ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Συστημική εθνική απειλή η δημογραφική κατάρρευση

 Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά, τη δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας, γεγονός που επανειλημμένα έχει προβληθεί από πλήθος αρθρογράφων και αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο τελευταίων χρόνων, οι γεννήσεις το 2022 ήταν 76.541 και οι θάνατοι 140.80, ενώ για το 2021 οι γεννήσεις ήταν 85.346 και οι θάνατοι 143.923. Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας, αποτελεί συνέχεια πολλών προηγούμενων ετών, μίας αρνητικής πορείας περίπου 40 ετών.

Η μείωση των γεννήσεων, μία κοινωνία χαμηλής γονιμότητας, ξεκινά απ’ τα μέσα της δεκαετία του 1980 για να φθάσει σήμερα σε μέσο όρο 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, όταν μόνον η διατήρηση του ίδιου πληθυσμού απαιτεί 2,1 παιδιά. Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 με μισό εκατομμύριο λιγότερους κατοίκους απ’ αυτή του 2011, επιβεβαιώνουν την τάση αυτή.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως, χωρίς αναστροφή της τάσης αυτής, ο ελληνικός πληθυσμός το 2050 θα κυμαίνεται γύρω στα 7.500.000 από 10.000.000 σήμερα. Εκτός όμως απ’ την πληθυσμιακή συρρίκνωση, παρατηρώντας τη δομή του πληθυσμού, βλέπουμε τη ραγδαία γήρανση. Σύμφωνα με τη Eurostat, είμαστε η τρίτη πιο γηρασμένη χώρα στην Ευρώπη, με βάση το βαθμό εξάρτησης μεταξύ ηλικιών 15-64 και 65 και άνω.

Ανταγωνισμός γελοιότητας Μητσοτάκη – Κασσελάκη!

 Ανταγωνισμός γελοιότητας Μητσοτάκη – ΚασσελάκηΣτον πρωθυπουργό μας αρέσουν τα καπελάκια, η πειθαρχία στη διατροφή και τα «χαλαρά» ταβερνάκια πάνω στην άμμο στο Μαράθι, όπου περνάει το μισό του καλοκαίρι κάθε φορά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγαπάει τα κολλητά σορτσάκια, το freddo espresso στο χέρι, αλλά δυστυχώς… παλεύει με το ατυχές, όπως έχει πει, γεγονός ότι είναι Κριός. Η πολιτική ιεραρχία της χώρας έχει αναλάβει τον ρόλο του διασκεδαστή των ψηφοφόρων. Μητσοτάκης και Κασσελάκης θα έκαναν σίγουρα θραύση αν συμπαρουσίαζαν ένα κουσκουσιάρικο πρωινάδικο.

Δεν έχουμε ιδέα αν και τι θα πράξει ο πρωθυπουργός για το εξοντωτικό κόστος ζωής. Η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της χώρας στην κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης με τον Ερντογάν. Αλλά μάθαμε ότι ο Μητσοτάκης φοράει καπελάκια, κι αυτό θεωρήθηκε το… σημαντικό κατά τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου, που δεν αντιλήφθηκαν το κωμικό του θεάματος. Ακόμα κι αν δεν… τσίμπησαν οι 18χρονοι με το χθεσινό μήνυμα για το youth pass, σίγουρα γέλασαν με την καρδιά τους με το τραγικό καπέλο του πρωθυπουργού και το σαχλό βίντεο που πάει να «κλέψει» τη δουλειά από το τουλάχιστον ταλαντούχο Luben.