bracks και Brumby.

Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του 2010 διετέλεσε σκιώδης υπουργός Τρίτης Ηλικίας, σκιώδης υπουργός Νέα Γενιάς, σκιώδης υπουργός Νομικής Προστασίας Ανηλίκων και σκιώδης υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.

 

 
Πηγή:http://www.iefimerida.gr

Financial Times: ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει σύγκρουση Βερολίνου Βρυξελλών

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει σύγκρουση με Βερολίνο και Βρυξέλλες

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει σύγκρουση με Βερολίνο και Βρυξέλλες.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εντελώς αντι-ευρώ αλλά ..οι μάλλον αριστερές στρατηγικές του θα προκαλέσουν άμεση σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
Ο λαγός, η χελώνα και οι... ηγέτες της Ευρώπης

O πάπας Φραγκίσκος μπορεί να θεωρεί την Ευρώπη μια εξασθενημένη γιαγιούλα, αλλά αυτή η γηραιά κυρία της ευρωζώνης έχει εθισμό με τον τζόγο. Κάποτε της άρεσε να ρίχνει τα ζάρια ενάντια στις αγορές ομολόγων. Τώρα το κάνει με την πολιτική ψήφο. Eίναι θέμα χρόνου να κερδίσει την εξουσία σε κάποια χώρα της ευρωζώνης, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει αφοσιωθεί στην έξοδο από το ευρώ ή στον αφορισμό των κανόνων που ισχύουν σήμερα στην ευρωζώνη.
η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει εκλογές την επόμενη Άνοιξη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μπλοκάρει την εκλογή νέου Προέδρου

Για την Ευρώπη πρόκειται για έναν αγώνα, και η πολιτική τρέχει ταχύτερα από την οικονομία. Η ισχύουσα στρατηγική της ευρωζώνης να «σέρνεται», την οποία καθοδηγεί η Γερμανία και επιβάλλει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται στην ιδέα ότι η χελώνα της οικονομίας εντέλει θα προσπεράσει τους λαγούς της πολιτικής.

Μέχρι στιγμής, το σύστημα αποδίδει. Οι κυβερνήσεις συχνά πέφτουν στις γενικές εκλογές σε χώρες της ευρωζώνης, αλλά καμία δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί από κάποιο κόμμα αντί-ευρώ ή αντι-ΕΕ, από αυτά που μας αρέσει να χαρακτηρίζουμε «λαϊκιστικά». Για πόσο ακόμη όμως;

Οι επιτυχίες της αντιπολίτευσης, όπως στις εκλογές της Ισπανίας το 2011 ή της Ελλάδας το 2012, προκύπτουν χάρη σε ένα ανεπανάληπτο επιχείρημα: «Καταδικάζουμε τους ανίκανους προκατόχους μας, αλλά θα ακολουθήσουμε τις ίδιες πολιτικές. Δεν έχουμε επιλογή».

Γι'αυτό και στην Ισπανία σήμερα στις δημοσκοπήσεις ηγείται ένα αριστερό κόμμα που δεν υπήρχε καν πριν 10 μήνες, οι Podemos, ενώ το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση. Στην Ισπανία θα διεξαχθούν γενικές εκλογές το αργότερο τον Δεκέμβριο 2015, ενώ η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει εκλογές την επόμενη Άνοιξη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μπλοκάρει την εκλογή νέου Προέδρου.

Ούτε οι Podemos, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς αντι-ευρώ. Αλλά και οι δύο υποστηρίζουν παρεμβατικές, μάλλον αριστερές στρατηγικές, που θα προκαλέσουν άμεση σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Και ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος ελοχεύει για την χώρα που βρίσκεται ανάμεσά τους στην Μεσόγειο: την Ιταλία.

Την εβδομάδα που διανύουμε, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που κουβαλάει δανειακό βάρος άνω των 2 τρισ. ευρώ, βρέθηκε σε μια πρωτοφανή κατάσταση: Και τα τρία κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης τάσσονται πλέον κατά του ευρώ. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ. Η αντι-μεταναστευτική Λίγγα του Βορρά ζητεί άμεση έξοδο. Ο... νεοεισερχόμενος είναι το κόμμα Forza Italia του Silvio Berlusconi: Ο πρώην πρωθυπουργός φλερτάρει με την ιδέα για εθνικό νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ.

Καλά όλα αυτά, θα πείτε, αλλά ο Matteo Renzi, ο 39χρονος πρωθυπουργός, είναι ο πραγματικός πολιτικός επαναστάτης της Ιταλίας. Το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του ηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι υπέρ του ευρώ, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο κίνδυνος όμως είναι ότι, για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του, ο κ. Renzi απειλεί συνεχώς ότι θα κηρύξει γενικές εκλογές.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, χωρίς να έχει εκλεχθεί από το λαό, τον Φεβρουάριο φέτος, ο κ. Renzi έχει προτείνει πολλές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα έχει κερδίσει μερικές κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες. Αλλά δεν έχει κάτι σημαντικό να επιδείξει. Οι αντίπαλοί του παίζουν με το χρόνο.

Ισως και να κερδίζουν. Τα ποσοστά αποδοχής του Renzi έχουν υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το 50%. Και η Λίγκα του Βορρά έχοντας νέο ηγέτη, τον Matteo Salvini, ψάχνει την άνοδο έστω στις τοπικές εκλογές, κάτι που εξηγεί πιθανώς γιατί ο κος Berlusconi αποφάσισε να μιμηθεί την στάση του κατά του ευρώ. Την επόμενη φορά που ο κος Renzi απειλήσει με κάλπες, τα άλλα κόμματα ίσως και απλά να το δεχτούν.

