ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Στο θαυμαστό κόσμο του Πιερικού ποδοσφαίρου τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται…( Ελληνικό Ποδόσφαιρο )


 

Απόλυτο παράδειγμα είναι η περίπτωση συνεργασίας με προπονητές, ομάδας που πρεσβεύει «νέες αντιλήψεις», «σύγχρονο ποδοσφαιρικό μοντέλο» και όλα αυτά μέσα από… «υγιές οικονομικό περιβάλλον». Βλέπετε ο ιδιοκτήτης έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, υποτίθεται ότι εργάστηκε και για υπερβάσεις σε επίπεδο διοικητικό και οργανωτικό (που ποτέ δεν έγιναν βεβαίως) και λόγω της προσωπικής οικονομικής δυνατότητας, έχει πετύχει να θεωρείται και η ομάδα του «τράπεζα». Οι προπονητές λοιπόν, δούλεψαν  όλη τη σεζόν, χωρίς καμία διακοπή και δίχως καμία ουσιαστική αντίδραση πέρα από ορισμένες –αυτονόητες για κάθε εργαζόμενο- ενοχλήσεις για τις –συνεχώς αυξανόμενες στο πέρασμα των μηνών- καθυστερήσεις στις πληρωμές των συμφωνηθέντων. Αυτή η καλή διάθεση του, βέβαια είχε αποτέλεσμα. Διπλό μάλιστα. Το πρώτο, ήταν ότι ολόκληρη σεζόν, εισέπραξε από την «ομάδα – τράπεζα» και τον «ιδιοκτήτη συνώνυμο της αξιοπιστίας», το ποσόν των εκατοντάδων ???  ευρώ! Το δεύτερο, ήταν ότι κάθε φορά που έμπαινε στην άβολη για τον εργαζόμενο διαδικασία να υπενθυμίζει ότι εργάζεται σαν επαγγελματίας και θα ήθελε να αντιμετωπίζεται ανάλογα και από την ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, εισέπραττε και μια συνεχιζόμενη κοροϊδία: «Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά», τη μία. «Από δω δεν έχασε λεφτά κανένας», τη δεύτερη και τη… νιοστή «μη στεναχωριέσαι. Θα πάρεις τα λεφτά σου και επιπλέον, θα συνεχίσεις στο πόστο σου κανονικά, μόνο αν… δεν προαχθείς σε καλύτερη θέση από τη σημερινή σου». Όλα αυτά, ενώ φημολογείται ότι το ίδιο έργο στην «ομάδα πρότυπο» του νομού, παίχθηκε και πέρσι με άλλους επαγγελματίες του χώρου που ακόμη περιμένουν την ειδοποίηση από «την τράπεζα». Λέτε από Δευτέρα η δικαιολογία σε αντίστοιχες ενοχλήσεις θα είναι… «δεν υπάρχει ρευστότητα λόγω της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα;»…..

Λάκης Λαζόπουλος: "Τέλος εξευτελισμού"

Λάκης Λαζόπουλος: "Τέλος εξευτελισμού"
Διαβάστε το συγκλονιστικό κείμενο του Λάκη Λαζόπουλου μετά  την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος 
"Ξεπέρασαν όλα τα όρια.
Μας έχουν βγάλει την ψυχή ανάποδα.
Τόσα χρόνια βλέπουμε στις τηλεοράσεις τα υποτιμητικά τους βλέμματα, τις εξευτελιστικές τους δηλώσεις, τα ειρωνικά τους χαμόγελα, τις δήθεν δηλώσεις συμπόνοιας.
«Ελπίζω να έχουν να μας πληρώσουν την δόση»
«Δεν θα τους πιέσουμε για να τους βοηθήσουμε κιόλας!»
«Μακάρι να μείνουν στην Ευρώπη»
«Εμείς τους θέλουμε, αυτοί θέλουν;»
«Πρέπει να κάνουν ακόμα πολλά οι Έλληνες, δεν μπορούμε να πληρώνουμε αυτούς του τεμπέληδες»
Μας στραγγαλίζουν καθημερινά, ο Σόϊμπλε απολαμβάνει τα βασανιστήρια που μας κάνει. Έχει κακό και γνωστό στην ιστορία DNA.
Έχουμε θυμώσει. Μας έχουν θυμώσει!
Δεν μπορεί αυτός ο λαός να συνεχίσει να πληρώνει. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε τους άνεργους, δεν θέλουμε να σπρώξουμε κι άλλους από τα παράθυρα, δεν θέλουμε να κλείσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Φτάνει!
Μόνο και μόνο, γιατί δεν εκλέξαμε αυτούς που θελαν αυτοί για Πρωθυπουργούς. Αυτή είναι η αλήθεια.
Τους πήραμε τις Φιλιππινέζες τους και ξεβολεύτηκαν.
Ζητάνε Πρωθυπουργό τον Θεοδωράκη.
Ε όχι!
Δεν θα τοποθετούν τα κανάλια Πρωθυπουργούς σε αυτή τη χώρα.
Αυτόν φωτογραφίζει εμμέσως πλην σαφώς, με την δήλωση του ο Σαμαράς. Οικουμενική κυβέρνηση χωρίς εμένα και τον Τσίπρα.
Εσένα έτσι και αλλιώς, σε απέρριψε ο λαός. Δεν τίθεται θέμα. Αλλά βράζει το μέσα του.
Αφού δεν έγινα εγώ Πρωθυπουργός, ούτε και εσύ κωλόπαιδο!
Δεν μπορεί άλλο να διασύρεται αυτή η χώρα. Δεν μπορεί να δέχεται την πτωματοποίηση της, δεν μπορεί να σκυλεύεται από τους γραβατοφάγους των καιρών.
Ούτε μπορεί ο λαός να βρίζει και να ξεσπά μέσα στο δωμάτιο του.
Πρέπει να πάρει θέση.
Θέλουμε να είμαστε στο Ευρώ, αλλά ως Ευρωπαίοι.
Όχι να ξευτιλιζόμαστε στην κάθε ξιπασμένη κυρία Λανγκάρντ, η οποία μιλάει στον Πρωθυπουργό λες και είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου της που έστριψε σε λάθος δρόμο.
Να κοιτάξουν τα μούτρα τους στον καθρέφτη.
Έχουν στρίψει το τιμόνι της Ευρώπης ακροδεξιά. Σε τέτοιο θερμοκήπιο άνθισε ο Χίτλερ. Δεν χρειαζόμαστε τον δημοσιονομικό Χίτλερ.
Η Ευρώπη πρέπει να ανασάνει.
Η Αριστερά στην Ελλάδα άνοιξε ένα παράθυρο στο αρρωστημένο δωμάτιο της απληστίας τους και της απαξίωσης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.
Φτιάξανε ένα νόμισμα τέρας. Το Ευρώ!
Χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να υποτιμηθεί. Ή εκτελείς τη χώρα που αρρώστησε ή βουλιάζει η μισή Ευρώπη.
Βάλανε το Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη.
Έπρεπε να έχουν δικό τους, καθαρά, Ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Ανίκανοι.
Η Ελλάδα θα ρίξει τις γέφυρες για την καινούργια Ευρώπη. Μπαίνουμε μπροστά, όπως πάντα.
Τέλος ο εξευτελισμός! Τέλος η Γερμανόπη!
Μένουμε Ευρώπη, αλλά όχι ως υπόδουλοι.
Ο Τσίπρας σήμερα έδειξε ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την Ιστορία. Δεν έσκυψε το κεφάλι.
Σήκωσε ανάστημα.
Μαζί του σηκώνουν και το δικό τους οι Έλληνες!
Λ.Λ."

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ - ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ... ΟΧΙ!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ - ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ... ΟΧΙ!
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Το ΧΩΝΙ: ΤΩΡΑ θα μιλήσουν οι Ελληνες. Και έχουν να πουν πολλά στους δανειστές.
Θα μιλήσουν οι γονείς, που στέλνουν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ τα παιδιά τους νηστικά στο σχολείο.
Θα μιλήσουν οι παππούδες, που δεν έχουν χρήματα να δώσουν, πια, στο εγγονάκι τους.
Θα μιλήσουν οι μανάδες, που είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό.
Θα μιλήσουν και οι άλλες μανάδες, που έμαθαν ότι τα παιδιά τους δεν άντεξαν.
ΤΩΡΑ θα μιλήσει ο λαός. Εγώ, εσύ, αυτοί, ΟΛΟΙ! Γιατί στην Ελλάδα ΠΛΕΟΝ έχουμε δημοκρατία και εθνική κυριαρχία. Αυτή που χάσαμε με τους Σαμαράδες και ανακτήσαμε με τη συγκυβέρνηση της εθνικής αξιοπρέπειας. Αυτή που ανέβηκε στην εξουσία ΟΧΙ για να διαχειριστεί ΑΛΛΑ για να κυβερνήσει.ΚΟΝΤΡΑ σε όλους και σε όλα, αν χρειαστεί, προκειμένου να υπερασπιστεί το λαό της και τα συμφέροντά του.
Αυτό μας απέδειξε ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή το βράδυ, εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα. Ότι αυτός δεν είναι σαν τον Σαμαρά. Αυτός είναι ηγέτης!
Γιατί αν διαβάσει κανείς με λεπτομέρεια την πρόταση των δανειστών, θα διαπιστώσει ότι ακόμα και αυτή η «αισχρή και επαίσχυντη» πρόταση συμφωνίας είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ από αυτά που είχε ήδη δεχθεί ο Σαμαράς και είχε υπογράψει με το μεσοπρόθεσμό του.
Και αυτή είναι η ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ σύγκριση.
Αν ήταν ο Σαμαράς σήμερα Πρωθυπουργός, ΘΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ με τη συγκεκριμένη πρόταση! Και τα κανάλια θα μας περιέγραφαν άλλη μία «μεγάλη του επιτυχία»!
Όμως, ο Τσίπρας δεν αρκείται ΑΠΛΑ σε κάτι καλύτερο από τον Σαμαρά. Θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο στην πράξη! Και ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ μέχρι την τελευταία στιγμή, ζητώντας ΟΛΟ και περισσότερα! Και όσο σκληραίνουν τη στάση τους αυτοί (τώρα που φτάνουμε στο τέλος) τόσο σκληραίνει και ο Αλέξης! Που δεν αντιδρά και πολύ καλά στους εκβιασμούς...
Τελεσίγραφο αυτοί;
Δημοψήφισμα εκείνος. Και οι Ευρωπαίοι τα τρέμουν τα δημοψηφίσματα. Ας τα τρέμουν. Ο λαός από την άλλη. τα γουστάρει τρελά!
Και ΤΩΡΑ είναι η ώρα του να μιλήσει. Και να πει ένα μεγαλοπρεπές -όσο πιο μεγαλοπρεπές γίνεται- ΟΧΙ!!!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το ΧΩΝΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΣΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ.

ΦΟΒΕΡΗ Ραχήλ στο Facebook: Game has JUST begun!

ΦΟΒΕΡΗ Ραχήλ στο Facebook: Game has JUST begun!
Φοβερή Ραχήλ Μακρή έδωσε την ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ απάντηση σε όλα τα... Τουσκοειδή της Ευρώπης!
"Ο Αλέξης Τσίπρας τίμησε τις προσδοκίες όλων μας. Τίμησε την λαϊκή εντολή για αξιοπρεπή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Για πέντε μήνες διαπραγματεύτηκε το μέλλον των παιδιών μας και μας απέδωσε πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια", έγραψε η Ραχήλ Μακρή.
"Χαίρομαι που διαψεύστηκαν όλοι όσοι έσπειραν ψευδείς ειδήσεις ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα παραβιαστεί από την κυβέρνηση και πιο πολύ που για μια ακόμα φορά αποδείξαμε με έργα οτι εννοούμε τα λόγια μας.

Σε αντίθεση με αυτούς που ακόμα και την ύστατη ώρα υποστήριζαν τους ξένους για να μην φανεί η ανικανότητα και υποχωρητικότητα των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν. GAME IS NOT OVER. GAME HAS JUST BEGUN", καταλήγει.

Γιατί τον προηγούμενο μήνα δεν είχε ουρές στα ATM, ρε άθλιοι;

Γιατί τον προηγούμενο μήνα δεν είχε ουρές στα ATM, ρε άθλιοι;

Είναι ΗΔΟΝΗ να βλέπεις το μνημονιακό σύστημα να είναι πανικόβλητο. Είναι ΗΔΟΝΗ να παρατηρείς ότι ο ελληνικός λαός δεν τρομάζει πια. Αλλά γελάει μαζί τους.
 Έχουν λυσσάξει από χθες κιόλας: η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει αν είναι κάτοικος μιας δημοκρατικής, κυρίαρχης χώρας ή μιας αποικίας χρέους των Ντράγκηδων εκνεύρισε αδιανόητα τα.. μεγάλα κανάλια και τα... ενημερωτικά sites.
"Ο κόσμος κάνει ουρές στα ATM και θα έχουμε... bank run" έσκουζαν!

Ρε ευρωλιγουράκια, ρε υπηρέτες του Σόιμπλε, γιατί δε στείλατε κάμερες και τον προηγούμενο μήνα στα ΑΤΜ; Θα βλέπατε ΠΑΛΙ μισθωτούς και συνταξιούχους να κάνουν ουρές.

Ο κοσμάκης περιμένει να μπει στο σύστημα του τραπεζίτη Στουρνάρα ο πετσοκομένος (από τον υπουργό Στουρνάρα) μισθουλάκος του, η κατακρεουργημένη σύνταξη του για να βάλει κάνα ευρώ στο πορτοφόλι του, να ξεπατήσει την... παύση και να νομίζει ότι ζει. Οτι μπορεί να πάρει κάνα κοτόπουλο στο παιδί του ή κάνα χάπι στη γριά του, ας πούμε.

Τέτοιες πολυτέλειες μας επιτρέπει η κυρά Λαγκάρντ...
Πράγματι, ο Τσίπρας είχε επιλογή να έχει χωρίς ουρές τα ΑΤΜ την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το πρωί. Θα μπορούσε πολύ απλά να είχε επιλέξει να κρατήσει τα λεφτά για να πληρώσει το ΔΝΤ σε τρεις μέρες. Προτίμησε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Και η πίστωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες.

Ε, ο κόσμος πήγε να σηκώσει τον μισθό του. ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ το κάνει! Και επειδή έχουμε ελληνική κυβέρνηση πια και όχι παράρτημα Βερολίνου στο κουμάντο της χώρας θα συνεχίσει να το κάνει.
Στέλιος Ποτηράκης
ΥΓ: Η φωτογραφία είναι ΑΡΧΕΙΟΥ.
ΥΓ2: Αγκελικούλα, θες γρήγορο ή αργό πεντοζάλη;

Επιτέλους κι ένα δημοψήφισμα που δεν θα είναι για να μείνει ή να φύγει ο κοκός!


Eθνικοποίηση των τραπεζών που "σώθηκαν" με χρήματα του λαού... ΤΩΡΑ! ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Alpha Bank μπλοκάρει τις συναλλαγές της μέσω web banking για το Σαββατοκύριακο...

Από το "PRESS-GR"
Ανακοίνωση για μειωμένη λειτουργικότητα της υπηρεσίας Alpha Web Banking για όλο το Σαββατοκύριακο εξέδωσε η τράπεζα Alpha Bank.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
"Από το Σάββατο 27/6/2015 στις 11:30 π.μ. έως τη Δευτέρα 29/6/2015 στις 8:00 π.μ. μέσω της υπηρεσίας Alpha Web Banking θα υπάρχουν οι... δυνατότητες:
*Ενημέρωση σχετικά με τα υπόλοιπα και τις κινήσεις λογαριασμών και καρτών
*Καταχώρηση εντολών για μεταφορά ποσών σε μεταγενέστερη ημερομηνία (δε θα εκτελούνται άμεσες μεταφορές)
*Καταχώρηση εντολών για πληρωμές με ημερομηνία 29/6 ή μεταγενέστερη
*Καταχώρηση εντολών για εμβάσματα προς άλλες τράπεζες με ημερομηνία 30/6 ή μεταγενέστερη.
-Οι εντολές μεταφοράς που θα καταχωρηθούν για την Κυριακή 28/6/2015, θα εκτελεσθούν την Δευτέρα 29/6/2015.
-Τη Δευτέρα 29/6/2015 στις 08:00 π.μ., η Υπηρεσία θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.
-Η Υπηρεσία ειδοποιήσεων Alpha alerts λογαριασμών δε θα λειτουργεί από το Σάββατο 27/6/2015 στις 11:30 π.μ έως τη Δευτέρα 29/6/2015 στις 8:00 π.μ.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση"

Έγραψε ο Πάνος Καμμένος: H η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με OXI!


