ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η μόνη σωτηρία, η εξέγερση του Λαού

Πηγή: ~ NEWSCITY1

Αλήθεια είναι η υπαρκτότητα μίας κατάστασης ή η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως αλήθεια δεχόμαστε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αντιλαμβάνονται και βιώνουν κάτι με όμοιο τρόπο 
και αυτό γίνεται αποδεκτό ως αλήθεια. 
Ψέμα είναι η πρόταση και η προσπάθεια που γίνεται από κάποιον με σκοπό να πείσει τους άλλους ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει ότι η πρόταση και η προσπάθειά του είναι αναληθής. Πολλές φορές η λέξη ψέμα χρησιμοποιείται και για να δηλώσει κάποιος το μη αληθές.

Δυστυχώς εις την χώρα μας, εδώ και δεκαετίες εις τον βωμό της θεοποιημένης Εξουσίας και των παραγώγων της, δηλαδή το πολιτικό σύστημα εξουσίας, οι Κυβερνώντες, τα Κόμματα και οι Θεσμοί της Πολιτείας θυσιάζουν το σύνολο των ανθρωπίνων αξιών, όπως τη ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και ισονομία, ακόμη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό από όλους τους Έλληνες και αναμφισβήτητο από όλους τους διεθνείς παράγοντες ότι η Πατρίδα μας έχει καταρρεύσει. Ότι η γενεσιουργός αιτία της χρεοκοπίας της χώρας δεν οφείλεται εις ένα τυχαίο γεγονός, αλλά εις την ολοκληρωτική αποτυχία του πολιτικού συστήματος εξουσίας και της Αρχής της Διακρίσεως των Εξουσιών. Το οποίο επί δεκαετίες δια της αλαζονείας, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ατιμωρησίας υπερχρέωνε την χώρα, κατέστρεφε τον παραγωγικό της ιστό, καταλήστευε τους εθνικούς πόρους και τους Έλληνες, και απομάκρυνε τον Ελληνικό Λαό από τους Ευρωπαίους, αλλά και από τους κανόνες της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Η ανικανότητα και αναίδεια του πολιτικού συστήματος εξουσίας και των φορέων της έγινε ακόμη εμφανέστερη και μετά την κατάρρευση της χώρας μας, όταν μετά την επίσημη πλέον χρεοκοπία της Πατρίδας μας, συνεχίζει να μη αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα και την επικινδυνότητα της όλης κατάστασης που δημιούργησε με δική του και μόνο ευθύνη. Ώστε από μόνο του, ως όφειλε, να αναλάβει ευθύς αμέσως τις δέουσες πρωτοβουλίες με την σύνταξη ενός Προγράμματος Σωτηρίας της Πατρίδας μας. Η απραξία αυτή και ή έλλειψη εθνικής ευθύνης, συνεννόησης και συναίνεσης είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Με την επιβολή του 1ου Μνημονίου, το οποίο διευρύνθηκε με τα επόμενα 2 άκρως και πιο επαχθή Μνημόνια και τα ποινικά προαπαιτούμενα, εξαιτίας της δυσθυμίας και αρνήσεως του πολιτικού συστήματος εξουσίας να εφαρμόσει ένα ολοκληρωτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Το οποίο θα επανίδρυε εξ θεμελίων την Λειτουργία του Κράτους, του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, θα αποκαθιστούσε το Κράτος Δικαίου κατά τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών κρατών, θα αναπτέρωνε το ηθικό της ελληνικής κοινωνίας και θα επανέφερε εις την χώρα την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. 

Ο 7-ετής αρνησισμός και εναντίωση του πολιτικού συστήματος εξουσίας για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και για μεταρρυθμίσεις και εις το Δημόσιο Τομέα, τον κύριο υπεύθυνο για την χρεοκοπία της Πατρίδας μας, αλλά επί δεκαετίες το Προπύργιο ύπαρξης και στήριγμα ολοκλήρου του πολιτικού φάσματος, επιδεινώνει και καθιστά όλως αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδος. Διότι προκαλεί και αναγκάζει την ΤΡΟΙΚΑ να φορτώνει την εξυπηρέτηση του χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, με συνεχή και κάθε τόσο νέα τιμωρητικά προαπαιτούμενα εις τις πλάτες μόνο του χειμαζόμενου και εξαθλιωμένου επί 7 τώρα χρόνια Ελληνικού Λαού. Αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια και πραγματικότητα, η οποία ως εφιάλτης θα κατατρέχει όλους εμάς τους Έλληνες για πολλές δεκαετίες. Η εξαθλίωση ενός ολόκληρου Λαού εν καιρώ ειρήνης, μετά το 1821 η χείριστη εις την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος, εξαιτίας της ολέθριας και αντεθνικής συμπεριφοράς των Εθνοκτόνων χαμαιλεόντων. 

Αυτή η αναμφισβήτητη πια αλήθεια, η οποία είναι επίσης γνωστή σε όλους Ευρωπαίους και τους διεθνείς φορείς, οι οποίοι παράλληλα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και καθημερινώς την πολιτική αστάθεια και τους διαξιφισμούς των Κομμάτων και των ανάλγητων πολιτικών Ηγεσιών των. Οι ολέθριοι Εθνοκτόνοι οι οποίοι ευθύνονται για την κατρακύλα και κατάρρευση της χώρας και την ολοκληρωτική φτωχοποίηση και εξόντωση του Ελληνικού Λαού. Οι οποίοι συνεχίζουν το ολέθριο έργο εις βάρος του Έθνους ευαγγελιζόμενοι με το ψέμα και την αυθάδεια τους τουτέστιν και την «έξοδο από την εποχή των μνημονίων, την επανεκκίνηση της Οικονομίας, την ανάδειξη της χώρας ως προπύργιο της σταθερότητας, με ένα λαό ο οποίος παρέμεινε όρθιος παρά την μακροχρόνια ύφεση»(!) Είναι οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις όλων των Κυβερνώντων. Απίστευτο, σε μία ολοσχερώς κατεστραμμένη χώρα την οποία οι ασυνείδητοι εθνοκτόνοι μετέτρεψαν σε ένα απύθμενο βαρέλι χρέους και ανείπωτης ένδειας. 
Η άρνηση της ΤΡΟΙΚΑ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαιτίας της άρνησης του πολιτικού συστήματος για ολοκληρωτική Συνταγματική Αναθεώρηση, την κατάργηση της ατιμωρησίας, των προνομίων Πρωθυπουργών και Πολιτικών, αλλά και εκείνων εις τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα και τον παράλληλο δραστικό περιορισμό αυτού. Την διατήρηση και συντήρηση του οποίου φορτώνεται, από την έναρξη της κρίσης, εξ ολοκλήρου ο εξαντλημένος και ήδη νεκρός Ιδιωτικός Τομέας, μαζί με τα επαχθή Μνημόνια της Φτωχοποίησης του Ελληνικού Λαού. 

