ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Μητρόπολης ο Φ.Μπαραλιάκος

 



Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης

και Πλαταμώνoς επισκέφθηκε ο Βουλευτής Πιερίας, Φώντας

Μπαραλιάκος, με την σύζυγό του Μελίνα Κορομήλη, όπου τους

υποδέχθηκαν ο Πατήρ Γεώργιος Μπάτσιος, διευθυντής του

Γηροκομείου και ο Ιωάννης Πουλατσίδης υποδιευθυντής και

προϊστάμενος προσωπικού.

Στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο φιλοξενούνται υπερήλικες γυναίκες

που έχουν ανάγκη και προσφέρονται σε αυτές από το έμπειρο

προσωπικό η φροντίδα και η στοργή που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο

της τρίτης ηλικίας.


Ο Βουλευτής με την σύζυγό του ενημερώθηκαν για την υπό εξέλιξη

ανακαίνιση του Γηροκομείου με την προσθήκη νέας μονάδας

διαβίωσης δυναμικότητας 23 κλινών στον 2ο όροφο του κτηρίου

προκειμένου να παρέχεται στέγη, τροφή και περίθαλψη σε ακόμη

περισσότερους συνάνθρωπους μας.

ΣΥΓΚΕΚΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

 



Έπειτα από απόφαση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, με την ιδιότητά του ως

Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος του Ε.Ε.Σ., συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των

μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η συμμετοχή του Τοπικού Παραρτήματος στη

ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια του Ε.Ε.Σ.

Τα είδη που χρειάζονται είναι:

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος (για παιδιά), κονσέρβες,

δημητριακά, παξιμάδια.

ΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ (μη μεταχειρισμένα)

Υπνόσακοι, κουβέρτες, είδη ατομικής υγιεινής.

Τα είδη θα συγκεντρωθούν στα Γραφεία του Ε.Ε.Σ. Κατερίνης, οδός Αγίας Παρασκευής

33, ως εξής:

Καθημερινά 10:00-12:00 π.μ.

Τρίτη και Πέμπτη 10:00-12:00 π.μ. και 5:00-7:00 μ.μ.

Η παράδοση των ειδών μπορεί να γίνει και σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή,

έπειτα από συνεννόηση.

Η συγκέντρωση των ειδών ανάγκης θα γίνει ΑΜΕΣΑ, μέχρι την Τετάρτη 15

Φεβρουαρίου.

Η μεταφορά τους τις σεισμόπληκτες περιοχές θα γίνει με ευθύνη της Κεντρικής

Διοίκησης του Ε.Ε.Σ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ.

23510 27982 και 6944 562815.

«Ευχαριστώ Ελλάδα» λένε οι Τούρκοι στα κοινωνικά δίκτυα











«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Teşekkürler Yunanistan) λένε τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας την χώρα μας για την παρουσία στις πληγείσες περιοχές και την συμβολή της στη διάσωση επιζώντων κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της Δευτέρας. Έως αυτή την ώρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια και στην Αλεξανδρέττα, είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια δύο μικρά κορίτσια, ένας έφηβος και ένας 50χρονος άνδρας.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»




 

Προώθησή , Διαφήμιση , Χορηγίες Email: edopieria@gmail.com

 

Το blog μας Εδώ Πιέρια  αναλαμβάνει την διαφήμιση και προώθηση της επιχείρηση σας  στα Media με <10.000 φίλους στο FB και Twitter .

Επίσης αναλαμβάνει και την  προβολή  των Υποψήφιων  που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου και της χώρας  μας .

Πληροφορίες : email  edopieria@gmail.com

Πατέρας κρατάει το χέρι της νεκρής κόρης του.

 


Δεν υπάρχουν λόγια... κρίμα Κρίμα κρίμα...
Αν το φέρει η μοίρα να πολεμήσω έναν ιστορικά αιώνιο εχθρό, θα το κάνω για την πατρίδα.
Σε καιρό ειρήνης που εύχομαι πάντα να είναι έτσι, θα είμαι άνθρωπος και αλληλέγγυος προς όλους.
Πουτ@νακι των πολιτικών δεν θα γίνω. Θα παραμείνω άνθρωπος.

Aνάρτηση FB

Γκρατέν με πατάτες και γλυκοπατάτες

Τώρα που οι γλυκοπατάτες είναι στην εποχή τους τις φτιάχνουμε ωραίο γκρατέν για ένα εύκολο κι εντυπωσιακό συνοδευτικό πιάτο.

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. πατάτες, χωρίς φλούδα, κομμένες σε λεπτά μπαστούνια
  • 200 γρ. λαχανίδες (kale), πλυμένες, στραγγισμένες καλά, ψιλοκομμένες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • Διαδικασία

    Βήμα 1

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε όλες τις πατάτες και ρίχνουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε τις λαχανίδες, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πιρέξ ή ρηχό αντικολλητικό ταψί χωρητικότητας 1,5 lt.

    Βήμα 2

    Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Μόλις κάψουν, χωρίς όμως να πάρουν βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.

    Βήμα 3

    Ψήνουμε για 45΄ ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο ρηχό είναι το ταψί. Σερβίρεται ζεστό.

Η εικόνα της ημέρας

 Έμαθε μετά απο 2 ώρες να βάζει αλυσίδες στο αμάξι


Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Φόβοι για 20.000 νεκρούς

 Στην εκτίμηση ότι οι νεκροί του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία μπορεί να υπερβούν τους 20.000 προχώρησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κι ενώ οι ανθρώπινες απώλειες στις δύο χώρες ανήλθαν επισήμως αργά χθες το βράδυ στις 7.826.


Στην Τουρκία, έχουν επιβεβαιωθεί 5.894 θάνατοι, ενώ 1.932 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, φτάνοντας τις 7.826, μολονότι διασώστες και διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι απέναντι στον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου.

Στην πλέον δεινή θέση, όμως, βρίσκεται ο πληθυσμός της Συρίας, καθώς πριν το φονικό σεισμό το 70% αυτού είχε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, η χώρα «αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» κατά τον ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την στήριξή του σε άμεσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγης, μη διατροφικών ειδών και φαρμάκων.

Τι θα αλλάξει στον οργανισμό σας εάν ξεκινήσετε να πίνετε ντεκαφεϊνέ


 Ο ντεκαφεϊνέ διαφέρει από τον κανονικό καφέ, αποκλειστικά και μόνο στην ποσότητα καφεϊνης που περιέχει, και σε καμία άλλη θρεπτική του ουσία.

Έτσι, η θρεπτική του αξία είναι σχεδόν ίδια με εκείνη του κανονικού. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί όλα τα αρώματα αλλά και τη γεύση του!

Η καφεΐνη απομακρύνεται με μια διαδικασία που ονομάζεται αποκαφεϊνοποίηση, και μπορεί να συμβεί με διαφορετικούς τρόπους. Θα σας συμβούλευα να προτιμήσετε τον φυσικό τρόπο, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται διάλυση των πράσινων κόκκων καφέ σε νερό, πριν το καβούρδισμά τους.

Έτσι, απομακρύνεται περίπου το 97% της καφεΐνης, και ως αποτέλεσμα, το τελικό φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ να περιέχει έως 7mg καφεΐνης!

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

 



Ζήσης Ψάλλας

Ο κουρκουμάς σχετίζεται με το τζίντζερ το οποίο καλλιεργείται σε πολλές ασιατικές χώρες, καθώς και σε άλλες τροπικές περιοχές. Είναι κύριο συστατικό σε κάρι -βρίσκεται σε πολλά ινδικά και ασιατικά πιάτα- και χρησιμοποιείται συχνά ως χρωστική για τρόφιμα, υφάσματα και καλλυντικά. Τα υπόγεια μέρη του φυτού μπορούν να στεγνώσουν και να γίνουν κάψουλες, ταμπλέτες, εκχυλίσματα, σκόνες ή τσάι. Ή μπορεί να γίνουν μια πάστα για εφαρμογή στο δέρμα.

Το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, δίνει στο μπαχαρικό το κίτρινο χρώμα του. Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας την μια πιθανή θεραπεία για μια σειρά παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, του άσθματος και της μειωμένης κίνησης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει ορισμένα από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως οίδημα των αρθρώσεων και πρωινή δυσκαμψία. Άλλοι τομείς έρευνας περιλαμβάνουν την επίδραση της κουρκουμίνης στη νόσο του Crohn, ορισμένους καρκίνους, την κατάθλιψη, τον διαβήτη, τον πόνο στις αρθρώσεις και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του κουρκουμά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που έδειξαν ότι ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με την ιβουπροφαίνη για τη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και του πόνου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις.

Αν και υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα, τα δεδομένα δεν είναι οριστικά και τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Επιπλέον, όπως πολλά φυτά, δεν είναι μόνο ένα συστατικό που μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση. Οι ενώσεις πλην της κουρκουμίνης, όπως η τουρμερίνη, η τουρμερόνη, το ελεμένιο, το φουρανοδιένιο, η κουρδιόνη, η βισακουρόνη, η κυκλοκουρκουμίνη, η καλεβίνη Α και η γερμακρόνη, έχουν επίσης αποδειχθεί σε ζώα ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα, ο κουρκουμάς -και η κουρκουμίνη που περιέχει- φαίνεται να είναι γενικά ασφαλής όταν περιορίζεται σε λιγότερο από 8 γραμμάρια την ημέρα. Τούτου λεχθέντος, συχνά συνιστώνται διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με την κατάσταση υγείας και υψηλότερες δόσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Οι υψηλές δόσεις ή η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους. ακόμη και βλάβη στο ήπαρ.

Πηγή: Mayo Clinic News Network

Η δαπάνη του φαρμάκου στην Ελλάδα

 Ο κλάδος του Φαρμάκου είναι από τους δυναμικότερους στην Ελλάδα και αυτό το μαρτυρούν -μεταξύ άλλων- οι συνεχείς επενδύσεις που γίνονται στην χώρα από Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Η αγορά του φαρμάκου δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία στηρίζοντας άλλους κλάδους της οικονομίας μέσω της συνεργασίας με επιχειρήσεις όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, της οργάνωσης και διεκπεραίωσης των κλινικών μελετών, της οργάνωσης των συνεδρίων κλπ. 

Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες απασχολούν αξιόλογο αριθμό εργατικού δυναμικού, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, και μάλιστα απορροφούν εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Σε όλες τις έρευνες που διενεργούνται για την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος οι φαρμακευτικές εταιρείες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις, καθόλου τυχαία δεδομένης της προσήλωσής τους στην ανάπτυξη των εργαζομένων με τα πιο σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπρόσθετα, το φάρμακο αποτελεί και σημαντικό κοινωνικό αγαθό, καθώς η πρόσβαση των ασθενών σε καθιερωμένες και νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχει ως αποτέλεσμα μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα μπορεί να επιφέρει μείωση των νοσηλειών και του αντίστοιχου κόστους (πρόληψη) και συνεπώς να λειτουργήσει και προς όφελος της εθνικής οικονομίας. 

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης (81,2 έτη το 2020, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών ήταν 79,2 έτη). Αυτό το δημογραφικό στοιχείο, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, είναι δηλωτικό ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να μειώνεται αλλά να αυξάνει. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2009 και παραμένει σταθερή από το 2014, ενώ αυξάνεται συνεχώς η δαπάνη που καταβάλλει ο ασθενής από την τσέπη του και οι επιστροφές του τζίρου που έχουν επιβληθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Θύρα 7: 42 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου

 Εδώ και 42 χρόνια η κερκίδα του Ολυμπιακού φτάνει μέχρι τους... ουρανούς. Εκεί όπου βρίσκονται τα θύματα της Θύρας 7, που σαν σήμερα το 1981 άφησαν την τελευταία τους πνοή για την αγαπημένη τους ομάδα.



Τόσο άδικα ξεψύχησαν λίγο μετά την ανείπωτη χαρά τους στην εμφατική νίκη με 6-0 των Πειραιωτών στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο παλιό «Καραϊσκάκη», όπου έμελλε να εκτυλιχθεί η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1981. Ο Ολυμπιακός των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη αντιμετωπίζει την ΑΕΚ των Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου στο ντέρμπι της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

Όλοι οι δρόμοι στον Πειραιά είναι άδειοι. Στο Καραϊσκάκη επικρατεί πανικός. Δεν πέφτει κυριολεκτικά... καρφίτσα. Όσοι έχουν καταφέρει -35.450 τον αριθμό- να εξασφαλίσουν ένα μαγικό χαρτάκι νιώθουν τυχεροί.

Ώρα 15.15: Το ντέρμπι αρχίζει. Ο Ολυμπιακός προηγείται με τον Γαλάκο και στις εξέδρες επικρατεί ντελίριο ενθουσιασμού.

«Ήταν θέμα χρόνου» η καταστροφή στην Τουρκία

 

Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην πε
ριοχή του ρήγματος της Ανατολίας όπου έγινε η φονική δόνηση των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανέμεναν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες.

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL ο Μάρκο Μπόνχοφ, καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ (GFZ), επισημαίνει ότι «ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιo. Περιμέναμε μία σειρά μεγάλων σεισμών και ένας από αυτούς έγινε τώρα», δηλώνει ο Γερμανός σεισμολόγος, αναφερόμενος στην πρώτη ισχυρή δόνηση, 7,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο καθηγητής Μπόνχοφ εξηγεί πιο αναλυτικά ότι σε τουρκικό έδαφος βρίσκεται η πλάκα της Ανατολίας, μία σφηνοειδής τεκτονική πλάκα που συμπιέζεται συνεχώς προς τα δυτικά, καθώς η μεγαλύτερη ευρασιατική πλάκα στον Βορρά συναντάται με την επίσης μεγαλύτερη αραβική πλάκα στον Νότο. Από την πρόσκρουση οι πλάκες μετατοπίζονται έως και ένα εκατοστό κάθε χρόνο. «Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μία σεισμική δόνηση», αναφέρει ο Γερμανός ερευνητής στο Spiegel Online. «Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δύο πλάκες μετακινούνται ολόκληρα μέτρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτονωθούν εντάσεις που είχαν συσσωρευθεί επί αιώνες ολόκληρους, αλλά οι επιπτώσεις είναι δραματικές στην επιφάνεια της γης». 

Προστασία η αντισεισμική κατασκευή

Επιμένει η κακοκαιρία «Βarbara»

 Οι παροδικές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα ενταθούν από τις βραδινές ώρες και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης 08/02, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου δίνοντας νέα ύψη χιονιού σε αυτές τις περιοχές. 

Στον παρακάτω χάρτη, εμφανίζεται το νέο εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  το διήμερο Τρίτης 07/02 και Τετάρτης 08/02.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού θα προστεθούν στις περιοχές, όπου ήδη υπάρχει χιονόστρωση.




Αναλυτικά:

 - Σε ορισμένες πεδινές περιοχές της Αττικής, το νέο ύψος του χιονιού υπολογίζεται έως τα 10 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 20-30 εκατοστά. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, αλλά υπολογίζεται να είναι κάτω από 5 εκατοστά χιονιού. Πιθανότητες για περιορισμένη χιονόστρωση υπάρχει και στα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού.

 - Στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 20 - 40 εκατοστά χιονιού, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

 - Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 - 30 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 - 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. 



Γυμναστήριο/Κέντρο σωματικής ευεξίας ( Χορηγούμενη )

 


Απο την εκδήλωση/ομιλία: Τα Ελληνικά υποβρύχια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο της Σχολής Γονέων Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

 


Τη Δευτέρα 06/02/2023, η Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τρεις αξιόλογους ομιλητές. Τον Αρχιπλοίαρχο ε. α. Αντιπρόεδρο του ΕΛ. Ι. Ν. ΙΣ κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα, την Συγγραφέα - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου και τον Συγγραφέα - Ιστορικό Ερευνητή κ. Δημήτρη Γκαλών. Το ειδικό θέμα της εκδήλωσης ήταν το: "Τα Ελληνικά υποβρύχια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο". Η Εκδήλωση έγινε σε Συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) και του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου.


Πρόσκληση Πρωτοβουλίας του Πέλεκα

‘’Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα έκατσα και έκλαψα’’

Πάουλο Κοέλιο

Σας καλούμε στις όχθες του ποταμού Πέλεκα, όχι για να

κλάψουμε αλλά να κόψουμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Συλλόγου μας, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και ώρα

12:30 π.μ. μπροστά στα γραφεία μας, Ηλιουπόλεως 40

(πάνω από τον σύλλογο Παναγία Σουμελά).


‘’Σύλλογος Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα’’

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ . Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ευχαριστεί θερμά τους δωρητές και χορηγούς της περιόδου Ιανουαρίου 2023

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς

Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ευχαριστεί θερμά τους

δωρητές και χορηγούς της περιόδου Ιανουαρίου 2023:

Λύρα Παναγιώτα 200 €

Ανώνυμος 100 €

Ντούμο Ιωάννη 5.000 €

Παπαδοπούλου Φωτεινή 50 €

Μίχου Μαρία 1.000 €

Αργυροπούλου Άννα -Σαχινίδου Ελένη 150 €

Κορομπίλη Ελένη 200 €

Ανώνυμος 200 €

Πόδας Απόστολος 300 €

Πιπερτζή-Παπαδοπούλου Ερμιόνη για ένα γεύμα στη μνήμη του συζύγου της

Αχιλλέα

Ανώνυμο για προσφορά κρέατος και γαλακτομικών προϊόντων στη μνήμη

προσφιλών νεκρών

Εταιρεία «Πίτες Ολύμπου» για χειροποίητες πίτες

Κεραμιδιώτη Βαΐτσα για τρόφιμα στη μνήμη προσφιλών νεκρών

Για το Δ.Σ.

+ Ο Κίτρους Γεώργιος

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Η «φιλοξενία» σε τροχόσπιτο που πλέον τείνει να γίνει μόνιμη κατάσταση

λειτουργίας του Πυρ/κού Κλιμακίου Αργυράδων, δημιουργεί επισφαλής

συνθήκες για την πυροπροστασία της περιοχής και τους πυροσβέστες

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τις 16/11/2023 όταν με διαταγή του Α.Π.Σ.

αναστάλθηκε η λειτουργία του Π.Κ. Αργυράδων στην Κέρκυρα (βλ. eakp.gr από 17/11/2022).

Έκτοτε όλο το νότιο τμήμα του 7 ου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας καλύπτεται μόνο από ένα

περιπολικό το οποίο βρίσκεται συνεχώς στην ύπαιθρο και επομένως εκτεθειμένο σε όλες τις

καιρικές συνθήκες, ενώ για το προσωπικό έχει διατεθεί ως κατάλυμα ένα τροχόσπιτο!

Δυστυχώς για πολλοστή φορά επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις, στις οποίες επιμένει η

Ε.Α.Κ.Π. στα 24 χρόνια ύπαρξής της, ότι η μεταφορά τέτοιων αρμοδιοτήτων από το κράτος

προς τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού συνεπάγεται με μαθηματική ακρίβεια την υποβάθμιση των

παρεχόμενων υπηρεσιών πυροπροστασίας αφού το κόστος λειτουργίας είναι αδύνατο να

καλυφθεί.

Εργασίες τοποθέτησης νέων στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης – Καβάλας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας



Εργασίες τοποθέτησης νέων στηθαίων ασφαλείας
 στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης – Καβάλας θα πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες τοποθέτησης νέων στηθαίων ασφαλείας επί της Εθνικής Οδού 2 Θεσσαλονίκης – Καβάλας, στη Χ.Θ. 89+000 (θέση Λογγάρι) και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, με ώρα έναρξης στις 09.00 π.μ. και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών, η κίνηση των οχημάτων θα διενεργείται κατά περίπτωση, όπως ορίζει η σχετική Απόφαση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης για την έγκριση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εκτέλεση των εργασιών.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με το Τμήμα Τροχαίας Ασπροβάλτας, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.


Συνάντηση εργασίας του Αντιδημάρχου Γιώργου Νταντάμη με το Δ.Σ. της Επαγγελματικής - Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών

 


Συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Επαγγελματικής - Επιστημονικής

Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ) Πιερίας είχε σήμερα στο γραφείο

του στο Δημαρχείο, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γιώργος Νταντάμης.

Ειδικότερα, ο κος Νταντάμης ενημέρωσε τους: Αγάπη Πεταλίδου – Πρόεδρο, Αθανάσιο

Σησιό ταμία, Εμμανουήλ Νατσίδη – μέλος, για τις σύγχρονες δυνατότητες και τάσεις της

εφαρμογής των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) του Δήμου Κατερίνης.

Επίσης, για τη συνεργασία με τη ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε. με επίκεντρο την παραχώρηση έκτασης, στο

πλαίσιο σχεδίων ανάπτυξης και αξιοποίησης εγκαταστάσεων του παλαιού Σιδηροδρομικού

Σταθμού (στο παλιό εργοστάσιο εμποτισμού και στους γύρω χώρους).

Επιπλέον, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου

Εθνικής Άμυνας Τ.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα των πρώην στρατοπέδων Γεωργάκη Ολύμπιου

και Ταξ/χου Κολομβάκη, που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στον Δήμο Κατερίνης.

Τέλος, έγινε λόγος για τη βραβευμένη πρόταση του Δήμου Κατερίνης για την ανάπλαση

του Κέντρου πόλης (με ένα από τα 20, Ευρωπαϊκά Βραβεία New Bauhaus Local Initiatives),

μία τεράστια ευκαιρία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, που θα αλλάξει τη ζωή των

πολιτών και θα δώσει μοναδική ταυτότητα στο κέντρο και την πόλη.

«Ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική η συνάντησή μου με το Διοικητικό Συμβούλιο της

Επαγγελματικής - Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών. Θέλουμε

να δώσουμε όραμα και προοπτική στον τόπο μας, να διευκολύνουμε τις ζωές των δημοτών

μας. Είμαι βέβαιος ότι έγιναν καθοριστικά βήματα στη διάρκεια της θητείας μας και με την

συνεργασία μας με συλλόγους και φορείς όπως η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ Πιερίας θα τα καταφέρουμε και

στη συνέχεια» δήλωσε ο κος Νταντάμης.

«Κύκλος διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας» _ 1η Διάλεξη 8/2_ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

 

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε

συνεργασία με

το Εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου

εγκαινιάζουν το 2023 το νέο

«Κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας»

 

Στο ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

 

1η Διάλεξη

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

στις 19:00

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας


 Ανθρωπιστική βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, συγκεντρώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η συγκέντρωση των ειδών που θα αποσταλούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις πληγείσες περιοχές γίνεται από την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμπαραστέκεται στους κατοίκους της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές σεισμικές δονήσεις. Πέρα από τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την ηθική μας συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, ως Περιφέρεια θα συνδράμουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των δραματικών επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες των δύο χωρών. Καλώ τους συμπολίτες μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία μας να συγκεντρώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια για τις περιοχές που επλήγησαν και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν χάρις στο υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που τους διακρίνει, όπως άλλωστε έκαναν σε κάθε μεγάλη δοκιμασία που αντιμετώπισαν συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο».

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα - Μαρία Δερμεντζοπούλου, δήλωσε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαχρονικά στέκεται στο πλάι των ανθρώπων που δοκιμάζονται από ακραίες καταστάσεις και εν προκειμένω σε μία δύσκολη χρονική περίοδο, εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη όλων μας για τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη κινητοποιήσει τις υπηρεσίες της και προετοιμάζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Όσες επιχειρήσεις και πολίτες έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια, μπορούν να προσφέρουν τα ακόλουθα αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, στα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, από τις 08:00’ ως τις 14:30’.

Είδη που συλλέγονται: