ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

H Rihanna για τον Αrmani [βίντεο]

H Rihanna για τον Αrmani [βίντεο]
H Rihanna, για αυτό το διαφημιστικό σποτ των Armani Jeans και Emporio Armani, φορά εσώρουχα και η κόρη του σκηνοθέτη Ρίντλει Σκοτ, Τζόρνταν φιλμάρει το βίντεο. Aυτά είναι πάνω κάτω ό,τι χρειάζεται να ξέρεις.



Επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Υγεία

Επιχείρηση «καθαρά  χέρια» στην Υγεία
Μια μεγάλη επιχείρηση να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας έχει αρχίσει με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και με συμμετοχή όλων των ανακριτών του τομέα αυτού, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Στο επίκεντρο των δικαστικών ερευνών είναι υποθέσεις που περιγράφουν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και σοκάρουν ακόμη και τους έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς. Μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία Χ.Τ. - ο οποίος εμφανιζόταν να κάνει μεγάλη ζωή υπερτιμολογώντας ακόμη και σε ποσοστό 241% τα ιατρικά υλικά που προμήθευε σε 100 νοσοκομεία - άλλοι πέντε γνωστοί επιχειρηματίες, που προμηθεύουν κυρίως αναλώσιμα υλικά στον χώρο της Υγείας, έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας. Το «πάρτι» που ερευνούν τώρα οι εισαγγελείς κ.κ.Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης αφορά κυρίως την περίοδο 2008-2010 και οι αριθμοί πραγματικά τρομάζουν.

Ζωή πολλών αστέρων
Από την εν εξελίξει έρευνα στα εισαγγελικά γραφεία, επιχειρηματίες οι οποίοι αντιμετώπιζαν ως και πέντε χρόνια πριν μεγάλα οικονομικά προβλήματα εκπροσωπώντας εταιρείες από τα Βαλκάνια, σε λίγους μήνες εμφανίζουν υπέρογκα κέρδη και κάνουν μεγάλη ζωή! Κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα (έχουν αδυναμία στις Φεράρι), οι σύζυγοί τους ή οι τρυφερές υπάρξεις που τους συντροφεύουν ψωνίζουν στην Κυανή Ακτή, ενώ οι διαμονές τους κυρίως στον πολύπαθο Αστέρα της Βουλιαγμένης έχουν αφήσει εποχή για τη χλιδή και τις νύχτες απίστευτης σπατάλης που έχουν καταγραφεί. Φυσικά όλοι κατοικοεδρεύουν είτε στα βόρεια προάστια είτε στην παραλία, με εισόδημα μεγάλο και θέα τη θάλασσα.

Τα χαρακτηριστικά των υποθέσεων και των άλλων επιχειρηματιών, όπως καταγράφονται στις δικογραφίες που διαμορφώνονται, είναι ίδια: Συστήνεται μια εταιρεία είτε στην Κύπρο είτε σε άλλον φορολογικό παράδεισο (αδυναμία έχουν οι εμπλεκόμενοι στη νήσο Μαν) και εισπράττουν μέσω της εταιρείας-σφραγίδας τις υπέρογκες υπερτιμολογήσεις αναλώσιμων κυρίως υλικών (γάζες, αιμοστατικά κτλ.). Τα τιμολόγια που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι οι υπερτιμολογήσεις φθάνουν ακόμη και το 1.000%! Οι εταιρείες αυτές μοιράζουν μερίσματα στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος εισπράττει εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαστές ψάχνουν τώρα και τα πρόσωπα εντός των νοσοκομείων ή και εντός του υπουργείου Υγείας τα οποία παρείχαν κάλυψη και «πλάτες» στους αετονύχηδες που ζούσαν ζωή χαρισάμενη σε βάρος των ασθενών του δοκιμαζόμενου χώρου της Υγείας.

Υπερτιμολογήσεις ως 2.000%
«Το Βήμα» έχει στη διάθεσή του και τιμολόγια που ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και δείχνουν ότι σε περίπτωση προμήθειας ραδιοφαρμάκου υπήρχε υπερτιμολόγηση ακόμη και 2.000%!

Ετσι σύμφωνα με τιμολόγια τα οποία είχε παραδώσει στον Εισαγγελέα ο γραμματέας Διαφάνειας κ. Γεώργιος Σούρλας, προκύπτουν περιπτώσεις προμήθειας ραδιοφαρμάκων που προκαλούν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες Σούρλα:
  • Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται (ως τον Ιούνιο του 2013 τουλάχιστον) στους ασθενείς έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, όταν στη Γαλλία αγοραζόταν 1.087 ευρώ.
  • Αλλο ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται έναντι 3.000 ευρώ, όταν στο εξωτερικό πουλιέται 1.000 ευρώ.
  • Ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθεται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη έναντι 200-250 ευρώ.
Αλλά το «πάρτι» συνεχιζόταν ως πρόσφατα και με τις προμήθειες μηχανημάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προμήθειας μηχανήματος από την Ισπανία, με αξία 4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξέδωσε τιμολόγιο από offshore εταιρεία με έδρα τη νήσο Μαν, αξίας 154 εκατ. ευρώ. Πήρε και επιδότηση 79 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καρπωθεί τα 75 εκατ. ευρώ!
  • Μηχανική βαλβίδα καρδιάς που είχε κόστος 1.225 ευρώ τιμολογούνταν από offshore εταιρεία και την προμήθευαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ. Οι ασθενείς, τα νοσοκομεία και τα Ταμεία πλήρωναν δηλαδή κατά 400% ακριβότερα.

Σύμφωνα με ανώτερη εισαγγελική πηγή η παθογένεια των προμηθειών και χρήσης φαρμάκων στα νοσοκομεία φαίνεται και από το κόστος χρήσης φαρμάκων, που αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ετσι ενώ το 2004 το κόστος ανερχόταν σε 750 εκατ. ευρώ, το 2010 έφθασε τα 5 δισ. ευρώ!


Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Johnson & Johnson
Στην τελική ευθεία είναι η διατύπωση κακουργηματικών κατηγοριών από τον ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Σπύρο Γεωργουλέα σε βάρος εννέα γιατρών του ΕΣΥ αλλά και των επιχειρηματιών που είχαν στήσει πρωτοφανή απάτη με υπερτιμολογήσεις ορθοπαιδικών υλικών και ειδών (οι κατηγορούμενοι θα φθάσουν τους 19). Η υπόθεση έγινε γνωστή στη χώρα μας έπειτα από απόφαση του Ποινικού Τμήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (8 Απριλίου 2011), όπου αποκαλύφθηκε ότι η πολυεθνική Johnson and Johnson μέσω της θυγατρικής της DePuy International (DPI) μοίραζε μίζες ύψους 19 εκατ. ευρώ σε πρωτακλασάτα ονόματα γιατρών και διευθυντών κρατικών νοσοκομείων για να προτιμήσουν τα συγκεκριμένα υλικά. Η εταιρεία καταδικάστηκε για διαφθορά και από το περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια. Οπως σημειώνεται, επειδή συνεργάστηκε πλήρως, το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν 1,4 εκατ. δολάρια, αλλιώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερο... Στη χώρα μας οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη παραπεμφθεί σε δίκη. Ο ανακριτής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά του έχουν αναθέσει και υποθέσεις των Εξοπλιστικών.

Συγκλονιστικά πάντως είναι τα στοιχεία και αυτής της δικογραφίας στο στάδιο της ανάκρισης και χωρίς να έχουν «μιλήσει» ακόμη οι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η μίζα από κάθε τιμολόγιο ανερχόταν σε 12% και τα χρήματα πολλές φορές δίνονταν σε μετρητά, και μάλιστα στα ΑΤΜ του νοσοκομείου όπου υπηρετούσε ο γιατρός που τα εισέπραττε. Οι κατηγορίες, και σε αυτή την περίπτωση, για τους γιατρούς θα είναι ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και έμμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές, καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Φυσικά στην όλη υπόθεση υπάρχουν οι απαραίτητοι λογαριασμοί στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο, οffshore με έδρα φορολογικούς παραδείσους όπως το γνωστό νησί Μαν, αλλά και θυρίδες όπου επιχειρούνταν από τους επιτηδείους να κρυφτεί το μαύρο χρήμα. Αποκαλυπτικές είναι και οι έρευνες του ΣΔΟΕ, το οποίο αποκάλυψε πολυπλόκαμες τραπεζικές κινήσεις με τις μίζες. Μάλιστα η πολυεθνική εταιρεία είχε εξαγοράσει στην Ελλάδα χρεοκοπημένη εταιρεία με ορθοπαιδικά, η οποία χρησίμευε ως κουμπαράς για τη μίζα.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», μόνο το 1998 η εταιρεία είχε δωροδοκήσει πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Πολωνία. Τα ίχνη με την κυκλοφορία της μίζας στη χώρα μας άρχισαν το 2007-2008.

Εισαγγελείς και δικαστές στη χώρα μας είναι αποφασισμένοι να διερευνήσουν όλη την έκταση από το πάρτι που έχει γίνει στον χώρο της Υγείας σε βάρος πολιτών και Ταμείων αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν την αυστηρότητα σε ποινές και περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι που πλούτιζαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη και να βρεθούν από τη μεγάλη ζωή στον Κορυδαλλό.

Τι συμφωνήθηκε για φόρο υπεραξίας, ακατάσχετο σε μισθούς - συντάξεις και φορολογικά πρόστιμα


Τι συμφωνήθηκε για φόρο υπεραξίας, ακατάσχετο σε μισθούς - συντάξεις και φορολογικά πρόστιμα
Την έγκριση της τρόικας για τις περισσότερες φορολογικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο καταβάλλονται ύστατες προσπάθειες να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία και στον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Συγκεκριμένα η τρόικα δέχθηκε τη μείωση έως και 80% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και μη έκδοση αποδείξεων, την αύξηση του ακατάσχετου ποσού στα 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις και την αποσύνδεση της υποβολής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι αλλαγές – βελτιώσεις στο φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Για το φόρο υπεραξίας ο οποίος έχει «παγώσει» όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στα εξής σημεία:
  1. Την εξαίρεση από το φόρο των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν το 1994. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας, δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.
  2. Ο φόρος υπεραξίας να υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
Ωστόσο, οι συζητήσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας έχουν «κολλήσει» στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να μην αποδέχονται το σύστημα για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου που προτείνει η ελληνική πλευρά. Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται. Οι τεχνοκράτες της τρόικας θεωρούν ότι με το σύστημα αυτό θα αυξάνεται σημαντικά η τιμή κτήσης και θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου επιβάλλεται ο φόρος, με συνέπεια το Δημόσιο να χάνει έσοδα.
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα συμπεριληφθούν οι νέες ευνοϊκότερες διατάξεις που θα προβλέπουν:
1. Πρόστιμα. «Γενναία» μείωση των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα:
  • Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
  • Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Επίσης για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.
  1. Συμψηφισμοί χρεών. Παρέχεται δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο το δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  2. Κατασχέσεις. Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ το μήνα ενώ καταργούνται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ.
Μαρία Βουργάνα

Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί για τους μακροχρόνια άνεργους


Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί για τους μακροχρόνια άνεργους
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Φθηνότερα από 29,30 ευρώ έως 87,90 ευρώ (ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους) θα “κοστίζουν”, κάθε μήνα, οι μακροχρόνια άνεργοι που θα προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις.
Η μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των μισθών για τους μακροχρόνια άνεργους (την οποία είχε προαναγγείλει η “Ημερησία του Σαββάτου”) “κλείδωσε” στις διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόϊκα και θα γίνει δια νόμου, μέσω “κουρέματος” κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών, υπό τη μορφή κινήτρου για την υποβοήθηση των προσλήψεων και της επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Χωρίς δηλαδή να συμπαρασύρει ή να θέσει υπό αμφισβήτηση (όπως αρχικώς ζητούσε η τρόϊκα) τη συνέχιση καταβολής των τριετιών σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που θα ισχύουν έως τα τέλη του 2016 με βάση την προϋπηρεσία την οποία είχαν συμπληρωμένη έως τις 14/2/2012 (σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους 4093/12 και 4172/13 δεν χορηγούνται νέες τριετίες έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10% ενώ από την 1/1/2017 θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής μόνο του κατώτατου μισθού, χωρίς τριετίες, αν δεν αλλάξει κάτι).
ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Με τη νομοθέτηση της προσαύξησης του 5%, οι νέοι κατώτατοι μισθοί για πρόσληψη υπαλλήλων που προέρχονται από τις επίσημες λίστες των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ (483.548 άτομα ήταν τον Ιανουάριο), θα είναι 586,08 ευρώ (χωρίς προϋπηρεσία), 615,38 ευρώ για όσους είχαν προϋπηρεσία 3 – 6 ετών (αντί των 644,69 ευρώ), 644,68 ευρώ για προϋπηρεσία 6-9 ετών (αντί των 703,30 ευρώ) και θα φτάνουν τα 673,98 ευρώ (αντί των 761,90 ευρώ) για όσους είχαν συμπληρώσει έως τις 14Φεβρουαρίου του 2012 πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας. Το “κούρεμα” των προσαυξήσεων των τριετιών δεν θα ισχύει για τους εργατοτεχνίτες (οι ισχύουσες προσαυξήσεις του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου είναι της τάξης του 5% και ιδιαίτερα χαμηλές, από 1,31 ευρώ – 7,85 ευρώ). Ωστόσο, με τη μείωση της προσαύξησης, από το 10% στο 5%, “ευθυγραμμίζεται” το κόστος των τριετιών των νέων υπαλλήλων – πρώην μακροχρόνια ανέργων με τα ήδη ισχύοντα για τους εργατοτεχνίτες.
ΕΦΑΠΑΞ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Μείωση του κόστους ασφάλισης (και έμμεση αύξηση εισοδήματος) θα έχουν, ωστόσο, από την 1η Ιουλίου όλες οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αφού η τρόϊκα έδωσε το “πράσινο φως” στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση να προχωρήσει στην εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εργατικών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. “Αντίβαρα” θα είναι η κατάργηση του διπλού οικογενειακού επιδόματος (του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μητρότητας) που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, η δέσμευση να γίνει το 2016 “ύστερα από αξιολόγηση” μια επιπλέον μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και η σύνταξη έως το φθινόπωρο αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού (με “ανοικτές” πιθανές περικοπές παροχών, ιδιαίτερα στα ευγενή ταμεία).

