ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΔΙΑΦΗΜIΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ BLOG












ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: Τρέλανε 700.000 Έλληνες χρήστες του Facebook...





ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: Τρέλανε 700.000 Έλληνες χρήστες του Facebook...


 

ΓΣΕΒΕΕ: Χάθηκαν 140 εκ. ευρώ από τα Ταμεία Ανέργων και Κοινωνικού Τουρισμού του Ο.Α.Ε.Ε.



«Η κυβέρνηση κωφεύει» 
Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η ΓΣΕΒΕΕ για να διαπιστώσει πού πήγαν περίπου 140 εκατ. ευρώ, τα οποία - όπως καταγγέλλει - λείπουν από το Ταμείο Ανέργων και το Ταμείο Κοινωνικού Τουρισμού του Ο.Α.Ε.Ε, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεση του Ο.Α.Ε.Δ.για να τα χορηγήσει στους άνεργους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και στον κοινωνικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ανακοίνωσε ότι η Συνομοσπονδία «θα προβεί σε χρήση νομικών και ένδικων μέσων για...
να διαπιστώσει πού είναι αυτά τα ποσά».

«Η κυβέρνηση κωφεύει»

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, στην ομιλία του, επισήμανε ότι έχουν περάσει 10 μήνες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, όμως ο πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί ακόμη τα Προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για να ακούσει τις απόψεις τους.

Ο Γ. Καββαθάς τόνισε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι μιλάνε για ανάπτυξη μέσα από της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι άμεση, ενώ «η κυβέρνηση βλέπει μόνο μεγάλους επενδυτές».  Επέκρινε την κυβέρνηση ότι κωφεύει απέναντι στα στοιχεία της Ε.Ε, βάσει των οποίων το 85% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούνται στις μικρές επιχειρήσεις.

«Πότε θα «ωριμάσουν» οι νέες επενδύσεις για να γίνουν, αν γίνουν, και τι ανάπτυξη και απασχόληση θα φέρουν; Σε ένα, σε δυο χρόνια; Και 200.000 θέσεις εργασίας να φέρουν τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 1,3 εκ. που θα παραμείνουν άνεργοι;» διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει προσχηματικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά δέχεται τις «συμβουλές» μιας πανσπερμίας «άσχετων», περίεργων, και διαπλεκομένων».

Ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία ζήτησε από τις τράπεζες και την κυβέρνηση άλλη διευθέτηση δανείων και άλλη πολιτική χρηματοδότησης. «Ήταν αρνητικές για όσους δεν έχουν ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα, όσοι είναι στον Τειρεσία. Απαντήσαμε με προώθηση της ιδέας της Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων με τη συνένωση σε κοινό δίκτυο των 13 Συνεταιριστικών Τραπεζών» πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κτυπάει στην ουσία το συνδικαλιστικό κίνημα, με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια, αφού η ΓΣΕΒΕΕ ενισχύεται οικονομικά από τα επιμελητήρια.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Συνομοσπονδία για τις καθυστερούμενες εισφορές στον ΟΑΕΕ πρότεινε το «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των οφειλών, ελεύθερη επιλογή κλάσεων για τα επόμενα δύο χρόνια και επαναφορά όταν μπορέσει ο ασφαλισμένος. Ομοίως, οι οφειλές για την έξοδο στη σύνταξη πρέπει να διευθετηθούν πιο απλά και ευνοϊκά γιατί δεν μπορούν πολλοί συνάδελφοι να βγουν στη σύνταξη.

Παράλληλα, επισήμανε το αίτημα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ανεξάρτητα αν δεν μπορούν να καταβάλουν την εισφορά.

Ανέφερε, επίσης, ότι προωθείται κοινωνικό δίκτυ προστασίας και παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών ιατρείου σε κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ προς πάσχοντες συναδέλφους για την κάλυψη ορισμένων βασικών αναγκών τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Από enet

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ



ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
 ΦΘΗΝΟΥΣ ΕΥΕΛΙΚΤΟΥΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ
«ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ» ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
(Με αφορμή το πρόγραμμα «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ» που προωθεί το επιμελητήριο Πιερίας)

    Συνεπής το επιμελητήριο Πιερίας στις ευρωενωσιακές και κυβερνητικές κατευθύνσεις της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και τις αξιώσεις του κεφαλαίου, της μεγαλοεργοδοσίας στην χώρα μας, προωθεί προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και φτώχειας. Το λεγόμενο πρόγραμμα «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ»  που προωθεί και βάζει σε εφαρμογή και το επιμελητήριο Πιερίας αποτελεί ένα νέο αντιδραστικό εργαλείο που στο όνομα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας εξασφαλίζει τζάμπα, φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους μεγαλοεργοδότες, μεγαλοεπιχειρηματίες.
     Πρόκειται για πρόγραμμα πεντάμηνης επιδοτούμενης απασχόλησης με την μορφή σεμιναρίων, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για άνεργους νέους απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ ή της υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης από την μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική.
     Η ανεργία είναι σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Το ίδιο το σύστημα δημιουργεί τις στρατιές ανέργων, αφού η εργατική δύναμη στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα που εκμεταλλεύεται ο εκάστοτε εργοδότης-καπιταλιστής για να συσσωρεύει κέρδη.
    Σε αυτή την κατεύθυνση δρουν και τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης, σεμιναρίων, πρακτικής άσκησης που σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης από την μια στοχεύουν να εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό, δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην μεγαλοεργοδοσία και από την άλλη προσπαθούν να χειραγωγήσουν την εργατική τάξη ώστε να μην διεκδικεί, να μην απαιτεί, να αποδέχεται όλο και λιγότερα, αξιοποιώντας το φόβο, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα που δημιουργεί η πολιτική διαχείρισης του συστήματος, από τα αστικά κόμματα, τα κόμματα της πλουτοκρατίας.
     Οι άνεργοι, οι νέοι, αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να αναδείξουν τον χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων και να τους τα γυρίσουν πίσω. Οι άνεργοι δεν είναι αναλώσιμοι κι ούτε έχουν ζωή με ημερομηνία λήξης. Από αυτήν την σκοπιά πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να απαιτήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης τους και παράλληλα δουλειά με πλήρη εργασιακά μισθολογικά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με τα μέλη και τα στελέχη του, που δρουν μέσα από το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα της οργάνωσης και πάλης των ανέργων και των εργαζόμενων μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα ώστε να αναχαιτιστούν αποτελεσματικά όλα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και να οργανωθεί η αντεπίθεση με όρους λαϊκής αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής συμμαχίας.
        Επίσης η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ  καλεί όλους τους ανέργους και εργαζόμενους του Νομού να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Μαΐου στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Κατερίνης

Τ.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση casting για κινηματογραφική ταινία


Αναζητούμε
Γ
υναίκες
και
Ά
νδρες
ερμηνευτικής ηλικίας 30-65 ετών
επαγγελματίες ή μη, για
κινηματογραφική ταινία
που θα γυριστεί τον ερχόμενο Ιούλιο στο Λιτόχωρο Πιερίας.  
Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της
Κυρ
ιακής 28 Απριλίου στο
Δημαρχείο του δήμου Δίου-Ολύμπου (ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου).

Για
περισσότερες πληροφορίες
οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούνε να καλέσουν το 698 929 3017 (Δημήτρης Μανουσιάκης) ή μέσω μέιλ στο marmagafilm@gmail.com

 Με εκτίμηση,
η ομάδα παραγωγής

προετοιμασία για την Κυριακή των Βαίων στον Άγιο Γεώργιο Κολινδρού











ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΟΣΔΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΓΡΟΤΕΣ  ΠΙΕΡΙΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ ΥΠΟΒΑΛΤΕ
ΟΣΔΕ 2013, ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
(ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΕΑΣ Πιερίας, Χατζόγλου 48)
(ΒΕΡΟΙΑ: Πραξιτέλους 2& Θεσ/νίκης)
Καλούνται από την προσεχή Δευτέρα 29 Απριλίου,  οι Αγρότες (Γεωργοί, Κτηνοτρόφοι) του Νομού Πιερίας: Κάτοχοι Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης και  Ενταγμένοι στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, (Εξισωτικής Αποζημίωσης, Βιολογικής γεωργίας, Βιολογικής κτηνοτροφίας,     Μείωση νιτρορύπανσης γεωργικής εκμετάλλευσης) και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων-Εκτροφών να προσέρχονται στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στην οδό Χατζόγλου 48, στην Κατερίνη, στο κτίριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας, ή για την Βόρεια Πιερία στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγινίου και  για τη Νότια Πιερία στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας για: την Υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΣΔΕ 2013, Υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας /Εκτροφής ΕΛΓΑ Έτους 2013. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και  καθορισμό ραντεβού:  23510-46858  και 23510-26234 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pas_kat@otenet.gr. Επίσης στην Ημαθία να προσέρχονται οι δικαιούχοι αγρότες στην οδό Πραξιτέλους 2 & Θεσσαλονίκης (Έναντι super market ΓΑΛΑΞΙΑ), στην Βέροια, να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:  23310-76488 και 23310-76478 και e-mail:  pas_ver@otenet.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ



Το Ν.Σ. Πιερίας της ΚΝΕ την Κυριακή 28 Απρίλη και ώρα 7:30μμ στην πλατεία δημαρχείου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την εργατική πρωτομαγιά, το πρόγραμμα θα περιέχει αναφορά στα γεγονότα του Μάη το 1886, αναφορά στις ματωμένες πρωτομαγιές, ποιήματα, προβολή βίντεο.
Μέσα από την εκδήλωση σκοπός είναι οι νέοι που θα έρθουν να ακούσουν για τους αγώνες της εργατικής τάξη να αντιληφθούν την πρωτοπορία της, να δοθεί απάντηση στο ιδεολόγημα που λέει ότι δεν αγωνιζόμαστε επειδή δεν γίνετε τίποτα, να καταλάβουν οι νέοι από εργατικές λαϊκές οικογένειες που θα βρεθούν εκεί πως ο καπιταλισμός δεν γίνετε ανθρώπινος, πρέπει να τον ανατρέψουν και να οικοδομήσουν μια άλλη εξουσία και οικονομία, το Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός.

ΒΙΒΛΙΟ- ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ-


Εικοσιπέντε άνθρωποι ελέγχουν την αγορά εργασίας!



Ρούλα Σαλούρου
«Όλη η Ελλάδα, Μανωλάδα». Κάπως έτσι περιέγραψε την κατάσταση της ανασφάλιστης, παράνομης εργασίας όχι μόνο αλλοδαπών αλλά και Ελλήνων στη χώρα μας, ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ Μάρκος Τούντας.
Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ για την ανασφάλιστη εργασία δεν καταδεικνύουν απλώς το μέγεθος του προβλήματος (τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι, αφού οι έλεγχοι του ΙΚΑ για τον Μάρτιο τοποθετούν στο 40,5% την «μαύρη» εργασία»). Καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς όλων όσοι υποστηρίζουν ότι γίνεται προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης στην ελληνική αγορά εργασία. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από το 2009 έως το τέλος του 2012, οι έλεγχοι της ειδικής υπηρεσίας του ταμείου μειώθηκαν δραματικά. Συγκεκριμένα, από 107.115 επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε το 2009 η ΕΥΠΕΑ, σε  κοινές και οικοδομικές επιχειρήσεις, αυτοί μειώθηκαν σε 46.730 ελέγχους το 2012 που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 56%! Ειδικά στις κοινές επιχειρήσεις η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού από 48.583 ελέγχους το 2010, έπεσαν σε 18.085 το 2012 (μείωση κατά 63%)…
Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος, για να ελεγχθεί το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, θα πρέπει ο κάθε ένας από τους μόλις 25 ελεγκτές της ΕΥΠΕΑ,  να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.
Οι μόλις 25 ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας. Οι 17 από αυτούς, βρίσκονται στην Αθήνα και οι υπόλοιποι μοιράζονται σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι ελεγκτές, διαθέτουν μόλις τρία αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους. Όπως κατήγγειλε χθες, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται μόνο με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα εκτός έδρας των ελεγκτών.
Το… πολυδύναμο αυτό τμήμα, πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά ελέγχους. Οι οποίοι εκτός από μειωμένοι, ήταν και αποκαλυπτικοί. Από τους 7.959 εργαζόμενους που ελέγχθηκαν βρέθηκαν οι 2.295 να είναι αδήλωτοι. Συνολικά, η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων του ΙΚΑ, πραγματοποίησε ελέγχους σε 1.891 επιχειρήσεις. Από αυτές, περισσότερες από τις μισές, οι 979 επιχειρήσεις, απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, ενδεικτικό της τεράστιας διάστασης που έχει λάβει το πρόβλημα. Ήτοι, τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι και μία στις δύο επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να τους δηλώνουν στο ΙΚΑ.
Σε ελέγχους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη, σε 16 επιχειρήσεις φασόν, στις περιοχές Πατήσια, Βοτανικός και Ν. Ιωνία βρέθηκαν 200 εργαζόμενοι, όλοι τους αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 111 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό 55%)!
Όπως αποκάλυψαν οι συνδικαλιστές, ακόμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, μικρή επίδραση ασκούν στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, αφού πολλά από αυτά χαρίζονται.
Εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η ΕΥΠΕΑ καλείται να αντιμετωπίσει και τις επιθέσεις είτε από εργοδότες, είτε από μπράβους, είτε ακόμα και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που αντιδρούν στους ελέγχους φοβούμενοι ότι κινδυνεύουν οι δουλειές τους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας καταρρέουν. Μάλιστα, για να πληρωθούν και αυτόν τον μήνα οι συντάξεις στην ώρα τους, στις 29 Απριλίου, το ΙΚΑ θα προχωρήσει σήμερα σε μια επανάληψη του εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο ταμείο.
Μαζί με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, η ανασφάλιστη – «μαύρη εργασία»  επιδρά καθοριστικά στην οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος.
Το πρώτο δίμηνο του  2013 τα έσοδα του ΙΚΑ υποχώρησαν κατά 24,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011. Συγκεκριμένα, από τα 2,293 δισ. ευρώ στα 1,724 δισ. ευρώ φέτος, λιγότερα κατά 569 εκατομμύρια ευρώ.
Η εικόνα συμπληρώνεται από τη συρρίκνωση του προσωπικού. Από 11.000 υπαλλήλους το 1985 σήμερα εργάζονται λιγότεροι από 6.000 υπάλληλοι. Κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο θέμα της απονομής συντάξεων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί ξεπερνούν τις 156.000 με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να φτάνει έως και τα δύο χρόνια.
Πηγή: capital

“Ποιοί δρόμοι ανοίγονται μπροστά στους νέους”


Τα αποτελέσματα των, ξεχασμένων πια, φοιτητικών εκλογών την προηγούμενη βδομάδα που ανέδειξαν για πολλοστή φορά πρώτη δύναμη τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εν μέσω οικονομικής εξαθλίωσης και ανεργίας δεν έδειξαν να διαφοροποιούν τον χαρακτήρα των φοιτητικών εκλογών σε σχέση μ’ αυτόν που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν είναι οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους που αντιστέκονται σθεναρά χρόνια τώρα σε χαρακτηρισμούς η διαπιστώσεις περί κινήματος στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά η μαζική απουσία της νεολαίας από κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις.
Κι αναρωτιέται κανείς μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον ποιο μέλλον μπορεί να επιφυλάσσεται σε νέους που μοιάζει, προς το παρόν, να μη το διεκδικούν δυναμικά.
Ο Δ.. Γληνός, πριν από περίπου ογδόντα χρόνια (1932), προσπαθούσε να απαντήσει στο ερώτημα «ποιοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά στους νέους».
«Μ ερωτάτε να σας πως κι εγώ, ποιοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά σας και φυσικά, ποιον απ’ όλους θα σας συμβούλευα ν’ ακολουθήσετε. Ίσως αρμοδιότεροι απ’ όλους εμάς της ώριμης γενιάς, είσαστε εσείς οι ίδιοι, για ν’ απαντήσετε σ’ αυτό το ερώτημα. Γιατί το αντίκρισμα της ζωής, που ζείτε τώρα σείς στα είκοσι χρόνια σας και στη σημερινή κρίσιμη θέση του κόσμου, εμείς δεν το ζήσαμε και ούτε μπορούσαμε να το ζήσουμε, όταν είμαστε στη δική σας θέση στα πανεπιστημιακά θρανία. … Ν’ ακολουθήσετε τη φωνή της συνείδησής σας, γιατί μέσα σ’ αυτή θα μιλάει και κάτι πλατύτερο από το άτομό σας, η κοινωνική και ταξική συνείδηση, που ζει χωρίς άλλο μέσα σας.
Οι δρόμοι που ανοίγονται σήμερα μπροστά σας, δεν είναι πολλοί, είναι δυο. Είτε θελήσετε να τους αναγνωρίσετε είτε όχι, είτε προσπαθήσουν να σας τους κρύψουν μέσα στην ομίχλη ιδεαλιστικών σοφισμάτων, οι δρόμοι που ανοίγουνε μπροστά σας είναι και μένουνε δυο: ή θα πάτε με το μέρος της συντήρησης και της αντίδρασης ή θα πάτε με το μέρος της επανάστασης. Tertium non datur.
Μα θα μου πείτε: τι δουλειά έχουμε μεις με την αντίδραση ή την επανάσταση; Πολιτικάντηδες ήρθαμε να γίνουμε; Ήρθαμε να σπουδάσουμε μιαν επιστήμη και να ζήσουμε έπειτα στην κοινωνία με την άσκηση της επιστήμης αυτής. Τι δουλειά έχει η επιστήμη μας με την πολιτική;
Αλήθεια υπάρχουν άνθρωποι που θα σας μιλήσουν με φρίκη και αηδία και με έσχατη περιφρόνηση για την «πολιτική» και θα σας ξορκίσουν να μην έχετε καμιά σχέση μ’ αυτή την κατάρα του καιρού μας, την πολιτική, που χώνει σαν το Μεφιστοφελή την ουρά της στην καθαρή φιλοσοφία, στην καθαρή επιστήμη, στην καθαρή τέχνη και τα μολύνει όλα….
Εγώ πάλι πιστεύω πως είναι των αδυνάτων αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς οποιοδήποτε κλάδο της ανθρώπινης πνευματικής ενέργειας από την πολιτική. Γιατί ο άνθρωπος, ούτε σαν άτομο(που ουσιαστικά δεν υπάρχει) ούτε σαν σύνολο, μπορεί να μεταβληθεί ποτέ σ’ ένα απλό και μόνο θεωρητικό πλάσμα. Ζωή σημαίνει ενέργεια και τρόπος ενέργειας. Τρόπος ενέργειας σημαίνει πολιτική, είτε συνειδητή είτε όχι. Γιατί δεν υπάρχει ενέργεια του ανθρώπου που δεν είναι κοινωνικά καθορισμένη. Ο τρόπος λοιπόν που πραγματώνεται η ομαδική βούληση, είτε μέσα στις ομαδικές είτε μέσα στις ατομικές ενέργειες, είναι πολιτική, αφού στον έναν τρόπο μπορεί να αντιταχθεί άλλος τρόπος. …
… Για θέσετε παρακαλώ το ερώτημα, ποια είναι η σχέση που κάθε φορά, σε κάθε ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας υπάρχει ανάμεσα στο «είναι», στο «νοείν» και στο «πράττειν»; Η μόνη απάντηση που μπορείτε να έχετε σε μια αντικειμενική έρευνα του προβλήματος αυτού είναι πως σε κάθε στιγμή της ιστορικής διαδρομής, σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία, το «είναι», το «νοείν» και το «πράττειν» είναι αλληλένδετα αλληλοεξαρτημένα. Το «είναι», δηλ. οι αντικειμενικοί όροι της ανθρώπινης ζωής καθορίζουνε τη γνώση και αυτή οδηγεί στην πράξη, που από την άλλη μεριά κι αυτή είναι κάθε φορά το κίνητρο και το κριτήριο της γνώσης. Και η πράξη πάλι με τη γνώση μαζί επιδρούνε απάνω στην πραγματικότητα και τηνε μεταβάλλουν.
Γι’ αυτό και όταν αλλάζουν οι αντικειμενικοί όροι και δημιουργιέται μια νέα γνώση και βγαίνει ένα καινούριο πρέπει, ξεσπάει η αντίθεση με το παλιό και δημιουργιέται η ανάγκη μιας καινούριας σύνθεσης. Γι’ αυτό και η τάξη που άρχει κάθε φορά θέλει από τη μια μεριά να μονοπωλεί και να κοντρολάρει τη γνώση, δηλαδή την επιστήμη, και από την άλλη μεριά να χωρίζει απ’ αυτή το «πρέπει» (το «πρέπει» που της συμφέρει) και να το ανάγει σε θεία καταγωγή…
Αν αυτό είναι έτσι, τότες η αντίληψη που περιορίζει την έννοια της επιστήμης στην κατάχτηση μιας περιορισμένης περιοχής του επιστητού, ξεχωρισμένης με σινικά τείχη από κάθε γενική επισκόπηση του επιστητού και από την άλλη μεριά χωρίζει με στεγανά και αδιαπέραστα χωρίσματα την επιστήμη από τη ρύθμιση της ζωής, η αντίληψη λοιπόν αυτής της «καθαρής επιστήμης» είναι και αυτή μια πολιτική αντίληψη της επιστήμης. Οπερ έδει δείξαι.
Δικαιούμαστε λοιπόν σ’ αυτή την αντίληψη της επιστήμης ν’ αντιτάξουμε τη δική μας, που δεν χωρίζει την επιστήμη από τη ρύθμιση της ζωής…
Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή η σπουδή της επιστήμης είναι αναπόσπαστα ενωμένη με γενική θεώρηση της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Και η γενική αυτή θεώρηση είναι μια επιστημονική φιλοσοφία.
Επιστήμονας χωρίς τέτια γενική επιστημονική κοσμοθεωρία είναι ένας απλός δεξιοτέχνης, ένας επαγγελματίας, πολύ κατώτερος από έναν εργάτη, γιατί ο τελευταίος, όταν είνε συνειδητός έχει, έστω και στις γενικές γραμμές, την επιστημονική θεώρηση του κόσμου…
Αλήθεια! Σκεφτείτε λιγάκι. Από πού έρχεστε σεις; Από ποια κοινωνικά στρώματα; Που ανήκετε; Το μεγαλύτερο πλήθος από σας είναι φτωχά παιδιά. Η αστική τάξη βέβαια υψώνει μπροστά στα μάτια όλων σας το τίμημα της προδοσίας: θέσεις κρατικές, πελατεία, αξιώματα, τίτλους, για να γίνετε οι πνευματικοί στυλοβάτες της. Ένα τραγικό παιδομάζωμα! Έτσι και οι γιανίτσαροι γίνονταν οι πιο φανατικοί διώχτες των χριστιανών, όπως τα παιδιά των φτωχών, που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια και αλλάζουν κοινωνική κατάσταση, γίνονται οι πιο φανατικοί αντιδραστικοί.
Αν όμως ακούσετε τι σας λέει κατάβαθα το αίμα σας, δε θ’ αλλαξοπιστήσετε, δε θα προδώσετε την τάξη σας. Θα πάτε με το μέρος των φτωχών και θα αγωνιστείτε και σεις για να θεμελιώσετε τη νέα ζωή.
Και τότε θα βαδίσετε με βήμα ακλόνητο στο μόνο δρόμο που αληθινά ανοίγεται μπροστά σας»
Δημήτρη Γληνού «Εκλεκτές σελίδες», εκδ. Στοχαστής, 1975
Πηγή : Dies brumalis

Η Π.Ε.Πιερίας στην εκδήλωση του Ελληνορωσικού Κέντρου Πολιτισμού Κατερίνης «Άντον Τσέχωφ»


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                              Κατερίνη,  26     Απριλίου  2013



                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ







Mε το Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, συναντήθηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 230 χρόνια ιστορίας του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας  και αρχείων με θέμα τη Ρωσική συνεισφορά στην ανάπτυξη του τόπου, που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Κέντρο Πολιτισμού Κατερίνης «Άντον Τσέχωφ»,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.


Την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον κ. Αλεξέι Ποπόβ  στους χώρους της έκθεσης φωτογραφίας. Στις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ενίσχυση και προβολή του τουρισμού και συγκεκριμένα του θρησκευτικού τουρισμού στη ρωσική τουριστική αγορά,  αναφέρθηκε ο  Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, παρουσιάζοντάς του τα θρησκευτικά μνημεία, που μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει στην Πιερία. Ο  κ. Ρουκάς  δεν παρέλειψε να επισημάνει και το ρόλο του  αθλητικού  τουρισμού-που μπορεί να αναδειχθεί και  μέσω του  αθλήματος της πάλης- στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και κατ΄επέκταση στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.




Επίσκεψη μαθητών του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                     Κατερίνη,  26   Απριλίου 2013



                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



   
                     
Μαθητές του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης συνοδευόμενοι από   τις καθηγήτριες κ. Ευρυδίκη Σαρρή  και κ.  Ευδοκία Μαντονίτσα  επισκέφθηκαν τη  Διεύθυνση  Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας .


Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Διεύθυνσης και ιδιαίτερα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ηλεκτρονικούς  υπολογιστές των θεωρητικών εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.


Οι αρμόδιοι υπάλληλοι  εξήγησαν στους μαθητές τη  διαδικασία για την απόκτηση άδειας οδήγησης και συζήτησαν μαζί τους θέματα οδικής ασφάλειας.


Ακολούθησε συζήτηση στην οποία ξεχώρισαν οι εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών και οι τοποθετήσεις τους.


Η επίσκεψη των μαθητών  έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος « ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ- ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ».


Η Διεύθυνση  Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συγχαίρει τους υπεύθυνους καθηγητές και τους μαθητές για αυτή την πρωτοβουλία και είναι στη  διάθεση των υπευθύνων της εκπαίδευσης του νομού για παρόμοιες ενέργειες.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου Scuola Ginmaziala "Mihail Drumes" της Ρουμανίας στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης



Στις 17 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου Scuola Ginmaziala "Mihail Drumes" από την πόλη Bals της Ρουμανίας στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης. Η επίσκεψη οργανώθηκε στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος συνεργασίας "Pasi spre Europa Sudica - Steps towards Southern Europe".
Στην Ρουμάνικη αποστολή συμμετείχε ομάδα καθηγητών, μαθητών και γονέων που συνοδεύονταν από τη Διευθύντρια του σχολείου Mihail Drumes κ. Miinescu Corina Mianda και τις συντονίστριες του προγράμματος κ. Tabarta Elena και κ. Costache Mirela.
Η υποδοχή του Ρουμάνικου σχολείου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΠΑ.Λ., από το Διευθυντή του σχολείου κ. Κύριλλο Τσερμπάκ, καθώς και τους Υπεύθυνους των Τομέων, κα. Θεοδώρα Βάσιου, κα Ιφιγένεια Πάσχου και κο Δημήτριο Σιδηρόπουλο.
Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του Ρουμάνικου σχολείου, μέσα από την οποία δόθηκαν σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη δομή του σχολείου Michail Drumes, καθώς και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Ακολούθησε η παρουσίαση του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης από το Διευθυντή του σχολείου και την καθηγήτρια κα Καραματσούκη Αγγελική. Προβλήθηκαν πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που αφορούν το νομό Πιερίας, μια σύνοψη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με το Επαγγελματικό Λύκειο, τους τομείς, τις ειδικότητες και τα εργαστήριά του.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους των εργαστηρίων, και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών.
Ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης
Τσερμπάκ Κύριλλος




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η ημερίδα του ΥΜΑΘ

Θ. Καράογλου: «ο Θερμαϊκός δεν είναι μόνο η «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης»


Ο ΥΜΑΘ συναντήθηκε με το Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου και επισκέφτηκε το Διεθνές Ίδρυμα «Μέγας Αλέξανδρος»
Η πόλη της Κατερίνης ήταν ο δεύτερος σταθμός της εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ με θέμα «Θερμαϊκός, η θάλασσα δίπλα μας», σκοπός της οποίας είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής και προστασίας του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που συγκάλεσε στο Διοικητήριο ο Υπουργός κ. Θεόδωρος Καράογλου στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά και της αντίστοιχης ημερίδας που διοργανώθηκε πάλι από το ΥΜΑΘ στις 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Καράογλου, πρόθεση του Υπουργείου είναι να διοργανώσει ανάλογες δράσεις σε όλους τους Νομούς που σχετίζονται με τον Θερμαϊκό Κόλπο.
«Το οφείλουμε στα παιδιά μας γιατί ο Θερμαϊκός δεν είναι μόνο η «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα σημαντικό, όσο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο αποτελεί πεδίο άσκησης αλιευτικών, τουριστικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο ΥΜΑΘ, επισημαίνοντας πως μέσα από παρόμοιες δράσεις, στόχος του ΥΜΑΘ είναι η δημιουργία περιβαλλοντικών αρχών που θα εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα προωθούν καθημερινά τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Σύνθημα μας είναι ένα. Ο Καθένας χωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε να σώσουμε τον Θερμαϊκό. Όσο το νερό αποτελεί τη βασική πηγή της ζωής, τόσο η προστασία του υδάτινου σώματος του Θερμαϊκού δεν είναι πια επιλογή, αλλά ανάγκη για την επιβίωση του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως «το θαλάσσιο περιβάλλον δεν ξαναδημιουργείται».
Για αυτό το λόγο έκανε ειδική αναφορά στην «ειλικρινή και ισότιμη» συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των συναρμόδιων φορέων γιατί, όπως κατέληξε στο χαιρετισμό του, «για να καθαρίσει ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν χρειάζονται μόνο μελέτες και μετρήσεις, αλλά πολύ περισσότερα όπως ευαισθητοποίηση και αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς και νοοτροπίας κάθε πολίτη».
Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.
Στο Δήμο Δίου - Ολύμπου
Μετά το τέλος της ημερίδας ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Λιτοχώρου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου, κ. Γεώργιο Παπαθανασίου.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου και δήλωσε ότι το ΥΜΑΘ, λειτουργώντας υποστηρικτικά, βρίσκεται δίπλα σε κάθε εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του Δήμου είναι ο Όλυμπος. Ένα βουνό που είναι γνωστό σε κάθε άκρη του πλανήτη και το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, δίνοντας πολύτιμο οξυγόνο όχι μόνο στην Πιερία, αλλά σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία» δήλωσε ο κ. Καράογλου μετά το τέλος της συνάντησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Πιερίας σε επίπεδο τουρισμού.
Στο Διεθνές Ίδρυμα «Μέγας Αλέξανδρος»
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στο Λιτόχωρο ήταν το Διεθνές Ίδρυμα «Μέγας Αλέξανδρος». Εκεί ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Γιώργο Παπαστεργίου και με μέλη του Δ.Σ. με τα οποία συζήτησε οργανωτικά θέματα ενόψει του 67ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του «Αλεξάνδρειου» κτιρίου από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου 2013.
Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική αυτήν την εξέλιξη, τονίζοντας πως εκείνες τις ημέρες η καρδιά των απανταχού Μακεδόνων θα χτυπά στην Πιερία.
«Όσοι θεωρούν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι... κόκκινες γραμμές της χώρας μας στα εθνικά μας θέματα έχουν υποχωρήσει, κάνουν λάθος» σημείωσε ο ΥΜΑΘ, προσθέτοντας πως «ο Μέγας Αλέξανδρος, με την ανυπέρβλητη προσωπικότητά του, ένωσε ηπείρους και λαούς, αγκαλιάζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, κάνοντας περήφανους τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης».

Η Ελλάδα δεν επενδύει στα παιδιά της

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι δαπάνες για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Σημαντικά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.
Ειδικότερα, οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.1% του ΑΕΠ και -μαζί με της Ρουμανίας- είναι οι τρίτες χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία (3.6%) και την Σλοβακία (4%). Αντιθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2011), η Κύπρος διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7.2%), μετά την Δανία (7.8%). Ο μέσος όρος δημοσίων δαπανών για την παιδεία στην Ε.Ε. είναι 5.34% και στην Ευρωζώνη 5.02%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας βρίσκονται στο 0.91% του ΑΕΠ, όντας υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0.86%) και της Ευρωζώνης (0.83%).

Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες της Κύπρου για όλα τα στάδια της εκπαίδευσης είναι σημαντικά υψηλότερες του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, πάντοτε αναλογικά με το ΑΕΠ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λόγω της κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το Ιράν εναντίον Facebook για τα διαζύγια


Το Facebook ευθύνεται για το ένα τρίτο των διαζυγίων στο Ιράν, υποστηρίζει η υπηρεσία δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα αυτήν.
Ο Αλί Μπαλί, εκπρόσωπος της ιρανικής αστυνομίας του Διαδικτύου, δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα YJC ότι αυτός ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης είναι "το πιο επικίνδυνο και απεχθές κατασκοπευτικό εργαλείο" που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στις ισλαμικές χώρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Facebook και πάνω από 5 εκατομμύρια ιστοσελίδες θεωρούνται ανήθικου περιεχομένου και μπλοκάρονται από τις ιρανικές αρχές, ωστόσο οι Ιρανοί χρησιμοποιούν διαμεσολαβητές ελεύθερης πρόσβασης και εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για να αποφύγουν τη διαδικτυακή λογοκρισία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 17 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στη χώρα. Το Ιράν έχει πληθυσμό 70 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το 60% και πλέον είναι κάτω των 30 ετών.

5 απίθανες ιστορίες διαζυγίου που έχουν αφήσει εποχή!


images 2 250x177 5 απίθανες ιστορίες διαζυγίου που έχουν αφήσει εποχή!Το διαζύγιο είναι μια διαδικασία επίπονη για όλες τις πλευρές. Και για το ζευγάρι, και για τις οικογένειές τους, αλλά και για τους… δικηγόρους που ορισμένες φορές τραβούν τα μαλλιά τους με αυτά που ακούν και βλέπουν. Πολλοί από αυτούς έχουν να διηγούνται, μάλιστα, ορισμένες ιστορίες για γέλια και για κλάματα…
Οπως αναφέρει το Newsbomb πέντε από τις πιο τραβηγμένες ιστορίες διαζυγίου που θα μπορούσαν να μείνουν στην Ιστορία για εύλογους λόγους είναι οι παρακάτω:
«Δώσε μου πίσω το… νεφρό μου»
Πάνω στον εκνευρισμό και στην κόντρα πολλοί είναι αυτοί που μόλις έρθει η ώρα του χωρισμού ζητούν από τον πρώην ή την πρώη, πλέον, να τους επιστρέψει όλα τα δώρα που του/της είχε κάνει κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου. Τι γίνεται, όμως, όταν δωρίζεις στη σύζυγό σου το… νεφρό σου; Κατά τον χειρουργό από το Λονγκ Αϊλαντ το ζητάς πίσω. Αυτό έκανε και ο ίδιος όταν τον Ιούλιο του 2005 του ζήτησε διαζύγιο η γυναίκα του..
Εκοψε το σπίτι στα δύο με πριόνι
Ο νόμος ορίζει ότι αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου ανήκει από κοινού στους συζύγους. Οταν έρθει η ώρα του διαζυγίου, συνήθως τα ζευγάρια μοιράζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη μέση. Ενα σπίτι παίρνει ο ένας, ένα άλλο ο άλλος και ούτω καθεξής. Ο Μοέουν Σαρίμ από την Κένυα, όμως, φαίνεται πως είχε μια διαφορετική αντίληψη του νόμου. Λέει δικαιούμαι το 50% της περιοσίας, άρα και του σπιτιού. Τι θα κάνω; Θα το κόψω στη μέση. Μαζί με τους συγγενείς του… πριόνισαν το σπίτι που εμεινε με την πρώην, πλέον, σύζυγό του ακριβώς στη μέση για να πάρει το μερίδιό του.
Αμετανόητος μαμάκιας
Οτι η πλειοψηφία των ανδρών είναι μαμάκηδες είναι λίγο πολύ γνωστό. Ωστόσο, ο Ιταλός της συγκεκριμένης ιστορίας φαίνεται ότι το παράκανε: Την πήρε μαζί του ακόμη και στο μήνα του μέλιτος. Φυσικά, ο έγγαμος βίος έφθασε στο τέλος του πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, καθώς με το που επέστρεψαν η σύζυγός του κατέθεσε αίτηση διαζυγίου.
Το τείχος του… διαμερίσματος
Είναι μια ανάλογη περίπτωση με του άνδρα από την Κένυα. Ωστόσο, στην περίπτωσή τους έγινε με δικαστική απόφαση. Ο λόγος για ένα ζευγάρι που χώρισε το 2007 αλλά κανείς δεν δεχόταν να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου έμεναν όσο ήταν παντρεμένοι. Ετσι ο δικαστής απηυδισμένος από το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να βρουν άκρη έβγαλε απόφαση να χτιστεί εντός του διαμερίσματος ένας τοίχος που θα το χωρίζει στα δύο.
Πτώση… μορίου
Είναι άγνωστο αν είχε προχωρήσει στην πρόσθεση ψεύτικου μορίου από ανασφάλεια ή αν του το είχε ζητήσει η σύζυγός του. Πάντως, όταν αυτό αποκολλήθηκε, το 2008, η γυναίκα του έσπευσε να καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Γυναίκα ήρθε αντιμέτωπη με τίγρη στην τουαλέτα


Αντιμέτωπη με μια τίγρη ήρθε μια γυναίκα όταν επισκέφτηκε τη τουαλέτα του τσίρκου «Isis Shrine Circus» στην πόλη Σαλίνας, στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν η Jenna Krehbiel μπήκε στην τουαλέτα βρέθηκε σε απόσταση μισού μέτρου από την τίγρη.

«Γύρισα ήρεμα και περπάτησα προς την πόρτα. Κάποιος άνοιξε την πόρτα και είπε βγες έξω», δήλωσε η γυναίκα περιγράφοντας την εμπειρία της.

Η τίγρης είχε ξεφύγει από τη σκηνή και τελικά βρήκε καταφύγιο στην τουαλέτα, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτών να αποκλείσουν όλους τους χώρους.

Πιο ψύχραιμη απ’ όλους πάντως ήταν η τρίχρονη κόρη της Jenna, η οποία ρώτησε τη μητέρα της αν η τίγρης έπλυνε τα χέρια της αφού χρησιμοποίησε την τουαλέτα.
econews.gr

Δύσκολες ώρες για την αθλήτρια Μαριάννα Ζαχαριάδη – Έπεσε σε κώμα


d56b7782b262689933b8cf58bdc53169 M 1 250x180 Δύσκολες ώρες για την αθλήτρια Μαριάννα Ζαχαριάδη   Έπεσε σε κώμαΣε κωματώδη κατάσταση βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης (25/4) η Μαριάννα Ζαχαριάδη, με την 23χρονη Κύπρια πρωταθλήτρια του επί κοντώ, που πάσχει από λέμφωμα Χότσκινς να δίνει την πιο μεγάλη μάχη της ζωής της. Η Μαριάννα Ζαχαριάδη νοσηλεύεται εδώ και δύο ημέρες στο Αττικό Νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε πριν από λίγες ώρες, πέφτοντας σε κώμα.
«Μας είπαν ότι πέθανε…»
Στο πλευρό της Μαριάννας Ζαχαριάδη βρίσκονται συγγενείς, φίλοι και συναθλητές της, με τον Κύπριο πρωταθλητή του ύψους, Κυριάκο Ιωάννου μιλώντας στο SentraGoal να δίνει το στίγμα των δραματικών στιγμών που περνά η 23χρονη πρωταθλήτρια.
«Αρχικά μάς είπαν ότι πέθανε, αλλά μετά μάθαμε ότι έχει πέσει σε κώμα. Δυστυχώς η κατάσταση της Μαριάννας γίνεται όλο και πιο σοβαρή» ήταν τα λόγια του Κυριάκου Ιωάννου.
Το λέμφωμα Χότσκινς, που είναι καρκίνος του λεμφατικού ιστού, «χτύπησε» τη Μαριάννα Ζαχαριάδη πριν από δύο χρόνια, αλλάζοντας τη ζωή της.
Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες αθλητές του ποδοσφαίρου και του στίβου από την Κύπρο και την Ελλάδα πήραν μέρος σε βίντεο στήριξης της Μαριάννας, ενώ για την ενίσχυσή της, έχουν ανοιχτεί οι εξής λογαριασμοί: 591-01-401171-01 στην Ελληνική Τράπεζα Και 4001477-5 στη ΣΠΕ Γεροσκήπου.

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια


Η ζήλια στα μικρά αδέλφια είναι φυσιολογική. Η κόρη σας δεν είναι απλά ένα μωρό, αλλά επικοινωνεί και τραβάει το ενδιαφέρον του περιβάλλοντος, όντας πιο «συγκρίσιμη» μαζί του σαν προσωπικότητα...


Το πώς ένα παιδί διαχειρίζεται τη ζήλια του έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του αλλά και με το πόσο έντονα βιώνει την ματαίωση της μέχρι τώρα αποκλειστικότητάς του. Ενδέχεται ο γιός σας να προβάλλει στην αδελφή του άλλα προβλήματα που κουβαλάει μέσα του.

Μπορεί να μην έχει αυτοπεποίθηση ή να καταπιέζεται στο σχολείο ή να έχει πληγωθεί από κάποιον φίλο ή δάσκαλο, ή να δυσκολεύεται ψυχολογικά να ενταχθεί στις παρέες του ή να κατανοήσει τα μαθήματά του. Η ζήλια εδώ λειτουργεί και ως ένα συναίσθημα που μετατίθεται από άλλες βαθύτερες συγκρούσεις.

Η διάκριση των γονιών στα παιδιά ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη ακόμη και αν δεν είναι θεμιτή. Το «εύκολο» παιδί-θύμα τραβάει τον γονιό, το «δύσκολο»-ζηλοτυπικό τον προβληματίζει και τον φέρνει σε αδιέξοδο. Ο γιος σας χρειάζεται από εσάς αυστηρότερα όρια και σταθερότητα στην συμπεριφορά σας. Όταν ζηλεύει μείνετε ουδέτεροι, ρωτήστε τον τι νιώθει χωρίς όμως να το μεγιστοποιείτε ως ζήτημα.

Εκεί άλλωστε οφείλεται εν μέρει η διαιώνισης της ζήλιας του, στο ότι έχει μεγεθυνθεί ως πρόβλημα μέσα στην οικογένεια.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Πενθεί η Έλενα Ράπτη


987650 250x180 Πενθεί η Έλενα ΡάπτηΣυντετριμμένη είναι η βουλευτής Έλενα Ράπτη από τον ξαφνικό χαμό της αγαπημένης της θείας και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φανή Παρτσαφυλλίδου η οποία έφυγε σήμερα το μεσημέρι ξαφνικά από τη ζωή.
Η Φανή Παρτσαφυλλίδου ήταν επιλαχούσα βουλευτής στις Εθνικές Εκλογές του 1990 και στη συνέχεια βουλευτής Α περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΝΔ, πετυχαίνοντας την επανεμφάνιση γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά από 40 χρόνια. Επί 8 χρόνια ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Παρασκευή από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Πηγή: thousandnews

Στον ανακριτή τη Δευτέρα ο πατέρας που βίαζε τις κόρες του


3C0EAD448E57D60A7C61C64B386D6482 250x180 Στον ανακριτή τη Δευτέρα ο πατέρας που βίαζε τις κόρες τουΕνώπιον του ανακριτή θα βρεθεί τη Δευτέρα ο 54χρονος πατέρας που το απόγευμα της Πέμπτης συνελήφθη στον Κουρνά Αποκορώνου με την κατηγορία ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο του κόρες 11 και 16 ετών , ενώ ξυλοκοπούσε και τον 20χρονο γιό του.
Σύμφωνα με το flashnews.gr, ο 54χρονος απο την Αλβανία κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων ενώ νωρίτερα σήμερα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ενδοοικογενειακής βίας.
Στις δύο του κόρες αλλά και στον γιο του παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη.
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια, όταν η 16χρονη κόρη του, μην αντέχοντας άλλο το δράμα που ζούσε μέσα στο ίδιο της το σπίτι, το συζήτησε με συμμαθήτριές της. Αυτές την παρακίνησαν να απευθυνθεί στις αρχές, όπως και έγινε.
Η κοπέλα εμφανώς σοκαρισμένη περιέγραψε στους αστυνομικούς πως ο ίδιος ο πατέρας της ασελγούσε συστηματικά στην ίδια αλλά και στην 11χρονη αδελφή της.
Επίσης από την έρευνα προέκυψε ότι ο 54χρονος έδερνε και τον 20χρονο γιό του, πολλές φορές μπροστά στα μάτια και της 49χρονης μητέρας των παιδιών.