ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΠΑΣΕΒΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Όπως, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπεσαν σαν τα κοράκια πάνω στον ΟΑΕΕ, έτσι και η κυβέρνηση  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, εντείνει την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
  • Λεηλάτησαν τα αποθεματικά. Τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια τις προηγούμενες δεκαετίες, τα έκαναν λίπασμα για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας.
  •  Τζογάρισαν τις εισφορές μας στο χρηματιστήριο, τις κούρεψαν με τα ομόλογα.
  • Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε δραματικά. Μόνο για το 2013, 40% κάτω. Πρόθεση τους είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο, για να διαθέσουν περισσότερο χρήμα για την ανάπτυξη που διαφημίζουν, για τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή.
Αποτέλεσμα;

  • Τα χρήματα που οι προηγούμενες γενιές πλήρωσαν για να έχουν, σήμερα, σύνταξη, λεηλατηθήκαν. Οι συντάξεις, πια,  πληρώνονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.
  • Ο ΟΑΕΕ, σήμερα, παρουσιάζει έλλειμμα 600 εκατομμυρίων. Δυσκολεύεται να καταβάλει τις συντάξεις. Τι κι αν πλήρωσαν, και με το παραπάνω, οι σημερινοί συνταξιούχοι τις εισφορές τους για δεκαετίες.
  • Χρησιμοποίησαν ακόμα και τα 120 εκατομμύρια που προορίζονταν για τους άνεργους συναδέλφους, για να πληρώσουν συντάξεις.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, το Ταμείο οδηγείται σχεδιασμένα σε άμεση χρεοκοπία. Έχουν το θράσος, να εκβιάζουν με τον μπαμπούλα ότι δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι συνεχείς περικοπές.
Ποιος θα πληρώσει τις σημερινές και τις αυριανές συντάξεις, με την μονοπώληση να προελαύνει την οικονομική κρίση να τσακίζει κόκκαλα και τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται;


Σχεδιάζουν;
  • Παραπέρα πετσόκομμα των συντάξεων εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Δεν τους αρκεί όσα τους άρπαξαν μέχρι τώρα.
  • Πιο γρήγορη κατεδάφιση των υπηρεσιών υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας που τις έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται η  τροπολογία που παρουσίασε ο υπουργός, εκπρόσωπος του κεφαλαίου ΒΡΟΥΤΣΗΣ, για άμεση μείωση των επόμενων συντάξεων κατά 30-35%. Η απόσυρση μετά από το θόρυβο και την αντίδραση που ξεσηκώθηκε, δεν πρέπει να ξεγελάσει και να καθησυχάσει κανέναν. Είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουν.
Νέα σενάρια κυκλοφορούν, για οριζόντια περικοπή όλων των συντάξεων, κατά 20 ή και 50 ευρώ για όλους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΗ
 ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ.

Προσπαθούν να στοχοποιήσουν τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, και είναι ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Προσπαθούν να μας  κάνουν συνενόχους για τα αδιέξοδα του Ταμείου, που οι κυβερνήσεις δημιούργησαν.
Αδιαφορούν που  χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, να θεωρήσουν βιβλία, γιατί δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Μας ξεζουμίζουν με τις νέες αυξήσεις των εισφορών, μέσα από την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών κλάσεων.
Μας κοροϊδεύουν με το επίδομα ανεργίας. Οι προϋποθέσεις που βάζουν αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων.
Μας εξοντώνουν με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που ετοιμάζουν.

Γι αυτό !
  • Στέλνουν ραβασάκια για μετατροπή των χρεών προς των ΟΑΕΕ, σε χρέη προς το Δημόσιο.
  • Απειλούν όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, με κατασχέσεις και φυλάκιση.
  • Κτίζουν νέες φυλακές – στρατόπεδα, με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ρουπακιώτη, για τους χιλιάδες φοροοφειλέτες.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Ο κάθε αυτοαπασχολούμενος που δεν μπορεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ, χρωστάει μόνο στον εαυτό του.
Αντίθετα, το μεγάλο κεφάλαιο που ωφελήθηκε για δεκαετίες από την λεηλασία των ταμείων, χρωστάει δισεκατομμύρια στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με το παραπάνω για τις πενιχρές συντάξεις τους. Οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι είναι υπεύθυνοι μόνο για τις δικές τους συντάξεις.

Για την άθλια οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, είναι αποκλειστικά υπεύθυνες, οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν για δεκαετίες.
Η σημερινή κυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, επιταχύνει τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια.  
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

Έχουν ευθύνες οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, γιατί, αντί για αγώνες, όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιδίωκαν «κοινωνικούς διάλογους».

Είναι συνένοχες, σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έφτασαν το ασφαλιστικό σύστημα στα σημερινά αδιέξοδα. Δεν προετοίμασαν, δεν είπαν την αλήθεια στους αυτοαπασχολούμενους.

Αντίθετα προσπάθησαν να τους αποκοιμίσουν, με τις δήθεν ευκαιρίες που ανοίγονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γραμμένα, όλα αυτά τα μέτρα που σήμερα επιταχύνονται.
Γι αυτό είναι αποπροσανατολισμός η θέση τους για καλύτερη διαχείριση και νοικοκύρεμα του ταμείου. Είναι υποκριτική και κάλπικη η δήθεν αγωνία τους για τις συντάξεις.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση
Αρνούμαστε να γίνουμε τα θύματα της κρίσης που τα μονοπώλια και κυβερνήσεις τους, δημιούργησε.
Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς το εισόδημα να μειώνεται, τα χρέη να μας πνίγουν, τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αυτοκινητιστές και συνταξιούχοι, πρέπει να αντιδράσουμε!
 Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Λεφτά υπάρχουν.
Τα δίνουν απλόχερα στις τράπεζες και τους μονοπωλιακούς ομίλους για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Δεν αποδεχόμαστε τη ουσιαστική κατάργηση του ΟΑΕΕ, την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Αυτό επιδιώκει η άρχουσα τάξη της χώρας. Αυτό προωθεί για λογαριασμό της η τρικομματική κυβέρνηση.

Καλούμε σε συναγερμό όλους τους συναδέλφους, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΣΤΗΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ.
ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΕΧΟΥΜΕ.
ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

·         Καμιά μείωση στις συντάξεις.
·         Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, τώρα. Όσους εργάζονται και όσους είναι άνεργοι, ανεξάρτητα από χρέη στον ΟΑΕΕ.
·         Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία.
·         Επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν, χωρίς προϋποθέσεις.
·         Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύθηκαν.
·         Άμεση αναπλήρωση, όλων των χρημάτων που χάθηκαν με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση.
·         Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, χωρίς υποβιβασµό της κλάσης και χωρίς μείωση της σύνταξης.
·         Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα.
·         Μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών, ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημα.
·         Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση.
·         Κατάργηση της ποινικοποίησης των χρεών προς το Ταμείο. ΟΧΙ στη μετατροπή τους σε χρέη προς το Δημόσιο.
·         Βαρέα και ανθυγιεινά για τους αυτοαπασχολούμενους με όρους ανάλογους με τους εργαζόμενους και κρατική επιχορήγηση.
·         Επιστροφή και συμψηφισμός των χρημάτων που προεισπράχτηκαν για επιδότηση και περίθαλψη ανέργων, µε τις ασφαλιστικές εισφορές.

 12 Ιουνίου και ώρα 10 συγκέντρωση  διαμαρτυρίας  στα πολυιατρεία του ΕΟΟΠΠΥ (ΙΚΑ)
 




Σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, οι μικροί μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου Μακρυγιάλου Πιερίας, συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς τους. Εκεί στο Ναυτικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου κύριο Νίκο Βλαχόπουλο και από μέλη του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου κύριο Φελώνη Χρήστο και κύριο Τριανταφύλλου Ιωάννη. Φωτογραφίες από την επίσκεψη μπορείτε να δείτε πιο κάτω:





Στo XΩΝΙ "στηριΖΟΥΜΕ Ελλάδα" και θέλουμε τη γνώμη σας


ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ! ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ

Παρέδωσαν στους δανειστές και τηλεοπτικές συχνότητες!


Του Δημήτρη Τσιμούρα
Το ότι, σχετικά  μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, κατάφεραν τόσα πολλά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι γεγονός ότι ετοίμαζαν κατάλληλα το έδαφος χρόνια πριν τη μεγάλη εφόρμηση. Προπαντός φρόντισαν να αλλάξουν τις συνειδήσεις!  Κατασκεύασαν έναν άλλο άνθρωπο! Εφόρμησαν και μας σμπαράλιασαν τη σκέψη, την αξιοπρέπειά, τη μπέσα, τη λεβεντιά! Σκόρπισαν  -προς το παρόν- την «κρίσιμη μάζα» που θα δημιουργούσε την  έκρηξη! 
Από τα βασικά εργαλεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των συνειδήσεων και στην κατασκευή του «νέου τύπου» ανθρώπου είναι  το επί τούτου σχεδιασμένο εκπαιδευτικό σύστημα, το ρουσφέτι και η προώθηση των «ατομικών λύσεων», ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός,  οι ειδικά  κατασκευασμένοι φορείς… «ανθρωπιστικού» ή άλλου χαρακτήρα,  η λεγόμενη… «πνευματική ηγεσία» του τόπου, τα ΜΜΕ.
Τα ΜΜΕ   αποτέλεσαν και  αποτελούν την αιχμή του δόρατος των «αρπαχτικών», στην προσπάθειά τους αφενός να βάλουν στο χέρι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου της πατρίδας μας και  αφετέρου να έχουν συνεχώς κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους την πολιτική εξουσία, ώστε από κοινού  να  «οδηγήσουν»   τους εργαζόμενους  σε καθεστώς δουλείας και εξαθλίωσης!
Οι… «εταίροι» δανειστές μας όχι μόνο δεν έμειναν έξω από τον έλεγχο της «ενημέρωσης»  αλλά απέκτησαν άμεση πρόσβαση σ’ αυτήν!  Ήδη, αυτήν τη στιγμή, έχουν στην κατοχή τους ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, οι οποίες και τους εκχωρήθηκαν από τα κυβερνητικά ανδρείκελα, με αποτέλεσμα να  μπορούν καθημερινά ανενόχλητοι και απρόσκλητοι να μπαίνουν στα σπίτια μας! Υπάρχουν άλλοι κυβερνήτες έστω και τριτοκοσμικών χωρών που να ενήργησαν ανάλογα;
Αφορμή για να γραφούν αυτές οι γραμμές είναι η  εκχώρηση από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση συχνοτήτων της ΕΡΤ σε τηλεοπτικά κανάλια των επικυρίαρχων αλλά και η εν γένει προσπάθεια που γίνεται,  ώστε να υπάρξει ο απόλυτος έλεγχος της άρχουσας τάξης στην «ενημέρωση», το φάσμα της οποίας  θα ξεκινά με την προώθηση της απόλυτης βλακείας, θα συνεχίζεται με τη χονδροειδή προπαγάνδα τύπου MEGA και θα καταλήγει στην   εκλεπτυσμένη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών καναλιών, τα αποτελέσματα της οποίας  προσδοκώνται σε ένα βάθος χρόνου.
Όταν ανακοινώθηκε η εκχώρηση των συχνοτήτων στους επικυρίαρχους,  το όλο ζήτημα, όπως ήταν… φυσικό, πέρασε στα «ψιλά»! Τότε,  πέρα από μια τυπική ανακοίνωση των κυβερνώντων, δεν δόθηκε καμιά άλλη διάσταση στο θέμα  ούτε  έστω και  κάποια  λογικοφανής εξήγηση. Δηλαδή ήταν σαν να μη συνέβη τίποτα!   «Από τα προγράμματα των διεθνών δημόσιων τηλεοπτικών φορέων BBC World News και Deutsche Welle αντιστοίχως, αντικαθίστανται τα προγράμματα των καναλιών «Σινεσπόρ» και «Πρίσμα+», στο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΡΤ έχει δώσει στους Έλληνες τηλεθεατές τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω της επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας και στο πρόγραμμα του διεθνούς καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης της Γαλλίας TV5 Monde….»   ( ΕΘΝΟΣ On Line 16/3/12).   
Βέβαια, ποιος τότε θα μπορούσε να δώσει  σημασία σε μια τέτοια… «αθώα  λεπτομέρεια», μπροστά στον ορυμαγδό των καθημερινών ανατροπών και της κάθε είδους και μορφής τρομοκρατία που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε; Λεπτομέρεια που βέβαια  από  τα…  ελληνόφωνα  ΜΜΕ τότε  παρουσιάστηκε  στα «ψιλά» σαν ένα απόλυτα φυσικό γεγονός!   Όμως, μια πιο προσεκτική εξέταση αυτής της…  «λεπτομέρειας» θα μπορούσε να μας οδηγήσει στους πραγματικούς λόγους και  στόχους των ξένων επικυρίαρχων και των ντόπιων συνεργών τους.
Με μια δεύτερη  ματιά λοιπόν εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει   ότι η κίνηση  των κυβερνώντων, για την  εκχώρηση κρατικών συχνοτήτων σε κανάλια των επικυρίαρχων χωρών, έχει διττό στόχο.  Αφενός την  υποβολή  διαπιστευτηρίων  υποτέλειας  και υποταγής στους  επικυρίαρχου «εταίρους» μας -εκχωρώντας στην ουσία και με αυτόν τον τρόπο σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας-  και αφετέρου τη διαμόρφωση ενός άλλου ανθρώπου -με τον βομβαρδισμό…  «ενημέρωσης»- περισσότερο αλλοτριωμένου   και από τον σημερινό, απολύτως στα μέτρα τους, από τον οποίο όχι μόνο θα λείπει εντελώς η ταξική συνείδηση αλλά θα του είναι ξένες οι έννοιες της πατρίδας,  της θρησκείας, της  ιστορίας, του πολιτισμού και φυσικά της γλώσσας, γιατί είναι προφανές ότι αυτές θα χτυπηθούν στη ρίζα τους!
Είναι σίγουρο ότι ο κύριος στόχος τους θα είναι η νεολαία. Η  νεολαία που είναι πιο ευάλωτη,  γιατί αφενός γνωρίζει τις γλώσσες που εκπέμπουν οι εν λόγω σταθμοί και αφετέρου γιατί δυστυχώς έχει χαμηλό υπόστρωμα παιδείας. Άλλωστε,  φρόντισαν επιμελώς γι αυτό οι κυβερνήσεις μας!  Άρα, στερείται μηχανισμών άμυνας και αντίδρασης!
 Έτσι, η άρχουσα τάξη, ασχέτως εθνικής προέλευσης, χτυπώντας στην κυριολεξία το νου,  θα εξασφαλίσει και θα διαιωνίσει την απόλυτη  κυριαρχία της, εφόσον βέβαια πετύχει τους παραπάνω στόχους της και εφόσον δεν εξεγερθούμε έγκαιρα!
Δηλαδή, από ότι φαίνεται οι… «εταίροι» μας, για τους δικούς τους λόγους βέβαια, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη δήλωση  που φέρεται ότι έκανε ο τέως υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ,  Χένρυ Κίσινγκερ, του οποίου  τα έργα και οι ημέρες   είναι γνωστά τοις πάσι! Δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα… Τότε ίσως συνετισθεί…»
 Όταν όμως το κράτος στερεί τα πάντα και εξαθλιώνει στην κυριολεξία έναν ολόκληρο λαό, χρειάζεται πολύ θράσος -και το έχουν- για να μας πείσουν οι κυβερνητικοί «κλικλίκοι»  ότι με την «τηλεοπτική τους ανάπλαση» ενδιαφέρονται τάχα για το «τζαμάτο»  τηλεοπτικό μας σήμα, τη στιγμή μάλιστα που το  εν λόγω «εγχείρημα» θα έχει κόστος πάνω από 60 εκ. ευρώ!  
Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν και με το τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας, με τις εξελίξεις στην εναπομείνασα ΕΡΤ και στην ιδιωτική τηλεόραση, δημιουργούν ένα φάσμα σχεδόν απόλυτου ελέγχου της «ενημέρωσης»! Και είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αποκτήσουν και τον πλήρη έλεγχο του διαδικτύου.  
Σε καμιά περίπτωση αυτές οι γραμμές δεν έχουν στόχο να καλύψουν  όλες τις πτυχές αυτού του σοβαρού θέματος. Όμως, κανένας που αντιτίθεται επί της ουσίας σ’ αυτήν την πολιτική δεν δικαιούται να το αγνοεί, να το υποβαθμίζει, να σιωπά. Εδώ η σιωπή είναι συνευθύνη δεν είναι χρυσός!
Όμως, από ότι φαίνεται, αφού τα τελευταία πενήντα-εξήντα χρόνια οι κυβερνήσεις μας δεν κατάφεραν να μας κάνουν… «αμερικανάκια», τώρα  βάζουν τα δυνατά τους, βάζουν πλάτες, υποβάλουν διαπιστευτήρια, ώστε να καταντήσουμε εξαθλιωμένα…  «αγγλογαλλογερμανάκια»! Και το χειρότερο, η γλώσσα μας, η ελληνική γλώσσα -όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου- θα είναι πλέον ξένη για μας! 
Βέβαια, πολλά από τα σχέδιά  τους, που δυστυχώς  μέχρι στιγμής έχουν  υλοποιήσει, συσσώρευσαν στον ελληνικό λαό ανασφάλεια και αβεβαιότητα,  δυστυχία και εξαθλίωση!  Παρόλα αυτά συνεχίζουν ακάθεκτοι, χωρίς αναστολές, για να μας φτάσουν μέχρι το… «τέλος»!
Όμως, κάνουν ένα τεράστιο λάθος! Αγνοούν τη συσσωρευμένη οργή μας! Για την έκρηξη της ένα και μόνο «καψύλλιο» είναι αρκετό! Και να είναι σίγουροι πως, από ότι φαίνεται, δεν θα μπορέσουν να την αποφύγουν!
4/6/13


Σέξι σερβιτόρες τα πετάνε έξω όλα!

Βαρεθήκατε τις κλασσικές σερβιτόρες με το τζινάκι και τη μπλουζίτσα;
Εμείς θα σας δείξουμε πολύ καλύτερες από αυτές που έχετε συνηθίσει. Τα κορίτσια φοράνε μαγιό, κοντά σορτσάκια, μπλούζες που αναδεικνύουν το στήθος και σερβίρουν με χάρη τους πελάτες.
Μπυρίτσα κανείς;

O Άδωνις θέλει σχόλια για το νέο video clip της sexy…. Ευγενίας! (video)

Την νέα της δουλειά προμοτάρει η Ευγενία Μανωλίδου, με ένα διαφημιστικό video clip που ανέβηκε στο διαδίκτυο. Το βίντεο παρουσιάζει τις προετοιμασίες της παράστασης, με την Ευγενία να διευθύνει σε μια πλατεία, ένα απόλυτα χαλαρό και καλοκαιρινό musical. Η ίδια έχει αντίστοιχη διάθεση, αφού είναι πολύ απλά ντυμένη με ένα κολάν και πιο sexy από ποτέ.
Το βίντεο ανέβασε στο twitter ο καλύτερος …manager της Ευγενίας Μανωλίδου, που δεν είναι άλλος από τον Άδωνι Γεωργιάδη , ο οποίος ζήτησε και σχόλια!
πηγή: parapolitika

Εκεί που οι δικαστές δεν είναι ανδρείκελα Γερμανοτσολιάδων και τιμούν τη δικαιοσύνη! Ιταλία: Αντισυνταγματική κρίθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους...


Υπάρχει δικαιοσύνη καθεστώτων και αδέκαστη δικαιοσύνη… στην πατρίδα μας έχουμε ως επί το πλείστον απογόνους του Κόλλια! 

Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους Ιταλούς πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο της χώρας αντισυνταγματική. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ρώμης αφορά την υποχρέωση που είχε επιβληθεί στους συνταξιούχους δημόσιων και ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών με...
μεικτές αποδοχές από 90.000 μέχρι 150.000 ευρώ ετησίως -για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014- να καταβάλουν το 5% των απολαβών τους στα κρατικά ταμεία. Το ποσοστό της «εισφοράς αλληλεγγύης» ανέρχεται στο 10% για τους συνταξιούχους των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης της Ιταλίας με ετήσιες μεικτές απολαβές πάνω από 150.000 ευρώ. Το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε πως το μέτρο αυτό αντιβαίνει στην αρχή ισότητας όλων των πολιτών και στην ομαλή λειτουργία του φορολογικού συστήματος.
Οι δικαστές θεωρούν ότι δεν μπορεί να απαιτούνται θυσίες από μια μόνον κατηγορία πολιτών -αυτή των συνταξιούχων-, όσο υψηλά και αν είναι τα εισοδήματά της, σημειώνουν μέσα ενημέρωσης. Οι αποδοχές από συντάξεις δεν είναι κατώτερης φύσεως από τις υπόλοιπες άλλης προέλευσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης των μελών του Αρείου Πάγου της Ιταλίας. Τα ποσά που παρακρατήθηκαν τους τελευταίους 22 μήνες πρέπει να επιστραφούν από το ιταλικό δημόσιο.
Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα καλείται να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εσόδων. Τον Οκτώβριο του 2012 οι ιταλοί ανώτατοι δικαστές είχαν εκφρασθεί με παρόμοιο τρόπο σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων. Τόνιζαν ότι τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να αφορούν όλους τους πολίτες με εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των φορολογουμένων από μέρους του δημοσίου.
 
 
 
 
 


Βαρουφάκης: “Η Ελλάδα θα μείνει πτωχευμένη για πάντα”



"Η Ελλάδα θα μείνει πτωχευμένη για πάντα"


«Η Ελλάδα θα μείνει πτωχευμένη για πάντα, με την τρόικα για πάντα», είπε ο οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης στον Real Fm, εκτιμώντας ότι «δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους γιατί αυτό αποτελεί “αγκάθι” για τους Γερμανούς»
Αναφερόμενος σε ένα εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, με το οποίο το Ταμείο παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, ο οικονομολόγος δήλωσε ότι «το ΔΝΤ εδώ και καιρό θυμώνει όλο και περισσότερο με την Γερμανία».
thestival

Εφημεριδα Πολιτεία: "Οι ίδιοι που καταθέτουν ενστάσεις εναντίον της απόφασης της περιφέρειας για απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων, είναι αυτοί που δεν λένε να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Τι δεν καταλαβαίνεις;"


http://www.eptanews.gr/index.php/home/tetoia-ora-tetoia-logia/item/4509-%CF%84%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-31-05-2013

Μα καλά, πώς αυξήθηκε η ανεργία τον Μάρτιο; Αφού ο Βρούτσης έλεγε πως έγιναν περισσότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις.

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

 Θεαματική στροφή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων σημειώθηκε χθες. Οι κορυφαίες εφημερίδες του κατεστημένου των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας προχώρησαν σε «πυρ ομαδόν» εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέχρι και τη Δευτέρα οι ίδιες εφημερίδες σχεδόν αγνοούσαν τις βίαιες συγκρούσεις στην Τουρκία! Το γεγονός ότι ακριβώς την ημέρα που άρχισε η αποκλιμάκωση των βιαιοτήτων της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, ο Τύπος των ΗΠΑ και της Ευρώπης προχώρησε σε εντονότατη προβολή των συγκρούσεων και όχι μετά το Σάββατο και την Κυριακή, προκάλεσε υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα αυτής της όντως πρωτοφανούς δημοσιογραφικής επίθεσης κατά του Ερντογάν. Υποψίες που ενισχύονται από το γεγονός ότι όλες αυτές οι εφημερίδες εξαίρουν τη στάση του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έχει έρθει πλησιέστερα προς τις θέσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας. «Εξέγερση εναντίον του Ερντογάν» ήταν π.χ. ο τίτλος χθεσινού πρωτοσέλιδου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Το ίδιο επιθετικός και ο υπότιτλος του άρθρου: «Εφυγε το λούστρο. Ο αυταρχικός Τούρκος πρωθυπουργός έγινε εχθρική εικόνα»! Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ»: «Η εξέγερση εναντίον της εξουσίας εξαπλώνεται στην Τουρκία» είναι ο τίτλος της στη δεύτερη σελίδα. «Η αλαζονεία του Ερντογάν υποδαυλίζει τη διαμαρτυρία – Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη την Τουρκία» αναγγέλλει με εντυπωσιακό τρόπο από την πρώτη σελίδα της. «Η αδιαλλαξία μπορεί να είναι η καταστροφή του Ερντογάν» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» είναι πιο συγκρατημένοι: «Μάχη για την ταυτότητα της Τουρκίας» είναι ο δικός τους κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος.
Το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ενισχύει τις υπόνοιες ότι κάποια σοβαρή διάσταση απόψεων έχει ανακύψει μεταξύ του Ερντογάν και της αμερικανικής κυβέρνησης: «Είναι βαθιά ανησυχητικά … τα σχέδια του Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα για να ενισχύσει την Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να μπορέσει να κατεβεί υποψήφιος για το αξίωμα αυτό το 2014 και να παρατείνει τον χρόνο παραμονής του στην εξουσία» γράφει μεταξύ άλλων. «Ο Ερντογάν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του άλλα μέλη του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ...» προσθέτει διακριτικά το κύριο άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Με έμμεσο τρόπο και χρησιμοποιώντας τουρκικές πηγές έβαζε και η γαλλική «Λε Μοντ» το θέμα των ελπίδων που ξαφνικά στηρίζουν, όπως φαίνεται, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τον Τούρκο πρόεδρο Γκιουλ. «Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της ημερήσιας εφημερίδας ?Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ? Μουράτ Γιετκίν, ο πρόεδρος Γκιουλ ήταν αυτός που διέταξε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την πλατεία Ταξίμ. Την Κυριακή το βράδυ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα λαϊκό σύνθημα καλούσε τον Γκιουλ, ο οποίος έχει γίνει ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 2014, να παρέμβει για να βάλει τέλος σε αυτή την πολιτική κρίση» έγραφε η γαλλική εφημερίδα.
Στους Tεύτονες, όμως, δεν αρέσουν τα μισόλογα και οι έμμεσοι τρόποι έκφρασης της γνώμης τους. Με γερμανική ωμότητα η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς περιστροφές: «Πετυχημένη ήταν η Τουρκία όταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ερντογάν και έξυπνα έβαζε την αδάμαστη ενεργητικότητα του Ερντογάν σε τροχιά που ωφελούσε τη χώρα.
Τον ερχόμενο χρόνο τελειώνει η θητεία του Γκιουλ ως προέδρου και μεγάλες προσδοκίες κατευθύνονται προς αυτόν» υπογραμμίζει. Με άλλα λόγια, Αμερικανοί, Γερμανοί και λοιποί ποντάρουν στον Γκιουλ ως αντίπαλο του Ερντογάν και το λένε ανοιχτά! Γιατί όμως; Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης των Αμερικανών και των Ευρωπαίων απέναντι στον Ερντογάν;
Ομολογούμε ότι μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ένα κοινό ουσιαστικά σημείο στα κύρια άρθρα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Γράφει η αμερικανική εφημερίδα: «Μερικοί Τούρκοι φοβούνται ότι η υποστήριξη του Ερντογάν για τους αντάρτες εναντίον του Ασαντ στη Συρία μπορεί να σύρει την Τουρκία στον πόλεμο». Το ίδιο επισημαίνει και η γερμανική εφημερίδα: «Πολλοί φοβούνται, όχι αβάσιμα, ότι η τυχοδιωκτική (!) συριακή πολιτική του Ερντογάν απειλεί την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας». Επί της ουσίας εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά οι Αμερικανοί έχουν λυσσάξει να εξοπλίζουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και η ΕΕ ήρε το εμπάργκο εξοπλισμού τους προ ημερών και επικρίνουν τον Ερντογάν γιατί τους στηρίζει; Μυστήριο!
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η λιτότητα ρημάζει την Ευρώπη και... αυξάνει το χρέος!


Έξι χρόνια τώρα, από το 2007 έως και το 2012, το δημόσιο χρέος αυξάνεται διαρκώς τόσο στις δεκαεφτά χώρες της Ευρωζώνης όσο και στις είκοσι εφτά της ΕΕ...

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Η κτηνώδης εξαθλίωση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών μέσω των Μνημονίων ή μέσω της άσκησης μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, διαπιστώνεται ότι μέχρι στιγμής κάθε άλλο παρά οδηγεί στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Αποκαλυπτική για την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της η ΕΕ και ιδίως η Ευρωζώνη –αν, φυσικά, υποτεθεί ότι κάποιος είναι αρκετά αφελής, ώστε να πιστεύει πως στόχος της ασκούμενης πολιτικής είναι η μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους– είναι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τη δημοσιονομική κατάσταση των είκοσι εφτά χωρών που ανήκουν στην ΕΕ.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Έξι χρόνια τώρα, από το 2007 έως και το 2012, το δημόσιο χρέος αυξάνεται διαρκώς τόσο στις δεκαεφτά χώρες της Ευρωζώνης όσο και στις είκοσι εφτά της ΕΕ. Κατά μέσο όρο ήταν 66,2% του ΑΕΠ το 2007 στις χώρες της Ευρωζώνης. Το 2008 ανέβηκε στο 69,9% και το 2009 εκτοξεύθηκε στο 80%. Νέα αύξηση στο 85,4% το 2010 και περαιτέρω μικρή αύξηση στο 87,3% το 2011. Πέρσι ξεπεράστηκε και το φράγμα του 90%, με μέσο όρο δημόσιου χρέους για την Ευρωζώνη 90,6% του ΑΕΠ για το 2012.

Αντιστοίχως για τις είκοσι εφτά χώρες-μέλη της ΕΕ, το δημόσιο χρέος τους κατά μέσο όρο από το 59% του 2007 έχει απογειωθεί στο 85,3% το 2012.

Ποιο Μάαστριχτ;
Υπενθυμίζεται ότι το όριο για το δημόσιο χρέος που έχει επιβάλει το Μάαστριχτ είναι το 60% του ΑΕΠ κατ’ ανώτατο.

Πόσες χώρες της Ευρωζώνης έχουν λοιπόν δημόσιο χρέος κάτω του 60%; Μόνο... πέντε (!) από τις δεκαεφτά. Ποιες είναι αυτές; Όχι, δεν είναι μεταξύ αυτών ούτε η Γερμανία ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία ούτε καμιά αξιόλογη οικονομία. Οι πέντε πρωταθλητές της Ευρωζώνης είναι το... Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φινλανδία! Και οι πέντε αυτές μικρές χώρες μαζί έχουν συνολικό πληθυσμό 14,5 εκατομμύρια κατοίκους από τα... 300 και πλέον εκατομμύρια των κατοίκων των κρατών της Ευρωζώνης – ούτε το 5%!

Όσον αφορά στη Γερμανία με τα πλέον των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, το δημόσιο χρέος της κατά το 2012 ανήλθε στο 81,9% του ΑΕΠ της. Επίδοση, φυσικά, καλύτερη από της Γαλλίας με τα 60 εκατομμύρια κατοίκους της, που έχει δημόσιο χρέος 90,2% του ΑΕΠ της, ή της Ιταλίας με τα επίσης 60 εκατομμύρια ανθρώπους, που το χρέος της ανέρχεται στο αστρονομικό ύψος του... 127% (!) του ΑΕΠ της.

Ελληνική πρωτιά
Υπάρχει και ένα άλλο, πολύ διασκεδαστικό ή μάλλον κωμικοτραγικό στοιχείο. Κατά τη διάρκεια του 2012 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στις δεκαέξι από τις δεκαεφτά χώρες της Ευρωζώνης. Σίγουρα δεν πάει ο νους σας στο ποια είναι εκείνη η μοναδική και σπάνια χώρα που κατόρθωσε τον ακατόρθωτο για όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη άθλο της μείωσης του χρέους της. Ε, λοιπόν, ναι, είναι η πιο εξαθλιωμένη και ξεφτιλισμένη, η... Ελλάδα!

Η Ελλάδα του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη! Η Ελλάδα των πολιτικών απατεώνων, που λεηλάτησαν κατά 80% τα χρήματα όσων τα είχαν τοποθετήσει σε κρατικά ομόλογα με το «κούρεμα» και την «επαναγορά» τους, «έριξε» τυπικά το δημόσιο χρέος της από το 170,3% του ΑΕΠ το 2011 στο 156,9% το 2012. Ένα ποσοστό που χαρίζει στη χώρα μας μια άνετη ευρωπαϊκή πρωτιά με... 30 (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τη δεύτερη Ιταλία.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά το 2012 είναι επίσης περίπου κατά 30 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο (!) από τότε που άρχισαν να μας «σώζουν» η ΕΕ και το ΔΝΤ! Με όλες τις χυδαίες λαθροχειρίες του ΠΑΣΟΚ και των Γερμανών επικυρίαρχων, το χρέος του 2009 εμφανίστηκε στο 129,7% του ΑΕΠ και, μετά από τρία φρικτά χρόνια «σωτήριας» εξαθλίωσης του λαού μας μέσω των εφιαλτικών Μνημονίων, το χρέος αυτό αντί να μειωθεί... αυξήθηκε από το 129,7% στο 156,9% του ΑΕΠ και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αυξηθεί και πάλι το 2013. Έκτακτα!

Απατηλές ευρω-εντυπώσεις
«Συνολικά, έξι κράτη-μέλη της ΕΕ σημείωσαν βελτίωση στο δημόσιο χρέος τους σχετικά με το ΑΕΠ το 2012 σε σύγκριση με το 2011 και είκοσι ένα κατέγραψαν επιδείνωση», αναφέρει η Eurostat παρουσιάζοντας τα στοιχεία.

Σωστά. Μόνο που δεν επισημαίνει μια «λεπτομέρεια» που έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα: Οι πέντε από τις έξι αυτές χώρες... δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη! Έχουν έτσι το δικό τους νόμισμα και πλήρη νομισματική κυριαρχία. Η έκτη χώρα –και μοναδική της Ευρωζώνης– που μείωσε το ποσοστό του δημόσιου χρέους της είναι η... Ελλάδα! Μιλάμε για τον... απόλυτο θρίαμβο της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωζώνη, αφού έχει ως υπόδειγμα επιτυχίας της την καταβαραθρωμένη οικονομικά Ελλάδα, μια χώρα που βυθίζεται στη μιζέρια, τη δυστυχία και τη φτώχεια με ραγδαίους ρυθμούς, γυρίζοντας κάθε χρόνο μία... δεκαετία πίσω.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις δεκαπέντε «παλιές» χώρες της ΕΕ, αυτές δηλαδή που ανήκαν στη Δυτική Ευρώπη πριν η ΕΕ διευρυνθεί με τα δέκα κράτη του τέως «υπαρκτού σοσιαλισμού» συν την Κύπρο και τη Μάλτα, θα διαπιστώσουμε ότι έντεκα χώρες έχουν χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους και μόνο τέσσερις έχουν κάτω από το όριο αυτό. Μάλιστα οι δύο από τις χώρες αυτές παραμένουν οικειοθελώς εκτός ευρώ – η Σουηδία και η Δανία. Οι άλλες δύο είναι το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία, των οποίων πάντως το δημόσιο χρέος αυξάνεται. Το 2007 το Λουξεμβούργο είχε χρέος μόλις 6,7% και το 2012 αυτό είχε ανεβεί στο 20,8% του ΑΕΠ. Η Φινλανδία το 2007 είχε χρέος 35,2% και το ποσοστό αυτό αναρριχήθηκε πέρσι στο 53%, προσεγγίζοντας σταδιακά το όριο του 60% που έχει θέσει το Μάαστριχτ και που καμία μεγάλη χώρα δεν λαμβάνει υπόψη της.

Μνημόνια ίσον καταστροφή
Η κτηνώδης εξαθλίωση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών μέσω των Μνημονίων ή μέσω της άσκησης μνημονιακής πολιτικής λιτότητας χωρίς την επίσημη συνομολόγηση Μνημονίου, όπως π.χ. στην Ισπανία ή την Ιταλία, διαπιστώνεται ότι μέχρι στιγμής κάθε άλλο παρά οδηγεί στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι – και δεν αναφερόμαστε μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας που προαναφέραμε. Ας αρχίσουμε με τις χώρες υπό καθεστώς Μνημονίου.

Το 2007 η Ιρλανδία είχε απίστευτα χαμηλό δημόσιο χρέος – μόλις 25% του ΑΕΠ της. Ένα ποσοστό που το 2009 είχε εκτιναχθεί στο 65,6%. Μόλις όμως μπήκε το 2010 επισήμως υπό καθεστώς Μνημονίου, το χρέος της απογειώθηκε στη... στρατόσφαιρα: 92,1% του ΑΕΠ το 2010 και 106,4% το 2011. Αύξηση κατά ακόμη 10 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων το 2012 και ποσοστό 117,6% του ΑΕΠ. Η Ιρλανδία έγινε Ελλάδα! Από εκεί, δηλαδή, που το 2007 εμείς είχαμε χρέος 105% και οι Ιρλανδοί 25%, τώρα γίναμε σχεδόν ίσα κι όμοια!

Λιγότερο εντυπωσιακή, αλλά προς την ίδια κατεύθυνση και η πορεία της Πορτογαλίας. Το 2007 είχε δημόσιο χρέος 68,3% του ΑΕΠ, ποσοστό λίγο πάνω από το όριο του Μάαστριχτ. Με το που την έβαλαν σε καθεστώς Μνημονίου, την πήρε κι αυτήν η κάτω βόλτα: 94% του ΑΕΠ το χρέος της το 2010, στη συνέχεια 108,3% το 2011 και 123,6% το 2012! Άλλη μια Ελλάδα, δημιούργημα της μνημονιακής λιτότητας.

Στον Καιάδα και η Ισπανία
Επισήμως η Ισπανία δεν τέθηκε υπό καθεστώς Μνημονίου, αλλά η Μαδρίτη και η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει υποχρεωθεί υπό το κράτος ασφυκτικής πίεσης της Γερμανίας να ασκεί ουσιαστικά μνημονιακή πολιτική.

Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. Μόλις 36,1% του ΑΕΠ ήταν το ισπανικό δημόσιο χρέος το 2007. Μόλις όμως άρχισε το 2011 –με καθυστέρηση σε σχέση με Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία– η μνημονιακή πίεση, το χρέος σκαρφάλωσε στο 69,3% του ΑΕΠ το 2001 και έκανε άλμα στο 84,2% το 2012, με σαφείς προοπτικές περαιτέρω αύξησης.

Έφτασε έτσι το 2012 και η Ισπανία, η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, στα επίπεδα των υπόλοιπων τριών: 81,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, 90,2% της Γαλλίας και 127% της Ιταλίας.

Όσο για τη Βρετανία, μπορεί να μην ανήκει στην Ευρωζώνη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υστερεί των προαναφερθεισών χωρών ως προς την αθλιότητα των δημοσιονομικών της επιδόσεων, απόρροια της ακραίας πολιτικής λιτότητας που ασκεί η δεξιά κυβέρνηση Κάμερον. Στο 90% του ΑΕΠ της χώρας ανήλθε και στη Βρετανία το δημόσιο χρέος το 2012 από μόλις 44,5% που ήταν το 2007, έχοντας εκτιναχθεί στο 67,8% το 2009 λόγω της κρίσης του υπερανεπτυγμένου βρετανικού τραπεζικού συστήματος.

Η δυστυχής Κύπρος, η οποία το 2007 είχε δημόσιο χρέος 58,3%, μέχρι και το 2010 δεν το είχε αυξήσει ούτε καν κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, αφού βρισκόταν στο 61,3% του ΑΕΠ της. Το 2012 όμως, από το καλοκαίρι που άρχισε η επαίσχυντη πολιτική της Γερμανίας και του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, το χρέος εκτινάχθηκε στο 85,8% του ΑΕΠ και για το 2013 αναμένεται πραγματική κόλαση, παρά την αναίσχυντη ληστεία των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 09/05/2013 (Τεύχος 186)

Τι σημαίνει λάθος Μνημόνιο; Ότι θα το αντικαταστήσουμε με σωστό Μνημόνιο;


Αν κάναμε μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των εκθέσεων του ΔΝΤ και της παραδοχής του λάθους για το ελληνικό χρέος, ίσως δε θα έπρεπε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας.
Το mea culpa της Λαγκάρντ έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνής μέσα ενημέρωσης και αυτό ίσως να σήμαινε σε πιο… ιδανικές εποχές ότι θα έπρεπε να περιμένουμε βελτιώσεις του προγράμματος. Είναι όμως, έτσι;

«Το ΔΝΤ ομολογεί: Αποτύχαμε να αντιληφθούμε τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα στην Ελλάδα», είναι ο κεντρικός τίτλος στο δημοσίευμα του Guardian.
«Η ΕΕ έβαλε την ασφάλεια της ευρωζώνης πάνω από την Ελλάδα, αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ», γράφει η Telegraph που χαρακτηρίζει «κακοφτιαγμένο» το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επειδή ήταν μια προσπάθεια να σωθεί το κοινό νόμισμα παρά η ελληνική οικονομία που βούλιαζε στα χρέη της.

Το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press» κάνει για αξιοσημείωτες αποτυχίες στο πρόγραμμα λιτότητας που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, η «Wall Street Journal» υπογραμμίζει την ομολογία του ΔΝΤ ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική της αυστηρής λιτότητας ενώ οι  New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 λέει ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου από το 2010.

Την ίδια στιγμή, όμως, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για επιβολή νέων μέτρων από το 2015 και μετά, εφόσον δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή ή αν η Ελλάδα κάνει πίσω στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί.

Δηλαδή το ΔΝΤ μας λέει ότι αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμματο οποίο στηρίχθηκε σελάθος παραδοχές για το χρέοςθα μας επιβάλλουν κι άλλα μέτρα.
Να θυμίσουμε ότι το Μνημόνιο, δηλαδή τα δάνεια προς τη χώρα, τελειώνουν το 2014, επομένως η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές για να δανειστεί. Επίσης, με βάση το… λάθος πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, το χρέος θα πρέπει το 2020 να πέσει στο 124% ή και ακόμη πιο κάτω. Αφού όμως είναι λάθος είναι λανθασμένη και η εκτίμηση για τη μείωση του χρέους. Μπορεί δηλαδή να φτάσει το 128%, 130% ή και ακόμη περισσότερο.

Τι μας λέει, λοιπόν, το ΔΝΤ: Έχετε ένα λάθος Μνημόνιο και πρέπει να το διορθώσετε με ένα σωστό Μνημόνιο; Για να μειωθεί το χρέος σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή, τι πρέπει να γίνει; Να πάρουμε κι άλλα μέτρα μόνοι μας; Να επιτείνουμε στη σκληρή λιτότητα και να χειροτερεύσουν οι δείκτες της ανεργίας;

Ή μήπως να αποφασιστεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Αλλά αυτό με τι αντίτιμο θα γίνει; Με ένα… σωστότερο Μνημόνιο; Γιατί όλη αυτή η αυτοκριτική του ΔΝΤ, η «διαρροή» του απόρρητου εγγράφου και ο σάλος που έχει ξεσπάσει διεθνώς, μας μοιάζουν με στημένο παιχνίδι; Να αντικαταστήσουμε το λάθος Μνημόνιο με το σωστό και καθαρίσαμε;
Πολύ περίεργα πράγματα αλλά και πολύ ύποπτες οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Αλλά τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; 
Η μία λογική λέει ότι ο δανειστής κάνει ότι γουστάρει και ο δανειζόμενος αναγκάζεται να αποδεχθεί όλους τους όρους. 
Η άλλη λογική λέει ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους όρους για τη χώρα.
Και η τρίτη λέει ότι η «Ελληνική Άνοιξη» δεν είναι πολύ μακριά. Όχι γιατί το λέει ο Τσίπρας αλλά γιατί ο ελληνικός λαός βαρέθηκε να ακούει για λάθη που του στέρησαν το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και βαρέθηκε να ακούει τους ξένους και ντόπιους αξιωματούχους να υπόσχονται και να βάζουν στόχους οι οποίοι στηρίζονται σε -εσκεμμένα- λανθασμένα προγράμματα. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα χαθεί η Ελλάδα για ένα λάθος.