ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ -> Τρία ολόκληρα χρόνια για να πετύχουν την φορολογική εξίσωση του κѠλ⓪σπιτου στην Ηρώδου του Αττικού με την στάνη στην Άνω Ραχούλα.

“Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη”.

Τάδε έφη Γκίκας Χαρδούβελης σύμφωνα με τοCapital.gr.

Οι άνθρωποι δεν “παίζονται”, δεν μπορείς να βρεις λέξεις για να τους χαρακτηρίσεις.

Θα χάσει τα μπάνια του λαού ο κ. Χαρδούβελης!

Τρία ολόκληρα χρόνια ετοίμαζαν τον ΕΝΦΙΑ.

Τρία ολόκληρα χρόνια πληρώναμε το ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ, σύμφωνα με το Σύνταγμα χαράτσι για να προετοιμαστεί η κυβέρνηση και να φέρει τον ΕΝΦΙΑ.

Αποτέλεσμα; Χάνει ο κ. Χαρδούβελης τις διακοπές του, το μαύρισμά του!

Τρία ολόκληρα χρόνια για να πετύχουν την φορολογική εξίσωση του κѠλ⓪σπιτου στην Ηρώδου του Αττικού με την στάνη στην Άνω Ραχούλα.

Γιατί δεν ξέρω τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, άλλωστε τα κανάλια είναι και λίγο φειδωλά...
πάνω σε αυτό το θέμα αλλά στην επαρχία και ειδικά στην Ζάκυνθο το πανηγύρι καλά κρατεί.

10χίλιαρα και 20χίλιαρια ο μποναμάς.

Μαζεύτηκαν λοιπόν, στην Ζάκυνθο, καμιά 20ρια άτομα με σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και απέκλεισαν για λίγο δυο υποκαταστήματα τραπεζών και μετά την εφορεία του νησιού.

Οι υπόλοιποι από εμάς κατανοώντας την θυσία του κ. Υπουργού, απλωθήκαμε στις καφετέριες για να το συζητήσουμε.

Άλλωστε αν το κόμμα που ψηφίζουμε, η παράταξή μας δηλαδή, η αγέλη μας, θεωρήσει ότι δεν θα μαζευτούν ψήφοι από μια ενδεχόμενη διαμαρτυρία, δεν έχει και κανέναν λόγο να μας καλέσει.

Πάντως τα κανάλια έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους:

Συζητάμε για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ και όχι για τον ίδιο τον ΕΝΔΕΙΑ

Άσε που θα ζεστάνει και ο freddo.

HeadWaiter από toufekiastoskotadi

Ά Αντιπρόεδρος ο Κώστας Παπαδόπουλος στη Φούτμπολ Λίγκ

Στον προεδρικό θώκο της Football League διατηρήθηκε ο Σπύρος Καλογιάννης. 


Στο ΔΣ της Παρασκευής (8/8) τον Κερκυραίο παράγοντα ψηφίσαν 24 από τις 28 ομάδες, με μία να μην τον στηρίζει, ενώ τρεις ομάδες απουσίαζαν από το Διοικητικό Συμβούλιο (Επισκοπή, Ζάκυνθος, Δόξα Δράμας).



Παράλληλα, την θέση του Α’ Αντιπροέδρου πήρε ο πρόεδρος του Πιερικού, Κώστα Παπαδόπουλος, ενώ Β’ Αντιπρόεδρος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Απόλλωνα 1926, Βασίλης Ανατολίτης.

Θυμίζουμε ότι η θητεία του Σπύρου Καλογιάννη στην προεδρία της Football League θα είναι διάρκειας δύο ετών. 

Στην ανδρική ομάδα και την ακαδημία του Καλλιθεακού ο Νίκος Τάσσος

Τον Καλλιθεακό ανέλαβε ο γνωστός Κατερινιώτης νεαρός γυμναστής με ειδικότητα το ποδόσφαιρο Νίκος Τάσσος. Τόσο η ανδρική ομάδα όσο και τμήμα υποδομής του συλλόγου θα προπονούνται υπο την εποπτεία του με την προετοιμασία των ανδρών να ξεκινάει στις 20 Αυγούστου.


Έχουν ήδη δρομολογηθεί φιλικά παιχνίδια τα οποία θα γίνουν με αντίπαλο την ΠΑΕ Ποντίων στις 27/8, τους Μακεδόνες Πιερίων στις 31/8, με τον ΓΑΣ Σβορώνου στις 3/9 και με την Ακαδημία Κατερίνης στις 7/9.



Υπάρχει μια ανοιχτή ημερομηνία για φιλικό στις 10 Σεπτεμβρίου η οποία ενδέχεται να κλείσει με κάποιον αντίπαλο εντός των επόμενων ημερών.

Ήδη έχουν κλείσει στην ομάδα ποδοσφαιριστές από ομάδες Α΄κατηγορίας οι οποίοι θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταγραφών τους.

Στόχος η άνοδος μέσα από μια χρονιά που θα δώσει στα νέα παιδιά του συλλόγου την ευκαιρία να πάρουν παιχνίδια, να διακριθούν αυτά που μπορούν και το αξίζουν ώστε να αξιοποιηθούν όσα ανήκουν στο παιδικό τμήμα της ακαδημίας και έχουν την δυνατότητα να σταθούν στο φετινό πρωτάθλημα.

Β΄Εθνική: Η... επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά

***Ο …ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ ΤΟΝ ΚΟΥΓΙΑ!

*** «ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΒΡΩΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΑΥΤΑ, Ο κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ», ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΙΣ 04/02/2014.
***ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΚΡΥΦΗ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΓΙΑ;

Πέρασαν μήνες από την Πρωταπριλιά και απομένουν περισσότεροι μέχρι την επόμενη. Αν το γράφαμε για αστείο, ελάχιστοι θα το πίστευαν, όμως να που όλα γίνονται στον θαυμαστό κόσμο της Φούτμπολ Λιγκ. Με ψήφους 25 σε σύνολο 26 ομάδων που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία ο Σπύρος Καλογιάννης επανεξελέγη πρόεδρος της «μικρής λίγκας», δηλαδή τον ψήφισαν η ΑΕΚ και η Παναχαϊκή.



Ποια ήταν η πρώτη απόφαση της διοίκησής του; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα a-sports.gr Αλέξης Κούγιας, ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, ανέλαβε θέση ειδικού συμβούλου! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα έχει άποψη και επί νομικών ζητημάτων του διοικητικού φορέα της δεύτερης κατηγορίας. Μοιράζουμε πόστα για να αποφθεχθούν οι εντάσεις…

Ναι, είναι ο ίδιος ο Αλέξης Κούγιας που έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές την παραίτηση του Καλογιάννη, είναι ο ίδιος που του έχει επιτεθεί άλλες τόσες και ήθελε να τον εξαφανίσει από την Φούτμπολ Λιγκ.

Ναι, είναι ο ίδιος ο Σπύρος Καλογιάννης που ο Κούγιας τον κατηγορούσε για το παραμικρό. Για αυτόν πέρα βρέχει.

Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια…

Γιατί στην "μικρή λίγκα" κρατούσαν κρυφή τη νέα θέση του Κούγια;

Αλέξης Κούγιας στις 04/02/2014, με αφορμή ότι ο Καλογιάννης δέχθηκε να γίνει μπαράζ για μια θέση στην Λίγκα: «Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, είναι γνωστή η βρόμα που υπάρχει μέσα στην ένωση μας και είναι γνωστό ποιος τα μεθοδεύει αυτά, ο κ. Καλογιάννης ο οποίος ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ένωσης μας, αλλά τα συμφέροντα της Σούπερ Λιγκα.

Και αυτό το κάνει εδώ και πολλά χρόνια, επί των ημερών του φτάσαμε να παίρνουμε «ψίχουλα», επί των ημερών του γίναμε «21». Και τώρα αποφάσισαν την συμβιβαστική λύση να γίνει μπαράζ (αν είναι δυνατόν!) μιας ομάδας που το μπάτζετ της θα ξεπερνάει τα 500.000 ευρώ με μια ομάδα που έχει 4εκ. ευρώ προϋπολογισμό.

Για να… γλυκάνει το χάπι, από τα 3.5 εκ. ευρώ που θα πάρει η ομάδα που θα μείνει αυτός που θα χάσει το μπαράζ θα πάρει 300.000 ευρώ. Αυτά που συμβαίνουν είναι κωμικά.
Εγώ θεωρώ ότι ο Καλογιάννης πρέπει να εξαφανιστεί από την Φούτμπολ Λιγκ».


Αλέξης Κούγιας στις 25/02/2014, μετά από αγώνα της Παναχαϊκής στο Αίγιο: «Δεν υπάρχει πια ελληνικό ποδόσφαιρο. Έγιναν συγκλονιστικά πράγματα στο Αίγιο. Υπεύθυνος είναι απόλυτα ο κ. Καλογιάννης αποκλειστικά»!

* BOYCOTT ISRAEL's MILITARY SUPPORTERS. THEY KILL CHILDREN *


coca cola

mcdonald's

starbucks
garnier l'oreal

«Ευτυχώς δεν γίναμε Αργεντινή»!

Δεν σε ξεχνάμε γαμπρέ του Μπακατσέλου!

BOYCOTT ISRAEL's MILITARY SUPPORTERS. THEY KILL CHILDREN

Aυτό λέγεται σκλαβιά!

Να πληρώσουν οι εγκληματίες σιωνιστές-ναζί... ακριβά! Επανάσταση ως τη νίκη! Χωρίς έλεος για τους δολοφόνους!


Ποιο είναι το αγαπημένο προκαταρκτικό όλων που οδηγεί σίγουρα στο κρεβάτι

Δύσκολα μπορείς να μπεις στο μυαλό ενός άντρα αλλά όταν το θέμα αφορά το σεξ, τα πράγματα είναι μάλλον πιο ξεκάθαρα. “Η έτσι μας κάνει τουλάχιστον να πιστεύουμε μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε το tokii.

σεξ12Όλα ξεκινούν με ένα…φιλί όπως φαίνεται, αφού 57% των αντρών και 48% των γυναικών υποστηρίζουν ότι το φιλί αποτελεί το αγαπημένο τους προκαταρκτικό. Αν είναι να το κάνεις όμως, φρόντισε να είναι στην κατάλληλη περιοχή, που δεν είναι άλλη από τον λαιμό. Και τα δύο φύλα καταλήγουν ότι ο λαιμός είναι η νούμερο ένα ερωτογενής ζώνη και μερικά φιλιά αρκούν για να τους διεγείρουν.
Δεν διαβάζεις συχνά έρευνες σχετικές με το σεξ στις οποίες να διαπιστώνεις ότι όλοι οι άντρες συμφωνούν σε ένα πράγμα: θέλουν την σύντροφό τους να δίνεται πραγματικά εκείνη την ώρα. Το ίδιο είπε όμως και το 50% των γυναικών. Αυτό βέβαια μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες για τον καθένα, όπως να δοκιμάσεις μια καινούρια στάση, να ανταλλάξεις μερικές κουβέντες ή να παίξεις κάποιον ρόλο.
Όσο για το αν το σεξ αποτελεί αντίδοτο στο στρες, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα αποτέλεσμα μιας σαρκικής ανάγκης. 45% των γυναικών αποκάλυψαν ότι κάνουν σεξ όταν είναι στρεσαρισμένες ή λυπημένες. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μόνο 5% των γυναικών επιτυγχάνουν την οικειότητα με ένα άτομο που συνδέονται σεξουαλικά. Στο μεταξύ, μόνο το 18% των αντρών αναζητούν το σεξ όταν είναι λυπημένοι, αλλά το 85% το θέλουν πολύ όταν νιώθουν στρες.

Πανελλαδικές: Που θα απογειωθούν οι βάσεις εισαγωγής (πίνακας για 45 σχολές)


Πανελλαδικές: Που θα απογειωθούν οι βάσεις εισαγωγής (πίνακας για 45 σχολές)
Απογείωση των βάσεων εισαγωγής σε τουλάχιστον 45 Σχολές ΑΕΙ, περιμένουν οι ειδικοί όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων.
Σύμφωνα με το Εθνος, σε αυτές τις Σχολές, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα έχουν εκτόξευση μορίων, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν κατά πολύ και τα 600-700 μόρια. Το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σχεδόν για το σύνολο των υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και κυρίως για όσους επιθυμούν να βρεθούν σε Σχολές μεσαίες και υψηλόβαθμες. Κυρίως σε όσους στοχεύουν σε βάσεις πάνω από 16.000 μόρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα περισσότερο τυχεροί θα είναι οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου, οι οποίοι θα δουν τις βάσεις των σχολών που τους ενδιαφέρουν να παρουσιάζουν άνοδο μέχρι 205 μόρια ακόμα και αν πρόκειται για τις Νομικές Σχολές.

Πάντως, αυτοί που στοχεύουν σε Σχολές κοντά στα 16.000 μόρια πρέπει να είναι περισσότερο αισιόδοξοι ότι η άνοδος των μορίων δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πρόκειται δηλαδή, για σχολές όπως της Ιστορίας, των Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών, Πολιτικής Επιστήμης, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ΜΜΕ, κ.ά.

Σχετικά με τις Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να σπάσουν το «φράγμα» και να κινηθούν μάλλον στα επίπεδα του 2012, δηλαδή πάνω από 19.000 μόρια.
Επίσης, από τα στοιχεία ότι ανοδικά θα κινηθούν στις περισσότερες Σχολές και όπου υπάρξει πτώση αυτό θα επηρεαστεί αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές που έκανε φέτος ο κύριος όγκος των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά και από τις επιλογές των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κ.ά.) όσον αφορά κυρίως τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι Σχολές που επέλεξαν, αφού ο νόμος τους έδωσε το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής.
Οι προβλέψεις για 45 Σχολές
• Ιστορίας – Αρχαιολογίας Αριστοτέλειο 16.700-16-800 μόρια
• Πολιτικών επιστημών Αριστοτέλειο 16250-16.300
• Πολιτικών μηχανικών Αριστοτέλειο 17.000-17.200
• Φιλοσοφίας Αριστοτέλειο 16.350-16.500
• Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών Αριστοτέλειο 16.500-16.700
• Μοριακής βιολογίας Δημοκρίτειο 16.850-17.050
• Ιστορίας αρχαιολογίας Αθήνας 16.750-16.800
• Παιδαγωγικό Αθήνας 16.620-16.650
• Πληροφορικής Αθήνας 16-40016-450
• Πολιτικής Επιστήμης Αθήνας 16.700-16.900
• Φιλοσοφίας Αθήνας 16.400-16.600
• Φυσικής Αθήνας 16.500-16.700
• Χημείας Αθήνας 16.600-16.800
• Διοικητικής Αθήνας 16.400-16.600
• Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής οικονομικό Αθήνας 16.850-16-900
• Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλίας 16.950-17.000
• Βιολογίας Κρήτης 16.700-16.900
• Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Μακεδονίας 16.750-16.850
• Λογιστικής Μακεδονίας 15.950-17.000
• Βιολογίας Πάτρας 16.900-17.100
• Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Πάτρας 17.000-17.200
• Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πάντειο 16.800-16.900
• Αρχιτεκτόνων Κρήτης 16.100-16.150
• Βιολογίας Αριστοτέλειο 17.650-17.850
• Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αριστοτέλειο 18.250-18.450
• Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο 17.900-18.100
• Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο 18.100-18.300
• Ψυχολογίας Αριστοτέλειο 17.800-18.000
• ΜΜΕ Αθήνας 17.850-18.000
• Φαρμακευτική Αθήνας 18.000-18.200
• Χημεία Αθήνας 17.800-18.000
• Ναυπηγών ΕΜΠ 18.050-18.250
• Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ 17.800-18.000
• Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ 17.650-17.800
• Αρχιτεκτόνων Θεσσαλίας 17.150-17.350
• Κτηνιατρικής Θεσσαλίας 17.500-17.700
• Ψυχολογίας Κρήτης 17.350-17.500
• Αρχιτεκτόνων Πάτρας 17.800-17.900
• Ψυχολογίας Πάντειο 17.750-17.950
• Νομική Αριστοτέλειο 18.450-18.650
• Ιατρική Δημοκρίτειο 18.400-18.600
• Νομική Αθήνας 18.620-18.820
• Οδοντιατρική Αθήνας 18.150-18.300
• Ιατρική Θεσσαλίας 18.450-18.650
• Ιατρική Πάτρας 18.600-.18.750

ΕΝΦΙΑ: Τι θα αλλάξει στον φόρο ακινήτων σε 396 περιοχές (παραδείγματα)

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ: Τι θα αλλάξει στον φόρο ακινήτων σε 396 περιοχές (παραδείγματα)

Μειώσεις στον φόρο ακινήτων για οικόπεδα και αγροτεμάχια έως και 96% θα φέρουν οι διορθώσεις που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο στον ΕΝΦΙΑ μετά το φιάσκο με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά.
Οι οξύτατες αντιδράσεις χιλιάδων ιδιοκτητών αλλά και το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που δημιούργησε το αλαλούμ με τον φόρο ακινήτων αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει όπισθεν ολοταχώς και να προχωρήσει σε γενναίες διορθώσεις, σε τουλάχιστον 396 περιοχές όλης της χώρας. Αυτό θα γίνει με την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα του 2013.
Σύμφωνα με το Εθνος, ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει σε κάποιες περιπτώσεις μείωση φόρου έως και 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου φόρου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται η εφημερίδα είναι για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.
Ακόμη, οικόπεδο με κτίσμα 706 τ.μ. στην Κεφαλλονιά είχε υπολογιστεί το 2013 στα 59.408 ευρώ. Με την εκκαθάριση του 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η αξία του πολλαπλασιάστηκε και έφθασε τα 144.834,4 ευρώ. Με το νέο σύστημα η αξία που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτή του 2013, δηλαδή τα 59.408 ευρώ. Αντίθετα, σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής για οικόπεδο 300 τ.μ. το 2013 είχε υπολογιστεί αξία 115.000 ευρώ, ενώ το 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ζώνης του δήμου, η αξία μειώθηκε στα 35.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθεί το χαμηλότερο ποσό, δηλαδή των 35.000 ευρώ, που αναφέρεται στο ανωτέρω παράδειγμα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως πρόθεσή τους είναι να διορθωθούν όλα τα λάθη κυρίως στις περιοχές όπου ο φόρος αυξήθηκε, αλλά να μην κάνουν καμία αλλαγή σε περιοχές όπου ο φόρος μειώθηκε όπως είναι σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Βεβαίως, στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται νέο φιάσκο αφενός με το να μην προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει και αφετέρου με το να δημιουργηθεί νέο μπάχαλο με λάθη που θα προκύψουν ξανά.
Στην δύσκολη εξίσωση και η ταλαιπωρία που θα πρέπει να υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι πρέπει να να κάνουν τροποποιήσεις στο Ε9 και να διορθώσουν είτε λάθη δικά τους είτε του εντύπου το οποίο για πολλούς ήταν δυσνόητο.
Τα χρονοδιαγράμματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες κι όχι μόνο για όσους επανεκκαθαριστεί ο ΕΝΦΙΑ.
Σε ό,τι αφορά στην εξόφληση του φόρου θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, εκτός εάν οι ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού απαιτούν την καταβολή "διπλής" και όχι "μονής" δόσης, σενάριο που χαρακτηρίζεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου μάλλον ως ακραίο. Ενδεικτικό είναι ότι εξακολουθεί να εξετάζεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Για τις διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς, όπου το σύστημα χτύπησε "κόκκινο", θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αφού διαπιστώνεται ότι δεν αρκούν αποφάσεις ή εγκύκλιοι, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν στο TAXIS μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα, θα εξεταστούν μια προς μια οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και η εφαρμογή των περσινών αξιών γης θα γίνεται μόνο όπου είναι προς όφελος των φορολογούμενων.
Σύμφωνα με το Mega, η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, σημείωσε ότι στον κεντρικό σχεδιασμό παραμένει η σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών.
Αμέσως μετά, δηλαδή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καλούνται να κάνουν διορθώσεις μόνοι τους, όσοι δεν δήλωσαν σωστά ημιτελή κτίσματα, με αποτέλεσμα να τους καταλογίζεται ΕΝΦΙΑ χωρίς την προβλεπόμενη έκπτωση του 60%. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες.
Σύμφωνα με το Εθνος, με βάση την περσινή απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Ετσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος να «ξεφουσκώσει».
Εκτιμάται ότι για αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με κατοικία σε ορεινό χωριό της Ηπείρου η μείωση της φορολογητέας αξίας του θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ο φόρος στο νέο εκκαθαριστικό θα είναι μειωμένος δραστικά.
Στην Αττική
Οσον αφορά τις παρενέργειες που θα φέρει η εφαρμογή της απόφασης του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, καθώς σε αντίθεση με την επαρχία θα εκτίνασσε στα ύψη τις τιμές των ακινήτων, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού για τη συγκεκριμένη περιοχή θα ισχύσει το υφιστάμενο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ.
Αυτό σημαίνει ότι για ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με τον ΕΝΦΙΑ, και δεν θα αναπροσαρμοστεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.
Στις περιπτώσεις ακινήτων και περιοχών που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση για τον ΦΑΠ, θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε δύο βασικές διατάξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ που καθορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου για ακίνητα.
Πρόκειται για κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τι?ή ζώνης και τα οποία «δανείζονται» την τιμή από τον δήμο ή και την περιφέρεια, καθώς και για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχή στην οποία δεν έχουν καθοριστεί συντελεστής οικοπέδου, συνολική τι?ή εκκίνησης και συντελεστής αξιοποίησης, και για τον υπολογισμό της αξίας τους λα?βάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι αντίστοιχοι συντελεστές του δήμου ή της περιφέρειας.
Γκρίζες ζώνες
Πάντως πέραν της διόρθωσης των τιμών, οι εκκρεμότητες και οι «γκρίζες ζώνες» με τον ΕΝΦΙΑ είναι πολλές, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε και πώς θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο φόρο για όσους επιβαρύνθηκαν άδικα, αλλά και ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής του φόρου, αν δηλαδή θα επιστραφεί χωρίς έλεγχο, αν θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές του ιδιοκτήτη στην Εφορία ή αν το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2015.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές, που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2013 σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται σημαντικές υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις που με την έως τώρα εκκαθάριση είχε προκύψει χαμηλότερη αξία σε σχέση με το 2013 θα ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη αξία.
Mε βάση την απόφαση Μαυραγάνη, οι τιμές στις 475 περιοχές είναι οι εξής:
α/α Περιφέρεια Νομός Δήμος Τιμή
1 ΑΜΘ Έβρου Αλεξανδρουπόλεως 21,00 €
2 ΑΜΘ Έβρου Βύσσας 3,00 €
3 ΑΜΘ Έβρου Διδυμοτείχου 4,40 €
4 ΑΜΘ Έβρου Κυπρίνου 3,00 €
5 ΑΜΘ Έβρου Μεταξάδων 4,00 €
6 ΑΜΘ Έβρου Ορεστιάδος 4,00 €
7 ΑΜΘ Έβρου Ορφέα 4,20 €
8 ΑΜΘ Έβρου Σαμοθράκης 8,00 €
9 ΑΜΘ Έβρου Σουφλίου 3,50 €
10 ΑΜΘ Έβρου Τραϊανούπολης 14,00 €
11 ΑΜΘ Έβρου Τριγώνου 3,00 €
12 ΑΜΘ Έβρου Τυχερού 4,00 €
13 ΑΜΘ Έβρου Φερρών 4,00 €
14 Αττικής Αθηνών Αγ. Δημητρίου 700,00 €
15 Αττικής Αθηνών Αγ. Παρασκευής 960,00 €
16 Αττικής Αθηνών Αγίων Αναργύρων 250,00 €
17 Αττικής Αθηνών Αθηναίων 820,00 €
18 Αττικής Αθηνών Αλίμου 1.800,00 €
19 Αττικής Αθηνών Αμαρουσίου 1.000,00 €
20 Αττικής Αθηνών Βριλησσίων 585,00 €
21 Αττικής Αθηνών Δάφνης 1.600,00 €
22 Αττικής Αθηνών Εκάλης 1.320,00 €
23 Αττικής Αθηνών Ηλιουπόλεως 624,00 €
24 Αττικής Αθηνών Ιλίου 365,00 €
25 Αττικής Αθηνών Κηφισιάς 1.320,00 €
26 Αττικής Αθηνών Λυκόβρυση 800,00 €
27 Αττικής Αθηνών Μελισσίων 880,00 €
28 Αττικής Αθηνών Μεταμορφώσεως 250,00 €
29 Αττικής Αθηνών Ν. Ηρακλείου 730,00 €
30 Αττικής Αθηνών Ν. Ιωνίας 720,00 €
31 Αττικής Αθηνών Ν. Πεντέλης 395,00 €
32 Αττικής Αθηνών Ν. Φιλαδέλφειας 350,00 €
33 Αττικής Αθηνών Ν. Χαλκηδόνος 300,00 €
34 Αττικής Αθηνών Παλαιού Φαλήρου 3.000,00 €
35 Αττικής Αθηνών Πεντέλης 400,00 €
36 Αττικής Αθηνών Πεύκη 1.000,00 €
37 Αττικής Αθηνών Υμηττού 1.000,00 €
38 Αττικής Αθηνών Χαϊδαρίου 294,00 €
39 Αττικής Αθηνών Χαλανδρίου 670,00 €
40 Αττικής Αν. Αττικής Αναβύσσου 200,00 €
41 Αττικής Αν. Αττικής Αχαρνών 370,00 €
42 Αττικής Αν. Αττικής Βάρης 410,00 €
43 Αττικής Αν. Αττικής Βούλας 3.040,00 €
44 Αττικής Αν. Αττικής Γλυκών Νερών 400,00 €
45 Αττικής Αν. Αττικής Καλυβίων Θωρικού 330,00 €
46 Αττικής Αν. Αττικής Κερατέας 370,00 €
47 Αττικής Αν. Αττικής Κοινότητα Κουβαρά 340,00 €
48 Αττικής Αν. Αττικής Μαραθώνα 280,00 €
49 Αττικής Αν. Αττικής Μαρκοπούλου Μεσογαίας 340,00 €
50 Αττικής Αν. Αττικής Νέας Μάκρης 620,00 €
51 Αττικής Αν. Αττικής Παιανίας 340,00 €
52 Αττικής Αν. Αττικής Παλλήνης 500,00 €
53 Αττικής Αν. Αττικής Ραφήνας 500,00 €
54 Αττικής Αν. Αττικής Σπάτων 535,00 €
55 Αττικής Δυτ. Αττικής Άνω Λιοσίων 230,00 €
56 Αττικής Δυτ. Αττικής Ασπροπύργου 100,00 €
57 Αττικής Δυτ. Αττικής Βιλλίων 165,00 €
58 Αττικής Δυτ. Αττικής Ελευσίνος 125,00 €
59 Αττικής Δυτ. Αττικής κοιν. Οινόης 55,00 €
60 Αττικής Δυτ. Αττικής Μάνδρας 127,00 €
61 Αττικής Δυτ. Αττικής Μεγαρέων 50,00 €
62 Αττικής Πειραιώς Αίγινας 31,00 €
63 Αττικής Πειραιώς Αμπελακίων 190,00 €
64 Αττικής Πειραιώς Δραπετσώνας 450,00 €
65 Αττικής Πειραιώς κοιν. Αγκιστρίου 32,00 €
66 Αττικής Πειραιώς κοιν. Αντικυθήρων 7,16 €
67 Αττικής Πειραιώς Κορυδαλλού 150,00 €
68 Αττικής Πειραιώς Κυθήρων 8,50 €
69 Αττικής Πειραιώς Μεθάνων 15,00 €
70 Αττικής Πειραιώς Νικαίας 747,00 €
71 Αττικής Πειραιώς Περάματος 300,00 €
72 Αττικής Πειραιώς Σαλαμίνας 170,00 €
73 Αττικής Πειραιώς Τροιζήνος 33,00 €
74 Αττικής Πειραιώς Ύδρας 220,00 €
75 Β. Αιγαίου Σάμου Αγ. Κηρύκου 7,00 €
76 Β. Αιγαίου Σάμου Βαθέος 15,00 €
77 Β. Αιγαίου Σάμου Ευδήλου 10,00 €
78 Β. Αιγαίου Σάμου Καρλοβασίων 25,00 €
79 Β. Αιγαίου Σάμου Μαραθοκάμπου 35,00 €
80 Β. Αιγαίου Σάμου Πυθαγορείου 25,00 €
81 Β. Αιγαίου Σάμου Ραχών 8,00 €
82 Β. Αιγαίου Σάμου Φούρνων Κορσέων 83,00 €
83 Β. Αιγαίου Χίου Αγ. Μηνά 51,00 €
84 Β. Αιγαίου Χίου Αμανής 20,00 €
85 Β. Αιγαίου Χίου Ιωνίας 24,00 €
86 Β. Αιγαίου Χίου Καμποχώρων 46,00 €
87 Β. Αιγαίου Χίου Καρδαμύλων 28,00 €
88 Β. Αιγαίου Χίου Μαστιχοχωρίων 41,00 €
89 Β. Αιγαίου Χίου Οινουσσών 42,00 €
90 Β. Αιγαίου Χίου Ομηρούπολης 31,00 €
91 Β. Αιγαίου Χίου Χίου 42,00 €
92 Β. Αιγαίου Χίου Ψαρών 39,00 €
93 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγγελοκάστρου 9,00 €
94 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγρινίου 6,50 €
95 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αιτωλικού 13,00 €
96 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αλυζίας 19,00 €
97 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αμφιλοχίας 6,00 €
98 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ανακτορίου 40,00 €
99 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αντιρρίου 10,00 €
100 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αποδοτίας 10,00 €
101 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αρακύνθου 13,00 €
102 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αστακού 14,00 €
103 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θέρμου 4,00 €
104 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θεστιέων 5,00 €
105 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 9,00 €
106 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ινάχου 7,00 €
107 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μακρυνείας 6,00 €
108 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μεδεώνος 15,50 €
109 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μενιδίου 8,00 €
110 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ναυπάκτου 13,00 €
111 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Νεάπολης 16,00 €
112 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Οινιάδων 12,00 €
113 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παλαίρου 30,00 €
114 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παναιτωλικού 6,00 €
115 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παραβόλας 6,00 €
116 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παρακαμπυλίων 6,00 €
117 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πλατάνου 6,00 €
118 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πυλλήνης 10,00 €
119 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Στράτου 18,50 €
120 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Φυτειών 18,00 €
121 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Χάλκειας 7,00 €
122 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγείρας 14,00 €
123 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγίου 25,00 €
124 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ακράτας 16,00 €
125 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αροανίας 12,00 €
126 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Βραχναιίκων 23,00 €
127 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Διακοπτού 28,00 €
128 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Δύμης 18,00 €
129 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ερινεού 23,00 €
130 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Καλαβρύτων 20,00 €
131 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Κλειτορίας 12,00 €
132 Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Καλεντζίου 19,00 €
133 Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Λεοντίου 27,00 €
134 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Λαρισσού 15,00 €
135 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μεσσάτιδος 22,00 €
136 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μόβρης 18,00 €
137 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παϊων 12,00 €
138 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παραλίας 50,00 €
139 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Πατρέων 25,00 €
140 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ρίου 22,00 €
141 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Συμπολιτείας 30,00 €
142 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Τριταίας 17,00 €
143 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Φαρρών 21,00 €
144 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ωλενίας 14,00 €
145 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αλιφείρας 8,33 €
146 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αμαλιάδος 14,00 €
147 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδραβίδας 18,00 €
148 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδριτσαίνης 18,00 €
149 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αρχαίας Ολυμπίας 20,00 €
150 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βαρθολομιού 10,00 €
151 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βουπρασίας 13,00 €
152 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βώλακος 28,00 €
153 Δ. Ελλάδας Ηλείας Γαστούνης 15,00 €
154 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ζαχάρως 6,00 €
155 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ιαρδάνου 23,00 €
156 Δ. Ελλάδας Ηλείας Κάστρου−Κυλλήνης 18,00 €
157 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λαμπείας 15,00 €
158 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λασιώνος 13,00 €
159 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λεχαινών 10,00 €
160 Δ. Ελλάδας Ηλείας Πηνείας 10,00 €
161 Δ. Ελλάδας Ηλείας Πύργου 19,00 €
162 Δ. Ελλάδας Ηλείας Σκιλλούντος 15,50 €
163 Δ. Ελλάδας Ηλείας Τραγανού 11,50 €
164 Δ. Ελλάδας Ηλείας Φιγαλείας 12,10 €
165 Δ. Ελλάδας Ηλείας Φολόης 15,00 €
166 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ωλένης 13,00 €
167 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Αετού 3,70 €
168 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Αμυνταίου 7,20 €
169 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Κάτω Κλεινών 5,50 €
170 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Βαρικού 14,00 €
171 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Κρυσταλλοπηγής 8,70 €
172 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Λεχόβου 11,50 €
173 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Νυμφαίου 52,00 €
174 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Μελίτη 5,60 €
175 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Περάσματος 6,30 €
176 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Πρεσπών 5,80 €
177 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Φιλώτα 6,00 €
178 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Φλώρινας 9,00 €
179 Ηπείρου Άρτης Αγνάντων 4,00 €
180 Ηπείρου Άρτης Αθαμανίας 4,00 €
181 Ηπείρου Άρτης Αμβρακικού 6,00 €
182 Ηπείρου Άρτης Αράχθου 10,00 €
183 Ηπείρου Άρτης Αρταίων 12,00 €
184 Ηπείρου Άρτης Βλαχερνών 10,00 €
185 Ηπείρου Άρτης Γ. Καραϊσκάκη 6,00 €
186 Ηπείρου Άρτης Ηρακλείας 5,00 €
187 Ηπείρου Άρτης κοιν. Θεοδωριάνων 8,00 €
188 Ηπείρου Άρτης κοιν. Κομμένου 10,00 €
189 Ηπείρου Άρτης κοιν. Μελισουργών 10,00 €
190 Ηπείρου Άρτης Κομποτίου 6,00 €
191 Ηπείρου Άρτης Ξηροβουνίου 5,00 €
192 Ηπείρου Άρτης Πέτας 7,00 €
193 Ηπείρου Άρτης Τετραφυλίας 4,00 €
194 Ηπείρου Άρτης Φιλοθέης 10,00 €
195 Ηπείρου Θεσπρωτίας Αχέροντα 9,00 €
196 Ηπείρου Θεσπρωτίας Ηγουμενίτσας 5,50 €
197 Ηπείρου Θεσπρωτίας κοιν. Σουλίου 4,00 €
198 Ηπείρου Θεσπρωτίας Μαργαριτίου 7,00 €
199 Ηπείρου Θεσπρωτίας Παραμυθιάς 5,00 €
200 Ηπείρου Θεσπρωτίας Παραποτάμου 3,60 €
201 Ηπείρου Θεσπρωτίας Σαγιάδας 14,00 €
202 Ηπείρου Θεσπρωτίας Συβότων 9,50 €
203 Ηπείρου Θεσπρωτίας Φιλιατών 2,20 €
204 Ηπείρου Πρεβέζης Ανωγείου 7,50 €
205 Ηπείρου Πρεβέζης Ζαλόγγου 6,00 €
206 Ηπείρου Πρεβέζης Θεσπρωτικού 8,00 €
207 Ηπείρου Πρεβέζης κοιν. Κρανέας 12,00 €
208 Ηπείρου Πρεβέζης Λούρου 7,00 €
209 Ηπείρου Πρεβέζης Πάργας 9,00 €
210 Ηπείρου Πρεβέζης Πρεβέζης 22,00 €
211 Ηπείρου Πρεβέζης Φαναρίου 11,00 €
212 Ηπείρου Πρεβέζης Φιλλιπιάδος 8,00 €
213 Θεσσαλίας Καρδίτσης κοιν. Αθαμανών 7,00 €
214 Θεσσαλίας Καρδίτσης Αργιθέας 6,00 €
215 Θεσσαλίας Καρδίτσης Άρνης 15,00 €
216 Θεσσαλίας Καρδίτσης Αχελώου 6,00 €
217 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ιθώμης 8,00 €
218 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ιτάμου 25,00 €
219 Θεσσαλίας Καρδίτσης Καλλιφωνίου 20,00 €
220 Θεσσαλίας Καρδίτσης Κάμπου 20,00 €
221 Θεσσαλίας Καρδίτσης Καρδίτσας 20,00 €
222 Θεσσαλίας Καρδίτσης κοιν. Ανατ. Αργιθέας 6,00 €
223 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μενελαΐδας 15,00 €
224 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μητρόπολης 20,00 €
225 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μουζακίου 8,00 €
226 Θεσσαλίας Καρδίτσης Νεβρόπολης Αγράφων 45,00 €
227 Θεσσαλίας Καρδίτσης Παλαμά 13,00 €
228 Θεσσαλίας Καρδίτσης Παμίσου 18,00 €
229 Θεσσαλίας Καρδίτσης Πλαστήρα 12,00 €
230 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ρεντίνης 50,00 €
231 Θεσσαλίας Καρδίτσης Σελλάνων 20,00 €
232 Θεσσαλίας Καρδίτσης Σοφάδων 15,00 €
233 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ταμασίου 16,00 €
234 Θεσσαλίας Καρδίτσης Φύλλου 13,00 €
235 Θεσσαλίας Τρικάλων Αιθήκων 9,00 €
236 Θεσσαλίας Τρικάλων Βασιλικής 12,00 €
237 Θεσσαλίας Τρικάλων Γόμφων 12,00 €
238 Θεσσαλίας Τρικάλων Εστιαιώτιδας 12,00 €
239 Θεσσαλίας Τρικάλων Καλαμπάκας 13,00 €
240 Θεσσαλίας Τρικάλων Καλλιδένδρου 12,00 €
241 Θεσσαλίας Τρικάλων Καστανιάς 12,00 €
242 Θεσσαλίας Τρικάλων Κλεινοβού 11,50 €
243 Θεσσαλίας Τρικάλων Κόζιακα 12,00 €
244 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Ασπροποτάμου 12,00 €
245 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Μυροφύλλου 7,00 €
246 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Νεράιδας 7,00 €
247 Θεσσαλίας Τρικάλων Μαλακασίου 13,00 €
248 Θεσσαλίας Τρικάλων Μεγάλων Καλυβίων 12,00 €
249 Θεσσαλίας Τρικάλων Οιχαλίας 10,00 €
250 Θεσσαλίας Τρικάλων Παληοκάστρου 10,00 €
251 Θεσσαλίας Τρικάλων Παραληθαίων 10,00 €
252 Θεσσαλίας Τρικάλων Πελλιναίων 12,00 €
253 Θεσσαλίας Τρικάλων Πιαλείων 10,00 €
254 Θεσσαλίας Τρικάλων Πινδαίων 7,00 €
255 Θεσσαλίας Τρικάλων Πύλης 9,00 €
256 Θεσσαλίας Τρικάλων Τρικκαίων 8,00 €
257 Θεσσαλίας Τρικάλων Τυμφαίων 12,00 €
258 Θεσσαλίας Τρικάλων Φαλωρείας 12,00 €
259 Θεσσαλίας Τρικάλων Φαρκαδόνας 9,00 €
260 Θεσσαλίας Τρικάλων Χασίων 12,00 €
261 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αλυκών 40,00 €
262 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αρκαδίων 45,00 €
263 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αρτεμισίων 30,00 €
264 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Ελατίων 35,00 €
265 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Ζακυνθίων 60,00 €
266 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Λαγανά 60,00 €
267 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Αγ. Γεωργίου 50,00 €
268 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Αχιλλείων 50,00 €
269 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Εσπερίων 50,00 €
270 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Θιναλίου 50,00 €
271 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κασσωπαίων 77,00 €
272 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κερκυραίων 70,00 €
273 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Ερεικούσσης 50,00 €
274 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Μαθρακίου 50,00 €
275 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Οθωνών 50,00 €
276 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κορισσίων 50,00 €
277 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Λευκιμμαίων 50,00 €
278 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Μελιτειέων 50,00 €
279 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παλαιοκαστριτών 50,00 €
280 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παξών 50,00 €
281 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παρελίων 50,00 €
282 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Φαιάκων 50,00 €
283 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Αργοστολίου 21,00 €
284 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ελειού−Πρόνων 20,00 €
285 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ερίσου 20,00 €
286 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ιθάκης 20,00 €
287 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας κοιν. Ομαλών 20,00 €
288 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Λειβαθούς 32,00 €
289 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Παλικής 27,00 €
290 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Πυλαρέων 21,00 €
291 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Σάμης 21,00 €
292 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Απολλωνίων 40,00 €
293 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Ελλομένου 46,00 €
294 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Καρυάς 50,00 €
295 Ιονίων Νήσων Λευκάδος κοιν. Καλάμου 60,00 €
296 Ιονίων Νήσων Λευκάδος κοιν. Καστού 58,00 €
297 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Λευκάδος 46,00 €
298 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Μεγανησίου 60,00 €
299 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Σφακιωτών 47,00 €
300 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αλεξάνδρειας 10,00 €
301 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Ανθεμίων 11,44 €
302 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αντιγονιδών 11,00 €
303 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αποστόλου Παύλου 30,00 €
304 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Βεργίνας 20,00 €
305 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Βέροιας 30,00 €
306 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Δοβρά 27,00 €
307 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Ειρηνούπολης 13,21 €
308 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Μακεδονίδος 15,00 €
309 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Μελίκης 9,00 €
310 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Νάουσας 13,37 €
311 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Πλατέος 8,00 €
312 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ευκαρπίας 150,00 €
313 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αγ. Γεωργίου 45,00 €
314 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αγίου Αθανασίου 65,00 €
315 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αξιού 20,00 €
316 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Απολλωνίας 8,00 €
317 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αρέθουσας 14,00 €
318 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ασσήρου 17,00 €
319 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Βασιλικών 50,00 €
320 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Βερτίσκου 16,00 €
321 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Εγνατίας 10,00 €
322 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Επανωμής 100,00 €
323 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Εχεδώρου 110,00 €
324 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θερμαϊκού 200,00 €
325 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θέρμης 300,00 €
326 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης 650,00 €
327 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλαμαριάς 250,00 €
328 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλλιθέας 23,00 €
329 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλλινδοίων 6,00 €
330 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Κορωνείας 30,00 €
331 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Κουφαλίων 26,00 €
332 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Λαγκαδά 17,00 €
333 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Λαχανά 7,00 €
334 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μαδύτου 12,00 €
335 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μίκρας 100,00 €
336 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μυγδονίας 100,00 €
337 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πανοράματος 700,00 €
338 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πολίχνης 220,00 €
339 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πυλαίας 400,00 €
340 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ρεντίνας 12,00 €
341 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Σοχού 50,00 €
342 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χαλάστρας 34,00 €
343 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χαλκηδόνος 24,00 €
344 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χορτιάτη 240,00 €
345 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Αξιούπολης 6,00 €
346 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Γαλλικού 4,00 €
347 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Γουμένισσας 4,00 €
348 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Δοϊράνης 4,00 €
349 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Ευρωπού 6,00 €
350 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Κιλκίς 4,00 €
351 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς κοιν. Λιβαδίων 20,00 €
352 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Κρουσσών 4,00 €
353 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Μουριών 4,00 €
354 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Πικρολίμνης 9,00 €
355 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Πολυκάστρου 4,00 €
356 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Χέρσου 5,00 €
357 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αλιστράτης 10,00 €
358 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αμφίπολης 7,00 €
359 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αχινού 6,00 €
360 Κ. Μακεδονίας Σερρών Βισαλτίας 6,00 €
361 Κ. Μακεδονίας Σερρών Εμμανουήλ Παππά 7,00 €
362 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ηρακλείας 6,00 €
363 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κ. Μητρουσίου 6,00 €
364 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κερκίνης 4,00 €
365 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Αγκίστρου 6,50 €
366 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Άνω Βροντούς 12,00 €
367 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Αχλαδοχωρίου 4,00 €
368 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Ορεινής 9,00 €
369 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Προμαχώνος 5,50 €
370 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κορμίστας 12,00 €
371 Κ. Μακεδονίας Σερρών Λευκώνα 9,00 €
372 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ν. Ζίχνης 10,00 €
373 Κ. Μακεδονίας Σερρών Νιγρίτης 7,00 €
374 Κ. Μακεδονίας Σερρών Πετριτσίου 4,00 €
375 Κ. Μακεδονίας Σερρών Πρώτης 11,00 €
376 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ροδολίβους 10,00 €
377 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σερρών 7,00 €
378 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σιδηροκάστρου 5,00 €
379 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σκοτούσσης 5,00 €
380 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σκουτάρεως 4,50 €
381 Κ. Μακεδονίας Σερρών Στρυμώνα 5,00 €
382 Κ. Μακεδονίας Σερρών Στρυμωνικού 5,00 €
383 Κ. Μακεδονίας Σερρών Τραγίλου 7,15 €
384 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Ζερβοχωρίων 8,00 €
385 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Καλλικράτειας 40,00 €
386 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Μουδανιών 35,00 €
387 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Τρίγλιας 30,00 €
388 Κρήτης Ηρακλείου Γουβών 90,00 €
389 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αρχαγγέλου 61,00 €
390 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αστυπάλαιας 25,00 €
391 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αταβύρου 32,00 €
392 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αφάντου 47,00 €
393 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Δικαίου 26,00 €
394 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ηρακλειδών 45,00 €
395 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ιαλυσού 68,00 €
396 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλλιθέας 45,00 €
397 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλυμνίων 13,00 €
398 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καμείρου 26,00 €
399 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καρπάθου 18,00 €
400 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κάσου 15,00 €
401 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Αγαθονησίου 25,00 €
402 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Ολύμπου 16,00 €
403 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κω 20,00 €
404 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λειψών 38,00 €
405 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λέρου 22,00 €
406 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λινδίων 31,00 €
407 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Μεγίστης 35,00 €
408 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νισύρου 85,00 €
409 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νότιας Ρόδου 26,00 €
410 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πάτμου 60,00 €
411 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πεταλούδων 30,00 €
412 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ρόδου 66,00 €
413 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Σύμης 41,00 €
414 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Τήλου 33,00 €
415 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Χάλκης 37,00 €
416 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Άνδρου 15,00 €
417 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κέας 14,00 €
418 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κορθίου 15,00 €
419 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κύθνου 280,00 €
420 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Υδρούσας 10,60 €
421 Πελοποννήσου Αρκαδίας Απόλλωνος 25,00 €
422 Πελοποννήσου Αρκαδίας Κλείτορος 15,00 €
423 Πελοποννήσου Κορινθίας Αγίων Θεοδώρων 180,00 €
424 Πελοποννήσου Κορινθίας Άσσου−Λεχαίου 100,00 €
425 Πελοποννήσου Κορινθίας Βόχας 50,00 €
426 Πελοποννήσου Κορινθίας Ευρωστίνης 13,00 €
427 Πελοποννήσου Κορινθίας Κορινθίων 70,00 €
428 Πελοποννήσου Κορινθίας Λουτρακίου−Περαχώρας 70,00 €
429 Πελοποννήσου Κορινθίας Νεμέας 19,00 €
430 Πελοποννήσου Κορινθίας Ξυλοκάστρου 8,00 €
431 Πελοποννήσου Κορινθίας Σαρωνικού 30,00 €
432 Πελοποννήσου Κορινθίας Σικυωνίων 11,50 €
433 Πελοποννήσου Κορινθίας Σολυγείας 45,00 €
434 Πελοποννήσου Κορινθίας Στυμφαλίας 14,00 €
435 Πελοποννήσου Κορινθίας Τενέας 30,00 €
436 Πελοποννήσου Κορινθίας Φενεού 11,00 €
437 Στερεάς Ελλάδας Βοιωτίας κοιν. Αντικύρας 80,00 €
438 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αιδηψού 9,00 €
439 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αρτεμισίου 10,00 €
440 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αυλώνος 10,00 €
441 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Διρφύων 16,00 €
442 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Διστύων 10,00 €
443 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ελυμνίων 7,00 €
444 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ιστιαίας 9,00 €
445 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Καρύστου 15,00 €
446 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κηρέως 5,00 €
447 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας κοιν. Καφηρέως 6,00 €
448 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας κοιν. Λιχάδος 20,00 €
449 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κονιστρών 10,00 €
450 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κύμης 11,00 €
451 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Μαρμαρίου 15,00 €
452 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Μεσσαπίων 25,60 €
453 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Νηλέως 4,00 €
454 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Στυραίων 12,00 €
455 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ταμυναίων 10,00 €
456 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ωρεών 17,50 €
457 Στερεάς Ελλάδας Φωκίδος Ευπαλίου 12,00 €

Μελάνωμα: ο ήλιος έχει κι άλλα δόντια...

woman sun_beach_mela


Ειδικά τώρα το καλοκαίρι ένας κίνδυνος για την υγεία μας εμφανίζεται ακόμα πιο απειλητικός: είναι το μελάνωμα το οποίο αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ποια είναι, όμως, τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Το μελάνωμα του δέρματος προέρχεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας που παράγουν μελανίνη η οποία δίνει το μελανό χρώμα στο δέρμα μας. Σπάνια αναπτύσσεται εκτός δέρματος, όπως στο μάτι και στους βλεννογόνους. Το μελάνωμα δεν είναι κληρονομική νόσος, όμως οι κοντινοί συγγενείς ενός ασθενούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά η UVB, θεωρείται ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος. Η διακοπτόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως η ηλιοθεραπεία στις διακοπές, είναι πιο επικίνδυνη από τη συνεχόμενη ή την επαναλαμβανόμενη κατά μικρά χρονικά διαστήματα, όπως η εργασιακή έκθεση στους αγρότες και στους οικοδόμους.
Να σημειωθεί ότι όχι μόνο η ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και η έκθεση στην τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία (solarium) προκαλεί την εμφάνιση του μελανώματος. Όμως, σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι, άγνωστοι ακόμη, παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή του, αφού εμφανίζεται και σε περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως στο πέλμα και στον πεπτικό σωλήνα.
Χημικές ουσίες, η διατροφή και ο χρόνιος ερεθισμός μελαγχρωματικών βλαβών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνισή του.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Άτομα ξανθά με φακίδες στο πρόσωπο, με κόκκινα ή πυρρόξανθα μαλλιά και με ανοιχτόχρωμα μάτια, με μελαγχρωματικές δερματικές βλάβες σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και με μεγάλο αριθμό μελαγχρωματικών σπίλων, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν μελάνωμα του δέρματος.
Επίσης, κινδυνεύουν περισσότερο άτομα που έπαθαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, και άτομα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί δυσπλαστικοί ή άτυποι σπίλοι ή είχαν μελάνωμα στο παρελθόν.
Τα συμπτώματα
Πρέπει να προσέχουμε οποιαδήποτε αλλαγή προϋπάρχουσας μελαγχρωματικής δερματικής βλάβης καθώς και κάθε νέα που εμφανίζεται. Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν μια δερματική βλάβη ύποπτη για μελάνωμα, όπως ασυμμετρία και ανώμαλο περίγραμμα, δυσχρωμία, διάμετρος μεγαλύτερη του 0,6 εκατ.
ή έπαρση της βλάβης. Κνησμός, αιμορραγία και εξέλκωση με εφελκίδα (κάκαδο, κρούστα) της βλάβης αποτελούν άλλα πιθανά συμπτώματα μελανώματος.
Η ακτινοβολία
Το υπεριώδες φάσμα του ηλιακού φωτός (Ultraviolet-UV), αναλόγως του μήκους κύματος και της ενέργειας που αποδίδει, διακρίνεται σε:
  • UVA: Με μακρύ μήκος κύματος και μικρή ενέργεια, αλλά με μεγάλη διεισδυτικότητα σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Δεν προκαλεί δερματικό ερύθυμα-έγκαυμα και γι' αυτό δεν μπορεί να του αποδοθεί Δείκτης Προστασίας (Sun Protection Factor) SPF στα αντιηλιακά. Ο βαθμός προστασίας του προϊόντος αποδίδεται με αστερίσκους (*) ή σταυρούς (+). Ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος και έμμεσα για καρκινογένεση.
  • UVB: Μεσαίου μήκους κύματος και ενέργειας. Έχει μέτρια διεισδυτικότητα, αλλά λόγω της μεγαλύτερης ενέργειας που αποδίδει προκαλεί απευθείας βλάβες στο DNA των κυττάρων (μεταλλάξεις) και συνδέεται άμεσα με την καρκινογένεση. Προκαλεί ηλιακό έγκαυμα και η προστασία των αντιηλιακών προϊόντων μετριέται με το Δείκτη Προστασίας (SPF) που σημαίνει πόσο περισσότερο χρόνο μπορώ να καθίσω στον ήλιο για να πάθω τον ίδιο βαθμό ερυθήματος που θα πάθαινα εάν δεν φορούσα αντιηλιακό.
  • UVC: Με βραχύ μήκος κύματος και μεγάλη ενέργεια. Θεωρείται άμεσα κυτταροκτόνος και χρησιμοποιείται για την αποστείρωση χώρων και εργαλείων.
Το όζον της ατμόσφαιρας απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό των UVB και UVC έτσι ώστε το 98% της UV ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης να είναι η Α.
Απαραίτητες συμβουλές
  • Η χρήση αντιηλιακών προϊόντων είναι επιβεβλημένη χειμώνα και καλοκαίρι, εφόσον δραστηριοποιούμαστε στην ύπαιθρο. Προϊόντα με SPF κάτω του 10 δεν είναι αποτελεσματικά και άνω του 50 δεν έχουν νόημα.
  • Πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύουν και από τη UVA και από τη UVB.
  • Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζεται να χρησιμοποιούν υψηλότερο SPF.
  • Πρέπει να εφαρμόζονται σε στεγνό δέρμα 20΄ - 30΄ πριν από την έκθεση στον ήλιο, σε ποσότητα 35 - 50 gr για κανονικής ανάπτυξης σώμα.
  • Χρειάζεται να ανανεώνονται τακτικά, κάθε μία ώρα και συχνότερα εάν ιδρώνουμε, βρεχόμαστε ή τριβόμαστε στην άμμο ή με την πετσέτα.
  • Τα παιδιά χρειάζονται υψηλότερους δείκτες και συχνότερη ανανέωση.
  • Υπάρχουν άλλα προϊόντα για το σώμα και άλλα για το πρόσωπο.
Να μην ξεχνάμε:
  • Κανένα αντιηλιακό δεν παρέχει απόλυτη προστασία
  • Η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται. Όταν κολυμπάμε το νερό δεν μας προστατεύει, όπως δεν προστατεύει απόλυτα και η συννεφιά
  • Να φοράμε σκούρα γυαλιά, καπέλο και ανοιχτόχρωμο T-shirt
  • Να προτιμάμε τη σκιά
  • Προοδευτική έκθεση στον ήλιο για να μπορέσει το σώμα μας να παράγει μελανίνη που αποτελεί φυσική προστασία
  • Όχι ηλιοθεραπεία το μεσημέρι
  • Όχι solarium
  • Για την επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού για τον τύπο του δέρματός σας, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Γράφει ο:
Δημήτριος Τσιφτσής
Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας
Διευθυντής Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής

Αυτές τις ημέρες οι γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ…

Υπάρχουν κάποιες μέρες που οι γυναίκες θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ; Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσε παλαιότερα ότι οι γυναίκες δεν έχουν συγκεκριμένες ημέρες με ερωτική διάθεση, κορυφαίος βιολόγος αποκάλυψε ότι συμβαίνει το αντίθετο.
hot girl_36
Όπως υποστηρίζει ο δρ Ράντι Θόρνχιλ, καθηγητής στο University of New Mexico, όπως όλα τα θηλυκά θηλαστικά, έτσι και οι γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ όταν βρίσκονται στις γόνιμες μέρες τους.
Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε τις ημέρες αυτές είναι επιλεκτικές, καθώς θέλουν να βρουν «καλά γονίδια». Έτσι, στις γόνιμες ημέρες τους επιθυμούν περισσότερο τους ωραίους και καλογυμνασμένους άνδρες, επειδή πιστεύουν υποσυνείδητα ότι με αυτούς θα μπορέσουν να κάνουν υγιή παιδιά.

Ιδού από πού «εμπνέεται» το υπουργείο Παιδείας για την καρμανιόλα που ετοιμάζει για τους εκπαιδευτικούς

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των πρωτοβουλιών των «μεταρρυθμιστών» της κυβέρνησης είναι ο απόλυτος μιμητισμός τους, ένας πιθηκισμός θα τολμούσε να πει κάποιος, πρακτικών και θεωριών που προέρχονται από τα μεγάλα think tanks του πιο επιθετικού κομματιού του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Κάτι που βέβαια δεν προξενεί εντύπωση, μια και ουσιαστικά η ίδια η χώρα, οντολογικά, επιδιώκεται να μετατραπεί στο πειραματόζωο όπου θα εφαρμοστούν οι πιο σκληρές αντιλαϊκές θεωρίες.
θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν αυτούσια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της χώρας μας, έπειτα από τη δοκιμή του σε άλλες χώρες, αποτελεί σκάνδαλο κανονικό. Και για την έκταση της «ξεπατικωτούρας», αλλά και για την ίδια την ταυτότητα του εγχειρήματος, που έχει ως μοναδικό σκοπό τον στραγγαλισμό και την ευκολότερη απόλυση των εκπαιδευτικών. Και, κυρίως, γιατί έρχεται σε ολοκληρωτική αντίθεση με οποιαδήποτε έννοια παιδαγωγικής διαδικασίας.
 
Ποια είναι η Danielson
 
Το Πλαίσιο Διδασκαλίας Danielson είναι ένα σύστημα αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ειδικότερα των εκπαιδευτικών, που αναπτύχθηκε από την Charlotte Danielson και πωλείται διεθνώς από την Ομάδα Danielson, με έδρα το New Jersey. Αποτελεί την τελευταία βίβλο των εκπαιδευτικών αξιολογήσεων – έναν τομέα με πάμπολλες παροδικές μόδες και ευαγγέλια.
Χαρακτηριστικό του πλαισίου, όμως, είναι ο σαφής νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός του, κάτι που τον έφερε πολύ κοντά με οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ. Εφαρμόστηκε πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα της οποίας η δημόσια Παιδεία, τις τελευταίες δεκαετίες, δέχεται μεγάλη επίθεση.
Για τους εκπαιδευτικούς της Νέας Υόρκης, που έπειτα από την εφαρμογή του Πλαισίου έχασε το 15% των δασκάλων της, αλλά και για εκπαιδευτικούς πολλών άλλων πολιτειών των ΗΠΑ, το όνομα Charlotte Danielson είναι συνώνυμο με τον σύγχρονο εκπαιδευτικό οργουελισμό και την επαγγελματική απαξίωση. Δεν είναι όμως μόνο οι παθόντες, σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν και πανεπιστημιακοί – και μάλιστα από όλο το πολιτικό φάσμα. Όπως δήλωσαν πολλοί εκπαιδευτικοί που αξιολογήθηκαν, «Ποια είναι αυτή που σχεδίασε το σύστημα με το οποίο όλοι κρινόμαστε; Ποια εργασιακή εμπειρία έχει; Πού δίδαξε; Γενικά, η κ. Danielson αν και δεν έχει σαφή ακαδημαϊκή ιδιότητα, κάτι ασυνήθιστο για τον κλάδο της, είναι αλήθεια ότι, ίσως ως βιτρίνα, ίσως ως διευθύντρια, διευθύνει μια πολύ επιτυχημένη καπιταλιστική επιχείρηση. Μια επιχείρηση που διαμορφώνει την κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Το Πλαίσιο Διδασκαλίας, στις ημέρες μας, συμβούλευσε τη μνημονιοκρατούμενη Πορτογαλία και, τουλάχιστον ανεπίσημα, τη χώρα μας.
 
Η διεθνής εμπειρία της αξιολόγησης Danielson
 
Πρώτα ας εξετάσουμε, σύντομα, τη διεθνή εμπειρία. Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, χρησιμοποιείται μια περιγραφική κλίμακα τεσσάρων βαθμών. Η ένταξη του αξιολογούμενου σε κάθε βαθμίδα της περιγραφικής κλίμακας συνεπάγεται τον ποιοτικό του χαρακτηρισμό: Μη-ικανοποιητικός (non satisfactory), επαρκής (basic), ικανός (proficient) και εξαίρετος (distinguished).
Στη συνέχεια διαιρείται το εκπαιδευτικό και υπαλληλικό έργο του κάθε εκπαιδευτικού σε διακριτά αξιολογικά πεδία, που τα ίδια επιμερίζονται σε υπο-κατηγορίες αξιολογικών κριτηρίων. Για κάθε κριτήριο ορίζεται ένα σύνολο «επιθυμητών και ανεπιθύμητων» συμπεριφορών. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται στη βάση συγκεκριμένης ποσόστωσης μεταξύ των τεσσάρων χαρακτηρισμών, όπου ένα 10% πρέπει αναγκαστικά να κριθεί ως αναποτελεσματικό και ένα 40% ως υπό ανάπτυξη. Για κάθε εκπαιδευτικό συντάσσεται, στη συνέχεια, η Ετήσια Έκθεση Επαγγελματικής Ανάπτυξης (ΑPPR) και υπάρχει η δυνατότητα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, η οποία οδηγεί συχνά στη δημόσια διαπόμπευση των εκπαιδευτικών που αποτυγχάνουν, με συνέπεια να μην μπορούν να ξαναεργαστούν.
Με βάση αυτή τη λογική κατασκευάζονται οι περιβόητες ρουμπρίκες, που προσπαθεί να εισάγει το επιμορφωτικό υλικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ουσιαστικά, η εξαιρετικά πολύπλοκη εκπαιδευτική διαδικασία μπαίνει σε «κουτάκια», που είναι τόσο εκτός πραγματικότητας, ώστε παιδαγωγοί να λένε πως «όχι μόνο το Πλαίσιο Danielson σχεδιάστηκε για να χτυπηθεί η δημόσια εκπαίδευση, αλλά εμποδίζει και την ίδια τη διδασκαλία». Και πώς γίνεται όλο αυτό; Με την εφόρμηση των αξιολογητών για… πέντε (5) ολόκληρα λεπτά στη σχολική τάξη για παρατήρηση, προκειμένου τα πινακάκια να γεμίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Παράδειγμα, εκ Νέας Υόρκης ορμώμενο: «Ένας εξαιρετικός, μόνιμος, μαθηματικός, κρίθηκε αναποτελεσματικός επειδή χρησιμοποίησε ερωτήσεις “με μια μόνο σωστή απάντηση”. Αυτό το σχόλιο προέρχεται από την Κλίμακα Danielson. Όμως, ήταν μαθηματικά, πεδίο που υπάρχει συχνότατα μόνο ένας σωστός τρόπος…».
Παράδειγμα δεύτερο: «Ήρθε μια νέα καθηγήτρια και τρεις άνθρωποι μπήκαν στην τάξη της για πέντε λεπτά, την παρατήρησαν και έφυγαν. Η έκθεση που κατέθεσαν, ανέφερε: “ανεπαρκής διαντίδραση με τους μαθητές”. Κι όμως, η έκθεση αξιολόγησης δεν έλαβε υπ” όψιν της το γεγονός πως εκείνη την ώρα οι μαθητές έπρεπε να δουλέψουν μόνοι τους. Έκριναν βλέποντας 5 λεπτά ενός δίωρου μαθήματος. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη και σκληρά εργαζόμενη. Ταράχτηκε πολύ μετά».
 
Εφαρμόζονται και εδώ αυτά;
 
Φυσικά. Στη δική μας περίπτωση, από εμπιστοσύνη, ενδεχομένως, στην κατοχυρωμένη τεχνογνωσία της Danielson, δεν έχουμε μια απλή μεταφορά του γενικού σχήματος του Πλαισίου Διδασκαλίας για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, αλλά συχνά μια απλή μετάφραση από τα σχετικά πινακάκια που παρουσιάζονται. Το υλικό της επιμόρφωσης έχει διαμορφωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ), Ηλία Ματσαγγούρα, σε συνεργασία με δύο από τα μέλη που συμμετείχαν και στην επιστημονική ομάδα που εισηγήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα: την Αλεξάνδρα Κουλουμπαρίτση και τον Παρασκευά Γιαλούρη.
 
Διαρθρώνεται σε δύο μέρη: Ένα εισαγωγικό θεωρητικό κείμενο του ίδιου του προέδρου, που επιδιώκει να τεκμηριώσει και να νομιμοποιήσει επιστημονικά τη συγκεκριμένη επιλογή και μεθοδολογία αξιολόγησης και ένα δεύτερο μέρος που είναι ένας πρακτικός οδηγός για κάθε επιμέρους τομέα και κριτήριο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, όπου κυριαρχούν οι «ρουμπρίκες» που αναφέραμε.
Ανακύπτει επίσης το ερώτημα, αν η ΑΔΙΠΠΔΕ έχει εκχωρήσει την αξιολόγηση των εν Ελλάδι εκπαιδευτικών στο Danielson Group – και αν ναι, με ποιο οικονομικό αντίτιμο. Aκόμα, ποιος ο λόγος για υπέρογκες δαπάνες, όταν αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι μια απλή μετάφραση;
Οι πίνακες που διαμορφώνουν οι ρουμπρίκες αξιολόγησης, με την ιεραρχική διαβάθμιση των επιθυμητών συμπεριφορών, οδηγούν απλά σε μια αδιάκοπη καταγραφή του εκπαιδευτικού και της πρακτικής του, ως μια θηλιά στο λαιμό. Οι ρουμπρίκες, αν και σε τελική ανάλυση είναι αυθαίρετες πολιτικο-ιδεολογικές κατασκευές, διαμορφώνουν «λόγους αλήθειας» για το ποιος είναι ο ικανός εκπαιδευτικός. Και ειδικά όταν αυτές οι κατασκευές εξυπηρετούν σκοπιμότητες εργασιακού ολοκαυτώματος για τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, το όφελος είναι διπλό.
 
    Πλαίσιο Αξιολόγησης Danielson (χαρακτηριστικό απόσπασμα)
 
    Παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη
 
    Βαθμίδα Ποιοτικής κλίμακας: Ελλιπής
    Εφόσον στην πορεία της σχολικής χρονιάς, μεταξύ αυτών και των μαθητών τους, υπάρχει ουδέτερο έως και ψυχρό κλίμα και αρκετοί μαθητές βιώνουν με αρνητικό τρόπο και έχουν αρνητικές παραστάσεις προς τη σχολική ζωή της τάξης, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάφοροι και αποστασιοποιημένοι.
    Για όλα φταίει ο εκπαιδευτικός…
 
    Επιστημονικό ήθος
 
    Ελλιπής (0-30)
    Αδιαφορεί πλήρως για τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της επιστημονικής του έρευνας. Πολύ εύκολα υποτάσσει τις επιστημονικές του γνώσεις σε θεσμούς που έχουν κίνητρα και στόχους που δεν συμβάλλουν ή υπονομεύουν ανοικτά τη γενική ευημερία, με στόχο το προσωπικό όφελος. Ενδιαφέρεται κυρίως για την προσωπική του προβολή και υποτάσσει τη γνώση του στην μεγιστοποίηση των προσωπικών του υλικών απολαβών και προνομίων. Πολύ εύκολα τροποποιεί τις θέσεις του και εργαλειοποιεί ή διαστρεβλώνει πορίσματα του επιστημονικού του πεδίου, προκειμένου να ικανοποιήσει είτε τα προσωπικά του συμφέροντα ή εξουσιαστικούς μηχανισμούς έξω από το επιστημονικό του πεδίο. Επιδιώκει, με το έργο του, να προσδώσει «αντικειμενικότητα» και επιστημονικό κύρος σε βαθύτατα αντικοινωνικές πρακτικές .
 
    Επαρκής (31-60)
    Γνωρίζει και σέβεται το δημόσιο χαρακτήρα της επιστημονικής γνώσης και δεν υποκύπτει σε εξωτερικές πιέσεις προσαρμογής των επιστημονικών πορισμάτων του σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς και αντικοινωνικούς θεσμούς. (!!!)
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς