Νόμος του κράτους έγινε το φορολογικό νομοσχέδιο ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση και με νύξεις για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το πρόβλημα θέρμανσης και οι καταλήψεις στις βίλες Αμαλία και Σκαραμαγκά, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Τέσσερα άρθρα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία σε ονομαστική ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, επί 288 παρόντων βουλευτών.
Ειδικότερα, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με 162 «ναι» και 126 «όχι», το άρθρο 3 ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών, το άρθρο 6 ψηφίστηκε με 163 «ναι», 121 «όχι» και 4 «παρών» και το άρθρο 10 ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών».
«Ναι» ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως, άλλωστε, είχε γνωστοποιήσει απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα, «αλλά για τελευταία φορά, για να μην πτωχεύσει η χώρα, επειδή είναι προαπαιτούμενο», καθώς και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. 
Ο βουλευτής Πάρις Μουτσινάς που διεγράφη από τη Δημοκρατική Αριστερά στις 7 Ιανουαρίου, ψήφισε «παρών» στο άρθρο 1 και «όχι» στα άρθρα 3,6,10.
Καταγράφηκαν συνολικά επτά διαρροές από το στρατόπεδο του «ναι» το οποίο συγκροτούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ κ. Γ. Κασαπίδης επέλεξε να δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία, όπως και τρείς βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι κκ. Ι. Κουτσούκος, Μ. Μπόλαρης και η κυρία Άντζελα Γκερέκου, ενώ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, οι κκ. Θ. Παραστατίδης και Μ. Κασσής. Να απέχει από την ψηφοφορία επέλεξε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης. Όλοι οι παραπάνω βουλευτές διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους, η δύναμη των οποίων διαμορφώνεται για τη ΝΔ σε 126 βουλευτές και για το ΠΑΣΟΚ σε 27 βουλευτές.
«Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, αλλά τηρώ τις υποσχέσεις μας για να παίρνουμε τις δόσεις», δήλωσε πριν την ψηφοφορία επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό δίνει ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο για την ανάταξη των δημόσιων οικονομικών αλλά και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων της. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ο οποίος το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο «δημοσιονομικής ανάγκης».
Το νέο φορολογικό καθιερώνει μία νέα κλίμακα φορολόγησης η οποία θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:
– από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστή 22%.
– από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%.
– άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης διαβεβαίωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση.
Αναφερόμενος στα μπλοκάκια, είπε ότι εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες και πλέον δηλώνονται όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου.
Για τις ανώνυμες εταιρίες είπε ότι η συνολική επιβάρυνσή τους μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων.
Η κυβέρνηση δέχθηκε βολές και από το εσωτερικό μέτωπο. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ειδικά για το άρθρο δυο του νομοσχεδίου που αφορά στην φορολόγηση των καταθέσεων.
Η κ. Ξηροτύρη ξεκαθάρισε ότι «αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος συγκερασμός απόψεων και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καταθέσεων, η ΔΗΜΑΡ θα διαφωνήσει». Σημειώνεται ότι το κόμμα είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων αύξηση του φόρου των καταθέσεων στο 17,5% για τις καταθέσεις πάνω από 50.000 ευρώ.
Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι τροπολογίες του οποίου επίσης απορρίφθηκαν από τον κ. Στουρνάρα.