ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Είστε μία κυβέρνηση εντελώς παράνομη...

Σου λέει τίποτα ο διπλανός πίνακας λεβεντόπουλε;
     Όχι; Ε, βέβαια, και γιατί να σου λέει!
     Αν σου έλεγε θα μπορούσες να αναρωτηθείς και γιατί!
     Άκου να σου πούμε εμείς μερικά απ' τα ''γιατί'', εκτός των γνωστών: ανεργίες, φτώχεια, χαράτσια, αυτοκτονίες, κλπ.
     Πρώτα απ' όλα είστε μία κυβέρνηση εντελώς παράνομη.
     Νομοθετείτε συνεχώς παρανόμως. Πρέπει να είμαστε συνεχώς ''στην τσίλια'' που λέμε, για να προλαβαίνουμε να διαμαρτυρόμαστε για το ξέσκισμα του Συντάγματος που κάνετε.
     Μόλις χθες η... Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική  με την υπ΄ αριθμ. 3174/2014 απόφασή της την παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, που έγινε με το νόμο 2676/1999. (ένα μικρό παράδειγμα στα δεκάδες αντιλαϊκά και απατεωνίστικα κόλπα σας)
     Με το ''έτσι θέλω'' νομοθετείτε. Ό,τι σας βολεύει! Κι αν σας πιάσουν σας πιάσανε! Σαν τους χειρότερους λωποδύτες!
     Ύστερα,  για κοίτα δίπλα σου και γύρω σου, και πίσω σου.
     Θα δείς την απόλυτη σαβούρα!
     Ποτέ τόσα σκουπίδια δεν βρέθηκαν μαζεμένα για να κυβερνήσουν-ταλαιπωρήσουν έναν ολόκληρο λαό:
     Τί να πρωτοπιάσεις;  Μπουμπούκους;  Τσεκουροφόρους υπερασπιστές κλεφτών του δημοσίου χρήματος; Χρύσανθους;ΒεληΓκίκες; Το μαλί της γριάς;  Γεράσιμους; Βρωμήλους; Κυριάκους;
     Πού μαζεύτηκε τόσος πολιτικός εμετός;
     Κι ερχόμαστε στα μεγαλύτερα προβλήματά σου:
     Τον αντιπρόεδρό σου, που είναι ο πολιτικός-φαινόμενο
     ..αδιάβροχος στο φτύσιμο, αδιαπέραστος από φιλότιμο, απρόσβλητος από ηθική, συμταγματολόγος με @@@ίδια (ή @@@ίδια συνταγματολόγος;), ...ο μόνος που έχει καταφέρει να έχει δημοφιλία με αρνητικό πρόσημο(!), και παρ' όλα αυτά το θράσος του, ηαναίδειά του και ο τομαρισμός του να ανεβαίνουν!
     Και τελικά, τον ίδιο σου τον εαυτό!
     Το μέγιστο πρόβλημα της κυβέρνησής σου είσαι εσύ ο ίδιος!
     Όλα τα προηγούμενα, επειδή είσαι εσύ τα κατάφερες! Δεν γίνανε μόνα τους!  
     Μακράν ο χειρότερος της μεταπολίτευσης.
     Χειρότερος πιά κι απ' τον Μεγάλο Ηλίθιο!
     Από κείνον το περιμέναμε.
     Είχε και το γονίδιο, βρε αδελφέ!
     Εσύ; Απόγονος της γιαγιάς-Πηνελόπης!
     Τεστ DNA, κάνετε καθόλου στην οικογένειά σου;
     Τί να πεί πιά κανείςΈχουμε παραμιλήσει πιά με σένα!
     Ευτυχώς για μας έχουνε αρχίσει να παραμιλάνε και τ' αφεντικά σου με σένα!
     Πού ακούστηκε;  Να ελπίζουμε στους εχθρούς μας!
     Τέλος πάντων. Πολύ ασχοληθήκαμε με σένα!
     Μάζευτα σιγά-σιγά!..
Από Ουδέν Σχόλιον, γράφημα JoDi, μέσω "Το Γρέκι"

Υστέρηση 368 εκατ. ευρώ από φόρους στο 9μηνο 2014.Στα 2,53 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα.Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης..

 

του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,28 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,657 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,6 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,53 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,63 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,55 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,27 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 403 εκατ. ευρώ ή 1,1 % έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 33,86 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 327 εκατ. ευρώ ή 1,0% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 32,11 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 567 εκατ. ευρώ ή κατά 1,7% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 304 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.296 εκατ. ευρώ).

Οι κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του 9μήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 είναι οι εξής:

* Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 416 εκατ. ευρώ ή 7,6%.

* Ο ΦΠΑ λοιπών κατά 145 εκατ. ευρώ ή 1,8%.

* Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 96 εκατ. ευρώ ή 26,5%.

* Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 451 εκατ. ευρώ ή 19,6%.

Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του επικαιροποιημένου στόχου:

* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 479 εκατ. ευρώ ή κατά 19,9%.

* Οι άμεσοι φόροι ειδικών κατηγοριών κατά 126 εκατ. ευρώ ή 8,6%.

* Οι φόροι στην περιουσία κατά 368 εκατ. ευρώ ή κατά 14,4%.

* Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 100 εκατ. ή 6,1%.

* Οι έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 72 εκατ. ευρώ ή 15,3%.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 39,56 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,77 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (41,34 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35,91 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,96 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,24 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (31,64 δισ. ευρώ), αλλά και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 247 εκατ. ευρώ και των δαπανών τόκων κατά 395 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 2,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,0%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1,85 δισ. ευρώ ή ποσοστό 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες ύψους 483 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 37 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και 68 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 3,64 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 180 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,46 δισ. ευρώ) και κατά 882 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 3,40 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.



...
Πρωτοσέλιδο 22.10.2014

..

Το πάθος για λουί βιτόν είναι δυνατότερο κι απ' το τυρί ροκφόρ!


