ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Pamela Anderson: Νέα καυτή φωτογράφιση για την ''Vogue''

Η Πάμελα Άντερσον αποδεικνύει πως ο χρόνος δεν την πιάνει. Παράδειγμα η νέα καυτή φωτογράφιση που έκανε για το τεύχος Ιουνίου στην βραζιλιάνικη έκδοση της ''Vogue''.

Διέρρευσε η πρώτη εικόνα για το Samsung Galaxy S4 (photo)

Εδώ και καιρό ακούμε για τη νέα έκδοση του δημοφιλούς Samsung Galaxy S4 Active, αλλά δεν είχαμε δει τίποτε ακόμη για το νέο μοντέλο. Μόλις χθες διέρρευσε σε sites του εξωτερικού η πρώτη φωτογραφία του νέου μοντέλου που όλοι περιμέναμε εδώ και καιρό...
Δείτε τη συνέχεια του άρθρουΕΔΩ

Ο αγώνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή ή θα είναι πατριωτικός ή δεν θα υπάρξει

του Γιώργου Ρακκά             
Από τη στιγμή που ο Γιώργος Καραμπελιάς και το Άρδηνδημοσιοποίησαν τις απόψεις τους πάνω στο «φαινόμενο Χρυσή Αυγή», και ξεκίνησαν μια καμπάνια ενάντια σε αυτό, πολλοί έσπευσαν να διαφωνήσουν: «Η Χρυσή Αυγή είναι αποκλειστικά προϊόν των θλιβερών συνεπειών του μεταναστευτικού αδιεξόδου. Λύνεις το αδιέξοδο, και λύνεις το πρόβλημα που λέγεται Χρυσή Αυγή», μας είπαν.
Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο διαθέτουν λειψή κατανόηση του φαινομένου. Διότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να το περιορίσουμε μόνο στην όντως ταχύτατη απογείωση που πραγματοποίησε η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο το μεταναστευτικό αδιέξοδο.

Σαφώς, υπάρχει ένα μεθοδικό πολιτικό σχέδιο πίσω από τη διαπλοκή της Χρυσής Αυγής με το μεταναστευτικό αδιέξοδο: Πρώτον, βρήκε μια συγκεκριμένη γειτονιά, υποδειγματική του προβλήματος, και εγκαταστάθηκε εκεί κάνοντας «δουλειά στη βάση». Έχτισε την ηγεμονία της μεθοδικά, με καθημερινές παρεμβάσεις και επιδείξεις μιας δύναμης που ισχυροποιούνταν με τον καιρό, όσο οι άρχουσες τάξεις και σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο του εθνομηδενισμού συνέχιζαν την εγκληματική τους στάση έναντι του ζητήματος.
Η δράση τους θυμίζει τους «εγκατεστημένους» της κομμουνιστικής παράδοσης, δηλαδή τις ομάδες των αγκιτατόρων που πήγαιναν επί μήνες να ζήσουν στις εργατικές συνοικίες, για να οργανώσουν το κίνημα διεκδικήσεων και την αντίσταση της εργατικής τάξης. Στη συνέχεια, ήρθε η έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συμβόλισε τη γενίκευση της ηγεμονίας, από μια γειτονιά σε όλες τις συνοικίες της πόλης, όπου υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Την ίδια μέθοδο ακολούθησαν και στις άλλες πόλεις και γειτονιές της χώρας, με αποτέλεσμα, στις εκρηκτικές συνθήκες της γοργής μνημονιακής αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας, να γίνει η μεγάλη έκπληξη.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι πέρα από αυτό. Υπάρχει ένα στοιχείο που αναδεικνύεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο ερμηνεύει τα ερείσματα της Χρυσής Αυγής μέσα στην ελληνική κοινωνία. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε ποτέ πραγματικά να κατανοήσουμε ούτε για το τι πράγμα μιλάμε, ούτε για το τι κινδύνους εγκυμονεί.
Η άνοδος της Χ.Α. εκφράζει το τέλος ενός ολόκληρου αστερισμού αξιών, νοοτροπιών και αντιλήψεων στις οποίες είχαμε συνηθίσει μέσα στη μεταπολίτευση. Η μεταπολίτευση ξεκίνησε με ένα τεράστιο ηθικό, αξιακό, ακόμα και συναισθηματικό κεφάλαιο, που άφησαν οι αιματηροί και πολύχρονοι αγώνες του λαού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Αυτό το κεφάλαιο είναι που προσδιόριζε αυστηρά τα όρια της φαντασιακής θέσμισης της μεταπολίτευσης, το τι μπορεί να λέγεται και το τι όχι. Η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στο περιθώριο, διότι βρισκόταν έξω από τη ρητά όρια, ζούσε στη σφαίρα της ολοκληρωτικής ιδεολογικής απονομιμοποίησης.
Και όμως! Αρκούσαν 25 χρόνια εθνομηδενισμού και καθεστωτικής μετάλλαξης των προοδευτικών δυνάμεων, μέσα στους ποικίλους εξουσιαστικούς θεσμούς, για να εκφυλιστεί εξ ολοκλήρου αυτό το αξιακό, ηθικό και συναισθηματικό κεφάλαιο. Οι άνθρωποι που το διαχειρίστηκαν, το ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά και οι αντιεξουσιαστές, το ξεφτίλισαν εντελώς: το διέστρεψαν σε εθνομηδενισμό, σε μηδενισμό, σε ολοκληρωτική εγωκρατία και σε αμοραλισμό. Το συλλογικό μας ζώο σάπισε από το κεφάλι ρημάζοντας κάθε υψηλή συλλογική αξία, κάθε βαθύτερο νόημα που, με αγώνες και αίμα, έγραψε ο ελληνικός λαός καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Δυστυχώς, σήμερα, μέσα στο τέλμα όπου έχουμε φτάσει, δεν ισχύουν ούτε τα βασικά, που άλλοτε καθιστούσαν την ελληνική κοινωνία ανοιχτή, δημοκρατική, φιλολαϊκή και προοδευτική – με την πραγματική έννοια του όρου, δηλαδή με εκείνην της ανύψωσης και της καλλιέργειας των πιο υψηλών αρχών του ελληνισμού. Σήμερα, τα πάντα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Και ο κόσμος, «εκπαιδευμένος» σε συνθήκες γενικευμένου αμοραλισμού και έκπτωσης κάθε αρχής και αξίας, δεν αντιλαμβάνεται, για παράδειγμα, το γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να θέσουμε στο επίκεντρο της συλλογικής μας ζωής τη βία και τον νόμο του ισχυρού – βασικό πρόταγμα της Χρυσής Αυγής. Ούτε η ανθρώπινη ζωή ή η αλληλεγγύη έχουν κάποια αξία, εδώ που φτάσαμε. Και δεν είναι μόνο η έκπτωση των ιδεών, είναι και η έκπτωση των πραγματικών, υλικών συνθηκών για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Υπ’ αυτή την έννοια, η ασχήμια της Χρυσής Αυγής αντικατοπτρίζει την ασχήμια των αδιεξόδων που κατατελματώνουν τις ζωές μας: εκφράζει τη διολίσθησητης καθημερινότητάς μας σε μια επί της ουσίας μη-ανθρώπινη κατάσταση, εξ ου και η ανύψωση της απανθρωποποίησης σε πρόταγμα, που αντιπροσωπεύουν οι μπρουτάλ φιγούρες των Κασιδιάρηδων και των Παναγιώταρων.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο εγγυάται τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη της διάχυτης αγανάκτησης που επικρατεί στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας: τον μετασχηματισμό και την καταστάλαξή της σε μίσος. Τι άλλο υπόσχεται η Χρυσή Αυγή, πέρα από τη διαμεσολάβηση της ιδεολογίας από το μίσος, και της πολιτικής από τη βία; Γι’ αυτό και πάντοτε ο εχθρός θα πρέπει να βρίσκεται εκεί που φτάνει η γροθιά τους. Είναι οι μετανάστες και όχι η μετανάστευση, είναι τα «κομμούνια» και όχι ο κοινός, σε δεξιούς και αριστερούς, νεοφιλελεύθερους και αντικαπιταλιστές, εθνομηδενισμός.
Τι εγγυάται, όμως, αυτή η εξέλιξη; Τι θα γίνει, ας πούμε, στα κέντρα των πόλεων, όταν το, καταλυμένο προ πολλού και ανίκανο να προστατέψει τις λαϊκές τάξεις, κράτος δικαίου υποκατασταθεί εκτεταμένα από τις δυνάμεις του μίσους; Η βία θα γίνει ο μοναδικός τρόπος διευθέτησης των συλλογικών μας αναγκών, σε ένα τοπίο δίχως μέλλον.
Διότι είναι εξίσου σημαντικό ότι δεν υφίσταται καμία πρότασηδιακυβέρνησης από τη σκοπιά του νέου ναζισμού. Μόνο μια υπόσχεση ότι η επικράτηση των πρακτικών της βίας στην καθημερινότητά μας θα αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια – και όλα αυτά στο όνομα μιας αντίληψης για την τάξη, σε χημικά καθαρή μορφή: ένας ολοκληρωτισμός που κινητοποιείται για να καταστείλει τους πολλαπλούς εσωτερικούς εχθρούς στη λογική της συλλογικής ευθύνης. Ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα το κοινωνικό σκηνικό που υπόσχεται η Χρυσή Αυγή, όχι για να αποφύγουμε τη φτώχεια και την ολοκληρωτική χρεοκοπία, αλλά για να την διαχειριστούμε. Γι’ αυτό και η πολιτική της ταιριάζει στη χρεοκοπία, το όνειρό της είναι να προκληθεί στη χειρότερη μορφή της, ώστε, τότε, να αποπειραθεί να υποκαταστήσει, σε μεγάλη κλίμακα, την εκφυλισμένη δημοκρατική αρχή με τη δική της.
Παραδόξως, σε αυτό το σημείο, υφίσταται μια εκλεκτική συγγένεια με το άλλο άκρο του φάσματος, με τον αντιεξουσιαστικό εθνομηδενισμό, ο οποίος ήταν εκείνος που πρώτος γύρευε ν’ αναδείξει πάνω απ’ όλα το «ταξικό μίσος». Τώρα, έντρομος, ανακαλύπτει ότι η πολιτική έκφραση του μίσους, που κυριαρχεί μεταξύ των πιο φτωχών και απελπισμένων, κάθε άλλο παρά τους δικούς τους καρπούς έχει δρέψει. Αυτό, ωστόσο, ανήκει σε μια άλλη πολύ ευρύτερη συζήτηση που θα πρέπει να διεξαχθεί άμεσα και διεξοδικά: στην ευρύτερη αλληλεπίδραση που υφίσταται μεταξύ του ακραίου εθνομηδενισμού και του νέου ναζισμού της Χρυσής Αυγής, στην έμμεση αλληλοτροφοδοτική δυναμική που ανέπτυξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία βρίσκονταν σε κάθετη σύγκρουση. Αυτή η παράδοξη σχέση θεμελιώθηκε πάνω σε κοινά γνωρίσματα των δύο χώρων, τη λατρεία του εμφυλίου, τη μισαλλοδοξία, την έμφαση προς τον ολοκληρωτικό πόλεμο και τη βαθιά απέχθεια –όχι μόνο προς τους δημοκρατικούς θεσμούς αυτούς καθ’ αυτούς, που, εξάλλου, έπνεαν σάπιοι τα λοίσθια κατά την ύστερη μεταπολίτευση– αλλά απέναντι σε αυτή καθεαυτή τη δημοκρατική αρχή.
Υπ’ αυτή την έννοια –της υποστροφής σε μια κατάσταση καθολικού εμφυλίου– η Χρυσή Αυγή αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απειλή για την ελληνική κοινωνία, σήμερα. Μια απειλή την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα – και, προφανώς, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο εθνομηδενισμός που τροφοδοτεί το φαινόμενο και δρα συμπληρωματικά ως προς αυτό.
Αντίθετα, ο αγώνας ενάντια στους νέους Έλληνες ναζί ή θα είναι πατριωτικός ή δεν θα υπάρξει. Και θα είναι πατριωτικός με δύο τρόπους.
Πρώτον, θα κατανοεί τον ιδιαίτερο, εθνικό χαρακτήρα του ελληνικού αδιεξόδου και θα απαντάει αποφασιστικά σε αυτό, αφαιρώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή, να απαντήσουμε επί της ουσίας σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η τουρκική απειλή, η τεράστια προδοσία που διαπράττουν ελλαδικές και κυπριακές ελίτ πάνω στο Κυπριακό, να διαμορφώσουμε μια νέα εθνική στρατηγική αξιοπρέπειας για τη χειραφέτησή μας από τους δυτικούς μας πάτρωνες.
Δεύτερον, και εξίσου καθοριστικό, θα πρέπει να υπάρξει μια πνευματική και παιδευτική αναγέννηση. Να ξαναστήσουμε στα πόδια του το ελληνικό φαντασιακό, γιατί σήμερα κάθε αξία έχει καταρρεύσει, και όλα φαίνονται να επιτρέπονται: Η κατάρρευση της ελληνικής παιδείας, και η ισοπέδωση του ελληνικού πολιτισμού έχει κατεδαφίσει κάθε ηθικό και αξιακό φραγμό εντός της κοινωνίας. Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος που μας κάνει να μην μπορούμε, σήμερα, να αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή μόνο με καταγγελίες για τον ναζιστικό της χαρακτήρα, την ανοιχτή οικειοποίηση της δικτατορίας κ.ο.κ. Γιατί αυτά είναι ψιλά γράμματα, που χάνονται στον χυλό της αμάθειας και της αποπολιτικοποίησης, που έχτισαν από κοινού τηλεοράσεις και εθνομηδενισμός κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτόν τον χυλό επωάζονται όλα τα πνευματικά υποπροϊόντα, που στρώνουν τον δρόμο στη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής, και αυτόν τον χυλό θα πρέπει ακριβώς να καταπολεμήσουμε.
Υστερόγραφο: Όποιος «πέφτει από τα σύννεφα», μπροστά στη γοργή και ταχεία ανάδειξη της Χρυσής Αυγής στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι, σήμερα, η Χρυσή Αυγή, πατάει σε στοιχεία που δρούσαν συγκαλυμμένα κατά την εποχή της μεταπολίτευσης. Οαυριανισμός συσπείρωνε γύρω του πολλά τέτοια στοιχεία, καθώς είχε κατ’ εξοχήν ολοκληρωτικό χαρακτήρα και επώαζε στο εσωτερικό του φασιστικές αντιλήψεις. Η μεταστροφή ενός μεγάλου όγκου του αυριανισμού προς τη Χρυσή Αυγή, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ προς αυτήν, ιδιαίτερα στις λαϊκότερες και φτωχότερες συνοικίες, σηματοδοτεί όντως μεγάλη πολιτική μεταστροφή, που τελέστηκε μπροστά στο σοκ απώλειας της έστω και σχετικής ευημερίας των προηγούμενων δεκαετιών. Ωστόσο, η μετατόπιση ήταν κυρίως πολιτική και όχι ιδεολογική, καθώς ο κανιβαλικός εκπασοκισμός είχε ήδη επωάσει στο εσωτερικό του το «αυγό του φιδιού». Και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το λαμβάνουμε υπόψη μόνον σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τους ψηφοφόρους ή τους υποστηρικτές του κόμματος. Θα πρέπει να το κατανοήσουμε και γενικότερα, στο επίπεδο της ιδεολογικής ηγεμονίας, δηλαδή στο πώς εκπαίδευσε ο εκπασοκισμός μια ολόκληρη κοινωνία, σε στάσεις και συμπεριφορές που σήμερα στρώνουν τον δρόμο για την άνοδο της Χ.Α.

Να, γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι θάνατοι στην Ήπειρο…

na giati afxithikan 300x224 Να, γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι θάνατοι στην Ήπειρο...Πληθαίνουν σ” όλη την Ελλάδα, και στην Ήπειρο, ανησυχητικά οι εντοπισμοί τροφίμων, όπως πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, κρέατα κ.α., που κρύβουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, δηλητήρια κ.α., τα οποία αποτελούν «βόμβα» για τη δημόσια υγεία! Να, λοιπόν, γιατί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι θάνατοι στην Ήπειρο, που είναι στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά.
Μέσα σ” αυτό το σκηνικό η Ήπειρος μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις παραδοσιακές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, να αναπτύξει ακόμη πιο πολύ την κτηνοτροφία ή την πτηνοτροφία και γενικότερα να στηριχθεί στην αυτάρκειά της.
Μέχρι σήμερα, ίσως και λόγω κρίσης, οι περισσότεροι έχουν αναπτύξει μια άτυπη ιδιωτική καλλιέργεια στα χωριά τους ή στους μικρούς κήπους που διαθέτουν, όπου καλλιεργούν οπωροκηπευτικά, κυρίως, γλιτώνοντας έτσι έξοδα και έχοντας το… κεφάλι τους ήσυχο, καθώς γνωρίζουν καλά τι παράγουν και τι καταναλώνουν. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, χρειάζεται να αναπτυχθεί στην Ήπειρο περισσότερο αυτό το μοντέλο.
katoci.com

Δεν άντεχε το ταξίδι με το αυτοκίνητο!

Μπορεί να χρειαζόταν έξτρα χώρο απ’ ό,τι οι συνηθισμένοι επιβάτες του μικρού αεροσκάφους, όμως η μικρή Douglina ήταν σίγουρα η πιο ξεχωριστή.

Το μικρό, ορφανό ιπποποταμάκι που ζυγίζει 127 κιλά μεταφέρθηκε τελικά αεροπορικώς με επιβατικό αεροσκάφος στο νέο της καταφύγιο, καθώς η οδική μεταφορά τής προκαλούσε πολύ άγχος.

Η Douglina μεταφέρθηκε στο κέντρο προστασίας της άγριας ζωής Chipembele, στις όχθες του ποταμού South Luangwa στη Ζάμπια.

Το τεσσάρων μηνών μικρό που πίνει δύο λίτρα γάλα κάθε τρεις ώρες και φάνηκε να απολαμβάνει τη διάρκεια μιας ώρας πτήση, γράφει η Daily Mail.

Υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενέργειας σε περιοχές της Β.Ελλάδας! Και στην Πιερία.Το Τσερνομπιλ ζει.....

Ποσότητες του ραδιενεργού καισίου 137 εντόπισαν επιστήμονες σε περιοχές της Βορειοδυτικής
 Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι, 26 χρόνια μετά, το Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να 
στοιχειώνει μεγάλες εκτάσεις εδαφών της χώρας...

Σε ποιές περιοχές εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.
Η έρευνα των ελλήνων ειδικών από τα...Πανεπιστήμια της Αθήνας και
των Ιωαννίνων παρουσιάστηκε χθες στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Πυρηνικής Φυσικής που 
πραγματοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς είναι ότι το καίσιο 137, το οποίο αποτελεί ένα 
ανθρωπογενές στοιχείο – κατάλοιπο πυρηνικής έκρηξης – έμεινε στις ίδιες περιοχές της 
Ελλάδας στις οποίες έπεσε πριν από 26 χρόνια. 
Το καίσιο 137 είναι κατεξοχήν ραδιενεργό στοιχείο αλλά επί του παρόντος στη χώρα μας 
κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι επιπτώσεις είχε ή έχει στον άνθρωπο και στο 
οικοσύστημα. 
Εντοπίστηκε βεβαίως σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 1990,
 όμως όλα αυτά τα χρόνια ούτε τα χιόνια ούτε οι βροχές στάθηκαν ικανές να ξεπλύνουν τα 
εδάφη από την παρουσία του. 
Ο μεγαλύτερος όγκος του καισίου 137 – που εκπέμπει ακτινοβολία Γ – βρίσκεται
 στα πρώτα 10 εκατοστά του εδάφους.

«Τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καισίου 137 εντοπίσαμε στο βόρειο τμήμα
 του Νομού Τρικάλων και στο νότιο τμήμα του Νομού Γρεβενών», λέει στην εφημερίδα
 τα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Γκοντελίτσας, επίκουρος καθηγητής Ορυκτοχημείας στο
 Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μετείχε στην έρευνα. 
«Επισκεφθήκαμε περιοχές στις οποίες, όπως είχε αποδειχθεί από μετρήσεις που
 είχε διενεργήσει τη δεκαετία του 1990 ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος, 
είχαν κατακαθήσει μεγάλες ποσότητες καισίου 137, προερχόμενες από την έκρηξη στον 
πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ».

Τα δείγματα που έλαβαν οι ειδικοί έδειξαν ότι τα κατάλοιπα εκείνης της καταστροφής δεν 
έχουν εξαλειφθεί από εδάφη της χώρας.
Ο κ. Γκοντελίτσας μαζί με τον Θοδωρή Μερτζιμέκη, επίκουρο καθηγητή Φυσικής στο 
Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον τελειόφοιτο φοιτητή Γιάννη Ιωαννίδη, έλαβαν δείγματα 
εδάφους σε βάθος μέχρι 30 εκατοστά από μη καλλιεργούμενες εκτάσεις ημιορεινών
 περιοχών των δύο νομών. 
Τα αποξήραναν με αέρα και τα κοσκίνισαν ώστε κάθε σωματίδιο εδάφους να είναι
 μικρότερο από 2 χιλιοστά. Στη συνέχεια τα μετέφεραν στο Τμήμα Φυσικής του 
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ακτίνων Γ υψηλής διακριτικής
 ικανότητας, και υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, μέτρησαν πόσο 
επιβαρημένα ήταν τα δείγματα από τη ραδιενέργεια του εκλύθηκε από το Τσερνόμπιλ. 
Διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα των εδαφών σε καίσιο 137 κυμαινόταν ως επί το
 πλείστον από 20 μπεκερέλ αν κιλό χώματος μέχρι 97 μπεκερέλ η μέγιστη τιμή, που
 συνιστά «ανησυχητικό επίπεδο».

Το καίσιο 137 δεν υπάρχει μόνο του στη φύση. 
Προέρχεται από εκρήξεις σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ή πυρηνικές δοκιμές. Ακόμη 
και από εκρήξεις ατομικών βομβών. Αν μπορούσε κανείς να δει με μικροσκόπιο τα
 εδάφη της χώρας στα οποία υπάρχει ακόμη, θα έβλεπε άτομα καισίου προσκολλημένα
 σε σωματίδια εδάφους. «Το γεγονός ότι ακόμη και σε βάθος μόλις πέντε εκατοστών 
εντοπίστηκε καίσιο 137 σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε έτσι όπως έπεσε για 
πρώτη φορά»...


Read more: http://toaftonoito.blogspot.com/2013/06/blog-post_5208.html#ixzz2VGEJ0vDv

Καλά ξεμπερδέματα…..... Ο οικισμός της Ολυμπιάδας Κορινού στον Ευρωκοινοβούλιο, μετά από ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων


 Για «νέες μεθοδεύσεις» ώστε να επιτραπεί η οικοδόμηση «σε ευαίσθητη οικολογικά περιοχή διεθνούς σημασίας», κάνει λόγο ο Νίκος Χρυσόγελος, «σημαδεύοντας» εκτός από το Δήμο Κατερίνης και τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας!

Επανέρχεται με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, για το ζήτημα του «πρότυπου» οικισμού που φιλοδοξεί να κατασκευάσει στον Κορινό, ο Δήμος Κατερίνης «εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000», ενώ έστειλε και σχετική επιστολή στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, επαναφέρει το θέμα, με αφορμή τις προσπάθειες του Δήμου να «ξεμπλοκάρει» το έργο και αφού πρώτα ενημερώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Αλιάκμονα, Λουδία.Χαρακτηριστικό είναι, πως στην ερώτησή του ζητά από την Επιτροπή να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των βλαβών στην περιοχή οι οποίες προκλήθηκαν το 2011.

Ωστόσο, από την ίδια ανακοίνωση, δεν φαίνεται να έχει πρόσφατη (ή ακόμη και παλαιότερη) ενημέρωση από το Δήμο Κατερίνης, ο οποίος επιμένει στη δημιουργία ενός πραγματικά πρότυπου οικισμού στον Κορινό.



Για το θέμα είχε υποβάλει ερώτηση το 2011 και ο προηγούμενος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος. Τότε η Κομισιόν είχε απαντήσει πως «θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να πληροφορηθεί σχετικά με τη συμμόρφωση με την νομοθεσία ΕΕ για τη φύση». Από τότε σταμάτησε οποιαδήποτε εργασία στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο κ. Χρυσόγελος, επαναφέρει με ερώτησή του προς την αρμόδια Επιτροπή το ζήτημα, με αφορμή τις πρόσφατες προσπάθειες για αλλαγή του καθεστώτος προστασίας, «ιδιαίτερα για περιορισμό των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους, όπου σύμφωνα με τον Ν. 2637/98 απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.»

Όπως επισημαίνει, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας εξέδωσε το Δεκέμβριο 2012 θετική εισήγηση για την τροποποίηση των ορίων, χωρίς τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχε ζητήσει η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Με έγγραφό της η Διεύθυνση Συντονισμού απέφευγε να πάρει θέση και ζητούσε η νέα έκθεση να αποσταλεί κατευθείαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για την περιοχή, όμως, υπάρχει πρόσφατη έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας που εκπόνησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση της Διεύθυνσης Δασών, καθώς τεκμηριώνει την ύπαρξη σημαντικών ειδών της άγριας πανίδας, που πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/EΚ.

Σε δηλώσεις του, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, «στοχοποιεί» τη Διεύθυνση Δασών, κατηγορώντας την πως «οι νέες πρωτοβουλίες της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας έρχονται σε αντίθεση με τις εθνικές και Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την προστασία σημαντικών για τη φύση περιοχών.»

Ο κ. Χρυσόγελος, καταφέρεται και εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να προλαμβάνουν τέτοιες «άστοχες ενέργειες, αντί να τις αντιπαρέρχονται, δημιουργώντας επικίνδυνες αντιφάσεις για την έννοια της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.»

Συνεχίζοντας υπενθυμίζει, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία για να χρηματοδοτήσουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις βεβαιωμένες ιδιοκτησίες που υπάρχουν εντός της προστατευόμενης περιοχής. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τις πολυτιμότερες φυσικές περιοχές της χώρας μας, επιτρέποντας σε κάθε οικοδομικό συνεταιρισμό και σε κάθε Δήμαρχο να πιέζει για αλλαγή ορίων προστατευόμενων περιοχών και για εντονότερη οικοπεδοποίηση», καταλήγει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.



Η ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου

«Πρότυπος» παραθεριστικός οικισμός επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί στον Κορινό Πιερίας, μέσα στα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους (ΦΕΚ 177/τ.B’/31.3.1988), όπου σύμφωνα με τον Ν. 2637/98 (ΦΕΚ 200/Α/27-8-1998) απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Η Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση [1], είχε δηλώσει ότι θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να πληροφορηθεί σχετικά με τη συμμόρφωση με την νομοθεσία ΕΕ για τη φύση. Από τότε σταμάτησε οποιαδήποτε εργασία στην συγκεκριμένη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (GR1220010). Πρόσφατα, όμως, υπήρξαν κινήσεις για αλλαγή του καθεστώτος προστασίας, ιδιαίτερα για περιορισμό των ορίων του ΚΑΖ Αλυκής Κίτρους. Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας εξέδωσε το Δεκέμβριο 2012 θετική εισήγηση για την τροποποίηση των ορίων (2), χωρίς τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχε ζητήσει η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (3). Με έγγραφό της η Διεύθυνση Συντονισμού απέφευγε να πάρει θέση και ζητούσε η νέα έκθεση να αποσταλεί κατευθείαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για την περιοχή, όμως, υπάρχει πρόσφατη έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας που εκπόνησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα (4), η οποία έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση της Διεύθυνσης Δασών, καθώς τεκμηριώνει την ύπαρξη σημαντικών ειδών που πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/EΚ.



Ερωτάται η Επιτροπή:

-Είχε ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές 2011 αλλά και για πρόσφατες εξελίξεις;

-Συμφωνεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας παραβιάζει την ελληνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως την Οδηγία 2009/147/EΚ, ιδιαίτερα την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (άρθρο 6), καθώς θα επιτρέψει την καταστροφή ευαίσθητων οικολογικά περιοχών διεθνούς σημασίας;

-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην καταστραφούν περαιτέρω οι συγκεκριμένες περιοχές και να αποκατασταθούν οι βλάβες που προκλήθηκαν το 2011;

-Υπάρχει η δυνατότητα αντισταθμιστικών μέτρων για τις βεβαιωμένες ιδιοκτησίες εντός της συγκεκριμένης περιοχής, ως επιλέξιμες δράσεις στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων ή από άλλες πηγές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με στόχο να αποκατασταθεί και διατηρηθεί το οικοσύστημα;

Σωθήμακε....Είμαστε πλήρεις απο ΣΩΣΙΜΟ

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

                        
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                               ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                                   
                             





Η 5η Ιουνίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα υπενθύμισης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αυτοκριτικής  αλλά και ημέρα ευαισθητοποίησης  προκειμένου να κινητοποιηθούμε, να αλλάξουμε συμπεριφορές, να εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος  καθώς και να αναλάβουμε ευθύνες και δράσεις που θα προάγουν  τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.


Δράσεις που σέβονται τα οικοσυστήματα, έργα υποδομής που συμβάλουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και ενέργειες που προστατεύουν , αξιοποιούν και αναδεικνύουν το φυσικό μας περιβάλλον πρέπει να αποτελούν προτεραιότητά μας και να εντάσσονται στην αναπτυξιακή πολιτική κάθε χώρας. Οφείλουμε να στραφούμε σε νέα μοντέλα ανάπτυξης για να αναστρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. 

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, η κατασπατάληση φυσικών και ενεργειακών πόρων, η ρύπανση, η εξάντληση υδάτινων πόρων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελούν κάποιες από τις σοβαρές απειλές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για την σωτηρία του φυσικού πλούτου.

Ας μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι πηγή ζωής. Γι΄αυτό το λόγο όλοι μαζί, πολιτεία, φορείς και πολίτες οφείλουμε να συνεργαστούμε, να  αποκτήσουμε περιβαλλοντική  συνείδηση προκειμένου να  διαφυλάξουμε  τη  φυσικής μας κληρονομιά και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσα από τις δράσεις  που αναλαμβάνει και  τη λειτουργία του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας εφαρμόζει πολιτική προστασία του  περιβάλλοντος με κεντρικό σύνθημα: «Μια ημέρα γιορτάζουμε,  365 ημέρες προστατεύουμε το περιβάλλον»
Η λειτουργία και ο ρόλος του τμήματος αναπτύσσεται γύρω από κεντρικούς θεματικούς άξονες αρμοδιοτήτων, που αφορούν: 
*  προγραμματισμό αυτοψιών στo πλαίσιο του ελέγχου τήρησης περιβαλλοντικών όρων από την κατασκευή και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων, σε εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά τα άρθρα (26), (28) & (30) του Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄/16-10-86) «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος», και   εισήγηση για επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί υποβάθμισή του. Μέσα από την προαναφερθείσα διαδικασία των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων η υπηρεσία δρα προληπτικά, ενημερωτικά και κατασταλτικά αποτρέποντας περαιτέρω φαινόμενα υποβάθμισής του
*    περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων όπως τα έργα οδοποιίας, υδραυλικά έργα, γεωτρήσεις, τουριστικές εγκαταστήσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ΑΠΕ, σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας, έργα υποδομής, εξορυκτικές δραστηριότητες, κτλ). Με αυτή τη διαδικασία επιβάλλονται όροι με τους οποίους η δραστηριότητα λειτουργεί χωρίς να επιβαρύνεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον 
*   ενημέρωση του πολίτη και  μέριμνα συγκέντρωσης των γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και για τη λειτουργία του εθνικού δικτύου πληροφορικής για το περιβάλλον
*  δημιουργία βάσης δεδομένων στo πλαίσιo της περιβαλλοντικής  πληροφόρησης και στην οποία έχουν πρόσβαση πολίτες & φορείς σχετικά με: α) τις εξελίξεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία (διαχείριση στερεών & υγρών αποβλήτων, εναλλακτική διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κτλ.), β) δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί στον νομό Πιερίας και γ) μελέτες που αφορούν τη διαχείριση στερεών & υγρών αποβλήτων, τις προστατευόμενες  περιοχές, κτλ σε επίπεδο νομού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας


Σοφία Μαυρίδου

Συγχαρητήριο μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την αθλήτρια Κατερίνα Νικολαίδου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                               ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                           Κατερίνη,  4 Ιουνίου  2013




      



Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης, Κατερίνα Νικολαίδου, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας στη Σεβίλλη.



Αναμφισβήτητα, συγχαρητήρια αξίζουν και στην οικογένεια, στον  προπονητή  και στο  Ναυτικό Όμιλο  Κατερίνης, που με τη στήριξη που παρείχαν συνέβαλαν στην κατάκτηση του υψηλού αυτού στόχου. 



Το χρυσό μετάλλιο της Κατερίνας Νικολαίδου είναι η απόδειξη ότι με σκληρή δουλειά, θυσίες, επιμονή και υπομονή όλοι οι στόχοι κατακτώνται. Άλλωστε, η θέση αυτή ανεβάζει τον πήχη των αθλητικών προσδοκιών των αθλητών και αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.



Εύχομαι ολόψυχα υγεία, πολλές ακόμη επιτυχίες που θα συνεχίσουν να κάνουν εμάς τους Πιεριείς υπερήφανους και δύναμη προκειμένου να εξακολουθεί να υπηρετεί  άριστα  τις αρχές του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.


             Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

                                     

“ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013



Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 18.30, η Biohellenika ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για αντικειμενική και επιστημονική ενημέρωση θα πραγματοποιήσει Επιστημονική Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Εκάβη, Εβδόμης Μεραρχίας 20 στην Κατερίνη με θέμα:

Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα των βλαστοκυττάρων θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος  Κολιάκος, Καθηγητής Βιοχημείας και η Επιστημονική Υπεύθυνος της Biohellenika, Δρ. Κοκκώνα Κουζή, Καθηγήτρια Εμβρυολογίας – Ιστολογίας.
Σήμερα τα βλαστοκύτταρα  χρησιμοποιούνται σε αυτόλογες και αλλογενείς χρήσεις για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και ο αιώνας που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την πρόοδο στις κυτταρικές θεραπείες.
Στην Ελλάδα οι θεραπευτικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα, ενώ η χρήση τους πέρα από τις αιματολογικές ασθένειες έχει εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της ιατρικής. "Θαυματουργές λύσεις στην ιατρική συνήθως δεν υπάρχουν. Ακόμη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύματα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία. Με τα βλαστικά κύτταρα όμως, το θέμα διαφέρει", επισημαίνει ο κ. Κολιάκος "γιατί μέσα σε λίγα χρόνια, οι υποσχέσεις πέρασαν από το περιβάλλον του εργαστηρίου στον ασθενή, προσφέροντας θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενειών που μέχρι χθες φαίνονταν ανίατες".
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό και με το πέρας των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση.
Η Ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, η  είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ και απευθύνεται σε ζευγάρια, μελλοντικούς γονείς, εγκύους, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα βλαστοκύτταρα!
Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Για περισσότερες πληροφορίες: Biohellenika, κ. Άννα Τσουκαλά: 2310 474 282

Πληροφορίες
Θεσσαλονίκη: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτήριο ZEDA, Τηλέφωνο: 2310 474 282, 6944 677 746
Λάρισα: Μ. Αλεξάνδρου 23, Τηλέφωνο: 2410 535 603, 6973 984 260
Αθήνα: Αρχελάου 28Α, Τηλέφωνο: 210 77 08 882, 6973 346 704
Πάτρα: Κως 18 & Πανεπιστημίου 3, Τηλέφωνο: 2610 437 436, 6978 483 170
Ηράκλειο: Αμαλθείας 17 & Κατεχάκη, Τηλέφωνο: 2810 229 351, 6970 803 497
Χανιά: Τζανακάνη 40-42, Τηλέφωνο:28210 58758, 6945 750 933
Αλεξανδρούπολη: 6984 604 009
Ιωάννινα: 6970 267 540
Καβάλα: 6974 197 090
Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας: 801-11-99299


Με την παράκληση να δημοσιευτεί



__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 8409 (20130604) __________

The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

http://www.eset.com


Η Ελένη Τσαλιγοπούλου LIVE στον Πολυχώρο του Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης το Σάββατο 8 Ιουνίου


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟ
 Με καινούργια τραγούδια στις αποσκευές της αλλά και τις μεγάλες επιτυχίες από την καριέρα της, η Ελένη Τσαλιγοπούλου δίνει  ραντεβού στον Πολυχώρο του Mediterranean Village Hotel & Spa, στην Παραλία Κατερίνης το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 10.30μ.μ.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι μια από τις πιο αγαπημένες ερμηνεύτριες της Ελληνικής μουσικής σκηνής. Πάθος, αυθεντικότητα και άρωμα Ελλάδας είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που ταυτίζονται με την ξεχωριστή φωνή της. Το ίδιο πάθος χαρακτηρίζει και τις ζωντανές εμφανίσεις της. Φέτος η Ελένη κρατώντας πάντα το επίπεδο και την ποιότητα των επιλογών που υποστηρίζει τόσα χρόνια, δίνει μια καινούργια αύρα στις ζωντανές εμφανίσεις της.
Σημαντικές συμμετοχές όπως αυτές των: Αλκίνοου Ιωαννίδη, Φοίβου Δεληβοριά, Βασιλικού, Παύλου Παυλίδη, Νίκου Ζούδιαρη, Νίκου Πορτοκάλογλου, κ.ά. δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στον πιο προσωπικό της δίσκο.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της καριέρας της παρουσιάζει τα νέα της τραγούδια που δίνουν την αφορμή για να «πειράξει» και τα παλιότερα κομμάτια της πορείας της. Όλα δουλεμένα από την αρχή, με έντονο ηλεκτρικό ήχο που αγκαλιάζει μπαλάντες αλλά και παραδοσιακά, με έντονη διάθεση για πειραματισμούς αλλά και ροκ ήχο που απροσδόκητα περιλαμβάνει και φλερτ ακόμα και με τζαζ ήχους.
Με τους σπουδαίους μουσικούς που έχει δίπλα της αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματικά και όμορφα. Τραγούδια που αγαπήσαμε όλοι («Τα παιδιά των δρόμων», «Είναι εντάξει μαζί μου», «Πότε θα σε βαρεθώ», «Να με προσέχεις», «Χίλιες σιωπές»), δίπλα σε τραγούδια από το «Ταρίρα» («Σκιές», «Χρώματα», «Όνειρο») και φυσικά τα αγαπημένα παλιά λαϊκά και παραδοσιακά («Στης Νάουσας το κάστρο», «Τζιβαέρι», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου»), φτιάχνουν ένα μοναδικό πρόγραμμα που αγγίζει όλες τις αισθήσεις το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 10.30μ.μ. στον Πολυχώρο του Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης.

Συντελεστές:
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου  - κιθάρα
Βαγγέλης Καλαμάρας -  τύμπανα
Άρης Χατζησταύρου  - κιθάρα
Κελλάρης Χάρης -μπάσο
 
Τηλέφωνο κρατήσεων: 23510 64600







Μετράει η δικαιοσύνη στην Οικονομία;

Από τον Νικόδημο

1. Η απλή και γρήγορη απάντηση λέει “ Όχι, καθόλου”!

Όλοι πάσχουμε από αισθητές και ανεπαίσθητες αντιφάσεις, από συναισθηματισμούς, συγκινησιακές διακυμάνσεις και φυσικά, από άγνοια που είναι και η βασική αιτιακή κατάσταση. Αυτή η άγνοια έχει τρεις καταστάσεις: η μία είν
αι η πανανθρώπινη έλλειψη πληροφοριών πού ποτέ δεν θα ξεπεραστεί• η δεύτερη, κοινότατη κι επικίνδυνη αφού δεν αναγνωρίζεται για το ποιόν της, παραγνωρίζει θεληματικά, από αδυναμία, κακία ή συνήθεια, κάτι που ξέρει πολύ καλά (όπως το να αδειάζεις μπουκάλια ουίσκι ενώ ξέρεις πως βλάπτεται το συκώτι)• η τρίτη είναι συνέχεια της δεύτερης κι εφευρίσκει δικαιολογίες για να αυτοδικαιώνεται και να μην αλλάζει. Τις αντιφάσεις μας τις γνωρίζουμε, φευγαλέα έστω, αλλά τις αγνοούμε πολύ θεληματικά με τη βοήθεια της δεύτερης και τρίτης άγνοιας.

2. Αφορμή για την επαναδιατύπωση αυτών των σκέψεων στάθηκε το άρθρο του κ. Καλλίτση στην Καθημερινή (Κυρ 16/5/13, Οικονομικές σελίδες 1). Εδώ ο συμπαθής αρθρογράφος αναφέρει μια εντολή από τις 10 για τη δημοσιονομική προσαρμογή που είχαν διατυπώσει δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ, οι Blanchard και Cottarelli (2010): αυτή ορίζει πως σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που επιβάλλονται πρέπει να είναι δίκαια. Και ο κ. Καλλίτσης αναφέρει μια εμπεριστατωμένη μελέτη των οικονομολόγων Βασίλη Ράπανου, κας Γεωργίας Καπλάνογλου και κας Ιωάννας Μπαρδάκα, που αναλύει τα δεδομένα 29 χωρών του ΟΟΣΑ επί μία 40ετία, 1971-2009.

Η μελέτη συμπεραίνει κατά τον κ. Καλλίτση πως “η δικαιοσύνη, δηλαδή η στήριξη των πιο αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής, πέρα από τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, συνιστά κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας αυτής καθεαυτής της προσαρμογής, ήτοι στη διατηρήσιμη μείωση δημοσίου ελλείμματος και χρέους.”

3. Φυσικά δεν χρειάζεται καμιά μελέτη 29 χωρών του ΟΟΣΑ (ή άλλων) επί 40ετία (ή λιγότερο) για να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα πως η δικαιοσύνη δεν απασχολεί τους σύγχρονους πολιτικούς ούτε όταν εφαρμόζουν μέτρα σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Οι πολιτικάντηδες σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται μόνο για ένα πράγμα: πώς να διατηρήσουν την εξουσία ή να επανέλθουν σε αυτήν. Όποια μέτρα κι αν εφαρμόσουν, όσα “θα” κι αν διακηρύξουν, ο απώτερος και μόνος στόχος είναι η εξουσία. Το να πιστεύουμε οτιδήποτε άλλο είναι ανοησία.

Αυτό είναι το πρώτο σημείο σύγχυσης στο άρθρο. Ένα δεύτερο είναι η αντίληψη πως “η στήριξη των πιο αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας” είναι “δικαιοσύνη”. Αυτή την αντίληψη τη συναντάμε συχνά. Ναι, βέβαια, οι αδύναμοι, οι φτωχοί, οι στερημένοι, πρέπει να έχουν αρωγή και τα όποια μέτρα να μην τους εξαθλιώνουν ή καταπιέζουν περισσότερο. Όμως αυτό είναι συναισθηματισμός, όχι δικαιοσύνη.

4. Δεν είναι δικαιοσύνη να επιβάλεις τα δικά σου μέτρα και σταθμά, τις δικές σου αρέσκειες και αξίες, σε άλλους που δεν θέλουν. Μπορεί όχι μόνο να βλάπτεις αυτούς τους ανθρώπους αλλά κι άλλους, πολύ περισσότερους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά με τα σοσιαλιστικά προγράμματα που τόσο άρεσαν στον Nehru και στην κα.Gandhi, οι κυβερνήσεις των Ινδιών έκαναν πολλές αναδιανομές γαιών. Έδιναν σε ανθρώπους που ζούσαν στην πόλη, στις πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές αθλιότητας και βρομιάς, νέα διαμερισματάκια ή χωράφια με σπιτάκια. Πολλοί από αυτούς τα πουλούσαν και ξαναγύριζαν στις πρότερες άθλιες συνθήκες ζωής τους! Τα έξοδα για τις μετεγκαταστάσεις σε νέους χώρους καλύπτονταν από τη γενική φορολογία στην οποία συνεισέφεραν όχι μόνο πλούσιοι αλλά και φτωχοί μεροκαματιάρηδες. (Σελ 294, Land of the Seven Rivers από τον S.Sanyal, Penguin/Viking, N Delhi 2012.)

Σε πολλές πόλεις ή άλλες περιοχές των Ινδιών, αν σηκωθείς και βγεις να περπατήσεις νωρίς, θα δεις εκατοντάδες ανθρώπους (κάποτε και γυναίκες) να κοιμούνται στα πεζοδρόμια ή στις παραλίες. Πολλοί έχουν σπίτια αλλά προτιμούν την υπαίθρια ξάπλα – από συνήθεια ή για να είναι με φίλους ή για να εξοικονομούν ηλεκτρικό και νερό κλπ.

5. Η δικαιοσύνη αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους, ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε όλη την κοινωνία, όχι σε τμήματά της. Αν προσπαθείς να βοηθήσεις μόνο τους αδύναμους, θα διαπράξεις κι άλλη αδικία.

Αυτό έγινε σε όλα τα σοσιαλιστικά καθεστώτα, κάθε απόχρωσης. Βέβαια, κάποιοι θα αντιτάξουν πως ποτέ δεν εφαρμόσθηκε αγνός ο σοσιαλισμός ή κομμουνισμός: πάντα υπήρξαν εγωισμοί και φιλοδοξίες.

Όμως εκείνο που ενδιαφέρει πράγματι εδώ και παντού είναι η δικαιοσύνη. Θα την εξετάσουμε σε μελλοντικό άρθρο. Σήμερα ας τελειώσουμε με μια παρατήρηση του κ. Καλλίτση: “Ο παρασιτισμός κατάφερε ώστε να διευρύνονται οι ανισότητες και οι αδικίες. Τα βάρη να ρίχνονται πάνω στη μισθωτή εργασία και στους πλέον αδύναμους.”

Κι αυτή η διατύπωση περιέχει αρκετή σύγχυση. Αμφιβάλλω αν ο αρθρογράφος κατανοεί πλήρως το φαινόμενο που ονομάζει “παρασιτισμός”!
 
 
 


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2VAtxoF3E
Το μωρό σας λερώθηκε; Δύο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα φιλοδοξούν να μετατρέψουν το άλλαγμα του μωρού σας σε μια -κατά το δυνατόν- “καθαρή” ιστορία.
Τουλάχιστον ως προς τα υλικά από τα οποία προέρχονται οι πάνες.

Μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Γουέσλεϊ Μπερνσκέττερ του Πανεπιστημίου Brown ανακάλυψε έναν βιώσιμο και οικονομικό τρόπο για να δημιουργήσει ακρυλικό -μια ουσία που βρίσκεται στις πάνες- χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα.

Το ακρυλικό είναι μια χημική ουσία που περιέχεται στο υπεραπορροφητικό υλικό στις πάνες και τα πολυεστερικά υφάσματα. Πλέον, οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να βελτιώσουν τη διαδικασία παραγωγής του ακρυλικού.

Το πολυμερές (ακρυλικό) είναι μια από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στις πάνες, μαζί με το πολυαιθυλένιο στο εξωτερικό στρώμα, που τις κάνει “αθάνατες”, δηλαδή ανθεκτικές στη βιοδιάσπασή τους στις χωματερές.

Κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια τόνοι πολυμερών για πάνες, από τη θέρμανση του προπυλενίου που βρίσκεται στο αργό πετρέλαιο.

Η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε το πολυμερές αναμειγνύοντας το διοξείδιο του άνθρακα με αέριο αιθυλένιο και έναν μεταλλικό καταλύτη και στη συνέχεια συνδυάζοντας τη χημική ουσία που παράχθηκε με ένα “οξύ Λιούις”, έναν υποδοχέα δηλαδή ζευγών ηλεκτρονίων.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπαράξουν τη διαδικασία σε μεγαλύτερη κλίμακα και να βρουν μια ανανεώσιμη πηγή βιομάζας για να παράξουν αιθυλένιο.

Πάνες από χαρτόνι

Η Ευρώπη παράγει περίπου 60 εκατ. τόνους ανακυκλώσιμου χαρτιού ετησίως, το 40% εκ των οποίων είναι χαρτόνι.

Το κέντρο VTT Technical Research Centre με έδρα στη Φινλανδία βρήκε πώς το ανακυκλωμένο χαρτόνι θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατασκευή βιοδιασπώμενων μη υφασμένων προϊόντων οικιακής υγιεινής όπως πάνες, πετσέτες και υφάσματα καθαρισμού σε αντίθεση με τα πολυμερή που μένουν για πάντα στις χωματερές.

Η μέθοδος που ανέπτυξε το VTT συμβάλλει στη μείωση του κόστους των ανωτέρω προϊόντων. Κι αυτό διότι τα προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτόνι είναι 20% φθηνότερα από τα μη υφασμένα προϊόντα που προέρχονται από βιομάζα ξύλου.

Η βασική πρόκληση στη μέθοδο του VTT είναι η απομάκρυνση υλικών όπως η λιγνίνη και η ημικυτταρίνη από το χαρτόνι.

Χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, το VVT πέτυχε την παραγωγή καθαρής κυτταρίνης από τα ανακυκλωμένα χαρτόνια και την παραγωγή οικολογικών προϊόντων υγιεινής.

Οι πάνες αντιπροσωπεύουν μια αγορά 2 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ οι προσπάθειες παραγωγής οικολογικών προϊόντων έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980.

news.pathfinder.gr

“Όργανο” των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών η κυβέρνηση Σαμαρά;

“Όργανο”, Σαμαρά,“organo”, samara


Δελτιο Τυπου ομάδων για την προστασία των προσφύγων στηνΕλλάδα.
Το βράδυ της Πέμπτης, 30 Μαΐου 2013, ένα σκηνικό βίαιης απαγωγής εκτυλίχτηκε στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου καταλήγει η οδός Σόλωνος, με θύμα έναν τούρκο πολιτικό πρόσφυγα :
Ενώ ο πρόσφυγας Υ.Β. που μόλις είχε αποχωρήσει από κοντινό μικρό κουρδικό εστιατόριο της περιοχής, διέσχιζε το δρόμο, 5 άνδρες πετάχτηκαν από ένα αυτοκίνητο, που περίμενε σταματημένο από ώρα – όπως λένε οι μάρτυρες-στην
άκρη του δρόμου, του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν στο αυτοκίνητο με τη βία, φράζοντας του το στόμα για να μην ακούγεται.
Οι φωνές του πρόσφυγα κινητοποίησαν παρόλα αυτά τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την ΆμεσηΔράση, ενώ στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο.
Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια δραματική προσπάθεια εντοπισμού του απαχθέντα. Κινητοποιήθηκαν δικηγόροι, φορείς , μέλη οργανώσεων και μέλη του Κοινοβουλίου με συνεχείς επικοινωνίες με όλες τις πιθανές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στο επεισόδιο.
Η αστυνομία στο σύνολο της αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε γνώση για το περιστατικό (παρότι πρόκυψε ότι είχε ειδοποιηθεί από τις 10.30 ). Τόσο τα αρμόδια για την περιοχή τμήματα, το αρμόδιο Τμήμα Ασύλου, το Τμήμα Απελάσεων, όσο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) αρνήθηκαν την οποιαδήποτε γνώση ή σχέση και υπονόησαν εσωτερικές αντιθέσεις των προσφυγικών οργανώσεων. Οι αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το αρχηγείο της αστυνομίας οδήγησαν στο ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα.
Τις μεσημεριανές ώρες αναρτήθηκε στο Indymedia κείμενο πολίτη που περιέγραφε τα περιστατικά και έδινε τα στοιχεία (πινακίδα) του αυτοκινήτου της απαγωγής.
Από την δημοσιοποίηση της πινακίδας πρόεκυψε ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην ελληνική αστυνομία!
Όμως, οι αστυνομικοί διευθυντές εξακολουθούν μέχρι στιγμής να υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν σε ποιά υπηρεσία ανήκει και ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για το περιστατικό.
Ο δε αρχηγός της αστυνομίας, κάτω από τις πιέσεις, ανέθεσε την έρευνα για το ζήτημα στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας των Εξαρχείων (!!!).
Την ίδια στιγμή από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στάλθηκε κατεπείγουσα έκκληση (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτροπή της επιστροφής ή επαναπροώθησης του πρόσφυγα στην Τουρκία.
Οι οργανώσεις, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό εκφράζουμε την αγωνία μας για την τύχη του απαχθέντα, που, αν και πρόσφυγας και θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, δεν έχει μέχρι σήμερα κατορθώσει να ολοκληρώσει την διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασύλου στην αμαρτωλή Πέτρου Ράλλη.
Επισημαίνουμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος τόσο τυπικής όσο και άτυπης επαναπροώθησης και παράδοσής του στις τουρκικές αρχές.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η καθ’ οιονδήποτε τρόπο επιστροφή του ή η επαναπροώθησή του στην Τουρκία συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και του άρθρου 3 ΕΣΔΑ (απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας).
Η ανησυχία μας εντείνεται από το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές πιέζουν συστηματικά την Ελλάδα για παράδοση Τούρκων προσφύγων και ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές επιμένουν να αρνούνται την σύλληψη.
Η ζωή του Υ.Β. βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
Αθήνα, 31 Μαΐου 2013
http://omadadikigorwn.blogspot.gr


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2VAsvxnFT