ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Αρχαίος γιγάντιος ιός «αναστήθηκε» μετά από 30.000 χρόνια στη Σιβηρία

Αρχαίος γιγάντιος ιός «αναστήθηκε» μετά από 30.000 χρόνια στη Σιβηρία
Ένας γιγάντιος ιός, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη Γη και ο οποίος επί 30.000 χρόνια, από την εποχή των μαμούθ και των Νεάντερταλ, βρισκόταν σε κατάψυξη στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας, επανήλθε στη ζωή και μάλιστα διατηρώντας την ικανότητά του να επιτίθεται σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως οι αμοιβάδες.
Ευτυχώς, ο ιός φαίνεται αβλαβής για τους ανθρώπους και τα ζώα, όμως η «ανάστασή» του αποτελεί προειδοποιητικό σήμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το τι -πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα- θα μπορούσε να φέρει στο φως το ξεπάγωμα απομακρυσμένων περιοχών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι αρχαίοι παθογόνοι ιοί μπορεί να επανέλθουν εν καιρώ στη ζωή και αυτοί πιθανώς δεν θα αρκούνται να μολύνουν και να σκοτώνουν μόνο αμοιβάδες - κάτι που θυμίζει (ανησυχητικό) σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Οι Γάλλοι και Ρώσοι ερευνητές, με επικεφαλής τους εξελικτικούς βιολόγους Ζαν Μισέλ Κλαβερί και Σαντάλ Αμπεργκέλ του Πανεπιστημίου Αιξ της Μασσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC, το "Science" και το "New Scientist", ονόμασαν τον ιό «σιβηρικό πιθοϊό» (Pithovirus sibericum), επειδή το σχήμα του μοιάζει με αρχαιοελληνικό πιθάρι. Όπως είπε ο καθηγητής Ζαν Μισέλ Κλαβερί, «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν ιό να είναι μολυσματικός, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο ασυνήθιστος οβάλ ιός με μήκος 1,5 και πλάτος 0,5 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) είναι κατά 30% μεγαλύτερος από τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα γνωστό ιό, ενώ είναι μεγαλύτερος και από μερικά βακτήρια, πράγμα που τον καθιστά ορατό κάτω από το οπτικό μικροσκόπιο, χωρίς να χρειάζεται το πολύ ισχυρότερο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπως συμβαίνει με τους άλλους ιούς. Οι ίδιοι γάλλοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει στο παρελθόν άλλους γιγάντιους ιούς, μεταξύ αυτών και τον πρώτο που βρέθηκε ποτέ, τον «μιμι-ιό» (Mimivirus) το 2003.
Ο νέος ιός ανακαλύφθηκε σε δείγμα παγωμένου υπεδάφους, το οποίο ανασύρθηκε από βάθος 30 μέτρων, στην παράκτια τούνδρα κοντά στη Θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας, όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι μείον 13,4 βαθμοί Κελσίου. Ο ιός -τον οποίο ξεπάγωσαν οι γάλλοι επιστήμονες και τον εξέτασαν στο εργαστήριό τους- έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς μόνο το ένα τρίτο των πρωτεϊνών του μοιάζουν με τις πρωτεΐνες άλλων ιών, ενώ το γονιδίωμά του αποτελείται από μόνο 500 γονίδια, έναντι 2.500 γονιδίων του έως τώρα κατόχου του ρεκόρ μεγέθους μεταξύ των ιών (του λεγόμενου «Πανδωρα-ιού», που επίσης είχε βρει η ομάδα του Κλαβερί πριν μια δεκαετία).
Αν και οι γιγάντιοι ιοί συνήθως επιτίθενται μόνο σε αμοιβάδες, οι οποίες είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, πέρυσι ανακαλύφθηκε στη Μασσαλία ένας άλλος γιγάντιος ιός, που πήρε το όνομα της πόλης ("Μασσαλο-ιός»), ο οποίος είχε μολύνει ένα αγοράκι 11 μηνών.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους γάλλους ερευνητές, δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς με την προοπτική -είτε λόγω ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, είτε λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική για πετρέλαιο, χρυσό κ.α.- να «ξεπαγώσουν» και άλλοι αρχαίοι ιοί, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας ανέφερε ότι «η αναγέννηση ιών που θεωρούνται ότι έχουν εξαλειφθεί, όπως της ευλογιάς, του οποίου η διαδικασία πολλαπλασιασμού είναι παρόμοια με αυτή του πιθοϊού, δεν πρέπει πλέον να θεωρείται θέμα μόνο της επιστημονικής φαντασίας. Ο κίνδυνος που υπάρχει να συμβεί αυτό το σενάριο στην πραγματική ζωή, πρέπει να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά». Σύμφωνα με τον Κλαβερί, ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εξαφανίστηκε από την πιφάνεια της Γης πριν από 30 περίπου χρόνια, αλλά να ζει ακόμα στο παγωμένο υπέδαφος, περιμένοντας να ξανακάνει την εμφάνισή του.
Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο ιολόγος Κέρτις Σατλ του καναδικού πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, επισήμαναν πως οι άνθρωποι ήδη αναπνέουν χιλιάδες ιούς κάθε ημέρα και καταπίνουν δισεκατομμύρια όποτε κολυμπάνε στη θάλασσα, συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπερτιμάται η δυνητική απειλή των κατεψυγμένων ιών που «ανασταίνονται».
Ένα κρίσιμο ερώτημα όμως που, προς το παρόν, δεν μπορούν να απαντήσουν οι επιστήμονες, είναι πόσοι ιοί θα είναι πραγματικά μολυσματικοί μετά από «κατάψυξη» χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών.

Αποκάλυψη: Αυτή θα είναι η στρατηγική του Σταύρου Θεοδωράκη

stavros-theodorakis-potami-eurokinissi-570
Με τουλάχιστον 7.000 εθελοντές έτοιμους ήδη, ξεκινάει το Ποτάμι τη μάχη των ευρωεκλογών.Πανηγυρίζουν στο επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη για την απήχηση που είχε η πρώτη διαδικτυακή του παρουσία – ανακοίνωση των προσώπων που τον στηρίζουν στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.
Ο δημοσιογράφος–ιδρυτής του κόμματος Ποτάμι είχε θέαση από τουλάχιστον 100.000 μοναδικούς χρήστες του διαδικτύου, αριθμός που κρίνεται ως άκρως ενθαρρυντικός από το επιτελείο του.
Πιστεύουν ότι αυτή είναι μια άτυπη δημοσκόπηση εν αναμονή των πραγματικών που θα βγουν σε λίγες ημέρες και αναμένονται με μεγάλη αισιοδοξία.
Η στρατηγική του αγώνα
Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; με ποια στρατηγική θα διαξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας του νέου κόμματος;
Αποκλειστικές πληροφορίες του koolnews.gr αναφέρουν ότι η συνολική καμπάνια θα είναι άκρως αντισυμβατική και θα διεξαχθεί με δύο αιχμές:
  • Τα social media και το διαδίκτυο
  • Τις προσωπικές περιοδείες του Σταύρου Θεοδωράκη στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, τουλάχιστον 20 – 25.
Τα like, τα tweet και οι εθελοντές
Ιντερνετικά, οι αριθμοί εκτιμούνται ως ικανοποιητικοί. Ηδη περίπου 7.000 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή ως εθελοντές στο πολιτικό εγχείρηση μέσω της ειδικής φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδας topotami.gr.
Επιπλέον, οι ακόλουθοι στο tweeter έχουν φτάσει στους 4.500 και τα like στο facebook τα 20.000.
Σε ότι αφορά στις επισκέψεις στην επαρχία, δεν υπάρχει ακόμη ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλά σίγουρα θα διοργανώνεται μια συγκεκριμένη μεγάλη εκδήλωση σε κάθε πόλη. Θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα είναι πάντοτε της ίδιας μορφής και θα διαφοροποιείται κατά περίπτωση.
Σε ότι αφορά την οικονομική ενίσχυση του κόμματος και την παρότρυνση του Σταύρου Θεοδωράκη για συνεισφορά μικρών χρηματικών ποσών από πολλούς, στο επιτελείο του σημειώνουν ότι έχει βρεθεί ο τρόπος της είσπραξης των χρημάτων, αλλά δεν θα ανακοινωθεί το παραμικρό έως τη στιγμή που το όλο εγχείρημα θα λάβει νομική μορφή με την κατάθεση καταστατικού στον Αρειο Πάγου και την έκδοση ΑΦΜ από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Οχι, δεν είναι ο Ομπάμα της Ελλάδας
Στο επιτελείο του Σταύρου θεοδωράκη εν θέλουν να δεχθούν παρομοίωση με τη στρατηγική Ομπάμα και σημειώνουν με νόημα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα πολιτικό start up.
Ολα θα γίνουν διαφορετικά, όχι για τη διαφορετικότητα αλλά γιατί οι παραδοσιακοί και κλασσικοί τρόποι έχουν πεθάνει.
  • Περιμένετε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη;
Με τον τρόπο που διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα και αυτό είναι αναμενόμενο. Δεν πρόκειται να απαντάμε στις προβοκάτσιες, αλλά όπου υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη έστω και επικριτική θα δίνεται απάντηση.

Πωλητήριο στο τελευταίο καταφύγιο του Αριστοτέλη Ωνάση


Πωλητήριο στο τελευταίο καταφύγιο του Αριστοτέλη Ωνάση
Eνα ιστορικό ακίνητο, στο οποίο έχουν γραφτεί σημαντικές σελίδες της ζωής της οικογένειας Ωνάση, ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του Ελληνα Κροίσου, έχει βγει στο σφυρί εδώ και πολύ καιρό αλλά παραμένει στα... αζήτητα.
Ο λόγος για ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα, δίπλα στη θάλασσα και κοντά στο φημισμένο Γκολφ της περιοχής, σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας.
Στο ακίνητο αυτό υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα από τα σπίτια της οικογένειας Ωνάση, το οποίο δυστυχώς γκρεμίστηκε από τον επόμενο ιδιοκτήτη του και μαζί του χάθηκαν μνήμες του πιο διάσημου Ελληνα ανά τον κόσμο, του Αριστοτέλη Ωνάση.
Το οικόπεδο πουλήθηκε από την εγγονή του Αθηνά πριν από μία πενταετία, άλλαξε δύο φορές χέρια για να καταλήξει σήμερα να πωλείται εκ νέου μέσω της εταιρείας ακινήτων Sotheby's International Realty, η οποία δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες πολυτελών και ακριβών ακινήτων.
Στη Γλυφάδα βρίσκεται το οικόπεδο που κάποτε ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Ωνάση
Στη Γλυφάδα βρίσκεται το οικόπεδο που κάποτε ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Ωνάση
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της εταιρείας, Παναγιώτης Φαρμάκης, τονίζει ότι ο κύριος λόγος που το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει βρει αγοραστή είναι το υψηλό τίμημα. Συγκεκριμένα ζητούνται 12,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περί τα 3,5 εκατ. το στρέμμα.
Στο οικόπεδο, όμως, που βρίσκεται 5 λεπτά από την παραλία, μπορεί να κτιστούν περί τα 2.800 τ.μ. χωρίς τα υπόγεια ενώ, όπως αναφέρεται στην αγγελία, ο αγοραστής της γης θα πάρει ως δώρο κι ένα... αδημοσίευτο λεύκωμα με προσωπικές φωτογραφίες του Ωνάση και της οικογένειάς του.
Ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι υπάρχει κατά καιρούς ενδιαφέρον από ξένους και από Ελληνες, κυρίως ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία του ακινήτου αλλά και άλλους που δελεάζονται από την προνομιούχο θέση του στη Γλυφάδα. Πράγματι, η ιστορία του σπιτιού που έστεκε μέχρι πριν από μερικά χρόνια στο οικόπεδο προκαλεί δέος. Αλλωστε, σ' εκείνο το σημείο των νοτίων προαστίων πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι και αφήσει στο νοσοκομείο την τελευταία του πνοή, τον Μάρτιο του 1975, σχεδόν 40 χρόνια πίσω.Το χρονικό
Το οικόπεδο και το σπίτι στη Γλυφάδα αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο περιουσιακό στοιχείο του Ωνάση. Οπως λένε οι γνωρίζοντες την ιστορία της οικογένειας, ο Αρίστος ο Ελληνας, κατέφυγε στην Αργεντινή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, όταν κι έχασε όλη την περιουσία ο πατέρας του Σωκράτης, ο οποίος και φυλακίστηκε από τους Τούρκους στη Σμύρνη.
Ο Ωνάσης δούλεψε σκληρά στην Αργεντινή και γυρίζοντας με τα πρώτα του χρήματα απέκτησε το ακίνητο στη Γλυφάδα για να στεγαστεί εκεί η μητριά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αριστοτέλης και η αδελφή του Αρτεμις έχασαν μικρά τη μητέρα τους Πηνελόπη.
Ο πατέρας τους παντρεύτηκε τη Γεσθημανή Δολόγλου η οποία χάρισε στον Αριστοτέλη Ωνάση άλλες δύο ετεροθαλείς αδελφές, τη Mερόπη, σύζυγο Kονιαλίδη, και την Kαλλιρρόη, σύζυγο Πατρονικόλα. Το σπίτι στη Γλυφάδα, μια εντυπωσιακή μονοκατοικία, δόθηκε στη μητριά της για να μεγαλώσει τα παιδιά της, αλλά εκεί έζησε πολλές φορές ο Ωνάσης, κάθε φορά που βρισκόταν στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο ακίνητο έμελλε, ωστόσο, να αποτελέσει και το τελευταίο καταφύγιο του Ωνάση, λίγες ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού, χτυπημένος από μια βαριάς μορφής μυασθένεια. Σε μια συνέντευξή του, το «δεξί χέρι» του Ωνάση, πρόεδρος του Ιδρύματος, Στέλιος Παπαδημητρίου, αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες του μεγιστάνα στο σπίτι της Γλυφάδας: «Ο Ωνάσης, οστεώδης κι αδύναμος στο σπίτι του στη Γλυφάδα, όπου τον παραστέκει η αδελφή του Αρτεμις Γαροφαλίδου, ζητάει να με δει. Μόλις φτάνω στο σπίτι βρίσκω όλη την οικογένεια να έχει πέσει πάνω από τον ασθενή προσπαθώντας να τον πείσει να πάει στο Αμερικανικό Νοσοκομείο των Παρισίων, αλλά η στερεότυπη απάντηση του Ωνάση είναι: "εγώ θα πεθάνω εδώ".
Δεν ήθελε να φύγει
Αν και ο Ωνάσης βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του σπιτιού, ακούει τον γνώριμο τσιγαρόβηχά μου και ρωτάει με βραχνιασμένη φωνή: "Είναι κάτω ο πεισματάρης;" Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα συναντάω τη Χριστίνα να κλαίει. "Ο μπαμπάς δεν θέλει να πάει στο νοσοκομείο", λέει σπαράζοντας... Μπαίνω στο δωμάτιο και τον βλέπω στην πολυθρόνα σε άσχημη κατάσταση, αλλά τον ενθαρρύνω: "Μια χαρά σας βλέπω"."Ασ' τα αυτά, ξέρεις ότι δεν είμαι καλά", μου απαντάει.
"Δείχνετε καλύτερα από χθες, αλλά καλό θα ήταν να πάμε στο Παρίσι".
Η επιμονή του να μη φύγει από τη Γλυφάδα κάμπτεται κι αφού μου λέει "φώναξε τη μικρή", μου θέτει μπροστά στη Χριστίνα τον όρο: Θα πάω στο Παρίσι αν μου υποσχεθείς ότι δεν θα εγκαταλείψεις την κόρη μου όταν δεν θα υπάρχω».
Η συνέχεια της περιγραφής ανήκει στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο για τις τελευταίες στιγμές που έζησε στη Γλυφάδα ο Ωνάσης και είναι συγκλονιστική. Οπως λέει: «Τον Μεγάλο Σμυρνιό τον είδα για τελευταία φορά στον κήπο του σπιτιού του στη Γλυφάδα, όταν ο γαμπρός του Κονιαλίδης τον συνόδευε για το αεροδρόμιο, να πετάξει στο Παρίσι, ύστατο ταξίδι του στη ζωή... Πριν μπει στη λιμουζίνα, σκυφτός, αποκαμωμένος, χωρίς γυαλιά με βαριά πρησμένα βλέφαρα και κάτασπρα μαλλιά, εντελώς αγνώριστος πια, κοντοστάθηκε να πάρει μια ανάσα... "Καπετάνιε...", ψιθύρισα. Η φωνή μου σβηστή, φοβισμένη, με λύπη κι απορία μαζί. Την άκουσε, και σήκωσε με κόπο το βαρύ κεφάλι, με γνώρισε."Λιμπερόπουλε, ο άνθρωπος είναι θεριό, δύσκολα παραδίνει ψυχή...", μουρμούρισε. Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα που άκουσα από το στόμα του πιο ανήμερου θεριού που συνάντησα στη δημοσιογραφική μου καριέρα.
Καθώς ο σοφέρ τού άνοιγε την πόρτα, τα δάκρυα κυλούσανε στα μάγουλά μου, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι αυτός ο υπεράνθρωπος πήγαινε να μπει σε μια απομονωμένη σουίτα νοσοκομείου, όχι για να γιατρευτεί αλλά για να πεθάνει μακριά από τα πλούτη του, τους παπαράτσι και η ιατρική επιστήμη να τον βοηθήσει σε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο φευγιό...».
Το σπίτι αυτό που ήταν γεμάτο αναμνήσεις γκρεμίστηκε αλλά το οικόπεδο μένει χρόνια απούλητο. Λες και είναι στοιχειωμένο από την οστεωμένη μορφή του παντοδύναμου Αριστοτέλη Ωνάση την ώρα που έφευγε για τελευταία φορά από την Ελλάδα. Από το αγαπημένο σπίτι στη Γλυφάδα που πάντα του θύμιζε τη Σμύρνη καθώς ήταν κοντά στη θάλασσα ενώ δίπλα του βρισκόταν και το μεγάλο του καμάρι.
Η Ολυμπιακή Αεροπορία που ο ίδιος ίδρυσε για να πηγαίνει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, όπως έλεγε.
Το λευκό ησυχαστήριο
Παρέλαση μεγάλων προσωπικοτήτων
Από τη μονοκατοικία - ησυχαστήριο για τον Ελληνα μεγιστάνα πέρασαν πολύ μεγάλες προσωπικότητες. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Λιμπερόπουλος, βιογράφος του Ωνάση, στο ολόλευκο σπίτι που ανακατασκευάστηκε το 1960, ο Αρίστος έπινε το ουζάκι του στο πεζούλι του κήπου δίπλα στις γλάστρες με τα λουλούδια. Αναφέρει ακόμη ότι το σπίτι βάφτηκε λευκό κατόπιν επιθυμίας της Μαρίας Κάλλας κι εκεί η διάσημη Ελληνίδα υψίφωνος τραγουδούσε παίζοντας πιάνο. Από εκεί πέρασε και η Τζάκι Κένεντι, σύζυγος του Ωνάση, βάζοντας κασέτες με αμερικανικά τραγούδια, ενώ πολλές φορές το σπίτι αντηχούσε από τους σμυρναίικους αμανέδες που έβαζε ο Αρίστος.
Το ξεπούλημα της περιουσίας
Η Αθηνά διέψευσε τις προσδοκίες
Οι φήμες έλεγαν ότι στο παρελθόν η Αθηνά Ωνάση ήθελε να χτίσει στο οικόπεδο της Γλυφάδας μια πολυτελή βίλα στην οποία θα μένει όταν επισκέπτεται την Ελλάδα με τον σύζυγό της Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο. Μάλιστα, στους κοσμικούς κύκλους και στο περιβάλλον της χρυσής κληρονόμου κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι εκείνη ήθελε να δεθεί περισσότερο με την πατρίδα του παππού της και της μητέρας της.
Ξαφνικά η πάμπλουτη εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση αλλάζει γνώμη και αποκόβεται πλήρως από την Ελλάδα βάζοντας παράλληλα σε εφαρμογή το σχέδιό της για ξεπούλημα της περιουσίας που διαθέτει στη χώρα μας. Λέγεται ότι είχε πει πως θα αρχίσει να πουλάει τα ακίνητα του παππού της όταν θα πέθαινε η αγαπημένη της θεία, Καλλιόπη Πατρονικόλα, κάτι που έγινε από το 2007 και μετά. Η αρχή έγινε με το οικόπεδο στη Γλυφάδα το οποίο αντί να «ξαναζήσει» για λογαριασμό της Αθηνάς, πουλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή και σήμερα ξαναπροσφέρεται χωρίς, όμως, επιτυχία.
Ο Σκορπιός
Εναν χρόνο πριν η Αθηνά Ωνάση πούλησε τον Σκορπιό και τη Σπάρτη, τα δύο νησιά στο Ιόνιο, στον Ρώσο ολιγάρχη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Τα 120 εκατ. ευρώ είναι μεν σημαντικό ποσό, ωστόσο, όπως λένε όσοι γνώριζαν την αγάπη του Αριστοτέλη Ωνάση για τον επίγειο παράδεισο που έφτιαξε, είναι ελάχιστα. Η Αθηνά επιλέγει να ξεκόψει οριστικά από τη χώρα μας και να γλιτώσει και τα έξοδα συντήρησης του νησιού που λέγεται ότι έφταναν το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πωλητήριο μπήκε το 2010 και σε μια μοναδική έκταση 160 στρεμμάτων στα μαγευτικά Σύβοτα. Η Αθηνά Ωνάση λέγεται ότι πήρε περί τα 5 εκατ. ευρώ από τον διάσημο μόδιστρο Τζόρτζιο Αρμάνι. Επίσης, νωρίτερα, το 2006 είχε αποφασίσει να πουλήσει το ρετιρέ στην Αβενί Φος του Παρισιού, στο οποίο είχε μείνει ο Ωνάσης με την Κάλλας, όπως και τη βίλα Cristal στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, μαζί με πίνακες και κοσμήματα της μητέρας της για το οποίο πήρε περί τα 10 εκατ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η χρυσή κληρονόμος της δυναστείας Ωνάση διαθέτει οικόπεδα εκατοντάδων στρεμμάτων, σε περιοχές-φιλέτα, σε κοσμοπολίτικα νησιά σε Κυκλάδες, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr

H νέα σέξι φωτογράφηση μίας διάσημης κληρονόμου



 

Η Paris Hilton φωτογραφήθηκε σε σέξι πόζες για το περιοδικό V magazine.
Με σέξι εσώρουχα και διαφάνειες η 33χρονη «χρυσή» κληρονόμος είπε ακόμα μια φορά να χαρίσει ένα δωράκι στους θαμαυστές της, μιας και, όπως είπε, το πάρτι για τα γενέθλιά της θα είχε διάρκεια έναν ολόκληρο μήνα!



Ποιοι είναι οι 200.000 δανειολήπτες που κινδυνεύουν από την τρόικα


Ποιοι είναι οι 200.000 δανειολήπτες που κινδυνεύουν από την τρόικα

Στην άρνηση της τρόικας σκοντάφτει η ρύθμιση για 200.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Τα εγκλωβισμένα νοικοκυριά περιμένουν από το περασμένο καλοκαίρι να υπάρξει μέριμνα και γι' αυτούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους υπόλοιπους δανειολήπτες.
Η ΓΣΕΕ σε επιστολή της ζητά την παρέμβαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους όχι μόνο δεν είναι αρνητικές αλλά όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, «περιμένουν να δοθεί το "πράσινο φως", για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις χωρίς να χαθεί η επιδότηση του επιτοκίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου, θέμα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας».
Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί παρέμβαση σε δύο επίπεδα. Και «ανανέωση» της ρύθμισης που είχε γίνει για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί απευθείας μέσω ΟΕΚ και ψήφιση ρύθμισης για όσους έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζα με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Ομως η τρόικα μπλοκάρει τα σχέδια αυτά.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω ΟΕΚ είχαν υποχρεωτικά 15ετή διάρκεια, το κεφάλαιο στην πράξη δεν υπερέβαινε τα 120.000-130.000 ευρώ, ενώ ο Οργανισμός επιδοτούσε το επιτόκιο με ποσοστό 50% έως και 100%, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Ενδεικτικά, για δάνειο 120.000 ευρώ ο τόκος σήμερα είναι 170 ευρώ καθώς το επιτόκιο είναι 2,4% (0,25% το επιτόκιο της ΕΚΤ συν περιθώριο 2,15%). Από τα 170 ευρώ, η επιδότηση για κάποιον που δικαιούνταν ποσοστό 65% ανέρχεται στα 130 ευρώ και μόλις τα 40 επιβαρύνουν τον δανειολήπτη. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι τόκοι, αλλά η μικρή διάρκεια αποπληρωμής, που ανεβάζει κατακόρυφα το ύψος της μηνιαίας δόσης. Συγκεκριμένα: ο δανειολήπτης του παραδείγματος για δάνειο ύψους 120.000 ευρώ, παρά την επιδότηση του επιτοκίου πληρώνει μηνιαία δόση 756 ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της επιδότησης, τότε η δόση του θα εκτοξευτεί στα 900 ευρώ.
Οι δανειολήπτες ζητούν να επιτραπεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής σε 20 ή 25 χρόνια, χωρίς όμως να θιγεί η επιδότηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δικαιούχοι του ΟΕΚ «χωρίζονται» σε δύο κατηγορίες:
Περίπου 97.000 έχουν ενεργά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου και 80.000 έως 100.000 είτε έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ΟΕΚ είτε έχουν πάρει σπίτια με παραχώρηση.
Με βάση τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση -που παραμένει «παγωμένη» λόγω τρόικας-, για τους 97.000 θα μπορούσε να παραταθεί έως και για 10 έτη η διάρκεια αποπληρωμής. Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε μία μεσοσταθμική μείωση 50% στην καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση.
Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι τώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου, η οποία ίσχυε για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, καθώς στη συνέχεια ο Οργανισμός καταργήθηκε και κατέστη καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ (που σήμερα έχει την αρμοδιότητα).
Στον «πάγο» παραμένουν και 80.000 με 100.000 δικαιούχοι, που έχουν πάρει δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν σήμερα να τα εξυπηρετήσουν.
Εχουν υπάρξει προτάσεις για μία νέα ρύθμιση (στα πρότυπα αυτής που είχε γίνει το 2011) με έκπτωση από 50% έως και 80% στις προσαυξήσεις αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Για 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο βρίσκονται στα μαχαίρια Μητσοτάκης-Μιχελάκης


Για 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο βρίσκονται στα μαχαίρια Μητσοτάκης-Μιχελάκης
Σκληρή κόντρα Μιχελάκη-Μητσοτάκη βρίσκεται σε εξίλιξη για 4.000 απολύσεις από τους δήμους και τις περιφέρειες. Το θέμα ανέκυψε όταν οιο τροϊκανοί ελεγκτές έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, επιμένοντας στο σχέδιο για 11.400 απολύσεις που θα γίνουν από τα τέλη του μήνα, μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που μετείχε στη τελευταία σύσκεψη της τρόικας με τον Κ.Μητσοτάκη, πηγή τουλάχιστον 4.000 απολύσεων θα μπορούσε να είναι το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή οι υπάλληλοι που εργάζονται στους δήμους και τις περιφέρειες.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος φέρεται σφοδρά ενοχλημένος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ξεκινούν κατασχέσεις για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία


Ξεκινούν κατασχέσεις για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία
Σε κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας όσων οφείλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει να προχωρήσει κυβέρνηση.
Η διοίκηση του ΚΕΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές, θα προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.
Με δεδομένο ότι πρέπει να εξευρεθούν τα 500 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 και εν όψει τις άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων από την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως αυτά τα ποσά θα βρεθούν από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΓΠΣ), είναι έτοιμος ο μηχανισμός που θα δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διασταυρώνει με το πάτημα ενός κουμπιού τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προχωρά άμεσα σε κατασχέσεις της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και η ΓΓΠΣ βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον τρόπο διασύνδεσης του ΚΕΑΟ με τη ΓΓΠΣ, που θα περιλαμβάνει όλα τα κανάλια επικοινωνίας που λειτουργούν μέχρι σήμερα μεταξύ του ΟΠΣ-ΙΚΑ και του Taxisnet (ΓΓΠΣ), όπως είναι η ανταλλαγή αρχείων, οι υπηρεσίες διαδικτύου κ.λπ.
Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΚΕΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές, θα προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.
Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών σε όλα τα ταμεία, οι οποίοι ενώ μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους, δεν το κάνουν επικαλούμενοι ως πρόσχημα την κρίση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις, ενώ στον ΟΑΕΕ 5,9 δισ. ευρώ.

Οδηγός ΕΟΠΥΥ για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία και να εξυπηρετηθείτε

Οδηγός ΕΟΠΥΥ για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία και να εξυπηρετηθείτε

Οδηγό με 20 ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τη μεταβατική μεταρρυθμιστική περίοδο και μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέδωσε ο Οργανισμός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

O ενημερωτικός οδηγός, ήδη, έχει αποσταλεί σε όλους τους δημάρχους της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για το πού μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς, καθώς και πού συνεδριάζουν οι υγειονομικές επιτροπές, οι επιτροπές εξωσωματικής και φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στο site του Οργανισμού, www.eopyy.gov.gr.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ;

Στη μεταβατική αυτή περίοδο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται:

- Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 400 επισκέψεων ασθενών, ανά μήνα.

- Από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων, τακτικά και επείγοντα, από τα κέντρα υγείας και από τα περιφερειακά ιατρεία αυτών.

2. ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ;

- Από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στο www.eopyy.gov.gr.

- Από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, στο τηλέφωνο 210 3803470 και ώρες 08.00 πμ έως 15.00 μμ, με αστική χρέωση.

- Από όλα τα δημαρχεία, στα οποία έχουν αναρτηθεί λίστες των συμβεβλημένων ιατρών.

- Από τα ΚΕΠ όλης της Ελλάδας.

3. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΛΕΓΚΤΗ ΓΙΑΤΡΟ;

Ελεγκτές γιατροί υπάρχουν:

- Στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

- Στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39, Μαρούσι.

- Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Οι ελεγκτές ιατροί θα βρίσκονται στις παραπάνω ΠΕΔΙ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί.

Επιπρόσθετα, γίνεται γνωστό ότι έργο των ελεγκτών είναι η έγκριση ή μη παροχών (οπτικά, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, κ.λπ.) όπως αυτές ορίζονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Παρακαλούνται τα τμήματα παροχών τόσο των ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ όσο και του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ να επιδείξουν ανεκτικότητα στο ζήτημα της έγκαιρής θεώρησης για το μεταβατικό στάδιο.

4. ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ (AYE) ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ (BYE) ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ;

Έχουν συγκροτηθεί Πρωτοβάθμιες (ΑΥΕ) και Δευτεροβάθμιες (BΥΕ) Υγειονομικές Επιτροπές στις ΠΕΔΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπως αναλυτικά περιγράφονται στον συνημμένο πίνακα.



Οι επιτροπές θα συνεδριάζουν καθημερινά και θα εξετάζουν αιτήματα ασφαλισμένων για τη χορήγηση πάσης φύσης αναρρωτικών αδειών, όπως προβλέπεται από τους επιμέρους κανονισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, τα εκκρεμούντα αιτήματα των ασφαλισμένων μέχρι σήμερα, καθώς και τα νέα αιτήματα ασφαλισμένων που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιτροπών. Αντικείμενο των ΒΥΕ θα είναι η εξέταση των ενστάσεων των ασφαλισμένων και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ κατά των αποφάσεων των ΑΥΕ.

Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών ορίζεται η Τρίτη 4/3/2014.



Οι επιτροπές θα συνεδριάζουν καθημερινά, εξετάζοντας, κατά προτεραιότητα, τις εκκρεμότητες που παρέλαβαν από τις μονάδες υγείας.



Οι 57 ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ, εκτός από τα εκκρεμή αιτήματα των μονάδων υγείας του Οργανισμού που ήδη έχουν παραλάβει, θα παραλαμβάνουν και νέα αιτήματα ασφαλισμένων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. γνωμάτευση θεράποντα ιατρού για χορήγηση αναρρωτικής άδειας), που αφορούν τα προαναφερόμενα θέματα.



Οι ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ στις οποίες δεν θα λειτουργήσουν υγειονομικές επιτροπές, θα διαβιβάζουν τα αιτήματα σταδιακά, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης, στις επιτροπές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα. Αιτήματα ασφαλισμένων που θα διαβιβαστούν από την περιφέρεια θα εξεταστούν χωρίς την παρουσία των ίδιων.



Τα θέματα που θα εξετάζουν οι υγειονομικές επιτροπές αφορούν πάσης φύσεως αναρρωτικές άδειες, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε τέκνα- μέλη οικογένειας λόγω ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα και πιθανά εκκρεμούντα αιτήματα για χορήγηση πρόσθετων ειδών- μηχανημάτων αποκατάστασης κ. λπ.



Σημειώνεται, ότι για οποιαδήποτε διευκρίνιση που αφορά θέματα λειτουργίας των επιτροπών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις d7.t4@eopyy.gov.gr ή d3@eopyy.gov.gr.

5. ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ;

Έχουν συσταθεί δύο επιτροπές, οι οποίες εδρεύουν στην οδό Αποστόλου Παύλου 12, στο Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ- ΟΤΕ) και θα συνεδριάζουν καθημερινά. Τα μέλη των επιτροπών γνωματεύουν επί αιτημάτων ασφαλισμένων για έγκριση προσπαθειών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας καθώς και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες είναι 210 8110684.

6. ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΑΥΣ) ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ;

Το ΑΥΣ εδρεύει στην οδό Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι, συνεδριάζει καθημερινά και γνωματεύει για:

- Την αναγκαιότητα χορήγησης ινσουλίνης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

- Την αναγκαιότητα της αντικατάστασης αντλίας ινσουλίνης μετά την παρέλευση πενταετίας στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

- Την αναγκαιότητα χορήγησης συσκευών έγχυσης φαρμάκων που φέρουν εμφυτευόμενα συστήματα.

- Θεραπείες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες.

- Την αναγκαιότητα μετακίνησης ασφαλισμένων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σε μη πλησιέστερη του τόπου κατοικίας τους μονάδα αιμοκάθαρσης.

- Την αναγκαιότητα αποζημίωσης δαπάνης μετακίνησης συνοδού ασθενούς, για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, για εισαγωγή ή αντιμετώπιση με βραχεία νοσηλεία σε νοσηλευτική μονάδα (κρατική ή ιδιωτική) ή εξέταση σε υγειονομική δομή εκτός του τόπου κατοικίας τους.

- Την αναγκαιότητα ένταξης νέων ειδών θεραπευτικών μέσων και προθέσεων στα χορηγούμενα ή εξαίρεσής τους από αυτά, καθώς και καθορισμού των ειδικότερων προϋποθέσεων και τις ιατρικές ενδείξεις χορήγησής τους.

- Την τελική έγκριση ή επικύρωση (μετά από προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων Περιφερειακών Υγειονομικών Επιτροπών) για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της προκλητής ωοθηλακιορηξίας και της χορήγησης γοναδοτροπινών σε άντρες.

- Την αναγκαιότητα πρόσθετης δαπάνης για μεμονωμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων, χορήγησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής που ανήκουν στην κατηγορία των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP) και όσων έχουν εγκριθεί από το ∆Σ του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτά γνωστοποιούνται από τον ΕΟΦ.

- Την αναγκαιότητα χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και προϊόντων ειδικής διατροφής (που προβλέπονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ) σε δικαιούχους ασφαλισμένους.

- Την αναγκαιότητα χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στις περιπτώσεις καρκινικής καχεξίας.

- Την αναγκαιότητα παράτασης της νοσηλείας, πέραν της προβλεπόμενης, για τους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται σε κέντρα αποθεραπείας- αποκατάστασης.

- Την κατ΄ εξαίρεση γνωμάτευση σε περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η νοσηλεία στο εξωτερικό, τον τρόπο, τη διαδικασία έγκρισης της νοσηλείας του ασθενούς, το ύψος της δαπάνης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια έως τη σύσταση και συγκρότηση των αρμόδιων ειδικών υγειονομικών επιτροπών για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Όλες τις ιατρικές περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και για τις οποίες δεν έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Το τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες είναι 210 8110690.

7. ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ;

Έχουν συσταθεί δύο επιτροπές, οι οποίες γνωματεύουν για την αναγκαιότητα θεραπείας με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς και για φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, αποτελούμενες από γιατρούς του Οργανισμού, ειδικότητας σχετικής με τη νόσο για την οποία συνταγογραφείται το σκεύασμα, και φαρμακοποιούς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑΣ

Η επιτροπή εδρεύει στην οδό Απ. Παύλου 12, Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ- ΟΤΕ). Τα μέλη της γνωματεύουν επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των νομών Αττικής, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Άρτας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Χίου, Λέσβου, Σάμου, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η επιτροπή εδρεύει στην οδό Αριστοτέλους 17- 19. Τα μέλη της γνωματεύουν επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας.

8. ΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ;

Όλοι οι γιατροί (νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες, συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ) δύνανται να γράφουν αναρρωτικές άδειες. Για όλες τις χορηγούμενες άδειες, ανεξαρτήτως ημερών, απαιτείται παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Κατ εξαίρεση, άδειες που έχουν χορηγηθεί μετά από νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και μέχρι 15 ημέρες, στο εξιτήριο απαιτείται μόνο σφραγίδα ελεγκτή γιατρού και όχι παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Αιτήματα Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών σε μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι κατά τη μονιμοποίησή τους διατήρησαν την υγειονομική ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, θα εξεταστούν από τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για το μεταβατικό στάδιο και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ. Οι αποφάσεις των επιτροπών που αφορούν τα εν λόγω αιτήματα θα διαβιβαστούν στα ΝΠΔΔ με ευθύνη των διευθυντών των περιφερειακών διευθύνσεων από όπου εξετάστηκαν.

9. ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ;

Σε ό,τι αφορά τις εγκύους ασφαλισμένες, για την έγκριση αναρρωτικών αδειών θα ακολουθηθεί η διαδικασία που διέπει όλες τις υπόλοιπες αναρρωτικές, δηλαδή θα εξετάζονται από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.



10. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ;

Οι έγκυες μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις πιθανής ημερομηνίας τοκετού από μαιευτήρες- γυναικολόγους των κρατικών νοσοκομείων, από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και από μη συμβεβλημένους (ιδιώτες) χωρίς έγκριση ελεγκτή. Σημειώνεται, ότι για την αποζημίωση του εν λόγω επιδόματος αποκλειστικά αρμόδιο είναι το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και γενικότερα το κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωριστά.

11. ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ, ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ;

Για το διάστημα της διαθεσιμότητας, οι υπηρεσίες αυτών των μονάδων παρέχονται από τους συμβεβλημένους ιατρούς ειδικοτήτων.



12. ΑΠΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΩ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ κ. λπ.);

Γνωμάτευση για ειδικές θεραπείες χορηγείται από κρατικά νοσοκομεία με τα αντίστοιχα τμήματα, π.χ. Νοσοκομείο Παίδων.



13. ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

Εμβολιασμοί διενεργούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παιδιάτρους, νοσοκομεία ή κέντρα υγείας που διαθέτουν τα αντίστοιχα τμήματα. Εάν ο εμβολιασμός διενεργηθεί σε μη συμβεβλημένους ιατρούς, η δαπάνη δεν αποζημιώνεται.



14. ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ;

Τα οδοντιατρεία των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ θα επαναλειτουργήσουν μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας- κινητικότητας του προσωπικού τους με την εποπτεία των υγειονομικών περιφερειών (ΔΥΠΕ). Το οδοντιατρικό και οδοντοτεχνικό προσωπικό των μονάδων υγείας που θα ενταχθεί στις υγειονομικές περιφέρειες θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί οδοντίατροι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα συλλογικά όργανα των οδοντιάτρων για υπογραφή συμβάσεων και με ιδιώτες οδοντιάτρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.

15. ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Οι μονάδες θα ανοίξουν στις 19/3/2014.

16. ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ;

Έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ασφαλισμένοι ευρωπαϊκών φορέων θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

17. ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Αιτήματα για συνεχιζόμενη θεραπεία δεν εξετάζονται από ΑΥΕ, αλλά χορηγούνται από τον θεράποντα γιατρό και θεωρούνται από τον ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ για το μεταβατικό στάδιο ή όπως αλλιώς οριστεί από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Αφορούν παθήσεις που προϋπάρχουν της ημερομηνίας λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής. Χορηγούνται για διάστημα έξι μηνών και συστήνεται να εξεταστούν από ΚΕΠΑ για την λήψη ποσοστού αναπηρίας κ.λπ. Ενδεικτικά, αναφέρονται χρόνια νοσήματα για τα οποία χορηγείται συνεχιζόμενη θεραπεία, όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικά νοσήματα, ψυχώσεις, υπέρταση κ.λπ. και όχι οξέα νοσήματα όπως κολικός, οξεία οσφυαλγία κ.λπ.

18. ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΕΚΝΑ- ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ;

Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας λόγω ανικανότητας σε τέκνα, προστατευόμενα μέλη άμεσα ασφαλισμένων, θα γίνεται από τις υγειονομικές επιτροπές που λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για το μεταβατικό στάδιο και έως τη λειτουργία του νέου φορέα.


19. ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ;

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση ατυχήματος, το ειδικό έντυπο, οπωσδήποτε, θα συμπληρώνεται από τον θεράποντα ιατρό κρατικού νοσοκομείου ή συμβεβλημένης κλινικής ή ιδιώτες (συμβεβλημένους ή μη) και μετά θα εγκρίνεται από τον ελεγκτή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.


20. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ;

Μπορείτε να απευθύνετε τις καταγγελίες σας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, στη Διεύθυνση Αξιολόγησης & Διασφάλισης Ποιότητας, Κηφισίας 39, Μαρούσι, 15123.

Σε τυλίγει σε ρολό – Ρολό κιμά για… την αποφόρτιση από την Καθαρά Δευτέρα

rolo-kima-570
Ωραία η Καθαρά Δευτέρα δε λέμε, αλλά μας τελείωσε και μετά από μια μέρα που φάγαμε μέχρι σκασμού μεν, χωρίς κρέας δε, ας κάνουμε την επιστροφή με ένα ρολό κιμά και για συνοδεία ότι τραβάει η όρεξη σας. Από ρύζι και πατάτες μέχρι κάποιο ζυμαρικό.
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό κιμά
  • 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. χυμό ντομάτα
  • 1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη και στραγγισμένη
  • 1 αυγό
  • 5 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 αυγά βραστά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τον κιμά με το μπέικον, το ψωμί, το αυγό, το τυρί, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Δουλεύετε καλά τα υλικά, ώστε να γίνει μια λεία μάζα.
Πλάθετε ένα ρόλο που στη μέση του έχει τα σφιχτά βρασμένα αυγά. Αλευρώνετε το ρολό.
Ζεσταίνετε το βούτυρο στη κατσαρόλα και κοκκινίζετε το ρολό από όλες τις μεριές.
Το βγάζετε και το τοποθετείτε στο ταψί και το περιχύνετε με το κρασί και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Σερβίρετε με πιλάφι, και ένα καλό άσπρο κρασί.
Συνταγή: sidages.gr