ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού- Επανένωση για τη ζωφόρο του Παρθενώνα

zwforos-parthenonas-570
Τα διασκορπισμένα σωζόμενα κομμάτια της ζωφόρου του Παρθενώνα ενώθηκαν ξανά, όχι στην πραγματικότητα, αλλά με ψηφιακά μέσα που αποτύπωσαν την μορφή της αν συμπληρώναμε και τα υπόλοιπα μέρη. Η τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές να προσθέσουν τα σύμβολα των τριών απεικονιζόμενων θεών, του Ποσειδώνα, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα.
Τo πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου η διεύθυνση του Μουσείου Ακρόπολης παρουσίασε στο αμφιθέατροτα πρώτα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων επιστημόνων εξήγησε βήμα προς βήμα πως κατάφεραν να αποπερατώσουν αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, για το οποίο επιστρατεύτηκαν αρχαιολόγοι και συντηρητές αρχαιοτήτων από το Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με ειδικούς στις ψηφιακές αποτυπώσεις μνημείων από την ελληνική ιδιωτική εταιρεία Γεωανάλυση.
Οι ειδικοί σκάναραν όλους τους λίθους που βρίσκονται στην Αθήνα και στο Λονδίνο, καθώς και αντιγράφων λίθων που δεν σώζονται μέχρι σήμερα και τα εκμαγεία των οποίων εκτίθενται σε μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν στη συνέχεια με τη συνεισφορά ομάδας μηχανικών από το Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σαρωτές λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας, εξελιγμένες απεικονιστικές μέθοδοι φωτογραμμετρίας, προηγμένα συστήματα όρασης υπολογιστών χρησιμοποιήθηκαν ώστε να αποδοθεί με ακρίβεια, μόλις λίγων μικρομέτρων, η κάθε λεπτομέρεια, τεχνική κι αισθητική, του μαρμάρου που είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα.
Πενήντα μέτρα στο Μουσείο Ακρόπολης, ογδόντα μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, αντίγραφα κατεστραμμένων λίθων στη Βασιλεία της Ελβετίας, θραύσματα γλυπτών διασκορπισμένα σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στη Βιέννη, στην Κοπεγχάγη, στο Μόναχο και στο Würzburg της Γερμανίας είναι τα τμήματα της ζωφόρου που έχουν διασκορπιστεί.
Αξιοποίηση - εφαρμογές
Ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, εξηγεί ότι σε πρώτη φάση ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο με τμήματα της τρισδιάστατης αποκατάστασης της ζωφόρου του Παρθενώνα. «Προβάλλοντας στο μέλλον όλα τα τμήματα της επανενωμένης ζωφόρου θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την αρχική καλλιτεχνική σύλληψη, αλλά και την τεχνολογία των αρχαίων.
Όσοι εργάστηκαν για την επανένωση πήγαν ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή σάρωσαν και ψηφιοποίησαν θραύσματα γλυπτών που πιθανολογείται ότι έχουν αποκοπεί από αυτή. «Μια σημαντική δυνατότητα που δίνεται με αυτά τα ηλεκτρονικά αρχεία είναι να εξεταστούν θραύσματα και να επανασυναρμολογηθούν λίθοι», εξηγεί ο Κωνσταντίνος - Διονύσιος Μπουζάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης αποτελεσμάτων και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η τρισδιάστατη σάρωση και η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) προσδοκάται να προσφέρουντη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατασκευάσουν αντίγραφα εξαιρετικής ακρίβειας χωρίς να χρειαστεί να ξαναγγίξουν και να ταλαιπωρήσουν τα πρωτότυπα.

Φωτογραφία: Καθημερινή

«Η Τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», λέει υφυπουργός – Τι λέει το Μαξίμου;

«Η Τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», λέει υφυπουργός - Τι λέει το Μαξίμου;
Μια διαφορετική άποψη για την Τρόικα από την επισήμως κρατούσα, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι ασπάζεται τουλάχιστον για τις ανάγκες των δημόσιων δηλώσεών του στα ΜΜΕ ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Χαρακτήρισε τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας «γωνιακό μαγαζάκι», που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».
«Η Τρόικα έχει εμμονές που δεν είναι βάσιμες και προέρχονται από τη λογική που έχουν δημιουργήσει τα τεχνικά κλιμάκιά της. Είναι ένα γωνιακό μαγαζάκι που όποιος περνάει αφήνει κάτι και έρχεται μετά η τρόικα και λέει: Α, κάντε και αυτό! Σου στέλνω ένα mail και έχουμε και αυτή την εκκρεμότητα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η Τρόικα υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, απάντησε:
«Ναι, υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί φορείς είτε Έλληνες είτε ξένοι, περνάνε από την τρόικα και τους λένε κάντε και αυτό. Μπήκε σε μια λογική η Τρόικα για να εξυπηρετήσουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».
Το θέμα είναι αν τις απόψεις του τις έχει κοινοποιήσει στον πρωθυπουργό και αν ναι ποια είναι η άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Vodafone στην πρώτη θέση παγκοσμίως στα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ


Η Vodafone στην πρώτη θέση παγκοσμίως στα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών
Η Vodafone αναδείχθηκε, για τρίτη συνεχή χρονιά, παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου των υπηρεσιών επικοινωνίας μεταξύ συσκευών (Machine to Machine - M2M), σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση της Analysys Mason που εξετάζει τις επιδόσεις των μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών επικοινωνίας Μ2Μ.
Η έκθεση αυτή βαθμολόγησε κάθε έναν από τους παρόχους σε έξι διαφορετικές κατηγορίες Μ2Μ που αφορούν σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής λειτουργίας, από τη συνολική τους στρατηγική και τις υπηρεσίες έως και τα δίκτυα και πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ συσκευών. Η Analysys Mason επιβράβευσε τη Vodafone για το όραμά της αναφορικά με τις υπηρεσίες και εφαρμογές Μ2Μ που διαθέτει και τη μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης που προσφέρει στους πελάτες της.
H παγκόσμια πρωτοπορία στα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών υλοποιείται και στην Ελλάδα μέσω της Zelitron Α.Ε., 100% θυγατρικής της Vodafone Ελλάδας, η οποία έχει ως βασική της στρατηγική την παροχή ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων Μ2Μ. Η Zelitron αποτελεί ένα σημαντικό φορέα έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών και υπηρεσιών Μ2Μ υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον Όμιλο Vodafone και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Vodafone, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Zelitron, έχει ήδη αναπτύξει και παρέχει προς τους πελάτες της νέες υπηρεσίες και έξυπνες εφαρμογές ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών (M2M) που δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που τις εφαρμόζουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και να ενισχύσουν την παραγωγικότητά και την ανταγωνιστικότητά τους. Οι εφαρμογές αυτές απευθύνονται σε διάφορους κλάδους της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχει η Vodafone στην Ελλάδα μέσω της Zelitron περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη υπηρεσία Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων ZeliTrack Fleet Management, την καινοτόμο υπηρεσία Τηλεμέτρησης και Εποπτείας Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων SmartEcometer PV, καθώς και την υπηρεσία τηλεμέτρησης Smart Ecometer GAS για την άμεση παρακολούθηση και ενημέρωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής.
Οι εφαρμογές M2M της Vodafone περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες υποδομές (hardware, software) οι οποίες μέσω του ασύρματου δικτύου μετάδοσης δεδομένων της Vodafone στέλνουν τα δεδομένα, σε μια κεντρική εφαρμογή των υπηρεσιών. Εκεί, οι χρήστες έχουν πρόσβαση μέσω ενός απλού web browser και ευρυζωνικής σύνδεσης στο internet από PC, laptop, αλλά και smartphone.
Ο Διονύσης Γρηγοράτος, Διευθυντής Εταιρικών Πελατών στη Vodafone Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Στην Vodafone Ελλάδος, έχοντας πάντα ως βασικό στόχο την παροχή καινοτόμων και υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών επικοινωνίας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τηρώντας πιστά αυτήν την πρακτική, παραμένουμε πάντα στην πρώτη γραμμή βοηθώντας και υποστηρίζοντας τους εταιρικούς μας πελάτες να παραμένουν ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί. Έτσι, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν εφαρμογές Μ2Μ έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σημαντικά πιο αποτελεσματικές στο σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον.

Ο χρήστης των υπηρεσιών Μ2Μ της Vodafone μπορεί να παρακολουθεί τις ασύρματες συσκευές και τις εφαρμογές τηλεματικής που έχει επιλέξει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, από οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει η κινητή επικοινωνία και το αξιόπιστο δίκτυο της Vodafone. Μέσα από συνεχείς επενδύσεις για την τεχνολογική εξέλιξη και επέκταση του δικτύου της, παρέχουμε στους συνδρομητές μας επικοινωνία υψηλής ποιότητας για τη χρήση δεδομένων, με γρήγορες ταχύτητες κινητής ευρυζωνικότητας και εκτενή κάλυψη».

