ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ / ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητές και Αγαπητοί Συμπολίτες,
Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη για το μέλλον του Δήμου μας εκλογική αναμέτρηση, και είναι η ώρα που όλοι εσείς αποφασίζετε με την καθοριστική επιλογή σας για την ανάδειξη των εκπροσώπων του, σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στα Εγκαίνια του Εκλογικού μας Κέντρου και την παρουσίαση του συνδυασμού μας που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Μαΐου και ώρα 8:30 το βράδυ, στον κεντρικό πεζόδρομο του Αιγινίου.

Με εκτίμηση
Ευάγγελος Β. Λαγδάρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα οι εργασίες


ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα οι εργασίες


Ξεκίνησαν και είναι εδώ και μία εβδομάδα σε εξέλιξη, οι εργασίες για την κατασκευή του πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης (κτίριο θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων) ανατολικά των ΚΤΕΛ. 
Ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Χρήστο Λεμονόπουλο επιθεώρησε σήμερα τις εργασίες και εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το θέατρο το οποίο ταλαιπωρήθηκε κακώς, χτίζεται σήμερα και το αργότερο σε 18 μήνες θα είναι έτοιμο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε και πάλι, δεν υπάρχει καμία διαφορά και κανένα κόλλημα. Οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και μια εβδομάδα και θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς ώστε να δώσουμε αυτό το κόσμημα στη νεολαία μας κυρίως αλλά και σε όλους μας. Ένα θέατρο 550 θέσεων και όλες τις ανέσεις και προδιαγραφές. Καλορίζικο λοιπόν. Καλό μήνα και όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Έτσι κι αλλιώς, η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ!»
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Χρήστος Λεμονόπουλος σημείωσε: «Όταν πήρα εντολή από τον Δήμαρχο να αναλάβω την πολεοδομία έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Το πρώτο πράγμα είπα που θα φροντίσω να τελειώσει είναι το πολιτιστικό. Έτσι και έγινε για να το παραδώσουμε στις νέες γενιές».

Όπως είναι γνωστό, το έργο αφορά ένα χώρο πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών, ένα κτίριο με υπόγειο και 3 ορόφους συνολικού εμβαδού  4.700 τ.μ.. Η μελέτη του ήχου έγινε με όλες τις υψηλές προδιαγραφές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ η ταράτσα του κτιρίου (1650 τ.μ.) θα φιλοξενεί εαρινές και θερινές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.


ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ :Δ.Τ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ΑΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΊΟΥ , ΩΡΑ 19.00


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διοργάνωση Ενημερωτικής Εκδήλωσης από το Επιμελητήριο Πιερίας
Τετάρτη 8/5, Ώρα 19:00

Το Επιμελητήριο Πιερίας στο πλαίσιο της συνεχούς, πλήρους και έγκυρης ενημέρωσης των μελών του, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Κυκλική Οικονομία στην Ε.Ε.: Ευκαιρίες για δουλειές και ποιότητα ζωής", την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 και ώρα 19.00, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας  (1ος όροφος), με Κεντρική Ομιλήτρια την κα. Μαρία Σπυράκη, υποψήφια Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή Ε.Λ.Κ., βραβευμένη «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στην κατηγορία Βιομηχανία, Έρευνα και Καινοτομία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναλυθεί η αναγκαιότητα να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας καθώς και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας  ευκαιρίες που δίνει η  ευρωπαϊκή νομοθεσία για δουλειές και έργα αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.



Εργασίες συντήρησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορα σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου Θεσσαλονίκης

PKM-HEADER-press




 Εργασίες συντήρησης σε διάφορα σημεία του επαρχιακού και του εθνικού οδικού δικτύου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 και αύριο Παρασκευή 3 Μαΐου 2019.
Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες επαναδιαγράμμισης:
·       Στην Εθνική Οδό 67 (Θεσσαλονίκη-αεροδρόμιο «Μακεδονία»)
α) Στην κατεύθυνση προς αεροδρόμιο, από τη συμβολή με τον Κ-13 της ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, μέχρι τη διασταύρωση του αεροδρομίου οι γραμμές διαχωρισμού λωρίδων
β) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, από τη διασταύρωση του αεροδρομίου μέχρι 30 μέτρα μετά τα «Πράσινα Φανάρια» οι γραμμές διαχωρισμού λωρίδων
γ) Οι διαβάσεις με ψυχροπλαστικό υλικό επί της Εθνικής Οδού 67 στις συμβολές με τις οδούς Ηλέκτρας και Αντύπα, καθώς και η διάβαση με ψυχροπλαστικό υλικό έμπροσθεν του καταστήματος ΙΚΕΑ και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

·       Στη συνδετήρια οδό μεταξύ Εθνικής Οδού 67 και αεροδρομίου οι γραμμές διαχωρισμού λωρίδων και στις δύο κατευθύνσεις

·       Στην Επαρχιακή οδό 3 (Θεσσαλονίκης-Πυλαίας Πανοράματος-διασταύρωσης Χορτιάτη) από τα εκπαιδευτήρια Ανατόλια έως την είσοδο της Δ.Ε. Πανοράματος, η αξονική γραμμή και διάβαση με ψυχροπλαστικό υλικό έμπροσθεν του Ανατόλια

·       Στην Επαρχιακή οδό 2 (Θεσσαλονίκης-Ασβεστοχωρίου-Χορτιάτη-Κορυφής Κισσού) η αξονική γραμμή από τη διασταύρωση με οδό Ανδρέα Παπανδρέου έως την έξοδο από Δ.Ε. Πεύκων.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, από τις 16.00 έως τις 20.15, και για αύριο Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, από τις 06.30 έως τις 11.30.
Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.


Διοργάνωση της Θεματικής Εβδομάδας στο Γυμνάσιο Κορινού


ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΟΥ




Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Γυμνάσιο Κορινού η διοργάνωση της θεματικής εβδομάδας με τίτλο «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Πρόκειται για ένα σχετικά νέο θεσμό που για τρίτη φορά φέτος εφαρμόζεται σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

 Ο φετινός θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας περιλάμβανε και πάλι τη θεματική ενότητα «Σώμα και Ταυτότητα» με τις υποενότητες «διατροφή και υγεία», «πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων», «κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια» και «έμφυλες ταυτότητες», εμπλουτίζοντάς τες με θέματα δημοκρατικής κουλτούρας και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που εγείρουν θέματα υγείας, ασφάλειας, ελευθερίας από εθισμούς και εξαρτήσεις, έμφυλων ταυτοτήτων και να αναζητήσουν λύσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους στους αντίστοιχους τομείς.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 15 έως τις 19 Απριλίου 2019 διοργανώθηκαν ενημερωτικές δράσεις και δραστηριότητες στους παραπάνω βασικούς άξονες, οι οποίες αφορούσαν κυρίως θέματα διατροφικών συνηθειών και υγιεινής διατροφής, προστατευτικών παραγόντων ενάντια σε κάθε μορφής εθισμό, θέματα σχετικά με τις σωματικές αλλαγές στην εφηβεία και την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, καθώς και προσπάθεια διαμόρφωσης κυκλοφοριακής συνείδησης στους μαθητές και τις μαθήτριες. Όλα αυτά υπό το πρίσμα της ενδυνάμωσης της δημοκρατίας στον χώρο του σχολείου και της ενίσχυσης της ικανότητας των μαθητών/τριών να συνδιαλέγονται, να συζητούν και να συναποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο όλα τα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό κλίμα και στην απόλαυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους χωρίς διακρίσεις.
Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου στηριζόμενος στις καινοτόμες προτάσεις και τη συσσωρευμένη εμπειρία των εκπαιδευτικών αλλά και αξιοποιώντας σχετικό υλικό από το ΙΕΠ σχεδίασε και υλοποίησε ένα πλούσιο πρόγραμμα μαθησιακών δραστηριοτήτων που περιλάμβαναν εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές δραστηριότητες, προβολή ταινιών με σχετικό περιεχόμενο που πλαισιώθηκαν με συζήτηση και προβληματισμό των μαθητών, συζητήσεις στην ομάδα, σύντομα σχέδια εργασίας (project), παρασκευή φαγητών και γλυκισμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαμόρφωση ειδικού χώρου για την εκκόλαψη αυγών κ.ά. Επιπλέον, κλήθηκαν εκπρόσωποι φορέων από την ΑΤΡΑΚΤΟ, τη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης, το Κέντρο Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, τη Διεύθυνση Τροχαίας Κατερίνης και την Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας, προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και να υλοποιήσουν σχετικές βιωματικές δραστηριότητες.
Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Κορινού αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν δημόσια τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του σχολείου και τις πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσαν για τους μαθητές και μαθήτριές μας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της φετινής θεματικής εβδομάδας.