Ντρίπλα ευρωπαίων σε Τσίπρα: Ετοιμάζονται να αποσύρουν την πρότασή τους

Ντρίπλα στην κίνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών, ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο να απομονώσουν τον έλληνα πρωθυπουργό.
Μετά από πυρατώδεις διαβουλεύσεις, όπως αναφέρουν οι... ίδιες πληροφορίες, οι κ.κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, ετοιμάζονται να αποσύρουν την κοινή πρότασή τους προς την Αθήνα, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμία θεσμική υπόσταση, αφού δεν έχει περάσει από κανένα όργανο της ευρωζώνης, έτσι ώστε να μην έχει ουσιαστικά κανένα αντικείμενο το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Στόχος είναι ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει τελικά σε δημοψήφισμα να τεθεί ως ερώτημα το «ναι» ή «όχι» στο ευρώ.
Εν τω μεταξύ, κανονικά θα συνεδριάσει στις 3 το απόγευμα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα τεθεί πιθανότατα αίτημα της Ελλάδας για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος. Ωστόσο ένας ορισμένος αριθμός υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζεται να βάλει στη συζήτηση το Plan B για την Ελλάδα.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών», σύμφωνα με τον ίδιο.
Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.

Μόνο ένα κτήνος μπορεί να συνιστά στους φτωχούς να κάνουν οικονομία…

Γενάρη 2011:  Μόνο ένα κτήνος μπορεί να συνιστά στους φτωχούς να κάνουν οικονομία… 
...το να συνιστούμε οικονομία στους φτωχούς είναι κάτι τόσο εξωφρενικό, όσο και υβριστικό. Είναι σαν να συμβουλεύουμε έναν που πεινάει να τρώει λιγότερο.  
Απόσπασμα από το δοκίμιο του Όσκαρ Ουάιλντ (16 Οκτώβρη 1854 - 30 Νοέμβρη 1900),
Ο άνθρωπος κάτω από το σοσιαλισμό” ("The Soul of Man under Socialism" 1891).
Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε στο...

 περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 829, 15 Γενάρη 1962.
Από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τοπική ενδυμασία

Εθνική Ανεξαρτησία! ΟΧΙ στη κατοχή της πατρίδας μας!


Βιβλίο από το 1952 περιγράφει τι θα συμβεί στη σημερινή Ελλάδα !

ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΠΟΣΔΑΓΛΗ.
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Διαβάσαμε ένα άρθρο και μας έκανε τεράστια εντύπωση. Το τελευταίο καιρό… πολλοί ανακαλύπτουν τη διαχρονική γραφή ποιημάτων και άρθρων, όμως όταν έπεσε το συγκεκριμένο στην αντίληψή μας δε το πιστεύαμε το πόσο «μέσα» έπεσε στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος ΤΟ 1952.
Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος………..
…….
Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», ένα μικρό βιβλιαράκι που «κάποιοι» φρόντισαν να εξαφανιστεί.
Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις «Μπιστιρλή», το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.
Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον «Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης» κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία.
Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας – το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ – και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας.
Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, «ξεχασμένος» για χρόνια. Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική.
Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους – που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν – έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος.
Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε;
Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη – το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 – είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε:
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα» σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:
«Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη.»
Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:
«Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ό,τι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά».
Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω:
«Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών – που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει – θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους»
Σελίδα 24!
Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952!
Στο τέταρτο κεφάλαιο «Τα Κόμματα» γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121:
«Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ’ όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση»
Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης:
«Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θα ‘ναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους. Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους»
Σε ποιο χάρτη αναφέρεται αυτός ο μεγάλος και ξεχασμένος αγωνιστής;
Γεώργιος Ν. Πετράκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός