ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Πλήρωνε, πλήρωνε, πλήρωνε. Το 60% του μισθού παει σε φόρους

Ο μισός μισθός των εργαζομένων χάνεται ήδη σε εισφορές και φόρους, ενώ έρχονται και νέες επιβαρύνσεις με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα διευρύνουν τις απώλειες αυτές. Ειδικότερα εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης, τα 6 στα 10 ευρώ του μισθού θα τα τρώνε οι φόροι και οι εισφορές.
Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία του 2014 (ΟΟΣΑ), ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά πλήρωνε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του. Για το 2016 οι επιβαρύνσεις από τη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, εισοδήματα πάνω από 9.100 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ πιο βαριά θα είναι και η έκτακτη εισφορά. Υψηλότερες αναμένεται να είναι και οι ασφαλιστικές ………….
εισφορές για τους εργαζομένους, αν περάσει τελικά η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση από εισφορές και φόρους θα αυξηθεί σε επίπεδο που προσεγγίζει το 60% του μισθού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τα Νέα, η κυβέρνηση μέσω του νέου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιμένει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά μία, ή ακόμη και κατά μισή μονάδα, καθώς διαφορετικά δεν καλύπτεται το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (σήμερα 650 εκατ. ευρώ) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη το διάστημα 2018 – 2024.
Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα πρώτα δύο χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα τρία επόμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά κρατήσεων αναδεικνύουν ήδη από το 2014 τη χώρα μας σε παγκόσμια πρωταθλήτρια κρατήσεων. Σύμφωνα με αυτά:
Το υψηλό ποσοστό από τον μισθό εργαζομένου με δύο παιδιά που πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των φορολογικών συντελεστών στη χώρα μας. Η στατιστική του ΟΟΣΑ ανέδειξε την ελληνική παγκόσμια πρωτιά: ο έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά πληρώνει το 43,4% του μισθού του σε κρατήσεις, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού. Την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση συζητάει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, η στατιστική του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως οι βαρύτερα φορολογούμενοι.
Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 9,9% (στοιχεία 2014), με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών – μελών καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέση, καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.
airetos.

Πάει Ίντερ ο Λάμπρου Έτοιμος για νέες περιπέτειες ο Λάζαρος Λάμπρου, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Ίντερ και στο "αντίο" στον Παναθηναϊκό.


Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πείσει τον Λάζαρο Λάμπρου για νέο συμβόλαιο και ο νεαρός επιθετικός αναμένεται να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του και σύμφωνα με το "Goal News" θα ενταχθεί στις ακαδημίες της Ίντερ από το καλοκαίρι.
Ο 18χρονος ποδοσφαιριστής φέρεται να έχει συμφωνήσει αρχικά με τους "νερατζούρι" για να ταξιδέψει στην Ιταλία με τη βοήθεια του Λάμπρου Χούτου και να βρεθεί στη δεύτερη ομάδα, την Πριμαβέρα, χωρίς να έχουν πέσει οι υπογραφές μέχρι στιγμής.
Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδας κ-21, ο οποίος σκόραρε στο πρόσφατο παιχνίδι προκριματικών του Euro 2016 με την Αγγλία (ισοπαλία 1-1), άφησε θετική "γεύση" στους ανθρώπους του ιταλικού συλλόγου και πλέον η μετακίνησή του θεωρείται δεδομένη.
Ο Λάμπρου προέρχεται από τους Πόντιους Κατερίνης και σε μικρή ηλικία βρέθηκε στις ακαδημίες του "τριφυλλιού", με συνέπεια το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός θα εισπράξει περίπου 350.000 ευρώ ως τροφεία. Τον Οκτώβριο του 2014 αποτέλεσε την επιλογή του Contra.gr για τη λίστα του "Guardian" σχετικά με τα 50 ταλέντα του έτους που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.