ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Αθλητική ρεπόρτερ απολύθηκε εξαιτίας του… «σεξ»


0B9F8BD6638CBD763C475024C4800E26 250x180 Αθλητική ρεπόρτερ απολύθηκε εξαιτίας του... «σεξ»Η γκάφα μιας αθλητικής ρεπόρτερ, η οποία κυκλοφόρησε αστραπιαία στο Διαδίκτυο, ήταν αρκετή για να χάσει τη δουλειά της.
Η Σουζάνα Κόλινς, έμπειρη δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού Comcast SportsNet του Σικάγο, έκανε ένα μικρό λάθος ενώ ενημέρωνε ζωντανά τους τηλεθεατές σχετικά με τον αγώνα ανάμεσα στους Chicago Blackhawks και την Minnesota Wild.
Γεμάτη ενθουσιασμό, λοιπόν, είπε: «Απόψε οι Chicago Blackhawks υποστηρίζουν ότι η αυτή είναι η σαιζόν που μετράει. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησαν πολύ σεξ…».
Η άτυχη Κόλινς ήθελε να πει «επιτυχία», «success» στα αγγλικά, όμως, η γλώσσα η λανθάνουσα της έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι.
Δύο ημέρες μετά την γκάφα της και αφού το βίντεό της είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, η διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού αποφάσισε την απόλυσή της.
Βέβαια σε ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος Φιλ Μπεντέλα δήλωσε πως η διακοπή της συνεργασίας τους με την Κόλινς δεν αφορά στο λάθος της on camera και της ευχήθηκε καλή τύχη στην σταδιοδρομία της.

Για όσους ξεχνούν τον κωδικό στο facebook…


Αν συνηθίζετε να ξεχνάτε το password σας για το facebook, το κοινωνικό δίκτυο έρχεται τώρα να σας διευκολύνει με τη νέα λειτουργία Trusted Contacts.



Αρχικά επιλέγετε 3-5 έμπιστους φίλους σας οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και πάλι πρόσβαση στο λογαριασμό σας σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό σας.

Μόλις κλειδωθείτε έξω από το κοινωνικό δίκτυο, το facebook αποστέλλει σε καθέναν από αυτούς ένα security code το οποίο με τη σειρά τους σας προωθούν. Για να ξανασυνδεθείτε στο facebook απαιτούνται τρία security codes γι’αυτό φροντίστε να μη μαλώσετε με κανέναν από τους “trusted” φίλους σας.

Η νέα λειτουργία απλοποιεί τις διαδικασίες και εξαλείφει την ανάγκη για απαντήσεις σε security questions και συμπλήρωση φορμών για να αποδείξει κανείς ποιος είναι στo facebook.

Σήμα κινδύνου για το μέλλον της αλιείας


Σήμα κινδύνου για το μέλλον της αλιείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη εκπέμπουν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία «Ocean 2012».



Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η υπεραλίευση που οδηγεί σε μείωση της αλιευτικής παραγωγής, η μείωση των μικρών παράκτιων σκαφών με ταυτόχρονη αύξηση των μεγάλων σκαφών βιομηχανικής αλιείας και η έξαρση της παράνομης δραστηριότητας συγκαταλέγονται στα κύρια προβλήματα, που μπορεί να συντελέσουν ακόμα και στον αφανισμό της σημαντικής αυτής οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχει μακρά αλιευτική ιστορία.

Τον τερματισμό της υπεραλίευσης, την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων ως το 2020 και τη διαπραγμάτευση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία ζητούν οι δύο φορείς, με στόχο να αποτελέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στην αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που σχεδιάζεται.

«Μόνο εάν ληφθούν, άμεσα, πολιτικές και μέτρα που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των ιδιαίτερα υποβαθμισμένων ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων, μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον της αλιείας στις ευρωπαϊκές θάλασσες» εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η συντονίστρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και εκπρόσωπος του Δικτύου «Ocean 2012» για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αναστασία Μήλιου.

Σύμφωνα με την κ. Μήλιου, σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, οι συνέπειες για την Ελλάδα, μια χώρα με μακρά αλιευτική ιστορία, θα είναι καταστρεπτικές, πόσο μάλλον δε σε μικρά νησιά που στηρίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία, όπως οι Φούρνοι, η Λήμνος και η Αμοργός.

«Οι ελληνικές θάλασσες υποφέρουν από κακή αλιευτική πολιτική και από δυνατό λόμπι βιομηχανικής αλιείας που επηρεάζει τα πράγματα. Δεν έχουμε καμία πολιτική για τη βιωσιμότητα της θάλασσας, γι' αυτό και σιγά σιγά την καταστρέφουμε. Αν τώρα δεν αλλάξουμε τα πράγματα, φοβόμαστε ότι μπορεί να επέλθει το τέλος της αλιείας» παρατήρησε η ίδια.

Ήδη φαίνεται ότι τα ιχθυαποθέματα της χώρας βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», η υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στις θάλασσες είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται, με μείωση της παραγωγικότητας που για κάποια είδη φτάνει το 50 έως 80%, σε διάστημα μόλις δύο ετών. Στην ίδια έρευνα καταγράφεται η μείωση του στόλου των αλιευτικών σκαφών, αλλά και η κάθετη αύξηση παράνομων δραστηριοτήτων, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης το Λιμενικό σώμα δεν έχει τα χρήματα και το απαραίτητο πετρέλαιο προκειμένου να διενεργεί συνεχείς περιπολίες στις θάλασσες.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του «Αρχιπελάγους» κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ, λόγω αδυναμίας αξιοποίησης των σχετικών χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία. Οι φορείς ζητούν την αναθεώρηση του χρηματοδοτικού μηχανισμού, προκειμένου να γίνονται επενδύσεις σε εργαλεία ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων και όχι στην αναβάθμιση σκαφών και μηχανών που γίνεται σήμερα.

Μόλις τέσσερις χώρες (Δανία, Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία) έχουν καταθέσει σήμερα προτάσεις στην κατεύθυνση του τερματισμού της υπεραλίευσης και της ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων, ενώ αντίστοιχες προτάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας, την Ελληνίδα Επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 'Άλλες έξι χώρες (Φιλανδία, Αγγλία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Λετονία και Εσθονία) κρατούν μια ενδιάμεση στάση, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου των 27 υπουργών Αλιείας, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δεν συζητούν -σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος»- την πρόταση της ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων.

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων, η κρίσιμη ψηφοφορία για την οποία θα γίνει στις 6 Μαΐου, σε επικείμενη συνάντηση των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν στην Ελληνίδα επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη, 15 περιβαλλοντικοί φορείς -μεταξύ των οποίων το «Αρχιπέλαγος», το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία «Αιγίλοπας» και το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη», και δήμοι της χώρας (Αρχανών, Παρανεστίου, Προσοτσάνης)- η ευρωπαϊκή νομοθεσία στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της Βιομηχανίας και επιβάλλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί, περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία. Όπως καταγγέλλουν, το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί φαίνεται ότι επιβάλλει ακόμα πιο αυξημένους περιορισμούς και υποχρεώσεις για τους σπόρους και τις παραδοσιακές ποικιλίες που παράγει ο γεωργός. Ζητούν, λοιπόν, την καταψήφιση του νομοσχεδίου και την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας των σπόρων των γεωργών.

Το μεγάλο «ψαλίδι» για 1 εκατ. εργαζόμενους


 Το μεγάλο «ψαλίδι» για 1 εκατ. εργαζόμενους
Ανατροπές έρχονται από τις 15 Μαΐου στους μισθούς για ένα και πλέον εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή μία σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν τόσο η εθνική όσο και οι κλαδικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», η ουσιαστική αλλαγή από αυτές τις ρυθμίσεις είναι ότι από τις 15 Μαΐου παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς καταργούνται το επίδομα γάμου και άλλα 64 επιδόματα. Πλέον οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο να καταβάλουν το βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και 4 μόνον επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτή και μόνο η αλλαγή συμπαρασύρει προς τα κάτω τις αμοιβές για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.
Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/2/2013 και στις 14/5/2013 λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια εντός της οποίας θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί, ώστε να προβλεφθούν νέοι όροι και μέσω αυτών η διατήρηση περισσότερων επιδομάτων πέραν των τεσσάρων που ορίζει ως υποχρεωτικά η νομοθεσία.
Όμως, ακόμη και η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εγγυάται τη σταθερότητα των αποδοχών, καθώς με το νόμο 4093/12 η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ.
Πατήστε πάνω στις εικόνες και δείτε αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα
%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A0%CE%A4%CE%A9%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3 WEB Το μεγάλο «ψαλίδι» για 1 εκατ. εργαζόμενους
%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%94%CE%95%CE%99%CE%93%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91 WEB Το μεγάλο «ψαλίδι» για 1 εκατ. εργαζόμενους

Μπορεί μια απλή παιδική τιμωρία να γίνει ψυχικό τραύμα;


Δεν είναι λογικό να υποστηρίξω ότι η τιμωρία είναι μόνο αρνητική και ανώφελη πράξη. Δικαιολογείται από την αδυναμία να εξηγήσουμε...
με λόγια σε ένα μικρό παιδί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει.

Γράφει ο Lucio Della Seta, ψυχαναλυτής της σχολής του Υung, μέλος του “International Association for Analytical Psychology” .

Μια ιστορία…

Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμωρίες, εν γένει, προκαλούν σοβαρά τραύματα στην παιδική ψυχή, διότι συχνότατα είναι ξεσπάσματα θυμού των γονέων ή τυφλή και ανούσια επιθετικότητα, χωρίς καμιά παιδαγωγική βάση. Ο τρόμος που παράγεται εγγράφεται πάνω στα ενοχικά συναισθήματα ή δημιουργούνται και τα δύο μαζί. Θέλω να αναφέρω μια περίπτωση που δεν εγγράφτηκε στο ενοχικό συναίσθημα, αλλά προκάλεσε μόνο πανικό, την οποία όμως θεωρώ ενδιαφέρουσα, διότι περιέχει και ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το παιδικό μυαλό στη διάρκεια μιας τιμωρίας.

Ένα κοριτσάκι πέντε ετών ζούσε με τους γονείς του σε μια μονοκατοικία. Ήταν μοναχοκόρη κι επειδή, όπως συμβαίνει με τα μικρά παιδιά, συχνά βαριόταν, είχε εφεύρει ένα παιχνίδι για να ξεχνιέται. Πήγαινε στον κήπο και ακουμπούσε στα σύρματα του αυλόγυρου που έβλεπε στο δρόμο. Εκεί, με αγγελικό χαμόγελο, ζητούσε από τους περαστικούς να βάλουν το δάχτυλό τους μέσα στα σύρματα και τότε έδινε μια γερή δαγκωματιά. Σημειώνω ότι ήταν ένα πολύ έξυπνο κοριτσάκι και εάν μερικές φορές συμπεριφερόταν έτσι ήταν επειδή είχε γονείς τόσο καλούς και στοργικούς που την έκαναν να νιώθει ασφαλής και προστατευμένη σε βαθμό που να μπορεί να προκαλεί τον κόσμο, τουλάχιστον μέσα από το σπίτι της. Αυτή όμως ήταν μια συνήθεια που έπρεπε να κοπεί με κάθε τρόπο.

Μια μέρα την πήρε ο πατέρας, την οδήγησε στο σαλόνι και της έδωσε μερικές ξυλιές. Η μητέρα ήταν παρούσα, έραβε καθισμένη στην πολυθρόνα κι όσο ο πατέρας τιμωρούσε την κόρη, εκείνη εξακολούθησε ατάραχη τη δουλειά της, χωρίς να σηκώσει ούτε τα μάτια. Οι ξυλιές δεν ήταν τίποτε σοβαρό για τη μικρή, αλλά το γεγονός ότι η μητέρα καθόταν εκεί αμέτοχη και δεν έσπευσε να τη βοηθήσει την τάραξε και την τρόμαξε.

Το ψυχολογικό επίπεδο της ηλικίας της δεν της επέτρεψε να καταλάβει το θέμα και να συλλάβει το συνολικό πλαίσιο. Καταλάβαινε ότι το ξύλο που έτρωγε ήταν επειδή δάγκωνε τους περαστικούς. Ήξερε ότι αυτός που την τιμωρούσε ήταν ο πατέρας της. Αλλά η εικόνα της μητέρας που δεν έτρεξε να τη βοηθήσει, ενώ εκείνη πονούσε, της ήταν εντελώς ακατανόητη, αναίτια, πηγή τρόμου, συμπαντικής μοναξιάς, αίσθηση θανάτου.

Εκείνο το κοριτσάκι σήμερα είναι μια εξηντάχρονη γυναίκα που αντιμετώπισε τις αντιξοότητες της ζωής της με θάρρος. Ήταν πάντοτε καλά ψυχολογικά. Πριν από δυο χρόνια όμως, μετά από μια χειρουργική επέμβαση του συζύγου της η οποία μάλιστα πήγε εξαιρετικά καλά, έπεσε σε βαριά κατάθλιψη.

Η σκέψη ότι ο άντρα της μπορούσε να πεθάνει -ήταν η πρώτη φορά στη ζωή της που βρισκόταν μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο να μείνει μόνη- ξύπνησε το τραύμα της πρωτογενούς μοναξιάς των πέντε της χρόνων. Η ενεργοποίηση ενός παιδικού τραύματος στον ενήλικα προκαλεί μερική παλινδρόμηση. Τα αισθήματα που συνδέονται με το τραύμα βγαίνουν στην επιφάνεια με την αρχική ένταση του παιδικού βιώματος, δε φιλτράρονται από την ώριμη σκέψη ούτε από τη φιλοσοφία της ζωής που αποκτούμε μεγαλώνοντας.

Δίχως το παλιό κείνο τραύμα, το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η γυναίκα θα ένιωθε ό,τι νιώθουν όλοι σε παρόμοιες καταστάσεις: μεγάλο φόβο που περνάει μαζί με τον κίνδυνο. Για να αποτρέψει αυτό το τραύμα η μητέρα της όφειλε να βρει τρόπο να είναι πιο συμμετοχική. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σχολιάσει, «τώρα θα τις φας από τον μπαμπά, για να μάθεις να μη δαγκώνεις τον κόσμο», παίζοντας ενδεχομένως το ρόλο της κακής και πάντως δηλώνοντας, με κάποιο τρόπο, την καθησυχαστική της παρουσία.

Δυστυχώς, το μυαλό των μεγάλων αδυνατεί να συλλάβει τι διαδραματίζεται μέσα στην παιδική ψυχή. Γι’ αυτό μπορεί να μας φαίνεται παράλογο που η εφιαλτική μοναξιά την οποία βίωσε εκείνο το κοριτσάκι για λίγα δευτερόλεπτα σημάδεψε την παιδική ψυχή και ξαναβγήκε στην επιφάνεια με την πρώτη ευκαιρία. Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη. Το τραύμα εκείνης της μικρής ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε μια οδυνηρή κατάθλιψη μετά από πενήντα πέντε χρόνια.

Πότε πρέπει να τιμωρούμε τα παιδιά;

Εάν στόχος μας είναι να αποτρέπουμε το παιδί από εκδηλώσεις λανθασμένης συμπεριφοράς τότε, για να μην τραυματίζουμε την αυτοεκτίμησή του, η τιμωρία πρέπει να είναι ακαριαία και να εφαρμόζεται τη στιγμή που γίνεται η αταξία. Όταν αφήνουμε να περνάει χρόνος ανάμεσα στην αταξία και την τιμωρία, δε βοηθούμε το παιδί να αποκτήσει συνείδηση, διότι οι συνειρμοί στον παιδικό μυαλό είναι εύθραυστοι και απλώς του δημιουργούμε ενοχές.