Η αλαζονεία των Κυβερνώντων και των Κομμάτων για την εξασφάλιση και άσκηση εξουσίας και μόνον, η έλλειψη συνεννόησης και εθνικής συναίνεσης για την από κοινού αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, μάλιστα ακόμη και η πρόσφατη εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι συνυπεύθυνος για την χρεοκοπία της Πατρίδας μας, αποτελούν οδυνηρές πραγματικότητες και αλήθειες. Ότι το Πολιτικό Σύστημα Εξουσίας, ακάθεκτο, αμετανόητο, ατιμώρητο, αδιαφορεί εδώ και 7 χρόνια για την κατάρρευση της Πατρίδας μας, την ανθρωπιστική κρίση και την φτωχοποίηση του Λαού μας και τους εθνικούς κινδύνους που διατρέχει το Έθνος. 

Όμως σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος επί δεκαετίες βιώνει τα ψέματα, τώρα και την χρεοκοπία, το μη βιώσιμο και δυσβάστακτο χρέος, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και την ανείπωτη ένδεια, οφείλει να αποτινάξει τους Εθνοκτόνους χαμαιλέοντες του. 

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού/ Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας

Αναταραχή με «λουκέτα» σε νηπιαγωγεία Έρχονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις

Αναταραχή με «λουκέτα» σε νηπιαγωγεία


Σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει την κατάργηση των μισών νηπιαγωγείων της χώρας καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί.
Η αφορμή δόθηκε από τη ρύθμιση που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την έρευνα σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά εισάγεται διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων σε περίπτωση που πρόκειται για νηπιαγωγείο απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας από την επόμενη χρονιά απαιτείται
α) ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον 14 νήπια για τα αστικά κέντρα και
β) πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.
«Αρχίζουν λοιπόν αθρόες συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία, στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό» τονίζει το Συντονιστικό των νηπιαγωγών.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών.

Πρόταση για νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών





Εγώ (Βασίλειος Πανόπουλος) και οι συμφοιτητές μου ,σπουδάζουμε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ,στο τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).Παρατηρήσαμε ,πως με το ήδη υπάρχον σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών ,διορίζονται συνεχώς τα ιδία άτομα τα όποια επιλέγονται επανειλημμένα από τον πινάκα εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία .
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μας προκύψει το εξής εύλογο ερώτημα ,εμείς ως τελειόφοιτοι και χωρίς προϋπηρεσία ποτέ θα διοριστούμε ??Δεν θα πρέπει να υπάρξει και για εμάς μεριμνά ?
Γιατί δεν γίνεται επιλογή ατόμων στις θέσεις και από τον πινάκα χωρίς προϋπηρεσία ?Δεν θα πρέπει να ισχύσει και σε εμάς το ίδιο σύστημα διορισμού που εφαρμόζεται και στους άλλους δημοσίους φορείς δικαία και αξιοκρατικά ?
Δεν θα πρέπει να υπάρξει και ένα ποσοστό ατόμων χωρίς προϋπηρεσία στην κάλυψη των θέσεων ?
Εν κατακλείδι για να σταματήσει αυτό να συμβαίνει αλλά και για να έχουν ελπίδα διορισμού στο δημόσιο τα άτομα χωρίς προϋπηρεσία προτείνουμε ένα νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικώντο όποιο όπως προαναφέρθηκε θα είναι δίκαιο και αξιοκρατικό ,έχοντας ως μοριοδοτούμενα κριτήρια μέσω Α.Σ.Ε.Π τα εξής :
1. Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.
2. ΧΡΟΝΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ:3 μόρια για κάθε χρόνο  από την λήψη πτυχίου.
3. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ:10 μόρια.
4. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ:15 μόρια.
5. ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ :0,3 μόρια για κάθε μήνα  από την λήψη του πτυχίου.
6. ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Α.Σ.Ε.Π:1 μόριο για κάθε βαθμό πάνω από την βάση σε οποιοδήποτε διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΕΩΝ

1Ος Πίνακας
Με προϋπηρεσία σε ποσοστό 35 %
2ος Πίνακας
Χωρίς προϋπηρεσία σε ποσοστό 35%

 *Να λειτουργήσουν ξανά τα αθλητικά σχολεία με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με τον τρόπο που λειτουργούν τώρα ,σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα αθλήματα.
*Να αυξηθούν οι ώρες του μαθήματος γυμναστικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την δημιουργία περισσότερων θέσεων διορισμού.

Nέες και κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα... σήμερα!

Έκρηξη ανάπτυξη μαζί με το Πάσχα υποσχέθηκε ο Τσίπρας! Ως τότε... νέο μνημόνιο - Τσουνάμι έμμεσων φόρων!

"Έρχεται νέο μνημόνιο - Τσουνάμι έμμεσων φόρων "...
- Μνημόνιο και για τη διευθέτηση του χρέους με επιπλέον μέτρα θέλουν οι δανειστές
- Νέες αλλαγές στο υπάρχον μνημόνιο και για να υπογράψουν τη...συμφωνία
- Από 0,10 ως 1 ευρώ η αύξηση στα τσιγάρα
- Από 0,05 ως 0,10 ευρώ η αύξηση στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης
- Πόσο θα αυξηθεί το φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- Τι θα γίνει με τις αυξήσεις σε κινητά, συνδρομητική τηλεόραση- Καπέλο φόρου επιπλέον 300 ευρώ/χρόνο φέρνει η μείωση του αφορολόγητο- Καπέλο 200 εκατομμυρίων και στον ΕΝΦΙΑ

Άπαιχτος Αρκάς... Θα πήγαινε γάντι στο Θοδωρή Δρίτσα!

Ήταν μαζί στο Μερκελικό κόλπο και τον έλεγε "εκτελεστή συμβολαίου θανάτου"! Κι εμείς οι μαλάκες, τον...


...πιστέψαμε!

NAI! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο ...τραγουδιστής που έγινε σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής! Πλήρωνε μαλάκα Έλληνα!

Από το "PRESS-GR"
Η νέα μεγάλη μεταγραφή της κυβέρνησης αυτή τη φορά δεν είναι μπάρμαν, όπως ο περιβόητος Νίκος Καρανίκας, αλλά τραγουδιστής.
Δεν φτιάχνει σφηνάκια, αλλά τραγουδάει σε μπουζούκια και μεζεδοπωλεία. Το όνειρο του Γιώργου Ζάμπα δεν ήταν να γίνει πολιτικός και να σώσει τη χώρα. Από τα σχολικά του χρόνια, ως μέλος του... σχολικού συγκροτήματος WC (όπως οι τουαλέτες), διασκέδαζε τον κόσμο με λαϊκά τραγούδια.
Αν μέχρι και σήμερα για τον καλλιτέχνη δεν έχει ανοίξει η πόρτα των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών και των νυχτερινών κέντρων, ο Γιώργος Ζάμπας τουλάχιστον βρήκε ορθάνοιχτο το παράθυρο στο ισόγειο του Κοινοβουλίου με θέα τον Εθνικό Κήπο. Εκεί, από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σχεδιάζει στρατηγικά το μέλλον του Κοινοβουλίου μας ως μετακλητός υπάλληλος.
Ο «Αντώνης Ρέμος του Ελληνικού Κοινοβουλίου» καθημερινά φορά το πουκάμισό του και πηγαίνει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Τα δε βράδια βάζει και σακάκι σπεύδοντας να διασκεδάσει με τα τραγούδια του τις αιθέριες υπάρξεις που του πετούν λουλούδια στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Ελλάδος Εικόνες» στην περιοχή του Αλίμου. Εκεί ο Γιώργος Ζάμπας, μαζί με άλλες φωνές που αναζητούν τη δική τους ευκαιρία στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, βγάζει το νυχτοκάματό του τρεις φορές την εβδομάδα.
Φυσικά κατά καιρούς το σχετικά άγνωστο αηδόνι του ελληνικού πενταγράμμου βγάζει τα εξτραδάκια του με έκτακτες εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα της επαρχίας. Εμφανίσεις τις οποίες τώρα θα αναγκαστεί να περιορίσει λόγω των υποχρεώσεών του ως μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του κ. Βούτση.
Το γεγονός, πάντως, ότι ο κ. Ζάμπας εξακολουθεί να εργάζεται σε νυχτερινά κέντρα αν και είναι διορισμένος στο γραφείο του προέδρου της Βουλής από τις 11 Φεβρουαρίου 2016 έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια τόσο στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου όσο και μεταξύ των εργαζομένων στα μεζεδοπωλεία και στις μουσικές σκηνές όπου τραγουδά. Ασφαλώς και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν διαφημίζουν στους πελάτες τους ότι θα τους διασκεδάσει ο σύμβουλος του προέδρου της Βουλής.
Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο, ειδικά μετά τα σκληρά φορολογικά μέτρα που αναμένονται, να βρεθεί κάποιος που αντί για λουλούδια να πετάξει παγάκια, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλους καλλιτέχνες για λιγότερο σοβαρούς λόγους.

Το ΦΕΚ (11 Φεβρουαρίου 2016) για τον διορισμό του Γιώργου Ζάμπα «σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου»

To πρωί υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων, το βράδυ διασκεδαστής αιθέριων υπάρξεων στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Ελλάδος Εικόνες» στον Αλιμο
Γιος στελέχους του Συνασπισμού
Ο κ. Βούτσης, ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων στελεχών της κυβέρνησης, δεν επέλεξε για τη στελέχωση του γραφείου του έναν άνεργο πτυχιούχο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Προτίμησε έναν τραγουδιστή, προφανώς όχι για να τον χαλαρώνει με την κιθάρα και τα τραγούδια του μετά από κάθε φορτισμένη ολομέλεια. Ισως να τον γνώρισε και να τον συμπάθησε σε κάποια βραδινή του έξοδο σε κέντρο όπου ο καλλιτέχνης εργαζόταν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα πραγματικά κριτήρια παρά μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής.
Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι ο πατέρας του τραγουδιστή Κώστας Ζάμπας, πολιτικός μηχανικός, υπήρξε στέλεχος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Μάλιστα ο τελευταίος το ανέφερε στο βιογραφικό του όταν κατέβαινε υποψήφιος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τη Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών. Να σημειωθεί ότι είναι κορυφαίος στο αντικείμενό του. Μάλιστα επί 25 χρόνια ασχολούνταν με τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, ενώ διετέλεσε και διευθυντής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Επίσης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον οργανισμό Europa Nostra. Ακόμη, εκπόνησε μελέτες και επέβλεψε αναστηλωτικές εργασίες σε μνημεία στη Βεργίνα, στα Λευκάδια Ναούσης, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στη Νεμέα, στη Δήλο, στη Νάξο, στη Νικόπολη, στη Μεσσήνη, στο Αγιον Ορος, στο Ορος Σινά και αλλού.
Κατά τα έτη 2007 και 2008 ο κ. Κώστας Ζάμπας μελέτησε και επέβλεψε το έργο μεταφοράς των εκθεμάτων από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο νέο μουσείο. Κάποιοι θυμούνται την εμφάνιση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου το πρωινό της 14ης Οκτωβρίου 2007, τέσσερις μήνες προτού εκλεγεί πρόεδρος του Συνασπισμού, όπου παρακολουθούσε την εναέρια μεταφορά των πολύτιμων εκθεμάτων έπειτα από πρόσκληση του κ. Ζάμπα, ο οποίος είχε την ευθύνη και την επίβλεψη της διαδικασίας. Ο τότε νεαρός πολιτικός μηχανικός Αλέξης μάλιστα είχε εντυπωσιάσει με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις του τους παρευρισκόμενους.
Ακόμη όμως και αν ο κ. Βούτσης δεν θυμόταν εκείνη την παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού, σίγουρα γνωρίζει τον σύντροφό του από τα χρόνια του Συνασπισμού της Αριστεράς Κώστα Ζάμπα. Και η δοκιμασμένη στα χρόνια συντροφικότητα αποτελεί, όπως έχει αποδειχτεί σε πλείστες περιπτώσεις, το κορυφαίο εφόδιο στο βιογραφικό κάποιου που αναζητεί εργασία. Κάπως έτσι, ο γιος του πολιτικού μηχανικού, τραγουδιστής Γιώργος Ζάμπας, βρέθηκε από τα μπουζούκια στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Τι και αν την ίδια ώρα χιλιάδες πτυχιούχοι είναι άνεργοι και αρκετοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να μπορέσουν να ζήσουν – μια πραγματικότητα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλλαν όταν κάθονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Σήμερα, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, επιλέγουν όμως σχεδόν αποκλειστικά τα «δικά τους παιδιά», ακόμη και τους Καρανίκες που θεωρούν την καριέρα χολέρα.
Μέσω πατρός απαντάει ο Ζάμπας: Τον επέλεξε ο Βούτσης γιατί έχει την εμπιστοσύνη του
Μέσω μίας ανάρτησης του πατέρα του στο Facebook απάντησε ο Γιώργος Ζάμπας στις αποκαλύψεις του Θέματος.
Αφού επιβεβαιώνει πλήρως ότι ο γιος του εργάζεται πλέον στη Βουλή εξηγεί: «Δεν πρόκειται για σύμβουλο. Επελέγη από τον Ν. Βούτση επειδή τον γνώριζε προσωπικά και έχει την εμπιστοσύνη του, δηλαδή με τα κριτήρια που έχουν άπαντες και απανταχού για αυτή την κατηγορία προσωρινών υπαλλήλων. Έχω βαθύτατη εκτίμηση στον Ν. Βούτση από τα φοιτητικά μας χρόνια για το ήθος και την ακεραιότητά του. Άλλωστε αυτή αναγνωρίζεται και από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Δεν περίμενα να διορίσει τον Γιώργο για να τον εκτιμήσω, ούτε το σχεδιάζαμε επί 45 χρόνια. Ούτε σύμβουλος, ούτε κολλητός ο Γιώργος λοιπόν».
Εν ολίγοις η οικογένεια Ζάμπα επαναλαμβάνει το γνωστό τροπάριο περί εμπιστοσύνης και πρόσληψης, κάτι που έχουμε ακούσει και σε πλείστους άλλους διορισμούς, στον αντίποδα μισού αιώνα επιχειρημάτων της Αριστεράς ότι οι προσωπικές σχέσεις και γνωριμίες δεν μπορεί να είναι κριτήριο διορισμού.
Συνεχίζει ο κ. Ζάμπας: «Από που προκύπτει ότι ο ΓΖ είναι «σύμβουλος», σε τι να συμβουλεύσει τον Βούτση; Μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Προέδρου είναι και διοικητική δουλειά κάνει, όπως και η πλειονότητα των μετακλητών. Το πτυχίο του ΕΚΠΑ είναι υπεραρκετό για τα καθήκοντα αυτά».
Στην ανάρτηση γίνεται μάλιστα και αναφορά στην επίθεση του Ρουβίκωνα στο Θέμα:
«Δυστυχώς οι τραμπούκοι με τις βαριοπούλες, αυτοαποκαλούμενοι «Ρουβίκωνας», φρόντισαν να του προσφέρουν ένα δώρο προχθές: Μια ανέλπιστη διαφήμιση και ηρωοποίηση, σαν να ήταν το οχυρό της αδέσμευτης δημοσιογραφίας που πολιορκείται», ενώ ο κ. Ζάμπας εκτοξεύει ύβρεις κατά του Πρώτου Θέματος, τακτική που συνηθίζεται μετά από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας!

Πηγή: protothema.gr

Δημόσιο: Πόσες προσλήψεις θα γίνουν μέχρι το 2018 - Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα


Δημόσιο: Πόσες προσλήψεις θα γίνουν μέχρι το 2018 - Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα

Σκληρά είναι τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές και για το Δημόσιο. Για τις προσλήψεις που μπορούν να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Οι δανειστές ζήτησαν να ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο, όχι μόνο για εφέτος, αλλά ως και το 2018.
Η κυβέρνηση ζητά από του χρόνου η αναλογία να αυξάνει ανά μια κάθε χρόνο: Δηλαδή μία ανά τέσσερις το '17, ανά τρεις το '18  και ανά δυό το '19, για να ισοσκελιστεί το 2020. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται Υγεία και Παιδεία, όπου θα γίνουν εφέτος επιπλέον -έστω και περιορισμένες- προσλήψεις. Θα προσληφθούν επίσης κατ' εξαίρεση 6.500 χιλιάδες επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, παρελθόντων ετών, ενώ θα επανέλθουν και 1. 500 απολυθέντες από το Δημόσιο, που δικαιώθηκαν δικαστικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα κλείσει στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και το 2017 θα ισχύει ο κανόνας 1 προς 4 και θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα για περίπου 6.500 από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έγιναν, ενώ από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (το 2015, 1.500 οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικά δεν θεωρούνται προσλήψεις).
Στην Υγεία οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Για παράδειγμα οι ώρες εργασίας αντί για 75 που δουλεύουν οι γιατροί πρέπει να είναι 45. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις, ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για Υγεία και Παιδεια.
«Πολλές φορές το ίδιο το Δημόσιο σε ένα τέτοιο πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορεί να παράξει έργο, το οποίο πολλές φορές πληρώνεται στους ιδιώτες με υψηλό κόστος για τον ελληνικό λαό χωρίς να έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Για τον τομέα της Παιδείας, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι υπάρχουν διαπιστωμένα κενά εκπαιδευτικών και θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις άμεσα.
Παράταση για το φθινόπωρο, από 1η Ιουλίου, πήρε η εξομοίωση των ειδικών μισθολογίων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν όμως για άμεση μείωση της δαπάνης για υπερωρίες και εκτός έδρας αμοιβές, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Τέλος, τα ειδικά Μισθολόγια πάνε στη δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών» σημείωσε κυβερνητική πηγή.

Αργότερα οι αλλαγές στην εκπαίδευση


Αργότερα οι αλλαγές στην εκπαίδευση

Χωρίς τις επίμαχες ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά σχολεία, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που έχουν προκαλέσει «εμφύλιο» μεταξύ των ιδιοκτητών και των εκπαιδευτικών, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Έρευνα. «Συνεχίζεται ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και η επεξεργασία διάταξης για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, η οποία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα», τόνισε το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα του ερευνητικού συστήματος, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ανώτατη εκπαίδευση.

DNA για γενετικούς «σούπερ-ήρωες»: Βρέθηκαν «άτρωτοι» άνθρωποι που δεν αρρωσταίνουν


  Μια ανάλυση γονιδιωμάτων άνω του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων έφερε για πρώτη φορά στο φως 13 άτομα που φαίνονται να έχουν μείνει υγιή, παρά τις σοβαρές μεταλλάξεις στο DNA τους, οι οποίες συνδέονται με σοβαρές παιδικές ασθένειες.


         Ορισμένες παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση, μπορεί να εμφανισθούν νωρίς στην παιδική ηλικία και συνήθως οφείλονται σε μετάλλαξη μόνο ενός γονιδίου. Έως τώρα θεωρείτο ότι όποιος άνθρωπος έχει την εν λόγω μετάλλαξη, αναπόφευκτα θα αρρωστήσει. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι σωστό τελικά.


   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Σαντ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για 589.300 υγιείς ανθρώπους και συσχέτισαν το γενετικό «προφίλ» καθενός με 584 κληρονομικές ασθένειες.


         Αποκαλύφθηκαν 13 άνθρωποι που, παρά το γενετικό υπόβαθρό τους, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα κάποιας κληρονομικής νόσου, όπως θα ανέμενε κανείς με βάση το DNA τους. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην εύρεση νέων θεραπειών στο μέλλον.


         Οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμη τους βιολογικούς λόγους για την ανθεκτικότητα αυτών των ανθρώπων. Ελπίζουν όμως να εντοπίσουν στο DNA τους παράγοντες που δρουν προστατευτικά, ενώ, από την άλλη, θεωρούν ότι ίσως πρέπει να επανεξετάσουν τις έως τώρα απόψεις τους για τη σχέση ανάμεσα στις γενετικές μεταλλάξεις και ορισμένες ασθένειες.


         Το πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να μελετήσουν περαιτέρω τους 13 «σούπερ-ήρωες», επειδή όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν υπογράψει συμφωνητικό μη αποκάλυψης της ταυτότητάς τους, όταν έδωσαν δείγματα DNA. Έτσι, θα πρέπει να ακολουθήσει άλλη παρόμοια μελέτη, στην οποία πλέον θα επιτρέπεται να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των ανθρώπων, προκειμένου να μελετηθούν εξονυχιστικά τα «μυστικά» που τους προστατεύουν από τις αρρώστιες.

«Εξαντλούνται οι αντοχές της αγοράς»


«Εξαντλούνται οι αντοχές της αγοράς»

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η οικονομία, εξ αιτίας της αβεβαιότητας και των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων επισημαίνει ο ΣΕΒ και τονίζει ότι οι αντοχές που επέδειξε η οικονομία κινδυνεύουν να εξαντληθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας του Συνδέσμου, που κυκλοφόρησε χθες. Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται κυρίως στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αναιμική αύξηση της απασχόλησης, των ώρα που οι επικείμενες αυξήσεις στη φορολογία και οι περικοπές των συντάξεων αυξάνουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις, επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι τα capital controls αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, ενώ η ένταση του προσφυγικού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό.
Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες σε κάποιους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς δείχνουν μία ελαφρά βελτίωση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά.
Η μεικτή αυτή εικόνα αντανακλάται σε αρκετά από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα και ειδικότερα: O δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε μικρή βελτίωση τον Μάρτιο του 2016, λόγω των θετικότερων προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, σε συνδυασμό με μία τάση σταθεροποίησης στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Στα αρνητικά στοιχεία του μήνα περιλαμβάνονται εξελίξεις όπως η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η στασιμότητα στην αγορά εργασίας, η εκροή καταθέσεων και η απώλεια εσόδων από τις μεταφορές και τη ναυτιλία: O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε τον Μάρτιο στις -71,9 μονάδες από -66,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Η απαισιοδοξία των καταναλωτών προσεγγίζει πια τα ιστορικά χαμηλά του 2011, οι προβλέψεις για την ανεργία ξεπερνούν τα επίπεδα του 2013, οι αποταμιεύσεις υποχωρούν και η οικονομική κατάσταση αξιολογείται όλο και χειρότερα. Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σχετίζεται με τις προοπτικές μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, λόγω των αναμενόμενων αλλαγών στη φορολογία και το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και με την όξυνση της προσφυγικής κρίσης.
Αύξηση ανεργίας
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο κατά 17.000 άτομα, ενώ το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο 2016 παρέμεινε κοντά στο 24,5%. Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις συνέχισε να υποχωρεί τον Φεβρουάριο (-1,6%). Το υπόλοιπο των καταθέσεων των επιχειρήσεων έμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα επίπεδα του Ιουλίου, ενώ των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Από το καλοκαίρι του 2015 παρατηρείται μεγάλη και μόνιμη μείωση των εισπράξεων από τις μεταφορές και κυρίως από τη ναυτιλία, λόγω της πτώσης των ναύλων και των capital controls. Για έκτο συνεχή μήνα η χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου συνέχισε να μειώνεται, ενώ οι εισπράξεις έχουν μειωθεί και σε άλλες κατηγορίες υπηρεσιών.
Μανταλένα Πίου

