ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στέλιος Χατζηιωάννου:
«Η νίκη αυτή για μας έχει και βαθμολογική αξία και ψυχολογική»

Μετά τον αγώνα του Πιερικού Αρχελάου με τον Αργοναύτη που έγινε στην Κατερίνη για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Β΄ εθνικής κατηγορίας, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Στέλιος Χατζηιωάννου, στην ιστοσελίδα του συλλόγου  www.pierikosbc.gr έκανε την παρακάτω δήλωση:


Στέλιος Χατζηιωάννου - προπονητής Πιερικού Αρχελάου: «Πετύχαμε μια νίκη που ήρθε με τρόπο δραματικό, αλλά ταυτόχρονα και δίκαιο καθώς είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού και το προβάδισμα στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Η νίκη αυτή για μας έχει και βαθμολογική αξία και ψυχολογική. Είναι επίσης σημαντικό ότι σημειώθηκε μπροστά στον κόσμο μας που βοήθησε καταλυτικά και έδειξε από το πρώτο παιχνίδι ότι και φέτος θα στηρίξει τις προσπάθειες μας και τον ευχαριστούμε γι' αυτό.  Δεν μπορούμε να μείνουμε παραπάνω στη νίκη και θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο επόμενο παιχνίδι με το Στρατώνι».

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες



¨Γιορτή τσίπουρου¨ από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, ώρα 11.00 π.μ. στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας στον Κορινό.

Η αναβίωση της απόσταξης του τσίπουρου από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού. Απόδειξη ότι το τιμούν με την παρουσία τους όχι μόνο τα μέλη του Συλλόγου, αλλά πολλοί ακόμα φίλοι και από άλλες περιοχές, που έχουν συνηθίσει να μετέχουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παραδοσιακό δρώμενο, αλλά και στο τρικούβερτο γλέντι που το συνοδεύει.

Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού αλκοολούχου ποτού, που συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των ανατολικορωμυλιωτών, είναι ανεπανάληπτη και μοναδική. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης.
¨
Την μυσταγωγία της παρασκευής γνήσιου Ανατολικορωμυλιώτικου τσίπουρου, θα επαναλάβει και φέτος ο Σύλλογος, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013, στο παραδοσιακό καζάνι της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Ακολούθως, την επόμενη μέρα, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, στις 11,00 π.μ. στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας, σας καλούμε να παρευρεθείτε για να διασκεδάσετε με άφθονο δωρεάν τσίπουρο και αυθεντική παραδοσιακή Ανατολικορωμυλιώτικη μουσική, με τους

Νίκο Μπόζογλου στο ακορντεόν
Μαρίνα Ζωγράφου στο τραγούδι
Γιάννη Μαυρίδη στο νταούλι
Γιώργο Δρικούδη στα πλήκτρα
Γιώργο Νταβλίακο στη γκάιντα & καβάλι.


Για το Δ.Σ. του Συλλόγου,


     Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας


Μιχαηλίδης Σιδέρης                                                     Θεοδωρίδης Θόδωρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΟ Σκοτίνας - Παύλος Μελάς 1 - 0,






ΣΥΝΑΥΛΙΑ


ΕΥΡΠΙΔΕΙΑ 2013 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το κορυφαίο έργο  «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ» του Μ. Μπρεχτ, από το Θέατρο ΛΑΜΠΙΟΝΙ, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ., η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα πολιτιστικού κέντρου Μεθώνης.
ΤΟ ΕΡΓΟ:
« Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ»  του Μ. Μπρεχτ σε διασκευή και σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή σας ενημερώνουμε πως με μεγάλη μας χαρά θα συμμετείχαμε στo πρόγραμμα ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με μία ή και περισσότερες  παραστάσεις, μετά την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία μας στα θεατρικά δρώμενα της περιφέρειας αλλά και ολόκληρης της χώρας από το έτος 2000 που δημιουργήθηκε η εταιρία μας. Η εταιρία μας συνεργάζεται με επαγγελματίες ηθοποιούς που έχουν την ανάλογη εμπειρία. Για τις ανάγκες των παραστάσεών μας διαθέτουμε προβολείς, μικροφωνική, αυτοκίνητο για την μεταφορά ηθοποιών και σκηνικών και όλα τα  απαραίτητα παραστατικά και νόμιμα έγγραφα.
.Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ίσως το μόνο στοιχείο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η γενναιοδωρία. Ετσι επιλέξαμε τον: «ΚΥΚΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ» του Μ. Μπρεχτ. Μια απίστευτη περιπέτεια δοσμένη με χιούμορ και ευαισθησία για μικρούς και μεγάλους: η Γκρούσα διεκδικεί ένα παιδί που εγκαταλείπεται από την μητέρα του στην προσπάθειά της να σωθεί από έναν επερχόμενο κίνδυνο. Σε ποιόν ανήκει το παιδί όταν το ζητά η φυσική του μητέρα? Η απάντηση δίνεται με τον γνωστό κύκλο με την κιμωλία. Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία για ορισμένους θεσμούς όπως υπηρετούνται από κάποιους ανθρώπους. Ένα λαϊκό  παραμύθι που το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό. 
 Διασκευή – Σκηνοθεσία   : Αννίτα Γκαϊτατζή
 Σκηνικά –Κοστούμια       : Φωτεινή Βηχούδη
 Μουσική                           : Παναγιώτης Παπαχατζής
Χορογραφίες                     :Φωτεινή Μάντζιου
Παίζουν:  Αστέρης Αναστασιάδης, Νατάσα Παπαδοπούλου, Βαγγέλης Δημόπουλος, Σοφία Στεφανίδου, Σοφία Θωμαίδου, Σοφία Κασαπίδου, Νανά Αξιώτη, Βαρβάρα Παπαστεργίου, Νατάσα Τάραμας.


Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/10/2013



            Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων.
            Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, με σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και την ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας. Τα εμβόλια δολώματα (Rabigen SAG2-Virbac) έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα καφέ χρώματος (μοιάζουν με σοκολάτα), φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση-προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή (Εικόνα 1).

           

           

                









Εικόνα 1: Εμβόλιο Λύσσας

            Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες ώστε:

1. Να μην ακουμπούν το εμβόλιο δόλωμα. Αν βρουν ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) σε καμία περίπτωση μην έρθουν σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, να  πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το προσκομίσουν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν  σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (δάσος, αγρός), ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
2. Αν το εμβόλιο δόλωμα είναι άθικτο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας που βρίσκεται στο εσωτερικό του εμβολίου δολώματος, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Ωστόσο, οι πολίτες δεν πρέπει να ακουμπούν  με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα.
3. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, να επικοινωνούν αμέσως με γιατρό.

            Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή και απλοί πολίτες που διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να του το αποσπάσουν από το στόμα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.
            Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία.
           

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

Φίλε! Απαγορεύεται να τους αφήνεις να σου καταστρέφουν τη ζωή... Κατάστρεψε εσύ πρώτος αυτά που σχεδιάζουν. Μη φοβάσαι. Δεν είσαι μόνος. Είμαστε πολλοί!


«Άκου λοιπόν. Είτε φταις είτε
όχι, αν δεν μπορείς άλλο να
παλέψεις θα πεθάνεις»
Μπ. Μπρεχτ

Είναι απλά τα πράγματα φίλε. Η αποικιοκρατία δεν τελείωσε ποτέ. Αν δεν γίνεις ο Κινέζος του 1900 δεν θα ησυχάσουν. Θα σε κάνουν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Το 2100 θα λένε για τον Έλληνα του 2000.
Την απόφαση την έχουν πάρει και ισχύει και για σένα, κυρίως για σένα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι είσαι και συ μέσα στα σχέδιά τους.
Απαγορεύεται να κάνεις τη δουλειά που θέλεις, απαγορεύεται ακόμη και να δουλεύεις συνέχεια έστω κι αν δεν σ’ αρέσει η δουλειά που κάνεις, απαγορεύεται ακόμη και να έχεις μια οποιαδήποτε δουλειά.
Απαγορεύεται να πληρώνεσαι ακόμη κι αν έχεις μια οποιαδήποτε δουλειά αλλά κι όταν πληρώνεσαι, απαγορεύεται να μπορείς να ζεις με τα λεφτά που παίρνεις.
Απαγορεύεται να αρρωστήσεις γιατί αν... αρρωστήσεις, απαγορεύεται να ζήσεις. Πρέπει να πεθάνεις.
Απαγορεύεται να κρυώνεις γιατί άμα κρυώνεις απαγορεύεται να ζεσταθείς. Πρέπει να πεθάνεις ή από το κρύο ή από μονοξείδιο του άνθρακα ή από απελπισία.
Οι σύγχρονοι εισπράκτορες σου έχουν περάσει τη θηλιά στο λαιμό και όλο ζητάνε. Ζητάνε οι τραπεζίτες για να μην κλείσουν οι τράπεζές τους, ζητάνε οι Στουρναρέοι και οι Θεοχαρέοι για να ευχαριστήσουν τα αφεντικά της τρόικας.
Σε τρομοκρατούν κάθε μέρα πότε απειλώντας πως θα σε κλείσουν φυλακή αν δεν τους δώσεις αυτό που θέλουν και πότε πως θα σου κάνουν κατάσχεση στον μισθό σου.
Δεν τους νοιάζει φίλε πώς θα ζήσεις. Δεν τους νοιάζει πόσο θα ζήσεις. Δεν τους νοιάζει καν αν θα ζήσεις. Τόσοι και τόσοι συμπολίτες μας έδωσαν τέλος στη ζωή τους γιατί ντρέπονταν να βλέπουν τα παιδιά τους στα μάτια και τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Ναι, διάλεξαν το λανθασμένο δρόμο, κάνοντας ουσιαστικά τη χάρη σε όλους εκείνους που τους οδήγησαν στο αδιέξοδο. Όμως, αν μη τι άλλο, εκείνοι είχαν τσίπα, είχαν φιλότιμο. Μόνο χρήματα δεν είχαν. Όχι πλούτο. Χρήματα για τα απαραίτητα. Για σπίτι, για φαΐ, για φάρμακα, για τετράδια και για ένα ποτήρι κρασί κάποια Σαββατόβραδα.
Τους είδες τους «τρομοκράτες» που λήστεψαν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το «Ναό-Τράπεζα»; Χρειάστηκε photoshop από το Δένδια για να αναγνωρίζονται. Παραδέχτηκε φόρα-παρτίδα ότι τους έκανε αγνώριστους ο υπουργάρας.
Τον είδες τον «φτερωτό γιατρό», τον προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού μας, τον «έντιμο» δήμαρχο; Δεν υπήρξε photoshop, αν και θα χρειαζόταν ώστε να γίνει αγνώριστος και να μη θιγούν οι καθώς πρέπει φίλοι του. Τι κι αν έκλεψε 13 εκατομμύρια; Σοφός ο λαός μας: Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι.
Τα ‘μαθες για τον Άδωνι; Όσοι δεν προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες θα πεθαίνουν, τουιτάρισε ο άξιος ανήρ με αφορμή το θάνατο δύο φοιτητών στη Λάρισα από τις αναθυμιάσεις. Σκεφτόμενος τον εαυτό του, είπε αλήθεια. Ο ίδιος και οι όμοιοί τους επέδειξαν αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα. Έγλειψε εκεί που έφτυνε. Από το ΛαΟΣ στη ΝΔ για να γλυτώσει το πολιτικό του τομάρι. Να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του, που του έδωσαν το δικαίωμα να δηλητηριάζει τις μέρες μας.
Τα έμαθες για τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες των ληστών; Δύο υπαλλήλους διέθεσε ο Στουρνάρας για να ελέγξουν τις λίστες παρόλο που του ζητήθηκαν εκατό.
Στην εποχή της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, μας κυβερνούν πολιτικοί μιας χρήσης. Άνθρωποι που δέχτηκαν να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό αυτών που πλούτιζαν και εξακολουθούν να πλουτίζουν ρουφώντας το αίμα και τη ζωή σου. Τη δική σου και των παιδιών σου.
Φίλε! Μήπως γίναμε δούλοι και δεν το καταλάβαμε; Μόνο οι δούλοι περιμένουν από τους άλλους να τους σώσουν.
Κρέμεσαι από τα χείλη της Στάη, του Πρετεντέρη και του παντογνώστη Μπάμπη ελπίζοντας να ακούσεις «μια θετική εξέλιξη» και ξεχνιέσαι με κους-κους, μεσημεριανά ξεκατινιάσματα, βραδινές τηλεοπτικές γαστρονομίες και λαμπερούς διαγωνισμούς ξεγοφιάσματος εκστασιασμένος με τις ατάκες του Λιάτσου και τα ξενέρωτα του Φωκά.
Γεμίζεις τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ προσπαθώντας να προβλέψεις τα «στημένα», πιστεύοντας αλήθεια πως η μπάλα γυρίζει. Έλα όμως που δεν γυρίζει. Ο Γαλιλαίος αναφέρθηκε στη Γη και όχι στη χρυσοφόρα στρογγυλή θεά.
Αφού το νιώθεις κι εσύ ο ίδιος. Το καταλαβαίνεις πως αυτό που ζεις δεν είναι ζωή. Άλλα ονειρευόσουν σαν ήσουν μικρός καθώς ακουμπούσες το παιδικό σου κεφάλι στο μαξιλάρι. Ονειρευόσουν όλα αυτά που τώρα στερούν από σένα και τα παιδιά σου. Όχι πολλά, γιατί εσύ δεν ξέρεις να κλέβεις και κυρίως δεν θέλεις να κλέβεις.
Μια δουλειά, ονειρευόσουν, ένα σπίτι, μια οικογένεια, ένα θέατρο το βράδυ, ένα βιβλίο το απόγευμα, μια βόλτα στη θάλασσα την Κυριακή και μόρφωση για τα παιδιά σου.
Όμως φίλε, αυτά απαγορεύονται για σένα.
Το χειρότερο όμως είναι πως απαγορεύονται τα όνειρα. Όχι μόνο τα δικά σου, αυτά στείλ’ τα στο διάολο. Των παιδιών σου όμως; Πώς το δέχεσαι.
Φίλε!
Απαγορεύεται να τους αφήνεις να σου καταστρέφουν τη ζωή. Κατάστρεψε εσύ πρώτος αυτά που σχεδιάζουν. Μη φοβάσαι. Δεν είσαι μόνος. Είμαστε πολλοί.
Του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη
Από kyrgiakischristos μέσω resaltomag, μοντάζ Γρέκι

