ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Στον αγώνα θα είναι και η VODAFONE

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
 Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης 
 Γραφείο τύπου
 Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλ. - fax: 23510 32153, 6978 495134
 60100 Κατερίνη




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Σ.Φ.Κ. Πιερικός Αρχέλαος σε συνεργασία με τη μεγάλη του χορηγό VODAFONE - Αγίας Λαύρας 2, Κατερίνη (Τσιμόπουλος Ηλίας), στον κυριακάτικο αγώνα με τη Λιβαδειά, θα προσφέρουν δωρεάν πακέτα καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή τους είναι η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας.

Επίσης, στο ημίχρονο θα γίνουν διαγνωστικά παιχνίδια και η VODAFONE θα μοιράσει διάφορα δώρα στους νικητές.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Έλληνας σκλάβος!



«Γιαλαντζί» αντίσταση από την κυβέρνηση στην τρόικα για την ενοικίαση εργαζομένων. Το ΧΩΝΙ αποκαλύπτει ότι τα έχουν ήδη ψηφίσει όλα μόνοι τους!

Η κυβέρνηση βγαίνει και μιλάει για τις δήθεν «πρωτοφανείς απαιτήσεις της τρόικας» σχετικά με τις εταιρείες που θα νοικιάζουν εργαζόμενους χωρίς κανένα δικαίωμα σε αποζημιώσεις. Οι υπουργοί μας λένε ότι «κάνουν αντίσταση» στον παραλογισμό της τρόικας, αλλά Το ΧΩΝΙ αποκαλύπτει ότι τα έχουν ήδη ψηφίσει όλα αυτά από μόνοι τους!
Το νέο τοπίο εργασιακής σκλαβιάς είναι ήδη ψηφισμένη πραγματικότητα! Μετά από 3 χρόνια, σε πετάνε σα στυμμένη λεμονόκουπα, χωρίς αποζημίωση. Ακόμη και για τα δεδουλευμένα σου μπορεί να τρέχεις στα δικαστήρια, ενώ -αν δεν φτάνουν οι εγγυητικές επιστολές- θα καταλήξεις να πάρεις ένα μέρος μόνο από μισθούς και ένσημα. Δημιουργούν τη νέα γενιά των 510 ευρώ!

Έδωσαν 19 εκατ. ευρώ επιχορήγηση
για μια θέση εργασίας για 3 μήνες!
Μας είπαν ότι με την πράσινη ανάπτυξη θα πολεμήσουν την ανεργία. Το ΧΩΝΙ αποκαλύπτει ότι το Σεπτέμβριο του 2013 έδωσαν επιχορήγηση 19,1 εκατ. ευρώ σε αιολικό πάρκο στην Αρκαδία, το οποίο θα δημιουργήσει 1 θέση εργασίας για τρεις μήνες! Το Δεκέμβριο του 2013 έδωσαν στον ίδιο επιχειρηματία 3,6 εκατ. για πάρκο στη Λακωνία προκειμένου να δημιουργήσει 2 θέσεις!

Νέο χαράτσι σε 50.000 φωτοβολταϊκά!
Μας έβαλαν και γεμίσαμε παντού φωτοβολταϊκά. Τώρα, βάζουν νέο «χαράτσι» που εξοντώνει 35.000 φωτοβολταϊκές στέγες ιδιωτών και 15.000 φωτοβολταϊκά εδάφους. Στουρνάρας και Μανιάτης κουρεύουν 30% τις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, με μονομερή (!) τροποποίηση των υπογεγραμμένων συμβάσεων και, μάλιστα, ειδικά για τους αγρότες αναδρομικά από την αρχή του 2013!

Ποιο ποτάμι; Ο οχετός του Νίκου Δήμου
(«φίλου» του Σταύρου Θεοδωράκη)
Το δήθεν νέο «Ποτάμι» και ο… φίλος του Σταύρου Θεοδωράκη, Νίκος Δήμου, που έχει γράψει (στο lifo.gr) ότι η Ελλάδα είναι «μια χαβούζα με βοθρολύματα, που ζέχνει εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω και μολύνει όλη την Ευρώπη», ότι είναι θράσος μας που τα βάζουμε με την τρόικα, ότι η Ρεπούση «κάνει άγια δουλειά», ενώ πρόσφατα δήλωσε πως τα Σκόπια πρέπει να ονομαστούν Μακεδονία και ότι χαίρεται που το «Ποτάμι» δεν έχει ιδεολογία! Το ΧΩΝΙ σκιαγραφεί την προσωπογραφία του φίλου του Σταύρου, για να ξέρουμε ότι οι «νέοι» που μας πλασάρουν έχουν πολύ παρελθόν…


Μη χάσετε Το ΧΩΝΙ αυτής της Κυριακής.
Στα περίπτερα όλης της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα.

Οι γύπες επιστρέφουν στην Ελλάδα!


 
ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ: Ποιες ξένες τράπεζες έχουν ήδη προσφύγει κατά της χώρας μας και απαιτούν τεράστια ποσά

Κερδοσκοπικά funds σέρνουν την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια και ζητούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από το «εθελοντικό» PSI του Βενιζέλου. Αν κερδίσουν, τα χρήματα που θα τους πληρώσουμε θα προέλθουν -φυσικά…- από νέα μέτρα!

Έκθεση-σοκ, την οποία συνέταξαν δύο ομάδες διεθνών εμπειρογνωμόνων και δημοσιεύει Το ΧΩΝΙ αυτή την Κυριακή, περιγράφει αναλυτικά τις αιμοσταγείς πρακτικές που χρησιμοποιούν τα hedge funds για να γλεντήσουν πάνω στα αποστεωμένα από την κρίση «κουφάρια» της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας.

Το μεγάλο σκάνδαλο καταγράφεται μετά το PSI, όταν οι κερδοσκόποι συνέχισαν να αγοράζουν ελληνικό χρέος (συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ) γνωρίζοντας ότι παρέμεναν ασφαλείς, αφού τα χρήματά τους προστατεύονταν από 39 διμερείς επενδυτικές συμφωνίες που είχε υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση!

Και όλα αυτά την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ιδρύματα και οι ελληνικοί οργανισμοί καταληστεύονταν από την κυβέρνηση, που βάφτιζε τα αποθεματικά τους (ελληνικά λεφτά) ως «χρέος» για να τα κουρέψει την επόμενη μέρα.

Θυμηθείτε ότι όσα έχασαν οι τράπεζες, τα πήραν ως «ανακεφαλαιοποίηση». Δεν έχασαν.

Και οι κερδοσκόποι κέρδισαν.

Μια ελίτ επενδυτικών και δικηγορικών εταιρειών θησαυρίζει από τη διαχείριση των διμερών επενδυτικών συμφωνιών.

