ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Τρύπια» όλη η Ελλάδα από 200.000 γεωτρήσεις και πηγάδια - Ερχονται πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια


«Τρύπια» όλη η Ελλάδα από 200.000 γεωτρήσεις και πηγάδια - Ερχονται πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια
Διάτρητη από 200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις είναι η ελληνική γη, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή απειλή για χιλιάδες στρέμματα γης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Το πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ριζικά ο εδαφολογικός χάρτης. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα, πολλές φορές και χωρίς άδεια, προκαλούν καθίζηση του υπεδάφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμυρών.
Παράλληλα, η χωρίς κανέναν έλεγχο εκμετάλλευση του νερού μπορεί να οδηγήσει σε λειψυδρία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές καλλιέργειες. Σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην κατάσταση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος απειλεί με πολύ βαριά πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, που φτάνουν έως και 5.000 ευρώ, βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που «ξέχασαν» να καταθέσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Στην καταληκτική προθεσμία, που εκπνέει μετά από σειρά παρατάσεων την ερχόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, καλούνται όσοι ιδιοκτήτες και χρήστες αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια να προσφύγουν στους κατά τόπους δήμους με τα σχετικά έγγραφα δήλωσης.
Παρά τις προσπάθειες, το πρόβλημα καταγραφής των σημείων υδροληψίας παραμένει μετέωρο για πολλά χρόνια, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμάται πως συνολικά υπάρχουν στη χώρα μας 200.000 σημεία, εκ των οποίων το 20% (δηλαδή 40.000), υπολογίζεται ότι είναι παράνομα. Μάλιστα, αυτή τη φορά η διαδικασία έχει απλουστευθεί, ζητώντας μόλις γεωγραφικά στοιχεία των σημείων υδροληψίας και μια υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να διευκολυνθούν κυρίως οι αγρότες, που είναι και ο κύριος στόχος της προσπάθειας.
Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται πυκνότητα γεωτρήσεων και πηγαδιών σε σχέση με την έκτασή τους.
Στην περίπτωση αυτή συγκαταλέγεται η περίπτωση της Αργολίδα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν αριθμητικά στις 17.000, και ο Θεσσαλικός Κάμπος, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων νομών (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας), που αναμένεται να κυμανθούν από 35.000 έως 38.000. Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα αναδύθηκε μετά το 1990 και τη μεγάλη λειψυδρία, καθώς έκτοτε άρχισαν να «φυτρώνουν» γεωτρήσεις και πηγάδια, τα οποία έχουν πολύ μικρές διαστάσεις και ενδεχομένως μπορούν να διαφύγουν της καταγραφής.
Τι προβλέπεται
Η ΚΥΑ προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής όλων των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων, που περιλαμβάνει γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, δηλαδή τις γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν καμία περίπλοκη διαδικασία, καθώς μετά τη δήλωση οι εγγραφές γίνονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ταυτόχρονα, για όσους δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Μετά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, που λήγει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, απαιτείται η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, η προθεσμία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.
Αδειες και πρόστιμα
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αιτήσεις για άδεια θα κατατίθενται στους δήμους και θα εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ολοι όσοι λαμβάνουν άδεια θα πρέπει να τοποθετήσουν στη γεώτρηση μετρητή ή υδρόμετρο. Οι παράνομες γεωτρήσεις πάντως θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου. Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης αφορά τον ορισμό των κατηγοριών αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτων, προβλέποντας:
Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Τώρα και δήλωση στο Ε9
Σύμφωνα με πληροφορίες στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί μια νέα ΚΥΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία, μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα, προκειμένου οι κάτοχοι γεωτρήσεων να προχωρήσουν στο σχετικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων και νομιμοποίησης. Μέχρι στιγμής, ο νόμος απαιτεί συμβόλαια με πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας.
Αλλαγές
Αυτό με τη νέα ΚΥΑ πρόκειται να αλλάξει, αφού ως γνωστόν υπάρχουν πολλοί κάτοχοι γεωτρήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας με «χρησικτησίες» ή κληρονομιές και οι κάτοχοί τους δεν έχουν συμβόλαια.
Με τα νέα δεδομένα, όλοι αυτοί οι κάτοχοι γεωτρήσεων θα μπορούν -εφόσον οι καλλιέργείες τους και οι εκτάσεις του δηλώνονται στο Ε9 ή στον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ή στα επενδυτικά προγράμματα του ΥπΑΑΤ- να πιστοποιούν την ιδιοκτησία χωρίς συμβόλαιο και να προχωρεί άμεσα η έκδοση της άδειας χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις τους.
  • 200.000 γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα
  • 20% είναι παράνομες, δηλαδή 40.000
  • 50% -60% του νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία προέρχεται από γεωτρήσεις
  • 5.000 ευρώ θα φτάνουν τα πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους
  • 17.000 είναι οι γεωτρήσεις που βρίσκονται μόνο στον Αργολικό Κάμπο
  • 35-38 χιλιάδες είναι οι «τρύπες» στους τέσσερις νομούς του Θεσσαλικού Κάμπου
  • 500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια

Κινδυνεύει από τα φάρμακα το πόσιμο νερό;

Καναδοί επιστήμονες αναφέρουν επίπεδα ρεκόρ συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών σε ποτάμι του νοτιοδυτικού Οντάριο, τις οποίες αποδίδουν σε εκκρίσεις ανθρωπίνων οργανισμών που μεταφέρθηκαν στα ποτάμια και τις λίμνες μέσω του αποχετευτικού συστήματος.Τα χημικά που 
ανιχνεύτηκαν είναι το διαβητικό φάρμακο μετφορμίνη, το φάρμακο για τη δυσπεψία ρανιτιδίνη και η διουρητική ουσία υδροχλωροθειαζίδη.

Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδά τους είναι σε κλίμακα νανογραμμαρίων ανά λίτρο, δεν έχουν ανιχνευτεί ποτέ στο παρελθόν στο νερό της Βορείου Αμερικής.

Το Φεβρουάριο οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Environment Canada ανέφεραν σε σχετική κυβερνητική επιτροπή την παρουσία 165 διαφορετικών φαρμακευτικών ουσιών σε δείγματα πόσιμου νερού.

Εξάλλου, το περασμένο έτος μία ερευνητική ομάδα ανίχνευσε ανησυχητικά ίχνη ακεταμινοφένης, κωδεΐνης, αντιβιοτικών, ορμόνων, στεροειδών, και αντι-επιληπτικών ενώσεων στις Μεγάλες Λίμνες στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ, ενώ άλλη ομάδα ανακάλυψε ίχνη αντικαταθλιπτικών και φαρμάκων για επιληπτικές κρίσεις σε 24 ποτάμια της Μινεσότα.

Τα ανησυχητικά ευρήματα οφείλονται αφ’ ενός στη βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας ανίχνευσης ουσιών, αφ’ ετέρου στη δραματική αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

«Με την αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, η κατανάλωση φαρμάκων αυξάνεται έως και 10 με 15%», δήλωσε ο τοξικολόγος Κρις Μέτκαλφ του Πανεπιστημίου Τρεντ στο Οντάριο.

«Επομένως μπορούμε να πούμε πως το πρόβλημα αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί και περισσότερες ουσίες θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Οι άμεσες περιβαλλοντικές ανησυχίες αφορούν τα ψάρια που ζουν στις συγκεκριμένες λίμνες και ποτάμια. Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιστατικά δημιουργίας ερμαφρόδιτων ψαριών λόγω της παρουσίας ορμονών στο νερό, τόσο στη Βόρεια Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, για παράδειγμα στο Μπιλμπάο στη Χώρα των Βάσκων.

Οι επιστήμονες ακόμα δε γνωρίζουν ακόμα τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, οι οποίοι πιθανόν περιλαμβάνουν ενδοκρινολογικές, ογκολογικές και ανοσοποιητικές συνέπειες που όμως είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ότι προέρχονται από την κατανάλωση του μολυσμένου νερού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υφίσταται ένα κενό γνώσης όσον αφορά την αξιολόγηση των ρίσκων από την μακρόχρονη έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις φαρμάκων αλλά και τις συνδυαστικές συνέπειες της κατανάλωσης φαρμακευτικών μειγμάτων.

Πόσο καλό μας κάνει το σεξ;


sex2
Πόσο καλό μας κάνει το σεξ; Πέραν της ερωτικής απόλαυσης και φυσικά της αναπαραγωγής και του οργασμού, το σεξ σύμφωνα με έρευνες μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους, μειώνει το άγχος και προστατεύει από ιώσεις!
Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το σεξ παρέχει μοναδικά οφέλη, τα οποία δεν είναι γνωστά στους περισσότερους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτά, η μείωση του άγχους, η προστασία από ιώσεις και η μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη!
Μειώνει το άγχος
Άνδρες και γυναίκες έλαβαν μέρος σε μία μελέτη που κρατούσαν ημερολόγια της σεξουαλικής δραστηριότητάς και έπρεπε να δώσουν ομιλία ενώπιον κοινού, μία δραστηριότητα που προκαλεί έντονο στρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έκαναν το περισσότερο σεξ είχαν την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στη διάρκεια της ομιλίας.
Σεξ = ευτυχία
Είναι πολλές οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι το σεξ μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Σύμφωνα με μία πρόσφατη στο «The American Economic Review», η σεξουαλική επαφή ήταν η δραστηριότητα που έκανε τις γυναίκες να νιώθουν πιο ευτυχισμένες. Ανάλογη μελέτη με 16.000 εθελοντές έδειξε πως όσοι ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, έκαναν και το περισσότερο σεξ.
Προστασία από ιώσεις
Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται το συστηματικό σεξ μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Μία από αυτές έδειξε πως όσοι κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχουν υψηλότερα επίπεδα του αντισώματος ανοσοσφαιρίνη Α, το οποίο υπάρχει στο σάλιο και στους βλεννογόνους του σώματος (όπως στόμα, μύτη, κόλπο) και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων. Ωστόσο, όταν κάποιος κάνει σεξ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α μειώνονται σε σχέση με εκείνα των ατόμων που απέχουν του σεξ.
Καταπραΰνει τον πόνο
Το σεξ μπορεί να σας ηρεμήσει από τον πόνο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pain» κατά την κολπική διέγερση, η αντοχή της γυναίκας στον πόνο αυξάνεται κατά 36-40% - με την αντίστοιχη αύξηση στη διάρκεια του οργασμού να είναι 74,6%. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα Προφανώς κάτι συμβαίνει στον εγκέφαλο που αμβλύνει το αίσθημα του πόνου, λένε οι ερευνητές.
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
Εκπληκτικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» και πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άντρες. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα δείχνει η έρευνα, όσοι άνδρες είχαν την πιο δραστήρια σεξουαλική ζωή διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που εκσπερμάτωναν 21 φορές ή περισσότερες τον μήνα, είχαν κατά 33% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη!

Αιμορραγία στην έμμηνο ρύση


bleeding period_w

Διαχωρίζουμε τις αιμορραγίες της περιόδου σε αυτές όπου βρίσκουμε το αίτιο και στις ιδιοπαθείς.
Αν τα αντισυλληπτικά δεν βοηθούν τότε κάνουμε τα ακόλουθα:
Λαμβάνουμε πλήρες γυναικολογικό ιστορικό. Οι πιθανές ασθένειες και τα φάρμακα που λαμβάνει η ασθενής, μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη διάγνωση και την πιθανή λύση του προβλήματος.
Διαταραχές της πήξης του αίματος, η λήψη αντιπηκτικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων προκαλούν μεγαλύτερες απώλειες αίματος.
Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο, ειδικά το τρισδιάστατο. Αναγνωρίζονται ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (π.χ. υπερτροφία, πολύποδες, διαφράγματα, ινομυώματα) που συνήθως ευθύνονται εξ' ολοκλήρου για το πρόβλημα.
Ακολουθεί ο ορμονολογικός έλεγχος για τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα.
Θεραπευτικά
Όπου το αίτιο είναι ορμονικό η θεραπεία είναι φαρμακευτική. Σε πρώτη φάση χορηγούνται χάπια τα οποία μειώνουν την παραγωγή του αίματος στο ενδομήτριο.
Η συνδυασμένη αυτή θεραπεία έχει αποτέλεσμα μέχρι και στο 70% των ασθενών.
Στην περίπτωση πολύποδα, ινομυώματος ή διάφραγματος η υστεροσκόπηση είναι ο χρυσός κανόνας. Μια πολύ λεπτή κάμερα εισάγεται στη μήτρα από τον τράχηλο (χωρίς τομή) και ο πολύποδας αφαιρείται.
Η ασθενής πηγαίνει σπίτι της την ίδια ημέρα.
Όταν το ινομύωμα είναι ενδοτοιχωματικό ή μισχωτό αφαιρείται είτε λαπαροσκοπικά.
Μπορεί να τοποθετηθεί ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) το οποίο περιέχει προγεστερόνη και περιορίζει τη ροή του αίματος.
Υπάρχουν επεμβατικές μέθοδοι που καταστρέφουν το ενδομήτριο. Γίνονται με σύντομη νάρκωση και η ασθενής επιστρέφει σπίτι της αμέσως. Χρησιμοποιούνται υπέρηχοι, διαθερμία και 'μπαλονάκι' με ζεστό νερό. Και οι τρεις μέθοδοι είναι αποτελεσματικές (περίπου 80% επιτυχία), αλλά εφαρμόζονται μόνο σε γυναίκες στις οποίες έχει αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας με προηγούμενη υστεροσκόπηση ή απόξεση και δεν ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν.

Γράφει ο:
Χάρης Χ. Χηνιάδης
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

SOS για την εξάπλωση του συνθετικού ναρκωτικού «σίσα» στη χώρα μας.

shishaΟι νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες εξαπλώνονται με γρήγορο ρυθμό και στην Ελλάδα, παρότι είναι πλέον γνωστό ότι διεθνώς έχουν αρχίσει να καταγράφονται θάνατοι από τη χρήση τους.
Ενδεικτικό της διείσδυσης των ουσιών αυτών στη χώρα, με πιο συχνές τις μεθαμφεταμίνες, είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι χρήστες ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση. Οι ουσίες αυτές που κυκλοφορούν με τη μορφή χαπιών, εισπνέονται ή καπνίζονται, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούνται και σε ενέσιμη μορφή.
Οι ειδικοί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, εκτιμούν ότι η ενέσιμη χρήση πολλών ναρκωτικών ουσιών θα αυξάνεται τα προσεχή χρόνια, ενώ ήδη μετά το 2012 στην Ελλάδα φαίνεται να αυξάνεται ελαφρώς και η ενέσιμη χρήση ηρωίνης, η οποία εμφάνιζε μικρή αλλά σταθερή μείωση τα προηγούμενα χρόνια.
Έρευνα πραγματοποίησε και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 148 χρήστες σε πιάτσες της Αθήνας, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) απάντησε ότι γνωρίζουν για το σίσα, ενώ το 65,5% το έχουν δοκιμάσει. Από αυτούς το 68% έχει καπνίσει σίσα, ενώ το 15,5% έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση. Επίσης, το 68,5% δήλωσε ότι κάνει περιστασιακή χρήση.
sisaΗ επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα, Μ. Τερζίδου, εξηγεί ότι στην εποχή της κρίσης «έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του χρήστη, καθώς οι γονείς και οι φίλοι δεν έχουν πια χρήματα για να τον βοηθήσουν να αγοράσει τη δόση, αλλά και η επαιτεία πλέον δεν αποδίδει όσο παλιότερα». Αυτό, επισημαίνει, «οδηγεί σε αύξηση της ενέσιμης χρήσης και άλλων ουσιών πέραν της ηρωίνης, διότι με ελάχιστα χρήματα αγοράζουν μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία είναι πολύ πιο δραστική όταν γίνεται με ένεση».
Η ανάγκη που δημιούργησε η οικονομική κρίση για πιο «φθηνά» ναρκωτικά στην Ελλάδα, έφερε το sisa. Ένα πολύ οικονομικό ναρκωτικό που εισπνέεται συνήθως μέσα από γυάλινη πίπα. Πρόκειται για μεθαμφεταμίνη που αναμιγνύεται με αιθυλική αλκοόλη, υδροχλωρικό οξύ, αλλά και υγρά μπαταρίας, όπως έχει διαπιστωθεί.
Η κ. Τερζίδου, που παρέχει κάθε χρόνο στοιχεία από την Ελλάδα για να συνταχθεί η ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά, εκτιμά ότι η αύξηση της χρήσης του σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι δέκα φορές φθηνότερο από την ηρωίνη και επισημαίνει: «Είναι sisa (1)λογικό να προτιμάται από χρήστες, ανάμεσα στις κοινότητες των εξαρτημένων του δρόμου που δεν διαθέτουν χρήματα. Όταν η μέση δόση ηρωίνης έχει 30 ευρώ και το sisa κοστίζει μόλις 3 ευρώ είναι λογικό να αναζητούν το δεύτερο». Μάλιστα, όπως σημειώνει, οι ίδιοι οι χρήστες λένε ότι είναι δέκα φορές πιο δραστικό από την ηρωίνη, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν παρότι γνωρίζουν ότι τελευταία καταγράφονται θάνατοι από τη χρήση του.
Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, που προσθέτει η κ. Τερζίδου, είναι το γεγονός ότι τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να μεταδίδονται σοβαρά νοσήματα, όχι μόνο με την ενέσιμη αλλά και με την εισπνεόμενη χρήση, όταν αυτή είναι με κοινά σύνεργα μεταξύ χρηστών, καθώς καταστρέφεται ο βλεννογόνος της ρινικής κοιλότητα και συχνά στην εισπνεόμενη χρήση αιμορραγεί, είτε αυτή αφορά το sisa, είτε τη χρήση κοκαΐνης.
Η κ. Τερζίδου επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η χρήση άλλων νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών και συμπληρώνει: «Πρόκειται για φθηνά ναρκωτικά που παρασκευάζονται ακόμη και σε κουζίνες σπιτιών, από νόμιμες ύλες που διατίθενται στο εμπόριο και φτιάχνονται από τον χρήστη με οδηγίες που βρίσκει στο διαδίκτυο». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα συνθετικά κανναβοειδή πωλούνται ελεύθερα και νόμιμα σε σακουλάκια με τη μορφή σκόνης, αλάτων για το μπάνιο ή ως αρωματικά χώρου.
sisa2Όσον αφορά τη χρήση κοκαΐνης στην Ελλάδα, δείχνει να σταθεροποιείται τα τελευταία χρόνια. Η τιμή της έπεσε γιατί έγινε πιο εύκολη η διακίνησή της, ενώ για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι εξαρτημένοι από κοκαΐνη στην Ελλάδα να ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση.
Απεξάρτηση ζητούν και πολλοί χρήστες κάνναβης, οι οποίοι μετά από κατάχρηση της ουσίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους, καθώς εμφανίζουν συχνά αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, προβλήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και συμπτώματα ψύχωσης.
Όταν το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε από την κ. Τερζίδου να σχολιάσει τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για την επίπτωση των μολύνσεων με τον ιό HIV ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών στην Ελλάδα, εξήγησε ότι τα στοιχεία αφορούν κυρίως το 2012 και υποστήριξε ότι «το 2013 σταθεροποιείται ο επιπολασμός (σ.σ.: συχνότητα στον γενικό πληθυσμό) και μειώνεται η επίπτωση, μειώνεται δηλαδή η εμφάνιση των νέων κρουσμάτων, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό». Όπως σημειώνει, η επιδημία αφορούσε και αφορά την Αθήνα και ευτυχώς δεν επεκτάθηκε στην υπόλοιπη χώρα αλλά και εκτός της κοινότητας των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.
Τέλος, η κ. Τερζίδου επισημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση, δημιουργήθηκαν νέες μονάδες υποκατάστασης, αυξήθηκε η διανομή συρίγγων μιας χρήσης και είναι ήδη υπό θεραπεία ο μισός πληθυσμός προβληματικών χρηστών.

Ο 16χρονος άνθρωπος- φίδι: Χάνει το δέρμα του κάθε μήνα- Σπάνια ασθένεια

fidi7Ο Ari Wibowo είναι 16 χρονών και πάσχει από μια σπάνια δερματική πάθηση. Έχει «ερυθροδερμία» μια φλεγμονώδη νόσο του δέρματος, ή αλλιώς το «σύνδρομο του κόκκινου ανθρώπου». Στην ασθένεια αυτή το δέρμα αρχίζει να αποκτά φολίδες και να πέφτει. Κάθε 41 ημέρες μάλιστα ο 16χρονος χάνει ολόκληρο το δέρμα του και έπειτα πρέπει να εφαρμόσει επάνω μια ειδική λοσιόν για να αποφύγει τους τραυματισμούς.
Μάλιστα και κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να μουλιάζει στο νερό για κάποιες ώρες για να συνεχίζει το δέρμα να είναι ελαστικό. Εάν καθυστερήσει πέραν των 3 ωρών τότε το δέρμα του αρχίζει και γίνεται φολιδωτό σαν του φιδιού. Εάν δεν εφαρμόσει τη λοσιόν οι γιατροί λένε ότι το δέρμα θα γίνει τόσο σκληρό σαν να είναι άγαλμα.
Στο χωριό που μένει ο Ari, έχει να αντιμετωπίσει τον φόβο και την άγνοια των άλλων ανθρώπων. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτή η πάθηση είναι μεταδοτική και δεν αφήνουν τα παιδιά τους όχι μόνο να παίξουν μαζί του, αλλά και να κάνουν μάθημα στην ίδια τάξη. Ο Ari κάνει μάθημα μόνος του σε μια τάξη. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι κάτι το σατανικό ταλαιπωρεί τον 16χρονο…
Ο Ari έχει πρόβλημα στην ομιλία του, και στο ένα μάτι του το οποίο και αυτό ξηραίνεται. Στο άλλο μάτι πρέπει κάθε ώρα να τοποθετεί ειδικό κολλύριο. Οι γιατροί στην επαρχία που μένει δηλώνουν ότι δεν έχουν πλέον τους οικονομικούς πόρους να τον εφοδιάζουν με την ειδική αλοιφή.
Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Αυστραλός (Ινδονησιακής καταγωγής) φωτογράφος Nurcholis Anhari Lubis
κάθε 3 ώρες το δέρμα του πρέπει να ενυδατώνεται
κάθε 3 ώρες το δέρμα του πρέπει να ενυδατώνεται

fidi7
έχει πρόβλημα και στα μάτια
έχει πρόβλημα και στα μάτια
fidi2
στο χωριό σπάνια τον πλησιάζουν άλλα παιδιά
στο χωριό σπάνια τον πλησιάζουν άλλα παιδιά
fidi4

Η τελική σύγκρουση: Τι ζητούν οι δανειστές - Ποιες οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης - Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις


Η τελική σύγκρουση: Τι ζητούν οι δανειστές - Ποιες οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης - Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις
Tο πρώτο βήμα για μία... μόνιμη δημοσιονομική χαλάρωση θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015.
Στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, που ξεκινούν την Tρίτη στην Aθήνα, όχι μόνο θα θέσει στο τραπέζι χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους, αλλά και θα ζητήσει να κατέβει ο πήχυς των προβλέψεων για τα πλεονάσματα μέχρι και το 2022 ενόψει και της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα ξεκινήσει εντός του Nοεμβρίου.
H αρχή μίας ήπιας χαλάρωσης θα γίνει με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, καθώς στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος του Mνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% του AEΠ (5,65 δισ. ευρώ). Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συμπεριλάβει στο προσχέδιο σειρά φοροελαφρύνσεων, μεταξύ των οποίων η μείωση της έκτακτης εισφοράς, η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και η αποκλιμάκωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος.
Η τελική σύγκρουση: Τι ζητούν οι δανειστές - Ποιες οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης - Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις
Γι΄ αυτό και ο στόχος θα τεθεί στην περιοχή του 2,5% (4,37 δισ. ευρώ), όπως έγινε και στο Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Bουλή τον περασμένο Mάιο. Bέβαια για να περάσει η ελληνική θέση θα πρέπει να προκύψει συμφωνία με την τρόικα όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η ελληνική πλευρά υπολογίζει το κενό λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να προσμετρά έσοδα από έκτακτη εισφορά. Στην περίπτωση που μπει η εισφορά αλλά με «έκπτωση» 30% τότε το κενό μειώνεται κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Kαι αυτό γιατί με τη μείωση τα ετήσια έσοδα της εισφοράς περιορίζονται λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, αλλά όπως γίνεται μέχρι σήμερα επιμερίζονται σε δύο χρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση σε αυτές του 2015 και του 2016. Aπό εκεί και πέρα αναμένεται αύξηση εσόδων από τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης (παρά τη μείωση του Eιδικού Φόρου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση και κατ΄ επέκταση τα έσοδα από ΦΠA) και την ευνοϊκότερη ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ οι δαπάνες για την κάλυψη των αναδρομικών των ένστολων θα εγγραφούν στο 2014.
Η τελική σύγκρουση: Τι ζητούν οι δανειστές - Ποιες οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης - Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις
Mέχρι στιγμής η τρόικα φαίνεται πως αντιδρά στο ενδεχόμενο αλλαγής του δημοσιονομικού στόχου και επιμένει ότι το κενό είναι κατά πολύ υψηλότερο πέριξ των 2 δισ. ευρώ.
Λόγω και της μεγάλης διαφοράς η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό αναμένεται να μονοπωλήσει την πρώτη φάση του ελέγχου, η οποία ολοκληρώνεται στις 8 Oκτωβρίου. Aπό το υπουργείο Oικονομικών τονίζουν πως ανάλογη διαφορά για το δημοσιονομικό κενό υπήρξε και στην περσινή διαπραγμάτευση, με την τρόικα τελικά να αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις. Προσθέτουν πως δεν τίθεται θέμα λήψης οριζόντιων μέτρων και υπενθυμίζουν ότι φέτος θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του Mνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του AEΠ (2,73 δισ. ευρώ), όχι όμως και αυτός του Mεσοπρόθεσμου (2,3% του AEΠ).
Eπιπρόσθετα στο υπουργείο πιστεύουν ότι πρέπει να αναθεωρηθούν στο σύνολό τους οι στόχοι που έχουν μπει στο Mνημόνιο για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022. Kι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά υψηλοί, άνω του 4% και για τα έξι χρόνια από το 2016 και μετά. O πήχυς είχε μπει τόσο υψηλά προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Πλέον, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, αυτό μπορεί να επιτευχθεί και το χρέος να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 110% του AEΠ το 2022, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι μας λόγω δύο παραγόντων.
O πρώτος σχετίζεται με την ήδη καταγεγραμμένη μείωση του κόστους δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων. Oι προβλέψεις για την πορεία του χρέους είχαν στηριχθεί σε μέσο κόστος δανεισμού της τάξης του 4,5%. Όμως, έχει ήδη υποχωρήσει στην περιοχή του 2%, κάτι που «μεταφράζεται» σε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 380 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων, η οποία μειώνει το δημόσιο χρέος.
O δεύτερος έχει να κάνει με το «αποθεματικό» του TXΣ, το οποίο ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ. Tα κεφάλαια που θα παραμείνουν στο Tαμείο μετά και την ολοκλήρωση των stress tests της EKT μπορούν να επιστραφούν στον EFSF, μειώνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος.
Mε δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναμένει από την Eυρωζώνη να λάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους (επιμήκυνση στα πενήντα έτη του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά) πιστεύεται ότι ακόμη και αν χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών δεν θα τεθεί εν κινδύνω η προσπάθεια αποκλιμάκωσης του χρέους.
ΤΡΟΪΚΑ
Ισοδύναμα μέτρα για φοροελαφρύνσεις
Να διασφαλιστούν απόλυτα οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 ζητά η τρόικα προκειμένου να... ανάψει το πράσινο φως για φοροελφρύνσεις, αναμένοντας από την Αθήνα να είναι έτοιμη να λάβει ισοδύναμα μέτρα.Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό φθάνει στα 12 δισ. ευρώ.
Έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση υπό το πρίσμα ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί η υλοποίηση 1.000 προαπαιτούμενων δράσεων.
Για την επόμενη ημέρα στην Κομισιόν αναγνωρίζουν ότι η τρόικα δεν μπορεί να συνεχίσει τη δράση της με τη σημερινή μορφή, πλην όμως οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα. Για την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο οι Βρυξέλλες προτείνουν στην Ελλάδα να ζητήσει ανοιχτή πιστωτική γραμμή από τον EFSF.
Το μπρα ντε φερ

Η τρόϊκα φέρεται ότι ασκεί έντονες πιέσεις για εργασιακά, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό. Στο πακέτο των εργασιακών, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.
Το πακέτο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

- Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 αλλά «ψαλιδισμένη» τουλάχιστον κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Με αυτόν τον τρόπο ενδεικτικά όσοι έχουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ θα πληρώσουν από 39 έως 60 ευρώ

- Νέες αντικειμενικές αξίες μεσοσταθμικά μειωμένες περίπου 15%, που θα επιφέρουν μείωση και στον ΕΝΦΙΑ, με ταυτόχρονες αλλαγές στο πόθεν έσχες που θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου

- Αλλαγή προς τα κάτω των φορολογικών συντελεστών και για ιδιώτες και για τους επιχειρηματίες.
Για τους ιδιώτες το 42% θα κατέβει στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%.

- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στα νησιά

- Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, εως 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Kώστας Tσαχάκης

Αυτή είναι η λίστα με τους φόρους που θα μειωθούν - «Κούρεμα» στα τεκμήρια, ελαφρύνσεις σε ακίνητα και αυτοκίνητα


Αυτή είναι η λίστα με τους φόρους που θα μειωθούν - «Κούρεμα» στα τεκμήρια, ελαφρύνσεις σε ακίνητα και αυτοκίνητα
Της Μαρίας Βουργάνα
«Πακέτο» φορολογικών ρυθμίσεων με ελαφρύνσεις που ίσως κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος αξιολόγησης από την τρόικα περιλαμβάνει ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός. Μάλιστα οι ρυθμίσεις δεν αποκλείεται να προηγηθούν ακόμη και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, ο οποίος ούτως ή άλλως σηματοδοτεί το τέλος της σκληρής λιτότητας αποτελώντας «οδικό χάρτη» για τις φοροελαφρύνσεις των επομένων ετών.
Μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση επιδιώκει διακαώς να πείσει ότι το κλίμα αλλάζει, η οικονομική πολιτική χαλαρώνει και είναι τώρα εφικτές οι πρώτες φορο-ανάσες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που σήκωσαν τεράστια βάρη τα τελευταία χρόνια.
Το πρώτο βήμα έγινε με την τροπολογία που κατατέθηκε για τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που θα οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησης του πετρελαίου κατά 12 λεπτά το λίτρο και σειρά παίρνουν τώρα οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να «αιφνιδιάσει» την τρόικα, αφού ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη, διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η νομοθετική διάταξη με τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για τη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατατεθεί και η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015, αν και το μέτρο λήγει κανονικά στο τέλος του έτους. Ωστόσο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό κενό αλλά και για να «χρηματοδοτηθούν» οι υπόλοιπες ελαφρύνσεις, οι αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων αλλά και τα ελλείμματα των Ταμείων, το μέτρο θα διατηρηθεί τουλάχιστον και τον επόμενο χρόνο.
Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται μια ακόμη ρυθμίση που θα δώσει ανάσα στην κτηματαγορά καθώς θα «ξεμπλοκάρει» μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών ακινήτων. Πρόκειται για την αποσύνδεση του «πόθεν έσχες» που εφαρμόζει η εφορία κατά την απόκτηση ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει και το θέμα της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Το Μνημόνιο προβλέπει οι νέες αντικειμενικές αξίες να ισχύσουν από το 2017, ενώ η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να ζητήσει τη μείωσή τους από το επόμενο έτος, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα υπερφορολόγησης που δημιουργούν όπως στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
«Κούρεμα» στα τεκμήρια
Στο παιχνίδι των άμεσων ελαφρύνσεων μπαίνουν και τα τεκμήρια διαβίωσης. Πριν από την κατάργησή τους, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων αλλά μόνο για τα αυτοκίνητα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Η μείωση των τεκμηρίων (π.χ. σε ποσοστό 30%) αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς φορολογουμένους κυρίως χαμηλόμισθους και συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια πιάνονταν στην «παγίδα» των τεκμηρίων και δεν φορολογούνταν για τα εισοδήματα που πραγματικά αποκτούσαν αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.
Πιο αναλυτικά, το πρώτο πακέτο «φοροελαφρύνσεων» που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
1. Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές: Την ρύθμιση αυτήν την περιμένουν περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα Ταμεία και συνολικά οφείλουν περίπου 90 δισ. ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για μικρές οφειλές έως 15.000 ευρώ την εξόφλησή τους έως 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα χρέη η αποπληρωμή τους θα μπορεί να φθάνει τις 72 μηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα συνοδεύεται με έκπτωση έως 90% στις προσαυξήσεις αλλά και με μείωση του επιτοκίου.
2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Το βασικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 αλλά «ψαλιδισμένη» τουλάχιστον κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015. Εφόσον τελικά μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% τα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι σε ετήσια βάση θα κυμανθούν:
  • από 39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
  • από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
  • από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.
  • από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
Τα οφέλη αυτά θα γίνουν όμως αισθητά στους φορολογούμενους από το 2016 όταν θα γίνει ο τελικός υπολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα του 2015. Ωστόσο, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι ελαφρύνσεις αυτές θα γίνουν αισθητές τμηματικά, σε 12 μηνιαίες δόσεις εντός του 2015, μέσω μειώσεων στις μηνιαίες προκαταβολές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω παρακρατήσεων.
3. «Πόθεν έσχες» στα ακίνητα: Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.
4. Αντικειμενικές αξίες: Η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εδώ και μερικούς μήνες, εισηγείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2015 δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ελαφρύνει και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμών θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.
5. ΦΠΑ: Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μετά το τέλος του έτους, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τεθεί το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει τη διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.
6. Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων. Η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία από τον Νοέμβριο οι μηνιαίες αποδοχές των ενστόλων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) θα αυξηθούν όχι όμως στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012, αλλά σε χαμηλότερα από εκείνα τα επίπεδα. Τα αναδρομικά θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά το επόμενο έτος.
Μείωση φορολογικών συντελεστών
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα εξεταστούν τα περιθώρια της σταδιακής μείωσης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το 2015. Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει σε βάθος πενταετίας με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος. Αν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, τότε δεν αποκλείεται για τους μισθούς και τις συντάξεις που θα καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του επομένου έτους, οι συντελεστές φορολόγησης να μειωθούν από τα επίπεδα του 22%, του 32% και του 42%, στα επίπεδα του 20%, του 30% και του 40% αντίστοιχα.

Μέτρα - σοκ για ομαδικές απολύσεις και νέο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα - Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση με Γ. Βρούτση


Μέτρα - σοκ για ομαδικές απολύσεις και νέο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα - Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση με Γ. Βρούτση
Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τον συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων να είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ομαδικές απολύσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, απήντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός με βάσει αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση».
Το ίδιο στέλεχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης την Τρίτη του υπουργού Εργασίας με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, και εκτίμησε ότι θα είναι θετικό.
Πιέσεις από την τρόικα
Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναχωρεί για τη Γενεύη, αναμένεται να έχει μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ενώ στο επίκεντρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τεθούν θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Η τρόϊκα φέρεται ότι ασκεί έντονες πιέσεις για εργασιακά, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό.
Στο πακέτο των εργασιακών, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκάς, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.

Για τον κ. Βρούτση, ο «μαραθώνιος» ξεκινά την Τρίτη, στην Ελβετία, και τερματίζεται την Παρασκευή στη Βουλή, όπου μια μέρα με τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα οικονομικά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις.

Την Τρίτη στη Γενεύη πρόκειται να συζητηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης, η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, και δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετράσει τις πιέσεις των δανειστών.

Οι κοινωνικοί εταίροι ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. Στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά «μέσα από διάλογο» ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Αμυγδαλωτά πραλίνας με πορτοκάλι

amygdalwta
Νόστιμα αμυγδαλωτά που θα φτιάξετε σε λίγα μόλις λεπτά και θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
amigdalota-pralina-chron
Φωτογραφία- Food Styling: Αντωνία Κατή

Υλικά

  • 200γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 250γρ. ζάχαρη, άχνη
  • 30γρ. πραλίνα
  • 20γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι (φλούδα) σε κύβους

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό μέχρι το μίγμα να πάρει τη μορφή ζύμης.

Βήμα 2

Σε περίπτωση που η ζύμη σας βγει πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγη πραλίνα ακόμα, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι σχετικά αραιό, προσθέστε λίγη πούδρα αμυγδάλου.

Βήμα 3

Βγάζετε τη ζύμη σας από τον κάδο του μίξερ και τη βάζετε στον πάγκο. Στη συνέχεια, την πλάθετε σε μπαλάκια και τα «βουτάτε» είτε σε κακάο είτε σε ζάχαρη κρυσταλλική.

Βήμα 4

Τα βάζετε σε καραμελόχαρτα και τα σερβίρετε σε πιατέλα, ή μια ωραία μπολιέρα.

Αποπροσανατολισμός από τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης»


H κοινωνία με το γνωστό τρόπο τις καθοδήγησης μέσα από τα ΜΜΕ, γίνεται αποδέκτης μιας παρατεταμένης δυσφήμισης του εκπαιδευτικού κόσμου με τα γνωστά θέματα παιδοφιλίας και ανηθικότητας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Του Αιρετού στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δ. Δερμιτζάκη
Αυτές τις μέρες, η κοινωνία με το γνωστό τρόπο τις καθοδήγησης μέσα από τα ΜΜΕ, γίνεται αποδέκτης μιας παρατεταμένης δυσφήμισης του εκπαιδευτικού κόσμου με τα γνωστά θέματα παιδοφιλίας και ανηθικότητας.
Γνωστό επίσης είναι ότι κάθε νοήμον πολίτης, εκπαιδευτικός αλλά και συλλογικό όργανο, καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές. Από τις πρώτες μέρες δημοσίευσης των παραπάνω αδικημάτων το σύνολο του κλάδου καθώς και το συνδικάτο, καταγγείλαμε τέτοιες ανήθικες συμπεριφορές και βάλαμε στο περιθώριο τους ελάχιστους υπευθύνους.
Όμως νομίζω δεν είναι τυχαίος τόσος ντόρος από τον υπουργό της «επικοινωνιακής πολιτικής» και παιδείας κ. Λοβέρδο. Μεθοδευμένος και στοχευόμενος ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας από τα υπάρχοντα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, την ελλιπή χρηματοδότηση, αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό στα σχολεία. Εμείς θα θέλαμε από τον υπουργό να απαντήσει στους γονείς, που με αγωνία περιμένουν κάθε πρωί στην προσευχή του σχολείου να ακούσουν, αν ήρθαν επιτέλους δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για τα παιδιά τους , αν έγιναν προσλήψεις στην ειδική αγωγή σε παράλληλη στήριξη, αν άνοιξε το ολοήμερο , ή αν το πολυπληθέστατο τμήμα των 27 παιδιών ανά τμήμα «μοιραστεί» για καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση.
Μεγάλα τα προβλήματα και ουσιώδη!!! Όμως πέρα από κάποιες επικοινωνιακές και εντέχνως πολιτικάντικες απαντήσεις στην ουσία απαντήσεις για τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας στην Ελλάδα δεν ακούμε.
Μόνο για τον ΑΣΕΠ γίνετε επίσης εντέχνως διαφήμιση για να μπορεί να δικαιολογεί τον εαυτό του ο υπουργός, ότι προσπαθεί να τον διενεργήσει. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει λέει ο λαός!!!
Αν θέλουν να κάνουν διορισμούς έχουν και επιτυχόντες σε παλιότερους διαγωνισμούς αλλά και τόσες χιλιάδες αναπληρωτές στον πίνακα,με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Είναι οι λεγόμενοι «μόνιμοι» αναπληρωτές, έτσι για να τους γνωρίσει καλύτερα ο υπουργός παιδείας.!!!
Εν τέλει, παρά τις προσλήψεις σε τρεις φάσης αναπληρωτών η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και στην Κρήτη.
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω νούμερα τόσο στην Γενική αγωγή , όσο σε ειδικότητες αλλά και την πολυπόθητη παράλληλη στήριξη.
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δάσκαλοι 46
Νηπιαγωγοί 32
Ειδικότητες 130
Ειδική αγωγή δασκάλων 6
Ειδική αγωγή νηπιαγωγών 2
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ:
Δασκάλους 142
Νηπιαγωγούς 11
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Δάσκαλοι 23
Νηπιαγωγοί 22
Ειδικότητες 150 άσκαλοι ειδικής αγωγής 43
Nηπιαγωγοί ειδικής αγωγής  10
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ:
Δασκάλους 68
Νηπιαγωγούς 6
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δάσκαλοι 16
Νηπιαγωγοί 15
Ειδικότητες 60
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής 2
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ:
Δασκάλους 113
Νηπιαγωγούς 29
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Δάσκαλοι 18
Νηπιαγωγοί 16
Ειδικότητες 40
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ:
Δασκάλους 25
Νηπιαγωγούς 5
ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:
Δάσκαλοι: 103
Νηπιαγωγοί: 84
Ειδικότητες : 380
Δάσκαλοι ειδικής αγωγής: 49
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής : 10
Παράλληλη στήριξη δάσκαλοι: 348
Παράλληλη στήριξη νηπιαγωγοί: 51
Γ. Σύνολο: 922