ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

«Η γήρανση είναι αναστρέψιμη»: Επιστήμονες ξανάκαναν νέα και υγιή, γηραιά, τυφλά ποντίκια με την ανακάλυψη του αιώνα

 Όταν ο Δημήτρης Χορν πουλούσε την ψυχή του στο διάβολο για να γίνει νέος, στην αγαπημένη ελληνική ταινία του 1961 «Αλίμονο στους νέους» ο ανθρώπινος νους δεν μπορούσε να συλλάβει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τεχνολογία.

Μισό αιώνα μετά, το «θαύμα» που γίνονταν μόνο στους κινηματογράφους μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και στην πραγματική ζωή. Αυτό τουλάχιστον οραματίζονται οι επιστήμονες, που εργάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια της Βοστώνης υπό τον καθηγητή γενετικής στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και συνδιευθυντή του Κέντρου Paul F. Glenn για τη Βιολογία της Έρευνας της Γήρανσης, David Sinclair.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, η ομάδα του Sinclair έχει καταγράψει εντυπωσιακή πρόοδο και με βάση τα πειράματα που έχει κάνει, θεωρεί πλέον ότι η γήρανση είναι μία αναστρέψιμη διαδικασία και μπορεί να οδηγηθεί κατά το δοκούν, είτε προς τα εμπρός, είτε προς τα πίσω!

Πέθανε ο θρυλικός άλτης του ύψους Ντικ Φόσμπερι - Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του αγωνίσματος

 

Ο θρυλικός αθλητής του στίβου Ντικ Φόσμπερι πέθανε σε ηλικία 76 ετών από υποτροπή λεμφώματος. Ο Αμερικανός άλτης του ύψους, ο οποίος υπήρξε χρυσός Ολυμπιονίκης το 1968 στο Μεξικό, είναι εκείνος που άλλαξε την ιστορία του αγωνίσματος. Σε μια εποχή που κυριαρχούσε η τεχνική στραντλ (straddle), με την οποία ο άλτης επιχειρούσε να περάσει τον πήχη όχι με την πλάτη αλλά κάνοντας έναν δρασκελισμό (σαν ψαλίδι), ο Φόσμπερι έκανε επανάσταση.

Εφάρμοσε μια νέα τεχνική υπερπηδώντας έχοντας πλάτη στον πήχη, όπως δηλαδή βλέπουμε σήμερα του άλτες να αγωνίζονται. Το λεγόμενο Φόσμπερι φλοπ (Fosbury flop) αρχικά επικρίθηκε και θεωρήθηκε

Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Τετάρτη: Πότε «επιστρέφει» η άνοιξη – Η πρόγνωση Μαρουσάκη

 Νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκινά από την Τετάρτη, συμφωνά με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη.











«Με θυελλώδεις βοριάδες στα ανατολικά και νότια και μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας ξεκινά η εβδομάδα μας με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας να μας απασχολεί από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή μεσημέρι περίπου με τα στοιχεία να θέλουν την άνοιξη να επιστρέφει ξανά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Το φάντασμα του 2008: Οι επιπτώσεις στη τσέπη μας από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

 Μεμονωμένο περιστατικό θεωρείται από την πλειοψηφία των οικονομολόγων η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Την ώρα που ξυπνούν μνήμες από το «φάντασμα» της Lehman Brothers και τον όλεθρο που ακολούθησε στις αγορές, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί θεωρώντας ότι δεν θα επαναληφθούν οι «μαύρες μέρες» του 2008.

Μόλις 48 ώρες χρειάστηκε για να μεταβληθεί η Silicon Valley Bank από υποψήφια για τον τίτλο της «τράπεζας της χρονιάς» που απλά ήθελε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολάρια από τις αγορές, σε ένα χρεοκοπημένο «κουφάρι». Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία στον χώρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (μετά από αυτήν της Washington Mutual) και η μεγαλύτερη μετά το 2008.

Έχοντας, λοιπόν, την προηγούμενη πικρή εμπειρία, το τραπεζοπιστωτικό σύστημα μοιάζει τώρα ικανό να αντεπεξέλθει και οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα επαναληφθεί ένα ανάλογο ντόμινο που θα συμπαρασύρει  σε μια νέα δίνη αβεβαιότητας και κρίσης τις οικονομίες των δύο πλευρών του Ατλαντικού αλλά και εκείνες της Ασίας.

Φόβοι: τι είναι, από τι προκαλούνται, τι προκαλούν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν


Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες. Φόβο νιώθουμε  όταν απειλούμαστε ή νιώθουμε πως θα απειληθούμε, (όχι μόνο σωματικά) σε μια πραγματική κατάσταση.

Από την άλλη φοβίες έχουμε, όταν νιώθουμε παράλογους φόβους , δηλαδή νιώθουμε ότι απειλούμαστε σε καταστάσεις που στην πραγματικότητα δεν μας απειλούν. Μπορώ να φανταστώ πολλά παραδείγματα φράσεων που δηλώνουν φόβο : «Φοβάμαι πως θα αποτύχω», «Φοβάμαι πως θα τον/την χάσω», «Φοβάμαι πως αν γίνει αυτό, τότε …. και τελικά….», «Φοβάμαι πως θα ρεζιλευτώ» και πολλά πολλά ακόμα. Οι φοβίες είναι κάπως πιο συγκεκριμένες π.χ  Υψοφοβία, Κλειστοφοβία, Αγοραφοβία κ.λ.π. Μήπως όμως οι φόβοι και οι φοβίες έχουν μπερδευτεί λίγο τώρα τελευταία;

Ας το πιάσουμε από την αρχή! Οι παιδοψυχολόγοι λένε πως βιώνουμε για πρώτη φορά έντονο φόβο, όταν γεννιόμαστε. Ποιός δεν θα ένιωθε φόβο, αν θα έβγαινε από ένα εντελώς προστατευμένο περιβάλλον όπως είναι η κοιλιά  της μητέρας μας σε έναν εντελώς καινούργιο και άγνωστο κόσμο;

Δημιουργία ομάδας: Χρήσιμες συμβουλές για την επόμενη αθλητική σας δοκιμή..( A Personal Perspective: Sports team auditions are as pleasant as taxes.)

 Δοκιμές: ένας όλεθρος και μια ιεροτελεστία για αθλητές όλων των ηλικιών και επιπέδων δεξιοτήτων.

Από την πρώτη προσπάθεια ενός παιδιού να φτιάξει μια ομάδα ποδοσφαίρου μέχρι τον πρωτοετή φοιτητή που αγωνίζεται για μια θέση στο ρόστερ του γυμνασίου, μέχρι τον ηλικιωμένο επαγγελματία που κρέμεται απελπισμένα από την καριέρα του, οι δοκιμασίες μπορεί να είναι ένας εφιάλτης που προκαλεί άγχος.

«Θα απογοητεύσω την οικογένειά μου αν δεν τα καταφέρω». «Δεν θα τα καταφέρω ποτέ». «Γιατί οι προπονητές με κοιτάζουν επίμονα;» "Τα θαλάσσωσα, @#&/?!" «Αν με κόψουν, η καριέρα μου έχει τελειώσει». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που κάνουν τον όλεθρο με το μυαλό μικρών και μεγάλων αθλητών.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τους αθλητές και τους υποστηρικτές τους για να πλοηγηθούν με επιτυχία στη δοκιμασία δοκιμής.

Να περιμένετε και να είστε έτοιμοι για άγχος

Φορτηγό στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας τραυμάτισε θανάσιμα 85χρονη πεζή

 

Ενα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χθες  (13/3) στο κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα στην Πιερία, με θύμα μια γυναίκα.

Πιο συγκεκριμένα, θύμα είναι μία ηλικιωμένη από το χωριό, την οποία παρέσυρε και σκότωσε φορτηγό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα περπατούσε στο δρόμο, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Εκείνη την ώρα περνούσε το φορτηγό, την παρέσυρε και την τραυμάτισε θανάσιμα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

“Σήμερα (13 Μαρτίου 2023) και ώρα 14.55 περίπου, στον οικισμό του Αγίου Σπυρίδωνα Πιερίας, Ι.Χ.Φ. όχημα που οδηγούσε 53χρονος, παρέσυρε 85χρονη πεζή, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 85χρονης. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κατερίνης”.

Δυναμική τηλεοπτική καμπάνια του Επιμελητηρίου Πιερίας, για την προώθηση του φρέσκου Μυδιού Πιερίας


Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Στόχος μας πάντα η προβολή και η στήριξη της

ανταγωνιστικότητας των Πιερικών προϊόντων»

Ξεκινάει δυναμικά εντός της εβδομάδας η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια του

Επιμελητηρίου Πιερίας, σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, στο πλαίσιο του

Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο, «Δράσεις προώθησης, προβολής και αύξησης της

αναγνωρισιμότητας του φρέσκου Μυδιού Πιερίας στην αγορά της Ελλάδας, Ιταλίας,

Βελγίου και Γαλλίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιείας & Θάλασσας 2014-

2020».

Σκοπός της καμπάνιας είναι η προώθηση του φρέσκου Μυδιού Πιερίας όχι μόνο

πανελλαδικά αλλά και σε ευρωπαϊκές αγορές.

Η μυδοκαλλιέργεια στην περιοχή της Πιερίας είναι ένας από τους πιο δυναμικά

εξελισσόμενους παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, το προϊόν του οποίου

καλύπτει το 25% της εγχώριας παραγωγής.

ΚΗΡΥΞΗ 24ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε

από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής

Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023,

ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον

ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ:

Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να

αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της

λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει

να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο

μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.


Τα μέλη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πιερίας σας καλούν την


Πέμπτη 16 Μαρτίου στο


Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στις 10:30 π.μ.


Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Θεόδωρος Σιαμάγκας Μαρία Αρβανίτη

Ο Δήμος Κατερίνης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin Μαρία Τερζίδου: «Εξαιρετικές προοπτικές για την προσέλκυση επισκεπτών στον τουριστικό προορισμό μας»

 



Στο Βερολίνο, βρέθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου, προκειμένου να

εκπροσωπήσει τον τουριστικό προορισμό του δήμου Κατερίνης στην μεγαλύτερη διεθνή

έκθεση Τουρισμού ITB Berlin, 7-9 Μαρτίου 2023. Παράλληλα, να πραγματοποιήσει

συναντήσεις με στελέχη της δημιουργικής βιομηχανίας της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς

και με εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού.

Η Αντιδημαρχία Τουρισμού πλαισιώνοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον ειδικά

διαμορφωμένο χώρο του ΕΟΤ, διέθεσε στους επισκέπτες της διεθνούς έκθεσης έντυπο υλικό

τουριστικής προβολής του Δήμου Κατερίνης, ενώ η κα Τερζίδου πραγματοποίησε

συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του εξωτερικού, καθώς και

θεσμικούς φορείς.

Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς το νέο Διοικητή της 24ης ΤΘΤ Λιτοχώρου Ταξίαρχο Νικόλαο Θεοδοσίου

image.png

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου συγχαίρει τον νέο Διοικητή της 24ης (ΧΧΙV) Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Ταξίαρχο Νικόλαο Θεοδοσίου, για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη στο έργο του και προσβλέπουμε στη συνέχιση της γόνιμης και εδραιωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Ταξιαρχίας. Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου βρίσκεται πάντα αρωγός στο έργο του νέου Διοικητή.

Παράλληλα ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία τον Υποστράτηγο Νικόλαο Αθάνατο, μέχρι πρότινος διοικητή της 24ης ΤΘΤ και νυν διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Καβάλας, και του ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Το Πρόγραμμα του 53 ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Τρίπολη 17 - 19 Μαρτίου 2023

 Η Ένωση Συντακτών Επαρ

χιακού Τύπου θα πραγματοποιήσει το 53ο Πανελλήνιο

Δημοσιογραφικό Συνέδριο της με θέμα «Δημοσιογραφία στην Περιφέρεια –

Προκλήσεις και Προοπτικές», 17-19 Μαρτίου 2023 στο Αποστολοπούλειο

Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει την ευγενική

υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι

Δήμοι Τρίπολης, Γορτυνίας, Βόρειας Κυνουρίας και Μεγαλόπολης καθώς και το

Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Το Συνέδριο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς η Ε.Σ.Ε.Τ. συμπληρώνει 60 χρόνια

συνεχούς παρουσίας και δράσης στα δημοσιογραφικά δρώμενα της χώρας. Αποτελεί

Έπρεπε να πέσει παιδί σε γκρεμισμένο πεζόδρομο στην Κονταριώτισσα, για να επέμβει ο Δ.Δίου-Ολύμπου, μετά από 5 και πλέον μήνες.




* ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ. ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ

ΤΑΦΡΟΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2022 ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΒΑΡΥ

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΧΟΡΤΑ.

* ΛΟΓΩ ΒΑΡΟΥΣ, ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΗΝ

ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ

ΣΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ, ΗΡΘΕ ΓΕΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΓΑΛΕ,


ΑΛΛΑ…


* ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΜΗΝΕΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-

ΟΛΥΜΠΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ,

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΓΟ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑ.

"50 Χρόνια ΤΖΙΟΚΑΣ" - Έκθεση ζωγραφικής στην Αστική Σχολή (εγκαίνια την Δευτέρα 20/03)

 


ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

 Καλείσθε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, που θα πραγματοποιηθεί δια

ζώσης στις 15 Μαρτίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.

3852/2010, για λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Έκδοση ψηφίσματος στήριξης καθαριστριών/καθαριστών σχολικών κτηρίων

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Δήμου

2. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 (2 η )

Εισηγητής: Λάζος Ντόντης, αντιδήμαρχος

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

 Γιώργος Τζιόκας: Η ζωγραφική τέχνη είναι η αλήθεια μου

- Συνέντευξη στον δημοσιογράφο - Νικηφόρο Γκόλτσιο

Ο καταξιωμένος Κατερινιώτης ζωγράφος μιλάει για όσα τον καθόρισαν καλλιτεχνικά με

αφορμή την αναδρομική έκθεσή του στην Αστική Σχολή

“ΤZIOKAΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ”. Με αυτό το σημαντικό εικαστικό γεγονός, ο Οργανισμός Πολιτισμού

του Δήμου Κατερίνης επιλέγει να υποδεχτεί φέτος την «πολιτιστική άνοιξη», εγκαινιάζοντας

από τις 20 Μαρτίου έως τις 05 Απριλίου στην Αστική Σχολή, ένα διάλογο με το σπουδαίο

έργο του καταξιωμένου Κατερινιώτη ζωγράφου, με την πολυσχιδή καλλιτεχνική - πολιτιστική

διαδρομή και προσφορά, και παράλληλα, επιφυλάσσοντας θερμό καλωσόρισμα σε έναν άξιο

ΜΝΗΜΗ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

 Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 ημερών από την εκδημία του μακαριστού

Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, τελέστηκαν τα ιερά μνημόσυνά του.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 11 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους,

Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος έλαβε μέρος σε πολυαρχιερατικό μνημόσυνο,

που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ιλίου. Παρέστη

8μελής αντιπροσωπεία Κατερινιωτών, κυρίως Καταφυγιωτών, συγγενών και

συγχωριανών του μεταστάντος Ιεράρχου.

Την Κυριακή Β΄ Νηστειών 12 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Παντάνασσας Κατερίνης, που

βρίσκεται εντός του συνοικισμού «Καταφιώτικα», τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία

Το τραβάει ακόμα περισσότερο: Το νέο κούρεμα του Πασχαλάκη μετά την επιτυχία του «7»

 Το βράδυ της Κυριακής 12/3 ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποδράσει με ένα διπλό εμφατικό, μία νίκη στο απόρθητο κάστρο της ΑΕΚ, μία νίκη που έσπασε το αήττητο της OPAP Arena και διατήρησε τους πρωταθλητές σε απόσταση τριών βαθμών από την ΑΕΚ και πέντε από τον πρωτοπόρο, ξανά, Παναθηναϊκό, λίγο πριν το ξεκίνημα των play offs.

Το πρώτο ημίχρονο δεν έδειχνε σε καμία περίπτωση αυτό που θα ακολουθούσε στο δεύτερο με την ΑΕΚ να είναι καλύτερη αλλά να μην μπορεί να μετατρέψει σε γκολ τις ευκαιρίες της. Αντίθετα ο Ολυμπιακός σε πολύ μικρό διάστημα μετά την ανάπαυλα βρέθηκε να σημειώνει τρία συνεχόμενα γκολ από το 50′ ως το 67′, με την ΑΕΚ να μειώνει στο 81′, δέκα λεπτά μετά την αποβολή του Πιέλ.

Ήταν όμως η διαφορά δυναμικότητας τόσο μεγάλη ώστε ο Ολυμπιακός να προηγείται με 0-3 στο 67′ ή μήπως συνέβη κάτι άλλο; Μία άλλη δύναμη, μια συγκεντρωμένη ενέργεια τύχης και αποτελεσματικότητας μέσα από κάποιο γούρι; Μήπως όλα έγιναν λόγω του κουρέματος του Αλέξανδρου Πασχαλάκη ο οποίος τη τελευταία στιγμή αποφάσισε να κουρευτεί με ένα «7» στο πίσω μέρος του κεφαλιού του;

Και αν ήταν τόσο δυνατό το γούρι του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού μήπως πρέπει να το ξανακάνει στους αγώνες των play offs στους οποίους ο Ολυμπιακός πάλι πρέπει να κυνηγάει για να καλύψει τη διαφορά; Ποια θα είναι τα νέα γούρικα σύμβολα τα οποία πρέπει να σχεδιάσει στα μαλλιά του ο γκολκίπερ των Πειραιωτών;

«Συγκλονιστικός πατέρας» ή «πατέρας-τέρας»;

 Δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ο πατέρας της Ελπίδας Χούπα, μιας από τα θύματα, μίλησε στο Action 24 και διηγήθηκε πώς η κόρη του βρέθηκε στο μοιραίο τρένο, αλλά κυρίως πώς δεν βρέθηκαν και οι δύο γιοι του, οι οποίοι επρόκειτο να επιβιβαστούν σε αυτό στην Αταλάντη. «Ταξίδευαν πάντα και οι τρεις μαζί είπε, από τύχη δεν μπήκαν αυτήν τη μοναδική φορά τα αγόρια, θα μπορούσα να έχω πάθει πανωλεθρία». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει δικηγόρος, αλλά σαν πατέρας δεν θέλει να βγάλει χρήματα. «Πόσο τιμάται το παιδί μου;», αναρωτήθηκε. Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Χούπας έγινε ξανά θέμα, με μια εντελώς διαφορετική ατάκα: «Αυτά τα μέτρα που πήρε η πολιτεία, είναι βάλσαμο στην πληγωμένη ψυχή μας. Και πιστεύω ότι και εγώ και κάποιοι άλλοι θα τα αξιοποιήσουμε», είπε και έγινε χαμός. Ο «συγκλονισμένος» και «συγκλονιστικός» πατέρας έγινε αμέσως «πατέρας-τέρας», που ξεπούλησε τη μνήμη του παιδιού του. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Στο μεταξύ, από όλους εκείνους που τον

ΓΝΩΜΕΣ Η αξιολόγηση, ο ΟΣΕ, τα «σουβλάκια» και οι «γκόμενες»

 «Ως ΣΥΡΙΖΑ

– ΠΣ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους/τις εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων όλης της χώρας, που συνεχίζουν και κλιμακώνουν αυτή την περίοδο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους διατρανώνοντας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, την αταλάντευτη απόφασή τους να ακυρώσουν την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση που επιχειρεί να επιβάλει, βίαια και αυταρχικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη»: αυτό ανέφερε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Φεβρουαρίου του 2023 για την αξιολόγηση στην Παιδεία. Να κάνουμε ένα υποθετικό, αλλά διόλου εκτός πραγματικότητας, πείραμα; Να βάλουμε για μια στιγμή στη θέση των εκπαιδευτικών τους σιδηροδρομικούς; Διάολε και αυτοί Δημόσιο είναι, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, στηρίζει ολόκληρη τη φυσιογνωμία του, την αντίληψη του αλλά και εν πολλοί την κομματική του βάση στην άρνηση της αξιολόγησης. Διατρανώνοντας την αντίθεση στην «ατομική» αξιολόγηση στο Δημόσιο –γιατί το «ατομική» πειράζει όσους ειρωνεύονται την αριστεία– αυτό δεν σημαίνει όμως αυτομάτως και την άρνηση της αξιολόγησης όσων μιλάνε για «γκόμενες» και

Τα πανό στα γήπεδα και οι «χρυσαυγίτες»

 
Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την τραγωδία στα Τέμπη τα μηνύματα στα πανό που αναρτήθηκαν σε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ είχαν τη γλώσσα των πρώτων αντιδράσεων, ατομικών και μαζικών. Γλώσσα θλίψης για τα θύματα και συμπαράστασης στις οικογένειές τους, γλώσσα οργής και καταγγελίας για το κράτος και τους μηχανισμούς του, που αποδείχθηκαν ανίκανοι να προλάβουν ένα ακόμη μεγάλο κακό, γλώσσα απόρριψης των πολιτικών και των «γραβατών», που «τρέχουν» αυτό το κράτος… Τα πανό εξέφραζαν αυτό που λίγο-πολύ νιώθαμε όλοι. Κάποια ξέφυγαν λεκτικά, αλλά το δικαιολογήσαμε. Άλλωστε, η γενική εικόνα ήταν θετική, πολλοί επιδοκίμασαν. Ακόμη και σε συντηρητικής κατεύθυνσης ΜΜΕ ακούσαμε και διαβάσαμε επαίνους για την ευαισθησία και τα ανακλαστικά των οπαδών, όπως επίσης για τον έμπειρο μπασκετμπολίστα που αντέδρασε στην

Τα μεταλλαγμένα σκυλιά του Τσερνόμπιλ

 Το 1986, μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, οι άνθρωποι έφυγαν πανικόβλητοι από την περιοχή, αλλά πολλοί από αυτούς άφησαν πίσω τα σκυλιά τους. Τα περισσότερα πέθαναν από τη ραδιενέργεια ή τα σκότωσαν οι άνθρωποι, φοβούμενοι ότι θα μετέφεραν τη ραδιενέργεια και εκτός της περιοχής. Κάποια επιβίωσαν, όμως, και άρχισαν να αναπαράγονται μέσα στην απαγορευμένη ζώνη. Και παρέμειναν εκεί. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν επί χρόνια να κατανοήσουν πώς επιβίωσαν αυτά τα ζώα σε τόσο υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Και τώρα ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά αυτά μεταλλάχθηκαν προκειμένου να προσαρμοστούν. Τα μέλη μιας επιστημονικής ομάδας που μελέτησαν επί χρόνια τα αδέσποτα του Τσερνόμπιλ παρατήρησαν ότι αυτά δεν ζουν σε αγέλες, όπως οι λύκοι ή τα άγρια σκυλιά, προτιμούν όμως να ζουν το ένα κοντά στο άλλο, μια συμπεριφορά που δεν παρατηρείται συχνά στα άγρια ζώα. Ενα αδέσποτο τετράποδο και ένας αδέσποτος Λένιν στο Πρίπιατ, κοντά στο εργοστάσιο (Shutterstock) Τα ζώα παρατηρεί από το 2017 η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ερευνα στα Σκυλιά του Τσερνόμπιλ και μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι τα συγκεκριμένα διαφέρουν γενετικά από τα υπόλοιπα ζώα του είδους τους. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute

Έξι μήνες χωρίς ρεπό, 13 ώρες δουλειά, κοιτώνες των 10 ατόμων για ούτε 1.000 €: Σοβαρά αναρωτιέστε γιατί ο τουρισμός αναζητά προσωπικό;

 Γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά. Μαγευτικές παραλίες. Θέα που κόβει την ανάσα. Πολυτελή ξενοδοχεία με όλα τα «κομφόρ». Σουβλάκι με γύρο, χωριάτικη σαλάτα, μουσακάς… Welcome to Greece and have a nice holiday. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε. «Θα χαρούμε», είπαμε; Γράψτε λάθος.

Δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση σε αυτό που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν για να εξυπηρετήσουν τους εκατομμύρια τουρίστες που γεμίζουν τα καλοκαίρια κάθε σπιθαμή της χώρας μας. Το «Live your myth in Greece» δεν είναι παρά ένα πιασάρικο τσιτάτο για λίγους. Τους τυχερούς.

Κάτι μπορεί να έχει πάρει το αυτί σας. Για επιχειρήσεις του κλάδου που παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν προσωπικό παρότι υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων. «Υπάρχουν πολλοί τεμπέληδες, βαριούνται», σαν να ακούμε κάποιους να λένε – ξέρετε σαν αυτούς που τις προάλλες έλεγαν πως οι νέοι δεν πάνε να δουλέψουν επειδή βολεύονται με τα επιδόματα (τα ποια;). Επιφανειακές προσεγγίσεις, βιαστικά συμπεράσματα. Ποτέ δεν δίνουν την πλήρη εικόνα.

Έξι μήνες χωρίς ρεπό, 13 ώρες δουλειά, κοιτώνες των 10 ατόμων για ούτε 1.000 €: Σοβαρά αναρωτιέστε γιατί ο τουρισμός αναζητά προσωπικό;

Κάθε σχέση είναι δούναι και λαβείν. Σε μια επαγγελματική (σχέση) ειδικά, απουσιάζει κατά κανόνα το συναίσθημα που μπορεί να σε ωθήσει να κάνεις υποχωρήσεις. Πάμε λοιπόν να το δούμε βήμα-βήμα. Προσφέρουν δουλειές. Όντως. Τι προσφέρουν όμως, ακριβώς; Τι συνθήκες για να «απαιτούν» θετικές απαντήσεις;

Επιστολή με "καυτά" ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Ο Πρόεδρος του ...Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος με επιστολή του που απέστειλε για το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα -"έγκλημα"- στα Τέμπη, προς τον Πρωθυπουργό παραθέτει τα όσα θα καταθέσει στους εισαγγελείς και του  θέτει τα εξής καίρια ερωτήματα που αφορούν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειλικρινά, κύριε Πρωθυπουργέ!

Πίστευα, ότι μπροστά σε αυτή την ανείπωτη εθνική τραγωδία θα κάνατε τα πάντα για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που την προκάλεσαν και για να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους είχαν σαν αποτέλεσμα να φτάσουμε στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Όμως, οι πράξεις σας σαν κυβέρνηση δείχνουν δυστυχώς, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. 

Συγκεκριμένα:

1) Τα μέλη της Επιτροπής που όρισε η κυβέρνησή σας για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα δεν εγγυώνται, ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στους πραγματικούς υπεύθυνους. 

Δριμύ «κατηγορώ» Μικρούτσικου: «Κατέκτησα τη ζωή μου να με γλιτώνει η ιατρική, αλλά Πορτοσάλτε κερατά δεν θα ξαναβάλω στο κεφάλι μου!»

 Δριμύτερος επέστρεψε ο Ανδρέας Μικρούτσικος που δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί σχολιάζοντας τον τηλεοπτικό εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοσιογράφων για τα Τέμπη.

Ο παρουσιαστής μάλιστα αναφέρθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμού κατά του γνωστού σχολιαστή του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε.

«Έχω μία πάγια αντίληψη για τους δημοσιογράφους και την ελευθεροτυπία, για την οποία πρέπει να δίνεται μάχη, γιατί τα πάγια συμφέροντα θέλουν να τους καθυποτάξουν.

Για μένα το Watergate είναι αποτέλεσμα δύο δημοσιογράφων κόντρα στην CIA και τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν τόσοι διαπλεκόμενοι σε αυτόν τον χώρο, τόσοι κερατάδες που είσαι αναγκασμένος να διαχωρίζεις τη θέση σου.

«Βρε θλιβεροί ιεροξεταστές» – Ξεσπά αδελφικός φίλος του πατέρα της Ελπίδας Χούπα μετά τα σχόλια για τις δηλώσεις του

 Ποικίλα είναι τα σχόλια που δέχτηκε ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελπίδας Χούπας, της 28χρονης φοιτήτριας που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Χρήστος Χούπας μίλησε στην εκπομπή «Δεκατιανοί» και αναφέρθηκε με θετικά λόγια στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων. (Δες εδώ όλα όσα είπε ο πατέρας της Ελπίδας στον ΣΚΑΪ)

Σε ανάρτησή του στο facebook, αδελφικός φίλος του Χρήστου Χούπα καταφέρθηκε κατά όσων σχολίασαν αρνητικά τα όσα είπε ο τραγικός πατέρας.

Ποικίλα είναι τα σχόλια που δέχτηκε ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελπίδας Χούπας, της 28χρονης φοιτήτριας που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Χρήστος Χούπας μίλησε στην εκπομπή «Δεκατιανοί» και αναφέρθηκε με θετικά λόγια στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων. (Δες εδώ όλα όσα είπε ο πατέρας της Ελπίδας στον ΣΚΑΪ)

Σε ανάρτησή του στο facebook, αδελφικός φίλος του Χρήστου Χούπα καταφέρθηκε κατά όσων σχολίασαν αρνητικά τα όσα είπε ο τραγικός πατέρας.

«Αλήθεια βρε θλιβεροί ιεροξεταστές, ανάλγητοι καλλιεργητές του μίσους πόσο νομίζετε πως απέχετε από τον μέγα ιεροεξεταστή του Ντοστογιέφσκι, των αδερφών Καραμάζοφ, που πρόκρινε ως λύση το κάψιμο στην πυρά του Ιησού Χριστού, όταν κατάλαβε πως ο Υιός του Θεού του ήταν εμπόδιο στα σχέδια του!» έγραψε ο φίλος του Χρήστου Χούπα, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο πατέρας της Ελπίδας είναι συνταξιούχος και «έκανε και θα κάνει δέκα δουλειές του ποδαριού και όχι μόνο για να μπορεί να σπουδάζει τα τρία παιδιά του στη Θεσσαλονίκη».