Οι μόνοι που έχασαν είναι οι μικρο-ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Και ο Βενιζέλος ακόμη πανηγυρίζει…

Για Αφιέρωμα στη Μακεδονική Γη - Κονταριώτισσα 16-3-2014

Δελτίο τύπου


Λιτόχωρο: 12.03.2014Αρ. Πρωτ: 99
ΔΤ-18


H Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου Δίον Ολύμπου “Ιωάννης Σακελλαρίδης”  με το παραδοσιακό της τμήμα θα παρουσιάσει τραγούδια της Μακεδονικής Γης, στο  Γυμνάσιο -Λύκειο Κονταριώτισσας την Κυριακή 16  Μαρτίου 2014 με ώρα έναρξης 11:30

Το παραδοσιακό τμήμα της χορωδίας θα διευθύνει, η μουσικός και ηθοποιός, κ. Μαρίκα Φωτοπούλου

Στην συναυλία θα συμμετέχει επίσης και η χορωδία “Πίερες”

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και φίλους που επισκέπτονται την περιοχή μας να έλθουν μαζί μας να απολαύσουν τα παραδοσιακά άσματα που θα τραγουδήσουν οι χορωδίες


Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο


Η πρόεδρος                                                           O γενικός γραμματέας


Ζώη – Παναγούλια Νίκη                                       Τσαρδούνης Γεώργιος

Μαρία Ναουντάκη: Αυτές είναι οι ενδείξεις που το παιδί σας χρήζει λογοθεραπείας


Την ώρα που είστε με το παιδάκι σας στην παιδική χαρά και ακούτε το συνομήλικο στην διπλανή κούνια να λέει περισσότερες λέξεις ή ακόμη και φράσεις…σίγουρα προβληματίζεστε.
Από την άλλη πολλές φορές έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας ξεχνάει άρθρα, μπερδεύει συλλαβές..
Αυτές οι ενδείξεις αλλά  και άλλες «ανησυχίες» μπορεί να σας οδηγήσουν στον ειδικό για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις υποψίες σας πως το παιδάκι σας έχει μείνει πίσω στη γλωσσική του ανάπτυξη (σύμφωνα με όσα προβλέπονται για παιδιά της ηλικίας του).
 Η λογοθεραπεία είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει ένα παιδάκι πιθανά προβλήματα λόγου, επικοινωνίας και ομιλίας για πάντα.
Στο Πινάκιο η λογοθεραπεύτρια  του  Κινωνικού Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο " ΕΔΡΑ" και συγκεκριμένα του Ψυχοπαιδαγωγικού  Κέντρου Παιδιού και Εφήβου "ΜΕΛΙΑ" Αγίων Αναργύρων Μαρία Νταουντάκη εξηγεί ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξουν οι γονείς, από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η λογοθεραπεία κ.α
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί…

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ποιες είναι οι ενδείξεις που χρήζουν λογοθεραπεία;
«Κάθε Διαταραχή της Επικοινωνίας, του Λόγου, της Ομιλίας, της Φωνής και της Σίτισης-Κατάποσης χρήζει λογοθεραπευτικής αξιολόγησης και παρέμβασης».


Με ποιους τρόπους μπορούν οι γονείς να παρατηρήσουν καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους;
Η λογοθεραπεύτρια Μαρία Νταουντάκη
 «Οι περισσότεροι γονείς οφείλουν να είναι σε ετοιμότητα όσον αφορά την γλωσσική εξέλιξη του παιδιού τους.
Αρχικά,  μπορούν να το συγκρίνουν με άλλα παιδιά του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος της ίδιας ηλικίας, χωρίς όμως να ξεχνάνε ότι υπάρχουν μικρές φυσιολογικές αποκλίσεις.
Έπειτα, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στον/στην εκπαιδευτικό του για να διαπιστώσουν εάν έχει παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό στην συμπεριφορά ή στο γνωστικό του επίπεδο. Τέλος, εάν ο γονέας αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη του παιδιού του αποκλίνει σημαντικά ή έστω και λίγο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά ή ενστικτωδώς κάτι τον προβληματίζει, καλό είναι να ζητήσει την γνώμη των ειδικών ώστε εκείνοι να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις. Για παράδειγμα: Κατά την διάρκεια της ομιλίας του μπορεί να αντικαθιστά ή να παραλείπει γράμματα, να επαναλαμβάνει τον πρώτο ήχο ή συλλαβή της ίδιας λέξης, η ομιλία του να ακούγεται διαφορετική (π.χ. ένρινη), να φαίνεται ότι δεν ακούει, να δυσκολεύεται να εκτελέσει απλές εντολές, το παιχνίδι του να είναι ακατάλληλο για την ομιλία του ή να προτιμά να παίζει μόνο του, να έχει εκρήξεις θυμού, να γίνεται επιθετικό στους άλλους».

Από ποια ηλικία και έπειτα ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;
 «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία έναρξης λογοθεραπείας. Η λογοθεραπευτική παρέμβαση ξεκινάει ακόμα και από την βρεφική ηλικία ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι δυσκολίες του παιδιού. Όσο πιο σοβαρή η δυσκολία του παιδιού τόσο μείζονος σημασίας είναι η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση».

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση και τι κινδύνους μπορεί να προλάβει;
«Υψίστης σημασία είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, γιατί  αφορά το κομμάτι της πρόληψης και μπορούν να αποφευχθούν σημαντικές επιπτώσεις. Όπως, γλωσσικές, μαθησιακές, να καθυστερήσει ως προς την σχολική ετοιμότητα. Ακόμα και ψυχολογικές, συναισθηματικές. Επιπροσθέτως, όλοι αυτοί οι παράγοντες να συμβάλουν  στην  εδραίωση του προβλήματος».

Ποιες είναι οι αιτίες της μη ορθής γλωσσικής ανάπτυξης;
«Η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι πιο σύνθετη καθώς φαίνεται ότι η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική.
-Γενετικοί- κληρονομικοί παράγοντες
-Περιβαλλοντικοί παράγοντες  
- Προβλήματα της μητέρας κατά την διάρκεια της κυήσης: (πχ. Κάπνισμα, αιμορραγίες, έντονο στρες κ.ά.)   
-Προβλήματα του βρέφους (π.χ. ανοξία, οισοφαγικές παλινδρομήσεις, τραυματισμοί κατά την διάρκεια του τοκετού κ.ά)
-Συχνές ασθένειες του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του (π.χ. ωτίτιδες)
-Ανατομικές ανωμαλίες( π.χ. σχιστίες, μακρογλωσσία, ορθοδοντικά προβλήματα, κοντό χαλινό κ.ά.)».

Απευθυνθείτε στο πλησιέστερο σε εσάς Ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «Έδρας» για οποιαδήποτε διευκρίνιση:


ΚΈΝΤΡΟ «ΠΝΟΗ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - Γαστούνης & Γουμενίτσης 14,
121 31, Περιστέρι
Τηλ/φαξ: 210 5901243

ΚΈΝΤΡΟ «ΙΛΙΑΧΤΙΔΑ» ΙΛΙΟΥ (Σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου Αίαντος & Κάλχου,
Ίλιον Αττικής
Τηλ./φαξ: 210 26.96.420-421

ΚΈΝΤΡΟ «ΠΝΟΗ» ΥΜΗΤΟΥ (Σε συνεργασία με τον Δήμο Δάφνης-ΥμηττούΛεωφ. Ηλιουπόλεως 62,
172 36, Υμηττός  Αττικής
Τηλ/φαξ: 210-76.50.882. Email: pnoe.ymittou@gmail.com

ΚΕΝΤΡΟ "ΠΝΟΗ" ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ Κωνσταντινουπόλεως 21, 124 61, Χαιδάρι Αττικής
ΤΗΛ/FAX: 210 5321294


ΚΕΝΤΡΟ "ΠΝΟΗ" ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ  Καραμανλή 12 και Ιάσωνος,
163 45, Ηλιούπολη  Αττικής
Τηλ: 210 9929220


ΚΈΝΤΡΟ "ΜΕΛΙΑ" ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (Σε συνεργασία με το Δήμο Αγ.Αναργύρων-Καματερού)
Λεωφόρος Δημοκρατίας 216, 13566
Τηλ. 6906425586
Αγ. Ανάργυροι Αττικής

134 51, Καματερό Αττικής

ΚΈΝΤΡΟ "ΠΝΟΗ" ΗΡΑΚΛΕΊΟΥΔιεύθυνση: Σαλαμίνος 11, Ηράκλειο Αττικής
Τηλ: 210-2834740


ΚΈΝΤΡΟ "ΠΝΟΗ" ΆΝΩ ΛΙΟΣΊΩΝ Εγγονοπούλου 16, Άνω Λιόσια,
Τηλ: 210 2484694


ΚΕΝΤΡΟ "ΠΝΟΗ" ΖΕΦΥΡΙΟΥ (Σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φυλής Φιλικής Εταιρείας 75), Ζεφύρι
Τ.Κ. 13 341,

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΒΛΗΘΕΙΣΑ ΤΗΣ 9/3/2014 ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 16/3/2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.






                                                ΤΟ

                                                Δ.Σ. 

Επαγγελματίες και επίσημα οι εννιά

Τ όνειρο πραγματικότητα έγινε την Πέμπτη το πρωί για εννιά νεαρούς ποδοσφαιριστές της ακαδημίας του Παναθηναϊκού που υπέγραψαν τα πρώτα τους επαγγελματικά συμβόλαια. Όπως είχε αποκαλύψει το Sport24.gr από την Δευτέρα οι πράσινοι "έδεσαν" εννιά ακόμα ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την ακαδημία του τριφυλλιού και στους οποίου θα στηριχθεί το πράσινο μέλλον.
Έτσι και έγινε την Πέμπτη το πρωί με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές σε δυο γκρουπ, το πρώτο αποτελούμενο από τους Στάικο, Γκέκα, Λάμπρου και Μυρθιανό και το δεύτερο από τους Κότσαρη, Νιούμαν, Τζανουλίνο, Αγγελόπουλο και Μαλντίν να μεταβαίνουν στα γραφεία της πράσινης ΠΑΕ και να βάζουν την υπογραφή τους σε συμβόλαια διάρκειας 2,5 ετών με τον Παναθηναϊκό.
Οι νεαροί ποδοσφαιριστές άλλοι με την παρουσία των γονιών τους, άλλοι μόνοι τους συναντήθηκαν με τον Νίκο Νταμπίζα ενώ κάποιοι είχαν την ευκαιρία να τα πουν και με τον Γιάννη Αλαφούζο ο οποίος ήταν παρών στα γραφεία.
 










Η σχετική ανακοίνωση της πράσινης ΠΑΕ αναφέρει:
"Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές Νέστορας Γκέκας, Κωνσταντίνος Κότσαρης, Δημήτρης Μυρθιανός, Μάριος Τζανουλίνος, Βασίλης Αγγελόπουλος, Μιχαήλ Πήτερ Νιούμαν, Πασχάλης Στάικος, Μαλντίν Υμεράι και Λάζαρος Λάμπρου ήρθαν σε συμφωνία για την υπογραφή επαγγελματικών συμβολαίων".

Ε.Π.Σ.ΠΙΕΡΙΑΣ,,, Αναβολή προγραμματισμενης προπόνησης


Αναβάλλεται  η προγραμματισμένη προπόνηση  για την Τέταρτη 19-3-2014 της μικτής παίδων. Αναμένεται  νέα ημερομηνία από Δευτέρα 17-3-2014 που θα αναρτηθεί στο site της Ε.Π.Σ.ΠΙΕΡΙΑΣ



Ερχονται κατασχέσεις για οφειλές και στα επικουρικά Ταμεία


Ερχονται κατασχέσεις για οφειλές και στα επικουρικά Ταμεία
Με κατασχέσεις απειλούνται όσοι χρωστούν - και δεν ρυθμίζουν- τις βεβαιωμένες οφειλές τους στα επικουρικά Ταμεία και στα Ταμεία Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ! Την άμεση μεταφορά των οφειλών αυτών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) - όπως ήδη ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα προς τα Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ. α) - προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης.
Ακολουθεί η πλήρης διάταξη
  1. "Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καθίσταται αρμόδιος φορέας για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 101 του Ν. 4172/2013 (Α ́167), προκειμένου για εισφορές που βεβαιώνονται και συνεισπράττονται από το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ με βάση το άρθρο 2 της απόφασης αυτής.
  2. Για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 101 του Ν. 4172/2013 (Α ́167) συντάσσεται πράξη βεβαίωσης οφειλής από το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, η οποία διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παρ. 9 και 12 του ανωτέρω άρθρου και Νόμου"

Δημοσκόπηση: To 88% των πολιτών δυσαρεστημένο από κυβέρνηση και αντιπολίτευση


Δημοσκόπηση: To 88% των πολιτών δυσαρεστημένο από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει την πλειοψηφία των θετικών απόψεων της κοινής γνώμης, αλλά ο πρωθυπουργός είναι πρώτος σε δημοτικότητα και καταλληλότητα για το συγκεκριμένο αξίωμα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Η έρευνα της Public Issuse για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία το Μάρτιο δημοσιεύεται από την Εφημερίδα των Συντακτών την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, στην κορυφή της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς προσπέρασε δύο ανταγωνιστές του και βρέθηκε στην πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά θετικής γνώμης που λαμβάνουν οι αρχηγοί των κομμάτων είναι (σε παρένθεση η επίδοση του Φαβρουαρίου):
  • Αντώνης Σαμαράς (Νέα Δημοκρατία): 39% (40%)
  • Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): 38% (41%)
  • Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) 37% (42%)
  • Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ): 27% (31%)
  • Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ): 27% (31%)
  • Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): 18% (21%)
  • Νίκος Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή): 9% (10%)
Ο κ.Σαμαράς προηγείται του κ.Τσίπρα και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, καθώς συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων, έναντι 30%.
Σε επίπεδο κομμάτων, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική:
  • ΣΥΡΙΖΑ 37% (38%)
  • ΔΗΜΑΡ 35% (34%)
  • Νέα Δημοκρατία 32% (34%)
  • ΚΚΕ 32% (34%)
  • ΑΝΕΛ 31% (34%)
  • ΠΑΣΟΚ 15% (18%)
  • Χρυσή Αυγή 10% (12%)
Σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (88%) δηλώνουν πάντως σαφέστατα δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που το 44% δηλώνει ότι καμία σημερινή κυβερνητική πρόταση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα της Ελλάδας, όταν την κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) στηρίζει το 27% και μία διάδοχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 24%.
Η έρευνα εξετάζει και το τοπίο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πολύ (32%) ή αρκετά (32%), ενώ το 73% δηλώνει ότι θα πάει σίγουρα στην κάλπη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδόν δύο στους τρεις (64%) εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη απέτυχε, όταν σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) πιστεύει ότι έχει πετύχει.
ethnos.gr

Στο 27,5% η ανεργία στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2013

Στο 27,5% η ανεργία στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2013
Στο 27,5% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού κατά το δ΄ τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.589.657 άτομα και των ανέργων σε 1.363.137.

Το ποσοστό ανεργίας ήταν 27,5%, έναντι 27,0% του προηγούμενου τριμήνου και 26,0% του αντίστοιχου τριμήνου 2012.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2012. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2012.

Πόση δύναμη κρύβει το μητρικό χάδι;

Πόση δύναμη κρύβει το μητρικό χάδι;

Ένα χάδι και μια αγκαλιά είναι ένας υπέροχος τρόπος να δείξουμε τη λατρεία μας στα παιδιά μας. Εκτός όμως από αυτό, η αγκαλιά και το άγγιγμα μας μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά για τη συναισθηματική, την ψυχική υγεία του παιδιού όσο και για την πνευματική του ανάπτυξη!

Μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αποκάλυψε τα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη που έχει η ανθρώπινη σωματική επαφή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες! Η έρευνα έδειξε ότι το μητρικό άγγιγμα μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την πνευματική λειτουργία, αυξάνει την ανάπτυξη των βρεφών, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα χάδια βοηθούν στη νοητική ανάπτυξη των βρεφών  
Όλοι μας έχουμε δει στην πράξη τη δύναμη που κρύβει το άγγιγμα μας στα μωρά. Μια και μόνο αγκαλιά αρκεί για να σταματήσουν το κλάμα, να ηρεμήσουν και να χαμογελάσουν. Όταν ένα μωρό γεννιέται έχει πολύ περιορισμένη όραση και ακοή που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως η αφή είναι ο τρόπος με τον οποίο το βρέφος πρόκειται να συνδεθεί με το κόσμο τους πρώτους μήνες της ζωής του καθώς οι άλλες αισθήσεις αρχίζουν να αναπτύσσονται. Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες.

Τα χάδια καθησυχάζουν τα παιδιά από το στρες  
Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα χάδια, γιατί τα βοηθούν να χαλαρώσουν και τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας και ευτυχίας, λέει ο δόκτωρ James Nicolai, γιατρός και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Andrew Weil. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικήςδιαπίστωσε ότι τα παιδιά που τα χάιδευαν συχνά είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, καθώς και λιγότερο άγχος από εκείνα που δεν τα χάιδευαν. 

Τα χάδια προστατεύουν τα παιδιά από τα κρυολογήματα
Όπως μας διαβεβαιώνουν ερευνητές από το Cedars-Sinai Medical Center, η αγάπη και η ασφάλεια που νιώθει μέσω της αφής το μωρό (από όπου λαμβάνει και τα πρώτα του μηνύματα) συνδέονται με την αύξηση της άμυνας του οργανισμού και της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Τα χάδια βελτιώνουν την αναπνοή 
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pediatrics, ασθματικά παιδιά που οι μαμάδες τους, τους έκαναν ένα στοργικό μασάζ 20 λεπτά πριν τον ύπνο μετά από ένα μήνα ανέπνεαν καλύτερα από τα παιδιά που έπαιρναν τακτική φαρμακευτική αγωγή.

Τα χάδια μεγαλώνουν ήρεμα και ασφαλή παιδιά 
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να αρχίσουν να αποτραβιούνται από αγκαλιές και χάδια θέλοντας να δώσουν την αίσθηση στους άλλους ότι δεν είναι πλέον μωρά, αλλά το άγγιγμα και την σωματική επαφή την έχουν ανάγκη και τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά των παιδιών συχνά συνδέεται με την έλλειψη σωματικής επαφής με τους γονείς. Ένα ελαφρύ άγγιγμα στην πλάτη ή στον ώμο μπορεί να υπενθυμίσει στο ανήσυχο παιδί να κάνει λίγο ακόμα υπομονή ή όταν το μεγάλο χέρι του γονιού κρατάει στην παλάμη του το μικρότερο χέρι του παιδιού, μπορεί να του δώσει ώθηση και κουράγιο. Μια αγκαλιά και ένα χάδι πριν τον ύπνο μπορεί να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν το παιδί. Σε καταστάσεις άγχους και πίεσης η σωματική επαφή γονιού παιδιού μπορεί να αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης αρνητικών συναισθημάτων δημιουργώντας στο παιδί συναισθήματα αποδοχής και ασφάλειας.

Τέλος θυμηθείτε: η σωματική επαφή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τα παιδιά μας. Κάθε φορά που αγκαλιάζουμε ή του προσφέρουμε το χάδι μας, του υπενθυμίζετε πόσο το αγαπάτε!

Από την Sharon Liao, The Healing Power of Touch

Τα μυστικά του γυναικείου οργασμού

Τα μυστικά του γυναικείου οργασμού

Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι ελεύθερη, επαναστατική. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να μπει σε «καλούπια». Η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται διαφορετικά την ερωτική επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση και κατ’ επέκταση τον οργασμό. Οι συγκεχυμένες, όμως, πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά σχετικά με τον «ιδανικό» οργασμό, την «τέλεια» κορύφωση, μας δημιουργούν ερωτήματα που επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι σημαίνει τελικά ικανοποίηση. Το κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσει να λύσει κάθε απορία.

Τι συμβαίνει τη στιγμή του οργασμού; Ο οργασμός είναι ουσιαστικά η κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης. Διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και στην πραγματικότητα αποδεσμεύεται η σεξουαλική ένταση, προκαλώντας μια παροδική αίσθηση θολωμένης συνείδησης. Παρατηρείται αύξηση της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, αλλά και ακούσιες συσπάσεις του κόλπου, της μήτρας και των σφιγκτήρων του πρωκτού. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey των ΗΠΑ, ο οργασμός στις γυναίκες συνεπάγεται αντιδράσεις σε 30 διαφορετικά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας ακόμα και προσωρινή απώλεια της αίσθησης του πόνου. Την κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης διαδέχεται ένα αίσθημα χαλάρωσης, που οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών (ορμονών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, αλλά ταυτόχρονα έχουν και παυσίπονη δράση).

Κλειτοριδικός ή κολπικός; Το ερώτημα αυτό δεν έχει πάψει να απασχολεί τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Ο μύθος του κολπικού οργασμού έχει τις ρίζες του στη θεωρία του Φρόιντ, σύμφωνα με την οποία ο κλειτοριδικός οργασμός είναι «παιδικός», ενώ ο κολπικός δηλώνει σεξουαλική ωρίμαση. Σήμερα, η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί. Οι επιστήμονες θεωρούν την κλειτορίδα πιο ευαίσθητο όργανο από τον κόλπο, με περισσότερες νευρικές απολήξεις ακόμα και από το πέος. Ο ρόλος της κλειτορίδας είναι ουσιαστικός, όχι μόνο στον οργασμό, αλλά και κατά τη φάση της διέγερσης και της κορύφωσης, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, με τη βοήθεια της σύγχρονης απεικονιστικής τεχνικής της μαγνητικής τομογραφίας, αποδεικνύεται ότι η κλειτορίδα διεγείρεται όπως και το πέος, στη φάση της οπτικής πρόκλησης με ερωτικές εικόνες. Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι προτιμούν τον κλειτοριδικό ερεθισμό, ενώ υπάρχουν και άλλες που θεωρούν ιδανικό το συνδυασμό και των δύο τρόπων διέγερσης. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να ανακαλύψουμε τι μας ευχαριστεί περισσότερο και να το μοιραστούμε με το σύντροφό μας.

Μπορώ να έχω πολλαπλούς οργασμούς; Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ένα μόνο οργασμό με κορύφωση, κάποιες έχουν μικρούς οργασμούς που φτάνουν σε έναν κορυφαίο (πολλαπλοί οργασμοί), ενώ υπάρχουν και άλλες με διακοπτόμενους οργασμούς (φτάνουν, δηλαδή, ψηλά, κόβονται, ξαναφτάνουν και ξανακόβονται), γεγονός που μπορεί να κρύβει κάποια παθολογία (π.χ. γυναικολογικά προβλήματα, άγχος κλπ.). Για να διαμορφωθούν αυτοί οι τύποι οργασμού, έχουν συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- γονίδια, απόψεις και εμπειρίες, ενώ η κάθε γυναίκα συνήθως ανήκει σε έναν από αυτούς τους τύπους.

Τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος στη γυναικεία κορύφωση; Η γυναικεία σεξουαλικότητα συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τη στιγμή του οργασμού. Ένα ερέθισμα (π.χ. ένα βλέμμα, μια μυρωδιά, ένα συναίσθημα) προκαλεί σεξουαλική επιθυμία, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου και την έκκριση ορμονών (ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης και τεστοστερόνης), που συνδέονται με την ερωτική επιθυμία και τη διέγερση.

Το ιδανικό είναι ο ταυτόχρονος οργασμός; Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι πραγματικά μια όμορφη εμπειρία, η οποία δημιουργεί μια αίσθηση απόλυτης σεξουαλικής «ισορροπίας» και ηδονής. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητος ούτε και υποχρεωτικός. Ο όρος «ιδανικό» λειτουργεί μάλλον καταναγκαστικά και για τους δύο συντρόφους, οι οποίοι παραβλέπουν την απόλαυση που προσφέρει η ίδια η σεξουαλική πράξη και προσπαθούν εναγωνίως να πετύχουν το συγχρονισμό του οργασμού. Συνήθως, το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μη φτάνει σε κορύφωση κανείς εκ των δύο συντρόφων. Ο ταυτόχρονος οργασμός μπορεί να έρθει αβίαστα όταν το ζευγάρι βρει το δικό του ρυθμό. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό δεν συμβεί, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση και απόλαυση στο σεξ.

Πρέπει να έχω οργασμό σε κάθε σεξουαλική επαφή; Ο γυναικείος οργασμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μια σκέψη που μας ήρθε ξαφνικά στο μυαλό ή το κουδούνισμα του τηλεφώνου είναι αρκετά για να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και να μας απομακρύνουν από την κορύφωση. Δεν μπορεί κάθε ερωτική πράξη να είναι τέλεια. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργασμός δεν αποτελεί υποχρεωτική παράμετρο για κάθε επαφή, ούτε είναι καθοριστικός παράγοντας για την ικανοποίηση. Αντί να σκεφτόμαστε «πρέπει να έρθω σε οργασμό», σκέψη εξαναγκαστική που μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε το «μπορώ, θέλω, διεκδικώ έναν οργασμό».

Γιατί δεν μπορώ να φτάσω σε οργασμό; Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν φτάσει ποτέ σε οργασμό (από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής) και άλλες οι οποίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρείται σε όλες τις ερωτικές επαφές μιας γυναίκας, με όλους τους συντρόφους, ή να εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η λεγόμενη οργασμική διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε οργανικά αίτια (π.χ. γυναικολογικά προβλήματα), σε ψυχολογικά (π.χ. άγχος, αναστολές, χαμηλή αυτοεκτίμηση) ή και σε συνδυασμό των δύο, να είναι αποτέλεσμα μειωμένης ερωτικής επιθυμίας ή απουσίας προκαταρκτικών ερωτικών παιχνιδιών. Η συμβολή ενός ψυχοθεραπευτή είναι σημαντική, προκειμένου να διερευνήσει η κάθε γυναίκα τους λόγους που την εμποδίζουν να φτάσει στην κορύφωση και έτσι να μπορέσει να τους αντιμετωπίσει.

Υπάρχει σημείο G; Το σημείο G λέγεται ότι είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος λίγων εκατοστών από την είσοδο του κόλπου, στο πρόσθιο τοίχωμά του. Ονομάστηκε «G» εξαιτίας του Ernst Gräfenberg, του γυναικολόγου που εντόπισε πρώτος το σημείο και θεωρείται ότι η διέγερσή του μπορεί να κάνει τον οργασμό πιο έντονο και πιο ολοκληρωμένο, ενώ απελευθερώνει εκκρίσεις σε ρευστή μορφή. Οι γνώμες πάντως σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι διίστανται. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως το συγκεκριμένο σημείο το έχουν μόνο ορισμένες γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Μελέτης Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, το σημείο G δεν υπάρχει! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.800 γυναίκες, όλες ζεύγη μονοζυγωτικών ή διζυγωτικών διδύμων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ιδέα του σημείου G είναι καθαρά υποκειμενική, αφού τα ομοζυγωτικά δίδυμα δεν συμφωνούσαν στην ύπαρξή του (μία εκ των δύο διδύμων θεωρούσε ότι έχει σημείο G, σε αντίθεση με την άλλη), παρόλο που μοιράζονταν τα ίδια γονίδια. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να αναζητάμε απεγνωσμένα τη «μαγική» αυτή ανατομία, που το μόνο που προκαλεί είναι άγχος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΛΕΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ψυχοθεραπεύτρια, κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών, υπεύθυνη της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ).

Crash test στις δίαιτες της «μόδας»

Crash test στις δίαιτες της «μόδας»

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τη «μαγική φόρμουλα» που θα μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά «ως εκ θαύματος». Βιβλία με «επαναστατικές» δίαιτες βγαίνουν συνεχώς στην αγορά, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στις λίστες των best sellers. Περιοδικά παρουσιάζουν διατροφικά προγράμματα που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα και… η βιομηχανία του αδυνατίσματος καλά κρατεί. Αν δεν πειστήκατε ακόμη, δοκιμάστε να βάλετε τη λέξη «diet» σε μια μηχανή αναζήτησης του Internet και θα βρεθείτε μπροστά σε περίπου 200.000.000 αποτελέσματα! Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί την πλειονότητα του κόσμου να εναποθέτει τις ελπίδες και τα… χρήματά της σε νέες κάθε φορά δίαιτες; Οι εμπνευστές διάφορων μεθόδων αδυνατίσματος επικαλούνται συγκεκριμένους επαναστατικούς «μηχανισμούς» που εξασφαλίζουν την απώλεια βάρους σε χρόνο ρεκόρ. Ωστόσο, συνήθως πρόκειται για επαναλήψεις παλιών διατροφικών προγραμμάτων με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Εμείς ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο δημοφιλείς δίαιτες, σχολιασμένες από τους ειδικούς.


 

Σύμφωνα με έρευνες, το 1/3 όσων κάνουν δίαιτα καταλήγουν να έχουν περισσότερα κιλά λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη του προγράμματος. Κυριότερη αιτία είναι ότι οι διάσημες δίαιτες, παρά τους περίπλοκους «μηχανισμούς» ή/και τις «επαναστατικές φόρμουλες» που προτείνουν, στην πλειονότητά τους στηρίζονται σε αβάσιμα κριτήρια. Αρχικά παρατηρείται μεγάλη απώλεια βάρους, η οποία όμως βασίζεται ουσιαστικά στις λίγες θερμίδες τους. Το αποτέλεσμα είναι να κουράζεται κανείς εύκολα και να παίρνει πίσω τα κιλά που έχασε, αν όχι και περισσότερα.

 
 Πρόκειται για την πιο διά­σημη «χημική» δίαιτα, με εμπνευστή τον αμερικανό γιατρό Ρόμπερτ Άτκινς. Βασίζεται στη λογική ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλεται στην υπερέκκριση ινσουλίνης, που προέρχεται από την αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Αντίθετα, όταν υπάρχει έλλειψη υδατανθράκων, ο οργανισμός αναγκάζεται να παράγει ουσίες που «κόβουν» την όρεξη (κετονοσώματα).
 Είναι δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες (περισσότερο από 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) και λιπαρά (40-45%, εκ των ­οποίων το 15-20% κορεσμένα) και ιδιαίτερα χαμηλή σε υδατάνθρακες (περίπου 20 γρ. ημερησίως). Περιλαμβάνει τροφές όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, αυγά και αλλαντικά, ενώ αποκλείει άλλες, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, ψωμί και ζυμαρικά. Αποτελείται από δύο δεκαπενθήμερες φάσεις (η πρώτη πιο στερητική και η δεύτερη πιο ανεκτική).
 Απώλεια 4-6 κιλών την πρώτη εβδομάδα.
 Διαιτολόγια χαμηλά σε υδατάνθρακες και υψηλά σε πρωτεΐνες και λίπος έχουν καλύτερα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα (σε διάστημα 6 μηνών), αλλά όχι μακροπρόθεσμα (πάνω από 12 μήνες). Στις πρωτεϊνικές δίαιτες, χάνονται ουσια­στικά υγρά και όχι λίπος, οπότε είναι εύκολο να πάρετε ξανά τα κιλά που χάσατε. Οι συστηματικές πρωτεϊνικές δίαιτες στερούν τον οργανισμό από τους αναγκαίους υδατάνθρακες και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών (διαδικασία της κετοξέωσης). Πρόκειται για κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν των διαβητικών, οι οποίοι δυσκολεύονται να μεταβολίσουν τους υδατάνθρακες. Η μεγάλη κατανάλωση λίπους σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγεια­κών επεισοδίων, ενώ αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης και ζάλη, ενώ μπορεί να υπάρξει και δυσκοιλιότητα, λόγω της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών. Συνήθως, συστήνεται και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, για τον κίνδυνο υποβιταμίνωσης. Αν είστε πάντως υγιείς και ενήλικοι, μπορείτε να την ακολουθήσετε για λιγότερο από 10 ημέρες, ενώ είναι απαγορευτική για όσους πάσχουν από προβλήματα στα νεφρά.


 
Πρόκειται για αρκετά στερητική δίαιτα, που εξαιρεί τα λίπη από τη διατροφή και αποβλέπει στο να καταναλώνει κανείς λίγες θερμίδες μέσα στην ημέρα.
 Απαγορεύεται η κατανάλωση λιπαρών τροφών και αλκοόλ, ενώ αποφεύγεται το αλάτι. Στις σαλάτες προτιμάται το ξίδι ή το λεμόνι και αποφεύγεται το λάδι. Το πρωινό (γκρέιπφρουτ και φρυγανιές ολικής άλεσης) και το σνακ (καρότο ή σέλινο) είναι καθημερινά τα ίδια. Διαρκεί περίπου 15 ημέρες.
 Απώλεια 4-5 κιλών σε 1 εβδομάδα.
 Περιορίζονται σημαντικά οι υδατάνθρακες, η καλύτερη δηλαδή πηγή ενέργειας του οργανισμού, αλλά και τα λίπη, με αποτέλεσμα να στερείται κανείς τα πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά (π.χ. τα μονοακόρεστα του ελαιόλαδου). Παράλληλα, μειώνεται και η δυνατότητα απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K), ενώ υπάρχει και έλλειψη ασβεστίου, λόγω της απουσίας γάλακτος από τη διατροφή. Αν η δίαιτα εμπλουτιστεί με ελαιόλαδο, δεν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, αλλά και πάλι δεν συστήνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 
 Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες κατατάσσονται ανάλογα με την ικανότητά τους να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και να επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Προτείνεται, λοιπόν, η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή εκείνων που ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου. Η πατάτα π.χ. έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη και, επομένως, ανεβάζει το σάκχαρο με γρηγορότερο ρυθμό.
 Συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. φρούτα, όσπρια και ζυμαρικά).
 Απώλεια λίπους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 Μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές της επιδράσεις στην πρόληψη ή τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρ’ όλα αυτά, ο γλυκαιμικός δείκτης δεν αποτελεί πάντα δείκτη υγιεινής διατροφής, καθώς τρόφιμα και ­ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα παγωτά, οι χυμοί τύπου νέκταρ κλπ., έχουν συχνά χαμηλές ή μέτριες τιμές γλυκαιμικού δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων μπορεί επίσης να μειωθεί με την προσθήκη λίπους, που επιβαρύνει το θερμιδικό τους φορτίο. Ωστόσο, το διαιτολόγιο δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνο για την υγεία.


 
Βασίζεται στο σκεπτικό ότι η ισορροπημένη λήψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους προτρέπει το σώμα να εκκρίνει ινσουλίνη σε ιδανικά επίπεδα. Όσο οι τιμές της ινσουλίνης διατηρούνται στα επιθυμητά ύψη, βρίσκονται μέσα στη «ζώνη». Ο εμπνευστής της δίαι­τας Barry Sears ορίζει τη «ζώνη» ως την κατάσταση του μεταβολισμού κατά την οποία το σώμα λειτουργεί στο ­μέγιστο των δυνατοτήτων του.
 Το διαιτολόγιο περιλαμβάνει 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος, ενώ προβλέπεται η τακτική πρόσληψη τροφής ανά 3-4 ώρες. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία στάδια: στο πρώτο σταματά κανείς να παίρνει βάρος, στο δεύτερο αρχίζει να χάνει βάρος και στο τελευταίο χάνει αρκετά κιλά. Η κυρίως δίαιτα διαρκεί 15 ημέρες, αλλά ο εμπνευστής της την προτείνει ως διά βίου διατροφή.
 Απώλεια 2-4 κιλών την πρώτη εβδομάδα της κυρίως δίαιτας.
 Περιλαμβάνει λιγότερα λίπη και περισσότερους υδατάνθρακες από τη δίαιτα Άτκινς, αλλά παραμένει ελλιπής σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, υδατοδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κάθε γεύμα χαρακτηρίζεται σχεδόν ισορροπημένο, ωστόσο, σύμφωνα με τις παγκόσμιες διαιτητικές συστάσεις, μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να καλύπτει το 10-15% της ημερήσιας ενέργειας σε πρωτεΐνες, το 50-55% σε υδατάνθρακες και το 30-40% σε λίπη. Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει το αίσθημα της πείνας, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί αύξηση της ουρίας και του ουρικού οξέος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά, ενώ η μακροχρόνια συστηματική κατανάλωση κρέατος επιβαρύνει την καρδιά. Επιπλέον, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της δίαιτας, αφού απαιτούνται καθημερινοί υπολογισμοί με τη χρήση θερμιδομετρητή. Αν είστε απόλυτα υγιείς, μπορείτε να την ακολουθήσετε για 1-2 εβδομάδες.


 
Βασίζεται στη χορήγηση έτοιμων σκευασμάτων σε μορφή σκόνης, που εμπεριέχουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά, με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αποδίδουν σταθερή ποσότητα θερμίδων ανά μερίδα. Επιπλέον, τα «έτοιμα γεύματα» είναι πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες, που προκαλούν γρήγορα κορεσμό.
 Οι πιο γνωστές δίαιτες φόρμουλας είναι η «Slimfast» και αυτή «του Cambridge». Στηρίζονται στην κατανάλωση έτοιμων «γευμάτων», που αντικαθιστούν ορισμένα ή όλα τα γεύματα της ημέρας. Τα παρασκευάσματα αυτά μπορεί να τα βρει κανείς στα φαρμακεία και πρέπει να έχουν οπωσδήποτε την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το διατροφικό πρόγραμμα διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες.
 Απώλεια 5-6 κιλών την εβδομάδα.
 Τα «έτοιμα γεύματα», αν και θεωρούνται αποτελεσματικά, δεν είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν υδατάνθρακες και αμινοξέα, αλλά στερούνται αλάτων, βιταμινών και λιπι­δίων. Είναι συχνές οι υποβιταμινώσεις σε όσους ακολουθούν τέτοιες δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και συστήνονται σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής. Μετά τη λήξη της δίαιτας, κινδυνεύετε να ξαναπάρετε κιλά, αφού ουσιαστικά δεν αλλάζει η διατροφική σας συμπεριφορά.


 
Ο δρ. William Hey διαχωρίζει τα τρόφιμα ως προς τον τρόπο πέψης, σε όξινα, αλκαλικά και ουδέτερα, και τονίζει ότι οι κακοί συνδυα­σμοί τροφίμων μάς παχαίνουν. Όταν, δηλαδή, βρίσκονται ταυτόχρονα στο στομάχι τρόφιμα που θέλουν όξινο περιβάλλον με άλλα που χρειάζονται αλκαλικό, ο οργανισμός δυσκολεύεται να τα πέψει, καθυστερεί να τα αφομοιώσει και καταλήγει να αποβάλλει συστατικά που χρειάζεται ή να τα μετατρέπει σε τοξίνες ή λίπος.
 Το διατροφικό σύστημα του δρ. William Hey απαγορεύει το συνδυασμό υδατανθράκων με πρωτεΐνες και προτείνει ξεχωριστά γεύματα για κάθε κατηγορία θρεπτικού συστατικού. Απαγορεύεται π.χ. να καταναλώνει κανείς κρέας μαζί με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά. Επίσης, πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 4-4,5 ωρών μεταξύ των γευμάτων. Τα τρόφιμα χωρίζονται σε υδατανθρακούχα, πρωτεϊνούχα, φρούτα και λαχανικά. Ο δρ. Hey υποστηρίζει ότι μπορεί κανείς να υιοθετήσει το διατροφικό του πρόγραμμα διά βίου.
 Απώλεια 3-5 κιλών την εβδομάδα.
 Είναι δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και ταυτόχρονα αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις έτοιμες τροφές. Παράλληλα, όμως, περιορίζεται η λήψη συγκεκριμένων τροφίμων (π.χ. γαλακτοκομικά), με αποτέλεσμα να προκαλούνται ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Η άποψη, πάντως, ότι υπάρχουν τρόφιμα «συμβατά» και «μη συμβατά» μεταξύ τους είναι επιστημονικά αστήρικτη. Το στομάχι μας είναι εκπαιδευμένο να χωνεύει τα πάντα συγχρόνως, χωρίς να «αρρωσταίνουμε» ή να παχαίνουμε. Η δίαιτα Hey δημιουργεί, επίσης, την εσφαλμένη εντύπωση ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ο συνδυασμός των τροφών, παρά η ποσότητα που καταναλώνουμε, οδηγώντας έτσι αρκετούς στην πολυφαγία. Μπορεί να ακολουθηθεί πάντως άφοβα από ενηλίκους για μερικές ημέρες.


 
Βασίζεται στη θεωρία ότι η ομάδα αίματος συνδέεται με την ευπάθεια σε διάφορες ασθένειες και την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Ανάλογα με τον τύπο αίματος, υπάρχουν τροφές που είναι ή δεν είναι «συμβατές» με τον οργανισμό. Έτσι, για να χάσει κανείς βάρος, πρέπει να στερηθεί ορισμένες τροφές.
Το πρόγραμμα: ● Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 πρέπει να προτιμούν το κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά και να περιορίζουν τα αρτοσκευά­σματα και τα δημητριακά.
● Το διαιτολόγιο όσων έχουν ομάδα αίματος Α πρέπει να στηρίζεται σε χορτοφαγικές επιλογές. ● Όσοι έχουν ομάδα αίματος Β πρέπει να καταναλώνουν κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα και η διατροφή τους να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφών.
● Το διαιτολόγιο όσων έχουν ομάδα αίματος ΑΒ είναι ένας συνδυασμός της δίαιτας των ατόμων με ομάδα αίματος Α και ομάδα αίματος Β.
 Οι δίαιτες και για τις 4 όμαδες αίματος δίνουν λίγες θερμίδες, οπότε επιτυγχάνεται απώλεια βάρους επειδή το άτομο «ξοδεύει» περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνει.
 Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στη δίαιτα αυτή. Ουσιαστικά απευθύνεται στην «ανάγκη» των ατόμων που ακολουθούν συχνά δίαιτες, για κάτι διαφορετικό και πιο ελκυστικό. Βασικό αρνητικό της στοιχείο είναι ότι υπερκαταναλώνονται ή παραλείπονται ολόκληρες κατηγορίες τροφών, με αποτέλεσμα να στερείται ο οργανισμός ωφέλιμα συστατικά.

 
Η λογική: Στηρίζεται στις αρχές της δίαιτας του Hey (που διαχωρίζει τις τροφές σε όξινες, ουδέτερες και αλκαλικές) και προτείνει τον αυστηρό περιορισμό λιπών και πρωτεϊνών.
 Βασίζεται στην κα­τα­νάλωση τροφίμων ακριβών και ιδιαί­τερων, όπως εξωτικών φρούτων και εξει­δικευμένων τυποποιημένων τροφίμων. Περιλαμβάνει κυρίως φρούτα και λαχανικά και απαιτεί αυστηρή τήρηση των ωρών των γευμάτων. Επιτρέπει την κατανάλωση οινοπνευματωδών (π.χ. σαμπάνια, βότκα, τζιν), αλλά όχι καφέ. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου ένα μήνα.
 Με δέλεαρ γνωστούς καλλιτέχνες, οι οποίοι απομονώνονται για ένα χρονικό διάστημα για να επιστρέψουν εμφανώς αδυνατισμένοι, η δίαιτα υπόσχεται απώλεια 4-6 κιλών την πρώτη εβδομάδα.
 Πρόκειται για ιδιαίτερα υποθερμιδική δίαιτα, που οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, γι’ αυτό και μάλλον θα ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε. Στερεί τον οργανισμό από πρωτεΐνες, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζαλάδες ή δυσκολία στη συγκέντρωση και συνήθως αποδεικνύεται εξαιρετικά επιβαρυντική για… την τσέπη σας!

 
 Κάθε τροφή αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες μονάδες, που υπολογίζονται βάσει των θερμίδων, του λίπους και των φυτικών ινών που περιέχει. Ο καθένας, ανάλογα με το βάρος, το ύψος και το φύλο του, δεν πρέπει να κατα­ναλώνει πάνω από έναν ορισμένο αριθμό μονάδων ημερησίως.
 Το διαιτολόγιο περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Με τη βοήθεια του υπολογισμού των μονάδων, γνωρίζει κανείς ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς τρώει, ενώ στόχος είναι να μην ξεπεράσει το όριο των μονάδων που πρέπει να καταναλώνει ανάλογα με το προφίλ του.
 Ότι θα χάσετε το 10% του αρχικού σας βάρους, χωρίς να στερηθείτε συγκεκριμένες τροφές από οποιαδήποτε κατηγο­ρία τροφίμων.
 Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο να ακολουθήσει κανείς ένα πρόγραμμα δίαιτας διαχωρίζοντας τις «ελαφριές» από τις «επιβαρυντικές-παχυντικές» τροφές. Παρ’ όλα αυτά, απουσιάζει η απαραίτητη γνώση, ώστε να ξέρει το άτομο που ακολουθεί το πρόγραμμα γιατί επιλέγει ή αποφεύγει ένα τρόφιμο.

 
 Αυστηρή χορτοφαγική δίαι­τα με περιορισμό στις ζωικές ­τροφές. Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων οδηγεί σε απώλεια βάρους.
 Ο δρ. Dean Ornish προτείνει δύο είδη δίαιτας: ένα προληπτικό διαιτολόγιο και ένα διατροφικό πρόγραμμα για όσους έχουν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα ή υψηλή χοληστερίνη. Γενικοί κανόνες είναι η αυξημένη κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (κυρίως φρούτων και λαχανικών), η μείωση των απλών όπως η ζάχαρη και η αποφυγή του κορεσμένου λίπους και της πρωτεΐνης (π.χ. κόκκινου κρέατος). Επιτρέπονται μόνο τα ασπράδια αυγού και τα γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά.
 Πέρα από απώλεια βάρους, υπόσχεται και φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης.
 Αν και φαίνεται να λειτουργεί αποτοξινωτικά, δεν είναι επαρκής δίαιτα, αφού από το καθημερινό διαιτολόγιο απουσιά­ζουν τροφές που προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθηθεί πιστά, επειδή είναι πολύ αυστηρή.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι ρεαλιστικός στόχος είναι η απώλεια 5-10% του βάρους, με ένα ολιγοθερμιδικό διαιτολόγιο που στηρίζεται αποκλειστικά στη μείωση των θερμίδων κατά 500-1.000 ημερησίως και οδηγεί σε απώλεια 0,5-1 κιλού την εβδομάδα. Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι θρεπτικά πλήρες, να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής του καθενός και να μην περιλαμβάνει τροφές που το άτομο δεν θέλει ή δεν πρέπει να καταναλώνει. Με την απώλεια βάρους, βελτιώνεται ο μεταβολισμός, μειώνονται οι τιμές του σακχάρου, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης, πέφτει η «κακή» χοληστερίνη και ανεβαίνει η «καλή».

 
Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες (όπως η δίαιτα Άτκινς), καθώς και διαιτολόγια που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τις ολιγοθερμιδικές δίαιτες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα στο Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «New Εngland Journal of Medicine». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η δίαιτα τύπου Άτκινς έριξε περισσότερο τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, ενώ η μεσογειακή δίαιτα περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς και μεγιστοποίησε την απώλεια βάρους μεταξύ των γυναικών της μελέτης. Παρά την αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, η δίαιτα τύπου Άτκινς οδήγησε στη μέγιστη βελτίωση όσον αφορά την αναλογία ολικής χοληστερίνης και «καλής» χοληστερίνης. Όσο για την απώλεια βάρους, η δίαιτα χαμηλών λιπαρών οδήγησε σε μέση απώλεια 3,3 κιλών, η μεσογειακή δίαιτα σε απώλεια 4,6 κιλών και η δίαιτα Άτκινς σε απώλεια 5,5 κιλών.

 «Κατά καιρούς, βγαίνουν μελέτες που δείχνουν τα αρνητικά ή τα θετικά αποτελέσματα της δίαιτας Άτκινς (με συχνή την υποψία ότι είναι επηρεασμένα από την εταιρεία του Άτκινς!). Σαφώς, η απώλεια βάρους με μια πρωτεϊνική δίαιτα είναι μεγάλη και ταχύτερη από άλλες δίαιτες, αφού προκαλεί κέτωση και απώλεια υγρών, αλλά ταυτόχρονα η αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπαρών έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει τα λιπίδια. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν καλά αποτελέσματα μέχρι τους 6 πρώτους μήνες της δίαιτας, αλλά στους 12 μήνες τα αποτελέσματα εξομοιώνονται με αυτά των ολιγο­θερ­μιδικών διαιτολογίων. Όσο για τη μεσογειακή διατροφή και τις μέτρια ολιγοθερμιδικές δίαιτες, τα οφέλη τους αναγνωρίζονται από την πλειονότητα των διαιτολόγων».


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας ­Παχυσαρκίας, και τον κ. Στυλιανό Δερμιτζάκη, ειδικό παθολόγο.