Karina Jelinek: Γέμισαν οι παραλίες του Μαϊάμι με καυτά οπίσθια

Αυτές λοιπόν τις μέρες, μεταξύ άλλων, ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τη ζουμερή καλλονή από την Αργεντινή Karina Jelinek, η οποία είναι γνωστή για τα καλλίγραμμα οπίσθιά της που δε χάνει ευκαιρία να δείξει

Η χαρά του παπαράτσι είναι από εδώ και πέρα οι παραλίες του στο Μαϊάμι, καθώς η μία μετά την άλλη οι καλλονές καταφθάνουν εδώ για να δείξουν τα σέξι καλογυμνασμένα κορμιά τους.



Αυτές λοιπόν τις μέρες, μεταξύ άλλων, ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τη ζουμερή καλλονή από την Αργεντινή Karina Jelinek, η οποία είναι γνωστή για τα καλλίγραμμα οπίσθιά της που δε χάνει ευκαιρία να δείξει.

Ανατροπές από τις αλλαγές στον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων - Ολοι οι συγκριτικοί πίνακες


Ανατροπές από τις αλλαγές στον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων - Ολοι οι συγκριτικοί πίνακες
Αλλαγές στον αριθμό περιφερειακών συμβούλων στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας προκύπτουν με βάση τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα τα οποία καταγράφηκαν κατά την απογραφή του 2011.

Δείτε τους πίνακες με τις μεταβολές του αριθμού των συμβούλων ανά περιφέρεια

Κατά τις εκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη αιρετών στις Περιφέρειες υπάρχουν διαφοροποιήσεις κυρίως στην κατανομή των περιφερειακών συμβούλων που θα εκλεγούν, σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2010, οι οποίες είχαν διεξαχθεί βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων της απογραφής του 2001.

Με εξαίρεση την Κρήτη, στις υπόλοιπες 12 περιφέρειες λόγω αύξησης ή μείωσης του πληθυσμού ανατρέπονται τοπικά, πολιτικές ισορροπίες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Έτσι, ήδη τα επιτελεία των κομμάτων έχουν πάρει... χαρτί και μολύβι, κάνοντας υπολογισμούς με δεδομένο ότι αλλού «χάνονται» περιφερειακοί σύμβουλοι και αλλού ενισχύονται σε αριθμό.

Η μόνη Περιφέρεια εκ των 13 της χώρας στην οποία δεν επέρχονται αλλαγές είναι της Κρήτης, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μόνη εξ όσων έχουν τροποποιήσεις στην οποία παρατηρείται μείωση στο σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της - από 51 που ήταν πριν, ορίζονται σε 41 λόγω μείωσης πληθυσμού.

Στην Αττική

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφέρεια Αττικής θα εκλέγονται 16 αντί 15 σύμβουλοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών, 27 αντί 30 του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και 13 αντί 11 της Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, στην κατανομή των συνολικά 51 περιφερειακών συμβούλων Νοτίου Αιγαίου είναι αξιοσημείωτη η αύξηση που προκύπτει λόγω πληθυσμού για τους περιφερειακούς συμβούλους της Κω (7 από 5) και της Ρόδου (22 από 20) σε αντίθεση με τη μείωση συμβούλων από τα μικρότερα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (άρθρο 113 του Ν. 3852/2010), το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από 41 μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό ως 300.000 κατοίκους, 51 μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 ως 800.000 κατοίκους, 71 μέλη σε περιφέρειες άνω των 800.000 κατοίκων. Το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Αττικής αποτελείται από 101 μέλη. Το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου έχει ορισθεί ότι αποτελείται από 51 μέλη.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη καθορίστηκε ο αριθμός περιφερειακών συμβούλων «κάθε εκλογικής περιφέρειας του άρθρου 136 του Ν. 3852/2010 με βάση τον de facto πληθυσμό της, όπως προκύπτει από τη τελευταία απογραφή». Χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του «Πραγματικού πληθυσμού» (de facto), δηλαδή του αριθμού των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα κατά την ημερομηνία αναφοράς της απογραφής του 2011.

Οι διαφοροποιήσεις

«Το Βήμα», με βάση τα οριζόμενα στην απόφαση αυτή (ΦΕΚ Β΄, αρ. φύλλου 647/17 Μαρτίου 2014), παραθέτει τις διαφοροποιήσεις που επέρχονται σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές ως προς τον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων:

1. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Δράμας ορίζονται σε 8 από 9 που ήταν πριν και του Έβρου σε 13 από 12 ενώ παραμένει ίδιος ο αριθμός των συμβούλων Θάσου (1), Καβάλας (11), Ξάνθης (9) και Ροδόπης (9). Ο συνολικός αριθμός περιφερειακών συμβούλων παραμένει 51.

2. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης αυξάνονται κατά δύο -γίνονται 42 από 40-, ενώ μειώνονται κατά έναν οι σύμβουλοι της Πέλλας (5 αντί 6) και των Σερρών (7 αντί 8 σύμβουλοι). Ίδιος παραμένει ο αριθμός των συμβούλων της Ημαθίας (5), του Κιλκίς (3), της Πιερίας (5) και Χαλκιδικής (4). Ο συνολικός αριθμός περιφερειακών συμβούλων παραμένει 71.

3. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μειώνονται κατά δέκα συνολικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς από 51 ορίζονται σε 41. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι των Γρεβενών ορίζονται σε 5 (πριν ήταν 7), της Καστοριάς σε 7 (πριν ήταν 9), της Κοζάνης σε 22 (πριν 26) και της Φλώρινας σε 7 (πριν ήταν 9).

4. Στην Περιφέρεια Ηπείρου με συνολικά 51 περιφερειακούς συμβούλους, υπάρχει μείωση ενός συμβούλου στην Άρτα (10 από 11 ) και αύξηση ενός στα Ιωάννινα (25 από 24). Παραμένει ίδιος ο αριθμός των συμβούλων της Θεσπρωτίας (7) και της Πρέβεζας (9).

5. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με 51 περιφερειακούς συμβούλους, υπάρχει μείωση ενός συμβούλου στην Καρδίτσα (8 από 9) και αύξηση ενός στη Λάρισα (20 από 19). Παραμένει ίδιος ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων Μαγνησίας (13), των Σποράδων (1) και των Τρικάλων (9).

6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (σύνολο συμβούλων 51) θα εκλέγεται ένας επιπλέον σύμβουλος Ζακύνθου (8 από 7) τον οποίο χάνει η Κέρκυρα (21 από 22). Ίδιος παραμένει ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων Ιθάκης (1), Κεφαλληνίας (7) και Λευκάδας (4).

7. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το περιφερειακό συμβούλιο θα αποτελείται και πάλι από 51 αιρετούς. Όμως χάνει έναν η Ηλεία (12 από 13) και προσθέτει η Αχαΐα (23 από 22), ενώ παραμένουν 16 οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αιτωλοακαρνανίας.

8. Στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, με 51 συνολικά αιρετούς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Εύβοιας αυξάνονται κατά έναν (19 από 18) ενώ της Φθιώτιδας μειώνονται αντίστοιχα (14 από 15). Παραμένει ίδιος ο αριθμός των συμβούλων της Βοιωτίας (11), της Ευρυτανίας (3), της Φωκίδας (4).

9. Ανακατατάξεις αριθμητικές επέρχονται στην κατανομή των 101 περιφερειακών συμβούλων της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι, θα εκλέγονται 16 αντί 15 σύμβουλοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών, 27 αντί 30 του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και 13 αντί 11 της Ανατολικής Αττικής. Παραμένουν ως έχουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Δυτικού Τομέα Αθηνών, του Νότιου Τομέα Αθηνών (14), Πειραιώς (12), Νήσων (2) και Δυτικής Αττικής (4).

10. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (συνολικά 51 σύμβουλοι), μειώνονται σε 8 από 9 οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αργολίδας και αυξάνονται σε 13 από 12 οι σύμβουλοι Κορινθίας. Παραμένουν ως έχουν οι της Αρκαδίας (8), της Λακωνίας (8) και της Μεσσηνίας (14).

11. Το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου διατηρεί συνολικά τους 41 αιρετούς, αλλά μειώνεται κατά έναν της Λήμνου (3 από 4) και αυξάνονται της Χίου (11 από 10). Παραμένει ως έχει ο αριθμός περιφερειακών συμβούλων της Ικαρίας (2), της Λέσβου (18) και της Σάμου (7).

12. Αυξομειώσεις στην κατανομή των συνολικά 51 περιφερειακών συμβούλων υπάρχουν και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μειώνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άνδρου σε 1 από 2, της Λήμνου σε 4 από 5, της Μήλου σε 1 από 2, της Νάξου σε 3 από 4. Αυξάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Κω σε 7 από 5, της Ρόδου σε 22 από 20. Παραμένει ίδιος ο αριθμός των συμβούλων της Θήρας (3), της Καρπάθου (1), της Κέας-Κύθνου (1), της Μυκόνου (2), της Πάρου (2), της Σύρου (3), της Τήνου (1).

13. Ως έχει παραμένει ο αριθμός των 51 περιφερειακών συμβούλων της Περιφέρειας Κρήτης (Ηρακλείου 25, Λασιθίου, 6, Ρεθύμνου 7, Χανίων 13).

Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και την τιμή βιβλίων


Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και την τιμή βιβλίων
Οι ρυθμίσεις που αφορούν το παστεριωμένο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι οι θέσεις με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαπραγματεύθηκε με την τρόικα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαία πηγή του υπουργείου, στο θέμα του γάλακτος πρόκειται να νομοθετηθεί ως ιδιαίτερη κατηγορία, το λεγόμενο «γάλα ημέρας», που θα έχει χρονική διάρκεια δύο ημερών από την ώρα της παστερίωσης ενώ  η χρονική διάρκεια του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα ανήκει στην ευθύνη των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών.

Ανώτατο χρονικό όριο αυτής της κατηγορίας θα είναι οι ένδεκα ημέρες, σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν, όπως είπε ο ίδιος παράγοντας.

Σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, απελευθερώνεται ο καθορισμός της τιμής τους, τίθεται, ωστόσο, ανώτατο πλαφόν η σημερινή τους τιμή.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα  θα διακινούνται από τα φαρμακεία για ένα τρίμηνο, δοκιμαστικά, και σ΄αυτό το διάστημα το υπουργείο Υγείας θα ελέγχει την εξέλιξη των τιμών τους, αν δηλαδή θα μειωθούν ή όχι. Εν συνεχεία θα επανεξετασθεί η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.

Σχετικά με το θέμα των βιβλίων καταργείται η ενιαία τιμή στα μη λογοτεχνικά βιβλία και παραμένει στα λογοτεχνικά για την πρώτη τους έκδοση.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως από το σύνολο των 329 ρυθμίσεων που καταγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η ελληνική κυβέρνηση έκανε αποδεκτές το 75%. Σε ένα επιπλέον 15% από τις προτάσεις αυτές, οι οποίες βασίζονται στις ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ η κυβέρνηση τις έκανε τροποποιημένα αποδεκτές και στο υπόλοιπο 10% σκοπεύει να συζητηθούν αργότερα, όπως π.χ. το θέμα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων.

Αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι : « Η διαπραγμάτευση έγινε συντονισμένα από την κυβέρνηση· όπου υπήρξαν διιστάμενες απόψεις οι αππόφάσεις λήφθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο. Μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα γίνει το αργότερο σε δύο εβδομάδες, θα υπάρξουν συζητήσεις και ενημερώσεις και των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ακόμη ότι «η έκθεση του ΟΟΣΑ είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οταν αναλάβαμε  τον Ιούνιο του 2012 βρήκαμε την έκθεση αλλά και να μην υπήρχε έπρεπε να την εφεύρουμε· προφανώς ο συγκεκριμένος παράγων  αναφέρεται στις αιτιάσεις που  έχουν αποδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης». Καταλήγοντας, ανέφερε   ότι το κόστος της έκθεσης ανήλθε στα 936.000 ευρώ.