Αφού στην Ελλάδα “όλοι μαζί τα φάγαμε” και αφού “δεν υπάρχει περιθώριο” ή “δεν υπάρχει σάλιο”, θα έπρεπε περικοπές να έχουν γίνει το ίδιο βίαια σε όλους, έτσι δεν είναι; Κι όμως. Αντίθετα με τις ορδές των πεινασμένων που έχασαν και τα λιγοστά που έπαιρναν, οι βουλευτές μας, έδωσαν το καλό παράδειγμα. Αποφάσισαν να κρατήσουν το “κατιτίς” για τα γεράματά τους, αποφεύγοντας να κάνουν πραγματικά γενναίες περικοπές τόσο στις συντάξεις, όσο και στους μισθούς τους.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η βουλευτική σύνταξη του πρωθυπουργού, έχει μειωθεί κατά 54,7% από το 2010 και αυτή των βουλευτών κατά 51,1%.
Όμως, είναι αυτή η ουσία;Η πραγματικότητα είναι πως όχι. Γιατί οι εθνοπατέρες, συνεχίζουν να απολαμβάνουν μάλλον προκλητικά, πανάκριβα προνόμια, πέραν του μισθού τους.
Το κόστος των οποίων βέβαια, υπερτριπλασιάζει το μισθό τους.Έχουμε και λέμε:
Όπως έχει διευκρινήσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο μισθός των βουλευτών (και, ναι, τον υπολογίζουμε με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζει η κυβέρνηση τους μισθούς των εργαζομένων του Μετρό, δηλαδή μικτούς), φτάνει τα 5.780 ευρώ. Στο μίνιμουμ.
Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα “εξτραδάκια”.
Οι βουλευτές μας, αν δεν τον ξέρατε, πληρώνονται και… θερινά.
Περίπου 150 ευρώ το μήνα είναι το επίδομα θερινών συσκέψεων. Όταν πιάσει ζέστη δηλαδή, παίρνουν κάτι παραπάνω. Ομοίως, πληρώνονται ξεχωριστά και οι συμμετοχές τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το κονδύλι του 2012 ανήλθε στα 2.875.000 ευρώ.
Κατά μέσο όρο ο επιπλέον μισθος που πληρώνονται από θερινά και επιτροπές, φτάνει τα 1.250 ευρώ το μήνα.Έπειτα, είναι τα έξοδα κίνησης. Πριν τα αναλύσουμε, επισημαίνουμε πως οι βουλευτές κάνουν χρήση ατέλειας. Δηλαδή δεν πληρώνουν εισιτήρια σε καράβια, λεωφορεία, αεροπλάνα στις μετακινήσεις από και προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, όπως και δεν πληρώνουν διόδια. Πέρα από αυτά όμως, πληρώνονται κάθε μήνα “έξοδα κίνησης”, ύψους 473 ευρώ έκαστος.
Συνολικά, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό για τις μετακινήσεις τους, με 1.705.100 ευρώ .Οι βουλευτές της περιφέρειας δικαιούνται 104 εισιτήρια τον χρόνο.
Πρακτικά, κοστίζουν 960 ευρώ το μήνα, ή 11.500 ευρώ το χρόνο.Από εκεί και πέρα, έχουν και αυτοκίνητα, τα οποία τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Επειδή είναι με leasing, το κόστος συντήρησης επιβαρύνεται ο ίδιος, ο οποίος επιβαρύνεται και την προμήθειά τους (ο φορολογούμενος, για να μην ξεχνιόμαστε). Για τους βουλευτές της επαρχίας, έχουν μισθωθεί αυτοκίνητα 1.800 κυβικών, κόστους περίπου 1.200 ευρώ το μήνα. Για αυτούς της Αθήνας, έχουν μισθωθεί αυτοκίνητα 1.400 κ.εκ., κόστους 750 ευρώ το μήνα.
Από εκεί και πέρα, οι βουλευτές λαμβάνουν και επίδομα οργάνωσης γραφείου. Αυτό ανέρχεται στα 2.263 ευρώ το μήνα, εάν συνυπολογίσουμε και τα 1.000 ευρώ το μήνα που πληρώνονται σε ταχυδρομικά τέλη.
Οι βουλευτές της επαρχίας, λαμβάνουν επίδομα 1.000 ευρώ μηνιαίως ως επίδομα ενοικίου. Με 1.000 ευρώ βέβαια, νοικιάζει κανείς έπαυλη, όμως μεγάλη μερίδα των βουλευτών επιλέγει να μένει σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας.
Πληρωμένα από τους φορολογούμενους είναι και τα τηλέφωνα των βουλευτών. Μετά από τις κλήσεις σε ροζ γραμμές από τους συνεργάτες του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη και τους φουσκωμένους λογαριασμούς που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι, μπήκε “πλαφόν”. 983 ευρώ το μήνα, ή 11.800 ευρώ το χρόνο για τα σταθερά και 200 ευρώ το μήνα για τα κινητά.
Οι βουλευτές επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και με τους συνεργάτες τους. Κάθε βουλευτής δικαιούται να έχει δύο επιστημονικούς συνεργάτες (δικής του επιλογής, φυσικά),
με κόστος 4.000 ευρώ το μήνα.Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012 το συνολικό ποσό για την κάλυψη της οικογενειακής παροχής και εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 1.062.000 ευρώ ή 350 ευρώ για κάθε βουλευτή τον μήνα.Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, θα δούμε ότι ο κάθε βουλευτής μας, κοστίζει 18.459 ευρώ το μήνα. Ή, αν θέλετε, 615 ευρώ τη μέρα. Το καθημερινό κόστος ενός βουλευτή, ξεπερνά κατά πολύ το μηνιαίο κόστος του μέσου εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα. Και μιλάμε για “λίπος” στο δημόσιο τομέα; Μιλάμε ακόμα για περικοπές;
Πάμε τώρα στις περικοπές:Αναφορικά με τις βουλευτικές συντάξεις, το υπουργείο προχώρησε σε τρεις διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα:
1. Οι Βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου. Ειδικότερα, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις Βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου.
Η σύνταξη του πρωθυπουργού από 4.679,48 ευρώ το μήνα που ήταν το καθαρό ποσό τον Δεκέμβριο του 2009 έχει υποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2013 στα 2.561,26 ευρώ το μήνα (περικοπή 54,73%), ενώ των βουλευτών από 3.866,16 ευρώ σε 1.975,96 ευρώ (μείωση 51,11%).
2. Δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο Βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.
Η ενημέρωση αυτή υπάρχει ήδη, από το τέλος Ιανουαρίου, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ανωτέρω στοιχεία.
Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι Βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά.
Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις Βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσεις.
Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των Βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.3. Επίσης:
α. Από 01.01.2013 ότι ισχύει για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορά στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή την αναστολή καταβολής της, έχει εφαρμογή και για τους συνταξιούχους Βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος Βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος (π.χ. μέλος ΔΕΠ) εκλεγεί Βουλευτής, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως Βουλευτής να είναι συντάξιμος και να λάβει Βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ.
β. Η σύνταξη Βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται.γ. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος Βουλευτικής σύνταξης για όσους εκλεγούν από τούδε και στο εξής.δ. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού».itabloid.gr