ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Δεν πάει άλλο! ( ΞΕΣΗΚΩΘΕΊΤΕ ΡΕ ΓΑΜΏΤΟ )

Image

Η ΑΛΗΤΕΊΑ ΣΕ ΌΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΊΟ

Πως θα γίνει η εξόφληση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ

Σε μια δόση θα εξοφληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα εξοφληθεί τελικά σε μια δόση, όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το capital.gr, ο φόρος επιβάλλεται σε ΙΧ άνω των 1929 κυβικών, ηλικίας έως 10 ετών, καθώς και σε κατόχους πισίνας και αεροσκάφους.
Τα σχετικά ειδοποιητήρια για τον φόρο πρόκειται να αναρτηθούν σύντομα σε ειδική εφαρμογή του υπουργείου οικονομικών στο www.gsis.gr.

Κι άλλο «αγκάθι» στο ΠΑΣΟΚ – Ούτε ο Μωραϊτης θα ψηφίσει τον φόρο ακινήτων αν δεν αλλάξει

Thanos Moraitis-570
Μετά το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι χωρίς αλλαγές δεν πρόκειται να ψηφίσει τον φόρο ακινήτων, ακόμη ένας βουλευτής του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Μωραίτης μιλώντας σήμερα στο MEGA εξέφρασε ταυτόσημη θέση.
«Αν το σχέδιο για το φόρο ακινήτων παραμείνει ίδιο, δεν πρόκειται να περάσει, δεν πρόκειται να ψηφιστεί. Ο νόμος πρέπει να έχει άλλα χαρακτηριστικά και άλλη προοπτική, σύμφωνα με τα όσα ζητά το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κασσής και σήμερα επανέλαβε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τις ίδιες θέσεις του.-

Ποιοι γλιτώνουν τον πλειστηριασμό για τραπεζικά χρέη


Ποιοι γλιτώνουν τον πλειστηριασμό για τραπεζικά χρέη
Στην άρση του καθεστώτος αναστολής των πλειστηριασμών όπως ισχύει σήμερα από την 1η Ιανουαρίου 2014 προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών επί της ουσίας, καταργείται το προστατευτικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα και το οποίο θέτει στο απυρόβλητο το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη.
 Προβλέπεται ότι η προστασία θα περιοριστεί στην πρώτη κατοικία και μόνο υπό αυστηρά κριτήρια, κυρίως εισοδηματικά, που θα πιστοποιούν τη σημαντική μείωση του εισοδήματος του δανειολήπτη και την αδυναμία του ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με διαρροές φέρεται έχει πέσει στο τραπέζι τα εισοδήματα να μην ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ και τα 14.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες. Σαφώς, στο δίχτυ προστασίας μπαίνουν οι άνεργοι και εκείνοι που αντικειμενικά δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
 Η διάκριση των ακινήτων που μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό για τραπεζικά χρέη και εκείνων που θα προστατεύονται θα γίνεται επίσης με βάση την αντικειμενική αξία. 
 Η ρύθμιση που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα προβλέπει τα εξής:
 - Η προστασία των ακινήτων για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες καταργείται
 Δε θα μπορούν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα που αφορούν α΄ κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμους και έως 280.000 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά
 - Οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη για προστασία της α΄ κατοικίας τους
 - Θα συνεχίσει να ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια
 Με τον τρόπο αυτό αίρεται το καθεστώς προστασίας πίσω από το οποίο κρύβονταν δανειολήπτες που ενώ διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή ακόμη και καταθέσεις, δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.
 Συνεργάσιμος δανειολήπτης
 Βασικό ρόλο θα παίξει επίσης η συμπεριφορά που έχει επιδείξει ο δανειολήπτης, δηλαδή το κατά πόσο υπήρξε μέχρι σήμερα συνεργάσιμος για τη ρύθμιση της οφειλής του ή κατά πόσο ανταποκρίνεται κατά ένα μικρό έστω μέρος στις δανειακές του υποχρεώσεις, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητές του.
 Πρόθεση του υπουργείου είναι να εξαιρεθούν από την προστασία όσοι έχουν εγκαταλείψει οριστικά και χωρίς ισχυρό επιχείρημα, την προσπάθεια να έρθουν σε μια συμφωνία με την τράπεζα, καταβάλλοντας έστω ένα μικρό μέρος της οφειλής τους.
 
Σχέδιο για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων

Οι τράπεζες καλούνται έως το τέλος του Νοεμβρίου να έχουν υποβάλει σχέδιο στην Tράπεζα της Eλλάδος για τους τεχνικούς τρόπους μέσω των οποίων θα αντιμετωπίσουν τη διαχείριση των NPL's (κόκκινα δάνεια).
 
Οπως αναφέρει και η Ημερησία η αντιμετώπιση του θέματος διενεργείται σε δύο επίπεδα: Ένα τεχνικό και ένα ουσιαστικό. Oσον αφορά το δεύτερο, οι τράπεζες διεξάγουν συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές και την τρόικα, προκειμένου να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίον θα γίνονται από τούδε και στο εξής οι ρυθμίσεις, ώστε να επιτρέψουν στα πιστωτικά ιδρύματα έναν ορθολογικό προγραμματισμό τόσο για τα παρελθόντα δάνεια, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.
 
