Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτο με 31,5% έναντι 28% του δεύτερου, στην
τρίτη θέση παρα μένει με 10% η Χρυσή Αυγή, παρά τις προφυλακίσεις των ...
βουλευτών της, ισοπαλία ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με 6,5% , στην
πέμπτη θέση οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 4,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει το 3,5%. Πρωτιά με 52% και στην παράσταση νίκης
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει
σήμερα το δεύτερο μέρος της μεγάλης «έρευνας πολιτικής συγκυρίας» που πραγματοποίησε αυτό τον μήνα η Public Issue. Αύριο θα δημοσιεύσουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος, με ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με το δίπολο νόμος-τάξη, το δίλημμα εάν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή αλλά και το θέμα των πρόωρων εκλογών.
«Κεφάλι» στη δημοσκοπική κούρσα, τόσο στην «πρόθεση ψήφου» όσο και στην «παράσταση νίκης», διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., επιβεβαιώνοντας τη γενική τάση του τελευταίου διαστήματος, η οποία καταδεικνύει αφενός τη δεινή θέση της κυβέρνησης και αφετέρου την ανθεκτικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επικοινωνιακές επιθέσεις από τη Συγγρού και το Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με βραχεία κεφαλή στη δημοτικότητα, κατηγορία στην οποία αντίθετα, όσον αφορά τα κόμματα, προηγείται η Κουμουνδούρου. Αξιοσημείωτο είναι το σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων (55%), το οποίο δηλώνει ότι «δεν εμπιστεύεται κανένα» κόμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η κρίση εκπροσώπησης του πολιτικού συστήματος είναι ακόμα εδώ, αλλά και ότι τα θέματα της αυτοδυναμίας και των συνεργασιών θα είναι κυρίαρχα το επόμενο διάστημα.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα 3,5 μονάδων (31,5%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 28%, ενώ στην
τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (10%), η οποία έχει επιστρέψει σε διψήφια ποσοστά παρά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την έκνομη δραστηριότητα βουλευτών και στελεχών της. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μοιράζονται την τέταρτη θέση με 6,5% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%.
Στην παράσταση νίκης («ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε εάν οι εκλογές γίνονταν
αύριο;») ο ένας στους δύο ερωτηθέντες (52%) απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το 35% η Νέα Δημοκρατία, ενώ το 13% λέει «κανένας» ή δεν εκφράζει γνώμη. Στο ίδιο ερώτημα, αλλά αναφορικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, οι πολίτες εκτιμούν κατά πλειοψηφία ότι αυτή θα είναι μικρή, με το 35% να τοποθετείται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και το 32% υπέρ της Ν.Δ. Νίκη με μεγάλη διαφορά υπέρ του κόμματος του Α. Τσίπρα «βλέπει» το 17%, ενώ μόλις το 3% «προκρίνει» το κόμμα του Α. Σαμαρά.
Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών προηγείται με μικρή διαφορά ο πρωθυπουργός (41%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (40%) και ακολουθούν οι Φώτης Κουβέλης (38%), Πάνος Καμμένος (28%), Δημήτρης Κουτσούμπας (26%), Βαγγέλης Βενιζέλος (22%) και Νίκος Μιχαλολιάκος με το ίδιο ποσοστό που έχει και το κόμμα του (10%). Στην ίδια κατηγορία, αλλά σ” επίπεδο κομμάτων, την πρωτιά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (37%), με δεύτερη τη Ν.Δ. (36%), ενώ
τρίτη είναι η ΔΗΜΑΡ (35%). Στα λοιπά, ΚΚΕ (30%), ΑΝ.ΕΛΛ. (29%), ΠΑΣΟΚ (18%) και Χρυσή Αυγή (11%).
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία την κούρσα οδηγεί ο Α. Σαμαράς, ο οποίος προηγείται με 9 μονάδες του Α. Τσίπρα (39% -30%), ενώ ο ένας στους τρεις (29%) λέει «κανένας από τους δύο».
Η δυσπιστία («κανένας από τους δύο») είναι ο
νικητής με 41% στο ερώτημα για τον πλέον ικανό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, ενώ ο πρώτος συγκεντρώνει 29% και οι δεύτεροι 26%.
Η επικρατούσα κρίση εμπιστοσύνης προς τα κόμματα για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι φανερή στην τρέχουσα συγκυρία, αφού περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (55%) απαντούν «κανένα». Από τους υπόλοιπους το 19% εμπιστεύεται τη Ν.Δ., το 15% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 7% το ΠΑΣΟΚ, το 3% τη ΔΗΜΑΡ, ακόμα 3% το ΚΚΕ και το 2% τους ΑΝ.ΕΛΛ. Ενα 5% απαντά «άλλο, όλα, χωρίς γνώμη». Στο ερώτημα για το ποιο κόμμα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρή πρωτιά με 27%, με δεύτερη απάντηση όμως το «κανένα από αυτά» (25%). Ακολουθούν η ΔΗΜΑΡ (13%), το ΚΚΕ (11%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. (10%) και η Χρυσή Αυγή (7%). Χωρίς γνώμη είναι το 6%.
………………………………………..
Ταυτότητα της έρευνας
* Εταιρεία: PUBLIC ISSUE (A.M. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ
* Τύπος και μέθοδος: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη
* Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω
* Περιοχή: Πανελλαδική
* Δείγμα: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.005 άτομα. Η τεχνική split sample χρησιμοποιήθηκε για τις ερωτήσεις των διαγραμμάτων 4-6, 14, 19, 21-22.
* Χρόνος διεξαγωγής: 8-13/1/
2014
* Μέθοδος δειγματοληψίας: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας
* Δειγματοληπτικό σφάλμα: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 3,2%.