Μπορεί και να κερδίσει. Αλλά το θέμα στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα ή αλλού είναι αυτό: Με το να εμμένουν στην τρέχουσα πολιτική τους ελπίζοντας ότι ένα μείγμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων θα φέρει την ανάκαμψη και θέσεις εργασίας, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι συνετοί και υπομονετικοί. Στην πραγματικότητα παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο. Οι λαγοί κερδίζουν, μερικές φορές.

Πηγή Euro2day

Ευχαριστήριο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. προς τους χορηγούς και τους εθελοντές των νέων γραφείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Κλείνοντας την τελετή των εγκαινίων των νέων γραφείων του ΟΡ.ΦΕ.Ο., που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη το μεσημέρι με την παρουσία του περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χορηγούς και τους εθελοντές που συνέβαλαν στη δημιουργία των νέων γραφείων.

ΓΕΝΝΑΙΑ Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ PORCELANA

Χωρίς τις προσφορές των χορηγών και την αφιλοκερδή εργασία εθελοντών, ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν αυτά τα εντυπωσιακά γραφεία. Οφείλω όμως να αναφέρω κάποιους από τους χορηγούς που διέθεσαν ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τις μέρες μας. Θα ξεκινήσω από τη γνωστή εταιρία ειδών υγιεινής, με αλυσίδα καταστημάτων σε όλη τη Β. Ελλάδα και βέβαια στην Πιερία, την Porcelana. Χωρίς τη γενναία στήριξη της συγκεκριμένης εταιρίας, ίσως να μη τολμούσαμε την κατασκευή των γραφείων μας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Μαρία Χατζηγεωργίου, κεντρικό στέλεχος και μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών της εταιρίας. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Στέλιο Μαβιλίδη, υπεύθυνο του καταστήματος της Porcelana στην Πιερία.

Αξιοσημείωτες επίσης ήταν οι προσφορές τοπικών επιχειρήσεων και τις οποίες ευχαριστούμε πολύ. Αυτές είναι οι:                                         
-          Συνεταιρισμός Ξυλουργών Πιερίας
-          Αθ. Περδίκης, ξυλουργείο Βροντού
-           Γιάννης Γάκης, έπιπλα Βροντού
-          Γ. Μακρίδης, κουρτίνες Κατερίνη
      -     Αφοί Πανωλή, κρύσταλλα- τζάμια Κατερίνη
      -     Θεμ. Νούλας, τοποθετήσεις πλακιδίων Βροντού

Ευχαριστούμε τέλος τους εθελοντές, όσους δούλεψαν αφιλοκερδώς για τη μετακόμιση, την καθαριότητα και άλλες εργασίες που απαιτούνταν για την κατασκευή των γραφείων.


BΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ...

Η Χάρις Αλεξίου βραβεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για την καλύτερη μετάφραση ξένου λογοτεχνικού.. έργου. Το βραβείο αφορά τη μετάφραση του βιβλίου του Fabien Marsaud «Πάντα ήρωες» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και που η Χάρις Αλεξίου πρότεινε και στη συνέχεια μετέφρασε στα ελληνικά από τα γαλλικά.


Η απονομή του βραβείου, καθώς και των υπόλοιπων βραβείων που απονέμει κάθε χρόνο η Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, θα γίνει σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107, Μικρή Σκηνή), στις 7 το βράδυ.

Το βιβλίο είναι η μαρτυρία ενός από τους δημοφιλέστερους Γάλλους καλλιτέχνες, του Fabien Marsaud. Ο Grand Corps Malade (όπως είναι το ψευδώνυμό του), εξαιτίας ενός μοιραίου ατυχήματος έμεινε ατελώς τετραπληγικός, αλλά ύστερα από έναν χρόνο διέψευσε τις προβλέψεις και κατάφερε να περπατήσει ξανά. Στις σελίδες του βιβλίου, ο Marsaud αφηγείται τη δωδεκάμηνη περιπέτειά του και τις εμπειρίες τόσο τις δικές του όσο και των ομοιοπαθών συντρόφων του από το κέντρο αποκατάστασης.

Η Χάρις Αλεξίου για τη γνωριμία της με τοn Fabien και την απόφασή της να μεταφράσει το βιβλίο του αναφέρει: «Τον Grand Corps Malade τον γνώρισα από τα τραγούδια του. Ήταν το νέο πρόσωπο στη γαλλική μουσική σκηνή, στο μουσικό είδος της slam. H νεολαία της Γαλλίας τον λάτρευε. Μου έκανε εντύπωση αυτός ο νέος όμορφος άνδρας με την πατερίτσα του. Μου έκανε εντύπωση και το ψευδώνυμό του: το “ψηλό άρρωστο κορμί”. Το τραγούδι μου “Μεγάλωσα” μόλις είχε κυκλοφορήσει και σκεφτόμουν πως θα μπορούσε να το είχε γράψει αυτός. Τον συνάντησα αργότερα σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, όταν συμμετείχαμε και οι δύο στην εκπομπή του Michel Drucker που έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ντέμη Ρούσσο.

