ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο – Τι αλλαγές θέλει να φέρει σε ενδεχόμενη ανάληψη εξουσίας

Μικρό κυβερνητικό σχήμα, ανάκτηση σχέσης εμπιστοσύνης  δημοσίων υπαλλήλων και κεντρικής διοίκησης, τέλος στις απολύσεις στο Δημόσιο και αποκατάσταση των «αντισυνταγματικά απολυμένων» είναι μερικές από τις επίσημες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
«Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τις οποίες ουδέποτε αντιμετώπισαν οι μνημονιακές κυβερήσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε αντίθεση με τη μνημονιακή πολιτική, τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και της Τρόικας, που είναι εμμονικά ………
………
προσανατολισμένη στις οριζόντιες περικοπές και στην επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, σεβόμενος τους δημοσίους υπαλλήλους και βάζοντας τέλος στις πρακτικές της γενικευμένης διαφθοράς, της κακοδιοίκησης, της έλλειψης συντονισμού και σχεδιασμού και ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που εγγυώνται την τήρηση της νομιμότητας τόσο στο εσωτερικό του κράτους όσο και στην αγορά», τονίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.
Στο τραπέζι της σχετικής συζήτησης του κόμματος έχουν τεθεί πολλές προτάσεις, μερικές από τις οποίες χαρακτηρίζονται «δύσκολα υλοποιήσιμες». Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση να καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις και να επανασυσταθούν όσες κριθεί ότι χρειάζονται στους οργανισμούς του Δημοσίου, με εγγυημένη τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση.
Προς το παρόν πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει έτοιμο το σχέδιό του για τις κύριες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Στο επίκεντρο των αλλαγών, φέρεται να βρίσκονται ριζικές μεταρρυθμίσεις, από τις δομές έως το προσωπικό. Κύριοι διαμορφωτές του προγράμματος του κόμματος για το δημόσιο τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Αλέξης Μητρόπουλος, Σταύρος Κοντονής και Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με το κόμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους παρακάτω τομείς:
1. Δομές, Λειτουργίες και Προσωπικό
2. Διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης
3. Καταπολέμηση της μεγάλης Διαφθοράς και της Διαπλοκής
4. Ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών
Ανα τομέα:
1. Δομές Λειτουργίες και Προσωπικό
Η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης εκκινεί από τον μετασχηματισμό των δομών και των λειτουργιών της και την εμπιστοσύνη στο προσωπικό της. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει τα παρακάτω μέτρα:
• Αλλαγή της δομής της Κυβέρνησης (με συγχώνευση υπουργείων, κατάργηση κυβερνητικών οργάνων) για τον καλύτερο συντονισμό και τον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία. Κυβέρνηση συλλογική, λειτουργική και αποτελεσματική.
•Κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών όργανων που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης. Διατήρηση της κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής
• Αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προώθηση της στελέχωσης των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων
• Κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
• Κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.
• Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων.
• Κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.
2. Διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης
Βασικό πρόβλημα των πολιτών είναι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, η πολυνομία, που στην πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία εξουσίας και συντήρησης της διαφθοράς. Στόχος των μεταρρυθμυστικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τυποποίση των διαδικασιών, η διαφάνεια, η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών στη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορούν
• Τον περιορισμό της φυσικής επαφής διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς με την αναβάθμιση των ΚΕΠ (μετατροπή σε Πολυδύναμα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων) και τη δημιουργία τμημάτων εξυπηρέτησης πολιτών (front desk σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες).
• Εισαγωγή της ηλεκτρονικής Κάρτας για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση
• Κατάργηση του πλήθους δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Στη θέση του προληπτικού ελέγχου εισάγουμε τον κατασταλτικό έλεγχο με αυστηροποίση των κυρώσεων σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων.
• Συγκρότηση ειδικού γραφείου κωδικοποίησης της νομοθεσίας υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων με εξασφάλιση εξασφαλίζουμε της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην νομοθεσία όπως αυτή κάθε φορά ισχύει.
3. Καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της διαπλοκής – Σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών κομμάτων – οικονομικής ολιγαρχίας/ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τραπεζών.
Για τα πολιτικά κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:
• Να αναμορφώσει το πλαίσιο του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης
• Να προωθήσει τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων
Για τα ΜΜΕ:
• Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:
(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και
(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
• Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.
Για τις δημόσιες συμβάσεις
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφορράς, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της νόθευσης του ανταγωνισμού σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται μεταξύ άλλων
• Η ενίσχυση των θεσμών κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια καθώς και η αυστηροποίηση των όρων σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων
• Η διαμόρφωση αντικειμενικού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών ώστε να μπει τέλος στις φωτογραφικές προκηρύξεις.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει δικαιοσύνη:
• Συστηματοποιούμε τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία
• Διασφαλίζουμε την άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου, στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων.
• Καταργούμε τις αντισυνταγματικές και προσβλητικές για τη δημοκρατία διατάξεις που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι ασυλίες αυτές είναι η ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του, που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.
4. Ισχυροποίση των ελεγκτικών μηχανισμών
Για να μπει βάζει τέλος στην αναξιοπιστία, στην παρανομία, στην κακοδιοίκηση, στη διαφθορά, στην παρακμή είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Τήρηση της νομιμότητας παντού. Κράτος Δικαίου παντού. Ενοποιούμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:
• Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας.
• Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
• Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες ώστε να προσδιοριστεί το ποσό της αφορολόγητης ύλης για την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


*Κάθε εκδήλωση της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης αποτελεί ένα από τα κορυφαία  πολιτιστικά γεγονότα στην Πιερία. Μάλιστα όταν συναντώνται όλα τα τμήματα του κορυφαίου συλλόγου της Κατερίνης, το γεγονός γίνεται ακόμα σημαντικότερο. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
   *Ήταν όλοι εκεί. Στην καθιερωμένη εκδήλωση, τηρώντας το έθιμο. Για το καλό της χρονιάς. Στο κοσμικό κέντρο «Λεμονανθός» στον Κάτω Άγιο Ιωάννη Κατερίνης, παρόντες  διοίκηση, συνεργάτες, μέλη και φίλοι. Σε καθαρά οικογενειακό κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες προσκλήσεις και τα συνήθη πρωτόκολλα.
   *Οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης που μεριμνούσε διαρκώς ώστε να νοιώσουν ευχάριστα και άνετα όλοι. Νωρίς-νωρίς στην προκαθορισμένη ώρα η τελετή της κοπής και αμέσως χωρίς καθυστέρηση ασταμάτητα τα μουσικά σχήματα. Πρώτοι εμφανίσθηκαν και ξεκίνησαν το πρόγραμμα «οι παρολύμπιοι» του τμήματος παραδοσιακής μουσικής με τους Ηλία Παπάζογλου, Καίτη Δάμπαση, Βαγγέλη Γεωργούλη, Νίκο Μούμο και Νίκο Μπόζογλου. Ξέρουν να δημιουργούν ευχάριστο κέφι με τους θαμώνες να ακολουθούν χορευτικά το μουσικό τους ρεπερτόριο.
   *Ευχάριστος «αντίζηλος» τους το μουσικό σχήμα της χορωδίας της Εστίας. Δημιουργός και συντονιστής ο συμπαθής από όλη την οικογένεια του συλλόγου ο πρωτοκιθαρωδός Γρηγόρης Μητσοκάπας. Συνοδευόμενος από τους Κώστα Λιόλιο, Μπάμπη Βασιλείου, Κωνσταντίνα Αδελφοπούλου, Γιάννη Μπεκιρόπουλο απέδωσαν παλαιά και σύγχρονα Ελληνικά κομμάτια. Στο τραγούδι τρείς αξιοθαύμαστες σολίστριες της χορωδίας. Η Μαρία Βούλγαρη, η Ροδή Λιανού και η Μαρία Δραγασιά. Και βέβαια καταχειροκροτήθηκαν.
   *Την φωτογραφική απεικόνιση της βασιλόπιτας ανέλαβε το τμήμα φωτογραφίας. Τα φλας άστραφταν διαρκώς από τους φωτογράφους-μέλη της Ε.Π.Μ. Νίκο Τσάρδα, Βαγγέλη Γκούντα, Άγγελο Σταθουλόπουλο και Στέλλα Τζιτζιλή που δεν έπαψαν να αποθανατίζουν μουσικούς, χορευτές, παρέες. Για το ιστορικό φωτογραφικό αρχείο του συλλόγου.
   *Ευλογώντας τη βασιλόπιτα ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει μία ακόμα φορά τη διοίκηση της Ε.Π.Μ. για την τιμητική επιλογή στο πρόσωπό του να απαγγείλει τα ποιήματα του αφιερώματος της χορωδίας της Εστίας για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Με τον άριστο αφηγηματικό του λόγο ο π. Ιωακείμ απέσπασε τα ευμενή σχόλια όσων απόλαυσαν το αφιέρωμα.
   *Τις βασιλόπιτες της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης πρόσφερε ο έφορος χορωδίας και υπεύθυνος αιμοδοσίας γιατρός Αντώνης Μπίντας. Η βραδιά είχε άλλωστε και μια ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο, λόγω της ονομαστικής του εορτής. Όλοι πέρασαν από το τραπέζι  του και ευχήθηκαν στον έφορο χορωδίας καθώς και στη σύζυγό του Γεωργία τις θερμότερες ευχές για τα ονομαστήρια του. Πολύχρονος γιατρέ.
   *Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Πιερικού και του Πανδραμαϊκού και προσωπικοί φίλοι Παναγιώτης Ιορδανίδης και Χαράλαμπος Παντελιάδης μεταξύ οίνου και κουβέντας απολάμβαναν τη βραδιά.
   *Ακόμα παραμένει άγνωστο το δώρο που συνοδεύει το φλουρί της βασιλόπιτας που κέρδισε ο γενικός γραμματέας Αναστάσιος Πολυχρονίδης. Ο ίδιος το χάρισε στη σύζυγο του Σούλα Μελιάδου. Τα υπόλοιπα κομμάτια μοιράστηκαν στα μέλη της διοίκησης και στις εφορείες. Το κομμάτι της Αντιπροέδρου Μαρίας Δουκάκη που απουσίαζε παρέλαβε ο επί σειρά ετών διοικητικός της Ε.Π.Μ. Νίκος Δουκάκης, του ταμείου ο ταμίας Ευάγγελος Γκούτζας, της χορωδίας και αιμοδοσίας ο έφορος Αντώνης Μπίντας, του χορευτικού και διεθνούς φεστιβάλ παράδοσης Πιερίδες Μούσες ο επίσης έφορος Παναγιώτης Σάββας. Ο Ηλίας Παπάζογλου έφορος παραδοσιακής μουσικής παρέλαβε το κομμάτι της δικής του εφορίας, ενώ το αντίστοιχο της μουσικής προπαιδείας παρέλαβε η έφορος Ειρήνη Βενετσάνου. Τέλος των φωτογράφων δόθηκε στον Νίκο Τσάρδα και το τέχνης και λόγου στην Μπέλλα Βλαχοπούλου.
   *Πάντα τέτοια για την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που εισήλθε στο εξηκοστό της έτος. Να τα χιλιάσει. Καλή χρονιά.   

"Αποκαλυπτήρια" για τον νεκρό της Αμφίπολης

Αν και δεν πρόκειται να γίνει γνωστή η ταυτότητα του νεκρού, θα γνωστοποιηθούν τα βασικά του χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, το ύψος και η ηλικία του. Τα ..
στοιχεία αυτά θα περιορίσουν κατά έναν μεγάλο βαθμό τα ονόματα που ακούγονταν μέχρι πρότινος.
Ημέρα σημαντικών ανακοινώσεων είναι η σημερινή όσον αφορά στον νεκρό του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη. Μετά από μήνες αγωνίας, έφτασε η ώρα για τις επικεφαλής επιστήμονες που ανέλαβαν να εξετάσουν το οστεολογικό υλικό να δώσουν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά τους. Όπως έγινε γνωστό, οι κυρίες Σέβη Τριανταφύλλου και Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου ολοκλήρωσαν τη μελέτη τους και παρέδωσαν το πόρισμά τους 50 σελίδων σε εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού.
Αν και δεν πρόκειται να γίνει γνωστή η ταυτότητα του νεκρού, θα γνωστοποιηθούν τα βασικά του χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, το ύψος και η ηλικία του. Τα στοιχεία αυτά θα περιορίσουν κατά έναν μεγάλο βαθμό τα ονόματα που ακούγονταν μέχρι πρότινος.
Όσον αφορά τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του νεκρού και πιθανώς το όνομά του, θα χρειαστούν ακόμη πολλοί μήνες και εξειδικευμένες αναλύσεις του γενετυικού υλικού για να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

 imerisia.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΦΑΜε αφορμή φήμες και «συζητήσεις» που λαμβάνουν χώρα στην Κατερίνη μα και στην Πιερία γενικότερα, είμαι υποχρεωμένος να προβώ στην παρακάτω δήλωση:
Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτε για τη συνεχή και αταλάντευτη μου πορεία στο ΚΚΕ και στους αγώνες του ταξικού κινήματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα με έχει τιμήσει πολλές φορές ως υποψήφιο σε εκλογικές μάχες, είτε βουλευτικές είτε τοπικές. Αλλά δυστυχώς μερικές φορές τα αυτονόητα πρέπει να ξαναλέγονται, και με αφορμή το γεγονός ότι δε συμπεριλαμβάνομαι στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Πιερία, κάποιοι έχουν βρει την ευκαιρία να κάνουν χρήση του ονόματός μου, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικούς σκοπούς.        
            Ενημερώνω λοιπόν τους διάφορους καλοθελητές ότι η βρώμικη προπαγάνδα τους δε θα περάσει και ότι θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Θα τη δίνω όχι μόνο για τις εκλογές που έρχονται, αλλά μέχρι την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου, την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.   Αυτοί οι καλοθελητές υπηρετούν από νέες θέσεις το σύστημα (όπου τους έχει τάξει), υποτιθέμενοι «αριστεροί» του οπορτουνιστικού χώρου και όλα τα μαζέματα της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας.
            Καλώ  το λαό μας στις 25 Γενάρη να ενισχύσει όσο γίνεται  περισσότερο το ΚΚΕ, ώστε να βγει το ταξικό κίνημα πιο δυνατό την επόμενη μέρα, για να μπορεί να βάλει φρένο στις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου, επιλογές που θα επιχειρήσει να υλοποιήσει με την παλιά δύναμη της συγκυβέρνησης ή με τους νέους ευκαιριακούς γυρολόγους.ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Σωτηρίου Μασταγκά με «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ»Εκδόθηκε και κυκλοφορεί ο νέος τόμος (όγδοος) της εκδοτικής σειράς ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, που επιμελείται εδώ και χρόνια ο ακούραστος ερευνητής της λιτοχωρίτικης ιστορίας κ. Σωτήριος Μασταγκάς, απόστρατος Αξκός, πτυχιούχος Νομικής και συγγραφέας.
Το νέο βιβλίο με τίτλο «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ» καταπιάνεται με ποικίλα ιστορικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν το Λιτόχωρο, καθώς η έρευνα ξεκινάει κατευθείαν από τις πηγές (γραπτές) όπως άλλωστε είναι φυσικό, όταν πρόκειται για σοβαρή και τεκμηριωμένη δουλειά.
Βασικός στόχος του όγδοου τόμου είναι η δημιουργική αξιοποίηση του τεράστιου όγκου πληροφοριών των παλαιότυπων εφημερίδων, που μέχρι σήμερα παραμένει σχεδόν ανεκμετάλλευτος και η διάθεσή του στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Τα περιεχόμενα (25 θέματα, 230 σελίδες) προσθέτουν ορισμένες ψηφίδες στο πολιτιστικό μωσαϊκό και διαφωτίζουν κομβικά σημεία της λιτοχωρίτικης ιστορίας και παράδοσης.
Ευχόμαστε ολόψυχα στον κ. Σωτήριο Μασταγκά καλοτάξιδος κι αυτός ο αξιόλογος τόμος για τον τόπο και την ιστορία μας.Με ξεχωριστή λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου τιμήθηκε ο πολιούχος της Καστανιάς΄΄ Άγιος Αθανάσιος.΄΄


ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΗ κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ <<ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ>> ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ <<ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ>> ΤΩΝ ΠΟΛΥΦΥΤΙΑΝΩΝ.
ΟΙ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟΛΑΥΣΑΝ ΤΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Βαγγέλης Λαγδάρης ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ Βάσω Νικολοπούλου,Κώστας Κακάνης και Κώστας Αβραμίδης.Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤ/ΣΗΣ ΠΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΖΑΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΟΙΝΕ Δ.Σ. Γιώργος Μπιζάκης ΚΑΙ Η Δ.Σ. ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗΣ Πασχάλης Παπαδόπουλος , ΛΙΒΑΔΙΟΥ Θανάσης Ακρίβος ΚΑΙ ο σύμβουλος της Δ.Κ. ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Κλέαρχος Λακασάς ,
ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο ΑΣΤ/ΚΟΣ Δ/ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. Ματζούκας Αθανάσιος.
ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΠΑΡΑΤΕΘΗΚΕ ΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Κώστα Νικολόπουλο.ΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ <<ΦΙΛΙΩ>>


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ


Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑΠροβάδισμα που κυμαίνεται στις 5 μονάδες δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της.. ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,2% και ηγείται με 3,1 μονάδες, αυξάνοντας τη διαφορά από την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΝΔ συγκεντρώνει το 28,1% και ακολουθούν το Ποτάμι με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,7%, οι ΑΝΕΛ με 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,7%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,6%, λευκό/άκυρο το 2,1% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 9,6%.
Σε δημοσκόπηση της Μetron Analysis, για τα Παραπολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 4,6 μονάδες και ποσοστό 35,4% έναντι 30,8% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι με 7,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,1% και το ΠΑΣΟΚ με 4,2%. Οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν το όριο για την είσοδο τους στη Βουλή στο 3% και εκτός κοινοβουλίου μένουν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,7%.

Στην δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Επένδυση», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,8 μονάδες της ΝΔ και λαμβάνει ποσοστό 29,6%. Ακολουθεί η ΝΔ με 25,8% και το Ποτάμι με 6,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 5,2%. Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 5%, το ΠΑΣΟΚ 4,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,1%. 

H δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της Αυγής που δημοσιεύεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,5% και 144 έδρες, ποσοστό μειωμένο κατά 2,5% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα όταν συγκέντρωνε 38% και 151 έδρες. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 30,5%.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα η σημερινή δημοσκόπηση αναφέρει τα εξής :

Το Ποτάμι 7%, ΚΚΕ 7%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΠΑΣΟΚ 5%, ΑΝΕΛ 3%, ΚΙΔΗΣΟ 2%, ΔΗΜΑΡ-Πράσινοι 1,5%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 70% και η Νέα Δημοκρατία 16%.
http://www.real.gr