ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

300 παιδιά από την Πιερία στέλνουν μια ζωγραφιά, ένα μήνυμα σε 300 πόλεις του κόσμου!




Την Κυριακή 3 Μαρτίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, στο προαύλιο του Καπνικού Σταθμού, στην Οδό Φλέμινγκ, 300 μαθήτριες και μαθητές θα ζωγραφίσουν έναν τεράστιο πίνακα, ο οποίος θα φωτογραφηθεί και στη συνέχεια θα σταλεί σε 300 πόλεις, 30 διαφορετικών χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες συμμετέχουν στο διεθνές φεστιβάλ Grito Rock Thessaloniki Olympos 2013, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στον Όλυμπο.
Καλούνται, νέες και νέοι, γονείς μικρών παιδιών, αλλά και μεγάλοι, να συμμετάσχουν την Κυριακή στην παραπάνω δράση. Η χώρα μας, με την αποστολή του ομαδικού έργου τέχνης, θα στείλει ένα πολλαπλό μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο: Είμαστε δυνατοί και όρθιοι! Είμαστε ενωμένοι και δεν φοβόμαστε! Συμμετέχουμε, κρατάμε σφιχτά το χέρι του διπλανού, αγωνιζόμαστε και δεν πρόκειται να παραδώσουμε πατρίδα. Αυτά μαθαίνουμε στη νέα γενιά! Στα παιδιά μας.
Σας περιμένουμε, την Κυριακή 3 Μαρτίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, στο προαύλιο του Καπνικού Σταθμού για να ζωγραφίσουμε, όλοι μαζί, τον πίνακα των παιδιών του Ολύμπου.
Τα μικρά ονόματα των παιδιών και η ηλικία τους, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα αποσταλούν μαζί με τον ψηφιακό πίνακα σε 300 πόλεις.
Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής από το Σύλλογο Καλλιτεχνών Ν. Πιερίας με θέμα τον Όλυμπο. Το κυρίως πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 16:00. Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία ETHINC Balkan με 4 συγκροτήματα στην αυλή του 11ου Δημοτικού Σχολείου, δίπλα στον Καπνικό Σταθμό. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου καλούνται οι πολίτες να προσφέρουν όσπρια ή ζυμαρικά για το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Πως βγαίνουν τα ταλέντα; Όχι, μέσω εταιριών...

Προσωπικά, δεν πιστεύω πως ένας ικανός ποδοσφαιριστής χρειάζεται να πληρώσει για να κάνει δοκιμαστικά μέσω εταιρίας σε ομάδες του εξωτερικού.
Αν θέλει να πληρώσει, και μάλιστα τα πάντα, μπορεί να ταξιδέψει μόνος του, αξιοποιώντας πληροφορίες μέσω ίντερνετ ή ενός πρακτορείου ταξιδίων. Οι ημερομηνίες δοκιμαστικών αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα των ομάδων και είναι ανοιχτές για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.
 
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ




--
Δώρα Ιωακειμίδου
Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδος
Δημοσιογράφος εφημερίδας Metrosport
www.acadimies.gr
____________

Tηλ. επικοινωνίας: 6977 856 866 (wind)
                               6940 524 583 (vodafone)
Τηλ. κέντρο Μetrosport: 2310 909090

Στουρνάρας: Συλλάβετε τώρα όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ



Εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να προχωρούν στην αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Το υπουργείο Οικονομικών, που το έχει πιάσει «κρύος ιδρώτας» κινητοποιεί όλο το «οπλοστάσιο» που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Ιανουάριο παρουσίασαν σοβαρή υστέρηση σε σχέση με το στόχο.
Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Χάρης Θεοχάρης προς τις ΔΟΥ επισημαίνει ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής.
Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις». 
Πηγή newsbomb.gr 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ 5μηνων ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 6:00μμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ
5ΜΗΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ



Η υπομονή μας εξαντλήθηκε
Αγωνιζόμαστε - διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας.
Διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα.


Συνάδελφε,
       Δεν πάει άλλο, πάνω από ένα χρόνο έχει να μπει μεροκάματο σπίτι μας εξαιτίας της ανεργίας. Είμαστε εργαζόμενοι που χάσαμε τη δουλειά μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. (οικοδομική καθίζηση, απολύσεις από εργοστάσια, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων)
       Δεν φταίμε εμείς για την οικονομική κρίση. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.
       Το πρόγραμμα της λεγόμενης κοινωφελής απασχόλησης, (προγράμματα ανακύκλωσης ανεργίας) με μισθούς πίνας δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας 
Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα  5μηνης σύμβασης για να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδά μας. Και τώρα μας έχουν απλήρωτους τρείς μήνες.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ
- ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ      
- ΠΛΗΡΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
- ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στη Detrop, Oenos & Biologica 2013


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
                                                                                                                                  
28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                        
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr                   

Τηλ.: 2351 –351208           
Fax:  2351 - 351207                                              Κατερίνη, 27 Φεβρουαρίου  2013

                  


                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στη  Detrop, Oenos & Biologica 2013

Για την προβολή και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της Πιερικής Γης


Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συμμετέχει στην 22η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών – Μηχανημάτων & Εξοπλισμού «DETROP 2013» και τις παράλληλες εκθέσεις, 4η Διεθνή Έκθεση Οίνου «OENOS 2013» και 5η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων «BIOLOGICA 2013», οι οποίες θα λάβουν χώρα από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου 2013 στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO Α.Ε. – Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, σε ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, προσκαλεί όλες τις επιχειρήσεις της Πιερίας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων & ποτών, αλλά και των βιολογικά παραγόμενων προϊόντων, να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δράση εξωστρέφειας για την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Πιερικής Γης.

Σε μια από τις δυναμικότερες εκθεσιακές διοργανώσεις του κλάδου των τροφίμων και των ποτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα κορυφαία προϊόντα τους και να προβάλλουν τις τοπικές τους επιχειρήσεις.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στοχεύοντας πάντα στην ενίσχυση της τοπικής οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναδεικνύει τα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής φύσης και την ανάγκη σύγχρονης επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης αυτών, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές.

Η συμμετοχή των επιχειρηματιών της περιοχής μας θα δώσει την ευκαιρία για Β2Β επαφές με εμπορικούς επισκέπτες όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από ξένες χώρες  με σκοπό την προβολή και την ισχυροποίηση της Πιερικής ταυτότητας και της φήμης των προϊόντων μας, την επέκταση υφιστάμενων συνεργασιών  καθώς και τη σύναψη νέων.


Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προβάλουν τα προϊόντα τους στις τρεις ανωτέρω εκθέσεις, καλούνται να προσκομίσουν προωθητικό - διαφημιστικό υλικό (κάρτες, φυλλάδια και δείγματα προϊόντων) μέχρι και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 και ώρα 13:30 στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Πιερίας (ισόγειο κτιρίου, Γραφείο 6).


Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μετά τη συγκέντρωση του προωθητικού υλικού θα μεριμνήσει για την όσο το δυνατόν αρτιότερη και επιτυχημένη προώθησή τους στον εκθεσιακό χώρο, ενώ διευκρινίζεται  ότι οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν δεν επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος συμμετοχής.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή προωθητικού υλικού ή και την παρουσία σας στις εκθέσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας (κ. Μιλτιάδη Νικολάου, τηλ. 2351351252 και ηλεκτρονικά στο m.nikolaou@pieria.pkm.gov.gr). Σημειώνεται ότι, στην ιστοσελίδα των εκθέσεων www.helexpo.gr μπορείτε να ενημερωθείτε με γενικό ενημερωτικό υλικό.

Δωρεάν δικαστική συνδρομή για υπερχρεωμένους καταναλωτές


Η ΕΚΠΟΙΖΩ και το Νέο ΙΝΚΑ πραγματοποίησαν στις 18/12/2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσαν την έναρξη προγράμματος δωρεάν δικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές που διαμένουν στην Αττική και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της προσφυγής τους στο Ειρηνοδικείο στα πλαίσια του Νόμου 3869/2010.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την σύμπραξη των Eνώσεων Kαταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και Νέο ΙΝΚΑ και αφορά στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών μετά τη αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και κοινοποίησή της. Η χρηματοδότησή του γίνεται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των υποθέσεων που έχουν χειριστεί οι δύο  Ενώσεις Καταναλωτών εξωδικαστικά[1], η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης, συνεπάγεται όμως και ένα σημαντικό κόστος για τον οφειλέτη. 

Ωστόσο, εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς περιόδου που διανύει η χώρα, ολοένα και περισσότερα άτομα που ανήκουν στις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κλπ.) δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο κόστος της δικαστικής διαδικασίας με συνέπεια να αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τον εν λόγω Νόμο και να αντιμετωπίζουν το βάσιμο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους και περιθωριοποίησης (ποσοστό που αποτιμάται στο 30% των  οφειλετών κατά προσέγγιση).

Σκοπός της δράσης είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προκειμένου να επανενταχθούν στην ενεργό κοινωνική και οικονομική δράση κάνοντας ένα καινούριο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού το πρόγραμμα αρχικά θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά περιορισμένο αριθμό καταναλωτών που διαμένουν εντός Αττικής. Τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρώς προκαθορισμένα και θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα, καλούνται να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής που έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της «ΕΚΠΟΙΖΩ» και του «Νέου ΙΝΚΑ» συνυποβάλλοντας ταυτόχρονα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή τους.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012
Για περισσότερες πληροφορίες:
  • ΕΚΠΟΙΖΩ
Τηλ. 210 330 44 44, fax: 210 330 0591, e-mail: info@ekpizo.gr
  • Νέο ΙΝΚΑ
Τηλ: 210 6469950,  fax: 210 6469982 , e-mail   inka@newinka.gr

[1] Η ΕΚΠΟΙΖΩ και το νέο ΙΝΚΑμέχρι και το Νοέμβριο του 2012 έχουν χειριστεί εξωδικαστικά συνολικά 13.325 υποθέσεις (9.125 και το Νέο ΙΝΚΑ 4.200υποθέσεις).
Από αυτές 6.807 αφορούν καταναλωτές που διαμένουν στην Αττική ( ΕΚΠΟΙΖΩ: 5.307,  Νέο ΙΝΚΑ:1.500)

ΕΤΣΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ



του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Ελάχιστοι όμως -αναφερόμαστε βεβαίως στους μη μυημένους πολίτες- φαντάζονταν ότι εντελώς αθόρυβα οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις του πλανήτη που δεν δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα ακολουθούν κι αυτές με τον δικό τους τρόπο το παράδειγμα των τραπεζών: 

Την ώρα που η καθεμία από αυτές τις εταιρείες απολύει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, την ίδια ώρα... 


Αποθησαυρίζουν τρομακτικά ποσά μετρητών! Είναι απίστευτα πολλά τα χρήματα που κατέχουν ενδεικτικά οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, της Ευρωζώνης και ειδικά της Γερμανίας, που παρουσίασε σε τρεις πίνακες η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ». Το φαινόμενο δηλαδή της έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται σε όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, από τις μικρές ως τις μεγαλύτερες, αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι συνυπάρχει με το φαινόμενο της πρωτοφανούς έκτασης συγκέντρωσης μετρητών (προσοχή, δεν αναφερόμαστε σε μετοχές, χρεόγραφα κ.λπ., μόνο σε μετρητά) από άλλες επιχειρήσεις τεράστιου μεγέθους.

Τα νούμερα αφήνουν άφωνο όποιον τα δει. Ποιος θα υποψιαζόταν ποτέ ότι η γνωστή εταιρεία κατασκευής υπολογιστών, προηγμένων κινητών τηλεφώνων κ.λπ. Apple έχει στη διάθεσή της μετρητά ύψους... 103,9 δισ. ευρώ! Τράπεζα δεν είναι η Apple, αλλά αυτά τα εκατό και πλέον δισ. ευρώ ούτε τα επενδύει ούτε τα μοιράζει στους μετόχους! Συμβολικά μιλώντας, απλώς τα στοιβάζει στα χρηματοκιβώτιά της, θυμίζοντας τις παλιές εικόνες των σπαγκοραμμένων πλουσίων πριν από έναν αιώνα ή και περισσότερο. Η αμερικανική Apple λοιπόν έχει τα περισσότερα μετρητά στον κόσμο των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή. Αμερικανική είναι όμως και η δεύτερη σε μετρητά επιχείρηση, η Τζένεραλ Ελέκτρικ, με ρευστό 95,3 δισ., όπως και η τρίτη, η εταιρεία λογισμικού Microsoft, με 51,8 δισ. Αμερικανικές είναι άλλωστε οι εφτά από τις δέκα πρώτες επιχειρήσεις σε μετρητά στον κόσμο. Μόνο μία κινέζικη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρεμβάλλεται στην τέταρτη θέση με 49 δισ. ευρώ, η γιαπωνέζικη Τογιότα στην έβδομη θέση με 30,6 δισ. και η γερμανική Φολκσβάγκεν στη δέκατη θέση με 25,4 δισ. ευρώ. Σχεδόν 400 δισ. ευρώ σε μετρητά έχουν συνολικά αυτές οι δέκα επιχειρήσεις!

Στον χώρο της Ευρωζώνης τα μετρητά είναι λιγότερα στα ταμεία των επιχειρήσεων, αλλά καθόλου ασήμαντα. Αναφέραμε ήδη τα 25,4 δισ. της Φολκσβάγκεν, που είναι η πρώτη σε μετρητά εταιρεία της Ευρωζώνης. Ακολουθεί η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF με 22,3 δισ. και η επίσης γαλλική εταιρεία ύδρευσης GDF Suez με 18,3 δισ. ευρώ. Η ιταλική FIAT μπορεί να θέλει να κλείσει εργοστάσια στην Ιταλία, να κάνει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, αλλά, όπως αποδεικνύεται, το... «κομπόδεμά» της το έχει κάνει: κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης από πλευράς μετρητών με 17,1 δισ. ευρώ - οριακά περισσότερα δηλαδή και από τον γαλλικό ενεργειακό γίγαντα της Total που έχει 17 δισ.

Χρειάζεται να φτάσουμε πια στην έκτη θέση των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης με άνετη ρευστότητα για να βρούμε πάλι γερμανική εταιρεία, αυτήν που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Μερσεντές (Daimler) και η οποία έχει 14,8 δισ. ευρώ σε μετρητά. Στην έβδομη θέση παρεμβάλλεται η πασίγνωστη Shell, με 14,1 δισ. Η γερμανική BMW και η γαλλική Ρενό καταλαμβάνουν την όγδοη και ένατη θέση με 12,8 και 12,2 δισ. ευρώ σε μετρητά αντιστοίχως, ενώ η πρώτη δεκάδα της Ευρωζώνης κλείνει με τη Siemens. Η γερμανική εταιρεία, το όνομα της οποίας έχει γίνει πια συνώνυμο του «λαδώματος» στη χώρα μας -θυμάμαι ότι είχα δει σε φωτογραφική αναπαραγωγή πρώτη σελίδα της «Καθημερινής» αναφερόμενη σε «σκάνδαλο Ζίμενς» του... 1951 (!)-, έχει στη διάθεσή της μετρητά ύψους 11,2 δισ. ευρώ. 

Φανταστείτε σε πόσες χιλιάδες μίζες αναλογούν τα λεφτά αυτά! Πέρα όμως από τα αστεία, η ουσία είναι πως ο σημερινός καπιταλισμός «αποθηκεύει» τα κέρδη αντί να τα επενδύει, αρπάζει αντί να ενσωματώνει. Ετσι συμπεριφέρονται τα συστήματα λίγο πριν καταρρεύσουν...



Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2M2kvglRs

Αντιμέτωπο με την φτώχεια το 31% των Ελλήνων!


Το 31% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αναφέρονται στο 2011.

Ειδικότερα, προκύπτει ότι στην Ελλάδα, ανά ηλικιακή ομάδα, το 30,4% των παιδιών κάτω των 18 ετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού (27% στην ΕΕ), ενώ στους πολίτες 18- 64 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 31,6% (24,3% στην ΕΕ) και στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) είναι 29,3% (20,5% στην ΕΕ).
Παράλληλα, ο κίνδυνος της φτώχειας μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων.

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα το 50,2% των παιδιών με γονείς με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης απειλείται με τον κίνδυνο φτώχειας (49,2% στην ΕΕ), ενώ για τα παιδιά με γονείς με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 28,7% (22,4% στην ΕΕ) για να μειωθεί περαιτέρω στο 7,9% για τα παιδιά με γονείς υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης (7,5% στην ΕΕ).

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»



«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»

Τα έργα διάνοιξης της σήραγγας για το μετρό της Θεσσαλονίκης «σκόνταψαν», θα έλεγαν πολλοί από εκείνους που έχουν δίφραγκα στα μάτια, πάνω στη Μέση Οδό της πόλης.
Στην πραγματικότητα η σκαπάνη των μηχανικών αποκάλυψε ένανθησαυρό που ουδέποτε θα μπορούσε να προσεγγίσει η σκαπάνη των αρχαιολόγων, λόγω του υπερκείμενου αστικού ιστού της ζώσας Θεσσαλονίκης.
Ομωςτο διαμάντι που αναδύθηκε από τα σπλάχνα της διαχρονικήςδιαδρομής -μάλιστα ένας δρόμος- της πόλης που θεμελίωσε ο Κάσσανδρος με το όνομα της αδελφής του Μεγαλέξανδρου είναι ανεκτίμητο.
Πρόκειται για την ίδια τη Μέση Οδό, ένα μικρό βεβαίως μέρος της, αλλάεμβληματικό και θα έλεγα μνημειακό εις ό,τι αφορά τη δομή του και τα όσασημαίνει (και καταδείχνει).
Η Μέση Οδός στις ελληνιστικές, τις ρωμαϊκές και τις βυζαντινές πόλεις -κυρίως τις μεγάλες- χαρακτηρίζει τις προτεραιότητες της πολεοδομίας τους – μια τέχνη που με τον Ιππόδαμο έγινε επιστήμη και θέσπισε κανόνες που φθάνουν και ισχύουν έως τις μέρες μας.
Η Αλεξάνδρεια, η Αντιόχεια, η Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη, είχαν όλες τη Μέση Οδό, δρόμο φαρδύ (μάλιστα στη Θεσσαλονίκη επί τουρκοκρατίας τη Μέση Οδό την αποκαλούσαν Φαρδύ Δρόμο) που διέσχιζε την κάθε πόλη από φόρουμ σε φόρουμ, από πλατεία σε πλατεία κι από αγορά σε αγορά, δίνοντας στοεμπόριο, την επικοινωνία, τη διασκέδαση και τη διοίκηση τον (προ)ορισμένο αστικό χώρο μέσα στον οποίον μπορούσαν να λειτουργούν απρόσκοπτα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως της Αντιόχειας, η πολεοδομική δεινότης των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών έφθασε στο σημείο να προσανατολίσει τους δρόμους με τέτοιον τρόπο, ώστε η θαλασσινή αύρα να διασχίζει την πόλη και να τη δροσίζει.
Σε πολλές απ’ αυτές τις πόλεις η Μέση Οδός (τόσο σπουδαία ώστε να φθάσει έως τις μέρες μας η φράση «εν μέση οδώ») δεν διέσχισε μόνον τον χώροαλλά και τον χρόνο. Εις ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, το μέρος του δρόμου που αποκαλύφθηκε είναι της υστερορωμαϊκής εποχής – αλλά, όπως στις περισσότερες μεγάλες βυζαντινές πόλεις, παρέμεινε εν χρήσει και λειτουργία για αιώνες,
προσδίδοντας σε αυτά τα πολεοδομικά συγκροτήματα ένα ιδιαίτατοχαρακτηριστικό αρχιτεκτονικής (νοηματικής και αισθητικής) συνέχειας, όπου η κλασική, η ελληνιστική, η ρωμαϊκή και η βυζαντινή εποχή συνυπάρχουν με μιανενότητα
που σήμερα μπορεί να νοιώσει κανείς στα ποιήματα του Καβάφη ή να δει σε πολλές ιταλικές πόλεις, όπου δίπλα σε έναν αρχαίο ναό υπάρχει μια μεσαιωνική αποθήκη σταριού ή ένα αναγεννησιακό παλάτσο.
Κάτι τέτοιο έχει ιδιαίτερη αξία, διότι συνήθως την ιστορία την αντιλαμβανόμαστε κατά την περιοδολόγησή της κι όχι κατά τη συνέχειά της. Κατά τις εξέχουσες στιγμές της κι όχι τις μεταβατικές.
Κατά τούτο, το τμήμα της Μέσης Οδού που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη έχει σημαίνουσα αξία όχι μόνον διότι μας δίνει μια εικόνα τουκοσμικού Βυζαντίου (τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία είναι εκκλησιαστικού χαρακτήρα), αλλά διότι μας φέρνει πιο κοντά στην περίοδο της ιστορίας που είναι, και για τη Θεσσαλονίκη, η πλέον άγνωστη. Παραδόξως.
Αν δούμε την υπάρχουσα βιβλιογραφία για την οθωμανική Θεσσαλονίκη ή τη νεότερη πόλη, θα διαπιστώσουμε ότι η βιβλιογραφία για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη (την ίδια, κι όχι στο πλαίσιο της ογκωδέστατης γενικότερης βυζαντινής βιβλιογραφίας) υστερεί κατά πολύ. Και πάντως, ελάχιστοι
Ελληνες γνωρίζουν τη βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε ελάχιστα γνωρίζουμε τη βυζαντινή περίοδο της ιστορίας μας γενικότερα. Λίγοι γνωρίζουν για τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης, την Επανάσταση των Ζηλωτών - και, ιδού
τώρα που αναδύονται τα μάρμαρα της Μέσης Οδού εν μέση οδώ για να φέρουν τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους Ελληνες γενικότερα, πιο κοντά στηναυτογνωσία τους, στην προίκα τους, στον «ένδοξό μας βυζαντινισμό».
Πολλοί εδώ στην Ελλάδα νομίζουν ότι το Βυζάντιο ήταν μια «ιστορία παπάδων», ουδέν ψευδέστερον για ένα λαϊκό και κοσμικό κράτος που, βασισμένο στη ρωμαϊκή παράδοση, διέτρεξε χίλια χρόνια, με το πνεύμα του να παραμένει και σήμερα ζωντανό μέσα στον ευρωπαϊκό, τον σλαβικό και τον αραβικό κόσμο.
Η Μέση Οδός που βγήκε στο φως τονίζει αυτήν την πλευρά της ιστορίας, και θα έπρεπε η σύγχρονη πόλη να αγκαλιάσει το σπάραγμα της μάνας της, να το αναδείξει, και να το εντάξει στον σημερινό αστικό ιστό, προς γνώσιν και απόλαυσιν. Τρόποι, φαντάζομαι, θα υπάρχουν πολλοί - μπα! Σιγά
που καταλαβαίνουν από Ρωμαίους οι Ρωμιοί, από ελληνισμούς οι Ελληναράδες και από ιστορία οι φραγκάτοι. Χύμα στο κύμα, στο αυθαίρετο και την καταπάτηση, εκεί σκίζουμε. Στα άλλα μάς σκίζουνε. Και λένε τώρα, διάφοροι ιερείς των σφαγείων πάσης φύσεως, δεν θέλω
να πιστέψω ότι ανάμεσά τους είναι και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να ξηλώσουν
τη Μέση Οδό και στράτα στρατούλα να την πάνε αλλού, να την πάνε σταχωράφια, όχι μόνον για να μη διδάξει ποτέ, αλλά κυρίως να μην ενοχλεί τα έργα και τις κονόμες του Αλάριχου - διότι ουδείς άλλος εκτός από αυτόν, ούτε ο Αττίλας, πείραξε τα αγάλματα, μόνον ο Αλάριχος
ξεπάτωσε τους Δελφούς και την Ολυμπία, μόνον εμείς, τα ένδοξα τέκνα του Περικλή και της Αννας της Κομνηνής, πάμε να ξεπατώσουμε τη Μέση Οδό, να της «αλλάξουμε την πίστη», να τη σκυλεύσουμε, να την απονοηματοδοτήσουμε - τόσον εύκολα, τόσον απλά, εμείς
το γένος της αντιπαροχής, έτσι ελαφρά τη καρδία, πάλι για τα φράγκα, πάλι για το πρόσκαιρο κέρδος που μας έφερε έως εδώ, πάλι για την αρπαγή, πάλιπρος χάριν των Δυνατών, πάλι κλέβοντας απ’ τον λαό την προίκα του, τημόρφωση, ένα στολίδι (και τι στολίδι!) από της ψυχής του την κοινοκτημοσύνη.
Δεν ξέρω τι μπίζνες παίζονται επί την Μέση Οδό της Θεσσαλονίκης, ποιος εργολάβος κερδίζει, ποιος υπεργολάβος χάνει. Ξέρω όμως τι επιχειρήματα μας πετάνε στη μάπα οι αχόρταγοι Δυνατοί: πομφόλυγες για «ανάπτυξη», κατηγορίες για «αρχαιολατρία», ψόγο ότι «αντιδρούμε σε όλα» κι άλλα παμπόνηρα.
Λες και η ανάδειξη του μνημείου δεν θα ήταν παραγωγική. Λες και η πνευματική καλλιέργεια δεν είναι παραγωγική. Λες και η ιστορία που μπορεί να διδάξει η ίδια η πόλις στους πολίτες δεν είναι παραγωγική.
Τι είναι τότε παραγωγικό; η λήθη; η ακαλαισθησία; η αποβλάκωση; η υποταγή στο κερδώο όταν είναι χυδαίο; ο εκβαρβαρισμός; Ολα αυτά είναι που μας έφεραν έως εδώ. Με όλα αυτά χάσαμε τον δρόμο μας και μας έκαναν «μονόδρομο»τον δρόμο προς τα Σούσα.
Η Μέση Οδός μάς πάει αλλού, έρχεται απ’ το παρελθόν και δείχνει τομέλλον, το μέλλον όπου ο μηχανικός ψάχνει να βρει τον τρόπο για να φέρει την αύρα της θάλασσας στην πόλη…

«ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΒΙΑΙΑ ΚΑΤΑ ΕΥΡΩ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΕΕ»



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Παρόλο που τελικά αποτελέσματα δεν υπήρχαν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι Ιταλοί ψηφοφόροι σε όλους τους λαούς των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ ήταν σαφέστατο. Η Ιταλία σχίστηκε στα δύο και η πλειοψηφία των Ιταλών στράφηκαν με την ψήφο τουςεναντίον της πολιτικής λιτότητας που ασκεί η ΕΕ κατ’ απαίτηση του Βερολίνου.

Ο ίδιος άλλωστε ο αντιπρόεδρος του γερμανόφιλου Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα για να βγει στο τρίτο κρατικό κανάλι της ιταλικής τηλεόρασης και να δηλώσει ευθέως: «Ενα αποτέλεσμα με τον Μπερλουσκόνι γύρω στο 30% και τον Γκρίλο γύρω στο 25% σημαίνει ότι το 55% των Ιταλών ψηφοφόρων ψήφισε με βίαιο τρόπο εναντίον της Ευρώπης, του ευρώ και της Γερμανίας». Ετσι είναι. Το κυρίαρχο στοιχείο των ιταλικών εκλογών είναι η αντιγερμανική ψήφος, η ψήφος κατά του ευρώ – και αυτή η στάση προέρχεται από ένανλαό κατεξοχήν ευρώφιλο σε υπέρμετρο βαθμό, από έναν λαό επίσης που ποτέ δεν μισούσε τη Γερμανία. Και όμως, ήταν αρκετή η υιοθέτηση από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιας δημαγωγικής αλλά ανοιχτά εκφραζόμενης αντιγερμανικής γραμμής και αμέσως το δεξιό κόμμα του εκτινάχθηκε σε δημοτικότητα μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων.
Από την άλλη πλευρά, στο κεντροαριστερό στρατόπεδο, τα αισθήματα μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων αυτής της ιδεολογικής και πολιτικής κατεύθυνσης εναντίον της Γερμανίας και του ευρώ εκδηλώθηκαν με εκρηκτικό τρόπο. Το κυριολεκτικά ανύπαρκτο στις προηγούμενες εκλογές κόμμα του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο από το μηδέν εκτινάχθηκε κατευθείαν στο... 25%! Απίστευτο! Καμία, απολύτως καμία δημοσιευθείσα δημοσκόπηση δεν έδινε στον Γκρίλο τους δύο τελευταίους προεκλογικούς μήνες τέτοιο ποσοστό. Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι που απορρίπτουν αναφανδόν την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ κατ’ εντολήν της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ βρήκαν τρόπο πολιτικής έκφρασης μέσω του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο. Οι κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι αντιγερμανικών αισθημάτων κατόρθωσαν μάλιστα να «δραπετεύσουν» πολιτικά μέσω του Γκρίλο από το αδιέξοδο που τους απειλούσε, καθώς τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι όσο και το κεντρώο κόμμα του Μάριο Μόντι ήταν και τα δύο πλήρως γερμανόδουλα. Διεκδίκησαν την ψήφο των Ιταλών εμφανιζόμενα ενώπιόν τους ως πειθήνια όργανα του Βερολίνου, πράγμα πολιτικά ολέθριο για τηνΚεντροαριστερά.
Ετσι επέτρεψαν σε ένα τόσο χυδαίο από κάθε άποψη άτομο σαν τον Μπερλουσκόνι να ενσαρκώσει τηνεθνική αξιοπρέπεια των Ιταλών και την αντίστασή τους απέναντι στις ηγεμονιστικές βλέψεις του Βερολίνου. Ευτυχώς που βρέθηκε ο Μπέπε Γκρίλο που έδωσε διέξοδο στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Είναι επίσης εξόφθαλμο ότι αν ο Μπερσάνι και το Δημοκρατικό Κόμμα είχαν εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα και τηρούσαν επικριτική στάση απέναντι στη Γερμανία, το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο δεν αποκλείεται καθόλου να μην είχε καν ιδρυθεί ή να είχε συρρικνωθεί στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας. Δυστυχώς όμως οι Ιταλοί πολιτικοί της Αριστεράς (ούτε λόγος για εκείνους της Κεντροαριστεράς) ήταν ανέκαθεν τόσο δεξιοί στην πολιτική που ακολουθούσαν ώστε δεκαετίες ολόκληρες τώρα υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό στο αριστερό άκρο του ιταλικού πολιτικού φάσματος.
Πλήρης πολιτικής σημασίας είναι επίσης η εκλογική συντριβή του Μάριο Μόντι, του τόσο πολυδιαφημισμένου τεχνοκράτη τραπεζίτη και ανθρώπου αφοσιωμένου στους Γερμανούς. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Μόντι «χαροπάλευε» για το αν θα παραμείνει σε… μονοψήφιο ποσοστό ή αν θα κατορθώσει να ξεπεράσει με την ψυχή στο στόμα το όριο του 10%. Είναι προφανές ότι οι Ιταλοίκαθόλου δεν εντυπωσιάστηκαν από τις κυβερνητικές επιδόσεις του Μόντι και καθόλου δεν εκτίμησαν τηβαρβαρότητα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του.
Το ίδιο άλλωστε συνέβη και παρ’ ημίν με τον Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίον απολύτως κανένας Ελληνας δεν ξεστόμισε καλή κουβέντα από τότε που αυτός ο τραπεζίτης κυβέρνηση την Ελλάδα.
Δεν είχε οριστικοποιηθεί όταν γραφόταν αυτό το άρθρο αν το κυριολεκτικά ληστρικό εκλογικό σύστημα της Ιταλίας, που έδινε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής στον Μπερσάνι με το ένα τρίτο των ψήφων, θα έδινε την πλειοψηφία των εδρών της Γερουσίας στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οδηγώντας τη χώρα σε ακυβερνησία και ίσως σε νέες εκλογές. Ιδωμεν…

Θράκη: Η κλοπή 8χρονου παιδιού που έκανε μέχρι τους αστυνομικούς να δακρύσουν…


thraki i klopi 8xronou paidiou pou ekane mexri tous astynomikous na dakrysoun 1 315x236 250x180 Θράκη: Η κλοπή 8χρονου παιδιού που έκανε μέχρι τους αστυνομικούς να δακρύσουν…

Το 8χρονο παιδί εντοπίστηκε με τα κλοπιμαία στα χέρια, σε δρόμο της Αλεξανδρούπολης – Όταν άρχισε να δίνει εξηγήσεις για την κλοπή, σε αστυνομικό τμήμα, ακόμα και οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους Αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις στην κοινή γνώμη της Αλεξανδρούπολης, προκαλεί η αποκάλυψη πως ένα 8χρονο αγοράκι έκλεβε κεριά από εκκλησία για να έχει φως και να διαβάζει στο σπίτι του.
Όπως αποκαλύπτει η τοπική εφημερίδα ”Γνώμη”, το 8χρονο παιδάκι αναγκάστηκε να κλέψει επειδή όπως είπε δεν έχουν πια στο σπίτι ηλεκτρικό ρεύμα, αφού τους το έκοψε η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με αναγνώστες της εφημερίδας, τον 8χρονο παρατήρησαν περαστικοί, σε κεντρικό σημείο της πόλης, να κρατάει κεριά, τα οποία, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, αφαίρεσε από εκκλησία. «Δεν έχουμε στο σπίτι μας ρεύμα, μας το έκοψαν, και δεν μπορώ να διαβάσω για το σχολείο», είπε στους περαστικούς, αφήνοντάς τους άφωνους.
Πηγή: newsit.gr

Πως να εξοντώσεις ένα έθνος



Μίλαν Κούντερα:


«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία …
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Από το βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα
Ο Μίλαν Κούντερα (τσεχικά: Milan Kundera) είναι o σημαντικότερος εν ζωή  Τσέχος συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 1 Απριλίου του 1929 στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζει στη Γαλλία από το 1975. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του “Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”, “Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” και “Το Αστείο”.
Έχει συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα ενώ επιμελείται προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της Κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.
Οπτικοποιημένη αφήγηση από το βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μ. Κούντερα


justiceforgreece


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2M2hdZ04A

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.... ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ!!! Το διαβάσαμε από το: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.... ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ!!!




Όλο και πληθαίνουν οι φωνές αυτών που λένε ότι πρέπει η απεργία να αποκτήσει διάρκεια και να γίνει απεργία διαρκείας. Μία απεργία διαρκείας με διαφορετική μορφή και εξεγερσιακή διάθεση θα έριχνε την ακροδεξιά κυβέρνηση της ντόπιας τρόικας μέσα σε λίγες μέρες.


Μα καλά, τότε γιατί δεν γίνεται;

Η απάντηση είναι υπερβολικά απλή, αλλά και δύσκολη. Δεν γίνεται γενική απεργία γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας δεν θέλει να ρισκάρει τα κεκτημένα της....

Ποια είναι αυτά τα, τόσο πολύτιμα, κεκτημένα που φοβόμαστε να χάσουμε;
30% ανεργία, μισθοί 400-500-600 ευρώ (που θα πέσουν και άλλο), συντάξεις που έχουν μειωθεί γύρω στο 40% μέσα σε 3 χρόνια, Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, Τσίπρας, Παπαρήγα και ναζισμός.

Αυτούς έχουμε και αυτούς θέλουμε να κρατήσουμε και για να μην παρεξηγηθούμε πάντα μιλάμε για την πλειοψηφία. Στην Ελλάδα υπάρχει μία τεράστια επιθυμία να αλλάξουμε τα πάντα, αλλά χωρίς να αλλάξει κανένας τον εαυτό του. Γιατί στην πραγματικότητα ελάχιστοι θέλουν να αλλάξει κάτι και αυτούς οφείλουμε να πιστέψουμε. Μέχρι αυτοί να γίνουν τόσο αποφασισμένοι που δεν θα έχουν ανάγκη καμία πλειοψηφία.

Αν ο μέσος έλληνας ήθελε να αλλάξει κάτι, τότε δεν θα ψήφιζε τα ίδια άτομα, δεν θα έβλεπε τα ίδια κανάλια, δεν θα διάβαζε τις ίδιες εφημερίδες και δεν θα έτρωγε τον ίδιο πρόλογο από ακριβοπληρωμένα φερέφωνα και αγορασμένες δημοσκοπήσεις. Με μία απεργία το μήνα, όπου ανεξάρτητα από τη μικρή ή μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, κυριαρχεί η διάθεση για αστειάκια και φλερτάκια δεν γίνεται δουλειά.

Αυτές δεν είναι απεργίες, είναι παρωδίες, όπου τα μεγάφωνα παίζουνε τα hit επαναστατικά τραγούδια, τα ίδια εδώ και 40 χρόνια, και ο λαός περιμένει να τελειώσει η πορεία για να πάει για καφέ. Καμία διάθεση για σύγκρουση, καμία αυταπάρνηση, κανένας αγώνας δίχως αύριο και μία ανεπανάληπτη ηττοπάθεια που έγινε μόνιμο φαινόμενο.

Στις, 20/2/2013 ήταν μέρα γενικής απεργίας.
  • Οι φοιτητές των ΤΕΙ ήταν, μέρες πριν, στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι έντονα για το "σχέδιο Αθηνά". 
  • Οι αγρότες διεκδικούν τα λεφτά τους σε πολλά μέρη της Ελλάδας και έχουν στήσει μπλόκα. 
  • Οι άνεργοι ξεπερνούν το 1/10 του πληθυσμού και αρκετοί ξέρουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρουν δουλειά. 
  • Αυτοί που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται τους τελευταίους 4 μήνες είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
Μερικά νοσοκομεία και σχολεία θα κλείσουν για να βελτιωθούνε τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας. Σε 1-2 χρόνια από τώρα, οι τράπεζες θα πετάξουν έξω από τα σπίτια τους αυτούς που χρωστάνε τις δόσεις του στεγαστικού δανείου. Και η απάντηση σε όλα αυτά ποια είναι; Μία "πιο ανιαρή πεθαίνεις" απεργία...

Τα τελευταία 3 χρόνια οι μόνοι που έχουν καταφέρει να αλλάξουν τα πράγματα είναι το στρατόπεδο των από πάνω. Αλλάξανε πολλά και όλα υπέρ τους. Για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, η μόνη περίπτωση που φάνηκε μία μαζική αντίδραση από τα κάτω, πέρα από τα στενά κομματικά σύνορα, ήταν οι συγκεντρώσεις στις πλατείες το καλοκαίρι του 2011. Κάτι παρόμοιο χρειαζόμαστε και σήμερα. Κάτι καθημερινό,μακριά από κόμματα, μακριά από συνδικάτα, μακριά από ηγέτες και μακριά απο αυταπάτες.

Και για να λέμε την αλήθεια, χίλιες φορές να κατέβει κόσμος στο δρόμο, παρά να βλέπει TV στο σπίτι. Η συνταγή είναι εύκολη: Πολύς κόσμος στο δρόμο, έτοιμος για όλα και για πολλές μέρες. Αυτό θα τους ενοχλήσει και δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε τα 3 χιλιάδες δακρυγόνα που πετάξανε στο Σύνταγμα μέσα σε 2 μέρες. Αυτά ξέρουν.


πηγη


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2M2hI8Xfk