ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση Τ.Σ Πιερίας της ΚΝΕ



Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Δεν ξεχνάμε!

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Κερατσινιώτη μουσικού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, ενώ μερικές μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί επίθεση σε αγωνιστές εργάτες, μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα από τους τραμπούκους-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.
Καλούμε τους νέους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μαθητές και τους σπουδαστές στους χώρους εκπαίδευσης να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, να οργανώσουν δραστηριότητες ενταγμένες στη προσπάθεια να αντιμετωπίζουμε σταθερά το δηλητήριο του φασισμού-ναζισμού.
Δεν αφήνουμε τόπο να σταθούν οι φασίστες χρυσαυγίτες. Παλεύουμε για την ανατροπή του συστήματος που τους γεννάει. Το σύστημα πότε τους «αμολάει» και πότε τους «μαζεύει» όπως τώρα, ανάλογα με τα συμφέροντά του. Η εγκληματική-φασιστική δράση όμως δεν «ξεπλένεται», ούτε θα αντιμετωπιστεί από τον σάπιο κρατικό μηχανισμό και δυνάμεις καταστολής με τους οποίους διαπλέκεται. Ενώ τα συμφέροντα που τους ενίσχυσαν οικονομικά, τους στήριξαν και τους έθρεψαν παραμένουν.
Για ποιους έστηναν δουλεμπορικά γραφεία για να δουλεύει ο κόσμος για ένα κομμάτι ψωμί; Για βιομηχάνους. Για ποιους έστηναν εθνικιστικό σωματείο στη Ζώνη του Περάματος για να ρίξουν τα μεροκάματα; Για μεγαλοεργολάβους. Αυτοί τους όπλισαν το χέρι. Για ποιους ζητούσαν νέα προνόμια μέσα στη Βουλή; Για τους εφοπλιστές που κάνουν μπίζνες σε όλο τον κόσμο ενώ οι οικογένειές μας φτωχαίνουν καθημερινά.

Στον συλλογικά οργανωμένο αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, κόντρα στο σύστημα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις και πολέμους βρίσκεται η λύση. 

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, στις 7.30 το βράδυ στην εκπομπή «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ» της ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ με τον Γιάννη Τσιμπονίδη Θέμα: «Τι περιμένει τους αγρότες μας αυτόν τον χειμώνα;»





Η  εκπομπή «Κοντά στους Αγρότες», με τον Γιάννη Τσιμπονίδη, που μεταδίδεται το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου  2014, στις 7.30 το βράδυ, στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας(diontv.gr),  θέμα της έχει: «Τι περιμένει τους αγρότες μας αυτόν τον χειμώνα;»


Ονόματα  προσκεκλημένων:



ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΡΕΛΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου Ολύμπου
Αγρότης Καρίτσα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κτηνοτρόφος, Πρόεδρος Σωματείου Κτηνοτρόφων «Τα Πιέρια»


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αγρότης Χράνη Πιερίας


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Αγρότης Άνω Αγιάννης Πιερίας


ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΥΝΤΟΣ
Αγρότης Λαγόραχη



Οι υπό διαγραφή φοιτητές ξεκινούν νομικές ενέργειες

Οι φοιτητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ξεκινούν νομικές ενέργειες για να αποτρέψουν τη διαγραφή τους, όπως έχει αποφασίσει το Υπουργείο. Αναμένεται λοιπόν σύγκρουση "αιώνιων φοιτητών" - Υπουργείου Παιδείας ενόψει!

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση γνωστής δικηγορικής εταιρείας.
Τι λέει ανακοίνωση γνωστής δικηγορικής εταιρείας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ



Κατά το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος βρέθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, προσκεκλημμένος του οικείου Ιεράρχη, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννη.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να πραστεί και να μιλήσει στα πλαίσια της Εβδομάδας Χριστιανικού Βιβλίου, που διοργανώθηκε στη Βάρνα κατά την παρελθούσα εβδομάδα. Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου, έγινε μάλιστα η παρουσίαση της έκδοσης σε βουλγαρική μετάφραση του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου «18 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ», που αναφέρεται στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κεντρική Αφρική.
Ενώπιον πυκνού ακροατηρίου ο Μητροπολίτης μας παρουσίασε τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του σε ιεραποστολικά κλιμάκια, δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων και παρουσίασε την ίδρυση του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους.
Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Γέωργιος μετέβη στην παραθαλλάσια κωμόπολη Μπιάλα (ελληνικά Άσπρος), όπου κατοικούσαν πολλοί κάτοικοι του Κορινού, πριν το 1928, δηλαδή πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Δήμαρχος Αναστάσιος Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εφημέριος της τοπικής Ενορίας και άλλοι κάτοικοι της κωμόπολης. Να σημειωθεί ότι η Μπιάλα είναι αδελφοποιημένη με τον Κορινό, ενώ συχνά ανταλλάσσονται αμοιβαίες επισκέψεις. Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι πρότειναν στον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο να βοηθήσει στη διατήρηση των επαφών και με τη νέα γενιά, ενώ ο τελευταίος υποσχέθηκε να συμεμτάσχει στα εγκαίνια του ιστορικού Ναού Αγίου Αθανασίου, αφού ολοκληρωθεί η αναστήλωση και ανακαίνισή του.
Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Βάρνα και την περιοχή της ο Μητροπολίτης μας συνοδευόταν από τον οικείο Ιεράρχη κ. Ιωάννη και στενούς συνεργάτες του.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΥΠΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  17/9/2014



            Στην «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης» (22-26 Σεπτεμβρίου 2014), με θέμα «Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών», συμμετέχει φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως συνδιοργανωτής μαζί με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
            Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης: Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στις παρακάτω εκδηλώσεις:

·        Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη
(Τετάρτη 24/9/2014, 10.00-13.00, «Μακεδονία Παλλάς»)
Στο πλαίσιο του έργου COMPASS4D (Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναπτύξει τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών για την περίοδο 2014-2020 στο «Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, από τις 10:00 ως τις 13:00, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».
Σχετικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης», ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει έμπρακτα τις πολιτικές της για ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών δράσεων που εκπόνησε με επιτυχία. Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σε κομβική θέση στη διασύνδεση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας σημαντικές υποδομές και δίκτυα μεταφορών καθώς και την κρίσιμη μάζα ερευνητικών ιδρυμάτων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και στηρίζουμε τις προσπάθειες που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες συνεισφέρουν στη βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των παραγωγικών κλάδων της περιοχής.
Τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών αποτελούν βασικό άξονα  της έξυπνης εξειδίκευσης, καθώς συνδυάζονται με την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης, προκειμένου να βελτιώσουμε περαιτέρω τα δίκτυα μεταφορών της Περιφέρειάς μας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020. Επιδίωξή μας αποτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και πρωτοπόρα στην εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στο «Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη» θα συμμετάσχουν επίσης  φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες  που εξειδικεύονται στη διαμόρφωση σχεδίου δράσης και πλαισίου συνεργασίας για την ανάπτυξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευθούν πρωτοβουλίες φορέων, εταιριών και ατόμων που στηρίζουν την βιώσιμη κινητικότητα και αποδεικνύουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσα από την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών.
Το έργο «COMPASS4D - Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment», όπου συμμετέχει ως Έλληνας εταίρος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στοχεύει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας και να εφαρμόσει υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τα επίπεδα συμφόρησης στις οδικές μεταφορές. Κύριος στόχος του έργου είναι η συνέχιση των υπηρεσιών μετά το τέλος του έργου, καθώς και η επέκταση της εφαρμογής τους. Οι υπηρεσίες που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του έργου είναι οι ακόλουθες:
• Υπηρεσία προειδοποίησης κινδύνου
• Υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη
• Υπηρεσία ενεργειακά αποδοτικού σηματοδοτούμενου κόμβου.
Η πιλοτική εφαρμογή του έργου στην Ελλάδα διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στην κοινοπραξία του έργου «COMPASS4D - Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment», η οποία αποτελείται από 31 εταίρους από δέκα χώρες και συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών ERTICO - ITS Europe. Οι Έλληνες εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η εταιρία Infotrip και η εταιρία Taxiway.




·        Επίδειξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη
(Πέμπτη 25/9/2014, 9.00-15.00, ΕΚΕΤΑ)
Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης», διοργανώνεται επίδειξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στην πόλη, που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Θεσσαλονίκη), από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα περιλαμβάνει επισκέψεις στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Κέντρο Ελέγχου Δημοσίων Συγκοινωνιών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Διαχείρισης Σηράγγων της Εγνατίας Οδού ΑΕ και στο Κέντρο Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης του ΙΜΕΤ.
Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Στις επισκέψεις θα παρέχεται τεχνική παρουσίαση των συστημάτων. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται εγγραφή μέσα από την ιστοσελίδα www.itsweek.gr

Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης
Η  «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης: Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών» (22-26/9/2014) στοχεύει:
α) Στην επίδειξη εφαρμογών έξυπνων συστημάτων μεταφορών που λειτουργούν οι φορείς της πόλης και τα θετικά αποτελέσματα που αυτά έχουν για την καθημερινότητα του πολίτη, ώστε να γίνουν κατανοητά και άμεσα προσπελάσιμα από τους πολίτες.
β) Στην ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς και ομάδες εμπλεκομένων της πόλης και εκπροσώπων φορέων του εξωτερικού, για τους τρόπους συνεργασίας τους και τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων πολιτικής και δράσεων για την συνέχιση της ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων στο μέλλον και την εδραίωση της έξυπνης κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη.
γ) Στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο η επίτευξη της έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην πόλη.
δ) Στην εδραίωση της συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού που διατηρούν την πρωτοπορία στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και την αναγνώριση δυνατοτήτων για άντληση επιπλέον χρηματοδοτικών πηγών για την Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρώπης για την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος.
           
** Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας» μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (1814 - 2014)



Ιδιαίτερη τιμή δόθηκε στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Διονύση Πασχάλη, στο Ναύπλιο.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

* Κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΠΑΣΧΑΛΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ».

* Δ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ: «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ,
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.


Ξεχωριστή τιμή γνώρισε στο Ναύπλιο ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διονύσης Πασχάλης, στο πλαίσιο αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΙΜΗΣΕ Η ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Περικλής Χατζηγιάννης, αναφερόμενος στη σημαντική υποστήριξη του λογοτεχνικού αφιερώματος, που πραγματοποιήθηκε  σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους (στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο του 2ου κύκλου συμποσίων για την εθνοευεργεσία που έγινε στην Αθήνα, καθώς επίσης και στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο), υπογράμμισε:
«Το όλο εγχείρημα υποστηρίχθηκε και υποστηρίζεται από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του το αφιέρωμα. Φιλοσοφία του Ιδρύματος αλλά και του Προέδρου του, Διονύση Πασχάλη, είναι η ανάδειξη και στήριξη κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας που συμβάλλει στην πνευματική αναβάθμιση της κοινωνίας», σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Εστίας Πιερίδων Μουσών, ως εξής: «Απόψε, σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο του Ναυπλίου, το Δ.Σ. της Εταιρείας Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με την υπ' αριθμόν 9/4-9-2014 απόφασής του απονέμει ειδική τιμητική διάκριση στην οποία αποτυπώνονται τα σύμβολά της, δηλαδή ο πυρσός  και οι 9 Μούσες, στον κ. Διονύση Πασχάλη, Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος  Μ.Αλεξάνδρου».
Η τιμή στο πρόσωπο του κ. Πασχάλη είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφενός  μεν διότι έλαβε χώρα σ' ένα σημαντικό  ιστορικό κτίριο, όπως είναι η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, αφετέρου δε διότι η τιμητική διάκριση έγινε με την παρουσία όλων των χορωδών, μουσικών και λοιπών συντελεστών, επί της σκηνής, όπου επιμελώς είχαν διακόψει τη συναυλία προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός της απονομής.
Ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, προτού παραδώσει στον κ. Πασχάλη την  τιμητική  πλακέτα με τα σύμβολα της Εστίας Πιερίδων Μουσών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας Διονύση Πασχάλη, Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον πολλάκις ευεργετήσαντα την Εστία Πιερίδων Μουσών».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ.

 Αναφερόμενος στη μεγάλη τιμή που του αποδόθηκε, ο Πρόεδρος του Διεθνούς  Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διονύσης Πασχάλης, στον σύντομο χαιρετισμό του είπε τα εξής: «Εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης Αρχής και εξουσίας, αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι.
Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνετε, καθώς και να επισημάνω ότι οφείλουμε, στο μεγαλείο της ιστορίας που κληρονομήσαμε, να στηρίξουμε και να προβάλουμε τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνειδήσεις με ανώτερη ηθική αλλά και να δώσουμε βαθύτερη έννοια στις λέξεις αρετή και τιμή, στην ανθρωπότητα.
 Ευχαριστώ».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης που επιμελήθηκε η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, περιλάμβανε μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τη συμβολή της στην επανάσταση του 1821.
Η συναυλία, που διηύθυνε ο Ευθύμης Μαυρίδης, αποτελούνταν από χορωδούς της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης  Σακελλαρίδης», πλαισιώνονταν από 15μελή ορχήστρα καθώς και από 4 αξιόλογους σολίστ, τη Μαρία Δραγασιά, τον Γιάννη Χαρίση, τον Ηλία Παπάζογλου και τον Δημήτρη Χωνό.
Την παρουσίαση και αφήγηση επιμελήθηκε ο Περικλής Χατζηγιάννης. Στις απαγγελίες ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος. Η διαμόρφωση και συγγραφή των κειμένων έγινε από τον Ιστορικό και Εθνολόγο Θεόδωρο Ζαπουνίδη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΟΜΙΛΙΑ

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπλιέων, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Παναγιώτης Μελισσινός, ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Αναστάσιος Δημητρόπουλος ενώ στο κλείσιμο της εκδήλωσης χαιρέτισε και η Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου Νίκη Παναγούλια.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ιστορικός - Αρχειονόμος και Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Ν.Αργολίδος, Δημήτριος Γεωργόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον «Δημήτριο Υψηλάντη - τον ανιδιοτελή Πατριώτη».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, την εκδήλωση τίμησαν ο Έφορος της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Μπίντας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, που απουσίαζε από την εκδήλωση λόγω της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη στην περιοχή, μετά το πέρας της συναυλίας συναντήθηκε με τον  Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Διονύση Πασχάλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και παιδείας που ενδιαφέρουν τόσο τον Δήμο Ναυπλιέων όσο και το Διεθνές Ίδρυμα Μ. Αλεξάνδρου καθώς και τρόποι συνεργασίας μεταξύ των.


Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ 44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Την πρώτη συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη είχε το μεσημέρι της Τρίτης, αντιπροσωπεία του Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο., στο πλαίσιο συνεργασίας και ανακήρυξης της Σερβίας ως τιμώμενης χώρας για το 2015.

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Sinica Pavic, υποδέχτηκε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα στο προξενείο  την πιερική αντιπροσωπεία, που την αποτελούσαν ο πρόεδρος  κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος ώς και τα μέλη του Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  κ.κ. Νίκος Πασχαλούδης και Πλάτων Τασχουνίδης.  Στη συνάντηση συμμετείχε και ο συντοπίτης μας αντιπρόσωπος της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Βασίλης Λάμπρου.

Από την πλευρά του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κατατέθηκε επίσημα στο Γενικό Πρόξενο της Σερβίας, η πρόταση  να είναι η Σερβία  τιμώμενη χώρα στο 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2015.
 Από την πλευρά του προξενείου της Σερβίας και συγκεκριμένα του προξένου, εκφράστηκαν πολλές ευχαριστίες για την τιμή αυτή προς τη χώρα του. Δεσμεύτηκε πως θα μεταβιβάσει σύντομα την πρόταση στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Πολιτισμού και ευελπιστεί ότι η απάντηση θα είναι θετική.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για την ιστορία και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ Ολύμπου, ενώ η συζήτηση προχώρησε και σε προτάσεις για τον τρόπο και το περιεχόμενο της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα του πολιτισμού, του τουρισμού, αλλά και του οικονομικού.


Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί  το συντομότερο, με την προϋπόθεση να έχει δοθεί θετική απάντηση  στην πρόταση συνεργασίας του ΟΡ.ΦΕ.Ο από την πλευρά του σέρβικου Υπουργείο Εξωτερικών.

Φιλικό παιχνίδι Αναγέννηση Κολινδρου - U20 ΠΑΕ Αιγινιακος 0-3


Εμφάνιση σοφός ποιο βελτιωμένη από το πρώτο φιλικό τους με την Τραπεζούντα παρουσίασαν χθες τέταρτη στο γήπεδο του Κολινδρού οι Κ20 του Αιγινιακού καταφέρνοντας να κερδίσουν την Αναγέννηση ,μια ομάδα πολύ δυνατή με 3-0.
Οι μικροί του Αιγινιακου κατά διαστήματα παρουσίασαν θαυμάσιο ποδόσφαιρο και απίστευτη όρεξη στα τριψίματα , διανύοντας μονό την τρίτη εβδομάδα της προετοιμασίας τους .