Αυτές οι γυναίκες... Ελληνίδες... θα θάψουν τα γερμανοτσογλάνια, τα πουλητάρια της πατρίδας μας!


Καταδικάζετε και τον Εθνικό μας Ύμνο;


Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη
     τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
     σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη,
     που μὲ βία μετράει τὴ γῆ.

     Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη
     τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
     καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
     χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!


     Ο  '' 'Ύμνος εις την Ελευθερίαν '', οι δύο πρώτες στροφές του οποίου αποτελούν και τον Εθνικό μας Ύμνο, αποτελεί συγχρόνως έναν ύμνο προς τους εθνοαπελευθερωτικούς αγώνες,αποενεχοποιώντας την βία που... συνεπάγονται..
     Κι αν ακόμα εκείνη η ''βία'' του τρίτου στίχου παρερμηνευθεί ως ''βιασύνη'' απ' τους γκαιμπελίσκους που μετέτρεψαν την ''βία-βιασύνη'' του Καβάφη, σε σκέτη βία... οι δύο πρώτοι στίχοι δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία!
     Γιατί, για τί άλλο θα μπορούσε η ελευθερία να χρησιμοποιήσει την τρομερή εκείνη κόψη του σπαθιού, αν όχι για να ''πάρει'' τα κεφάλια των εχθρών και δυναστών του έθνους;
     Ή από ποιά σώματα ελλήνων προέρχονται τα κόκαλα τα ιερά,παρά από αυτά που έπεσαν σε βίαιο, θανατερό απελευθερωτικό αγώνα;
     Δεν καταδικάζεται άρα, απ' τον ίδιο τον Εθνικό μας Ύμνο, η βία που προκαλείται για να κερδηθεί η ελευθερία του λαού και η ανεξαρτησία του έθνους!
     Απαγορεύστε λοιπόν κυβερνητικά ανδρείκελα τον Εθνικό μας Ύμνο, αν τολμάτε!
     Ή, ισχυριστείτε ότι έχουμε πλήρη ανεξαρτησία σαν χώρα και ελευθερία σαν λαός!
     Το τέλος κάθε κατακτητή ή δυνάστη αυτού του έθνους, έχει καθοριστεί από την ίδια την Ιστορία..

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ακόμη περισσότεροι φόροι. Ακόμη χαμηλότεροι μισθοί.Νέες μειώσεις συντάξεων. Χειρότερη περίθαλψη. Χειρότερη παιδεία. Συνολικά δηλαδή περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Αυτές όλες οι συμφορές στη γλώσσα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ονομάζονται…«πρωτογενές πλεόνασμα» και «ανάπτυξη»! Ετσι τουλάχιστον αποτυπώνονται στο πραγματικά άνευ σημασίας προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς θεωρείται εκ των προτέρων βέβαιη η επιδείνωση για τους πολίτες όλων των θεμελιωδών του μεγεθών. Αυτό μας υπαγορεύει η πείρα.
Από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου υπήγαγε την Ελλάδα σε καθεστώς Μνημονίου, κανένα προσχέδιο ελληνικού προϋπολογισμού δεν άντεξε πάνω από μήνα, πριν διορθωθεί επί τα χείρω! Τα ίδια θα γίνουν και φέτος με τον προϋπολογισμό για το 2014. Αξία έχει αυτό το προσχέδιο μόνο ενδεικτική για τις τάσεις της πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κυβέρνησης, αυτές δηλαδή που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών αφού αφορούν μισθούς, συντάξεις, κοινωνική περίθαλψη κ.λπ. θα μειωθούν κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα μειωθούν και οι δημόσιες επενδύσεις. Αντιθέτως, η Εφορία θα μας «γδάρει» όλους του χρόνου ακόμη περισσότερο! Με χαμηλότερα εισοδήματα θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν… μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος! Ο νέος φόρος στα ακίνητα, παρά τα παραμύθια που λένε κατά καιρούς διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, θα είναι ακόμη βαρύτερος από το σημερινό «χαράτσι» που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Θα πάθει σοκ ο κοσμάκης μόλις δει τους συνολικούς φόρους που θα του έρθουν για το διαμέρισμα που μένει, το πατρικό στο χωριό και κάποιο χωράφι, ακόμη κι αν είναι ακαλλιέργητο. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τα νέα βαρύτερα χαράτσια στα ακίνητα και στον φόρο εισοδήματος, όπου πρακτικά πλέον δεν θα εκπίπτει καμία δαπάνη.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάσης φύσεως θα κληθούν το 2014 να πληρώσουν συνολικά πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως και 4,2 δισεκατομμύρια, ποσό ιδιαιτέρως υψηλό: Με τέτοια εξοντωτικά για τον πληθυσμό μέτρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ το 2014 και «ανάπτυξη» – δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Και μιας και μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα, αλήθεια, το θυμάστε πριν από έναν μήνα το υπουργείο Οικονομικών που πανηγύριζε περί της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος δήθεν των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος με τους πάντες σχεδόν να καταγγέλλουν λογιστική απάτη;
Ε, λοιπόν, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2014 η ίδια η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την εκτίμηση ότι για την τρέχουσα χρονιά που λήγει, το 2013, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι… δέκα (!) φορές μικρότερο από αυτό που μας έλεγε τον Αύγουστο, μόνο 0,3 δισεκατομμύρια και όχι 2,9!
Οσο για την «ανάπτυξη» που θα έρθει το 2014 κατά την κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι οι αρχικές «εκτιμήσεις» περί ανάπτυξης 1-1,5% για το 2014 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού συρρικνώθηκαν ήδη στο 0,6% του ΑΕΠ, το χειρότερο είναι ότι δεν πείθονται ότι έχουμε πιάσει πάτο πλέον ούτε καν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης. Ανάπτυξη 0,6% λέει η κυβέρνηση για το 2014, μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 1% προβλέπει στην τελευταία έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s.
Φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο οι εκθέσεις αυτών των κερδοσκοπικών οίκων να φαντάζουν… «αριστερίστικες» (!) όταν αξιολογούν την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, για την οποία ηStandard & Poor’s εκτιμά ότι… «υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα»! Τα ύστερα του κόσμου!
«Εκτιμούμε ότι οι πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα ωθήσουν περαιτέρω την ανεργία στο 28,5% μέχρι τα τέλη του 2014 – πρόβλεψη που εξαρτάται εν μέρει από το πότε θα υλοποιηθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Από το 2010, οι ονομαστικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένων και τωνχωρών της Βαλτικής, εξέλιξη που κατά την άποψή μας υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα» αναφέρει επί λέξει η έκθεση. Και μη χειρότερα
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!! Με δύο εκθέσεις – μπαράζ ΔΝΤ και Κομισιόν αδειάζουν την κυβέρνηση για το μηδενικό δημοσιονομικό «κενό»





Και επίσημα μας έρχονται νέα μέτρα το 2014. Αυτή τη φορά με τη δικαιολογία ότι πρέπει να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016.
Λίγες ώρες μετά την «Επιχείρηση Νίκη», που έριξε στην επικοινωνιακή αρένα η κυβέρνηση με το προσχέδιο προϋπολογισμού και το γνωστό πια… μηδενικό στο δημοσιονομικό «κενό» του 2014, οι πιστωτές επανήλθαν. Και με δύο ταυτόχρονες εκθέσεις – μπαράζ (ΔΝΤ και Κομισιόν) έδειξαν ότι δεν κάνουν καμία υποχώρηση στο θέμα, ανοίγοντας επίσημα τη «συζήτηση» λίγες ημέρες πριν από την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα.
Ενδεικτικό της πίεσης που θα δεχθεί η Αθήνα είναι ότι και οι δύο… «ξέχασαν» για λίγο τις διαφορές τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για να ασχοληθούν με τις παρεμβάσεις «αμέσου αποδόσεως».
Έβαλαν έτσι στο περιθώριο τους πομπώδεις τίτλους και τις βαρύγδουπες αναλύσεις ελληνικών ΜΜΕ, τα οποία κατά πάγια τακτική αναγγέλλουν κάθε τρεις και λίγο τον επερχόμενο… «πόλεμο» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την αφεντιά μας, κάνοντας ένα θαυμάσιο «σέρβις» στον Σαμαρά και τον Στουρνάρα, οι οποίοι υποτίθεται ότι συστηματικά μας χαρατσώνουν στα «μικρά» θέματα για να κερδίσουν στην υποτιθέμενη «μεγάλη διαπραγμάτευση».
Και το χειρότερο: Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο έως τώρα «πίεζε» να τεθεί το θέμα του χρέους τον Νοέμβριο, το Βερολίνο δείχνει ότι δεν έχει ούτε την ελάχιστη βιασύνη. Αυτό παραπέμπει τη διευθέτηση… βαθιά στο 2014, βάζοντας τεράστια εμπόδια στα εκλογικά σενάρια του Σαμαρά και κυρίως διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για νέες τρύπες. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι δεν θεωρούν τυχαίες τις αναφορές ότι το ΔΝΤ έχει διερευνήσει το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» 10% στις καταθέσεις (15 χωρών της Ευρωζώνης) υπό τη μορφή έκτακτου φόρου…
• Η έκθεση της Κομισιόν ήταν ουσιαστικά ένα κείμενο εργασίας με ιδέες και προτάσεις που προέρχονταν από την ελληνική πλευρά. Δεν παρέλειπε, ωστόσο, να προχωρήσει και σε υποδείξεις μέτρων, όπως η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και η μεταφορά μιας σειράς προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%).
• Το ΔΝΤ ήταν πιο συγκεκριμένο, εκτιμώντας στην έκθεση Fiscal Monitor πως «επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ». Δηλαδή για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό θα χρειαστούν 6,5 – 6,8 δισ. ευρώ. Πάμε λοιπόν για ένα «καπέλο» της τάξης των 2,5 – 2,7 δισ. ευρώ, μια και η προηγούμενη έκθεση του Ταμείου, η οποία συνόδευε το επικαιροποιημένο μνημόνιο (Ιούλιος – Αύγουστος), προσδιόριζε τα επιπλέον μέτρα σε 4,1 δισ. ευρώ ή σε 2% του ΑΕΠ.
Η διαφορά είναι ότι το ποσό εκείνο αφορούσε την περίοδο 2015-16, ενώ τώρα αφορά και το 2014, στο οποίο αναλογεί το επιπλέον 1,5% του ΑΕΠ – δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ.
Ο αριθμός αυτός «φωτίζει» εκ των πραγμάτων τα νέα μέτρα. Διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να φέρουν ένα τέτοιο νούμερο άμεσα, ούτε βεβαίως να αποτιμηθούν τόσο συγκεκριμένα, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις στο Δημόσιο (όπως λ.χ. κινήσεις περικοπών στα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν προταθεί από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών) πάλι δεν θα γίνουν δεκτές από τους εκπροσώπους των δανειστών. Κατά συνέπεια ο κόσμος θα υποστεί άλλη μια φορά το μαχαίρι κάποιων περικοπών ή έκτακτων μέτρων.
Η κόντρα και το χρέος
Το πόσο ενοχλήθηκε ο Στουρνάρας το έδειξε η ανακοίνωση του υπουργείου του: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο οργανισμός αποδεχόταν εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τη χώρα μας».
Με το… ηθικό αυτό πλεονέκτημα, η ανακοίνωση συνεχίζει πως «στην τελευταία επικαιροποίηση του προγράμματος (σ.σ.: το καλοκαίρι) αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014». Βέβαια στο τέλος παραδέχεται την κατάληξη των πραγμάτων επισημαίνοντας πως «οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος».
Αυτή η διατύπωση για την «καλυτέρευση» του κλίματος δείχνει τη «γραμμή» του Στουρνάρα πρώτα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα και μετά να βγει ζητώντας βιώσιμη λύση για το χρέος. Μια γραμμή που έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα και υπόβαθρο, μια και στην κυβέρνηση υπολόγιζαν:
1 Να ανοίξουν την υπόθεση του χρέους μέχρι τα τέλη του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση του ΔΝΤ που μιλούσε για «έναρξη» τον Νοέμβριο.
2 Να υπάρξει μια κοινή πολιτική απόφαση που να τοποθετεί διαπραγματεύσεις σε σαφές χρονοδιάγραμμα με στόχο τη λήψη της απόφασης στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ένωση.
3 Με τον τρόπο αυτόν θα έρχονταν πιο μπροστά οι σημερινές εκτιμήσεις, που έβλεπαν έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο του 2014 (τότε είναι υπολογισμένη σύνοδος ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ, όπου θα διαμορφωθούν οι προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του 2014…).
4 Με τη ρύθμιση του χρέους (και όχι απλώς το πρωτογενές πλεόνασμα) ανά χείρας ο Σαμαράς θα ένιωθε αρκετά ισχυρός για να προχωρήσει σε εκλογές. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει για την πρόθεσή του αυτή αρκετούς ξένους ηγέτες, προσδιορίζοντας μάλιστα και το αποτέλεσμα… Κάτι λογικό βεβαίως από την πλευρά του Σαμαρά, ο οποίος ελπίζει ότι η μείωση του χρέους θα παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος.
Απώτερος στόχος του σχεδιασμού αυτού είναι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, έστω και για μικροποσά, το ταχύτερο δυνατόν. Φαίνεται όμως ότι απ’ αυτό απέχουμε ακόμη αρκετά έτη φωτός.
Πρώτα απ’ όλα το Βερολίνο θεωρεί ότι μια ελληνική έξοδος στις αγορές με τέτοιες προϋποθέσεις είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός. Κυρίως, όμως, δεν βιάζεται. Ο Σόιμπλε θα έβλεπε λογικότερη μια λύση στην υπόθεση του ελληνικού χρέους κοντά στα τέλη του 2014. Βέβαια η Γερμανία δεν έχει ακόμη κυβέρνηση και ορισμένοι θεωρούν ότι ένας άλλος υπουργός θα είχε διαφορετική στρατηγική. Προς το παρόν, όμως, η στρατηγική της Γερμανίας είναι αυτή και τη συμμερίζονται κι άλλοι Ευρωπαίοι, υπό την πίεση ή όχι του Βερολίνου…
Στο ζήτημα του χρέους το ΔΝΤ «εξυπηρετεί» περισσότερο τη γραμμή του Σαμαρά. Το Fiscal Monitor μπορεί να έβαλε φωτιές στον Στουρνάρα, αλλά έκανε σαφές πως «χρειάζεται επιπλέον “κούρεμα” (στον επίσημο τομέα – OSI), ώστε το δημόσιο χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 124% του ΑΕΠ το 2020».
Μπορεί στην κυβέρνηση να θεωρούν ότι μπορούν να πάρουν… αμπάριζα από εδώ για να πιέσουν για διαπραγματεύσεις, πολλοί όμως εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ έριξε «μια τουφεκιά» για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των υπολοίπων. Άλλωστε πρόκειται για εκτιμήσεις τεχνοκρατών τις οποίες μπορεί και αργότερα να «μαζέψει». Και η αλήθεια είναι ότι την περίοδο αυτή κανείς δεν θέλει να στενοχωρήσει τους Γερμανούς…
Το πρόβλημα λοιπόν για τον Σαμαρά είναι ότι ο σχεδιασμός του για εκλογές με τη «στήριξη» μιας ρύθμισης για το χρέος ανά χείρας πιθανότατα πάει πίσω. Και μαζί με αυτό οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ένωσης καθιστούν ασαφές (αλλά και επικίνδυνο) το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει η συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα». Ιδιαίτερα δε για τους όρους και τις προϋποθέσεις του.
Δύσκολο παιχνίδι
Βεβαίως, πολύ πριν φτάσουμε σε αυτό, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα τόσο για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού όσο και για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου (2014-2017) και τις λεγόμενες «παρεμβάσεις» των 5,5 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2014.
Από τη Δευτέρα (εν αναμονή και της άφιξης του EWG) ο Άσμουσεν βγήκε να κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο δύσκολο: η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το σημαντικό χρηματοδοτικό κενό 5 με 6 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, είπε. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση ομολόγων ή οτιδήποτε που αντιστοιχεί σε νομισματική χρηματοδότηση. Αυτό δεν είναι δυνατόν για την ΕΚΤ και για το ευρωσύστημα», τόνισε.
Και ανεβάζοντας περισσότερο τον πήχη των συζητήσεων της ερχόμενης εβδομάδας συμπλήρωσε: «Η αποστολή στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει διακοπεί και είναι θέμα των ελληνικών αρχών να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να θολώσει περισσότερο την εικόνα. Μιλώντας για το δημοσιονομικό κενό και το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2014 είπε ότι είναι «πολύ νωρίς» να απαντήσει, δεδομένου ότι δεν τελείωσε η αξιολόγηση. «Δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα, υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα», είπε, ενώ σημείωσε ότι του προκάλεσαν έκπληξη ορισμένα μεγέθη που άκουσε πριν από το Eurogroup, αποστροφή η οποία προφανώς αφορούσε τις δηλώσεις Άσμουσεν που προηγήθηκαν.
Είναι προφανές ότι για την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» δεν υπάρχει ούτε ενιαία γραμμή ούτε και χρήματα. Με ορισμένες πηγές να μιλούν για διαχωρισμό του κενού σε δύο περιόδους (2014 και 2015-16) και χρηματοδότηση του δεύτερου με δάνειο (σ.σ.: πρόκειται για τις αποφάσεις για ένα τρίτο δάνειο, για το οποίο μίλησε από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι) η κατάσταση δυσκολεύει…Μας ετοιμάζουν για «κούρεμα» καταθέσεων;
Ο φόβος των νέων μέτρων και τα αδιέξοδα στη χρηματοδότηση έδωσαν από την περασμένη Δευτέρα μυθολογικές διαστάσεις στις αναφορές ότι το ΔΝΤ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» της τάξης (έως) 10% στις καταθέσεις. Οι διαρροές αναφέρουν ότι τέτοιοι σχεδιασμοί έχουν μελετηθεί για 15 χώρες της Ευρωζώνης, ως εφάπαξ ενίσχυση στα δημοσιονομικά και ώστε το χρέος να επανέλθει στα προ του 2007 επίπεδα. Ένας φόρος κρίσεως.
Το Ταμείο, που κάνει τη σχετική αναφορά στο Fiscal Monitor, δεν έσπευσε να αποκλιμακώσει το θέμα. Κάτι που σε μερικούς κύκλους δημιούργησε την αίσθηση ότι πρόκειται περί άσκησης προκειμένου να τσεκαριστούν οι αντιδράσεις. Σε άλλους όμως διαμόρφωσε την εικόνα ότι δεν διαψεύσθηκε, μια και είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται σοβαρά.
Άλλωστε και στην Κύπρο οι διαψεύσεις του επικείμενου «κουρέματος» των καταθέσεων δεν οδήγησαν τελικά στην αποφυγή του. Αντιθέτως – και σημειολογικά – το ίδιο ποσοστό ήταν και αυτό με το οποίο ξεκίνησε η τρόικα το bail in στην Κύπρο, που τελικά οδηγήθηκε στο γνωστό αποτέλεσμα μετά τους τραγικούς χειρισμούς των Κυπρίων.
Με την καταθετική βάση της Ελλάδας στα 162 δισ. ευρώ, ένα «κούρεμα» στο 10% θα απέφερε περί τα 16 δισ. ευρώ. Ένα ποσό τεράστιο, το οποίο επίσης σημειολογικά… συμπίπτει με τα 16 δισ. του χρηματοδοτικού κενού της τριετίας. Άραγε να είναι άσκηση νεύρων ή άσκηση επί χάρτου; Ο καιρός θα δείξει και… μακριά από εμάς κάθε απόπειρα πρόβλεψης. Δημοσιογράφοι είμαστε, όχι… χαρτορίχτρες!
το Ποντίκι


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2iHCeweml

Παίζουν μεγάλη… μπάλα! Αυτές είναι οι 5 πιο καuτές ποδοσφαιρίστριες του πλανήτη!!!

5a92de4d3bf50a16d5a746c516a78e36

Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που πρέπει να απευθύνεται μόνο στο δυνατό φύλο; Όταν είσαι ξαπλωμένος στον καναπέ και χαζεύεις την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικής, με τις πιο καυτές παρουσίες του αθλητικού χώρου, σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείς ότι στα αθλήματα η προσοχή έχει ξεφύγει πια από τη μπάλα, και η στρογγυλή θεά, δεν είναι ένα σχήμα αλλά δύο καμπύλες.
05. Rosie White – Νέα Ζηλανδία
Στην ηλικία των 19 ετών, η μικρή Αυστραλέζα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον αθλητικό χώρο. Ο παγκόσμιος τύπος την αναφέρει ως μία από τις καλύτερες επιθετικούς που έχουν περάσει από το γυναικείο γκαζόν και σκοράρει με την πρώτη ευκαιρία. Το επιθετικό της πνεύμα, την έχει κατατάξει σε μία από τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου, αφού έχει στο ενεργητικό της 7 διεθνή goals. Η Rosie είναι ελεύθερη αυτό το διάστημα ενώ πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για τις ομoφυλoφιλικές τάσεις που ίσως να έχει. Μας νοιάζει, όμως;
04. Jessica Landstrom – Σουηδία
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, πρέπει να πούμε ότι αυτή η λίστα δε θα περιλαμβάνει πολλές γυναίκες λeσβίες, αφού όλα αυτά που ακούτε για τα αποδυτήρια δεν ισχύουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η Jessica αποτελεί λεσβιακό πρότυπο, αφού πάλεψε για τα gαy δικαιώματα. Στην ηλικία των 28 ετών, έχει παίξει για 7 διαφορετικές σοηδικές ομάδες και συνεχίζει ακάθεκτη
03. Ali Krieger – Η.Π.Α.
Το χρυσό αστέρι της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει κλέψει τις καρδιές του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού είναι η Ali Krieger. Γεννημένη στις 28 Ιουλίου του 1984 η Ali αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ σε διεθνείς συμμετοχές. Το 2005, η Krieger είχε ένα ατύχημα που σχεδόν της στοίχισε τη ζωή και την απέκοψε από σημαντικές παγκόσμιες συμμετοχές. Παρ’όλα αυτά συνεχίζει το άθλημα χωρίς όμως τις επικές τρίπλες στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
2. Heather Mitts – Η.Π.Α.
Στην ηλικία των 35 ετών και πριν περίπου 5 μήνες, η Heather εγκατέλειψε το άθλημα του ποδοσφαίρου, αφού η επιτυχημένη της πορεία άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ήταν πριν 2 χρόνια όταν στο FIFA του 2011, έπαιξε στην εθνική ομάδα και κατόρθωσε τη δεύτερη θέση, ενώ κατέχει 3 παγκόσμια χρυσά μετάλλια. Τα τσακάλια των ανδρικών περιοδικών εντόπισαν τη Mitts και οι σeξι φωτογραφίσεις πήραν και έδωσαν σε αυτήν την πολύχρονη καριέρα της, κάνοντας τη να ακολουθήσει και το επάγγελμα του modeling. Μετά από μία γενικά άστατη ζωή, παντρεύτηκε το 2010, τον quarterback της NFL, A.J. Feeley.
01. Alex Morgan – Η.Π.Α.
Αγαπημένο κορίτσι, καταπληκτικό κορμί, υπέροχο ύψος και ένα αγγελικό πρόσωπο. Η Alex Morgan είναι αυτή η γυναίκα που μόλις στα 24, αφού είναι γεννημένη το 1989, έχει καταφέρει να τραβήξει επάνω της όλη την προσοχή. Με αφοπλιστικό χρώμα ματιών και με μία γλυκιά και σeξι αθωότητα, η Alex δεν προσπαθεί να δείξει σeξι πίσω από τις ατσούμπαλες στολές του ποδοσφαίρου, αλλά γίνεται αυτόματα.
Το 13 στη φανέλα της στην ομάδα Portland Thorns, δεν την τρομάζει, αφού πριν λίγο καιρό μπήκε και στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και εκπροσώπησε τη χώρα της στος Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Good job, girl!
athensbars.gr

Πραγματικό σοκ στην Αθήνα. Παιδάκι αυτοκτόνησε επειδή συνέλαβαν τον μπαμπά του για χρέος 1500 ευρώ!

Greek-Pensioner-Suicide-500x300

Είδηση που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο και την αναδημοσιευουμε και εμείς, θέλει επτάχρονο παιδάκι να αυτοκτόνησε την ώρα της σύλληψης του πατέρα του για χρέος 1500 ευρώ, εφόσον ισχύει αυτό καλά θα κάνουν οι κυβερνώντες να βρούνε τρύπα να κρυφτούν..
Ένα 7χρονο παιδί αυτοκτόνησε στην περιοχή της Αθήνας , όταν είδε πάνοπλους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον πατέρα του για χρέος 1500 ευρώ σε μεγάλη τράπεζα.
Το παιδάκι δεν άντεξε την ντροπή και πήδηξε από τον 8ο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε. Το νεκρό κορμάκι του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Το συγκεκριμένο κείμενο ήρθε στο site μας από αναγνώστη που ισχυρίζεται ήταν παρών στο συμβάν αλλά δεν καταφέραμε να το επιβεβαιώσουμε. Παρακαλείτε όποιος γνωρίζει κάτι να μας ενημερώσει ώστε να επιβεβαιώσουμε το συμβάν!

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα
Αλλαγή από αύριο στον τρόπο υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.
Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.
Από αύριο, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.
«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

Πηγαινοφέρνουν τους ασφαλισμένους από ΙΚΑ και ΟΓΑ για να σώσουν τον ΟΑΕΕ

Πηγαινοφέρνουν τους ασφαλισμένους από ταμείο σε ταμείο για να σώσουν τον υπερχρεωμένο ΟΑΕΕ
Να σωθεί το υπερχρεωμένο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε προτεραιότητα στην λίστα υποχρεώσεων της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας μέσα από «μεταφορές» 60.000 περίπου ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ, θα προσπαθήσει να πετύχει το ανέλπιστο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας ουσιαστικά αποσκοπούν στην κατάργηση εξαιρέσεων που έχουν παραχωρηθεί σε τουλάχιστον ορισμένες εκ των συνολικά 16 κατηγοριών επαγγελματιών οι οποίες έχουν μεταφερθεί είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλλουν πολύ χαμηλότερα ετήσια ασφάλιστρα σε σχέση με τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, όπως για παράδειγμα αναφέρει πως το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο στον ΟΓΑ δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ, τη στιγμή που στον ΟΑΕΕ φθάνει στα 3.500 ευρώ.
Η κατάργηση των εν λόγω εξαιρέσεων κρίνεται σκόπιμη καθώς για το 2014 ο ΟΑΕΕ ήδη βαρύνεται από «μαύρη τρύπα» της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθεί με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την άλλη πλευρά, η μετακίνηση αυτών των 60.000 ασφαλισμένων δεν θα διασώσει τον ΟΑΕΕ που βουλιάζει κυριολεκτικά, αλλά θα προσφέρει μια «ανάσα» ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Επί ποδός οι Αρχές – Μάρτυρας είχε δει στον ίδιο καταυλισμό και τον Μπεν που χάθηκε το 1991

Επί ποδός οι Αρχές – Μάρτυρας στον ίδιο καταυλισμό είχε δει και τον Μπεν που χάθηκε το 1991 από την Κω
Εντατικές συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της άκρης του νήματος στην υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο με την 4χρονη Μαρία που εντοπίστηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων. Οι Αρχές ψάχνουν προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, ενώ συνεργασία υπάρχει και με την Interpol αφού εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ύπαρξης διεθνούς κυκλώματος αρπαγής ανηλίκων.
Την ίδια στιγμή οι έρευνες δεν σταματούν εκεί αφού εξετάζεται αν υπάρχει πράγματι συγγενική σχέση και με τα υπόλοιπα 14 παιδιά οι Ρομά παρουσιάζουν δικά τους. Ο 40χρονος και η 39χρονη θα απολογηθούν τη Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, ενώ τη Δευτέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες τους.
Μνήμες από υποθέσεις παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο
Η υπόθεση της 4χρονης Μαρίας ήταν αρκετή, ώστε να ξυπνήσει μνήμες άλλων χαμένων παιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού το θέμα έχει πάρει διεθνή διάσταση. Οι πρώτοι που θορυβήθηκαν από το γεγονός είναι οι γονείς του Μπεν Νίνταμ που το καλοκαίρι του 1991 έχασαν το παιδί τους από την Κω όπου έκαναν διακοπές οικογενειακώς.
Χαρακτηριστική είναι και η υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚάν η οποία σε ηλικία τριών ετών τον Μάιο του 2007 εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου Πράγια ντα Λουζ της Πορτογαλίας, δήλωσαν ότι οι ελπίδες τους αναπτερώνονται. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και νέες μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που είδαν κάποιον άνδρα να μεταφέρει το κορίτσι από το δωμάτιο της οικογένειας.
Στο προσκήνιο η απαγωγή του Μπεν Νίνταμ
Από την συγκεκριμένη υπόθεση, παίρνει νέες διαστάσεις και αυτή του Μπεν Νίνταμ, που είχε απαχθεί στην Κω το 1991. Η οικογένεια του Μπεν νιώθει ότι έφτασε η ώρα να βρεθεί μετά από χρόνια αγώνων το παιδί της. «Οι αρχές στην Ελλάδα μας έλεγαν πάντα ότι οι τσιγγάνοι δεν κλέβουν παιδιά. Τώρα ξέρουμε ότι κλέβουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του Μπεν, Κέρι, λίγες ώρες πριν όταν ενημερώθηκε για το τραγικό περιστατικό.
benn3
Οι γονείς του Μπεν, που πλέον θα είναι 24 ετών, θεωρούν ότι τώρα θα δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην μαρτυρία του Αντώνη Μπέντζιου, ο οποίος απέδρασε από τη φυλακή και βρέθηκε στον καταυλισμό των τσιγγάνων στη Λάρισα το 1991, ψάχνοντας τον δικό του γιο, Ράμπο, που τότε έμενε με την γνωστή οικογένεια τσιγγάνων, Κερίμι. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που είχε κάνει στους παππούδες του Μπεν το 1996 στον καταυλισμό είχε δει ένα αγόρι που έμοιαζε πολύ με τον Μπεν και όταν ρώτησε ποιος είναι αυτός, το «κεφάλι» της οικογένειας του απάντησε:«Τον αρπάξαμε από την Κω». Ο Μπέντζιος είχε δώσει και κατάθεση στην αστυνομία, αλλά οι αρχές δεν έδωσαν ποτέ την πρέπουσα σημασία.
Οι Νίνταμ πάντα πίστευαν ότι οι τσιγγάνοι ήταν το κλειδί της υπόθεσης και μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης της Μαρίας ικετεύουν: «Βοηθήστε μας να βρούμε το γιο μας. Κάποιος πρέπει να αρχίσει να μας δίνει σημασία. Ο Μπεν είναι τώρα 24 ετών. Έχουν περάσει 22 χρόνια και είναι πάρα πολλά». Οι ελπίδες τους ότι ο γιος τους θα βρεθεί βασίζεται και σε μαρτυρία ενός οδηγού ταξί, ο οποίος είχε καταθέσει ότι είχε δει το αγόρι στον καταυλισμό μαζί με ένα μέλος της οικογένειας Κερίμι.
benn4
Τι κάνουν οι δήμοι τις χώρας εκτός από το να «δηλώνουν» ως Ρομά τα ξένα παιδιά των τσιγγάνων
Σύμφωνα με το protothema.gr, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το καθεστώς για την σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Ο δήμος Αθηναίων ισχυρίζεται πως «με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων, που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου».
Αυτός όμως ο ισχυρισμός καταρρίπτεται πολύ εύκολα. Ο καθένας μπορεί να δει τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για την έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης, μπαίνοντας στην Εθνική Πύλη Δημόσια Διοίκησης.
Συναγερμός σε οικογένειες με παιδιά δηλωμένα ως νεκρά
Η υπόθεση της 4χρονης έχει εγείρει πολλά ερωτήματα και για την πιθανή δράση κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια των οποίων τα παιδιά έχουν δηλωθεί νεκρά, ωστόσο, οι υποθέσεις τους είναι ασαφείς και έχουν ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Χαρακτηριστική περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Θεσσαλονίκη το οποίο, σύμφωνα με αποκάλυψη του ΣΚΑΪ, είχε χάσει το νεογέννητο παιδί του το 2009. Στη συνέχεια οι άνθρωποι από το νοσοκομείο αρνήθηκαν στους γονείς να δουν το νεκρό παιδί τους ισχυριζόμενοι ότι υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης. Ωστόσο, επειδή η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης οι γονείς ζήτησαν εκταφής της σωρού για να διαπιστώσουν έκπληκτοι ότι το φέρετρο του παιδιού τους ήταν άδειο.
Αυτή τη στιγμή οι άτυχοι γονείς είναι ακόμη ένα ζευγάρι που έχει ζητήσει εξετάσεις DNA για να διαπιστώσει μήπως η μικρή Μαρία είναι το χαμένο αγγελούδι τους καθώς ταιριάζουν τόσο η ηλικία όσο και τα χαρακτηριστικά.

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των αθίγγανων «γονέων» της Μαρίας – Αύριο οι απολογίες τους

Πρώτο θέμα η τετράχρονη Μαρία στα Διεθνή μέσα - Παρουσιάζεται ως «Μαντλίν κάποιων άτυχων γονιών»
Στη δημοσιότητα θα δοθούν σήμερα  οι φωτογραφίες των δύο αθίγγανων που παρουσιάζονταν ως γονείς της 5χρονης Μαρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν οι αρχές για να εντοπίσουν τους βιολογικούς γονεις του κοριτσιού.
Η δημοσιοποίηση γίνεται κατόπιν εντολής εισαγγελέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση εντοπισμού της ταυτότητας της μικρούλας που βρέθηκε σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα.
Αμείωτο εξακολουθεί να παραμένει και το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ αναμένονται στη Λάρισα και συνεργεία ξένων μέσων ενημέρωσης. Οι κλήσεις τόσο προς την Αστυνομία της Λάρισας όσο και προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» όπου φιλοξενείται η μικρή, συνεχίζονται επίσης με αμείωτο ρυθμό από ενδιαφερόμενους για την ταυτότητα του παιδιού.
Η αστυνομία συνεχίζει μεθοδικά τις έρευνες προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις σε συνεργασία και με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με εξαφανίσεις ανήλικων παιδιών. Εκτός από τη διεθνή κινητοποίηση, οι αστυνομικές Αρχές σε συνεργασία με υγειονομικές Αρχές ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες για εμπόριο παιδιών. Θα ερευνήσουν πιστοποιητικά και έγγραφα ώστε να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους, ενώ οι ύποπτες υποθέσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται και εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις DNA.
Επίσης έχει σταλεί επείγον σήμα στην Interpol στο πλαίσιο συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου η έρευνα να επεκταθεί. Εξάλλου, έχουν σταλεί τα στοιχεία του παιδιού ώστε και μέσω δημοτολογίων θα ψάξουν να βρουν τους βιολογικούς γονείς. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος τα μέλη του οποίου φέρνουν στην Ελλάδα έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία για να γεννήσουν εδώ και στη συνέχεια τους πάρουν τα παιδιά για να τα πουλήσουν. Έρευνες θα γίνουν και σε μητρώα νοσοκομείων της Αττικής και της επαρχίας. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνώνται και περιστατικά που είχαν καταγγελθεί παλιότερα, στην Αθήνα, για μωρά αλλοδαπών γυναικών, που γεννήθηκαν δήθεν νεκρά και όταν ανοίχτηκαν τα φέρετρα βρέθηκε άδεια.
Αύριο Δευτέρα, εξάλλου, πρόκειται να απολογηθεί στον ανακριτή, το ζευγάρι που κρατούσε τη Μαρία στον οικισμό Ρομά. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση.

Το γνωστό παραδοσιακό παστίτσιο δια χειρός Άκη Πετρετζίκη!

Το γνωστό παραδοσιακό παστίτσιο δια χειρός Άκη Πετρετζίκη!
O σεφ του «Πρωινό mou», Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του παστίτσιου, ενός από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Τι χρειαζόμαστε
300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
5 αυγά (2 ολόκληρα και 3 κρόκους)
100 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κύβο ζωμό μοσχαριού
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
μοσχοκάρυδο
μυρωδικά (θυμάρι ή ρίγανη ή δάφνη)
μαϊντανός
Πώς το κάνουμε
Μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 2 κ.σ. που τις χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής.
Μακαρόνια: Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να «κρατάνε».
Κιμάς: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν, μετά βάζουμε τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Στον κιμά ρίχνουμε το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Στα μακαρόνια όπως είναι στο ταψί προσθέτουμε τα 2 αυγά σπασμένα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια (ανακατεύουμε λίγο να πάει παντού) πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Tips:
Το παστίτσιο αυτό είναι «Παναγία μου!». Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι όλα τα στρώματα παραμένουν ενωμένα και δεν διαλύονται. Επίσης είναι και σχετικά ελαφρύ. Πολύ σημαντικά βήματα είναι η προσθήκη 2 αυγών στα μακαρόνια, η προσθήκη κρόκων στη μπεσαμέλ, καθώς και η προσθήκη μπεσαμέλ στον κιμά.
Καλή επιτυχία!