ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Την Τσικνοπέμτη 20 Φεβρουαρίου 2014 έγινε Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, πραγματοποίησαν οι Δημοτικοί Υπάλληλοι Ν.Πιερίας στην αίθουσα εκδηλώσεων "ΑΡΙΑ". Την Βασιλόπιτα έκοψε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Κομπατσιάρης.












































Θρήνος στην Χαλκιδική – 16χρονος σκοτώθηκε σε τροχαίο με μηχανή

mixani-troxaio-570
Ένας 16χρονος έχασε τη ζωή του, έπειτα από τροχαίο που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Πλατανοχώρι Χαλκιδικής.
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο ανήλικος που οδηγούσε μηχανή υπό συνθήκες που ερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του δικύκλου, με συνέπεια να πέσει στο οδόστρωμα και να τραυματιστεί σοβαρά. Ο 16χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου κατά τις νυχτερινές ώρες όμως υπέκυψε στα τραύματά του. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαλάτιστας.

Όταν ο έρωτας περνάει κρίση: 10 αιτίες που σκοτώνουν το σεξ μέσα στο γάμο

sex-gamos-570
Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τους πάντες να θεωρούν ότι το καλό σεξ κι ο γάμος είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά; Η απάντηση κρύβεται στην καθημερινότητα των ζευγαριών και στον τρόπο αντίληψης του τι σημαίνει τελικά «γάμος». Και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως πλέον έχουν «τελειώσει» ως άντρες και γυναίκες. Αφήνουν το ρόλο του εραστή και της γυναίκας που θέλει να γοητεύσει. Πιστεύουν πως με το γάμο υπογράφεις ένα συμβόλαιο αγάπης. Ο ένας θα ανήκει στον άλλο για πάντα. Δυστυχώς, αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Κανένας δεν είναι δεδομένος και δεν θα πρέπει να νοείται έτσι.
Δεν θα πρέπει το ζευγάρι να εφησυχάζει σε κάτι τέτοιο. Αυτή τη πεποίθηση έρχεται να ενισχύσει η δύσκολη καθημερινότητα μετατρέποντας το σεξ σε αγγαρεία που συνεχώς αναβάλλεται. «Θα το κάνουμε αύριο». Τι γίνεται όμως με το εδώ και τώρα; Το αύριο, φέρνει το μεθαύριο και το μεθαύριο του χρόνου, κάνοντας το ζευγάρι να απομακρύνεται συναισθηματικά και ερωτικά.
Αν μπορούσαμε να βάλουμε σε μία λίστα τους λόγους που συμβαίνει αυτή η απομάκρυνση θα είναι ήταν κάπως έτσι:
1.Γκρίνια
2.Φόβος προσωπικής αποτυχίας
Δείτε τους υπόλοιπους λόγους στο Jenny.gr

Αφιερωμένο . Ξανθοπουλο Γιωργή - Μαρία Αβραμιδου


Πέθανε ο Σάκης Μπουλάς

436FD9A69AFF7B798E04999D4A95F9B2
Τη μάχη με τον καρκίνο έχασε ο Σάκης Μπουλάς. Ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιόςέφυγε από την ζωή, σε ηλικία 60 ετών, σήμερα το πρωί μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Το φλασάκι «έσβησε». Ο Σάκης Μπουλάς έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ο γνωστός ηθοποιός και τραγουδιστής νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Βορείων Προαστίων από την περασμένη Δευτέρα. Στο πλευρό του πέρα από τον αδερφό του και τη σύντροφός του βρίσκονταν πολλοί καλοί του φίλοι και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο. Τα λόγια του αδελφικού του φίλου, Γιάννη Ζουγανέλη χθες για εκείνον και την κατάσταση της υγείας του ήταν ενδεικτικά της μάχης που έδινε όλο αυτό το διάστημα.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία, δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Για τον λόγο αυτό διέκοψε και τις εμφανίσεις του στην Ακτή Πειραιώς, όπου συμμετείχε στην μουσική παράσταση «Γκαγκαντίν : Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη.
Ο Σάκης Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς, στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του τον παρότρυναν να γίνει δικηγόρος λόγω της άνεσης που παρουσίαζε στον λόγο, όμως αυτός επέλεξε το τραγούδι και την υποκριτική. Παλαιότερα, ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με έπιπλα.
Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα 'Ασιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, δημιούργησαν το πρώτο Μουσικό καφενείο στην Ελλάδα με το όνομα «Σούσουρο», χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο και διάφορα δρώμενα.
Παρόμοια δουλειά έγινε αργότερα στο «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια, τη θρυλική σκηνή όπου για δέκα χρόνια λειτούργησε μια παρέα με ανατρεπτικότητα, χιούμορ και αγάπη στη μουσική. Ο Σάκης Μπουλάς μαζί με τους Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών που κατά καιρούς συμμετείχαν στα προγράμματα του εξαρχειώτικου στεκιού - έγραψαν τη δική τους σελίδα στον αθηναϊκό μουσικό χάρτη από το 1980 μέχρι το 1990.
Στην μικρή οθόνη, εμφανίστηκε σε πολλές εκπομπές ξεκινώντας από την ΕΡΤ και το Graffity μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Παρουσίασε τηλεπαιχνίδια όπως το «Κάνε ότι κάνω» και αργότερα το 2000 πρωταγωνίστησε στην κωμική τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Δέκα Λεπτά Κήρυγμα». Άλλες γνωστές σειρές που πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε είναι: "Κουφώματα" (1988) , Δέκα λεπτά κήρυγμα (2000-2003), Τα Τετράγωνα των Αστέρων (2003), Σαββατογεννημένες (2003-2004), Ας Πρόσεχες (2004-2005), Πενήντα-Πενήντα (2005-2007), 7 Θανάσιμες Πεθερές (2006-2007), Εντιμότατοι κερατάδες (2006-2007), Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας (2007-2008), Φίλα το βάτραχο σου (2007-2009), Μπελάς ΤV (2008-2009), Εργαζόμενη Γυναίκα (2009), Η Οικογένεια βλάπτει (2009-2010) και Πενήντα-Πενήντα (3ος κύκλος) (2010-2011).
Στον κινηματογράφο, η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1981. Οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε ή είχε βασικούς ρόλους είναι: Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1981), Ντελίριο (1983), Η Πόλη ποτέ δεν κοιμάται (1984), Τηλεκανίβαλοι (1987), Πατρίς Ληστεία Οικογένεια (1987), Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998), Η Αγάπη είναι ελέφαντας (2000), Λουκουμάδες με Μέλι (2004), Ηθικόν Ακμαιότατον (2005), Το φιλί της ζωής (2007), Μαφιόζοι στο Αιγαίο (2008), Πεθαίνω για σένα (2009), Μια φορά και ένα μωρό (2011).
Ο Σάκης Μπουλάς ως τραγουδιστής, είχε κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους : Μπουλάς-Ελλάς (1986), Σάκης Μπουλάς (maxi single) «Ali Baba» (μουσική Μιχάλης Ρακιντζής) (1987), «Ας πρόσεχες» (album) (μουσική Μιχάλη Ρακιντζή) (1987), Ζαμανφού (1992), «Έκθεση ιδεών» με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000). Ενώ συμμετείχε και σε πολλούς δίσκους άλλων ερμηνευτών όπως στους : Ανεπίδοτα Γράμματα του Μιχάλη Γρηγορίου με την Αφροδίτη Μάνου, Καντάτα για την Μακρόνησο του Θ. Μικρούτσικου, Λουκιανού διάλογοι του Μ. Πλέσσα, Αχαρνής του Δ. Σαββόπουλου κ.α .
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του τραγούδησε σε πολλές μουσικές σκηνές και συναυλίες και συνεργάστηκε για χρόνια με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Βλάση Μπονάτσο, Διονύση Τσακνή, Μάνο Λοΐζο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα και με τον Διονύση Σαββόπουλο.
Ως στιχουργός συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια για τον Γιάννη Ζουγανέλη τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα καθώς και πολλά που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος.

ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ 2013 009

Αυτή την Κυριακή, Το ΧΩΝΙ καταθέτει το δικό του στεφάνι στη μνήμη του

αξέχαστου τραγουδιστή και φίλου της εφημερίδας, Σάκη Μπούλα. Κυκλοφορεί με το CD που περιέχει το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε ο Σάκης Μπούλας πριν φύγει από κοντά μας.

Το ΧΩΝΙ κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με το CD «Ντίλερ, Κίλλερ και ΣΙΑ» (των Γεωργουσόπουλου, Ζουγανέλη). Το τραγούδι του CD με το νούμερο 9, το συγκλονιστικό «Κίλλερ», είναι η τελευταία ηχογράφηση με τη φωνή του μεγάλού Σάκη Μπούλα, που μας άφησε τόσο πρόωρα.

Ένα τραγούδι-γροθιά στο στομάχι με τη φωνή του Σακη:
«I am killer
Σκοτώνω αξίες,
Ιδέες και ήθη
Ανοίγω τον δρόμο
στη λήθη
Δολοφονώ τον ύπνο
των δικαίων
Και πυρπολώ τα έργα των σπουδαίων»

Ένα στεφάνι από Το ΧΩΝΙ στη μνήμη του φίλου της εφημερίδας, Σάκη.

