ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Tι ανέβασε ο νέος Πρωθυπουργός της Χώρας στο twitter; ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΞΗ!

489

ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ! Μη με ξυπνάτε!

ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ! Μη με ξυπνάτε!


Ναι, υπάρχει πρωθυπουργός που δεν λέει σε όλα... γιαβόλ. Ναι, υπάρχουν υπουργοί που ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ στο κεφάλι τους.
Ο ένας πετάει πάνω από τα Ίμια για να τιμήσει τους νεκρούς. Ο άλλος επαναπροσλαμβάνει τους αντισυνταγματικά απολυμένους. Ο τρίτος σταματά το ξεπούλημα των λιμανιών. Η πρώτη αντιμνημονιακή κυβέρνηση της χώρας βγήκε από ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ!
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου. Ο Τσίπρας ξεκαθαρίζει στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ότι η Ελλάδα θα πορευθεί πλέον με γνώμονα την εθνική της κυριαρχία.
 Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου. Την ίδια μέρα, ο Κοτζιάς - στις Βρυξέλλες - απέναντι στον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ - αλλάζει το ευρωπαϊκό κείμενο και αποτρέπει τη διεύρυνση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας.
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου. O Βαρουφάκης "σκοτώνει" την τρόικα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ!

ΟΝΕΙΡΟ!

Αλ. Τσίπρας σε Bloomberg: «Έχω καθαρή εντολή από το λαό για το τέλος της λιτότητας» -



Ελλάδα «Η Ελλάδα σύντομα θα πετύχει συμφωνία με την ευρωζώνη για το χρέος», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg, μία μέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
  Ο πρωθυπουργός τόνισε στο αμερικάνικο οικονομικό δίκτυο ενημέρωσης Bloomberg ότι, " υποχρέωση μου είναι να σέβομαι τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού σε σχέση με τον τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας και την επιστροφή σε μια ατζέντα για την ανάπτυξη, που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν θα εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ ".

Ο κ. Τσίπρας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη», ζητώντας παράλληλα πίστωση χρόνου για την δημιουργία ενός προγράμματος ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα που συμφώνησε με τον Μάρτιν Σουλτς ότι δηλαδή «χρειαζόμαστε χρόνο για να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώσει τους στόχους πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των πελατειακών πολιτικών».

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη» - 

Κουρουμπλής: Πληρώνουμε 4εκατ. ευρώ το χρόνο για υπηρεσία με 15 άτομα


Ονέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου, Μάνου Νιφλή και αποκάλυψε ότι το υπουργείο πληρώνει 4 εκατ. Ευρώ το χρόνο για ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών που στεγάζει 15 άτομα.

«Έδωσα ένα μήνυμα χθες σε κάποιους ότι τώρα υπουργός είμαι εγώ. Σε όλα αυτά τα συμφέροντα που έχουν αλωνίσει αυτόν τον χώρο τόσα χρόνια. Το Εθνικό σύστημα είναι γερασμένο», σχολίασε...
και ένας από τους λόγους που αναγκάστηκε να το πει είναι η παρακάτω αποκάλυψη που έκανε:

«3,5 με 4 εκατομμύρια τον χρόνο πληρώνουμε για ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών μέτρων όπου στεγάζεται μια υπηρεσία 15 υπαλλήλων. Εγώ δεν λέω ότι είχε κάποιον λόγο κανένας, αλλά οι συμβάσεις. Η ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ανοίξει. Το πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο αυτό σε μία τράπεζα, με δέσμευση να το νοικιάζουμε για 30 χρόνια, με 4 εκατ. ευρώ και τη συντήρηση δική μας».

«Θα αποδειχθούμε πάρα πολύ ικανοί και ας είμαστε νέοι στην κυβέρνηση. Ούτε αυτοκτονικές τάσεις έχουμε, ούτε λιγότερη αγάπη για τον τόπο, είπε μεταξύ άλλων ο Π. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

«Θα ήταν πολιτικός τυχοδιωκτισμός να έχεις την ευθύνη μιας χώρας και να έχεις τη λογική του τσαμπουκά».

Από enikos

Όχι μόνον θα σε πούμε κλέφτη, απατεώνα, νεοναζί, αλλά θα πληρώσεις για τους νεκρούς μας, για τα...


...παιδιά μας που έφυγαν μετανάστες, τα παιδιά που πεινάνε στα σχολεία, τις πόλεις και χωριά που κατέστρεψαν οι πατεράδες σου κι εσύ ο ίδιος, τα κατοχικά "δάνεια"... για όλα όσα περνάει ο Λαός μας!

Ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Ντάισελμπλουμ και ζήτησε συγγνώμη για τον Βαρουφάκη!


View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Eίμαστε όλοι Ντάισελμπλουμ ...

Aυτό που ψιθύρισε ο Ντάισελμπλουμ στον Βαρουφάκη ήταν: «Μόλις σκότωσες την τρόικα».
Δεν του είπε όμως πόσους έχεις σκοτώσει η τρόικα.
Ο Ψινάκης είπε ότι ο Βαρουφάκης δεν έπρεπε να κάνει «Ουάου», αλλά να πει στον Ντάισεμπλουμ «Τι μας λες μωρή;».
Ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Ντάισελμπλουμ και ζήτησε συγγνώμη για τον Βαρουφάκη. Του είπε ότι... οι Έλληνες δεν είναι το ίδιο. Θα 'ρθει πάλι αυτός στα πράγματα και θα βάλει υπουργό που θα τον κάνει ό,τι θελει.
Τράτζικ, είπε η Βούλτεψη. Ο Βαρουφάκης με τη μηχανή είναι σαν τον Γαρδέλη στο « Καμικάζι, αγάπη μου».
Ο Σαμαράς ξαναπήρε τηλέφωνο και ζήτησε συγγνώμη.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ ήταν σαν κοινή συνέντευξη Μαρινάκη-Μελισσανίδη.
Η μηχανή του Βαρουφάκη είναι Πόρσε Καγιέν. Ο Βαρουφάκης έκανε «Ουάου» στον Ντάισελμπλουμ. Ο Ρουβάς είναι;
Τσαντίσαμε τον Ντάισελμπλουμ. Είμαστε πολύ αγενείς. Ο Στουρνάρας δεν θα το έκανε ποτέ αυτό.
Ο Ολλανδός είπε ότι την άλλη φορά που θα έρθει να του έχουν τον Χαρδούβελη.
Ο Σαμαράς ξαναπήρε τηλέφωνο και ζήτησε συγγνώμη από τον Ντάισελμπλουμ.
Λάκης Μπέλλος από efsyn, μέσω "Το Γρέκι"

«Go ahead, Angela, make my day»


Τη γνωστή κινηματογραφική φράση (Κλιντ Ίστγουντ, στον «Επιθεωρητή Κάλαχαν»), παραφρασμένη και προσαρμοσμένη στο όνομα της Μέρκελ, χρησιμοποιεί οEconomist για να δηλώσει την αντίδραση της νέας ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στην υποχρεωτική πολιτική λιτότητας που εκπορεύεται από τη Γερμανίδα καγκελάριο:«Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα».

Δεν θυμάμαι καλά - αλλά το νομίζω - αν η ακριβής ορίτζιναλ φράση αναφέρει «Εμπρός κάθαρμα φτιάξε μου τη... μέρα».

Αν δεν θυμάμαι σωστά, συγγνώμη Άντζελα. Η ιδέα, πάντως, τουEconomist είναι πολύ έξυπνη. 
Από hardog, μέσω "Το Γρέκι"

Έρχονται Εξεταστικές Επιτροπές για τα μνημόνια!

Δεν ξεχνάμε μέχρι να πληρώσουν ακριβά και για ΟΛΑ οι ένοχοι!

Η Ολλανδία με 594 δισ. δολάρια χρέος γιατί δεν έχει μνημόνιο;

Η Ολλανδία με 594 δισ. δολάρια χρέος γιατί δεν έχει μνημόνιο;Την ακόλουθη ανάρτηση τη βρήκαμε στο Facebook και την αναδημοσιεύουμε διότι τη θεωρούμε τροφή για σκέψη. Διαβάστε:
Σύμφωνα με τον Economist το χρέος της Ολλανδίας ανέρχεται στα………….
………..594,3 δισ. δολάρια
Ο κάθε Ολλανδός χρωστάει 35,195.17 δολάρια.
Ο κάθε Έλληνας χρωστάει 25,116.02 δολάρια.
Η σύγκριση για το αν είναι διαχειρίσιμο ένα χρέος πρέπει να γίνεται με βάση τα φορολογικά έσοδα και όχι με το ΑΕΠ.
Είναι γνωστό ότι το χρέος της Ολλανδίας ανά κάτοικο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.
Η Ολλανδία ελπίζει στην πολιτική της Μέρκελ που πιστεύει ότι θα κάνει τα ελλείμματα του νότου, πλεονάσματα του βορρά.
tribune

Αισθάνεσαι να αποκαθίσταται η εθνική σου αξιοπρέπεια

elliniki-simaia-parthenonas-akropoli-300x224Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Αισθάνεσαι να αποκαθίσταται η τρωθείσα βάναυσα από τους Σαμαροβενιζέλους εθνική σου αξιοπρέπεια όταν ακούς ένα Έλληνα υπουργό να ομιλεί σαν Έλληνας.
Και όχι ως χαμερπής οσφυοκάμπτης.
Χαμερπής οσφυοκάμπτης ως, ο  Χαρδούβελλης, ή ο Βενιζέλος, ή ο ………
………Σαμαράς, ή ο Στουρνάρας. Και όπως όλοι οι προηγούμενοι «υπουργοί» που ήταν «στα τέσσερα» με πρώτο τον κατ όνομα πρωθυπουργό.
Δεν μπορεί να ξέρει κανείς, πέραν της αισιοδοξίας τι λύση τελικά θα δοθεί.
Σίγουρα κάτι πολύ διαφορετικό και καλύτερο από τη άθλια  «σωτηρία» του Σαμαρά ή από ότι σήμερα ίσως ο ίδιος εύχεται  για ο κακό προφανώς της Ελλάδας.
Όμως  σήμερα είδαμε να ομιλεί ένας Έλληνας υπουργός, με αξιοπρέπεια  και όχι ως δούλος,  ως Έλληνας.  Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον καθηγητή Βαρουφάκη με τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχει στο έργο του.
Το θέμα δεν είναι κομματικό. Είναι εθνικό. Να το πει κάποιος στον Αντωνάκη.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ… ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ: ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!

Η Μέρκελ απειλεί με… αντίποινα: Δεν θέλει να συναντήσει τον Τσίπρα!Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν βάλει σκοπό να ανατινάξουν τα μνημονιακά θεμέλια της Ευρώπης, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε τρόικα, αλλά και προς Γερμανία… μεριά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώτος Έλληνας υπουργός Οικονομικών που όρθωσε το ανάστημα της χώρας μας στον πολλά… βαρύ Γιερούν Ντάισελμπλουμ, έδειξε το νέο δρόμο στον οποίο επιβάλλεται να κινηθεί η Ελλάδα και όπως άλλωστε αναμενόταν, αυτός δεν άρεσε καθόλου στην Άνγκελα Μέρκελ.
Και αυτό γιατί, …………
………….μπορεί οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης Τσίπρα να είχαν σημάνει ήδη συναγερμό στη Γερμανία, ωστόσο τα αίματα φαίνεται πως άναψαν για τα καλά.
Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισε για…αντίποινα να μην συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ούτε επίσημα, αλλά ούτε καν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σε δύο περίπου εβδομάδες.
Κάτι βέβαια που δεν ανησυχεί καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν σκόπευε να… δει άμεσα (τουλάχιστον) την ισχυρότερη (βάσει Forbes) γυναίκα του πλανήτη, αλλά προτιμά πιο εποικοδομητικές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους…
Merkel Hollande Schulz
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν άτυπο δείπνο το βράδυ της Παρασκευής σε εστιατόριο του Στρασβούργου με πρωτοβουλία του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος – μεταξύ άλλων – ενημέρωσε Μέρκελ και Ολάντ για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς…
Το δείπνο διήρκησε τρεις ώρες και, σύμφωνα με πηγές, ήταν μία «εποικοδομητική συνάντηση που έγινε σε φιλικό κλίμα».
Οι δύο ηγέτες, τους οποίους προσκάλεσε στην πόλη της Αλσατίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους ούτε κατά την άφιξη στο εστιατόριο «Zuem Ysehuet», το οποίο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ΕΚ, ούτε κατά την αναχώρησή τους.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε εξαιτίας των επιθέσεων στη Γαλλία και της πορείας κατά της τρομοκρατίας που είχε γίνει εκείνη την ημέρα στο Παρίσι, στην οποία πάντως η Μέρκελ συμμετείχε.
Ο πρόεδρος και η καγκελάριος, οι οποίοι κάθισαν μαζί με τον Σουλτς και τους μεταφραστές τους, συζήτησαν επίσης για «τις ευρωπαϊκές προοπτικές, ζητήματα της επικαιρότητας, την ασφάλεια, την τρομοκρατία, καθώς επίσης και για την Ουκρανία», διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στον Ολάντ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει προ ολίγων εβδομάδων ότι με την καγκελάριο «θα μιλήσουν για το μέλλον της Ευρώπης»…
Εξάλλου, οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα αναμενόταν επίσης να συζητηθούν στη συνάντηση αυτή, την επομένη της επίσκεψης του Σουλτς στην Αθήνα.
Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του εστιατορίου ανέφεραν στην εφημερίδα Les Dernières Nouvelles d’Alsace ότι προετοίμασαν ένα μενού «λιτό αλλά κλασικό», αξίας €38 το άτομο χωρίς ποτό.
«Τεράστιες διαφορές»
Την ίδια ώρα, πάντως, για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν έκαναν λόγο πηγές της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις σημερινές (30/1) συνομιλίες στην Αθήνα, του προέδρου του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις.
«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΔΟΣΙΛΟΓΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ

Αδ. Γεωργιάδης υπέρ Ντάισενμπλουμ: «Να δω σε λίγες μέρες που θα κρύβονται όσοι υποστήριξαν δημοσίως τους παλαβούς«! 
Ο βουλευτής της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε μέσω twitter τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη και φυσικά παίρνει το μέρος του Ντάισενμπλουμ και δεν δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει νίκη της Ελλάδας στην διαπραγμάτευση.
Ο κ.Γεωργιάδης στέκεται στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών για την Τρόικα που όπως φάνηκε εκνεύρισαν τον πρόεδρο του Eurogroup και έγραψε…………
………
«Θυμάστε το βίντεο με τα τραινάκια; … να δω σε λίγες μέρες που θα κρύβονται όσοι υποστήριξαν δημοσίους τους παλαβούς…»

ΝΕΑ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΣΤΟ BBC……….

1511078_10153065532029508_7067235632348703486_n…….. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΕΠΙΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ!
Άψογος και δυναμικός για άλλη μια φορά ήταν ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης, με νέα καρατιά, αυτή τη φορά προς το ΒΒC, το οποίο δεν δίστασε να κατηγορήσει για ανακρίβειες σχετικά με τις προθέσεις της Αθήνας, ενώ υπεραμύνθηκε, ………..
………..μέσα σε ένα φανερά εχθρικό δημοσιογραφικό κλίμα, των επιλογών της Κυβέρνησης να σταματήσει νέες ιδιωτικοποιήσεις, όπως του Πειραιά, που γίνονται όπως είπε για ψίχουλα, τα οποία έπειτα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του Χρέους! Και άρα χωρίς κανένα τελικά όφελος για την χώρα.

Αυτή την ώρα μάλιστα υπάρχουν ελληνικές ιστοσελίδες που επικρίνουν την στάση και τον τόνο του! Τέτοια κατάντια! Επειδή δεν λέει «γιες».

Η σύγκρουση με την ευρωζώνη στην ημερήσια διάταξη

debtΠαναγιώτης Μαυροειδής
Όπως και να το κάνεις η στιγμή που ο επικεφαλής του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ,  ένας  κρυόπλαστος γραφειοκράτης εκπρόσωπος των δανειστών της ΕΕ, προσπαθεί να κρύψει το χέρι του, τα ξινισμένα μούτρα του και να γυρίσει την πλάτη του τρέχοντας,  ήταν απολαυστική.
Ναι λοιπόν, πρέπει και μπορεί με επιτυχία να βγει γλώσσα και να κρατηθεί ανάστημα απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις των σύγχρονων αποικιοκρατών και τοκογλύφων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Και αυτό είναι ………
………..κάτι που υπερβαίνει τα όρια της διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου της ΕΕ που θέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η σύγκρουση με την ΕΕ είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ καθότι δεν πρόκειται για τους ‘’εταίρους’’ μας, αλλά για τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ  μας, που το μόνο που αντιλαμβάνονται και ξεχωρίζουν είναι η μυρουδιά του χρήματος.
Όπως δείχνει και η σχετική εικόνα που παραθέτουμε με πηγή το BBC,  τo 60% του χρέους ανήκει στην ίδια την ευρωζώνη, 10% στο ΔΝΤ, 6% στην ΕΚΤ. Δηλαδή το 76% του χρέους ανήκει στα συστατικά μέρη της τρόϊκας και βασικά στην  ευρωζώνη
Συνεπώς αν κάποιος εννοεί τη διαγραφή του χρέους, η κοινή λογική (και όχι απαραίτητα η αριστερή λογική και πολιτική), πρέπει να προετοιμάζεται για αποφασιστική ρήξη και έξοδο από την ευρωζώνη.
Η άρνηση πληρωμών και διαγραφή του χρέους  είναι ΔΙΚΑΙΗ. Είναι ψέμα ότι αυτό μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε ‘’μπαταχτσή’’, που δήθεν θα φορτώσει στους ευρωπαϊκούς λαούς τα δικά του λάθη. Ο ελληνικός λαός ούτε ζήτησε  ούτε  ‘’έφαγε’’ τα δάνεια. Αυτά, λάδωσαν τη μηχανή και το αντεράκι της ελληνικής ολιγαρχίας, των πολιτικών υπηρετών της και φυσικά απέδωσαν πλούσια κέρδη στους ίδιους τους δανειστές τοκογλύφους. Άλλο τόσο αλήθεια είναι και το αντίστροφο: Το σκάνδαλο της μετατροπής ενός ιδιωτικού χρέους προς τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες σε κρατικό και το φόρτωμά του στους ευρωπαϊκούς λαούς, δεν το χρεώνεται ο ελληνικός λαός, αλλά οι υποτελείς στο κεφάλαιο κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ΕΕ, που απλά κινήθηκαν αφενός για να σώσουν τις τράπεζές τους και αφετέρου για να βάλουν έτσι στο χέρι στην ελληνική οικονομία στον αιώνα τον άπαντα.
Η σύγκρουση με την ευρωζώνη και η έξοδος από την ΕΕ είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ, διότι την τελευταία την συναντάμε μπροστά μας ως δανειστή, ως Σύμφωνο για το Ευρώ που επιβάλει λιτότητα, ως Σύμφωνο Σταθερότητας που απαιτεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μόνιμα μνημόνια, ως απαιτητή ιδιωτικοποιήσεων, ως απορρυθμιστή των εργασιακών σχέσεων, ως μηχανή πολεμικών τυχοδιωκτισμών  και φυσικά ως άθλιο εκβιαστή μέσω της ελέγχου της ρευστότητας και του κοινού νομίσματος.
Η σύγκρουση με την ευρωζώνη, όχι μόνο δεν είναι βουτιά στο κενό, όπως κινδυνολογεί ακόμη και από τον τάφο της η ΝΔ, αλλά, αντικειμενικά, σήμερα, ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ  και από νέους παράγοντες.
Η ίδια η ευρωζώνη κλυδωνίζεται από την κρίση της, το μέλλον της θολώνει από το τέλμα της. Με μια μηδενική ανάπτυξη στην εξαετία 2008-2014 και  με ένταση της ανισόμετρης ανάπτυξης στο εσωτερικό της, οι αντιθέσεις  μεγάλων οικονομιών όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας με την Γερμανία, δεν κρύβονται πλέον κάτω από το χαλί. Βγαίνουν δυναμικά στην επιφάνεια, με αφορμή την ελληνική κρίση.
Η Ευρώπη πράγματι αλλάζει. Όχι στην κατεύθυνση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα κλυδωνίζεται και αυτό σημαίνει δυνατότητα σύγκρουσης με επιτυχή έκβαση.
Σε συνθήκες οικονομικής καχεξίας παγκόσμια, καθώς η καπιταλιστική κρίση είναι παρούσα, ο ανταγωνισμός των ξεχωριστών κέντρων οικονομικής ισχύος, ενισχύεται. Η έννοια του δήθεν ‘’μονοπολικού’’ κόσμου  σπάζει, η εικόνα της ενιαίας παγκόσμιας αγοράς θρυμματίζεται. Οι αντιθέσεις ΗΠΑ-ΕΕ αλλά και ΕΕ-Ρωσίας, έχουν τη δική τους δυναμική.
Ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας, είναι η ισχυρή ηθική και πολιτική νομιμοποίηση που δίνει στη σύγκρουση με την ευρωζώνη η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στην Ελλάδα, που απέρριψε συντριπτικά τα προγράμματα σωτηρίας της ΕΕ και έστειλε στα τάρταρα τους πολιτικούς εντεταλμένους της στην Ελλάδα. Είναι ένα δεδομένο που μετράει και για τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αξιοποιεί και τους τρείς αυτούς παράγοντες, κινούμενη ωστόσο σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο και σε λαθεμένες υποθέσεις.
Η απόρριψη της συνέχισης των μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είχαν συνηθίσει στο ΝΑΙ στους ευρωπαίους δυνάστες και προστάτες τους, δίνει κύρος στη νέα κυβέρνηση. Ο στόχος όμως  για μια νέα‘’συμφωνία-γέφυρα’’ (Βαρουφάκης)  ή ‘’ένα πρόγραμμα, αλλά όχι μνημόνιο’’ (Παππάς) με την ΕΕ, περιορίζει τα πράγματα και τη ‘’διαπραγμάτευση’’, μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της εργατοκτόνου πολιτικής της.
Η διαφορά με τη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι υπαρκτή: Οι προηγούμενοι ήξεραν μόνο το ΝΑΙ, αλλά και να υμνολογούν την ΕΕ και να τρομοκρατούν το λαό. Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί ένα ΌΧΙ, αξιοποιώντας τη λαϊκή εντολή και έχοντας επαφή και υποχρέωση ανταπόκρισης στα λαϊκά βάσανα. Αλλά έχει την επικίνδυνη αυταπάτη ότι αυτό μπορεί να ευδοκιμήσει με μια διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης και χωρίς έστω απειλή εξόδου.
Σε αυτό το σημείο, θα γίνουν  κάποιες επισημάνσεις.
Μια μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, ακόμη και αυτές του Νότου, αφενός με το πιστόλι της Γερμανίας και της Commission στον κρόταφο και αφετέρου επειδή εκφράζουν  τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων και όχι των λαών τους, σπεύδουν να πάρουν θέση απέναντι στην ελληνική απόπειρα διαπραγμάτευσης.
Η (δήθεν) διορθωτική παρέμβαση Ομπάμα καθώς και οι διευκρινίσεις του Μοσκοβισί, έστειλαν ακριβώς το ίδιο μήνυμα: ‘’Κύριοι της Ελλάδας, θα σας στηρίξουμε με κάποιο τρόπο, στο βαθμό που είστε μέσα στην ευρωζώνη και έτσι θα μας είστε και εσείς χρήσιμοι στο να κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή να πριονίζουμε τη Γερμανική κυριαρχία’’.
Ακόμη και η τακτική της Ρωσίας, δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση στην αποκόλληση της Ελλάδας από την ΕΕ, αλλά στην αξιοποίησή της εντός της. Ας θυμηθούμε πως άδειασε την Κύπρο, αλλά και πως αξιοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί χωρίς να στηρίζει τη λαϊκή αντιφασιστική εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία.
Για ορισμένους από τους βασικούς επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρνητικά. Αντίθετα θεωρούν πως όσο η συζήτηση μεταφέρεται εντός του πλαισίου της ΕΕ και αποκρούεται η προοπτική ρήξης και εξόδου, τόσο αυξάνουν οι δυνατότητες συμμαχιών και χειρισμών.
Πρόκειται για μια υποθηκευμένη στρατηγική, όσο και αν βολεύει σε πρώτο επίπεδο και αυτό για δύο λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τη φύση των ‘’συμμάχων’’ που αναζητεί μέσα και εκτός της ΕΕ, οι οποίοι κάθε άλλο παρά νοιάζονται για την ανεργία ή την φτώχεια στην Ελλάδα.
Ο δεύτερος και πλέον σημαντικός, σχετίζεται με την απομάκρυνση από το πλέον δυναμικό στοιχείο που είναι η προσδοκία των εργαζόμενων τάξεων και στρωμάτων στην Ελλάδα, ότι αυτή η ρήξη θα βελτιώσει αποφασιστικά τη ζωή τους.  Τα περί ‘’λιτού βίου’’,  οι δηλώσεις πως δεν υπάρχει ούτε ευρώ για αύξηση ή για προσλήψεις  και η υμνολογία των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, από-συσπειρώνουν το λαϊκό στρατόπεδο.
Το ζήτημα ωστόσο έχει τεθεί. Ή εμείς ή  η ευρωζώνη.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, μπορεί και πρέπει να αναληφθεί μια ενωτική και δυναμική πρωτοβουλία εργατικής λαϊκής κινητοποίησης που θα  απαιτεί στους δρόμους διαγραφή του χρέους και ρήξη/έξοδο από την ευρωζώνη για να ζήσει ο λαός.
Να γεμίσουν οι δρόμοι, να φλογιστούν οι καρδιές, να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση, να εκφράζεται η οργή,  κάθε φορά που θα προσβάλλουν τον άνεργο και τον απολυμένο αλαζόνες τύπου Σούλτς, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ ή όταν συνέρχονται στην ΕΕ για να αποφασίσουν τη μοίρα του ελληνικού λαού. Πότε λοιπόν αν όχι τώρα, θα αποφασίσουμε να γεμίσουμε την πλατεία Συντάγματος και όλες τις πλατείες και δρόμους με οργή, αλλά και αποφασιστικότητα για τη ρήξη, την ανατροπή, τη λαϊκή νίκη;
Να πως τίθενται τα διλήμματα για τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς σε όλα τα ρεύματά της: Είτε ισοσκελισμός της παρουσίας της στο κατώτερο όριο της διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου  που θα αποτελούσε πολιτικό λάθος στρατηγικής σημασίας, είτε σύμπηξη ενός μετώπου κοινής δράσης και ανατροπής που θα στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή αντεπίθεση των αγώνων, των κοινωνικών και δημοκρατικών διεκδικήσεων, αλλά και των πολιτικών στόχων έξω από τα όρια της ευρωζώνης και της κυριαρχίας του κεφαλαίου.
Το λαό φοβούνται. Ακόμη και όταν απλά ψηφίζει. Θυμηθείτε πως παρουσίαζαν τις εκλογές ως εκτροπή.  Μα και πως θεωρούν ύψιστη αμαρτία και καταστροφή ένα δημοψήφισμα!  Πόσο μάλλον όταν αυτός ο λαός είναι οργανωμένος και μαχόμενος. Όταν δεν αναθέτει και παρακολουθεί, αλλά απαιτεί και επιβάλλει.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…