ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ - ΓΙΑΝΝΗ

Μεγάλη αναστάτωση  επικρατεί στην  Καλλιθέα μετά την απόφαση του Μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου να μεταθέσει τον επί 28 χρόνια ιερέα του Χωριού μας, τον αποδεκτό και αγαπητό από όλους Πατήρ Ιωάννη Στύλο από την εκκλησία του χωριού τον  Άγιο Νικόλαο, και να τον τοποθετήσει στην Κατερινόσκαλα στον Άγιο Προκόπιο.

Μετά απο παρέμβαση    της Δημοτικής τοπικής αρχής καθώς και φορείς του χωριού. της Καλλιθέας με την επίσκεψη τους που είχε προηγηθεί στον μητροπολίτη κ. Γεώργιο την Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015  τους είχε υποσχεθεί ότι δεν θα μεταθέσει τον ιερέα μας σε άλλη ενορία.
Picture
Παρόλα αυτά δεν τήρησε την υπόσχεσή του και τώρα τον μεταθέτει από 1 Ιανουαρίου 2016 στην ενορία  Αγίου Προκοπίου στην  Κατερινόσκαλα
Ευελπιστούμε ότι ο μητροπολίτης κ. Γεώργιος  δεν θα μετακινήσει τον αγαπητό από όλους μας Παπα - Γιάννη και θα συνεχισει να είναι κοντά μας όπως είναι εδώ και πολλά χρόνια και δεν θα αναγκαστούμε να προβούμε σε δυναμικές ενέργειες .

Το “τρολάρισμα” της Ζωής στον Αλέξη: Θεωρία του καλού και κακού δανειστή

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
Με το πληκτρολόγιο στο χέρι και με εμφανή την διάθεση να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, η Ζωή Κωνσταντοπούλου πυροβόλησε κατά ριπάς μέσω του λογαριασμού της στο twitter τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της συνέντευξης του.
Τα απολαυστικά όσο και καυστικά σχόλια της Ζωής δεν άφησαν ούτε μία...
ατάκα του κ. Τσίπρα ασχολίαστη, επισημαίνοντας όλα τις ανακρίβειες και τις υπερβολές στις οποίες καταφεύγει ο Πρωθυπουργός στις απαντήσεις του.
Σε συνεχή… ροή έτρεχε ο λογαριασμός της πρώην προέδρου της Βουλής απαντώντας και κριτικάροντας κάθε ατάκα του πρωθυπουργού.
Ενώ δεν παραλείπει να ρίχνει όποτε χρειάζεται και τα βέλη της προς τους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές λειτουργούν ως support του Τσίπρα με ερωτήσεις-χάδια. Mια πρώτη γεύση από την καταιγιστική επίθεση της Ζωής είναι τα tweets που ακολουθούν:
ZOH-TWITTER01
ZOH-TWITTER04
ZOH-TWITTER06
ZOH-TWITTER09
 "mignatiou"

...και το παίζει μαλάκας!

Τα ...καλυτερότερα της συνέντευξης Τσίπρα

Από το "PRESS-GR"
Nicos Hassapopoulos
Τα... καλυτεροτερα: Ειπε οτι:
1. Θα λύσει το κυπριακό (ωχ).
2. Δεν ειναι χρυσός οδηγός για να... λέει ονόματα διαπλοκής .
3. Ο Μητσοτάκης κυβέρνησε με 151 βουλευτες (απίστευτη σύγκριση).
4. Η Μυτιλήνη εχει 15.000 κατοίκους (της έκοψε 70.000 κατοίκους).
5. Αισθάνεται ασφαλής με 153 βουλευτες.
6. Δεν πρόκειται να κόψει κύριες συνταξεις.
7. Εκτιμά τωρα τον Λεβεντη, τον οποίο θα δει σύντομα και την περισσοτερη ωρα ασχολήθηκε περισσότερο με την αντιπολίτευση, παρά με το κυβερνητικό προγραμμα.

Τελικά μάλλον τ'αρχικά σημαίνουν ΣΥ-λλογος ΡΙ-ζοσπαστών ΖΑ-μπλουτων

Καθρέφτη... καθρεφτάκι μου... ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας;

Φοβού τον Άι-Βασίλη και δώρα φέρων...

Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στον σημερινό Ριζοσπάστη
via  Στηρίζουμε το ΚΚΕ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ; 600.000 ευρώ σε πρωτοκλασάτο πολιτικό από επιχειρηματία στον χώρο της υγείας!

Από το "ygeiapress"
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η πληροφορία που αποκαλύπτει το Parapolitika.gr σύμφωνα με την οποία δυο εκ των στενότερων συνεργατών πρωτοκλασάτου Έλληνα πολιτικού, έχουν κληθεί και απολογούνται σήμερα στον... οικονομικό εισαγγελέα για υπόθεση χρηματισμού. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο, εντοπίστηκαν εμβάσματα ύψους 600.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταιαπό γνωστό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας.
Πρόκειται για τεράστιο θέμα, αφού η εισαγγελέας που έχει καλέσει για απολογία τους δυο στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού της ΝΔ, έχει ενδείξεις ότι τα χρήματα είχαν ως τελικό αποδεκτή τον γαλάζιο πολιτικό. Μιλάμε για τεράστιο θέμα που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αφού εμπλέκει έναν εκ των βασικών πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουμε ακόμη και προφυλακίσεις στη διάρκεια της ημέρας

«ΑΓΡΙΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – Θα τα…πάρουν από τους πολλούς γιατί είναι ανίκανοι να κυνηγήσουν τους… λίγους

Θα τα… πάρουν από τους πολλούς γιατί είναι ανίκανοι να κυνηγήσουν τους… λίγους – Παραμύθια της Χαλιμάς η φορολογία του μεγάλου πλούτου και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος
Ψάχνουν στα τυφλά μαύρο χρήμα, αν και υποτίθεται ότι έχουν στα χέρια τους δεκάδες λίστες με φοροφυγάδες και με «απατεώνες» του μεγάλου πλούτου.
Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να συλλάβει και να συγκεντρώσει το «μαύρο» χρήμα που τα γεράκια της αγοράς κατάφεραν να κρύψουν σε ……….
φορολογικούς παραδείσους, οδηγεί το Οικονομικό επιτελείο στη γνωστή μέθοδο του φακελώματος όλων των πολιτών και ιδιαιτέρως όλων αυτών που δεν μπορούν να κρύψουν εύκολα χρήμα.
Από το άγριο «φακέλωμα» δεν θα ξεφύγει κανείς, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ζητούν στοιχεία από Τράπεζες, Χρηματοδοτικά Ιδρύματα, Ιδρύματα Πληρωμών, τα ΕΛΤΑ, Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, Ασφαλιστικές εταιρείες, Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, εταιρείες Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας, ακόμη και τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυνηγήσει ούτε αυτούς που τα ονόματά τους φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ, ούτε όλους αυτούς που κατάφεραν να διακινήσουν μέσω θολών διαδρομών μαύρο χρήμα εκατομμυρίων.
Όταν το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μάθει ποιοι πληρώνουν τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ είναι πασιφανές ότι απευθύνεται στα συνήθη φορολογικά υποζύγια, δηλαδή στη «μαρίδα».
Το άγριο φοροκυνηγητό θα στοχοποιηθεί για άλλη μια φορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού αν πράγματι ενδιαφερόντουσαν για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στο μεγάλο πλούτο θα έψαχναν αλλού, κι όχι στο ποιοι πληρώνουν το τηλέφωνο και ποιοι πληρώνουν τα φροντιστήρια.
Αν πραγματικά υπήρχε διάθεση να παταχθεί η διαπλοκή, θα έψαχναν στα γραφεία και τους λογαριασμούς των πολιτικών κομμάτων και στους λογαριασμούς των ενδιάμεσων ονομάτων που διαχειρίζονταν τις περιουσίες μεγαλοεπιχειρηματιών και πολιτικών.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι με βάση τις εντολές που έδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έως τις 15 Ιανουαρίου 2016, θα πρέπει να σταλούν στο ΥΠΟΙΚ:
– Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν όλοι οι πολίτες κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/ συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.
Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται η τιμή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα ή η τιμή spot του δελτίου τιμών συναλλάγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους αναφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό διαβιβάζονται στο ΥΠΟΙΚ τα εξής:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών,
β) Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,
γ) ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων, ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
δ) Αριθμός λογαριασμού,
ε) Ποσά πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos,
στ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,
ζ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.
– Στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αναφορικά διαβιβάζονται τα εξής:
α) Ονοματεπώνυμο-επωνυμία δικαιούχων,
β) Α.Φ.Μ των δικαιούχων,
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ’ ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
δ) Τη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι,
ε) Επωνυμία της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
στ) Α.Φ.Μ της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
ζ) Το ποσό του μερίσματος,
η) Το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μέρισμα,
θ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.
– Στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.
Γι’ αυτό διαβιβάζονται τα εξής:
α) Κωδικός Πιστωτικού Ιδρύματος
β) Είδος δανείου (1:Στεγαστικό, 2:Καταναλωτικό, 3:Άλλο)
γ) Συνολικό ύψος εκταμιευμένου δανείου σε ευρώ
δ) Ημερομηνία χορήγησης δανείου
ε) Συνολικό καταβληθέν ποσό για απόσβεση δανείου (τόκοι και κεφάλαιο)
στ) Πλήθος οφειλετών/ συνοφειλετών
ζ) ΑΦΜ πρώτου οφειλέτη ή ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου
η) Ποσοστό συμμετοχής πρώτου οφειλέτη
θ) Ονοματεπώνυμο πρώτου οφειλέτη
Εκτός όμως από τα ανωτέρω, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, θα πρέπει να σταλούν στο ΥΠΟΙΚ:
1. Στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
2. Το χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
3. Οι Τράπεζες και οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) διαβιβάζουν στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας.

