ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Οχι ο Μεγαλέξανδρος. Ο Μητσάρας ζει;

Οχι ο Μεγαλέξανδρος. Ο Μητσάρας ζει;

Hείδηση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αλλά αφού γράφτηκε παντού, άρα... πέθανε ο Μητσάρας! Το τι επικήδειοι έπεσαν, άλλο πράγμα! Εκανα κι εγώ έναν φοβερό επικήδειο στο διαδίκτυο, κατάλληλο ακόμα και για την παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα» με τον Γ. Γαλίτη σε 13 κωμικούς επικήδειους. Ναι, κάνω διαφήμιση, αλλά αν δεν πεθάνετε από τα γέλια, σας. 

Το θέμα δεν είναι αν ζει ο Μεγαλέξανδρος, αλλά αν ζει ο Μητσάρας. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες -πλην της παρούσης ίσως που δεν την πάτησε τελευταία στιγμή- κι όλα τα σάιτ και τα μπλογκ έκαναν αντιγραφή, πριν από κάνα μήνα, τον θάνατο της «θρυλικής φιγούρας» των γηπέδων, όπως...
έγραφαν όλες σε κλοπιράιτ.

Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αλλά αφού γράφτηκε παντού, άρα… πέθανε ο Μητσάρας! Το τι επικήδειοι έπεσαν, άλλο πράγμα! Εκανα κι εγώ έναν φοβερό επικήδειο στο διαδίκτυο, κατάλληλο ακόμα και για την παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα» με τον Γ. Γαλίτη σε 13 κωμικούς επικήδειους. Ναι, κάνω διαφήμιση, αλλά αν δεν πεθάνετε από τα γέλια, σας επιστρέφω το εισιτήριο.

Το εσωτερικό αστείο, λοιπόν, στην εφημερίδα ήταν «Ο Μητσάρας ζει». Και μπορεί να ζει ή μάλλον ζει! Επρεπε να επέμβει η… Νικολούλη πάνω που πήγαινε να ξεχαστεί το θέμα. Η αδελφή του είπε πως τον αναζητούν, αλλά δεν τον έθαψαν βέβαια.

Τα ίδια σάιτ έγραψαν αμέσως ότι το θέμα του Μητσάρα «παίρνει άλλη στροφή». Τι στροφή βρε; Στρίβει ο πεθαμένος;

Προβάλλεται το θέμα και δεν λέμε εδώ για το νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ ή τον Σπάθα που θάβεται στα αθλητικά, όχι γιατί μας νοιάζει η αξιοπιστία του Τύπου και του Διαδικτύου, αλλά μας νοιάζει και μας κόφτει η «θρυλική φιγούρα του Μητσάρα». Ελα, τη γράψαμε κι εμείς την έκφραση!

Αυτή τη στιγμή πιο σημαντικό δημοσιογραφικά είναι να βρεθεί ο τάφος του Μητσάρα, παρά του Μεγαλέξανδρου.

Αν δε κάποιος πάρει συνέντευξη με τον Μητσάρα, όχι θα είναι το πρώτο θέμα σε οποιαδήποτε εφημερίδα, αλλά και στο Blomberg και στο CNN.

Το θέμα είναι να μην τρυπώσει καμιά Παναγιωταρέα κι εδώ και μας λέει για Περσεφόνες και μπλε ψηφιδωτά κι άλλα πίτσες μπλε ταφικά ευρήματα.

Εδώ το θέμα είναι απλό. Αν βρεθεί μπάλα και φανέλα του Πανιωνίου, είναι ο Μητσάρας. Πάει και τελείωσε.

Στο μεταξύ, είναι πολλοί οι τάφοι του Μεγαλέξανδρου που έχουν βρεθεί στην Αμφίπολη! Αγρότες είχαν ανακαλύψει πριν από λίγα χρόνια διάφορους τάφους στα χωράφια τους και παρέδωσαν τα «ταφικά ευρήματα». Ετσι απλά, χωρίς ταρατατζούμ. Εγινε γνωστό μόλις χθες από την «Καθημερινή».

Εμείς οι Παναγιωταραίοι ξαναπήραμε τα πάνω μας, μετά την προσωρινή απογοήτευση. Βρήκαμε τα πατώματα και ψάχνουμε τώρα για τη στριφτή σκάλα του Μεγαλέξανδρου.

Φυσικά, ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρώτος που θα τρέξει και θα σκύψει να δει τον τάφο του Μητσάρα.

Ο Σαμαράς.

Αν υπάρχει μία ελπίδα να ξαναβγεί, δεν είναι να βρει τον Μεγαλέξανδρο, αλλά τον Μητσάρα.

Του Λάκη Μπέλλου από efsyn

Περί φυσιολογικών σεξουαλικών φαντασιώσεων



Ελπίζοντας σε περιπτύξεις με δυο γυναίκες είναι… φυσιολογικό, αλλά ορισμένες φαντασιώσεις είναι παθολογικές σύμφωνα με έρευνα που εστιάζει στις φαντασιώσεις.Τι ορίζουμε ως φυσιολογική και τι ως ασυνήθιστη σεξουαλική φαντασίωση; 
Η έγκυρη επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine δημοσιεύει την απάντηση βάσει έρευνας από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μόντρεαλ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις και τις περιγραφές ενός δείγματος 1517 ενηλίκων από το Κεμπέκ – 799 άνδρες και 718 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 30 ετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο όπου περιέγραφαν τις φαντασιώσεις τους, καθώς και την αγαπημένη τους σεξουαλική φαντασίωση με μεγάλη λεπτομέρεια. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα:

-Η φύση των σεξουαλικών φαντασιώσεων ποικίλει μεν, αλλά ελάχιστες από τις περιγραφόμενες φαντασιώσεις θεωρούνται στατιστικά σπάνιες ή ασυνήθιστες.
– Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες φαντασιώσεις και τις περιγράφουν πολύ πιο ζωηρά από τις γυναίκες.

– Σημαντικό ποσοστό των γυναικών (30-60%) έχουν φαντασιώσεις με θέμα την υποταγή (π.χ. δέσιμο).
– Επίσης σε αντίθεση με τους άνδρες οι περισσότερες γυναίκες διαχωρίζουν ξεκάθαρα την φαντασία και την επιθυμία. Λόγου χάρη οι γυναίκες που έχουν τις πιο ακραίες φαντασιώσεις υποταγής (π.χ. υπό την εξουσία ενός αγνώστου) διευκρινίζουν ότι δεν θέλουν να γίνουν ποτέ οι φαντασιώσεις πραγματικότητα.
– Στις φαντασιώσεις των γυναικών συχνά κυριαρχεί ο σύντροφός τους, ενώ στους δεσμευμένους άνδρες κυριαρχούν οι εξωσυζυγικές φαντασιώσεις.
– Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι στους άνδρες υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοναδικών μεταξύ τους φαντασιώσεων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι φαντασιώσεις που χαρακτηρίζονται παθολογικές είναι εκείνες που εμπλέκουν άτομα χωρίς τη συναίνεσή τους, προκαλούν πόνο ή είναι απολύτως απαραίτητες για την πρόκληση ευχαρίστησης.

Τα κινητά-«παντόφλες» επιστρέφουν!



Αν και η τεχνολογία εξελίσσεται ιλιγγιωδώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η έντονη ανάγκη αρκετών χρηστών κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών για επιστροφή στο παρελθόν ή αλλιώς στις γνωστές «παντόφλες».
Οι συσκευές αυτές 
μπορεί να μη συνοδεύονται από ιδιαίτερη... ευφυΐα ή εφαρμογές και να είναι πιο ογκώδεις και βαριές σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο υπόσχονται στον χρήστη «αθάνατη» μπαταρία και αξιοπιστία στις βασικές λειτουργίες, τις τηλεφωνικές κλήσεις και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Για τους ανυποψίαστους που ενδεχομένως να κρύβουν μια τέτοια συσκευή στο συρτάρι τους η αξία των λεγόμενων «vintage» κινητών ποικίλλει: μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα πώλησης «πεπαλαιωμένων» κινητών vintagemobile.fr, η τιμή ορίζεται κυρίως από τη σπανιότητα του κάθε μοντέλου, από το αν δηλαδή είχε κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση.

Κατά την τελευταία τριετία μάλιστα η γαλλική εταιρεία έχει πουλήσει περί τις 10.000 vintage συσκευές, με κορύφωση το 2013.

Ανάμεσα στα λεγόμενα «best sellers» βρίσκονται το κλασικό μίνι Nokia 8210, με μικρή οθόνη και πλαστικά πλήκτρα και τιμή που αγγίζει τα 60 ευρώ, το Nokia 8850 με το συρταρωτό καπάκι, στα 70 ευρώ, το «στριφογυριστό» Motorola V70 στα 60 ευρώ και το αρκετά επίπεδο για την εποχή του ανοιγόμενο Ericsson T28s στα 65 ευρώ.

Τεχνολογικός κορεσμός και νοσταλγία

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νέα τάση ενδεχομένως να έχει βρει τόσο μεγάλη ανταπόκριση ακριβώς επειδή μια μεγάλη μερίδα των συνδρομητών αναζητεί μια συμπληρωματική συσκευή για να εκτελεί απλές κινήσεις, όπως π.χ. τηλεφωνικές κλήσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας που είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τις οθόνες αφής είτε αναζητούν μια συσκευή με απλές, βασικές λειτουργίες χωρίς τεχνολογικές «φανφάρες».

Μια άλλη παράμετρος για την άνοδο των κινητών του παρελθόντος αποτελεί η διαφοροποίηση από τη μάζα. Πολλοί χρήστες, ακόμη και νεαρής ηλικίας, επιθυμούν να «ξεχωρίζουν».

Το σίγουρο είναι ότι οι συσκευές που κυκλοφορούσαν δέκα ή περισσότερα χρόνια πριν δεν περνούν απαρατήρητες. Τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαρύτητα των κατασκευαστών έγερνε περισσότερο στον εξωτερικό σχεδιασμό των συσκευών και λιγότερο στις hi-tech επιδόσεις τους.

Εμείς εντοπίσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο και δημιουργό της γαλλικής ιστοσελίδας Lekki (www.lekki.fr ), η οποία μεταποιεί ελαφρώς παλιές συσκευές ώστε να διαθέτουν μια πιο «φρέσκια» εμφάνιση, αλλά και να συνοδεύονται από όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη σημερινή λειτουργία τους (π.χ., με την προσθήκη ειδικού αντάπτορα για κάρτες MicroSIM).

«Η ιδέα γεννήθηκε στα τέλη του 2010» αναφέρει ο Μαξίμ Σανσόν στο «Βήμα».«Προσωπικά ήμουν λάτρης των vintage αντικειμένων. Βλέποντας λοιπόν ότι το ρετρό ερχόταν και πάλι στη μόδα - τόσο στα ρούχα όσο και στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας - σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να αναπτύξουμε κάτι που να έχει σχέση με ηλεκτρονικές συσκευές από τη δεκαετία του '90» μας λέει ο ίδιος.

«Ξεκινήσαμε αρχικά με κινητά τηλέφωνα έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ένα πράγμα: να δώσουμε ξανά ζωή σε μερικές από τις πιο εμβληματικές συσκευές της δεκαετίας του '90 προσθέτοντάς τους μια "πινελιά" από το παρόν, π.χ. έντονα χρώματα. Επίσης πολύ σημαντική παράμετρος ήταν εκείνη της ανακύκλωσης των παλιών συσκευών. Από την ανταπόκριση που είχε το όλο εγχείρημα διαπιστώσαμε ότι πολύς κόσμος χρησιμοποιεί κινητά με βασικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απλά για κλήσεις και γραπτά μηνύματα» αναφέρει ο γάλλος επιχειρηματίας.

«Στη συνέχεια επεκτείναμε την επιχειρηματική μας δράση στο κομμάτι των ρετρό παιχνιδομηχανών προσθέτοντας στα διαθέσιμα προϊόντα, π.χ. το Game Boy και το Super Nintendo» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Σανσόν, η τάση των ηλεκτρονικών συσκευών του παρελθόντος, πέραν όλων των άλλων, φαίνεται να συνδέεται και με μια βαθιά νοσταλγία που έχει αναδυθεί στην επιφάνεια εξαιτίας των δύσκολων οικονομικά καιρών που βιώνουμε.

«Μέσα στην οικονομική κρίση το ευρύ κοινό εμφάνισε την τάση της επιστροφής σε παρελθοντικές εποχές, όταν τα πράγματα ήταν πιο θετικά και υπήρχε ελπίδα. Κοιτώντας π.χ. από τον εαυτό μας, όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν μας τείνουμε να κρατάμε μόνο τις καλές στιγμές και για αυτό η αναδρομή σε αυτό παραπέμπει συνήθως σε ευχάριστες αναμνήσεις και θετικές σκέψεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι ταχύτατοι ρυθμοί των social media και ο διαρκής βομβαρδισμός μηνυμάτων, ενημερώσεων και νέων apps μάς έχουν οδηγήσει σε μια μορφή εξάρτησης ή ακόμη και "σκλαβιάς" από την τεχνολογία στην καθημερινότητά μας.

Ετσι πολλοί χρήστες επιλέγουν να επιβραδύνουν λίγο τους ρυθμούς τους και να χρησιμοποιήσουν για παράδειγμα το κινητό τους με έναν πιο ανθρώπινο τρόπο. Αυτό, όπως βλέπουμε, μεταφράζεται μέσα από τη στροφή των καταναλωτών σε συσκευές με πιο περιορισμένες δυνατότητες».

Βάσει της ανταπόκρισης του κοινού η ιστοσελίδα έχει κατατάξει στη λίστα των «πιο αγαπημένων» συσκευών το χαρακτηριστικό ανοιγόμενο (clamshell) Motorola StarTAC του 1996, το Nokia 8210 του 1999, αλλά και το Game Boy Color από τις παιχνιδομηχανές.

Σηκώστε το βλέμμα από τις οθόνες!

Πολλοί είναι εκείνοι που συνειδητά τραβούν πλέον μια κόκκινη γραμμή φωνάζοντας «στοπ» στην τεχνολογική φρενίτιδα της εποχής, καθώς, όπως σε οτιδήποτε γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, έτσι και στην περίπτωση των κινητών και γενικότερα της τεχνολογίας φαίνεται πως υπάρχει μερίδα χρηστών που έχουν οδηγηθεί στον κορεσμό.

Με αφορμή την τεχνολογική «εισβολή» στην προσωπική σφαίρα και τη μετάλλαξη των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πιο «εύκολη» την αποστολή ενός μηνύματος στο Facebook από μια κατ' ιδίαν συνάντηση, ο σκηνοθέτης και συγγραφέαςΓκάρι Ταρκ δημιούργησε το «Look Up», ένα πεντάλεπτο ειλικρινές βίντεο που ανέβηκε στο YouTube.

Μέσα από ένα ποίημα περιγράφει πώς οι έξυπνες συσκευές και τα social video «ρουφάνε» κυριολεκτικά τον χρόνο και την καθημερινότητά μας οδηγώντας τους χρήστες στην... κοινωνική απομόνωση.

Το σύντομο φιλμάκι περιλαμβάνει ακόμη την ιστορία ενός ζευγαριού η οποία μοιράζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο οι πρωταγωνιστές γνωρίζονται τυχαία στον δρόμο και γεννιέται ένας έρωτας.

Το ζευγαράκι παντρεύεται, αποκτά παιδιά και διανύουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί ευτυχισμένοι. Στο δεύτερο μέρος η ιστορία ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο, μόνο που αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές είναι απορροφημένοι από τις συσκευές τους. Ο ένας προσπερνάει τον άλλον και όλα τελειώνουν εκεί. Τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν το βίντεο συνεπήραν το κοινό. Ετσι, παρά το γεγονός ότι αναρτήθηκε στο YouTube μόλις στις 25 Απριλίου, ως σήμερα έχει ήδη ξεπεράσει τις 40 εκατ. προβολές.

Ιστορική αναδρομή

Το 1973 από τους δρόμους της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο με τη βοήθεια συσκευής βάρους ενός κιλού της Motorola DynaTAC.

Την κλήση προς την ανταγωνιστική εταιρεία Bell Labs έκανε ο ίδιος ο εφευρέτης της συσκευής Μάρτι Κούπερ με σκοπό να ανακοινώσει στους αντιπάλους ότι το πρώτο κινητό τηλέφωνο αποτελούσε πλέον πραγματικότητα. «Τηλεφωνώ για να δω αν ο ήχος στη δική σας πλευρά είναι το ίδιο καλός με αυτόν που λαμβάνω εγώ» είχε πει τότε.

Χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία ώσπου το πρότυπο της Motorola να μετονομαστεί σε DynaTAC 8000x και γίνει διαθέσιμο για το καταναλωτικό κοινό προς περίπου 3.000 ευρώ. Ακολούθησε ένας χείμαρρος μοντέλων.

Με την πάροδο των ετών οι νέες συσκευές άρχισαν να συρρικνώνονται, να ενσωματώνουν την αντιαισθητική όρθια κεραία, να αποκτούν πορτάκια, σχεδιαστικά προηγμένη εμφάνιση, τη δυνατότητα εναλλαγής προσόψεων και έγχρωμη οθόνη και να εισάγουν παράλληλα όλο και περισσότερες δυνατότητες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 1990 ως το 2011 ο αριθμός των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως από 12,4 εκατ. εκτοξεύθηκε σε πάνω από 6 δισ. οδηγώντας την επικοινωνία «στο πόδι» σε νέα διάσταση.

Στις αρχές Οκτωβρίου, τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι οι ενεργές κάρτες SIM, σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, αγγίζουν τα 7,23 δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον παγκόσμιο πληθυσμό.

«Σφαλιάρα» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Υπουργείο Παιδείας για το «My School»


Απόφαση «καταπέλτη»  για το σύστημα…ρουφιάνος του υπουργείου Παιδείας, ονόματι «My school», το οποίο θεσπίστηκε επί υπουργίας του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, έλαβε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την απόφαση της καλεί το υπουργείο Παιδείας: ...
  • Να τηρεί στη βάση δεδομένων του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος με την ονομασία myschool μόνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τα οποία συλλέγονται βάσει νομοθετικών διατάξεων από τις σχολικές μονάδες.
  • Να διαγράψει τα επιπλέον προσωπικά δεδομένα που δεν προβλέπονται σε νομοθετική διάταξη και για τα οποία δεν τεκμηριώθηκε η ανάγκη τήρησής τους για τον επιδιωκόμενο σκοπό, καθώς και τα αντίστοιχα πεδία της βάσης δεδομένων και της εφαρμογής του συστήματος myschool.
  • Να διαγράψει τυχόν δεδομένα από το σύστημα myschool που αφορούν το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή και τα αντίστοιχα πεδία της βάσης δεδομένων και της εφαρμογής.
  • Να ορίσει ανώτατο χρόνο τήρησης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο εν λόγω πληροφοριακό σύστημα
  • Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται στη βάση δεδομένων του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος
  • Να μεριμνήσει, ώστε να περιληφθεί στο σύστημα η δυνατότητα δημιουργίας ατομικών λογαριασμών χρηστών που να αποδίδονται σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας και υπαλλήλους της κάθε διοικητικής δομής όπως Διεύθυνση ή Περιφερειακή Διεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κοινή χρήση του μοναδικού λογαριασμού που αποδίδεται στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας ή της διοικητικής δομής για την διεκπεραίωση όλων των εργασιών που απαιτούνται στο πλαίσιο του συστήματος myschool.
  • Να καταργήσει την πρόσβαση που έχουν οι ατομικοί λογαριασμοί των χρηστών που αποδίδονται στους Διευθυντές των διοικητικών δομών στα ονοματεπώνυμα των μαθητών των σχολικών μονάδων στην περιοχή ευθύνης τους.
  • Να καταργήσει τη πρόσβαση που έχουν οι λογαριασμοί των χρηστών που αποδίδονται στους αρμόδιους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Σπουδών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας στα ονομαστικά στοιχεία μαθητών, τους αριθμούς Μητρώου και τις τάξεις εγγραφής.
  • Να εξασφαλίσει ότι πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων τους που τηρούνται στο σύστημα έχει μόνο η σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή.
  • Να μεριμνήσει για την κατάλληλη εκπαίδευση των χρηστών και του συστήματος σε θέματα προστασίας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.
  • Να μεριμνήσει ώστε το σύστημα να αποκλείει την πρόσβαση των χρηστών που προέρχονται από IP διευθύνσεις εκτός του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, δεδομένου ότι η εφαρμογή επιτρέπει την πρόσβαση μόνο στους χρήστες που είναι πιστοποιημένοι από την Κεντρική Υπηρεσία Πιστοποίησης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου του υπουργείου Παιδείας, δεν τεκμηριώνει καθόλου για ποιο λόγο επιτρέπεται η πρόσβαση από όλες της ελληνικές IP Διευθύνσεις , γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαδικτυακών επιθέσεων. 

Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Παιδείας, να υποβάλει εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Επίσης να υποβάλει ανά δίμηνο περιοδικές εκθέσεις παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των ανωτέρω χρονοδιαγράμματος.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Παιδείας, σχολίασε στο «Ποντίκι» ότι «ζούμε σε ένα κράτος με νόμους και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είναι μία υπηρεσία (σ.σ. My school), την οποία βρήκαμε έτοιμη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες που μας ζητά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Προφανώς και δεν γίνεται να αγνοηθεί μία τέτοια απόφαση». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι «πρέπει πρώτα να ενημερωθούν οι υπηρεσίες μας και να μελετήσουμε πολύ σοβαρά τα όσα αναφέρει η απόφαση».

«Η απόφαση μας  δικαιώνει και οφείλει το υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει με σεβασμό απέναντι στα προσωπικά δεδομένα και σε κάθε περίπτωση να μην λειτουργήσει η υπηρεσία σαν ο μεγάλος αδερφός. Τα σχολεία δεν χρειάζονται αυτό το σύστημα. Χρειάζονται εκπαιδευτικούς χρήματα και υποδομές. Στήριξη και εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό. Μία άλλη εκπαιδευτική πολιτική.  Χωρίς να πάρει νόμιμη άδεια που απαιτείται προχώρησε στο my school αδιαφορώντας για νομικές και ηθικές συνέπειες που προκύπτουν»,  δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι», ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, για την οποία το «Ποντίκι» στο παρελθόν έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ, πρόσφατα μετακόμισε στον 1ο όροφο του υπουργείου Παιδείας για να συνεχίσει…το έργο της. Να σημειωθεί πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συνεδρίασε επί του θέματος μετά από καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής (και στη συνέχεια ακολούθησαν καταγγελίες της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Συλλόγου Γονέων  Σύρου.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΕΔΩ.

Μίλτος Σακελλάρης από το Ποντίκι