Δύο χρόνια αργότερα, ο φίλος Νίκος Αλιάγας μου χάρισε το βιβλίο του Fabien. “Διάβασέ το, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα” μου είπε. Όσο το διάβαζα, σε πολλά σημεία ξαναζούσα την περιπέτεια του αδελφού μου στην εντατική και αργότερα στο κέντρο αποκατάστασης. Το συγκινητικό, επίσης, ήταν πως γνώριζα την απίστευτη ταλαιπωρία των τετραπληγικών, των αναπήρων  που στερούνται την ικανότητα, όπως λέει και ο Fabien, να ξύσουν το φρύδι τους ή να κρατήσουν το κουτάλι τους, ακόμα και να πατήσουν ένα κουμπί για βοήθεια.
Με συγκίνησε, επίσης, ο τρόπος που εξιστορούσε τις εμπειρίες του με χιούμορ χωρίς καμία μιζέρια για την κατάστασή του. Ήταν μια σκληρή πραγματικότητα που την αντιμετώπιζε με δύναμη και αισιοδοξία. Ένα νέο παιδί που στα είκοσί του ξεκινούσε καριέρα στον αθλητισμό, βρέθηκε καθηλωμένος ανάσκελα μετρώντας τα τετραγωνάκια της σχάρας του φωτιστικού στο ταβάνι.

Τώρα, ο Fabien γράφει ποίηση και την απαγγέλλει με υπόκρουση μίνιμαλ μουσικής. Εμφανίζεται με την πατερίτσα του και περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν στέκεται στην αναπηρία του, άλλωστε ούτε και ο ίδιος, αλλά βλέπουν έναν καλλιτέχνη που μαγεύει το κοινό του.  Ήταν ένα τόλμημα για μένα να μεταφράσω ένα ολόκληρο βιβλίο. Το ξεκίνησα χωρίς να σκεφτώ αν τελικά θα εκδοθεί ποτέ. Αυτό, εξάλλου, το κάνω και με τα τραγούδια μου. Τα γράφω και κάποια στιγμή…». 
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/to-b.html 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΜΝΗΜΕΣ, ΔΡΩΜΕΝΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02/12/2014



Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη εγκατάσταση προσφύγων στη Δυτική Θεσσαλονίκη (1914, Σταυρούπολη) με θέμα «Δυτικά της Θεσσαλονίκης, 100 χρόνια μετά. Μνήμες, Δρώμενα» διοργανώνει ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το τριήμερο 7-9 Δεκεμβρίου 2014.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014  στις 10.30 το πρωί στο Δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά με τα εγκαίνια δύο φωτογραφικών εκθέσεωνΠρωτοσέλιδα Εφημερίδων Εποχής» από τη συλλογή του Κώστα Νίγδελη  και η έκθεση φωτογραφίας «Δι’ Εγκαταστάσεως 1914»)  οι οποίες θα πλαισιωθούν με ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα «Πριν και Μετά» .
Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 2014  διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο «Πτυχές της Ιστορίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης» στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι εξής (με σειρά παρουσίασης) :  η Παρασκευή Κούρτη, Υπ. Δρ. του Α.Π.Θ και  Προϊσταμένη του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Παύλου Μελά, ο Σπύρος Λαζαρίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ. και Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ο Κώστας Νίγδελης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και διευθυντής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και ο Κώστας Κούρτης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και στέλεχος του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης.
Την ίδια ημέρα στις 13.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Σκαλίζοντας το Χρόνο», μία φωτογραφική αναδρομή στα 20 χρόνια της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά.
Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη θα πραγματοποιηθεί προβολή  με θέμα «Κινηματογραφώντας την τρίτη ηλικία» σε επιμέλεια του κινηματογραφιστή Γιώργου Κετσιακίδη. Θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικές δράσεις από μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου Παύλου Μελά, με πρωτοβουλία της κας Βιργινίας Αρβανιτίδου, υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η  βραδιά  θα κλείσει με ρυθμούς jazz,  από το μουσικό σχήμα “West Side Ensemble”.
Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 στις 12 το μεσημέρι, το τριήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών, με τη διοργάνωση εργαστηρίου - Workshop δημιουργίας και φαντασίας από τον Επίκουρο Καθηγητή Εικαστικών Τεχνών-Ψηφιακής Εικόνας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Θανάση Πάλλα και από φοιτητές της Σχολής. Το αποτέλεσμα των εργασιών θα οδηγήσει στο σχεδιασμό του νέου λογότυπου (logo) του Δήμου Παύλου Μελά.
 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2313 302801 και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Παύλου Μελά:  www.pavlosmelas.gr


Επισυνάπτεται η πρόσκληση – πρόγραμμα των εκδηλώσεων.



                                                                     
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940-1950 – ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ..



ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944: Ο σημαντικότερος Δεκέμβριος του 20ου Αιώνα (Β-Γ).
                                                                                  
Αντώνη Ι. Ζαρκανέλα
                                                                                         π. Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης
                                                                                          της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης


          Πέραν των επισήμων αυτών θέσεων το ΚΚΕ, στα πλαίσια της πάγιας θέσης για κατάληψη της εξουσίας, προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση που είχε μέσα στο ΕΑΜ σε σχέση με τα ασήμαντης πολιτικής βαρύτητας κόμματα που, σαν προθήκη, σαν βιτρίνα, τα χρησιμοποιούσε υπέρ των σκοπών του. Οι κακουχίες της πείνας και του χειμώνα των ετών 1941 και 1942, με τη σκληρότητα των κατακτητών, διευκόλυναν τους κομμουνιστές στο να επεκτείνουν την απήχησή τους. Με δεδομένη την, προπολεμικά, πολύ μικρή επιρροή του ΚΚΕ στον Λαό, οι ηγέτες και τα στελέχη του για να επιβάλουν τον έλεγχο τους ήταν πολύ μεθοδικοί στις κινήσεις τους και σχολαστικά προσεκτικοί. Ιδιαίτερα μέχρι τις αρχές του 1943 το ΕΑΜ κρατούσε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να αναφέρεται στον Μαρξισμό, να εκθειάζει τα πλεονεκτήματα της Λαϊκής Δημοκρατίας, να προπαγανδίζει υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου κλπ. Μέσα στα πλαίσια αυτά το ΕΑΜ τάχθηκε υπέρ των, παραδοσιακά στην ελληνική κοινωνία, ισχυρών θεσμών της Εκκλησίας, της Οικογένειας, της Ιδιοκτησίας. Οι προπαγανδιστές του μιλούσαν διαρκώς και ασταμάτητα για το παρελθόν, για τους παλιούς πολιτικούς χωρίς όμως να διατυπώνουν οποιαδήποτε πρόταση για το μέλλον αλλά υπόσχονταν σίγουρα ότι θα πληρώσουν ακριβά για τα εγκλήματα τους όλοι οι συνεργάτες των Γερμανών. Με τον τρόπο αυτό το ΚΚΕ, ένα κόμμα ανδρωμένο στην παρανομία και στη συνωμοτική τακτική και δράση, κατόρθωσε να θέσει πολύ γρήγορα υπό τον έλεγχό του τους συνειδητούς σοσιαλιστές, αλλά αστούς κατά τα άλλα, ηγέτες των άλλων κομμάτων που απάρτιζαν το ΕΑΜ. Όσο όμως  αριστοτεχνική και αν ήταν η οργάνωση και λειτουργία του ΕΑΜ από το έμπειρο ΚΚΕ η συγκρότηση του  δεν έπαυε να “..αποτελεί μία θετική απόδειξη της αδυναμίας του ΚΚΕ να οργανώσει ένα γνήσιο κομμουνιστικό κίνημα αντίστασης” (ΙΑΤΡΙΔΗΣ, 1973(2011) Σελ.33) μόνο του.
            Την ίδια περίοδο που το ΚΚΕ απέφευγε να εμφανίζει τις ιδεολογικές θέσεις του, προέβαλε πατριωτικές και δημοκρατικές μέχρι και εθνικιστικές θέσεις προκειμένου να “αποκοιμίσει” τους αστούς σοσιαλιστές εταίρους αλλά και τις πλατιές λαϊκές μάζες, που γενικά δεν εμπιστεύονταν το ΚΚΕ. Έφθασε, μάλιστα, μέχρι του σημείου να ζητάει από τα στελέχη του να μην εμφανίζονται στις μάζες ως κομμουνιστές αλλά ως μέλη του ΕΑΜ. Συγκεκριμένα αναφέρει, σε σχετικό φυλλάδιο-έκθεση, ο Σβετοζάρ Βουκμάνοβιτς πιο γνωστός ως Τέμπο, που ήταν ο επίσημος σύνδεσμος του Τίτο με τον ΕΛΑΣ, ότι σε μία κοινή σύσκεψη με Γιουγκοσλάβους και Αλβανούς αντάρτες  το 1943  “..ο Σιάντος και ο Ιωαννίδης υπεστήριξαν ότι λόγω των ειδικών συνθηκών  που επικρατούσαν στην Ελλάδα, τα κομματικά στελέχη δεν θα έπρεπε να απευθύνονται στις μάζες ως κομματικά στελέχη αλλά ως μέλη του ΕΑΜ”. Και ο ίδιος ο Βουκμάνοβιτς διατυπώνει την άποψη ότι: “Γενικά το κόμμα απέκρυψε την πραγματική του ταυτότητα από τις πλατιές λαϊκές μάζες του Ελληνικού Λαού”. (ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ, 1986).
            Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί, όπως αναφέρει επανειλημμένως ο Κρις Γουντχαουζ, που ήταν ο υπαρχηγός του Μαγιερς και μετά το 1943 διάδοχός του, στις επαφές τους δεν συναντούσαν στις τριμελείς επιτροπές, στις οποίες υποτίθεται ότι υπήρχαν και εκπρόσωποι των συνεργαζομένων κομμάτων, άλλους εκπροσώπους πλην μελών του ΚΚΕ. Αναφέρει μάλιστα ο Γούντχαουζ ότι όταν άγγλος αξιωματικός πήγε στην Αθήνα για να συναντηθεί με έξι αντιπροσώπους της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ συναντήθηκε, τελικά μόνο με δύο πρόσωπα τον Σιάντο και τον Τζήμα (Ευμαίο) που ήταν και οι δύο από τους κορυφαίους του ΚΚΕ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι ηγέτες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που συνάντησαν οι Βρετανοί αξιωματικοί εκείνη την περίοδο ήταν ότι όλοι αρνήθηκαν ότι ήταν κομμουνιστές.

Σύγκρουση του ΕΛΑΣ με ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ - Ο Εμφύλιος Πόλεμος (1943-44).

            Μέχρι το τέλος του 1942 το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ καθώς είναι απασχολημένο με την οργάνωσή του και την προσέλκυση πολιτών, απέφευγε τις ανοικτές, τουλάχιστον, επιθέσεις εναντίον άλλων ανταρτικών ομάδων.
            Η εμφάνιση των πρώτων βρετανικών κομάντος στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος για την πραγματοποίηση πράξεων δολιοφθοράς στο ελληνικό έδαφος εναντίον των Γερμανών και κυρίως η μεταγενέστερη απόφαση του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής (ΓΣΜΑ) για παραμονή και ενίσχυση τους ώστε να συντονίζουν, εκπαιδεύουν και ανεφοδιάζουν τις ελληνικές ανταρτικές ομάδες ως βοηθητική στρατιωτική δύναμη, έκαναν το ΚΚΕ να φοβάται ότι η παρουσία τους μπορεί να ανέτρεπε τα σχέδια του. Από την άλλη, είχαν ανάγκη των εφοδίων, οπλισμού, πολεμοφοδίων και λιρών που τους προμήθευαν οι Βρετανοί.
            Η πρώτη προσπάθεια εξουδετέρωσης των αντίπαλων αντιστασιακών οργανώσεων εκδηλώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου του 1942 όταν ο Βελουχιώτης με 350 αντάρτες του εισέρχεται στην περιοχή του Βάλτου και επιτίθεται εναντίον της εκεί δύναμης του ΕΔΕΣ του ιατρού Στ. Χούτα. Τον Φεβρουάριο 1943 ο επικεφαλής του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, ο γνωστός Κ. Καραγεώργης, επιτίθεται εναντίον της ομάδας του Λοχαγού Γ. Κωστόπουλου, που δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλίας και στην οποία είχε προσχωρήσει, μόλις τον Φεβρουάριο, ο Στ. Σαράφης προκειμένου να αναλάβει την αρχηγία. Κυκλώνει ο ΕΛΑΣ μία μικρή ομάδα του Κωστόπουλου και συλλαμβάνουν κάποιους αξιωματικούς της. Οι Κωστόπουλος και Σαράφης μπήκαν στην περιοχή του ΕΛΑΣ ψάχνοντας για τους συντρόφους τους. Έφθασαν στο χωριό Βούνεσι όπου γίνονται δεκτοί από τους αντάρτες και τους κατοίκους του χωριού με θερμές εκδηλώσεις φιλίας και “εθνικής έπαρσης”. Καθησυχασμένοι από την υποδοχή οι άνδρες της ομάδας Κωστόπουλου-Σαράφη έπεσαν να κοιμηθούν. Την νύκτα οι αντάρτες του ΕΛΑΣ τους συνέλαβαν κοιμώμενους και με την απειλή των όπλων τους αιχμαλώτισαν. Ο Σαράφης έμεινε φυλακισμένος για μερικές ημέρες στο στρατηγείο του Άρη υπό ταπεινωτικές συνθήκες. Μετά από το περιστατικό αυτό ο Μάγιερς απαίτησε την απελευθέρωσή τους με την απειλή διακοπής του εφοδιασμού του ΕΛΑΣ..(ΜΑΓΙΕΡΣ, 1975). Μετά την αποφυλάκισή του ο Σαράφης δέχεται την πρόταση των δεσμωτών του και ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του στρατιωτικού Διοικητού του ΕΛΑΣ!!!
            Στις αρχές της Άνοιξης του 1943 ο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ επείγονταν να ξεκαθαρίσει την κατάσταση καθώς πίστευε ότι θα γινόταν απόβαση των Συμμάχων στην Ελλάδα και ότι θα έπρεπε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ να ήταν μόνον αυτό τη στιγμή που θα δημιουργούνταν κενό εξουσίας με την αποχώρηση των Γερμανών. Την εποχή αυτή το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ αρχίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της εθνικής οργάνωσης ΠΑΟ στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, πετυχαίνοντας την εξουδετέρωση της στις 3-4 Σεπτεμβρίου στη Μονή των Αγίων Πάντων στη Βόρειο Πιερία. Επιτίθεται, επίσης, εναντίον  των αντιστασιακών ομάδων της Δυτικής Μακεδονίας Μιχαλαγά και άλλων μικρότερων ομάδων φονεύοντας τους πρωτεργάτες τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού στην Δ. Μακεδονία (ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ, 1948), πολλούς οπλίτες και αμάχους κατοίκους στα χωριά του Βοΐου. Στην Πιερία αφού απέτυχαν οι προσπάθειες να προσεταιριστούν τον Κισά-Μπατζάκ τον οποίο καλούσαν να συμπορευτεί μαζί τους και όταν πεισμόνως απέρριπτε τις προτάσεις τους, επιχείρησαν δύο φορές να καταλάβουν τον Κούκο τον Νοέμβριο 1943, δολοφονώντας μάλιστα τη σύζυγό του που την είχαν πάρει όμηρο. Τα ίδια συμβαίνουν την περίοδο 1943-44 σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι το Ταίναρο, με στόχο του ΚΚΕ/ΕΑΜ την υποταγή σ’ αυτό όλων των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων ή ειδάλλως τη σύγκρουση με αυτές με σκοπό τη διάλυσή τους (ΜΟΥΜΤΖΗΣ, 2013, σελ. 83).
            Τον Μάρτιο και Μάιο του 1943 ο ΕΛΑΣ επιτίθεται ανοίγοντας πυρ εναντίον της ομάδας 5/42 του Συνταγματάρχου Ψαρρού, ο οποίος προσπαθούσε να εγκατασταθεί στη Δυτική Στερεά την οποία ο ΕΛΑΣ θεωρεί ότι του ανήκει, και διαλύει εκείνη την ομάδα. Σύντομα όμως ο Ψαρρός κατάφερε να επανασυστήσει την ομάδα του μετά και από πιέσεις των βρετανών προς τον ΕΛΑΣ αλλά και απειλές παύσης της τροφοδοσίας του. Τρεις ημέρες αργότερα, δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιχείρησαν να κτυπήσουν και  πάλι την ομάδα του Χούτα αλλά αποκρούστηκαν από τον Χούτα και τον Ζέρβα. Οι δυναμικές αυτές ενέργειες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ εναντίον των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ Βρετανών και ΕΛΑΣ. Η άρνηση των τελευταίων να συμμετάσχουν στην ανατίναξη της γέφυρα του σιδηροδρόμου του Ασωπού ποταμού δεν απέτρεψε τους Βρετανούς από το να την ανατινάξουν μόνοι τους στις  29 Ιουνίου 1943.
            Στο μεταξύ, βλέποντας ο Μάγιερς ότι η εμφύλια αυτή σύγκρουση μεταξύ των οργανώσεων θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στην πολεμική προσπάθεια, ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που όλοι περίμεναν ότι κάτι σημαντικό ετοιμαζόταν, με έγγραφό του τον Απρίλιο του 1943 κάλεσε τις τρεις μεγαλύτερες οργανώσεις, δηλαδή τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ και την ΕΚΚΑ, σε κοινό τραπέζι και κατάφερε να υπογραφεί στις 26 Ιουλίου 1943 ένα σύμφωνο συνεργασίας που έμεινε στην ιστορία “ως Συμφωνία Εθνικών Ομάδων”.  Με τη συμφωνία αυτή δημιουργούνταν κοινό στρατηγείο υπό τις διαταγές του οποίου ετίθεντο και οι τρεις μεγάλες αντιστασιακές ομάδες αν και διατηρούσαν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία τους στα όρια δράσης τους. Το Περτούλι έγινε η έδρα του Στρατηγείου. Στο μεσοδιάστημα, η απόβαση των Συμμάχων δεν έγινε στην Ελλάδα αλλά στην Ιταλία και ίσως αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που ο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ συμμετείχε στην συμφωνία και “ηρέμησε”, προς στιγμήν τουλάχιστον.
            Ο Μάγιερς έχοντας ενημερώσει το Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και σε συνεργασία με αυτό ετοιμάζει επίσκεψή του εκεί για να ενημερώσει τους ανωτέρους του αλλά και να ζητήσει περαιτέρω κατευθύνσεις και εντολές. Γίνεται γνωστή η πρόθεση του Μάγιερς και εκδηλώνεται η πρόθεση καταρχήν του Τζήμα του ΚΚΕ, στην συνέχεια των Πυρομάγλου και Καρτάλη από ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ αντιστοίχως να συμμετάσχουν στην αποστολή. Τελικά προσετέθησαν “με το έτσι θέλω” από την πλευρά του ΚΚΕ/ΕΑΜ οι Σιάντος, Τσιριμώκος, Ρούσσος και Δεσποτόπουλος. Μετά από συνεργασία με τους Σιάντο, Πυρομάγλου και Καρτάλη, συμφωνήθηκε το σχέδιο των θεμάτων που θα συζητηθούν στις επαφές του Καΐρου. Όταν έφθασαν στο Κάιρο και όσες ημέρες βρέθηκαν, δεν ασχολήθηκαν καθόλου σχεδόν με τα θέματα που είχαν συμφωνήσει. Αντίθετα αναλώθηκαν  για ένα θέμα που τουλάχιστον για το ΚΚΕ δεν αποτελούσε προτεραιότητα και δεν είχε ασχοληθεί  μ’ αυτό: Το καθεστωτικό ζήτημα. Να σημειωθεί εδώ ότι το ΚΚΕ δεν είχε προσχωρήσει στο αντιμοναρχικό πρωτόκολλο που είχαν υπογράψει τα αντιμοναρχικά κόμματα και πολιτικοί από το 1942 και το έκανε μόλις στις 24 Ιουνίου 1943 με επιστολή του Σιάντου στον Σοφούλη. Κανένα από τα ζωτικά θέματα που είχαν συμφωνηθεί και συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συνομιλιών, δεν συζητήθηκε. Επέστρεψαν άπραγοι όλοι (;) στην Ελλάδα. Ο Ταξίαρχος Μάγιερς αντικαταστάθηκε από τον Κρις Γουντχάουζ.
            Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 συνθηκολογεί η Ιταλία. Στην Ελλάδα η Μεραρχία Πινερόλο που έδρευε στη Θεσσαλία, τάσσεται υπέρ των συμμάχων. Ο Διοικητής της, στρατηγός Ινφάντε, προτίθεται να διαθέσει τη μονάδα υπό την διοίκηση των εν Ελλάδι Βρετανών οι οποίοι αρνούνται, αλλά μεσολαβούν για να έρθουν οι Ιταλοί σε επαφή με το Γενικό Στρατηγείο της Αντίστασης με το οποίο υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση που προέβλεπε συνεργασία με τις ανταρτικές ομάδες. Τελικά, ο ΕΛΑΣ μόνος κύκλωσε και αφόπλισε τους Ιταλούς, τους έστειλε σε ορεινά στρατόπεδα εργασίας και έβαλε στο χέρι τον οπλισμό του που ήταν σύγχρονος και όλων των κατηγοριών. Στο μεταξύ, οι Γερμανοί προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, μετακίνησαν αξιόλογες στρατιωτικές μονάδες προς βορρά. Η κίνηση αυτή των στρατευμάτων των Γερμανών, δεδομένης και της πτώσεως της Ιταλίας, θεωρήθηκε από τους Έλληνες ως η αρχή εκκενώσεως της χώρας (ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑΣ, 1973(2009).
            Το ΚΚΕ σε συνεδρίαση του Πολιτικού του Γραφείου τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όπου συμμετέχουν και άλλα στελέχη όπως για παράδειγμα ο Χατζής (Γραμματέας του ΕΑΜ), οι Γραμματείς των κομματικών οργανώσεων Αθήνας και Πειραιά κλπ, αποφασίζει την 1η Οκτωβρίου 1943 την προοπτική του εμφυλίου πολέμου και το χαρακτηρισμό όλων όσων συμμετείχαν σε άλλες οργανώσεις ως “αντιδραστικών” και “πεμπτοφαλαγγιτών πρακτόρων”  (ΜΟΥΜΤΖΗΣ, 2013). Ο ΕΛΑΣ άδραξε κυριολεκτικά την ευκαιρία από τα “κέρατα”. Στο Περτούλι όπου ήταν η έδρα του Γενικού Στρατηγείου Αντίστασης (της ενωμένης αντίστασης υποτίθεται) συλλαμβάνει τους αντιπροσώπους του ΕΔΕΣ. Τις ίδιες ακριβώς ημέρες άρχισε μεγάλης κλίμακας επίθεση των Γερμανών εναντίον του ΕΔΕΣ ο οποίος δρούσε σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή όπου ευρίσκετο η δεύτερη και ίσως σημαντικότερη οδός διαφυγής για τους Γερμανούς σε περίπτωση εκκενώσεως της Ελλάδος, αφού μέσω Γιουγκοσλαβίας τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα.. Η επίθεση των Γερμανών ξεκίνησε σε πέντε σημεία ανατολικά της Άρτας και νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων. Ήταν μία πραγματική μάχη που κράτησε δέκα ημέρες χωρίς όμως αποτέλεσμα για τους Γερμανούς, οι οποίοι μπροστά στην κατάσταση αυτή αναγκάστηκαν τελικά και έστειλαν επίλεκτα τμήματα της Ορεινής Μεραρχίας «Εντελβάις». Ο Ζέρβας για να αποφύγει την πλήρη εξολόθρευση, αναδιπλώθηκε προς ανατολάς για να βρεθεί στα νότα του,  μπροστά σε παρατεταγμένες μονάδες του ΕΛΑΣ, οι οποίες διαθέτοντας τον οπλισμό των Ιταλών επιτίθενται εναντίον του ΕΔΕΣ. Δεν γνώριζε ο Ζέρβας ότι το Περτούλι είχε ήδη πέσει στα χέρια του ΕΛΑΣ ο οποίος και κρατούσε αιχμαλώτους τους εκπροσώπους του, ούτε γνώριζε ότι οι Σιάντος και Σαράφης παρακολουθούσαν από πολύ κοντά, από τα χωριά Μεσοχώρα και Παχτούρι, τις επιχειρήσεις αυτές. Οι αντάρτες του Ζέρβα είχαν μπροστά τους τους Γερμανούς και στα νώτα τους τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που τους σφυροκοπούσαν.. Οι μάχες του ΕΔΕΣ εναντίον δύο εχθρών, Γερμανών και ΕΛΑΣ, συνεχίστηκαν επί τέσσερις-πέντε ημέρες μέχρι την 30η Οκτωβρίου οπότε οι του ΕΔΕΣ αφού έδωσαν και την τελευταία μάχη εξαφανίστηκαν μέσα στη νύκτα, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, για να ξανασυναντηθούν μετά από έξι εβδομάδες νοτίως των Ιωαννίνων.
            Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ συνέχισε την προσπάθεια με μειωμένη ένταση, κυρίως λόγω του χειμώνα, για καθυπόταξη ή αλλιώς εξαφάνιση όλων των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων. Η Βρετανική Συμμαχική Αποστολή (ΒΣΑ) στο μεταξύ διευρύνθηκε και με τη συμμετοχή και Αμερικανών στρατιωτικών και ονομάσθηκε Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή (ΣΣΑ). Ο πρωθυπουργός Τσουδερός στις 21 Δεκεμβρίου 1943 από το Κάιρο απηύθυνε ραδιοφωνικό διάγγελμα προς τον Ελληνικό Λαό για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση. Με την μεσολάβηση της ΣΣΑ άρχισαν και πάλι διαπραγματεύσεις επίπονες αλλά ανειλικρινείς καθώς για το ΚΚΕ κάθε τι λιγότερο από την απορρόφηση και αδρανοποίηση των ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ από τον ΕΛΑΣ ήταν αδιανόητο. Παρόλα αυτά υπογράφτηκε η Συμφωνία της Πλάκας στα τέλη Φεβρουαρίου 1944, η οποία έμεινε όμως κενό  γράμμα για το ΚΚΕ/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που συνέχισαν το κτύπημα και εξουδετέρωση όλων των αντιπάλων οργανώσεων χωρίς να  σταματάει μπροστά σε τίποτα, αθετώντας ακόμη και την υπογραφή του. Έτσι στις 17 Απριλίου 1944 ισχυρές δυνάμεις της 3ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθεται εναντίον του 5/42 του Ψαρρού το οποίο διαλύεται. Ο  Ψαρρός και 150 περίπου αξιωματικοί και οπλίτες του δολοφονούνται παρόλο ότι είχαν παραδοθεί στον Καπετάνιο Νικηφόρο (Δημητρίου). Τον ίδιο τον Ψαρρό σκότωσε ο Ταγματάρχης Ζούλας Ελευθέριος, στρατιωτικό στέλεχος του ΕΛΑΣ.
            Ενώ τα ανωτέρω συνέβαιναν σε επίπεδο πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ ενόπλων αντιπάλων αντιστασιακών ομάδων, το ΚΚΕ/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ την ίδια αυτή περίοδο προχωρούσε σε πυρπόληση των χωριών που υποστήριζαν τις αντίπαλες ομάδες ή ήταν τόποι καταγωγής των ηγετών των αντιπάλων τους. Προέβαιναν σε συλλήψεις, εκτελέσεις με ή χωρίς “Λαϊκά Δικαστήρια” αλλά και εκτελέσεις αμάχων που απλώς τους είχαν κολλήσει τη ρετσινιά του αντιδραστικού. Δεν τους ενδιέφερε αν κάποιος ήταν με το κόμμα των Φιλελευθέρων ή των Λαϊκών, αν ήταν μοναρχικός ή αντιμοναρχικός. Το αίμα αθώων που χύθηκε αυτά τα δύο χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου ήταν που έκανε τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να εκφωνήσει στην εισαγωγή της Διάσκεψης του Λιβάνου τον περίφημο λόγο που άρχιζε ως εξής:
“Κόλαση είναι σήμερα η κατάσταση στην Πατρίδα μας. Σφάζουν οι Γερμανοί. Σφάζουν  τα Τάγματα Ασφαλείας. Σφάζουν και οι Αντάρτες. Σφάζουν και καίνε. Τι θα απομείνει από τη δυστυχισμένη μας χώρα; Η ευθύνη του ΕΑΜ είναι ότι δεν απέβλεπε μόνο στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά θέλησε να προετοιμάσει την μεταπολεμική δυναμική του επικράτηση. Γι αυτό επιδίωξε, πρώτον, την μονοπώληση του Εθνικού μας Αγώνα. Και επιδίωξε, δεύτερον, την τρομοκράτηση και εξόντωση των αντιπάλων του.  Ταύτισε τον εαυτό του με το Κράτος. Περιέλαβε στους σκοπούς του μετά την απελευθέρωση, τον έλεγχο του κράτους με την βία.   Οι αντίπαλοι του ΕΑΜ θεωρήθηκαν εχθροί της  Πατρίδος....”

