ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Εξωσωματική: Η σημασία του σωστού τρόπου ζωής

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 10 - 12% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσπάθειά του να αποκτήσει απογόνους. Η υπογονιμότητα, η οποία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή, έχει πολλές αιτίες. Όπως μάς εξηγεί ο Γιώργος Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, στη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, η διάγνωση της υπογονιμότητας προκαλεί συχνά σύγχυση και προβληματισμό, ενώ η επιτυχία μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πρώτο βήμα στηρίζεται σε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Σοκ το γέμισμα ρεζερβουάρ με e-fuels

 Τα συνθετικά καύσιμα προβάλλονται ως η… σωτηρία των κινητήρων εσωτερικής καύσης (βενζίνης, diesel, φυσικού αερίου, υγραερίου). Ομως τι γίνεται με την τιμή τους για τον καταναλωτή;

Η επιμονή του Olaf Scholz να επιτρέπει τα e-fuels στα νέα αυτοκίνητα μετά το 2035 θα μπορούσε να κοστίσει στον μέσο Γερμανό οδηγό 210 ευρώ ανά ρεζερβουάρ καυσίμου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Transport & Environment (T&E).

Ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με την επιμονή του ότι τα νέα αυτοκίνητα που κινούνται με e-fuels θα πρέπει να επιτρέπεται να πωλούνται μετά το 2035 – έτος που έχει οριστεί ως η ημερομηνία σταδιακής κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Ωστόσο, το υπέρογκο κόστος των e-fuels θα σήμαινε ότι μόνο οι πλούσιοι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το συνθετικό καύσιμο. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι οδηγοί με κινητήρες εσωτερικής καύσης που είναι πιστοποιημένοι για e-fuels να παρακάμψουν τους κανονισμούς και να γεμίσουν με ορυκτά καύσιμα.

Τα e-fuels θα μπορούσαν να κοστίζουν περισσότερα από 2,80 ευρώ ανά λίτρο στην αντλία στη Γερμανία το 2030. Αυτό είναι 50% περισσότερο από την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σήμερα. Ο λόγος είναι η πολύπλοκη και ενεργοβόρα διαδικασία παραγωγής τους. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος οδηγός θα πρέπει να ξοδεύει τουλάχιστον 2.300 ευρώ ετησίως σε συνθετικά καύσιμα, σύμφωνα με την ανάλυση T&E.

Τηγανητό ή μαγειρευτό; Πώς προτιμούν τον μπακαλιάρο τους

Η μέρα του Ευαγγελισμού πλησιάζει και επειδή τρώμε παραδοσιακά μπακαλιάρο, σας θέσαμε ένα σχετικό ερώτημα στο καθιερωμένο κουίζ της Τετάρτης στο Viber. Πώς προτιμάτε να τρώτε τον μπακαλιάρο σας; Τηγανητό ή μαγειρευτό; Το αποτέλεσμα ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο: ο τηγανητός υπερίσχυσε του μαγειρευτού και μάλιστα με ποσοστό 87%!
Και ποιος δεν περιμένει άλλωστε πώς και πώς τις κλασικές κροκέτες μπακαλιάρου, που ταιριάζουν υπέροχα με σκορδαλιά;

Για να δούμε μερικές συνταγές της ημέρας:

Τηγανητός

Τέλος από τους αγώνες στίβου γυναικών οι τρανς που έζησαν την εφηβεία τους ως άνδρες

 Μετά από διαβουλεύσεις μηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε τις αποφάσεις του σχετικά με τις transgender (διεμφυλικές), αλλά και τις intersex (διαφυλικές) αθλήτριες και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις διεθνείς διοργανώσεις του κλασικού αθλητισμού.


Όσον αφορά τους transgender αθλητές και αθλήτριες, το Συμβούλιο συμφώνησε να αποκλείσει τους αθλητές και αθλήτριες που έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία από τους αγώνες της Παγκόσμιας Κατάταξης γυναικών από τις 31 Μαρτίου 2023.

Στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν συμμετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών Ομοσπονδιών, της Παγκόσμιας Ακαδημίας Προπονητών Στίβου, της Επιτροπής Αθλητών, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και αντιπροσωπευτικών ομάδων τρανσέξουαλ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έπεσε στο τραπέζι η ιδέα που απαιτούσε από τους transgender αθλητές να διατηρούν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 2,5nmol/L για 24 μήνες, προκειμένου να μπορούν να αγωνίζονται διεθνώς στην κατηγορία γυναικών, ωστόσο η τελική απόφαση είναι οριστικός αποκλεισμός των τρανστζέντερ από την κατηγορία των γυναικών.

«Η απόφαση πάρθηκε από τη γενική αρχή που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας, αλλά δεν λέμε όχι για πάντα», εξήγησε ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της World Athletics, προαναγγέλοντας τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας που θα συνεχίζει να εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα.

Η δικαιοσύνη στην Ελλαδα ....


Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης που υπέγραψε για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου της Energa.


 

Γαλλία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις - Έβαλαν φωτιές, έκαψαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό

 Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, αν και το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για μόλις 1,08 εκατ. πολίτες.


Σήμερα Πέμπτη ήταν η ένατη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία πέρασε από την Εθνοσυνέλευση εν μέσω πολιτικής θύελλας και κοινωνικής αναταραχής.

Η συμμετοχή ήταν σήμερα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με άλλες ημέρες.

Σοβαρό τροχαίο με πολυτελές αυτοκίνητο

 Ένα σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το βράδυ, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στην Παραλιακή και συγκεκριμένα, στη Βάρκιζα.


Δύο οχήματα ανέπτυξαν ταχύτητα, σύμφωνα με το notiareport, πάνω από το επιτρεπτό όριο με αποτέλεσμα ο οδηγός του Audi να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να «καρφωθεί» σε κολώνα της ΔΕΗ η οποία έσπασε και συγκρατείται από ένα πεύκο με κίνδυνο να καταρρεύσει στον δρόμο.

Όπως υποστηρίζουν οι επιβαίνοντες του Audi, o οδηγός του δεύτερου οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε με κατεύθυνση προς τη Βάρκιζα. Στο σημείο έσπευσαν δύο περιπολικά της ΕΛΑΣ και η Πολιτική Προστασία Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.


Δείτε φωτογραφίες:

Τζένιφερ Λόπεζ: «Δεν φοβάμαι να προκαλέσω τον εαυτό μου, είμαι ανοιχτή στο να με πιέζω»

 Η Τζένιφερ Λόπεζ γυμνάζεται καθημερινά όχι μόνο για να δείχνει κομψή και καλλίγραμμη στο κόκκινο χαλί, αλλά και για να νιώθει καλά με τον εαυτό της. Η 53χρονη τραγουδίστρια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο UsWeekly μίλησε για το πώς το σώμα της τη βοηθά να βρίσκεται σε καλή ψυχική κατάσταση. «Δεν είναι μυστικό ότι η γυμναστική είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου», δήλωσε η σύζυγος του σύζυγος του Μπεν Άφλεκ. «Νομίζω ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της γυμναστικής και της ψυχικής υγείας», είπε η Jlo. Στη συνέχεια, η Λόπεζ πρόσθεσε: «Όταν βρίσκεις ισορροπία, είσαι αποφασιστικός και συγκεντρωμένος γίνεσαι καλύτερος».


Lopez_Mesa


Η γυμναστική είναι μέρος της καθημερινότητάς της

Η Λόπεζ αποκάλυψε ότι για να γυμνάσει το σώμα της πολύ συχνά ξυπνάει πριν από τις 5 το πρωί ανεξάρτητα από το πόσο «φορτωμένο είναι το πρόγραμμά της». «Προσπαθώ να κάνω σωστές επιλογές και να εξισορροπώ τον χρόνο μου», είπε για το πώς διαχειρίζεται τον χρόνο της.

Ο Γκλέτσος επιδεικνύει γιαούρτι με το πρόσωπο του Μητσοτάκη - Διαγραφή του ζητά η ΝΔ

 Ο Απόστολος Γκλέτσος «ξαναχτυπά» λίγες ώρες μετά τα δημόσια σχόλια που έκανε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν την περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λαμία. 

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση: «Άμα πάω να τον γιαουρτώσω, πιάνεται;», βίντεο που ανέβηκε στα social media τον δείχνει να ποζάρει με ένα γιαούρτι με το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως «είναι τέλειο» ενώ στη συνέχεια το πήρε και το έβαλε δίπλα στο πρόσωπό του για να βγάλει φωτογραφία.

Δείτε το βίντεο:

..ΕΛΑΤΕ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.....ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ...!!!...


 

Εντός Απριλίου η πλατφόρμα για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

 Τον Απρίλιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» από νοικοκυριά και αγρότες, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ- θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ο Οδηγός του προγράμματος αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου https://ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης.

Για την Κυβέρνηση, η ενεργειακή δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια ανάγκη που ικανοποιείται, διασφαλίζοντας την κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στην πράσινη μετάβαση.Εγγυόμαστε την προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους πολίτες».

Χαστούκι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

 Ηχηρό ράπισμα κατάτης κυβέρνησης είναι η ετήσια έκθεση από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από 43 σελίδες, στις οποίες αναφέρεται το σκάνδαλο των υποκλοπών και της λίστας Πέτσα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η δολοφονία Φραγκούλη, η βία κατά των μεταναστών και των προσφύγων και ως κορωνίδα σε όλα αυτά η καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου.

Επίσης είναι χωρισμένη σε κεφάλαια όπως ο σεβασμός στην ακεραιότητα του ατόμου, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο σεβασμός των ελευθεριών, ενώ υπάρχουν και υποενότητες όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης και η έμφυλη βία.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε την έκθεση:

Ευρωπαϊκό έργο BREED - Αποστολή στην Ισπανία

 Στην ανάλυση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε

θέματα κοινωνικής προστασίας, στέγασης και υγείας επικεντρώθηκε η τέταρτη κατά σειρά Κοινωνική

Διακρατική Αποστολή του ευρωπαϊκού έργου BREED, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αλζίρα στην

περιοχή της Βαλένθια (Alzira/Valencia) της Ισπανίας, στις 7-9 Μαρτίου, με συμμετοχές από τις χώρες

του Βελγίου, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Η Ισπανική φιλοξενία υπήρξε άριστη, οι Οργανισμοί και οι δραστηριότητες που αναδείχθηκαν έδωσαν

με τον καλύτερο τρόπο παραδείγματα προς μίμηση και άξονες συνεργειών για την αντιμετώπιση

κοινών προκλήσεων σε θέματα που αφορούν την κοινωνική ενσωμάτωση και υποστήριξη των

πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Ήταν τρεις ημέρες γεμάτες με συναντήσεις, επισκέψεις σε

φορείς, παρουσιάσεις έργων και ομάδες εργασιών (workshops) για τη διεξαγωγή χρήσιμων

συμπερασμάτων προς αξιοποίηση από την Ε.Ε..

Το πρόγραμμα

Και άλλη “Παιδική χαρά” στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού

Ακόμη μία “Παιδική χαρά” κατασκευάστηκε στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού

και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Αλωνίων. Έτσι, μετά τις δεκατρείς (13) που

είχαν κατασκευαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τις

δεκατέσσερις (15) από την τωρινή, με τη νεοκατασκευασθείσα, ο συνολικός

αριθμός των “Παιδικών χαρών” σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου

έφθασε τις είκοσι εννέα (29).

Ειδικότερα: Ανά τέσσερις (4) στο Αιγίνιο και στον Κολινδρό, ανά τρεις (3)

στον Μακρύγιαλο και στο Κίτρος, ανά δύο (2) στη Σφενδάμη και στα Αλώνια

και ανά μία (1) στη Μεθώνη, στον Καταχά, στο Παλαιό Ελευθεροχώρι, στην

Παλαιόστανη, στα Ρυάκια, στη Νέα Αγαθούπολη, στην Καστανία, στο Λιβάδι,

στα Παλαιάμπελα, στη Μεγάλη Γέφυρα και στις Αλυκές

Αναλυτικό πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2023

  

Σε λίγες μέρες, ο Ελληνισμός θα γιορτάσει την Επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν:


Γενικός σημαιοστολισμός, από τις 8.00 το πρωί της 23ης Μαρτίου έως και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2023


Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 :

Πανηγυρικοί εορτασμοί και ομιλίες στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης (σε ώρες που θα οριστούν από τις διευθύνσεις των σχολείων)


Ώρα 10.00’: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από αντιπροσωπείες μαθητών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης:

1. 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (ως εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)

2. 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης (ως εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης),

παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης


Ώρα 10.30’: Στέψη ανδριάντων, προτομών και μνημείων Ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης παρουσία των Διευθυντών των οικείων σχολείων ως εξής:

1) Στον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2) Στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (πλατεία ΧΑΝΘ), το 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

3) Στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου (πλατεία Δικαστηρίων), το 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

4) Στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης (πλατεία Αγ. Σοφίας), το 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπής

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το συνέδριο που διοργανώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα»

 

Πρώτη συνεδρίαση έτους 2023 της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

 Η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 202θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 18:30 στο ξενοδοχείο “THE ΜΕΤ HOTEL” (αίθουσα “MAISTROS”, 26ης Οκτωβρίου 48, Τ.Κ. 54627) στη Θεσσαλονίκη.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα: α) με τις διατάξεις του άρθρου 178 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α’/2010), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, β) με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν. 4954/22 (Φ.Ε.Κ.136/Α΄/2022) και με θέμα :

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Θέμα 1ο: Επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία. Αποτελέσματα και οφέλη από την ολοκλήρωση των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Σχεδιασμός Δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Εισηγητής: Απόστολος Γ. Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Π.Κ.Μ.

"ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ..."Επιτροπή εργαζομένων στο Δήμο Δίου Ολύμπου

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στο Δήμο Δίου Ολύμπου με το κοινωφελές πρόγραμμα της

ΔΥΠΑ καταθέσαμε υπογεγραμμένο αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο γραπτό μας αίτημα ζητάμε από το Δήμο Δίου Ολύμπου να χορηγήσει άμεσα όλα τα προβλεπόμενα

Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όσους εργαζόμενους δεν τα έχουν λάβει καθώς και να αποζημιώσει

όλους τους εργαζόμενους για τα αναλώσιμα Μέσα Ατομικής Προστασίας (πχ γάλα) που δεν έχει λάβει

κανείς εδώ και πολύ καιρό.

Επίσης ζητάμε από το Δήμο Δίου Ολύμπου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να

παραμείνουμε στις θέσεις εργασίας μας και μετά τη λήξη των συμβάσεών μας που τυγχάνει κατά την

έναρξη της θερινής περιόδου ( 21 Ιουνίου) με ορίζοντα τη μονιμοποίησή μας στο φόντο της σοβαρής

υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου εδώ στον τόπο μας και γενικότερα σε

όλη τη χώρα. Επισημαίνουμε επίσης ότι τό πρόβλημα της υποστελέχωσης προϋποθέτει καί την

πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

 ‘‘ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ’’ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά

με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έδωσε αφορμή σε

αντιπολιτευόμενες την Κυβέρνηση δυνάμεις να ‘‘καταγγείλουν’’ δημοσίως τη

συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως ‘‘ενάντια στο δημόσιο συμφέρον

«ιδιωτικοποίηση» του νερού’’. Επειδή, λοιπόν, το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και

αφορά σύμπασα την κοινωνία, η αλήθεια πρέπει και να τονιστεί αλλά και να διαχυθεί

οριζοντίως πανταχόθι.

Καταρχάς, η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το νερό

ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Άλλωστε, ο Ευρωπαϊκός

Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων που διακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Κομισιόν στις 17-11-2017 αναφέρει ρητά

Παιδιατρικό Σεμινάριο πάνω στη “Βασική Διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε παιδιά και βρέφη”.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου στο χώρο της Διασωστικής ομάδας Πιερίας πραγματώθηκε

σεμινάριο Α Βοηθειών με διευθυντή προγράμματος τον κ. Νικόλαο Γκούρτσα. Το

σεμινάριο αυτό ήταν σε συνεργασία της Διασωστικής με το ECOSEP (Ευρωπαϊκό

Κολλέγιο Αθλητιάτρων) και περιελάμβανε την “Βασική Διαχείριση επειγόντων

περιστατικών σε παιδιά και βρέφη”.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν αρκετές μανούλες, όσο και μελλοντικές, καθώς και

άτομα που σχετίζονται με το χώρο της υγείας και περιελάμβανε θεωρητική

εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση στα παρακάτω εκπαιδευτικά αντικείμενα:

Μπήκαμε στη Μασία και μάθαμε πώς βγαίνουν οι Μέσι και οι Γκάβι

Μασία θα βγάλει ξανά Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα; Γιατί απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα και πώς φαίνεται το σημάδι του Γιόχαν Κρόιφ στο... χάντμπολ των Καταλανών; Το Gazzetta μπήκε στη ξακουστή ακαδημία της Μπαρτσελόνα και έμαθε τα μυστικά της από τον Διευθυντή, Μικέλ Πουτζ και τον Διευθυντή ποδοσφαίρου, Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο.

Κοιτάς επίμονα και διερευνητικά. Η επιγραφή LA MASIA στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα είναι μια εικόνα γεμάτη δύναμη και λάμψη που νιώθεις πως αν έχει λίγη ησυχία και στήσεις το αυτί σου, θα αρχίσει να σου μιλάει και να σου διηγείται τις ιστορίες της. Το περίφημο κέντρο εκπαίδευσης των «μπλαουγκράνα» ήταν το μέρος όπου ο Μέσι, ο Τσάβι, ο Γκουαρδιόλα, ο Ινιέστα, ο Πουγιόλ και ο Πικέ (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) αισθάνονταν καλοδεχούμενοι και προστατευμένοι. Ήταν ο κόσμος, η ζωή τους, το σύμπαν τους όπου χωρούσαν τα πάντα πριν βγουν εκεί έξω και κατακτήσουν Χρυσές Μπάλες και Champions League. 

Η Μασία, που από το 2011 βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο «Τζουάν Γκάμπερ», έφερε τα πάνω κάτω και έσπειρε θαύματα τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον ο Γκάβι και ο Ανσού Φατί είναι τα σύμβολα της νέας εποχής. Για την ακρίβεια, είναι εδώ για να περιφρουρήσουν τη φήμη ενός από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά εργαστήρια στον πλανήτη που στηρίχθηκε στο όραμα και τις διδαχές του μύθου Γιόχαν Κρόιφ. 

Τα παιδιά της Μασία έγιναν οι ήρωες της σύγχρονης ιστορίας της Μπαρτσελόνα και η μεγάλη φωτογραφία των τριών φιναλίστ της Χρυσής Μπάλας του 2010, των Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα που καλύπτει τον τοίχο στα αριστερά της αίθουσας υποδοχής δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το δελτίο υπ’ αριθμόν 1001, με ημερομηνία έκδοσης 6 Μαρτίου 2001 που φέρει το όνομα ενός 14χρονου παιδιού από το Ροσάριο, με ένα συνωμοτικό χαμόγελο που φώτιζε το πρόσωπό του, όταν ακόμη δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα εξελισσόταν στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στην ιστορία των Καταλανών: LIONEL ANDRES MESSI.

Ο Μικέλ Πουτζ, δικηγόρος στο επάγγελμα και παράλληλα κάτοχος

Παρέμβαση στον αέρα: «Δεν σέβονται ούτε τα παιδιά μας που είναι μέσα στο χώμα»

 "Είμαι πολύ συγκινημένος και τρέμω από τα νεύρα μου με αυτά που ακούω... Δεν έχουν επικοινωνήσει με κανέναν".

Ο Δημήτρης Πλακιάς έχασε την κόρη του και τις δίδυμες ανιψιές του στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Με αφορμή όσα δήλωνε στο Πρωινό τη Δευτέρα η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, σχετικά με την ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών, ο κ. Πλακιάς ζήτησε να παρέμβει τηλεφωνικά.

«Είμαι πολύ συγκινημένος και τρέμω από τα νεύρα μου με αυτά που ακούω… Δεν έχουν επικοινωνήσει με κανέναν. Να σταματήσουν να λένε ψέματα

Ασφαλτικές εργασίες στην 11η Επαρχιακή Οδό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 Ασφαλτικές εργασίες στην 11η Επαρχιακή Οδό θα

πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου

2023 και με διάρκεια δύο (2) εβδομάδων περίπου.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν ασφαλτικές εργασίες επί της

11ης Επαρχιακής Οδού, από τη γέφυρα του Μπογδάνα (είσοδος Λαγκαδά)

έως τη διασταύρωση για τη Λητή, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου

2023 και να διαρκέσουν δύο (2) εβδομάδες περίπου. Θα

πραγματοποιούνται με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας και με ώρα

έναρξης στις 7.00 π.μ., ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με το Τμήμα Τροχαίας Λητής, ώστε

να υπάρξουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την

Κατανυκτικοί Εσπερινοί και Ομιλίες Μεγάλης Τεσσαρακοστής


 

Εκκληση για διεξαγωγή διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για την ιδιωτικοποίηση του νερού



Εκκληση προς τη Δημοτική Αρχή για τη διεξαγωγή διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

 με θέμα την εφαρμογή του νέου πολυνομοσχεδίου
και την ιδιωτικοποίηση του νερού

Την Τετάρτη το βράδυ, 15 Μαρτίου 2023, πλήθος πολιτών  συγκεντρώθηκε στην  κεντρική Πλατεία Κατερίνης και συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.  Mετά το τέλος της εκδήλωσης οι πολίτες κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο της πόλης όπου εκεί συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μία ομάδα περίπου 20 ατόμων,  κυρίως εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κατερίνης,  κρατώντας ένα πανό,  εισήλθαν ειρηνικά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και τους δόθηκε ο λόγος. Οι υπόλοιποι πολίτες περίμεναν έξω από το Δημαρχείο.


Μετά από σύντομη ενημέρωση του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Μπουσνάκη συμφωνήθηκε, το αργότερο μέχρι τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα την νέα νομοθεσία και τους κινδύνους ιδιωτικοποίησης του νερού.


Μάλιστα ο κ. Μπουσνάκης πρότεινε να κληθούν φορείς, και πολίτες για να τους ενημερώσει, μεταφέροντας όλες τις πληροφορίες από τις συσκέψεις στις οποίες θα συμμετείχε στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών. Με την πρόταση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες.


Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία πρόσκληση/ανακοίνωση από πλευράς του Δήμου Κατερίνης.