Γιατί η μαμά δεν πρέπει να αναθέτει στον μπαμπά την τιμωρία;

Η αργοπορημένη τιμωρία κάνει πάντα κακό. Μια μητέρα που δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και παραπέμπει την τιμωρία «στον μπαμπά που θα γυρίσει το βράδυ και θα γίνει θηρίο, όταν μάθει τι έκανες», δεν μπορεί να επιδράσει θετικά στην ψυχική δομή του παιδιού. Αντιθέτως θα του προκαλέσει εντάσεις που ενδέχεται να εξελιχθούν σε χρόνιο άγχος, θα τον κάνει να μισήσει τον πατέρα αλλά και τη μητέρα, διότι είναι προδότρια, κι αυτό το μίσος θα το κάνει να νιώθει μοναξιά και ενοχή.

Όταν τιμωρούμε ένα παιδί, πρέπει να το κάνουμε να καταλαβαίνει ότι η πράξη του είναι λάθος και όχι το ίδιο.

Κατανοώ πως αυτό έχει δυσκολίες, αλλά, εάν το αποφασίσουμε, πραγματικά θα το πετύχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να του δώσουμε να καταλάβει ότι το τιμωρούμε για να θυμάται τι δεν έκανε σωστά και να μην το ξανακάνει. Επίσης, μια τιμωρία για να μη δημιουργεί ενοχές, δεν πρέπει να είναι προσβλητική. Δεν πρέπει να συνοδεύεται από απαξιωτικές λέξεις και να κοινοποιείται στους άλλους. Ένα παιδί καταλαβαίνει με ανακούφιση ότι δεν ταπεινώνεται. Αυτό όχι μόνο δε μειώνει το αποτέλεσμα της τιμωρίας, αλλά ενισχύει και τη συνειδητοποίηση.

Η σημασία της μη λεκτικής τιμωρίας

Είναι καλό λοιπόν να χρησιμοποιούμε τη μη λεκτική επικοινωνία –εξάλλου, όταν απευθυνόμαστε σε ένα παιδί, βασιζόμαστε περισσότερο στις εκφράσεις, στον τόνο της φωνής και στις χειρονομίες. Η τιμωρία είναι επικοινωνία τέτοιου τύπου. Φυσικά, δεν πρόκειται ούτε για αντίποινα ούτε για εκδίκηση, αλλά για μια συμπεριφορά που ο ρόλος της είναι αποκλειστικά και μόνο να αφήνει στη μνήμη του παιδιού ένα μικρό ίχνος, όσο χρειάζεται ώστε από μόνο του να αποφεύγει την αρνητική συμπεριφορά.

Το γονίδιο της ημικρανίας


Επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που εμπλέκεται στις ημικρανίες. Η καινούργια γενετική ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει...
σε καλύτερες θεραπείες για τα εκατομμύρια των ατόμων που υποφέρουν από τους επώδυνους αυτούς πονοκεφάλους.

Μελέτη σε δύο οικογένειες

Το γονίδιο εντοπίστηκε μετά από μελέτη του γονιδιακού προφίλ δύο οικογενειών στις οποίες υπήρχαν μέλη που έπασχαν από ημικρανίες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ένα κοινό γενετικό ελάττωμα στα άτομα με ημικρανία και των δύο οικογενειών.

Στη συνέχεια, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό γονίδιο αποτελεί «κλειδί» για την εμφάνιση ημικρανιών, οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια στα οποία προκάλεσαν το ίδιο ακριβώς γενετικό ελάττωμα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Λούις Πτάτσεκ «προφανώς δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον πονοκέφαλο σε ένα ποντίκι, μπορούμε όμως να μετρήσουμε άλλα συμπτώματα στα πειραματόζωα που πάνε ‘πακέτο’ με την ημικρανία».

Εμφάνιση των συνοδών συμπτωμάτων

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια με το γενετικό ελάττωμα ήταν πολύ ευαίσθητα στον πόνο, στο άγγιγμα, στους ήχους και στο φως, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα άτομα που πάσχουν από ημικρανία. Εμφάνιζαν επίσης ένα μοτίβο εγκεφαλικών κυμάτων το οποίο συνδέεται με τις οπτικές διαταραχές οι οποίες προηγούνται της ημικρανίας (όπως λάμψεις).

Η λήψη φαρμάκων ενάντια στις ημικρανίες φάνηκε να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων στα ποντίκια, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Προς καλύτερες θεραπείες

Ο καθηγητής Πτάτσεκ σημείωσε ότι ο εντοπισμός του γονιδίου που ονομάζεται κινάση 1δ της καζεΐνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για την ημικρανία. Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα φάρμακα «βοηθούν μόνο κάποιους ασθενείς, κάποιες φορές. Το γονίδιο που εντοπίσαμε είναι το πρώτο οι μεταλλάξεις του οποίου έχει φανεί ότι προκαλούν μια πολύ τυπική μορφή ημικρανίας. Με αυτή τη μελέτη ρίχνουμε μια πρώτη ματιά σε ένα ‘μαύρο κουτί’ το οποίο μας είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Οσο περισσότερο κατανοούμε το γενετικό υπόβαθρο των ημικρανιών, τόσο καλύτερες θεραπείες θα μπορούμε να αναπτύξουμε. Η ανάγκη για καινούργιες θεραπείες ενάντια στις ημικρανίες είναι τεράστια».

Φως στη σχέση ύπνου και ημικρανιών

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο εντοπισμός του συγκεκριμένου γονιδίου το οποίο επίσης εμπλέκεται στον έλεγχο του ύπνου θα ρίξει φως και στη σχέση μεταξύ των ωρών ύπνου και της εμφάνισης ημικρανιών.

Υπογραμμίζεται ότι οι ημικρανίες αποτελούν ένα σχετικώς παραγνωρισμένο αλλά μείζον πρόβλημα υγείας. «Πλήττουν» μια στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους 12 άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκονται μέσα στη λίστα με τα 20 σημαντικότερα προβλήματα υγείας που στερούν ποιότητα ζωής από τον πληθυσμό.

Την ώρα του επιταφίου ζητούσε από τον Σαμαρά να διορίσει τη γυναίκα του!


Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΠΥΛΟ
AGELOS 1 Την ώρα του επιταφίου ζητούσε από τον Σαμαρά να διορίσει τη γυναίκα του!
Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Ο γραφικός πολιτευτής Μεσσηνίας Α.Κωτσιόπουλος την ώρα του επιταφίου την έπεσε στον Πρωθυπουργό για να του διορίσει και την γυναίκα.
Πρόσφατα ο Σαμαράς διόρισε τόσο αυτόν όσο και τις δύο θυγατέρες του σε έμμισθες θέσεις.
Του άνοιξε η όρεξη φαίνεται και θέλει και τέταρτο μισθό να πέφτει στην οικογένεια. Και όλα αυτά την ώρα που η ανεργία στη Μεσσηνία καλπάζει.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι;


Το νερό αποτελεί το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας για τη ζωή, όπως και το οξυγόνο.
Φτάνει μέχρι το 55-60% του σωματικού βάρους σε ενήλικες άντρες, ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερο, περίπου 50-55%, στις γυναίκες, λόγω της υψηλότερης αναλογίας λίπους του σώματός τους.

Ποια είναι η σημασία του νερού για τον οργανισμό μας;

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες στο σώμα. Αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα των περισσότερων κυττάρων του σώματος ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, συμμετέχει καθοριστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι άνθρωποι δε ζουν, χωρίς πόσιμο νερό, για περισσότερο από λίγες ημέρες – ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα δραστηριότητας και άλλα.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε;

Η ποσότητα του νερού που θεωρείται επαρκής και θα πρέπει να προσλαμβάνουμε, περιλαμβάνει τόσο το νερό που πίνουμε όσο και τα ροφήματα και ποτά όλων των ειδών, καθώς και από την υγρασία των τροφίμων. Το Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών έχει δώσει πλέον νέες συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και οι άνδρες 13 (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).

Οι συστάσεις αυτές αφορούν συνθήκες μέτριας θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, τώρα το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες οι συστάσεις αυτές επιβάλλεται να αφορούν μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών. Το 70-80% του νερού που πρέπει να πίνουμε προέρχεται από τα ποτά (νερό βρύσης, χυμοί, γάλα, σόδα, τσάι, καφές και αναψυκτικά). Μόλις το 20-30% του προσλαμβανόμενου νερού πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε υγρασία όπως φρούτα και λαχανικά.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μη επαρκής πρόσληψη νερού;

Η μειωμένη πρόσληψη υγρών και η εμφάνιση ήπιας αφυδάτωσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως δίψα, πονοκέφαλος, αδυναμία, και σε σοβαρότερες περιπτώσεις ξηροστομία, ολιγουρία ή ανουρία, νωθρότητα, συμπτώματα ξηρότητας στο δέρμα . Η ήπια αφυδάτωση προκαλείται από την ανεπαρκή πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας ταυτόχρονα με τη μεγάλη απώλεια μέσω του ιδρώτα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση;

Από αυτή κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και όσοι εργάζονται ή αθλούνται κάτω από τον ήλιο. Καταναλώστε, λοιπόν, πέρα από άφθονο νερό, όλη την ημέρα, μη αλκοολούχα ποτά (τσάι, καφές, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, αναψυκτικά, λεμονάδα), καθώς και χυμούς λαχανικών και φρούτων, κρύες σούπες με βάση λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα), ημίπαχο γάλα και γιαούρτι, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως ζυμαρικά, ρύζι, ψάρια και θαλασσινά. Επίσης, αν δεν υπάρχει αντένδειξη χρησιμοποιήστε το αλάτι συστηματικότερα στα γεύματα σας.

Ζέτα Μακρυπούλια: Έχω αναστηθεί δύο φορές


Στο αγαπημένο της νησί, με τον αγαπημένο της Μιχάλη Χατζηγιάννη περνά το φετινό Πάσχα η Ζέτα Μακρυπούλια.
124 Ζέτα Μακρυπούλια: Έχω αναστηθεί δύο φορές
Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που πέρασε εκεί τις Άγιες μέρες και η ίδια παραδέχτηκε πως ήταν το πιο όμορφο Πάσχα της ζωής της. Μάλιστα δήλωσε για το συγκεκριμένο Πάσχα:
«Το περσινό Πάσχα ήταν ένα από τα καλύτερα της ζωής μου γιατί βρισκόμουν με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Υπήρχε ένα δικό μου σπίτι στο οποίο είχα τη δυνατότητα να φιλοξενήσω και να περιποιηθώ κόσμο, ωραία ατμόσφαιρα και πραγματικά συναισθήματα. Το Πάσχα μού δίνει χαρά!».
Όσο για την προσωπική της ανάσταση, η ίδια απαντά: «Υπήρξαν αλλαγές στη ζωή μου που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κι έτσι. Συνέβη δύο φορές. Ηταν κομβικά σημεία που μου άλλαξαν ρότα. Σαν να άνοιξε ένα άλλο πεδίο στο μυαλό μου» είπε στο People.
ΠΗΓΗ: GOSSIP-TV.GR

Ένας πόλεμος θα μας σώσει!


Ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ έχει προκληθεί μετά την τρίτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε συριακό έδαφος, αλλά οι κάτοικοι της Συρίας δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού έχουν εμφύλιο πόλεμο για περισσότερο από δυο χρόνια, οπότε έχουν συνηθίσει στις βόμβες και το αιματοκύλισμα.
Το κακό σε έναν πιθανό πόλεμο Ισραήλ-Συρίας είναι πως μπορεί να εμπλακούν οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Άραβες, οι Κινέζοι, οι Ιρανοί, οι Τούρκοι, οι Βορειοκορεάτες και οι Σουμέριοι -και να γίνει της πουτάνας στη Μεσόγειο-, οπότε μπορεί να ζηλέψουν και οι Ευρωπαίοι και να θελήσουν να ρίξουν κι αυτοί καμιά μπόμπα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα σταματήσει την ραγδαία αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας -που κινείται πια με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το οικονομικό θαύμα και το κλαμπ των G20-, αφού οι τουρίστες δεν θα έρθουν στα νησιά μας για να φάνε χωριάτικες σαλάτες επειδή θα φοβούνται μην σκάσει κάνας πύραυλος της Χεζμπολάχ στο Super Paradise της Μυκόνου.
Ήδη, η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κάνει έκκληση στη Συρία να συνεχίσει τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι τον χειμώνα που θα λήξει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα -και να κάνει πόλεμο με το Ισραήλ από Νοέμβρη και μετά-, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου να μην ρίξουν οι Ισραηλινοί τίποτα πυρηνικά στην Συρία μέσα στο κατακαλόκαιρο γιατί θα φύγουν οι τουρίστες από την Κρήτη και μπορεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στις σπηλιές, όπου είναι και η θέση που της ταιριάζει.
Το θετικό για την Ελλάδα σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι πως οι Έλληνες θα ξεφύγουν από το άγχος για τα χαράτσια, την ανεργία και την παραμονή στο ευρώ, θα δουν την ζωή με άλλο μάτι και θα κάνουν ταξίδια αναψυχής σε πιο ήσυχες περιοχές του πλανήτη, όπου η σαμπάνια ρέει άφθονη και το κέφι είναι εξασφαλισμένο.
Εγώ, επειδή είμαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους, το έχω κάνει ήδη.
Καλό καλοκαίρι!

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στο ΑΥΤΟΦΩΡΟ;


ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ για το ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ;
 
Εδώ και τρία χρόνια, με βάση το μνημονιακό προγραμματισμό, η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκόπων «επενδυτών» και απειλείται με ξεπούλημα.

Οι παραλίες – το ωραιότερο και πολυτιμότερο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας – έχουν ήδη αρχίσει να εκποιούνται. Παράλληλα όμως, οι πολίτες σ’ όλη τη χώρα οργανώνονται και αγωνίζονται για την προστασία τους.

Στο σχέδιο εκποίησης εντάσσεται και ο χώρος του πρώην Κάμπινγκ Βούλας με την παραλία του, καθώς και πολλές άλλες ακτές του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (“Αστέρας” Βουλιαγμένης μαζί με τη χερσόνησο του Λαιμού, ελεύθερη παραλία Βάρκιζας κ.ά.). Για πολλά χρόνια και με ευθύνη της πολιτείας, ο δημόσιος αυτός χώρος, παρέμενε κλειδωμένος και εγκαταλελειμμένος. Για το λόγο αυτό και μετά από δυναμική παρέμβαση συλλόγων και πολιτών, πουπροκάλεσε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο χώρος απελευθερώθηκε και από τότε μέσω μίας ανοιχτής σε όλους συνέλευσης δημοτών εργαζόμαστε εθελοντικά για την αυτοδιαχείρισή του.

Αντί να παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας  και να παραδοθούμε στην απελπισία και στην κατάθλιψη, οι εθελοντές του Κάμπινγκ Βούλας επιλέξαμε να δράσουμε συλλογικά και δημιουργικά για το αυτονόητο κοινό καλό όλων μας. Εφαρμόσαμε με έργα μια ουσιαστική αντιπρόταση στη προπαγάνδα των αυτοκαταστροφικών «μονόδρομων». Με συλλογική δράση και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων και με τρόπο δημόσιο, διαφανή και ανοιχτό σε όλους, η συνέλευσή μας έδωσε ξανά ζωή σ’ αυτό τον απαξιωμένο δημόσιο χώρο.

Μέσα σ’ ένα χρόνο, πραγματοποιήσαμε δεκάδες πολιτιστικές, αλληλέγγυες, επιστημονικές, επιμορφωτικές και οικολογικές δραστηριότητες: δημιουργία αγρού φυσικής καλλιέργειας, μελισσοκομία, μαθήματα αυτάρκειας και αυτομόρφωσης, θεατρικό εργαστήρι, σεμινάρια εναλλακτικής ιστορίας, συλλογικές κουζίνες, ανταλλακτικά/χαριστικά παζάρια, κινηματογραφικές προβολές, υποστήριξη απλήρωτων εργαζόμενων και κοινωνικών ιατρείων και πολλά άλλα. Πάνω απ’ όλα όμως κρατήσαμε την παραλία καθαρή και προσβάσιμη για δεκάδες χιλιάδες συν-πολίτες μας, που έρχονται από όλη την Αττική.

