ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τέμπη: Λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα χημικού διαλύτη στον Προμαχώνα

 Οι 25 τόνοι χημικού διαλύτη κατασχέθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου 2023 από το τελωνείο των Σερρών, χωρίς να υπάρχουν πράξεις κατακύρωσης για την καταστροφή τους.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Βασίλη Κόκκαλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ρωτά τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για την τύχη του χημικού διαλύτη που περιείχε το ξυλόλιο. Το ξυλόλιο εντοπίστηκε 15 ημέρες μετά το δυστύχημα στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι η φύλαξη τέτοιων εμπορευμάτων είναι δυσχερής λόγω της φθοράς τους ή της ασάφειας σχετικά με το καθεστώς φύλαξης.

Στην ερώτησή του προς τον κ. Χατζηδάκη, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι η διερεύνηση αυτής της πτυχής θα βοηθήσει στην αποκάλυψη των αιτιών της έκρηξης και της καταστροφής που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων στα Τέμπη.

Επίσης, αναφέρει ότι οι πραγματογνώμονες αμφισβητούν τη χρήση του χημικού διαλύτη για τον καθαρισμό των τρένων από γκράφιτι, καθώς πρόκειται για εύφλεκτη ουσία που χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή χρωμάτων και τη νόθευση καυσίμων.

Τέλος, επισημαίνει την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων χημικών διαλυτών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από το 2020, και ρωτά για τον προορισμό και τον δέκτη αυτών των ποσοτήτων.

Συνοψίζοντας, ο κ. Κόκκαλης ζητά εξηγήσεις για τη διαχείριση και τη φύλαξη του χημικού διαλύτη και τις πιθανές συνέπειες της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας του.