ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Β΄ ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Αποτελέσματα 28ης-Βαθμολογία-Επόμενη 29η αγωνιστικήΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ - ∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ   2-1
Π.Α.Ο. Κ.ΜΗΛΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝ∆ΡΟΥ  0-3 α.α.
ΕΡΜΗΣ ΕΞΟΧΗΣ - ΕΛΠΙΣ ΑΝ∆ΡΟΜΑΧΗΣ    0-2
ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΡΥΑΚΙΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙ∆ΙΟΥ  2-1
ΠΙΝ∆ΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ  3-1
ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 2006 - ∆ΙΓΕΝΗΣ ΑΛΩΝΙΩΝ    4-2
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝ∆ΑΜΗΣ - ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ  2-2
ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ Κ.ΑΓΙΑΝΝΗ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ    0-2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1 ΕΛΠΙΣ ΑΝ∆ΡΟΜΑΧΗΣ  68
2 ΠΙΝ∆ΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ  59
3 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝ∆ΑΜΗΣ  52
4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝ∆ΡΟΥ  50
5 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  49
6 ∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ  46

7 ΕΡΜΗΣ ΕΞΟΧΗΣ  43
8 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ  39
9 ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ  36
10 ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙ∆ΙΟΥ  34
11 ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ  34
12 ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ Κ.ΑΓΙΑΝΝΗ   30
13 ∆ΙΓΕΝΗΣ ΑΛΩΝΙΩΝ   29
14 ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  28
15 ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΡΥΑΚΙΩΝ   22
16 Π.Α.Ο. Κ.ΜΗΛΙΑΣ   8

ΕΠΟΜΕΝΗ 29Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΛΠΙΣ ΑΝ∆ΡΟΜΑΧΗΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΡΥΑΚΙΩΝ
ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ - ∆ΙΓΕΝΗΣ ΑΛΩΝΙΩΝ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝ∆ΡΟΥ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ Κ.ΑΓΙΑΝΝΗ
Π.Α.Ο. Κ.ΜΗΛΙΑΣ - ΕΡΜΗΣ ΕΞΟΧΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙ∆ΙΟΥ - ΠΙΝ∆ΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝ∆ΑΜΗΣ
∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 2006
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ

Βουλωμένη μύτη: Φυσιολογικός ορός και…καθαρίσατε!


Ένα µωρό µε βουλωµένη µύτη, δυσκολεύεται να αναπνεύσει, κλαίει και δεν κοιµάται καλά. Επίσης, δυσκολεύεται πολύ να θηλάσει ή να πιει από το µπιµπερό, αφού χρησιµοποιεί το στόµα του για να αναπνεύσει...
Η ρινική συµφόρηση σε ένα µωρό, µπορεί ακόµη και να απειλήσει τη ζωή του. Η αποµάκρυνση της περίσσειας και της ξεραµένης βλέννης από τη µύτη του µωρού διευκολύνει την αναπνοή του και προλαµβάνει την επιδείνωση της υγείας του µε χειρότερες λοιµώξεις, όπως π.χ. η ωτίτιδα ή κάποια ρινική λοίµωξη.

Για να ανακουφίσετε άµεσα το παιδί σας από αυτήν την ταλαιπωρία, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε φυσιολογικό ορό. Ο φυσιολογικός ορός έχει µακρά ιστορία χρήσης στην αντιµετώπιση της ρινικής συµφόρησης στα βρέφη και αποτελεί πολύτιµο σύµµαχο κάθε µαµάς εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε έχει θέση και στον καθηµερινό καθαρισµό της µύτης των βρεφών και των µικρών παιδιών ηλικίας έως 2 ετών. Με τον φυσιολογικό ορό, οι βλέννες ρευστοποιούνται µε ήπιο τρόπο και αποµακρύνονται ευκολότερα, αφού υγραίνονται οι µεµβράνες, που έχουν δηµιουργηθεί από το µπούκωµα.

Επειδή, ωστόσο, πολλά παιδιά δεν είναι και τόσο συνεργάσιµα στον καθαρισµό της µύτης τους (ούτε καν µε χαρτοµάντιλο, πολλώ δε µε τον ορό), έχουν κάνει πλέον την εµφάνισή τους στην αγορά ειδικές, εύχρηστες συσκευές που εφαρµόζουν τέλεια στα βρεφικά ρουθουνάκια και οδηγούν σε εύκολο, γρήγορο και ανώδυνο καθαρισµό από τις ρινικές εκκρίσεις, επιτρέποντας στο αγγελούδι σας να αναπνεύσει και πάλι ελεύθερα, µέσα σε λίγα µόνο λεπτά!

Οι συσκευές αυτές αποτελούνται συνήθως από ένα ειδικά σχεδιασµένο σωληνάκι που στη µία άκρη του έχει ένα χωνί, που ταιριάζει στο ρουθούνι του µωρού και στην άλλη άκρη του ένα στόµιο, από το οποίο ρουφάει η µαµά. Με το ρούφηγµα, η βλέννα βγαίνει από το ρουθούνι και παγιδεύεται στο ειδικό φίλτρο, που υπάρχει µεταξύ των δύο άκρων της συσκευής.

Έτσι, η µυτούλα καθαρίζει, χωρίς ο καθαρισµός να µετατραπεί σε… µαρτύριο, ούτε για το ίδιο το µωρό, αλλά ούτε και για εσάς…

Εταιρεία νοικιάζει θλιμμένους συγγενείς για κηδείες!


Ανησυχείτε μήπως στην κηδεία σας δεν πατήσει άνθρωπος ή τέλος πάντων όχι τόσοι όσους θα θέλατε; Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μία βρετανική εταιρεία, που θα στείλει τους ανθρώπους της να σας κλάψουν, να σας ξενυχτίσουν και γενικώς να κάνουν ό,τι κάνουν όσοι χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα… Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας Rent-A-Mourner, κάθε «συγγενείς» νοικιάζεται για 68 δολάρια.

Όπως γράφει το Time, η εταιρεία δεσμεύεται ότι πρόκειται για επαγγελματίες και αξιοπρεπή άτομα, που σε καμία περίπτωση δεν θα προδώσουν τη μυστική συμφωνία. Όταν συμβεί το μοιραίο, θα παραβρεθούν στην κηδεία ή στην αγρυπνία, θα κλαίνε όπως και οι πραγματικοί σας συγγενείς (ίσως και περισσότερο) και γενικώς θα συμπεριφέρονται σαν να έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο.
in.gr

Οι 30αρες κάνουν σεξ στο πρώτο ραντεβού


Οι 30αρες είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ στο πρώτο ραντεβού σε σχέση με τις γυναίκες η ηλικία των οποίων κυμαίνεται ανάμεσα στα 24-27 έτη, λέει νέα μελέτη...
Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (34%) παραδέχτηκε ότι δε θα είχε πρόβλημα να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω στο πρώτο ραντεβού ενώ το ποσοστό αυτό είναι μόλις 12% στο ηλικιακό γκρουπ 24-27 χρονών.

Σκοπός της έρευνας, που διεξήγαγε η ιστοσελίδα datewithamate.com, ήταν να γίνει κατανοητός ο τρόπος που οι ελεύθερες γυναίκες αντιδρούν όταν βγαίνουν ραντεβού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.171 ελεύθερες γυναίκες απ’ όλη τη Μεγάλη Βρετανία.

"Ο καθένας έχει διαφορετική άποψη για το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί στο πρώτο ραντεβού. Εμείς το μόνο που μπορούμε να συμβουλέψουμε τον κόσμο είναι να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις" είπε ο Luke Pomaro που έκανε την έρευνα.

Ποσοστό 46% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο αν είχε βγει ραντεβού με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο, ενώ το 53% των γυναικών ηλικίας 24-27 ετών απάντησε ότι περιμένει μέχρι το τρίτο ραντεβού για να κάνει σεξ με κάποιον.

Τα τρία τέταρτα όλων των γυναικών απάντησε πάντως ότι το σεξ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια σχέση.

«Κλειδί» για το αδυνάτισμα οι πρωτεΐνες στο πρωινό


Ένα πρωινό με άφθονες πρωτεΐνες μπορεί να είναι ό,τι χρειάζονται όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν, για να βελτιώσουν τον έλεγχο της πείνας τους και να μειώσουν το τσιμπολόγημα...


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι ανακάλυψαν ότι τρόφιμα όπως τα αυγά και τα άπαχα προϊόντα κρέατος το πρωί μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή ολόκληρης της ημέρας, περιορίζοντας δραστικά την κατανάλωση σνακ με πολλά λίπη ή ζάχαρη το απόγευμα.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 20 υπέρβαρες ή παχύσαρκες κοπέλες ηλικίας 18-20 ετών, οι οποίες δεν συνήθιζαν να τρώνε πρωινό.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε είτε ένα πρωινό αποτελούμενο κυρίως από αυγά και άπαχο κρέας, είτε κλασικά δημητριακά πρωινού.

Τα δύο είδη πρωινού παρείχαν τις ίδιες θερμίδες (ήταν 350), φυτικές ίνες, λίπη και ζάχαρη, αλλά είχαν πολύ διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθώς σε αυτό με τα αυγά το 35% των θερμίδων προερχόταν από πρωτεΐνες.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια, ενώ στη διάρκεια της μέρας έδιναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα αίματος.

Επιπλέον, πριν από το πρωινό υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να καταγραφούν τα μηνύματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την λαχτάρα για φαγητό και η διατροφική συμπεριφορά που άγεται από το αίσθημα επιβράβευσης.

Η μαγνητική επαναλήφθηκε μετά το φαγητό. Όπως έδειξε η σύγκριση των δύο, το πρωινό με τις πολλές πρωτεΐνες παρείχε εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και μείωση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την λαχτάρα για τσιμπολόγημα.

Επιπλέον, οι εθελόντριες που είχαν φάει πολλές πρωτεΐνες κατανάλωσαν λιγότερα παχυντικά σνακ το απόγευμα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό μπορεί να αποτελέσει καλή κίνηση για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση φαγητού στη διάρκεια της ημέρας και να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χέδερ Λάιντυ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής & Φυσιολογίας της Ασκήσεως του πανεπιστημίου.

Όπως επισημαίνει η δρ Λάιντυ και οι συνεργάτες της στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), οι εθελόντριες έτρωγαν αυγά και μπουρίτο ή βάφλα μήλου με βάση τα αυγά και ένα μοσχαρίσιο λουκάνικο ως πρωινό με πολλές πρωτεΐνες.

Ωστόσο, η δρ Λάιντυ λέει πως μία πιο ρεαλιστική εναλλακτική λύση είναι ένα γιαούρτι και ψωμί με κότατζ τσηζ ή βραστά αυγά με ψωμί και τυρί.

Όσον αφορά την ανησυχία πολλών ανθρώπων ότι δεν θα κατορθώσουν να φάνε το πρωί, διότι δεν το έχουν συνηθίσει, η δρ Λάιντυ τονίζει ότι απαιτούνται περίπου τρεις ημέρες για να συνηθίσει ο οργανισμός το φαγητό νωρίς το πρωί.

Κράτα τη σημαία σου ψηλά!!


Αντιμετωπίζεις υποστολή
σημαίας την κρίσιμη ώρα του σεξ; Κυματίζεις μεσίστιος ενώ θα έπρεπε να στέκεσαι καμαρωτός και περήφανος; Έχουμε τη λύση για κάθε στύση.
Για χρόνια νόμιζες πως...

το πέος σου είναι ο Hulk. Ένα θαύμα κρυμμένο μέσα στο παντελόνι σου που με το πρώτο ερέθισμα δυναμώνει, μεγαλώνει, διπλασιάζεται σε μέγεθος και είναι έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο. Μια άφθαρτη πηγή ηδονής για εσένα και τις τυχερές που θα έχουν την ευτυχία να το γνωρίσουν από κοντά. Οπότε είναι λογικό με τα πρώτα κακά μαντάτα να πανικοβλήθηκες. Οι δυσκολίες της στύσης όμως είναι ένα πρόβλημα πολύ πιο κοινό απ’ όσο φαντάζεσαι, με περίπου το 50% των Ελλήνων άνω των 40 να πάσχει από στυτική δυσλειτουργία, 1 στους 10 Έλληνες κάθε ηλικίας να προβληματίζεται σχετικά με το θέμα και περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικάνους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε μικρό ή μεγάλο βαθμό να κρατήσουν ακμαίο το ηθικό τους. Τι φταίει όμως πέρα από παθολογικά αίτια; Ποιες καθημερινές σου συνήθειες μπορεί να βλάπτουν σοβαρά τη στύση σου; Αυτοί είναι οι συνήθεις ύποπτοι που "σε ρίχνουν" και αυτά τα κατάλληλα μέτρα που μπορείς να λάβεις για να κυματίσει και πάλι η σημαία σου ψηλά και περήφανα.
Διάλεξε τι θα χάσεις: κιλά ή στύσεις
Το ότι δεν κουμπώνει το τζιν σου δεν σε έκανε να το ράψεις, το ότι δεν βλέπεις το πέος σου γιατί παρεμβάλεται η κοιλιά σου δεν σε προβλημάτισε, η απήχηση σου στο άλλο φύλο δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από τις πίτσες και τις μπύρες. Χίλιοι λόγοι για να χάσεις τα περιττά κιλά που κουβαλάς δεν σε έχουν κινητοποιήσει, αυτός ο ένας όμως μπορεί και να τα καταφέρει. Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται άμεσα με τις στυτικές δυσλειτουργίες, λένε οι επιστήμονες που έχουν πραγματοποιήσει σειρά ερευνών και έχουν καταλήξει πως όσο ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει, τόσο η τεστοστερόνη στον οργανισμό σου πέφτει. Για την ακρίβεια, οι παχύσαρκοι άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στύσης απ’ ότι εκείνοι που μανατζάρουν καλά το σωματικό τους βάρος. Λίγο πριν το καλοκαίρι λοιπόν και την έξοδο στις παραλίες (να ένα κίνητρο ακόμη) κάνε είσοδο στο γυμναστήριο και πες όχι στις κρεπάλες και στα delivery. Όχι μόνο η απώλεια βάρους θα βοηθήσει τη στύση σου να επανέλθει, αλλά παράλληλα η άσκηση θα αυξήσει την όρεξή σου για σεξ.
Κόφτο το ρημάδι
“Πίστεψέ με, είναι πιο τρομακτικό απ’ ότι το άλλο με τον αργό και επώδυνο θάνατο” μου είχε πει ένας φίλος δείχνοντας μου επάνω στο πακέτο με τα τσιγάρα του το μαύρο πλαίσιο που προειδοποιούσε για ανικανότητα. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι καπνιστές εξακολουθούν να αγνοούν τα τρομοκρατικά μηνύματα και την πασίγνωστη σε όλους αλήθεια: το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία του πέους σου, των σεξουαλικών σου επιδόσεων, της γονιμότητάς σου. Στεναχωρήθηκες τώρα ε; Άντε, τι κάθεσαι, άναψε ένα να παρηγορηθείς.    
Χαλάρωσε εσύ, όχι το πέος σου
Όσο εσύ τσιτώνεις το πρωί στη δουλειά, ο στρατιώτης σου χαλαρώνει το βράδυ στην κρεβατοκάμαρα. Το στρες ανεβάζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στον οργανισμό σου με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί το αίμα σωστά εκεί που πρέπει. Αν λοιπόν έχεις παρατηρήσει πτωτική τάση στο σεξουαλικό σου χρηματιστήριο, ρίξε τους τόνους της έντασης στη δουλειά, αντιμετώπισε λίγο πιο ζεν τις καταστάσεις και ο δείκτης σου θα ανέβει. Εύκολο να το λέμε, δύσκολο να το κάνεις -θα μου πεις- αλλά δεν αξίζει να προσπαθήσεις;
Τα ορεκτικά δεν είναι για χόρταση
Σε όλους αρέσουν τα προκαταρκτικά (ΟΚ, στα κορίτσια περισσότερο), αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο για αρκετούς άνδρες να χάνουν τη στύση τους κατά τη διάρκειά τους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως πρέπει να τα κόψεις τελείως αλλά να ξέρεις πότε να τα διακόψεις για να κάνεις την μεγάλη σου είσοδο. Αν εκείνη ικανοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ή μέσω του στοματικού σεξ, μπορείς να της τα προσφέρεις όλα αυτά μετά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι κυρίες δεν προηγούνται.  
Άλλαξε στάση
Πέρα από το προφανές της παραπάνω πρότασης, ότι δηλαδή μια συγκεκριμένη στάση στο repeat μπορεί να προκαλέσει ανία στο πέος σου και να πέσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οφείλεις να εξετάσεις και την πιθανότητα οι στάσεις που προτιμάς στο σεξ να μην αρέσουν και τόσο στη στύση σου. Ιατρικώς αποδεδειγμένα δεν υπάρχει κάποια στάση που εχθρεύεται τις στύσεις, ωστόσο περίτεχνες περιπτύξεις, δύσκολα ακροβατικά και οτιδήποτε απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και κόπωση είναι λογικό πως θα σε αποσυντονίσει από το ζητούμενο, που φυσικά είναι να παραμείνεις όρθιος. Τι να το κάνεις να δουλεύουν όλοι οι μύες σου για να την σηκώσεις στον αέρα αν τεμπελιάζει ο ένας και πιο σημαντικός;
Πες no στο πορνό
Δυσάρεστα νέα για μια μεγάλη μερίδα του αντρικού πληθυσμού και το αγαπημένο τους χόμπι. Μια από τις πιο πρόσφατες αιτίες που ερευνώνται για την αδυναμία στύσης κατά τη διάρκεια του σεξ είναι η υπερέκθεση σε πορνογραφικό υλικό. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπερέκθεση σε οπτικό υλικό “αναισθητοποιεί” τον εγκέφαλό σου απέναντι στα πραγματικά σεξουαλικά ερεθίσματα και εσύ δυσκολεύεσαι να νιώσεις έξαψη. Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μια εξάρτηση σαν εκείνη από το άλκοολ ή τα ναρκωτικά, όπου από κάποιο σημείο και έπειτα για να αντιδράσει ο οργανισμός σου πρέπει να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες από το "ναρκωτικό". Η πολύχρονη και καθημερινή χρήση πορνογραφικού υλικού “μουδιάζει” την αντίδραση του χρήστη στην ντοπαμίνη και ο εγκέφαλός σου παύει να ιντριγκάρεται στην θέα μιας απλής, καθημερινής γυναίκας στο κρεβάτι σου - ακόμη κι αν είναι γυμνή και σε περιμένει να την κατακτήσεις.
Με ρέγουλα τα φάρμακα
Προτεραιότητα είναι η υγεία σου, οπότε αν αντιμετωπίζεις μια σοβαρή ασθένεια για την οποία χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή, προφανώς και δεν θα τα κόψεις για χάρη της στύσης σου. Αν όμως είσαι απλά ένας από αυτούς τους τύπους που με το πρώτο συνάχι και το πρώτο 37,3 κατεβάζεις χάπια σαν καραμελοτσιχλάκια, έχε υπόψη σου πως τα αντισταμινικά για το κρύωμα, τα ηρεμιστικά για τον ύπνο, τα αντικαταθλιπτικά, τα χάπια της πίεσης και του έλκους και πολλά, πολλά ακόμα, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την απώλεια στύσης. Μήπως ξαφνικά νιώθεις κάπως καλύτερα;
Μην παίζεις τον γιατρό
Μόνο εσύ ξέρεις πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά σου και κατά πόσο μιλάμε για κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παραπάνω λύσεις ή είναι κάτι πιο ιατρικά περίπλοκο. Δυστυχώς, από το σύνολο των αντρών που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία (και όχι απλά σποραδικά προβλήματα στύσης), μόνο το 10% περίπου συμβουλεύεται έναν ειδικό – κυρίως γιατί οι περισσότεροι ντρέπονται για το πρόβλημά τους. Τώρα όμως δεν είναι ώρα για ντροπές. Κλείσε σήμερα ένα ραντεβού με τονουρολόγο σου και μην αφήνει την στύση σου να προωθείται.
ΠΗΓΗ: oneman

Ποιους τρέμει ο Παντελίδης και εμφανίζεται στην πίστα με σωματοφύλακα;


Ποιους τρέμει ο Παντελίδης και εμφανίζεται στην πίστα με σωματοφύλακα;

 Οι φωτογραφίες του Παντελή Παντελίδη επί σκηνής και από πίσω του να τον προσέχει ένας άντρας προσωπικής του ασφαλείας, έχει προκαλέσει σάλο!...

Ο νεαρός τραγουδιστής ο οποίος είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται στην κορυφή στις αρχές της σεζόν όταν έγινε γνωστός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της News, εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο με σωματοφύλακα και όλοι φυσικά αναρωτιούνται προς τι τέτοια μέτρα ασφαλείας.
Ο λόγος έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον κόσμο που ασφυκτικά αγκαλιάζει τον τραγουδιστή σε κάθε του εμφάνιση και γι’ αυτό υπάρχει άνθρωπος πίσω του για να απωθεί όσο μπορεί τους φανατικούς θαυμαστές και θαυμάστριές του.
Μάλιστα, η επίσημη απάντηση του μαγαζιού στο συγκεκριμένο γεγονός ήταν πως , «Η λατρεία του κόσμου είναι ανεξέλεγκτη και πως κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί διάφορα περιστατικά που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον καλλιτέχνη και τον επιχειρηματία. Έτσι αναγκαζόμαστε να έχουμε κάποιον άνθρωπο πάνω στην πίστα για να μην ξεφεύγει η κατάσταση».
Ποιους τρέμει ο Παντελίδης και εμφανίζεται στην πίστα με σωματοφύλακα;
ΠΗΓΗ: gossip-tv.gr

Λεφτά υπάρχουν -> Η Όλγα Κεφαλογιάννη δίνει 735.300 ευρώ για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας!...


Την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα και η λογική απαιτεί οι κρατικές δαπάνες να συμπιέζονται, στον ΕΟΤ φαίνεται πως βρίσκονται ακόμη στην αναζήτηση της λεπτής γραμμή που χωρίζει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλιών από τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, καθώς μια νέα εξωφρενική περίπτωση κοστολόγησης της κατασκευής μιας ιστοσελίδας έκανε την εμφάνισή της.

Το ποσό αγγίζει τα 735.300 ευρώ και αφορά...
το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μια νέας «πύλης», υποέργο της δράσης «Πολυμεσική και Πολυτροπική διαδικτυακή προβολή του πολιτισμού και τουρισμού της χώρας». Σύμφωνα, βέβαια, με την αναλυτική περιγραφή του έργου, που κρύβεται πίσω από τον πομπώδη τίτλο, πρόκειται απλά για μια… ιστοσελίδα όπου κάποιος μπορεί να διαβάσει ή να αναζητήσει σχετικά κείμενα, να δει φωτογραφίες, να παρακολουθήσει βίντεο είτε από το σταθερό και φορητό υπολογιστή του είτε από τις νέες «έξυπνες» συσκευές, τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.λπ. Λίγο-πολύ δηλαδή ό,τι γίνεται στις περισσότερες ιστοσελίδες. Και για αυτό το έργο ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το μερτικό του, καθώς η δράση είναι συγχρηματοδοτούμενη, χωρίς για μία ακόμη φορά ουδείς να μπαίνει στον κόπο να διερευνήσει το πραγματικό ή μικρότερο δυνατό κόστος αυτών των υπηρεσιών.

Η διακήρυξη του έργου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ η διακήρυξη του έργου «Σχεδιασμός και ανάπτυξη της πύλης, προμήθεια εξοπλισμού, ανάπτυξη εφαρμογών και ψηφιακών διαδρομών και πολυμεσική ολοκλήρωση τουριστικών εμπειριών». Σύμφωνα με αυτήν, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού διακηρύττει διεθνή ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για το συγκεκριμένο έργο, το συνολικό κόστος του οποίου αγγίζει τα 735.300 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία είναι η Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013. Η απόφαση του ΔΣ του ΕΟΤ λαμβάνεται στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ η τελική έγκριση από την υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, δίνεται στις 6 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά όμως μόνο ένα κομμάτι από τη συνολική δράση «Πολυμεσική και πολυτροπική διαδικτυακή προβολή του πολιτισμού και τουρισμού της χώρας», η οποία και περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα με συνολικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό που αγγίζει το ποσό του 1.667.000 ευρώ! Τα υπόλοιπα τρία υποέργα αφορούν στην «επιλογή και επιμέλεια πολυμεσικού υλικού» με προϋπολογισμό 108.300 ευρώ, την «απόκτηση πολυμεσικού υλικού (βίντεο, κείμενα, μεταφράσεις)», έργο, η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και αναμένεται η προκήρυξη με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο ποσό των 665.000 ευρώ και την «προμήθεια πολυμεσικού υλικού» με προϋπολογισμό της τάξεως των 158.400 ευρώ.

Τα ερωτήματα…
 
Και ενώ αυτοί οι διαγωνισμοί «τρέχουν», μόλις έξι μήνες πριν, το Σεπτέμβριο του 2012, ο ΕΟΤ υπερηφάνως παρουσίασε στο ελληνικό κοινό «τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του, που είναι ήδη διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση visitgreece.gr και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό μέσο επικοινωνίας με τους μελλοντικούς επισκέπτες της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε το σχετικό δελτίου Τύπου. Σύμφωνα με αυτό, η ανανεωμένη ιστοσελίδα περιέχει λίγο-πολύ όλα αυτά που περιγράφονται στην προκήρυξη για το νέο έργο. Εύχρηστο και μοντέρνο περιβάλλον, προσαρμογή σε αναλύσεις ταμπλετών, έξυπνων τηλεφώνων κ.ά., δυνατότητα χρήσης φωτογραφιών υψηλότερης ανάλυσης και ευκρίνειας σε όλη την ιστοσελίδα, ευκολότερη περιήγηση με βάση τα προσωπικά ενδιαφέροντα του χρήστη, βιντεοθήκη κ.τ.λ. Οι εργασίες του visitgreece.gr ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Λίγο καιρό πριν, τον Ιούνιο του 2012, είχε ανακοινωθεί και η ολοκλήρωση της νέας εταιρικής ιστοσελίδας του ΕΟΤ, gnto.gov.gr, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία ειδικής ομάδας του οργανισμού με την εταιρεία Google (στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών) χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την απόφαση για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού είναι πολλά και ποικίλα, με κυριότερο βέβαια το υψηλό κόστος, αλλά και το ποιες πραγματικές ανάγκες καλύπτει η δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές.

Η ιστοσελίδα

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η νέα ιστοσελίδα στοχεύει στην «προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας , καθώς και του υπάρχοντος τουριστικού πλέγματος και των τουριστικών εγκαταστάσεων». Η πρόσβαση στην Πύλη Πολιτιστικής και Τουριστικής Προβολής θα γίνεται διαδικτυακά μέσα από διάφορες πλατφόρμες, από σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέχρι έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Ο χρήστης θα μπορεί να βρει περιεχόμενο –κείμενα, εικόνες και βίντεο– πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει με λεκτικές ή θεματικές αναζητήσεις. Τα κείμενα και ένα μέρος των φωτογραφιών θα επιλεγούν από υπάρχουσες συλλογές και θα υποστούν την αναγκαία επεξεργασία ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Το υπόλοιπο φωτογραφικό υλικό θα παραχθεί στο πλαίσιο του έργου, με σκοπό την ανάδειξη συγκεκριμένων περιοχών. Προβλέπεται ακόμη ειδική επιμέλεια των κειμένων από την άποψη ορθογραφίας, σύνταξης, συνέπειας και σαφήνειας(!) Τα βίντεο θα παραχθούν ειδικά για το έργο και θα υλοποιούν ειδικά σχεδιασμένες τουριστικές εμπειρίες.

Tης Ανδριάνας Ζαρακέλη από tokarfi το μέσω nonews-NEWS

Δυστυχώς ΔΕΝ είναι πρωταπριλιάτικο. Η απόφαση της υπουργού αναρτήθηκε στο διαύγεια εδώ.
Δείτε την…

De facto πρωθυπουργός ο Στουρνάρας


Προφανώς δεν είναι "είδηση"  ότι  ο Σαμαράς και οι άλλοι  δύο της  "εταίροι"  του ήταν είναι και θα είναι  "άδεια πουκάμισα", ούτε  ασφαλώς , ότι   απο τότε που  ο δωσίλογος  "υιός της αλλαγής"  και  θετός  πατέρας του "λεφτά υπάρχουν", παρέδωσε αμαχητί  την εθνική μας κυριαρχία  στη νέα  "Ιερά Συμμαχία", δεν υπάρχει κυβέρνηση και κοινοβούλιο αλλά  ένα θλιβερό  θέατρο  επιχορηγούμενων  σκιών.

Ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι ξένοι  επικυρίαρχοι δεν κρύβουν πλέον  τον πραγματικό ρόλο που είχαν αναθέσει  (με τη συναίνεση  των κυβερνητικών ανδρεικέλων) στον εκλεκτό τους  Στουρνάρα.

Και ο ρόλος  αυτός  δεν είναι βέβαια  εκείνος του υπουργού οικονομικών αλλά  εκείνος  του "ύπατου αρμοστή" ή  "σκιώδους  πρωθυπουργού"  όπως  θα έλεγαν οι εθελοτυφλούντες  υπέρμαχοι  του ευρωλιγουρισμού και...
της  λεβαντινοραγιάδικης  "δημοκρατίας".

Η πρώτη επίδειξη  ισχύος  απο πλευράς του Στουρνάρα , έγινε  αμέσως μετά  την  προχθεσινή  "σύναξη"  των τριών "εταίρων" , όταν  τους έστειλε  το  περιβόητο  "non paper"  (που επί της ουσίας  ήταν  "δελτίο τύπου") στο  οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ  τους  διευκρίνιζε ότι  δεν πρέπει να παίρνουν και πολύ στα σοβαρά το ρόλο τους  και πως ότι "συμφώνησαν" στην διάρκεια  της συζήτησης  για το "χαράτσι"  δεν ίσχύει,μιας και αυτό που τελικά θα εφαρμοστεί  θα είναι  η εκπεφρασμένη  δια αυτού  βούληση  της τρόικας.

Την επόμενη ημέρα  και με αφορμή  την  επιμονή του υπ. διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη στο  "ήπιας προσαρμογής"  σχέδιο "εκκένωσης" του δημόσιου τομέα , ο  Στουρνάρας επανήλθε  δριμύτερος , κάνοντας σαφές προς όλους  ότι  αυτός  είναι  που  "κάνει κουμάντο" και πως οι εντολείς του θέλουν να δούν  εδώ και τώρα   γεμίζει το "κολοσσαίο" με  δημοσίους υπαλλήλους.

Προς τούτο  επιστρατεύθηκε  και ο  γυιός  του  Ψυχάρη (και ελέω  ΔΟΛ  βουλευτής  της ΝΔ), ο οποίος  με την ορμή  του  γιάπη- ευρωταλιμπάν  έριξε  την πατσαβούρα  στα μούτρα του Μανιτάκη κατηγορώντας  τον, ότι  "θα μείνει στην ιστορία, ως ο υπουργός προστάτης των επίορκων των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων".

Ταυτόχρονα σύμφωνα με την "έγκριτη"  Καθημερινή, στενοί συνεργάτες του υπουργού δήλωναν πως : "αν το πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει καμία αντίρρηση να παραδώσει το υπουργείο στον Γιάννη Στουρνάρα για να υπογράφει εκείνος ό,τι ζητάει η τρόικα".

Ας μην γελιώμαστε όλος  αυτός ο θόρυβος  δεν  γίνεται  περί "όνου σκιάς" , διότι περί αυτού πρόκειται  όταν συζητούμε   για τις διαφορές  μεταξύ  της  πρότασης  Μανιτάκη για "κινητικότητα" και της  πρότασης  της τρόϊκας για εδώ και τώρα  μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Όλο αυτό  το κακοστημένο θέατρο παίχτηκε   για να  καταλάβει  ο  ελληνικός λαός   ότι  αυτός  που ήταν , είναι  και  θα είναι  το αφεντικό σε αυτόν τον τόπο, δεν αστειεύεται  και πως θα κάνει  τα πάντα  για  να  έχει πάντα χορτασμένα "τα λιοντάρια στην  αρρένα".

Έχω την  αίσθηση, πως  όλη αυτή   η   χυδαία  επίδειξη  αυταρχισμού και "ισχύος",που γίνεται  φυσικά στα πλαίσια μιας τρομοκρατίας  και με μεθόδους  που  άριστα  περιγράφει  η  Naomi Klein στο "Δόγμα του σοκ", καταδεικνύει  ότι όχι μόνο  δεν έχουν ισχύ  αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν  να  κουκουλώσουν  με το  πέπλο του φόβου την  αδυναμία τους  να αντιμετωπίσουν μια  μαζική λαϊκή  εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση.
Μια  εξέγερση που αν τελικά  δεν μπορέσουν να  αναχαιτίσουν, θα προσπαθήσουν να την μετατρέψουν σε εμφύλιο πόλεμο, με την βοήθεια  των  by licence  E.U and USA  "αντισυστημικών"  της  "Νέας Τάξης".

Όπως  έχουμε ξαναπεί, αυτή  η  τεσσαρακοστή θα είναι  πραγματικά  η πορεία των παθών  για το έθνος μας  και τον ελληνικό λαό και γι αυτό  πρέπει όλοι προσευχόμενοι  να είμαστε   σε  εγρήγορση, και να μην ακολουθούμε  τον ήχο της  κουδούνας  του κάθε  εγκάθετου  τραγόμορφου λύκου  της  Νέας Εποχής. 

Οι περί το ευρώ αμηχανίες και άλλα τινά


Οι διακυμάνσεις περί το ευρώ, άλλοτε δεν είναι φετίχ άλλοτε είναι εθνικό νόμισμα, πότε Βούδας πότε Κούδας, θυμίζουν τα ανέβα-κατέβα του Χρηματιστηρίου.

Τελικώς κατρακυλάει. Με τους Κύπριους τα πράγματα ήταν καθαρά από την αρχή. Είπαν όχι, βέβαιοι ότι τελικώς θα πουν μεγαλοπρεπώς ναι. Πρώτος διδάξας το ΑΚΕΛ, όταν, μετά την εκλογή Παπαδόπουλου, ο Χριστόφιας είχε δηλώσει ευθαρσώς: είπαμε τώρα όχι για να πούμε ναι όταν έρθει η ώρα. Ήρθε η ώρα και το είπαν. Το περίεργο είναι ότι εδώ στην Αθήνα κάποιοι περίμεναν από τον Αναστασιάδη να αντισταθεί- ο Χριστόφιας με γενναιότητα φρόντισε να εξαφανιστεί. Τι όχι να πει ο Αναστασιάδης, αυτός που ο Πούτιν...
του υπόδειξε να βάλει τη γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο;

Οι εν Αθήναις δεν είναι ούτε εύπιστοι ούτε άπειροι. Απλώς μερικοί πήραν τα ουρλιαχτά πόνου των μικροκαταθετών για εντολή αντίστασης στις επιταγές της Γερμανίας. Ακόμα κι αν ήταν έτσι, ο Αναστασιάδης βράχος ακλόνητος ήταν βέβαιο ότι θα τους διέψευδε, συνεπικουρούμενος από το ΑΚΕΛ. Αυτό δεν κυβερνούσε όταν άρχισαν όλα;  Όφειλαν οι εν Αθήναις να το είχαν καταλάβει από την αρχή. Αντ’ αυτού, μερικοί άλλοι έτρεξαν προς ενημέρωση στη Λευκωσία και ασμένως υιοθέτησαν την, τόσο δημοκρατική, πρόταση περί δημοψηφίσματος του νέου γγ του δεδομένου ΑΚΕΛ. Να ψηφίσει ο λαός. Όταν όλα είχαν κριθεί και, από την Αθήνα, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Αστείο; Αλλά δεν είναι για γέλια.

Πολύ λιγότερο αστείο, όμως, είναι το γεγονός ότι, πάνω στη σύγχυση και την αμηχανία, δεν κουνήθηκε φύλο στην Αθήνα. Ουδείς σκέφτηκε «ρε παιδιά, τους σφάζουν εκεί κάτω, κάτι να κάνουμε εμείς εδώ, τρέχουμε για τόσους και τόσους δυστυχείς, αλλοδαπούς και διάφορους, να μη βγάλουμε και μια φωνή για τους αδελφούς Κυπρίους;» Ούτε μια πεζοδρομιακή φωνή εκτός της εντός Βουλής «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Έτσι πάει καλιά της η Κύπρος. Η Αριστερά δίνει συχνά την εντύπωση ότι της αρέσουν οι κηδείες. Των δικών της. Ο Τσίπρας είχε φανεί αλλιώτικος, είχε δείξει να προτιμάει, επιτέλους, τους γάμους και τη γιορτή και μας είχε κερδίσει. Για τους άλλους, τους ένθερμους, ενίοτε θερμόαιμους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πάσης φύσεως αδικημένων ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας κλπ, δεν θα πω λέξη. Και τι να πω; Εξαφανισμένοι σαν τον Χριστόφια.

Ο χρόνος τρέχει, οι αναλύσεις περισσεύουν, (για να μην πω, περιττεύουν), στην λιτανεία της Νότιας Ευρώπης προστέθηκε η Κύπρος, έρχεται η σειρά της Σλοβακίας, το Λουξεμβούργο τρέμει, οι άλλοι στέκουν στη σειρά σαν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Όλο το σύστημα σαπίζει, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, όπου σταθεί το μάτι σου. Κι όταν σαπίζει το σύστημα κανείς δεν γλιτώνει. Ούτε η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση ούτε η πεζοδρομιακή, αν είναι ανίκανη να φέρει στοιχειώδες αποτέλεσμα. Αν δεν εμπνέει, δεν ξεσηκώνει, δεν πάλλεται. Και αν δεν οργανώνει τις άμυνές της για να μην πάει τον κόσμο στο γκρεμό, άκλαυτο. Για παράδειγμα διαμάχες περί το ευρώ έχουμε δει και βλέπουμε πολλές αλλά δεν έχουμε δει, τρία χρόνια τώρα, ένα, έστω ελάχιστα πειστικό σχέδιο, το περίφημο «πλαν Β». Τι περιμένουν;

 Στοιχειώδη πράγματα. Που θα βρούμε λεφτά για τις πρώτες-πρώτες μέρες, αν βγούμε από το ευρώ. Που θα βρούμε συμμάχους, να ξέρουμε τι θα τους προσφέρουμε, να μάθουμε τι μπορούν/θέλουν να μας δώσουν. Τούτο σημαίνει διεθνείς επαφές, με συγκροτημένες ιδέες/προτάσεις, δηλαδή προεργασία. Τι θα γίνει αν απειληθούμε σοβαρά από την Τουρκία (βαλτή ή από μόνη της) επομένως τι λέμε από τώρα, από χθες, για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τι νομίζουμε ότι θα κοστίσει πράγματι, έστω κατά προσέγγιση, στους Εταίρους τυχόν αποχώρησή μας από το ευρώ, σε λεφτά και γεωπολιτικά. Ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες άσκησης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και προς ποίους. Φτάνει πια η «ελληνικούρα», η προχειρότητα, τα λόγια τα μεγάλα.

Μερικά από αυτά δεν μπορούν να ειπωθούν δημοσίως, άλλα μπορούν, όλα χρειάζονται προεργασία, συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματά τους, για να μην μιλάμε στον αέρα πχ για προσφυγή στη Χάγη χωρίς να ξέρουμε τι είναι αυτό το δικαστήριο, χωρίς καν να αναρωτιόμαστε γιατί τόσες δεκαετίες ούτε εμείς ούτε η Τουρκία δεν προσφεύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν φτάνει να λέει τι θέλει. Χρειάζεται και ο (αρχικός) ενθουσιασμός αλλά και να πιστέψει ο κόσμος ότι αυτοί εδώ, οι Συριζαίοι, ξέρουν τι θέλουν και έχουν και μια ιδέα πως θα το κάνουν. Και έχουν το σθένος να επιμένουν, δεν θα βάλουν την ουρά στα σκέλια. Το πότε Βούδας πότε Κούδας δεν βοηθάει.
 
Υ.Γ. Αλήθεια δεν έχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ την περιέργεια να πληροφορηθεί (τουλάχιστον) τι πράμα είναι αυτός ο Γκρίλο; Με επί τόπου επίσκεψη;

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΗΠΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΝ Η ΝΤΟΙΤΣΕ ΜΠΑΝΚ ΕΚΡΥΨΕ ΖΗΜΙΕΣ ΔΙΣ.


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Σάλο σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει το χθεσινό πρώτο θέμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Αποκαλύπτει ότι ο μεγαλύτερος τραπεζικός κολοσσός της Ευρώπης, η Ντόιτσε Μπανκ, ερευνάται εκ νέου για εσκεμμένη και μεθοδική παραποίηση των λογιστικών της βιβλίων επί χρόνια πριν και μετά την έναρξη της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με τη μέθοδο της χάλκευσης των πραγματικών κερδών και ζημιών της, η Ντόιτσε Μπανκ κατηγορείται ότι έκρυψε κολοσσιαίες ζημιές ύψους 12 δισεκατομμυρίων από ένα και μόνο γιγαντιαίο παράγωγο ύψους… 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Αυτό που ανησυχεί τους Γερμανούς είναι ότι μεταξύ άλλων που ερευνούν τις καταγγελίες εναντίον της Ντόιτσε Μπανκ είναι και η αμερικανική SEC – η αρχή που επιβλέπει και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Πρόκειται για αρχή που δεν ελέγχεται ούτε μπορεί να ελεγχθεί από το Βερολίνο – ειδικά σε μια φάση σαν τη σημερινή, όπου η Ουάσιγκτον ενδέχεται να θέλει να καταφέρει πλήγματα εναντίον του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Σαν να μην έφτανε αυτό, τρεις πρώην υπάλληλοι της Ντόιτσε Μπανκ έχουν προσέλθει, οικειοθελώς υποτίθεται, στη SEC και «κάρφωσαν» στους Αμερικανούς συγκεκριμένα στοιχεία για τις λογιστικές απάτες που ισχυρίζονται ότι έκανε η Ντόιτσε Μπανκ, η οποία έγραψε μεν τα κέρδη, αλλά «ξεχνούσε» να εγγράψει κάποιες σοβαρές ζημιές. Με το κόλπο αυτό όμως, εφόσον φυσικά αποδειχθεί ο «εξωραϊσμός» των λογιστικών στοιχείων, η Ντόιτσε Μπανκ γλίτωσε την επίσημη διάσωσή της από τη γερμανική κυβέρνηση, αποφεύγοντας έτσι την υπαγωγή της υπό κρατικό έλεγχο, ο οποίος είναι άγνωστο τι άλλο μπορεί να αποκάλυπτε.
Υπό το κράτος πανικού για το πώς θα χειριστούν οι Αμερικανοί την υπόθεση, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Μπούντεσμπανκ, έπαψε να σφυρίζει αδιάφορα και άνοιξε εσπευσμένα και δική της έρευνα για την Ντόιτσε Μπανκ. Στέλνει δε κατεπειγόντως την ερχόμενη εβδομάδα Γερμανούς αρμόδιους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη για να συνεργαστούν με τη SEC και κατ’ ουσίαν να προσπαθήσουν να μάθουν τι ακριβώς γνωρίζουν οι Αμερικανοί και να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το αν η υπόθεση μπορεί να συγκαλυφθεί ή αν θα φορτώσουν την Ντόιτσε Μπανκ με πρόστιμα, συμβιβαστικά ή μη, ίσως και δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχει από πολιτική σκοπιά η παραμικρή αμφιβολία ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της προκειμένου να καλύψει την Ντόιτσε Μπανκ. Η τράπεζα αυτή άλλωστε είναι σχεδόν ισοδύναμη με το γερμανικό… κράτος, αφού τα περιουσιακά της στοιχεία υπερβαίνουν τα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 80% του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Η Ντόιτσε Μπανκ δηλαδή είναι ισχυρότερη κατά 100 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της Γαλλίας, ή σχεδόν κατά 400 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της Βρετανίας! Μιλάμε για τέτοιας τάξης μεγέθους τραπεζικό κολοσσό. Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θα ήθελε καθόλου με αφορμή την Ντόιτσε Μπανκ να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων προς αυτό. Τόσο αμερικανική έκθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2008 που διέρρευσε στα Wiki Leaks όσο και αναφορά της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής που έχει δημοσιευθεί στηνεφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου αποκαλύπτουν μια πολύ ασταθή εικόνα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που έχουμε στο μυαλό μας. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται στην έκθεσή τους ότι η γερμανική κυβέρνηση παρείχε στις γερμανικές τράπεζες το 2008 εγγυήσεις για διατραπεζικά δάνεια ύψους 400 (!) δισεκατομμυρίων ευρώ συν 80 δισ. ευρώ σε κεφάλαια ενίσχυσης, ενώ ξόδεψε «μη αποκαλυφθέν ποσό» για την αγορά «τοξικών περιουσιακών στοιχείων» από τις γερμανικές τράπεζες. Η αναφορά της χρηματοπιστωτικής αρχής της Γερμανίας αποκαλύπτει ένα κυριολεκτικά απίστευτο στοιχείο - ότι το 2009 οι γερμανικές τράπεζες συνολικά είχαν στην κατοχή τους «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία ύψους… 800 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Τα στοιχεία αυτά είναι συγκλονιστικά και εξηγούν συν τοις άλλοις και την τρομερή επιθετικότητα που επιδεικνύει από εκεί και μετά η γερμανική κυβέρνηση εναντίον των χωρών της Ευρωζώνης, τις οποίες λεηλατεί και καταστρέφει οικονομικά μέσω των μνημονίων που τις βυθίζουν σε ατελείωτη ύφεση, τη μια χώρα μετά την άλλη. Δεν γνωρίζουμε αν είναι ορθές οι πληροφορίες που διακινούν παράγοντες της Δεξιάς στην Ελλάδα ότι η Ντόιτσε Μπανκ ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Εθνικήκαι γι’ αυτό προβάλλει υποτίθεται εμπόδια στη συγχώνευσή της με τη Γιούρομπανκ. Πάντως οι φήμες αυτές διακινούνται πολύ επίμονα τις τελευταίες μέρες από κάποιους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, όχι μόνο στον τραπεζικό, οι οποίοι συνδέονται στενότατα με τη ΝΔ.
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ-EUROBANKΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ!

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΘΡΟΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Βουλιάζει μέρα με τη μέρα στην κρίση και στα αδιέξοδα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, παρά την ανακεφαλαιοποίηση ,με τα λεφτά του δημοσίου, που έχει ξεκινήσει και η οποία θα είναι πιθανόν να ξεπεράσει το τρομακτικό ποσό των 50 δις, που έχει προβλεφθεί.
Χαρακτηριστικό των αδιεξόδων στο τραπεζικό σύστημα είναι ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο αδυνατεί να καταβάλλει ακόμα και το πενιχρό 10% των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης, που έχει τεθεί ως ασήμαντο όριο για να παραμείνουν οι τράπεζες υπό ιδιωτική διεύθυνση, ειδάλλως θα περάσουν στηδιαχείριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με δύο λόγια της τρόικας, για ναπωληθούν μετά από ένα χρονικό διάστημα και πάλι σε ιδιωτικά χέρια.

Στο μεταξύ η τρόικα εγείρει ζητήματα σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank εκφράζονταςπολλαπλούς φόβους και κυρίως τη δυσκολία μεταπώλησης του νέου ομίλου, αφού είναι πολύδύσκολη η ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίησή του, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει σε πρώτη φάση στα χέρια του ΤΧΣ.
Στο φόντο αυτών των καταστάσεων γίνεται όλο και πιο μεγάλος ο κίνδυνος αθρόων απολύσεων σε ένα νοσυρό τραπεζικό τοπίο, όπου τα προβλήματα συνεχώς πολλαπλασιάζονται!
Ως αποτέλεσμα και αυτών των εξελίξεων ο Τραπεζικός Χρηματιστηριακός δείκτης έχει βυθισθεί στατάρταρα και μαζί του έχει συμπαρασύρει στο βυθό όλο το ΧΑΑ, το οποίο γενικώς κατρακυλά, έτσι και αλλιώς, και συνολικά, σε κατήφορο.
Ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΚΑΥΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΕΤΕ-EUROBANK
Του Χρ. Κίτσιου*
Καυτό προμηνύεται το Σαββατοκύριακο για τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobank καθώς κατά τη διάρκειά του θα υπάρξουν συνεχείς επαφές μεταξύ κυβέρνησης Τρόικας, αλλά και Σαμαρά με τους πολιτικούς προϊσταμένους των κ.κ Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν, έστω και στο παρά πέντε, οι αντιρρήσεις των δανειστών μας στην ολοκλήρωση του deal.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις Τρόικας για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης παραμένουν αμείωτες ακόμη και μετά το γύρο επαφών που είχαν την Παρασκευή, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της με τη συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης των δύο τραπεζών, το ΤΧΣ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όπως έγινε αντιληπτό η Τρόικα επιμένει να διατυπώνει αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα του deal, σημειώνοντας τον κίνδυνο μια τόσο μεγάλη σε ενεργητικό τράπεζα να καταλήξει στο Δημόσιο λόγω της δυσκολίας ανεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων και τους κινδύνους που ενδέχεται να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το έλλειμμα και το χρέος μιας χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πριν από την συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικα ότι οι δανειστές “θέλουν να πειστούν για τις συνέργειες από το deal Εθνικής-Eurobank και ότι δεν θα βάλουν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση”. Συμπλήρωσε ότι ”δεν μπορούν να βάλουν βέτο, αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά”.  Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.
ΜΠΑΓΙ: ΝΑ ΜΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ
Τις ενστάσεις που διατυπώνει η Τρόικα, επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ Ολιβιέ Μπαγί. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε, κατά τη ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους σε δύο σημεία: Πρώτον ότι η συγχώνευση δεν πρέπει να επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδοςκαι δεύτερον ότι πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης
Με δεδομένη την προσεκτική φρασεολογία των ευρωπαίων αξιωματούχων ο κ. Μπαγί, με την παραπάνω τοποθέτηση, πρακτικά παραδέχθηκε ότι η Τρόικα εγείρει ενστάσεις, παρ ότι επίσημα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το θέμα.
 
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Α. Σαμαρά. Εξερχόμενος της συνάντησης ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει «τίποτε νεότερο για τις τράπεζες». 
Όπως όλα δείχνουν, όμως, το θέμα της συγχώνευσης ή όχι των Εθνικής – Eurobank παραπέμπεται για τη συνάντηση της Τρόικας με τον πρωθυπουργό την Κυριακή. Μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς θα έχει γύρο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες καθώς και με την κα. Κ. Λαγκάρντ με στόχο να εξηγηθεί η σημασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης για την ελληνική οικονομία και τη νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος.
Με δεδομένη την επιμονή των επικεφαλής της Τρόικας να εγείρουν θέματα επί της αρχής για την μη ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εφόσον αποδώσουν οι υψηλόβαθμες επαφές του πρωθυπουργού.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΤΕ- EUROBANK ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Όπως έγραψε το Euro2day η συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank παρουσίασε σήμερα το πρωί σε τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας το χρονοδιάγραμμα και τις συνέργειες της συγχώνευσης. Οι συνέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλότερες από αυτές που έχουν δημοσιοποιηθεί και φθάνουν εώς και το 1 δισ. ευρώ.
Παρότι το επικαιροποιημένο business plan του νέου ομίλου δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως δεν μπορεί να παρουσιαστεί, οι υψηλότερες συνέργειες προκύπτουν, σύμφωνα με στελέχη των δύο τραπεζών, από την περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά κόστη και δευτερευόντως από τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (cost of funding).
*ΠΗΓΗ: euro2day.gr
ΧΑ: ΣΤΟ 53% Η ΦΕΤΙΝΗ ΒΟΥΤΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Του Θανάση Σταυρόπουλου*
Ακυβέρνητο σκάφος θυμίζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που υποκύπτει με εντυπωσιακή ευκολία στο ασταμάτητο σφυροκόπημα του Τραπεζικού κλάδου.
Ακόμα και ο χαμηλός τζίρος, που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να θυμίζει απλά ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στις “ορέξεις” των πωλητών, που μπορεί να εστιάζουν την προσοχή τους στο Τραπεζικό ταμπλώ, όμως οι “παράπλευρες απώλειες” παίρνουν όλο και πιο ανησυχητική έκταση.
Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι το Χ.Α. ξεμένει από βοήθειες και επιβεβαιώνονται και τα πλέον αρνητικά σενάρια που ανέφεραν ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα δώσει το σήμα για γενικευμένη υποχώρηση.
Μόλις στο χθεσινό σχόλιο η στήλη ανέφερε ότι “η μεγαλύτερη δυστυχία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι η εξάπλωση της Τραπεζικής κατάθλιψης και στο υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ” και δυστυχώς αυτό είναι που γίνεται, με μικρά ανοδικά διαλείμματα.
Η “τιμωρία” των ρευστοποιήσεων, επιβάλλεται “επί δικαίων και αδίκων”, είτε αυτή είναι αποτέλεσμα επιθετικών πωλήσεων, είτε απόλυτης απουσίας αγοραστών, ακόμα και σε τίτλους εταιρειών που απέσπασαν τα λίγα θετικά σχόλια της Αγοράς, για τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν και αφορούσαν την παρελθούσα χρήση.
Και βέβαια, λίγες συνεδριάσεις πριν η στήλη είχε θέσει την “ερώτηση του εκατομμυρίου” που δεν ήταν άλλη από το πως θα αντιδράσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο αν αρχίσουν να διορθώνουν οι διεθνείς Αγορέςπου βρίσκονται σε πολυετή, ή ακόμα και ιστορικά υψηλά;
Από εκεί και πέρα, ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (κάτι που είχε ξανασυμβεί στην περίοδο από 7 έως και 15/1/2013), με αθροιστικές απώλειες 20,44% και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 106,23 μονάδες (-7,8%), παραπέμποντας σε τιμές Ιουνίου 1987 (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 22/6/1987 και στις 105,16 μονάδες).
 
ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧA
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που ολοκληρώθηκε, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,89% και από τον Τραπεζικό 12,02%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 9,36% και ο Τραπεζικός απώλειες 53,05% (!!!)
Ασφαλώς και δεν ήταν λίγοι οι υποψιασμένοι που δεν αιφνιδιάζονται με την καθημερινή ταλαιπωρία των Τραπεζικών μετοχών (η στήλη είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως, για αυτή την εξέλιξη, αλλά και για το σημαντικό αριθμό “short” θέσεων στα Σ.Μ.Ε. επί των Τραπεζικών μετοχών), όμως η ολική παράδοση του ταμπλώ στις διαθέσεις των πωλητών
αυξάνει την επιφυλακτικότητα και στους πλέον απαισιόδοξους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Eurobank,Eurobank PropertiesJumbo, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Eurobank PropertiesJumboFolli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Μέτκα.
Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, αν στα τελευταία λεπτά δεν έβγαζαν κάποιους αγοραστές οι Ελ. ΠετρέλαιαΟΤΕ και Motor Oil και δεν το “πάλευαν” στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης οι ΟΠΑΠΒιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή.

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Τα πρώτα νέφη ανησυχιών και τάσεις διόρθωσης στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, όπου μόνο ο Nikkeiέκλεισε με σημαντικά κέρδη.Τα μικτά πρόσημα στην Ασία, ακολούθησαν τα “κόκκινα” ταμπλώ στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street.
Ο Nikkei Average ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,58% κλείνοντας στις 12.833,64 μονάδες, ενώ στα υψηλά της ημέρας ξεπέρασε το ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008. Ο ευρύτερος Topix έκλεισε με άνοδο 2,7% στις 1.066,24 μονάδες.
Τα κέρδη στην Ιαπωνική Αγορά ήλθαν σε αντίθεση με τις σημαντικές απώλειες στο Χονγκ Κονγκ και τις άλλες Περιφερειακές Αγορές, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.
Tα μέτρα που υιοθέτησε η Ιαπωνία για να ενισχύσει την οικονομία της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, δήλωσε ο γνωστός δισεκατομμυριούχος G. Soros. “Εάν το γεν αρχίσει να υποχωρεί, που ήδη έχει ξεκινήσει και ο Κόσμος στην Ιαπωνία συνειδητοποιήσει ότι πιθανότατα θα συνεχιστεί, θα βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό και τότε η πτώση μπορεί να πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Ο όγκος της ποσοτικής χαλάρωσης που παρουσιάζει ο Χαρουχίκο Κουρόντα είναι ίδιος με αυτόν στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία, όμως, αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της Αμερικανικής οικονομίας, έτσι η ποσοτική χαλάρωση είναι τρεις φορές πιο ισχυρή από ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ” επισημαίνει ο Soros.
Οι Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη επιταχύνουν κυρίως αναποτελεσματικές πολιτικές, γιατί νιώθουν ότιδεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να προσπαθούν, προειδοποιεί ο Mohamed El Erian, της Pimco, με δηλώσεις του στο CNBC. Το πρόγραμμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι παρόμοιο με εκείνο της Federal Reserve, η οποία έχει διευρύνει τον ισολογισμό της σε επίπεδα υψηλότερα των 3 τρισ. δολαρίων, καθώς αγοράζει Κρατικά ομόλογα, σε μία προσπάθεια να ρίξει ρευστότητα στις Αγορές και να μειώσει την ανεργία.Και οι δύο Τράπεζες λαμβάνουν μικτά αποτελέσματα στα προγράμματά τους. Στις ΗΠΑ, το Χρηματιστήριο έχει κινηθεί πολύ υψηλότερα, όμως, η οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει αδύναμη ανάπτυξη.
Αντί να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούν γιατί τα μέτρα τους δεν είναι επιτυχημένα, απλά πάνε όλο και πιο βαθιά. Το ερώτημα είναι, θα καταφέρουν τελικά να περάσουν από την υποβοηθούμενη ανάπτυξη στην πραγματική ανάπτυξη, ή μήπως όλα αυτά θα τελειώσουμε με κλάματα; Πιστεύω ότι αυτό είναι εντελώς αβέβαιο και η Αγορά δεν κατανοεί απολύτως πόσο ακραία μπορεί να είναι τα αποτελέσματα”, σημειώνει ο El Erian.
Το outlook του Ισπανικού Τραπεζικού Συστήματος είναι αρνητικό –και παραμένει έτσι από το 2008- σύμφωνα με έκθεση της Moody’s. Όπως αναφέρει ο οίκος, ο κύριος λόγος είναι οι εκτίμηση ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε μια υφεσιακή οικονομία, επιβαρυνόμενες από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων assets που αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά, ενώ θα συνεχίσουν οι πιέσεις στην κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους. Σύμφωνα με την Moody’s, στο outlook των Ισπανικών Τραπεζών συνυπολογίζονται η περιορισμένη πρόσβαση στις Αγορές, η αυξημένη εξάρτηση των Τραπεζών από χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και η σημαντική πιστωτική έκθεση των Τραπεζών στην Ισπανική Κυβέρνηση. Τα βελτιωμένα επίπεδα των Τραπεζικών κεφαλαίων, εν μέρει λόγω της ανακεφαλαιοποίησής τους, δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως αυτές τις πηγές πιέσεων, ιδιαίτερα αν η οικονομία δεν βελτιωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια του 2013, σχολιάζει η Moody’s.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Κατά 0,3% μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία είναι οριακά δυσμενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – έβλεπαν μείωση κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 1,8%.
Επίσης, η Eurostat προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αναφέρεται ότι αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 0,9% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση κατά 1,2%.
Άλμα 2,3% καταγράφηκε στις Βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας κατά το Φεβρουάριο. Επισημαίνεται πως τον προηγούμενο μήνα, οι Βιομηχανικές παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 1,6%. Τα στοιχεία ήταν σαφώς καλύτερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν αύξηση κατά 1,2%.
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ενδεχομένως να χρειάζεται να αναλάβει περαιτέρω δράση για να υποχρεώσει τις Βρετανικές Τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα μέλη της Επιτροπής αναφέρουν ότι “απρόβλεπτα” γεγονότα θα μπορούσαν να σημαίνουν πως οι Βρετανικές Τράπεζες χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι η μόχλευση ορισμένων Τραπεζών παραμένει υψηλή παρά το γεγονός ότι οι Τράπεζες έχουν πετύχει το επιθυμητό όριο του 7% στα σταθμισμένα για τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία. Τα μέλη της Επιτροπής “διατηρούν τις ανησυχίες τους για την ικανότητα ορισμένων Τραπεζών να απορροφήσουν απρόβλεπτες ζημιές”, σημειώνεται στα πρακτικά.
Η ανάγκη για τη χρηματοδότηση των Εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, μετά την κρίση της Κύπρου και η προοπτική των υψηλότερων τόκων για ορισμένες καταθέσεις, θα κοστίσει στις Τράπεζες 15 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 19 δισ. δολάρια) το χρόνο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays. Οι κανόνες γύρω από το ποιός πληρώνει για τις αποτυχίες Τραπεζών είναι σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το να πληρώνονται υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις θα μπορούσε να κοστίσει στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ενίσχυση των Εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης έχουν γίνει πιο πιεστικά μετά την Κυπριακή κρίση και θα μπορούσαν να κοστίσουν ένα επιπλέον 7 δισ. ευρώ, όπως τονίζουν. Οι Τράπεζες που θα πληγούν περισσότερο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, είναι η RBS, η Lloyds, η BNP Paribas, η Credit Agricole και Santander.
Την ίδια στιγμή, η Commerzbank, θα χτυπηθεί περισσότερο από την άποψη του κόστους ως ποσοστό του κέρδους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.”Η φύση και ο χαρακτήρας του Κυπριακού πακέτου διάσωσης είναι τέτοια που μόνο χειρότερη μπορεί να κάνουν την κατάσταση”, προειδοποιούν οι αναλυτές της ABN Amro. “Εκτιμούμε πως, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Ελλάδας, στο θέμα της Κύπρου θα έχουμε στο μέλλον σειρά αναθεωρήσεων των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Χώρας, γεγονός που θα αυξάνει διαρκώς τις χρηματοδοτικές της ανάγκες”, προσθέτουν οι αναλυτές.
 
ΤΙ ΛΕΕΙ Η COMMERZBANK ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
“Οι προοπτικές για την Κυπριακή οικονομία είναι πολύ κακές”, σχολιάζει από την πλευρά του ο Christoph Weil, κορυφαίος αναλυτής της Commerzbank. “Δεν βλέπω κανένα νέο μοντέλο που να μπορεί να ακολουθήσει η Κυπριακή οικονομία”. υποστηρίζει με νόημα. Και προειδοποιεί: Οι επενδυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, μετά από αυτό την Τραπεζική… εμπειρία που βίωσαν. Δεν γνωρίζω κανέναν που θα έριχνε τώρα “φρέσκο” χρήμα στις Κυπριακές Τράπεζες. Αυτό θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια.”Εάν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας αποδειχθούν εσφαλμένες, θα υπάρξει μετά βεβαιότητας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και τρόικας” εκτιμά από την πλευρά του ο Gilles Moec, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Και προβλέπει: Η Λευκωσία θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση…”Πλέον οι επενδυτές πρέπει να αποδεχθούν μια και μόνη αλήθεια… Πως η διάθεση για διασώσεις εις βάρος των φορολογουμένων έχει εξαντληθεί.
Οι επενδυτές έπρεπε ήδη να έχουν αντιληφθεί πλήρως πως η Γερμανία δεν θα επέτρεπε έτσι εύκολα τη διάσωση μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας μέσω του μηχανισμού ESM, καθώς αυτόματα το βάρος θα μετακυλυόταν στους ώμους των φορολογουμένων”, εξηγεί η Cheuvreux. “Μπορεί η περίπτωση της Κύπρου να είναι μοναδική, αλλά το μήνυμα της διάσωσής της είναι καθολικό: Οι καταθέτες θα αναλαμβάνουν από εδώ και στο εξής το βάρος μιας Τραπεζικής διάσωσης”, προειδοποιεί ο οίκος.
Η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε μόλις 88.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, καταγράφοντας τα μικρότερα κέρδη τους τελευταίους δέκα μήνες. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η πτώση οφείλεται στο ότι λιγότεροι Αμερικανοί πολίτες αναζητούν εργασία.
Οι Χρηματιστηριακές Αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα την ώρα που τα μακροοικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση, εκτιμά η Deutsche Bank, προβλέποντας μεγάλες διορθώσεις στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid, λαμβάνοντας υπόψη την συσχέτιση του PMI με τις ετήσιες μεταβολές στις μετοχές (με στοιχεία από το 1990), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα Χρηματιστήρια σε πολλές Χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, βρίσκονται πολύ υψηλότερα από εκεί που θα έπρεπε.
ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Εντείνονται οι ενδείξεις κόπωσης στις περισσότερες διεθνείς Αγορές, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για επερχόμενη διόρθωση και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ αποφάσισε να συνδράμει την στήλη με τις τεχνικές του γνώσεις.
Ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX και σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, ο εν λόγω δείκτης έχασε το βραχυπρόθεσμο momentum που είχε στήσει. Η διάσπαση του 7860 έδωσε το 7820 και από εκεί και πέραεπιταχύνθηκε η πτωτική τάση με αποτέλεσμα να χαθεί και η στήριξη στις 7725 μονάδες. 
Αμέσως επόμενη στήριξη στις 7600 και η σημαντική ζώνη στις 7500 – 7450 μονάδες. Η ζώνη 7740 – 7780 έχει μετατραπεί σαν η πρώτη αντίσταση.
Για τους βασικούς Αμερικανικούς δείκτες που κινούνται σε ιστορικά υψηλά, άρα έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, οι στηρίξεις εντοπίζονται ως εξής:
Για τον S&P 550 η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1535 μονάδες και για τον Dow Jones στις 14440 μονάδες. Καταστρατήγηση των 14440 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 14380 – 14350 μονάδες.
Για τον S&P 500, το 1556-1560 είναι κοντινή κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση του 1560 και μόνο, θα μπορούσε να μας δώσει μία νέα ανοδική δοκιμαστική προσπάθεια. Για τον Dow Jones το ίδιο επίπεδο επανεξέτασης της τάσης εντοπίζεται στις 14550 – 14565 μονάδες.
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors επιβεβαίωσε τη βαθμολογία “CCC” για την Τρ. Πειραιώς, διατηρώντας αρνητικό το outlook. Ο οίκος σημειώνει την κίνηση της εξαγοράς των Κυπριακών υποκαταστημάτων από τον όμιλο που τον μετατρέπει στον δεύτερο μεγαλύτερο. Η S&P αναφέρει ότι θα αναβαθμίσει το outlook σε σταθερό εάν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε σήμερα ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος “βέτο” στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την Κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.
Απορρίπτει η Morgan Stanley τις αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και οι οποίες καταλήγουν… στο συμπέρασμα ότι οι Χώρες που έχουν υπερτροφικό Τραπεζικό τομέα,σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, είναι “υποψήφιες” για “κούρεμα” των καταθέσεών τους. “Μην κοιτάζετε τα κριτήρια του μεγέθους του Τραπεζικού τομέα σε σχέση με την οικονομία ή της εξάρτηση του Τραπεζικού Συστήματος από τις εγγυημένες και ξένες καταθέσεις, ή ακόμα και της εξάρτησης των Τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Διατραπεζικής Αγοράς”, σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Έτσι, οι αναλύσεις που δείχνουν το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα να είναι έτοιμες να πάρουν σειρά για “κούρεμα” καταθέσεων, μετά την Κύπρο, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Αμερικανικό οίκο.“Πιστεύουμε ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία”, τονίζουν οι αναλυτές. “Μόνο εάν υπάρξει μια ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, την οποία μία Κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη της και στην περίπτωση που κριθεί ότι η χρήση κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM, για την ανακεφαλαιοποίηση, θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε, το bail in (κούρεμα) των senior Τραπεζικών ομολόγων και των καταθέσεων θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα, όπως συνέβη στην Κύπρο”, εξηγεί η Morgan Stanley.
Οι Ελληνικές Τράπεζες εμφανίζουν το χειρότερο συνδυασμό της κακής ποιότητας κεφαλαίων και της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Παρακάτω, ακολουθούν οι Τράπεζες της Ιταλίας και της Αυστρίας.
Από εκεί και πέρα, την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 11 Οκτωβρίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
Απόλυτα συγκρατημένοι, αν όχι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, τονίζοντας ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί καθώς το “μέτωπο” των Τραπεζών παραμένει ανοικτό σε ότι αφορά τις ΑΜΚ και τους όρους που θα πραγματοποιηθούν. Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα είχαν μικρή συμμετοχή στις χρηματιστηριακές εξελίξεις και αρκετές θετικές εκπλήξεις πέρασαν “ντούκου” από την Αγορά, ενώ αντίθετα “τιμωρήθηκαν” όσοι εξέπληξαν αρνητικά. Ωστόσο αρκετά χαρτοφυλάκια είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αλλαγές στη σύνθεση τους καθώς οι διαχειριστές θα προσθέσουν μετοχές – εταιρειών που εμφάνισαν θετικά οικονομικά μεγέθη και θα βγάλουν αυτές που είχαν κακή επίδοση τη χρονιά που πέρασε, όμως αυτό θα συμβεί μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα στο ταμπλώ.
Μέχρι τότε, οποιαδήποτε είδηση για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα αντιμετωπίζεται από την Αγορά με φαινόμενα μαζικής εξόδου. Τρανή απόδειξη το σημερινό -28,11% για τον τίτλο της Audiovisual.Υπενθυμίζεται ότι ην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής σε εύρος από 20 εκατ. ευρώ έως 30 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2013, αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση στις 30/6, το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης.Αρνητικά, όπως αναμενόταν, αντέδρασε η Αγορά και στην απόφαση του Χ.Α. να θέσει, από σήμερα, κάποιες μετοχές εταιρειών στην κατηγορία επιτήρησης.
Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία επιτήρησης τέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών Δίας Ιχθ. (0%, με μηδενικές συναλλαγές), Σελόντα (5,43%), ΑΝΕΚ (-19,82%), Pasal (-19,58%), Medicon (0%, με μηδενικές συναλλαγές), Δομική Κρήτης (-20%) και Κρέκα (-19,13%).
Στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή των ΟΠΑΠMotor Oil, με θετικό διασώθηκαν οι Βιοχάλκο (+1,83%), Ελ. Πετρέλαια (+1,13%) και ΟΤΕ (+0,64%).Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-21,05%), Εθνική (-11,11%), Πειραιώς (-10,11%) και Alpha Bank(-7,32%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν οι ΕλλάκτωρΕΧΑΕ και Frigoglass και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 13.12 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 15.50 υποχώρησε στο χαμηλό ημέρας των 821,73 μονάδων (-2,5%), αντέδρασε μέχρι τις 834,33 μονάδες, αλλά υποχώρησε εκ νέου και έκλεισε στις 822,95 μονάδες με απώλειες 2,35%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 38,8 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ).Κάκιστη η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών και για 22 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%.
Εντυπωσιακά επιβαρυνόμενη η τεχνική εικόνα, καθώς αν χαθούν οι 820 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 803, 794 και 760 μονάδες, ενώ σαν “ακραίο” σενάριο αντιμετωπίζεται η έσχατη υποχώρηση στις 697 μονάδες.Ακόμα χειρότερη η εικόνα για τον FTSE25, που έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 265 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 240 μονάδες.
—-ΧΠΑ
Με έντονα πτωτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία συνοδεύτηκε με σημαντική πτώση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.622 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας το οριακό premium 0,31%.Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.948, τιμή εκκαθάρισης 261,5) κινήθηκαν μεταξύ 258,25 και 266,75 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (6.800 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7.118), Alpha Bank (2.585), Πειραιώς (3.125), ΟΠΑΠ (528), ΟΤΕ (1.931), MIG(591), Μυτιληναίο (541), ΔΕΗ (1.618), Intralot (450), ΓΕΚ (393), Ελλάκτωρα (513), Eurobank (336),Βιοχάλκο (131), Τέρνα Ενεργειακή (173), Coca-Cola (132).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap κινήθηκε ανοδικά καθώς άλλαξαν χέρια συνολικά 733 options (615 calls και 118 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 44%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.241.406 τεμ.),Alpha Bank (6.833.466 τεμ.).

*ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗ WALL*
Υποχωρούν οι μετοχές στη Wall, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που δείχνουν ότι η αμερικάνικη οικονομία δημίουργησε τις λιγότερες θέσεις εργασίας τους τελευταίους δέκα μήνες.
Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 1,08% στις 14.452 μονάδες, ο S&P διολισθαίνει 1,28% στις 1.540 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,64% χαμηλότερα στις 3.142 μονάδες.
Η αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε μόλις 88.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, καταγράφοντας τα μικρότερα κέρδη τους τελευταίους δέκα μήνες.
Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η πτώση οφείλεται στο ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας.
Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της F5 Networks πραγματοποιεί βουτιά 17%, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου.
Πτώση μεγαλύτερη από 2% καταγράφουν οι μετοχές της Cisco Systems και της Juniper Networks.
Η μετοχή της Hanesbrands αυξάνεται 1,8% μετά την ανακοίνωση ότι θα διανέμει μέρισμα.
Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υποχωρεί 0,69% στα 92,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός αυξάνεται 1,39% στα 1.574 δολάρια η ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κυμαίνεται στο επίπεδο του 1,29.
Σημαντικές οι απώλειες στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,48% στις 6.250 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε πτωτικά 2,03% στις 7.659 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 1,7% στις 3.663 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,64% στις 7.798 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB ενισχύθηκε 0,63% στις 15.250 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου σημειώνει πτώση 10 μονάδων βάσης, φτάνοντας το 1,76%, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Αυστρίας υποχωρεί 10 μονάδες βάσης στο 1,485%, επίσης ιστορικό χαμηλό.
*ΠΗΓΗ:euro2day.gr