Όλα τα παραπάνω έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται όχι μόνο δωρεάν για όλους, αλλά με σημαντική οικονομική εισφορά και συνεχή προσωπική εργασία των εθελοντών.

Παρ’ όλο που υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το άνοιγμα του χώρου και την απόδοσή του στους πολίτες, αντί για ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη, την Κυριακή 28/4, η Δημοτική Αρχή προκάλεσε την αυτόφωρη σύλληψη τριών μελών της Συνέλευσης του Κάμπινγκ Βούλας, που πραγματοποιούσαν εθελοντικές εργασίες αναβάθμισης του χώρου.

Παρά τα πανηγυρικά ψηφίσματα και τις εξαγγελίες προεκλογικού τύπου «να ρίξουμε τα κάγκελα – δημοτικές και ελεύθερες όλες οι ακτές», στην πράξη η Δημοτική Αρχή συμβάλλει στην εφαρμογή της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής και πολεμά όσους αγωνίζονται για ελεύθερες παραλίες και επανάκτηση των δημόσιων χώρων.

Απέναντι σ’ όλα αυτά, εμείς οι Εθελοντές του Κάμπινγκ, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπιζόμαστε τον κοινόχρηστο και δημόσιο χαρακτήρα του Κάμπινγκ Βούλας και την ελεύθερη χρήση της παραλίας του, απ’ όλους τους πολίτες. Στις συλλήψεις απαντάμε με περισσότερη αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα στον αγώνα και τις δράσεις μας. Δεν υποκύπτουμε και δεν χαρίζουμε σε κανέναν τα αυτονόητα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά μας. Δεν δεχόμαστε παθητικά και δουλικά την προσπάθεια καταπάτησής τους. Συνεχίζουμε να αφυπνιζόμαστε και να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ποιότητα και αξιοπρέπεια, όπως κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Καλούμε την τοπική κοινωνία, όλους τους πολίτες, τα κινήματα και τις συλλογικότητες όλης της Αττικής, να  ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σπάσουμε το φράγμα της απογοήτευσης, της απάθειας και του φόβου. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και όλοι μαζί θα κρατήσουμε τις παραλίες δημόσιες και ελεύθερες προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, επειδή η φύση και οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη.

30 Απριλίου 2013

Η Συνέλευση Εθελοντών Αυτοδιαχειριζόμενου Κάμπινγκ Βούλας

Υποψήφιος για την Κ20 του Αιγινιακού ο Γιάννης Μυστακίδης



Υποψήφιος για την Κ20 του Αιγινιακού ο Γιάννης Μυστακίδης προπονητής της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Κατερίνης και του Εθνικου Νέου Κεραμιδιου
Ο ισχυρός άνδρας του Αιγινιακού  κος.Γιάννης Νιώπας  και ο Προπονητής είχαν μια πρώτη επαφή. Επίσης επαφή υπήρχε και με τον Τεχνικό Διευθυντή τής ομάδας Σταύρο Διαμαντόπουλο.  Η προτίμηση στο πρόσωπο του συγκεκριμένου προπονητή βασίζεται στην πολυετή εμπειρία του Γιάννη Μυστακίδη σε Ακαδημίες τής Πιερίας  και στο ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά  τα παιδιά σε αυτές της ηλικίες της  ομάδος Κ 20.
Αναμένονται εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα.

Δολοφόνοι Ποιητών και Ηρώων


Κάθε μέρα που περνά σε αυτή την ήττα που ζούμε δεν είναι η ίδια η ήττα που πονά αλλά ότι ξεμακραίνουν όλα. Λες και δεν μπήκαμε εμείς σε καράβι αλλά ό,τι μάς έδενε με αυτό το κομμάτι γης έλυσε τους κάβους και μάς άφησε πίσω. Στην κουπαστή χωρίς να μάς κουνάνε μαντήλι οι Ποιητές και οι Ήρωες μας κοιτάζουν κατάματα με το βλέμμα του προδωμένου που δεν καθρεπτίζει τίποτε άλλο μέσα του παρά μόνο απογοήτευση. Λες και μέσα στους αιώνες πόνταραν σε μας για την Αθανασία τους αλλά αποδειχθήκαμε τα πιο κουτσά άλογα του ιπποδρόμου της Ιστορίας. Κι όμως εμείς στις παρελάσεις καμαρωτά καλπάζαμε στις επετείους μνήμης Ποιητών και Ηρώων!

Μένουμε πίσω με τα πόδια μας τσιμεντωμένα στο λιμάνι ξεγυμνωμένοι πλήρως από τον οπλισμό που μάς έκανε μέχρι πρότινος άτρωτους. Δεν είσαι τίποτε χωρίς την πανοπλία που σου έδωσαν να φοράς όσοι έκαναν την χώρα αυτή στίχους και χρώματα, αίμα και αγώνες. Ένα δίποδο όπως εκατομμύρια άλλα στον πλανήτη είσαι χωρίς την ασπίδα της ταυτότητας σου. Αλλά ας τα πούμε όλα τώρα μιας και τα έχουμε χάσει όλα. Δεν την γούσταρες την ταυτότητά σου. Ποτέ δε σου άρεσε ο “βαλκανοχωριάτικος” πολιτισμός και ήθελες να παίρνεις αέρα ευρωπαϊκό από φιλολογικά στέκια αριστερών και τεμπέληδων φαφλατάδων. Δεν γούσταρες τον Ελύτη και τον Ρίτσο, τα λόγια τους αποσπασματικά γούσταρες να τα βάζεις σε γιορτές για λίγους ανάμεσα σε χαβιάρι και μπρικ ή το πολύ-πολύ για να πείσεις καμιά γκόμενα ότι είσαι “διαβασμένος”. 

Δεν τον γούσταρες τον άπλυτο πολεμιστή, τον άυπνο και ξυπόλητο που από τη φύση του κατανοούσε ότι η κατάφαση στην δουλικότητα είναι η μετάλλαξή του σε ζωντανό νεκρό. Τον ανέφερες σε ομιλίες “επαναστατικές”, τον έκανες πανό, βιβλίο και παράδειγμα στους γελοίους πολιτικούς λόγους, αλλά με τίποτε δεν θα ήθελες να είσαι δίπλα του για ένα λεπτό. Το αίμα, η απλυσιά, ο ιδρώτας και η αγωνία του θανάτου θα σου “γύριζαν” το ευαίσθητο στομάχι σου. Η στιγμή του ηρωισμού μυρίζει άνθρωπο. Το "Ελλάς ευγνωμωνούσα" είναι ένα μπρούτζινο καρφί που στεριώνει την καρδιά. Πρέπει να έχεις καρδιά για να σου αξίζει αυτό το καρφί. 

Δεν είναι η ήττα που πονά, είναι ότι μείναμε πίσω μόνοι χωρίς το φως του Αγγελόπουλου και χωρίς τους “ήρωες που περπατούν στα σκοτεινά” του Σεφέρη. Δεν υπάρχει πια η μουσική του Χατζιδάκι να “ντύσει” το Χάρτινο Εγώ μας. Μείναμε πίσω ορφανοί. Και είναι πραγματικά μακάριοι οι τόσοι ηλίθιοι που ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Τρέχουν ακόμα κάτω από μπαλκόνια να ακούσουν υποσχέσεις μιας καλύτερης ζωής χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν ότι η καλύτερη ζωή είναι φαγητό πλαστικό, αναπαραγωγή του είδους άνευ συνειδήσεως και θάνατος μέσα σε κάτουρα και σκατά χωρίς τους Ποιητές και τους Ήρωες.

Όσο για εκείνον τον Μπρεχτ που είπε το χιλιοαντιγραμένο σε άρθρα και φιλολογικές βραδιές “αλίμονο στην χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες”, πέθανε χωρίς να δώσει την απάντηση για του τι θα ήταν ο ποιητής αν δεν είχε ως έμπνευση τους ήρωες. Δυστυχώς για αυτόν δεν ζει για να δει πώς είναι μια χώρα που δεν έχει ανάγκη ήρωες και κατ' επέκταση ξέμεινε από ποιητές. Να κοίταζε εμάς εδώ κοκαλωμένους στο λιμάνι καταδικασμένους να πορευτούμε μέχρι το τέλος χωρίς Ποιητές και Ήρωες. Μονάχα με την σιγουριά του ότι αλίμονο στην χώρα που δεν έχει ανάγκη την Ταυτότητά της. 

Άντε τώρα να σταθούμε και πάλι στην ουρά με το χαρτάκι στο χέρι να πληρώσουμε το ενοίκιο στέγασής μας μη και μάς τιμωρήσουν οι νοικοκυραίοι που έπεισαν τον όχλο ότι ζωή και πατρίδα είναι πρόσθεση και αφαίρεση. Άντε να κάνουμε τους διακανονισμούς μας με τα γκρίζα ανθρωπάρια των δημοσίων κατοχικών υπηρεσιών. Να απειλήσουμε, να οργιστούμε, να παρακαλέσουμε μη και χάσουμε κανέναν πόντο από τους τούβλινους τοίχους των σπιτιών μας. 
Άντε να ζήσουμε όσο μάς μένει γιατί δεν έχει μετά. Το μετά μπήκε στο μπαούλο της Ιστορίας και τοποθετήθηκε στην κουπαστή. Κάθονται πάνω του ο νηστικός στρατιώτης και ο τρελός ποιητής κοιτάζοντας εμάς τους δειλούς και μοιραίους να παίρνουμε τις τελευταίες μας ανάσες αμέριμνοι πριν το λιμάνι που πάνω του στεκόμαστε αρχίσει να βυθίζεται. Πριν το δικό μας Μηδέν σύρει μαζί του και την δικιά τους Αθανασία στον πάτο. 

Πηγή SimpleMan

Το σφίξιμο της γροθιάς βελτιώνει τη μνήμη


Το δυνατό σφίξιμο των χεριών βελτιώνει τη μνήμη αναφέρουν ψυχολόγοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Montclair, στο Νιου Τζέρσι.



Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 50 δεξιόχειρες φοιτητές ανακάλυψαν πως όταν έσφιγγαν την δεξιά γροθιά τους για 90 δευτερόλεπτα διέγειραν τον σχηματισμό αναμνήσεων, ενώ όταν έσφιγγαν την αριστερή βελτίωναν την ικανότητα ανάκλησής τους.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σφίξιμο της γροθιάς ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», ζήτησαν από τους φοιτητές τους να απομνημονεύσουν έναν κατάλογο με λέξεις. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε πέντε ομάδες.

Η πρώτη έσφιγγε τη δεξιά γροθιά επί 90 δευτερόλεπτα πριν απομνημονεύσει τις λέξεις και μετά έκανε το ίδιο όταν ερχόταν η ώρα να απαγγείλει τις λέξεις. Η δεύτερη ομάδα έκανε ακριβώς τα ίδια, αλλά με την αριστερή γροθιά.

Οι επόμενες δύο ομάδες έσφιγγαν το ένα χέρι πριν απομνημονεύσουν τις λέξεις και το αντίθετο χέρι την ώρα της απαγγελίας.

Η πέμπτη ομάδα δεν έσφιγγε κανένα χέρι (ομάδα ελέγχου).

Όσοι φοιτητές έσφιγγαν την δεξιά γροθιά τους πριν από την απομνημόνευση της λίστας και την αριστερή κατά την απαγγελία, είχαν συνεχώς καλύτερες επιδόσεις απ’ όλες τις άλλες ομάδες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το σφίξιμο της δεξιάς γροθιάς ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ το σφίξιμο της αριστερής ενεργοποιεί το δεξιό.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το σφίξιμο της γροθιάς επηρεάζει και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τα συναισθήματα (λ.χ. το σφίξιμο της δεξιάς επηρεάζει την ευτυχία και το θυμό, ενώ της αριστερής τη λύπη και το άγχος).

Η επεξεργασία της μνήμης πιστεύεται ότι γίνεται και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, με το αριστερό να είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση των αναμνήσεων και το δεξιό για την ανάκλησή τους.

Περαιτέρω μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσον το σφίξιμο της γροθιάς μπορεί να βελτιώσει και άλλες νοητικές διεργασίες, όπως τις λεκτικές ικανότητες, αλλά και την ανάμνηση εικόνων, τόπων και λέξεων.

Οι πύραυλοι της Συρίας στοχεύουν το Ισραήλ – Κατέρριψαν ισραηλινό μαχητικό οι Σύροι;


ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Συρίας στοχεύει τώρα το Ισραήλ αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός  Al Mayadeen TV    ο οποίος επικαλείται πηγές από το συριακό Στρατό.
Ο συριακός Στρατός διαθέτει μια σειρά βαλλιστικών πυραύλων αρκετοί εκ των οποίων είναι παλαιοί οι οποίοι είχαν παραδοθεί επι σοβιετικής ένωσης…
όπως Frog-7 ή Scud αρκετοί όμως εξ αυτών είναι αρκετά σύγχρονοι και έχουν παραδοθεί είτε από την Ρωσία είτε από το Ιράν αλλά και τη Βόρεια Κορέα. Οι πλέον εξελιγμένοι είναι οι ιρανικοί  Fateh-110 και Shahab-2  οι ρωσικοί 9K720 Iskander  αλλά και οι βορειοκορεατικοί Rodong-1.
Παράλληλα το Ισραήλ ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome στα βόρεια σύνορά του προκειμένου να αντιμετωπίσει πυραυλικές επιθέσεις τόσο από τη Συρία –εάν τελικά αποφασίσει να απαντήσει στις δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές- όσο και από τη Hezbolah η οποία μέχρι τώρα δεν έχει αντιδράσει.
Σε σχέση με τις χθεσινές επιδρομές ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και 70 τραυματίες άλλες αραβόφωνες πηγές όμως μιλούν για 300 νεκρούς οι περισσότεροι πολίτες καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε ίχνος στρατιωτικής εγκατάστασης! (βλ. σχετικό βίντεο)
Όπως ανέγερε ο φιλοιρανικός τηλεοπτικός σταθμός al manar του Λιβάνου η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ένα ισραηλινό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της επιδρομής η πληροφορία όμως αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.
Αυτό όμως που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και τα οποία αναφέρουν ότι η Συρία έχει μετατρέψει αριθμό μαχητικών MiG-21 σε μη επανδρωμένα με την ικανότητα να μεταφέρουν κάνιστρα σε εξωτερικούς φορείς τα οποία περιέχουν χημικά όπλα. Τις πληροφορίες αυτές τις βασίζουν στην εξέταση ενός συριακού MiG-21 το οποίο ο πιλότος του το προσγείωσε στην Ιορδανία τον Ιούνιο του 2011 εξέταση από την οποία βρέθηκε ότι ήταν δυνατό να πετά βάσει τηλεχειρισμού και διαμορφωμένο κατάλληλα να μεταφέρει χημικά όπλα.
Ο πιλότος του αεροσκάφους ταξίαρχος Hassan Hamada είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Dumair βορειοανατολικά της Δαμασκού και προσγειώθηκε στην ιορδανική βάση King Hussein ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Συρία ειδικά για το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε δηλώσει πως επιθυμεί την επιστροφή του αλλά η Ιορδανία είχε αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Προφανώς πρόκειται περί προβοκατόρικων δημοσιευμάτων  με στόχο να βρεθεί κάποια δικαιολογία για επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς επιχειρησιακά δεν προκύπτουν οφέλη από την χρήση μη επανδρωμένων μαχητικών φορτωμένα με χημικά όπλα κάτι που μπορεί να κάνει κάλλιστα ένας πύραυλος ο οποίος πετά και διπλάσια τουλάχιστον ταχύτητα από ένα αεροσκάφος.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας είναι κλειστός για πολιτικές πτήσεις κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές επιδρομές προς τη Συρία

Τα “δολώματα” που έριξε ο ΓΑΠ


Στις Σπέτσες κι όχι στην Ύδρα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, περνά φέτος ο Γιώργος Παπανδρέου, το τετραήμερο του Πάσχα. Στο νησί της Μπουμπουλίνας βεβαίως έτυχε της αποδοκιμασίας των πολιτών που αντελήφθησαν την παρουσία του αλλά πλέον κανείς δεν ασχολείται μαζί του.
53562 Τα “δολώματα” που έριξε ο ΓΑΠ
Εκεί εορτάζουν το Πάσχα η παρουσιάστρια Έλενα Παπαβασιλείου με τη γυμνάστρια Σόφη Πασχάλη κι έχουν τραβήξει πάνω τους όλα τα μάτια του ντόπιου και εκδρομικού πληθυσμού, κυρίως του ανδρικού μετά κι από τις φωτογραφίες που ανήρτησαν στο twitter από το χώρο του ξενοδοχείου που διαμένουν.Μετά από τις σχετικές αναρτήσεις κι εκείνοι ακόμα που δεν μάθει για την άφιξή τους στις Σπέτσες, το πληροφορήθηκαν.
Και κάνει πλέον το… σταυρό της η Ασφάλεια του ΓΑΠ, σε σημείο που οι άνδρες της λένε μεταξύ σοβαρού κι αστείου “ούτε για… δολώματα να τις είχαμε στείλει”!

Συγκλονίζει 70χρονη: Έγινα λησταρχίνα για να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ!


0 n 300x185 Συγκλονίζει 70χρονη: Έγινα λησταρχίνα για να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ!Η απελπισία και η ανέχεια οδήγησαν την 70χρονη γυναίκα στην αποτυχημένη απόπειρα ληστείας πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο Ξυλόκαστρο.
Η 70χρονη στις 24 Απριλίου φορώντας ξανθιά περούκα και μαύρη αποκριάτικη μάσκα και κρατώντας ένα κουζινομάχαιρο, η 70χρονη μπήκε σε ένα κατάστημα ενδυμάτων, στο Ξυλόκαστρο και απαίτησε από την υπεύθυνη και τον σύζυγό της να της παραδώσουν τα χρήματα από το ταμείο. Στη συμπλοκή που ακολούθησε η 70χρονη έχασε τις αισθήσεις της και σωριάστηκε στο πάτωμα.
«Φοβόμουν πως θα μου έκοβαν το ρεύμα. Ντρέπομαι»
«Θόλωσε το μυαλό μου. Μέρες ολόκληρες σκεφτόμουν πως θα πληρώσω τον λογαριασμό της ΔΕΗ και το χαράτσι, για να μη μας κόψουν το ρεύμα» είπε η ηλικιωμένη γυναίκα μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Το ζευγάρι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς καλείται κάθε μήνα να τα βγάλει πέρα με μία σύνταξη του ΟΓΑ και ένα μικρό επίδομα της Πρόνοιας, συνολικά 550 ευρώ. «Πριν από την κρίση ήμασταν καλύτερα. Δούλευαν τα παιδιά μας και εμείς τα περνούσαμε με τη σύνταξή μου και το επίδομα πρόνοιας της γυναίκας μου. Τώρα και τα δύο παιδιά μας είναι άνεργα και τα βοηθάμε και αυτά όσο μπορούμε, αλλά έχουμε πλέον στεγνώσει», λέει ο σύζυγος της 70χρονης.
Εμφανώς καταβεβλημένη από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά της τα τελευταία χρόνια, η 70χρονη εξηγεί πως έφτασε στην απελπισία.
«Όλο τον χειμώνα ανάβαμε την ηλεκτρική θερμάστρα για να ζεσταθούμε. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έφτασε τα 800 ευρώ μαζί με το χαράτσι. Τα τελευταία χρήματα που είχα τα έδωσα στην κόρη μου που είναι άνεργη, χωρισμένη και με ένα παιδί. Δεν μπορούσα να την αφήσω έτσι. Μετά, βέβαια, δεν είχα να πληρώσω τις δικές μου υποχρεώσεις. Φοβόμουν πως θα μου κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ, γι’ αυτό έφτασα στο σημείο αυτό και ζητώ συγγνώμη. Ντρέπομαι γι’ αυτό που έκανα, αλλά το βρήκα ως μοναδική λύση μέσα στη φτώχεια που ζούμε και βιώνουμε τα τελευταία χρόνια» λέει η ηλικιωμένη, δείχνοντας μια σακούλα γεμάτη με κουτιά φάρμακα, τα οποία λαμβάνει η ίδια και ο σύζυγος της. «Παρά τα προβλήματα μας, δεν παίρνουμε όλα μας τα φάρμακα γιατί δεν μας περισσεύουν», καταλήγει.

Η Συνταγή της Ημέρας!


Πουτιγκα σοκολατας

Συνταγή για 5 άτομα

Από το: xs-recipes.com

Υλικά:

200γρ. κουβερτούρα
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού κακάο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζανιού καλαμποκάλευρο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
2 συσκευασίες βανίλιας

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια, 1-3/4 φλιτζάνια από το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ζωηρά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα ωραίο και ομοιόμορφο μείγμα.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού γάλα με το καλαμποκάλευρο, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας απαλά για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Τέλος ρίχνουμε και τη βανίλια και η πουτίγκα μας είναι έτοιμη. Μπορούμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη που να εφαρμόζει ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της πουτίγκας.

Την σερβίρουμε μόνη της σε ένα ωραίο μπολ ή ποτήρι, ή ως γέμιση κρέπας. Απολαύστε!!!

Η Έλενα Παπαβασιλείου μας αναγκάζει να ανοίξουμε λογαριασμό στο twitter


Με τέτοιες φωτογραφίες που ανεβάζει στον profile της στο twitter κάθε Πραγματικός hobbystas οφείλει να βρίσκετε στην λίστα των followers     

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ; ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


OURANOS-MATI

Αυτό το βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου....

Όπως φίνεται καθαρά εμφανίζεται από τα σύννεφα μορφή με μάτια και μύτη που την ταυτίζουν με θεϊκή παρουσία. Κάποιοι λένε ότι είναι.. πολύ καλή δουλειά του photoshop.
Ότι και να είναι αλήθεια ή ψέματα μια και καμία πηγή δεν αναφέρει το που έχει τραβηχθεί αυτή η φωτογραφία, είναι σημάδι των καιρών.
Οι δυο δε νεαροί που τραβούν το βίντεο αναφωνούν φοβισμένοι: "Το τέλος του κόσμου. Δεν θα μας πιστεύουν στο σχολείο"
Δείτε το
πηγή: to-mati.gr


ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΣΥΝΟΧΗ της ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ…


Η«ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη «εκτελεί» ομόφωνα τα κελεύσματα της πολιτικής. Ακριβέστερα: «προσαρμόζεται», σαν χαμαιλέοντας, στη σκοπιμότητα των πολιτικών παιχνιδιών.
ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ, λοιπόν, στην πολύκροτη και διαβόητη υπόθεση Ζαχόπουλου-Τσέκου και CIA…
Δεν υπήρξαν μυστικές κάμερες, δεν υπήρξαν υποκλοπές, δεν υπήρξαν DVD, δεν υπήρξαν εκβιασμοί και ρεμούλες, δεν υπήρξαν «προσωπικά δεδομένα»…

Δεν υπήρξε η κυκλοφορία επιλεκτικών κομματιών ροζ σκανδαλοθηρίας, ούτε η διακίνηση προϊόντων υποκλοπής…

Δεν υπήρξαν μυστικές συναντήσεις διαπλεκόμενων αρουραίων (πολιτικών και δημοσιογραφικών), ούτε ο κατακλυσμός των «αποκλειστικών πληροφοριών» που διακινούσαν τα «βαποράκια» αυτού...
του πολυεδρικού σκανδάλου: Το ΟΡΓΙΟ αυτής της φαιάς καταιγίδας γαργαλιστικών σεναρίων, χυδαίας, αυθάδους παραπληροφόρησης και παραπολιτικής «πολιτικής» σκοπιμότητας.