Δελτίο τύπου για την εκδήλωση "20 για την Κατερίνη: 20 προτάσεις για να κάνουμε την πόλη ανοιχτή και φιλική προς τους νέους"




Το Σάββατο 4 Μαΐου στις 18.00 μ.μ., το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση «20 για την Κατερίνη, 20 προτάσεις για να κάνουμε την πόλη ανοιχτή και φιλική προς τους νέους» στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του συνεδριακού κέντρου «ΕΚΑΒΗ».

Το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης ιδρύθηκε to 2018 και στοχεύει στην αφύπνιση της νέας γενιάς του τόπου μέσα από δράσεις. Πρωταρχική επιδίωξη του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης είναι η δημιουργία μιας ενεργής ομάδας νέων, ικανής να προσαρμόσει το προφίλ της πόλης στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και να μετατρέψει την Κατερίνη σε περιβάλλον γόνιμης εφαρμογής πολιτικών νεολαίας σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν σύντομες ομιλίες σχετικά με νεανικές προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην τοπική μας κοινωνία και παράλληλα θα αναδειχθεί η σημασία του νεανικού παράγοντα στην πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανέλιξή της. Μέσα από την παρουσίαση των προτάσεων αυτών που αποτελούν παράλληλα παραδείγματα καλών εφαρμοσμένων πρακτικών τόσο μέλη του σωματείου όσο και καλεσμένοι θα αναλύσουν την οπτική του γύρω από ζητήματα νεανικού ενδιαφέροντος.

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ: https://www.facebook.com/events/2365328007020633/

Περισσότερες πληροφορίες για το σωματείο και μελλοντικές δράσεις: https://diktyo-katerini.gr





Η οριακή μάχη του Δήμου Κατερίνης. 10 συμπεράσματα από την επίσημη δημοσκόπηση της Opinion Poll

(Το παρακάτω κείμενο δεν αφορά όσους πιστεύουν πως ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης της αρεσκείας τους έχει 35 – 45%, τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός κλπ. Ούτε όσους συζητούν για εκλογές με όρους ποδοσφαίρου, ούτε τους ξερόλες που κατέχουν το ηθικό πλεονέκτημα και την απόλυτη αλήθεια, ούτε αυτούς που πιστεύουν «μυστικές δημοσκοπήσεις», ιστορίες για εξωγήινους, αυτούς που προσπαθούν να προσβάλλουν επειδή δεν έχουν τι να απαντήσουν κλπ. Αφορά μόνο κανονικούς ανθρώπους, που μπορούν να συζητήσουν πολιτισμένα, με επιχειρήματα και χρειάζεται 10 λεπτά για να διαβαστεί).

Μετά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ο καιρός μας απέδειξε πως ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Πλησιάζοντας προς τις εκλογές της 26ης Μαϊου παρατηρούμε πως μέχρι και σήμερα οι 4 υποψήφιοι Δήμαρχοι βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα δημοτικότητας. Οι επίσημες δημοσκοπήσεις και η αίσθηση όσων παρακολουθούν από πολύ κοντά την προεκλογική περίοδο συμπίπουν σε ένα σημείο: Αυτή είναι η σκληρότερη και δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Κατερίνης. Και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το αποτέλεσμά της θα κριθεί κυριολεκτικά πάνω στο νήμα...

Τη Μεγάλη Εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η νέα δημοσκόπηση της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης, από την Opinion Poll. Η εταιρία αυτή τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι είναι μία από τις κορυφαίες στην Ελλάδα, μιας και οι έρευνές της παρουσιάζονται συνεχώς σε όλα τα εθνικά ΜΜΕ. Η έρευνα αυτή ακολουθεί εκείνη προ 2,5 μηνών, πάλι της ίδιας εταιρίας, έτσι μπορούμε να δούμε με ψυχραιμία την εξέλιξη των πραγμάτων και τη νέα φωτογραφία της στιγμής στον Δήμο της Κατερίνης.

Τα αποτελέσματά της: Χιονίδης 20,8%, Κουκοδήμος 20,4%, Λιακόπουλος 20,3%, Νταντάμης 16,2%, Παπαδόπουλος 4,2%, Τσουπέης 3,6% και Κεραηλίδης 1,7%.
Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές προηγείται η ΝΔ με 38,6% και ακολουθεί ο Σύριζα με 9,9%.
Παρακάτω θα δείτε και τα αποτελέσματα για τα δίδυμα του δεύτερου γύρου.

Συμπέρασμα 1ο: Το πολιτικό εκκρεμές γέρνει ξεκάθαρα προς την κεντροδεξιά. Οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για τον Σύριζα. Το ίδιο ισχύει και στην Κατερίνη.
Η ΝΔ αγγίζει το 40% στην Κατερίνη χωρίς να έχουν προκηρυχθεί εκλογές και ο Σύριζα παραμένει κολλημένος περίπου στο 10%. Κανένα άλλο κόμμα δεν εμφανίζεται να αναπτύσσει δυναμική διψήφιου ποσοστού προς το παρόν. Είναι ξεκάθαρο πως οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για τον Σύριζα. Σε τέτοιες συνθήκες πόλωσης και επιλογής «άσπρου ή μαύρου», ο κόσμος συσπειρώνεται σε δύο πόλους. Στην παρούσα φάση στην Κατερίνη όσοι θέλουν να φύγει ο Σύριζα συσπειρώνονται κοντά στη ΝΔ, η οποία έχει και την παράσταση νίκης. Το ποσοστό της ΝΔ θυμίζει ημέρες 2004 – 2007. (Ας κρατήσουμε όμως και το ότι το Κινάλ είναι πλέον στο 50% της δύναμης του Σύριζα).

Αυτό μπορεί για κάποιους να μη σημαίνει πολλά, αλλά είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που θα κρίνει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Η πλειοψηφία της κοινωνίας δείχνει να επιλέγει πρόσωπα που είναι μακριά από τον Σύριζα, αποφεύγοντας αυτούς που θέλουν να ταυτιστούν με το κυβερνητικό κόμμα. Δεν είναι τυχαίο πως όταν υπάρχει προσμονή να έρθει στα πράγματα μία νέα κυβέρνηση, πολλοί πολίτες πλησιάζουν τα στελέχη του κόμματός της. Για αυτό και στην Κατερίνη οι 3 συνδυασμοί που προέρχονται από στελέχη της ΝΔ απλώνουν την επιρροή τους πολύ πιο έξω από τα όρια της ΝΔ. Βοηθάει και η συγκρότηση πολύ ισχυρών ψηφοδελτίων (ουσιαστικά και οι 3 είναι πολυσυλλεκτικοί), αλλά αν πχ σήμερα ζούσαμε στο 2014 και περιμέναμε την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία, τότε ο συνδυασμός με τη στήριξη του Σύριζα, αυτός του Γιώργου Νταντάμη, θα είχε πλεονέκτημα. Σήμερα το πολιτικό εκκρεμές γέρνει ξεκάθαρα προς την κεντροδεξιά.


Συμπέρασμα 2ο: Σε αυτές τις εκλογές η βούληση της Κατερίνης και των χωριών είναι ως τώρα εκ διαμέτρου αντίθετη. (Ποιων η επιλογή θα επικρατήσει;)
Ας συμφωνήσουμε πως οι 4 πρώτοι είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Αφού ο Κώστας Κουκοδήμος και ο Σάββας Χιονίδης κατά γενική ομολογία προηγούνται στα χωριά, για να είναι όλοι στα ίδια επίπεδα, σημαίνει πως ο Θανάσης Λιακόπουλος και ο Γιώργος Νταντάμης είναι πρώτοι στην Κατερίνη. (Κάποιοι πιστεύουν πως ο δικός τους υποψήφιος σαρώνει παντού κλπ... είναι οι ίδιοι που μετά τις εκλογές θα λένε «μα όλοι το ήξεραν πως η μάχη είναι οριακή»).

Από την άλλη, κρατήστε και μία παράμετρο που κανείς δεν τη λαμβάνει υπόψη του: Εντάξει, μπορεί στα χωριά να έχουν πέσει βροχή οι χορηγίες, οι ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας και να έχουν συμβεί πολλά, όμως περίπου το 30% των εκλογέων ζουν στην Κατερίνη, που απλώς πηγαίνουν στα χωριά τους για να ψηφίσουν. Αυτοί οι εκλογείς θα πάνε εκεί έχοντας το κλίμα της Κατερίνης, με Λιακόπουλο και Νταντάμη να προηγούνται. Άρα πολλά μπορούν να αλλάξουν ακόμη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιων η επιλογή θα επικρατήσει.

Τέλος ας μην ξεχνάμε πως αν κάποιος ψηφίζει Χιονίδη, δεν έχει λόγο να το κρύψει στο τηλέφωνο, το ίδιο και αν ψηφίζει Κουκοδήμο. Και οι δύο είναι εν ενεργεία (απερχόμενοι λέω εγώ). Αν όμως ψηφίζει Λιακόπουλο, αυτόν που σήμερα δεν ασκεί εξουσία, συνήθως δεν θέλει να το μάθουν άλλοι, γιατί φοβάται πιέσεις και αντίποινα. Πάντα οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εκλογική δύναμη των εν ενεργεία, από ότι αυτή των νέων διεκδικητών.


Συμπέρασμα 3ο: Ο Σάββας Χιονίδης δεν παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει, θέτοντας για... 5η φορά υποψηφιότητα
Μπορεί να τον ψηφίζει περίπου το 20 – 21% των ψηφοφόρων, όμως το έργο του το βλέπουν θετικά περίπου 4 στους 10. Και πάλι 4 στους 10 θα συμφωνούσαν με μία νέα θητεία του. Από τον Κώστα Κουκοδήμο χάνει πανηγυρικά στον δεύτερο γύρο (40 – 32%), από τον Θανάση Λιακόπουλο χάνει με μικρό ποσοστό (37,8 – 35,3%), ενώ μόνο τον Γιώργο Νταντάμη κερδίζει άνετα (42 – 27%). Όχι τυχαία, μόνο για τον Γιώργο μιλάνε καλά οι άνθρωποι του Σάββα. Τα ποιοτικά στοιχεία του Σάββα δεν είναι άσχημα, όμως έχει ξεκάθαρα απέναντί του την πλειοψηφία των δημοτών που δεν τον θέλουν Δήμαρχο για άλλα 4 χρόνια. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο κόσμος του λέει «φτάνει πια»!

Ο Σάββας είναι για... 5η φορά υποψήφιος, έχοντας κατέβει για πρώτη φορά το 2002. Ζητάει από τους δημότες ψήφο εμπιστοσύνης, λες και είναι πρωθυπουργός και προσπαθεί να συσπειρώσει τους βουλευτές του που είναι έτοιμοι να φύγουν. Ως τώρα δεν φαίνεται πως ο κόσμος θέλει ο Σάββας να συνεχίσει. Μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν περάσει στον δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Ντντάμη. Εκεί θα συσπειρώσει τη ΝΔ απέναντι στον υποψήφιο με τη στήριξη του Σύριζα και του Κιναλ. Όλα αυτά φυσικά αν φτάσει στον δεύτερο γύρο. Οι δικοί του δείχνουν «μυστικές δημοσκοπήσεις» όπου υποτίθεται πως σαρώνει, όμως οι τελευταίες του κινήσεις στο τοπικό συμβούλιο Κατερίνης, Τραπεζούντας και αλλού μάλλον δείχνουν ότι έχει μεγάλο, τεράστιο πρόβλημα.

Συμπέρασμα 4ο: Ο Κώστας Κουκοδήμος δεν είναι όσο δυνατός θέλει να δείχνει, αλλά έχει πολύ καλό πέρασμα ως πρόσωπο
Ο Κώστας ξεκίνησε για να... σαρώσει πέρσι τον Σεπτέμβριο. Γρήγορα προσγειώθηκε στη γη, διαπίστωσε πως οι δημοτικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές. Εννοείται πως οι χορηγίες πάνε βροχή, τα τραπέζια, οι εκδρομές με λεωφορεία και όλα τα γνωστά που χρησιμοποιεί ο Κώστας για να κερδίσει εκλογές. Όλα αυτά έχουν απήχηση σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, που αρκεί για να σε βγάλει βουλευτή, όχι όμως και Δήμαρχο. Είναι άλλο να εκλέγεσαι βουλευτής με 10.000 σταυρούς σε δισταυρία, από 90.000 ψηφοφόρους στην Πιερία και άλλο να πάρεις 13.000 – 15.000 ψήφους επί των 50.000 της Κατερίνης και 25.000 στον δεύτερο γύρο. Άλλη μάχη.

Ο Κώστας και σε αυτή τη δημοσκόπηση έχει πολύ καλό πέρασμα ως πρόσωπο και προηγείται ελαφρά στα ποιοτικά στοιχεία. Κερδίζει άνετα τον Γιώργο Νταντάμη στον δεύτερο γύρο (43 – 25%) και έχει μεγάλο προβάδισμα απέναντι στον Σάββα Χιονίδη (40 – 32%). Μόνο με τον Θανάση Λιακόπουλο έχει σχεδόν ίση δυναμική (38,2 – 37,9%), μόνος ο Θανάσης φαίνεται να μπορεί να τον κοντράρει.

Ο Κώστας δεν πήγε καλά στην παρουσίαση των υποψηφίων του. Όσοι έχουν μάτια, βλέπουν και μπορούν να μετρήσουν στοιχειωδώς, είδαν πως είχε κόσμο κυρίως από τα χωριά, μιας και παρουσίασε 250 υποψηφίους, που ήρθαν μαζί με τις οικογένειές τους. Δεν υπήρξε δυναμικό παρών από Κατερινιώτες (πλην των «επισήμων»), δεν υπήρξε κάποια κοσμοσυρροή. Και οι δικοί του επιδεικνύουν «μυστικές δημοσκοπήσεις» που τον δείχνουν να σαρώνει, όμως η επιλογή του να κατεβάσει στην Κατερίνη τον κουμπάρο του Τζήκα, τους «Σερίφη» και Μαλλιώρα δείχνει πως στην πόλη έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από όσο θέλει να παραδεχθεί.

Για κάποιον άγνωστο λόγο, άνθρωποί του ισχυρίζονται πως έχουν μαζί τους τον Κωνσταντόπουλο, ενώ όλοι ξέρουν πως ο Κώστας και ο Γιώργος θα συγκρουστούν μετωπικά για άλλη μία φορά. 

Συμπέρασμα 5ο: Ο Θανάσης Λιακόπουλος μπαίνει στον τελευταίο μήνα των εκλογών από τη θέση που ήθελε και που λίγοι περίμεναν πριν 6 – 8 μήνες
Ο Θανάσης ξεκίνησε πέρσι την 1η Ιουνίου. Λίγοι τότε πίστεψαν ότι θα φτάσει ως το τέλος. Στις πρώτες δημοσκοπήσεις είχε εμφανώς πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Όμως η απόστασή του από την κορυφή ποτέ δεν ήταν μεγάλη. Σήμερα πλέον έφτασε τους δύο πρώτους και μπαίνει στην τελική ευθεία με απόσταση 0,5% από τον Σάββα Χιονίδη και 0,1% από τον Κώστα Κουκοδήμο (20,8 – 20,4, 20,3). Τι σημαίνει αυτό; Περίπου 250 ψηφοδέλτια απόσταση από τον Σάββα και 50 ψηφοδέλτια από τον Κώστα. Ποιοτικά στέκεται καλά, πάνω από τον Γιώργο Νταντάμη, ένα σκαλί πάνω από τον Σάββα και μισό σκαλί κάτω από τον Κώστα, παρά το ότι έχει ακόμη αρκετούς που δεν τον ξέρουν. Στον δεύτερο γύρο και αυτός κερδίζει άνετα τον Γιώργο (41 – 27%), κερδίζει για λίγο τον Σάββα (37,8 – 35,3%) και είναι στα ίσα με τον Κώστα (38,2 – 37,9%). Είναι ο αντίπαλος που κανείς δεν θέλει να βρει απέναντί του στον δεύτερο γύρο.

Ο Θανάσης είναι ο μόνος με σοβαρό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που παρουσιάζει εδώ και 10 μήνες. Προσθέτει σταθερά δυνάμεις κάθε μήνα, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να είναι πολύ δυνατός στα χωριά όπου είναι μάλλον τρίτος. Πρέπει να ανέβει και εκεί, αλλά και να κερδίσει λίγο ακόμη στην Κατερίνη για να μπορέσει να πάει στον δεύτερο γύρο. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι έχει την πιο νέα και φρέσκια ομάδα υποψηφίων. Αυτό όμως θα είναι και το μεγάλο του στοίχημα, μιας και όλοι αυτοί θα πρέπει να μετατρέψουν τη δυναμική και αποδοχή τους από τον κόσμο σε ψήφους. Αν το πετύχουν, ο Θανάσης θα πάει στον δεύτερο γύρο. Ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο.

Συμπέρασμα 6ο: Ο Γιώργος Νταντάμης έχει ξεπεράσει τα όρια του Σύριζα και παλεύει επί ίσοις όροις την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.
Μπορεί το πολιτικό εκκρεμές να γέρνει ξεκάθαρα προς την κεντροδεξιά, όμως ο Γιώργος Νταντάμης επέλεξε να πάει κόντρα στο ρεύμα, να ζητήσει και να λάβει τη στήριξη του Σύριζα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τη Μεγάλη Τετάρτη έχει και τη στήριξη του Κιναλ, επίσημα. Αυτά είναι η αλήθεια που τον ενοχλεί όταν την αναφέρει κάποιος, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι απλώς... αλήθεια! Άλλωστε το βράδυ των εκλογών τα κανάλια εθνικής εμβέλειας αναμένεται ότι θα έχουν τον συνδυασμό του Γιώργου με χρώμα που θα παραπέμπει σε συνδυασμό στηριζόμενο από τον Σύριζα και το Κιναλ, πχ ροζ και πράσινο. Επίσης, ο Γιώργος λογικά θα συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του κομματικού Χρήστου Γιαννούλη στην περιφέρεια, όμως στις αναλύσεις τους τα στελέχη του Σύριζα θα επικαλούνται το ποσοστό του Γιώργου στην Κατερίνη, όχι αυτό του Χρήστου. Το ίδιο θα κάνουν και οι του Κιναλ, παρά το ότι εμβληματικά πρόσωπα του Κιναλ θα είναι υποψήφιοι με Λιακόπουλο και Χιονίδη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Νταντάμης έχει δυναμική μεγαλύτερη από αυτή του Σύριζα, αλλά και του Κινάλ. Κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη, αυτό αντανακλά το βεληνεκές του ίδιου ως ατόμου και των υποψηφίων του, που ως ομάδα υπερβαίνουν σε αποδοχή τα κομματικά πλαίσια του κόμματος του κ. Τσίπρα και αυτού της κ. Γεννηματά. (Προσωπικά πιστεύω πως μόνο με στήριξη Κιναλ και χωρίς στήριξη Σύριζα ο Γιώργος θα ήταν σίγουρος για τον δεύτερο γύρο, αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Επέλεξε να έχει μαζί του ΚΑΙ τον Σύριζα). Με δεδομένο πως ο Γιώργος έχει δύναμη σε συγκεκριμένη χωριά και όχι σε όλη την περιφέρεια του Δήμου, είναι ξεκάθαρο πως ποντάρει στην Κατερίνη για να φτάσει στον δεύτερο γύρο. Θα του είναι αρκετή; Δεν το ξέρω. Πάντως για μένα ο Γιώργος δεν έχει 16%, αλλά 20% όπως και οι άλλοι 3.

Θα έχουν πρόβλημα οι δεξιοί του Γιώργου Νταντάμη, τώρα που θα έχει μαζί του και Σύριζα και Κινάλ. Ήδη είχαν λόγω Σύριζα. Το Κινάλ δεν αναμένεται να του κάνει κακό, το αντίθετο, θα του προσθέσει κάποια ψηφοδέλτια.

Συμπέρασμα 7ο: Ο Γιώργος Νταντάμης θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να κερδίσει τις εκλογές, ακόμη και αν περάσει στον δεύτερο γύρο.
Θεωρώ πως ο Γιώργος έχει ίσες πιθανότητες να εισέλθει στον δεύτερο γύρο και με τους άλλους τρεις διεκδικητές. Ακόμη όμως και αν φτάσει εκεί, η δημοσκόπηση δείχνει ξεκάθαρα πως δεν θα είναι εύκολο να αποσπάσει την πλειοψηφία του 50% + 1 ψήφο. Με κανέναν από τους Κουκοδήμο, Λιακόπουλο και Χιονίδη δεν φτάνει το 30% στον δεύτερο γύρο με τα σημερινά δεδομένα. Άλλωστε αν ο Γιώργος φτάσει εκεί, τότε σίγουρα η ΝΔ θα δώσει χρίσμα στον υποψήφιο που θα είναι απέναντί του και η μάχη θα γίνει «ο υποψήφιος της ΝΔ εναντίον του υποψηφίου του Σύριζα». Με επίσημη στήριξη του Σύριζα και υποψηφίους πρωτοκλασάτα στελέχη του Σύριζα, η μάχη θα κομματικοποιηθεί.

Ο Γιώργος κρατά χαμηλούς τόνους με τον Κώστα Κουκοδήμο και τον Σάββα Χιονίδη και επιτίθεται μόνο στον Θανάση Λιακόπουλο, τόσο ο ίδιος όσο και μέσω του φίλου μου του Γιώργου Κυριακίδη και άλλων στελεχών του. Αν όλο αυτό υποδηλώνει κάποια στρατηγική για τον δεύτερο γύρο, δεν το ξέρω. Περιμένει πχ να πάει στον δεύτερο γύρο με κάποιον από τους 3 και οι νεοδημοκράτες να γυρίσουν την πλάτη τους στο χρίσμα που θα δώσει το κόμμα τους, που θα είναι εν αναμονή κυβέρνηση και θα έχει κερδίσει τις εκλογές της 26ης Μαϊου; Μπορεί να κερδίσει κάποιος όταν έναν μήνα πριν τις εκλογές χάνει με 14 – 18% σε κάθε δίδυμο του δευτέρου γύρου, αν φτάσει ως εκεί; Ποιος ξέρει;


Συμπέρασμα 8ο: Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος έχει προβάδισμα για να είναι η πέμπτη δύναμη και ίσως φτάσει στη δεύτερη έδρα.
Ο Ευγένιος είδε το ποσοστό του να πέφτει λίγο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, από το 4,8% στο 4,2%. Λογικό και αναμενόμενο, από την ώρα που στο μεσοδιάστημα οι πρώτοι 4 συνδυασμοί ανακοίνωσαν δεκάδες νέα ονόματα, αλλάζοντας καθημερινά τους συσχετισμούς. Από την άλλη συνεχίζει να είναι πάνω από το ΚΚΕ και τον Νίκο Τσουπέη. Αν παραμείνει εκεί, θα είναι η πέμπτη δύναμη στον Δήμο. Αν μάλιστα φτάσει και το 4,88%, θα διασφαλίσει τη δεύτερη έδρα, αποκτώντας βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις. Δύσκολο και άξιο συγχαρητηρίων το εγχείρημά του.


Συμπέρασμα 9ο: Ο Νίκος Τσουπέης προσωρινά κινείται σε χαμηλές πτήσεις, εναρμονισμένος με τα ποσοστά του ΚΚΕ
Κάποιοι περιμένουν το ΚΚΕ να φτάσει και το 6% στον Δήμο της Κατερίνης. Αυτό όμως φαντάζει ακόμη πολύ δύσκολο, μιας και το κόμμα στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές παραμένει κολλημένο στο 4% και κάτι. Αυτό επηρεάζει ξεκάθαρα και τον κομματικό υποψήφιο, τον Νίκο Τσουπέη, που μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να σπάσει τα κομματικά στεγανά και να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο. Από την άλλη, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ πάντα διακρίνονται για τον καλό τους τερματισμό, οπότε τίποτε δεν αποκλείεται. Συμπαθής και αξιοπρεπής στον αγώνα του ο κ. Τσουπέης.


Συμπέρασμα 10ο: Ο Δημήτρης Κεραηλίδης λογικά θα κερδίσει έδρα
Ο Δημήτρης υπερδιπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Από την ώρα που θα καταθέσει κανονικά τον συνδυασμό του στο Πρωτοδικείο, πιστεύω πως θα κερδίσει και την έδρα στο τέλος. Άλλωστε το 1,7% δεν είναι μακριά από το 2,44%, που επιτρέπει σε κάποιον συνδυασμο να κερδίσει τουλάχιστον μία έδρα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν ψηφίσουν 50.000 δημότες, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.220 ψήφους, κάτι απολύτως εφικτό για κάθε συνδυασμό με 41 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Αξίζει ο Δημήτρης, δίνει σκληρό αγώνα.


3,5 εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο, το τοπίο στον Δήμο Κατερίνης παραμένει ακόμη θολό. Οποιοσδήποτε από τους 4 πρώτους συνδυασμούς μπορεί να βρεθεί και πρώτος και τέταρτος. Οι 3 επόμενοι συνδυασμοί μπορούν να αποσπάσουν 4 – 5 έδρες και να αλλάξουν τα δεδομένα, ή και όχι, αν επικρατήσει πόλωση στο τέλος. Θα δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτές τις εκλογές δεν θα πλήξουμε!

Κάτι τέτοιο μας είπε και το άνοιγμα των στοιχημάτων από την εταιρία «Στοίχημαν» αλλά για αυτό θα μιλήσουμε από εβδομάδα...