ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Ομιλεί… γερμανικά ο νέος Πανσερραϊκός

sel31-f01-s30
Ολοκληρώθηκε το διήμερο… τουρ στις Σέρρες του κλιμακίου της γερμανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας, «DeutscheFussball Invest», που δείχνει ένα βήμα από την επένδυση στον Πανσερραϊκό. Η «Α» συνάντησε τους δυο επικεφαλής του fund, Γιοργκ Τσάιτς και Μάρκο Κοβαλέφσκι, χθες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», πριν «πετάξουν» πίσω στο Αμβούργο.
Του Θεόφιλου Ψυχογιού
Μετά την πρώτη επίσκεψη στο Αμβούργο, με αντιπροσωπεία των Χαλκίδη και Τρέντσιου, η δεύτερη συνεδρία έγινε επί σερραϊκού εδάφους το προηγούμενο διήμερο. Όπως προκύπτει από την πλευρά των Γερμανών, οριστική συμφωνία δεν υπάρχει, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να προκύψει κάποιο σοβαρό εμπόδιο της τελευταίας στιγμής. Η «Α» συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τους Γιοργκ Τσάιτς (διευθύνων σύμβουλος) και Μάρκο Κοβαλέφσκι (αθλητικός διευθυντής) της εταιρείας «Deutsche Fussball Invest» και… διαφώτισαν κάπως την υπόθεση. Μάλιστα, τους… ξαφνιάσαμε ευχάριστα όταν τους παραδώσαμε για να κρατήσουν μια φανέλα των «λιονταριών» για τις ανάγκες της φωτογράφησης, αλλά οι δυο άνδρες αρνήθηκαν ευγενικά: «Όχι ακόμα, αφού δεν έπεσαν υπογραφές, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο».
«ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!»
Αρχικά, ο Γιοργκ Τσάιτς υποστήριξε: «Η πολιτική μας είναι να πάρουμε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, μαζί με κάποιους τωρινούς παράγοντες του Πανσερραϊκού (σ.σ. φαβορί οι Άκης Τρέντσιος, Λευτέρης Ανδρέου και Χρήστος Κοράκης) και νέες προσθήκες σ.σ. πιθανοί Γρηγόρης Παναγιωτίδης και Γιάννης Μυστακίδης .  Τα… γονίδια θα είναι κυρίως ελληνικά! Θέλουμε να προοδεύσει το κλαμπ, να ανέβει επίπεδο, για να βρεθεί εκεί που αξίζει. Έχουμε πλάνο τριετίας, με προορισμό τη Σούπερ Λίγκα. Μας ενδιαφέρει αρχικά η ανάδειξη παικτών, με μεταπωλητική αξία, σε Σούπερ Λίγκα ή εξωτερικό, όπως και η ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής. Οι εντυπώσεις στις Σέρρες είναι καλύτερες απ’ ότι περιμέναμε. Βρήκαμε ομάδα-οικογένεια, ευγένεια, καλές εγκαταστάσεις που μπορούν να βελτιωθούν, αλλά και γήπεδο στο κέντρο της πόλης, που γεμίζει εύκολα. Εκτός της Ελλάδας, επενδύουμε αρκετά στην Πορτογαλία, «κυνηγάμε» και άλλους συλλόγους, από Δανία, Τσεχία, Βέλγιο. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες με τα άλλα μέλη του fund στο Αμβούργο και περίπου σε δυο εβδομάδες αναμένεται να έχουμε αποφασίσει. Εμείς είμαστε εδώ για τα κεφάλαια, για να «μπουν» λεφτά! Δεν μπορούμε όμως να ανακοινώσουμε κάτι ακόμα, ούτε φυσικά για προπονητή, απλώς μπήκαν οι βάσεις».
«ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ»
Από την πλευρά του, ο Μάρκο Κοβαλέφσκι δήλωσε: «Η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα δεν συνιστά αυτοσκοπό μας, όσο η ανάδειξη και προώθηση νέων παικτών. Να συμβάλλουμε στην πρόοδο και την εξέλιξη της καριέρας τους, να τους «φτιάξουμε» σε σωστό ποδοσφαιρικά περιβάλλον και να τους… απογειώσουμε στην «αγορά». Προσωπικά, κινούμαι αρκετά στην Αφρική, ειδικά στη Νιγηρία υπάρχει δίκτυο, όπως και σε Σενεγάλη, Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού. Χώρες με ποδοσφαιρική παράδοση και ευκαιρίες. Παίκτες που… διψούν για το ευρωπαϊκό όνειρο».

Jorg Zeitz: "Ήρθαμε για να επενδύσουμε - Ξεκαθαρίζει σε 14 ημέρες"

Τα σχέδια της γερμανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας  «Deutsche Fussball Invest» για τον Πανσερραϊκό παρουσίασε σε συνέντευξη του στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών ο εκπροσωπός της, Jorg Zeitz. Ο διευθυντής του Γερμανικής εταιρείας είπε: «η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορείς να επενδύσεις. Ειδικά ο Πανσερραϊκός και σκεφτόμαστε  πολύ σοβαρά να επενδύσουμε εδώ.  Να εκπαιδεύσουμε παίκτες και να τους μεταπωλήσουμε. Να εξελίξουμε το σύλλογο».

-Ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνετε από εδώ κα πέρα;
«Αύριο θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, θα ξαναμιλήσουμε. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε για την τιμή. Εμείς θα κάνουμε μια προσφορά. Πιστεύω ότι τις επόμενες 14 μέρες όλα θα πάνε θετικά. Θεωρώ δεδομένο ότι λίγες μέρες θα έχουμε εξελίξεις».

-Θέλετε να αποκτήσετε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών;
«Ναι, αυτός είναι ο σκοπός μας και αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας. Θέλουμε να πάρουμε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και θέλουμε να έρθουμε εδώ και μαζί με τους υπεύθυνους της ομάδας να δημιουργήσουμε ένα καλό τιμ. Ξέρουμε ότι η ομάδα έχει το δικό της DNA και όλοι μαζί να πάμε τον Πανσερραϊκό εκεί που του αξίζει. Θέλουμε να εξελίξουμε το σύλλογο στο σύνολο του».

-Εκτός από την ανάδειξη ταλέντων θα είναι στόχος και η άνοδος;
«Σίγουρα η άνοδος είναι μια επιλογή, ένας στόχος. Σημαντικό είναι να βρούμε μια οικονομική βάση για το σύλλογο. Πέρα από την εξέλιξη των παικτών και τη δυνατότητα μεταπώλησης τους στο εσωτερικό στην πρώτη κατηγορία ή και στο εξωτερικό αποτελεί και η άνοδος».

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτά που είδατε;
«Οι εντυπώσεις μας είναι πάρα πολύ καλές. Μου άρεσαν όσα είδα, η πόλη, οι άνθρωποι, αυτά που έμαθα είναι πολύ θετικά και με αυτή τη βάση πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα πάνε όλα καλά. Οι εντυπώσεις μου είναι θετικές για τη στήριξη του συλλόγου από τον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις είναι καλές αλλά χρειάζονται βελτιώσεις με επιπλέον κεφάλαια».

-Η εταιρεία σας ενδιαφέρεται για ομάδες άλλων χωρών;
«Εκτός της Ελλάδος έχουμε βάλει στόχο τη Δανία, Τσεχία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία. Έχουν γίνει συζητήσεις με συλλόγους  και ελπίζουμε ότι μέχρι τέλους καλοκαιριού να έχουμε κλείσει δύο ομάδες».

-Αν συμφωνήσετε ποιοι θα απαρτίζουν τη διοίκηση;
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ανησυχία στο σύλλογο και τη διοίκηση του. Με κοινή συνεργασία θα επιλέξουμε τους ανθρώπους του Δ.Σ. Οι περισσότεροι θα είναι Έλληνες παρά ξένοι. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε τις επόμενες μέρες και αφού ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τη διοίκηση. Μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις».

-Οι στόχοι σας για τις ακαδημίες του Πανσερραϊκού;
«Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Πανσερραϊκού που έχει ταλέντα και τα εκπαιδεύει. Είναι ένας λόγος που ήρθαμε και επιλέξαμε αυτήν την ομάδα για να επενδύσουμε. Εμείς θέλουμε να το επεκτείνουμε, να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται για να μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό το κομμάτι όχι μόνο με παίκτες από εδώ αλλά και με παίκτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό».

-Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα. Λεφτά υπάρχουν;
«Ναι, για όλα αυτά χρειάζονται χρήματα αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ».

-Τελικά μπορούμε να ανακοινώσουμε τη συμφωνία;
«Ακόμα δεν υπάρχει δυνατότητα επίσημων ανακοινώσεων. Έγιναν οι πρώτες συζητήσεις σε θετικό κλίμα. Δημιουργήσαμε τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις σε θετικό κλίμα ώστε ίσως σε 14 μέρες να έχουμε αποτελέσματα».

-Οι Σερραίοι φίλαθλοι «γεμίζουν» το γήπεδο όταν η ομάδα έχει καλή πορεία. Εσείς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;
«Στόχος είναι να παίζει η ομάδα καλό ποδόσφαιρο με ταλέντα από την περιοχή. Τότε ο κόσμος θα ταυτίζεται με την ομάδα και φυσικά το γήπεδο θα είναι γεμάτο».

-Θα φέρετε  και Γερμανούς παίκτες στην ομάδα;
«Είναι πιθανόν να έρθουν. Είναι πολύ ελκυστικό και για τα Γερμανικά ταλέντα να έρθουν να παίξουν στην Ελλάδα και να εξελιχθούν. Αλλά θα δούμε αν θα έρθουν από Γερμανία ή από την υπόλοιπη Ευρώπη ή από την Αφρική».

-Οι Γερμανοί τα τελευταία χρόνια μας… στεναχωρούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Εσείς μπορείτε να κάνετε τους Σερραίους φιλάθλους να χαρούν;
« Θέλουμε να φέρουμε κάτι θετικό από τη Γερμανία. Τη Γερμανική νοοτροπία και οργάνωση και τον τρόπο σκέψης.  Όλοι μαζί να οργανώσουμε και να ανεβάσουμε το επίπεδο του Συλλόγου σε ένα Γερμανικό πρότυπο που δεν υπάρχει εδώ».

...λαμόγια, κωλόγεροι!

Μίκης Θεοδωράκης: Ειλικρινά λυπάμαι για τον Τσίπρα


Από το "PRESS-GR"
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, «90 γραπτές συνεντεύξεις στο Λυκόφως», ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μίλησε για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σχολίασε την τρέχουσα πολιτική συγκυρία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM».
Απαντώντας στο ερώτημα, τι θα έλεγε σήμερα στον... Τσίπρα αν τον επισκεπτόταν ξανά, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Eγώ λυπάμαι πάρα πολύ για τη χώρα μου και λυπούμαι και για τον Αλέξη Τσίπρα,  διότι έχω την εντύπωση ότι όταν γνωριστήκαμε, είχα ένα σχέδιο που θα μας έβγαζε από την κρίση και το οποίο ο Τσίπρας και ο Γλέζος το άκουσαν με μεγάλη προσοχή και ενθουσιάστηκαν».
«Αλλά προϋπόθεση ήταν το λαϊκό μέτωπο. Με ξεγέλασαν και οι δύο», προσέθεσε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης.
«Έχω πεισθεί ότι η Βουλή είναι πλέον όργανο από το οποίο η τρόικα περνάει τις αποφάσεις της, νομοτύπως, δημοκρατικά, δήθεν. Άρα έπρεπε να το πάμε διαφορετικά. Να σταθούμε στα πόδια μας, σε δύο πόδια, το ένα πόδι είναι ο λαός και το άλλο πόδι είναι η αυτάρκεια» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Ο Τσίπρας όταν έγινε  πρωθυπουργός ο πρώτος που επισκέφθηκε ήμουν εγώ. Και ενώ θέλει να ακολουθήσουμε τα σχέδια που είχα προτείνει, έχει περιβάλλον το οποίο είναι αρνητικό. Ο ίδιος είναι καλό παιδί, αλλά η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους. Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα. Ειλικρινά, λυπάμαι» είπε καταλήγοντας ο κ. Θεοδωράκης.

Τσίπρας, ΕΚΑΣ, κατάντια… Δική του η κυβέρνηση. Δική του και η κατάντια. Δική του και η ξεφτίλα!


    «Η νέα Κυβέρνηση φέρνει μαζί της μια νέα αντίληψη (…). Καμία, λοιπόν, αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων! Διατηρούμε τον δημόσιο αναδιανεμητικό καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης (…). Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης (…)».
    Πρόκειται για...
αποσπάσματα από τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα, τον Φλεβάρη του 2015.
    Πάμε τώρα παρακάτω. Ο,τι θα δείτε και θα ακούσετε είναι από συνεδρίαση της Βουλής, τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο.
    Ήταν 5 Ιουνίου 2015, όταν ο κ.Τσίπρας συγκάλεσε την Ολομέλεια για να πληροφορήσει την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη της… διαπραγμάτευσης.
    Ήταν σε εκείνη ακριβώς συνεδρίαση που ακούστηκε η… ηρωική και πασίγνωστη φράση του κ.Τσίπρα ότι «αυτή η Βουλή και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο»…
    Όμως, λίγο νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας είχε πει και κάτι ακόμα, την «βαρύτητα» του οποίου μπορούμε πλέον να αποτιμήσουμε σήμερα με απόλυτη ακρίβεια.
    Συγκεκριμένα, ο κ.Τσίπρας, παριστάνοντας τον κυματοθραύστη των πιέσεων της τρόικας και στρώνοντας το χαλί για την επερχόμενη εξαπάτηση του δημοψηφίσματος, είχε τότε αναρωτηθεί:
«(…) θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει σε αυτή εδώ την αίθουσα την κατάργηση του ΕΚΑΣ δηλαδή του μικρού αυτού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους»;…
    Απολαύστε τον:
    Ε, λοιπόν, η απορία του κ.Τσίπρα, λύθηκε.
    Ναι, υπάρχουν βουλευτές που μπορούν ψηφίσουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Είναι οι δικοί του βουλευτές!
    Ναι, υπάρχει πρωθυπουργός που μπορεί να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν είναι δύσκολο να του τον υποδείξει κανείς. Ας κοιταχτεί στον καθρέφτη του!
    Ναι, υπάρχει κυβέρνηση, που όχι μόνο μπορεί να αφαιρέσει το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά που έχει απολέσει την επαφή της με κάθε ηθικό έρμα και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιβάλλει στους χαμηλοσυνταξιούχους να της επιστρέψουν (!) και εκείνο το ΕΚΑΣ που μέχρι τώρα νομίμως το ελάμβαναν!
    Ποια κυβέρνηση είναι αυτή; Τίνος κυβέρνηση είναι αυτή; Η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα είναι.
    Δική του η κυβέρνηση. Δική του και η κατάντια. Δική του και ηξεφτίλα. 

Ο Σουρής, πως ήξερε ότι θα υπάρξει ένας Τσίπρας;

Ο χορευταράς!

ΠΟΙΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ! Δείτε το βίντεο που κάνει (διεθνώς) ρόμπα τον Λαζόπουλο... O "καλλιτέχνης" της κωλοτρυπίδας...


Aπό το "PRESS-GR"
Το βίντεο που εκθέτει τον Λαζόπουλο για αντιγραφή και κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ερωτηματικά προκαλεί ένα βίντεο που αναφέρεται στις… ομοιότητες της εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου με τα σκετς του Louis C.K.
Ο Λάκης Λαζόπουλος φέρεται να «πατάει» πάνω στα σκετς του stand up comedian, Louis C.K. χωρίς όμως να αναφέρει την πηγή.

Παράδειγμα το...
απόσπασμα περί γάμου που παρουσίασε στο κοινό του.
«Το διαζύγιο είναι ευχάριστο πράγμα. Τελειώνει επιτέλους κάτι άσχημο. Happy end σε μια φρίκη. Κανείς καλός γάμος δεν τελειώνει με διαζύγιο», είχε αναφέρει ο Louis C.K. σε show που είχε δώσει το 2013.
Πηγή: gossip-tv.gr/

Ο αγώνας της αριστεράς για τον σοσιαλισμό... τώρα δικαιώνεται!


Άμα δεν την προσέξει ο Σόιμπλε, τους γαμήσαμε!


Eleni-Elena Tzortzi

Ευ.Τσεκελώτος
Στη σελίδα 5863 του πολυνομοσχεδίου, παρ.17 έχω βάλει μια τροπολογία για να πουληθεί η Γερμανία.
Άμα δεν την προσέξει ο Σόιμπλε, τους γαμήσαμε.

Βαρουφάκης: Λύση είναι η ρήξη

null
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο thepressproject ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου. 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και στον «κόφτη», στα σχόλια αναφορικά με τον Σόιμπλε, ενώ τόνισε πως ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές η μόνη λύση είναι η ρήξη καθότι η «κυβέρνηση της Αθήνας έχει ιερή υποχρέωση να μην υπογράψει οτιδήποτε μη βιώσιμο, να κλείσει το……….
τηλέφωνο και να αφήσει τη Γερμανία, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Αναφορικά με τον περίφημο «κόφτη», ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως ήταν η πρόταση του στον πρωθυπουργό τον περσινό Μάρτιο- Απρίλιο. Όπως είπε, «ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο που θέσπισε η κα Μέρκελ ως αντάλλαγμα για να δεχτεί τα πακέτα διάσωσης των διαφόρων χωρών μελών και πως όλοι τον έχουν ψηφίσει, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί.Είναι μια παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις πλέον δεν κυβερνούν, δεν έχουν δημοσιονομική εξουσία επί των δημοσιονομικών τους» , τόνισε.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση επί των ημερών του, απάντησε πως «ο στόχος με τον οποίο κατέβηκα στην πολιτική, ήταν να δημιουργηθεί μια κόκκινη γραμμή, να μην συνεχιστεί η κρίση ύφεσης – χρέους, μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.  Απέναντι είχαμε μια τρόικα και ένα ΔΝΤ, το οποίο απαιτούσε τα λεγόμενα παραμετρικά μέτρα,  την οποία θεώρηση αν την έχει ένας πρωτοετής φοιτητής στα Οικονομικά, κόβεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η τρόικα δεν ήθελε να διαπραγματευθεί μαζί μας. Το οικονομικό της μοντέλο είναι το λεγόμενο μοντέλο μηδενικής ελαστικότητας. Επομένως πρότεινα, αντί να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση των οικονομετρικών μας μοντέλων, να έχουμε ελευθερία, και να εφαρμόσουμε έστω και πειραματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και αν σε 18 μήνες δεν έχουμε αποτελέσματα να συμφωνήσουμε σε έναν κόφτη, τον οποίο ήδη είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στο Eurogroup και ενώ κατ’ίδιαν ομόλογοι μου τη συζητούσαν, σε επίπεδο Eurogroup δεν συζητήθηκε ποτέ, μιας και μοναδικός στόχος της τρόικα ήταν η πλήρης αποδόμηση της κυβέρνησης μας».
Αναφορικά με την συμφωνία του καλοκαιριού, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε πως η κυβέρνηση συμφώνησε στη λιτότητα από το καλοκαίρι κι επειδή υπάρχει διάσταση στο θέμα του χρέους ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, το ΔΝΤ πολύ σωστά υποστηρίζει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν, με αποτέλεσμα τελικά να συμφωνούμε με τους δανειστές και στον κόφτη και στη λιτότητα.
«Με τα μέτρα κοντά στο 3% είναι σίγουρο πως θα αποτύχουν να πιάσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί με 100% πιθανότητα. Πρόκειται για τον συνδυασμό των χειρότερων πιθανών αποτελεσμάτων».
Η δημιουργική ασάφεια
Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται ακόμα για τον όρο της δημιουργικής ασάφειας, υποστήριξε πως η κριτική αυτή είναι άστοχη.  Ο όρος «δημιουργική ασάφεια» χρησιμοποιήθηκε στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου κατά το οποίο ο κ. Σόιμπλε είχε κάνει 22 ενστάσεις. Ήταν ξεκάθαρο πως είχε απομονωθεί από τη Μέρκελ και τον Ντάισεμπλουμ και ήταν ο μόνος τρόπος να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, το περιεχόμενο του οποίου ήταν να μην υπάρχει η λέξη μνημόνιο, να έχουμε έναν ορίζοντα  τριών μηνών να διαπραγματευτούμε αλλά στη βάση μεταρρυθμίσεων που θα επιλέξουμε εμείς. Αν θυμάστε καλά είχαμε τινάξει στον αέρα δύο Eurogroup διότι δεν θέλαμε να περιέχεται η λέξη μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Η επιρροή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ
Σχετικά με το αν οι ΗΠΑ, έχουν τη δύναμη να ασκήσουν επιρροή στο ΔΝΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν  μεγάλη επιρροή στο επιστημονικό κυρίως προσωπικό του ΔΝΤ και όχι στην  πολιτική ηγεσία, η οποία είναι ευρωπαϊκή με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο τεχνικό επιστημονικό προσωπικό και την Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ερώτηση περί των αστοχιών του ΔΝΤ στα προγράμματα της Ελλάδας, υποστήριξε πως δεν έχει κάνει αστοχίες μόνο το ΔΝΤ, αλλά μιλάμε για μια συλλογική αστοχία, και από ΕΚΤ και από Κομισιόν.
Σχετικά με την επιστολή Λαγκάρντ , στην οποία αναφέρεται πως το 3% όχι απλώς είναι ανέφικτο αλλά πως δεν το επιθυμούν κιόλας, αποδεικνύει το δράμα του ΔΝΤ σε επίπεδο θεσμικό, καθώς παρέβη το καταστατικό του κατά τη θητεία Στρος Καν.

«Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΔΝΤ έρχεται από χώρες του τέως τρίτου κόσμου, οι οποίες πλέον λένε φτάνει πια, επομένως το ΔΝΤ προσπαθεί με κάποιο τρόπο να φύγει από το πρόγραμμα ή να το αλλάξει με κάποιον τρόπο για να μην καταστρατηγεί το καταστατικό του», υποστήριξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ενστερνίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η αναδιάρθρωση χρέους πρέπει να έχει στόχο την κατάργηση της λιτότητας. Όσο απομυζείς τον ιδιωτικό τομέα, τόσο φθίνει ο ιδιωτικός τομέας, τόσο φθίνει το ΑΕΠ. «Όσο ήμουν στο ΥΠΟΙΚ, στόχος ήταν να αναδιαρθρώσουμε το χρέος με το να μειώσουμε συστηματικά και στο διηνεκές τις υποχρεώσεις μας στα τοκοχρεολύσια για να θέσουμε εφικτούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Το να επιτευχθεί συμφωνία και να έχουμε στόχους για 3,5% πλεόνασμα στο διηνεκές με αντάλλαγμα την αναδιάρθρωση είναι δώρον άδωρον. Γι’ αυτό πρέπει να θέσεις την αναδιάρθρωση ως πρώτο ζήτημα για να έχεις την ελπίδα να έρθει η ανάκαμψη. Αν το χρέος κουρευτεί και παραμείνει η λιτότητα, δεν υπάρχει κέρδος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και επανερχόμενος στο θέμα του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστήριξε για ακόμη μία φορά πως «Ο κόφτης πρέπει να αντικαταστήσει κι όχι να επιτείνει τη λιτότητα, και πριν έχουμε οποιαδήποτε συμφωνία για  τα δημοσιονομικά, να υπάρξει αναδιάρθρωση, κάτι το οποίο δεν θα γίνει με αυτήν την πολιτική που ακολουθείται στην διαπραγμάτευση».
Η άνοιξη της Αθήνας
«Η απαξίωση της πολίτικης οδηγεί σε κακή πολιτική. Το ενδιαφέρον του κόσμου για την πολιτική αυξάνεται και η πίστη παράλληλα μειώνεται, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί ένα κενό. Την επόμενη του δημοψηφίσματος έκλεισε το παράθυρο της άνοιξης της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ως συνέπεια αυτού είναι η Ευρώπη που πηγαίνει στα βράχια, το βλέπουν ακόμα και συντηρητικοί κύκλοι. Κανείς δεν έχει βγει εκτός μνημονίων. Το μνημόνιο πηγαίνει στο Παρίσι», δηλώνει χαρακτηριστικά σχετικά με την πολιτική που ακολουθήθηκε από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και έπειτα. 
«Ο ίδιος ο  πρωθυπουργός μίλησε για πραξικόπημα όταν υπέγραψε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Δεν έχω καταφερθεί ποτέ προσωπικά ενάντια σε πολίτικο, πόσο μάλλον σε πρώην σύντροφό μου. Το μόνο που έχω να πω σε αυτό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να υπογράψει εκείνο το βράδυ μετά από τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης».
«Δεν είπα τον Σόιμπλε αστοιχείωτο»
Μεγάλη συζήτηση άνοιξε η προηγούμενη συνέντευξη  του Γιάνη Βαρουφάκη για τους χαρακτηρισμούς προς τον κ. Σόιμπλε αλλά και την απειλή του Grexit. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε σχετικά: «Δεν είπα αστοιχείωτο τον Σόιμπλε. Η συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης ενέχει κινδύνους για την ιδία τη δημοκρατία και γίνεται κατ’εξακολούθηση. Αυτό που είπα σε εκείνη τη συνέντευξη είναι πως ο Σόιμπλε ήταν από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους διαπραγματεύτηκα, συγκρούστηκα, τους οποίους εκτιμώ και σέβομαι ως προσωπικότητες και πως είχε αμεσότητα σαν άνθρωπος. Στο βίντεο απάντησα στην ερώτηση για το ποιος κάνει κουμάντο στα Eurogroups. Απάντησα πως όταν μιλούσα με τον Σόιμπλε, ήταν σαν τη μάχη Δαυίδ και Γολιάθ. Όμως, παρά το γεγονός πως ήμουν ένα μυρμήγκι απέναντι του, ακόμα και ο ίδιος μέσα στο Eurogroup φάνταζε ανήμπορο ανθρωπάκι. Γιατί οι δυνάμεις, λόγω της κακής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, είναι τόσο ανεξέλεγκτες που ακόμα και ο Σόιμπλε μοιάζει ανήμπορος».
«Και σε ερώτηση που μου έγινε για το αν ο Δρ Σόιμπλε είναι οικονομική διάνοια απάντησα  πως όχι. Είναι οικονομικά αστοιχείωτος και το λέει και ο ίδιος για τον εαυτό του και μάλιστα θεωρεί προσόν του πως δεν καταλαβαίνει από μακροοικονομική θεωρία. Δεν θέλει να καταλάβει, καθώς βλέπει τη θέση του ως ΥΠΟΙΚ, ως θέση εξουσίας για να δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Θέλει να επιβάλει στην Ελλάδα κανόνες που αδιαφορεί αν θα λειτουργήσουν μόνο και μόνο για να ‘ακούσει’ το Παρίσι», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Δεν απειλήσαμε εμείς με Grexit, αλλά οι πιστωτές μας»
Όσον αφορά στην περίφημη απειλή περί Grexit ξεκαθάρισε πως διαφωνούσε με την πολιτική να απειλούμε με Grexit, εξαρχής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να το φοβόμαστε αλλά να μην το επιλέγουμε. «Κινούμαστε εντός του ευρώ αλλά δεν υπογράφουμε συμφωνία που είναι μη βιώσιμη. Ο απέναντι μας έπαιζε με την απειλή του Grexit, όχι εμείς. Η απειλή η δική μας – που στην ουσία δεν συνιστούσε απειλή, αλλά ήταν το όπλο μας απέναντι στην απειλή των άλλων με Grexit – ήταν το κούρεμα ομολόγων της κεντρικής τράπεζας»

«Όταν την τρίτη μόλις μέρα που ανέλαβα το ΥΠΟΙΚ, με απείλησε ο Νταισεμπλουμ πως αν επιμείνεις να  επαναδιαπραγματευθείς το μνημόνιο οι τράπεζες κλείνουν στις 28/02/2015, έπρεπε να έχω ένα όπλο έτοιμο απέναντι σε αυτό».

Και αυτή ήταν η συμφωνία που είχε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και την τότε διαπραγματευτική ομάδα. «Το ότι ο κ. Δραγασάκης έθεσε βέτο για το κούρεμα ομολόγων έχω την αξιόπιστη πληροφόρηση πως το γνώριζαν στις Βρυξέλλες πριν το κλείσιμο των τραπεζών», υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς να δίνει περαιτέρω έκταση.
«Η λύση είναι ρήξη ή ρήξη»
«Μόνη λύση η ρήξη. Θα έρθει έτσι κι αλλιώς ακόμα και να κλείσει η συμφωνία. Η ρήξη είναι αποτέλεσμα της μη βιωσιμότητας του χρέους, της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται και των μεταρρυθμίσεων που δεν γίνονται . Η επιλογή είναι ανάμεσα σε ρήξη και σε ρήξη. Μια ρήξη είναι προτιμότερο να έρθει τώρα παρά να έρθει σε μερικούς μήνες».
«Δεδομένου ότι πηγαίνουμε σε μια μη βιώσιμη λύση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή σε ένα πιστωτικό γεγονός, η απάντηση στο ερώτημα είναι πως, έστω και σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση της Αθήνας, έχει ιερή υποχρέωση να μην υπογράψει οτιδήποτε μη βιώσιμο, να κλείσει το τηλέφωνο και να αφήσει τη Γερμανία, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 
Εκτός των ζητημάτων με άμεσο ελληνικό ενδιαφεον ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του Παρισιού και στον «μεσαιωνικό εργατικό νόμο» ,όπως τον χαρακτήρισε, που προωθεί η Γαλλία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «στη χώρα μας, η απορρύθμιση της εργασίας, οι εργασιακοί νόμοι που έχουν εφαρμοστεί είναι πολύ χειρότεροι, επομένως ας κρατάμε μια ποσόστωση. Αν ο νόμος του Μακρόν θεωρείται μεσαιωνικός, η δική μας περίπτωση πρέπει να επικαλεστεί τον Τζέκινς Χαν». Παράλληλα, έκανε αναφορα στο δημοψήφισμα για το Brexit λέγοντας πως « στόχος είναι να μην κερδίσει το ΝΑΙ στη βάση της αδράνειας και του φόβου. Υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ με ένα ποσοστό της τάξης 52-53% αλλά το πραγματικό πάθος θα βρίσκεται στο 47% του ΟΧΙ».
Πηγή:  topontiki.gr

Θα μας στείλει όλους προς… νερού μας.


Την ιδιωτικοποίηση του νερού, σε ποσοστό 49%, προανήγγειλαν οι Τσακαλώτος, και Χουλιαράκης, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τα προληπτικά μέτρα και τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών. 
Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. συζητήθηκε το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και ο τρόπος διοίκησής του, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου, θα υπάρχει εκπρόσωπος των θεσμών στο νέο Υπερταμείο.
Επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει δικαίωμα διπλής ψήφου, ενώ αναγνωρίστηκε ……..
ότι «η χώρα έχει ένα βάρος για τη συντήρησή της, που στη φάση στην οποία βρίσκεται, δεν μπορεί να το σηκώσει». Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η λογική των συμπράξεων που σε τομείς, όπως το νερό, θα μείνει στο Δημόσιο το 51% που είναι και συνταγματικώς κατοχυρωμένο.
Όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχωράει με γοργούς ρυθμούς, παρεκκλίνοντας κατά πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου.Βασική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, το οποίο χαρακτηριζόταν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στις εκστρατείες του εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  ως «ανθρώπινο δικαίωμα», και ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί
Λίγους μήνες νωρίτερα, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επικαλούμενος δηλώσεις βουλευτών της τότε συμπολίτευσης. «Τους ακούω σε τοπικό επίπεδο να λένε ότι διαφωνούν με την ιδιωτικοποήση. Όμως λένε ότι δεν θα ρίξουν και την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ.


ιχνος

Ελληνική επιχειρηματικότητα: Οι ζημιές σε βιομηχανία, κατασκευαστές, εμπόριο, τράπεζες και ασφάλειες την τελευταία 6ετία

tromaktiko2145.jpg
«Βαρύ πλήγμα δέχτηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέσα σε έξι χρόνια έντονης κρίσης, λειτουργώντας σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ICAP Data Bank, οι απώλειες που υπέστησαν οι εταιρείες της «πραγματικής» οικονομίας στις οικονομικές χρήσεις 2009-2014 ήταν τεράστιες.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, «το σύνολο των ελληνικών εταιρειών (εκτός τραπεζών) απώλεσε περισσότερο από το 1/3 του ενεργητικού τους, παράλληλα δε τα συνολικά ίδια κεφάλαια των εταιρειών συρρικνώθηκαν. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η μείωση της συνολικής δραστηριότητας, αφού η σωρευτική απώλεια στο συνολικό κύκλο εργασιών άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσό των 67 δισ. ευρώ (-30%), γεγονός που οδήγησε σε επιδείνωση των περιθωρίων κέρδους και σε υπέρογκες ζημίες (26 δισ. αθροιστικά από το 2010-2014). Σε αυτό το νούμερο δεν συμπεριλαμβάνονται τα 60 δισ. ευρώ ζημία που είχαν οι τράπεζες σε τέσσερις οικονομικές χρήσεις. Βέβαια, οι επί μέρους κλάδοι ………………


δραστηριότητας επηρεάσθηκαν σε διαφορετικό βαθμό και κάποιοι εξ’ αυτών επανήλθαν στην κερδοφορία».
Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, παρά τις αντιξοότητες, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο. «Όμως, στην παρούσα φάση η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών–εταίρων της, ακυρώνει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η τήρηση των δεσμεύσεων και η σύναψη άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και να διασφαλισθεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης στην αγορά, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Προκειμένου να καταγραφεί το εύρος των συνεπειών της ύφεσης και το συνολικό μέγεθος των απωλειών που συσσώρευσε ο επιχειρηματικός τομέας τα χρόνια της κρίσης και να αποτυπωθούν οι απώλειες που υπέστη ο εταιρικός τομέας σε όλη τη διάρκειά της (2008-2014) η Icap πραγματοποίησε ανάλυση της συνολικής εξέλιξης των μεγεθών και αποτελεσμάτων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς.
Για το σκοπό αυτό αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων της ICAP Group τα συγκεντρωτικά μεγέθη όλων των εταιρειών με δημοσιευμένους ισολογισμούς από το 2008 μέχρι και το 2014, και συγκροτήθηκαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί για κάθε έτος. Σε αντίστοιχες αναλύσεις που δημοσιεύονται κάθε χρόνο, αυτές ως επί το πλείστων αφορούσαν συγκρίσεις διετίας και μόνον για τον ίδιο αριθμό επιχειρήσεων, γεγονός που διασφάλιζε τη συγκρισιμότητα των δεδομένων σε ετήσια βάση, αλλά απέκλειε τις εταιρείες που αδρανούσαν, πτώχευαν, ανέστειλαν τη λειτουργία τους, κλπ. Προκειμένου να συνυπολογισθούν και οι εν λόγω περιπτώσεις, στη νέα αυτή προσέγγιση (που εξετάζει τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου), έγινε χρήση του συνόλου των διαθέσιμων (καταχωρημένων) ισολογισμών για κάθε έτος.
energitiko
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στον τομέα της βιομηχανίας παρατηρούνται τα εξής:
To συνολικό ενεργητικό των βιομηχανικών εταιρειών μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,2% την περίοδο 2008-2014 και διαμορφώθηκε σε €61,5 δισ. το 2014. Η σωρευτική απώλεια του ενεργητικού ήταν της τάξης των €13,4 δισ. (-18%), το 2014 σε σχέση με το 2008.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε €20,2 δισ. το 2014, από €28 δισ. περίπου το 2008 (απώλειες της τάξης των €7,7 δισ.), λόγω δραστικής αύξησης των συσσωρευμένων ζημιών.
viomixania
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα παρατηρούνται τα εξής:
Ο συνολικός κύκλος εργασιών εμφανίζει σωρευτική απώλεια €12,3 δισ. (19,5% περίπου), το 2014 σε σχέση με το 2008. Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% την περίοδο 2008-2014, με συνέπεια να διαμορφωθούν σε €50,8 δισ. το 2014.
Δραστική ήταν η επιδείνωση του περιθωρίου μικτού κέρδους. Ο δείκτης επιδεινώθηκε σχεδόν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, το 2014 σε σχέση με το 2009 και διαμορφώθηκε σε 14,96% το τελευταίο έτος. Το γεγονός αποδίδεται στην «αγωνιώδη» προσπάθεια της μεταποίησης να ανταγωνισθεί στις διεθνείς αγορές την παραγωγή χωρών με ιδιαίτερα χαμηλό εργατικό κόστος.
Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο την τελευταία πενταετία, εμφανίζοντας τάση αποκλιμάκωσης των ζημιών ιδίως το 2014. Αθροιστικά, οι συνολικές ζημίες της περιόδου 2010-2014 ανήλθαν σε €6,8 δισ. για τον τομέα της βιομηχανίας.
Τα συνολικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €2,6 δισ. το 2014, μειωμένα κατά 46% σε σχέση με το 2008.
ΕΜΠΟΡΙΟ
Στον τομέα του εμπορίου παρατηρούνται τα εξής:
Στο επίπεδο της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης του εμπορίου, η πτωτική πορεία συνεχίζεται. Το σύνολο ενεργητικού μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,7% την περίοδο 2008-2014 συνολικά και διαμορφώθηκε σε €41,9 δισ. το 2014. Η σωρευτική απώλεια ενεργητικού ήταν της τάξης των €21,5 δισ., μέγεθος που αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών κεφαλαίων που είχαν καταγραφεί προ κρίσης (2008).
emporio
Η δραστική μείωση του ενεργητικού προέρχεται από τη συνεχή συρρίκνωση του κυκλοφορούντος. Πράγματι, η περικοπή των καταναλωτικών δαπανών επέφερε τον περιορισμό της αποθεματοποίησης και την αλλαγή της συναλλακτικής συμπεριφοράς. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης τόσο των αποθεμάτων όσο και των απαιτήσεων υπερέβη το 9%, με συνέπεια τα αποθέματα και οι απαιτήσεις να είναι μειωμένα σε ποσοστό της τάξης του 45%, το 2014 συγκριτικά με το 2008.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5% την περίοδο 2008-2014 και περιορίστηκαν σε €13,2 δισ. το 2014.
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα παρατηρούνται τα εξής:
Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,1% την περίοδο 2008-2014, με συνέπεια να διαμορφωθούν σε €57,1 δισ. το 2014. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του εμπορίου εμφανίζει σωρευτική απώλεια €31,8 δισ., το 2014 συγκριτικά με το 2008. Ωστόσο, η συνεχής υποχώρηση των πωλήσεων φαίνεται να ανακόπτεται το 2014.
Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, ο τομέας του εμπορίου είχε σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το σύνολο. Ήδη από το 2013 είχε καταγραφεί επάνοδος στην κερδοφορία, μετά από μία τριετία συσσώρευσης ζημιών. Τελικά, τα κέρδη προ φόρου διαμορφώθηκαν σε €706,6 εκατ. το 2014, μειωμένα κατά 34% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, συγκρινόμενα με τα κέρδη του έτους 2008, προκύπτει μείωση κατά 69,3%.
Τα συνολικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €2,47 δισ. το 2014, μειωμένα κατά 50% σε σχέση με το 2008.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον τομέα του τουρισμού οι σημαντικότερες εξελίξεις είναι οι εξής:
Το σύνολο ενεργητικού μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,8% την περίοδο 2008-2014 συνολικά και διαμορφώθηκε σε €17,3 δισ. το 2014, μέγεθος χαμηλότερο κατά €3,2 δισ. σε σχέση με το 2008. Η αξία των καθαρών παγίων καλύπτει ποσοστό μεταξύ 76%-77% του ενεργητικού σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,8% την περίοδο 2008-2014 και περιορίστηκαν σε €8,4 δισ. το 2014.
Όσον αφορά το συνολικό τραπεζικό δανεισμό (μεσο-μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις + βραχυπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες), παρατηρείται μείωση της χρηματοδότησης με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5% την περίοδο 2008-2014.
tourismos
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα παρατηρούνται τα εξής:
Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,1% την περίοδο 2008-2014, με συνέπεια να διαμορφωθούν σε €5,4 δισ. το 2014, έτος κατά το οποίο φαίνεται ότι ανακόπηκε η φθίνουσα τάση.
Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, ο τομέας του τουρισμού ευνοήθηκε σημαντικά από την έντονη αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Ήδη από το 2013 είχε καταγραφεί δραστική περικοπή των ζημιών που επιβάρυναν συνεχώς τον τομέα από το 2009.
Τελικά, το 2014 ο τομέας τουρισμού επανήλθε στην κερδοφορία, με εγγραφή κερδών προ φόρου ύψους €207 εκατ.
Τα συνολικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €1,2 δισ. το 2014, αισθητά αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2008, γεγονός που αναδεικνύει τον τουρισμό ως τον μοναδικό τομέα που εμφάνισε τέτοια βελτίωση.
Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός της βελτίωσης του περιθωρίου μικτού κέρδους, από 22,26% το 2008 σε 25,91% το 2014, εξαιτίας της περικοπής του κόστους.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στον τομέα των υπηρεσιών (πλην τεχνικών εταιρειών), οι σημαντικότερες εξελίξεις είναι οι εξής:
Το σύνολο ενεργητικού μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5% την περίοδο 2008-2014 συνολικά και διαμορφώθηκε σε €127,7 δισ. το 2014, καταγράφοντας απώλειες της τάξης των €27 δισ. σε σχέση με το 2008.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,6% και περιορίστηκαν σε €51,1 δισ. το 2014, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των συσσωρευμένων ζημιών.
ypiresies
Όσον αφορά το συνολικό τραπεζικό δανεισμό (μεσο-μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις + βραχυπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες), παρατηρείται μείωση με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,7% την περίοδο 2008-2014, με συνέπεια η τραπεζική χρηματοδότηση το 2014 να υπολείπεται κατά €15,7 δισ. σε σχέση με το 2008.
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα παρατηρούνται τα εξής:
Οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό 6% την περίοδο 2008-2014, με συνέπεια να μειωθούν σε €39,6 δισ. το 2014, έτος κατά το οποίο η φθίνουσα τάση ανακόπηκε.
Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο την τελευταία πενταετία, ενώ το 2014 οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε €1,7 δισ. Αθροιστικά, οι συνολικές ζημίες της περιόδου 2010-2014 ανήλθαν σε €14,5 δισ. για τον τομέα των υπηρεσιών.
Τα συνολικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €4,9 δισ. το 2014, μειωμένα σχεδόν κατά 25% σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2008.
Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός της συνεχούς βελτίωσης του περιθωρίου μικτού κέρδους την τελευταία τριετία, με συνέπεια ο δείκτης να αυξηθεί σε 24,27% το 2014, λαμβάνοντας την υψηλότερη τιμή της περιόδου.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ) ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Στον τομέα των τεχνικών εταιρειών οι σημαντικότερες εξελίξεις είναι οι εξής:
Το σύνολο ενεργητικού μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1% την περίοδο 2008-2014 συνολικά και διαμορφώθηκε σε €28,9 δισ. το 2014.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4% την περίοδο 2008-2014 και περιορίστηκαν σε €14,4 δισ. το 2014.
texnikes etairies
Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα παρατηρούνται τα εξής:
Σε επίπεδο κύκλου εργασιών καταγράφεται σωρευτική απώλεια της τάξης των €4,5 δισ. το 2014 σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% την εξεταζόμενη περίοδο και το 2014 διαμορφώθηκαν σε €5,9 δισ. το 2014.
Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα παραμένει ζημιογόνο, ωστόσο το 2014 οι ζημίες περιορίστηκαν σε € 314 εκατ. Αθροιστικά, οι συνολικές ζημίες της περιόδου 2010-2014 ανήλθαν σε €2,3 δισ.
Τα συνολικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €538 εκατ. το 2014, μειωμένα κατά 45,3% σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2008.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κλάδος των Τραπεζών υπέστη βαρύ πλήγμα από τις συνέπειες της κρίσης και τις διαδικασίες που αποφασίσθηκαν για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Πράγματι, η κρίση δημόσιου χρέους της χώρας άσκησε μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ραγδαία εκροή καταθέσεων, ουσιαστικά αποκόπηκαν από τις διεθνείς αγορές και κατέγραψαν πολύ μεγάλες απώλειες, κυρίως από την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων – PSI, χωρίς να έχουν απαλειφθεί πλήρως οι συνέπειες. Ιδιαίτερα το έτος 2011 αποτέλεσε «μαύρη σελίδα» για τον τραπεζικό τομέα, του οποίου οι ζημίες εκτοξεύθηκαν, ανερχόμενες σε €40,4 δισ.
Εξετάζοντας τα βασικά μεγέθη του κλάδου την περίοδο 2008-2014, αναδύεται έντονα η εικόνα της συρρίκνωσης της δραστηριότητας των τραπεζών. Κατ΄ αρχήν το πλήθος των τραπεζών περιορίστηκε σε 11 το 2014, έναντι 21 τραπεζών που λειτουργούσαν τη διετία 2008/09. Η πτώση των οικονομικών μεγεθών τους ήταν ραγδαία, ενώ η επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους εντυπωσιακή, με πιο χαρακτηριστικές μεταβολές τις εξής:
To συνολικό ενεργητικό των τραπεζών μειώθηκε κατά 34% το 2014 σε σχέση με το 2008.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών «εξανεμίστηκαν» τη διετία 2011-2012 με συνέπεια να καταστούν αρνητικά, στη συνέχεια δε ανέκαμψαν λόγω της ανα-κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
trapezes
Οι συνολικές χορηγήσεις συρρικνώθηκαν (-37,2%), με συνέπεια να μειωθούν σε €181,6 δισ. το 2014, καταγράφοντας απώλειες ύψους €107,8 δισ. σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Οι συνολικές καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 38,4%, δεδομένου ότι η «φυγή των καταθέσεων» στέρησε από τις τράπεζες κεφάλαια ύψους €105,7 δισ., όσο δηλαδή είναι η διαφορά τους μεταξύ των ετών 2008 και 2014.
Τα συνολικά έσοδα των τραπεζών κατέγραψαν σωρευτική μείωση 60,4% στη διάρκεια της εξαετίας (απώλεια €16,5 δισ.) και το 2014 περιορίστηκαν σε € 10,8 δισ. περίπου.
Το εύρος της επιδείνωσης που υπέστη ο τραπεζικός τομέας φαίνεται ξεκάθαρα από την εξέλιξη της κερδοφορίας του, όπως αυτή διαμορφώθηκε την περίοδο 2008-2014. Το τελικό ισοζύγιο σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος της περιόδου (κέρδη μείον ζημίες) ήταν εντυπωσιακά αρνητικό, με τις συνολικές ζημίες να ανέρχονται σε €56,5 δισ. !!!
ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Παρά την μακρόχρονη ύφεση των προηγουμένων ετών, ο τομέας των ασφαλειών επέδειξε σημαντικές αντοχές στην εξεταζόμενη περίοδο. Στο επίπεδο των εσόδων, παρά τις ενδιάμεσες διακυμάνσεις υπήρξε αισθητή διεύρυνση εσόδων τη διετία 2012-2013 συγκριτικά με το έτος βάσης (2008), ωστόσο το 2014 τα έσοδα υποχώρησαν και διαμορφώθηκαν σε €4 δισ. περίπου, μειωμένα κατά 11% σε σχέση με το 2008.
asfaleies
Περαιτέρω, σοβαρή επιδείνωση της κερδοφορίας στον κλάδο παρατηρείται μόνο το έτος 2011 (στην κορύφωση της κρίσης), οπότε υπέστη μεγάλες απώλειες λόγω και της ένταξης του στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), που οδήγησε σε ανατροπή των αποτελεσμάτων και καταγραφή υψηλών ζημιών, ύψους €1,7 δισ. Εξαιρουμένου του συγκεκριμένου έτους, τα λοιπά έτη το καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο (ενίοτε οριακά), με μόνη εξαίρεση το έτος 2008, όπου όμως οι ζημίες ήταν πολύ περιορισμένες.
The Huffington Post,
tromaktiko2145.jpg