ΕΝΩ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΚ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΥΡΕΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 71%. ΖΗΜΙΑ 710 εκατ.

Η Εθνική κουρεύει το Δημόσιο 71%!Μετά τις κολοσσιαίες ζημίες που υπέστη από το dilution και τις χαμηλές τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών, το Δημόσιο επωμίζεται άλλη μία τεράστια ζημιά στην τελευταία «πράξη»ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής: Για να δοθεί η προβλεπόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση του ΤΧΣ στην τράπεζα, το κράτος υποχρεώνεται να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει σε κοινές, με κούρεμα 71%(!) επί της ονομαστικής αξίας τους.  Αντίθετα, οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης θα υποστούν κούρεμα μόνο 25%. Με αυτούς τους όρους, το Δημόσιο χάνει 710 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. που είχε δώσει στην Εθνική. Οι συντελεστές μετατροπής ορίζονται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εκδόθηκε χθές. Η δημοσιοποίηση της αναμένεται ότι θα ………
προκαλέσει νέο κύκλο σφοδρών επικρίσεων κατά της κυβέρνησης και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, ομολόγων της  τράπεζας και υβριδικών τίτλων σε κοινές μετοχές, προβλέπεται στους όρους ανακεφαλαιοποίησης και αποτελεί προϋπόθεση για να καλύψει το ΤΧΣ τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφορά ουσιαστικά μόνον τους όρους μετατροπής – εν προκειμένω το ποσοστό του κουρέματος.
Επισημαίνεται ότι το Δημόσιο είχε πάρει προνομιούχες μετοχές της Εθνικής (όπως και των άλλων τραπεζών) με το «πακέτο Αλογοσκούφη», όταν παρενέβη για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, στην πρώτη φάση της  παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι μετοχές αυτές ήταν τοκοφόρες (10%), αλλά το Δημόσιο ουδέποτε εισέπραξε τόκους, καθώς οι τράπεζες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς εξαγόρασαν τις προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική τους αξία, επιστρέφοντας τα κεφάλια που είχαν πάρει. Στο κρατικό χαρτοφυλάκιο παρέμειναν οι προνομιούχες της Εθνικής, της Eurobank και τηςAttica Bank.
Τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι το πρωτοφανούς ύψους κούρεμα που γίνεται στην Εθνική, αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες τράπεζες – άρα το Δημόσιο θα επωμισθεί κι άλλες ζημίες, χάνοντας συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Πάντως μέσω της μετατροπής το Δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα περίπου κατά 7%.
Οι ιδιώτες ομολογιούχοι
Κούρεμα μικρότερο θα υποστούν οι ιδιώτες που κατέχουν χρεόγραφα της Εθνικής και δεν αποδέχθηκαν την προσφορά της για μετατροπή σε μετοχές.
Τώρα οι τίτλοι τους- αξίας περίπου 330 εκατ. ευρώ – θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές.  Το κούρεμα θα είναι 70% για τους υβριδικούς τίτλους και τις προνομιούχες μετοχές Αμερικής.
Στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης  περιορίζεται σε 25%.
Αντίθετα, όχι μόνον δεν θα χάσουν από το κεφάλαιο τους αλλά θα πάρουν επιπλέον (σε μετοχές) και τους δεδουλευμένους τόκους,  οι κάτοχοι ομολογιών κύριας εξασφάλισης (senior bonds). οι αποίοι είναι ελάχιστοι (κατέχουν τίτλους συνολικής αξίας μόλις 750.000 ευρώ).

Καλά… οι 153 σωτήρες δεν ψήφισαν χθες για να φύγουν τα σύννεφα???

Κι εσύ περήφανε συμπολίτη μου??? Επτά χρόνια τώρα δεν κάνεις αέρα για να διώξεις αυτά τα σύννεφα?? Και τώρα πάλι πυκνώνουν τα σύννεφα – Η Ευρώπη ανησυχεί και προειδοποιεί για το μνημόνιο…
Πυκνώνουν τα σύννεφα – Η Ευρώπη ανησυχεί και προειδοποιεί για το μνημόνιο
 
Με ανησυχία και τροχιοδεικτικές βολές προς την Αθήνα, παρακολουθεί η Ε.Ε. την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος για το Μνημόνιο 3. Το Eurogroup συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να…συζητήσει την πορεία του προγράμματος και κυρίως να συμφωνηθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί το 1 δισ.ευρώ το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έρθει πριν το τέλος του έτους.
Μεταξύ αυτών των προαπαιτούμενων, είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το Ενιαίο ……..
Μισθολόγιο στο Δημόσιο, η εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ κλπ. Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ θα επανέλθουν πιθανότατα μέσα στο Δεκέμβριο.
Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπει ακόμη το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού. Είναι ενδεικτικό ότι πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αποκάλυψε μέσω twitter ότι συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, το θέμα. Οπως έγραψε είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας».
Ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.

Το έγκλημα του PSI+ που αποδεκάτισε τράπεζες και οικονομία

Ποιες είναι οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης; Πώς επηρέασε το «κούρεμα» του χρέους την ελληνική οικονομία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους; Ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζιτών;…
Η λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να μπει ως μέτοχος στις τράπεζες μέσω της αποκατάστασης της ζημίας που προκάλεσε το «κούρεμα» του χρέους. «Οι επιπτώσεις στις τράπεζες από το PSI θα είναι αρνητικές και θα απαιτήσουν, ούτως ή άλλως, κρατική παρέμβαση που ακυρώνει το σκοπό της λύσης αυτής», είχε……..
τονίσει ο Γ. Στουρνάρας τον Ιανουάριο του 2011.
To «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI+) διεκδίκησε η τότε ελληνική κυβέρνηση το 2011, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου και έτσι, το ντόμινο των επιπτώσεων, έφτασε έως και τον Έλληνα εργαζόμενο και φορολογούμενο πολίτη.
Χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο λάθος κυβέρνησης της χώρας μας καθώς οδήγησε σε συνολικές ζημίες προ φόρων των εγχώριων τραπεζών, ύψους 38 δις. ευρώ, την ίδια ώρα που τα συνολικά κεφάλαια τους ανέρχονταν σε περίπου 29 δισ. ευρώ…

Οι ευθύνες της κυβέρνησης
Τα «νούμερα» των ζημιών των τραπεζών δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία από μόνα τους, όσο αποκτούν με τις πραγματικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Επιπλέον, με το «κούρεμα» του χρέους εξανεμίστηκαν τα κεφάλαια των ξένων και Ελλήνων επενδυτών που είχαν τοποθετήσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και των μετόχων των τραπεζών.
Πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι η λύση αυτή άργησε να υλοποιηθεί καθώς οι αρχιτέκτονες του PSI+ «ειδοποίησαν» τις γαλλογερμανικές τράπεζες να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν τότε, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ζημίες τους. Αυτό ωστόσο δε συνέβη με τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, άλλες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα επιχειρήματα που η Γερμανία απαίτησε το «κούρεμα» του χρέους ήταν ότι έπρεπε η Ελλάδα να «ματώσει» με αυτήν την διαδικασία, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Οι «τρύπες» που δημιούργησε το PSI+, μεταξύ των οποίων και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οδήγησαν σε πιστωτική ασφυξία τις επιχειρήσεις, σε «λουκέτο» εταιρειών, σε απολύσεις εργαζομένων, σε φόρους, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υποτίμηση των αξιών και σε διάφορα άλλα μέτρα που ήταν καταστροφικά για την οικονομία. Ουσιαστικά, με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση μετέτρεψε το χρέος των ιδιωτών σε διμερή δάνεια.
Η πιστωτική ασφυξία επήλθε καθώς αμέσως μετά τις ζημιές των τραπεζών το τραπεζικό σύστημα σταμάτησε να λειτουργεί και ακόμα και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές στις επιχειρήσεις αφού την πιστωτική επέκταση διαδέχθηκε συρρίκνωση και η οικονομία στέγνωσε αφού ρευστότητα δεν υπήρχε.
Επίσης μπορείς να γράψεις ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερο ύψος κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα ίδια κεφαλαία τους σε σχέση με το τι είχαν οι ελληνικές. Απλά το κούρεμα ήταν τεράστιο σε μέγεθος.
Οι ευθύνες όμως δεν σταματούν εδώ. Το ελληνικό κράτος ήρθε να αποκαταστήσει την ζημία που προκάλεσε στις τράπεζες και επένδυσε ως μέτοχος, χάνοντας τελικά την αξία των συμμετοχών του και εξανεμίζοντας τα κεφάλαια που τοποθέτησε. Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να έχει εφαρμόσει το μοντέλο των προνομιούχων μετοχών, περίπτωση κατά την οποία οι τράπεζες θα όφειλαν να γυρίσουν πίσω τα κεφάλαια στο κράτος, όπως αυτό έγινε από τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς για τις προνομιούχες μετοχές που κατείχε το ελληνικό δημόσιο από την εποχή του υπουργού οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Η επιλογή της κυβέρνησης να συμμετάσχει ως μέτοχος με κοινές μετοχές μέσω του ΤΧΣ ανέλαβε αυτόματα και τον κίνδυνο της επένδυσής του στο χρηματιστήριο. Και μάλιστα συμμετείχε με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, αν και ήταν μέτοχος πλειοψηφίας σε όλες τις τράπεζες.

Η ευθύνη των τραπεζιτών
Οι τράπεζες συμμετείχαν στο PSI+ και στην επαναγορά ομολόγων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ομολογιακά δάνεια ύψους 50 δις. ευρώ.
Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ευθύνη για την ανεκτίμητη αυτή ζημιά που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία, φέρουν και οι τραπεζίτες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα και ομολογιακά δάνεια μεγαλύτερης συνολικής αξίας από τα ίδια κεφάλαιά τους. Ο αντίλογος των τραπεζιτών σε αυτήν την κριτική ήταν και παραμένει ότι, τα ομόλογα της χώρας που δραστηριοποιείται η κάθε τράπεζα είναι μηδενικού ρίσκου. Δηλαδή, τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της μία ελληνική τράπεζα είναι μηδενικού ρίσκου, όπως αντιστοίχως συμβαίνει πχ στις ισπανικές τράπεζες για τα ισπανικά ομόλογα, στις γαλλικές τράπεζες για τα γαλλικά ομόλογα, κοκ.

Μία διεκδίκηση που δεν έγινε ποτέ
Το κλείσιμο των αγορών και η αποσπασματική έως ανύπαρκτη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προέβλεπαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας προμήνυαν τις συνθήκες ύφεσης που ακολούθησαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντί για το PSI+ και τον αποδεκατισμό της οικονομίας, καμία από τις κυβερνήσεις που ήρθαν στην εξουσία μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, δεν διεκδίκησαν κεφάλαια για τις τράπεζες, με στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Τουναντίον, οι κυβερνήσεις επιδόθηκαν στις προσπάθειες οριζόντιας προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν κακοπληρωτές από τη μία πλευρά και απόγνωση σε αυτούς που δεν μπορούσαν πραγματικά να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους λόγω των επιπτώσεων από την κρίση. Για 6 ολόκληρα χρόνια, καμία συνολική λύση δε δόθηκε στο θέμα, ενώ κάθε τρίμηνο από την αρχή της κρίσης ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων «χτυπούσε» τον κώδωνα του κινδύνου. Και ο κίνδυνος δε σχετιζόταν και δε σχετίζεται μόνο με την επάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών, αλλά και με την κοινωνική συνοχή.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον οι τράπεζες είχαν στη διάθεσή τους ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε σε λιγότερα κεφάλαια από αυτά που διέγραψαν λόγω του «κουρέματος» του χρέους, τότε και οι τράπεζες θα είχαν βελτιωμένη καθαρή θέση, αλλά και οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, μετά από την εφαρμογή διαφόρων λύσεων.

Η απόφαση για το PSI+ ελήφθη από τους Γερμανούς
Ωστόσο, η απόφαση ουσιαστικά είχε ληφθεί περίπου ένα χρόνο πριν υλοποιηθεί (τον Ιανουάριο του 2011), σε μία ημερίδα στο Βερολίνο στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σε ένα κλειστό τραπέζι 39 οικονομολόγων από όλη την Ευρώπη, προσκεκλημένοι του γερμανικού ινστιτούτου IFO και του ευρωπαϊκού -αλλά γερμανικής επιρροής- Bruegel για να συζητηθεί τότε, το μέλλον του ευρώ σε συνάρτηση με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Σε αυτήν την συνάντηση το ντιμπέιτ ήταν ιδιαίτερα σκληρό και οι σύμμαχοι του κ. Στουρνάρα που επιχειρηματολογούσε ενάντια στο PSI+ ήταν πολύ λίγοι…
H άποψη που υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας ήταν ότι ο νέος οργανισμός στήριξης EFSF, θα αναλαμβάνει στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων του, να εκδίδει ευρω-ομόλογα να αγοράζει κρατικά χρέη, τόσο από την πρωτογενή, όσο και από τη δευτερογενή αγορά και να προβαίνει γενικά σε πράξεις διευκόλυνσης του δανεισμού των υπό πίεση χωρών. Επιπλέον, θα αναλάμβανε την κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών που βρίσκονται σε πίεση και δημιουργούν συστημικό κίνδυνο στη χώρα τους. Θα λειτουργούσε δηλαδή, είτε ως ένας οργανισμός δημοσίου χρέους με πλήρεις αρμοδιότητες, είτε ως ένα ευρωπαϊκό, νομισματικό ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της θεσμικής ισορροπίας μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
H αντίπαλη άποψη η οποία τελικά επικράτησε ήταν να μην ενισχυθεί ο EFSF και έθεσε ως προϋπόθεση της όποιας παρέμβασής του, τη συντονισμένη και με βάση συγκεκριμένους κανόνες διαγραφή μέρος του χρέους, όταν μία χώρα σε πίεση δεν μπορεί να πείσει τις αγορές για τη μακροχρόνια φερεγγυότητά της. Θεωρήθηκε μάλιστα τότε ότι οι επιπτώσεις αυτής της λύσης δεν μπορούν να προσδιοριστούν αυτή τη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Στουρνάρας είχε τονίσει μάλιστα τότε ότι «οι επιπτώσεις στις τράπεζες και όχι μόνο τις ελληνικές και όχι μόνο από το ελληνικό χρέος, από τη δεύτερη λύση (σ.σ. το «κούρεμα» του χρέους), θα είναι αρνητικές και θα απαιτήσουν, ούτως ή άλλως, κρατική παρέμβαση που ακυρώνει το σκοπό της λύσης αυτής»

Συνέντευξη με έναν πρωθυπουργό και μισό – by To Skouliki Tom

CVqFQ2xWUAA4mPJΕξαιρετικά χρήσιμη κρίνεται η χθεσινή συνέντευξη που πήρε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους 4 δημοσιογράφους της ΕΡΤ, οι οποίοι είχαν δώσει όρκο σιωπής, με αποτέλεσμα να μην τον ρωτήσουν απολύτως τίποτα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας μοίρασε δίκαια το χρόνο μεταξύ τους, θέτοντας στον εαυτό του ένα σωρό σκληρά ερωτήματα που απαντούσε με χαρακτηριστική άνεση, σαν να είχε έτοιμες τις απαντήσεις από πριν.
Ερωτώμενος για τη διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι …….
πρωθυπουργός κι όχι Χρυσός Οδηγός, ώστε να ξέρει ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι, κι αυτό είναι πολύ συνεπές, αφού τον θυμόμαστε όλοι να λέει ότι έρχεται μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας – δεν είπε ποτέ ότι έρχεται μέσα από τις σελίδες του Χρυσού Οδηγού.
Σχετικά με τις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η 13η σύνταξη θα καταβληθεί κανονικά τον Ιανουάριο στη θέση της 1ης του 2016 και η 14η το Φεβρουάριο στη θέση της 2ης, ενώ τόνισε ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, αφού μετά τους πλειστηριασμούς που έρχονται δε θα απομείνει ούτε μισός Έλληνας με ακίνητη περιουσία στο όνομά του.
Καίριες ήταν οι παρατηρήσεις που έκανε και για το προσφυγικό, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στους 15.000 κατοίκους της Λέσβου και τους 70.000 της Μυτιλήνης που διδάσκουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δε ξέρει τί έγινε τότε στο Φαρμακονήσι αλλά τώρα η Ακτοφυλακή σώζει ζωές, οπότε καταλαβαίνουμε ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι στα τροχαία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν αντί για τροχονόμους κυκλοφορούσαν στους δρόμους άνδρες της Ακτοφυλακής με ταχύπλοα.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να κάνει προβλέψεις και για τη μετοχή της Εθνικής, η οποία σήμερα κοστίζει 2 λεπτά αλλά μέσα στο 2016 θα φτάσει στα επίπεδα της Microsoft, ενώ πρότεινε σε όλους τους Έλληνες πολίτες να παίξουν τις οικονομίες τους στο Χρηματιστήριο, αφού έτσι κι αλλιώς θα τις χάσουν από τη φοροκαταιγίδα που έρχεται.
Ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε ότι δεν ανησυχεί καθόλου που η Κυβέρνηση παραπαίει με 153 βουλευτές, αφού ο Μητσοτάκης με 151 έκανε κάποτε παπάδες, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κυβέρνηση 4ετίας, αρκεί να γίνονται εκλογές 28 φορές το χρόνο.
Γενικά, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε άφθονο γέλιο με τη συνέντευξή του – και μακάρι κάποτε να μας κυβερνήσει – αλλά μετά οι τηλεθεατές έβαλαν να δουν Βασίλη Λεβέντη στον Ενικό, οπότε το γέλιο τους κόπηκε μαχαίρι.
Όλη η σήψη της Ελληνικής Βουλής, Δημοσιογραφίας και Τηλεόρασης μαζεμένη σε μία εκπομπή.
Βλέπεις τον Βασίλη Λεβέντη που τα ‘χει εντελώς χαμένα και τον λυπάσαι αλλά μετά θυμάσαι ότι κάτι χιλιάδες τον ψήφισαν και καταλήγεις να λυπάσαι τον εαυτό σου που συνυπάρχεις μαζί τους.
Στα αεροδρόμια όλοι γρήγορα.
by To Skouliki Tom
(Ανήθικο δίδαγμα: Ακίνδυνη και τρολ η ψήφος στο Λεβέντη ε; Στον ίδιο Λεβέντη που είναι υπέρ της Frontex, του ευρωστρατού, των περικοπών στα νοσοκομεία, του μαύρου στην ΕΡΤ και του PSI που δεν πειράζει που ξετίναξε τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί μείωσε το χρέος. Η ώρα του μεγάλου τρολαρίσματος πλησιάζει όταν θα μπει στην κυβέρνηση. Στα αεροδρόμια και στα τρένα λέμε.)
Πετάξτε για άλλη γη για άλλα μέρη καθημερινά από τη σελίδα μαςfacebook.com/TheThreeMooges/

Ο καπιταλισμός «ανατινάζει» τον πλανήτη

shutterstock_153806906
Από τον πόλεμο στη Συρία μέχρι το Ιράκ και από την ευθέως ανάλογη σχέση πλούτου-εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα «ψιλά γράμματα» τουTTIP, συνδέουμε ψηφίδες και φωτίζουμε πλευρές της άρρηκτης σχέσης του καπιταλισμού με το οικολογικό πρόβλημα, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή
 Το ανθρώπινο είδος έχει χάσει τη γονιμότητά του, απειλείται με εξαφάνιση, κι ό,τι ονομαζόταν πολιτισμός καταρρέει. Το μεγάλο προσφυγικό κύμα που έχει προκληθεί από το γενικευμένο χάος και τον πόλεμο κατευθύνεται στο μόνο εναπομείναν κράτος, τη Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση έχοντας μετατραπεί σε αστυνομική πολιτεία: αυτό το μέλλον που περιέγραφε η υπόθεση της ταινίας «Τα Παιδιά του Ανθρώπου» φαίνεται πως είναι πια εδώ, καθώς ο καπιταλισμός, ……….
σφιχταγκαλιασμένος με την υπερκατανάλωση και, άρα, την κατάχρηση φυσικών πόρων που ευφημιστικά ονόμασε ανάπτυξη, οδηγεί με εμμονή τζιχαντιστή τον πλανήτη γη στην καταστροφή… Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη κάθε είδος ζωής, ενώ συχνά καθίσταται αιτία συγκρούσεων και πολεμικών συρράξεων…
Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκίνησε, πάντως, με μια εσάνς από χολιγουντιανό σκηνικό αποκάλυψης: στο ανεξίτηλα τραυματισμένο από τις επιθέσεις των παρανοϊκών φανατικών Παρίσι, οι αρχηγοί και οι αντιπροσωπείες από τα 195 κράτη που θα συμμετείχαν στη σύνοδο προσέρχονταν ενώ η αστυνομία φρόντιζε ώστε οι οικολόγοι διαδηλωτές από έξω να πορευτούν εν τη αχλή δακρυγόνων και υπό την απειλή της βίας.
Βία και μπόλικα ..χημικά στις διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι
Κι αυτό γιατί η γαλλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που αποτελεί

Πιο ναζι πεθαινεις! …αυτος ο «αριστερός» τυπος, ψαχνει λεει τον τροπο να μειωνει το ρευμα σε οσους αδυνατουν να πληρωσουν ωστε να φτανει μονο για μια λαμπα!

αυτος ο τυπος, ψαχνει λεει τον τροπο να μειωνει το ρευμα σε οσους αδυνατουν να πληρωσουν ωστε να φτανει μονο για μια λαμπα..για να μη λεει ο κοσμος οτι η αριστερα κοβει το ρευμα στις λαϊκες οικογενειες… αλλωστε οπως ολοι ξερουμε ενας φτωχος λαϊκος ανθρωπος, ουτε ψυγειο εχει μιας και δεν χρειαζεται να τρωει, ουτε κουζινα, ουτε…
θερμοσιφωνα να κανει μπανιο ουτε βεβαια κανενα θερμαντικο σωμα για να μη ψοφησει απο το κρυο…
Αυτο λεγεται κατασκευη αλλοθι για την εν ψυχρω εκτελεση κατοπιν σχεδιου, οικονομικα ασθενεστερων ταξεων! Πιο ναζι πεθαινεις!

Ανοιχτή σύγκρουση Μαξίμου – Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Με ευθεία παρέμβασή του ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλεδιαμήνυσε πως «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» – γεγονός, που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο υπενθυμίζει ότι «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση»:
«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών,πασχίζει να «κρατήσει την στάμνα γερή», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίληπροσθέτοντας: «Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το ………
συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ.Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».
Νωρίτερα και μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, όπως μετέδωσε το Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει αιχμηρά με τις δηλώσεις Τσίπρα γα απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό ζήτημα: «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης», είπε προσθέτοντας με νόημα μια γερμανική παροιμία: «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας».
Ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα θέμα «που θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα».
Στην χθεσινή τυ συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία και χρηματοδοτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι το Ταμείο πρέπει να καταλήξει τι θέλει, λέγοντας ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς.
Η συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας βρίσκεται στον αέρα, με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και ευρωπαϊκούς κύκλουςνα του δείχνουν την πόρτα της εξόδου (αν αυτό καταστεί οικονομικά εφικτό), αλλά και το ίδιο το Ταμείο να εκφράζει τις επιφυλάξεις του.

tvxs