Αυτήν την Κυριακή, στα μεγάλα αστικά κέντρα, μαζί με Το ΧΩΝΙ χωρίς καμία επιβάρυνση στην τιμή της εφημερίδας (1,5 ευρώ).


ΤΟ CD ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Βάλτε στο σπίτι σας το CD των Ζουγανέλη, Γεωργουσόπουλου και ακούστε τραγούδια - γροθιές κατά του σάπιου συστήματος, των μνημονίων και των διεφθαρμένων πολιτικών! Κορυφαίοι ερμηνευτές και άνθρωποι με ευαισθησίες βάζουν ψυχή και δίνουν φωνή στα 14 πολιτικά μανιφέστα του «ΝΤΙΛΕΡ, ΚΙΛΛΕΡ και ΣΙΑ»!
Μαζί με τον αξέχαστο Γιάννη Μπουλά, οι Λαζόπουλος, Στόκας, Λ. Παπαδόπουλος, Μακεδόνας, Κοντογιάννης, Μάλφα, Σιδέρη, Κικίδη, Καρελάς, Ζιώγαλας, Κοτανίδη, Ζουγανέλης.
Μετά από χρόνια ΣΙΩΠΗΣ, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ είναι και πάλι εδώ, έτοιμο να εμπνεύσει τον δοκιμαζόμενο Έλληνα να αντισταθεί στη μνημονιακή λαίλαπα!



ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944: Ήττα και Ανακωχή άνευ Όρων


                                                                                                     Αντώνης Ι. Ζαρκανέλας
                                                                                                    π. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης
                                                                                                    Νομαρχίας Θεσσαλονίκης     
Δεκέμβριος 1944. Το ΚΚΕ/ΕΛΑΣ έβλεπε πως οι Γερμανοί είχαν τελειώσει. Είχαν διαμορφώσει τις πολιτικές και στρατιωτικές – την ΕΑΜοκρατία - συνθήκες με τον Εμφύλιο του 1943-44. Περίμεναν το κενό εξουσίας που θα δημιουργούνταν από τη φυγή των Γερμανών. Η σύγκρουση στα Δεκεμβριανά στην Αθήνα ήταν η τελευταία τους ευκαιρία. Ήταν προμελετημένη  αρκούντως προετοιμασμένη, στρατιωτικά σχεδιασμένη και καθόλου αυθόρμητη. Εκείνο που τους ξέφυγε ήταν οι αγριότητες που διέπραξαν, οι φρικαλεότητες που έκαναν  ξυπνώντας, έτσι, τον Αστικό Κόσμο, τον οποίο ήθελαν να καταργήσουν.
04 Δεκεμβρίου 1944. Άρχισαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και τις πιστές στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δυνάμεις, που συνεπικουρούνταν από ισχυρές αγγλικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Σκόμπι, για την παρουσία των οποίων είχε συμφωνήσει και το ΚΚΕ/ΕΛΑΣ/ΕΑΜ (Συμφωνία της Καζέρτας). Οι συγκρούσεις των Δεκεμβριανών στοίχισαν περίπου 17.000 νεκρούς και στις δύο πλευρές, αριθμό μεγαλύτερο εκείνου που κόστισε ο πόλεμος του 1940-41 που δεν ξεπέρασε τους 15.000 (ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, 1993). Και όχι μόνον αυτό, αλλά «οι επαναστάτες» Έλληνες κομμουνιστές «…άρχισαν να συλλαμβάνουν πολίτες, τους οποίους έστελναν εσπευσμένα στα βουνά ως ομήρους… Είναι αδύνατον να υπολογίσουμε με ακρίβεια την έκταση της ωμής αυτής πράξης. Μόνον στην περιοχή Αθηνών ο αριθμός των ομήρων κυμαίνεται από 15.000 έως 35.000 άτομα, από τα οποία γύρω στις 4.000 εκτελέστηκαν ή πέθαναν λόγω κακουχιών» αναφέρει ο Κώστας Τσουκαλάς, ο γνωστός αριστερός Κοινωνιολόγος Καθηγητής.
Η άποψη που διαμόρφωσαν και επέβαλαν οι Κομμουνιστές, την προέβαλε μεγάλος αριθμός στρατευμένων κομμουνιστών ιστορικών, την καθαγίασαν αριστεροί μη κομμουνιστές ιστορικοί και που την συντήρησαν αφελείς αστοί, αριστεροί αλλά και δεξιοί, ήταν ότι η εξέγερση του Δεκεμβρίου του 1944 ήταν αυθόρμητη εξέγερση του  λαού σαν αντίδραση στις συγκρούσεις και τους νεκρούς που υπήρξαν την 3η και 4η Δεκεμβρίου στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος. Τα στοιχεία που έχουν στο μεταξύ συσσωρευτεί μετά το 1960, από αναφορές, εξιστορήσεις κομμουνιστών, πρωτεργατών της περιόδου εκείνης (π.χ. Χατζής, Μπαρτζιώτας, Ιωαννίδης, Ζέβγος, Ρούσσος κλπ) δεν αφήνουν, πλέον, καμιά αμφιβολία ότι τα όσα τραγικά συνέβησαν στα Δεκεμβριανά μόνον τυχαία δεν ήταν. Το αντίθετο μάλιστα: Ήταν προμελετημένα και προαποφασισμένα με στρατιωτική λογική. Η απόφαση για  ένοπλο αγώνα «…ήταν προειλημμένη αφού είχε ήδη ληφθεί στις 27 Νοεμβρίου από το ΚΚΕ-ΕΑΜ, έστω και ως επικουρικό μέσο για την επίτευξη πολιτικής λύσης».  (ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Κ., 1981).
«Η μάχη των Αθηνών ήταν πλήρως αποσυνδεδεμένη από τους πυροβολισμούς της 3ης Δεκεμβρίου 1944 τόσον χρονικά όσον και επιχειρησιακά. Όλα τα σχέδια εκπονήθηκαν την 1η και 2α Δεκεμβρίου» αναφέρει ο Μουμτζής στο βιβλίο του με τίτλο «Η Κόκκινη Βία», που τελευταία κυκλοφόρησε (ΜΟΥΜΤΖΗΣ, 2013).  
Την 27η Νοεμβρίου, λοιπόν, συνεδριάζει το Π.Γ του ΚΚΕ  στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της γνωστής ασθένειας του Ιωαννίδη – ο οποίος είχε νοσηλευθεί και στο Σανατόριο Πέτρας (Ολύμπου Ν.Πιερίας) το 1942 – και αποφασίζει ομοφώνως τη σύγκρουση με την Κυβέρνηση και τα στηρίγματά της στον κρατικό μηχανισμό και βέβαια να μην παραδώσει τα όπλα (ΧΑΤΖΗΣ, 1983). Κατά τον Πέτρο Ρούσσο, αλλά και όλους τους παραπάνω – που είναι καθαρές κομμουνιστικές πηγές - το ΚΚΕ κάνει τις ακόλουθες κινήσεις:
1.      Την 1η Δεκεμβρίου 1944 συγκροτείται ουσιαστικά – τυπικά την 2α Δεκεμβρίου – η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ και με τον τρόπο αυτό ανεξαρτητοποιείται από τον έλεγχο του Σκόμπυ,  στον  οποίο, κατά τη Συμφωνία της Καζέρτας που υπέγραψαν το ΚΚΕ/ΕΛΑΣ, υπάγονταν επιχειρησιακά  οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ - όπως και του ΕΔΕΣ -
2.      Την 1η Δεκεμβρίου εκπονείται από το 1ο Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ σχέδιο ενέργειες με αποδέκτες τη 2η Μεραρχία, την 1η και 2η Ταξιαρχία και το 5ο και 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Το Σχέδιο θα ετίθετο σε εφαρμογή εφόσον οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εδέχοντο επίθεση από την Κυβέρνηση.
3.      Τα μέλη του Π.Γ. του ΚΚΕ Ζέβγος και Χρύσα Χατζηβασιλείου εντέλλονται στις 2 Δεκεμβρίου να μεταβούν στη Χασιά και να φροντίσουν ώστε να μετακινηθούν άμεσα οι ορισθείσες δυνάμεις σε εφαρμογή του σχεδίου και το 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας να επιτεθεί τα χαράματα της 4ης Δεκεμβρίου 1944 κατά της 3ης Ορεινής ταξιαρχίας (Εθνική Ταξιαρχία Ρίμινι) που στρατοπέδευε στο Γουδί.
4.      Ο Σιάντος, Γ.Γ του ΚΚΕ, αποστέλλει τηλεγράφημα την ίδια μέρα στον Στρατιωτικό Διοικητή της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ (Πελοποννήσου) για την άμεση μετακίνησή της στην Αττική με την επισήμανση: «Κατάσταση κρισιμότατη, αγόμεθα προς σύγκρουση».
5.      Τις μετακινήσεις στρατευμάτων προς την Αθήνα εντέλλονταν το ΚΚΕ παρά τη Συμφωνία της Καζέρτας την οποία υπέγραψε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ και προέβλεπε «...την απαγόρευση εισόδου των στρατευμάτων του ΕΛΑΣ στην πόλη των Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη.».
6.      Εμπρηστικό άρθρο του Γ. Ζέβγου, που δημοσιεύτηκε στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ την Κυριακή πρωΐ της 3ης Δεκεμβρίου – επομένως γράφτηκε τουλάχιστον το Σάββατο και σίγουρα πριν από τους πρώτους νεκρούς – καταλήγει με τη φράση: «Τώρα τον λόγο τον έχει ο λαός. Τον έχουν οι μπαρουτοκαπνισμένοι μαχητές του ΕΛΑΣ που τους ζητούν να παραδώσουν τα τίμια και νικηφόρα όπλα τους».  Όντως τον είχαν… 
Ακόμα και αυτών προηγήθηκαν δύο πολύ σημαντικά, εσωτερικά του ΚΚΕ, γεγονότα, που συνέβαλαν καθοριστικά στην απόφαση της 27/11/1944. Το ένα ήταν η σύσκεψη των καπεταναίων του ΕΛΑΣ που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 17-11-1944, στην οποία επιβεβαιώθηκε η κάθετη αντίθεση στον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και η αποφασιστικότητα τους για χτύπημα εναντίον των Εγγλέζων και της «αντίδρασης». Στις 20-22/11/1944 συγκαλείται μεγάλη πολιτικοστρατιωτική συγκέντρωση από τον Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) Μπαρτζιώτα, στην οποία με την εισήγησή του για σύγκρουση, κατέληγε στο σύνθημα «ή τώρα ή ποτέ» με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές.
Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαιώνει ο Βασίλης Μπαρτζιώτας – Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ – ο οποίος το 1952 έκανε την αποκάλυψη ότι «…η ΚΟΑ ασχολήθηκε ενωρίς, τον Αύγουστο (Σημείωση: Προτού ακόμη φύγουν οι Γερμανοί), με τα πραχτικά θέματα για την κατάληψη της εξουσίας. Μεταφέραμε όλα τα κομματικά στελέχη στον ΕΛΑΣ. Και η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ αποφάσισε για την ένοπλη εξέγερση, σε δύο συσκέψεις στις αρχές του Σεπτέμβρη». Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που ορκιζόταν 6 υπουργοί της ΠΕΕΑ/ΕΑΜ/ΚΚΕ στη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ κατέστρωνε σχέδια για την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας (ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ, 1965).         
Τα Δεκεμβριανά αποφασίστηκαν και οργανώθηκαν από την καθοδήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ, την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, των ακτιδικών επιτροπών, πληρώντας όλους τους κανόνες της «επανάστασης». Και όλα αυτά έγιναν στις πλάτες και χωρίς καμιά συμμετοχή και γνώση των συμμάχων τους στο ΕΑΜ, αριστερών (Σβώλου, Ασκούτζη, Αγγελόπουλου, Τσιριμώκου κλπ) τους οποίους, ούτως ή άλλως, οι Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές τους θεωρούσαν είτε «μωροφιλόδοξους αστούς» είτε «πράκτορες των Βρετανών». Όπως λέει και ο Ιωαννίδης «Οι Σβώληδες, οι Τσιριμώκηδες και τα ρέστα….ψυχικά ήταν μαζί μ΄αυτούς και όχι μαζί με μας». (Αναμνήσεις, σελ. 229).     
11 Ιανουαρίου 1945. Μέσα σε 37 ημέρες ξεκίνησε και έχασε κατά κράτος την Μάχη της Αθήνας το ΚΚΕ/ΕΛΑΣ και ό,τι απέμεινε από το ΕΑΜ. Οι ηττημένοι ζήτησαν ανακωχή άνευ όρων όχι από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά από τον Βρετανό Στρατηγό Σκόμπυ.

Βιβλιογραφικές Πηγές.
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, 1993. Από την Κατοχή στον Εμφύλιο. Η Μεγάλη Ευθύνη των Συμμάχων. Εκδόσεις ΠΑΡΟΥΣΙΑ.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, 1979. Αναμνήσεις. Επιμέλεια Α. Παπαναγιώτου. Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ.
ΜΟΥΜΤΖΗΣ Σ., 2013. Η Κόκκινη Βία, 1943-1946. Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΛΗΘΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Κ., 1981. Η Ελληνική Τραγωδία. Από την απελευθέρωση ως τους συνταγματάρχες. Εκδόσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ.

ΧΑΤΖΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, 1983. Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε. Εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ.