ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΛΕΚΑ

    Η Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα συνεχίζει τον αγώνα για τη δενδροφύτευση του ποταμού και την ένταξη του στον ιστό της πόλης μας. Καλεί όλους τους δημότες και τους φορείς της πόλης σε δενδροφύτευση, την Κυριακή 16 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι μπροστά από το γήπεδο του Ατρομήτου, για να κάνουμε ένα κομμάτι του Λεύκου (Πέλεκα) όμορφο.

Επιπλέον καλούμε όλους τους υποψήφιους των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών που νοιάζονται για την τύχη του ποταμού να είναι παρόντες στη δενδροφύτευση και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον του ποταμού στους δημότες της πόλης μας. 

Τέσσερις φόροι με ένα εκκαθαριστικό


Για πρώτη φορά οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο λεπτό του ευρώ
Για πρώτη φορά οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο λεπτό του ευρώ
Της Mαρίας Bουργάνα
Μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Tο εκκαθαριστικό σημείωμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνει τέσσερις φόρους:
1. Tον φόρο εισοδήματος.
2. Tην εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
3. Tο τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.
4. Tον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.
Mε την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα εκδίδεται αυτομάτως το εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Tαυτότητα Oφειλής με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες ή τα EΛTA. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης οι φόροι θα καταβληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις σε συγκεκριμένες προθεσμίες. H πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 31 Iουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Nοεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%. Έτσι, για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τη φορολογική δήλωση τον Mάιο θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου μέχρι το τέλος Iουλίου, τη δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Nοεμβρίου του 2014.
Mε απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Eσόδων καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αναλυτική δήλωση εισοδηματικής κατάστασης. Για πρώτη φορά το υπουργείο Oικονομικών ζητά από τους φορολογούμενους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά κατά κατηγορία. Σύμφωνα με την απόφαση, οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο λεπτό του ευρώ. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να διορθωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. H διάταξη θα προβλέπει τη δήλωση των τόκων πάνω από ένα όριο, ενδεχομένως άνω των 250 ευρώ, όπως ίσχυε για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη:
1. Oι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από τις 20 Mαρτίου έως τις 30 Iουνίου 2014.
2. Yποχρεωτική αναγραφή του έτους γέννησης για όσους θα υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση.
3. Oι δηλώσεις των φορολογουμένων που απεβίωσαν πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στη ΔOY.
4. Tόσο οι αρχικές εμπρόθεσμες όσο και οι αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
5. Oι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις είτε είναι εμπρόθεσμες είτε εκπρόθεσμες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. H υποβολή τους θα είναι δυνατή μετά την παρέλευση τριάντα ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων, δηλαδή από τις 20 Aπριλίου 2014.
6. Yποχρεωτική η αναγραφή AMKA για τα προστατευόμενα μέλη, με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού και τα προστατευόμενα τέκνα αλλοδαπών υπηκόων που εργάζονται στη χώρα μας και είναι φορολογικοί κάτοικοι Eλλάδας.
7. Yποχρεωτική η αναγραφή AΦM για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.
8. Yποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
9. Oι τόκοι καταθέσεων για το οικονομικό έτος 2014 δηλώνονται στους κωδικούς 667-668.
10. Στο έντυπο E2 (μισθώματα ακινήτων) είναι υποχρεωτική η αναγραφή του εννεαψήφιου αριθμού παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».
11. Eργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 019-020 απαιτείται η αναγραφή των AΦM των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο AΦM του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.
12. Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (Πίνακας 4A), πρέπει να καταχωρισθούν οι AΦM εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.
13. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του AΦM φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.
14. Για τους κωδικούς 657-658, 659-660 και 781-782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους.
15. O κωδικός 049 (αποδείξεις) συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση.
Eκκαθαριστικό
16. Για όσους φορολογούμενους προκύπτει, μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, ποσό φόρου για καταβολή, στην ειδοποίηση πληρωμής που θα είναι ενσωματωμένη στο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνεται η «Tαυτότητα Oφειλής» (T.O.). Eάν το οφειλόμενο ποσό πρέπει να καταβληθεί σε δόσεις, στο εκκαθαριστικό θα ενσωματώνεται τόσο η ειδοποίηση για την ολική εξόφληση όσο και η ειδοποίηση για την τμηματική εξόφλησή του, με ανάλυση των δόσεων διακριτά (πλήθος δόσεων, ποσό κάθε δόσης, ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης). Eπιπλέον, σε κάθε ειδοποίηση θα υπάρχει και η «Tαυτότητα Oφειλής» (T.O.). H έκδοση των ειδοποιήσεων πληρωμών θα γίνεται αυτόματα με την κεντρική εκκαθάριση των δηλώσεων, με τη συμπλήρωση όλων των απαραίτητων για την είσπραξη στοιχείων ή ενδείξεων. Σε περίπτωση κατά την οποία από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου, στο εκκαθαριστικό θα ενσωματώνεται η ειδοποίηση επιστροφής και το ποσό θα επιστρέφεται μέσω τραπεζών.
17. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα μέσω ΔOY, συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.
18. Tα δικαιολογητικά των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.
19. Kάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Eλλάδα υποχρεούνται να υποβάλουν, εμπρόθεσμα σε φυσική μορφή, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, μέσω του φορολογικού εκπροσώπου τους, στην αρμόδια ΔOY όπου ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικος αλλοδαπής.
20. Eφόσον κάποια από τα δικαιολογητικά έχουν ήδη συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια ΔOY ή έχουν διαφυλαχθεί σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ' αυτά, δεν απαιτείται η έκδοση νέων δικαιολογητικών.
Aρκεί να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία θα αναγράφεται το οικονομικό έτος που αφορούσε το κάθε συγκεκριμένο δικαιολογητικό που τυχόν υποβλήθηκε, ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ' αυτό.
21. O τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μια φορά, ενώ ποσά επιστροφής που προκύπτουν από δηλώσεις άλλων φορολογουμένων δεν μεταφέρονται στον ίδιο λογαριασμό αλλά σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον AΦM.

* Τέχνη στο γλείψιμο - αντΓΙΑΝΝΗΣ ΣαΜΑΡΑΓΔΗΣ *


ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΣ

Χορευτική εσπερίς
Kείμενο: Χρυσάνθη Αγγελοπούλου
Δεν ίδρωσε το αυτί της αγοράς πολυτελών εσώρουχων μπροστά στην ύφεση σύμφωνα με τον CEO του αγγλικού οίκου Agent Provocateur, Gareth Hoggarth· η εταιρεία σημείωσε άνοδο στα κέρδη της κατά 12% το 2013, γεγονός που οφείλεται, όπως δηλώνει, στο μπεστ σέλερ Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι.
Άξια θαυμασμού και η νέα συλλογή S/S 2014 της σειράς Soiree. Πρόκειται για την premium σειρά του οίκου, όπου ένα κομμάτι κοστίζει περίπου 600 €. Υπολογίζοντας το κόστος του σετ, μονολογεί κανείς: Tα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους.
 • Χορευτική εσπερίς

ΚΑΘΕΤΙ NEON & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Καθετί neon & ενδιαφέρον
Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος
Στην περίπτωση του 47χρονου καλλιτέχνη Gavin Turk το neon αποκτά μια διαφορετική αξία. Κι αυτό γιατί τα γλυπτά του, από το εν λόγω φωτεινό υλικό, που εκτίθενται μέχρι τις 21 Απριλίου στο αγγλικό The Bowes Museum έχουν γίνει το «next big thing» της Βρετανικής Τέχνης.
Από το 1995 ο Gavin Turk φτιάχνει γλυπτά από νέον. Τα περισσότερα από αυτά έμεναν ανέγγιχτα στο studio του, στο Λονδίνο. Το μουσείο Bowes (που στεγάζεται σε ένα γαλλικό κάστρο του 19ου αιώνα) τον υποχρέωσε να ξεσκονίσει όλα τα έργα του και να τα ταξινομήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι έτοιμα για να παρουσιαστούν σε έκθεση. Η συγκεκριμένη έκθεση συγκεντρώνει για πρώτη φορά όλα τα νέον γλυπτά του (15 συνολικά), από το 1995 ως το 2014, μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει την εξέλιξη του καλλιτέχνη (ένα φωτεινό «timeline»), εντοπίζοντας τα καίρια σημεία αλλά και τις αγαπημένες του εμμονές. Μία από αυτές είναι το αυγό, που βλέπουμε από τα πρώτα του έργα, όπως το «One Thousand Two Hundred and Thirty Four». Το αυγό, εξηγεί και ο ίδιος, εμφανιζόταν συχνά στα όνειρα των παιδικών του χρόνων, όπου κυνηγούσε «οτιδήποτε κακό». Ένα άλλο στοιχείο που εμφανίζεται σε διαφορετικές εκδοχές, είναι οι πόρτες. Για αυτό κατασκεύασε μία σειρά από εννιά μισάνοιχτες πόρτες σε διαφορετικά χρώματα. Το αστέρι είναι μία διπλού μεγέθους εκδοχή του αυθεντικού, «Star», του νέον γλυπτού που βρίσκεται πάνω από την πόρτα του studio του, στο Ανατολικό Λονδίνο.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι η λέξη «εφτά δισεκατομμύρια, διακόσια ένα εκατομμύρια, εννιακόσια εξήντα τέσσερις χιλιάδες διακόσια τριάντα οχτώ» και βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου του μουσείου.

Αυτό όμως, που έκανε τον Gavin Turk ευρύτερα γνωστό, είναι η χρησιμοποίηση διάσημων εικόνων όπως του Τσε Γκεβάρα, του καλλιτέχνη Ρενέ Μαγκρίτ, του πανκ μουσικού Σιντ Βίσιους (Sex Pistols) και του πρωτοπόρου της pop art Άντι Γουόρχολ. Χρησιμοποιεί και γνωστά σύμβολα, όπως τη μπανάνα που παραπέμπει στο εξώφυλλο του δίσκου των Velvet Underground με τη Nico, ή το Μαλτέζικο σταυρό τον οποίο είχε κάποτε χαρίσει, αλλά σε πραγματικό μέγεθος και όχι νέον κατασκευή σαν αυτή που φιλοξενείται στην έκθεση, σε έναν άλλο μεγάλο καλλιτέχνη τον Yves Klein. Έργα του όπως το «Lite», ένα αναμμένο σπίρτο και το «Argon Candle», μία νέον απεικόνιση ενός κεριού στηριζόμενου πάνω σε μία ξύλινη επιφάνεια, παρουσιάζονται από τον δημιουργό τους ως «οπτικά λογοπαίγνια, όπου το νέον φως απεικονίζει μία εναλλακτική μορφή φωτός».
Ο τίτλος της έκθεσης είναι η λέξη «εφτά δισεκατομμύρια, διακόσια ένα εκατομμύρια, εννιακόσια εξήντα τέσσερις χιλιάδες διακόσια τριάντα οχτώ» και βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου του μουσείου. Αναφέρεται στον ακριβή αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού τη στιγμή της έναρξης της έκθεσης, δηλαδή τις 25 Ιανουαρίου 2014. Ο ίδιος ο Βρετανός καλλιτέχνης μας δίνει την πρώτη αίσθηση κάποιου, όταν επισκέπτεται την έκθεση: «Όταν μπαίνεις στην έκθεση νιώθεις ότι κάτι διαφημίζεται. Είναι σαν ένα τρελό παιχνίδι ή ένα παράξενο παιδικό όνειρο».
 • Καθετί neon & ενδιαφέρον
 • Καθετί neon & ενδιαφέρον
 • Καθετί neon & ενδιαφέρον
 • Καθετί neon & ενδιαφέρον
 • Καθετί neon & ενδιαφέρον

   Β΄ ΕΠΣ Πιερίας: Αποτελέσματα 26ης-Βαθμολογία-Επόμενη 27η αγωνιστική

   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 26ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    
   ΤΑΥΡΟΣ ΕΛΑΦΟΥ- Γ.ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΛΟΦΟΥ 0-1

    ΔΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 0-3 Α.Α.


    ΔΙΑΣ ΔΙΟΥ -ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ  3-0 Α.Α.

    ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ -ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ  3-1

    ΠΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ  2-0

   ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ- ΔΟΞΑ 10 ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ  0-1

    ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ -ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ  2-1

    ΠΥΔΝΑ ΚΙΤΡΟΥΣ- ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ  2-0


   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
   1 ΠΥ∆ΝΑ ΚΙΤΡΟΥΣ  72
   2 ∆ΙΟΣΚΟΥΡΟΙ  60
   …………………………………
   3 ∆ΙΑΓΟΡΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ  57
   4 Γ.ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΛΟΦΟΥ  55
   5 ΤΑΥΡΟΣ ΕΛΑΦΟΥ  52
   6 Π.Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ     48
   …………………………………..
   7 ∆ΟΞΑ 10 ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ  46
   8 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ  41
   9 ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ  35
   10 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  32
   11 ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙ∆ΙΟΥ  31
   12 ∆ΙΑΣ ∆ΙΟΥ  22
   13 ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙ∆ΩΝΑ  17
   …………………………………………...
   14 ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ    15
   15 ∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ  8
   16 ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ  6

   *Ο Μακεδονικός Ν. Εφέσσου και Δίας Αγίου Δημητρίου, έχουν αποσυρθεί από το πρωτάθλημα. Συνεπώς κάθε ομάδα που βάση προγράμματος αγωνίζεται μαζί τους, παίρνει άνευ αγώνα τους βαθμούς.

   ΕΠΟΜΕΝΗ 27Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
   ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ- ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
   2 ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ -ΤΑΥΡΟΣ ΕΛΑΦΟΥ
   3 ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ- ΔΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 3-0
   4 Γ.ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΛΟΦΟΥ- ΔΙΑΣ ΔΙΟΥ
   5 ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ- ΠΥΔΝΑ ΚΙΤΡΟΥΣ
   6 ΔΟΞΑ 10 ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ -ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ
   7 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ- ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
   8 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ-ΠΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 0-3 Α.Α.

   Επιμένει η Τρόικα στην κατάργηση των τριετιών

   Επιμένει η Τρόικα στην κατάργηση των τριετιών

   Στη συνολική διαπραγμάτευση παραπέμπεται το θέμα – Αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση – Δεν συζητά τις ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση

   Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα.

   Τα εκκρεμή θέματα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στη συνολική διαπραγμάτευση αφού δεν ορίστηκε νέα συνάντηση.

   Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι: “ Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία”.

   Συγκεκριμένα η Τρόικα επιμένει στη κατάργηση των τριετιών στην παρούσα φάση, αλλά φαίνεται να δέχεται την πρόταση του υπ. Εργασίας οι τριετίες να διατηρηθούν ως θεσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθούν ή να μειωθεί ηπροσαύξηση επί του μισθού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα προσλαμβάνονται χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση του μισθού τους κάθε τριετία.

   Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ήδη αρκετές, ενώ μετά την ενίσχυση του ρόλου του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας δεν είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση.

   Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 % από τον Ιούλιο, φαίνεται οι δυο πλευρές να πλησιάζουν σε συμφωνία. Το υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις της Τρόικας και θα δεχθεί να υπάρξει επιμερισμός 2,9% προς όφελος των εργοδοτών και 1% προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. 

   Κυβέρνηση και τρόικα καταβάλλουν προσπάθειες επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων και μετά την σύσκεψη με τον υπουργό εργασίας κύριο Γιάννη Βρούτση, την ώρα αυτή διεξάγονται δύο συσκέψεις ταυτόχρονα, μια για τα ενεργειακά θέματα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και άλλη με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις.

   Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα Χανιά

   Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα Χανιά

   Το επίκεντρο βρίσκεται 54χλμ στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Χανίων και με βάθος 20χλμ

   Αισθητός ήταν στα Χανιά ο σεισμός που έγινε στις 17.54 βόρεια του νομού.

   Ο σεισμός ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο.

   Το επίκεντρο βρίσκεται 54χλμ στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Χανίων και με βάθος 20χλμ.

   Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο βόρειο άξονα του νομού Χανίων. 

   Πηγή: www.flashnews.gr

   Νεκροί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο – Mαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Μόσχας

   Νεκροί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο – Mαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Μόσχας

   Ένοπλοι της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών - Πρόκειται για το δεύτερο αιματηρό περιστατικό των τελευταίων ημερών ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Κριμαία

   Την ώρα που στην Ουκρανία κλιμακώνεται η ένταση, ενόψει του αυριανού κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Κριμαία, στην Μόσχα χιλιάδες Ρώσοι βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της “κατοχής” της χερσονήσου και βρέθηκαν αντιμέτωποι, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, με αντισυγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων που υποστήριζε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου.

   Κι αν στη Μόσχα οι διαδηλώσεις δεν είχαν αιματηρή κατάληξη, δεν συνέβη το ίδιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε δεύτερο περιστατικό με νεκρούς μετά από συγκρούσεις ρωσόφιλων και ουκρανόφιλων διαδηλωτών.

   Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τριάντα συλλήψεις. 

   Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν ομάδες αυτοάμυνας κατοίκων του Χάρκοβο που είναι θετικοί στο ενδεχόμενο ένωσης με τη Ρωσία, εντόπισαν ένα ύποπτο όχημα σχετικά με μια ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη στις 8 Μαρτίου.

   Ο οδηγός του οχήματος όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των ρωσόφιλων διαδηλωτών απομακρύνθηκε και οδήγησε το αυτοκίνητο έξω από τα τοπικά γραφεία της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Εκεί φαίνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης οχυρώθηκαν ενώ έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν άοπλοι ρωσόφιλοι διαδηλωτές.

   Έφθασε το πρωτοσέλιδο από Το ΧΩΝΙ της 16ης Μαρτίου


   Κλιμάκιο της κ.ο Πιερίας του ΚΚΕ με τους επικεφαλεις των ψηφοδελτίων της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην αντιπεριφέρεια Πιερίας και στον δήμο Κατερίνης ,Ρουτσα Αλέξανδρου και Μπάμπη Παπαδόπουλου αντίστοιχα ,εξόρμησε στην λαϊκή του Σαββάτου.Κατά την διάρκεια της εξόρμησης, μοιράστηκε υλικό με τις θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και για τις τοπικές εκλογές , έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με αρκετούς συντοπίτες μας σε πολύ θετικό κλίμα,