Σοκ: Η διαταραχή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από την πανδημία (όταν κάποιοι προειδοποιούσαν, ήταν άσχετοι ή ψεκασμένοι) και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και με τις πάμπολλες εστίες έντασης ανά τον κόσμο αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού.
Μετά από τρεις δεκαετίες χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού οι τιμές αυξήθηκαν απότομα μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός έφθασε στο ανώτατο σημείο του (10,6%) τον Οκτώβριο του 2022. Η αύξηση ήταν έντονη και απροσδόκητη με τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να είναι οι κύριοι παράγοντες που την προκάλεσαν.
Το πληθωριστικό τοπίο που εκτυλίχθηκε μετά την πανδημία ήταν πρωτοφανές, με πιέσεις στις τιμές από πολλές διαφορετικές πηγές να πλήττουν την οικονομία ταυτόχρονα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσιοποίησε τα ευρήματα έρευνας για τις στρατηγικές που εφάρμοσαν τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το σοκ του υψηλού πληθωρισμού τη διετία 2022-2023.