Υποψήφια δήμαρχος τα... έβγαλε όλα για τον προεκλογικό της αγώνα!

Όταν κάποιος μάχεται για τα κοινά πρέπει να είναι διατεθειμένος να κάνει την υπέρβαση για να τραβήξει την προσοχή των ψηφοφόρων και να μοιραστεί μαζί τους το πολιτικό του όραμα.
Με αυτό το σκεπτικό η Ισπανίδα Ίνμα Μιτσινίνα, η απερχόμενη δήμαρχος της περιοχής του Κάντιθ και υποψήφια για τις εκλογές του 2015 με τον συνδυασμό «Πολίτες του Κάντιθ», φωτογραφήθηκε γυμνή για το περιοδικό Interviu, για να ενισχύσει τον προεκλογικό της αγώνα.
Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Να γδύνομαι και να δείχνω το σώμα μου δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το να είμαι ένα άτομο που παλεύει , αλλά είμαι επίσης γυναίκα».
Η Ίνμα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής πριν από λίγους μήνες, όταν υποστήριξε στο δημοτικό συμβούλιο του Κάδιθ να δοθεί άδεια για να πωλούν οι γυναίκες τις χειροτεχνίες τους σε μια υπαίθρια αγορά στην πόλη της Ανδαλουσίας. Και με τέτοια φωτογράφιση σίγουρα θα δει την δημοτικότητά της να ανεβαίνει.
πηγή: nooz.gr

Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε


Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Περισσότερους φόρους για περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες φέρνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εξαιτίας των φορολογικών ανατροπών που έχουν επέλθει, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013.
Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών.
Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισοδήματα έως 55.000 ευρώ ενώ ακόμη και όσοι είχαν ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα το 2013 θα φορολογηθούν φέτος για ετήσια «καθαρά κέρδη» ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ αφού η εφορία θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26%.
Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Το νέο φορολογικό καθεστώς που ενεργοποιείται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες προβλέπει:
  1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών.
  2. Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετησίου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (από ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα), εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%. Οι συντελεστές μειώνονται κατά ποσοστό 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες που ασκούνται σε νησιά με πληθυσμό σύμφωνα την τελευταία απογραφή κάτω των 3.100 κατοίκων.
  3. Με τη νέα φορολογική κλίμακα προκύπτουν μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 55.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με πέρυσι.
  4. Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για νέους επαγγελματίες που έκαναν έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%. Οι νέοι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.
  5. Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι» χωρίς να έχουν το δικαίωμα να εκπέσουν καμία δαπάνη.
  6. Διατήρηση των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Για κάθε φορολογούμενο το ελάχιστο τεκμήριο ανέρχεται σε 2.500 - 3.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, προσαυξάνεται με επιπλέον 1.200 – 3.200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 80 τ.μ. στο οποίο διαμένει και με επιπλέον 2.000- 4.000 ευρώ για κάθε ΙΧ αυτοκίνητο κυβισμού μέχρι 1.200 κ.εκ. που κατέχει. Για διαμερίσματα μεγαλύτερα των 80 τ.μ., για μονοκατοικίες, καθώς επίσης και για ΙΧ άνω των 1.200 κυβικών εκατοστών τα τεκμήρια είναι ακόμη μεγαλύτερα και τα συνολικά ετήσια εισοδήματα που προσδιορίζουν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι ακόμη και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ή είχαν ζημιά από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, θα φορολογηθούν φέτος για ετήσια «καθαρά κέρδη» ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ αφού η εφορία θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26%.
  7. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου (ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο, δίδακτρα κλπ).
  8. Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν εξ ολοκλήρου από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων.
  9. Κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματός τους.
  10. Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1% - 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  11. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.
  12. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.
  13. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.
  14. Οι επιτηδευματίες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο την χρήση του 2013. Όσοι περαιώνουν με τη διαδικασία του αυτοελέγχου υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.
  15. Για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω προβλέπεται έκπτωση φόρου 200 ευρώ.
  16. Οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2014.
  17. Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 600 ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα καταβάλλουν μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι» εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 εργοδότη φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Οι επαγγελματικές δαπάνες το «κλειδί» για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης
Τα επαγγελματικά έξοδα που θα εμφανίσουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Κάθε επαγγελματίας μπορεί να μειώσει το κέρδος του, μέσω των δαπανών που έχει καταχωρήσει στα βιβλία του με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων γιατί τότε δεν θα γλιτώσει το φόρο 26% ακόμη και αν έχει ζημιές στην επιχείρηση του.
Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αναλυτικοί πίνακες για να δείτε τι φόρο θα πληρώσετε
Βασική αρχή για την αναγνώριση της δαπάνης είναι να υπάρχει το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο, λογαριασμός κλπ).
Τα βασικότερα έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία είναι τα εξής
1. Ασφαλιστικές εισφορές ( Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΣΜΕΔΕ κ.λ.π).
2. Τα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου και οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. Αν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του τότε θα μπορεί να εκπίπτει τα έξοδα αυτής της κατηγορίας, κατ' αναλογία όμως, τα οποία είναι συνήθως το 1/3 του συνολικού εξόδου.
3. Κινητό τηλέφωνο. Ως έξοδο λογίζεται το 50% του συνολικού εξόδου και έως των αριθμό εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση.
4. Δαπάνες για Ι.Χ αυτοκίνητο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εκπίπτει δαπάνες όπως βενζίνες, service κ.λ.π, βέβαια δεν θα μπορεί να εκπίπτει το Φ.Π.Α των δαπανών και δεν θα υπολογίζεται η δαπάνη ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο είναι έως 1.600 κ.εκ θα χάνει το 30% της δαπάνης, ενώ εάν είναι πάνω από 1.600 κ.εκ δεν θα αναγνωρίζεται το 65% της δαπάνης. Όλα αυτά ισχύουν ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι μισθωμένο ή ο επαγγελματίας το έχει στην κατοχή του μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
5. Δαπάνες για δίκυκλα εκπίπτουν στο σύνολό τους.
6. Δαπάνες ταξιδιού: Εάν ο επαγγελματίας έχει κάποιο πελάτη ή προμηθευτή στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Ελλάδος θα μπορεί να περνάει στα έξοδά του, τα έξοδα του ταξιδιού.
7. Αγορές πάγιων. Η δαπάνη για αγορά πάγιου περιουσιακού στοιχείου (Η/Υ , laptop, αυτοκίνητο, φωτοτυπικό μηχάνημα κ.λ.π) της επιχείρησης εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης. Βέβαια εδώ ισχύει η διαδικασία των αποσβέσεων, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος του πάγιου, όμως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση εάν το πάγιο είναι αξίας έως 1.500 ευρώ να μπορεί να γίνεται ολική απόσβεση μέσα στην χρονιά.

8. Άλλα έξοδα: Γραφική ύλη, χαρτικά, έξοδα αποστολής εγγράφων, έξοδα μετακίνησης, αναλώσιμα, μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης που είναι προς το συμφέρον αυτής.

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης


Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης
Τελευταία χρονιά με τεκμήρια διαβίωσης θα είναι το 2014. Από το 2015 τέλος και αντικατάστασή τους από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Tην απόσυρση των τεκμηρίων διαβίωσης προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τον αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης, με βάση ιδεατές δαπάνες, οι οποίες στην πράξη έχουν γίνει εφιάλτης για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και για τους ανέργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που, λόγω της κρίσης, έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Στη θέση των τεκμηρίων ο σχεδιασμός προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Το αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία του έκανε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από μια σειρά από επιχειρήσεις και φορείς να του υποβάλουν στοιχεία για τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια πρόκειται να καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2015, αναφέρει το e-forologia.gr επικαλούμενο το capital.gr. Μάλιστα, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι η κατάργηση θα γίνει σταδιακά, με την απαλλαγή, αρχικά, από τα τεκμήρια των μισθωτών και των συνταξιούχων και, στη συνέχεια, μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, και των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Προϋπόθεση για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι να στηθεί και να λειτουργήσει το νέο σύστημα της καταγραφής των δαπανών των φορολογουμένων, αλλά και να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες τυπικά έχουν ήδη θεσπιστεί.

Ποια στοιχεία θέλει να συγκεντρώνει και να καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών;

Τις δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

Τις χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

Τις δαπάνες τους για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης. Με βάση αυτές τις δαπάνες, το υπουργείο Οικονομικών θα εντοπίζει εστίες πολυτελούς διαβίωσης.

Τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που εξοφλούν οι φορολογούμενοι.

Το ποσό των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos).

Τα δίδακτρα που κατα-βάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια.

Τα στοιχεία κατόχων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν συνολική χρέωση ή πίστωση άνω των 50.000 ευρώ.

Τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν συναλλαγές στην Ελλάδα. Με τα στοιχεία αυτά, η Εφορία θα εντοπίζει φορολογουμένους που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και, κατ΄ επέκταση, κεφάλαια στο εξωτερικό.

Τα χρήματα που αποστέλλουν με εμβάσματα οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω στοιχεία θα συμπληρώνονται από αυτά που ήδη γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι το δηλωθέν εισόδημα, τα ακίνητα, τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και οι πισίνες που διαθέτει ο φορολογούμενος.

Διαγράφουν χρέη 43 δισ. ευρώ στο δημόσιο – Μένουν μόλις 19,5 για είσπραξη

Διαγράφουν χρέη 43 δισ. ευρώ στο δημόσιο - Μένουν μόλις 19,5 για είσπραξη
Το γεγονός ότι έχει σχεδόν εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των Ελλήνων γίνεται καθημερινά όλο και σαφέστερο καθώς μέσα σε μόλις ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά περίπου 10 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εξαιτίας των νέων φορολογικών υποχρεώσεων.
Και παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί η δυνατότητα -από το υπουργείο Οικονομικών- για ρυθμίσεις, μόλις 100.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε αυτά.
Αντιθέτως, σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου του υπουργείου οι νέοι οφειλέτες ανέρχονται σε περίπου 2,6 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις καθώς οι δόσεις που προκύπτουν ξεπερνούν τα εισοδήματά τους.
Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν φτάσει τα 62,5 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί μόνον 1,5 δισ. και έχουν εισπραχθεί μόλις 304,76 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι από τα 62,5 δισ. ευρώ, περίπου 43 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και θα μπουν σε ειδικό αρχείο για 10 χρόνια.
Η ένταξη στη ρύθμιση
Ομως, από τους περίπου 100.000 οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις, οι 19.000 αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καταβολή των δόσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πληρώνουν τις δόσεις τους εκπρόθεσμα. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει περίπου 50.000 οφειλέτες οι οποίοι προσπάθησαν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά δεν πληρούσαν τους όρους για να υπαχθούν είτε στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας είτε στην πάγια ρύθμιση.
Η τελευταία ευκαιρία
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών:
Ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας για χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και 31/12/2012.
  • Στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», η οποία αφορά στα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012, εντάχθηκαν, 99.793 οφειλέτες, που αντιστοιχούν στο 7,83% του συνόλου των οφειλετών. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι στο τέλος Ιανουαρίου 2014 εξακολουθούσαν να οφείλουν χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012 ανέρχονταν σε 1.274.481.
  • Το συνολικό ποσό των οφειλών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» (την περίοδο από 1-6-2013 έως 31-1-2014) έφθασε τα 974,5 εκατ. ευρώ (728,2 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 246,3 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις).
Πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 ανέρχονται σε 10,098 δισ. ευρώ.
  • Οι οφειλέτες νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (δηλαδή οφειλών που δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και μετά) ανέρχονταν στο τέλος Ιανουαρίου 2014 σε 2.653.032.
  • Στην «πάγια ρύθμιση», η οποία αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και μετά, εντάχθηκαν 92.323 οφειλέτες.
  • Το συνολικό ποσό των χρεών που εντάχθηκαν στην «πάγια ρύθμιση» την περίοδο από την 1η-62013 έως την 31η-1-2014 ανήλθε σε 529,5 εκατ. ευρώ.

Aπό τα 62,5 δισ. ευρώ, τα 23 δισ. ευρώ αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 39,5 δισ. ευρώ επιχειρήσεις.

Θρίλερ με τα κινητά των αγνοούμενων επιβατών – Γιατί καλούν κανονικά

malaysian-airlines-suggeneis-570
Το θρίλερ με το εξαφανισμένο αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών συνεχίζεται για τρίτη μέρα, χωρίς να βρεθεί το παραμικρό στοιχείο. Μία καταγγελία συγγενών των αγνοουμένων έρχεται εκ νέου να ταράξει τα νερά καθώς ισχυρίζονται ότι παίρνουν τηλέφωνο τους δικούς τους και τα κινητά τους καλούν κανονικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, 19 οικογένειες αγνοούμενων επιβατών ισχυρίζονται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν ότι καλούν κανονικά στα κινητά των συγγενών τους. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι σημειώνουν πως οι συγγενείς τους εμφανίζονται να είναι online στην κινεζική υπηρεσία We Chat (το αντίστοιχο WhatsApp ).
Εκτός από τους συγγενείς και ένας αξιωματούχος της Malaysia Airlines κατήγγειλε στην εφημερίδα Straight Times της Σιγκαπούρης ότι καλεί κανονικά στα κινητά των μελών του πληρώματος του αεροπλάνου.
Μάλιστα, ένας συγγενείς επιβάτη δήλωσε στην Washington Post ότι ο αγνοούμενος γαμπρός του φαίνεται να είναι online στο QQ αλλά όλα τα μηνύματα που του έχει στείλει και όλες οι κλήσεις που έχει κάνει παραμένουν αναπάντητες.
Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το κινητό τηλέφωνο ενός επιβάτη χτύπησε χωρίς ωστόσο να απαντήσει κανείς. Ακόμα ένας άνδρας στην Κίνα κάλεσε το κινητό του αδερφού του μπροστά από κάμερες των τοπικών ΜΜΕ και χτυπούσε κανονικά αλλά η κλήση ήταν αναπάντητη και σε αυτή την περίπτωση.
Έκκληση στις μαλαισιανές Αρχές κάνουν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να εντοπίσουν τα GPS των κινητών τους τηλεφώνων.
«Όταν το τηλέφωνο δεν λειτουργεί πλέον, όταν δεν έχει μπαταρία ή όταν είναι κλειστό, κατεστραμμένο ή στο βυθό της θάλασσας, στις κλήσεις βγαίνει απευθείας ο τηλεφωνητής», εξηγεί στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur Mathieu Drida, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιστοσελίδας «MeilleurMobile.com» και συνεχίζει: «Φαίνεται αδύνατον πώς η κάρτα SIM μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με το τηλεφωνικό δίκτυο στην προκειμένη περίπτωση».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία παραπέμπουν σε κινηματογραφικό θρίλερ αλλά η πραγματικότητα είναι πιο πεζή. Στην ιστοσελίδα των μαλαισιανών αερογραμμών αναγράφεται ότι οι επιβάτες της business class έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν μία εφαρμογή για να «μείνουν συνδεδεμένοι». Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή τους επιτρέπει να επικοινωνούν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων και email χάρη σε έναν εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος στις θέσεις.
Μάλιστα, τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα επιτρέπουν στους επιβάτες να είναι συνδεδεμένοι εν ώρα πτήσης. Μπορεί αυτό να ισχύει μόνο για τα αεροσκάφη που είναι μέχρι πέντε ετών και το αγνοούμενο boeing να πετάει 16 χρόνια, αλλά είχε ανακαινιστεί πλήρως το 2012.
Το Nouvel Observateur ανέφερε ότι επικοινώνησε με την Malaysia Airlines για να επιβεβαιώσει την συγκεκριμένη πληροφορία, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι για να είναι κάποιος συνδεδεμένος με Wi-Fi στο εσωτερικό του αεροσκάφους, προϋποθέτει να είναι εγκατεστημένες συνδέσεις στο πιλοτήριο. Στην περίπτωση ολικής βύθισης, παραμένει υπαρκτή η δυνατότητα να εξακολουθεί να υφίσταται η σύνδεση. Ωστόσο, θα έπρεπε οι συσκευές να μην έχουν καταστραφεί και να είναι ανοικτές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν θύλακες αέρος στο εσωτερικό του αεροπλάνου.

Η καλύτερη στιγμή του Rise of An Empire – Ο Θεμιστοκλής σκίζει τα ρούχα της Εύα Γκριν

green0-570
Ήταν η στιγμή που ολόκληρο το σινεμά έμεινε με το στόμα ανοιχτό.
Η στιγμή που ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και είδε τον  Σάλιβαν ''Θεμιστοκλή'' Στέπλετον, να δείχνει την Ελληνική υπεροχή των Αθηναίων στην Αρτεμισία.
Τα γυμνά της Εύα Γκριν δεν είναι κάτι καινούργιο για την μεγάλη ή την μικρή οθόνη. Κάτι ψιλά στο  Camelot, κάτι χοντρά στο The Dreamers και κάπως έτσι η Γκριν κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια του κοινού και να μετατρέψει το όνομα της σε έπος. Όμως το πιο συνταρακτικό, ήταν το θέαμα που είδαμε στους 300. Που περιμέναμε πως και πως να σκιστεί το φόρεμα της και που σαν Έλληνες χειροκροτήσαμε τη γενναία «αντίσταση» του Θεμιστοκλή.


Σήμερα 12/03/2014 και ώρα 16:30 (συγκέντρωση 16:00) καλούνται οι παρακάτω ποδοσφαιριστές, γεννημένοι τo 2001-2002 που θα στελεχώσουν την Νέα Μικτή Ομάδα Παίδων της επόμενης αγωνιστικής σεζόν για προπόνηση στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣ Πιερίας στην Νέα Έφεσο.



Σε περίπτωση απουσίας για οποιονδήποτε λόγο να
 ενημερώσετε τηλεφωνικός μια μέρα νωρίτερα τον
προπονητή κ. Ιωάννη Μυστακίδη 
στο τηλέφωνο 6947627333.

1.       ΑΚΡΙΒΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   2001     
2.       ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2001 
3.       ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ 2001 
4.       ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ 2001  
5.       ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2001 
6.       ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ 2001 
7.       ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 2001 
8.       ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ) 
9.       ΜΟΤΣΙΑΣ ΘΩΜΑΣ  2001 
10.    ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2001  
11.    ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2001 
12.    ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 2001 
13.    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2001 
14.    ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ 2001 
  1. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 2001 
  2. ΤΕΡΖΙΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ 2001
  3. ΤΣΕΝΕΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 2001 
  4. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ  (ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ)
  5. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΗΣ 2001 
  6. ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 2001 
  7. ΣΕΙΤΑΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  (ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ)
  8. ΜΠΟΥΚΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 2001 
  9. ΤΣΟΥΧΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ 2001 
  10. ΓΚΑΤΖΟΥΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 2001 
  11. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ 2001



Άλλα κόλπα – Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει σιφόν κέικ πορτοκάλι και σοκολάτα

sifon-cake-portokali-sokolata-570
Η ενότητα του Άκη Πετρετζίκη στο Πρωινό mou δεν είναι μια απλή ενότητα μαγειρικής, αλλά δωρεάν σεμινάρια για νέες συνταγές. Νέα ανακάλυψη, το σιφόν κέικ πορτοκάλι και σοκολάτα.
ΥΛΙΚΑ
  • 240 γρ αλεύρι μαλακό
  • 360 γρ ζάχαρη χωρισμένο στη μέση
  • 12 γρ Μπέικινγκ πάουντερ
  • 6 γρ αλάτι
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 110 γρ σπορέλαιο
  • 60 γρ νερό
  • 120 γρ χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 8 ασπράδια
  • 100 γρ σοκολατένια δάκρυα ή ψιλοκομμένη σοκολάτα NESTLE
  • Υλικά για την επικάλυψη
  • 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα NESTLE DESSERT
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς
  • Ετοιμάζουμε 2 μείγματα.
  • Σε ένα μπολ περνάμε από σίτα το αλεύρι με τη μισή ζάχαρη (180 γρ), το μπέικιν και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, το σπορέλαιο, το νερό, το χυμό, το ξύσμα και τις βανίλιες.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.
  • Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε την άλλη μισή ζάχαρη και χτυπάμε συνέχεια μέχρι να πάρουμε μια μαρέγκα ωραία και γυαλιστερή αλλά προσοχή να μην την παραχτυπήσουμε και σφίξει πάρα πολύ και "ξεραθεί".
  • Ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύουμε καλά να "ελαφρύνει" το μείγμα.
  • Πολύ απαλά ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα σε 2 δόσεις. Αυτό το κάνουμε με μια σπάτουλα απαλά απαλά ώστε να μην χάσουμε όγκο από το μείγμα μας.
  • Τέλος προσθέτουμε και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε και αυτά μέσα στο μείγμα.
  • Έχουμε αλευροβουτυρώσει ελαφρά μια φόρμα για κέικ 25-28 εκ με τρύπα στη μέση.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε για μια ώρα περίπου.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν κρυώσει καλά αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα επικάλυψης βράζοντας την κρέμα γάλακτος και ρίχνοντας τη πάνω στη σοκολάτα που την έχουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ομογενοποιούμε το μείγμα και το ρίχνουμε πάνω στο κρύο κέικ.