ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ψάρια και άσκηση προστατεύουν από την υποτροπή του καρκίνου παχέος εντέρου

Η κατανάλωση ψαριών και η άσκηση συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, υποδεικνύει νέα έρευνα...

Η άσκηση και διατροφικοί παράγοντες όπως η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και περισσότερων λαχανικών και ψαριού, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ωστόσο, είναι λιγότερο σαφές αν τέτοιοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην πρόληψη της υποτροπής.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.515 ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, στην Πολωνία, το Βιετνάμ, τη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μεταξύ των ασθενών, 188 είχαν υποτροπιάζοντα καρκίνο στο παχύ έντερο.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή, τις συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς που έτρωγαν λιγότερες από 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή στον καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με ασθενείς που περιλάμβαναν περισσότερες από 2 μερίδες ψαριού στην εβδομαδιαία διατροφή.

Τα ευρήματα ίσχυαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Οι ερευνητές επίσης ανακοίνωσαν ότι ασθενείς που ασκούνταν για λιγότερο από 60 λεπτά την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου σε σύγκριση με ασθενείς που ασκούνταν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την 1η Ιουνίου στο ετήσιο συνέδριο του American Society for Clinical Oncology.

Το κάπνισμα αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των συνηθειών καπνίσματος και του κινδύνου υποτροπής, στην έρευνα.
Ποσοστό 12% των ανθρώπων που εμφάνισαν υποτροπή του καρκίνου κάπνιζαν-παρόμοιο ποσοστό με των καπνιστών στην ομάδα των ασθενών χωρίς υποτροπή.

Ωστόσο, είναι πιθανό περισσότεροι ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκίνο παχέος εντέρου να συνήθιζαν να καπνίζουν αλλά να διέκοψαν όταν επέστρεψε η νόσος, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Mohammed Shaik, του Michigan State University. Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου στο παχύ έντερο.

iatronet.gr

: Τι ψάχνουν οι γυναίκες σε ένα one night stand;


Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πολύ πρωτότυπο πείραμα προκειμένου να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που αναζητά μια γυναίκα σε μια εφήμερη σεξουαλική σχέση.Στο νέο ερευνητικό 
έργο συμμετείχαν 41 γυναίκες και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Εταιρίας Επιστημών Ψυχολογίας στ Σικάγο.

Το παράδοξο «δίλημμα» που έθεσαν οι ερευνητές στις γυναίκες ήταν να επιλέξουν το ιδανικό μέγεθος του πέους ανάλογα με το είδος της ερωτικής σχέσης που θα ήθελαν να έχουν με τν άνδρα.

Οι γυναίκες έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ 33 «δειγμάτων» που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. Τα μοντέλα διέφεραν ως προς το μήκος και το πάχος, από 10 έως 21 εκατοστά μήκος και από 6 έως 17,5 εκατοστά περίμετρο.

Οι περισσότερες γυναίκες επέλεξαν τα δείγματα με μεγαλύτερο πάχος εάν δεν είχαν σοβαρούς σκοπούς για έναν ερωτικό σύντροφο. Ως προς το μήκος όμως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο γυναικείος κόλπος διαθέτει ευαίσθητα νεύρα που ανιχνεύουν τα ερεθίσματα κι έτσι οποιαδήποτε κίνηση συστολής κ διαστολής γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή. Παράλληλα, η μεγαλύτερη περίμετρος του πέους μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να φτάσει ευκολότερα σε οργασμό.

Δεν είναι σαφές γιατί οι γυναίκες δε φάνηκε να προτιμούν τη μεγαλύτερη διάμετρο για ένα μόνιμο σύντροφο, πιθανώς όμως το αποτέλεσμα να επηρεάζεται από την αυθόρμητη συσχέτιση του one night stand – και γενικότερα του περιστασιακού σεξ – αποκλειστικά και μόνο με την απόλαυση.

Χοιρινές μπουκίτσες με κόκκινο κάρι

xoirines-kokkino-karu

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb

Υλικά

  • 700γρ. χοιρινό ψαχνό, κομμένο σε μπουκίτσες
  • 4 κουτ. σούπας σογιέλαιο
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε μικρούς κύβους.
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 καρότο, κομμένο σε σπιρτόξυλα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
  • 150γρ. φύτρες σόγιας
  • για τη σος
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα τάμαριν
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 10 φυλλαράκια βασιλικό
  • 1 πιπεριά καυτερή (τσίλι), μικρή
  • 1 κλαράκι λεμονόχορτο
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια κόλιανδρο φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας κάρι κόκκινο, σε πάστα
  • 3 κουτ. σούπας σος ψαριού (fish sauce)

Διαδικασία

Eτοιμάζετε τη σος

Βήμα 1

Για τέλειο αποτέλεσμα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε γουδί και όχι μπλέντερ. Ρίχνετε σε γουδί το βασιλικό, το φρέσκο κόλιανδρο, το τσίλι και το λεμονόχορτο, ψιλοκομμένο. Τα κοπανίζετε καλά ώσπου να γίνουν πολτός.