            Έτσι και σε εφαρμογή της απόφασης της Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ του Δεκεμβρίου 1942 τίθεται σε εφαρμογή η εξαφάνιση των αντιπάλων αντιστασιακών ομάδων, ώστε να μην υπάρχουν αντίπαλοι κατά τη στιγμή της κατάληψης της εξουσίας, όταν θα απελευθερώνονταν η Ελλάδα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ (Των τριών τελευταίων άρθρων)

ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑΣ, Ε., 1973. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ, ΕΛΛΑΣ, 1946-1949 ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ
Εκδόσεις ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη, 2009.
ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ, Χ., 1948. Το Χρονικό της Σκλαβιάς. Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Ν, 1950. Άρθρο εις το Ελληνο-Αμερικανικόν Βήμα, 20 Οκτωβρίου 1950. (Αναφέρεται από τον Κούσουλα:ΚΚΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1918-1949. Σελ. 185).,
ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ, 1986. ΚΚΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1918-1949. Εκδόσεις Ευρωεκδοτική.
ΚΚΕ,1946. Δέκα Χρόνια Αγώνες, 1935-1945.  Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, 1946
ΜΟΥΜΤΖΗΣ, Σ. 2013. Η Κόκκινη Βία 1943-1944.  Η  Μνήμη και η Λήθη της Αριστεράς.  Εκδόσεις Επίκεντρο                                                                                              
MYERS, E.C.W., 1975. Η Ελληνική Περιπλοκή. Εκδόσεις Εξάντας.
ΡΙΖΑΣ, Σ., 2011. Η εμπλοκή της Αμερικανικής Αποστολής (OSS) στην κατοχική Ελλάδα

«Έκτατο Δελτίο επιδεινωσησ καιρου, ετοιμοτητα και ληψη μετρων αυτοπροστασιασ»

Ελληνική Δημοκρατία               
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας
τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ησ Οκτωβρίου 40 – 601 00 Κατερίνη
Πληροφορίες: Νίκος Χηνόπουλος
τηλ: 2351 351 200 - fax. 2351 351 249
e-mail: n.chinopoulos@pieria.pkm.gov.gr



Κατερίνη, 03 . ΔΕΚ . 2014

Αριθμ. Πρωτοκ.: ΦΦΚ3 /  486209 (2839)

Προς:
·         Δήμο Κατερίνης
·         Δήμο Δίου Ολύμπου
·         Δήμο Πύδνας Κολινδρού
·         Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Πιερίας
·         Γραφείο Τύπου ΠΕ Πιερίας

Κοινοποίηση:
·         Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
·         Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης
·         Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου
·         Αστυνομική Διεύθυνση Κατερίνης
·         Λιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνησ
·         Λιμεναρχείο Σκάλας Πλαταμώνα


ΘΕΜΑ: «Έκτατο Δελτίο επιδεινωσησ καιρου, ετοιμοτητα και ληψη μετρων αυτοπροστασιασ»
Σχετικό: το υπ’ αριθμ. 7871από 03-12-2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


            Σας διαβιβάζουμε το παραπάνω σχετικό έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ισχύει από σημερα σήμερα Τετάρτη 03-12-2014 έως και την Πέμπτη 04-12-2014, με φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρών. Το φαινόμενο θα συνεχίσει να έχει ισχύ για την Κεντρική Μακεδονίας και η εξασθένιση του θα αρχίσει σταδιακά από το βράδυ της Πέμπτης 04.12.2014.
Παρακαλούμε για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων.



Ο Προϊστάμενος του Τμήματος
Πολιτικής Προστασίας
Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας






Νικόλαος Χηνόπουλος