ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ούτε θέλω να το σκέφτομαι...

Pε μπάσταρδο της Μέρκελ... με πόσους διορισμούς θα πατσίσει ο λαός με τους ΄αγώνες΄ που έκανε το σόι σου; Με διρισμούς αποτιμάς τους αγώνες σου... ρε φούφλη; «Τα ρουσφέτια δεν τα εκτιμήσαμε ποτέ». Κατάλαβες, Ιάσονα Σχινά;

Σχετικό:  Προκαλεί το μπάσταρδο του 4ου Ράιχ... Μαζέψτε το... εκεί στον "εκσυγχρονισμένο" συριζα


Από το "ΠΟΝΤΙΚΙ"
Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει – προφανώς – αντιληφθεί ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» και πως, σε κάθε περίπτωση, οι αγώνες και το αίμα των προγόνων του – ακόμη κι αν είναι ποταμοί – δεν φτάνουν για να καθαρίσουν κάποιους «λεκέδες» του παρόντος...
Αν το είχε αντιληφθεί στην οργισμένη του απάντηση με τίτλο «Τους Ρουφιάνους δεν τους φοβηθήκαμε ποτέ. Κατάλαβες Πρώτο Φλέμα;» θα μιλούσε για την ταμπακέρα του...
ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και δεν θα επιχειρούσε «ξέπλυμα» με τους αγώνες και το αίμα άλλων, έστω κι αν αυτοί είναι προγονοί του.
Με άλλα λόγια, έχουμε την εντύπωση ότι «ο δολοφονημένος θείος τού πατέρα (του Ιάσονα Σχινά) από φασίστες κάπου στα βουνά της Ηλείας» δεν αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για να εξασφαλίσουν οι απόγονοί του διορισμούς σε πρωθυπουργικά και υπουργικά γραφεία, σαν αυτούς που πέτυχαν η μητέρα και ο αδελφός του Γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην «απάντηση - ποταμό» προς το «Πρώτο Θέμα» που έφερε στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ διορισμών του αδελφού του (στο πρωθυπουργικό γραφείο) της μητέρας του και μιας φίλης του (στο γραφείο του υπουργού υγείας) ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τους αγώνες των προγόνων του συμπεριλαμβάνει και τους αγώνες τους δικούς του και της οικογένειά του.
Έχει – προφανώς – την άποψη ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αγώνες κάποια στιγμή δικαιώνονται με την προνομιακή πρόσβαση των αγωνιστών – τουλάχιστον κάποιων από αυτών που έχουν τον τρόπο και τα μέσα – στη δημόσια μαρμίτα.
Αυτήν ακριβώς την πρακτική ακολουθούσαν και οι «άλλοι» διορίζοντας συγγενείς φίλους και γνωστούς σε θέσεις «φιλέτα» αφήνοντας τους «αριστερούς αγωνιστές» (σαν τους Σχινάδες) στην απέξω.
Κάπως έτσι ο Ι. Σχινάς, γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσε την αντίληψη ότι στόχος του αγώνα του είναι να μπει μέσα και, αφού μπήκε, θεωρεί ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.
Καθότι ο αγώνας δικαιώθηκε με μερικές θεσούλες στο Δημόσιο...

Προκαλεί ΣΟΚ η συγκλονιστική απόφαση του πρωθυπουργού: Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την αδικία!

Το μούλικο των τροικανών, είναι της γραμμής Τσίπρα!


Καλά ρε Τσίπρα, είσαι χοντρόπετσος, έχεις δεθεί στ' ατσάλι των στοών του 4ου Ράιχ... αλλά τα παιδιά σου πως μπορείς να τα κοιτάς στα μάτια;

«ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ»... είπε το μπάσταρδο του Σόιμπλε!

Αντιπρόεδρος νουδού. Αν αυτός είναι η Πατσαβούρα της Βέρμαχτ, ο Κούλης τι πατσαβούρα είναι;

ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ


Για μία ακόμα φορά:
ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ

image001 (8).jpgΓράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
Πριν από λίγες ημέρες κάποιοι “δημοσιογράφοι” θεώρησαν πως έσπασαν όλα τα κοντέρ τηλεθέασης με τις “αποκαλύψεις” που τάχατες έκαναν για τα αγροτεμάχια της Μαρέβα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο, για την Off Shore στον Άγιο Βικέντιο και τις βίλες στον …Άγιο Πέτρο.
Θεώρησαν ότι ήταν φοβερές “δημοσιογραφικές” επιτυχίες αυτές τις “αποκαλύψεις” και θριαμβολογούσαν μέσω του καναλιού που τους στεγάζει. Γιατί, “δημοκρατικότατα” παρουσιάζονται ………..
μεταξύ τους αυτοπροβαλλόμενοι και αναμασώντας ειδήσεις παιγμένες κατά το παρελθόν.
Από την άλλη μεριά, δεν τολμούν να παρουσιάσουν τις πραγματικές αποκαλύψεις που φέρνουμε εμείς στο φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, γιατί πιθανώς αυτή την εντολή έχουν, δηλαδή, να μη γίνουν ευρύτερα γνωστές αυτές οι ενοχλητικές για το πολιτικό Σύστημα, αποκαλύψεις.
Έτσι, θεωρούν πως όσο το δυνατόν λιγότεροι Έλληνες πολίτες γίνουν κοινωνοί αυτών των αποκαλύψεων, τόσο το καλύτερο γι΄ αυτούς τους υπηρέτες του Συστήματος.

Η παραδοχή της Μαρέβα Γκαμπόφσκι – Μητσοτάκη

Η κ. Μαρέβα Γκαμπόφσκι – Μητσοτάκη από το 2008 με δηλώσεις της είχε πει πως απέκτησε το οικόπεδο στην Τήνο με δικά της χρήματα και ότι ο πρώην σύζυγός της δεν είχε καμιά σχέση και ότι η μόνη ανάμειξη του Μιχάλη Χριστοφοράκου – πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Siemens – και της Ελένης Δενδρινού –  συζύγου του μεγαλοστελέχους της Siemens Διονύση Δενδρινού – είναι ότι αγόρασαν τα γειτονικά ακίνητα από τους ίδιους πωλητές την ίδια χρονική περίοδο.
Έτσι, η κ. Μαρέβα Γκαμπόφσκι – Μητσοτάκη παραδέχεται πως το οικόπεδο κατατμήθηκε στα τρία και το μοιράστηκαν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, η Ελένη Δενδρινού και η ίδια.
Άλλωστε, η αγοραπωλησία έγινε από την off shore εταιρεία “Μιστράς Holding Limited” με έδρα τον Βικέντιο. Αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει τους ιδιαίτερους δεσμούς που ένωναν τις οικογένειες Μητσοτάκη, Χριστοφοράκου και Δενδρινού!!

Ιδιαίτερες οι σχέσεις Μαρέβα Γκαμπόφσκι και Ελένης Δενδρινού

Η κ. Μαρέβα Γκαμπόφσκι – Μητσοτάκη, ξαφνικά επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο, αφού επέστρεψε μετά από 5 χρόνια στον σύζυγό της Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί προφανώς “μυρίστηκε” την Εξουσία.
Ωστόσο, επί  12 χρόνια ήταν Investment Banking στην Deutsche Bank. Στη Deutsche Bank – σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες μας – είχε προϊστάμενη την κ. Ελένη Δενδρινού. Άραγε, την κ. Μαρέβα Γκαμπόφσκι – Μητσοτάκη ποιος την προσέλαβε κατόπιν φυσικά των απαραίτητων “συστάσεων”;
Να σημειωθεί επίσης, πως ήταν άριστες οι σχέσεις μεταξύ του Χριστοφοράκου και του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank παγκοσμίως, Γιόζεφ Άκερμαν.
Ποιος είναι ο Διονύσιος Δενδρινός

Ο σύζυγος της Ελένης Δενδρινού, Διονύσιος Δενδρινός δεν είναι διόλου τυχαίο πρόσωπο. Υπήρξε ο στενότερος και πιο έμπιστος άνθρωπος του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Εξ ου και μέλος του ΔΣ της Siemens AE και επικεφαλής ομάδος του C4I (συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα) που ήταν η δεύτερη σε μέγεθος δουλειά της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, μετά τις αμαρτωλές συμβάσεις με τον ΟΤΕ.
Ο Διονύσιος Δενδρινός δεν ήταν “παιδί” της μητρικής Siemens. Αναρριχήθηκε ξαφνικά στα υψηλά κλιμάκια της Siemens λόγω της φιλίας του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Αρχικά συνεργάσθηκε με την γερμανική εταιρεία ως ελεύθερος επαγγελματίας και για δυο χρόνια οι σχέσεις του με τη Siemens διέπονταν από συμβάσεις έργου που εκφράζονταν με ΑΠΥ. Ακολούθως, προσελήφθη ως μόνιμος υπάλληλος και είχε ιδιαίτερη δραστηριότητα στις “χορηγίες” και στα “δώρα προς τρίτους”. Όπως επί παραδείγματι, με τη σύμβαση διαφημιστικής δαπάνης που σύναψε με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, με τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, συνολικής αξίας περί των 600 χιλιάδων ευρώ (τιμολόγια από 2004 έως 2007).
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μετά την “ελευθερία” Χριστοφοράκου στο εξωτερικό, όταν Υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, ο Διονύσης Δενδρινός ανέλαβε και την διεύθυνση του υπό κατάρρευση, τότε, τομέα τηλεπικοινωνιών, σε μια εποχή που η υπόθεση του ΟΤΕ είχε αρχίσει να μονοπωλεί τα ΜΜΕ.
Και γεννάται το βασικό ερώτημα: Γιατί ο Διονύσης Δενδρινός δεν είναι στους βασικούς μάρτυρες της δίκης των 64 για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens μέσω των οποίων χρηματίζονταν πολιτικά πρόσωπα; Μιας δίκης που θα διερευνήσει την βρώμικη ιστορία του ΄93 όταν παραχωρήθηκε η ψηφιοποίηση του ΟΤΕ στην Siemens και την Intracom, και ήταν ο λόγος πτώσεως της κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά;      
Επίσης, βασικό ερώτημα: Γιατί δεν έχουν κληθεί μέχρι σήμερα να καταθέσουν υφιστάμενοι του Διονύση Δενδρινού, όπως:
Αθανάσιος Ρουσόπουλος: διευθυντής σταθερών δικτύων της Siemens.     
Σπύρος Σκοπελίτης: διευθυντής κινητών δικτύων της Siemens.  
Αθανάσιος Κοντονάτσιος: διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Siemens.     
Ακόμη να θυμίσουμε πως στη “δίκη των 64”, μοναδικοί εν ενεργεία υπάλληλοι της Siemens είναι ο CIO της εταιρείας Πάνος Ξυνής και ο μπατζανάκης του Σαμαρά, Ευάγγελος Σέκερης!!    
Άξιο αναφοράς επίσης, πως εκ των στενότερων συνεργατών του Διονύση Δενδρινού στο σύστημα C4I ήταν ο Κώστας Πατεράκης. Ο οποίος πριν λίγους μήνες φέρεται πως αυτοκτόνησε. Ήταν συμμαθητής στη Γερμανική Σχολή του Χριστοφοράκου, όπου συμμαθήτριά του ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη.  
Ακόμη, ο Διονύσης Δενδρινός είναι κατηγορούμενος για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας C4I.  

Η μεσοτοιχία Κυριάκου, Μιχάλη, Ευάγγελου

Για πρώτη φορά σήμερα, κατ΄ αποκλειστικότητα δημοσιεύουμε την συγκατοίκηση στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ευάγγελου Σέκερη, μπατζανάκη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το οποίο κτίσμα ανήκει στην οικογένεια Κρητικού και του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην ισχυρού ανδρός της Siemens, σήμερα κατηγορούμενου για κακουργηματικές πράξεις και φυγόδικου στη Γερμανία.  
Σ΄ αυτή την βίλα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έμενε με μίσθωση που πλήρωνε η Siemens από το 1993 έως το 2004.
Σ΄ αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, τις βίλες τις χώριζαν μόνο δένδρα. Η επικοινωνία μεταξύ των οικογενειών ήταν ελεύθερη. Εξ ου και οι πολλές δεξιώσεις που λάμβαναν χώρα με συμμετοχή πολιτικών προσώπων, επιχειρηματικής ελίτ, αλλά και ξένων αξιωματούχων.
Οσονούπω, καταλαβαίνετε όλοι πως, εάν είχαν φωνή τα ντουβάρια και τα δένδρα, πολλά θα μπορούσαν να μας αποκαλύψουν!!!      
unnamed (61).jpgunnamed (62).jpg

Καταιγίδα στο ΧΑ, τράπεζες -11%

Καταιγίδα στο ΧΑ, φόβος για ντόμινο στις διεθνείς αγορέςΣτην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η παγκόσμια οικονομία, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι ντόμινο στις αγορές, όπου ο δείκτης φόβου ανεβαίνει κατακόρυφα και η κατάρρευση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Στα χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων το κλίμα επιδεινώνεται, αλλά η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, καθώς κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψουν «τα χειρότερα».
Το χαμηλό βαρομετρικό φέρνει καταιγίδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου προστίθενται το country risk και η αβεβαιότητα για το ασφαλιστικό και την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους ………
δανειστές. Αδύναμος κρίκος οι τραπεζικές μετοχές, που βυθίστηκαν σήμερα σε δίνη πιέσεων, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, καθώς οι αιτίες της αναταραχής στις διεθνείς αγορές δεν πρόκειται να εξαλειφθούν: Ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, παρενέργειες από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, προβλέψεις για άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών, προκαλώντας μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και χρεογράφων, μετακινήσεις κεφαλαίων και κλυδωνισμούς στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Αναλυτές διεθνών οίκων εκτιμούν ότι ο μακροχρόνιος ανοδικός κύκλος των αγορών μετοχών και εμπορευμάτων έχει ολοκληρωθεί και ακολουθεί πλέον περίοδος bear market, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οι διαχειρσιτές χαρτοφυλακίων σπεύδουν να προλάβουν, επιταχύνοντας την πτώση.
Τα ξένα χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν βέβαια και στην ελληνική αγορά, όπου το ρίσκο διακράτησης είναι μεγαλύτερο και οι ισορροπίες εξαιρετικά εύθραυστες.
Οι εσπευσμένες πωλήσεις προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται πλέον κάτω από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ. Νεα ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν η Eurobank (-11,4%), η Εθνική(-10,4%) και η Πειραιώς (-11,7%). Η Alpha έχασε 9,2%, ενώ η Attica Bank «κόλλησε» στο limit down (-30%). O κλαδικός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 11,14%.
Ο Γενικός Δείκτης έχανε ενδοσυνεδριακά μέχρι 4,72% και έκλεισε τελικά με απώλειες 2,74%, στις 543,13 μονάδες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη σημερινή «βουτιά» χάνεται η στήριξη των 560-550 μονάδων, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι η αγορά παίρνει πλέον σαφή καθοδική κατεύθυνση βραχυχρόνια

sofokleousin

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ = 4o ΜΝΗΜΟΝΙΟ …ΚΑΙ Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ* 

Το σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν είναι ένα ατυχές επεισόδιο στο πλαίσιο μιας ατυχούς, ετεροβαρούς διαπραγμάτευσης. Δεν είναι μια υποχώρηση στη βάση «αντικειμενικών» προβλημάτων και συσχετισμών.Η συζήτηση για το ασφαλιστικό και τη δήθεν αντικειμενική «μη βιωσιμότητα», η προσπάθεια «αποκοινωνικοποίησης» της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελούσε σταθερή ιεράρχηση στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων από το 1991 (κυβέρνηση Μητσοτάκη) και στη συνέχεια. Τα επιχειρήματα ήταν πανομοιότυπα.
Τρεις ήταν και είναι οι βασικοί στόχοι:…………

α) η «δημοσιονομική πειθαρχία», η μείωση των κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού στο ελάχιστο, β) η αντιδραστική αναδιάρθωση των εργασιακών σχέσεων, γ) η κερδοφορία του μη κρατικού κεφαλαίου.
Οι επιτροπές Προβόπουλου και Αγγελόπουλου και το σχέδιο «Κατρούγκαλου».
Για την ιστορία και μόνο, να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από το 1990, στις 30 Αυγούστου, ο ΣΕΒ, στα πλαίσια του τότε «κοινωνικού διαλόγου» είχε καταθέσει πρόταση «Εξυγίανσης-Μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού, όπου τονιζόταν ότι «… η αναγκαία μεταρρύθμιση, απαιτεί σταδιακή προσέγγιση και τη διαμόρφωση ενός χρονικού διαγγράμματος με ορίζοντα 5-10 έτών».
Παράλληλα η τότε ΕΟΚ διοργάνωνε και χρηματοδοτούσε σεμινάρια κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, με θέμα τη κοινωνική ασφάλιση και σκοπό τον ιδεολογικό αφοπλισμό τους.
Είχαν προηγηθεί βέβαια οι επιτροπές Προβόπουλου και Αγγελόπουλου (επί τρικομματικής ) και οι εκθέσεις τους. Στην έκθεση της επιτροπής Αγγελόπουλου μάλιστα έχουμε και ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση, όπου μαζί με τη υγεία, χαρακτηρίζεται «ημιδημόσιο αγαθό», αποδεικνύοντας έτσι και ποια θα είναι η σύνδεση των εξελίξεων στο ασφαλιστικό και με άλλους τομείς. Και προφανώς και την εκπαίδευση συνολικότερα.
Να υπενθυμίσουμε τις προτάσεις της επιτροπής Αγγελόπουλου:
«1. Προοδευτική εναρμόνιση των όρων λειτουργίας επιμέρους ταμείων, ώστε να δημιουρφηθούν σταδιακά οι προυποθέσεις ομαδοποίησης…»
2. Υπολογισμός της σύνταξης του ΙΚΑ με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας
3. Αυστηρή τήρηση των όρων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας
4. Αναθεώρηση των όρων για τη χορήγηση βαρέων και ανθυγιεινών
5. Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για καταβολή σύνταξης.»
Όλα αυτά το 1990. Ας κρατήσουμε, πέρα από λεπτομέρειες, τη φιλοσοφία της πρότασης. Την ίδια περίοδο, στην πρόταση του ΣΕΒ που προαναφέρθηκε, εισάγεται για πρώτη φορά η πρόταση για αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με «εθνική ή εργασιακή σύνταξη».
Τα στοιχεία αυτά δεν αναφέρονται παρά για ένα και μόνο λόγο: να αποδείξουν ότι το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση παρέλαβε «καμένη γή» είναι ψευδές και αποπροσανατολιστικό: οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αποτελούσαν πάγιο στρατηγικό στόχο του ελληνικού καπιταλισμού, τα τελευταία 25 χρόνια.
ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΕΛΙΚΑ »ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Το ίδιο το ερώτημα είναι επίσης αποπροσανατολιστικό. Και η ανακύκλωσή του δείγμα της βαθειάς συνδικαλιστικής και ιδεολογικής ήττας που έχει υποστεί το εργατικό κίνημα. Ήττα στην οποία οι διαχειριστικές λογικές έχουν καθοριστικό ρόλο.
Όλες οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε «κατάρρευση» το ασφαλιστικό (η ληστεία των αποθεματικών, η ανυπαρξία κρατικής συμμετοχής στα έσοδα των ταμείων, ο δυσβάσταχτος δανεισμός, οι πολιτικές εισφοροαπαλλαγής του κεφαλαίου, η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές κα) δεν αποτελούν τεχνοκρατικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αποτελούν τη μόνη πολιτική που μπορεί να ασκήσει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο ταξικό προσανατολισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απλά συνεχίζει στο ίδιο το μονοπάτι μονοσήμαντου ταξικού προσανατολισμού.
Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί ένα «εθνικό» πρόβλημα. Ήταν, είναι και θα είναι-και όχι μόνο στη χώρα μας- ένα ταξικό «πρόβλημα», ένα πεδίο «ποιος, ποιόν». Αποτελούσε και αποτελεί βασικό επίδικο της ταξικής πάλης και σε αυτή τη μάχη η κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατόπεδο, όπως και οι προηγούμενες.
Βεβαίως κα ενδιαφέρεται, εντός των κοινωνικών συμμαχιών που έχει συνάψει και φοβούμενη τη πολιτική φθορά και απαξίωση , να διαχειριστεί πιο ήπια το θέμα. Αυτό όμως αποτελούσε και άγχος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Γι αυτό και ο χρονικός ορίζοντας των «10 ετών» του 1990, έγινε 25ετία.
Η βασική φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου παραμένει,όπως και των προηγούμενων, η εξυπηρέτηση του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου και η βάρβαρη μετακύλιση της δικής τους κρίσης στο στρατόπεδο της εργασίας. Και δυστυχώς στην πολιτική δεν κρίνεσαι από τις προθέσεις σου, αλλά από το τι αντικειμενικά κάνεις!
TO »ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ» ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι ανατριχιαστικό. Βαθαίνοντας την ανατροπή που ξεκίνησε με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, οδηγεί σε συντάξεις-φιλοδωρήματα άθλιου επιπέδου και σε συνδυασμό με διατάξεις, απ’ αυτές που δεν απασχολούν τα ΜΜΕ, οδηγεί στην επί της ουσίας εξαφάνιση της κοινωνικής ασφάλισης.
♦ Οι νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη μοίραζαν τη χορηγούμενη σύνταξη σε δυο κομμάτια. Ενα κομμάτι για την περίοδο ασφάλισης που διανύθηκε μέχρι τις 31.12.2010, το οποίο υπολογιζόταν με τις παλιές διατάξεις, και ένα κομμάτι για την περίοδο ασφάλισης από την 1.1.2011 μέχρι τη μέρα συνταξιοδότησης, το οποίο υπολογιζόταν με τις νέες διατάξεις. Αυτές οι νέες διατάξεις εξαϋλώνουν τη σύνταξη, δεδομένου ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με το μέσο όρο ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου (και χαμηλότερους συντελεστές αναπροσαρμογής για κάθε έτος), ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώθηκαν δραματικά.
Το σχέδιο Κατρούγκαλου έρχεται να καταργήσει αυτό το διαχωρισμό της σύνταξης σε δυο κομμάτια. Οσοι θα συνταξιοδοτούνται πλέον θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού τους βίου (άρα οι συντάξιμες αποδοχές τους θα υποστούν τεράστια μείωση) και με τα νέα, εξαιρετικά μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα υποστούν τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις που θα έπαιρναν. Μειώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το 15%-30% που αναφέρουν οι «επίσημες αναλύσεις».
{Για παράδειγμα, εργαζόμενος που πρωτοασφαλίστηκε το 1981 και συνταξιοδοτείται το 2016 με 35 χρόνια ασφάλισης, με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη θα έπαιρνε σύνταξη για 29 χρόνια ασφάλισης (1981-2010) με το παλιό σύστημα και για 6 χρόνια ασφάλισης (2011-2016) με το νέο σύστημα. Το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης θα ήταν μειωμένο κατά 80% περίπου σε σχέση με το παλιό σύστημα. Με το σχέδιο Κατρούγκαλου, αυτός ο εργαζόμενος θα βγει στη σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης υπολογισμένα όλα με το νέο σύστημα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σύνταξή του θα υποστεί μείωση πολύ πάνω από 30%, σε σχέση με τη σύνταξη που υπολόγιζε να πάρει με βάση το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, γιατί θα μειωθούν δραματικά οι συντάξιμες αποδοχές του}.
♦ Οι νέοι εργαζόμενοι, όσοι πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1.1.2011, αλλά και αυτοί που είχαν λίγα χρόνια ασφάλισης μέχρι 31.12.2010, είχαν ήδη προγραφεί με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη. Αυτοί, όμως, θα αργήσουν να βγουν στη σύνταξη.
Για παράδειγμα, ένας που πρωτοασφαλίστηκε το 2011 και ήταν τότε 18 ετών, θα βγει στη σύνταξη το 2058 (τότε θα είναι 67 ετών). Κι αν εργάζεται συνεχώς, θα βγει στη σύνταξη το 2055 (62 ετών με 40 πλήρη έτη ασφάλισης). Αυτός δεν μπορεί να παράξει άμεσο δημοσιονομικό κέρδος.
Κέρδος μπορούν να παράξουν εκείνοι που θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια και έχουν το μεγαλύτερο διάστημα του ασφαλιστικού τους βίου πριν το 2011. Καταργώντας τον παλιό τρόπο υπολογισμού γι’ αυτό το κομμάτι της σύνταξης, θα μειωθούν δραματικά οι συντάξεις αμέσως. Από το 2016! Αυτό είναι το «μυστικό» του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά τα ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα παραμείνουν μέχρι το τέλος, όμως ακόμη κι αν παραμείνουν ως έχουν, δεν μπορούν ν’ αντισταθμίσουν την τεράστια μείωση που θα υποστούν οι συντάξεις.
♦ Ομως, το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν πετσοκόβει μόνο τις συντάξεις αυτών που θα βγουν στη σύνταξη το 2016 και τα αμέσως επόμενα χρόνια και έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου μέχρι 31.12.2010. Πετσοκόβει και τις συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη, όποτε και αν βγήκαν. Ολες οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα! Η σύνταξη που θα «δικαιούται» ο συνταξιούχος δε θα είναι αυτή που παίρνει (μετά τις μειώσεις της τελευταίας πενταετίας), αλλά αυτή που θα επανυπολογιστεί με το νέο σύστημα! Καταλαβαίνετε για τι μειώσεις μιλάμε σ’ αυτή την περίπτωση.
♦ Επειδή αυτός ο εφιάλτης δε θα μπορέσει να κρυφτεί το σχέδιο Κατρούγκαλου παίζει προπαγανδιστικά με την περιβόητη «προσωπική διαφορά». Η σύνταξη, λένε, δε θα περικοπεί, αλλά η διαφορά που θα προκύψει ανάμεσα στο ποσό της σύνταξης που θα βγει με τον επανυπολογισμό και στο ποσό της σύνταξης που παίρνει ο συνταξιούχος, θα εξακολουθήσει να δίνεται ως «προσωπική διαφορά», η οποία θα καταβάλλεται μέχρι το 2018, ενώ μετά θα απομειώνεται μέχρι η σύνταξη να εξομοιωθεί με τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, οι οποίες… θα αυξάνονται.
Οι «προσωπικές διαφορές» είναι δύο ειδών.
♦ Η πρώτη κατηγορία είναι η «προσωπική διαφορά» για τους ήδη συνταξιούχους, των οποίων οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα. Αν η συγκυβέρνηση επιθυμεί να μην πετσοκοπούν άλλο οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, προς τι ο αναδρομικός επανυπολογισμός των συντάξεων και ο χωρισμός τους σε δυο τμήματα, την «κανονική» σύνταξη και την «προσωπική διαφορά»; Θα μπορούσε απλώς να πει ότι οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις δε θίγονται, τελεία και παύλα. Αν δεν έχει σκοπό να πετσοκόψει τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις, γιατί να φορτώσει τον (υποστελεχωμένο) μηχανισμό των ασφαλιστικών ταμείων με το τεράστιο φορτίο του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα;
Η αλήθεια είναι άλλη: Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το τρίτο Μνημόνιο για το Ασφαλιστικό (0,25% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016) δε βγαίνουν χωρίς να περικοπούν οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις. Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι πώς ακριβώς θα γίνει η περικοπή. Η «προσωπική διαφορά», που θα παρουσιάζεται σαν χάρισμα στους συνταξιούχους, σαν κάτι που δεν το δικαιούνται αλλά το πήραν χαριστικά από τις παλαιότερες κυβερνήσεις, θα είναι μια δεξαμενή άντλησης περικοπών και τα επόμενα χρόνια.
♦ Η δεύτερη κατηγορία «προσωπικής διαφοράς» αφορά όσους θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα το 2016, το 2017 και το 2018. Οσοι συνταξιοδοτηθούν το 2016 θα πάρουν το μισό της διαφοράς, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2017 θα πάρουν το ένα τρίτο της διαφοράς και όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2018 θα πάρουν το ένα τέταρτο της διαφοράς. Εισάγεται, δηλαδή, ένα είδος μεταβατικής διάταξης, ώστε όσοι συνταξιοδοτηθούν την περίοδο 2016-18 να έχουν μικρότερες απώλειες σε σχέση με όσους θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι βέβαια καθόλου σίγουρο ότι στο τέλος θα παραμείνουν αυτές οι «προσωπικές διαφορές» (το πιθανότερο είναι, αν παραμείνουν, να είναι μικρότερες), όμως ακόμα κι αν παραμείνουν διαφέρουν όσο η νύχτα από τη μέρα από μια παλιά ασφαλιστική αρχή που έλεγε «δε θίγουμε ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», τα οποία ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα προσδιορίζονταν ως τα δικαιώματα εκείνων που θα έβγαιναν στη σύνταξη για μια πενταετία μετά το νέο ασφαλιστικό νόμο. Και βέβαια, και αυτές οι «προσωπικές διαφορές» θα αποτελούν δεξαμενή για περικοπές τα επόμενα χρόνια.
♦ Δεν είναι μόνο οι τεράστιες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Το σχέδιο Κατρούγκαλου φέρνει ανατροπές σε όλους τους τομείς. Ενδεικτικά: την επικουρική σύνταξη, τον κλάδο υγείας, το εφάπαξ, το ΕΚΑΣ.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΣΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Αφήνοντας στην άκρη το «κόλπο» με την «προσωπική διαφορά», που υποτίθεται ότι θα δοθεί σε κάθε παλιό συνταξιούχο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του με το νέο σύστημα, στεκόμαστε σ’ αυτά που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ 94Α/14.8.2015). Διαβάζουμε λοιπόν για το ασφαλιστικό σύστημα: «Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις και επίσης θα προβούν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξης του 1/4% του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2016». Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ το 2015 και περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
Χωρίς να έχει συμφωνήσει τίποτα με την τρόικα (η τρίτη αξιολόγηση δεν έχει καν αρχίσει), η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξασφάλισε ήδη την εξοικονόμηση του 2015, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης του 2016 και ότι απομένουν περίπου 700 εκατ. για το 2016, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εξασφαλιστεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα επικουρικά ταμεία κατά 1,5% (1% εργοδότες, 0,5% εργαζόμενοι).
Πώς υποτίθεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση τη συμφωνημένη εξοικονόμηση του 2015 και το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης του 2016; Τα ποσά από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πολύ μικρά (4,2 εκατ. το 2015 και 25,7 εκατ. ευρώ το 2016). Εκείνο που ισχυρίζεται η κυβέρνηση είναι ότι η εξοικονόμηση έγινε με την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές.
Τα 422 εκατ. ευρώ για το 2015 και 854 εκατ. ευρώ για το 2016), όμως, δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνημένες εξοικονομήσεις. Είναι ποσά που πρέπει να μεταβιβαστούν απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι να δημιουργήσουν «μαξιλάρι» για τις συντάξεις. Αυτό φαίνεται καθαρά στο Μνημόνιο. Μετά την αναφορά στη συμφωνία για εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016, προκειμένου να ενισχυθεί η «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» του συνταξιοδοτικού συστήματος, το Μνημόνιο συνεχίζει: «Οι αρχές έχουν ήδη αυξήσει τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στο 6% για τις κύριες συντάξεις τους και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% για τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου 2015».
Είναι ολοκάθαρο ότι είναι άλλο πράγμα η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας, που είχε ήδη γίνει όταν υπογράφτηκε το Μνημόνιο (ήταν στα προκαταρκτικά προαπαιτούμενα, που αφορούσαν το κλείσιμο της αξιολόγησης του δεύτερου «προγράμματος») και άλλο οι εξοικονομήσεις για το 2015 και το 2016, που πρέπει να γίνουν με νέα μέτρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο τοποθετούσε την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού τον Οκτώβρη του 2015, με στόχο κάποιες από τις ρυθμίσεις του να προλάβουν να εφαρμοστούν το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου και να εξασφαλίσουν τη συμφωνημένη εξοικονόμηση. Το χρονοδιάγραμμα, βέβαια, άλλαξε καθώς μεσολάβησαν εκλογές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διάφορων προαπαιτούμενων. Και οι δανειστές αντιλήφθηκαν ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να τα περάσει όλα μαζί και δέχτηκαν το Ασφαλιστικό να πάει μερικούς μήνες πίσω.
Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι οι τροϊκανοί δε θ’ απαιτήσουν να εξασφαλιστεί και ό,τι μένει από την εξοικονόμηση του 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ για το 2016. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, που δε θα μπορέσει να καλυφθεί ακόμα και αν η τρόικα συμφωνήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.
Πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό που –επαναλαμβάνουμε- είναι συμφωνημένο με το Μνημόνιο; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τη μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Μόνο αυτή η μείωση μπορεί να αποδώσει άμεσα τα λεφτά που έχουν συμφωνήσει.
«ΕΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ» ΚΑΙ ΕΝΑΣ -ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ- ΕΠΙΛΟΓΟΣ
«Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου».
Αυτά αναφέρει το σχέδιο Κατρούγκαλου στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Εννοιολογικοί προσδιορισμοί». Και μόνο η αναφορά σε «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, όσο το δυνατόν εγγύτερο…» στις σημερινές συνθήκες αποτελεί πρόκληση.
Ομως, η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα είναι, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, της τάξης των 70-100 ευρώ. Οχι μόνο για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1.1.2011, όπως προέβλεπαν οι νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, αλλά για όλους πλέον, αφού το σχέδιο Κατρούγκαλου επεκτείνει τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη σε όλους τους εργαζόμενους.
Η ανταποδοτική σύνταξη των 70-100 ευρώ το μήνα απέχει πολύ ακόμα και από το βασικό μισθό των 411 ευρώ που ισχύει σήμερα για εργαζόμενους μικρότερους των 25 ετών.
Αποτελεί συνειδητό ψέμα ότι η ανταποδοτική σύνταξη είναι κοντά στο υπάρχον επίπεδο μισθού.
Απουσιάζει εντελώς η θεωρητική-ιδεολογική στήριξη μιας επιθετικής , και όχι αμυντικής επιχειρηματολογίας για το ασφαλιστικό.
ΜΜΕ, «ειδήμονες» , κυβέρνηση και κόμματα της παλαιομνημονιακής πολιτικής αποσιωπούν το κυριότερο: οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου.
Αντίθετα οι πολιτικοοικονομικές ελίτ, αφού καταλήστεψαν επί δεκαετίες τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού μετέτρεψαν ακόμα κι αυτό το μικρό κομμάτι του εργατικού ιδρώτα που πήγαινε σε ασφαλιστικές εισφορές, σε δανεικά κι αγύριστα για τους καπιταλιστές, αφού έκαναν κοινωνική πολιτική σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, αφού επέτρεψαν (και εξακολουθούν να επιτρέπουν) στους καπιταλιστές να εισφοροδιαφεύγουν και να εισφοροκλέβουν, αφού με το PSI ξετίναξαν ό,τι είχε απομείνει ως αποθεματικά, έρχονται τώρα και μας λένε ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με συντάξεις που μετά βίας θα φτάνουν (συνολικά, «εθνική» και «ανταποδοτική») τα 200 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατών. Έρχονται και χαράζουν μια πολιτική διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, τα υποζύγια της φορολογίας, δεν δικαιούνται τίποτα λιγότερο από πλήρη ασφάλιση για όλους και πλήρη χρηματοδότησή της από τους καπιταλιστές και το κράτος τους.
Οποιαδήποτε άλλη λογική, που μετατρέπει ένα πολιτικό ζήτημα σε τεχνοκρατικό-διαχειριστικό, που θεωρεί το «πρόβλημα των ταμείων» ως «αντικειμενικό» -ξεχνώντας ότι στη πολιτική και στο συνδικαλισμό δεν υπάρχει καμία «αντικειμενικότητα», αλλά αντίθετα κυριαρχεί το ταξικά υποκειμενικό- αφοπλίζει το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, λειτουργεί, πέρα από προθέσεις, σαν περιβάλλον ήττας και συμβιβασμού.
Στη πολιτική και στο συνδικαλισμό, όταν αποδεχτείς την «αντικειμενικότητα» του αντιπάλου, έχεις ήδη ηττηθεί.
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016
ΠΗΓΗ:
http://iskra.gr

ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΥΠΟΚΡΙΣΊΑΣ




Τα Νόμπελ ανθρωπιάς , που μοιράζουν κάποιοι, ειρωνευόμενοι όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά των κέντρων ( φύλαξης - φιλοξενίας - γκέτο), ας τα κρατήσουν για τους ίδιους, για τη φιλοξενία που έχουν προσφέρει σε οικογένειες προσφύγων !!! Δεν είδα καμιά αίτηση αποδοχής φιλοξενίας σε σπίτια από κανέναν τους . Ας αφήσουν λοιπόν την υποκρισία και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και ας δούμε πράξεις από αυτούς. ΝΟΜΠΕΛ για εσάς, που μετατρέψατε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού σε ΝΑΙ και στηρίζετε νέα μνημόνια , αυτή τη φορά << αριστερά μνημόνια >> συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική σας σε βάρος του λαού μας . ΝΟΜΠΕΛ για την δήθεν << αριστερή>> κυβέρνηση σας, που ψηφίζει νόμους που ξεσπιτώνουν οικογένειες . ΜΟΜΠΕΛ για την δήθεν<<αριστερή>> κυβέρνηση σας, που ψηφίζει μέτρα εξόντωσης για ελεύθερους επαγγελματιες και αγρότες. ΝΟΜΠΕΛ για την δήθεν <<αριστερή>> κυβέρνηση σας, ξεπουλάει κάθε δημόσια περιουσία και φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τον λαό , αλλά εσείς τσιμουδιά . ..... Ούτε μια σταγόνα δάκρυ για τα παιδιά μας που μεταναστεύουν...... Εσείς λοιπόν , εμφανίζεστε τώρα για να επιτεθείτε στους συμπολίτες σας για την ανησυχία και τον φόβο που δικαιολογημενα έχουν . Φόβο που δηλώσεις υπουργών σας καλλιεργούν. Βλέπε( Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2015 Μουζάλας: Υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών ). Πάρτε πρώτα θέση για όλα τα παραπάνω προβλήματα που έχετε φορτώσει την κοινωνία και σταματήστε να ρίχνετε λάδι στη φωτιά , με τα ειρωνικά σας σχόλια.