ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

[Ζώα στο κλουβί]Αρθρογράφος: 
Αντώνης Αντωνάκος
Οι θεολόγοι της εργασίας χειρονομούν όταν η ύπαρξη τούς βγάζει τη γλώσσα. Με όση τεχνογνωσία τούς έχει εφοδιάσει ο μεταφυσικός οίστρος της αέναης παραγωγής και της αχαλίνωτης ανάπτυξης, στραγγαλίζουν την ελεύθερη βούληση και βάζουν την ιδιότροπη ανθρώπινη φύση σε κλουβί. Εκεί όπου πριν υπήρχε χώμα, αέρας και νερό, δηλαδή ρυθμός και αίσθηση, τώρα υπάρχουν ντουβάρια, καναπέδες και αναμνηστικά κουφάρια παρελθούσης ένδοξης ύλης. 
Το πέρασμα του ανθρώπου απ’ την ισόγεια κατοικία στον κατακόρυφο στρατώνα ήταν μια σπουδαία νίκη της θεολογίας της εργασίας. Οι εργάτες δεν πρέπει να πιάνουν χώρο διότι ο χώρος και η οριζόντια ανάπτυξη βρωμάει ανυπακοή και συλλογική δράση. Το ζώο στο κλουβί του με όλα τα κομφόρ και τα πλαστικά του παιχνίδια είναι ένα χαριτωμένο τίποτε που τρώει, κοιμάται, σκέφτεται με το ρολόι. Που έχει την ελεύθερη βούληση να αλλάξει κανάλι αλλά όχι ζωή. 
Πίσω απ’ τα βαριά κιλίμια και τα προικώα ιδεολογήματα οργιάζει ασφαλής ο αμοραλισμός της νοικοκυροσύνης. Τα κάδρα στους τοίχους έχουν ολίγα τεμάχια ρομαντισμού νεκρής φύσης. Τα παράθυρα έχουν θέα στα ανήκουστα κουτσομπολιά και οι βαριές μπαλκονόπορτες καθρεφτίζουν τα δικά μας μηχανικά μηνίγγια στο γυμνό βλέμμα του γείτονα. Το αστικό διαμέρισμα είναι το αναβαθμισμένο παράπηγμα που φιλοξένησε τους πρώτους τυχερούς σκλάβους, αυτούς που έφυγαν απ’ τα χωράφια και τους κάμπους για να τρυπώσουν στην ευεργετική αγκαλιά της ανωνυμίας. 
Κατατρεγμένες κοπέλες απ’ την πατρική παραφροσύνη και την αγαμία, νέοι ντροπαλοί και καυλωμένοι που σιχάθηκαν τη σβουνιά, ανταλλάσοντας  την φυσική τους ελευθερία με το προνόμιο της ανωνυμίας. Χωρικοί και χωριάτες που εκπολιτίστηκαν αναλογικά με την παραγωγή και δέθηκαν πάνω στο άρμα του προϊόντος που μηχανικά δημιουργούσε η εργατική τους δύναμη. Όταν το προϊόν έγινε υπαλληλίκι και καρέκλα φύτρωσαν μικροεξουσίες και παράσιτα. Τζόγος και σοσιαλισμός της κακομοιριάς. Ένα βόλεμα σε ευρύχωρα κλουβιά και ευέλικτα ωράρια. 
Ο καπιταλιστής ξέρει πως τα λιχούδικα παιδιά είναι οι καλοί στρατιώτες της μελλοντικής κατανάλωσης. Ξέρει πως κάθε ψηφιακός χρησμός είναι ιερός για το φυλακισμένο χάνο, που, βολεμένος μέσα στο τσαρδί της τεχνολογικής οκνηρίας περιφέρεται άφυλος και ασυνάρτητος μέσα στην πλανητική μαλακία της ατάκας που γέννησε ο εγκλεισμός. Αυτός ο κλουβίσιος φιλοσοφικός οίστρος που αναπαράγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η συγγραφική Αρκαδία του καταπιεσμένου όντος. Είναι η βαλβίδα ασφαλείας που με ακραίο επικοινωνιακό αυτισμό εκτονώνει την κοινωνία που βράζει. 
Ο άνθρωπος της πόλης επικοινωνεί απ’ το κλουβί του. Παράγει σκουπίδια και ανακυκλώνει τις αυταπάτες του. Δεν μυρίζει επειδή κινείται αλλά βρωμάει επειδή είναι στάσιμος. Έχει πάρει μαζί του γάτες, καναρίνια, σκυλιά για να διακοσμήσουν το στείρο ανθρωποβιότοπο του διαμερίσματος. Για κάθε ένα απ’ τα μικρά ή μεγάλα του εγκλήματα έχει θεσπίσει και μια παγκόσμια ημέρα. Η παγκόσμια ημέρα των ζώων δικαιωματικά τού ανήκει, αφού, αργά ή γρήγορα, όλοι οι μεγάλοι εγωιστές γίνονται φιλόζωοι. 

Συγκλονιστική καταγγελία νηπιαγωγού! "Με εκμεταλλεύονται, φοβάμαι..."


