ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

H Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου                                                               
Γραφείου Τύπου – Σφήκας Δημ.
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 6978 495134


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Γρ. Παπαχρήστος - πρόεδρος:
«Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί για την Πιερία μέγα πρεσβευτή προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού της»

Έγινε με ικανοποιητική συμμετοχή μελών η ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

Η συνέλευση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως το ίδιο αναμένεται να είναι και το φετινό στο οποίο τιμώμενες χώρες οι γερμανόφωνες των Άλπεων Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία.

Φέτος, συμπίπτει και η συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο  από τον Ελβετό Frederic Boissonnas, φωτογράφο και εκδότη, ένα γεγονός για το οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα

Η διαδικασία ξεκίνησε με την εκλογή προέδρου της συνέλευσης και τη θέση, μετά από ομόφωνη απόφαση, ανέλαβε ο Περικλής Χατζηγιάννης, δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος έκανε το απολογισμό, τονίζοντας: «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναλαμβάνει κανείς τη διοίκηση ενός οργανισμού, μετά από  μια αδιάλειπτη και θαυμαστή παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα ενός τόπου, για σαράντα ολόκληρα χρόνια. Για να φανείς άξιος συνεχιστής αυτού του θεσμού, καλείσαι ως νέα διοίκηση να προσθέσεις κάτι περισσότερο, το οποίο απαραίτητα θα πρέπει να είναι ποιοτικά καλύτερο ή στην εσχάτη των περιπτώσεων, εφάμιλλο με τα προηγούμενα. Πιστεύω πως σε αυτή την κρίσιμη απαίτηση, στα δύο χρόνια που η συγκεκριμένη διοίκηση έχει την ευθύνη του Φεστιβάλ Ολύμπου, υπήρξε επαρκώς η δέουσα ανταπόκριση. Το Φεστιβάλ Ολύμπου, όχι μόνο διατήρησε την αίγλη του, αλλά προστέθηκαν σε αυτό και άλλα αξιόλογα  στοιχεία, τα οποία του προσέδωσαν νέα δυναμική και ευοίωνη  προοπτική για το μέλλον».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ανακοίνωσε την παραχώρηση γραφείων από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας για τη στέγασή του, καθώς και τη συμμετοχή του Φεστιβάλ Ολύμπου στη διεθνή τουριστική του ITB 2014 του Βερολίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 8 Μαρτίου.

Στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Κώστας Μυστακίδης αναφέρθηκε στις 29 εκδηλώσεις υψηλού αισθητικού επιπέδου που έγιναν στις 56 ημέρες που κράτησε το Φεστιβάλ Ολύμπου 2013, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Νορβηγία που αναπτύχθηκε μια πολύ καλή συνεργασία.

Μετά, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και προβολής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Νίκος Πασχαλούδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της επιτροπής, χάρη στην οποία οι μελετημένες κινήσεις απέδωσαν τη μεγάλη προβολή που είχε στην Ελλάδα και το εξωτερικό το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς και στο πρόγραμμα των φετινών δραστηριοτήτων που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται με την ανάρτηση υλικού στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», στη Θεσσαλονίκη.


Τέλος, ο ταμίας του Οργανισμού Γιώργος Σαμαλής έκανε τον οικονομικό απολογισμό και στη συνέχεια έγιναν από τα μέλη, που είναι ιδιώτες και φορείς, διάφορες προτάσεις.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ



Συνδημότισσες και Συνδημότες ,  ανακοινώνω την ανεξάρτητη και αυτόνομη κάθοδο μου ως υποψήφια Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές του συνδυασμού μας καθώς και τα πρόσωπα που πλαισιώνουν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

                                                            Υποψήφια Δήμαρχος

                                                           Πύδνας Κολινδρού

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ. ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ


ΘΕΜΑ: «Συγχαρητήριο Μήνυμα»

Επιθυμώ να συγχαρώ θερμά το νέο Επίσκοπό μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο για την πρόσφατη εκλογή του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας μας στον ιστορικό θρόνο της Πιερίας και να του ευχηθώ καλή θεοφιλή και λαοφιλή διακονία για το καλό της Πατρίδας και της Εκκλησίας.

\

Δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης «Δίον – Όλυμπος | Συνδυασμός Ευθύνης»


 
Λιτόχωρο Δίου - Ολύμπου, 27 Φεβρουαρίου 2014_
Τη νικηφόρα προσπάθειά μας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, πλαισιώνουν:

     Από τη Δημοτική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς Δήμου Δίου – Ολύμπου η κα Νούλα Σοφία του Ιωάννη καθώς και οι κ.κ. Μυλωνέρος Ιωάννης του Αθανασίου και Χατζής Δημήτριος του Γεωργίου ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.


Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό αγώνα

Ευχαριστούμε για την συνεργασία,
Το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης
«Δίον – Όλυμπος | Συνδυασμός Ευθύνης»

Μέσα σε χαρούμενη και κεφάτη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η αποκριάτικη γιορτή στα Νυπιαγωγία του Κολινδρού, επίσης στόν Παιδικό και Βρεφικό Σταθμό με πολύ χορό,τραγούδι και αποκριάτικα έθιμα (χάσκα, γαϊτανάκι)





















Το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014, στις 7.30 το βράδυ στην εκπομπή«ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ» της ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ με τον Γιάννη Τσιμπονίδη Θέμα: «Τι κερδήθηκε απ΄ τις αγροτικές κινητοποιήσεις;»





Η  εκπομπή «Κοντά στους Αγρότες», με τον Γιάννη Τσιμπονίδη, που μεταδίδεται το Σάββατο 1 Μαρτίου  2014, στις 7.30  το βράδυ, στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας(diontv.gr),  θέμα της έχει: «Τι κερδήθηκε απ΄ τις αγροτικές κινητοποιήσεις;»


Ονόματα   προσκεκλημένων:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΑΣ Χράνης, Υπεύθυνος μπλόκου
Υπογειοποίησης Κατερίνης


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ
Αγρότης, Μπλόκο
Βαρικού Πιερίας


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΙΑΣ
Αγρότης, Μπλόκο Βαρικού Πιερίας


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΠΑΛΗΣ
Αγρότης Καρίτσα Πιερίας


ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΡΕΛΑΣ

Αγρότης μπλόκο Βαρικού

Μάθε όλους τους φόρους που δένουν τη θηλειά στο λαιμό των ιδιοκτητών ακινήτων το 2014!


ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ Το ΧΩΝΙ αυτή την εβδομάδα:

Έχεις ακίνητο;
Φέτος πληρώνεις 40% παραπάνω!


Το 2014, συνολικά 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα θα κληθούν να πληρώσουν 3,9 δισ. ευρώ. Την ώρα που τα όλα τα εισοδήματα, από κάθε πηγή, έχουν «κουρευτεί» μέχρι και 70-80% (όσα δεν έχουν μηδενιστεί τελείως, δηλαδή), οι μισοί Έλληνες θα επιβαρυνθούν κατά 40% περισσότερo από το 2013, όταν η συνολική επιβάρυνση ήταν 2,78 δισ. ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα, Το ΧΩΝΙ δημοσιεύει μια μεγάλη έρευνα που αφορά όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ένας πλήρης, χρηστικός οδηγός που περιλαμβάνει -αναλυτικά και βήμα προς βήμα- όλες τις επιθέσεις που φέρνει η φετινή φορο-λαίλαπα. Για να ξέρουν όλοι οι Έλληνες τι τους έρχεται. Διαβάστε, επίσης:

για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα με διαφορετική κλίμακα,
επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις,
από φέτος μειώνεται ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων,
επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για την αγορά ή κατασκευή κατοικιών.

Έχεις ακίνητο; Αυτή την εβδομάδα μη χάσεις Μ Ε Τ Ι Π Ο Τ Α Το ΧΩΝΙ!

Αυτή την εβδομάδα, Το ΧΩΝΙ κυκλοφορεί εκτάκτως από το Σάββατο, όπως και όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.
Από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα στα περίπτερα όλης της χώρας!

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ (Β’)


                                                                                           Αντώνης Ι. Ζαρκανέλας (Δρ)
                                                                                                    π. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης
                                                                                                    Νομαρχίας Θεσσαλονίκης     

Στο πρώτο μέρος είδαμε τις συνθήκες υπό τις οποίες πήγαμε στη Συμφωνία της Βάρκιζας, καθώς και το περιεχόμενό της. Όπως είπαμε, την εφαρμογή των άρθρων 1,2,4,5,7,8 και 9, που αφορούσαν την αποκατάσταση των ατομικών ελευθεριών, την κατάργηση του στρατιωτικού νόμου, τους ομήρους κλπ, ήταν υποχρεωμένη να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση υπό το άγρυπνο μάτι του ΚΚΕ, των συνδικάτων, την απειλή απεργιών κλπ. Την εφαρμογή των άρθρων 3, για την αμνηστία και 6 για την αποστράτευση και αφοπλισμό  του ιδιωτικού-κομματικού στρατού του ΕΛΑΣ, της Πολιτοφυλακής κλπ δεν μπορούσε να εποπτεύσει η Κυβέρνηση, γιατί απλούστατα δεν γνώριζε ποιος  πραγματικά ήταν ο οπλισμός  και βέβαια δεν είχε περιεχόμενο η αποστράτευση χωρίς υποχρεωτική παράδοση των ανταρτών με ευθύνη του ΚΚΕ.
Η αποστολή του ΕΑΜ/ΚΚΕ πήγε στην Βάρκιζα με εντολή για αμνηστία σε όλους και παράδοση του οπλισμού με όρους. Ήταν κάθετοι στη γενική αμνηστία και ό,τι μπορούσαν να πετύχουν, να περισώσουν, στην παράδοση του οπλισμού. Εκ των υστέρων οι κομμουνιστές τη Συμφωνία της Βάρκιζας χαρακτηρίζουν ως τραγική ή το λιγότερο ως ατυχή. Οι πιο πρακτικοί και «ορθολογικοί κομμουνιστές»,  ως  απαραίτητη για την ανασύνταξη και προετοιμασία της νέας ένοπλης ανταρσίας. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ στην 11η Ολομέλεια της Κ.Ε. του (Απρίλιος 1944) χαρακτήρισε τη Συμφωνία της Βάρκιζας αλλά και εκείνες του Λιβάνου και της Καζέρτας «λάθη δεξιού χαρακτήρα» (Γρηγοριάδης Σ., 1979).
 Τί, πραγματικά, σήμαινε η χορήγηση μερικής αμνηστίας;
Σήμαινε, κατά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ότι δεν αμνηστεύονταν όλοι εκείνοι που βαρύνονταν με εγκλήματα του ποινικού δικαίου, «τα οποία δεν ήσαν απολύτως απαραίτητα δια την εκτέλεση του πολιτικού εγκλήματος». Με άλλα λόγια, κάθε δραστηριότητα των ανταρτών μπορούσε να θεωρηθεί αδίκημα και να διωχθούν, ενώ οι ηγέτες τους δεν υπέστησαν καμιά δίωξη, επειδή οι δραστηριότητες τους θεωρήθηκαν εξ ορισμού πολιτικές. Με άλλα λόγια, όπως λέει ο Ευάγγελος  Αβέρωφ  (1973): «Με τα συμφωνηθέντα λοιπόν εκ της φύσεως των πραγμάτων, είχαν μικρότερη προστασία εκείνοι που την χρειαζόταν περισσότερο…». Όπως αναφέρει και ο Ξανθόπουλος (2013) «Οι ηγέτες (κομμουνιστές) -η πρόσθεση δική μας- δέχονται να αμνηστεύονται τα δικά τους αδικήματα, που χαρακτηρίζονται ως πολιτικά, δεν δέχονται  όμως να χαρακτηρίζονται ως πολιτικά αδικήματα όσα διεπράχθησαν με δική τους εντολή και για τον ίδιο σκοπό από απλά μέλη». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι ο Θανάσης Χατζής, Γραμματέας του ΕΑΜ, για το άρθρο 3, περί Αμνηστίας, διατυπώνει την άποψη: «Έναντι της αθλίας υπογραφής στη Βάρκιζα έγινε κάτι αθλιέστερο. Παραδόθηκε στην εαμική αντιπροσωπεία ένα μυστικό έγγραφο – παράρτημα της Συμφωνίας, με υπογραφή της Ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανική εγγύηση, ότι για 50 ηγετικά πρόσωπα του ΚΚΕ (τα οποία θα καθόριζε το ίδιο) εξασφαλιζόταν το ακαταδίωκτο και οι ηγέτες του ΚΚΕ έμειναν στο απυρόβλητο».
Την ήθελε πραγματικά τη γενική αμνηστία το ΚΚΕ;  
Να τι λέει ο Δ. Κούσουλας (1987): «Και όμως ο Σιάντος δεν  φαίνεται να ήθελε τη χορήγηση γενικής αμνηστίας σε όλους τους Ελασίτες. Και είχε πράγματι λόγους για να μην ευνοή τη γενική αμνηστία. Εάν οι άνδρες του ΕΛΑΣ μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ανενόχλητοι, θα άρχιζαν να σκέπτονται και να διερωτώνται ποιος έφταιγε για την κατάρρευση του αγώνος των. Τέτοιες σκέψεις θα καθιστούσαν δύσκολη τη θέσι του Σιάντου, του Ιωαννίδη και των άλλων κορυφαίων ηγετών, που είχαν ρίψει τον ΕΛΑΣ στην περιπέτεια του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν έμεναν εκτεθειμένοι στην καταδίωξι  των αρχών, θα εξηναγκάζοντο να συσπειρωθούν  γύρω από το κόμμα ως το μόνο καταφύγιο για την επιβίωση του». (σελ.244).
Ήταν η Συμφωνία της Βάρκιζας για το ΚΚΕ μια ειλικρινής  αποδοχή να πορευτεί στα πλαίσια της νομιμότητας τις βάσεις της οποίας έθετε αυτή ή η υπογραφή της ήταν μια τακτική κίνηση που θα βοηθούσε να κερδηθεί χρόνος για αναδιοργάνωση, για βίαιη και ένοπλη κατάληψη της εξουσίας; Το πρώτο δεν προκύπτει από πουθενά. Για το δεύτερο υπάρχουν πολλές αριστερές πηγές που το επιβεβαιώνουν.
Έτσι ο Ιωαννίδης στο βιβλίο του «Αναμνήσεις» αναφέρει ότι εκτός από τον Ζεύγο και τη σύζυγό του - που απλώς δεν ψήφισαν - όλοι οι άλλοι συμφώνησαν, έστω με κάποιες επί μέρους επιφυλάξεις, με την υπογραφή της Συμφωνίας. «Κανένας δεν είπε όχι και κανένας δεν είπε ότι δεν κάνατε καλά που υπογράψατε τη συμφωνία της Βάρκιζας» (σελ. 374). Ο Ιωαννίδης στην 11η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ  (5-10 Απρίλη 1945) αναφέρει: «Αντίθετα, μια που είχαμε πάθει μια στρατιωτική ήττα θα ‘πρεπε γρήγορα να φτάσουμε στη συμφωνία της Βάρκιζας, που μας δίνει ένα μίνιμουμ δυνατοτήτων και προϋποθέσεων για να δουλέψουμε μαζικά και να ξαναπάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.».  Ο ίδιος, ο  Ιωαννίδης,  στην 5η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (30-31 Γενάρη 1949) έλεγε: «Φυσικά, μετά τη στρατιωτική ήττα υποχρεωτικά κάναμε τη Βάρκιζα, που ήταν μια ανάγκη για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να τις προετοιμάσουμε για τους μελλοντικούς  πολιτικούς και ένοπλους αγώνες...».  Ο Ζαχαριάδης στην 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Οκτώβριος 1949) έλεγε «…η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν  ένας αναγκαίος  ελιγμός για την ανασύνταξη των δημοκρατικών δυνάμεων του Λαού» και το 1950  ο ίδιος στο βιβλίο του «Προβλήματα Καθοδήγησης» αναφέρει ότι η Συμφωνία της Βάρκιζας «...ήταν μία ανάπαυλα για την ανασυγκρότηση… μπροστά στην καινούργια αποφασιστική αναμέτρηση που έρχεται αναπόφευκτα» (σελ. 19).
Φαίνεται από τα παραπάνω ότι το ΚΚΕ με ορθή πολιτική σκέψη και ψυχρό κομματικό υπολογισμό μετά τα τραγικά Δεκεμβριανά,  πήγε στη Συμφωνία της Βάρκιζας για να δημιουργήσει μια επίφαση Δημοκρατικότητας-νομιμότητας για το κόμμα και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας:
·         Ευχέρεια πολιτικής δράσης υπό συνθήκες νομιμότητας αλλά και με μεθόδους «παράνομης δουλειάς».
·         Καθεστώς νόμιμου πολιτικού κόμματος, με τις εφημερίδες του να κυκλοφορούν ελεύθερα, με τα μέλη του να γίνονται δεκτά στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας (εφόσον καλύπτονταν από την αμνηστία), με τους ηγέτες να κυκλοφορούν ελεύθερα.
·         Τους μη αμνηστευόμενους  οπαδούς- αντάρτες, τους απλούς μαχητές, υποχρεωτικά στην παρανομία, εντός της χώρας ή στις γειτονικές κομμουνιστικές  χώρες και κυρίως στο Μπούλκες, περιμένοντας την εντολή για ένοπλη σύρραξη, για την έναρξη του Τρίτου Γύρου.
Παρέδωσαν οι κομμουνιστές τον οπλισμό που προέβλεπε η Συμφωνία της Βάρκιζας;
Ο Σαράφης, ο οποίος συμμετείχε  στην αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, πρόθυμα δέχθηκε να παραδώσει ο ΕΛΑΣ 41.500 τυφέκια, 2015 αυτόματα, 163 όλμους και 32 πυροβόλα. Έκπληκτοι, οι Βρετανοί και Έλληνες Αξιωματικοί διαπίστωσαν όταν καταμετρήθηκαν τα όπλα βρέθηκαν περισσότερα: 44.000 τυφέκια, 2.500 αυτόματα, 220 όλμοι και 100 πυροβόλα!! (Ζαούσης, 1992, σελ. 24). Για το ίδιο θέμα ο Ιωαννίδης λέει:  «…αυτοί ζήτησαν να παραδώσουμε σαράντα χιλιάδες όπλα…  Και ο Σαράφης τους είπε: Σαράντα έξι χιλιάδες θα σας δώσουμε. Αυτό δηλαδή έγινε για να μην αποκαλυφθεί ότι εμείς κρύβουμε όπλα». (Αναμνήσεις, σελ. 371).
Ήταν τα όπλα που παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση;
Ο Κ. Τσουκαλάς (1981) ανεπιφύλακτα δέχεται «...ότι μία μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών δεν παραδόθηκε» (σελ. 81). Ο Ιωαννίδης αναφέρει για το θέμα αυτό «Και βέβαια μέσα σε αυτά που παρέδωσαν ήταν και «...εικοσιπέντε χιλιάδες που ήτανε άχρηστα, δεν χρησιμοποιόντουσαν». (Αναμνήσεις, σελ. 371).
Πότε αποφασίστηκε να γίνει η απόκρυψη του οπλισμού και πού;
Γι’ αυτό  ας αφήσουμε τον Ιωαννίδη να μας  πει τί ακριβώς έγινε:  «…προτού έρθουν από την Βάρκιζα εγώ είχα σκεφθεί ότι είτε κάνουμε είτε όχι συμφωνία πρέπει να κρύψουμε οπλισμό. Να τον κρύψουμε έξω από τις πόλεις και κοντά, όσο μπορούμε πιο κοντά… μέσα στις πόλεις ...και να τον χρησιμοποιήσουμε σε ώρα ανάγκης…». (Αναμνήσεις, σελ. 371).
Πώς όμως έγινε η δουλειά της απόκρυψης;
  Ήταν μία ολόκληρη επιχείρηση στην οποία υπό πλήρη μυστικότητα  πρωτοστατούσαν οι πρωτοκλασάτοι κομματικοί ηγέτες. Ο ίδιος ο Ιωαννίδης, Β΄ Γραμματέας του ΚΚΕ,  πηγαίνει στην Μακεδονία για να εποπτεύσει. Εκεί έρχεται σε επαφή με όλους τους κομματικούς: Στρίγγο Λ., Μάρκο Βαφειάδη, Στέργιο Αναστασιάδη, υπεύθυνο της ΟΠΛΑ, τον Πέτρο Ερυθριάδη κλπ και τους εξηγεί «...πω ς πρέπει να κρύψουμε οπλισμό για ώρα ανάγκης…». Η δουλειά της απόκρυψης παντού «...ήταν η ίδια». «Τόσες χιλιάδες όπλα εκεί και τόσες εκεί, τόσα οπλοπολυβόλα και πολυβόλα, τόσα κανόνια». (Αναμνήσεις, σελ. 372).
Ποιοί έκαναν τη δουλειά;
Η απόκρυψη έπρεπε να γίνει έτσι ώστε «δεν έπρεπε να πάρουνε χαμπάρι όλοι οι μαχητές» και θα γινόταν «...από δύο μαχητές  και με την ευθύνη των επικεφαλής…». «Εκείνοι δε που θα κρύψουν τον  οπλισμό θα φύγουνε για το Μπούλκες, ώστε να μην πιαστούν και πει κανένας ότι κρύψαμε και πού οπλισμό. Μέχρι αυτό το σημείο πήραμε μέτρα. Και μόλις τέλειωναν την απόκρυψη, γραμμή για το Μπούλκες». (Αναμνήσεις, σελ. 372). 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Αβέρωφ-Τοσίτσας, Ε. 1973. Φωτιά και τσεκούρι! Ελλάς, 1946-49 και τα προηγηθέντα.                                                                                                                                                             Βιβλιοπωλείον της «Εστίας».
Γρηγοριάδης, Σ., 1979. Δεκέμβριος 1944: Το ανεξήγητο λάθος. Εκδόσεις Φυτράκη.
Ζαούσης, Αλεξ. 1992. Η Τραγική Αναμέτρηση (1945-1949). Ο μύθος και η αλήθεια. Τομ. Α. Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ.
Ζαχαριάδης, Ν., 1950. Προβλήματα Καθοδήγησης στο ΚΚΕ.
Ιωαννίδης, Γ., 1979. Αναμνήσεις. Επιμέλεια: Παπαπαναγιώτου Αλέκος, Εκδόσεις Θεμέλιο.
Κούσουλας, Δ. 1987. ΚΚΕ Τα Πρώτα Τριάντα Χρόνια 1918-1949. Εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική.
Ξανθόπουλος, Ν. 2013. «Ποίος Έπταισεν;» Εμφύλιος 1941-1944. Εκδόσεις Αφών Κυριακίδη Α.Ε.
Τσουκαλάς, Κ., 1981. Η Τραγική Αναμέτρηση. Από την απελευθέρωση ως τους συνταγματάρχες. Εκδόσεις νέα σύνορα. Α. Λιβάνης. 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αγαπητοί  Συνέλληνες, Συμπολίτες, Συντοπίτες.
 
   Επιθυμώ να αγωνιστώ, να προσφέρω στον όμορφο και ευγενικό  κοινωνικό στίβο μέσα από το  δημοκρατικό θεσμό της αποκεντρωμένης αρχής, μέσα από το δήμο μας.
   Πάντοτε υπηρέτησα και εξακολουθώ να υπεραμύνομαι αταλάντευτα τις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού που αποτελούν πυξίδα στην ζωή μου` όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά πρέπει να χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, υπευθυνότητα, Ικανότητα και προοδευτικότητα .
   Το Μάιο πρέπει η νέα δημοτική αρχή που θα αναδειχθεί,  σαν αναγκαία και ικανή προϋπόθεση από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είναι επιβεβλημένο να τραβήξει το κάρο από τα λασπόνερα μπροστά, να βγάλει τον αξιόλογο τόπο μας από την μιζέρια του μνημονίου και το τέλμα της στασιμότητας που βρίσκεται σήμερα.
   Η απερχόμενη διοίκηση της μητροπολιτικής δυναμικής  Κατερίνης μας παρακολούθησε, σύρθηκε πίσω από το άρμα της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά εξαγγέλλοντας διθυραμβικά μεγαλεπήβολα  έργα στα χαρτιά παρόμοια με τα Σαξές στόρι  του  Πρωθυπουργού. Το ευνοϊκό περιβάλλον των προηγούμενων εκλογών έδωσε την νίκη στην τωρινή δημοτική αρχή, η οποία επαναπαύτηκε στις δάφνες της επιτυχίας της, συνοδοιπόρησε με την εξουσία και ξύπνησε στο παραπέντε από το λήθαργό της  κρατώντας προσχηματικές αποστάσεις απ΄αυτήν σήμερα.
   Θέλω  την αυτοδιοίκηση ανάχωμα στην τωρινή πολιτική εξουσία,  ελεύθερη, ακηδεμόνευτη, δημοκρατική. Τα κόμματα μπορούν να στηρίζουν τον θεσμό, χωρίς να τον προσωποποιούν, χωρίς να τον ενθυλακώνουν. Τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν πρέπει να έχουν ήθος, δυνατότητες, γνώσεις`  να είναι δοκιμασμένα και όχι  ευκαιριακά- καιροσκοπικά, ψευτο-αντιμνημονιακά, άχρωμα. Ο Σαμαράς να μην συμπεριφέρεται  υποκριτικά στο  θεσμό  χρησιμοποιώντας των σαν Σαμαράκι ανάσχεσης  της επερχόμενης ταχύτατης  πτώσεις του. Βαρυσήμαντο παράδειγμα  αποτελεί  η περίπτωση Τζιτζικώστα  στην περιφέρεια  κεντρικής  Μακεδονίας, ο οποίος είναι μια ξεχωριστή και δοκιμασμένη αυτοδιοικητική προσωπικότητα, που κατεβαίνει αυτόνομα στον κοινωνικό στίβο τον οποίο αγαπά και υπηρετεί με αποτελεσματικότητα. Ο πρώτος  είναι γυμνός και αδύναμος  και προσπαθεί να καλυφθεί, ανεπιτυχώς βεβαία, από τα ανομήματά του, να εξιλεωθεί επισκεπτόμενος  με την κουστωδία του το αρχονταρίκι του Αγίου όρους, αλλά μάταια γιατί έρχεται η φωνή του λαού που είναι οργή θεού, ενώ ο δεύτερος είναι άρχοντας  της κεντρικής Μακεδονίας , απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις  Αυτοδιοικητικές, αλλά κύρια στις Ευρωεκλογές  θα εισπράξει ο Σαμαράς  τα επίχειρα των πράξεών του, θα πάρει την απάντησή του…
   Τα κόμματα επιτέλους να συμπεριφερθούν με ωριμότητα  και να παρακολουθούν  τις εξελίξεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης σεβόμενα τη δυναμική και την αυτοτέλειά της, διότι αποτελεί όπως έλεγε ο αείμνηστος  Ανδρέας Παπανδρέου  βάθρο και στυλοβάτη της Δημοκρατίας έχοντας άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη.
   Προσβλέπω σε Αναβαθμισμένη  Αυτοδιοίκηση νέων μεθόδων και αντιλήψεων, αυτοδύναμη, σε δυναμική ισορροπία και όχι επαίτη και φτωχό συγγενή της κεντρικής εξουσίας συρόμενη από πίσω της στα κακοτράχαλα μέρη της.
Κατερίνη  28.02.2014
 

ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                    ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                    Κατερίνη, 28 Φεβρουαρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, πληροφορηθήκαμε όλοι όσοι βρισκόμαστε στην Ιερά Μονή Πετράκη καθώς και ο χριστεπώνυμος κλήρος της Πιερίας, την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλατανώνα, μετά από μυστική ψηφοφορία του Σώματος της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Χρυσοστόμου.
Σεβασμιότατε,
Ως Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, σας απευθύνουμε εκ βαθέων προσρήσεις και ευχές για την ανάδειξή σας εις το αξίωμα του Μητροπολίτου.
Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, με τις πολυάριθμες και πολυποίκιλες δοκιμασίες που βιώνουμε, σας δηλώνουμε, ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από άξιους ποιμενάρχες, που αναδεικνύουν και προβάλλουν την ουσία και το πνεύμα του Χριστιανισμού.
Διάπυρες είναι οι ευχές όλων μας ώστε ο Θεός να Σας ενισχύει στο δύσκολο και πολυυπεύθυνο έργο που Σας ανέθεσε η Εκκλησία. Η μέχρι τώρα πορεία Σας, μας δίδει τα εχέγγυα ότι θα πετύχετε στην επισκοπική αποστολή Σας και είμαστε απολύτως βέβαιοι, ότι στα νέα δύσκολα εκκλησιαστικά καθήκοντά σας, θα ανταποκριθείτε, όπως ακριβώς εγγυώνται το ήθος και οι ικανότητές σας.
Η επιστημονική – θεολογική σας κατάρτιση, ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση, καθώς και η εκκλησιαστική σας εμπειρία από τη θέση του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, σηματοδοτεί και εξασφαλίζει τη συνέχιση της προγενέστερης εποχής ενότητας, ποιότητας, συνεργασίας, πνευματικότητας και κοινωνικής προσφοράς για την Μητρόπολή μας και εγγυώνται μία απολύτως επιτυχημένη αρχιερατική θητεία.
Ευχόμαστε ολόψυχα στη Σεβασμιότητά σας στην καινούργια διακονία, την υγεία και την ευημερία, την από Θεού ενίσχυση και σκέπη, για το τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο που από σήμερα αναλαμβάνετε, και θα σας συμπαρασταθούμε στην όλη προσπάθειά σας για το καλό της Πιερίας.
Με βαθύτατο σεβασμό
Σοφία Μαυρίδου
Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΕΡΙΑΣ
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης
Πολιτισμού, Αθλητισμού & Παιδείας

Της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

«Συγχαρητήριο μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας προς το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                    ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                    Κατερίνη, 28 Φεβρουαρίου 2014




Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συναδέρφους μου, που εκλέχθηκαν κατά τις πρόσφατες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συλλόγου, Χαράλαμπο Μπρουσκέλη και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και εύχομαι κάθε επιτυχία στη θητεία τους για την ευόδωση όλων των προσπαθειών, που αφορούν τους κοινούς μας στόχους, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου μας.

                                                                 Με εκτίμηση
                                                                Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΕΡΙΑΣ

                                                                   Σοφία Μαυρίδου

Σάββατο 1-3-2014 στο Λιτόχωρο στις 5:00 μ.μ. Ο τελικός κυπέλλου της Ε.Π.Σ. Πιερίας είναι γιορτή.


Είναι η ολοκλήρωση της αγωνιστικής προσπάθειας μιας χρονιάς, δύο εκ των καλύτερων ομάδων του πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.
Στο φετινό τελικό του .....
κυπέλλου 2013-2014 μετέχουν επάξια η Αναγέννηση Σφενδάμης και η Α.Ε. Καρίτσας.
Τόσο οι δύο φιναλίστ, όσο και η οργανωτική επιτροπή, έτοιμοι από κάθε πλευρά περιμένουν τους φιλάθλους να χειροκροτήσουν και να επικροτήσουν την όλη προετοιμασία και προσπάθεια. Πάντα στα πλαίσια του "ευ αγωνίζεσθε" και του σεβασμού του αντιπάλου.
Ζούμε και διαβιούμε όλοι στον ίδιο τόπο και αγωνιούμε για την ανάπτυξη και προκοπή της Πιερίας μας.
Δεν μας χωρίζει τίποτε. Οι ποδοσφαιριστές είναι αντίπαλοι στη διάρκεια του αγώνα και μόνο. Επιπρόσθετα πρέπει ως αγνοί και ευπρεπείς φίλαθλοι να αποδείξουμε στους υπευθύνους του Ελληνικού ποδοσφαίρου ότι δίκαια μάς αναθέτουν κορυφαίες διεθνείς και Ελληνικές διοργανώσεις.
Ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Πιερίας Δημήτρης Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλήματος και κυπέλλου Νίκος Καλαμπάκας καθώς και τα μέλη της Διοίκησης και οι συνεργάτες της ένωσης, καλωσορίζουν στον τελικό τις διοικήσεις, τους προπονητές, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της Αναγέννησης Σφενδάμης και της Α.Ε. Καρίτσας αλλά και τη φίλαθλη κοινωνία της Πιερίας, ευχόμενοι ο αγώνας να αποτελεί για όλους μια ωραία ανάμνηση.
Χορευτικά συγκροτήματα αλλά και τιμητικές διακρίσεις θα διανθίσουν το τελετουργικό μέρος του τελικού που θα ολοκληρωθεί με φαντασμαγορικό τρόπο.
Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 στις 5:00 το απόγευμα στο Δημοτικό στάδιο Λιτοχώρου «Πύρρος Δήμας».
ΦΙΛΑΘΛΟΙ. ας περιμένουμε να απολαύσουμε και χαρούμε τη γιορτή του ποδοσφαίρου.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.

Καιρού επιτρέποντος... από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 Αποκριάτικες εκδηλώσεις και κούλουμα στον Δ. Δίου-Ολύμπου

Με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων και Δημοτικών - Τοπικών Κοινοτήτων

Καιρού επιτρέποντος, αποκριάτικες εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές τού Δ. Δίου - Ολύμπου την Παρασκευή 28/2, το Σάββατο 1/3 και την Κυριακή της αποκριάς 2/3 (με αποκριάτικες εκδηλώσεις), καθώς επίσης και την Καθαρή Δευτέρα 3/3 (με κούλουμα αλλά, σε μία.....
περίπτωση, και με ...αποκριάτικες εκδηλώσεις)!

Αυτές τις εκδηλώσεις έχουν αναλάβει βασικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε περιοχής με τη συμπαράσταση του δήμου καθώς και τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.
Οι βασικές εκδηλώσεις του ερχόμενου τετραημέρου (Παρασκευή 28/2, Σάββατο 1/3, Κυριακή 2/3 και Καθαρή Δευτέρα 3/3), που, κατά περιοχή, έχουν ήδη ανακοινωθεί, έχουν ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/2
Στο Λιτόχωρο, την Παρασκευή 28/2 το βράδυ, θα γίνει παρέλαση αρμάτων στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 1/3
Στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη παιδική συναυλία από τη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου - Δ. Δίου - Ολύμπου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», με τη συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου Κονταριώτισσας «Πίερες», της παιδικής χορωδίας Πλαταμώνα και του παιδικού τμήματος της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 2/3
Στη Βροντού θα πραγματοποιηθεί στις 3.00 το μεσημέρι αποκριάτικη γιορτή, που διοργανώνουν από κοινού ο Δ. Δίου-Ολύμπου, η δημοτική κοινότητα Βροντούς αλλά και ο πολιτιστικός σύλλογος Βροντούς.
Στο Λιτόχωρο αλλά και σε άλλες περιοχές του Δ. Δίου-Ολύμπου, το βράδυ της Κυριακής, θα γίνει το κάψιμο των κέδρων στις γειτονιές με χορούς και τραγούδια.
ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/3
Εκδηλώσεις με κούλουμα θα γίνουν, καιρού επιτρέποντος, την Καθαρή Δευτέρα σε όλες τις περιοχές του δήμου Δίου-Ολύμπου. Επίσης, καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά και εκδηλώσεις με κούλουμα θα γίνουν στη δημοτική κοινότητα Λεπτοκαρυάς, την Καθαρή Δευτέρα.


--

Ο π. Γεώργιος Χρυσοστόμου νέος Μητροπολίτης Κίτρους

http://www.dionolympos.gr/wp-content/uploads/2014/02/chrysostomou1.jpg
Νέος Μητροπολίτης Κίτρους εξελέγη ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, με 56 ψήφους.
Ο συνυποψήφιος του νέου μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ Τζιουμάκας, ηγούμενος της....
Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης ακολούθησε με 18 ψήφους.

Είχε προηγηθεί η διαδικασία επιλογής του Τριπροσώπου το οποίο είχε διαμορφωθεί ως εξής:
Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου: 57
Αρχιμανδρίτης Δαυίδ Τζιουμάκας: 48
Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης: 20
Ο νέος Μητροπολίτης είχε την στήριξη του μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα αλλά και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.
Αμέσως μετά την εκλογή ο θεοφιλέστατος εψηφισμένος μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος προσήλθε στο Συνοδικό Μέγαρο για το μικρό μήνυμα και στη συνέχεια στο καθολικό της ιεράς μονής Ασωμάτων Πετράκη για το μεγάλο μήνυμα.
Η χειροτονία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρειοπαγίτου Αθηνών.
Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, Διπλωματούχος Θεολογίας και Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε ευρύτερες σπουδές στη Γαλλία και στην Ιταλία.
Υπηρετεί ως καθηγητής Λειτουργικής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στη Ρεπουμπλικανική Δημοκρατία του Κονγκό - R.D.C. και στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου.
Συνέγραψε 6 βιβλία και 50 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε πολλές επιστημονικές εκδόσεις. Διοργάνωσε 30 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στη Θεσσαλονίκη.
Διετέλεσε διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης, καθώς και του ομώνυμου Ναού της Βέροιας.
Κατά καιρούς κατείχε διάφορες επιτελικές θέσεις στην εκκλησιαστική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Μέλος εκκλησιαστικών και ακαδημαϊκών αποστολών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά. Ονομαστική εορτή: 3 Νοεμβρίου (Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου).
Μικρό Μήνυμα
Η αντιφώνηση του θεοφιλεστάτου εψηφισμένου μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου (μικρό μήνυμα)
Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,
Με ιερή συγκίνηση ευρίσκομαι ενώπιόν Σας, πληροφορηθείς προ τινός την ανάδειξη της ελαχιστότητός μου ως Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, με έδρα την Κατερίνη της ιστορικής Πιερίας.
Αποδεχόμενος την εκλογή, δεν ξεφεύγει της προσοχής μού ότι αυτή συμβαίνει σε μια κρίσιμη εποχή, κατά την οποία καλούμαστε να συνδυάσουμε την πίστη και την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας με τις σύγχρονες εξελίξεις του κόσμου και μάλιστα με τις επιτακτικές ανάγκες του πιστού λαού.
Αισθήματα ευγνωμοσύνης κατακλύζουν τον εσωτερικό μου κόσμο προς όλα τα σεβάσμια μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την ανάθεση της επισκοπικής αυτής ευθύνης, την έκφραση της εμπιστοσύνης Σας προς το ταπεινό πρόσωπό μου και την ευλογία να διακονήσω υιικώς τον Προκάτοχό μου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικο.
Ευχηθείτε, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι Πατέρες, να αποδειχθώ άξιος της εμπιστοσύνης αυτής, κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, «εν χάριτι Ιησού Χριστού» (Ρωμ. 5,15).