ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Kαι γαμιάς ο σημερινός ρυθμιστής της κλεπτοκρατίας!

Θα πούμε τη δραχμή δραχμούλα...


Η "Βουλή όπως την ξέρανε" ψηφίζει οργιωδώς μνημόνια-κατεπείγοντα, θάβει σκάνδαλα, ξεπλένει υπόλογους, κόβει συντάξεις, επιβάλλει φόρους...

Από το "PRESS-GR"
Τι απαντά η Ζωή στον Παυλόπουλο... 
Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou 
O ΠτΔ Παυλόπουλος συνεχάρη τον ΠτΒ Βούτση που "ξαναέφτιαξε τη Βουλή όπως την ξέρανε". Αναμένονται κ συγχαρητήρια Σαμαρά-Βενιζέλου σε...
@atsipras.
Η "Βουλή όπως την ξέρανε" ψηφίζει οργιωδώς μνημόνια-κατεπείγοντα, θάβει σκάνδαλα, ξεπλένει υπόλογους, κόβει συντάξεις, επιβάλλει φόρους.
Τιμή μου που η ΙΣΤ´ βουλευτική περίοδος δεν θύμιζε σε τίποτε τη "Βουλή που ξέρανε". Ο λαός θα φροντίσει "αυτά που ξέρανε" να τα ξεχάσουν.
Γιατί λαός, κοινωνία, νεολαία δεν θέλουν τη "Βουλή που ξέρατε", του "ναι σε όλα", των ντροπολογιών, των εξυπηρετήσεων, της αδιαφάνειας.

Oύτε ένας/μία δικαστής έξω από τη διαπλοκή και τις στοές! ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ! Πουλήθηκε και ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα...

Γιώργος Θωμάς
Ανακοινώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Πωλείται μαζί και ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ο οποίος βρισκεται μεσα στην... παραλια του "Αστέρα Βουλιαγμένης";
Είναι δυνατόν;
………………………………………..
Η Ιστορία του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=180835

Έγκλημα! Θα μείνει κι αυτό ατιμώρητο;

Οι αριστεροί του πρώην ΣΥΡΙΖΑ, δεν αστειεύονται! Κατατέθηκε μήνυση κατά του Τσίπρα για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας! Νομίζει ο Alex ότι δεν μάθαμε όσα μας δίδαξε εναντίον της δεξιάς & του ΠΑΣΟΚ; Μηνύσεις, γιαούρτια, ντομάτες, κράξιμο και τα καλύτερα θα ΄ρθουν!

Αυτός είναι ο Αντώνης Αντωνιάδης, που δεν άντεξε να τον πουλήσει το κόμμα του, να ξεφτιλιστεί η αριστερά, να πουλήσει ο Τσίπρας αγώνες και θυσίες του λαού!

Via Quadro 27 D 80070 S
Avv. Antonios Antoniadis. Angelo d’ Ischia (NA)
Tel: Italia:+ 39 334 2925832 Ελλάδα +306939347926
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΑΝΑΦΟΡΑ ( Αρθ.10 Συντάγματος)
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 134 Ποιν. Κωδ.
Ο υπογεγραμμένος Αντώνιος Αντωνιάδης γεννηθείς εις την Αθήνα στις 31.07.1954 υιός του Κίμωνος Χατζηαντωνιάδη και της Καλλιόπης Χατζηαντωνιάδου, το γένος Καρβούνη, κάτοικος...
Ιταλίας Via Quadro 27/D - 80070 Sant’Angelo di Ischia ( NA) δικηγόρος (avvocato) εγγεγραμμένος εις τον δικηγορικό σύλλογο της Νεαπόλεως Ιταλίας, με αριθμό δικηγορικής ταυτότητος ΑΑ014695

αιτείται

την αυτεπάγγελτη δίωξη του Έλληνα πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα, γιά το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας σύμφωνα με το άρθρο 134 του ποινικού κώδικα και συγκεκριμένα για παράβαση του β’ εδαφίου: (Με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τιµωρείται όποιος, εκτός από την περίπτωση της προηγούµενης παραγράφου:
 • επιχειρεί µε βία ή απειλή βίας ή µε σφετερισµό της ιδιότητάς του ως οργάνου του Κράτους να καταλύσει ή να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δηµοκρατικό πολίτευµα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεµελιώδεις αρχές ή θεσµούς του πολιτεύµατος αυτού. 
 • επιχειρεί µε τα µέσα που αναφέρονται στο προηγούµενο εδάφιο και µε τρόπο πρόσφορο να διαπράξει την οµαλή λειτουργία του πολιτεύµατος, να αποστερήσει ή να παρακωλύσει τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγµα ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή.
 • ασκεί ή άσκησε την εξουσία που ο ίδιος ή άλλος κατέλαβε µε τους τρόπους και µε τα µέσα που προβλέπει το άρθρο αυτό).