Στην ουσιαστική αυτή συζήτηση εντάσσεται και το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο «διάπλατα» έθεσε η Τρόικα με δεδομένο πως η ισχύς του προστατευτικού πλαισίου λήγει στο τέλος του έτους και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο θα πάρει τη θέση του προηγούμενου. Oι τράπεζες δεν είναι αυτές που επιθυμούν τους πλειστηριασμούς, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν έναν όγκο ακινήτων -τα περισσότερα εξ αυτών μικρά ακίνητα- σε μία αγορά η οποία έχει καταρρεύσει και με ένα φορολογικό πλαίσιο το οποίο δεν είναι ακόμη γνωστό.
 


sofokleousin


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2kRpurdWq

Επωδός στη γυναικεία «χειραφέτηση» ή αλλιώς όσα πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες για το σεξ

gunaikeios-orgasmos-570
Φτάνει η μεγάλη στιγμή για σένα που θα κάνεις σεξ για πρώτη φορά. Κι όταν λέμε «σένα», εσύ είσαι γυναίκα. Κι όταν λέμε γυναίκα εννοούμε μια άβγαλτη κορασίδα που δεν ξέρει που της παν΄τα τέσσερα. Κι όταν λέμε 4 εννοούμε αυτό που καταλαβαίνεις. Κι όταν λέμε σεξ εννοούμε όλα όσα σε βάζουν στη διαδικασία να το κάνεις.
Γιατί όταν έρχεται εκείνη η στιγμή άλλα έχεις στο μυαλό σου και άλλα γίνονται. Και συνήθως αυτά τα δεύτερα άλλα είναι χειρότερα από τα πρώτα. Για να μην παρασύρεσαι απ΄όσα βλέπεις και ακούς, για να προσέχεις και να προφυλάσσεσαι αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται και πρέπει να ξέρεις για το σεξ πριν το σεξ.
1. Μετά την ολοκλήρωση δεν κάνεις αγκαλίτσες και φιλάκια στο κρεβάτι, αλλά πας να πλυθείς. Εκτός κι αν νομίζεις ότι παίζεις σε καμιά ρομαντική ταινία.
2. Επειδή είναι άντρας δε σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία από εσένα.
3. Μπορείς να κάνεις όσο σεξ θες με όποιον θες. Κανείς δε θα σε κακοχαρακτηρίσει αν είσαι εξ αρχής σαφής.
4. Καλό σεξ δε σημαίνει απαραίτητα την  ύπαρξη συναισθημάτων μεταξύ των συμμετεχόντων. Γι΄αυτό μη μας πρήζετε τα ούμπαλα με ερωτήσεις για το που πάει η σχέση μας-ποιοςμιλησεγιασχεση- και τα τοιάυτα. Extra tip: Το καλό σεξ δεν είναι λόγος για να σκέφτεσαι το γάμο επίσης.
5. Εσείς οι γυναίκες μπορείτε να απολαύσετε όσο σεξ θέλετε, γιατί έχετε ένα όπλο ανάμεσα στα πόδια σας. Και πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.
6. Το σεξ δεν είναι αυτό που βλέπεις στις ταινίες ή στα βίντεο πορνό. Για την ακρίβεια είναι πολύ σπάνιο να το καταφέρεις όπως το βλέπεις.
7. Το ότι μπορείς να κάνεις όσο σεξ θες δε σημαίνει ότι όποιος έρχεται και σου χώνεται θα λες πάντα ναι. Πες και κανά όχι. Θα πάθουν τίποτα τα πόδια σου όλη την ώρα ανοιχτά.
8. Γύρω στο 75% των γυναικών δεν έρχονται σε οργασμό μόνο με κολπική διείσδυση. Χρειάζεται να «χτίσεις το σπίτι και να βάλεις πόρτα πριν μπεις να κατοικήσεις». Παίξε με την κλειτορίδα, χρησιμοποίησε κάθε τρόπο.
9. Το σεξουαλικό σου ζενίθ δεν είναι απαραίτητο ότι θα έρθει στα twenty something σου. Πολλές γυναίκες βρίσκονται σε υψηλή σεξουαλική δραστηριότητα κοντά στα 40. Γι΄αυτό μην ανησυχείς αν δεν έχεις κάνει πολύ σεξ ως τα 25 σου. Όσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες.
10. Οι φοβίες και όσα σε αγχώνουν καλό είναι να συζητώνται.
11. Μάθε τι σε ερεθίζει, τι σε φτιάχνει, τι σε φέρνει σε οργασμό και...ΖΗΤΑ ΤΟ ΓΑΜΩΤΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΜΑΝΤΗΣ ΚΑΛΧΑΣ, ΟΥΤΕ ΟΝΥΧΟΜΥΡΙΣΤΕΣ. Δώσε κατευθύνσεις, δείξε μας τι σου αρέσει και θα φας καλά.

E, ναι ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος


 
 
 
 
 
 
 
 
 



Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2kRowVa8e

Σκιάχτρα: Μια προαιώνια λαϊκή έκφραση που προσεχώς ίσως δεν θα υπάρχει πια.


Προς τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας
Στις 30 Νοεμβρίου 2013, μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Πολυτονική Ορχήστρα και η Εφηβική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Ψηφιακής Όπερας «Ορφεύς» ανεβάζουν  το Μουσικό Παραμύθι «Το σκιάτρο» βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Χ. Γιαννούλη. Μια ομάδα 67 μουσικών, υπό την αιγίδα του διευθυντή ορχήστρας Παναγιώτη Λυμπανοβνού, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό έργο στο οποίο η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» καλείται να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο: αυτόν του οικοδεσπότη.
Η σκηνή πάνω στην οποία θα παίξουν οι 67 μουσικοί και η αίθουσα του Πολυκλαδικού, θα είναι στολισμένες με σκιάχτρα που έχουν κατασκευαστεί από τα μέλη της ομάδας μας. Επειδή όμως για τη σημαντική αυτή εκδήλωση θα χρειαστούν περισσότερα από αυτά που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, καλούμε τους εκπαιδευτικούς του νομού μας να ενισχύσουν την προσπάθεια μας. Πως; Κατασκευάζοντας με τους μαθητές της τάξης/του σχολείου τους ένα σκιάχτρο το οποίο στις 30.11 θα συμμετέχει στο «Μουσικό παραμύθι».
Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, μέχρι το τέλος του μήνα Νοέμβρη 2013, θα λειτουργεί Βιωματικό Εργαστήρι Σκιάχτρων, όπου θα μπορέσετε, με τη βοήθεια των μελών της ομάδας μας, να …μυηθείτε  στα μυστικά της κατασκευής τους. Αμέσως μετά, με τη συμμετοχή των μαθητών της τάξης/του σχολείου σας, μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας σκιάχτρο.
Μετά την εκδήλωση της 30ης Νοεμβρίου, όλα τα σκιάχτρα θα τοποθετηθούν στον Καπνικό Σταθμό, όπου θα λειτουργήσει μόνιμη έκθεση την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται τα σχολεία της πόλης μας.
Το Μουσικό Παραμύθι «Το σκιάτρο» οργανώνεται με στόχο την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας», το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 2α Δεκεμβρίου 2013 (οι επισκέπτες, αντί εισόδου, θα κληθούν να προσφέρουν φάρμακα ή τρόφιμα).

--
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr - www.otoposmou.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στέλιος Χατζηιωάννου:
«Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία και έχουμε ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης»

Μετά τον αγώνα του Πιερικού Αρχελάου με το Πευκοχώρι που έγινε στα Νέα Μουδανιά για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Β΄ εθνικής κατηγορίας, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Στέλιος Χατζηιωάννου, στην ιστοσελίδα του συλλόγου  www.pierikosbc.gr έκανε την παρακάτω δήλωση:


Στέλιος Χατζηιωάννου - προπονητής Πιερικού Αρχελάου: «Όταν ένα παιχνίδι κρίνεται στον πόντο μπορεί να στοιχίσει η κάθε λεπτομέρεια. Μια κακή επιλογή, ένα λάθος, μια κακή άμυνα, ένα ανάποδο σφύριγμα. Ωστόσο ακόμη και αν έμπαινε το τελευταίο μας σουτ η εμφάνιση δεν θα ήταν διαφορετική. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία και έχουμε ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το ζητούμενο είναι να μην εντοπίζουμε μόνο τις αδυναμίες μας, αλλά και να τις διορθώνουμε».

ΣΦΚ Κατερίνη 2008 – ΑΓΕ Πιερίας 34 - 40

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΚΕΜ

ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος - ΣΦΚ Κατερίνη 2008  90 - 29

 Για τo εφηβικό πρωτάθλημα

Στο παιχνίδι μεταξύ των συγγενών εφηβικών ομάδων του Πιερικού Αρχελάου και της Κατερίνη 2008, νικητής αναδείχθηκε ο Πιερικός Αρχέλαος με 90-29. 

Τα δεκάλεπτα: 22-10, 48-16, 70-26, 90-29.

Διαιτητής ήταν ο κ. Χαρακλιάς Δ.

Οι συνθέσεις:

ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος  (Χατζηιωάννου Στ., βοηθός Ζησόπουλος Π.): Ζησόπουλος 17(1), Ράλλης 4, Παρμακσίδης 7, Βαβατσιούλας 10(2), Τσιλιγγαρίδης 6, Ταρενίδης 6, Μπούσμπουρας 9(1), Μάντζου 8, Γαλάνης 5, Ξυγωνάκης 6, Βατός 6, Κατωνίδης 6.

ΣΦΚ Κατερίνη 2008 (Τσερνίσωφ): Μουταφίδης 2, Ψαρρού 8(2), Σουγλέρης 2, Παπανικολάου 9, Κωνσταντής, Ελευθεριάδης 8, Δαφνάκης, Κουνατίδης, Μπλέτσας, Βασιλειάδης.
*



 Για τo εφηβικό πρωτάθλημα

Για το εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚΕΜ η ΑΓΕ Πιερίας νίκησε την Κατερίνη 2008. Ήταν αγώνας της 3ης αγωνιστικής του πρώτου γύρου.

Τα δεκάλεπτα: 7-12, 17-17, 26-33, 34- 40.

Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Σιαμάτρας Β. και  Γιαννόπουλος Δ.

Οι συνθέσεις:

ΣΦΚ Κατερίνη 2008  (Τσερνισώφ): Μουταφίδης 1, Σουγλέρης, Κουνατίδης Δ. 2, Κουνατίδης Μ., Παλάγκας 2, Γεωργαντάς, Ελευθεριάδης Ε. 3, Κουτσιώτας 7, Πολυζόπουλος 10, Πιπερίδης 9.

A.Γ.Ε.Π. (Αθανασιάδης): Παυλίδης, Μαρττινίδης 2, Καραμούζας 8(1), Βούλγαρης 4, Παπαδόπουλος 2, Παπαγεωργίου 1, Δοϊνάκης 6, Χαρισόπουλος, Συρανίδης 3, Καζαντζίδης, Περχανίδης, Πιτσιάβας 14(1).            

