ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η Karolina Kurkova σας προσκαλεί σε νέες περιπέτειες!

Το μοντέλο της Victoria's secret εξακολουθεί να διατηρεί σε υψηλά ποσοστά τις μετοχές της
Η Karolina Kurkova εκτός από τις πασαρέλες βάζει φωτιά και στην μικρή οθόνη...
Απολαύστε την!

Newsbomb.gr | Εικόνα | Newsbomb.gr | Εικόνα | Newsbomb.gr | Εικόνα | Newsbomb.gr | Εικόνα |

Ρώσος μεγιστάνας θέλει να εξαγοράσει τον ΟΣΕ

Ρώσος μεγιστάνας θέλει να εξαγοράσει τον ΟΣΕΚι όμως δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης
Τα πρόσφατα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για να μπει "λουκέτο" στον ΟΣΕ δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση τα διαψεύδει, όμως οι φορείς των εργαζομένων ανησυχούν καθώς η ΕΡΤ αποτελεί ένα πολύ κακό προηγούμενο για τον τρόπο που επελέγει να γίνει η αναδιάρθρωσή της...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWSBOMB η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την προσφορά που φέρεται να έχει καταθέσει για την εξαγορά του ΟΣΕ ένας Ρώσος μεγαλομεγιστάνας. Το NEWSBOMB είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΣΕ, που θα περιλαμβάνει εθελούσια έξοδο μεγάλου μέρους του αριθμού των εργαζομένων και λειτουργική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ενήμερη για την προσφορά του Ρώσου μεγαλομεγιστάνα είναι και η Τρόικα, η οποία φαίνεται να έχει δώσει ήδη τις ευλογίες της προκειμένου να προχωρήσει ο "γάμος" με τον Ρώσο μεγαλοεπενδυτή.
Το μεγάλο ζητούμενο όμως αυτή την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση από την πλευρά των Ρώσων ότι εξαγοράζοντας τον ΟΣΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν το σιδηροδρομικό δίκτυο στο σύνολό του και ότι δεν θα κλείσουν μέρη του τα οποία από το νέο Ρώσο ιδιοκτήτη θα θεωρούνται οικονομικά επιζήμια. Έτσι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς σιδηροδρομική κάλυψη μεγάλες σε έκταση περιοχές της ελληνικής επικράτειας είναι μεγάλος.
Μένει να αποδειχθεί αν το ρωσικό ενδιαφέρον θα φθάσει μέχρι το τέλος και δεν θα αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, όπως είδαμε να συμβαίνει με την περίπτωση του φυσικού αερίου. Πάντως ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα εκφράζει εκ μέρους της Αμερικής επιφυλάξεις για την εξαγορά καθώς δεν βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια ρωσική επέκταση στην ελληνική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι να ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση το τοπίο, και να μην φέρει για ακόμα μία φορά τους εργαζομένους σε έναν δημόσιο οργανισμό, όπως τον ΟΣΕ, προ τετελεσμένων γεγονότων ανατρέποντας τους σχεδιασμούς ολόκληρης της ζωής τους εν μία νυκτί.


Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


   Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Κατερίνης, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους δασκάλους και τους καθηγητές, καθώς και τους γονείς, καλή χρονιά, με υγεία, δυναμισμό, δημιουργικότητα και επιτυχίες.

Ο Δήμος Κατερίνης επενδύοντας σταθερά στην Παιδεία στηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η σημερινή οικονομική συγκυρία να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί, προκειμένου να κρατήσουμε το επίπεδο της εκπαίδευσης όσο γίνεται ψηλότερα.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η έναρξη εργασιών κατασκευής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, θα συμβάλει στην αναγνώριση των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους και την κοινωνική τους ένταξη. Παράλληλα, η ολοκλήρωση κατασκευής των τριών Βιοκλιματικών Σχολείων θα αναβαθμίσει την σχολική κτιριακή υποδομή, την ποιότητας ζωής στο Δήμο Κατερίνης και θα δώσει λύση σε στεγαστικά προβλήματα πολλών ετών.

Με αισιοδοξία, συνεργασία και συστράτευση δυνάμεων, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουμε στην εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της Κατερίνης, ώστε στο νέο κύκλο της σχολικής ζωής που ανοίγει σήμερα, να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται για μάθηση και δημιουργία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : ΠΝΙΓΗΚΕ 65ΧΡΟΝΟΣ

  65χρονος πνίγηκε πριν μια ώρα περίπου στην θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιακής Ακτής Κατερίνης. 

Ο 65χρονος μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Έρευνες για το συμβάνδιεξάγει το Λιμεναρχείο Κατερίνης.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ 3 on 3 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΕΡΙΚΟ ΑΡΧΕΛΑΟ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη





Το Σαββατοκύριακο στην Πλατεία Ελευθερίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι.
Επαγγελματίες, βιοτέχνες, Μικροί έμποροι, Αυτοκινητιστές, Συνταξιούχοι.

Η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των  εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων σε φτώχεια και απόγνωση.
Σταθερά φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα για να διευκολύνουν την κερδοφορία των βιομηχάνων των εφοπλιστών των μεγαλεμπόρων και των τραπεζών.
Αφού λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία , ιδιαίτερα τον ΟΑΕΕ και τα έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας, τώρα παριστάνουν τους σωτήρες του ασφαλιστικού συστήματος μειώνοντας συντάξεις και παροχές,
Αφού οδήγησαν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε χρεοκοπία και αδυναμία πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, τώρα μας απειλούν με διώξεις και κατασχέσεις.
Αφού τσάκισαν τους μισθούς και τις συντάξεις με αποτελεσμένα να βουλιάξει ο τζίρος των μαγαζιών, τώρα αύξησαν την φορολογία για εισοδήματα που δεν έχουμε και μας απειλούν με φυλακή και πλειστηριασμούς όσους δεν έχουμε να πληρώσουμε.
Αφού με την πολιτική τους οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο δόκανο των τραπεζών, τώρα ετοιμάζονται να μας πάρουν και τα σπίτια μας για να βολέψουν τους τραπεζίτες.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση έναν δρόμο έχουμε.
Το δρόμο της οργάνωσης, της συσπείρωσης και της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που μας εξοντώνει.
Το δρόμο της λαϊκής συμμαχίας με το αγωνιστικό – ταξικό κίνημα των εργαζόμενων, της νεολαίας των γυναικών.
Το δρόμο της υπεράσπισης της δουλειάς και της ζωής μας.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα σε σηκωμό για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που έρχονται, για να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Κάθε Ομοσπονδία, Σωματείο , Ένωση, Εμπορικός Σύλλογος, Επιτροπή Αγώνα  πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις κλπ. να έρθουμε σε επαφή και να κινητοποιήσουμε χιλιάδες συναδέλφους μας που μέχρι τώρα αγανακτούν και απελπίζονται κλεισμένοι μέσα στους τέσσερεις τοίχους του μαγαζιού τους. Να τους καλέσουμε να βγουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν.

