ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Εγγραφές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κατερίνης

 

* ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 
ΑΠΟ 6.30 Μ.Μ. ΕΩΣ 9.30 Μ.Μ.

Με ανακοίνωσή της η διεύθυνση του εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης γνωστοποιεί σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο που επιθυμεί να αποκτήσει επαγγελματικές γνώσεις και επαγγελματική προοπτική σπουδάζοντας τις απογευματινές ώρες, ότι οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και συνεχίζονται στις εγκαταστάσεις του σχολείου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Τ. Τερζοπούλου 150, καθημερινά από τις 6.30 μ.μ. έως και τις 9.30 μ.μ.

Τομείς - ειδικότητες:
·
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
·
Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
·
Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
·
Τεχνικός Οχημάτων
·
Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
·
Τεχνικός Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού
·
Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων
·
Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
·
Τεχνικός Αυτοματισμού
·
Τεχνικός Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
·
Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
·
Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
·
Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
Δικαίωμα εγγραφής στην Α’ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) έχουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα και οι άνεργοι, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Γυμνασίου. Οι απόφοιτοι Γενικού ή Ενιαίου Λυκείου γράφονται απευθείας στην Β' Τάξη Σπουδών . Οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΣ, ΤΕΛ ΤΕΕ και ΕΠΑΛ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση πτυχίου άλλης ειδικότητας.
Οι απόφοιτοι του Σχολείου αποκτούν ταυτόχρονα:
1. Απολυτήριο Λυκείου ισότιμο του Γενικού Λυκείου
2. Αναγνωρισμένο Επαγγελματικό Πτυχίο
3. Δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ).
Οι επιτυχίες των αποφοίτων του Εσπερινού ΕΠΑΛ (Α΄και Β΄ ομάδας σπουδών) κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη ήταν μεγάλες στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
Πληροφορίες: Τ. Τερζοπούλου 150 (πριν από τον ΟΑΕΔ), τηλέφωνα: 2351047204 και 2351047985 και στον δικτυακό τόπο  http://epal-esp-kater.pie.sch.gr

Εγγραφές: Στο εσπερινό ΕΠΑΛ Κατερίνης, από 6.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.



ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 
ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : ΠΡΩΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,ΒΡΑΔΥ ΜΑΘΗΤΕΣ

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRC0su6L1njuFFRoHL-3rM2uGQmZclizDjDXbBhKYKSH29YcvoZ 
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΑΘΗΤΕΣ. Σε κάθε εποχή, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ένας αριθμός νέων, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αναγκάζεται να εργαστεί. Το πλέον δυσάρεστο είναι πως αρκετοί από αυτούς τους νέους σταματούν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο, με συνέπεια να μην αποκτούν ούτε το ελάχιστο των γνώσεων που θεωρούνται απαραίτητες για τη ζωή τους. Σήμερα, μάλιστα, που οι γνώσεις αυξάνονται ταχύτατα, διακοπή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σημαίνει αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων και, εν πολλοίς, καταδίκη αυτών των νέων να ασκήσουν αναγκαστικά το ρόλο του ανειδίκευτου εργάτη.
Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα επιχειρεί να περιορίσει στην περιοχή μας η λειτουργία από το 1978 του Δημόσιου Εσπερινού Γυμνασίου Κατερίνης, το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενους νέους, κάθε εθνικότητας. Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία χρόνια, και με το απολυτήριο που παρέχει, ίδιο με αυτό των ημερήσιων Γυμνασίων, οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, ημερήσιο ή εσπερινό, γενικό ή τεχνολογικό. Οι εγγραφές των μαθητών γίνονται κατά το διάστημα 1 – 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μετεγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαρτίου. Οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού Γυμνασίου Κατερίνης έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία που χρειάζονται, ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές να ανταποκριθούν παράλληλα με την εργασία τους και στις απαιτήσεις του σχολείου.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Εσπερινού Γυμνασίου Κατερίνης

Στο “αντάρτικο” για το Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κωνσταντόπουλος

Ο κ. Κωνστανόπουλος επέλεξε να έρθει σε ουσιαστική ρήξη με το κόμμα του όχι για τα διόδια στην Πιερία ή για τα μνημόνια και τα χαράτσια αλλά για την δυνατότητα ανθρώπων ιδίου φύλου να κάνουν κάποιας μορφής γάμο. Θα πληρώνουμε πλεον πιο ευχάριστα τα 7,2 ΕΥΡΩ για πηγαινε έλα Θεσσαλονίκη και τον φόρο-ενοίκιο στο σπίτι μας τώρα που ξέρουμε ότι έχουμε τέτοιο προοδευτικό, δημοκράτη και ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ βουλευτή......
http://en-olympo.blogspot.gr/

Με κάθε επισημότητα, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων.

“Η τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Τα παιδιά τους δεν είναι φαντάσματα. Ο,τιδήποτε πλήττει το δικαίωμα της ταυτότητας πλήττει την ίδια την δημοκρατία. Οφείλουμε να νομοθετούμε και για αυτούς που δεν έχουν την δύναμη με τα λόμπι τους να επιβάλλουν τα δικαιώματά τους. Η τροπολογία κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Τα αγαθά της Δύσης δεν πρέπει να τα δεχόμαστε α λα καρτ” τόνισε χαρακτηριστικά.

 http://lykavitos.gr/archives/131231

ΕΝΑΡΞΗ 15Ης ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ






Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου άρχισε τη λειτουργία του για 15η χρονιά το Συσσίτιο «Άρτος ο Επιούσιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Αρχικά τελέστηκε αγισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, με την παρουσία των υπευθύνων κληρικών, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των εργαζομένων και των εθελοντών.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας και επικοινωνίας του Μητροπολίτη με όλους τους παριστάμενους. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη μεγάλη σημασία της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Τόνισε τη διαφορά μεταξύ κρατικής ή ιδιωτικής φιλανθρωπίας και εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας, που έχει πνευματικό περιεχόμενο. Είπε χαρακτηριστικα, επαναλαμβάνοντας τα λόγια ενός σύγχρονου θεολόγου «Η εξασφάλιση τροφής για τον εαυτό μου είναι μια υλική επιδίωξη. Η εξασφάλιση τροφής για τον πλησίον μου είναι μια πνευματική επιδίωξη».
Τέλος, ο Μητροπολίτης διένειμε τους διορισμούς των μελών, παλαιών και νέων, του Διοικητικού Συμβουλίου για την προσεχή τριετία.
Να σημειωθεί ότι το Συσσίτιο «Άρτος ο Επιούσιος» στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην περιοχή Σβορώνου της Κατερίνης. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο και η Εκκλησιαστική Σχολή.

ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/9/2014



Τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli και τον Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Robert Peck θα δεχθεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αύριο Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, στις 14:15 και 15:00 αντίστοιχα,  στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., στο πλαίσιο εθιμοτυπικών  επισκέψεων.






Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΒΡΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΩ WOM. SQOM

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

O Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει.
 
Δείτε το βίντεο εδώ:
 

 

Kάλεσμα ομάδας γυναικών Κατερινης στη ΔΕΘ

Η Ομάδα Γυναικών Κατερίνης της ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες τις Πιερίας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6 Σεπτέμβρη με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
            Καλεί κάθε εργαζόμενη, άνεργη, μητέρα, αγρότισσα, αυτοαπασχολούμενη να σηκώσει το ανάστημά της μπροστά σε όλα αυτά τα μέτρα που συνθλίβουν τις ζωές μας.
Για κάθε παιδί που μένει έξω από τον παιδικό σταθμό, για κάθε εργαζόμενο/η που απολύεται, που αμείβεται με μισθούς χαρτζιλίκι, για κάθε αγρότη που βλέπει την παραγωγή του αδιάθετη και το εισόδημά του να ροκανίζεται από τις τράπεζες, για κάθε μικρομεσαίο επαγγελματία που έχει γονατίσει από τους φόρους, όλες εμείς, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τις ζωές που αξίζει σε μας και στις οικογένειές μας.
 Να παλέψουμε οργανωμένα, μαζικά,  μακριά από τους συμβιβασμούς των εκλεγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που στην πλειοψηφία τους διαπραγματεύονται το πόσο θα χάσουμε.
Καμία μόνη της.
Ραντεβού 16.00 για αναχώρηση από την Κεντρική Πλατεία

Τηλ 6979006953, 6948871306

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

                 ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Ν.  ΠΙΕΡΙΑΣ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

    Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και φέτος με πολλά προβλήματα. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των μνημονιακών εντολών. 

     «Το νέο σχολείο» της αγοράς,  της ημιμάθειας και των τσακισμένων εργασιακών σχέσεων,
είναι ένα σχολείο με υποχρηματοδότηση, με συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, χωρίς μόνιμους διορισμούς, με τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με κάλυψη  των κενών από κακοπληρωμένους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, με την κατάργηση της μονιμότητας-οργανικότητας, με διαθεσιμότητες και απολύσεις.

    Για μια ακόμη χρονιά συνάδελφοι  μόνιμοι εκπαιδευτικοί με χρόνια υπηρεσίας υπηρετούν  μακριά από το σπίτι τους,  με τεράστιο οικονομικό κόστος σε αυτήν την δύσκολη περίοδο , αλλά ταυτόχρονα  γίνονται επιλεκτικά  και προκλητικά για το σύνολο του κλάδου αποσπάσεις από το Υπουργείο και τα βουλευτικά γραφεία χωρίς μόρια και χωρίς διαφανείς διαδικασίες εδραιώνοντας πελατειακές σχέσεις δεκαετιών.

    Την ίδια στιγμή το ΥΠΑΙΘ με ξαφνικές αποφάσεις, χωρίς συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, αλλάζει το χαρακτήρα των ολοήμερων, ωρολόγια προγράμματα και αντικείμενα διδασκαλίας.
    Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί στα σχολεία καθεστώς φόβου  και να αποδυναμώσει την αντίσταση  και αντίδραση των εκπαιδευτικών ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

Ο ΣΕΠΕ Ν. Πιερίας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σ’ αυτές τις πολιτικές επιλογές και καλεί τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν τον αγώνα, μαζί με γονιούς και μαθητές για:

·         Ένα πραγματικά  δημόσιο σχολείο
·         Την ακύρωση στην πράξη του  εκτρώματος -νόμου- για την αξιολόγηση  που σκοπό έχει την απόλυση,  την κατηγοριοποίηση-γκετοποίηση των σχολείων και τη μισθολογική καθήλωση. Μια αξιολόγηση που καλλιεργεί το φόβο και την ανασφάλεια, που προωθεί τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό  και  καταργεί το δημοκρατικό και παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία.
·          20 μαθητές στην τάξη, για να παρθούν πίσω οι συμπτύξεις-συγχωνεύσεις, να καλυφθούν όλα τα κενά με  μόνιμους-μαζικούς διορισμούς, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους , για να ικανοποιηθούν όλες οι αποσπάσεις  με διαφανείς διαδικασίες.
                                                           Για το Δ.Σ.
      Η Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας
   Κατιμερτζή  Μαγδαληνή                                                   Χαϊλατζίδου Γνωσούλα


Συνελήφθη κομπογιαννίτης Γιατρός στην Κατερίνη !


Συνελήφθη την (31.08.2014) το μεσημέρι, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, ένας 54χρονος ημεδαπός για απάτη κατ' εξακολούθηση και αντιποίηση ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος.

Ειδικότερα, στην Κατερίνη Πιερίας, ο 54χρονος προσποιούμενος τον ιατρό παρείχε σε έξι άτομα ιατρικές υπηρεσίες σε ημιυπαίθρια αποθήκη της οικίας του. Από δύο από τους προαναφερόμενους απέσπασε συνολικά το χρηματικό ποσό των 140 ευρώ, ως αντίτιμο ιατρικών εξετάσεων και παροχή ιατρικών συμβουλών.
Στην κατοχή του ανωτέρω βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 335 ευρώ, ενώ σε έρευνες της οικίας, καθώς και της ανωτέρω αποθήκης βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • 43 βαζάκια με αυτοσχέδιες κρέμες,
  • 6 μεγεθυντικοί φακοί,
  • 3 βιβλία με ιατρικές συμβουλές,
  • 44 σύριγγες εκ των οποίων οι 4 χρησιμοποιημένες,
  • 12 βελόνες σύριγγας,
  • διάφορα έγγραφα εξετάσεων,
  • 1 δοχείο με υγρό με φύλλα άνθους τριανταφυλλιάς και 1 συσκευασία με ALOE VERA .
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ ερευνάται η εμπλοκή του 54χρονου και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Διπλασιάζονται οι ώρες της Φυσικής Αγωγής στη Γ Λυκείου από το νέο σχολικό έτος

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, από το νέο σχολικό έτος2014-2015.:
 Α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται συνολικά δεκαοκτώ (18) ώρες εβδομαδιαίως  από 17 και το μάθημα Γενικής Παιδείας Φυσική Αγωγή διδάσκεται 2 ώρες, από 1.
Β.Κατά τα λοιπά ισχύει η με αρ. πρωτ. 63447/Γ2/27-06-2005 (Β΄ 921) Υπουργική Απόφαση (Πατήστε εδώ για να ανοίξει).
Η απόφαση στάλθηκε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 

Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας με όλες τις διορθώσεις όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή (διαγραφές φοιτητών , αναπληρωτές κλπ)

Το esos δημοσιεύει το Νομοσχέδιο Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία με όλες τις τροπολογίες , όπως διορθώθηκαν κατά τη συζήτηση και στη συνέχεια υπερψηφίστηκε.
Για να ανοίξετε το Νομοσχέδιο πατήστε εδώ 

Άλλο να ξέρεις μπάλα και άλλο να καταλαβαίνεις ποδόσφαιρο


Πάνε περισσότερα από 40 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Ερνστ Χάπελ είχε υποστηρίξει πως τον καλό ποδοσφαιριστή τον ξεχωρίζεις από το
μυαλό και όχι από τα πόδια!
Για τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘70 ηχούσε περίεργα, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που το επανέλαβαν από τότε. Στις μέρες της ποδοσφαιρικής επανάστασης του Total Football, ο Χένες Βαϊσβάιλερ, δημιουργός της καταπληκτικής Γκλάντμπαχ, με μαέστρο το Νέτσερ και σέντερ φορ τον (τωρινό

τεχνικό της Μπάγερν) Γιουπ Χάινκες, επέμενε πως τις έξυπνες ομάδες τις αντιλαμβάνεσαι από το αν τρέχει η μπάλα ή οι παίκτες!
Σε ένα ποδόσφαιρο που ολοένα γίνεται και πιο δυναμικό, είναι όαση να βλέπεις ομάδες να μπορούν, σε πάρα πολύ ψηλό τέμπο, να παίζουν καλά και να σκέφτονται ταυτόχρονα. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι.
Ενας παίκτης που κάποτε δούλεψε δίπλα στον Βαλερί Λομπανόφσκι, στη Ντιναμό Κιέβου και την εθνική Σοβιετικής Ενωσης καταπλήσσοντας στη δεκαετία του 80, ο Σεργκέι Μπάλτατσα είχε δώσει μία συνέντευξη, πριν μερικούς μήνες, εξηγώντας γιατί το μυαλό είναι το σπουδαιότερο πράγμα στο
ποδόσφαιρο.
Ο Μπάλτατσα, πλέον, εργάζεται ως διευθυντής σε ποδοσφαιρική ακαδημία στο Λονδίνο και, επειδή έτσι έμαθε να εκπαιδεύει τον εαυτό του στο Κίεβο, είναι πολύ χρήσιμος σε ομάδες που έχουν την ίδια φιλοσοφία.
«Το μυαλό είναι δέκτης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Υπάρχουν παίκτες που ξέρουν καλή μπάλα, αλλά είναι χρήσιμοι μόνο όταν την έχουν στα πόδια τους», λέει ο Ουκρανός και βρίσκει σύμμαχο ένα Βέλγο τεχνικό τον Μισέλ Μπράουνιξ που, κυρίως, δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Βασισμένος στη λογική πως το μυαλό είναι ταχύτερο τουλάχιστον 1000 φορές από ένα υπολογιστή, ο Βέλγος προπονητής προπονεί τους παίκτες του με στόχο να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του «σκληρού δίσκου» του σώματός τους, ώστε να γίνουν πιο επιδέξιοι και ευφυείς ως ποδοσφαιριστές.
Και καλύτερη διαφήμιση για τον Βέλγο από τους παίκτες που έχουν συνεργαστεί μαζί του και, πλέον, κάνουν καριέρα δεν υπάρχει.
Ο 25χρονος διεθνής μέσος Φαρίς Χαρούν δεν μπορούσε να σουτάρει με το αριστερό όταν ξεκίνησε να δουλεύει  με τον Μπράουνιξ, αλλά λίγο καιρό μετά -όταν έφυγε από τη Γκενκ για τη Γκέρμιναλ ήταν, πλέον, αριστεροπόδαρος!
Η λογική του αναφέρει πως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το ποδόσφαιρο μόνο ως θέμα σώματος. «Η δεξιοτεχνία θα αυξηθεί αν κατανοήσουμε τη ψυχική ανάπτυξη του παίκτη» εξηγεί. Για το λόγο αυτό οι προπονήσεις του ξεκινούν απλά και στη συνέχεια γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες για τους παίκτες. Σκοπός είναι να διατηρήσουν την αυτοσυγκέντρωση τους. Κάποιες φορές βάζει τους παίκτες να παίζουν ξυπόλητοι ώστε να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση της μπάλας, ενώ ορισμένες άλλες κάνουν μαθηματικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια ασκήσεων φυσικής κατάστασης.
Η λογική του, όπως και του Μπάλτατσα, είναι πως όποιος θέλει να δημιουργήσει τεχνίτες ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ξεχάσει τον ανταγωνισμό. «Φτιάχνω παίκτες που μπορούν να παίξουν για τη νίκη, τη σωστή στιγμή, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι η μάθηση είναι σημαντικότερη από τη νίκη στους αγώνες», τόνισε.
Για αυτό τον λόγο ακόμη και στις ακαδημίες της υπ’ αριθμόν ένα ομάδας στον κόσμο στο ζήτημα μαζικής  παραγωγής παικτών, που είναι ο Αγιαξ, στις

πολύ μικρές ηλικίες δεν μετράνε τα γκολ στα παιχνίδια! Ενας άλλος προπονητής που πιστώνεται μερικούς από τους πιο σημαντικούς παίκτες που έβγαλε η Masia στη Μπαρτσελόνα, ο Ροδόλφο Μπορέλ έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία.
Ο Καταλανός, που εδώ και τρία χρόνια δουλεύει στις ακαδημίες της Λίβερπουλ, λέει πως οφείλει όποιος δουλεύει με μικρά παιδιά να δημιουργήσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες που ακόμα και αν αποτύχουν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά  στο ποδόσφαιρο, να έχουν επιτυχημένη καριέρα έξω από αυτό!
Πόσοι από τους δικούς μας τεχνικούς που ασχολούνται με τις ακαδημίες και τις ηλικίες κάτω των 15 ετών, έχουν έστω και στο ελάχιστο αυτή την φιλοσοφία;
Για να επανέλθουμε στο πώς λειτουργούν οι Βέλγοι, για να μην κάνουμε άτοπες συγκρίσεις για την Ελλάδα με τον Αγιαξ, την Μπαρτσελόνα την Γερμανία ή την Αγγλία, ο Μπράουνιξ προπονεί 70 παιδιά ηλικίας 12-19 ετών, τα οποία ανήκουν σε ομάδες των δυο πρώτων κατηγοριών και έχουν επιλεγεί από τη βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Τα συγκεκριμένα παιδιά πηγαίνουν σε συγκεκριμένο σχολείο έξω από τις Βρυξέλλες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις ακαδημαϊκές σπουδές τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου, τα αποτελέσματα του 80% των παιδιών που δουλεύουν σε αυτή την ακαδημία ξεπερνούν τον μέσο όρο της βαθμολογίας των συνομηλίκων τους!
Ο Αρσέν Βενγκέρ και ο τρόπος λειτουργίας της Αρσεναλ (η οποία έχει δημιουργήσει και ελίτ ομάδα στη χώρα μας στο Λουτράκι με χρηματοδότηση

απευθείας από το Λονδίνο), παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς. Ο παίκτης πρέπει να φτάνει σε ένα σημείο που να μην ξεχωρίζεις το ποιό πόδι είναι το καλό.
Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι αποτελεί τη κλασικότερη περίπτωση παίκτη που πήγε στα χέρια του Βενγκέρ με ένα μόνο πόδι, το αριστερό και δούλεψε τόσο πολύ που πια σκοράρει με την ίδια άνεση με το δεξί! Και, φυσικά, το σημαντικότερο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι βλέποντας τους παίκτες που ξεπετάγονται από τις οργανωμένες ακαδημίες, είναι η τακτική τους πληρότητα.
Αρκεί να δει κάποιος μέσα από το γήπεδο μία φορά τη Μπαρτσελόνα για να καταλάβει πόσο διαφορετικά κινούνται στο χώρο αυτοί που έχουν βγει απ΄τις ακαδημίες της όπως ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Μπουσκέτς σε αντίθεση με τον Άλβες -για παράδειγμα- που αν και ξέρει καντάρια μπάλα, εκτίθεται πολλές φορές, ωστόσο καλύπτει την τακτική του αδυναμία με την υψηλή τεχνική του!
Πάντως το ποδόσφαιρο, έτσι όπως εξελίσσεται στον 21ο αιώνα παίζεται όλο και πιο πολύ με το μυαλό και λιγότερο με τα πόδια. Μία δικαίωση του πατέρα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου Ρίνους Μίχελς, που σε μία συνέντευξη του το 1966 (!) είχε μιλήσει για παίκτες γρήγορους στη σκέψη που
είναι πάντα πιο χρήσιμοι από εκείνους που έχουν μόνο φτερά στα πόδια!
Όπως έλεγε, μάλιστα, χαρακτηριστικά «είναι άλλο να ξέρεις μπάλα και άλλο να καταλαβαίνεις ποδόσφαιρο».

                                                                                                                                                       Χρήστος Σωτηρακόπουλος

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


                                                            ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Έχοντας υπόψη:

1.     Τις διατάξεις των άρθρων 54 παρ.4, 58 αρθ. 1 παρ. γ, 59 και 282 παρ. 16 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87/07.06.2010).
2.     Τις διατάξεις του άρθρου 89 παρ. 1 του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α’ 114/08.06.2006).
3.     Την υπ' αριθ. 58/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης, σύμφωνα με τις οποίες ανακηρύχθηκαν, για τη δημοτική περίοδο 2014-2019, οι τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Δήμου Πύδνας -Κολινδρού.
4.     Το από 24-08-2014 Πρακτικό ορκωμοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πύδνας -Κολινδρού .
5.      Το από 1-9-2014 Πρακτικό εγκατάστασης και ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πύδνας -Κολινδρού .
6.     Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2011 της ΕΣΥΕ για τον Δήμο Πύδνας Κολινδρού, σύμφωνα με  τα οποία ο πληθυσμός ανέρχεται στις 15.179 κατοίκους.
7.       Τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Πύδνας -Κολινδρού (ΦΕΚ Β’ αρ. φύλλου 456/22 Μαρτίου 2011) και ιδιαίτερα τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 20.
8.      Τις διατάξεις του άρθρου 59 παρ.4 και παρ.3 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν από 01-01-2013 με τις διατάξεις τις παρ. 3ε του άρθρου 3 του Ν. 4051/2012 (ΦΕΚ 40/Α΄/29-02-2012 <<Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής μνημονίου συνεννόησης του Ν. 4046/2012.
9.      Το γεγονός ότι ο Δήμος Πύδνας –Κολινδρού  εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 59 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και επομένως μπορεί να ορισθούν έως τέσσερις αντιδήμαρχοι εκ των οποίων οι δύο δικαιούνται αντιμισθία
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