Πευκοχώρι - Πιερικός Αρχέλαος 90 - 89

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Α΄ ΓΥΡΟΣ - 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ



Με σθεναρότητα διεκδίκησε τη νίκη ο Πιερικός Αρχέλαος στον αγώνα του με το Πευκοχώρι στα Νέα Μουδανιά. Άλλωστε αυτό απεικονίζεται και από το τελικό σκορ 90-89 (καν. αγώνας 79-79). 

Η ομάδα της Κατερίνης έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση, κυρίως στην επίθεση, με κορυφαίο παίκτη τον Μάριο Σακελλαρίου. Άξιζε τη νίκη, αλλά ο δύο βολές που έδωσε επτά δεύτερα πριν τη λήξη του παιχνιδιού ο διαιτητής κ. Φουτζήλας με ανύπαρκτο φάουλ, αυτό καταμαρτυρεί ότι προφανώς «δεν άντεξε» την πίεση της έδρας και έτσι το σφύριγμά του έδωσε μια άλλη διάσταση στην πραγματική εικόνα του παιχνιδιού.

Διαιτητές ήταν οι κ. κ. Λόρτος και Φουτζήλας.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 40-40, 66-60, 79-79κ.α., 90-89 (α’ παρ.).

Οι συνθέσεις:

ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ (Πλατής): Παναγιωτόπουλος 19 (4), Μουρίκης, Γεωργάκης 2, Ονάσογλου 11(1), Δεληγιάννης 9 (1), Ανθόπουλος, Πλατής, Βασιλειάδης 2, Τριφτανίδης, Γκαμούρας 29, Γεωργίτσης 18 (3).

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ (Χατζηιωάννου): Κοντσές 2, Γκοντόπουλος 13(2), Τσαλμπούρης 5(1), Σακελλαρίου 21, Πέτκος, Τσαϊτουρίδης 11(1), Ασημάκης 19(5), Γεωργούλας 17(1), Παπαδόπουλος 1, Οικονόμου 15.

●Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής: Στρατώνι – Αιγάλεω 80-69, Ηρακλής Κοζάνης – Μαχητές Δόξας Πεύκων 75-63, Ελευθερούπολη – Άργος Ορεστικό 65-56,
Αργοναύτης – ΧΑΝΘ 61-48, Αίας Ευόσμου – Νίκη Βόλου 81-63, Λιβαδειά – Δόξα Λευκάδας 79-74.

Η επόμενη αγωνιστική (Κυριακή 24/11): Πιερικός Αρχέλαος – Ηρακλής Κοζάνης, Άργος Ορεστικό – Πευκοχώρι, Αιγάλεω – Ελευθερούπολη, ΧΑΝΘ – Στρατώνι, Αργοναύτης – Αίας Ευόσμου, Μαχητές Δόξας Πεύκων – Λιβαδειά, Δόξα Λευκάδας – Νίκη Βόλου.

Η βαθμολογία: Αίας Ευόσμου 9, Λιβαδειά 9, ΧΑΝΘ 8, Δόξα Λευκάδας 8, Μαχητές Δόξας Πεύκων 8, Στρατώνι 8, Νίκη Βόλου 7, Αιγάλεω 7, Πιερικός Αρχέλαος 7, Άργος Ορεστικό 7, Πευκοχώρι 7, Αργοναύτης 7, Ελευθερούπολη 7, Ηρακλής Κοζάνης 6.

Κάλεσμα για τη 2η συνάντηση για την διοργάνωση της υποδοχής του Καραβανιού Αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για την διοργάνωση της υποδοχής του καραβανιού Αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων .
Συμμετείχαν οι έξεις φορείς: το antipoverty.gr, η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, οι Μούσες Πιερίων, η Μητέρα Γη, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης, το Στέκι Πολιτών και η Σπείρα Γης. 

Αποφασίσθηκε ότι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου θα υποδεχθούμε το καραβάνι στον Κορινό.  Έπειτα θα πάμε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης όπου θα γίνει ομιλία και ενημέρωση του κόσμου σε ότι αφορά την εξόρυξη χρυσού και τις συνέπειες που θα επιφέρει. Θα πραγματοποιηθεί γεύμα ζωντανή μουσική, και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Χαλκιδικής θα δώσουν συνέντευξη στα ΜΜΕ. Συνέντευξη θα δώσουν και πριν την αναχώρησή τους για Λάρισα, στον τύπο στον Καπνικό Σταθμό.

Καλούμε την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στην Μαραθώνος και Λαχανά γωνία (κοντά στην Αγία Παρασκευή) στις 7:30μμ, πολίτες και άλλους φορείς της πόλης μας,  να συμμετέχετε στην 2η συνάντηση μας και στον κοινό αγώνα μας! 


Τηλ επικοινωνίας: 6932459822, 6977404637, 6974078194.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πορεία  στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνονται πορείες και δράσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 11 π.μστην ΧΑΝΘ
Δελτίο Τύπου
Εμείς, οι άνθρωποι του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική, απευθυνόμαστε γι άλλη μια φορά σε εσάς, τους συμπολίτες μας, συναγωνιστές μας, συνανθρώπους μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο μέλλον.
Οι ρίζες των προβλημάτων που ο καθένας μας αντιμετωπίζει σήμεραείναι κοινές για όλους μαςΕκπτώσεις στη δημοκρατίαάγρια καταστολή κάθε αντίδρασης,ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνωνκαταπάτηση ατομικώνπολιτικώνσυνταγματικώνεργατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η λεηλασία της Χαλκιδικής είναι μέρος της γενικότερης εκποίησης δημόσιας περιουσίας και φυσικών πόρωνΗ καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μέρος της θυσίαςτης φύσης και της ποιότητας ζωής στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η χυδαία προπαγάνδα είναι μέρος μιας οργανωμένης προσπάθειας διαπλεκόμενων ΜΜΕ να συκοφαντηθεί κάθε κίνημα αντίστασης ώστε να καταδικαστεί στατηλεδικεία και την κοινή γνώμηΟι προφυλακίσεις αγωνιστών και οι διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες είναι εργαλεία στα χέρια της εξουσίας ώστε να τεθούν υπόομηρία τα κινήματανα ποινικοποιηθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να τρομοκρατηθούν οι πολίτεςΗ εξομοίωση κοινωνικών κινημάτων με φασιστικές και ρατσιστικέςσυμμορίεςεπιδιώκει να εξισώσει – υπό καθεστώς ιστορικής λήθης – τη ρατσιστική βία με τους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες διεκδίκησηςΗ αποδόμηση της Παιδείας,της Υγείαςτης Κοινωνικής Πρόνοιαςτων δομών στήριξηςτης ενημέρωσηςτης κοινωνικής συνοχής είναι το έσχατο μέσο εξόντωσης και υποταγής.
Δε θα παραμείνουμε αδρανείςπαρά τη λυσσαλέα προσπάθεια καταστολής και φίμωσης κάθε αντίδρασης στα καταστροφικά σχέδια ξεπουλήματος και υποταγήςΘαπαραμείνουμε ενωμένοι και συνοδοιπόροι σ΄έναν κοινό αγώνακαι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Η αλληλεγγύη και η συστράτευση σ΄ένα κοινό αγώνα διεκδίκησηςόχι μόνο τους αυτονόητουαλλά και του ονείρου θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον όλων μαςΈχουμεδικαίωμα να διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές παρόν και υποχρέωση να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.
Σας καλούμε στις 9 του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκησ’ ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίαςδιεκδίκησης και αλληλεγγύης.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ, 11πμ στη ΧΑΝΘ
Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos against gold mining

WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > soshalkidiki.wordpress.com
FACEBOOK > facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > sintfor@gmail.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μηνύματα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από το Παρίσι μέχρι το Ντίσελντορφ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου

«Αν θέλετε χρυσό, ανοίξτε τις θυρίδες, εξόρυξη δε γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες…» Χαιρετίσματα στην κυβέρνηση έστειλαν ο Αστερίξ και ο Οβελίξ από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν σε μεγαλειώδες συλλαλητήριο το Σάββατο, ενάντια στην πολυδιαφημισμένη «επένδυση» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων από τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές, δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού, που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε αποκαλέσει «γαλατικό χωριό», είχαν την έμπνευση να ντυθούν Αστερίξ και Οβελίξ, παραπέμποντας στην επίμονη αντίδραση εναντίον των δικών τους «Ρωμαίων».

Ταυτόχρονες διαμαρτυρίες

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η 9η Νοεμβρίου έχει οριστεί παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και γι’ αυτό είχαν προγραμματιστεί ταυτόχρονες διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία της ΧΑΝΘ και στη συνέχεια, κρατώντας πανό, φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Διασχίζοντας τις οδούς Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία, κατέληξαν έξω από το κτίριο της ΕΤ3, σε ένδειξη συμπαράστασης στους πρώην εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς της κρατικής ραδιοφωνίας, οι οποίοι παραμένουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις στη λεωφόρο Στρατού.

Αρκετές χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας αντιπροσωπεία θυροκόλλησε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προξενείο του Καναδά, επί της λεωφόρου Νίκης.

Η καρδιά της Χαλκιδικής, ωστόσο, δεν χτύπησε μόνο στη Θεσσαλονίκη. Χτύπησε και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου (Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά.), δίνοντας παγκόσμια διάσταση στο αίτημα για μια ανάπτυξη που να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και όχι τα υπερκέρδη των πολυεθνικών. Ελληνες που ζουν στη Γερμανία δήλωσαν αλληλέγγυοι στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Την Παρασκευή για δύο ώρες Ελληνες και Γερμανοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες έκαναν κατάληψη στο ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ.

Οι ακτιβίστριες μετέφεραν στο προξενείο την ανακοίνωσή τους με την απαίτηση να μεταφερθεί στον ελληνικό Τύπο. Εξοπλισμένοι με πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα και ενάντια στον έλεγχο της τρόικας. Μια πολιτική που συγκαθορίζεται κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Είναι γνωστό ότι διεθνείς εταιρείες εξόρυξης χρησιμοποιούν, υπό την κάλυψη κυβερνήσεων, επιθετικές μεθόδους για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν περιπτώσεις εκβιασμών, παρακολούθησης και παράνομης λήψης DNA ακτιβιστριών, δημόσιων δυσφημήσεων, ακόμα και απειλών δολοφονίας. Οι συνεχείς δίκες εξασθενούν οικονομικά και στοχεύουν στην πλήρη αποδυνάμωση των κοινωνικών αγώνων. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην έκθεση του 2012 πολλές βίαιες επιθέσεις. Πέρα από άμεσες, βίαιες επιθέσεις, η εταιρεία προσπαθεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή της αντίστασης των κατοίκων της περιοχής».

……………………………………………………………………………………………………………………………………
Συμπαράσταση από διεθνείς προσωπικότητες

Η συμπαράσταση διεθνών προσωπικοτήτων και κινημάτων στους κατοίκους της βορειο­ανατολικής Χαλκιδικής ήρθε μέσα από σειρά μηνυμάτων:
• Oscar Olivera Foronda (Πολεμιστές του νερού – Cochabamba, Βολιβία)

«Από την Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας για τη Χαλκιδική, στην αγαπημένη μας Ελλάδα. Προς τους άνδρες και τις γυναίκες, τη νεολαία, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, προς όλους τους απλούς και εργατικούς ανθρώπους της Χαλκιδικής. Προς όλους αυτούς και αυτές που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνυπάρχουν μεταξύ τους με ειρήνη, με αδελφοσύνη, με ισότητα, ως βασικές αξίες για την καθημερινή οικοδόμηση της χαράς και της ελπίδας, καθώς και μιας μόνιμης αρμονικής σχέσης με την Πατσαμάμα, τη Μητέρα Γη.

»Σε όλους εσάς, που είστε σαν εμάς, εδώ στην Κοτσαμπάμπα, στη Βολιβία, σας λέμε σήμερα ότι δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας, γιατί ο αγώνας για τη ζωή, για τη γη, για τη χαρά, για τα όνειρά μας, είναι αγώνας όλων των λαών ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στις πολυεθνικές, ενάντια στις κυβερνήσεις που ξεπουλούν τον τόπο μας, ενάντια στην αλαζονεία των ισχυρών, ενάντια στη λεηλασία των κοινών. Ξεπερνώντας το φόβο, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, απέναντι στον τρόμο προτάσσουμε τον αγώνα, απέναντι στο ψεύδος την αξιοπρέπεια, απέναντι στο θάνατο… τη ζωή. Εμπρός λοιπόν αδελφοί και αδελφές μας από τη Χαλκιδική… Γιατί ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας».

• Niki Ashton (Ελληνοκαναδέζα βουλευτής)

«Βρέθηκα στη Βόρεια Ελλάδα και είδα από κοντά για ποιο λόγο αγωνίζεται ο κόσμος. Αγωνίζονται για τη γη τους, για το νερό τους, για τον αέρα τους και για το μέλλον όλων μας. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Με αλληλεγγύη από τον Καναδά».

• Dr. Peter Bohmer (Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Evergreen state College, Olympia, ΗΠΑ)

«Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των γενναίων κατοίκων της Χαλκιδικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε αυτή την περιοχή. Ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοένα διογκούμενης αντίδρασης ενάντια στην καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα, μιας αντίδρασης που αποκτάει παγκόσμια εμβέλεια. Απαιτούμε την παύση όλων των κατασταλτικών ενεργειών ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι συνεχείς δράσεις αντίστασης του ελληνικού λαού και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στη λιτότητα και το χρηματοπιστωτικό και διεθνές κεφάλαιο και υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης προκαλούν θαυμασμό και αποτελούν πηγή έμπνευσης. Εμείς από την Olympia, Washington, ΗΠΑ θα είμαστε με τη σκέψη μας στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοεμβρίου 2013 στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αγώνα και αλληλεγγύης».

• Ναόμι Κλάιν
«Στις Σκουριές, στη Χαλκιδική, δεν είναι “δύο άκρα” που βρίσκονται σε σύγκρουση, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες κοσμοθεωρήσεις. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις που μάχονται για την απρόσκοπτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης, θυσιάζοντας τη δημοκρατία, αποσταθεροποιώντας τη ζωή πάνω στον πλανήτη και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους και να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα που τους επηρεάζουν όλους. Η ειρηνική αλλά σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής δεν αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά αντιθέτως ηρωική. Τέτοιες πράξεις είναι απαραίτητες αν πρόκειται η ανθρωπότητα να αποφύγει την καταστροφή. Οι πραγματικοί βάνδαλοι δεν είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους, αλλά αυτοί που στέλνουν μπουλντόζες και αποψιλωτικά μηχανήματα σε εκείνο το υπέροχο δάσος. Στις 9 Νοεμβρίου, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις άδικες νομικές διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές κατά των ορυχείων και να εγκαταλείψει την εσφαλμένη και καταστροφική λογική που υπαγορεύει ότι η μόνη λύση στην οικονομική κρίση είναι να θυσιαστεί το περιβάλλον».
πηγή Εφημερίδα των Συντακτών  

Αλληλεγγύη στη Χαλκιδική απ΄όλο τον κόσμο!
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για την διοργάνωση της υποδοχής του καραβανιού Αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων .
Συμμετείχαν οι έξεις φορείς: το antipoverty.gr, η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, οι Μούσες Πιερίων, η Μητέρα Γη, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης, το Στέκι Πολιτών και η Σπείρα Γης. 

Αποφασίσθηκε ότι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου θα υποδεχθούμε το καραβάνι στον Κορινό.  Έπειτα θα πάμε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης όπου θα γίνει ομιλία και ενημέρωση του κόσμου σε ότι αφορά την εξόρυξη χρυσού και τις συνέπειες που θα επιφέρει. Θα πραγματοποιηθεί γεύμα ζωντανή μουσική, και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Χαλκιδικής θα δώσουν συνέντευξη στα ΜΜΕ. Συνέντευξη θα δώσουν και πριν την αναχώρησή τους για Λάρισα, στον τύπο στον Καπνικό Σταθμό.

Καλούμε την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στην Μαραθώνος και Λαχανά γωνία (κοντά στην Αγία Παρασκευή) στις 7:30μμ, πολίτες και άλλους φορείς της πόλης μας,  να συμμετέχετε στην 2η συνάντηση μας και στον κοινό αγώνα μας! 


Τηλ επικοινωνίας: 6932459822, 6977404637, 6974078194.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πορεία  στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνονται πορείες και δράσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού 


Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 11 π.μστην ΧΑΝΘ
Δελτίο Τύπου
Εμείς, οι άνθρωποι του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική, απευθυνόμαστε γι άλλη μια φορά σε εσάς, τους συμπολίτες μας, συναγωνιστές μας, συνανθρώπους μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο μέλλον.
Οι ρίζες των προβλημάτων που ο καθένας μας αντιμετωπίζει σήμεραείναι κοινές για όλους μαςΕκπτώσεις στη δημοκρατίαάγρια καταστολή κάθε αντίδρασης,ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνωνκαταπάτηση ατομικώνπολιτικώνσυνταγματικώνεργατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η λεηλασία της Χαλκιδικής είναι μέρος της γενικότερης εκποίησης δημόσιας περιουσίας και φυσικών πόρωνΗ καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μέρος της θυσίαςτης φύσης και της ποιότητας ζωής στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η χυδαία προπαγάνδα είναι μέρος μιας οργανωμένης προσπάθειας διαπλεκόμενων ΜΜΕ να συκοφαντηθεί κάθε κίνημα αντίστασης ώστε να καταδικαστεί στατηλεδικεία και την κοινή γνώμηΟι προφυλακίσεις αγωνιστών και οι διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες είναι εργαλεία στα χέρια της εξουσίας ώστε να τεθούν υπόομηρία τα κινήματανα ποινικοποιηθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να τρομοκρατηθούν οι πολίτεςΗ εξομοίωση κοινωνικών κινημάτων με φασιστικές και ρατσιστικέςσυμμορίεςεπιδιώκει να εξισώσει – υπό καθεστώς ιστορικής λήθης – τη ρατσιστική βία με τους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες διεκδίκησηςΗ αποδόμηση της Παιδείας,της Υγείαςτης Κοινωνικής Πρόνοιαςτων δομών στήριξηςτης ενημέρωσηςτης κοινωνικής συνοχής είναι το έσχατο μέσο εξόντωσης και υποταγής.
Δε θα παραμείνουμε αδρανείςπαρά τη λυσσαλέα προσπάθεια καταστολής και φίμωσης κάθε αντίδρασης στα καταστροφικά σχέδια ξεπουλήματος και υποταγήςΘαπαραμείνουμε ενωμένοι και συνοδοιπόροι σ΄έναν κοινό αγώνακαι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Η αλληλεγγύη και η συστράτευση σ΄ένα κοινό αγώνα διεκδίκησηςόχι μόνο τους αυτονόητουαλλά και του ονείρου θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον όλων μαςΈχουμεδικαίωμα να διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές παρόν και υποχρέωση να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.
Σας καλούμε στις 9 του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκησ’ ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίαςδιεκδίκησης και αλληλεγγύης.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ, 11πμ στη ΧΑΝΘ
Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos against gold mining

WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > soshalkidiki.wordpress.com
FACEBOOK > facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > sintfor@gmail.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μηνύματα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από το Παρίσι μέχρι το Ντίσελντορφ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου

«Αν θέλετε χρυσό, ανοίξτε τις θυρίδες, εξόρυξη δε γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες…» Χαιρετίσματα στην κυβέρνηση έστειλαν ο Αστερίξ και ο Οβελίξ από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν σε μεγαλειώδες συλλαλητήριο το Σάββατο, ενάντια στην πολυδιαφημισμένη «επένδυση» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων από τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές, δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού, που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε αποκαλέσει «γαλατικό χωριό», είχαν την έμπνευση να ντυθούν Αστερίξ και Οβελίξ, παραπέμποντας στην επίμονη αντίδραση εναντίον των δικών τους «Ρωμαίων».

Ταυτόχρονες διαμαρτυρίες

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η 9η Νοεμβρίου έχει οριστεί παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και γι’ αυτό είχαν προγραμματιστεί ταυτόχρονες διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία της ΧΑΝΘ και στη συνέχεια, κρατώντας πανό, φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Διασχίζοντας τις οδούς Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία, κατέληξαν έξω από το κτίριο της ΕΤ3, σε ένδειξη συμπαράστασης στους πρώην εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς της κρατικής ραδιοφωνίας, οι οποίοι παραμένουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις στη λεωφόρο Στρατού.

Αρκετές χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας αντιπροσωπεία θυροκόλλησε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προξενείο του Καναδά, επί της λεωφόρου Νίκης.

Η καρδιά της Χαλκιδικής, ωστόσο, δεν χτύπησε μόνο στη Θεσσαλονίκη. Χτύπησε και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου (Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά.), δίνοντας παγκόσμια διάσταση στο αίτημα για μια ανάπτυξη που να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και όχι τα υπερκέρδη των πολυεθνικών. Ελληνες που ζουν στη Γερμανία δήλωσαν αλληλέγγυοι στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Την Παρασκευή για δύο ώρες Ελληνες και Γερμανοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες έκαναν κατάληψη στο ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ.

Οι ακτιβίστριες μετέφεραν στο προξενείο την ανακοίνωσή τους με την απαίτηση να μεταφερθεί στον ελληνικό Τύπο. Εξοπλισμένοι με πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα και ενάντια στον έλεγχο της τρόικας. Μια πολιτική που συγκαθορίζεται κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Είναι γνωστό ότι διεθνείς εταιρείες εξόρυξης χρησιμοποιούν, υπό την κάλυψη κυβερνήσεων, επιθετικές μεθόδους για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν περιπτώσεις εκβιασμών, παρακολούθησης και παράνομης λήψης DNA ακτιβιστριών, δημόσιων δυσφημήσεων, ακόμα και απειλών δολοφονίας. Οι συνεχείς δίκες εξασθενούν οικονομικά και στοχεύουν στην πλήρη αποδυνάμωση των κοινωνικών αγώνων. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην έκθεση του 2012 πολλές βίαιες επιθέσεις. Πέρα από άμεσες, βίαιες επιθέσεις, η εταιρεία προσπαθεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή της αντίστασης των κατοίκων της περιοχής».

……………………………………………………………………………………………………………………………………
Συμπαράσταση από διεθνείς προσωπικότητες

Η συμπαράσταση διεθνών προσωπικοτήτων και κινημάτων στους κατοίκους της βορειο­ανατολικής Χαλκιδικής ήρθε μέσα από σειρά μηνυμάτων:
• Oscar Olivera Foronda (Πολεμιστές του νερού – Cochabamba, Βολιβία)

«Από την Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας για τη Χαλκιδική, στην αγαπημένη μας Ελλάδα. Προς τους άνδρες και τις γυναίκες, τη νεολαία, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, προς όλους τους απλούς και εργατικούς ανθρώπους της Χαλκιδικής. Προς όλους αυτούς και αυτές που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνυπάρχουν μεταξύ τους με ειρήνη, με αδελφοσύνη, με ισότητα, ως βασικές αξίες για την καθημερινή οικοδόμηση της χαράς και της ελπίδας, καθώς και μιας μόνιμης αρμονικής σχέσης με την Πατσαμάμα, τη Μητέρα Γη.

»Σε όλους εσάς, που είστε σαν εμάς, εδώ στην Κοτσαμπάμπα, στη Βολιβία, σας λέμε σήμερα ότι δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας, γιατί ο αγώνας για τη ζωή, για τη γη, για τη χαρά, για τα όνειρά μας, είναι αγώνας όλων των λαών ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στις πολυεθνικές, ενάντια στις κυβερνήσεις που ξεπουλούν τον τόπο μας, ενάντια στην αλαζονεία των ισχυρών, ενάντια στη λεηλασία των κοινών. Ξεπερνώντας το φόβο, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, απέναντι στον τρόμο προτάσσουμε τον αγώνα, απέναντι στο ψεύδος την αξιοπρέπεια, απέναντι στο θάνατο… τη ζωή. Εμπρός λοιπόν αδελφοί και αδελφές μας από τη Χαλκιδική… Γιατί ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας».

• Niki Ashton (Ελληνοκαναδέζα βουλευτής)

«Βρέθηκα στη Βόρεια Ελλάδα και είδα από κοντά για ποιο λόγο αγωνίζεται ο κόσμος. Αγωνίζονται για τη γη τους, για το νερό τους, για τον αέρα τους και για το μέλλον όλων μας. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Με αλληλεγγύη από τον Καναδά».

• Dr. Peter Bohmer (Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Evergreen state College, Olympia, ΗΠΑ)

«Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των γενναίων κατοίκων της Χαλκιδικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε αυτή την περιοχή. Ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοένα διογκούμενης αντίδρασης ενάντια στην καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα, μιας αντίδρασης που αποκτάει παγκόσμια εμβέλεια. Απαιτούμε την παύση όλων των κατασταλτικών ενεργειών ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι συνεχείς δράσεις αντίστασης του ελληνικού λαού και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στη λιτότητα και το χρηματοπιστωτικό και διεθνές κεφάλαιο και υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης προκαλούν θαυμασμό και αποτελούν πηγή έμπνευσης. Εμείς από την Olympia, Washington, ΗΠΑ θα είμαστε με τη σκέψη μας στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοεμβρίου 2013 στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αγώνα και αλληλεγγύης».

• Ναόμι Κλάιν
«Στις Σκουριές, στη Χαλκιδική, δεν είναι “δύο άκρα” που βρίσκονται σε σύγκρουση, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες κοσμοθεωρήσεις. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις που μάχονται για την απρόσκοπτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης, θυσιάζοντας τη δημοκρατία, αποσταθεροποιώντας τη ζωή πάνω στον πλανήτη και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους και να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα που τους επηρεάζουν όλους. Η ειρηνική αλλά σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής δεν αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά αντιθέτως ηρωική. Τέτοιες πράξεις είναι απαραίτητες αν πρόκειται η ανθρωπότητα να αποφύγει την καταστροφή. Οι πραγματικοί βάνδαλοι δεν είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους, αλλά αυτοί που στέλνουν μπουλντόζες και αποψιλωτικά μηχανήματα σε εκείνο το υπέροχο δάσος. Στις 9 Νοεμβρίου, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις άδικες νομικές διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές κατά των ορυχείων και να εγκαταλείψει την εσφαλμένη και καταστροφική λογική που υπαγορεύει ότι η μόνη λύση στην οικονομική κρίση είναι να θυσιαστεί το περιβάλλον».
πηγή Εφημερίδα των Συντακτών  

Αλληλεγγύη στη Χαλκιδική απ΄όλο τον κόσμο!