ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η ‘’μυθική’’ λίμνη της Ελλάδας απο ψηλά

 

Η λίμνη Ορεστιάδα ή λίμνη της Καστοριάς είναι λίμνη στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς της Μακεδονίας, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Σε υψόμετρο 630 μέτρων, η λίμνη καλύπτει μια έκταση 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εννέα ρυάκια ρέουν στη λίμνη και διοχετεύονται στον ποταμό Αλιάκμονα. Το βάθος του κυμαίνεται από 9 έως 10 μέτρα. Η Ορεστίδα σχηματίστηκε πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια. Η χερσόνησος της Καστοριάς, με την πόλη της Καστοριάς, χωρίζει τη λίμνη σε δύο μέρη, το μεγαλύτερο στα βόρεια και το μικρότερο στο νότο.

Η λίμνη πήρε το όνομά της από τους Ωραιάδες. Τα παραλίμνια αξιοθέατα περιλαμβάνουν, εκτός από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας του 11ου αιώνα και τον ανακατασκευασμένο προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού, όπου ανασύρθηκε το Δισπηλιό από τη λίμνη το 1992. Η λίμνη είναι γνωστή για το ότι παγώνει τους χειμώνες.

Δείτε την όπως την κατέγραψε με το drone του το κανάλι Point Of View :


Η ατάκα της ημέρας

 


Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΚΥΡΟ ΙΩΑΝΝΗ

 

Θλίψη και πένθος επικράτησε στον συνοικισμό «Καταφιώτικα» της Κατερίνης στο

άκουσμα της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος το

μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο, ενώ με εντολή του

το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήχησε πένθιμα η καμπάνα του Ιερού Ναού Παναγίας

Παντάνασσας Κατερίνης, Ενορίας του μακαριστού Ιεράρχου.

Να σημειωθεί, ότι ο οικισμός «Καταφιώτικα» Κατερίνης δημιουργήθηκε από

συμπατριώτες του μακαριστού Μητροπολίτη Περγάμου, κατοίκους Καταφυγίου

Κοζάνης, οι οποίοι μετά την καταστροφή του χωριού τους από τους Γερμανούς στο

τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Πιερία, κυρίως

στην Κατερίνη. Δημιούργησαν έτσι έναν ιδιαίτερο συνοικισμό, στον οποίο έδωσαν το

όνομα του καταστραφέντος χωριού.

Μεταξύ των Καταφυγιωτών ανήκουν και πολλοί συγγενείς, φίλοι και γνωστοί του

κεκοιμημένου Ιεράρχη, με τους οποίους ο ίδιος διατηρούσε στενούς δεσμούς. Για τον

λόγο αυτό συχνά επισκεπτόταν την Κατερίνη, είτε για να τελέσει γάμους, βαπτίσεις και

νεκρώσιμες ακολουθίες συγγενών, είτε για να τους επισκεφθεί.

Πολλές φορές επίσης ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας, όπως

φαίνεται και στη συνημμένη φωτογραφία.

Για τον λόγο αυτό, μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή πολλών Καταφυγιωτών και άλλων

Κατερινιωτών στη νεκρώσιμη ακολουθία που θα τελεστεί στην Αθήνα το προσεχές

Σάββατο μεσημέρι.

Όσοι δεν θα μεταβούν στην Αθήνα μπορούν να προσέλθουν στον Ιερό Ναό

Παντάνασσας Κατερίνης, όπου την ίδια ώρα της κηδείας θα τελεστεί νεκρώσιμο

τρισάγιο.

Νεκρώσιμο τρισάγιο


 

«Phishing», η μεγαλύτερη ηλεκτρονική απάτη

 Το ηλεκτρονικό ψάρεμα ή αλλιώς phishing έχει παρουσία πολλών ετών.

To phishing αποτελεί την πλέον σύγχρονη απειλή για έναν χρήστη του διαδικτύου, ώστε να πέσει θύμα απάτης.

Απώτερος σκοπός των κυβερνοεγκληματιών είναι να παραπλανήσουν τα υποψήφια θύματα και να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα, λεπτομέρειες τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών-χρεωστικών καρτών κ.α.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος phishing είναι η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ως αποστολέας των μηνυμάτων εμφανίζεται γνωστή εταιρία (πχ τράπεζα, ταχυδρομείο κα). Τα θύματα της σύγχρονης αυτής μορφής διαδικτυακής απάτης είναι πολλά και μάλιστα ολοένα αυξανόμενα.

Πως όμως μπορεί κάποιος που χρησιμοποιεί online banking μπορεί να νιώθει ασφαλής; Η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα. Κατά πόσο όμως οι νόμοι της χώρας μας καλύπτουν εάν είμαστε θύματα phishing.

Δικαστική δικαίωση για θύματα phishing

Με δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις του, που στρώνουν τον δρόμο για την δικαίωση χιλιάδων θυμάτων απάτης μέσω της μεθόδου phishing («ψαρέματος»), το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε πελάτες τράπεζας και υποχρέωσε την τελευταία να αποζημιώσει του εξαπατηθέντες για το σύνολο του ποσού που τους αφαιρέθηκε από τους λογαριασμούς τους από άγνωστους δράστες. Επιπλέον, καταδίκασε την τράπεζα σε αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας και της έλλειψης ενημέρωσης των πελατών τους, που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τους λογαριασμούς τους χιλιάδες Ευρώ. Μάλιστα, στην μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, τις οποίες αμφότερες χειρίστηκαν οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης Χρήστος Παππάς και Ανέστης Σιδηρόπουλος, το θύμα είχε πληκτρολογήσει ακόμα και τον extra pin για την, όπως νόμιζε, ακύρωση λανθασμένου εμβάσματος, το οποίος ωστόσο την πραγματικότητα ήταν καταχώρηση pin για την απατηλή μεταφορά των χρημάτων από τον λογαριασμό του προς τράπεζα της αλλοδαπής. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το δικαστήριο δέχτηκε την ευθύνη της τράπεζας από την αποτυχία της να προστατέψει τους πελάτες της από τις ηλεκτρονικές απάτες εις βάρος τους.

Ο δικηγόρος Χρήστος Γ. Παππάς απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Κατατέθηκε η τροπολογία που απαγορεύει την κάθοδο στο κόμμα Κασιδιάρη

 Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με τις προϋποθέσεις κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές.

Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 "σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ", ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Με την τροπολογία, που έχει τίτλο «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές - Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012» προβλέπονται τα εξής:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

Μίλτος Τεντόγλου: Πρώτη θέση με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στο Γκέτεμποργκ

 Ο Μίλτος Τεντόγλου ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν στο άλμα εις μήκος, αφού κατέκτησε με άνεση την πρώτη θέση στο μίτινγκ κλειστού στίβου, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.


Με μία σειρά από εξαιρετικά άλματα και τέσσερα από αυτά πάνω από τα 8 μέτρα, ο Μίλτος Τεντόγλου έδειξε ότι και το 2023, θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της Ελλάδας, στον παγκόσμιο αθλητισμού.

Ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης του Τόκιο έκανε δύο διαδοχικά άλματα στα 8,12 μέτρα και όχι μόνο κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση, αλλά πέτυχε και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο. Ο Τεντόγλου είχε επίσης δύο άλματα στα 8,07 και 8,06 μέτρα, ενώ ξεκίνησε τον αγώνα του στο μίτινγκ κλειστού στίβου, στο Γκέτεμποργκ, με άλμα στα 7,96 μέτρα.

Ελληνικές διακρίσεις σε τριπλούν και ύψος

Στο μίτινγκ κλειστού στίβου του Γκέτεμποργκ ξεχώρισαν κι άλλοι Έλληνες αθλητές, με τον Ανδρέα Πανταζή να κατακτά την πρώτη θέση στο τριπλούν με άλμα στα 16,33 μέτρα (ατομικό ρεκόρ) και τον Νίκο Ανδρικόπουλο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με άλμα στα 16,05 μέτρα.

Στο ύψος, η Ελευθερία Χριστογεώργου κατέλαβε την τρίτη θέση με 1,78 μέτρα. 

Η τελευταία πτήση του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα

 Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του άτυχου υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, o οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη στο μοιραίο Phantom ανοιχτά της Ανδραβίδας την περασμένη Δευτέρα.


Η ταφή του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 12:30, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μεταξύ άλλων, στην ταφή παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι), Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.

Στεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία.

Ο τραγικός επίλογος για το μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο δύο νέους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας άρχισε να γράφεται σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Στις 10:30 π.μ οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, αποχαιρέτησαν τον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα, τον συγκυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom που κατέπεσε την περασμένη Δευτέρα έπειτα από πτήση που είχε αρχίσει από την Ανδραβίδα. 

Το παρών στην κηδεία του άτυχου συγκυβερνήτη του μοιραίου F-4 Φάντομ που συνετρίβη στην Ανδραβίδα, έδωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία. Στην εκκλησία ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και πλήθος πολιτικών και μελών των ενόπλων δυνάμεων.


Αποτροπιασμός για την σεξουαλική κακοποίηση τετράχρονου

 Το μέγεθος της φρίκης που έζησε αποκαλύπτει η μαρτυρία του 4χρονου αγοριού που φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού από τον ίδιο του τον πατέρα στη Βόρεια Ελλάδα.



Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος της μητέρας του παιδιού, Γιάννης Μαρακάκης, είπε ότι όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όταν ο πατέρας, ο οποίος είναι γιος ιερέα και βρίσκεται σε διάσταση με την σύζυγο του, πέρασε μερικές ημέρες τον 4χρονο. 

Όταν επέστρεψε, το παιδί είχε αλλόκοτη συμπεριφορά και πειραματιζόταν με την σεξουαλικότητά του, κάτι που οδήγησε την μητέρα του να ζητήσει την βοήθεια ειδικών, αλλά και να το βιντεοσκοπήσει. Το υλικό αυτό έχει προσκομιστεί στην ανάκριση, στους παιδοψυχολόγους και στον ιατροδικαστή για να έχουν εικόνα των προβληματισμών της μητέρας. Επιπλέον, όπως προέκυψε, το παιδί φέρει σημάδια στο σώμα του. 

Όπως είπε ο κ. Μαρακάκης, οι ανακριτικοί υπάλληλοι παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά του παιδιού άλλαζε προς το επιφυλακτικότερο μπροστά στη κάμερα και ο 4χρονος τους αποκάλυψε ότι δεν θέλει την βιντεοσκόπηση γιατί «τα παιχνίδια που έκανα με την γιαγιά και τον μπαμπά μετά τα βλέπαμε στην τηλεόραση». 

Το παιδί εξετάστηκε από τους ανακριτικούς υπαλλήλους παρουσία ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και άρχισε να αποκαλύπτει τη φρίκη που είχε βιώσει. Είπε για τους βιασμούς από τον πατέρα, για τη συμμετοχή της γιαγιάς του, και τα ονόματα που είχαν δώσει στα γεννητικά όργανα του πατέρα και της γιαγιάς.


Ψυχολόγος: Θέλεις να πας στο σπίτι του μπαμπά;

Παιδί: Όχι, με μαλώνει. «Παιδί κακό», με έλεγε.

Ψυχολόγος: Ξέρεις τι είναι αυτό; (του δείχνουν φωτογραφία ανδρικού μορίου)

Παιδί: Αυτό είναι «βίδα». Αυτή είναι μικρή «βίδα» και αυτή είναι μεγάλη «βίδα». Ο μπαμπάς με πόνεσε με τη «βίδα». Στο σχολείο δεν θέλω να ξαναπάω, γιατί θα με πάρει ο μπαμπάς. Δεν θέλω να ξαναπαίξω τέτοια παιχνίδια.

Ψυχολόγος: Σε μαλώνει ο μπαμπάς;

Παιδί: Μου έδωσε σφαλιάρα. Ο μπαμπάς έδινε σφαλιάρες στη γιαγιά όταν παίζαμε «κλέφτες και αστυνόμοι».

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά βιασμούς κατ’ εξακολούθηση, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο κάτω των 12 ετών, γενετήσιες πράξεις μεταξύ συγγενών και πορνογραφία. Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη ερευνάται αν διακινείτο το υλικό αυτό.

Αποζημίωση λόγω αθώωσης

 Δικαιούχοι αποζημίωσης από το Δημόσιο (535 ΚΠΔ):



α) οι προσωρινά κρατηθέντες, που αθωώθηκαν αμετάκλητα με βούλευμα ή απόφαση δικαστηρίου,β) οι κρατηθέντες με καταδικαστική απόφαση, η οποία μετέπειτα εξαφανίσθηκε αμετάκλητα συνεπεία ενδίκου μέσου

 

γ) οι καταδικασθέντες και κρατηθέντες, που αθωώθηκαν με δικαστική απόφαση ύστερα από επανάληψη της διαδικασίας.Αποζημίωση δικαιούνται και όσα από τα παραπάνω πρόσωπα τιμωρήθηκαν μετέπειτα με ποινή μικρότερης διάρκειας από αυτή που εξέτισαν αρχικά.

 

Όσοι κρατήθηκαν λόγω καταδίκης ή κρατήθηκαν προσωρινά έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση, και αν ακόμη έχουν απαλλαγεί επειδή, μολονότι τέλεσαν την πράξη, δεν τους επιβλήθηκε ποινή για οποιονδήποτε λόγο.**Σε περίπτωση όμως παύσης ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής του αδικήματος, δεν μπορεί σύμφωνα με τη νομολογία να ζητηθεί αποζημίωση καθώς αυτή διαφοροποιείται εννοιολογικά από την αθώωση/απαλλαγή.

 

Πότε δεν υπάρχει δικαίωμα για αποζημίωση (536 ΚΠΔ):Το Δημόσιο δεν έχει υποχρέωση για αποζημίωση, αν εκείνος που καταδικάσθηκε ή κρατήθηκε προσωρινά έγινε από πρόθεση παραίτιος της καταδίκης ή της προσωρινής κράτησης.

 

Ποιοι άλλοι έχουν δικαίωμα για αποζημίωση (537 ΚΠΔ):Αυτοτελή αξίωση για αποζημίωση έχουν και εκείνοι απέναντι στους οποίους ο καταδικασμένος ή ο προσωρινά κρατούμενος είχε σύμφωνα με τον νόμο υποχρέωση διατροφής (ανήλικα τέκνα, σύζυγος ή άλλοι συγγενείς αν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση).

 

Πως υποβάλλεται η αίτηση (538 ΚΠΔ):Εκείνος που έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, υποβάλει την αίτησή του στο ίδιο δικαστήριο ή δικαστικό συμβούλιο που εξέδωσε την αθωωτική απόφαση ή βούλευμα ή εξαφάνισε την καταδικαστική απόφαση συνεπεία ενδίκου μέσου. Η αίτηση υποβάλλεται γραπτά μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από το αμετάκλητο της απόφασης ή του βουλεύματος.

 

Προσδιορισμός αποζημίωσης (540 ΚΠΔ):Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση για αποζημίωση, επιδικάζεται στον αιτούντα αποζημίωση συνολικά για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και για ηθική βλάβη, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των είκοσι (20) ευρώ ούτε ανώτερη των πενήντα (50) ευρώ την ημέρα και της οποίας το ύψος προσδιορίζεται αφού ληφθεί υπόψη και η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω - Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων-εργοδοτών

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου
2023
, ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών».

Στόχος της δράσης είναι να στηρίξει τη μετάβαση όσων εργάστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον Δημόσιο τομέα μέσω του σχετικού προγράμματος της ΔΥΠΑ σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Το «πρόγραμμα-γέφυρα» στον ιδιωτικό τομέα επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55- 67 ετών.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και η επιχορήγηση 715 ευρώ μηνιαία για κάθε πρόσληψη. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 25.755.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν αίτηση μέσω του gov.gr στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

Δείτε την Δημόσια Πρόσκληση 2/2023 εδώ.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή στην έκθεση FOOD AND DRINK EXPO 2023

 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή στην έκθεση “FOOD & DRINK EXPO” (24-26 Απριλίου 2023, ΜπέρμινχαμΗνωμένο Βασίλειο)



Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής της, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών “FOOD & DRINK EXPO 2023”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 2023 στο Μπέρμινχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου NEC BIRMINGHAM.

Η FOOD & DRINK EXPO” είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 1.500 εκθέτες και 35.000 επαγγελματίες επισκέπτες, ενώ ανήκει στον τεράστιο όμιλο επιχειρήσεων William Reed, εκδότη των περισσότερων και πιο καταξιωμένων κλαδικών εντύπων (The Grocer, Food Manufacture, BigHospitality κ.λπ.).

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην έκθεση “FOOD & DRINK EXPO” με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και την περαιτέρω ανάδειξη των αγροτικών (βιολογικών και μη) ποιοτικών προϊόντων της στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η Περιφέρεια στοχεύει στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο του marketing για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της στο εξωτερικό.

Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση θα παραδοθεί σε προνομιακό σημείο του Hall και εντός του Εθνικού Περιπτέρου ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θα περιλαμβάνει:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

«Οι ελλείψεις και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην πυροπροστασία και την

δασοπροστασία της χώρας επιβάλλουν,  σύγχρονη, δομημένη,  διαρκή και όχι συγκυριακή

παρέμβαση του κράτους»

Πυροσβέστριες - Πυροσβέστες, 

Μετά την αύξηση των οργανικών θέσεων του Π.Σ. με το Π.Δ. 79/2022 και όσο πλησιάζουν

οι εθνικές εκλογές, παρατηρείται ένας καταιγισμός από ρεπορτάζ και φήμες περί διαδοχικών

προκηρύξεων και χιλιάδων προσλήψεων στο Π.Σ.. Αν και η Ε.Α.Κ.Π. δεν είναι σε θέση να

επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες θεωρούμε σημαντικό να υπάρχει μια ξεκάθαρη

αντίληψη για το πώς διεκδικούμε τη στελέχωση της υπηρεσίας με νέο προσωπικό.

Στην ιστοσελίδα www.eakp.gr μπορεί κάθε συνάδελφος να ενημερωθεί για τις προτάσεις

της Ε.Α.Κ.Π. περί Μισθολογίου – Βαθμολογίου και γενικότερου πλαισίου Θεσμικών και

Οικονομικών Αιτημάτων. Η διαδικασία προσλήψεων στο Π.Σ. δεν μπορεί να εξετάζεται

«Κύκλος διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας» _ 1η Διάλεξη 8/2_ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

 Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε

συνεργασία με

το Εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου

εγκαινιάζουν το 2023 το νέο

«Κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας»

 

Στο ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

 

1η Διάλεξη

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

στις 19:00

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

1η Διάλεξη: Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023   Ώρα Έναρξης: 19:00

Ομιλητής: Παναγιώτης Δόικος Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -

Θέμα ομιλίας: "Ο Henry Corbin και η οραματική φαντασία " 

 

2η Διάλεξη: Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023   Ώρα Έναρξης: 19:00

Ομιλητής: Δημήτρης Λαμπρέλλης Καθηγητής της  Φιλοσοφίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) Διευθυντής του " Ερευνητικού Κέντρου Βιοπολιτικής "του Παντείου Πανεπιστημίου  

Θέμα ομιλίας : Ανα-θεωρώντας τη σχέση ανθρώπου-Φύσης /Κόσμου. Από τον Εμπεδοκλή στον Παπαδιαμάντη  

 

3η Διάλεξη: 8 Μαρτίου 2023  Ώρα Έναρξης: 19:00

Ομιλητής: Γιώργος Κοντογιώργης Ομότιμος Καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου  

Θέμα ομιλίας : "Το ζήτημα της κοινωνικής βιολογίας και ο κοσμοσυστημικός χρόνος " 

 

        4η Διάλεξη:  Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023  Ώρα Έναρξης: 19:00

ΟμιλητήςΔημήτρης Μπρούχος Ποιητής

Θέμα ομιλίας :  "Διαχείριση εαυτού και αναθρώσκουσες λέξεις - Η περιπέτεια της γραφής ..." 

 

5η ΔιάλεξηΤετάρτη 5 Απριλίου 2023  Ώρα Έναρξης: 19:00

Ομιλητής :π. Νικόλαος  Λουδοβίκος, Καθηγητής Δογματικής και Φιλοσοφίας στην  Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία 

Θέμα ομιλίας : "Θάνατος και Ανάσταση της Στοχαστικής Φαντασίας στον Γρηγόριο Παλαμά" 

 

6η Διάλεξη: Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 Ώρα Έναρξης: 19:00

Ομιλητής :Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου  Ομότιμος Καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Θέμα ομιλίας : "Όροι , έννοιες και πανουργία του λόγου" 

 

7η Διάλεξη: Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 Ώρα Έναρξης: 19:00

Ομιλητής Θεοδόσης Πελεγρίνης ,Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ) 

Θέμα ομιλίας : "Πλάτων " (μια  Δραματοποιημένη Διάλεξη)

 

 

Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

τηλ: 2310602599

email:kepothe@otenet.gr 

www.kepo.gr

https://kepo.gr/festival/

Τα Ελληνικά Υποβρύχια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την Δευτέρα 6-2-2023 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.

 Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας, ο Συγγραφέας – Ερευνητής  κ. Δημήτρης Γκαλών και η Συγγραφέας, Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου είναι οι ομιλητές της εκδήλωσης της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης με θέμα: «Τα Ελληνικά Υποβρύχια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ). Η Εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) & το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Η Ελλάδα βρίσκεται με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να έχει στη δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού έξι υποβρύχια Γαλλικής ναυπήγησης που είχαν κατασκευαστεί την περίοδο 1927-1929. Η παρωχημένη για την εποχή τεχνολογία τους δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα στα πληρώματά τους. Μία φράση του αειμνήστου Ναυάρχου Σακελλαρίου, Αρχηγού Στόλου στη περίοδο του πολέμου αποδίδει ξεκάθαρα την κατάστασή τους: «…μόνο από το Ελληνικό Ναυτικό και από τα άξια πληρώματα τους, μπορούσαν να διατηρηθούν στην ενέργεια και να δράσουν, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα ήταν εκτός υπηρεσίας…».

        Η χώρα μας όμως δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Άνδρες απλοί, καθημερινοί και ποτισμένοι με αξίες και παραδόσεις κράτησαν τα υποβρύχια μας σε ενέργεια και πολέμησαν με όλες τις δυνάμεις τους με αυτά, χωρίς να δειλιάσουν μπροστά στην αδιαμφισβήτητη συντριπτική αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή του εχθρού. Υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και την τιμή της στο ακέραιο υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για εμάς. Και τα έξι Υ/Β είχαν επιτυχίες κατά τη δράση τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ηρωική τους δράση αποτυπώθηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία, ενώ από αυτά βυθίστηκαν τα τέσσερα.

        Οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να “καταδυθούν” στον ιστορικό χρόνο και να φωτίσουν τις καταστάσεις μέσα από την ανθρώπινη οπτική, ώστε να μεταφέρουν το ακροατήριο στο κλίμα εκείνης της εποχής, πάντα με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια.

 

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πιερίας διοργανώνει συνεστίαση στην αίθουσα δεξιώσεων Grande Sala από ώρα 19.00 με κεντρικό ομιλητή τον Παύλο Πολάκη,

 Τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Θα συναντηθούμε, θα συνομιλήσουμε, θα διασκεδάσουμε και θα εκφράσουμε την αντίθεση μας στην σκληρή, αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ της ακρίβειας, των ανισοτήτων,των σκανδάλων, των παρακολουθήσεων - υποκλοπών, του σήριαλ διαρκείας αντιδημοκρατικών εκτροπών. Είμαστε έτοιμοι για τον εκλογικό αγώνα και την νίκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, για την δημοκρατική - προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας για Δημοκρατία - Δικαιοσύνη - Ισονομία.