Διακοπή συνομιλιών με... άρωμα εμπλοκής - Στον αέρα η αξιολόγηση


Διακοπή συνομιλιών με... άρωμα εμπλοκής - Στον αέρα η αξιολόγηση

Από τη Δευτέρα 18 Απριλίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, επισημαίνοντας ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).
Ουσιαστικά η Ελλάδα πάει στην Ουάσιγκτον χωρίς κάποια συμφωνία αλλά με την υπόσχεση ότι υπάρχει πρόοδος και θα κλειδώσουν όλα τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ανακύπτουν διάφορα ζητήματα ως προς τα χρονοδιαγράμματα καθώς είναι δύσκολο να υπάρξουν ψηφισμένα μέτρα έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Το πιθανότερο, κι εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή, τα μέτρα να ψηφιστούν τον... Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα.
To βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι πάει στη Σύνοδο του ΔΝΤ με την πλάτη στον τοίχο και με τις συζητήσεις που θα γίνουν εκεί να είναι καθοριστικές για το μέλλον του προγράμματος. Ακόμη κι αν οι Θεσμοί κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις η «μη συμφωνία» μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των δανειστών αλλά και σε εμπλοκή στο θέμα της διευθέτησης του χρέους. Ο Β. Σόιμπλε έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση ενώ δεν αποκλείεται οι δανειστές να απαιτούν νέα μέτρα, ουσιαστικά νέο Μνημόνιο για το χρέος.
Τα περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν επικίνδυνα κι όσο ο χρόνος περνά τόσο σε βάρος της διαπραγματευτικής δυνατότητας της χώρας αποβαίνει.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στην προσωρινή παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση. Καθώς, όπως είπε, παρότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος (σ.σ. έως την αναχώρηση σήμερα από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων) για να γραφεί το staff level agreement (συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup".
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ. είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πώ».
Τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ενδεχομένως στα θέματα αρμοδιότητάς του να υπάρχει εμπλοκή αφού οι δανειστές απαιτούσαν πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, γεγονός που απέκλειε ο κ. Σκουρλέτης.
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση των θέσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την προστασία, από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018).
Σημειώνεται ότι το όριο της αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη.
Η εξαίρεση από την πώληση σε funds των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, αποτέλεσε βασικό θέμα της σύσκεψης, ωστόσο στην ατζέντα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, είναι και η τύχη των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθούν και αυτά από την πώληση σε funds αλλά και η τύχη και των ενήμερων δανείων τα οποία οι θεσμοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι και αυτά θα πρέπει να πωλούνται σε funds.
Η διάρκεια της προστασίας, των παραπάνω, συγκεκριμένων κατηγοριών των κόκκινων δανείων (ένα ή δύο χρόνια) και η σύνδεση των όποιων ευεργετικών ρυθμίσεων με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αποτελούν βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης στο Χίλτον καθώς και το ενδεχόμενο της πώλησης σε fund ακόμη και «πράσινων» (ενήμερων) δάνειων.

Αυτές είναι οι νέες κύριες συντάξεις - Σοκ από τα τελικά ποσά


Αυτές είναι οι νέες κύριες συντάξεις - Σοκ από τα τελικά ποσά

Του Γιώργου Γάτου
Από 414,30 ευρώ έως 1.318 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, θα κυμαίνονται τα μεικτά ποσά των κύριων συντάξεων με βάση τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης που συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι επικεφαλής των Θεσμών.
Τα ποσά αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύει η «Ημερησία» λαμβάνοντας υπόψη:
Πρώτον: Τους 10 συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης που «κλείδωσαν» και είναι 0,77 για τα πρώτα 15 χρόνια, 0,84% για τα έτη ασφάλισης από 16-18 έτη, 0,895 για 19-21 έτη, 0,955 για 22- 24 έτη, 1,03 για τα 25-27, 1,21 για τα 28-30 έτη, 1,42 για τα 31-33 έτη, 1,59 για τα 34-36 έτη, 1,795 για τα 37-39 έτη και 2% για τα 40 ? 42 έτη. Τα σωρευτικά ποσοστά αναπλήρωσης, αντίστοιχα, θα είναι 11,55% για τα πρώτα 15 έτη, 14,1% για τα 18 έτη, 16,7% για 21 έτη, 19,62% για 24 έτη, 22,7% για 27 έτη, 26,34% για 30 έτη, 30,6% για 33 έτη, 35,37% για τα 36 έτη, 40,7% για τα 39 έτη και 46,7% για τα 42 έτη.
Αυτές είναι οι νέες κύριες συντάξεις - Σοκ από τα τελικά ποσά
Δεύτερον: Την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για συμπληρωμένα 20 έτη ασφάλισης και πάνω και τη χορήγηση μειωμένου ποσού (345 ευρώ) για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης.
Τρίτον: Την εκτίμηση στελεχών του υπουργείου Εργασίας αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης ότι οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται, πλέον, με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).
Αυτές είναι οι νέες κύριες συντάξεις - Σοκ από τα τελικά ποσά
ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ 
Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης, συνυπολογίζοντας και την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης, ευνοούν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, στο πλαίσιο της εσωτερικής αλληλεγγύης υπέρ των πιο «αδύναμων».
Οι κλίμακες των ποσοστών, ωστόσο, ενθαρρύνουν την ασφάλιση για περισσότερα χρόνια (όπως ζήτησαν οι Θεσμοί). Για παράδειγμα, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης ενός υψηλόμισθου με αποδοχές 2.000 ευρώ, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, φτάνει στο 65,90% (1.318 ευρώ μεικτά) ενώ του χαμηλόμισθου των 600 ευρώ με τα ίδια χρόνια, στο 107% (θα λάβει σύνταξη 664,20 ευρώ).
Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης όσων θα έχουν συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, στα 40 έτη ασφάλισης, διαμορφώνεται στο 85,10%, για τα 1.500 ευρώ στο 72,30% και για τα 2.000 ευρώ θα είναι 65,90%.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ 
Τα παραπάνω ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν τον «οδηγό» για τον επανϋπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για εφαρμογή «ενιαίου κανόνα» για όλους τους συνταξιούχους. Το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου που, σύμφωνα με πληροφορίες, «πέρασε» από τους Θεσμούς, προβλέπει ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων θα καταβάλλονται στο ύψος που είχαν.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανϋπολογισμό, το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά «απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχηση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς». Για τις νέες ή και εκκρεμείς προβλέπονται, πάντως περικοπές («σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδόμενης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς θα καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά»).
Οδηγός
Το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου που, σύμφωνα με πληροφορίες, «πέρασε» από τους Θεσμούς, προβλέπει ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων θα καταβάλλονται στο ύψος που είχαν.
Τελικά ποσά
Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης, συνυπολογίζοντας και την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης, ευνοούν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, στο πλαίσιο της εσωτερικής αλληλεγγύης υπέρ των πιο «αδύναμων».
Εως 2.000 ευρώ
Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται, πλέον, με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).

Γη και ύδωρ δίνει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση – «Κόκκινα δάνεια» σε ξένα funds και «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις

null
 
Η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ για να κλείσει η αξιολόγηση , όπως προκύπτει μέχρι στιγμής από τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις με τους “θεσμούς”. Κάνει πίσω στα “κόκκινα δάνεια” και είναι έτοιμη να τα παραδώσει στα funds όπως ήθελαν οι δανειστές, ετοιμάζει μεγάλο μαχαίρι για τις επικουρικές συντάξεις και νέα σκληρά μέτρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές σήμερα, αν και αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και κλείσιμο της αξιολόγησης, αφού οι “θεσμοί” μεταξύ τους έχουν διαφορές στις προσεγγίσεις για την απόδοση των μέτρων. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ επιμένει στα πιο σκληρά μέτρα βάζοντας την παράμετρο της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που όμως που δεν φαίνεται να δέχονται οι Ευρωπαίοι.
Ενδεικτική ήταν η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Β. Σόιμπλε, ο οποίος επί της ουσίας είπε ………..
για ακόμη μία φορά “ξεχάστε την ελάφρυνση του χρέους” (όχι απλά το κούρεμα) και συνεχίστε στις μεταρρυθμίσεις και στα νέα μέτρα.
Αυτό λοιπόν φαίνεται πώς έκαναν από χθες το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών (οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 7:00 το πρωί και θα συνεχιστούν στις 15:00 το μεσημέρι) και φαίνεται, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες πώς υπάρχει συμφωνία όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα του 2016.
“Έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν” φέρεται να δήλωσε κορυφαία πηγή που βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται στα 9.100 ευρώ από τα 9.545 που ισχύει σήμερα και αντί των 8.000 ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ για να συμφωνήσει στην απόδοση των εσόδων από τη νέα φορολογική κλίμακα.
Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των “κόκκινων δανείων”, αν και παραμένει ένα από τα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση να δέχεται ακόμη περισσότερες κατηγορίες, ίσως τελικά και τα στεγαστικά δάνεια, να δοθούν σε funds με αντάλλαγμα κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στις συνομιλίες μάλιστα συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας στη ζυγαριά των “κόκκινων δανείων” και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες άρχισαν από τη συμφωνία κυβέρνησης και COSCO για τον ΟΛΠ.
Όσον αφορά στη συνάντηση των ελεγκτών με τον κ. Βερναρδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκαν η παράταση και η σταδιακή – σε βάθος χρόνου – κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. Γιατροί
Ένα από τα “καυτά” θέματα πάντως ήταν οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για τις περικοπές στις συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να μειωθούν οι κύριες και αυτό σημαίνει πώς ο πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς για τις 1,2 εκατομμύρια επικουρικές, καθώς όπως παραδέχτηκε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος «το ΔΝΤ θέλει αίμα».
Το υπουργείο Εργασίας έτρεφε ελπίδες ότι το μεγάλο έλλειμμα του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) θα επιμεριστεί ώστε να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών μείωση των συντάξεων αλλά και αξιοποίηση – εκποίηση μέρους της περιουσίας του.
Μετά από αυτή την αρνητική και για πολλούς αναμενόμενη εξέλιξη, οι δανειστές ζήτησαν το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί εδώ και τώρα από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.
Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη του ενιαίου επικουρικού για την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων και ποσοστού των αναδρομικών ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 3 δις ευρώ (δαπάνη 2015) η μείωση των επικουρικών θα πρέπει να κυμανθεί μεσοσταθμικά 21%-23% για να βγουν οι αριθμοί.
Το ΔΝΤ επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ η ΕΕ αποδέχεται τον «κανόνα βιωσιμότητας» ελληνικής προέλευσης βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ύψους 2,4 δις ευρώ.
Έτσι, η «κόκκινη γραμμή» άμυνας στις περικοπές στις συντάξεις υποχωρεί κάτω από τα 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), προκειμένου να βγει ο λογαριασμός και να κλείσει η συμφωνία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις δύο άλλες παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα δεν καλύπτεται.
Παράγοντες της ασφάλισης , οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων: α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40% . β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο » οι επικουρικές έως 120 ευρώ , τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν ισχύσουν τα παραπάνω σενάρια η επικουρική των συνταξιούχων του ΤΑΔΚΥ από 224 ευρώ θα μειωθεί στα 172,4 ευρώ , η επικουρική της ΔΕΗ από 243 θα μειωθεί στα 187 και του ΤΕΑΠΟΚΑ από 230 θα μειωθεί στα 177 ευρώ. Αντίθετα το χάσμα στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις φαίνεται ότι έχει γεφυρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδέχτηκαν την τελευταία ελληνική πρόταση που καταλήγει σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλιση. Στις προηγούμενες συναντήσεις το όριο που είχε θέσει η ελληνική πλευρά ήταν 44%-45% ενώ οι δανειστές απαιτούσαν το ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη να υποχωρήσει κάτω από το 40%. 
Η τελευταία ελληνική πρόταση προβλέπει πως για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης να ανέρχεται σε 11,55%, για τα 40 χρόνια ασφάλισης στο 40,7% και για 42 χρόνια 45%.
Πάντως η εθνική σύνταξη διατηρείται τελικά στο ύψος των 384 ευρώ αλλά μόνο για όσους έχουν 20 έτη. Από εκεί και κάτω μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο. Δηλαδή όποιος έχει 15 έτη θα λάβει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ, με 16 έτη το ποσό θα είναι 353 ευρώ, με 17 χρόνια στα 361 ευρώ, με 18 χρόνια στα 368 ευρώ, ενώ ένας ασφαλισμένος με 19 έτη ασφάλισης θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 376 ευρώ.
Χαμένοι σε κάθε ταμείο είναι όσοι έχουν υψηλό μισθό και πολλά χρόνια ασφάλισης που «τιμωρούνται» προς όφελος των μη προνομιούχων με λίγα χρόνια ασφάλισης ( σε ένα μεγάλο βαθμό λόγω ανεργίας) και χαμηλούς μισθούς.
Όπως είπαμε και στην αρχή μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα κλείσει και η αξιολόγηση, δεδομένου των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι συζητήσεις γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων έκτασης 37 σελίδων όσον αφορά το Memorandum Of Understanding της Κομισιόν και 15 σελίδων όσον αφορά το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ.
Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα αναμένονται παραπάνω από αισθητές. Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται, αναφέρουν οι πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στις αυστηρές εκτιμήσεις του και προσγειώνοντας τη δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων σε 2,5% βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, συνεχίζοντας να πιέζει για παράλληλη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών – ΔΝΤ επί της απόδοσης των μέτρων. Ότι και να είναι πάντως οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο. 
 
pronews.gr

Περικοπές στους μισθούς και λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν μία μείωση της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε 440 εκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των κρατικών δαπανών αφορά στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, οι μειώσεις στα ποσά που λαμβάνουν αποτελούν τις πιο εύκολες περικοπές, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν μισθολογικές μειώσεις και πως η εξοικονόμηση θα γίνει μέσω αμυντικών δαπανών που δεν θα πλήξουν όμως το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.
Στο τραπέζι όμως πέφτει και το ζήτημα των προσλήψεων στο οποίο οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει…………
να διατηρηθεί ο κανόνας που λέει μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Πάντως, στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη.
Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).
Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Η θυσία μιας έντιμης τάξης…

 Γράφει η Ευρώπη Κοσμίδη
Πολιτικός Μηχανικός

Μετά και την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και με δεδομένες τις νέες επιβαρύνσεις που θα έρθουν αντιμέτωπα τα μεσαία εισοδήματα, μια συνοπτική καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη μεσαία τάξη και η ανασκόπηση των αιτιών αφανισμού της, σίγουρα βοηθά τόσο στον εντοπισμό του «τι πήγε λάθος», αλλά και στο τι πρέπει να γίνει.
Το τελευταίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ διαπιστώνει εμπεριστατωμένα την κατάρρευση της μεσαίας τάξης, λόγω κυρίως της υπερφορολόγησης και της συρρίκνωσης της αποταμίευσης.
Την ίδια στιγμή, βασικοί επίσης «υπεύθυνοι» για τον αφανισμό του πλούτου του Έλληνα της μεσαίας τάξης είναι κατακόρυφη πτώση της αξίας των ακινήτων (κατά 60-65% από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών……………..

Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος), η βουτιά του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιοποίησης των μετοχών.
Αξίζει σχετικά να σημειωθεί πως στα τέλη του 2007 η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση σήμερα διαμορφώνεται στα 39,6 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν χαθεί 157 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της δεινής θέσης των μικρομεσαίων είναι ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό στην διάρκεια της κρίσης απώλεσε 4 ποσοστιαίες μονάδες του εισοδήματός του (που μειώθηκε λόγω της ύφεσης κατά 30%), λόγω αύξησης της επιβάρυνσης σε φόρους εισοδήματος, πλούτου κ.λπ. και σε ασφαλιστικές εισφορές.
Επιπρόσθετα, η αποκαλυπτική έκθεση της Credit Suisse έρχεται με τη σειρά της να αναδείξει με ανάγλυφο τρόπο την αλλαγή, επί τα χείρω, που υπέστησαν τα μεσαία στρώματα της Ελλάδας που το 2008 ανέρχονταν 5,8 εκατομμύρια πολίτες και σήμερα έχουν «εξαφανιστεί» 1,2 εκατ. από αυτούς.
Όπως ήταν φυσικό, τα νοικοκυριά προσπάθησαν να κρατήσουν την κατανάλωση σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο, μειώνοντας την αποταμίευσή τους.
Μάλιστα, το 2012 η αποταμίευση των νοικοκυριών μηδενίστηκε και έκτοτε είναι συνεχώς αρνητική, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά στηρίζουν το επίπεδο κατανάλωσής τους όχι πλέον με τρέχουσες αποταμιεύσεις, αλλά με ρευστοποίηση πλούτου (συσσωρευμένες αποταμιεύσεις). Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων της περιόδου, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία είναι οι συνηθέστερες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τα νοικοκυριά για να στηρίξουν τη μειούμενη κατανάλωσή τους.
Αναντίρρητα, η στήριξη της κατανάλωσης και των όποιων επενδύσεων κάνουν τα νοικοκυριά, δεν μπορεί να συνεχισθεί πλέον από τα «έτοιμα» και με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται σε φάση απομόχλευσης. Είναι, συνεπώς, επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η φορολογική βάση ώστε να πάψουν να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μισθωτοί στα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και όσο αυτή η τάξη συρρικνώνεται τόσο η πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης χάνεται.
Θα πρέπει, για τον λόγο αυτό, να υπάρχει ισοβαρής καταμερισμός των φόρων, αλλά και εφόσον μειώνονται τα εισοδήματα θα πρέπει να ακολουθείται από μία μείωση των τιμών της αγοράς τουλάχιστον σε ότι αφορά τα τρόφιμα, αλλά και οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την σωστή διαβίωση των ανθρώπων. Εύλογα κάποιος καταλήγει στο συμπέρασμα, χωρίς να είναι οικονομολόγος, ότι δεν γίνεται να υπάρχει άνοδος τιμών, με την ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Μόνο η ανασύσταση της μεσαίας τάξης μπορεί να εγγυηθεί θέσεις εργασίας και αξιοπρεπή ζωή. Ό,τι την καταστρέφει, όπως η υπερφορολόγηση και το προωθούμενο ασφαλιστικό θα πρέπει να αποτελεί casus belli για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό, Έλληνα πολίτη.