Επί μήνες η ελληνική κοινωνία πνιγόταν, κυριολεκτικά, από τις νοσηρές και διαστροφικές αναθυμιάσεις των φανερών και των «αόρατων» πρωταγωνιστών αυτού το βόθρου και για την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, η εποχή αυτή δεν υπήρξε…

Πολύ εύστοχα η Σίβυλλα σαρκάζει:

«Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι! Δεν υπήρξε ποτέ θέμα Ζαχόπουλου, Καραμανλή, Νατάσσας, κομιστών, DVD…
Η αδέκαστη δικαιοσύνη των αναδρομικών αποφάσισε: ΟΛΑ ήταν ένα όνειρο επιστημονικής φαντασίας!»
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2013/04/dvd.html

Γιατί «κουκούλωσε» τα ΠΑΝΤΑ η Δικαιοσύνη και έσβησε εκείνη την εποχή; Γιατί «Αποφάσισε» ότι «ΟΛΑ ήταν ένα όνειρο επιστημονικής φαντασίας!»;

Δεν «αποφάσισε» η Δικαιοσύνη. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της διαπλοκής: ΟΛΟΙ αυτοί που εμπλέκονταν, σαν «γόρδιος δεσμός», σ’ αυτήν την πολιτική, αστυνομική και ροζ σχιζοφρένεια.

ΟΛΟΙ είχαν συμφέρον να «κουκουλωθεί» και να «σβήσει» αυτή η υπόθεση, για τον εξής απλό λόγο: Ο ένας κρατούσε τον άλλο, και κάθε απόπειρα να διερευνηθεί και να αποκαλυφτεί η αλήθεια και οι ένοχοι θα έβγαζε στον αφρό ΟΛΗ τη βρώμα και δυσωδία αυτών των πολιτικών παιχνιδιών.

Θα έβγαζε στην επιφάνεια τούτο το απλό: Ότι ΟΛΟΙ ήταν ένοχοι και σάπιοι.

Και τούτο: ότι πίσω από τους φανερούς πρωταγωνιστές-ενόχους υπήρχαν οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ: «Νταβάδες», πολιτικοί ηγέτες, τα δύο κυβερνητικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), μυστικοί μηχανισμοί, παρακράτος, ποικίλα όργανα και πολύχρωμα παπαγαλάκια…

Η ΣΥΝΟΧΗ της ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ «αποφάσισε» για τη δικαστική απόφαση!!!

Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για μωρά παιδιά…

Από resaltomag, μοντάζ Γρέκι

Χίος -> Ρουκετοπόλεμος 2013: Εντυπωσιακός και επιτέλους οργανωμένος (ΒΙΝΤΕΟ)



Με τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών να είναι στραμμένα στον Βροντάδο πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου που αποτέλεσε ιδιαίτερο πόλο έλξης για τουρίστες κυρίως από τη γειτονική Τουρκία.

Τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμου κάλυψαν το φαντασμαγορικό έθιμο που για πρώτη φορά μεταδόθηκε live μέσω webcam από το Αίπος.

Το έθιμο διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πλην μίας μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε...
σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα σε Άγιο Μάρκο και Παναγία Ερυθιανή με αποτέλεσμα οι ρίψεις ρουκετών να σταματήσουν για περίπου 20 λεπτά.

Κλειδί πάντως για την ασφάλεια της διεξαγωγής του εθίμου αποτέλεσε ο μειωμένος αριθμός ρουκετών αφού φέτος υπολογίστηκε ότι και από τις δύο ενορίες έπεσαν περί τις 100.000 ρουκέτες όταν πέρυσι ήταν 180.000. Εκτός αυτού η ενδοσυνεννόηση των αντίπαλων συνεργείων αλλά και η παρουσία των εθελοντών  πυροσβεστών αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια για τους διοργανωτές.

Επιπλέον η πρωτοβουλία της Δ.Ε. Ομηρούπολης να χρησιμοποιήσεις τη δημοτική συγκοινωνία αλλά και τα οχήματα του ΝΟΧ και της ΠΕΚΕΒ για να μεταφέρει κόσμο από την πόλη της Χίου στα σημεία θέασης, βοήθησε στο έπακρο ώστε να αποφευχθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Από politischios

Ρουκετοπόλεμος 2013
Θανάσης Χατζηστρατής

Το έθιμο των ρουκετών (Ρουκετοπόλεμος) στον Βροντάδο  
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχή Οι Βρονταδούσοι για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στο χαρμόσυνο εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσε το φαντασμαγορικό τούτο έθιμο. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα "σουρντάδα" παλαιότερων εποχών. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας η γόμωση των κανονακιών γινόταν με μπαρούτη, με ισχυρότατες εκρήξεις. Το 1889 οι Τούρκοι έκαμαν κατάσχεση στα κανονάκια, επειδή φοβούνταν μήπως ο εορτασμός του Πάσχα δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής προετοιμάζονται πυρετωδώς, μήνες πριν από τη Μεγάλη Νύχτα της Ανάστασης. Μεγάλοι και μικροί που ασχολούνται με την κατασκευή των ρουκετών, εργάζονται με ταχείς ρυθμούς. Μετά τα Χριστούγεννα, και πλησιάζοντας προς το Πάσχα, όλοι έχουμε δει κατάμαυρους από το κάρβουνο νεαρούς να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Μεγάλοι μάστορες στην κατασκευή ήταν ο Θεόδωρος Καλαγκιάς του Σίμου με τις "γαλλικές" του ρουκέτες, ο Σίμος Καλαγκιάς του Θεοδώρου με τις "φιδίσιες" του, ο Σίμος Αθηναίος του Ζαννή, ο Διάκος της Παναγίας Ερυθιανής, Σωτήρης Αγγελίδης, ο Μάρκος Μπουγιούκας και πολλοί άλλοι. 

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Α.Π.Π.) του Δήμου Ομηρούπολης, στην προσπάθεια του να διατηρηθεί το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου μεταξύ των δύο εκκλησιών, Παναγίας Ερυθιανής και Αγίου Μάρκου ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ, ανέλαβε, σε συνεργασία με τα συνεργεία κατασκευής ρουκετών, πρωτοβουλία για την όσο το δυνατό ασφαλή διεξαγωγή του εθίμου. Έτσι συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
   
     Να καθιερωθούν με ακρίβεια οι θέσεις αφετηρίας ρίψης των ρουκετών
    Να υπάρχουν άτομα στις εισόδους των δύο περιοχών που θα δίνουν οδηγίες στον κόσμο για ασφαλή διέλευση Οι ρίψεις να γίνονται σε συμφωνημένες και καθορισμένες ώρες με διακοπές από 10:30 μ.μ. - 10:50 μ.μ. και 12:30 π.μ. - 12:45 π.μ. για την ακίνδυνη πρόσβαση των πιστών στις εκκλησίες
    Οι χώροι που εργάζονται τα συνεργεία να έχουν δύο τουλάχιστον εξόδους και να διαθέτουν πυροσβεστήρα
    Οι συμμετέχοντες να είναι αυτοπειθαρχημένοι, να μην καπνίζουν και να απομακρύνουν τους απείθαρχους και όσους αθετούν συμφωνίες
    Να υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες και οχήματα της πυροσβεστικής, έτοιμα για δράση
    Να φροντίζουν ώστε οι δρόμοι να είναι προσπελάσιμοι για πυροσβεστικά οχήματα κάτω από τις δύο εκκλησίες
    Κάθε συνεργείο να ορίσει κάποιον που θα επιβλέπει για την σωστή τήρηση των κανόνων
    Να δεσμευτούν όλοι ότι το υλικό παρασκευής θα παραμείνει το ίδιο όπως παλαιότερα και δεν θα περιέχει πρόσθετα (υλικό φωτοβολίδας). Επίσης ο αριθμός των ρουκετών να περιοριστεί σε ένα λογικό όριο.
    Να «ντυθούν» οι ναοί και οι γειτονικές οικίες με ισχυρά μεταλλικά πλέγματα.
    Να εκδοθεί και να διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο.

Από chiosnet