ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Τα βρίσκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Αυτό είναι το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Αυτό είναι το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων
Έναν φόρο για κάθε ακίνητο και έναν πρόσθετο φόρο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το βασικό σενάριο στο οποίο συγκλίνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που θα ισχύσουν από το 2014.
Το νέο φορολογικό καθεστώς, με βάση το σενάριο αυτό, που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα προβλέπει έσοδα 2,650 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτικά κτίσματα, ενώ περιορίζεται ο φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και των βοηθητικών χώρων τους καθώς και των οικοπέδων. Παράλληλα καταργείται η διάκριση μεταξύ αγροτεμαχίων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σε άλλες αγροτικές περιοχές.
Αναλυτικά:
- Στα αστικά ακίνητα ο βασικός φόρος διαμορφώνεται από 2 έως 13 ευρώ έναντι 2,3 έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Εκτιμάται ότι με την αλλαγή αυτή τα αστικά ακίνητα θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από 4,4% έως και 21,6% σε σχέση με το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
- Στα αγροτικά κτίσματα προβλέπεται πλήρη απαλλαγή για τα μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια κλπ.
- Στα οικόπεδα τα κλιμάκια παραμένουν 25, ενώ ο φόρος διαμορφώνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα. Στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο φόρος ξεκινούσε από 2 ευρώ και έφτανε έως και τα 30 ευρώ το στρέμμα. Η μεσοσταθμική μείωση των φόρων φτάνει το 83%.
- Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα ενώ καταργείται ο συντελεστής θάλασσας και θεσπίζονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες,5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Με τις αλλαγές αυτές, μειώνεται η φορολόγηση των βοσκοτόπων και ακαλλιέργητων εκτάσεων, σε μισό ευρώ ανά στρέμμα και για τα δασικά στα 10 λεπτά ανά στρέμμα. Επίσης, προβλέπονται συντελεστές 0,75 για απαλλοτριώσεις και 5 για κατοικίες ενώ διαφοροποιείται η φορολόγηση των αρδευόμενων από τα μη αρδευόμενα. Εκτιμάται ότι το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64 ευρώ το στρέμμα.
- Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους. Το ανώτατο όριο εισοδήματος για την απαλλαγή αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
Προβλέπονται, επίσης, μειωμένοι συντελεστές για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.
Σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο που θα ισχύει για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπονται συντελεστές από 0,2% έως και 1% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Ανοργασμικές της μιας βραδιάς – Οι γυναίκες δεν ευχαριστιούνται το one night stand

oi-gunaikes-den-euxaristioudai-to-sex-ths-mias-vradias-570
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι παραπάνω από τις μισές γυναίκες δεν ευχαριστιούνται το σεξ της μια βραδιάς σε αντίθεση με τους άνδρες που το ποσοστό ευχαρίστησης είναι διπλάσιο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το Πανεπιστήμιο του Μπέρνιχαμ πήραν συνέντευξη από 600 φοιτητές και τους ρώτησαν για τη σεξουαλική τους ζωή. Το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν ότι οι γυναίκες έχουν διπλές πιθανότητες να φθάσουν στην κορύφωση όταν βρίσκονται σε κάποια σχέση.
Όσον αφορά τους άνδρες, δεν ισχύει το ίδιο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 80% των ανδρών έχει σεξουαλικό οργασμό κατά τη διάρκεια one night stand. Το ποσοστό των γυναικών που φθάνουν στην κορύφωση όταν κάνουν σεξ μίας βραδιάς πέφτει στο μισό, μόλις το 40% ικανοποιείται.
Οι ερευνητές είχαν μιλήσει σε 24,000 φοιτητές από 21 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και η έρευνα διενεργήθηκε συνολικά για πέντε χρόνια. Επίσης ανακάλυψαν ότι το 75% των γυναικών φθάνει στη κορύφωση όταν έχει σχέση.
Η Δρ Ίνγκλαντ μίλησε με πολλούς άνδρες οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ να ικανοποιήσουν τη γυναίκα που κάνουν one night stand σε σχέση με την γυναίκα που έχουν σχέση. Επίσης πιστεύει ότι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες δε ικανοποιούνται με το σεξ της μίας βραδιάς, είναι γιατί δεν μπορούν να πουν αυτό που θέλουν.
Η Ντέμπρα Χέρμπενικ από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, εξήγησε ότι για μία γυναίκα το να κάνει one night stand είναι ακριβώς το ίδιο με το να βγει για φαγητό με τους φίλους της.

Ο Σαμαράς ετοιμάζει επίταξη των διοικητικών στα ΑΕΙ: Δεν θα ανεχθώ να χαθεί το εξάμηνο

ÂÏÕËÇ - ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁÍÔ. ÓÁÌÁÑÁ ÓÔÇÍ ÐÑÏÔÁÓÇ ÌÏÌÖÇÓ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Να προχωρήσει στην επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου φαίνεται πως έχει αποφασίσει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος καθιστά σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί το εξάμηνο.
«Δεν θα ανεχθώ να χαθεί το εξάμηνο», φέρεται να τόνισε σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός και γι' αυτό θεωρεί αναγκαίο να αρχίσουν πάση θυσία τα μαθήματα την επόμενη εβδομάδα.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή αν χαθεί το εξάμηνα τα δύο εμβληματικά ιδρύματα της χώρας θα οδηγηθούν σε κατάρρευση, η υποβάθμισή τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και ως προς τη διεθνή τους εικόνα θα είναι δραματική και θα χρειαστούν σημαντικό χρόνο, για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.
Η απόφαση για επίταξη των διοικητικών ενισχύθηκε από το ότι οι ηγεσίες των ΑΕΙ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να παρατείνεται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έκανε έκκληση στις πρυτανικές αρχές «έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ενώ δεν αποκλείεται φοιτητές να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Την ίδια στιγμή, τις 25.000 έχουν ξεπεράσει οι υπογραφές υπέρ του ανοίγματος των σχολών.

Εφάπαξ θα καταβάλλεται ο πολυτελής φόρος διαβίωσης για το 2013

Evro-570
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης οικονομικού έτους 2013 καταβάλλεται εφάπαξ και, μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του, σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύουν και για το συγκεκριμένο φόρο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Με τη σχετική απόφαση, μεταξύ άλλων, παρέχεται, σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, έκπτωση 1,5%.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση, επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του, καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή.
Παράλληλα, το εκκαθαριστικό αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr, με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους – φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί, μετά τις μειώσεις και απαλλαγές, που προβλέπονται από το ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες, ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογουμένων

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να μας φιμώσει – «Καίνε» τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες για να μην βγει η αλήθεια

logokrisia-570
Μία άνευ προηγουμένου φίμωση φαίνεται πως επιχειρούν υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι κατά των δημοσιογράφων που μεταδίδουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Γράφουν οι: Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Κοκκόλης
Στόχος της Αθήνας καθώς φαίνεται είναι η πλήρης διακοπή της ροής πληροφοριών από Ευρωπαίους αξιωματούχους προς Έλληνες δημοσιογράφους και η επιλεκτική μόνον μετάδοση των ειδήσεων. Η κυβέρνηση βλέπει την ρητορική της περί επιτυχημένης πορείας τόσο του προγράμματος όσο και της οικονομίας να καταρρέει μπροστά στην άρνηση των Βρυξελλών να δεχθεί τα «νούμερα» που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του δημοσιογράφου και μόνιμου ανταποκριτή στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά, ο οποίος μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ενοχλητικές τις ειδήσεις που φτάνουν από την πρωτεύουσα του Βελγίου. «Δεν θέλουν να μας μιλάει κανείς και προσπαθούν να μας κάψουν σαν δημοσιογράφους. Γιατί φυσικά, όταν μιλάς σε ξένους αξιωματούχους, μπορεί και να σου πουν ότι η ''20 λεπτη συνάντηση" μεταξύ Σαμαρά-Μέρκελ έγινε μόνο στο μυαλό του Κεδίκογλου και ότι δεν είμαστε πιο κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απ' ότι ήμασταν τον Σεπτέμβριο, και ότι υπάρχει "δημοσιονομικό κενό" (η κυβέρνηση το αρνείτο μέχρι τον Οκτώβριο) και ότι η Τρόικα δεν ζητάει μόνο αυξήσεις φόρων, αλλά και καταργήσεις/μειώσεις φόρων, οι οποίοι βολεύουν την κυβέρνηση και τους κρατάει (φόροι υπέρ τρίτων, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι μεταβίβασης) και ότι η Τρόικα ζητάει να κλείσουν τελείως τα ΕΑΣ, και ότι τα νούμερα που τους δίνει η Αθήνα για τον προϋπολογισμό του 2014 θεωρούνται στις Βρυξέλλες βγαλμένα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ή κάποιο άλλο έργο επιστημονικής φαντασίας», καταγγέλλει ο ανταποκριτής της Καθημερινής.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο μόνο τις Βρυξέλλες. Ο Μιχάλης Ιγνατίου, από την Ουάσινγκτον, αποκάλυψε πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο με την ροή ειδήσεων και την αποδελτίωση. «Και άκουσον-άκουσον, έδωσε εντολή η "Αθήνα" στη γενική γραμματεία ενημέρωσης να μην μας στέλνει την αποδελτίωση Βελγικού-κοινοτικού τύπου, δήθεν για να μας τιμωρήσει», καταγγέλλει ο ανταποκριτής της Καθημερινής.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να γίνονται γνωστές οι θέσεις και οι απόψεις της Τρόικας και των Ευρωπαίων σε επιμέρους ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση όχι μόνο παρουσιάζει εαυτήν ως μαχόμενη κατά των σκληρών τεχνοκρατών αλλά διατηρεί λ.χ. φόρους που η Τρόικα θέλει να καταργηθούν προκειμένου να παρουσιάζει φουσκωμένα έσοδα στην διαπραγμάτευση.
Η απροκάλυπτη αυτή φίμωση που επιχειρείται όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την ροή πληροφοριών αλλά και την αναμετάδοση «κακών» για την κυβέρνηση ειδήσεων οι οποίες γκρεμίζουν τη ρητορική του success story. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αποκαλύψεων που έκανε το koolnews.gr από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έκαναν άνευ προηγουμένου αποκαλύψεις λέγοντας πως όχι μόνο η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο αλλά και ότι η πορεία των εξαγωγών μας βρίσκεται ακόμη «στον πάτο». Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ήταν στρατηγική επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων η οριζόντια μείωση σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση των φόρων προκειμένου να μη θιγούν ορισμένα συμφέροντα τα οποία θα κλόνιζαν το πολιτικό σύστημα.
Επιπλέον από τις Βρυξέλλες κατέστη σαφές από τεχνοκράτη που βρίσκεται στον στενό κύκλο του Όλι Ρεν ότι όχι μόνο το ελληνικό χρέος δεν θα κουρευτεί αλλά ότι θεωρείται βιώσιμο και η αποπληρωμή του θα γίνει κανονικά. Χαρακτήρισε δε την όλη συζήτηση που ανακινείται από την ελληνική πλευρά, εντελώς ανήθικη!
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου δύο τέτοιες αποκαλύψεις θα έπρεπε να ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ, ιδίως δε μετά την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο στην Ελλάδα τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να αναπαράγουν την είδηση, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις παραπάνω καταγγελίες, οι οποίες δημιουργούν ένα οιωνεί καθεστώς λογοκρισίας.
Για εμάς τους δημοσιογράφους αυτές οι καταγγελίες είναι – ή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον συγκλονιστικές αφού η δημοσιογραφία χωρίς «off the record» απλά δεν μπορεί να γίνει. Εκτός του ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων στο άρθρο 2, Παράγραφος θ΄ προστατεύει απόλυτα το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε ο δημοσιογράφος υπό εχεμύθεια, είναι απολύτως σαφές ότι όταν ένας αξιωματούχος μιλά σε δημοσιογράφο υπό καθεστώς off-the-record σημαίνει ότι του αποκαλύπτει μια είδηση η οποία θα παρουσιαστεί να αποδίδεται σε πηγές, σε Ευρωπαίο αξιωματούχο κτλ. Αυτό γίνεται γιατί σε πολλές περιπτώσεις πολλοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν επωνύμως τις απόψεις τους.
Αυτή η τακτική διασφαλίζει όχι μόνο την πηγή των πληροφοριών αλλά και τον δημοσιογράφο ο οποίος κατευθύνει ανάλογα την έρευνά του. Διεθνώς η off-the-record συνομιλία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που στην Ελλάδα είναι γνωστό ως «παραπολιτικό» δημοσίευμα καθώς σημαίνει πως υπάρχει όντως μια πηγή που επιθυμεί να παραμείνει υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Είναι προφανές πως όταν ένας δημοσιογράφος υποχρεώνεται να αποκαλύψει την πηγή του και να δημοσιοποιήσει την συνομιλία χάνει για πάντα την πρόσβαση που είχε.Συνεπώς η καταγγελλόμενη πίεση που δέχονται οι συνάδελφοι στις Βρυξέλλες μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της ροής πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους Έλληνες δημοσιογράφους αν έστω και μια μικρή μερίδα υποκύψει και αποκαλύψει τις πηγές της.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι δραματική για το επίπεδο της δημοσιογραφίας και αποτελεί ουσιώδες ζήτημα δημοκρατίας, αφού έτσι το μόνο που θα είναι γνωστό στον ελληνικό λαό θα είναι οι κυβερνητικές θέσεις και όχι οι προσεγγίσεις και οι εκτιμήσεις των εταίρων μας που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση.
Καλούμε την ΕΣΗΕΑ, κάθε ένωση δημοσιογράφων αλλά και τους βουλευτές 

Αλλαγές στον φλοιό του εγκεφάλου απο την άσκηση


Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της κίνησης ξεκινά από τον εγκέφαλο. Η κινητική περιοχή του εγκεφάλου βρίσκεται στον βρεγματικό λοβό δηλαδή περίπου στο μέσο και πάνω μέρος του κρανίου. Μετά το σχεδιασμό της κίνησης για την εκτέλεσή της συμμετέχουν και άλλες περιοχές του εγκεφάλου όπως τα γάγγλια, η παρεγκεφαλίδα και ο νωτιαίος μυελός. Η χρόνια κινητική δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στην εγκέφαλο όπως στο νευρικό και μυϊκό σύστημα. Η ικανότητα αυτή του εγκεφάλου να  προσαρμόζεται και να αλλάζει τις δομές του σύμφωνα με τις λειτουργίες που χρησιμοποιεί περισσότερο λέγεται πλαστικότητα.
Η πλαστικότητα στον εγκέφαλο πραγματοποιείται με την  αύξηση των συνάψεων (δηλαδή των ενώσεων στα εγκεφαλικά κύτταρα), με την ενδυνάμωση των συνάψεων (γίνονται πιο ισχυρές) και με την αναδιοργάνωση των κινητικών περιοχών. Για παράδειγμα ως προς την αναδιοργάνωση των κινητικών περιοχών όταν σε κάποιο κοπεί ένα άκρο τότε ο εγκέφαλος την περιοχή που χρησιμοποιούσε για να προγραμματίσει τις κινήσεις του άκρου αυτού την  χρησιμοποιεί για άλλο μέρος του σώματος.
Από έρευνες που έχουν γίνει σε αθλητές έχει βρεθεί ότι οι δραστηριότητες που διατηρούνται και ενισχύονται για μεγάλο διάστημα επηρεάζουν την κινητική περιοχή του εγκεφάλου.  Οι ελίτ αθλητές ρακέτας για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερες περιοχές στον εγκέφαλο που αντιστοιχούν στις κινήσεις του χεριού από αυτούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το άθλημα. Από πειράματα που έγιναν σε ζώα έχει βρεθεί ότι οι εκμάθηση νέων κινητικών δραστηριοτήτων προκαλεί αύξηση στις συνάψεις της κινητικής περιοχής του εγκεφάλου.
Συγχρόνως έχει βρεθεί ότι η προπόνηση δύναμης δεν έχει καμία επίδραση στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης η προπόνηση αντοχής δεν αλλάζει τις δομές του εγκεφάλου όμως έχει βρεθεί ότι προκαλεί αγγειογένεση και αυξάνει την εγκεφαλική ροή του αίματος αναπτύσσοντας τα τριχοειδή αγγεία. Οι αλλαγές αυτές είναι χρόνιες και έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή του κινητικού φλοιού η οποία σχετίζεται με την άσκηση.

Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει ινδικό κοτόπουλο με ρύζι!

kotopoulo2-570
O Άκης Πετρετζίκης σου μαθαίνει να φτιάχνεις το πιο νόστιμο κοτόπουλο του κόσμου!

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

1 κούπα γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ. σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ. γλυκού κύμινο τριμμένο
αλάτι και πιπέρι
Για το κοτόπουλο

4 ολόκληρα πόδια κοτόπουλο (όχι μόνο τα μπούτια) κομμένα στα 2
10 φασολάκια κάρδαμου (κακουλέ) σπασμένους λίγο
1 ξύλο κανέλας
1 κομμάτι τζίντζερ γύρω στα 7 εκατοστά κομμένο σε ροδέλες
1 κ. γλυκού κύμινο άκοπο
1 ζωμό κότας MAGGI «Σαν της μαμάς»
νερό για να βράσουμε το ρύζι
αλάτι και πιπέρι
3 κ. σούπας βούτυρο
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση και σε λεπτές λωρίδες
1 - 2 μικρά φρέσκα τσίλι χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
350 γρ. ρύζι μπασμάτι
1/2 κ. γλυκού σαφράν
μια καλή χούφτα σταφίδες
μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Ανακατεύω σε ένα μπολ το γιαούρτι με το σκόρδο, το κύμινο και τον μαϊντανό και διορθώνω με αλάτι και πιπέρι όσο χρειάζεται. Αυτή είναι μια δροσερή σάλτσα ότι πρέπει να την αψάδα του φαγητού.

Για το κοτόπουλο
Παίρνουμε τα πόδια του κοτόπουλου, τα στεγνώνουμε με χαρτί και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε τον κάρδαμο, την κανέλα, το τζίντζερ, το ζωμό και το κύμινο και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό. Βάζουμε το νερό να βράσει και αφήνουμε τα αρωματικά εκεί μέσα με το νερό να σιγοβράζει για 15 λεπτά έως 30. Αφαιρούμε και σουρώνουμε τα μπαχαρικά. Το νερό θα έχει πάρει ένα υπέροχο άρωμα. Σβήνουμε το μάτι. Θα χρειαστούμε περίπου 800 ml ζωμό. Ζεσταίνουμε ένα βαρύ τηγάνι και σε αυτό λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε αυτό το μείγμα σοτάρουμε το κρεμμύδι και αφού πάρει αρκετό χρώμα για 8 - 10 λεπτά ρίχνουμε το τσίλι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρωματιστούν. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα κρατάμε σε ένα μπολ αφού ρίξουμε αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε ξανά στη φωτιά. Βάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές για να πάρει καλό χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε σε ένα μπολ να ξεκουραστεί. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα υλικά και να φτιάξουμε το φαγητό μας. Σε ένα πυρέξ βάζουμε το ρύζι ανακατεμένο με τις σταφίδες και το σαφράν. Από πάνω βάζουμε το κρεμμύδι σε μια ωραία στρώση. Ρίχνω το καυτό ζωμό και από πάνω βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά με μια ώρα.