δια τους παρακάτω λόγους :

Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε δανειακή σύμβαση και την επικύρωσε με τον νόμο αρ.4335/2015 ο οποίος δημοσιεύθηκε εις το Φ.Ε.Κ Τεύχος πρώτο αρ. 80 της 16ης Ιουλίου 2015, εις την σελίδα 756 εις την οποίαν αναφέρεται επί λέξει: «Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το κοινοβούλιο.....»

Με την ανωτέρω κατάπτυστη πρόταση, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας αποστερεί από την Βουλή των Ελλήνων το δικαίωμα να νομοθετεί και ταυτόχρονα να παραδίδει την εθνική κυριαρχία στις διαθέσεις και τα καπρίτσια των δανειστών και της τρόικας, σε αντίθεση με την βούληση του Ελληνικού λαού, ο οποίος με δημοψήφισμα εξέφρασε την αντίθεσή του στον εκβιασμό των δανειστών, παραβιάζοντας έτσι και το άρθρο 52 του συντάγματος και νοθεύοντας την λαϊκή θέληση.

Με την ανωτέρω πρόταση, παραβιάζεται επίσης και το άρθρο 73 του Συντάγματος, βάσει του οποίου το δικαίωμα προτάσεων νόμου ανήκει εις την Βουλή και την κυβέρνηση, και φυσικά χωρίς την έγκριση κρατών η Ευρωπαϊκών θεσμών και δη, εχθρικών προς την Ελλάδα.

Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας δολίως ενεργεί κατά του εθνικού συμφέροντος, καταργώντας την επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους, τα πορίσματα της οποίας αποδεικνύουν ότι το χρέος είναι απεχθές, παράνομο και επονείδιστον. Οι Γερμανοί μας επώλησαν υποβρύχια ελαττωματικά εις το διπλάσιο της αξίας των, καθώς και τεθωρακισμένα Λέοπαρντ χωρίς εξοπλισμό, πληρώνοντας μίζες διά τις οποίες καταδικάστηκε από τα Ελληνικά δικαστήρια και φυλακίσθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας κύριος Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γεώργιος Κασιμάτης, σε δημοσίευμά του αναφέρει το πρωτόγνωρο της παράτυπης δημοσίευσης της Δανειακής Σύμβασης και δη στα Αγγλικά, χωρίς την υπογραφή αρμοδίων οργάνων και έγκριση της ολομέλειας της Βουλής, κατά τους συνήθεις τύπους.

***************************************************************

Βάσει των ανωτέρω, ο υπογεγραμμένος αιτείται την διερεύνηση της υποθέσεως και εν συνεχεία, ενδεχομένως την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα δια το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Υποδεικνύει ως άτομα πληροφορημένα δια τα ανωτέρω, τα οποία μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση του νόμου και του Συντάγματος, τους:
 1. Κυρίαν Ζωή Κωνσταντοπούλου - πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
 2. Κύριον Γεώργιον Κασιμάτη - καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Επισυνάπτονται:
 1. Φωτοτυπία Ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας και Ιταλικής δικηγορικής ταυτότητας.
 2. Άρθρο του κυρίου Γεωργίου Κασιμάτη της 1ης Αυγούστου 2015, από την ιστοσελίδα www.iskra.gr

Ίσκια – Ιταλίας 30.12.2015

Αντώνιος Αντωνιάδης

ΔΙΚΤΥΟ ''ΣΠΙΘΩΝ'' ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.
Μέσω "sioualtec

Ποδαρικό της κυβέρνησης με τρομοϋστερία.

Πιστή στο δρόμο των μνημονίων η κυβέρνηση μαζί με ολόκληρη τη συμμαχία των «μένουμε Ευρώπη» ξεκίνησε από τα χαράματα την τρομοϋστερία για το ασφαλιστικό. Δεν θα κοπούν οι βασικές συντάξεις αλλά θα θυσιαστούν οι επικουρικές. Θα κοπούν και οι βασικές λένε οι σύμμαχοι της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για το 2016 (λείπει 1,8δις. λένε), τι θα πάρουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, λένε οι κυβερνητικοί παπαγάλοι.
Τι σημαίνει βασική και τι επικουρική; Για κάθε συνταξιούχο το άθροισμα των δυο ……….
είναι το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών του. Η λογική του καρότου είναι παλιά και δοκιμασμένη. Σε όλα τα επίπεδα.
Ταυτόχρονα: Η τρόικα απορρίπτει τα ισοδύναμα για το ασφαλιστικό, ήτοι αύξηση των εισφορών, ειδικός φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές και αναβολή του ασφαλιστικού που ζητά εσχάτως η κυβέρνηση επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο και να αποδώσει η επικοινωνιακή τρομοεκστρατεία.
Διαλέξτε το μικρότερο κακό. Θέλετε να μην έχετε καθόλου σύνταξη; Βολευτείτε και με τα ψίχουλα. Υγεία να έχουμε, δείτε και τους πρόσφυγες …
Η κυβέρνηση παραμένει πιστή σε όσα έχει υπογράψει και στην ουσία ούτε διαπραγματεύεται ούτε ψάχνει σχέδια και ισοδύναμα. Διαχειρίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα επικοινωνιακά τα υπεσχημένα, τα υλοποιεί και απλώς τροφοδοτεί με σενάρια τα πρωϊνάδικα και τις εφημερίδες που αβαντάρουν την πολιτική της καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες και αναμονές που βυθίζουν την κοινωνία όλο και πιο κάτω.
Που θα βρεθούν τα λεφτά όμως; Το δημόσιο οδικό δίκτυο που κατά παράβαση και των όρων σε όσες συμβάσεις έχουν υπογραφεί βρίσκεται στα χέρια των «εθνικών» εργολάβων και τους αποφέρει πολύ περισσότερα από τα δύο δις που «λείπουν» για τις συντάξεις. Εάν η «κυβέρνηση της δικαιοσύνης» είχε καταγγείλει τις συμβάσεις και πρότεινε ισοδύναμα με μια μείωση των διοδίων στο 50% που είναι σήμερα, οι εισπράξεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τα επόμενα χρόνια. Συνάμα θα περιόριζαν το κόστος μεταφορών που αυξάνει τις δαπάνες διαβίωσης (μετακίνησης και μεταφοράς προϊόντων). Θεωρούμε βέβαια τη μετακίνηση δημόσιο αγαθό και οφείλει να είναι απρόσκοπτη και χωρίς χαράτσια, αλλά τουλάχιστον ένα αντίστοιχο ισοδύναμο θα μπορούσε η κυβέρνηση να το ονοματίσει ισοδύναμο αλληλεγγύης, εάν είχε εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα.
Υπάρχουν λεφτά όμως για να ξεπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια, υπάρχουν επιπλέον λεφτά για την κοινοπραξία Μπόμπολα – Ιωάννου – Κόκκαλη, (1 δισ.για «διαφυγόντα κέρδη») υπάρχουν λεφτά για τα εξοπλιστικά. Και το ΤΑΙΠΕΔ φέρνει λεφτά ξεπουλώντας, αλλά δεν είναι για τις συντάξεις. Καθυστερούμενα για τους βουλευτές υπάρχουν. Και οι φοροφυγάδες κάθε μέρα πάρτι. Μίζες «Ζήμενς» και λίστες «Λαγκάρντ» ακούμε κάθε μέρα, αλλά «φως» δεν βλέπουμε. Οι καστανάδες στη μπουζού. Οι συνταξιούχοι στην ανέχεια. Οι εργαζόμενοι στην ανέχεια. Οι άνεργοι στην πείνα. Οι νέοι χωρίς κανένα μέλλον. Αλλά … «μένουμε Ευρώπη».
Δεν θα αναφέρουμε, ούτε θα αναλύσουμε τα σενάρια που κυκλοφορεί η κυβέρνηση ή όλοι που «μένουνε Ευρώπη». Εκτιμούμε μετα βεβαιότητας ότι η κατηφόρα της επιβίωσης θα συνεχιστεί. Οι συντάξεις θα μειωθούν ως και στο 50% όσων έχουν απομείνει. Αλλά θα «μείνουμε Ευρώπη». Εάν αυτό θέλουμε. Εάν όχι βγαίνουμε στους δρόμους και τους το δίνουμε να το καταλάβουν ότι δεν θέλουμε. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση «σωτηρίας»

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Τι είναι οι Θερμοπύλες, εν τέλει; Τι είναι η Ιθάκη; Τι είναι οικογένεια; Τι είμαι πατρίδα;

Παναγιώτης Ήφαιστος

Θερμοπύλες
Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των / ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· / δίκαιοι κ’ ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία· / γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, / πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, / πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει / όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, / κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Όμηρος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης και ο μεγάλος πολιτικός φιλόσοφος-ποιητής Κωσταντίνος Καβάφης
Ο τελευταίος τα συνόψισε όλα ιδιοφυώς σε μερικές μόνο σελίδες ποιητικά γραμμένες. Την ……………
Πόλη, την Ιθάκη, την Αλεξάνδρεια και τις Θερμοπύλες. [παρατίθενται στο τέλος του παρόντος]
 • Πόλη είναι η Πατρίδα,
 • Η Πατρίδα προς την οποία απαιτείται να είμαστε προσανατολισμένοι στο ταξίδι των εθνών και των ανθρώπων είναι η Ιθάκη.
 • Έτσι προσανατολισμένοι απαιτείται «νάχουμε στον νου μας την Ιθάκη». «Το Φθάσιμο εκεί είν’ ο προορισμός» μας.
 • Μέσα στην Αλεξάνδρειά μας, όμως, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κόσμος έξω από αυτήν είναι θανατηφόρα ανταγωνιστικός. Να μην μας παίρνει ο ύπνος. Διαφορετικά κάποια στιγμή θα την αποχαιρετίσουμε.
 • Ο δε ανθρώπινος πολιτισμός και ότι πιο υψηλό αντιπροσωπεύει κορυφώνεται στις Θερμοπύλες. Εκεί όπου υπερασπιζόμαστε την πατρίδα, την οικογένεια, τον κόσμο μας και την ελευθερία μας. Κατά κάθε εισβολέα.
Τίποτα ιδεαλιστικό ή εξωπραγματικό σε όλα αυτά. Είναι ο επίγειος κόσμος  των πολλών κοινωνιών οι οποίες διαθέτουν οντολογική ετερότητα ιδιαίτερη και ιδιόμορφη, ετερογενή και ανομοιογενή. Εξ ου και η διεθνιστική εξομοίωση και εξίσωση ήταν και θα είναι πάντα μια εσχατολογική παράκρουση ή μια μεταμφίεση αξιώσεων ισχύος [ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή  πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων 
http://wp.me/p3OqMa-13c – http://wp.me/p3OlPy-1bH
Kosmo8ewriaΤόσο απλά αυτά και τόσο ορατά, πλην μεγάλη η σύγχυση τους Νέους Χρόνους. Δράστες: Οι μοντερνιστικές ιδεολογίες και τα μεταφυσικά, εξομοιωτικά, εξισωτικά και εσχατολογικά δόγματα των ποικίλων τους εκδοχών και αποχρώσεων. Οι κράχτες πολλοί, πολλών αποχρώσεων, άλλοτε συνειδητοί άλλοτε κινούμενοι αφελώς και ανεπίγνωστα.
Τα μοντερνιστικά ιδεολογικά δόγματα είναι προγραμματικά και εγγενώς αντί-πνευματικά-υλιστικά με αναπόδραστη κατάληξη τον μεταμοντέρνο μηδενισμό λίγο πολύ, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, προδιαγραφών Μαρκήσιου de Sade [βλ. Κονδύλης «Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός» Β τόμος στα περί «συνεπών υλιστών» και Π. Ήφ.«Κοσμοθεωρία των Εθνών» κεφ. 4 και 5]. Είναι επίσης προγραμματικά και εγγενώς διεθνιστικά και ως εκ τούτου κατά της έννοιας πατρίδα και υπέρ των εκάστοτε ηγεμονικών δυνάμεων.
Ηγεμονικές δυνάμεις οι οποίες διαχρονικά εφευρίσκουν ποικίλα εσχατολογικά οικουμενικίστικα δόγματα για να μεταμφιέζουν τις ηγεμονικές αξιώσεις ισχύος. Πάντα βρίσκουν ανυποψίαστους αφελείς Ιθαγενείς, χρήσιμους ηλίθιους, Οδοιπόρους προς τα Σούσα ή τους αδίστακτους εγχώριους πραιτοριανούς και Εφιάλτες κάθε κοινωνίας κάθε ιστορικής περίστασης και συγκυρίας. Πάντως, είναι να τους λυπάσαι όλους αυτούς. Αλλά και να τους φοβάσαι γιατί είναι πολιτικά ανορθολογικοί και επικίνδυνοι.
Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε εδώ για ζητήματα που έχουν αναλυθεί εκτενώς αλλού. Λέμε μόνο ότι τα εσχατολογικά αντί-πνευματικά-υλιστικά μοντερνιστικά ιδεολογικά δόγματα όλων των εκδοχών βρίσκονται στον αντίποδα της ανθρωποκεντρικά νοούμενης Αριστοτελικής Πολιτικής συγκρότησης.
Πολιτική νοούμενη όχι ως τυχαία «εταιρική» συνεύρεση τυχάρπαστων «ιδιωτών». Εντός της Πολιτείας τα μέλη-πολίτες είναι μέρος του δημοκρατικού σώματος με φορά κίνησης την πολιτική ελευθερία και με θέσφατο την εθνική ανεξαρτησία (στην  κλασική εποχή ονομαζόταν το «ιδεώδες της ανεξαρτησίας» και εθεωρείτο προϋπόθεση δημοκρατικής συγκρότησης και φοράς κίνησης προς την πολιτική ελευθερία).
Εντός της Πολιτείας στην βάση των πολιτικών τους παραδόσεων, της ανθρωπολογικής τους φυσιογνωμίας και των πνευματικών τους ιδιοτήτων επιδίδονται στο άθλημα του κατ’ αλήθειαν βίου.Πολιτική συγκρότηση έτσι νοούμενη είναι σύμμειξη και μέθεξη αισθητών και πνευματικών για τον προσδιορισμό του συλλογικού τρόπου ζωής, της διανεμητικής δικαιοσύνης και των πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών ιεραρχιών.
Τίποτα γραμμικό σε όλα αυτά καθότι σε αντίθεση με τα εσχατολογικά υλιστικά μοντερνιστικά ιδεολογικά δόγματα η Πολιτική συγκρότηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανθρώπους ζωντανούς και προικισμένους με ψυχή και πνεύμα. Όταν αυτό παραγνωριζόταν ή όταν τώρα αυτό συμβαίνει επειδή κάποιοι επιβάλλουν πολιτική συγκρότηση στην βάση του ενός ή άλλου (ιδεολογικού) δόγματος, έχουμε δεσποτεία, εθνοκαθάρσεις για να επιτευχθεί η ποθητή αμιγώς υλιστική ανθρωπολογία και γενοκτονίες.
Η σύγχρονηΘουκυδιδης ιστορία είναι γεμάτη μεγάλα νεκροταφεία «συμμόρφωσης» στο εκάστοτε δόγμα. Σήμερα, βέβαια, σε πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουμε έσχατη κατάντια: Οι κοινωνίες και τα μέλη τους διατάζονται και εξοντώνονται από τοκογλύφους και κερδοσκόπους που λειτουργούν ανεξάρτητα ή βρίσκονται στη υπηρεσία ηγεμονικών κρατών.
Υπό ένα γενικότερο πρίσμα, τα μοντερνιστικά ιδεολογικά δόγματα των τελευταίων αιώνων για λόγους που εξηγούμαι σε άλλη περίπτωση αποπροσανατόλισαν το ταξίδι των κρατών και των ανθρώπων. Έκαναν αναρίθμητους να κινούνται όχι προς την Ιθάκη τους αλλά προς κατευθύνσεις αντίθετες και τόπους εσχατολογικά προσδιορισμένους και ανύπαρκτους.
Τα μέλη πολλών κοινωνιών πείστηκαν να ξεχάσουν ότι πολιτικά μιλώντας πέραν της Πόλης-Πατρίδας δεν έχουν κάτι άλλο. Τους έπεισαν να λησμονήσουν ότι ο κόσμος τους είναι η Πατρίδα,  οι κοσμοθεωρίες τους, η οικογένεια, οι πολιτικές τους παραδόσεις και η πολιτειακή τους συγκρότηση. Η διαδρομή των τελευταίων αιώνων καταμαρτυρεί ότι πολλοί κινήθηκαν προς κατευθύνσεις αντίθετες από τον προορισμό τους, δηλαδή την Ιθάκη-Πατρίδα.
Ακόμη χειρότερα, με στάσεις, αποφάσεις  και συμπεριφορές ποικίλων αποχρώσεων και εκδοχών τα ιδεολογικά δόγματα στην  υπηρεσία των εκάστοτε ηγεμονικών δυνάμεων εξωθούν ουκ ολίγους να λιποτακτήσουν. Να εγκαταλείψουν τις Θερμοπύλες τους.
Στις Θερμοπύλες, Οδυσσέας17βασικά, των δύο πυλώνων της πολιτισμένης πολιτικής συγκρότησης, της οικογένειας και της πατρίδας. Ακριβώς, η έσχατη κατάληξη των μοντερνιστικών δογμάτων, δηλαδή ο μεταμοντερνισμός, συρρικνώνει ανθρωπολογικά τους πολίτες και τους πολιτισμούς θεσμούς, τις πολιτικές παραδόσεις, τις συλλογικά σμιλευμένες πολιτικές ηθικές και τις οικείες κοσμοθεωρίες. Αποδυναμώνει την Πολιτεία και την καθιστά έτσι αναλώσιμη και τρωτή.
Τα πιο πάνω θεωρώ ότι είναι μια περιγραφή του αυτονόητου και του πασιφανούς. Καθότι πολιτικός πολιτισμός συνεπάγεται δεσμούς.  Δεσμοί οντολογικοί οι οποίοι όσο πιο ισχυροί είναι τόσο περισσότερο ευημερούμε με ασφάλεια:
 • Εντός της οικογένειας οι δεσμοί είναι εκ γενετής και πανίσχυροι.
 • Εντός της πατρίδας τους δεσμούς τους σφυρηλατούμε Πολιτικά.
 • Εντός της Πατρίδας, δεσμοί χαλαροί ή τραυματισμένοι λόγω ιδεολογικών διαιρέσεων και διαβρώσεων που οφείλονται σε εξωγενείς επήρειες,  προκαλούν το χείριστο των χειρίστων: τον εμφύλιο.
 • Εντός της οικογένειας στάσεις και συμπεριφορές χαμηλής ανθρωπολογικής υπόστασης και ποικίλες παρεκτροπές, ανωμαλίες και απιστίες, προκαλούν διάρρηξη των οικογενειακών δεσμών.
 • Η διάρρηξη αμφότερων των δεσμών είναι καταστροφική για όλους. Διάρρηξη μπορεί να παρατηρηθεί, επίσης, σε όλες τα άλλα είδη και αποχρώσεις εθνικών ομαδοποιήσεων.
 • Στην οικογένεια και στην πατρίδα, όσο ισχυρότεροι είναι οι δεσμοί, τόσο περισσότερο καταστροφική είναι η διάρρηξή τους. Η κατεδάφισή τους προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς και αναιρέσεις ή εκμηδενισμών όλων των ανθρώπινων επιτευγμάτων. Επιτευγμάτων εθνικών, οικογενειακών, ατομικών, πολιτικών, και πολιτειακών.
Κ. Π. ΚαβάφηςΑκολουθούν τα ποιήματα του Καβάφη που ανέφερα πιο πάνω. Στο τέλος παραθέτω ξανά την κορύφωση που πέτυχε στις «Θερμοπύλες». Κλασικός διαχρονικός ύμνος για τον πολιτικό πολιτισμό, τους προσανατολισμούς των ανθρώπων και των  κοινωνιών, την πολιτική ηθική και την σημασία των κοσμοθεωριών και των πολιτικών παραδόσεων. Ταυτόχρονα και μια έξοχη περιγραφή ενός κόσμου που ποτέ δεν κινούνταν γραμμικά. Μηδενική εσχατολογία. Μηδενικός ιδεαλισμός. Μηδενική πολιτική θεολογία.
Είναι το ταξίδι της Οδύσσειας προς την Πατρίδα-Ιθάκη στις Θερμοπύλες της οποίας όταν στεκόμαστε με πίστη, αφοσίωση και διάθεση αυτοθυσίας είναι ασφαλής και ευημερούσα. Και το αντίστροφο.

Η πόλις
Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.»
Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις—
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Ιθάκη
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους,
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά,
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν’ ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ’έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον
Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές—
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει.
Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πεις πως ήταν
ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου·
μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι
με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
κι αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που χάνεις.
Καβάφης ΑλεξάνδρειαχειρογρΠ. Ήφαιστος – PIfestos
www.ifestosedu.gr / www.ifestos.edu.gr – info@ifestosedu.gr