*καμία κατάσχεση σπιτιού, επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμού του επαγγελματία και της λαϊκής οικογενείας
*πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις  όσο διαρκεί η οικονομική κρίση
Μείωση της εισφοράς χωρίς μείωση της σύνταξης
*σφράγισμα των βιβλιάριων ασθένειας χωρίς προϋποθέσεις
*χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά  2\3 από τον κρατικό προϋπολογισμό
*επιστροφή των ληστευθεντων αποθεματικών του ταμείου
*επίδομα ενεργείας σε αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν, που να καλύπτουν της πραγματικές ανάγκες  χωρίς αποκλεισμούς
*κατάργηση του εξοντωτικού φορολογικού νομού που επιβάλλει φορολογία 26%απο το πρώτο ευρώ και των «αντικειμενικών κριτήριων»
*μια Κυριακή το χρόνο ανοιχτά καταστήματα .κατάργηση του προσφάτου νομού

Υ.Γ Η τοπική ομοσπονδία τη προτίθεται να κάνει της 16 του μηνός ; περά από το αγαπημένο της άθλημα του επιστολικού συνδικαλισμού


Η γραμματεία Πιερίας της ΠΑΣΕΒΕ  

Άρχισαν οι διαβουλεύσεις για το Φεστιβάλ Ολύμπου 2014

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου                                                               
Γραφείου Τύπου – Δημ. Σφήκας
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 6978 495134

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη εκπροσώπων της Ελβετικής Πρεσβείας στην Πιερία





Philipp Stalder:
«Πρώτη φορά επισκέπτομαι την Πιερία και μένω εντυπωσιασμένος τόσο για την ιστορία της, όσο και για το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον”

Μετά την επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, παρουσία του Φεστιβάλ Ολύμπου 2013 στα πολιτιστικά δρώμενα τόσο της Πιερίας, όσο και της Βόρειας Ελλάδας, άρχισαν από τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. οι διαβουλεύσεις για το ερχόμενο φεστιβάλ.

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου προσανατολίζεται στην υλοποίηση ενός προγράμματος με τίτλο  «Ο Όλυμπος καλωσορίζει τις Άλπεις στο  43o  Φεστιβάλ Ολύμπου» και ήδη έγιναν οι πρώτες  ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ο κ. Philipp Stalder - σύμβουλος πρεσβείας Α΄, από την ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα, μαζί με τον κ. Βασίλειο Μανδύλα - επίτιμο πρόξενο της Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ωριαία συνάντησή τους με τον κ. Νίκο Πασχαλούδη - υπεύθυνο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο., τον κ. Κώστα Μυστακίδη - καλλιτεχνικό διευθυντή του Οργανισμού και τον κ. Γιάννη Κυρίτση - πανεπιστημιακό καθηγητή και συγγραφέα του βιβλίου «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΟΥ BOISSONNAS»,   ήταν εποικοδομητική και έγινε μέσα σε ένα άριστο πνεύμα συνεργασίας.

Το ενδιαφέρον των διπλωματικών παραγόντων, μετά την πρόταση για τη συνεργασία, ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και αυτό αποτυπώθηκε και στη συνέχεια, όπου από την αρχαιολόγο κ. Ελένη Μπενάκη έγινε ξενάγηση στο αρχαιολογικό πάρκο και το μουσείο στο Δίον. Μετά επισκέφθηκαν και το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών.

Τέλος, πριν την αναχώρηση από την Πιερία ο κ. Philipp Stalder, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Πρώτη φορά επισκέπτομαι την Πιερία και μένω εντυπωσιασμένος τόσο για την ιστορία της, όσο και για το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει γράψει μια εξαιρετικά εντυπωσιακή πορεία στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του και θα ήμουν πολύ ευτυχής αν οι συζητήσεις μας καταλήξουν ώστε και η χώρα μου, η Ελβετία, θα πάρει μέρος στο επόμενο 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του ΟΡ.ΦΕ.Ο., τον κ. Νίκο Πασχαλούδη, τον κ. Κώστα Μυστακίδη, τον καθηγητή του Α.Π.Θ κ. Γιάννη Κυρίτση, καθώς και την αρχαιολόγο κ. Ελένη Μπενάκη  για την πληρέστατη ενημέρωση και τη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν».


Στα χρόνια της «παιδαγωγικής της βέργας»

...τότε που ο δάσκαλος ήταν ο φοβερός «μπαμπούλας»! Τρία κείμενα (αποσπάσματα):
Ν. Καζαντζάκης, [Το κρέας δικό σου, τα κόκαλα δικά μου]...

Κ. Παλαμάς, [Θα σας λιώσω στο ξύλο, διαβόλοι]
Η «γάνωσις» του Κώστα Κρυστάλλη …

Με την ευκαιρία του ξεκινήματος της νέας σχολικής χρονιάς, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο εκπαιδευτικό μας παρελθόν, τότε που η «παιδαγωγική της βέργας ή της βίτσας» ήταν κυρίαρχη.

Όσοι κι όσες κουβαλάμε κάποιες δεκαετίες στις (ηλικιακές) πλάτες μας θυμόμαστε πολύ καλά το φόβο, τον τρόμο καλύτερα, που μας προξενούσε η βέργα ή η βίτσα στα χέρια του δασκάλου, τις άγριες σφαλιάρες και το τράβηγμα του αυτιού έως ξεκολλήματος!

Τότε το παιδαγωγικό «σλόγκαν» ήταν «το ξύλο κάνει τους ανθρώπους» ή «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»! Και οι τοτινοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί εφάρμοζαν χωρίς «εκπτώσεις», αυτόν τον «παράδεισο» (του ξύλου) στα μικρά τρυφερά μαθητούδια τους, να τον βιώνουν σαν την κατάμαυρη κόλασή τους.

Δεν είναι το ότι οι δάσκαλοι εκείνων των χρόνων ήσαν απάνθρωποι και σαδιστές! Ήταν η επικρατούσα παιδαγωγική λογική, η ερβαρτριανή της αντίληψη στο χειρότερο βαθμό, η τιμωρία των μαθητών δια της σωματικής βίας καθημερινότητα ενταγμένη στο πλαίσιο της κυρίαρχης παιδαγωγικής αντίληψης «με το ξύλο μαθαίνεις γράμματα και γίνεσαι άνθρωπος», μια αντίληψη που «νομιμοποιούνταν» και εκτός σχολείου, καθώς τόσο στην οικογένεια όσο και ευρύτερα στην κοινωνία η «παιδαγωγική του ξύλου» ήταν επίσης κυρίαρχη.

Ένα ακόμα ελαφρυντικό που πρέπει να αποδώσουμε στους εκπαιδευτικούς εκείνων των καιρών είναι το ότι ένας δάσκαλος φορές είχε στο σχολείο του και πάνω από 100 μαθητές, και τι μαθητές, εκείνα τα χρόνια, ίδια αγριοκάτσικα, ανήμερα θηριάκια! Και πώς να τα τιθασεύσει ο καψερός, αν δεν αξιοποιούσε «παιδαγωγικά» τη βέργα και τη βίτσα! Και το πιο σαδιστικό με τη βέργα ήταν το ότι καλούνταν οι ίδιοι μαθητές να φέρουν από μια στο σχολείο κι ο δάσκαλος διάλεγε την καλύτερη, και…τρυφερά χεράκια κοκκίνιζαν (καμιά φορά και μάτωναν) απ’ τις ξυλιές, «πισινοί» γινόντουσαν κατακόκκινοι σαν της μαϊμού!

«Ω καιροί ω (παιδαγωγικά) ήθη», που θα έλεγαν κι οι αρχαίοι Λατίνοι!…

Νίκος Καζαντζάκης, [Το κρέας δικό σου, τα κόκαλα δικά μου]…

“Με τα μαγικά πάντα μάτια, με το πολύβουο, γεμάτο μέλι και μέλισσες μυαλό, μ’ έναν κόκκινο μάλλινο σκούφο στο κεφάλι και τσαρουχάκια με κόκκινες φούντες στα πόδια, ένα πρωί κίνησα για το σχολείο, μισό χαρούμενος, μισό αλαφιασμένος, και με κρατούσε ο πατέρας μου από το χέρι.….

Ήμουν σαν ένα μικρό καταστολισμένο σφαγάρι κι ένιωθα μέσα μου περφάνια και φόβο, μα το χέρι μου ήταν βαθιά σφηνωμένο στη χούφτα του πατέρα μου κι αντρειευόμουν. Πηγαίναμε, πηγαίναμε, περάσαμε τα στενά σοκάκια, φτάσαμε στην εκκλησιά του Αϊ- Μηνά, στρίψαμε, μπήκαμε σ’ ένα παλιό χτίρι, με μια φαρδιά αυλή, με τέσσερις μεγάλες κάμαρες στις γωνιές κι ένα κατασκονισμένο πλατάνι στη μέση. Κοντοστάθηκα, δείλιασα, το χέρι μου άρχισε να τρέμει μέσα στη μεγάλη ζεστή χούφτα.

Ο πατέρας μου έσκυψε, άγγιξε τα μαλλιά μου, με χάιδεψε. Τινάχτηκα, ποτέ δε θυμόμουν να μ’ είχε χαϊδέψει. Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα τρομαγμένος. Είδε πως τρόμαξα, τράβηξε πίσω το χέρι του:

- Εδώ θα μάθεις γράμματα, είπε, να γίνεις άνθρωπος. Κάμε το σταυρό σου.

Ο δάσκαλος πρόβαλε στο κατώφλι, κρατούσε μια μακριά βίτσα και μου φάνηκε άγριος, με μεγάλα δόντια, και κάρφωσα τα μάτια μου στην κορφή του κεφαλιού του να δω αν έχει κέρατα, μα δεν είδα, γιατί φορούσε καπέλο.

- Ετούτος είναι ο γιος μου, του ‘πε ο πατέρας μου.

Ξέμπλεξε το χέρι μου από τη χούφτα του και με παράδωσε στο δάσκαλο.

- Το κρέας δικό σου, του ‘πε, τα κόκαλα δικά μου, μην τον λυπάσαι, δέρνε τον, κάμε τον άνθρωπο.

- Έγνοια σου, καπετάν Μιχάλη, έχω εδώ το εργαλείο σου που κάνει τους ανθρώπους, είπε ο δάσκαλος κι έδειξε τη βίτσα….”.


Κωστής Παλαμάς, [Θα σας λιώσω στο ξύλο, διαβόλοι]…

«…Στην ψηλή δασκαλοκαθέδρα ξάνοιξα να γένει καμπουριασμένος ένας ξεραγκιανός κ’ ένας ασκημομούτρης, που άγριες έριχνε ολόγυρα ματιές…Ένας ξερόβηχας συχνά του τον έκοβε το λόγο. Με πολύ θόρυβο έφτυνε, θορυβούσε περισσότερο κάθε φορά που θύμωνε. Στεκόταν μπροστά στο δάσκαλο ορθό το φτωχό μαθητούδι και τον έβλεπε, καθώς το πουλάκι το φίδι που πετρώνει.

-“Απόδος, ω κατάρατε, τα πορθμεία! Βόα, ει τούτο σοι ήδιον, ω Χάρων”. Ποίον μέρος λόγου είναι εκείνο το “τα”;

-Αντωνυμία! τρεμοψιθύρισε ο μαθητής.

-Ούξω να χαθείς, κουρουνιασμένε! Αντωνυμία, βρε!

Και τινάχτηκε φοβερός. Το παιδί στάθηκε βουβό και ξακολούθησε να τρέμει. Τέλος πάντων θάρρεψε κι είπε!

-Όνομα!

-Όνομα! Όνομα! Όνομα! Θεομπαίχτη!

Κατέβηκε από τη δασκαλοκαθέδρα, όρμησε, άδραξε απ’ το αυτί το παιδί, του χτύπησε το κεφάλι στον τοίχο, ξεφώνισε:

-Άρθρον, βρε, άρθρον! Μάθε, κακομοίρη, για να γίνεις άνθρωπος. Πρέπει να λιώσει το βρακί σου στην καρέκλα από το διάβασμα…Παιχνίδια, ε!

Όταν επιτέλους άφησε το αυτί του παιδιού, είδα πως τα νύχια του δασκάλου είχανε σημειώσει στο αυτί του μαθητή ματωμένα χνάρια. Μα έτσι θα γινόμαστε ως το τέλος καλοί άνθρωποι.

Έξαφνα πλησιάζει σ’ άλλο παιδί καθισμένο εκεί κοντά μου.

-Πού είναι η εξήγησίς (κάποια σχολική εργασία) σου;

-Δα…δα…σκαλε, αποκρίθηκε τραυλίζοντας ο γείτονάς μου, την…την…την …ξέχασα στο σπίτι.

-Γρήγορα γονατιστός πάνω στο θρανίο.

Και χραπ! Επικυρώνεται η δικαστική απόφαση μ’ ένα γοργό μεγαλόπρεπο φτύσιμο κατάσταυρα στο πρόσωπο του ξεχασμένο μαθητή.

Και με μια ματιά ιεροεξεταστική ριμμένη σ’ όλους μας απ’ άκρη σε άκρη διακήρυξε:

-Θα σας λιώσω στο ξύλο, διαβόλοι! Τι νομίζετε! Θα σας αφήσω να κάνετε ό,τι θέλετε! Γράμματα! Γράμματα! Να μάθετε γράμματα!…».

(από το διήγημα «Το σκολειό και το σπίτι», Κ. Παλαμά, Άπαντα, εκδ. Γκοβόστης)


Η «γάνωσις» του Κώστα Κρυστάλλη…

Γράφει ο Κώστας Βάρναλης στο βιβλίο του «Αισθητικά, κριτικά, σολωμικά» (σελ. 204), μεταξύ άλλων, για τον ποιητή του «Βουνού και της στάνης», Κώστα Κρυστάλλη:

«…Ο Κρυστάλλης τα πρώτα του σχολικά γράμματα τα έκανε στο Συρράκο, όπου «ήκμαζεν δημοτικόν και σχολαρχείον». Αφού μαθαίνανε τα παιδιά την αλφαβήτα στην άμμο, γράφοντας με το δάχτυλο, προχωρούσανε κατόπι στους πίνακες, κι ύστερα τους δίνανε βιβλία. Τα τρία πρώτα ήτανε το «Αλφαβητάριον», το «Αναγνωσματάριον καιο «Ερημίτης». Έπειτα έποντο ο «Καλός Πατήρ», ο «Χριστόφορος», η «Χρηστομάθεια» κλπ.

“Όταν έφθασα εις τον «Χριστόφορον», γράφει ο Κρυστάλλης, ήμουν όπωσούν αρκετά μεγάλος. Τιμωρίαι μας τότε ήταν εν χρήσει η φυλάκισις και η γάνωσις, καθ΄ην ο τιμωρούμενος εγανώνετο εις το πρόσωπον ποικιλοτρόπως υπό τινός των συμμαθητών του και υπό του διδασκάλου διά μελάνης και εις το τέλος του μαθήματος, διερχόμενοι έμπροσθέν του οι μαθηταί όλοι, έπτυον αυτόν. Εάν το παράπτωμα ήτο πολύ μέγα, εξήγετο εν τοιαύτη καταστάσει εις το μεσοχώρι, όπου επτύετο παρ’ όλου του κόσμου.

Εις την τάξιν αυτήν επρώτευον εγώ και μία ωραία κορασίς…Ήτο αληθώς ωραιοτέρα και κάπως την υπέβλεπον!…Εν δειλινόν εορτής την απήντησα εις την βρύσιν έξω του χωρίου. Της εζήτησα κατ’ αρχάς ύδωρ και μοι προσέφερε την υδρίαν της ευχαρίστως. Μετά τούτο ο λεβέντης θέλησα να φιλήσω τας ροδοκοκκίνους παρειάς της. Έκαμα, λοιπόν, έφοδον και απέτυχα…Πλήρης οργής απομακρυνθείσα μ’ εφοβέρισεν, ότι θα με κατήγγειλεν εις τον διδάσκαλον (όχι εις τους γονείς της)…

Την επαύριον το πρωί προσεκλήθην υπό του διδασκάλου ίνα απολογηθώ. Μη δυνάμενος ν’ αρνηθώ την πράξιν μου κατεδικάσθην εις την τιμωρίαν της γανώσεως. Και έβαλε αυτήν την ιδίαν, ο απηνής διδάσκαλος να με γανώσει.

Εις μίαν γωνίαν, λοιπόν, του σχολείου εμβάπτουσα τους ωραίους μικρούς δακτύλους της εις το μελανοδοχείον εζωγράφει το μικρόν προσωπάκι μου. Μοι εσχεδίασε μύστακα αρειμάνιον και γένειον μελανότατον, τον ήλιον και την σελήνην επί των παρειών μου, διόπτρα επί της ρινός μου…Ότε δε ετελείωσε το μάθημα και εδέχθην επί του προσώπου μου τα πτυσίματα των πλείστων μαθητών, αυτή παρελάσασα, αντί να με πτύσει, με ητένισε με βλέμμα υπόδακρυ, αλλ’ εγώ έκτοτε την εμίσησα…”»

Το θαύμα της Ζωής, Ένα ντοκιμαντέρ που πάντα θα μας μαγεύει... Υποκλινόμαστε στο θαύμα της φύσης!

Παρακολούθησε μέσα σε 9 λεπτά, όσα συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα, επί 9 μήνες. Από τη στιγμή που θα γονιμοποιηθεί το ωράριο, μέχρι τη στιγμή...
που το βρέφος θα είναι έτοιμο να βγει από την κοιλιά της μητέρας του.
Δες σε μια απίστευτη απεικόνιση του Έλληνα καθηγητή Αλέξανδρου Τσιάρα...
πως διαιρούνται τα κύτταρα, πως σχηματίζεται ο εγκέφαλος, τα μάτια, τα χεράκια, τα γεννητικά όργανα του εμβρύου και πως το μωράκι όταν βγαίνει, “τινάζει” τα ποδαράκια του για να βοηθήσει τη μητέρα στις εξωθήσεις.

Το βίντεο δημιουργήθηκε με την βοήθεια της τεχνολογίας. Σε αυτό θα παρακολουθήσετε εικόνες που ενδεχομένως να μην έχετε ξαναδεί. Θα δείτε πως είναι η καρδιά του εμβρύου στις 25 ημέρες και πως σχηματίζεται στους 9 μήνες. Θα δείτε τα τριχοειδή αγγεία των 60.000 μιλίων που υπάρχουν στο σώμα μας, θα δείτε πως σχηματίζεται ο εγκέφαλος και πως αναπτύσσεται. Ανακαλύψτε τον μηχανισμό που το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται για να γεννήσει. Δείτε πράγματα που συμβαίνουν μέσα στη γυναίκα και στο έμβρυο και που αδυνατούμε να κατανοήσουμε με τη λογική μας, ενώ ξέρουμε γιατί και πως γίνονται.

Ο Αλέξανδρος Τσιάρας είναι ένας Έλληνας επιστήμονας που μεγαλουργεί στο εξωτερικό. Ζει στις ΗΠΑ και εργάζεται σαν καθηγητής στο Yale. Πριν λίγα χρόνια η ΝΑΣΑ, ενδιαφέρθηκε για τη δουλεία του και του ζήτησε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αλγορίθμων όπου θα απεικονίζεται το ανθρώπινο σώμα και πως θα μπορεί να γίνει σε αυτό χειρουργική επέμβαση σε συνθήκες διαστήματος. 

ΕΠΣ Πιερίας: Κλήση για προεπιλογή σε Μικτές Νέων και Παίδων

Η Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΣ Πιερίας, ενημερώνει τα Σωματεία ότι την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 15.οο΄ θα πραγματοποιηθεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Ένωσης μας, η προεπιλογή για την ομάδα Νέων (ποδοσφαιριστές γεννημένοι 1998-99΄) .
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την ομάδα Παίδων (γεννηθέντες 2000-01΄), την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα (15.οο΄), στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣ Πιερίας.

Εκτός τους δυο προπονητές Γιάννη Μυστακίδη και Διονύση Οικονόμου, τη διαδικασία θα παρακολουθήσει ο Τεχνικός Διευθυντής Λευτέρης Φωτιάδης ο οποίος σε συνεργασία με τους δυο τεχνικούς της ΕΠΣ Πιερίας, θα έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των νεαρών παικτών που θα στελεχώσουν τις Μικτές Ομάδες της περιοχής μας.

                              Για το Δ.Σ. της Τεχνικής Επιτροπής Μικτών Ομάδων
                                Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
                       Γιώργος Γκοτζαμανίδης                  Ανδρέας Παπανικολάου

ΕΠΣ Πιερίας: Νέοι προπονητές οι Γιάννης Μυστακίδης και Διονύσης Οικονόμου

Η ΕΠΣ Πιερίας και η Τεχνική Επιτροπή Μικτών Ομάδων, ανακοινώνει την πρόσληψη των προπονητών Γιάννη Μυστακίδη και Διονύση Οικονόμου.
Ο πρώτος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Μικτής Ομάδας Νέων και ο δεύτερος την Μικτή Ομάδα Παίδων της Ένωσης μας.
Η επιλογή τους έγινε απο τον Τεχνικό Διευθυντή των Μικτών Ομάδων της ΕΠΣ Πιερίας Λευτέρη Φωτιάδη. Η Τεχνική Επιτροπή ευχαριστεί όλους τους προπονητές που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τις δυο θέσεις οι οποίες τελικά καλύφθηκαν απο τους προαναφερόμενους.

                           

                         Για το Δ.Σ. της Τεχνικής Επιτροπής Μικτών Ομάδων
                                Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
                       Γιώργος Γκοτζαμανίδης                  Ανδρέας Παπανικολάου

http://pieriasport.blogspot.gr/

Οι πόνοι που μας προειδοποιούν για έμφραγμα

Μια καρδιακή προσβολή , ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι μια μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ. Μπορεί να συμβεί σε κατάσταση ηρεμίας , και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα χωρίς σημαντική στεφανιαία νόσο . Μερικά εμφράγματα είναι ξαφνικά και έντονα, όπου κανείς δεν αμφιβάλλει για το τι συμβαίνει. Οι περισσότερες όμως καρδιακές προσβολές ξεκινούν σιγά-σιγά, με ήπιο πόνο ή δυσφορία. Συχνά οι άνθρωποι που πλήττονται δεν είναι σίγουροι για το τι είναι λάθος και περιμένουν καιρό προτού ζητήσουν βοήθεια. Σύμφωνα με το boro.gr μερικά από τα σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή είναι:
• Δυσφορία στο στήθος. Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές περιλαμβάνουν δυσφορία στο κέντρο του στήθους που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, ή φεύγει και ξαναέρχεται .Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί πίεση, πληρότητα αλλά και πόνο.
• Δυσφορία σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι.
• Δυσκολία στην αναπνοή με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος.
• Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κρύο ιδρώτα, ναυτία ή ζαλάδα.
Όπως συμβαίνει και με τους άνδρες, το πιο κοινό σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι γυναίκες είναι ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία. Αλλά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και μερικά άλλα κοινά συμπτώματα όπως, ιδιαίτερη δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία / έμετος, και πόνος στην πλάτη ή στο σαγόνι.
Θα πρέπει να θυμάστε το εξής: Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι για τα συμπτώματα καλό θα ήταν να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Η γρήγορη δράση σώζει ζωές!

Τέλος στα σημάδια της ακμής

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατέψτε μία μικρή ποσότητα πλιγούρι και ένα κρεμμύδι το οποίο έχετε πολτοποιήσει, μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι.



Ανακατέψτε καλά και κατόπιν τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπο.

Αφήστε την για 20 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Το πλιγούρι έχει αντι-βακτηριακή επίδραση, ενώ τα κρεμμύδια συμβάλουν στο να επουλωθούν ταχύτερα τα σημάδια της ακμής.

84χρονος έπεσε νεκρός από χτύπημα ελέφαντα

Ένας άνδρας 84 ετών έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα από χτύπημα με την προβοσκίδα θηλυκού ελέφαντα, ονόματι Τάνυα...
ο οποίος ανήκει στο «Τσίρκο της Ευρώπης» σε πλατεία της πόλης Σαν Ε Μαρν, στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Marne.

Αφού η ελεφαντίνα ολοκλήρωσε το νούμερό της στο τσίρκο την Κυριακή, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, οδηγήθηκε εκ νέου στον ανοικτό, αλλά περιορισμένο με σύρματα χώρο στον οποίο κρατούνταν.
Στη συνέχεια, το ζώο άρπαζε ένα κομμάτι αδιάβροχου υφάσματος, το τοποθέτησε επάνω στο φράχτη και «έσπασε» το ηλεκτροφόρο σύρμα, αλλά και το δεύτερο επίπεδο περίφραξης.
Η Τάνυα πλησίασε τον ηλικιωμένο άνδρα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος έπαιζε ένα δημοφιλές στη Γαλλία παιχνίδι με μπάλες, με καταγωγή από τη ρωμαϊκή εποχή (pétanque) και τον χτύπησε στο κεφάλι με την προβοσκίδα της, ρίχνοντάς τον στο έδαφος.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στη συνέχεια το ζώο ποδοπάτησε τον άτυχο γηραιό άνδρα.
Ο τελευταίος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα.

Πόλος επιχειρηματικών ευκαιριών η 5η ΕΒΕΠ


Αλματώδης αύξηση εκθετών κατά 35%, ελάχιστα τ.μ. απομένουν ελεύθερα για τους ενδιαφερόμενους εκθέτες
Την βεβαιότητα πως η 5η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας - Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι απόλυτα επιτυχημένη εξέφρασαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν χθες στο Επιμελητήριο Πιερίας.
Η Έκθεση, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στις 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου, έχει πλέον αναβαθμιστεί σε περιφερειακή έκθεση σηματοδοτώντας το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Την αύξηση των εκθετών που συμμετέχουν στην 5η ΕΒΕΠ - Κ. Μακεδονίας κατά ποσοστό που αγγίζει το 35%, αλλά και των τετραγωνικών μέτρων του εκθεσιακού χώρου υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου, επισημαίνοντας πως φέτος για δεύτερη χρονιά η Έκθεση βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
«Φέτος τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συμβολή του Υπουργείου και του Δήμου Κατερίνης. Η προσπάθεια του Επιμελητηρίου ξεκίνησε πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να απομένουν μόνο 150 τ.μ. ελεύθερα από το σύνολο των 4.650 τ.μ., δηλαδή ποσοστό μόλις 3%», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Οι επιχειρήσεις που προέρχονται εκτός Πιερίας ξεπερνούν το 20%, ενώ όπως πρόσθεσε, τα τετραγωνικά μέτρα που πέρυσι είχαν διατεθεί για την παρουσίαση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, φέτος έχουν διατεθεί στους εκθέτες λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κάλεσε τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Έκθεση να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή και τους καταναλωτές να επισκεφθούν να την επισκεφθούν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.
Ο Θεόδωρος Καράογλου
Την πεποίθηση πως και η φετινή Έκθεση θα είναι απολύτως επιτυχημένη εξέφρασε ο κ. Καράογλου χάρη στην άρτια διοργάνωση, το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και τη δυναμική προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Ο Υπουργός συνεχάρη τους κ.κ. Χατζηχριστοδούλου και Χιονίδη και την οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης για την προσπάθειά τους να καταστήσουν την Πιερία πόλο επιχειρηματικών ευκαιριών.
«Η αλήθεια είναι πως χρόνο με το χρόνο η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό οικονομικό και εμπορικό θεσμό, που λειτουργεί ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτή η εξέλιξη στέλνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι η αντίστροφη πορεία έχει ξεκινήσει και η οικονομία ανακάμπτει με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν εξωστρεφή δράση», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.
Επιπλέον, ο Υπουργός πρόσθεσε πως ο πήχης των φετινών προσδοκιών είναι ιδιαίτερα υψηλός σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και αποτελώντας επένδυση ζωής για το μέλλον του τόπου.
Ο Σάββας Χιονίδης
Στα επιτυχημένα αποτελέσματα της συλλογικής δουλειάς και των συγκεκριμένων στόχων που υπηρετούνται με σοβαρότητα αναφέρθηκε ο κ. Χιονίδης επισημαίνοντας πως επιθετικές κινήσεις, όπως η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση, αποτελούν την απάντηση στην κρίση.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε από την πλευρά του τους κ.κ. Χατζηχριστοδούλου και Καράογλου, καθώς και την οργανωτική επιτροπή προσκαλώντας τους κατοίκους της Κατερίνης, της Πιερίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και γειτονικών Περιφερειών να επισκεφθούν την Έκθεση και να στηρίξουν τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν.

«Οι στόχοι μας θα είναι πάντα μεγάλοι, γι' αυτό συνεχίζουμε επιθετικά και με αισιοδοξία. Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή και απευθύνω πρόσκληση προς όλους να επισκεφθούν την Έκθεση γιατί έχουν μόνο να κερδίσουν. Θα διαπιστώσουν ότι τα ελληνικά χέρια και μυαλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Για ποιους θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2014

Από το 2014 θα αρχίσουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις και τις παροχές – παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου - ως απόρροια μνημονικών διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Ο βασικός άξονας του νέου καθεστώτος που θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των συντάξεων θα είναι η υποχρέωση χορήγησης μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ ενώ η «αναλογική» θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση θα βαίνει μειούμενη, η δυνατότητα καταβολής της σύνταξης θα εξαρτάται από τα έσοδα του ταμείου.

Αν η οικονομία είναι εύρωστη – άρα και τα έσοδα σε ικανοποιητικό επίπεδο- θα καταβάλλονται οι συντάξεις και μάλιστα αυξημένες αφού θα αποτελούν συνάρτηση του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αν υπάρχει υστέρηση όπως σήμερα, οι συντάξεις θα είναι πενιχρές αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

Από την 1η-1-2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών δηλαδή, σε περισσότερους από 120.000 συνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται από το 65ο έτος με εισοδηματικά κριτήρια.

- Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1-1-2015, θα ισχύσει το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης που μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ή και μεγαλύτερες απώλειες. (Γι αυτό το λόγο, οι δικηγόροι και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλισης συμβουλεύουν όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα να φύγουν πριν το 2015, για να διασώσουν ότι απέμεινε από τη σύνταξή τους. Σ' αυτό το αντικίνητρο «ποντάρει» και η κυβέρνηση πιστεύοντας ότι οι δυσοίωνες αλλαγές σε συνδυασμό με κάποια κίνητρα (εξαγορά 2 επιπλέον πλασματικών χρόνων) θα οδηγήσουν χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στην έξοδο). Η βασική σύνταξη υπολογίζεται αναλογικά με βάση τα έτη ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά προς το συνολικό χρόνο ασφάλιση (ν 3863/10 και 3865/10). Ολόκληρη τη βασική σύνταξη θα πάρουν μόνο οι ασφαλισμένοι από 1.1.2011, οι οποίοι θ’ αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη από το 2026.

Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου, αντί της καλλίτερης 5ετίας στην τελευταία δεκαετία που ισχύει σήμερα.

Ο νέος τρόπος μειώνει τις συντάξεις (έως 40% σε κάποιες περιπτώσεις) ενώ την περίοδο 2020 – 2060 σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% (από το 70% που είναι σήμερα).
newmoney.gr

ΕΠΣ Πιερίας-Τεχνική Επιτροπή Μικτών Ομάδων: Τεχνικός Διευθυντής ο Λευτέρης Φωτιάδης


Από την Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΣ Πιερίας, ανακοινώνεται ότι Τεχνικός Διευθυντής Μικτών Ομάδων της ΕΠΣ Πιερίας, αναλαμβάνει και θα είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πιερικού Λευτέρης Φωτιάδης.

Η πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή, έγινε στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης του σημαντικότατου αυτού τομέα και κρίθηκε απαραίτητη από την αρμόδια επιτροπή της Ένωσης μας.

Ο Λευτέρης Φωτιάδης θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των προπονητικών προγραμμάτων, της επιλογής των προπονητών που θα προσληφθούν στα τμήματα Παίδων και Νέων και τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των παικτών που θα επιλεγούν στα δυο τμήματα των Μικτών Ομάδων της ΕΠΣ Πιερίας.

 Η Τεχνική Επιτροπή ανακοινώνει πως έφορος της Ομάδας Παίδων της ΕΠΣ Πιερίας θα είναι ο Μπάμπης Θεοδωρίδης και έφορος της Ομάδας Νέων ο Κώστας Δημητρίου.

Τέλος ανακοινώνεται ότι η επιτροπή αποτελείται από τους:
 Γιώργος Γκοτζαμανίδης Πρόεδρος
Ανδρέας Παπανικολάου  Γραμματέας
Ηρακλής Δασιόπουλος Μέλος
Κώστας Καρέκλας Μέλος
Κώστας Δημητρίου Έφορος Μικτής Νέων
Μπάμπης Θεοδωρίδης Έφορος Μικτής Παίδων
Μπάμπης Πεΐδης Μέλος-Υπεύθυνος Τύπου Τεχνικής Επιτροπής

   Για την Τεχνική Επιτροπή Μικτών Ομάδων ΕΠΣ Πιερίας   
        Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γραμματέας

Γιώργος Γκοτζαμανίδης                               Ανδρέας Παπανικολάου

Σάλος στην Αττική: Ιερέας «στα πράσα» με τη γυναίκα του δημάρχου

Σάλος στην Αττική: Ιερέας «στα πράσα» με τη γυναίκα του δημάρχουΝέες ισχυρές δονήσεις στην ανατολική Αττική από το ροζ σκάνδαλο.
Η πρωτοφανής ροζ ιστορία με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο, τη γυναίκα του, τον παπά του κεντρικού ναού και τη σύζυγό του που έγινε ντετέκτιβ και έπιασε στα πράσα τον ιερέα με τη δημαρχίνα, έχει λάβει σαρωτικές διαστάσεις, με τριγμούς ακόμη και μέσα στους εκκλησιαστικούς κόλπους, ενώ νέες εξελίξεις αναμένονται σύντομα...
«Με τα ράσα που φοράς, καλύπτεις τον εγκληματικό εαυτό σου», αναφέρει ο δήμαρχος σε γράμμα προς τον παπά με τον οποίο τον απάτησε η σύζυγός του.
Παράλληλα, ο δήμαρχος προαναγγέλλει διαζύγιο, αποκαλύπτει «καυτό» διάλογο του ρασοφόρου με τον γιό του και προειδοποιεί τον ιερέα να μείνει μακριά από το παιδί του!
H τοπική κοινωνία συγκλονίζεται από την ροζ ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας: η σύζυγος του δημάρχου πιάστηκε επ' αυτοφώρω από την παπαδιά σε τρυφερές περιπτύξεις με τον μέχρι πρόσφατα εφημέριο ιερού ναού.
Στην επιστολή, ο δήμαρχος έχει ονόματα γυναικών τις οποίες ο ιερέας φέρεται να είχε προσεγγίσει, αλλά και σημεία που αποκαλύπτουν την σχέση του με τον 18χρονο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παπάς μετακόμισε σε μεγάλο νησί , ενώ, παρά το ότι τέθηκε σε αργία έξι μηνών από την Εκκλησία της Ελλάδος, συνεχίζει να λειτουργεί σε άλλον ιερό ναό!
Αναλυτικά, η επιστολή του δημάρχου στον παπά που δημοσίευσε εφημερίδα:
«Γεώργιε,
αυτή η προσφώνηση οφείλεται διότι πλέον δεν σε αναγνωρίζω ως ιερέα. Πέρα από την άκρως ανήθικη συμπεριφορά που επέδειξες σε βάρος μέλους της οικογένειάς μου, το οποίο εξ αυτού του λόγου θα πάψει να έχει την ιδιότητα αυτή, ατίμασες το σχήμα σου με επονείδιστες, ανήθικες, εγκληματικές, παράνομες και απάδουσες στον καθένα και πολύ περισσότερο σε σενα ως ιερωμένο πράξεις, διαιπραχθείσες σε βάρος δεύτερου μέλους της οικογένειας μου και πιο συγκεκριμένα του δεκαοχτάχρονου υιού μου, στέλνοντας του τα παρακάτω ηλεκτρονικά μυνήματα, παραβαίνοντας πλην άλλων τον νόμο και την ηθική τάξη, προτρέποντας και προσκαλώντας αυτόν σε μεταξύ άλλων άσεμνες, πιθανότατα παράνομες και με βεβαιότητα βλαπτικές πολλαπλά για αυτή την τρυφερή ηλικία, ενέργειες απευθύνοντάς του τα εξής επί λέξει μηνύματα, ήτοι:
18χρονος: Τι έγινε τελικά;
Γε: Μιλάω με Βούλα στο face
18χρονος: χαχαχα, σωστός! Και;
Γ: θα κανονίσω για καφέ
18χρονος: να και τα like στις φωτογραφίες
Γς: την Δευτέρα το μεσημέρι να πάμε στο δημαρχείο να κολλήσουμε στην...
18χρονος: μέσα, αύριο το πρωί τι θα κάνουμε;
Γ: καλά, την έχω τρελάνει.
18χρονος: ψήνεται;
Γε: καλά θα σου πω αύριο μετά την λειτουργία, θέμα χρόνου!
18χρονος: χαχαχα αυτό είναι! Περιμένω νέα.
Γ: ρε συ, μην πρις τίποτα σε κανέναν αλίμονό μας
18χρονος: εννοείτει πως όχι. Χαχαχα δεν έπρεπε να το πείτε καν σιγά μην το πω!
Γ: είμαστε που είμαστε στα μαχαίρια γ... μετά. Τώρα μιλάω με την... χαχαχα
18χρονος: πρώτα την.....
Γ: και τις δύο χαχαχα. Η... θα είναι για τα χοντρά και η... μόνιμη.
18χρονος: Δευτέρα Δ έχει μπαλίτσα
Γ: λοιπόν, σε καληνυχτίζω, η φιλενάδα μου τι κάνει ηρέμησε;
18χρονος: χορεύει
Γ: ααα... ξέρω που, καληνύχτα ρε συ θα τα πούμε αύριο
Είναι ολοφάνερο από τις παραπάνω συμπεριφορές σου πως δεν είσαι ιερέας κατά ψηχή, καρδιά και συνείδηση όπως όφειλες.
Δεν υπηρετείς δηλαδή τον Θεό και τα θεία.
Εσύ είναι αυτό που λέει ο λαός «δεν έχεις στην πραγματικότητα ούτε ιερό ούτε όσιο».
Με τα ράσα που φοράς καλύπτεις τον εγκληματικό εαυτό σου. Και ασφαλώς η ανταμοιβή σου θα είναι άξια «εκείνων ων έπραξες».
Η κατά πρώτο λόγο τιμωρία του πιστεύω πως θα είναι από την εκκλησία ως οφείλει να πράξει. Σε κάθε περίπτωση μείνε μακριά από εμένα, από την οικογένειά μου και προπάντων από τα παιδιά μου. Σου προτείνω να σταματήσεις τις ανυπόστατες και μεθοδευμένες συκοφαντίες είς βάρος μου, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα σε ανεχθώ και θα ασκήσω εναντίον σου όλα ανεξαιρέτως τα δικαιώματα μου κατά νόμο».

Τραγωδία στη Γουατεμάλα: 43 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

Τραγωδία στη Γουατεμάλα: 43 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδραΤουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ένα λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα 75 μέτρων, ανακοίνωσαν οι αρχές της Γουατεμάλας.

Το ατύχημα σημειώθηκε στην επαρχία Τσιμαλτενάνγκο, 60 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι το λεωφορείο μετέφερε περίπου 85 άτομα.
Πολλοί από τους επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά και διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.
Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, η πιο πιθανή αιτία για το δυστύχημα είναι πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα των φρένων του λεωφορείου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεχάντρο Σινιμπάλντι δήλωσε ότι μία ακόμα πιθανή αιτία είναι η αυξημένη ταχύτητα.


Read more: http://www.newsbomb.gr

Συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης σχολικών ειδών από τους "Φοροφυγάδες"

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η προσπάθεια συγκέντρωσης σχολικών ειδών από την ομάδα των "Φοροφυγάδων" με σύνθημα "Αλληλεγγύη στον μαθητή του διπλανού θρανίου" η οποία θα έχει τελικούς αποδέκτες μαθητές οι οποίοι χρήζουν στήριξης. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζεται, με την κοινωνία της Κατερίνης μέχρι στιγμής όπως φαίνεται να αγκαλιάζει την κίνηση αυτή.Σκοπός της κινήσεως αυτής είναι στο μέτρο του δυνατού να μην υπάρξει φέτος μαθητής στην πόλη μας χωρίς τα απαραίτητα σχολικά εφόδια για μάθηση. Συγκεντρώνουμε:Τετράδια,Γραφική ύλη,Σχολικές Τσάντες, Σχολικά Βοηθήματα και ότι άλλο περισσεύει στον καθένα από εμάς.
Για αυτό καλούμε όλους τους πολίτες της Κατερίνης και όχι μόνο να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή της συγκέντρωσης σχολικών ειδών, ο καθένας ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο.

ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ!

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ!
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;
ΒΛ. ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ LINK:
 

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Ξεκινάει η "Κιβωτός σπόρων Πιερίας"

Ξεκινάει η "Κιβωτός σπόρων Πιερίας"
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινάει την λειτουργία της η "Κιβωτός Σπόρων Πιερίας", μία κίνηση για την διάσωση και την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν δύο γιορτές ανταλλαγής σπόρων. Μοιράστηκαν χιλιάδες σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν στην Πιερία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Φέτος στήνουμε την κιβωτό σπόρων η οποία χρειάζεται μία συνεχόμενη διάθεση σπόρων έτσι ώστε να μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς και να έχει την δυνατότητα να ικανοποιεί και να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων καλλιεργητών. 

Είναι πολύ σημαντική η καταγραφή των σπόρων. Υπάρχουν ποικιλίες που ταιριάζουν στην περιοχή μας στα εδάφη και το κλίμα μας. Αυτές τις ποικιλίες θέλουμε να εντοπίσουμε και να διατηρήσουμε. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς καλλιεργητές αλλά και μερικούς αγρότες που επιλέγουν και καλλιεργούν μόνο παραδοσιακές ποικιλίες. Έχουν παρατηρήσει ποικιλίες που είναι ανθεκτικές και παραγωγικές. 

 
Με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών επιτυγχάνουμε:
  1. Την διάσωση και την διάδοσή τους
  2. Την διατήρηση της βιοποικιλότητας
  3. Την βελτίωση της ποιότητας της τροφής μας και της υγείας μας
  4. Την αυτονομία μας
Στις 29 Σεπτέμβρη, στις 5 το απόγευμα στην Μαραθώνος και Λαχανά γωνία, θα εκθέσουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούμε.  θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και θα γνωριστούμε. 
 Σας καλούμε να συλλέξετε τους σπόρους σας υπεύθυνα και να τους διαθέσετε στην "κιβωτό"
Είναι πολύ σημαντικό τα φυτά από τα οποία θα συλλεχθούν οι σπόροι να είναι σε απόσταση ή να έχουν προστατευθεί από φυτά υβρίδια ώστε να μην επιμολυνθούν. Προτείνουμε πάντα να κρατάτε μία ασφαλή ποσότητα στην δική σας αποθήκη σπόρων ώστε αν μία χρονιά δεν μπορέσετε για οποιονδήποτε λόγω να κρατήσετε σπόρους να μην διακινδυνεύσει καμία ποικιλία. Αν όλοι έχουμε μία μικρή "κιβωτό σπόρων" στο σπίτι μας είναι η πιο μεγάλη, ασφαλής και επιτυχημένη κιβωτός. Δεν μπορεί να κινδυνεύσει από τίποτα. Η κιβωτός που στήνουμε στην ουσία θα είναι ένας χώρος συνάντησης όλων των σπόρων, ώστε να μπορούμε να βρούμε ποικιλίες από καλλιεργητές που αγνοούμε ότι υπάρχουν. Ο στόχος μας θα είναι να αυξηθούν οι αποθήκες σπόρων σε κάθε σπίτι!

Όποιος θα προσφέρει σπόρους θα συμπληρώνει μία φόρμα με τα εξής στοιχεία:
  1. την ποικιλία 
  2. πόσα χρόνια καλλιεργείται 
  3. σε ποια περιοχή καλλιεργείται
  4. είδος καλλιέργειας (οικολογική, συμβατική)
  5. χαρακτηριστικά καρπών
  6. ασθένειες - προσβολές
  7. απόδοση - παραγωγή της
  8. απόσταση από άλλους κήπους
Είναι σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε να δράσουμε ενεργά σε ότι θα συμβάλλει στην ελευθερία μας, στην αυτονομία , στην υγεία μας, στις αξίες, για να συνεχίσουμε να ζούμε αρμονικά μεταξύ μας και με το περιβάλλον.

Να μην στερήσουμε από τις επόμενες γενιές αυτά που εμείς έχουμε ακόμα και σήμερα!


--
Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"

ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / Εντυπωσιακή η ελληνική παρουσία στο 45ο Φεστιβάλ της αρχαίας Εφέσου, στην Τουρκία

ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΤΗΛ: 6937 373166


          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Εντυπωσιακή η ελληνική παρουσία
στο 45ο Φεστιβάλ της αρχαίας Εφέσου, στην Τουρκία

                 «Ξεσήκωσε» Τούρκους και Έλληνες η Ορχήστρα Νέων  Δίου
                                 
Κατά γενική ομολογία οι ελληνικές αντιπροσωπείες έκαναν δυναμική και εντυπωσιακή παρουσία στο 45ο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου στην πόλη Σέλτζουκ (αρχαία Έφεσος) της Μικράς Ασίας.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν μουσικά και χορευτικά σχήματα δήμων και πόλεων από χώρες με τις οποίες ο δήμος Σέλζτουκ έχει κατά καιρούς αδελφοποιηθεί, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η F.Y.R.O.M.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν σύλλογοι των δήμων Παγγαίου Καβάλας και Δίου-Ολύμπου Πιερίας, τον οποίο εκπροσώπησαν ο πολιτιστικός σύλλογος «Ηράκλειτος» Ν. Εφέσου με τη χορωδία του και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με την ορχήστρα του. Συγχρόνως υπήρχαν και περίπτερα με τοπικά προϊόντα και τουριστικό υλικό.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ εμφανίστηκε η μικτή  χορωδία  «Ηράκλειτος» και «Ι. Σακελλαρίδης», υπό τη διεύθυνση της Μαρίκας Φωτοπούλου και η οποία με τα παραδοσιακά της τραγούδια ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό.

Την ίδια μέρα έγιναν και τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου του δήμου με ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνισμό της Εφέσου. Από ελληνικής πλευράς στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξηλόγης, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Χατζής και Θόδωρος Τζήκας, ο πρόεδρος του Τ.Σ της Ν. Εφέσου Δημήτρης Κατιρζής, ο πρόεδρος του Ηράκλειτου Γιάννης Δημητριάδης και η πρόεδρος του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου Μαρία Γκριμούλα.

Η πολυμελής Ορχήστρα Νέων Δίου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή, εμφανίστηκε τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, στις 5 Σεπτεμβρίου, και παρουσίασε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκη, του Μάνου Λοΐζου, καθώς και Μικρασιάτικα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Μάλιστα οι ερμηνευτές Αλέξης Ηλιάδης, Φιλιώ Σέρβου και Όλγα Ζορμπά, τραγούδησαν και στην τουρκική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των χιλιάδων θεατών που κατέκλυσαν το χώρο του Φεστιβάλ. Στο τέλος μάλιστα υποχρέωσαν την ορχήστρα να συνεχίσει με τραγούδια εκτός προγράμματος για να ακολουθήσει ομαδικός χορός Ελλήνων,  Τούρκων αλλά και των άλλων εθνικοτήτων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Κατά γενική ομολογία διοργανωτών και θεατών ήταν η καλύτερη βραδιά του Φεστιβάλ.

Ο τούρκος δήμαρχος του Σέλτζουκ, που χόρεψε και ο ίδιος μαζί με τον πρώην δήμαρχο Δίου και προσωπικό του φίλο Γρηγόρη Παπαχρήστο, συνεχάρη  το μαέστρο Νίκο Πατρή, τους ερμηνευτές, τους μουσικούς της ορχήστρας, λέγοντας ότι «θα είμαστε ευτυχείς να σας έχουμε κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ».

Μετά τη συναυλία ο δήμαρχος παρέθεσε δεξίωση σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής προς τιμή των ελληνικών αποστολών, όπου τα παιδιά της ορχήστρας του Δίου επεφύλαξαν μια έκπληξη για τον Τούρκο δήμαρχο. Τραγούδησαν ένα από τα αγαπημένα του μικρασιάτικα τραγούδια, το οποίο με εμφανή συγκίνηση χόρεψε, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και το γιο του. Η βραδιά με τα μπουζούκια της ορχήστρας επί σκηνής εξελίχθηκε σε ένα ελληνοτουρκικό γλέντι μέχρι πρωίας.

Βέβαια στο πρόγραμμα της αποστολής του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου δεν ήταν μόνο η συναυλία. Τα παιδιά, συνοδευόμενα από την πρόεδρο Μαρία Γριμούλα, τον ταμία Βασίλη Σακκούλα, το μέλος Γιώργο Αμανατίδη και τους υπευθύνους του δήμου του Σέλτζουκ επισκέφθηκαν τον Κιρκιντζέ, πατρίδα των προσφύγων της Ν. Εφέσου, τη Βασιλική του Ιωάννη του Θεολόγου, το ναό της Παναγίας και βέβαια τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, όπου στο αρχαίο θέατρο, υπό τον ήχο των μπουζουκιών έπαιξαν το «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, για να αναγκάσουν Έλληνες και ξένους που βρίσκονταν στο θέατρο να σχηματίσουν μια τεράστια αλυσίδα, χορεύοντας συρτάκι. Εικόνες ανεπανάληπτες, γεμάτες συγκίνηση και περηφάνια για τον  ελληνικό πολιτισμό.

Η αποστολή του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, επέστρεψε στην Πιερία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεμάτη από μοναδικές αναμνήσεις, ευχάριστες εμπειρίες από τις αλησμόνητες πατρίδες και βέβαια με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία, την εκτίμηση και τη φιλία από την πλευρά του δημάρχου, των συνεργατών του και όλων των κατοίκων του δήμου Σέλτζουκ-Εφέσου.

Μια φιλία και συνεργασία που κτίστηκε χρόνια τώρα από τον πολιτιστικό σύλλογο του Ηράκλειτου Ν. Εφέσου και τη δημοτική αρχή του πρώην δήμου Δίου.

Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με την παρουσία του στο 45ο Φεστιβάλ Σέλτζουκ-Εφέσου έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στο στέριωμα και τη συνέχεια αυτής της σημαντικής συνεργασίας και φιλίας των δύο λαών.

Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Ο πολιτισμός τον οποίο άλλωστε υπηρετεί και κυρίως η μουσική, έχει κοινή γλώσσα με όλους τους λαούς, πόσο μάλιστα με τους γείτονες μας της Μικράς Ασίας.
Τέλος, μετά την άφιξη στην Ελλάδα ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Στο Φεστιβάλ της αρχαίας Εφέσου που διοργανώθηκε φέτος για 45η φορά, δεν θα μπορούσε να λείψει και η αποστολή από το Δήμο Δίου – Ολύμπου, που όπως είναι γνωστό ο δήμος έχει αδελφοποιηθεί το 2007 με το δήμο Σέλτζουκ , όταν ήταν ακόμη ο πρώην δήμος Δίου. Έτσι λοιπόν με δύο αποστολές, του «Ηράκλειτου» με τη χορωδία του και βέβαια του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με την ορχήστρα του, συμμετείχαμε στο μεγάλο αυτό γεγονός για την περιοχή εκεί. Πιστεύω ότι η συμμετοχή μας έδωσε μια ζωντανή παρουσία με στοιχεία του δικού μας πολιτισμού στους πολυάριθμους θεατές, στις χιλιάδες κόσμου που το παρακολούθησαν. Και με τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια με την παρουσία μας αυτή συνεχίζεται η αυτή η συνεργασία που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια περίπου και σημαίνει ότι έχει σταθερές βάσεις και εκ των πραγμάτων συμπεραίνουμε ότι η φιλική σχέση που δημιουργήθηκε δεν ήταν συμπτωματική ή μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία αδελφοποίησης. Αυτό φάνηκε εκεί στο Φεστιβάλ από το δήμαρχο του Σέλτζουκ και τους τοπικούς φορείς. Υπήρξε γενικά ένας ενθουσιασμός από τις αποστολές. Η φιλοξενία ήταν καταπληκτική και για τα παιδιά μας που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την αρχαία Έφεσο και  είδαν τον αρχαίο πολιτισμό, έμειναν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα. Την αρχαία Έφεσο την επισκέπτονται τουρίστες κατά χιλιάδες από όλο τον κόσμο. Για μια ακόμη φορά αναπολήσαμε στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που βέβαια σήμερα τα αξιοποιούν άλλοι και θα έλεγα όμως ότι τα αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια οι καιροί αλλάζουν, καινούργιες προκλήσεις δημιουργούνται μεταξύ μας και για λόγους ευημερίας και καλής γειτονίας. Θα πρέπει να υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους γείτονες και ιδιαίτερα με τους Τούρκους και όχι ότι κανείς ξεχνά την ιστορία του, αλλά όμως κρατάει στη μνήμη του κάποια πράγματα και δημιουργεί νέες γέφυρες επικοινωνίας για να υπάρξουν συνθήκες καλής φιλίας και συνεργασίας στη θάλασσα που μας ενώνει, στο Αιγαίο. Και αυτό κάνουμε και εμείς αλλά και από τη μεριά τους, οι υπεύθυνοι από το δήμο Σέλτζουκ, έχουν κατανοήσει πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να αναγνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό που τον έχουν εκεί και τον αξιοποιούν, να το σεβαστούν και να σεβαστούν και τους δημιουργούς αυτού του πολιτισμού, τους έλληνες Το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο γι΄ αυτό και εμείς το εκτιμούμαι αυτό και γι΄ αυτό προκύπτει η συνεργασία σήμερα, όπως και για το μέλλον».



ΦΩΤΟ:

  1. Η ορχήστρα Νέων Δίου
  2. Ένα αυθόρμητο γλέντι
  3. Οι δήμαρχοι Παγγαίου Βασίλης Ξηλόγης και Σέλτζουκ Χουσεΐν Βεφά Ουλκούρ, στο χορό με τον πρώην δήμαρχο Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου
  4. Ο δήμαρχος του Σέλτζουκ δέχεται από τον Γρηγόρη Παπαχρήστου μια προσωπογραφία του που φιλοτέχνησε η ζωγράφος από το Λιτόχωρο Ειρήνη Γάβρη. Αριστερά διακρίνεται η κ. Ειρήνη Γριμούλα, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δίου

      5. Από τα εγκαίνια λαογραφικού μουσείου της περιοχής