Σοκαρισμένη η Νορβηγία λόγω του πρώτου παιδικού «γάμου» -

Σοκαρισμένη η Νορβηγία λόγω του πρώτου παιδικού «γάμου»
Αναστάτωση και… ξεσηκωμό έχει προκαλέσει στους Νορβηγούς μια είδηση που κυκλοφορεί πλέον στο διαδίκτυο. Ένα 12χρονο κορίτσι ανακοίνωσε ότι θα παντρευτεί έναν άνδρα 37 ετών.
Αναφέρεται ότι θα είναι ο πρώτος επίσημος παιδικός γάμος που θα γίνει στη χώρα, κάτι που έχει πέσει πολύ βαρύ στο… στομάχι των πολιτών της χώρας. «Γεια σας. Το όνομα μου είναι Thea και είμαι 12 ετών. Παντρεύομαι σε έναν μήνα!», έγραψε το κοριτσάκι στο blog του. Η τελετή αναμένεται να γίνει το προσεχές Σάββατο (11/10) με τον 37χρονο να στέκεται στο πλευρό της ως ο μέλλοντας γαμπρός. Η μικρή λέει την ιστορία μέσω του blog της.
Όσοι διάβασαν αυτά που γράφει και είδαν και τις φωτογραφίες της με τον άνδρα αντέδρασαν άμεσα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η Πρόνοια προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο γάμος. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδικτυακά ντιμπέιτ στα social media. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να λάβει μέτρα άμεσα. Να σταματήσει την τελετή πριν η Thea πει το «δέχομαι» στον Geir και κάθε άλλη παρόμοια τελετή. Μάλιστα η ημερομηνία για την οποία αναγγέλθηκε ο γάμος συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τα κορίτσια. Λόγω όλων αυτών, ζητείται από τον κόσμο να συμμετάσχει στην καμπάνια που διοργανώνεται στην ιστοσελίδα stoppbryllupet.no δωρίζοντας τη φωνή του, αλλά και να ποστάρει κάτι στο Facebook ή στο twitter, το οποίο θα δημοσιευθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου. Όπως τονίζεται κάθε μέρα κάποιοι «κλέβουν» την αθωότητα 39.000 κοριτσιών παγκοσμίως.
Στο μεταξύ, οι φωτογραφίες, αλλά και τα γραφόμενα της μικρής Thea δείχνουν ότι σκοπός της δεν ήταν η ανακοίνωση του γάμου, αλλά να πετύχει να καταφέρει ο κόσμος να σταματήσει αυτό τον γάμο και άλλους… όμοιους του. Σίγουρα, μια ευτυχισμένη μέλλουσα νύφη δεν δείχνει όπως η 12χρονη και το ύφος της δεν οφείλεται στο λεγόμενο άγχος πριν από το γάμο.
Στο μεταξύ, ο Independent τονίζει ότι όλο αυτό είναι ένα… κόλπο. Με τίτλο «Η αλήθεια πίσω από τον πρώτο παιδικό γάμο στη Νορβηγία», το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος γάμος είναι μέρος μιας καμπάνιας για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να πει όχι σε παρόμοια φαινόμενα εκμετάλλευσης κοριτσιών και γενικότερα παιδιών. Και απ’ ότι φαίνεται από τις άμεσες αντιδράσεις, πέτυχε! Κι όλα αυτά επειδή ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα περί ψέματος και δεν παρουσιάστηκε ως ψέμα.
«Η αλήθεια πίσω από τον πρώτο παιδικό γάμο στη Νορβηγία» «Η ιστορία της Thea σόκαρε πολλούς, αλλά δεν είναι αληθινή. Στην πραγματικότητα είναι μέρος μιας καμπάνιας από τη φιλανθρωπική οργάνωση Plan International -που ασχολείται με τα παιδιά- με στόχο να δείξει ότι 39.000 παιδιά καθημερινά εξαναγκάζονται να παντρευτούν», γράφει ο Independent.
Geir1__880.jpg
child-bride-thea-2.jpg
child-bride-thea-1.jpg
U4A94051__880.jpg
Bryllupskake1__880.jpg
U4A05821__880.jpg

Τέλος ο Έμπολα και στη Νιγηρία



Το επίσημο τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Νιγηρία κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ύστερα από 42 ημέρες, δηλαδή δύο περιόδους επώασης του ιού."Η Νιγηρία έχει 
πλέον απαλλαγεί από την επιδημία του ιού Εμπολα.

Πρόκειται για θεαματική επιτυχία που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η επιδημία του Εμπολα μπορεί να σταματήσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ρούι Γκάμα Βας σε συνέντευξη Τύπου στην Αμπούζα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο ΠΟΥ είχε κηρύξει το τέλος της επιδημίας και στη Σενεγάλη.

Ποιους άνδρες ποθούν οι γυναίκες;



newscity1.net
Βόμβα στα θεμέλια των γυναικείων «πιστεύω» βάζει μια νέα επιστημονική ανακάλυψη. Μπορεί το ασθενές φύλλο να διατυμπανίζει ότι δεν κοιτά το πορτοφόλι ενός άνδρα όταν επιλέγει σύντροφο ή 
μελλοντικό σύζυγο αλλά οι επιστήμονες τις διαψεύδουν.

Μάθετε τους τύπους του άντρα που προτιμούν κατά πλειοψηφία οι γυναίκες!

Άντρες με γρήγορα αυτοκίνητα


Ερευνητές στην Αυστρία διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μπορεί υποσυνείδητα να αλλάξουν την αντίληψή τους για έναν άνδρα με βάση τη μάρκα  του αυτοκινήτου που  οδηγεί. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις τους τα πιο ακριβά ή σπορ αυτοκίνητα "μεταφράζονται" στο μυαλό των γυναικών ως πιο ισχυρό άνδρα - ένα χαρακτηριστικό που οι γυναίκες υποσυνείδητα αναζητούν σε έναν σύντροφο.

καλύτερα με μούσια

Όσον αφορά την τριχοφυΐα στο πρόσωπο, έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, έδειξε ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούσαν τους άνδρες με γένια παρά του φρεσκοξυρισμένους. Όπως τόνισε δε και ο υπεύθυνος καθηγητής της έρευνας δρ. Ρόμπερτ Μπρούκς: “Οι τρίχες του προσώπου επηρεάζουν σημαντικά τις κρίσεις των ανθρώπων για τα κοινωνικο-σεξουαλικές ιδιότητες των ανδρών.

Πιο ελκυστική η "μπάσα" φωνή 

Ένα ακόμη προσόν που διαθέτει το ανδρικό φύλο αλλά η πλειοψηφία φαίνεται πως το αγνοεί για να ελκύσει τις γυναίκες είναι το είδος της φωνής τους.

Ο τόνος της φωνής αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες όπως η βαθιά αρρενωπή φωνή ή η  μπάσα  ή η ελαφρώς βραχνιασμένη προσμετράται στα πλεονεκτήματα τους ενώ το κυριότερο μένει χαραγμένη στην μνήμη των γυναικών.

Μάλιστα πολλές φορές οι γυναίκες ακούγοντας την φωνή μόνο από το τηλέφωνο πλάθουν σενάρια στο μυάλο τους για το πως είναι:

συνήθως οι γυναίκες φαντάζονται τους άνδρες με μπάσα φωνή να έχουν φαρδιές πλάτες , να είναι αθλητικοί τύποι, επαγγελματικά καταξιωμένοι και να αποπνέουν αυτοπεποίθηση.

Τελικά το ύψος μετράει;


Έρευνα που έγινε σε 382 φοιτητές διαπίστωσε ότι μόνο το 4% των γυναικών θα προχωρούσαν σε ερωτική σχέση με κάποιον άντρα που ήταν πιο μικρόσωμος ή πιο κοντός από εκείνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες θεωρούν ότι ο μεγαλόσωμος άντρας μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τόσο τις ίδιες όσο και την οικογένειά τους.

ΕΝΦΙΑ και στην Αμφίπολη !!!


Εβδομάδα μέγιστης αγωνίας και για τις ελληνικές τράπεζες k



Αρθρογράφος: 
Γιώργος Δελαστίκ
Εχουν χάσει τον ύπνο τους αυτές τις μέρες οι Ελληνες τραπεζίτες, όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους - τουλάχιστον εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Ο λόγος είναι κοινός: μεθαύριο, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο και απολύτως εχέμυθα τους διοικητές των τραπεζών αυτών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε. Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης θα έχουν στη διάθεσή τους 48 όλες κι όλες ώρες για την προβολή αντιρρήσεων αναφορικά με την τράπεζά τους. Οι αντιρρήσεις αυτές θα γίνουν δεκτές ή θα απορριφθούν από την ΕΚΤ μέσα σε αυτό το κολασμένο σαρανταοκτάωρο, καθώς την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει δημόσια τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για όλες τις «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης - και τις 130. Ο λόγος που τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ημέρα Κυριακή που οι τράπεζες είναι κλειστές σε όλη την Ευρώπη, είναι αυτός που φαντάζεται ο καθένας - να μην υπάρξει δηλαδή μαζική επιδρομή πανικόβλητων πολιτών να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τράπεζες που τα τεστ αντοχής θα κρίνουν ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες! Να προλάβουν δηλαδή τα τραπεζικά συστήματα να λάβουν μέτρα πριν ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, αλλά και να μην είναι ανοιχτά τα χρηματιστήρια και καταρρεύσουν σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης οι μετοχές εκείνων των τραπεζών που δεν θα περάσουν τα τεστ αντοχής, αν φυσικά υπάρξουν τέτοιες. Την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, αμέσως μόλις κάνει τις ανακοινώσεις της η ΕΚΤ, θα ετοιμάσουν όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης και μεταξύ αυτών φυσικά και οι ελληνικές τις ανακοινώσεις τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τους που απαιτούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής. Εν συνεχεία, πάντα τη νύχτα της Κυριακής, θα εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος τις ανακοινώσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, πριν φυσικά ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Απολύτως κανένας δεν γνωρίζει -αναφερόμαστε στους Ελληνες και τους Ευρωπαίους τραπεζίτες- ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δοκιμασίας αντοχής για την τράπεζά του. Ως εκ τούτου οι δήθεν «εμπιστευτικές» ενημερώσεις που κάνουν οι Ελληνες τραπεζίτες πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με τις ελληνικές τράπεζες, είναι συνειδητά... ψέματα! Το κάνουν για να καθησυχάσουν τους πελάτες τους και να μην πάρουν τις καταθέσεις τους! Δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι και δεν θα ξέρουν μέχρι την Πέμπτη, μεθαύριο, όταν θα ενημερωθούν από την ΕΚΤ. Ούτε φυσικά μπορεί να αποκλειστεί να ανακοινωθούν τόσο χαρμόσυνα νέα και για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή όμως κανένας δεν ξέρει υπεύθυνα τι θα ανακοινώσει στους διοικητές των τραπεζών μεθαύριο η ΕΚΤ. Κατά τους ισχυρισμούς στελεχών των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), αν το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους ανακοινωθεί από την ΕΚΤ ότι κυμαίνεται από 5 έως 7 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες μαζί, έχουν ήδη προετοιμαστεί και είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Από τα 7 δισ. και πάνω τα προβλήματα γίνονται δυσεπίλυτα, αν ξεφύγουν δε πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, τότε η κατάσταση γίνεται κρίσιμη.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και για κάθε τράπεζα χωριστά αν έχει στη διάθεσή της 6 ή 9 μήνες κατά περίπτωση να βρει τα λεφτά που της λείπουν. Εννοείται πως αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, στο επόμενο διάστημα θα στραγγίσουν ακόμη περισσότερο από ρευστότητα οι επιχειρήσεις, αφού οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας θα δίνουν μάχη επιβίωσης για να βρουν τα λεφτά που απαιτεί η ΕΚΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση δραματικές στιγμές θα ζήσει πιθανότατα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού σχεδόν το 90% των ημερήσιων συναλλαγών του πραγματοποιείται από... 6 (!!!) μετοχές, εκ των οποίων οι 4 είναι αυτές των συστημικών τραπεζών.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν πάνε καθόλου καλά στο ΧΑΑ. Στις αρχές Ιουνίου, μετά τις επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου, το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς άξιζε στο ΧΑΑ 10,98 δισ. ευρώ, της Εθνικής 9,72 δισ., όσα και της Alpha Bank (9,7 δισ. ευρώ), ενώ της τελευταίας Eurobank άξιζαν 6,3 δισ. ευρώ - σύνολο 36,7 δισ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, η αξία όλων των μετοχών της Πειραιώς είχε καταβαραθρωθεί από τα 10,98 στα 6,35 δισ. (πτώση 42%). Την ίδια μέρα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής είχε πέσει από τα 9,72 δισ. ευρώ στα 6,61 (μείωση 32%) και της Alpha Bank από τα 9,7 δισ. στα 6,85 δισ. ευρώ, χάνοντας 29,4%. Οσο για την κεφαλαιοποίηση της Eurobank, αυτή είχε πέσει από τα 6,3 δισ. ευρώ στα 3,6 δισ.- απώλεια 43% της κεφαλαιοποίησής της! Καθόλου ρόδινα δεν είναι, λοιπόν, τα πράγματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού από τον Ιούνιο ως τις 16 Οκτωβρίου η κεφαλαιοποίηση στο ΧΑΑ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είχε πέσει από τα 36,7 δισ. ευρώ στα 23,41 δισ., χάνοντας 13,3 δισ. ή το 36,2%!
Πηγή: ΕΘΝΟΣ



Σε περίπου 10 χρόνια θα φανούν οι δραματικές συνέπειες στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας της κρίσης. Τι καταγράφουν ειδικοί επιστήμονες και πως μπορούμε να μεγαλώσουμε με Υγεία χωρίς κόστος για το σύστημα υγεία
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου



Τα μνημόνια και η κρίση φέρνουν δραματικές επιπτώσεις στην Υγεία των πληθυσμών. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες που καταγράφονται καθημερινά με πολλούς συμπολίτες μας να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους, υπάρχουν και εκείνες οι επιπτώσεις που θα φανούν σε πεείπου 10 χρόνια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή το πρόγραμμα που εστιάζει στην πρόληψη των ασθενειών "Μεγαλώνουμε με Υγεία» ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σημειώνει ότι χάνουμε πλέον χρόνια από τη ζωή μας επειδή λόγω κρίσης οι Έλληνες δεν ακολουθούν πρόγραμμα πρόληψης ενώ αυξάνουν τις κακές συνήθειες.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τον κ.Γουργουλιάνη οι Έλληνες λόγω φτώχιας και άγχους καπνίζουν περισσότερο αλλά και χειρότερα τσιγάρα τα οποία είναι παρανόμως εισαγόμενα και κακής ποιότητας. Ταυτόχρονα δεν αθλούνται ενώ δεν κάνουν και προληπτικές εξετάσεις επειδή πια το μυαλό τους είναι στην επιβίωση και όχι στη φροντίδα υγείας.

Και επειδή πλέον τα συστήματα υγείας ειδικά των χωρών που ζουν σε ρυθμούς μνημονίων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών, η επιστημονική κοινότητα στοχεύει στο να γερνάμε με υγεία και χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Άλλωστε η γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελούν το 29,5% του πληθυσμού της Ευρώπης έως το 2060. Και η Ελλάδα, εμφανίζει συμπτώματα ...
δημογραφικής γήρανσης, καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών αναμένεται να φθάσει το 32% έως το 2050, από 18% που είναι σήμερα.

Όπως εξήγησε ο κ.Γουργουλιάνης, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης: «Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί και αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από σοβαρά νοσήματα ενώ βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό μας.

«Μεγαλώνουμε με Υγεία» σημαίνει ότι υιοθετούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας υγιεινές συνήθειες, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και ο εμβολιασμός για την πρόληψη νοσημάτων, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας στη ζωή μας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ένας από τους παράγοντες αύξησης των δαπανών υγείας δεν προκαλείται από αυτή καθ’ αυτήν τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά από τη γήρανση χωρίς καλή υγεία».

Η Δρ. Αδαμαντία Λιαπίκου, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Ν.Ν.Θ.Α «ΣΩΤΗΡΙΑ» και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Ευαιρείας υπογράμμισε ότι: «Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηριστούν από την επιδίωξη για πολιτική εξοικονόμησης πόρων, στον τομέα της υγείας, με κατεύθυνση την υγιή γήρανση και την πρόληψη των παθήσεων. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά μας, βοηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας και των νόσων που επηρεάζονται από αυτήν (Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση κλπ). Επιπλέον οι προληπτικές πρακτικές συμπληρώνονται με τις ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις και τον εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικας λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή».

Ωστόσο σύμφωνα με την κ. Λιαπίκου τα ποσοστά εμβολιασμού των ενηλίκων παραμένουν χαμηλά τόσο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως (μικρότερο του 40% του πληθυσμού), εξαιτίας και της λανθασμένης και ελλιπούς πληροφόρησης του κοινού.

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Ερευνητής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στη διάρκεια της ομιλίας του, εξήγησε το κόστος που έχει στα συστήματα υγείας η μη πρόληψη:

«Θα μπορούσαμε χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι: (α) το συνολικό κόστος από το κάπνισμα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,27 δις. ευρώ ετησίως. Μια μείωση κατά 10% στην κατανάλωση σήμερα θα περιόριζε τους αναμενόμενους θανάτους στον τρέχοντα πληθυσμό κατά 96.000, σε βάθος χρόνου, και θα περιόριζε τη δαπάνη υγείας για τη θεραπεία νοσημάτων σχετιζόμενων με το κάπνισμα κατά 180 εκατ. ευρώ κατ’ έτος (β) στην Ελλάδα εκτιμάται ότι άνω των 3 εκατ. πολιτών πάσχουν από υπέρταση σήμερα, εκ των οποίων πολύ λίγοι κατορθώνουν να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση εντός αποδεκτών ορίων.

Υπολογίζεται ότι αν όλοι οι υπερτασικοί ασθενείς στη χώρα επιτύγχαναν ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης σήμερα, το σύστημα υγείας θα μείωνε, με μια άκρως συντηρητική εκτίμηση, τις δαπάνες υγείας κατά 83 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο από αποφευχθέντα εμφράγματα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

(γ) Η ρύθμιση των ασθενών με διαβήτη, που στην Ελλάδα σήμερα ξεπερνούν τις 700.000, έχει πολλαπλά οφέλη, κλινικά και οικονομικά, καθώς έχει υπολογισθεί ότι ένας μη ορθά ρυθμισμένος διαβητικός ασθενής έχει κατά 59,5% υψηλότερο ετήσιο κόστος θεραπείας, σε σύγκριση με έναν αντίστοιχο ασθενή ο οποίος έχει επιτύχει ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης αίματος

(δ) αν και τα ποσοστά εμβολιασμού των ανηλίκων στην Ελλάδα κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας το 100%, η ίδια εικόνα δεν ισχύει στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, όπου η χώρα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου. Ο εμβολιασμός, όμως, των ενηλίκων είναι βασικός παράγοντας της διατήρησης ενός καλού επιπέδου υγείας δια βίου, αλλά και του περιορισμού της δαπάνης περίθαλψης. Με βάση διεθνή δεδομένα, κάθε 1€ το οποίο διατίθεται σε προγράμματα εμβολιασμού ενηλίκων επιστρέφει 4,02€ στο κοινωνικό σύνολο, υπό τη μορφή αυξημένης παραγωγικότητας και αποφευχθείσας νοσηρότητας».

«Γερνάει» ο ελληνικός πληθυσμός: Μειωμένος κατά 17.660 το 2013
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η δημογραφική γήρανση στη χώρα μας, την ώρα που ο δείκτης γεννητικότητας στην Τουρκία είναι σχεδόν διπλάσιος.

elladaΕιδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 17.660 άτομα μειώθηκε περαιτέρω πέρυσι ο πληθυσμός στη χώρα, λόγω της φυσικής μεταβολής (περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις, χωρίς συνυπολογισμό της μετανάστευσης), ενώ την τριετία 2011- 2013, ο πληθυσμός περιορίστηκε κατά 38.628 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στην Ελλάδα ο δείκτης γεννητικότητας ήταν 8,6 και ο δείκτης θνησιμότητας 10,2, την ώρα που στη γείτονα Τουρκία οι δείκτες ήταν 16,9 και 4,9 αντίστοιχα. Από τις ευρωμεσογειακές χώρες, υψηλότερο δείκτη γεννητικότητας από εκείνον της θνησιμότητας, είχαν πέρυσι, η Αλβανία (12,3 έναντι 7,1), τα Σκόπια (11,2 έναντι 9,3) και η Ισπανία (9,1 έναντι 8,3). Στον αντίποδα, στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, βρίσκονται η Βουλγαρία (9,2 έναντι 14,4), η Ιταλία (8,5 έναντι 10) και η Πορτογαλία (7,9 έναντι 10,2).

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη φυσική κίνηση πληθυσμού για το 2013, σύμφωνα με τα οποία:

Γεννήσεις

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 άτομα (48.430 αγόρια και 45.704 κορίτσια), παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,21% σε σχέση με το 2012, που είχαν ανέλθει σε 100.371 άτομα (51.654 αγόρια και 48.717 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες κατά το 2013 ανήλθαν σε 376, μειωμένες κατά 15,7% σε σχέση με το 2012 που είχαν ανέλθει σε 446.

Σχετικά με την υπηκοότητα της μητέρας, καταγράφηκαν 80.940 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 85,98%) και 13.194 από αλλοδαπές (ποσοστό 14,02%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2012 ήταν 84.851 (ποσοστό 84,54%) από Ελληνίδες μητέρες και 15.520 (ποσοστό 15,46%) από αλλοδαπές.

Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31,85 έτη, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2012, που η αντίστοιχη μέση ηλικία ήταν 31,57 έτη. Οι γεννήσεις εκτός γάμου σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν σε 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου των γεννήσεων), από 7.640 (ποσοστό 7,6% επί του συνόλου των γεννήσεων) που ήταν το 2012.

Θάνατοι

Οι θάνατοι παρουσίασαν μείωση κατά 4,15% και ανήλθαν σε 111.794 άτομα, (57.627 άντρες και 54.167 γυναίκες) έναντι 116.670 ατόμων (60.137 άντρες και 56.533 γυναίκες) που ήταν το 2012. Η μέση ηλικία κατά τον θάνατο, ανήλθε στα 75,25 έτη για τους άνδρες και 80,85 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2012 (για τις άντρες το 2012 ήταν 74,79 έτη και για τις γυναίκες ήταν 80,64 έτη).

Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 2,91 το 2012, αυξήθηκε στο 3,69 κατά το 2013. Ο δείκτης νεογνικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης των 28 ημερών ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) αυξήθηκε στο 2,63 από 1,89 το 2012 και ο δείκτης περιγεννητικής θνησιμότητας (γεννήσεις νεκρών και θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης της μιας εβδομάδας ανά 1.000 γεννήσεις) αυξήθηκε στο 5,79 από 5,64 το 2012. Αναλυτικά, σε σύνολο 347 θανάτων βρεφών, τα 76 ήταν μικρότερα της μιας ημέρας και 248 ήταν μικρότερα του ενός μηνός.

Γάμοι- σύμφωνα συμβίωσης

Οι γάμοι ανήλθαν σε 51.256, έναντι 49.710 το 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 3,11%. Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περίπου ίσοι με τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 51.256 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 25.624 και οι πολιτικοί 25.632. Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο, ήταν 29,9 έτη, ενώ το 2012 ήταν 29,6. Η αντίστοιχη μέση ηλικία των ανδρών ήταν 32,7 έτη, ενώ το 2012 ήταν 32,5. Σημειώνεται, ότι στο σύνολο των 51.256 γάμων, οι γυναίκες που τέλεσαν πρώτο γάμο ήταν 45.300, ενώ οι άντρες ήταν 44.807.

Τέλος, τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν κατά 85,03% σε σχέση με το 2012. Για τη χρονική περίοδο από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως το 2013, τα σύμφωνα συμβίωσης ανέρχονται σε 161, 180, 185, 314 και 581 αντίστοιχα, δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 1.421 σύμφωνα συμβίωσης στο σύνολο της χώρας

Γερνάει ο πληθυσμός της Ελλάδας
Μία από τις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα, με μόνο την Ιταλία και τη Γερμανία να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά γήρανσης

Επισκεπτόμενοι τους διαφημιζόμενους στο ThePressProject στηρίζετε την προσπάθειά μας
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, σε εργασία της, στην οποία επεξεργάζεται -μεταξύ άλλων- δεδομένα της Eurostat, βάσει των οποίων η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα όπως και σε όλη την ΕΕ συνεχίστηκε απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού της Ελλάδας αυξήθηκε σημαντικά, από 16,7% στα 19,4%, επίπεδο υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ των 27 (17,5% το 2011).

Ο δείκτης γήρανσης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει σαφώς αυτή την τάση: αν ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων για 100 νέους (κάτω από 15 ετών) ήταν 110 το 2001, σήμερα φτάνει τους 134.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης ανέρχεται σε 112 για το σύνολο της ΕΕ, ενώ μόνο τρεις χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την Ελλάδα (εκτός από τις δύο προαναφερόμενες, είναι επίσης η Βουλγαρία με δείκτη=140).

Εξετάζοντας την ηλικιακή δομή του πληθυσμού της Ελλάδας, προκύπτει ότι το ποσοστό ηλικίας 65 ετών και άνω ξεπερνά το 19% (σχεδόν ένας στους πέντε), τοποθετώντας τη χώρα μας στην ομάδα των τριών χώρων της Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά- μαζί με την Ιταλία (20,3%) και τη Γερμανία (20,6%).

Στον αντίποδα, οι τρεις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι η Ιρλανδία (11,5%) και ακολουθούν η Σλοβακία (12,6%) και η Κύπρος (12,7%).

Οι παραπάνω δείκτες αναδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα αναπαραγωγής του πληθυσμού στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει η πρόσφατη εξέλιξη του Φυσικού Ισοζυγίου της χώρας (διαφορά μεταξύ των γεννήσεων και των θανάτων).
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, το Φυσικό Ισοζύγιο μειώθηκε ραγδαία κατά την περίοδο 2008-2012 για να είναι πλέον αρνητικό. Αν το 2008 οι γεννήσεις υπερέβαιναν τους θανάτους κατά 10.300 (θετικό Φυσικό Ισοζύγιο), από το 2011 και έπειτα, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις. Πιο ανησυχητική είναι η δραματική φυσική μείωση του πληθυσμού το 2012. Το έλλειμμα υπέρ-τριπλασιάστηκε, από -4.671 το 2011, έφτασε στα –16.299 το 2012.

Αν η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο, η ένταση στο εσωτερικό της Χώρας διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό, με την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου να παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (πολύ κάτω από το μέσο όρο τόσο της Χώρας όσο και της ΕΕ). Ακολουθούν η Αττική και η Κρήτη οι οποίες βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το σύνολο της Ένωσης και σαφώς κάτω από το εθνικό επίπεδο.

Γενικότερα, επισημαίνει η κ. Ντυκέν, υπάρχει σαφής αντίθεση μεταξύ: α) αρκετών νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων, οι οποίες παρουσιάζουν περιορισμένη γήρανση, με ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν ξεπερνά το 17% (ειδικά οι Π.Ε. Μυκόνου, Κω, Άνδρου, Ρόδου, Θήρας, Ρέθυμνου, Ηρακλείου) και β) των περιφερειακών ενοτήτων με έντονο ορεινό χαρακτήρα, όπως οι Π.Ε. Καρδίτσας, Άρτας, Φωκίδας, Γρεβενων και Ευρυτανίας, με ποσοστό άνω των 26.5%.

Άνω των 65 ετών ένας στους επτά Ελληνες
 Την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών «αντιπροσωπεύει» ένας στους επτά Ελληνες, επιβεβαιώνοντας τον φόβο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «που γερνάει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ποσοστό μεγαλύτερο του 14% του πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 20% το 2020 και θα φτάσει το 30% το 2030. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ σήμερα στην Ε.Ε. αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15 έως 64 ετών) ανά ένα συνταξιούχο, το 2060 η σχέση αυτή θα είναι δύο άτομα παραγωγικής ηλικίας για κάθε συνταξιούχο.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας καθώς και η Ιταλία έχουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε., εννέα τοις χιλίοις, μετά τη Γερμανία που έχει 8,4 τοις χιλίοις και την Πορτογαλία 8,5 τοις χιλίοις.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καταναλώνουν δυσανάλογο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. Ειδικότερα, από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς. Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και για οξέα περιστατικά το 25% των κλινών. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχει περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους και το 25% λαμβάνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. Οι διάφορες μορφές καρκίνου είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.
Η Γηριατρική
Σύμφωνα τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας αμ. επικ. καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καραϊτιανό, παρά τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στη χώρα μας, η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση, ενώ η παρούσα οικονομική κρίση δυσχεραίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην εν γένει καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής και ηλικιακής ομάδας.
πηγή: www.kathimerini.gr
.
Γερνάει η Κρήτη - Οι πιο "γερασμένες" περιοχές του νησιού 
Η Κρήτη γερνάει, όχι όμως με τους ρυθμούς που παρατηρούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η καλύτερη προσαρμοστικότητα που επέδειξε το νησί μας στην κρίση, με τη συγκράτηση του πληθυσμού και την εισροή εργατικού δυναμικού που αναζητούσε δουλειά στην Κρήτη, είτε από το εξωτερικό είτε από την ηπειρωτική χώρα, φαίνεται ότι αναζωογόνησε τον πληθυσμό του νησιού.
Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα οποία αποτέλεσαν τη βάση μιας μεγάλης μελέτης την οποία υπογράφουν η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σταματίνα Κακλαμάνη και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρί Νοέλ Ντυκέν με τίτλο "Το νέο ιστορικό πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης".
Οι δείκτες
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της απογραφής του 2001 και τη σχετική επεξεργασία τους, προκύπτει ότι ο δείκτης γήρανσης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω, ήταν 16,4% για την Κρήτη, όταν σε επίπεδο χώρας έφτανε το 16,7%. Με βάση την απογραφή του 2011, η ψαλίδα ανοίγει ακόμα περισσότερο, με την Κρήτη να έχει δείκτη γήρανσης 17,6%, αυξημένο μεν σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όμως αρκετά διαφοροποιημένο με την ηπειρωτική Ελλάδα, στην οποία φτάνει το 19,5%. Τάση που ερμηνεύεται από την είσοδο αλλοδαπού κυρίως πληθυσμού στην Κρήτη, ένα νησί με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το οποίο μπόρεσε να αντιδράσει καλύτερα έχοντας άμυνες στην καταιγίδα της κρίσης.
Με βάση την προκαταρκτική ανάλυση για τα στοιχεία της απογραφής του 2011, σύμφωνα με την κ. Τ. Κακλαμάνη, εμφανίζεται σημαντική διαφοροποίηση στην Κρήτη και όσον αφορά στα φύλα. Έτσι, ο δείκτης γήρανσης είναι 16% για τους άντρες και 19,2% για τις γυναίκες, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο ο αντρικός πληθυσμός άνω των 65 αντιστοιχεί στο 17,5% έναντι του 21,4% των γυναικών. Η διαμόρφωση του χάρτη της Ελλάδας με βάση τον "Καποδίστρια" και τον "Καλλικράτη" δεν επιτρέπει την εξαγωγή συγκρίσιμων στοιχείων σε επίπεδο χωριών ή κωμοπόλεων, με τη στατιστική να μην μπορεί ακόμη να κάνει σαφείς αναγωγές από την απογραφή του 2001 σε εκείνη του 2011. Όμως, με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία των καποδιστριακών δήμων, μπορεί να δώσει μια ενδεικτική εικόνα για το ποιες περιοχές της Κρήτης έχουν υψηλότερο δείκτη γήρανσης σε σχέση με άλλες.
Η ερμηνεία
Όπως ήταν αναμενόμενο και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της μελέτης, περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα ή άλλα οικονομικά χαρακτηριστικά αποτελούν μαγνήτη για τους νέους, συγκρατώντας τον πληθυσμό, όχι μόνο το δικό τους, αλλά και των όμορων περιοχών που ήρθαν ακόμα πιο κοντά χάρη στην ευκολία πρόσβασης. Σε αντίθεση, ορεινοί και ημιορεινοί δήμοι εμφανίζονται ως οι πιο γερασμένοι στην Κρήτη. Υπάρχει όμως και μια ενδιάμεση κατηγορία, όχι απαραίτητα στη λογική του μέσου όρου, με δήμους που εξακολουθούν να έχουν υψηλή γήρανση, η οποία όμως δεν επιτείνεται και εμφανίζεται σταθεροποιημένη, καθώς έχουν και αυτοί μια ευνοϊκή γειτνίαση με περιφερειακά αστικά κέντρα.
Τα πάνω και τα κάτω
Με σημείο αναφοράς το δείκτη γήρανσης του ποσοστού πληθυσμού 65 ετών και άνω, σε επίπεδο νομών εμφανίζεται μικρή διαφοροποίηση η οποία όμως γίνεται έντονη σε επίπεδο δήμων. Κατά μέσο όρο, το Ηράκλειο είναι ο νομός με το μικρότερο δείκτη γερασμένου πληθυσμού, σε ποσοστό 20,5%. Ακολουθεί το Ρέθυμνο με 21% και τα Χανιά με 21,9%, ενώ το Λασίθι εμφανίζεται να έχει τον πλέον γερασμένο, σε επίπεδο νομού, πληθυσμό της Κρήτης με 25,3%. Σε επίπεδο δήμων ο μεγαλύτερος δείκτης γήρανσης καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου με 39,2% και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο δήμος Ινναχωρίου με 38,7%, ο δήμος ανατολικού Σελίνου με 38,5%, ο Δήμος Λεύκης με 33,2% και ο Δήμος Βιάννου με 33,2%. Σε αντίστοιχα ποσοστά, ο δήμος Φρε με 32,9%, ο δήμος Κουρητών με 32,3%, ο δήμος Καντάνου με 31,2% και ο δήμος Λάμπης με 30,2%.
Στον αντίποδα, το χαμηλότερο δείκτη γήρανσης στην Κρήτη έχει ο πληθυσμός του δήμου Ακρωτηρίου με 7,8%, ο τότε δήμος Νέας Αλικαρνασσού (απογραφή 2001) με 8,7%, ο επίσης τότε δήμος Γαζίου με 8,7% και ο δήμος Σούδας με 9,6%. Διψήφια γίνονται τα ποσοστά από το δήμο Κυδωνίας (Γαλατά) με 10,4%, όπως και ο δήμος Ρεθύμνου, και ακολουθούν ο δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου με 10,5% και Ηρακλείου με 10,9%.
Το Ηράκλειο
Εξετάζοντας το δείκτη γήρανσης σε επίπεδο νομών, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής του 2001 από την κ. Κακλαμάνη, διαπιστώνουμε ότι ορεινοί δήμοι είναι εκείνοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά, όπως άλλωστε θα ανέμενε κανείς. Την πρωτιά έχει ο δήμος Βιάννου με 33,2% και ακολουθούν οι δήμοι Καστελίου με 26,9%, Αρκαλοχωρίου με 25,9%, Γόρτυνας, με 25,7%, Αστερουσίων με 25,3% και Κόφινα, με 22,3%.
Η μελέτη της κ. Κακλαμάνη ορίζει μια δεύτερη ενδιάμεση κατηγορία διάσπαρτων δήμων σε γειτνίαση με περιφερειακά αστικά κέντρα και σχετικά σταθεροποιημένη γήρανση, η οποία δεν επιτείνεται, καθώς το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά σε σχετικά μεγάλες πόλεις βοηθά στη συγκράτηση του πληθυσμού. Σε αυτή την κατηγορία, στο νομό Ηρακλείου την πρωτιά σε δείκτη γήρανσης έχει ο δήμος Επισκοπής με 27%, Θραψανού με δείκτη γήρανσης 26,3%, Νίκου Καζαντζάκη με 23%, Ζαρού με 22%, Γοργολαϊνίου με 20,7%, Αγίας Βαρβάρας με 20,1%, Αρχανών με 19,7% και Μοιρών με 17,4%. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται περιφερειακά αστικά και περιαστικά κέντρα με περιορισμένη γήρανση, όπου σε επίπεδο νομού Ηρακλείου καταγράφονται διψήφια ποσοστά, με εξαίρεση τους πρώην δήμους Γαζίου και Νέας Αλικαρνασσού. Ακόμα και το Ηράκλειο εμφανίζεται με διψήφιο ποσοστό στο 10,9% του πληθυσμού του, ο οποίος είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην ίδια κατηγορία, την πρωτιά στο δείκτη γήρανσης έχει ο δήμος Τυλίσου με 28%, Ρούβα με 25,6%, Τετραχωρίου (Παλιανής) με 22,4%, Κρουσώνα και Τυμπακίου με 18,2%, Τεμένους με 15,3%, Μαλίων με 13,7 και Γουβών με 13,6%.
Λασίθι
Στο νομό Λασιθίου, στην πρώτη κατηγορία - των ορεινών δήμων - την πρωτιά και σε επίπεδο νομού έχει το Οροπέδιο με 39,2% και ακολουθούν ο δήμος Λεύκης με 33,8% και Μακρύ Γιαλού με 23,7%. Στη δεύτερη κατηγορία των δήμων που γειτνιάζουν με περιφερειακά αστικά κέντρα βρίσκεται μόνο η Νεάπολη με δείκτη γήρανσης 25,1%, ενώ στην κατηγορία με το χαμηλότερο δείκτη κατατάσσονται ο δήμος Ιτάνου με 24,8%, Σητείας με 22,2%, Ιεράπετρας με 17,4 και Αγίου Νικολάου, που έχει και το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 25 και άνω στο νομό, με 16,8%.
Ρέθυμνο
Στο νομό Ρεθύμνου υπάρχουν μονάχα οι δυο κατηγορίες των ορεινών δήμων και εκείνων με περιορισμένη γήρανση λόγω περιφερειακών αστικών κέντρων. Στην πρώτη κατηγορία ο δήμος Λάμπης εμφανίζεται με 30,2%, Συβρίτου με 27,6% και Λαππαίων με 21,8%. Στη δεύτερη κατηγορία, ο δήμος Κουρητών έχει την πρωτιά με 32,3% και ακολουθούν οι δήμοι Κουλούκωνα με 21,3%, Γεροποτάμου με 19,9%, Ανωγείων με 19,6%, Φοίνικα με 19,4%, Αρκαδίου με 15,6%, Νικηφόρου Φωκά με 13,1% και, τέλος, Ρεθύμνου με 10,4%, που είναι και το χαμηλότερο σε επίπεδο νομού.
Χανιά
Στα Χανιά, από τους πιο γερασμένους ορεινούς δήμους είναι του Ινναχωρίου με 38.7%, ανατολικού Σελίνου με 38,5%, Φρε με 32,9%, Μυθήμνης με 29,1%, Βάμου με 27,4%, Κολυμβαρίου με 25,7%, Κεραμειών με 25,4%, Βουκολιών με 25,2%, Αρμένων με 23,8% και Ασή Γωνιάς με 20,4%. Στην ενδιάμεση κατηγορία, όχι απαραιτήτως μέσου όρου, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται 5 καποδιστριακοί δήμοι των Χανίων και πιο συγκεκριμένα με βάση το δείκτη γήρανσης αυτοί των Καντάνου 31,2%, Μουσούρων 26,7%, Κρυονερίδας 24,3%, Γεωργιούπολης με 19,2% και, τέλος, Γαύδου με 21%.
Τέλος, στην κατηγορία όπου εντάσσονται δήμοι με περιφερειακά αστικά και περιαστικά κέντρα που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα συγκράτησης του πληθυσμού τους βρίσκονται οι δήμοι Πλατανιά 21,2%, Κισσάμου 18,6%, Πελεκάνου 18,3%, Σφακίων 16,9%, Θερίσου 12,1%, Χανίων 14,4%, Ελευθερίου Βενιζέλου, 10,5%, Νέας Κυδωνίας (Γαλατά) 10,4% Σούδας, 9,6% και τέλος Ακρωτηρίου με 7,8%, που είναι και ο λιγότερο γερασμένος δήμος της Κρήτης.
Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι
Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης της Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και της Σταματίνας Κακλαμάνη, επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, είναι ανησυχητικό σε επίπεδο Ελλάδας. Παρά τη θετική συμβολή των αλλοδαπών στο δημογραφικό δυναμισμό της Ελλάδας, το ειδικό βάρος των ηλικιωμένων αυξάνεται, τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό χώρο. Η τάση γήρανσης του πληθυσμού - η αύξηση δηλαδή του ποσοστού των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό - συνεχίζεται απρόσκοπτα και στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύει η μεγάλη αυτή έρευνα, που εξετάζει τις πρόσφατες πληθυσμιακές μεταβολές στη χώρα. 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Συνεχίζεται η κόντρα! Λαζόπουλος: «Όργανο» του Αντώνη Σαμαρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης.- Είναι κρίμα που ο Ντοστογιέφσκι δεν τον γνώρισε πριν γράψει τον «Ηλίθιο» [Δείτε την τυχαία προεκλογική Προσφορά από "ΤοΒΗΜΑ"]

Συνεχίζεται η κόντρα του Λάκη Λαζόπουλου με τον Σταυρο Θεοδωράκη, που τις τελευταίες μέρες, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με εκατέρωθεν επιθέσεις.
Το βράδυ της Τρίτης, μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή, «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», ο Λάκης Λαζόπουλος, απάντησε  στα περί «αντισυστημικών, που επαναστατούν μαζί», ένα κείμενο στο σάιτ Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη, που καυτηρίαζε τόσο τη συνέντευξη του Λάκη Λαζόπουλου όσο και αυτήν της Γιάννας Αγγελοπούλου, και  χαρακτήρισε «on air» τον Σταύρο Θεοδωράκη, «όργανο του Αντώνη Σαμαρά», τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον επικεφαλής του «Ποταμιού», για να «μαζέψει» το Κέντρο.
Δε δίστασε να μιλήσει  για «άλλους, που έχουν τα σακίδια άδεια και άλλους, που τα έχουν γεμάτα», ενώ «έπαιξε» βίντεο με τίτλο «Ο Λουστράκος της Εξουσίας», δείχνοντας το πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη.
«Είναι κρίμα που ο Ντοστογιέφσκι δεν τον γνώρισε (σ.σ. τον Σταύρο Θεοδωράκη) πριν γράψει τον «Ηλίθιο»».

Με εκπρόθεσμη τροπολογία πάνε να καταργήσουν την «Διαύγεια» από το παράθυρο


Όπως βλέπετε, σε εκπρόσθεσμη μάλιστα τροπολογία (το σώμα της οποίας μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ), η συγκυβέρνηση πάει να καταργήσει από το παράθυρο μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα "Διαύγεια". Πώς;

Μέχρι τώρα, οποιαδήποτε κανονιστική πράξη της διοίκησης, για να αποκτήσει εγκυρότητα, θα έπρεπε ΠΡΩΤΑ να δημοσιευθεί στο "Διαύγεια" και ΕΠΕΙΤΑ να αναπτύξει τις έννομες συνέπειές της.

Τώρα, πάνε να καταργήσουν από το παράθυρο την Διαύγεια, και μάλιστα για τις δαπάνες που...
αφορούν δημόσιο χρήμα, καταπατώντας κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, μιας και πράξεις ανάληψης υποχρεωτικής δαπάνης δεν ισχύουν από την ημερομηνία ανάρτησης στο Διαύγεια (επειδή όπως λέει αργεί να αναρτηθεί, προκαλώντας δυσχέρειες στις εμπορικές συναλλαγές), αλλά ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσή τους!

Και το περιέργο είναι δαπάνες που έχουν γίνει πριν τις 30/09. Ανακύπτει το ερώτημα ποιες δαπάνες του Δημοσίου θέλουν να νομιμοποιήσουν, ώστε να επείγονται να παρακάμψουν την "Διαύγεια";

Και ποια είναι η ειρωνεία; Ότι το νομοσχέδιο στο οποίο προσαρτάται η τροπολογία αφορά την ενίσχυση της Διαύγειας, όπου διαβάζοντας κανείς το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης νόμου, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να το εκλάβει. Επικαλούνται το πρόβλημα της ταχύτητας ανάρτησης, που υπολείπεται της ταχύτητας των εμπορικών συναλλαγών, λες και δεν μπορούσαν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την "Διαύγεια"¨, όπου είναι εδραιωμένη η άποψη ότι υπολειτουργεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια λειτουργία της.

Μια σπουδαία μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων Παπανδρέου πάνε να την καταργήσουν de facto, για σκοπούς που μόνο οι εμπνευστές της τροπολογίας γνωρίζουν. Ίσως η τροπολογία αυτή (που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο) να είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για καθημερινές νομιμοφανείς "εκτροπούλες", τώρα δα που πλησιάζουν οι εκλογές. Κρίνοντας όμως από την κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι τέτοιο δεν θα περάσει..

Από epikairo

Ομερτά για τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ


«Ομερτά» και με τη βούλα επικρατεί γύρω από τα τραπεζικά δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που χρωστούν τα δύο κόμματα στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και νυν Πειραιώς.

Παρ’ όλο που για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης έχει καταθέσει δύο επίκαιρες ερωτήσεις...
τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, και Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απέφυγαν επιμελώς να προσέλθουν στη Βουλή για να απαντήσουν, ενώ ενημέρωσαν τον βουλευτή ότι είναι… αναρμόδιοι.

Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μη κοστολογημένη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τροπολογία με την οποία ρυθμίζουν μονομερώς τα τραπεζικά τους δάνεια, ορίζοντας το 40% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν ως ακατάσχετο.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον δανεισμό όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχαν δοθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον Ιούλιο του 2010 από το ίδιο το ΥΠΕΣ, όμως τέσσερα χρόνια μετά, τόσο το ΥΠΕΣ όσο και το υπουργείο Οικονομικών αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα νεότερα στοιχεία.

Το ίδιο ισχύει και για τα δύο κυβερνητικά κόμματα, τα οποία, παρά τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει, δεν έχουν εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση στην οποία να εξηγούν πότε και πόσα δάνεια έχουν πάρει και αν αυτά σήμερα εξυπηρετούνται.

Παρόμοια στάση κρατά και η Τράπεζα της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για τραπεζικό απόρρητο, όποτε έχει ερωτηθεί από βουλευτές.

Χάρης Ιωάννου από efsyn

Για ακόμη μια φορά θα πάρετε αρχίδι@!

Θρήνος στο Μαξίμου ! Οι Τρόικα κόβει τις ρυθμίσεις για χρέη σε ταμεία εφορία !

E

πιτάφιος θρήνος στου Μαξίξου ... Και δείτε πως το Πρώτο Θέμα κάνει τρισάγιο να σώσει τον Σαμαρά ...χρεώνοντας σε υπουργούς την αποτυχία να περάσει απο την τροίκα η ρύθμιση !
papatzides

Οργή Σαμαρά για την απαράδεκτη καθυστέρηση
Αυτοί οι έξι ανίκανοι «φρενάρουν» τις δόσεις στην εφορία 
Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κατερίνα Σαββαΐδου, Δημήτρης Πτωχός αδυνατούν να υλοποιήσουν τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πριν από 45 ημέρες - Άχρηστοι τροϊκανοί ή «Συριζαίοι», αφού κάθε ημέρα που περνά ο Σαμαράς χάνει μια μονάδα και την παίρνει ο Τσίπρας - Καίγεται ο κοσμάκης για τις 100 δόσεις - Στα 70 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Την έντονη οργή Σαμαρά έχει προκαλέσει ο πλήρης αποσυντονισμός  του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου που έχει βραχυκυκλώσει το θέμα των πολυαναμενόμενων  100 δόσεων, για 2,5 και...
πλέον εκατομμύρια  πολίτες που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που με την ανικανότητα τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό που από τη ΔΕΘ  ακόμα έχει εξαγγείλει την ευεργετική ρύθμιση αλλά και την επανέλαβε πρόσφατα  στη Βουλή κατά τη διάρκεια  της συζήτησης  της ψήφου εμπιστοσύνης κι όμως βρίσκουν συνεχώς προσκόμματα και δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις.

Το αποτέλεσμα  είναι κάθε  μέρα που περνάει ,να βγαίνουν  εκτός των παλιότερων ρυθμίσεων χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένοντας τις...περισσότερες δόσεις. Αλλά και να διογκώνεται το συνολικό χρέος πολιτών και επιχειρήσεων προς την εφορία που τώρα έφθασε στα 70 δισ. αυξημένο κατά ένα δισ μόνο τον τελευταίο μήνα από την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.

Συσκέψεις επί συσκέψεων  και συνεχείς  επαφές με την τρόικα, η οποία συνεχώς θέτει νέους όρους και νέα εμπόδια και το όλο θέμα να  βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν και ουδείς γνωρίζει πότε τελικά θα λάβει τέλος  αυτό το μαρτύριο για εκατομμύρια φορολογούμενους που βρίσκονται στα όριά τους.

Χαρδούβελης, Δένδιας, Βρούτσης, Σταικούρας, Σαββαΐδου και ο συντονιστής  από το Μαξίμου, Πτωχός, βρίσκονται κυριολεκτικά αποσυντονισμένοι και παρά την οργισμένη εντολή Σαμαρά πριν από λίγο, “τελειώνετε άμεσα”, δεν είναι σε θέση να πουν πότε τελικά θα είναι έτοιμο το επίμαχο νομοσχέδιο.

Αρνούνται να  δεσμευτούν  αν θα  το καταθέσουν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ή την άλλη, παρατείνοντας έτσι την οργή του κόσμου για την ανικανότητα να ετοιμάσουν μια ρύθμιση που ήταν... έτοιμη από τον Σεπτέμβριο!

Μετά ταύτα κι αν δεν  υπάρξει κατάληξη άμεσα, θεωρείται βέβαιο πως θα πέσουν κεφάλια ενώ για το γενικότερο αλαλούμ τρίβει τα χέρια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα στα χείλη των εκατομμυρίων άγρια φορολογούμενων Ελλήνων έρχεται το ερώτημα: Άχρηστοι τροϊκανοί ή Συριζαίοι;

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι οι προτάσεις του υπουργείου για τη ρύθμιση οφειλών έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες και το υπουργείο Οικονομικών είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά το ζήτημα κολλάει στα «κόκκινα δάνεια» που αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα επίσης με πηγές από το περιβάλλον του Χρήστου Σταϊκούρα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν έχει ευθύνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και τονίζει ότι, όσον αφορά στο δημοσιονομικό σκέλος των δόσεων, έχει «κλείσει» εδώ και μέρες.

«Κόλαση» ξανά στη Βουλή: Σύγκρουση Κωνσταντοπούλου με όλους - Αντεγκλήσεις και βαριές κουβέντες


Στο «κόκκινο» έφθασε για ακόμη μια φορά το πολιτικό θερμόμετρο κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να εκτοξεύει καταγγελίες κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου και να ακολουθούν σκληροί διάλογοι και αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Τριαντάφυλλο πως, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, έκανε γεύμα στη σύνοδο νέων βουλευτών με λεφτά...
της Βουλής, κάτι που πυροδότησε την έκρηξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυρία Κωσταντοπούλου συκοφαντεί, δεν είναι η πρώτη φορά που χυδαιολογεί κατά συγκεκριμένου προσώπου και υπερβαίνει τα εσκαμμένα χωρίς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να παρεμβαίνει» τόνισε ο Κώστας Τριαντάφυλλος και κατηγόρησε την κα Κωνσταντοπούλου για αυταρέσκεια και αλαζονεία.

Συνέχισε αναφέροντας «Η ίδια συνεχώς σκανδαλολογεί λοιδορεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και αυτό την ταυτίζει με την Χρυσή Αυγή απόψεις που δυστυχώς γίνονται ανεκτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν ανακαλέσει ζήτω από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκ μέρους της συγνώμη», ενώ απευθύνθηκε και προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη καλώντας τον να την επαναφέρει στην τάξη.

Εκείνη τη στιγμή το λόγο πήρε ο Γιάννης Τραγάκης ο οποίος είπε στο κ. Τριαντάφυλλο «Να πάρετε πίσω την φράση περί ταύτισης με τη Χρυσή Αυγή. Δεν θέλω να ακούγονται αυτά εδώ μέσα».

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, υπήρξε νέα ένταση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάννη Τραγάκη, καθώς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Χρύσανθο Λαζαρίδη «εκπληκτικό νου που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό» σημειώνοντας ότι μετά την δολοφονία Φύσσα είναι κυβερνητικό σχέδιο να ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.

Χαρακτηριστικά οι διάλογοι:

Τραγάκης: Εδώ δεν λεμέ αστεία κυρία Κωνσταντοπούλου . Κωνσταντοπούλου : τέτοιες πρακτικές εφάρμοσαν άλλα καθεστώτα.

Κωνσταντοπούλου: Τα όσα είπε ο κύριος Τριαντάφυλλος ήταν η γραμμή της κυβέρνησης μετά τη δολοφονία Φύσσα πράγματα που είτε ο κύριος Λαζαρίδης σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή του mega. Ολες οι αναφορές επιστρέφονται σε αυτόν που τις εκτόξευσε.

Τραγάκης: Πρωτοφανή αυτά που γίνονται απόψε εδώ δεν έχουν γίνει ποτέ σε συζήτηση προϋπολογισμού της Βουλής.

Στο... χορό και ο Αδωνις

Στον καβγά πήρε θέση και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιτέθηκε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας «Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία καταστρέφουν τη δημοκρατία και αυτή η δική σας στάση κυρία Κωνσταντοπούλου να βλέπετε πίσω από τον καθένα μας ένα απατεώνα ένα κλέφτη και κάποιον που θέλετε να βάλετε φυλακή θα πρέπει κάποια στιγμή το κόμμα σας να σας θέσει όρια».

Από iefimerida

Βόμβα ληξιπρόθεσμων 70 δισ. ευρώ - 1 δισ. απλήρωτα χρέη κάθε μήνα - Δεν πληρώνει κανείς περιμένοντας τις 100 δόσεις


Βόμβα ληξιπρόθεσμων 70 δισ. ευρώ - 1 δισ. απλήρωτα χρέη κάθε μήνα - Δεν πληρώνει κανείς περιμένοντας τις 100 δόσεις
Νέο ρεκόρ κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημοσίο τα οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους να έχουν φθάσει στα 9,683 δισ. ευρώ.
Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις περιμένοντας τη ρύθμιση (που έχει καθυστερήσει δραματικά) των 100 δόσεων έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες να πληρώνουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία με αποτέλεσμα μήνα με το μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να φουσκώνουν επικίνδυνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθε σε 9,683 δισ. ευρώ, από 8,654 δισ. ευρώ στο 8μηνο 2014.
Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,480 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 9μηνο 2014 φθάνει στα 70,16 δισ. ευρώ. Σε ένα μόλις μήνα τα «φέσια» προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 923 εκατ. ευρώ.
Στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 2,692 δισ. ευρώ, κάτι που το θέτει εκτός στόχων.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών.
Ενδεικτικά στο 9μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,16%.
Επίσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
-Σε εξέλιξη βρίσκονται 793 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 268 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,1 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 153,23 εκατ. ευρώ (ποσοστό 13,05%).
-Σε εξέλιξη βρίσκονται 1.059 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου είχαν γίνει 514 παρόμοιοι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι 184,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 52,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,1%).
-Έχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους 74 έλεγχοι πόθεν έσχες για διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και επιπλέον 68 έλεγχοι για τους ίδιους τους ελεγκτές.
-Έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος 203 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή και 126 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.