NA ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ: «ΜΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ, ΦΟΒΑΜΑΙ…» - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Να πώς γιορτάζει η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας την παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού. Αμοιβές πείνας, μαύρη εργασία, απειλές και τρομοκρατία. Συγκλονίζει η καταγγελία από συνάδελφο σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο.
Τίποτε δεν εκπλήσσει πλέον στο χάος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, εκμεταλλευόμενα το κενό εποπτείας εκ μέρους της πολιτείας και τον τρόμο των συναδέλφων (που ειρωνεύτηκαν χωρίς αιδώ οι του ΣΙΕΙΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους), καταπατούν κάθε ίχνος εργασιακού και ανθρώπινου δικαιώματος που έχει απομείνει.
Έχουμε αναφερθεί και σε πρόσφατες ανακοινώσεις μας στην κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν επιβάλλει ένα ιδιότυπο καρτέλ με αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ και με ωράριο «λάστιχο» (μέχρι και 10 ώρες την ημέρα), κατά παραβίαση του Ν. 682/77 που προβλέπει για τους ιδιωτικούς νηπιαγωγούς τουλάχιστον τις ίδιες αμοιβές με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο.  Σε πολλές περιπτώσεις η εργασία είναι «μαύρη» (αδήλωτη), ώστε οι ιδιοκτήτες να συνεχίζουν απτόητοι το πάρτι της φοροδιαφυγής. Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας των στοιχείων για τη νόμιμη αμοιβή και το ωράριο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έχει προκαλέσει ένα κύμα καταγγελιών από συναδέλφους, συχνά όμως ανώνυμες και χωρίς να αναφέρεται το σχολείο, λόγω του φόβου να μη χαθούν και τα ψίχουλα που τους πετάνε οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες.
Χθες, παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού, λάβαμε την ακόλουθη συγκλονιστική καταγγελία από συναδέλφισσα που εργάζεται με μεσαιωνικούς όρους, χωρίς να είναι καν δηλωμένη στη Διεύθυνση Α/μιας Εκπαίδευσης που ανήκει στο σχολείο! 280 ευρώ το μήνα καθαρά (ή αλλιώς λιγότερα από 3 ευρώ καθαρά την ώρα!) με δουλειά στο νηπιαγωγείο και συνοδεία (!) σχολικού λεωφορείου δίνει η «πολύ αυστηρή εργοδότρια» στην εκπαιδευτικό. Η χυδαιότητα σε όλο της το μεγαλείο! Η εκπαιδευτικός είναι έντρομη (προφανώς το κλίμα στο σχολείο θα είναι «ιδανικό», σύμφωνο με τις αρχές του ανθρωπισμού και τις παιδαγωγικές αξίες…) και ζητά να προστατευτεί η ανωνυμία της. Δημοσιεύουμε αποσπάσματα της καταγγελίας:
Είμαι νηπιαγωγός και από το σχολικό έτος 2013-2014 εργάζομαι σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο.
Δυστυχώς πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα για τα δικαιώματά μου.
Εργάζομαι στο σχολείο από τις 9:00 έως τις 14:15 (από τις 9:00 έως τις 13:15 βρίσκομαι στο σχολείο και από τις 13:15 έως τις 14:15 βρίσκομαι στο σχολικό).
Ο περσινός μου μισθός ήταν 320ευρώ (καθαρά), δηλαδή 3ευρώ την ώρα(έτσι γράφει η απόδειξη της μισθοδοσίας).  Φέτος ο μισθός μου μειώθηκε, παίρνω 280ευρώ, ενώ εργάζομαι τις ίδιες ώρες με πέρυσι.
Τα ένσημα που μου βάζει δεν είναι αυτά που δικαιούμαι.
Μου είναι πολύ δύσκολο να της μιλήσω εγώ, φοβάμαι να της μιλήσω, είναι πολύ αυστηρή και φοβάμαι μην χάσω την δουλεία μου.
Είναι άδικο και για μένα αλλά και για τις συναδέλφισσές μου να μας εκμεταλλεύεται και να μην έχουμε τις αποδοχές που δικαιούμαστε.
Οι γονείς μου παιδεύτηκαν  πολύ για να με σπουδάσουν.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ....
Η ΟΙΕΛΕ θα αναδείξει το θέμα και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Καλεί, δε, όλους τους συναδέλφους να καταθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για παρανομίες. Για να καθαρίσει το τοπίο πρέπει (κι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα) ορισμένοι από τους επιτήδειους σχολάρχες να βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική δικαιοσύνη.
ΥΓ: Άραγε, ο Σύνδεσμος των σχολαρχών θα εκδώσει ανακοίνωση για τις αθλιότητες στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ή θυμάται να μιλήσει μόνο, όταν δήθεν θίγεται που «διασύρεται» (για ποιο λόγο, τάχα;) το «καλό» όνομα των ιδιωτικών σχολείων στην Ε.Ε.; 
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                           α.α.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                Ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                            
                                                                  ΑΛΕΚΟΣ ΓΟΥΛΑΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)
Αρθ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 20376/58
Χαλκοκονδύλη 13, 104-32, Αθήνα
Τηλ: 5238148, 5230819
Fax: 5230819
Αθήνα, 6/10/2014
Αριθμ. Πρωτ:38505 

Πωλούνται , μπουφάν Haveda ,κράνος Αiroh Ηelmet και μπόδια Τucano Urbano


Μπουφάν Haveba No XL σε τέλεια κατάσταση  αρχική τιμή αγοράς 230 ευρώ, πωλείτε στα 130 ευρώ.  http://www.haveba.de/
Κράνος Airoh helmet TR1 No.L αρχική τιμή  αγοράς 250 ευρώ, πωλείτε στα 150 ευρώ

http://www.airoh.com/

 Μπόδια  Tucano Urbano http://www.tucanourbano.com/it/  για σκούτερ Honda, Yamaha, αρχική τιμή αγοράς 130 ευρώ, πωλείτε στα 90 ευρώ.

 Πωλούνται  όλα μαζί 350 ευρώ η  κομμάτι κομμάτι .  Πληροφορίες κιν.  6947627333

Υπό νέο Μνημόνιο η χώρα για να πάρουν... 5 δισ. οι τραπεζίτες!Αρθρογράφος: 
Γιώργος Δελαστίκ
Σε τραγικά επίπεδα έχει καταβυθιστεί το διεθνές κύρος της χώρας και αυτό πλέον αρχίζει να αποτιμάται και σε... χρήμα! Για να βάλουν στα προηγούμενα Μνημόνια την Ελλάδα, οι Γερμανοί και η ΕΕ είχαν δανείσει τη χώρα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, άσχετα αν στην πραγματικότητα όλα αυτά τα χρήματα τα ξαναπήραν αμέσως οι ίδιοι για να σώσουν τις ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες, στις οποίες χρωστούσε η Ελλάδα. Τώρα όμως η χώρα και ο λαός της απειλούνται να ξαναμπούν αμέσως και επίσημα σε καθεστώς νέου Μνημονίου (καθώς υποτίθεται ότι το τρέχον λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου) για το γελοίο ποσό των... 5 ή το πολύ 7 δισεκατομμυρίων ευρώ! Μάλιστα, ο ελληνικός λαός θα μπει υπό νέο μνημονιακό ζυγό και επισήμως για να πάρουν τα 5 δισ. όχι το κράτος, αλλά οι... τραπεζίτες! Δεν πρόκειται για κάποιο περίπλοκο και δυσνόητο για τον απλό πολίτη «κόλπο» που θα οδηγήσει τελικά τα χρήματα στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Τώρα έχουν τόσο αποχαλινωθεί που μας το λένε ευθέως. Κατάμουτρα!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι για να ενισχύσει τις τράπεζες των χωρών της ΕΕ -τις ιδιωτικές, εννοείται, τράπεζες- θα αγοράζει από αυτές τόσο «καλυμμένα ομόλογα» όσο και «τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια» ή ABS (Asset Backed Securities) κατά την αμερικανική τραπεζική ορολογία. Τα ABS δημιουργούνται από τις τράπεζες συγκεντρώνοντας στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά κ.λπ. δάνεια, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται σε «γύπες» που ελπίζουν να μπορέσουν να αρπάξουν περιουσιακά στοιχεία οφειλετών ή και σε εξειδικευμένους επενδυτές, οι οποίοι φυσικά τα μεταπωλούν με σκοπό το κέρδος. Η ΕΚΤ λοιπόν αποφάσισε να αγοράζει έως και το 70% των τίτλων αυτών των δύο κατηγοριών που κατέχει η κάθε συστημική ευρωπαϊκή τράπεζα. Το ποσοστό τέτοιων τίτλων που θα αγοράζει από κάθε τράπεζα η ΕΚΤ εξαρτάται από το πόσο αξιόπιστους θα κρίνει τους σχετικούς τίτλους.
Στην ΕΕ των 28 χωρών-μελών όμως υπάρχουν και δύο «χώρες-σκουπίδια», η... Ελλάδα και η Κύπρος! Κατατάσσονται στις «χώρες-σκουπίδια» επειδή τα κρατικά τους ομόλογα ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σήμερα τρεις ολόκληρες βαθμίδες πιο κάτω από το κατώτατο όριο χαρακτηρισμού των κρατικών ομολόγων τους ως «σκουπιδιών» από την ΕΚΤ. Για να ελεήσει λοιπόν και τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες που οι κυβερνήσεις των δύο κρατών λεηλάτησαν τους κατόχους κρατικών ομολόγων ή τους καταθέτες αρπάζοντάς τους κολοσσιαία ποσά, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο θα αγοράσει έως το 30% των σχετικών τίτλων, που κατέχει η κάθε μία από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Υπό μία όμως θεμελιώδη προϋπόθεση, η οποία θα ισχύει μόνο γι' αυτές τις δύο «χώρες-σκουπίδια»: για να αγοράσει η ΕΚΤ από τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες τέτοιους τίτλους, απαιτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη να βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης της οικονομίας τους από την ΕΕ και την ΕΚΤ!
Οι λαοί των δύο χωρών δηλαδή να βρίσκονται υπό μνημονιακό καθεστώς, με όσα δεινά συνεπιφέρει αυτό για ολόκληρο τον πληθυσμό, προκειμένου να πάρουν λεφτά οι... Ελληνες τραπεζίτες! Εξωφρενικό! Η υπόθεση προσλαμβάνει κωμικοτραγικές διαστάσεις, όταν συνειδητοποιεί κανείς έναντι τίνος ποσού θα υπαχθεί η Ελλάδα στο νέο «Μνημόνιο Ντράγκι». Βάσει των υπολογισμών της αντίστοιχης υπηρεσίας της Citibank, οι τέσσερις ελληνικές μεγάλες τράπεζες κατέχουν συνολικά τέτοιους τίτλους αξίας 44,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 20,9 δισ. σε καλυμμένα ομόλογα και 23,4 δισ. ευρώ σε τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια. Ειρήσθω εν παρόδω ότι τα μισά από αυτά τα έχει η Εθνική Τράπεζα (21,9 δισ. συνολικά, εκ των οποίων τα 11,5 σε καλυμμένα ομόλογα και τα 10,4 σε τιτλοποιημένα δάνεια). Τραπεζικά υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν ότι στην πιο αισιόδοξη περίπτωση από αυτά τα 44,3 δισ. η ΕΚΤ θα μπορούσε τελικά να κρίνει αποδεκτούς τους τίτλους αξίας 30 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα ελπίζουν ότι σε πρώτη φάση η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει από τις ελληνικές τράπεζες τίτλους αξίας 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι προφανώς κάτι παραπάνω από εξοργιστικό να μπει ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός και επισήμως σε νέο μνημονιακό καθεστώς για να πάρουν οι τραπεζίτες 5 δισεκατομμύρια! Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας: «Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχουν αγορές» τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση! Τελεία και παύλα! Και μόνο ο τρόπος που μπαίνει το δίλημμα, προκαλεί θύελλα οργής: Για να πάρουν 5 δισ. ευρώ οι Ελληνες τραπεζίτες, ο ελληνικός λαός πρέπει να δεχτεί να μπει και επισήμως σε νέο καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας! Θα απαντήσει άραγε «ναι» η κυβέρνηση; Ιδωμεν.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ "ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ

 
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ "ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ" ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.Ένταση προκλήθηκε χθές βράδυ στη συνεδρίαση του ...
δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης για το θέμα της ανάκλησης προηγούμενης  απόφασης του συμβουλίου για την κατασκευή γηπέδου της ομάδας "Διόσκουροι" στην επέκταση των Ευαγγελικών λόγω της αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής.Στην αίθουσα της συνεδρίασης είχαν συγκεντρωθεί παράγοντες, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι της ομάδας "Διόσκουροι" οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί άμεση λύση, ώστε να αποκτήσει η ομάδα γήπεδο, ενώ καταφέρθηκαν λεκτικά εναντίον του δημάρχου Σάββα Χιονίδη.
Η αντιπολίτευση ζήτησε να βρεθεί πρώτα άλλος χώρος και μετά να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση.
Ο δήμαρχος είπε ότι θα βρεθεί λύση στο επίμαχο θέμα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Στην ψηφοφορία ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία η ανάκληση της απόφασης για δημιουργία γηπέδου στην περιοχή της επέκτασης Ευαγγελικών.

Βγάζουν «από τη μύγα ξύγκι>> και... φόρους από εταιρικά..

Βγάζουν «από τη μύγα ξύγκι» και… φόρους από εταιρικά τηλέφωνα και αυτοκίνητα! Αλλοπρόσαλλη απόφαση από ΥΠΟΙΚ και ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.Βγάζουν «από τη μύγα ξύγκι» και φόρους από εταιρικά τηλέφωνα και
αυτοκίνητα!Ανακάλυψαν πάλι τρόπο να βάλουν τρικλοποδιά στις επιχειρήσεις - Φορολογούν τους υπαλλήλους σαν «γκόλντεν μπόις» και όχι σαν βουλευτές.
Περισσότερα προβλήματα και αμφίβολα οφέλη για το δημόσιο και την Οικονομία επιφέρει η «τρελή» απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να θέλει να φορολογήσει σαν εισόδημα τις παροχές σε είδος που δίνουν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους προκειμένου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Εξομοιώνοντας με … «γκόλντεν μπόις» τους απλούς υπαλλήλους που τρέχουν για δουλειές στους δρόμους με αυτοκίνητα της εταιρίας (στην ιδανική περίπτωση που αυτή τους τα παρέχει αυτοκίνητο, αν δεν τους ζητά να ταλαιπωρούν το δικό τους ΙΧ) ή που η εταιρία τους «φορτώνει» με smartphones για να τους βρίσκει όποτε θέλει το αφεντικό και να διαβάζουν συνεχώς τα email  από πελάτες και προμηθευτές, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο για να ξεκινήσει η εφαρμογή διάταξης νόμου για να φορολογούνται για τις παροχές αυτές που τους δίνει η εταιρία.

Η διάταξη για να φορολογούνται οι «παροχές σε είδος» ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή (αρθρ. 13 του ν.4172/2013) και περιλαμβάνεται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αυτή προβλέπει ότι η επιχείρηση πρέπει να αποδείξει ότι ο υπάλληλος έκανε χρήση της παροχής αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της επιχείρησης. Αν δεν το αποδείξει, τότε κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι ήταν έμμεση παροχή που για να βγάλει ή να γλιτώσει χρήματα ο ίδιος, οπότε και πρέπει να φορολογηθεί! Ακόμα και μια δωροεπιταγή για το Πάσχα (αντί του οβελία που κάποτε δινόταν στους υπαλλήλους) θεωρείται παροχή σε είδος που, αν υπερβαίνει τα 300 ευρώ ετησίως, πρέπει να φορολογείται.

Η διάταξη παρέμενε ανεφάρμοστη ως το 2015 και θα έπρεπε να ανασταλεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι δημιουργεί προβλήματα και διακρίσεις, αφού άλλος νόμος εξαιρεί τους εργαζόμενους σε φορείς του δημοσίου. Αν δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος ή ένας δήμαρχος  κάνει χρήση τηλεφώνου της υπηρεσίας, δεν προβλέπεται να φορολογείται ακόμα και αν  μιλά για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ του σπιτιού του.

Ομοίως, αν μια εταιρία έχει υπαλλήλους λιανοπωλητές ή πλανόδιους πλασιέ που τρέχουν στα χωριά για να κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει να φορολογηθούν για τα έξοδα του αυτοκινήτου τους (τέλη κυκλοφορίας, συνεργεία επισκευής κλπ).

Αντιθέτως, οι ίδιοι οι βουλευτές που ψήφισαν την διάταξη πέρυσι στη βουλή, θεωρούν πως πρέπει να μένουν αφορολόγητοι για το κινητό ή το αυτοκίνητο και άλλες παροχές (όπως παλαιότερα τα ταχυδρομικά τέλη ή ό,τι άλλο πιο σύγχρονο τους προσφέρεται) που χρησιμοποιούν αυτοί και οι συνεργάτες τους, επειδή (εξ ορισμού;) τα χρησιμοποιούν αυτά αποκλειστικά και μόνον για τα κοινά ζητήματα και όχι σε … «ιδιωτικές» υποθέσεις τους.

Μάλιστα στο αρχικό σχέδιο νόμου, όπως σχεδιαζόταν να κατατεθεί το καλοκαίρι του 2013, υπήρχε και πρόβλεψη να εξαιρούνται οι πλανόδιοι («οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν εφαρμόζονται για τα οχήματα που παραχωρεί ο εργοδότης σε περιοδεύοντες πωλητές»), προφανώς γιατί δεν νοείται να «οργώνει» κανείς υπάλληλος την Ελλάδα και να μην του καλύπτει η εταιρία του τα έξοδα.  Αυτή η εξαίρεση τελικώς απαλείφθηκε. όχι όμως και η εξαίρεση για τους φορείς του δημοσίου.

Έτσι, για παράδειγμα, αν ένας ιατρικός επισκέπτης δίνει «δώρα» σε γιατρούς νοσοκομείων  του ΕΣΥ, μπορεί θεωρητικά να πληρώσει φόρο για τις βενζίνες που ξόδεψε και πληρώθηκε, όχι όμως και ο γιατρός του δημόσιου νοσοκομείου που δέχτηκε την «προσφορά» της εταιρίας, επειδή δεν είναι υπάλληλός της.


Γελάει η αγορά

Η φορολόγηση των παροχών σε είδος είναι παλαιά και «πονεμένη» ιστορία. Προφανώς υπάρχουν λόγοι επιβολής φόρου σε έμμεσα εισοδήματα που απολαμβάνουν κάποιοι ολίγοι, αλλά όπως ψηφίστηκε από τους βουλευτές η διάταξη («αντιγραφή» προφανώς και αυτή από τριτοκοσμικές χώρες όπου πέρασε το ΔΝΤ) δεν αφήνει τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν.

Δεν υπάρχει ίσως σοβαρή εταιρεία στον κόσμο ολόκληρο, που να σέβεται τον εαυτό της και η οποία θα δεχτεί να υποβάλλει τα λογιστήριά της στο βασανιστήριο να χάνουν πολύτιμες εργατοώρες για να «ανακρίνουν» τους υπαλλήλους τους, ρωτώντας πού μίλαγαν στο κινητό ή γιατί «έγραψαν» πχ  50  χιλιόμετρα παραπάνω στο κοντέρ του αυτοκινήτου τους, για να κρίνουν αν πρέπει να του κάνουν παρακράτηση φόρου και να την αποδώσουν στο δημόσιο για αυτά τα πχ 20 ή 30 ευρώ που του πλήρωσε για τις δαπάνες που έκανε.

Η διάταξη προφανώς και είναι -και πρέπει να μείνει- ανεφάρμοστη, αν δεν λύσει πρώτα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει από την ψήφισή της.


«Δάνειο» οι προκαταβολές μισθού!

Η ίδια απόφαση της ΓΓΔΕ, την οποία υπογράφει η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, ενεργοποιεί φόρους και σε άλλες …υποπεριπτώσεις «παροχών σε είδος». Για παράδειγμα, θεωρεί εξ ορισμού «δάνειο» την προκαταβολή τριών μισθών και άνω.

Εν μέσω Κρίσης δηλαδή, απαγορεύει στον εργοδότη να βοηθήσει τον υπάλληλό του με κάποιο δάνειο. Ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις πλέον όπου η στήριξη αυτή προσφέρεται,  τιμωρεί τον υπάλληλο που θα ζητήσει βοήθεια ή εξωθεί τον εργοδότη του να του επιβάλλει και τόκο σαν «δάνειο»!

Από την άλλη όμως, ενώ μια παραχώρηση κατοικίας σε έναν υπάλληλο θεωρείται εισόδημα για το οποίο φορολογείται, εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος οι στρατιωτικοί που τους παρέχεται στέγαση επειδη μετακινούνται «υποχρεωτικά» από την υπηρεσία τους.


Ανεφάρμοστος νόμος

Η ίδια η απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου, σχεδόν διακωμωδεί το νόμο που ψηφίστηκε (και καλά κάνει!) αφού για να γίνει κατανοητό τι ζητά και τι ισχύει,  παραθέτει και μια σειρά υποθετικά παραδείγματα  -συχνά αντίθετα μεταξύ τους- για να ξεπεράσει τα λογικά προβλήματα κατανόησης και ερμηνείας που ανακύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του.


Εκεί αναφέρεται ότι:

-  Όταν μία παροχή δίνεται αποδεδειγμένα για την εκτέλεση εργασίας, δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία,

-  Ωστόσο με το άρθρο 13 του ν.4172/2013  μπορεί οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο να συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος. Ως αγοραία αξία νοείται το κόστος της παροχής που έχει δηλώσει ο εργοδότης  στα βιβλία του.

-  Παρόλα αυτά, για παραχώρηση αυτοκινήτου, δάνεια, δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και παραχώρηση κατοικίας, δεν υφίσταται ο περιορισμός των 300 ευρώ όσον αφορά στην αξία αυτών και συνυπολογίζονται αυτομάτως στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.

-  Αντιθέτως, παροχές σε είδος που χορηγούνται προς τρίτα πρόσωπα, που δεν συνδέονται με κανενός είδους εργασιακή σχέση με την επιχείρηση που χορηγεί τις παροχές αυτές, εξαιρούνται από το φόρο.

-  Δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία η χορήγηση ειδικών στολών εργασίας (σσ: πχ σεκιούριτι),   η χορήγηση θέσης στάθμευσης στο χώρο εργασίας κλπ.

-  Αντιθέτως όμως, «δωροεπιταγές»,  «κουπόνια», και διατακτικές που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα, λογίζονται σαν εισόδημα (άνω των 300 ευρώ συνολικά καθ’έτος).

-  Παρόλα αυτά, διατακτικές σίτισης έως 6 ευρώ δεν λογίζονται παροχή σε είδος.

-  Αν όμως οι διατακτικές σίτισης ξεπερνούν τα 6 ευρώ, φορολογείται το ποσό που υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα (σσ: προφανώς θεωρείται πως ένας ενήλικας καλύπτει τις ανάγκες σίτισής του τρώγοντας 1 πιάτο μακαρόνια την ημέρα)!

-  Φορολογείται σαν παροχή σε είδος το δωρεάν ή μειωμένο τιμολόγιο για τους εργαζόμενους, διευθυντές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου κλπ.

-  Φορολογείται ο εργαζόμενος για  πληρωμές που γίνονται απευθείας από τους εργοδότες για   βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις , ημερίδες, προγράμματα ή σεμινάρια εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, γυμναστήρια, chek-up κλπ, εφόσον δεν αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους ή το επίπεδο της θέσης που κατέχουν.-  Για τα κινητά:  Φορολογείται η υπέρβαση στο κόστος των προγραμμάτων χρήσης κινητών τηλεφώνων κλπ, υπό την προϋπόθεση ότι το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης χρησιμοποιείται για προσωπικούς τους σκοπούς και όχι για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη. «Ο διαχωρισμός της παροχής που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη από την παροχή που εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς των ανωτέρω προσώπων είναι εφικτός διότι κατά την έκδοση του λογαριασμού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχεται ανάλυση ανά αριθμό» τονίζει χαρακτηρισικά ζτην απόφασή της η Γενική Γραμματέας Εσόδων.

-  Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός ή ο εργοδότης δεν προβεί στον διαχωρισμό αυτό και δεν χορηγήσει σχετική βεβαίωση, τότε το υπερβάλλον ποσό του κόστους του προγράμματος χρήσης κινητού θεωρείται ολόκληρο «παροχή σε είδος». Ο υπάλληλος θα πληρώσει φόρο εισοδήματος και για τους φόρους και τα τέλη κινητής που αντιστοιχούν (Φ.Π.Α., λοιπά τέλη).


Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω παρατίθεται και το εξής παράδειγμα:
«Επιχείρηση χορήγησε μέσα στο 2014 σε εργαζόμενό της κινητό τηλέφωνο πληρώνοντάς του όλους τους λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά για το έτος αυτό ανήλθαν σε 2.000 ευρώ. Το πρόγραμμα χρήσης είναι 100 ευρώ ανά μήνα, ήτοι 1.200 ευρώ ετησίως.

Περίπτωση α': Από την ανάλυση ανά αριθμό προέκυψε ότι από τη διαφορά των 800 ευρώ (δηλαδή το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης), 300 ευρώ αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη και τα 500 ευρώ αφορούν προσωπικούς σκοπούς του εργαζόμενου. Κατά συνέπεια ως παροχή σε είδος προς τον εργαζόμενο θεωρείται το ποσό των 500 ευρώ.

Περίπτωση β': Εφόσον από τον αναλυτικό λογαριασμό δεν προκύπτει ή δεν έγινε ο διαχωρισμός επιχειρηματικής ή προσωπικής χρήσης (συμπεριλαμβανομένης της παροχής βεβαίωσης της επιχείρησης κατά τα ανωτέρω), τότε το σύνολο της διαφοράς (ήτοι τα 800 ευρώ) θεωρείται ως παροχή σε είδος για τον εργαζόμενο. Διευκρινίζεται ότι όταν η επιχείρηση καλύπτει για το ίδιο εκ των ανωτέρω πρόσωπο και την παροχή της χρήσης περισσότερων της μίας συσκευής και εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, τότε η συνολική αξία των επιπρόσθετων συσκευών και εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται παροχή σε είδος και προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου.

-  Για τα αυτοκίνητα: παροχή σε είδος αποτελεί και η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, η οποία αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία.  Καύσιμα, διόδια κλπ  δεν λαμβάνονται υπόψη.

-  Η κυρία Σαββαΐδου «σώζει» κάπως την κατάσταση διευκρινίζοντας ότι  δεν φορολογούνται «αυτοκίνητα, τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους πωλητές, τεχνικούς και λοιπούς εργαζομένους, των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη (tool cars) και χρησιμοποιούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη, ανεξάρτητα αν τα αυτοκίνητα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο και εκτός του ωραρίου εργασίας τους».

-  Αντιθέτως, αποτελεί παροχή σε είδος αν τα οχήματα παρέχονται στους εργαζόμενους λόγω της θέσης τους (π.χ. σε διευθυντές και επιθεωρητές πωλήσεων, τεχνικούς διευθυντές και λοιπά στελέχη).

-  Δεν φορολογούνται όμως οχήματα  δοκιμών (test-drive)  που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (π.χ. mini-bus),  αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) για μεταφορά καλεσμένων ή πελατών τους,  αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης (service) αυτοκινήτων προσωρινά σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων, αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών και των επιβατών τους (αυτοκίνητα πίστας) καθώς και για την μεταφορά VIPS ή προσωπικού.

-  Αντιθέτως, με βάση την 129/2534/20.1.2010 ΚΥΑ (Β' 108), το μέτρο σεν εφαρμόζεται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.


-  Για τις προκαταβολές μισθού:  παροχή σε είδος αποτελεί και η χορήγηση δανείου προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο. Η ωφέλεια για τον λήπτη της παροχής αυτής προσδιορίζεται ανά φορολογικό έτος, υπολογίζεται κατά το μήνα στον οποίον έγινε η παροχή και αποτιμάται ως η διαφορά μεταξύ των τόκων που υπολογίζονται με βάση το μέσο επιτόκιο αγοράς  και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος βάσει της σχετικής έγγραφης συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου! Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών (3) μηνών, ήτοι ποσά που υπερβαίνουν το ποσό των τριών μισθών, θεωρούνται δάνειο.


Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω, παρατίθενται τα εξής παραδείγματα:

α) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.000 ευρώ καταβάλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον 1.000 ευρώ. Το επιπλέον αυτό ποσό των 1.000 ευρώ δεν θεωρείται δάνειο.

β) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.000 ευρώ καταβάλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον 4.000 ευρώ. Επειδή το ποσό αυτό υπερβαίνει τις καθαρές αποδοχές τριών μηνών [4.000 > 3.000 (1.000 Χ 3)] θεωρείται δάνειο. Στην περίπτωση αυτή, παροχή θεωρείται το ποσό που υπολογίζεται με βάση το μέσο επιτόκιο αγοράς κατά το μήνα που ελήφθη η προκαταβολή με έγγραφη συμφωνία.
- Αντιθέτως, δεν ισχυει το μέτρο για ποσά που είχαν καταβληθεί ή πιστωθεί  σε εργαζόμενους, εταίρους, μέτοχους κ.λπ.  πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013, ανεξαρτήτως του αν τα υπόψη ποσά έχουν καταβληθεί ως δάνεια με έγγραφη συμφωνία ή άνευ αυτής ή ως προκαταβολές μισθών.

- για μετοχές:  παροχή σε είδος είναι και η ωφέλεια που λαμβάνει εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Η αξία της παροχής προσδιορίζεται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ή μεταβίβασής του και όχι κατά το χρόνο χορήγησης αυτών. Επομένως, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται η ωφέλεια που αποκτάται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ανεξάρτητα από το γεγονός του εάν υφίσταται ή όχι η εργασιακή σχέση του δικαιούχου της ωφέλειας κατά το χρόνο αυτό. Η ωφέλεια αυτή αποτιμάται στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο μειωμένη κατά την τιμή διάθεσης του δικαιώματος. Η διάταξη αυτή καταλαμβάνει τα δικαιώματα που ασκούνται από την έναρξη ισχύος της διάταξης (δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2014) ανεξαρτήτως του πότε είχε χορηγηθεί το εν λόγω δικαίωμα και επίσης καταλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών που διαπραγματεύονται και σε αλλοδαπά χρηματιστήρια.

-  Για κατοικίες:  παροχή σε είδος είναι και η αγοραία αξία από την παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο  για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους. Η παροχή αυτή αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλεται απευθείας από τον εργοδότη προς τον εκμισθωτή της παραχωρούμενης κατοικίας, ενώ στην περίπτωση που η προς παραχώρηση κατοικία ανήκει στον εργοδότη, η παροχή σε είδος αποτιμάται σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.


Η ανωτέρω διάταξη δεν καταλαμβάνει τις κάτωθι περιπτώσεις:

α) Την παροχή καταλύματος από το Δημόσιο και φορείς του Δημοσίου σε υπηρετούντες σε αυτό (π.χ. σε ένστολους), δεδομένου ότι η μετακίνησή τους αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση.

β) Την παροχή καταλύματος (οικίας) σε εργαζόμενους, εταίρους ή μετόχους  λόγω πρόσκαιρης μετακίνησής αυτών σε υποκαταστήματα ή εργοτάξια ή λοιπές επαγγελματικές εγκαταστάσεις του εργοδότη στα πλαίσια της εργασίας τους (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση όπου ο εργοδότης διατηρεί οικία εκτός της έδρας της επιχείρησής του για τις ανάγκες προσωρινής διαμονής - π.χ. μία εβδομάδα, ένας μήνας - των εργαζομένων που χρειάζεται να μεταβούν προσωρινά εκτός έδρας για τις ανάγκες της επιχείρησης του εργοδότη).

Οι διατάξεις του άρθρου 13 ν. 4172/2013 έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που ξεκίνησαν από 1.1.2014 και μετά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 60 και της παρ. 21 του άρθρου 72 του ν.4172/2013, όπως ισχύουν μετά τις τροποποιήσεις του ν.4223/2013, οι παροχές αυτές υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου από 1.1.2015 και μετά. Οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στις παροχές αυτές θα δοθούν με νεώτερη εγκύκλιο.

Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας πρέπει να αποτιμούν τις παροχές αυτές που προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των ανωτέρω προσώπων και να τις συμπεριλαμβάνουν και αυτές στις βεβαιώσεις αποδοχών των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις που θα χορηγηθούν.

http://www.protothema.gr

Το «success story» του Ανδρέα Λοβέρδου.Σχολικά τμήματα..

LOVERDOS Το «success story» του Ανδρέα Λοβέρδου.Σχολικά τμήματα 40-42 μαθητών, καθηγητές ξένης γλώσσας που διδάσκουν και ...
μαθηματικά, 200.000 χαμένες ώρες διδασκαλίας από τον πρώτο μήνα.Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το φετινό καλοκαίρι όταν ο υπουργός Παιδείας, με τις δηλώσεις του από κανάλι σε κανάλι, έδινε την αίσθηση ότι η νέα σχολική χρονιά θα κυλούσε με τα λιγότερα προβλήματα.sxoleio-mathites 
Και αλήθεια, είχε καταφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε μια ξέφρενη πορεία υποδειγματικών επικοινωνιακών σλάλομ, να πείσει ένα μέρος της κοινής γνώμης ότι το «success story» μπορεί να μην αφορούσε την sxoleio-mathitesοικονομία αλλά σίγουρα, επιτέλους, αγκαλιάζει τη σχολική εκπαίδευση, τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, που τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια έλιωσαν στη μνημονιακή καταιγίδα των περικοπών και των διαθεσιμοτήτων.
Ωστόσο, το «καλοκαίρι» των δηλώσεων και των θεατρικών «υποσχετικών» και διακηρύξεων πέρασε και ήρθε ο «χειμώνας» μιας πραγματικότητας ολότελα διαφορετικής. Διακόσιες χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας από την Α' μικρή του Δημοτικού μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου, στοίβαγμα μαθητών (σχολείο με 40 μαθητές σε τμήμα!), εγκατάλειψη της Ειδικής Εκπαίδευσης, μεταφορά ολόκληρων τμημάτων από σχολείο σε σχολείο, μετατροπή του ολοήμερου σχολείου σε παιδοφυλακτήριο, εκπαιδευτικοί Γαλλικών και Γερμανικών διδάσκουν στα σχολεία μουσική, θεατρική αγωγή, ευέλικτη ζώνη, ακόμα και μαθηματικά, και ουκ έσται τέλος…
Και όλα αυτά, όταν έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ανεργίας στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, αφού 16.722 «σαπίζουν» στην ανεργία των καταλόγων του υπουργείου Παιδείας, ενώ αν μιλήσουμε για την αντίστοιχη ανεργία των καθηγητών θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον παραπάνω αριθμό τουλάχιστον επί πέντε.
* Aναλυτικά η έρευνα του Χρήστου Κάτσικα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη 7 Οκτωβρίου.
efsyn.gr

Επιστολή του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί ΚατερίνηςΕπιστολή του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Κατερίνης για τα απλήρωτα μαθητικά δρομολόγια.Δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρηματοδότησης.Την εξόφληση ..
των μαθητικών δρομολογίων των τριών τελευταίων ετών από το Υπουργείο Οικονομικών ζητά με επιστολή του ο Συνεταιρισμός Ραδιοταξί Κατερίνης, επισημαίνοντας το οικονομικό τέλμα που έχει επέλθει στον κλάδο.

Όπως εξηγεί ο Συνεταιρισμός το ποσό που οφείλεται μέχρι σήμερα αγγίζει τις 470.000 ευρώ και επιφυλλάσεται για την άσκηση δικαιωμάτων προς πάσα κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή αποστέλλεται προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, τους Βουλευτές Πιερίας, τον Υπουργό Παιδείας, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο Συνεταιρισμός μας αριθμεί περί τα 120 μέλη. Έχουμε όλοι γνώση της δύσκολης κατάστασης της οικονομίας. Θέλουμε, όμως, να σας καταστήσουμε κοινωνούς και της δικής μας δεινής οικονομικής καταστάσεως, όχι μόνον ως "Συνεταιρισμός Ραδιοταξί Κατερίνης" αλλά και ατομικά του καθενός από εμάς που το αποτελούμε, εξαιτίας των οικονομικών εκκρεμοτήτων του ελληνικού Δημοσίου προς εμάς, από την εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων που έχουν γίνει κατά τα σχολικά έτη 2011-2012, 2012, 2013 και τέλος 2013-2014. Η μεταφορά αφορά κυρίως μαθητές με ειδικές ανάγκες και για το λόγο αυτό η ευαισθησία μας είναι αυξημένη και η υπομονή μας μεγάλη. Η θέση μας όμως εξομοιώθηκε με αυτή του χρηματοδότη της μεταφοράς των μαθητών.

Η οφειλή του κράτους προς εμάς έφτασε το υπέρογκο για εμάς ποσό των 470.000,00 Ευρώ, για το οποίο όμως εμείς έχουμε ήδη καταβάλει φόρο εισοδήματος, έχουμε ήδη καταβάλει τον Φ.Π.Α. που αναλογεί στο ποσό αυτό, έχουμε ήδη πληρώσει τα λειτουργικά έξοδα (καύσιμα που απαιτούνται για τις μετακινήσεις αυτές, φθορές αυτοκινήτων κ.λ.π.), που είναι σημαντικότατα έξοδα για εμάς και αντιστοίχως σημαντικά έσοδα για το κράτος.

Η οικονομική εκκρεμότητα αυτή του κράτους προς εμάς, έχει φέρει τον καθένα μας σε δεινή οικονομική κατάσταση, διότι ενώ αναμένουμε να λάβουμε ο καθένας το ποσό των 25.000,00 Ευρώ περίπου, σήμερα έχουμε αθεώρητα ασφαλιστικά βιβλιάρια λόγω αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, έχουμε απλήρωτα τα φροντιστήρια των παιδιών μας, έχουμε απλήρωτες δόσεις δανείων κ.λ.π. και όλα αυτά κάνουν την καθημερινότητά μας ανυπόφορη.

Γίνεται κατανοητό, από όλα τα παραπάνω αναφερόμενα, ότι εμείς χρηματοδοτούμε, από τα ανύπαρκτα εισοδήματά μας, το κοινωνικό έργο της μεταφοράς των μαθητών, ενώ ως επαγγελματίες οφείλουμε σε διάφορους τρίτους πιστωτές μας, οι δε οικογένειές μας έχουν φθάσει στα όρια ακραίας ανέχειας.

Έχουμε επανειλημμένα επισκεφτεί την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, η οποία επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το πρόβλημά μας, παρ' όλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση.

Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μόνοι που δεν έχουμε καμία ευθύνη για την εμπλοκή του θέματος της μη καταβολής του οφειλόμενου ποσού των 470.000,00 Ευρώ από το κράτος προς εμάς, είμαστε εμείς οι επαγγελματίες, που μέχρι και σήμερα επιδεικνύουμε την κοινωνική μας ευαισθησία, αλλά πλέον πρέπει να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Απευθυνόμενοι λοιπόν προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, θέλουμε να σας εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και παράλληλα να σας αναφέρουμε ότι εμείς αισθανόμαστε περήφανοι για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύουμε ως κλάδος. Εάν τώρα αισθάνεστε και εσείς υπερήφανοι που εισπράξατε από εμάς το φόρο εισοδήματος και το Φ.Π.Α. για έσοδα τα οποία δεν μας έχετε καταβάλλει από υπαιτιότητα δική σας και σε καμία περίπτωση δική μας αγνοείστε την παρούσα επιστολή μας. Διαφορετικά ζητούμε την άμεση καταβολή του οφειλόμενου από εσάς ποσού των 470.000,00 Ευρώ, γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την άσκηση δικαιωμάτων μας προς πάσα κατεύθυνση.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού

Παρθενίδης Γεώργιος
http://www.pierikoiantilaloi.gr

Με Σαμαρά η λαμπρή καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος»

Ο «Πιπίνος», το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Ρ-214 του Πολεμικού Ναυτικού και το πρώτο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, καθελκύστηκε χθες με λαμπρότητα. 

Ο «Πιπίνος», το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Ρ-214 του Πολεμικού Ναυτικού και το πρώτο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, καθελκύστηκε
χθες με λαμπρότητα.
Μήνυμα ισχύος και ανάπτυξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος» χθες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα υποβρύχιο που κατασκευάστηκε σε ελληνικό ναυπηγείο από ελληνικά χέρια. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα Ναυπηγεία αποτελούν«πλούτο» και «αναπτυξιακά όπλα για την Ελλάδα», που «είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι «τα υποβρύχια περιήλθαν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου την εποχή που κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας και με δικό του νόμο». Το «Πιπίνος» είναι το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης P214 που εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό και τα οποία ο αρχηγός ΓΕΝ κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του «τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο». Η καθέλκυση έγινε με κάθε επισημότητα, παρουσία του πρωθυπουργού, του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του προέδρου της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, του κ. Ευ. Βενιζέλου, των υπουργών κ. Κικίλια και Βαρβιτσιώτη και σύσσωμης της στρατιωτικής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας. Στην τελετή παρέστησαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Β. Χατζηχαραλάμπους, βουλευτές και διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ο Γερμανός πρέσβης.

Ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «ο όλος χειρισμός της υπόθεσης των υποβρυχίων αναδεικνύει το πόσο σημαντική για τη χώρα είναι η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, όπως η άμυνα». Εξέφρασε δε την ευαρέσκειά του προς τον αρχηγό ΓΕΝ για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση του σχεδιασμού εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Επιβεβαιώνουμε ότι μπορούμε να κατασκευάζουμε αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας», πρόσθεσε.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης και την επιβίβαση του πληρώματος, ο κ. Σαμαράς και οι επίσημοι επισκέφθηκαν το υποβρύχιο και στη συνέχεια συνομίλησαν με τους εργαζομένους του ναυπηγείου, οι οποίοι μάλιστα παρέδωσαν στον πρωθυπουργό φάκελο με το μείζον ζήτημα που τους απασχολεί, τι θα απογίνει, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση των υποβρυχίων.
ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Δήμος Πύδνας Κολινδρού Θετικό το πρώτο δείγμα! συναινετικό

Σε συναινετικό κλίμα συνεννόησης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας Κολινδρού.Θετικό το πρώτο δείγμα! Πρώτο δείγμα θετικό για το νέο ..
Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας Κολινδρού, με την δημοτική αρχή αλλά και τις παρατάξεις της μειοψηφίας να δείχνουν διάθεση συνεννόησης. Μάλιστα, ο κανονισμός που θα ισχύει από εδώ και στο εξής τροποποιήθηκε με προτάσεις και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, όπου ήταν δυνατόν, και γενικότερα η συνεδρίαση της Τρίτης διεξήχθη σε κλίμα που ευνοεί τη συνεργασία για το καλό της βόρειας Πιερίας.
 

Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Βαγγέλη Λαγδάρη, ο οποίος στο θέμα του κανονισμού έδωσε βάση στο να γίνονται καλές εισηγήσεις που θα προωθούν το διάλογο και εξίσου προσεκτικές τοποθετήσεις. Παράλληλα, έθεσε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αυγουστίνο Ανδρικόπουλο ως θεματοφύλακα της καλής λειτουργίας και ζήτησε κατανόηση για όποιες καθυστερήσεις στην προετοιμασία των θεμάτων, καθώς υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης στο Δήμο.

Υπέρ της αλληλοσυνεννόησης τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Καζάς, ενώ και ο Δημήτρης Ζαφείρης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του. Θετικοί εμφανίστηκαν και οι Γιώργος Γκαϊντατζής και Κώστας Δανιηλίδης, καταθέτοντας ωστόσο και προτάσεις για αλλαγές. Ενδεικτικά, έγιναν δεκτές προσθήκες όπως η αναφορά ότι το Δ.Σ. θα λαμβάνει υπόψη τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να συσταθούν οι εξής επιτροπές: Αθλητισμού και Πολιτισμού, Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Δημοτικής Περιουσίας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Βεβαίως, οι κοινωνικοί φορείς του τόπου θα έχουν δικαίωμα να θέτουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ και περισσότερος χρόνος θα δίνεται στους ομιλούντες όταν κρίνεται δίκαιο.

Αρχικά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσία αντιπροσωπείας πολιτών της Μεθώνης, εκ των οποίων ο Γιάννης Μωυσίδης εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση του λιμανιού, βρίσκοντας σύμφωνο τον Δήμαρχο, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις. Πρόσφατα, έγινε καθαρισμός του λιμανιού στην υπόθεση όμως εμπλέκονται τα Τμήματα Αλιείας και Περιβάλλοντος, όπως και το Λιμενικό Ταμείο. Πρόθεση είναι να γίνει άμεσα ευρεία σύσκεψη για να οριστούν ρητά οι ευθύνες κάθε πλευράς.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν έργα που είναι σε εξέλιξη όπως του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων Λιβαδίου, της κατασκευής του πολιτιστικού κέντρου Αιγινίου, του τουριστικού περιπτέρου στις Λουλουδιές και της ανάπλασης του πάρκου Αλυκών, ο καθορισμός δικαιώματος συνδέσεων στο δίκτυο αποχέτευσης των οικισμών Π. Ελευθεροχωρίου, Μεθώνης & Ν. Αγαθούπολης, μεταξύ άλλων.

Ακόμα, συγκροτήθηκαν μια σειρά επιτροπών με πρώτη αυτή για την εξέταση - τροποποίηση του κανονισμού άρδευσης σχετικά με τις ορυζοκαλλιέργειες, ύστερα από καταγγελίες για μη τήρησή του. Μέλη θα είναι οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Κακάνης και Βάσω Νικολοπούλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αιγινίου Τάσος Λούκας, εκπρόσωποι πολιτών και καλλιεργητών οι κ. Μπατσακίδης και Παραλυκίδης και από την αντιπολίτευση οι Γιώργος Αριστείδου, Ξανθίππη Βασιλειάσου και Γιώργος Γκαϊντατζής.

Εκπρόσωπος του Δήμου Πύδνας Κολινδρού στην Επιτροπή Προγράμματος Διαχείρισης LEADER, στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης "ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ", στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης "ΠΙΕΡΙΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" και στη Γενική Συνέλευση της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. θα είναι ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης με αναπληρωτή του τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αβραμίδη.

Ως μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου από την πλευρά της μειοψηφίας εκλέχτηκαν οι Γιώργος Πολυχρονίδης και Δημήτρης Σιανίδης, ενώ έγινε και η κλήρωση για τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στις επιτροπές παραλαβής εργασιών, παροχής υπηρεσιών και έργων, αλλά και στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών και διενέργειας διαγωνισμών για την εκμίσθωση ή εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου για το χρονικό διάστημα από 01-09-2014 μέχρι 31-12-2014.

Με εισήγηση του προέδρου της ΔΗ.ΚΟΙΝ.Ε. Δημήτρη Χλεμέ, ψηφίστηκαν ο εσωτερικός κανονισμός του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Π. Ελευθεροχωρίου και η τροποποίηση Εσωτερικού Κανονισμού Υπηρεσιών της ΔΗ.ΚΟΙΝ.Ε. που εντάσσει στο προσωπικό έναν παιδίατρο και έναν διοικητικό υπάλληλο για το πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός της Εμποροπανήγυρης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τον κ. Ανδρικόπουλο να παρουσιάζει οικονομικά στοιχεία και μια σειρά παρεμβάσεων στη λειτουργία και τις διαδικασίες, ενώ συγκροτήθηκε και η Επιτροπή διεξαγωγής Εμποροπανήγυρης για το έτος 2015. Μέλη της είναι οι:

Βάσω Νικολοπούλου, Κώστας Κακάνης, Γιάννης Νιώπας, Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος, Καίτη Γκορτσίλα, Κώστας Πετκόπουλος, Γιάννης Αχλατλής, Πέτρος Τερζής, Νίκος Αργυριάδης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Στέφανος Γιουμούκης και Παρασκευάς Μηλκούδης.