Βήμα 2

Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα τάμαριν, τη σος ψαριού και το κόκκινο κάρι και κοπανίζετε λίγο ακόμα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό. Αδειάζετε τη σος σε μπολ.
Ετοιμάζετε το κρέας

Βήμα 1

Ζεσταίνετε καλά το σογιέλαιο σε γουόκ -αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε βαθύ τηγάνι-, ώσπου να καπνίσει. Ρίχνετε μέσα τις πιπεριές, το καρότο, το κρεμμύδι, τις φύτρες σόγιας και τις μπουκίτσες του χοιρινού και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα, ώσπου να ροδίσει το κρέας.

Βήμα 2

Αδειάζετε στο τηγάνι τη σος που ετοιμάσατε. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να γλασαριστούν οι μπουκίτσες του χοιρινού και οι πιπεριές.

Βήμα 3

Το σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα και το συνοδεύετε με ρύζι γιασεμιού (Jasmine) απλά βρασμένο, χωρίς ίχνος αλατιού.
Σημειώσεις
*Το κόλιανδρο θα το βρείτε σε 2 μορφές: Σε μικρούς σπόρους με ευχάριστη γλυκιά γεύση αλλά και φρέσκο σε φύλλα, επίσης με γλυκερή γεύση.
*Η ταϊλανδέζικη κουζίνα βασίζεται σε πολλά βότανα και στις σπάνιες ρίζες που δυστυχώς στην Ελλάδα δε βρίσκονται εύκολα. Σίγουρα υπάρχουν μαγαζιά όπου θα βρείτε τα βασικά υλικά της απωανατολίτικης κουζίνας. Στο Μπαχάρ για παράδειγμα θα βρείτε τα περισσότερα από αυτά.

Η ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ




Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανδρομάχης την Κατερινιώτισσα πρωταθλήτρια κωπηλασίας Κατερίνα Νικολαΐδου που αποδεχόμενη την πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων και της Διευθύντριας Δ.Μαυρομάτη επισκέφτηκε το σχολείο το πρωί της Παρασκευής 6 Ιουνίου 2014.
       Μετά το θερμό καλωσόρισμα των μαθητών, των δασκάλων και της Διευθύντριας προς τη Νικολαΐδου, που μόλις πριν λίγες μέρες στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμά της, ο Γυμναστής του Σχολείου μας και προπονητής της Νικολαΐδου έκανε μια σύντομη παρουσίαση στους μαθητές της πολύ επιτυχημένης πορείας της αθλήτριας από τη στιγμή που ξεκίνησε την κωπηλασία 15 χρονών μέχρι και σήμερα και τόνισε την επιμονή, το ήθος της και τον πολύ καλό της χαρακτήρα, φέρνοντάς την ως ένα άριστο παράδειγμα προς μίμηση.
       Κατόπιν η πρωταθλήτρια Κατερίνα Νικολαΐδου μίλησε στα παιδιά για το αγαπημένο της άθλημα την κωπηλασία, την μεγάλη προσπάθεια, την επιμονή και τη θέληση που απαιτούνται για να έρθουν οι μεγάλες διακρίσεις και προέτρεψε τους μαθητές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό που μόνο θετικά έχει να τους προσφέρει. Επίσης  τους συνέστησε να μην πτοούνται από τις αποτυχίες, αλλά να προσπαθούν με επιμονή και πάθος για να πετύχουν τους στόχους τους.
       Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που τους δόθηκε να γνωρίσουν από κοντά την Νικολαΐδου, κάνοντάς της πολλές ερωτήσεις για την προσπάθειά της, την καθημερινή της ζωή και τον τρόπο που έφτασε στην επιτυχία. Η Νικολαΐδου ανταποκρίθηκε με χαρά στο μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών μας απαντώντας με προθυμία σε κάθε τους ερώτηση.
Στο τέλος όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι την ευχαρίστησαν θερμά για το χρόνο που αφιέρωσε και της απένειμαν τιμητική πλακέτα για τις Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες αθλητικές της διακρίσεις και το ήθος της που αποτελεί παράδειγμα για όλους και ιδιαίτερα τους νέους σήμερα.