ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στην τραγωδία στα Τέμπη

Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στην τραγωδία στα Τέμπη
Ένα τραγικό περιστατικό που μέχρι και σήμερα έχει μείνει άσβεστο από τη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας
Μια μέρα σαν σήμερα, πριν 16 χρόνια, λίγο πριν τις 19:30 της Κυριακής 13 Απριλίου 2003 λαμβάνει χώρα στα Τέμπη μία ανείπωτη τραγωδία. Μία νταλίκα συγκρούστηκε με λεωφορείο γεμάτο με μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Αθήνα.
Όλα συνέβησαν όταν ο οδηγός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν έχασε τον έλεγχο στο δρόμο που διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών, περίπου στο 388ο χλμ της Ε.Ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το τουριστικό λεωφορείο.Τα νοβοπάν έκοψαν σαν ξυράφια το όχημα, αφαιρώντας τη ζωή 21 παιδιών και τραυματίζοντας σοβαρά άλλα εννέα.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ( κέρδος για το κεφάλαιο , οδυνηρές συνέπειες για το λαό) .




Στο νομό μας παρατηρείται εικόνα εγκατάλειψης και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Νοσοκομείο της πόλης μας .                                                                                                       
 Μερικά μόνο παραδείγματα : στο Κέντρο Υγείας υπάρχει έλλειψη ακτινολογικού μηχανήματος και ακτινολόγων  , έλλειψη μικροβιολόγου με αποτέλεσμα να μη γίνονται βασικές εξετάσεις , έλλειψη γιατρών, μετακίνηση γιατρών από τα περιφερικά ιατρεία στο Κέντρο Υγείας  με αποτέλεσμα να μένουν τα χωριά ακάλυπτα για μεγάλο μέρος του μήνα .
 Οι ελάχιστοι γιατροί ( ορθοπεδικός , ψυχίατρος ,  οφθαλμίατρος , νευρολόγος ) είναι επικουρικοί που σημαίνει ότι σε λίγο καιρό που τελειώνει η σύμβασή τους θα φύγουν !                                                                                                                  Στο νοσοκομείο είναι δραματική η κατάσταση σε βασικές κλινικές ( όπως παθολογική , καρδιολογική , κλπ ) λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού . Οι πολλές και συχνές εφημερίες , έχουν φέρει τους γιατρούς στα πρόθυρα της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης .  Το εξαντλητικό ωράριο, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη κοινωνικού και προσωπικού ελεύθερου χρόνου, τη στέρηση δυνατότητας αναψυχής, την αποδιοργάνωση της οικογενειακής ζωής, που αποτελούν βασικά στοιχεία της δυνατότητας αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Ο γιατρός δε μπορεί να αποδώσει ούτε κοινωνικά αλλά  ούτε στην εργασία του  .  Έτσι η λειτουργία της παθολογικής κλινικής , καρδιολογικής κλινικής κλπ  δεν είναι πια ασφαλής .
Τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ  :
·      Αντιμετωπίζουν τις υπηρεσίες στην Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι' αυτό περικόπτουν τις κρατικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
·      Μεταφέρουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γιατί αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν ατομική υπόθεση.
·      Αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες.
·      Επεκτείνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομούν ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Το πέρασμα της πρωτοβάθμιας υγείας μέσα από τους δήμους και τις περιφέρειες  ( τη λεγόμενη αποκέντρωση ) είναι ένα από τα μέσα για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που λέγεται συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα .
Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα επιβαρύνει οικονομικά, ακόμα περισσότερο, τις λαϊκές οικογένειες, αλλά θα υποβαθμίσει περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας και θα ενισχύσει την ταξική διαφοροποίησή τους ανάλογα και με την οικονομική δυνατότητα κάθε Δήμου.
Τα περί κανόνων λειτουργίας και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα είναι το άλλοθι για την ισχυροποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την εκμετάλλευση της ασθένειας σαν μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ , όταν λένε «δωρεάν» σύστημα Υγείας, δεν εννοούν πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προτείνουν , αφού πρώτα μείωσαν τις εισφορές στα ταμεία  (στο να γίνει μείωση συμφωνούν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ ) και έτσι δεν πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο .
 Ποιος θα  πληρώνει ; μα φυσικά ο εργαζόμενος λαός. 
Ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια , όπως από τον ιό του Δυτικού Νείλου , από τον ιό Ζίκα , από την ελονοσία , και ασθένειες που μεταδίδονται από δάγκωμα ζώων όπως η λύσσα  κλπ είναι παρούσες . Λόγω της οικονομικής πολιτικής όμως προφανώς επειδή δε λαμβάνονται μέτρα πρόληψης ( ψεκασμοί, περιορισμός και προστασία των αδέσποτων σκύλων κλπ)  έχουμε θύματα και θα έχουμε και άλλα . Ξεχασμένα νοσήματα όπως φυματίωση , ιλαρά, κλπ βρίσκονται στο προσκήνιο . Το κράτος μεταθέτει  την ευθύνη για εμβολιασμούς στον πολίτη. Δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης .                                                                                                                                     Ποιος πιστεύει ότι μέτρα πρόληψης  και μάλιστα δωρεάν θα πάρει ο  ιδιώτης που θα επενδύσει στην υγεία ; 
Εμείς παλεύουμε για  υπηρεσίες πρόληψης:                                                                                    
     -- Πρωτογενούς για τη μείωση ή εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ασθένεια.                        
    -- Δευτερογενούς για την προσυμπτωματική διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.                                                                                                                                                       
-- Τριτογενούς για την πρόληψη των υποτροπών και επιπλοκών από ασθένεια ή αναπηρία.
H πρόληψη συνδέεται με την αντιμετώπιση και εξάλειψη όλων εκείνων των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου (φτώχεια, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, έλλειψη ελεύθερου χρόνου κλπ.). Επίσης, στοχεύει στη διασφάλιση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, καθαρού περιβάλλοντος, υγιεινής διατροφής, εξάλειψης μεταδοτικών και μολυσματικών ασθενειών, σωματικής άσκησης κλπ.                                                                                                            .                                                                  
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·      Μαζικές προσλήψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης .
·      Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται  με οποιαδήποτε σχέση μερικής απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.                             
Είναι ντροπή να έχουμε τόσες ελλείψεις σε γιατρούς όταν χιλιάδες γιατροί ιδιώτες  στη χώρα μας  θέλουν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας .
Δύο είναι οι  δρόμοι ανάπτυξης στην Υγεία :                                                                                
Ο ΕΝΑΣ  : του καπιταλιστικού δρόμου που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, διατηρεί και επιδεινώνει όλες τις αιτίες που προκαλούν και οξύνουν τα προβλήματα υγείας, τα οποία εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες για να πλουτίζουν.   
 ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ  : ο δρόμος ανάπτυξης για τον οποίο παλεύει  η Λαϊκή Συσπείρωση, που απαλλαγμένος από την εκμετάλλευση, εξασφαλίζει τις συνθήκες, τα μέσα για την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας του λαού. 
Η σημερινή  κατάντια της Υγείας προκαλεί αγανάκτηση .
Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΓΩΝΑ


Σαρηγιαννίδης Κων/νος

ιατρός Δ/της ΕΣΥ ειδικός παθολόγος , υπεύθυνος του ΚΥ(κέντρο υγείας) Κατερίνης,      
  υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια» Κεντρικής Μακεδονίας 


Με προτεραιότητα το νερό, ο ιδιωτικός υπάλληλος Γιώργος Παπαγεωργίου υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Λόφου στο πλευρό του Θανάση Λιακόπουλου




O ιδιωτικός υπάλληλος Γιώργος Παπαγεωργίου θα είναι υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Λόφου, στο πλευρό του Θανάση Λιακόπουλου. O Γιώργος είναι οικογενειάρχης και ζει στον Λόφο, υποφέρει και αυτός από το πρόβλημα της έλλειψης νερού τους καλοκαιρινούς μήνες. «Θα είμαι υποψήφιος στο πλευρό του Θανάση γιατί θέλω να λυθεί επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε στο χωριό μας με το νερό. Ο Θανάσης προτάσσει το νερό πάνω από όλα και θέλω να δουλέψω και εγώ μαζί με την άξια ομάδα του για να υλοποιήσουμε αυτό το αναγκαίο έργο! Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα!»

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡ.ΦΕ.Ο. ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


      Συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών εν όψει της προετοιμασίας του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.), αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Γρηγόρη Παπαχρήστο, την ταμία, Ζαφείρω Κουσιοπούλου και το μέλος, Πλάτωνα Τασχουνίδη, επισκέφθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού.
  Η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο σε θέματα της εξωτερικής πολιτιστικής διπλωματίας, Μάρκο Μπόλαρη. Τα θέματα που τέθηκαν σχετίζονται  με τη συνεργασία της τιμώμενης χώρας  στο φετινό 48ο  Φεστιβάλ Ολύμπου, που είναι το Ισραήλ. Συζητήθηκε η δυνατότητα αποστολής αντιπροσωπείας του Οργανισμού στην τιμώμενη χώρα με σκοπό να προβάλει και να γνωστοποιήσει  το Φεστιβάλ Ολύμπου και γενικότερα την Πιερία. Ως επίσης και η προοπτική  να προσκληθούν στην Πιερία  τουριστικοί πράκτορες και μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα επικοινωνίας, ώστε να τη γνωρίσουν και να την προβάλουν στο Ισραήλ.
  Με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ Ολύμπου και τη γενικότερη συνεργασία των δύο πλευρών. Έγινε αναφορά στη σημαντική συμβολή του ΟΡ.ΦΕ.Ο. στην αξιοποίηση των ιστορικών τόπων της περιοχής, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα  προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, που έχουν σχέση με τις υποδομές.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο συναντήσεις υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος. Από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων, δόθηκε η διαβεβαίωση για την όσο το δυνατό καλύτερη επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν τόσο από την αντιπροσωπεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου όσο και από τους παρευρισκόμενους, τον Βουλευτή Πιερίας, Αστέριο Καστόρη και την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά.


 
                                             


                   

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για την αντιμετώπιση του Μαθητικού Άγχους από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

Με επιτυχία και τη συμμετοχή 500 μαθητών Λυκείου πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.
          Η  επιμορφωτική αυτή ημερίδα είχε θέμα «Διαχείριση του μαθητικού άγχους» και έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου,  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ».
          Οι καινοτόμες αυτές  ημερίδες Νεολαίας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο υπό την πνευματική καθοδήγηση και το συντονισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου και έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων της νεολαίας στη σημερινή κοινωνία,
          Φορείς διοργάνωσης είναι το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.
          Η φετινή εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, ο οποίος  αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τις δύο εισηγήτριες και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρευρέθηκαν στην σημαντική αυτή ημερίδα, συνεχάρη τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Γκόλια, και την Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων κα Μιράντα Παππά για την άψογη διοργάνωση. Επίσης, ευχαρίστησε τους Διευθυντές Λυκείων και εκπαιδευτικούς, που ο καθένας με τον τρόπο του συνέβαλε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
          Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στην ομιλία του τόνισε ότι στη ζωή αξία έχει η διαδρομή και όχι μόνο ο στόχος. «Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος που απλώνεται μπροστά σας γεμάτος προκλήσεις και ευκαιρίες πολλές. Κι αυτό, βέβαια, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, είναι ότι σε κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί μπροστά σας σε αυτόν τον μαραθώνιο θα έχετε διαρκώς σύμμαχό σας το Μεγάλο Παιδαγωγό Ιησού Χριστό μας και την Εκκλησία μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
          Για τους τρόπους και τις πρακτικές της αντιμετώπισης του άγχους των μαθητών πρόσφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους η κα Ειρήνη Αναγνώστου-Κελεπούρη, ψυχολόγος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βεροίας και η κα Δομνίκη Καραγιάννη, κλινική-αναπτυξιακή νευροψυχολόγος.
          Η κα Αναγνώστου αναφέρθηκε στις πρακτικές τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους των εφήβων μαθητών και η κα Καραγιάννη  στο άγχος των εξετάσεων και τις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις.
          Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» οι εκατοντάδες Λυκειόπαιδες των σχολείων της Πιερίας άκουσαν με ενδιαφέρον και προσοχή τις δύο εξαιρετικές επιστήμονες, οι οποίες από την οπτική του κλάδου τους, ανέλυσαν το θέμα του άγχους και πρότειναν λύσεις για την διαχείρισή του.
          Και οι δύο ομιλήτριες αναφέρθηκαν εμπεριστατωμένα στο άγχος της επίδοσης των μαθητών, στην κινητοποίηση τους και  παρουσίασαν τρόπους εύκολης και αποτελεσματικής διαχείρισης τους.. 

          Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλειμμα με δεξίωση στο παρακείμενο κεντρικό πάρκο της πόλης. Στη συνέχεια οι μαθητές επέστρεψαν στον συνεδριακό χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε εκτενής διάλογος με τις εισηγήτριες και τους εκπαιδευτικούς.



Τα video games του αμερικανικού Πενταγώνου

Τα video games του αμερικανικού Πενταγώνου Οταν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε ότι το εκτεταμένο black out οφειλόταν σε κυβερνο-επίθεση που σημειώθηκε στον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην περιοχή του Γκούρι, κάποιοι αναφώνησαν: «Συγγνώμη, αλλά εγώ αυτό το έπαιζα σε video game από το 2013».
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ύστερα από την πυρηνική καταστροφή της Μέσης Ανατολής, πετρελαιοπαραγωγά κράτη της Νότιας Αμερικής σχηματίζουν μια ομοσπονδία, η οποία μετατρέπεται σύντομα σε οικονομική υπερδύναμη και αρχίζει να καταλαμβάνει γειτονικές περιοχές.
Μια ομάδα από τη Διοίκηση Ειδικών Αποστολών των ΗΠΑ (USSOCOM) λαμβάνει εντολές να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σαμποτάζ στο εσωτερικό της ομοσπονδίας. Και μια από τις αποστολές τους είναι να τοποθετήσουν έναν ιό στα συστήματα υπολογιστών που ελέγχουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Γκούρι της Βενεζουέλας. 
Η συγκεκριμένη ιστορία αποτέλεσε τμήμα από το σενάριο του video game Call of Duty: Ghosts, που κυκλοφόρησε το 2013. Λίγους μήνες αργότερα, ο δημιουργός του παιχνιδιού, Ντέιν Αντονι, δέχθηκε πρόταση αξιωματούχων του Πενταγώνου να γίνει σύμβουλος στο Ατλαντικό Συμβούλιο, το άτυπο think tank του ΝΑΤΟ.
Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αντονι συνεργαζόταν με το Πεντάγωνο. Για τη δημιουργία του παιχνιδιού Black Ops II είχε συνεργαστεί με τον αντισυνταγματάρχη Ολιβερ Νορθ, ο οποίος εξόπλιζε τα παραστρατιωτικά τάγματα των Κόντρας στη Νικαράγουα.
Οπως εξηγούσε μάλιστα η εφημερίδα Guardian, αρκετές από τις εκδόσεις του Call of Duty δημιουργήθηκαν με βάση σενάρια αντιμετώπισης κρίσεων που σχεδίαζαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου – ανάμεσά τους και τα εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα από την οικονομική κατάρρευση της χώρας. 

5 πράγματα για τα οποία αξίζει να ανησυχείς λιγότερο

5 πράγματα για τα οποία αξίζει να ανησυχείς λιγότεροΕδώ θα βρεις 5 πράγματα για τα οποία αξίζει να προσπαθήσεις να ανησυχείς λιγότερο. Eπανακτώντας έτσι τη χαμένη ελευθερία των σκέψεών σου. Η όλη αποτελεσματικότητα αυτής της μετατροπής έγκειται στη προσπάθεια που διατίθεσαι να καταβάλεις στη καθημερινότητά σου. Εάν το θέλεις πραγματικά, τότε συνέχισε την ανάγνωση. Aξίζει λίγα λεπτά από τον χρόνο σου.

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΝΙΩΘΩ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ;
Πιθανόν η μεγαλύτερη δυσκολία στο να νιώσεις ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι να βρίσκεται στην ιδέα πως συνεχώς νιώθεις ανεπαρκής να κάνεις αυτά που πραγματικά επιθυμείς. Όταν νιώθουμε ανεπαρκείς πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο θετικά πράγματα. Σωστά; Λάθος!

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι δυσκολίες που έχεις να αντιμετωπίσεις καθημερινά, δεν είναι πάντα ίδιες. Το να νιώθεις ανεπάρκεια μπορεί να πηγάζει από πράγματα που ίσως άκουσες, είδες, βίωσες ή ακόμη επανέφερες από τις αναμνήσεις. Αναμνήσεις που ήταν καλά φυλαγμένες στο υποσυνείδητό σου. Κάτι τέτοιο είναι ευχάριστο; Σίγουρα όχι! Είναι λογικό; Xωρίς δεύτερη σκέψη! Το να θεωρείς πως χρειάζεσαι περισσότερη γνώση και εμπειρία είναι φυσιολογικό και άκρως ρεαλιστικό στην όλη του προσέγγιση. Είτε πρόκειται για κάτι μικρό είτε για κάτι πιο απαιτητικό, οι προκλήσεις και τα όρια που θέτεις στον εαυτό σου αφορούν αποκλειστικά εσένα. Συνεπώς εάν πιστεύεις πως αξίζει να προσπαθήσεις για οτιδήποτε έχεις πραγματικά ονειρευτεί, τότε συνέχισε να αγωνίζεσαι δίχως να σε περιορίζουν οι αρνητικές σου σκέψεις.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΤΑ “ΠΡΕΠΕΙ” ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ “ΘΕΛΩ” ΜΟΥ;
Η καταπίεση μιας επιθυμίας σου με σκοπό την ικανοποίηση ενός άλλου ατόμου ή ακόμη και μιας δικής σου προσωπικής αξίας, που δεν ερευνά την αλήθεια, αυτομάτως μπορεί να μεταφραστεί και σε αυτοθυσία. Μια τέτοια πεποίθηση είναι επιβλαβής για εσένα. Μιας και εκείνη τη δεδομένη στιγμή παράγεται αυτόματα ένα δυσάρεστο μείγμα συναισθημάτων. Αυτό στόχο έχει να δηλητηριάσει την προσωπικότητά σου. Είσαι διατεθειμένος να παραμερίσεις τις δικές σου επιθυμίες στο βωμό της ηθικολογίας των πεποιθήσεων των άλλων; Δεν το νομίζω! Αν ναι, αναθεώρησε τον τρόπο σκέψης σου το συντομότερο δυνατό.

Είναι ανούσιο τα “θέλω” του κόσμου να πρέπει να γίνουν αυτομάτως και δικά σου. Στις επιθυμίες δεν υπάρχουν πρέπει. Υπάρχουν μόνο ΠΡΕΠΕΙ επειδή ΘΕΛΩ. Και αυτό είναι σίγουρα συνώνυμο της ελευθερίας.

ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;
Τελικά μάθαμε τι θα πουν οι άλλοι; Η μήπως είναι καιρός να σκεφτούν οι άλλοι τι θα πεις εσύ; Η μήπως σε τελική ανάλυση είναι καλύτερα να επικεντρωθεί ο καθένας στις δικές του προσωπικές ανάγκες;

Αρκετά κοινότυπο αλλά καλό θα ήταν να ειπωθεί και εδώ: Δεν ήρθες στον κόσμο αυτό για να ικανοποιείς τα θέλω και τις επιθυμίες των άλλων. Ούτε για να αποδέχεσαι και να υπακούς τα στερεότυπα της μάζας, αδιαφορώντας για την ατομικότητά σου. Εάν ωστόσο σε απασχολεί υπερβολικά το ‘’κουτί’’ μέσα στο οποίο προσπαθούν να σε χωρέσουν, τότε δεν έχεις παρά να βγεις από αυτό.

Το πρώτο βήμα είναι να απελευθερώσεις την αυθεντικότητά σου, αδιαφορώντας για το εάν θα καταφέρεις να γίνεις αποδεκτός.

Το δεύτερο; Nα εκφράζεις την γνώμη και τα συναισθήματα σου ανεξάρτητα από το πώς θα ακουστούν! Εάν είναι να σε τοποθετήσει κάποιος στη black list του επειδή επιλέγεις να απολαμβάνεις τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι, τότε με τη σειρά σου δείξε τη δική σου πολύχρωμη λίστα. Αποχαιρέτα πανηγυρικά εκείνον που πασχίζει για το αντίθετο!

ΣΤΑ ΠΟΣΑ “LIKE” ΓΙΝΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΕΣΤΟΣ;
Aκολουθείς την τάση των social media; Αν ναι, πιθανόν ήδη γνωρίζεις πως δημιουργήθηκαν με σκοπό να μας διασκεδάζουν αλλά και για να καλύπτουν την ανάγκη μας για επικοινωνία. Ωστόσο, η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια έχουν καταφέρει να επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Άραγε στα πόσα like έρχεται η ολοκληρωτική ικανοποίηση; Στους πόσους “followers” συνειδητοποιούμε πως τελικά μόνοι μας πορευόμαστε στη ζωή;

Στην πραγματικότητα, γνωρίζεις πως μόνος βαδίζεις στην αλήθεια σου και πως η κοινωνική δικτύωση είναι μια “φούσκα”. Στην πιο ρεαλιστική της μορφή, ένας καινοτόμος τρόπος ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά διαχειρίζεσαι τα όσα προβάλλεις, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που θα κάνουν ακριβώς το ίδιο και αυτό το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι προβολής δεν σταματάει εδώ. Ίσως μετέπειτα να αρχίσεις να συγκρίνεις τη ζωή που προβάλλεις με τις ζωές των άλλων. Με αποτέλεσμα να ανησυχείς για πράγματα εντελώς διαφορετικά από αυτά που πρεσβεύει η αληθινή ζωή εκεί έξω.

Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να συγκρίνεται με άλλους ανθρώπους στα social media, επικεντρώσου στη δημιουργική διάσταση που επιλέγεις εσύ να δίνεις. Αντιμετωπίζοντας έτσι με κριτικό πνεύμα καθετί που παρουσιάζεται μέσα από αυτά.

ΣΤΙΣ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΦΤΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;
Εάν αποδεχθείς την αποτυχία, ανησυχώντας λιγότερο για αυτή, θα διαπιστώσεις πως αυτομάτως κερδίζεις. Εάν απέτυχες και ξανά προσπάθησες για μια επόμενη ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία, αυτό σημαίνει πως έχεις επιμονή και θέληση. Συνέχισε να αποτυγχάνεις. Συνέχισε να δημιουργείς. Συνέχισε να αναγνωρίζεις τι είναι αυτό που σε οδεύει στην ευτυχία και τι είναι αυτό που στέκεται εμπόδιο προς αυτήν. Υιοθέτησε τη λογική της εξέλιξης και παραδειγματίσου από τα παιδιά, τα οποία δεν αποθαρρύνονται από αυτήν. Μιας και αδιαφορούν πλήρως για την ύπαρξή της.

Συνέχισε χωρίς δεύτερη σκέψη να αναβιώνεις την παιδικότητά σου. Μπορεί να μεγάλωσες και να ωρίμασες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως εξαφανίστηκε το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Συνέχισε να εκπληρώνεις τις επιθυμίες σου. Συνέχισε να μαθαίνεις από το παρελθόν και να επιμένεις στο παρόν. Απλά συνέχισε. Για το ταξίδι, όχι για κάποιον προορισμό.

“Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου μπορεί να με κάνει μίζερο και άρρωστο. Όταν όμως επικαλέστηκα τις δυνάμεις της καρδιάς μου, η λογική απέκτησε ένα πολύτιμο σύντροφο.”

“When I loved myself enough! “Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που φέρει τα παραπάνω λόγια και στόχο έχει να μας προβληματίσει και ύστερα να μας βοηθήσει να παλέψουμε για ένα καλύτερο ‘’εγώ’’. Δημοσιεύθηκε από τους Kim & Alison McMillen και αποτελεί έως και σήμερα ένα από τα πιο σπουδαία γραφήματα για την αυτοαγάπη και την ουσιαστική ολοκλήρωση του εαυτού. Πηγή; tromaktiko.gr

Πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να χάσετε βάρος

Πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να χάσετε βάροςΜπορεί το περπάτημα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Προκειμένου να χάσουν βάρος, πολλοί άνθρωποι κάνουν κάποιο άθλημα, πηγαίνουν στο γυμναστήριο και ακολουθούν διάφορες δίαιτες.

Το συμπέρασμα πλήθους μελετών ωστόσο, είναι ότι το καθημερινό περπάτημα είναι εξίσου αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους.
Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε για να αντικαταστήσετε ένα σύνολο ασκήσεων. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να ακολουθείτε το πρόγραμμα ενός φίλου σας, ακόμη και αν ασκείστε μαζί.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν:

- Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα και χρησιμοποιείτε ένα βηματομετρητή, ο οποίος θα σας ενημερώνει πόσο έχετε περπατήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Λάβετε υπόψη ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου.

- Προσπαθείτε να οδηγείτε λιγότερο και να αποφεύγετε κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ. Για να μην βαριέστε στη διάρκεια μακρινών περιπάτων, ακούτε την αγαπημένη σας εκπομπή ή ραδιόφωνο.

- Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες τουλάχιστον για ένα μήνα.

- Πηγαίνετε τον σκύλο σας μακρινές βόλτες. Αυτό θα κάνει και τον σκύλο και εσάς πιο υγιείς και χαρούμενους.

- Ο βηματισμός είναι ανομοιογενής και το περπάτημα διαφέρει ανάλογα με το πού γίνεται. Να μετράτε αποστάσεις σε ευθεία τις οποίες καλύπτετε με τον συνήθη βηματισμό σας.

- Ξεκινήστε με ήπιο περπάτημα και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και το ρυθμό βάδισης. Πρώτα αυξήστε το μήκος της διαδρομής και στη συνέχεια το ρυθμό βάδισης, έχοντας πάντα ως γνώμονα την κατάσταση της υγείας σας.

- Είναι σημαντικό να περπατάτε κάθε μέρα. Ένας περίπατος μία φορά την εβδομάδα δεν θα κάνει τη διαφορά. Αν δεν μπορείτε κάθε μέρα, φροντίστε να περπατάτε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να περπατάτε όποια ώρα της ημέρας σας βολεύει αρκεί να έχει περάσει τουλάχιστον 1,5 ώρα από το τελευταίο γεύμα σας.

Τα Σκυλιά Μπορούν Να Καταλάβουν Αν Κάποιος Είναι Κακός Άνθρωπος

Τα Σκυλιά Μπορούν Να Καταλάβουν Αν Κάποιος Είναι Κακός ΆνθρωποςΕάν είστε κάτοχος κατοικίδιου ζώου, πιθανότατα έχετε υποψιαστεί πολλές φορές ότι ο γούνινος φίλος σας είναι αρκετά διορατικός και τώρα μια νέα μελέτη δείχνει πόσο έξυπνο μπορεί να είναι το σκυλί σας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience και Biobehavioural Reviews δείχνει ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, αναφέρει η Metro. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να πει εάν ένα άτομο είναι κακό προς έναν άλλο άνθρωπο.

Και τα έξυπνα πλάσματα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να επηρεάσουν τον τρόπο που ανταποκρίνονται στη συνέχεια σε κάποιον … Συμπεριλαμβανομένου και εσάς αν είστε αυτός που είναι λίγο αγενής!

Εκτέλεσαν τρία άλογα με κυνηγετικό όπλο

Ιωάννινα: Εκτέλεσαν τρία άλογα με κυνηγετικό όπλοΘανατωμένα μέσα στο περιφραγμένο χωράφι βρήκε τρία από τα άλογά του κάτοικος στη Μεγάλη Γότιστα.

Ο κτηνοτρόφος που επικοινώνησε με το Epiruspost δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πανέμορφα ζώα σε τέτοιο βαθμό ώστε να τους αφαιρέσουν τη ζωή.

Τα ζώα είχαν πυροβοληθεί πιθανόν με κυνηγετικό όπλο. Ο ίδιος ενημέρωσε την αστυνομία ενώ έχει υποβάλλει και μηνύσεις καθώς το τελευταίο διάστημα δέχεται απειλές όπως και η οικογένειά του.
«Αν μου είχαν σκοτώσει τριάντα πρόβατα δεν θα με πείραζε τόσο πολύ. Αλλά όχι τα άλογα.. Μαζί τους μεγαλώνουμε, έτσι ζούμε εμείς, δεν μπορώ ακόμη να το πιστέψω», δήλωσε με λυγμούς.

Ο κτηνοτρόφος φοβάται και για την τύχη άλλων πέντε αλόγων που έχει και ζητά από την αστυνομία να μεριμνήσει ώστε να εντοπιστούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν.

Ευρωεκλογές: Χτίζοντας την Ευρώπη μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, πέντε ευρωπαϊκές οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, η Arci (Ιταλία), η Cear (Ισπανία), η La Cimade (Γαλλία), η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο RSA (Ελλάδα) και η PRO ASYL (Γερμανία) δημοσιεύουν μία κοινή διακήρυξη για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την υποστήριξη των βασικών αρχών της ΕΕ. Καλούν τους πολίτες και τους υποψηφίους να συσπειρωθούν υπέρ μιας Ευρώπης που θα βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην αλληλεγγύη και την ένταξη.

Η διακήρυξη καταγγέλλει έντονα τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη αγνοούν σκόπιμα τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και παραιτούνται ολοένα και περισσότερο από την ευθύνη τους να υποδέχονται τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 

Ολόκληρη η κοινή διακήρυξη:

Στις 26 Μαΐου 2019, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι σημαντικό. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο και είναι ικανές να διαφυλάσσουν τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, ξενοφοβικά κινήματα απειλούν αυτές τις θεμελιώδεις αρχές αγνοώντας τα βασικά δικαιώματα και ανθρώπινες αξίες και απορρίπτοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Εναπόκειται σε εμάς και σε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μιλήσουμε και να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παντού στην Ευρώπη, η κοινωνία των πολιτών καλωσορίζει τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας και υπερασπίζεται τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε μέρα, διαφορετικές ομάδες πολιτών επινοούν νέα μοντέλα ενεργητικής αλληλεγγύης. Οι τοπικά εκλεγμένες Αρχές προσπαθούν να προσφέρουν φιλοξενία και να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αμέτρητες ενεργείς πρωτοβουλίες αποδεικνύουν τη βούληση και την ικανότητα των κοινωνιών μας να βρουν αξιοπρεπείς απαντήσεις στα ζητήματα υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών.

Παρόλο που οι πρωτοβουλίες αυτές συνεχίζουν να ευδοκιμούν, τα Ευρωπαϊκά κράτη εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη τους να καλωσορίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο, καταργούν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους. Τα λαϊκιστικά κινήματα τρέφονται με φόβο και ξενοφοβία. Οι Κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν στην υποτιθέμενη «προσφυγική κρίση» με την επαίσχυντη υιοθέτηση κατασταλτικών μέτρων, αντί να εργάζονται για την ενίσχυση ενός Ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας και αλληλεγγύης.

Οι οργανώσεις μας, οι οποίες εργάζονται για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών, παρακολουθούν καθημερινά τις επιπτώσεις αυτών των κατασταλτικών πολιτικών. Με αυτή την διακήρυξη, θέλουμε να καταγγείλουμε τον τρόπο με τον οποίο τα Ευρωπαϊκά κράτη αμελούν ηθελημένα τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Η προτεραιότητα μιας πολιτικής αποτροπής και όχι της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής καθιστά την ΕΕ και τα κράτη μέλη της υπεύθυνα για την αύξηση των θανάτων στη θάλασσα. Οι πολιτοφυλακές της Λιβύης και οι δικτατορίες στις πύλες της Ευρώπης οπλίζονται προκειμένου να κλείσουν οι διαδρομές διαφυγής. Πολλά πολιτικά και χρηματοδοτικά μέσα που υιοθετήθηκαν αναθέτουν ως υπεργολαβία τον έλεγχο των μεταναστών. Ο έλεγχος των συνόρων βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη παροχής υποδοχής και προστασίας των προσφύγων και μεταναστών. Η εχθρική στάση απέναντι στις Οργανώσεις εθελοντών για την Έρευνα και Διάσωση, ο αποκλεισμός λιμανιών για τους διασωθέντες ανθρώπους, η αδιαφορία για τους νεκρούς, είναι ένα βαρύ φορτίο στη συνείδηση της ανθρωπότητας.
  • Με τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος περιγράφει τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ρυθμίζουν την ευθύνη των κρατών μελών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, οι χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει ένα σύστημα στο οποίο τα άτομα που χρειάζονται προστασία καταδικάζονται στην πλειοψηφία τους σε έλλειψη στέγης, περιφερόμενοι από χώρα σε χώρα ενώ η ευθύνη για τη διεκπεραίωση της αίτησής τους αποδίδεται στη χώρα εισόδου τους – συνήθως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία ή Βουλγαρία. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης αυτού του άδικου συστήματος που οδηγεί σε αμφίβολες συμφωνίες, σε μία κατάσταση νομικού κενού και αβεβαιότητας. Σπάνια λαμβάνονται υπόψιν για τα πρόσωπα αυτά οι προσωπικοί τους δεσμοί.
  • Με την αυξανόμενη εισαγωγή εννοιών όπως «ασφαλής χώρα καταγωγής», «πρώτη χώρα ασύλου» και «ασφαλής τρίτη χώρα», τα κράτη μέλη απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν επινοώντας μία νομική αιτιολογία για απέλαση. Στην Ελλάδα και την Ουγγαρία οι οποίες εφαρμόζουν την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας», οι αιτούντες άσυλο στέλνονται πίσω σε χώρες όπως η Σερβία και η Τουρκία, προκειμένου να εξεταστούν εκεί οι αιτήσεις τους αντί στα Ευρωπαϊκά κράτη. Με την τρέχουσα έλλειψη ουσιαστικών εγγυήσεων, οι πρόσφυγες καταδικάζονται σε μια ύπαρξη χωρίς προοπτική ή προστασία. Η διαφυγή γίνεται μια μόνιμη κανονική κατάσταση για αυτούς τους ανθρώπους.
  • Με την καθιέρωση των Hotspots ως πρότυπο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούνται περιοχές βίαιης ψυχολογικής αποτροπής όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι τοπικές κοινότητες καταφεύγουν στην ξενοφοβία. Το αποκαλούμενο hotspot στην «Μόρια» Λέσβου έγινε σύμβολο του επαίσχυντου πειράματος της ΕΕ. Σε κέντρα υποδοχής, ακόμη και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κρατούνται και απομονώνονται αμέσως μόλις εισέλθουν σε μια χώρα από την οποία ζητούν προστασία. Τα κέντρα αυτά αποτελούν τόπους ελέγχου, στιγματισμού ,ταπείνωσης και βίας και αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική που χρησιμοποιείται σε μία προσπάθεια άρνησης παροχής ασύλου και αποτροπής ανθρώπων για την αναζήτηση προστασίας.

Η Ευρώπη σήμερα διανύει μία μεγάλη πολιτική κρίση. Ένα από τα συμπτώματα είναι η αποτυχία της βούλησης μέρους των κρατών μελών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών, προτάσσοντας την απόρριψη, την αποτροπή και την καταπίεση. Οι μεταναστευτικές πολιτικές των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών έχουν δημιουργηθεί με την εικόνα μιας Ευρώπης που δεν υποστηρίζει ούτε προστατεύει την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων που χρήζουν προστασίας. Οι θάνατοι στη Μεσόγειο και στις χερσαίες διαδρομές, οι επαίσχυντες καταστάσεις στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, η θεσμική κακομεταχείριση… όλα είναι συνέπειες αυτών των πολιτικών.

Εστιάζοντας στα μέτρα ασφαλείας που αποσκοπούν στην απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών και όχι στη βελτίωση των διαδικασιών νόμιμης εισόδου, αυτές οι πολιτικές και οι αρμόδιοι για αυτές, ενισχύουν την ιδέα ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν απειλή για την Ευρώπη. Χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξάλειψη των φόβων, νομιμοποιούν τις ξενοφοβικές ιδεολογίες και επιδεινώνουν την διαίρεση στην ήπειρό μας.

Ως εκ τούτου, εμείς οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργαζόμαστε με πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία ζητάμε από τους πολίτες να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής περιόδου. Το πολιτικό διακύβευμα είναι σημαντικό. Απαιτούμε νέες πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης! Ζητάμε την υπεράσπιση μιας Ευρώπης που βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην αλληλεγγύη και την ένταξη! Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε μια Ευρώπη αφοσιωμένη στις αρχές της!

Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε και η Ευρώπη που θα υπερασπιστούμε από κοινού.

Ελαιόλαδο: Το «χρυσάφι» της ελληνικής γης

Το αγαθό... που πολύ ζηλεύουν στον κόσμο και υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα, το ελαιόλαδο, αργά αλλά σταθερά βελτιώνει τη θέση του στο παγκόσμιο στερέωμα.





Τα τελευταία αποτελέσματα της πενταετούς έρευνας σχετικά με τα οπωροφόρα δέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δείχνουν ότι η έκταση που καλλιεργείται με ελαιόδεντρα στην ΕΕ ανήλθε σε περίπου 46 εκατομμύρια στρέμματα το 2018. Οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ είχαν ελιές που υπερέβησαν το όριο των 10.000 στρεμμάτων.
Η Ισπανία (55%) και η Ιταλία (23%) αντιπροσώπευαν πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασης της ΕΕ με ελαιόδεντρα, ακολουθεί η Ελλάδα (15%) και η Πορτογαλία (7%).
Τα τέσσερα άλλα κράτη μέλη παραγωγής ελαιοκάρπου που καλύπτονται από την έρευνα (Γαλλία, Κροατία, Κύπρος και Σλοβενία) αντιπροσώπευαν μαζί το 1% της συνολικής έκτασης της ελιάς της ΕΕ.
Το σύνολο του ελληνικού ελαιώνα εκτιμάται ότι ξεπερνάει σήμερα τα 132.000.000 ελαιόδεντρα με μέσο όρο παραγωγής, τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των 250.000-300.000 τόνων ελαιολάδου. Ειδικοί στην ελαιοκομία, πανεπιστημιακοί ερευνητές, μελετητές των ελληνικών γενοτύπων ελιάς, γεωπόνοι, παραγωγοί, τυποποιητές και εξαγωγείς ελαιολάδου που μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επισήμαναν ότι για κάθε μια ρίζα ελιάς που φυτεύεται σήμερα, ένα παραγωγικό δέντρο εγκαταλείπεται ή χάνεται από την ελληνική καλλιέργεια.
Στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης Θεσσαλονίκης φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου φύτεψαν πρόπερσι έναν γραμμικό ελαιώνα 12 στρεμμάτων με ποικιλίες της ελληνικής «Κορωνέικης» και της ισπανικής Arbeguina και σε λίγο καιρό αναμένουν να δώσουν καίριες απαντήσεις για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής ελαιοκομίας.
«Όταν ο γραμμικός μας ελαιώνας καρπίσει (έχουν φυτευτεί σειρές και με ελιές Χαλκιδικής) θα "καρπίσουν" μαζί και αρκετά συμπεράσματα για την γραμμική καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε διαρκείς μελέτες σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το πού θα κατευθυνθούμε στην καλλιέργεια της ελιάς και στην παραγωγή ελαιολάδου» επισημαίνει στο ΑΠΕ  ο καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Γερασόπουλος, που συντονίζει τα προγράμματα μελέτης της ελιάς καθώς και τον πιλοτικό ελαιώνα στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης.
Από την πλευρά του ο γεωπόνος-ερευνητής και φυτωριούχος στον Πόρο Τροιζηνίας Γεώργιος Κωστελένος μιλώντας στο ΑΠΕ σχολιάζει τις εκτιμήσεις για πτώση της παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς το 2018, ενώ ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) Γιώργος Οικονόμου μιλάει για τους λόγους που η τιμή του ελαιολάδου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Μέσα από την έρευνα και μελέτη της καταγραφής ξεπηδά πάντως ο τεράστιος γενετικός και θαυμαστός πλούτος που διαθέτει η Ελλάδα στην πιο μακραίωνη δενδρώδη καλλιέργεια της Μεσογείου.
Ο κ. Κωστελένος έχει καταγράψει έως το 2011 περίπου 80 ποικιλίες ελιάς στην Ελλάδα προσθέτοντας τα τελευταία χρόνια άλλες 40 (ποικιλίες και υποείδη).
Πρόσφατα ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) μέσω του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων-ΕΛΓΟ Δήμητρα κυκλοφόρησε -για πρώτη φορά- ένα Εγχειρίδιο Μορφολογικών Χαρακτηριστικών Ποικιλιών Ελιάς με στοιχεία για 31 ποικιλίες και δεδομένα από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο για πάνω από 20 χρόνια.
Είτε είναι, είτε δεν είναι η περιοχή πρωτοεμφάνισης η καλλιέργεια της ελιάς και η κουλτούρα της έχει βγει έξω από τα όρια της Μεσογείου.
Περιγράφοντας την παγκόσμια αγορά του ελαιόλαδου και της ελαιοκομίας ο γεωπόνος-ερευνητής, πρώην διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και σήμερα τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ελαιοκομίας Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, επικαλούμενος στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας αναφέρει στο ΑΠΕ  ότι «την 25ετία 1992-2016 η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 77,5% και η κατανάλωσή του κατά 76,7% με παράλληλη αύξηση της ζήτησης του extra παρθένου ελαιόλαδου».
Οι ελαιώνες στην Ελλάδα καλύπτουν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελαιόδεντρων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στη Μεσσηνία (13,5 εκατομμύρια), στον νομό Ηρακλείου (13,3 εκατομμύρια) και στην Λακωνία (10,9 εκατομμύρια). Στους νομούς Λέσβου, Χανίων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας κι Αχαΐας ο συνολικός αριθμός των ελαιόδεντρων είναι 46,4 εκατομμύρια.

Ποιο είναι το κατάλληλο botοx ανάλογα με την ηλικία σου;

Η κάθε ηλικία έχει τη δική της χάρη και τις δικές της ανάγκες οπότε είναι εύλογο ότι δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους. Ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στις επεμβάσεις που κάνουμε στο πρόσωπο μας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συνέχεια ακούμε από παντού για το botox. Ξέρουμε όμως τι είναι;
Το Botox είναι φάρμακο που έχει εγκριθεί από τους ανάλογους οργανισμούς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας δυσμορφιών του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων λεπτών γραμμών και ρυτίδων και υπερβολικής εφίδρωσης. Αλλά πώς ακριβώς το κάνει αυτό; Οι νευροτοξίνες όπως το Botox, δουλεύουν μπλοκάροντας το σήμα μεταξύ των νεύρων και των μυών, ώστε οι μύες που θεραπεύονται να μην συστέλλονται, προκαλώντας ρυτίδες για να μαλακώσουν και να χαλαρώσουν, παραλύει προσωρινά μια ομάδα μυών κάτω από το δέρμα.
Όλη αυτή η διαδικασία ακούγεται επώδυνη αρκετά. Είναι όμως; Δεδομένου ότι είναι μια ενέσιμη θεραπεία, μπορεί να αισθανθείς λίγο τσίμπημα καθώς η βελόνα εισάγεται στο δέρμα. Η τοπική κρέμα ή πάγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την ένεση για να μειώσει οποιαδήποτε δυσφορία. Οι ίδιες οι ενέσεις δεν είναι επώδυνες για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές από άλλους. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται μόνο λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία και διαρκούν περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.
Ο πιο κοινός μύθος που κυκλοφορεί είναι ότι το Botox σε παγώνει τελείως και σε κάνει ανέκφραστο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η παρενέργεια είναι απλώς ένας μύθος, ειδικά όταν πηγαίνεις σε έναν καλό δερματολόγο. Οι θεραπείες με το Botox μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως και υπάρχει μια σειρά από αποτελέσματα, από τη μείωση της κίνησης των μυών μέχρι να σταματήσει εντελώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει κάκωση, ερυθρότητα ή μώλωπες μετά από τη θεραπεία. Η ερυθρότητα και το πρήξιμο συνήθως φεύγουν σε μία έως δύο μέρες. Αλλά ο μώλωπας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Άλλες πιθανές παρενέργειες του Botox περιλαμβάνουν ξηροστομία, πόνο στον αυχένα, πονοκεφάλους και προβλήματα στα μάτια όπως θολή ή διπλή όραση. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η παράλυση, προκαλώντας προβλήματα κατάποσης, αναπνοής ή ομιλίας. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο γιατρό ΑΜΕΣΑ αν αντιμετωπίσεις αυτές τις σπάνιες, πιο επικίνδυνες παρενέργειες. Είναι όμως πάρα πολύ απίθανο να σου συμβεί.
Το Botox είναι μια απολύτως αισθητική διαδικασία, οπότε αν και όταν κάποιος «χρειάζεται» είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση. Μερικοί άνθρωποι δεν ενοχλούνται από την ανάπτυξη λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
Το προληπτικό Botox έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Μπορεί να έχει προληπτικό αποτέλεσμα στις δυναμικές ρυτίδες που προκαλούνται από την υποκείμενη μυϊκή κίνηση. Η κίνηση των μυών είναι μόνο ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των ρυτίδων, οπότε το Botox μπορεί να μην είναι εντελώς προληπτικό. (Κάποιες άλλες αιτίες ρυτίδων: έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα και διατροφή). Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις λεπτές γραμμές ή ρυτίδες στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και τα μάτια, το Botox μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις εάν είναι κατάλληλο για εσένα είναι να επισκεφτείς έναν έμπειρο γιατρό.
Botox στα 20
Οι περισσότεροι άνθρωποι στα 20 έτη αποφασίζουν να δοκιμάσουν το Botox απλά επειδή θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, όπως η χαλάρωση των μυών στο μέτωπό τους ή επειδή θέλουν να κρατήσουν το δέρμα τους φρέσκο και νεανικό. Η επέμβαση στο δέρμα νωρίτερα είναι καλύτερη από ό, τι αργότερα, καθώς οι γραμμές γίνονται ολοένα και περισσότερο ενσωματωμένες στο δέρμα.
Ωστόσο, αν είσαι στα 20 και δεν βλέπεις αυτές τις γραμμές, μπορείς να το αποφύγεις – αφού τα οφέλη του «προληπτικού» Botox δεν είναι απολύτως αποδεδειγμένα.
Botox στα 30
Σε αυτή την ηλικία, ένας δερματολόγος μπορεί να εγχύσει το Botox στα σωστά σημεία ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες στο να αναπτυχθούν μόνιμες ρυτίδες σε αυτά τα σημεία αργότερα. Το πόσο συχνά χρειάζεσαι τις επισκέψεις εξαρτάται πραγματικά από το πόσο καλά απορροφάτε το Botox, αλλά συνήθως γίνεται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες σε αυτή την ηλικία.
Botox στα 40

Με 15 λεπτά γυμναστικής κάθε πρωί και 5 ασκήσεις μπορείς να γίνεις fit

Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως όσοι γυμνάζονται το πρωί, και συγκεκριμένα πριν πάρουν πρωινό, βλέπουν πιο γρήγορα και πιο θεαματικά αποτελέσματα στο σώμα τους, αφού τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, η προπόνηση είναι πιο αποτελεσματική και το σώμα καίει περισσότερο λίπος.

Ακόμα και όσοι έχουν πολλές υποχρεώσεις κάθε μέρα, δεν έχουν καμιά δικαιολογία για να μην γυμνάζονται τα πρωινά, αφού υπάρχουν προπονήσεις διάρκειας μόλις 15 λεπτών που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα και να είσαι fit.

'Ενα τέτοιο πρόγραμμα διαβάσαμε στο gr.askmen.com, το οποίο περιλαμβάνει σετ 5 ασκήσεων.
3 λεπτά σανίδες
Μια άσκηση που μπορείς να την κάνεις ενώ συνεχίζεις το όνειρο που σου έκοψε πάνω στο καλύτερο, το καταραμένο ξυπνητήρι. Αρκεί μόνο να στηρίξεις τους πήχεις και τα δάχτυλα των ποδιών σου στο πάτωμα, αφήνοντας τον κορμό να δημιουργήσει μια ευθεία (από τους ώμους, τον πυρήνα έως τα πόδια). Απλά, μένεις εκεί επί 60’’, βάζοντας φωτιά στους κοιλιακούς, στους γοφούς, στους τραπεζοειδείς και στους μηριαίους σου.
> Χαλαρώνεις και επαναλαμβάνεις επί 3.
3 λεπτά κάμψεις με πλάγιες μεταφορές του σώματος
Το χουζούρεμα μπορεί να συνεχιστεί, μόνο που εδώ θα πρέπει να προσθέσεις λίγη παραπάνω δράση στα άνω και κάτω άκρα. Εκτελείς ένα κλασικό push up και αμέσως μετακινείς το σώμα σου μία τα δεξιά και μία προς αριστερά -με τη βοήθεια των ποδιών σου- συνεχίζοντας να εκτελείς τις κάμψεις σου (είπαμε, να ξυπνάμε σιγά-σιγά). Θα διαπιστώσεις ότι οι μύες σου σε όλο το σώμα αρχίζουν να τσιτώνουν και πως ο εγκέφαλός σου μπαίνει σε στάδιο υψηλότερης ενέργειας.
> Εκτέλεσε 30 κάμψεις με εναλλάξ μετακινήσεις, χαλαρώνεις και επαναλαμβάνεις άλλη μια φορά.
3 λεπτά αναρρίχηση εδάφους
Τα mountain climbers είναι μια συνέχεια/παραλλαγή των κάμψεων -άρα, παραμένεις στο πρωινό χουζούρι. Εδώ, τα χέρια παραμένουν σταθερά και η κίνηση γίνεται από τα πόδια: μια φορά φέρνεις το δεξί γόνατο κοντά στο στήθος, μια φορά το αριστερό, και την επόμενη σπρώχνεις το δεξί γόνατο προς τα έξω και πλάγια και άλλη μια φορά το αριστερό. Αυτό αποτελεί μια επανάληψη.
> 10 επαναλήψεις επί 3 σετ.

3 λεπτά από στάση push ups σε down dog yoga
Η άσκηση που μεταμορφώνει την υψηλή ανταπόκριση του συνόλου των μυών από μια άσκηση κάμψεων, σε ύψιστη τιθάσευση πυρήνα και εγκεφάλου μέσω της γιόγκα.
Ξεκινάς με μια κάμψη και, διατηρώντας τους κοιλιακούς σου σφιχτούς αναπνέεις βαθιά, την ώρα που ωθείς τα ισχία σου στο μέγιστο ύψος προς το ταβάνι. Μένεις εκεί, εκπνέεις όλο τον αέρα από τα πνευμόνια σου και επανέρχεσαι στην αρχική θέση κάμψης.
> Επαναλαμβάνεις 15 φορές επί 2 σετ.

3 λεπτά ημικαθίσματα του... συλληφθέντα
Ώρα να τελειώσει το χουζούρεμα. Πρέπει, επιτέλους, να σταθείς όρθιος -αν και θα ξαναπέσεις στα χαμηλά. Εξηγούμε. Έχεις δει πώς διατάζουν οι αστυνομικοί έναν ύποπτο να παραδοθεί: στα γόνατα και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Κάτι παρόμοιο είναι και αυτή η άσκηση (prisoner squats).ή με τα χέρια ενωμένα πίσω από κεφάλι και τους αγκώνες ανοιχτούς στα πλάγια, εκτελείς ημικαθίσματα διατηρώντας τους κοιλιακούς σου σφιχτούς και τα γόνατά σου ικανά να αντέξουν το σωματικό βάρος που βυθίζεται αργά-αργά προς το έδαφος.
> Εκτελείς 20 επαναλήψεις και επαναλαμβάνεις επί 3.
Εδώ, μετά από αυτό, δεν πας φυλακή, αλλά κατευθείαν στο ντους του σπιτιού σου και, αμέσως μετά, απολαμβάνεις ένα γερό πρωινό στην κουζίνα. Καλά ξυπνητούρια..